Muris Muvazaası (Mirastan Mal Kaçırma) Nedir? [Altyazılı]

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 20 жов 2024
  • Muris Muvazaası nedir? Muris Muvazaasında hangi hukuki yollara başvurulmalıdır?
    Avukatımız Sevcan ÇOLAK videoda sizler için anlatıyor. ✍🏼 ⚖️
    00:00 Giriş
    Daha önce genel hatları ile, bir kimsenin gaipliğine karar verilmesinden veya vefatından sonra, sahip olduğu malvarlığının mirasçılar arasında paylaştırılmasından ve her bir yasal mirasçı yönünden paylaşım oranlarından söz etmiştik.
    Bugün de, çevremizde sıklıkla duyduğumuz, hatta belki de bizzat içerisinde olduğumuz bir durum olan, muris muvazaasından bahsetmek ve bu konuda karşılaşacağımız ihtimalleri değerlendirmek isterim.
    Öncelikle muris muvazaası ne anlama gelmektedir.? Muris muvazaası, murisin ölmeden önce belirli bir taşınmazını, tapuda satış göstermek suretiyle ve fakat bedelsiz olarak müstakbel mirasçılarından bir tanesine veya mirasçı dahi olmayan üçüncü bir kişiye devretmesi yani halk arasındaki tabirle mirasçılarından mal kaçırması durumudur.
    Mirastan mal kaçırma anlamına gelen muris muvazaası konulu davalarda, genel manasıyla murisin hayattayken yapmış olduğu tasarruflar tetkik edilir. Murisin ölümü ile birlikte, sağlığında bedelsiz olarak devrettiği (mirastan kaçırdığı) mallar, artık murisin mirası içerisinde yer almayacağı için, diğer mirasçılar bu mallardaki miras paylarından mahrum kalmış olacaklardır.
    Hemen belirtmek gerekir ki bu gibi durumlarda mağdur olan kişilerin elinde çok ciddi hukuki imkânlar bulunmaktadır. Bu imkânların etkin şekilde kullanımı, uğranılan mağduriyetin telafisinde büyük önem arz etmektedir. Peki, muris muvazaası mağduru olan, diğer bir deyişle normal şartlarda kendisine intikal edecek olan miras payı adeta gasp edilen bir mirasçı, hangi hukuki yollara başvurabilir?
    Öncelikle davanın mutlaka taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde açılması gerekmektedir. Öyle ki değişik yerlerde bulunan birden fazla taşınmaz söz konusu ise dava, taşınmazlardan herhangi birinin bulunduğu yer mahkemesinde de açılabilir. Muris muvazaası davalarında görevli mahkemenin de, Asliye Hukuk Mahkemeleri olduğunu belirtelim.
    Yerleşik Yargıtay İçtihatlarında muris muvazaası nitelendirmesi yapabilmek için, miras bırakanın asıl iradesinin ne olduğunun iyice araştırılması gerektiği vurgulanmaktadır. Yüksek mahkeme, muris muvazaasının varlığını miras bırakanın yapılan muvazaalı işlemde “mirasçıdan mal kaçırma kastı”nın bulunup bulunmadığına bağlamaktadır. Yargıtay, miras bırakanın gerçek iradesinin ne olduğunun tespitini yaparken, ülke ve yörenin gelenek ve görenekleri, toplumsal eğilimler, olayların olağan akışı, miras bırakanın sözleşmeyi yapmakta haklı ve makul bir nedeninin bulunup bulunmadığı, davalı yanın alış gücünün olup olmadığı, satış bedeli ile sözleşme tarihindeki gerçek değer arasındaki fark, taraflar ile miras bırakan arasındaki beşeri ilişki gibi olguları esas almaktadır.
    Muris muvazaasında miras bırakanın amacı, mirasçılarını miras hakkından yoksun bırakmaktır. Birçok Yargıtay içtihadında vurgulandığı üzere; toplumun bazı kesimlerinde erkek evladın kız evlattan üstün tutulması, miras bırakan birkaç kez evlenmiş ise son eşin baskısı, miras bırakanın zayıf durumda olan mirasçısını koruma isteği, yaşlı kişilerin yakınlarındaki mirasçılarının baskısı gibi nedenlerden dolayı miras bırakan kişiler, muvazaalı sözleşme yapma yoluna gitmektedir.
    Muris muvazaası davaları, miras bırakanın ölümü sonrasında açılması koşuluyla, herhangi bir hak düşürücü süreye veya zamanaşımına tabi değildir. Aynı zamanda davayı açan taraf, muvazaa iddiasını, her türlü delil ile ispatlama imkanına sahiptir.
    Önemle üzerinde durmalıyız ki , muris muvazaası konulu davalarda, davanın ispatında her somut olaya göre farklı değerlendirmeler yapılmalı ve davanın ispatı bu değerlendirmeler ışığında titizlikle sağlanmalıdır. Bu kapsamda, yargılamaların uzun sürdüğü de dikkate alındığında, açılacak davaların, en başından sağlam şekilde yönetilmesi, olası hak kayıplarının önüne geçebilmek ve hakkın zamanında hak sahibine ulaştırılabilmesinde önem arzetmektedir.
    #miras #miraspaylaşımı #vasiyet #hukuk #deprem #hukukbürosu #hukukibilgi #youtube #youtubeshorts #trending #trendingshorts #kirasözleşmesi #zümre #avukat #mirasavukat #paylaşma #malsahibi #mirasçı

КОМЕНТАРІ • 4

  • @ramazansendil8900
    @ramazansendil8900 Місяць тому

    Hocam merhabalar, Annenem rahmetli oldu zamaninda 2 kardes dedem ve halam vardı, dedem Rahmetli oldu annemin bütün malını Halamin damadının üstüne almış şuan halam da rahmetli oldu Annem dava acmak istiyor mal kaçırdıkları için sonuç sizce ne olur mallar duruyor arsalardan bazılarını sattmislar mallarla daha fazla mal almışlar ne yapmamız gerekiyor teşekkür ederim.

    • @av.ahmetburakyalcin
      @av.ahmetburakyalcin  Місяць тому

      Merhaba Ramazan Bey,
      Prensip olarak evrakinizi veya kosullarinizi incelemeden yorum yapmamiz mumkun degil.
      Evrakinizi paylasmaniz halinde, ucreti mukabilinde, danismanlik veya avukatlik hizmeti sunabiliriz.
      ahmetburakyalcin.av.tr/iletisim ⚖️

  • @Teknoloji35
    @Teknoloji35 Місяць тому

    Babam 20 yıl önce kardeşime ev aldı, 9 yıl öncede vefat etti, bu evle ilgili ne tür dava açılabilir ?

    • @av.ahmetburakyalcin
      @av.ahmetburakyalcin  Місяць тому

      Konuya iliskin hukuki danismanlik veya avukatlik hizmeti almak isterseniz :
      ahmetburakyalcin.av.tr/iletisim ⚖️