Çok güzel açıklamışsınız.Videonuz inanılmaz yardımcı oldu. Özellikle yanlarda çıkan açıklayıcı metinler ve raporun yorumlanması süper. Çok teşekkür ederim.
Hocam bu kadar anlaşılır anlattığınız için sizi tebrik ediyorum ve çok teşekkür ediyorum. Derslerden önce veya sonra hazırlanmak ve tekrar için harika oluyor. Anlamakta zorlandığım analizleri de sizin tek tek neyi neden yaptığımızı anlatışınız sayesinde rahatça kavrayabiliyorum. Çok teşekkür ediyorum ve çalışmalarınızda başarılar ve kolaylıklar diliyorum.
Sayın hocam öncelikle emeğinize sağlık. Hazırladığınız videolar bizler için çok faydalı ve çok güzel bilgiler içeriyor. Tezde kullandığım 2 ölçek var, biri 4'lü likert diğeri 5'li likert. Biri örgüt sağlığı (4'lü likert) ile ilgili diğeri yönetici davranışlarıyla (5'li likert). Bunları analiz ederken ve boyutların arasındaki ilişkileri sorgularken nasıl bir yol izlemeliyim. İzlememi istediğiniz videonuz var mı?
@@TezYardımPlatformu Sayın hocam çok sağ olun. Ölçeklerin birinin 4'lü ve diğerinin 5'li likert olması aralarındaki ilişkiyi tespit ederken tüm ve alt boyutlar açısından bir sorun olur mu? Sizce böyle bir kullanım sakıncalı mıdır? Ulusal tez veri bankasındaki yüksek lisans ve doktora tezlerinde farklı derecelendirmeye sahip ölçeklerin birlikte kullanımları var, ama ben emin olmak istiyorum. Gerekirse ölçeklerden birini değiştireceğim.
@@TezYardımPlatformu Sayın hocam yukarıda açıkladığım şekildeki ölçeklerin alt boyutları arasındaki ilişkiyi açıklarken hangi analiz türünü kullanmak uygun olur. Örneğin 4'lü likert X ölçeğinin "Örgütsel Liderlik" boyutu ile 5'li likert Y ölçeğinin "Güvensizlik" boyutu arasındaki ilişkiyi açıklamak için hangi analiz türü/türleri uygun olur.
Sayın hocam, güzel anlatımınız için çok teşekkürler. Makalede iki tablonun özetini nasıl bir tek tabloda kombine edip vermeliyiz? Bir de çok değişen bir şey yok ama son örnekte çözünürlük iyi olmadığı için yanlış görmediysem expected count 20 olduğu halde "continuity correction" yerine ki kareyi dikkate aldınız, özel bir sebebi var mı?
Öncelikle ben teşekkür ediyorum yorumunuz için. Tabloları bir şekilde birleştirebiliriz. Bunun için özel bir yol yok. Diğer belirttiğinize gelince bu videoda zannediyorum orada bir hata yaptık daha önce yorumlar içerisinde belirtilmişti.
hocam, birden çok grup arasında bir ölçümü karşılaştırmaya çalışıyoruz ama gruptaki denek sayıları dengeli değil(örn: 5, 22,43,36 kişim var) ölçümlerim normal dağılıyor, bir tanesi normal dağılmıyor sadece. ölçümlerim bağımlı değil. spsste hangi testi kullanmalıyım acaba? yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Rica ederim. Faydalı olması en büyük mutluluk. Yorumunuz için teşekkürler. Tablonun daha büyük olması halinde bir değişiklik yapmamız gerekiyor. Aynı işlemleri yapıyoruz.
hocam öncelikle detaylı anlatımınız için teşekkür ederim. benim şöyle bir sorum olacak çalışmamda hasta ve kontrol grubum var ve sonuçları pozitif ve negatif olarak bulduğum bir test yaptım. bu durumda ki-kare testini mi kullanmam gerekiyor yoksa başka bir test mi kullanmalıyım.
Evet, ki-kare kullanmalısınız. Yalnız bu ve bu serideki videoları farklı zamanlarda izlerseniz çok faydalı olacaktır: ua-cam.com/video/8rmvFj0LbSk/v-deo.html
Elinize dilinize sağlık. Continuity Correction özelliği yeni SPSS'de (deneme sürümünü kullanıyorum) Ki-kare yapınca çıkmıyor. Fisher için de ayrıca işaretleme yapmak gerekiyor. Öneriniz var mı?
