İklim Krizinin Yalnız Ülkesi - Olmaz Öyle Saçma İklim - Dr. Ümit Şahin - B02

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 3 лют 2025

КОМЕНТАРІ • 311

  • @bahadrsaylik7267
    @bahadrsaylik7267 11 місяців тому +211

    Helal olsun Fatih Altaylı'ya, hem gazetecilik hem çevre bilimciği.

    • @belginruzgar6130
      @belginruzgar6130 11 місяців тому +1

      Dr. Ümit Şahin

    • @deryagls5989
      @deryagls5989 11 місяців тому

      ​ooooff şaka yapıyor adam yahu gelmiş ciddi ciddi cevap yazmışsın @@belginruzgar6130

    • @KapshoN
      @KapshoN 11 місяців тому +3

      Yok yahu yanlışınız var Dr.Fatih Altaylı.

    • @adaletsadece7433
      @adaletsadece7433 11 місяців тому +1

      Fatih Altaylı ? Gerçekten anlamadım?

    • @mehmetnomal8539
      @mehmetnomal8539 11 місяців тому +1

      Hoca bariz şekilde Fatih Altaylı’ya benziyor.

  • @murattaner7384
    @murattaner7384 10 місяців тому +6

    sol kulağım tamamen sağır, sağ işitme cihazıyla biraz duyuyor. son 20 senedir en rahat duyduğum kişi. söylemi de önemli ama ne söylerse söylesin heyecanla dinledim çünki söylenen herr kelimeyi net anladım 20 yıldır ilk defa Nasıl bir his olduğunu mimareden düşen anlar. Çok teşekkürler :)))))

  • @haticekaplan1403
    @haticekaplan1403 11 місяців тому +4

    Teşekkürler.

  • @zeynepman6224
    @zeynepman6224 11 місяців тому +11

    Thanks!

  • @pinardemircan1749
    @pinardemircan1749 11 місяців тому +6

    Çok güzel, büyük resmi gören ve açıklayan bir söyleşi olmuş, teşekkürler

  • @oguzhanyucel44
    @oguzhanyucel44 11 місяців тому +1

    Thanks

  • @metlebnifteliyev5387
    @metlebnifteliyev5387 5 місяців тому

    Çok önemli konu, teşekkürler

  • @HaciGaffur
    @HaciGaffur 11 місяців тому +23

    Ümit bey nükleer karşıtı, greta hayranı aktivist bir tıp doktoru. Ne yazık ki iklim problemlerinin sosyal kısmına hakim olduğu kadar, mühendislik kısmına bir o kadar uzak. Müzakerelerin yanısıra verimliliği artıracak ve yeni kaynakları kullanıma sokabilecek teknolojileri anlatacak bir konuk gelirse gelecek için daha aydınlatıcı olur. Çünkü işin sonunda bu işten bizi müzakereler, aktivist toplantıları değil, yeni teknolojiler kurtaracak.

    • @muratokuca
      @muratokuca 11 місяців тому +2

      Etkiliyenler olmasa yetkililer geliştirenlere n'asıl katkı saalıycak? ABD, Musk'a ektrikli araç üretim özendirmesi vermese Model Y gelişir miydi?

    • @canadal1465
      @canadal1465 9 місяців тому

      bu teknolojilerin çevre etkimizi anlamlı seviyede azaltacağına dair bir veri yok. zayıf varsayımlara umutlara dayanarak politika da mühendislik de yapılmaz. çünkü söz konusu olan hepimizin varoluşu. hatta böyle teknoloji ve verimlik artırımlarına odaklanmanın rehavet yaratarak toplam enerji kullanımını artırdığı gözleniyor. Büyümesini değil refahı önceleyen ekonomi anlayışını ve gereksiz tüketimi değil ihtiyaca dayalı üretimi önceleyen ideoloji dönüşümünü merkeze aldığımız, teknokoji ve verimlilik artırımları ile desteklenen bir politikaya ihtiyacımız var

    • @TurkishZombie
      @TurkishZombie 9 місяців тому

      @@muratokuca Abim zaten ona baştan karşıyız. Devlet teşvikleri rekabeti bozduğu için gelişmemesi gereken teknolojiler gelişiyor. Üstüne gelişmesi gerekenler fon bulamıyor ve geri kalıyor. Nükleerin "pahalı" olup, gelişmemesinin sebebi de o.

  • @emiraydn6397
    @emiraydn6397 11 місяців тому +13

    Ne güzel anlatıyor hiç maliyet vermeden.

  • @AkilliGelecek
    @AkilliGelecek 11 місяців тому

    muhteşem 💚

  • @TechnicalSchool34
    @TechnicalSchool34 11 місяців тому +2

    Son kısmı çok güzeldi. Tüketim çılgınlığı durmalıdır. Koçaman şirketler hala evden çalışmayı teşvik etmiyorlar ve hala sürdürülebilirlik konusunda atıp tutuyorlar. Çok basit aslında, evden çalışalım. Büyük şehirlerden dağınık bir sistem kuralım. İstanbuldaki bir şirketin konya'da çalışanı olsun. Hem şirket kazansın hem de ülke. Bu aynı zamanda anadolunun maddi manevi gelişimine de katkı sağlar. İstanbullu bir beyaz yaka oradaki diğer kültürel faaliyetleri de geliştirebilir. Ne bileyim tiyatro yapar, müzik kulübü kurar. Ya aslında çok zor değil.

  • @onbireuroverilmez
    @onbireuroverilmez 11 місяців тому +23

    Nükleer enerji sohbeti sonrası kapattım. Akıl kârı değil sunulan çözümler.

  • @eceugurlar911
    @eceugurlar911 11 місяців тому +4

    Bütüncül planlı otlatma = Karbon göm, toprak verimini arttır, sağlıklı et elde et. Onarıcı tarım savunucularından Durukan Dudu'yu da çağırın lütfen 🌱🐮

  • @kitbeyin
    @kitbeyin 11 місяців тому +44

    Fosil yakıt kullanımını nükleer enerji olmadan nasıl sıfırlayacağız? Hava koşullarının uygun olmadığı günlerde üretemediğimiz depolayamadığımız enerjiyi nerden bulacağız?

    • @hasan_yaremchuk
      @hasan_yaremchuk 11 місяців тому +2

      Füzyon reaktörleri ile ..Fransa da ilkinin yapımına başlandı...

    • @halilcekic6698
      @halilcekic6698 11 місяців тому +2

      Türkiye için bu çok da zor değil aslında.3 deniz,yüzlerce baraja müsait akarsu,bol güneş ve bol rüzgar olan ülkede hem enerji uretemeyip hem de depoların bitmesi pek mümkün değil. Ki çok ciddi batarya artışı var dünyada,Türkiye'de de öyle.ve hızla gelisiyorlar.ek olarak nükleer ile zaten cozulemeyecegni anlattı hoca dinlersen eğer

    • @atakanaslanov
      @atakanaslanov 11 місяців тому

      enerji depolama(bu sadece batarya değil hidrojen veya hidrojen aracılığıyla metan gibi gazlar üretip depolayabilirsiniz.), talep tarafı katılımı(elektrik tüketicilerinin özellikle fabrika gibi büyük olanların bu saatlerde daha az çalışması için düzenleme gibi), elektrikli araçlar şu anki araçlar gibi günün büyük bir bölümünde park halinde olacak ve şebekeye bağlı olacaklar. bu araç bataryalarını gerektiğinde şebekeye elektrik verilmesi üzerine projeler var. bunlar pilot uygulamaları başarılmış yaygınlaşması beklenen seçenekler. sistemde zaten her türlü şu anki doğal gaz santralleri gibi çalışıp devreye girecek birimler olması lazım ancak bu nükleer olursa bugünkünden de daha pahalıya mal olur. nükleer yine olabilir sistemde ama nükleer santraller neredeyse kesintiisiz çalıştırılırsa görece uygun bir fiyata geliyor.

    • @cothfi
      @cothfi 11 місяців тому

      @@atakanaslanov Metan yine fosil yakıt.

    • @atakanaslanov
      @atakanaslanov 11 місяців тому +1

      @@cothfi yapay olarak biyokütle aracılığıyla üretirsen salım yapmamış oluyor. karbonu yerin içinden çıkarmadıkça sorun yok.

  • @barisunal2152
    @barisunal2152 11 місяців тому +12

    Harika bir program, çok iyi anlatım. İlker, çevre krizi veya doğal felaketler söz konusu olduğunda liberal politikaların çözüm bulma ihtimali yok. Bu konularda liboş tarafını dengelemen gerekebilir :)

  • @enesutkuozdemir7335
    @enesutkuozdemir7335 10 місяців тому +2

    Elinize sağlık diyorum ve hocamıza bazı eleştirilerde bulunmak istiyorum:
    - Kendisi, iklim değişikliğinin güç savaşlarında bir araç olarak kullanıldığını belirtmiyor. İklim aktivistleri de belirli kaynaklardan fonlanıyorlar; bir petrol şirketinden çok daha güvenilir olsalar da, güç savaşının bir parçasıdırlar. Ayrıca, konuşmalar bazen 'huzur sosyalizmde' gibi bir noktaya doğru evriliyor, özellikle bazı siyasi partiler dost ve düşman ayırımı üzerinden bunu araçsallaştırarak iklim üzerine tahakküm kuruyor ve diğer kesimleri dışlıyor.
    - İkinci olarak, nükleer enerji karşıtlığının küresel ısınmayı artırma potansiyeline değinmiyor. Almanya santrallerini kapattıktan sonra hem kömür kullanmaya başladı hem de sanayisi büyük zarar gördü. Küresel ısınmanın azaltılması için romantizmden ziyade daha fazla nükleer enerjiye ihtiyacımız var; yenilenebilir enerji sanayi için yeterli bir çözüm değil, ve olağanüstü bir durum olmadıkça doğal hayata çok daha fazla zarar veriyor. Örneğin İskandinavya'da yerli halkların yaşam alanları yok oldu. Degrowth saçmalığı ise sermayenin kendi gücünü korurken, kendi ülkesini satıp üçüncü dünyaya gitmesinden başka bir şey değil.
    - Son olarak, iklim krizi aslında insanlık krizidir, doğanın değil. Doğanın ideal bir durumu yoktur; kendi kendini dengelemektedir ve zarar gören bizleriz. İnsanı doğadan ayıran bu yaklaşımı eleştirmeyerek hata yapılmaktadır.

    • @TurkishZombie
      @TurkishZombie 9 місяців тому

      Ayrıca güneş enerjisi anında açıp kapatılabilen bir şey değil. Dalgalanmalarda ya şebeke çöküyor ya da çok fazla enerji israfına yol açıyor. Backbone denilen ana omurga nükleer olmalı ki onu yapacağına komple nükleer yap. Şebekeye uzak yerler yine güneş paneli veya portatif nükleer jeneratör kullansın.

  • @metlebnifteliyev5387
    @metlebnifteliyev5387 Місяць тому

    Iklim değişikliği ile ilgili konuda Levent Kurnaz gelsin konuşun

  • @handevemahsuplar7152
    @handevemahsuplar7152 11 місяців тому

    ❤❤❤❤ süper bir yorum şahsi olarak en sevdiğim en en sevdiğim bölüm oldu çiftçiler su kıtlığı çekiyor siz hissetmiyorsunuz ama ürünlerimizin verimliliği çok azaldı yeni atılımlar oldu sondaj yasağı güneş enerjisi kurana destek var ilaçlarımız daha biyolojik oldu ama şehirde herkez haldur huldur enerji yakıyor madencilikle toprak zehirleniyor yazıklar olsun lütfen bu konuyu düşünün lütfen

  • @ilbeyozguler2842
    @ilbeyozguler2842 11 місяців тому +3

    Farkındalık kazanmak için çok önemli bir video olmuş. Ellerinize sağlık.

  • @ArasBurak
    @ArasBurak 11 місяців тому +5

    ozledik boyle programlari azaldi sanki son zamanlarda

  • @metinozgun
    @metinozgun 9 місяців тому

    Dr. Ümit Şahin'de yılgın bir Fatih Altaylı siması bulunmakta. FluTV ex Fatih Altaylı arayışında gibi hissettim.

  • @gundogankazanc9241
    @gundogankazanc9241 11 місяців тому +2

    Yararlı bir video oldu bence; hem umursamazlığın hem körlüğün azalması adına benzeri yayınların veya röportajların artmasını beklerim. Emeği geçen herkese teşekkürler...

  • @aydinoztemel6193
    @aydinoztemel6193 11 місяців тому +8

    Nükleer enerji olmaksızın uzun vadede zor, konuya daha teknik ve tarafsız bakabilecek ilave başka bir uzman da davet edilirse sanırım daha objektif bir bakış geliştirebilir izleyici

    • @muratokuca
      @muratokuca 11 місяців тому

      Nükleerin payı %10...

  • @burcuguler5371
    @burcuguler5371 11 місяців тому +1

    Ağzınıza sağlık. Ayrıca, tüm sorumluluğu tüketiciye yüklemediği için de rasyonel.

  • @carsdarvin8502
    @carsdarvin8502 10 місяців тому

    Türkiye'de herhangi bir değişiklik tavandan olduğu için ben Türkiye'deki ekolojik değişimin halktan( toplum örgütlü değil) ziyade yine politikadan geleceğine inanıyorum.

  • @cengiz-ilhan
    @cengiz-ilhan 11 місяців тому

    Videoyu tamamen izlemeden yorum yapıyorum ve yanlışlarım varsa bildirebilirsiniz.
    İklim değişikliği, karbon v.s konuları için en önemli kanat üretim kanadıdır.
    Sadece samsung her sene 3-5 farklı model telefon çıkartıyor. 2-3 senede 1 çıkarabilir.
    Renault her sene yeni bir model çıkartıyor. 2-3 seneye düşürebilir. ve Yedekparçaları uyarlı yapıp yeni eski parçaları yenilerdede kullandırtabilir.
    Üretimi kısmak daha doğru ve basit bir çözüm gibi geliyor. Yol kapatma eyleminden daha efektif bir çözüm olur.
    Üretimi kısıtlarsan ekonomiye / halka yansıması olabilir. Orada da diğer bir sorun plansız üreme.

  • @MaskulenPaylasimlar
    @MaskulenPaylasimlar 11 місяців тому

    Alper hocayla yeni video gelsin lütfeeennn :(

  • @spartakos536
    @spartakos536 11 місяців тому

    1 trilyon ağaç dikme kampanyaları var özellikle Çin, Pakistan vs. yapıyor bir şeyler. Karbonu absorbe edecek tek şey ağaç, insan nüfusunun da azalması veya fosil yakıtların kullanımının azaltılması ile beraber düşünülmeli.

  • @azizeceliktopal2251
    @azizeceliktopal2251 11 місяців тому

    Bu adam gelirini bu işten kazanması, bu kadar emin konuşur muydu?. İklim her zaman değişir. İnsan bunu değiştirmek. 22:05

  • @atakanaslanov
    @atakanaslanov 11 місяців тому +1

    yesil siyaset uzerine aydaki adam bolumu de yapsaniz izleriz. tesekkurler bu bolum icin.

  • @AI-wj5hj
    @AI-wj5hj 11 місяців тому +6

    yorumlara bakınca insan türünün neden yok olma tehlikesiyle karşı karşıya geleceğini anlayabiliyoruz.

  • @mertcanmustu8347
    @mertcanmustu8347 11 місяців тому

    Biz insanlar olarak ayvayı yemişiz bu gamsızlıkla elimizdeki fırsatlarıda kaçırarak, iklim değişikliğine engel falan olamayız.

  • @volkan5092
    @volkan5092 11 місяців тому

    Moralimiz bozuldu. Adamın ciddiyeti herşeyi anlatıyor. İlker hoca bile gülemedi.

  • @Hazerfen
    @Hazerfen 9 місяців тому

    Küresel ısınmanın en büyük sebebi hidrokarbon ürünleri değil, metan sebebi olan ev imalatıdır..

  • @falanfilan7785
    @falanfilan7785 11 місяців тому +4

    Bi gün de Greta Thunbeg (İsveççe Tüynbëri diye okunuyor) neden önemli, o konu için bir program yapabilirsiniz. Koca koca adamlar neden onu dinliyor, örnek gösteriyor? Konuşmalarını kendi mi hazırlıyor yoksa siyasi parti başkanları gibi arkasında bir yazar ordusuyla mı konusuyor? Bunlardan bahsetseniz çok güzel olur. Ümit Bey bu konuyu güzel anlatacak bilgide birisine benziyor, İlker de zaten en provakatif sorularla her zamanki gibi kamera arkasında süper olur.

    • @halilcekic6698
      @halilcekic6698 11 місяців тому

      Ben o kızı hiç sevmezdim,kesin birilerinin maşası derdim.sonra çıkıp İsrail katil falan dedi bunu yuhaladilar soykirimcisiniz falan dedi.takdir ettim

  • @emrahakdag986
    @emrahakdag986 11 місяців тому +1

    Paralel evrende Fatih Altayli😆 videoya giris sebebim Fatih Abiye ne olmus diye bakmak. Kendisi degerli bir bilim insaniymis. Basarilar diliyorum❤

  • @atakanener7569
    @atakanener7569 11 місяців тому +13

    almanyada malzeme biliminde master yapıyorum. dolayısıyla bahsettiği konular hakkında derslerde bolca şey söyleniyor. güneş paneli ya da wind turbine daha ucuz diye kapatılıp geçilecek şeyler değil bunlar. üretim, kurulum enerji depolama derken bir çok detay söz konusu. hem daha ucuz hem daha çevreci olduğu takdirde neden her şeyde güneş paneli kullanılmasın zaten dimi akıl karı değil sanki?
    Aynı şeylerin gevelenip durduğu, gretayı idol bellemiş birinden çok da bir şey beklememek lazımdı. maalesef vasat altı bir bölümdü. ve evet sorun enerji tüketimi değil nüfus. her tarafı kömür santralleriyle kirletelim demiyorum, kimse demiyordur zaten ama dünya için fazla kalabalığız artık

    • @hasan_yaremchuk
      @hasan_yaremchuk 11 місяців тому +1

      Almanya da üniversitenizde Wendelstein 7-X Füzyon Reaktörü hakkında konuşulmuyor mu ?

    • @halilcekic6698
      @halilcekic6698 11 місяців тому +1

      Tam cahil olsaniz daha çekilir olurdunuz böyle yarım olunca çekilmiyor.Elon Musk olmasa elektrikli araç işi buraya kadar dahi gelemiyordu.acaba lobi ve şirketlerin elektrikli araçlara yatırım yapmaması,batarya teknolojilerine yatırım yapılmaması sebebiyle baz enerji için fosil yakıt ve nükleere muhtaç kalmış olabilir miyiz? Sağolsun Musk abi sektöre yön verdi de hem batarya teknolojilerine hem de elektrikli araçlara çok ciddi ARGE yatırımı geldi.bu sayede bunlar mümkün olmaya başlıyor.ki hoca bu güç mücadelesinde dengeye yeni ulasabildigimizi de anlatmış ama işte yarım olunca daha zor

    • @kekessalman
      @kekessalman 11 місяців тому

      ​@@halilcekic6698 mesele elektrikli araba değil ki. Bütün arabalar kamyonlar elektrikli olsa elektrik santrali daha fazla kömür yakacak. Yarı cahil orta zeka vasat vs vs..

    • @atakanener7569
      @atakanener7569 11 місяців тому

      @@halilcekic6698 batarya teknolojileri için bir yorumum yoktu. Combustion enginelere nazaran cok daha cevreci olduklari aşikar zaten. Ki batarya teknolojilerinin lityum ion batterylerde de fuel celllerde de kendine has dezavantajlari söz konusu. Ben derslerden ogretilenlere gore bir yorum yaptim. Isin lobicilik vb kisimlarina cok girilmiyor, sustainable energy de calisacagim alan olmadigi icin bilgilerim size gore de konuga gore de daha sığdır bunu inkar etmiyorum. Ama haydi green emergyye geciyoruz her sey cok super safsatasina inanmicak kadar bilgim var. Ve yari cahil olarak sabit fikirli olmak durumundayim, kisi basi dusen enerji tuketimi gitgide artsa da asıl sorunun nufus oldugunu dusunuyorum.

    • @abdulselamkaraozan2598
      @abdulselamkaraozan2598 7 місяців тому

      Eksi IQ ile yola devam diyorsun yani :)

  • @alipehlivan4154
    @alipehlivan4154 11 місяців тому +1

    Fatih Birol’u istiyoruz…

  • @HanifiPotuk
    @HanifiPotuk 11 місяців тому

    Emisyon 0 olmasının şartları var
    1-) Enerji depolama teknolojisi geliştirilmesi lazım(güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi depolama)
    2-) Batarya ömrü ve kapasitesi artmalı
    3-) Yıllık güneşlenme süresi olan bölgeler(tr'de konya ovası ve güneydoğu anadolu gibi) tarımda kullanılmaya araziler güneş panelleriyle doldurulmalı

  • @turkeryildirim
    @turkeryildirim 11 місяців тому +3

    2050ye kadar 800 nükleer inşa etmek gerekiyorsa, kaç tane rüzgar yada güneş enerjisi santrali gerekli acaba?

    • @halilcekic6698
      @halilcekic6698 11 місяців тому +1

      Çok daha fazla,ama onları yapmak hem daha kolay hem daha ucuz.dunyada haftada 1 nükleer santral inşa etmek çok ütopik.ama haftada 2 yenilenebilir enerji santrali inşa etmek gayet kolay.dunya geneli için tabi

    • @burcuguler5371
      @burcuguler5371 11 місяців тому

      2050ye kadar 800 tane nükleer inşaa edemiyorsun zaten teknik olarak.

    • @lactobacillusacidophilus
      @lactobacillusacidophilus 11 місяців тому

      @@burcuguler5371 Hangi teknik?

    • @burcuguler5371
      @burcuguler5371 11 місяців тому

      @@lactobacillusacidophilus bir reaktör kaç yılda kullanıma giriyor? 800 tane nükleeer inşaa etmek için kaç yıla ihtiyaç var?

    • @muratokuca
      @muratokuca 11 місяців тому

      ₺200bin'ye evinizin elektik ve ısıtma-soğutma faturasını sıfırlıyabiliyosunuz. Ben yaptım. Hatta bu sıfırlamayı pil kullanmadan da yaparsınız ama Türkiye'de ızdırap... 5 katlı 10 konutlu bi yapının çatısı pil kullanmıyan küçük bi üretim merkezine dönüşür ve elektrik faturanızı öder üstüne aylık 10x₺2000 para kazandırabilir. Daire başı ₺200bin...

  • @Wayne1897
    @Wayne1897 11 місяців тому

    elektrikli araçlar doğa için çok zararlı. pillerin atık hale gelmesinden dolayı. ayrıca elektrikli araçlar soğukta çok verimsiz hatta yollarda kalanlar var. fiyatları buz gibi eriyor.. çözüm hidrojenli araç

  • @erdincgumus235
    @erdincgumus235 11 місяців тому +3

    Konu "greta normal bir çocuk muydu?" ya gelecek diye bekledim, gelmedi.

  • @batuhanbulut153
    @batuhanbulut153 9 місяців тому

    Birinci ve en büyük sebep fosil yakıtlar demişsiniz başka kaynaklarda da endüstriyel hayvancılık olarak gösteriliyor. Bu farklılık neden?

  • @emreahmet167
    @emreahmet167 11 місяців тому +17

    Fatih Altaylı gelmiş sonunda

  • @metmot
    @metmot 11 місяців тому +3

    uyumak için harika bir video iklim cart curt yenilenebilir enerji 😴😴 nükleer dahil değil ama buna

  • @eyyupcancelik9649
    @eyyupcancelik9649 11 місяців тому +14

    Beyefendinin dedigi dogruya vegan olmadiginiz icin iklim degisikliginin %35i sizin sucunuz diyen arkadaslarim neyi kaynak aliyordu acaba

    • @alipehlivan4154
      @alipehlivan4154 11 місяців тому +9

      Cumleyi anlayabilmek icin 3 kez okudum. Noktalama isaretleri onemi!

    • @Kaltaklarinmaradonasi
      @Kaltaklarinmaradonasi 11 місяців тому

      Beyefendi’nin dediği doğru,
      “Vegan olmadığınız için, iklim değişikliğinin %35’i sizin suçunuz”
      diyen arkadaşlar nerede acaba!
      Tercüme edeyim dedim

    • @onebreh
      @onebreh 11 місяців тому

      @@alipehlivan4154 hoş görmek lazım, adam vegan.

    • @alpaslaneldemir6904
      @alpaslaneldemir6904 11 місяців тому

      Kaynak gotum

  • @ahmethzl327
    @ahmethzl327 4 місяці тому

    Fosül yakıtlar bittiğinde kesin çözüm olucak bu ne zaman bitecek sizce ?

  • @erencan.s
    @erencan.s 11 місяців тому

    Her petrol istasyonuna şarj istasyonu/bölgesi zorunluluğu getirilsin

  • @ynsdnmz1
    @ynsdnmz1 11 місяців тому +4

    Fotosentez yaparak yani bol yeşillik ağaç dikerek bu karbon oranını değiştiremiyor muyuz

    • @serkancankurt
      @serkancankurt 11 місяців тому

      benzinle yanan bi ateşi üfleyerek söndüremezsiniz

    • @atakanaslanov
      @atakanaslanov 11 місяців тому

      çok azına etki edebiliyor

  • @Wilibald.Hardbottle
    @Wilibald.Hardbottle 10 місяців тому

    üretilen enerjiye oranla sebep olduğu ölüm sayısı en az olan enerji kaynağı nükleer enerji. kamuda petrol lobisinin yemlerini yutmuş durumda en çevreciler bile nükleer enerjiye karşı geliyorlar. bu ileride özellikçe çevreciler arasında büyük pişmanlık yaratacak

  • @MertE3
    @MertE3 11 місяців тому

    Hocam Türkiye'nin Paris anlaşmasını imzaladıktan 5 yıl sonra yürürlüğe sokmasında dediğiniz gibi anlaşmaya göre Türkiye'nin gelişmiş ülke kategorisinde sayılması var. Yanlış anlamış olabilirim ama bunun bir bahane olarak kullanıldığını ve çevre politikalardan olabildiğince kaçıldığını ima ettiniz sanırım. Haklı da olabilirsiniz ama bu sınıflandırmayı kabul ettiğimizde anlaşmanın 9. -10. ve 11. maddelerinin belirttiği sorumlulukları yani "Annex 1 ülkeleri gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelere finansal, teknolojik ve yapısal yardımda bulunmak zorunda" konseptini kabul etmiş oluyoruz. Bu zorunluluklarla birlikte zaten enerji konusunda kendi kendimize yetebilen bir ülke olmadan, kendi ülkemize çevresel yatırımlar yapmadan başka ülkelere bu yatırımları yapmak zorunda kalacak olmamız ne kadar doğru? Yanlış biliyor olabilirim aydınlatırsanız sevinirim.

  • @wurat19811981
    @wurat19811981 11 місяців тому +10

    Ümit bey neden akıllı saat kullanıyor? Akıllı saatin üretimi şarjı karbon ayak izini arttırmi yormu?

    • @nothingtrue5630
      @nothingtrue5630 11 місяців тому +5

      oldu birader bilgisayar/telefon da kullanmayalım.

    • @wurat19811981
      @wurat19811981 11 місяців тому

      @@nothingtrue5630 lazım değilse kullanma. Notebook kullanıp ne yapıyoruz.

  • @abdullahkurt7457
    @abdullahkurt7457 11 місяців тому +1

    2053 hedeflerimizin ne kadar tutacağını 2023 hedeflerinin tutma oranından tahmin edebiliriz. 😂

  • @19can84
    @19can84 11 місяців тому +4

    adam nüfüsu değil tüketimi azaltmak gerek dedi ciddi ciddi. nükleer çok pahalı ancak devletler yapabilir dedi (so what), sonra . güneş-rüzgar daha ucuza geliyor diye üfürdü, canikligil de baktı üfürmek serbest elektriklinin vergisi daha çok dedi.

    • @atakanaslanov
      @atakanaslanov 11 місяців тому +2

      herhangi bir rapor bul güneşin nükleerden daha pahalı olduğu. şu an en ucuz elektrik üretim yöntemi güneş

  • @gulermehmet4716
    @gulermehmet4716 11 місяців тому

    🎉🎉🎉

  • @emirhanylmaz946
    @emirhanylmaz946 11 місяців тому +3

    Sonunda beklediğim olmaz öyle saçma şey konsepti

  • @tolgahirsova4342
    @tolgahirsova4342 11 місяців тому

    Açık Radyo'dan da takip ettiğim, çok değerli bir insan kendisi fakat bu yorumu yapmadan edemeyeceğim: Fatih Altaylı'nın yan sanayisi gibi görünüyor. :)

  • @emresatan
    @emresatan 11 місяців тому +3

    Bireysel olarak kimse uzun vadeli ve sabırlı bir şekilde tedbir almaz, almayacaktır. Alsa da bireysel tedbirler bir işe yaramaz. Devletlerin de işine gelmeyecektir. Eğer dünya öngöremediğimiz şekilde kendi kendini toparlayamazsa bu şekilde dibe kadar gideceğiz. Şimdiden geçmiş olsun

    • @emresatan
      @emresatan 11 місяців тому

      @@user-pd8bb1cl7u Herkes sonunda hiçbir çözüm getirmeyen "biz demiştik" cümlesini kuracak çünkü. Ayrıca gücün ve paranın çoğunu elinde bulunduranlara da kızamıyorum, insan böyle. Platform filmindeki gibi kimse alt kattakileri umusamaz çünkü alt kattalar

  • @hasanyuksel2389
    @hasanyuksel2389 11 місяців тому

    Fatih Altaylı ya ne kadar benziyor😊,Fatih beye selamlar.

  • @emreacar8852
    @emreacar8852 11 місяців тому +1

    Bu seri devam etmeli, gerekirse felsefesine kadar gidilmeli.

  • @sedirik
    @sedirik 11 місяців тому

    32:30 elektrikli arabalar su anda Tr de muadillerine (benzinli veya dizel) gore daha ucuz. Otv, 100% elektrikli arbalarda 40% aliniyor, konvensiyonel modellerde 80% ve fark manali. Misal bmw x1 de 500bin lira elektrikli araba lehine fark var.

  • @ŞafakCoşkun-w4v
    @ŞafakCoşkun-w4v 11 місяців тому +1

    Hocam yapay zeka ile ilgili video serisi gelsin lütfen şu an çok gündemde

  • @karbondr
    @karbondr 11 місяців тому +1

    Fonların yeşil mütakabat için teşvikleri ve kredileri olmasa Türkiye bu işte olmazdı. Bizim katılımımız tamamen duygusal.

  • @tilzn9432
    @tilzn9432 11 місяців тому

    Mustafa sevene çok yükleniyorsunuz

  • @kutlusezen
    @kutlusezen 11 місяців тому +4

    Enerji kullanımı ve kişi başı milli gelir dogru orantılı. Yani az enerji tüketen zengin ülke veya çok enerji tüketen fakir ülke diye bir şey yok. "Energy use per person vs. GDP per capita" diye aratırsanız ilişkiyi görebilirsiniz. Zengin ülkeler fakirleşmek istemiyor, fakirler de fakir kalmak istemiyor normal olarak. Eneji üretimini kısıtlamak "ben olduğumdan daha fakir olmak istiyorum" demektir.
    Türkiye için enerji üretmeye odaklanmak şu anda en önemli şey. Bunu en ucuz nasıl yapabilirsek öyle yapalım. Eğer Ümit Bey'in dediği gibi güneş ve rüzgar enerjisi daha ucuz ise ona yoğunlaşmalı. Kömür kullanımını keselim demek yeterli değil. Kömür pahalı, onun yerine daha ucuz olan rüzgar kullanalım diyebiliyorsak çözüme gidebiliriz. Örneğin nükleer enerji kullanalım bence o da temiz ederji ama "gelişmiş ülkeler" nükleer enerji teknolojilerini paylaşmıyor nedense. Enerji üretimini kesmek daha fakir ülke olmamızı sağlar sadece.
    Tüketim için de toplu taşıma ve demiryolu ve denizyolu taşımacılığı desteklenmeli. Petrol üreten bir ülke olmadığımız için elektrikli araç üretimi ve kullanımı da teşvik edilmeli diye düşünüyorum.

    • @lactobacillusacidophilus
      @lactobacillusacidophilus 11 місяців тому +1

      Adam zaten nükleer karşıtlığı ile işe başlamış. Beton kafalı solcu. Tüketmeyin, tüketmeyin sonra Amerika ve Çin rekor büyüme, Avrupa zort. İnternetten duyduklarını bize anlatıyor "hoca".

    • @halilcekic6698
      @halilcekic6698 11 місяців тому

      Gelişmiş ülkeler nukleeri paylaşmıyor değil teknolojiyi paylaşmıyor,çünkü o teknoloji atom bombası için de kullanılıyor :D Rusya paylaşım sözü verdi ancak çok ciddi bir paylaşım olacağını düşünmüyorum.irana verdikleri kadarını verirler

    • @halilcekic6698
      @halilcekic6698 11 місяців тому +1

      Ek olarak konuya yanlış yerden bakmışsınız,enerji tüketimi önemli değil neyden elde ettiğin enerjiyi tukettigin önemli.hangisi ucuzsa ona koşalım diyerek halkını kanser etmenin maliyeti daha büyük olur.iklime zarar verme pahasına gelisemezsin,o zarar seni zaten durdurur.daha ucuz yanları var daha maliyetli yanları var ama çevreye ve halka zarar vermenin maliyeti herşeyden üstün çıkar uzun vadede

    • @kutlusezen
      @kutlusezen 11 місяців тому +1

      Zaten nükleer enerjinin teknolojisini paylaşmıyor diye belirttim. Fazla enerji üretirseniz tabii ki satabilirsiniz.
      Yanlış yerden bakıyorsunuz demişsiniz ama enerji kullanımı ve zenginlik ilişkisi gayet açık. Kaynağımı paylaştım. Sizin de aksini gösteren kaynağınız varsa görüşümü değiştirebilirim tabii ki.
      Uzun vadede ne kadar yararlı ve zararlı olduğunu yüzyıllardır zengin olan ülkelere bakarak anlayabiliriz. Iklime zarar verme pahasına gelişemezsiniz demişsiniz ama bunu gösteren bir veri yok. Bugüne kadar gelişen ülkeler iklime zarar vermiş ve de zenginleşmiş. Ülkeleri gösterebilirseniz enerji kullanımı yüksek ve aynı zamanda fakir olan, üzerine düşünebiliriz tekrar.

    • @halilcekic6698
      @halilcekic6698 11 місяців тому

      @@kutlusezen yanlış baktığınız kısmi yazmıştım aslında,önemli olan enerji tüketiminiz değil neyden üretilen enerjiyi tukettiginiz.
      Cevreye zarar konusunu aciklamadim,açıklamaya muhtaç değil çünkü.halkin sağlığını bozarak gelisirseniz kazancınızı o sağlığı ve cevreyi düzeltmeye harcarsınız.uzun vadede devam ederseniz zaten geriye halk kalmaz. bunun verisini zaten örneğin Fransa gibi bu mevzulari bir dönem hiç umursamayan ülkelerle kısmen umursamis Almanya gibi ülkelerin kanser ve hava kirliliği verilerini incelerseniz görürsünüz.fransa sizin aklınıza uyanlarca yonetilseydi 50 yıla zaten Pariste insan kalmazdı.

  • @ozgurelbasaran4338
    @ozgurelbasaran4338 11 місяців тому +1

    "Alarmist çevreci" kimmiş? Her şeyi durduralım diyen o alarmistler kimmiş İlker Bey? Çok merak ettim. Var mı öyle birileri? Affedersiniz AKP'li ya da Trump'çı ağzıyla konuşmayalım.

  • @dante.alighieri
    @dante.alighieri 11 місяців тому

    Ilker Bey ekonomi programi yapin lutfen, birakin bu iklim miklim islerini, ust kademe beyzbol macina ozel jetleri ile gitmeyi birakmadin onlarin direktiflerini uygulamam...

  • @radio11
    @radio11 11 місяців тому

    28:10 o eski türkiye ilkerciğim eski türkiye özallı rteli liberal yeni türkiyede yok tasarruf.liderimiz der ki itibardan tasarruf olmaz.

  • @Qadearr
    @Qadearr 11 місяців тому +4

    Beyefendinin geçmişine bakarak söylediklerinin arasında yanlışlıkla söylediğini değil bilerek çarpıttığını düşündüğüm birkaç örnek:
    - Nükleer santral inşa eden devlet dışı firmalardan bazıları: GE Hitachi(ABD -Japonya), Areva(Fransa), Westinghouse(İngiltere)
    - Güneş enerjisi son yıllardaki büyük düşüşe rağmen hala açık ara en pahalı enerji kaynağı
    -Amerika nükleer santral inşaatlarını durdurmadı
    -Kendisinin öve öve bitiremediği, kişi başı karbon emisyonu 9.6 ton olan Almanya, nükleer santrallerini kapattığı ve güneş, rüzgar vs. kaynaklı elektrik üretimi tüm teşviklere rağmen yetersiz kaldığı için şu an kömür santrallerini tekrar kullanıyor, buna karşılık adını dahi geçirmekten çekindiği enerjisinin yarıya yakınını nükleerden üreten Fransa’da kişi başı karbon emisyonu 6.3 ton.
    Buraya daha ekleme yapılır da uzatmayayım. İklim krizi, ekonomik & politik çıkarlar uğruna çarpıtılmaması gereken akut bir problem, bu tarz şarlatanlıklara ayıracak zamanımız yok.

    • @muratokuca
      @muratokuca 11 місяців тому

      Evet. Sana göre elektrikli araç ta üretilmiyo...

  • @aykutbeysi2011
    @aykutbeysi2011 11 місяців тому

    final efsane

  • @irmaksancar_
    @irmaksancar_ 11 місяців тому +1

    Fatih Bey

  • @hasan_yaremchuk
    @hasan_yaremchuk 11 місяців тому +1

    Ne rüzgar ne dalga ne güneş enerjisi, ne hidroelektrik santrali, ne kömür santrali vs...bunlar geçici çözümler...Gelecekte Füzyon reaktörleri ile sınırsız enerji üretilecek..Kimsenin bu konudan bahsetmemesi de ayrı bir olay ..

  • @erencan.s
    @erencan.s 11 місяців тому

    Bomba amaçlı uranyum yaygınlaştırılması (soğuk savaş) gibi bir çaba ile daha çevreci fisyon (tuz reaktörleri) ve füsyon (hidrojen/döteryum) reaktörlerine geçiş yapılması lazım. Yeni reaktörlerin bu kadar sancılı kurulması da; 1 artık daha iyi reaktörler, daha güvenli, daha az yakıt gerektiren reaktörler yapmak zorunda olduğumuzdan, 2 nükleer aktivizm yüzünden bu alanda gerileme yaşamamızdan kaynaklanıyor. Nükleer kısa vadede (50-100 yıl) arttırılmadan, ben hedeflere ulaşabileceğimizi hiç ön görmüyorum. Baktığınızda Almanya ve Fransa emisyonlarına, sözde daha çevreci Almanya (enerjisini rüzgar ve güneşten sağlayıp yüksek oranda süspanse eden) emisyon oranları açısından Fransanın çok üzerinde.

    • @muratokuca
      @muratokuca 11 місяців тому

      Füsyon tepkiyen yok ki...

  • @atakanaslanov
    @atakanaslanov 11 місяців тому +3

    net sifira dusulmesi gerekliligi bilimdir. sifira inmedikce ortalama sicakliklar artmaya devam ediyor. ama buraya nasil ve ne zaman varilabilecegi siyasi tartismadir. siyasi tartismalari gorup iklim degisikligini yok saymayin ya da kucumsemeyin lutfen.

  • @FatihBebek-p4i
    @FatihBebek-p4i 2 місяці тому

    Ne sıcaklığı çöllerde yağış başladı rüzgar olmaz ise yağış olmaz

  • @Mekushikurih
    @Mekushikurih 11 місяців тому

    Hocam EV'lere eve Lithium'a hayır diyebiliyor muyuz?

  • @didemslowmadeleather
    @didemslowmadeleather 11 місяців тому

    demek çevreye duyarlısınız ama hayvanlara değil. entersan oldu bu bilgi de

  • @cagrpolat3564
    @cagrpolat3564 11 місяців тому

    FluTV'deki KEL ADAM

  • @umitseyhan
    @umitseyhan 11 місяців тому +3

    geleceği tamamen nükleerden ibaret görmek ne kadar absürt ise nükleer enerjiyi yok sayan projeksiyonlar da bir o kadar eksik kalıyor. güncel nükleer reaktörlerin güvenlik sistemleri, patlatmaya çalışsanız bile kendisini koruyacak güvenlik sistemleri ile donatılırken 3-4 nesil öncesinin reaktör felaketini örnek vermek gerçekçi değil. güneş panellerine batarya ekleyip gece de elektrik sağlamak yerine nükleer santrallerin de kullanıldığı, çeşitlendirilmiş enerji kaynakları ile daha verimli hale getirilen bir enerji üretim modeli mümkün.
    fosil yakıt kullanımını en aza indirgemek için en makul modelin de bu olduğunu düşünüyorum. çevreci = nükleer karşıtı algısı yıkılmalı, çevrecilerin en önemli odağı -günümüzde- sadece fosil yakıtlar olmalı diye düşünüyorum.

  • @muratcantek6148
    @muratcantek6148 9 місяців тому +1

    Altay Fatihli mi bu

  • @necdetcanpolat1321
    @necdetcanpolat1321 11 місяців тому

    Yesiller denince bi durdum.Neden acaba?

  • @Wayne1897
    @Wayne1897 11 місяців тому

    ümit beye kesinlikle katılmıyorum toplu ulaşım nedir ya ? hani nerde mahremiyet ben 200 kişiyle bir araya gelmek zorundamıyım ? alışveriş yaptım elimde poşetler.. kışın soğukta yazın 40 derecede otobüs beklemek nedir

  • @ulassengun2878
    @ulassengun2878 10 місяців тому

    Abi haklısın da bataryalar da çevre için tehdit değil mi geceleri yetecek bataryaları nasıl üretcektin bu iş imkansız bunu söylüyorum çünkü güneş panelinden elektrik kullandığım için

  • @ahmetdagdelen6180
    @ahmetdagdelen6180 11 місяців тому

    Oha...Fatih Altaylı sandım :)

  • @alaattinkara
    @alaattinkara 11 місяців тому +2

    amerika en cok nukleer santrali olan ulke 104 adet ,daha ne yapsinlar

  • @hakanficici
    @hakanficici 11 місяців тому +1

    Kapitalizmi kapitalist eylemlerle bertaraf edebilir miyiz? Örneğin termik santral yatırımı olan herhangi bir holdingin iştiraklerinden perakende alışveriş yaparken sistemli olarak kaçınsak. Tüketicinin zorladığı üretici kendi çıkmak zorunda kalsa? Bu bir çözüm olabilir mi kömürden çıkmak için?

  • @isiscamelot
    @isiscamelot 6 місяців тому

    adamı bir an fatih altaylı'ya benzeten sadece ben miyim ?

  • @aliuyar6365
    @aliuyar6365 11 місяців тому +5

    Yeşil geçmişinde şaibeler olan bir arkadaş. Yeşil çalışmış da Yeşil nereye gelmiş sormalı. Keşke bu arkadaşı değil de sahici birini çıkarmasaydınız.

  • @SilentErkan
    @SilentErkan 11 місяців тому +2

    Greta diyince ciddiyetinden şühpe duyduğum komik adam

  • @cerenozgur
    @cerenozgur 11 місяців тому

    39:48 hocam hükumete yapılacak en güzel hamle Emine Erdoğan'ın ikna edilmesi 😅 sıfır atık gibi bunu da gündeme sokar.

    • @beyzaakbas5018
      @beyzaakbas5018 Місяць тому

      Soğanın kabuğunu, balığın kılçığını, meyvenin çürüğünü nereye atacağız? Çöp dediğimiz sadece platsik veya kağıt atık değil çöplerin çoğunu gıdalarımız alıyor. Apartmanda yaşayan adam nasıl kompostlasın bunları. Sıfır atık saçmalık ve sürdülüremez bir şey

  • @bozukkapuska
    @bozukkapuska 11 місяців тому +6

    Konuşmacının motivasyonunu ( konusmanin sonunda acikladigi ,gretanın paniklemelisiniz içeriğinden bahsediyorum) çok yanlış buluyorum.Videonun bir yerinde güzelce eleştiriliyor bu durum ,sokaktaki aktivistlerin insanları durdurması şeklinde ama bence bu konu çok daha derine gidebilir.aktivizmin çok sağlıklı bir psikolojik altyapısı olduğunu düşünmüyorum açıkcası.paniklemek başlıbaşına ölümdür bence. İnsanları provoke etmek oldukça kolay özellikle gençleri ve dünyadaki herseyi lobicilikten açıklayıp ötekileştirmek dünyayı anlamaya çalışmak değilde ,hayır ben en iyisini istiyorum diye işin içinden çıkmak baya poz kesmek olarak düşünüyorum ,oha baya yazı yazdım.iyi geceler

  • @Necdetaydogan
    @Necdetaydogan 10 місяців тому

    Endustriyel hayvancılığın iklim.krizine etkisinden hic mi bahsetmedi, ben mi kacirdim?

  • @ilyasguldal8659
    @ilyasguldal8659 11 місяців тому

    Vay. Johnny Sins iklim uzmanı olmuş şimdi de 🎉

  • @suleymansinacelik
    @suleymansinacelik 11 місяців тому +1

    Araçlarla ilgili haber yapan kuruluşlar, elektrikli araçların üretimi için gerekli enerjinin emisyon açısından temiz olmadığını dile getirmişlerdi. Tesla'nın elektrikli araç üretim ve çevre reklamını Toyota, Honda gibi markalar kandırmaca olarak nitelendirdi ve kendileri hem hızlı şarj olabilen, hem de uzun menzilli batarya üretimi için araştırma yapmaya girişti. Toyota 2030'a doğru yeni nesil katı hâl bataryalar üreteceğini duyurdu. Eğer başarılı olurlarsa hem 10 dakikada şarj olabilen hem de 1000 km'ye kadar menzili olan bataryalar üretilecek. Bu da elektrikli araçların elini çok güçlendirir. "Anlatan Adamlar" diye bir UA-cam kanalı daha detaylı bilgi veriyor bakabilirsiniz.

    • @fundakonusuyor
      @fundakonusuyor 11 місяців тому

      Başında soyledigin haber tamamen Uydurma. Elektrikli bir aracın ne kadar emisyona neden olduğu elektriği aldığı yerle ilgilidir ama sorun şu komisyonlar araçlarda gücün büyük kısmı tekerleklere iletilirken kaybolur, EV de ise enerjinin %90-94ü tekerleklere iletilir. Saçma sapan şeylere uydurup insanların yanlış bilgiyi izlemesine neden oluyorsunuz.

  • @turkishrockboy
    @turkishrockboy 11 місяців тому +1

    Altay Fatihli

  • @namesecurity2309
    @namesecurity2309 11 місяців тому +4

    bu konularda neden nüfus kontrolu söz konusu olmuyor

    • @LoyalFriend62
      @LoyalFriend62 11 місяців тому

      Olmadığı doğru değil. Cesaret eden hem konuşur, hem yazar. Bu adamda o cesaret yok, anlaşılan. Bende fazlasıyla var.

  • @Haytad
    @Haytad 11 місяців тому

    Dr. Umit Sahin konusuyor!!! Fatih Altayli degil. Biraz dikkat ve saygi ltf.

  • @normalkus2086
    @normalkus2086 11 місяців тому

    arkaplan sagolsun TGRT izliyorum sandım

  • @sezginalisoglu6565
    @sezginalisoglu6565 7 місяців тому

    Tariff, tarife değil gümrük vergisi.

  • @emineb7022
    @emineb7022 11 місяців тому

    Fatih altaylı sandım ilk bakışta