Hocam bir sorum olacak gösterdiğiniz gibi crostabs da yapıyorum analiz kısmına geçiyorum Chi-Square da pearson chi-square var onun altında bende fisher's Exact test yok onun yerine likelihood Ratio ve onun altında Linear by linear Association var. ne yapabilirim fisher's getirmek için
hocam anlatımlarınız için teşekkürler, çok faydalı bir kanal olmuş. 2x2 değilde çoklu gruplarda(3x2,4x2 gibi) ki-kare ile ilgili bir videonuz veya anlatımınızı bulamadım kanalda. öyle bir durumda çıkan tablodan hangi ki-kare testini seçmeliyiz?
hocam merhaba, bilgileriniz için teşekkür ederim. benim bir sorum olacaktı anket ölçeğimi 5li likert şeklinde düzenledim. bunları scale olarak işaretledim. mesela kredi kartı kullanarak geliriniz üzerinde harcama yapar mısınız 1 2 3 4 5 şeklinde derecelendirdim. Ki kare analizi yapacağım zaman cinsiyet ile kredi kartı kullanarak harcama yapacağım zaman, kredi kartı kullanımını kategorik değişken yapmamam analizde bir hataya yol açar mı? sevgi ve saygılar...
Sorunuzu maalesef tam olarak anlayamadım. Son kısım biraz karışmış. Ancak şöyle bir cevap vereyim. 1-5'in ortalamasının cinsiyete göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğini tespit etmek istiyorsanız ilişkisiz t veya mann-whitney kullanmalısınız. Kullanımı evet/hayır yaptıysanız o zaman ki-kare. Şu videoyu ve bu seriyi mutlaka tavsiye diyorum: ua-cam.com/video/8rmvFj0LbSk/v-deo.html
Hocam öncelikle teşekkürler güzel anlatımınız için. Fischerin kesin testi için tablomuz mutlaka 4 gözlü tablo olmak zorunda mı, mesela beklenen değerin 5ten küçük olduğu 6 gözlü tablolarda da fischerin kesin testi yapılabilir mi
hocam merhaba, bir X kategorisi (gruba ayrılsın) yıllara göre değişiminde anlamlı bir farklılık olup olmadığını da ki kare testi ile yapabilir miyiz? bunun için yıl kategorisine nasıl değer verebiliriz.
Extra bir parametremiz daha olursa, Layers kısmına eklediğimizde istatistiksel analizi nasıl yapabiliriz onla ilgili bir videonuz var mı acaba? Three way cross tab diye geçiyor sanırım bu durum.
Araştırmamızda değişkenimizin biri yaş diğeri ise benlik saygısı düzeyleri (düşük orta yüksek benlik saygısı). Dağılımları normal çıkmadı. Bu durumda kullanmamız gereken test Kruskal testi mi Ki- Kare mi olmalı?
Benlik saygısı yaşa göre farklılık gösteriyor mu? sorusuna cevap aradığınızı düşünüyorum. Bu durumda yaş da ketegorikse ki-kare kullanacaksınız. Yaş kategorik değilse herhangi bir test kullanamazsınız.
hocam ben de çok teşekkür ediyorum. Videolarınızdan oldukça yararlanıyorum. Fakat ki kare analizi yaparken ben de fisher exact testi kısmı görünmüyor. Neden olabilir, ne yapmam gerekir?
sayın hocam emeğinize sağlık. benim de bir sorum olacak. araştırma kapsamında belli bir eğitime tabi tutulan ve tutulmayan grupların bu eğitimin X üzerine etkisi noktasında karşılaştırılması bu analiz yöntemiyle yapılabilir mi?
Burada elinizde puanlar varsa; ilişkisiz örneklemler t testi yapmanız veya verileriniz normal dağılmıyorsa bunun yerine Mann-Whitney yapmanız daha doğru olur. Puanlar yok başarı/başarısız şeklinde yüzdeler varsa bu testi kullanabilirsiniz.
Hocam merhabalar. Ben kan grupları ve hasta-kontrol grubu için chi square testi yaptım. The minimum expected count 5'ten küçük ve Fisher'a bakmam gerekiyor fakat fisher testi yapmamış tabloda. Likelihood ratio ve Pearson chi kare var sadece. Bu durumda ne yapmalıyım?
hocam cok guzel anlasılır ve egıtıcı bır vıdeo olmus tesekkurler ancak bır sorum var hangı testı kullanmalıyım kı kare uygun mudur kafam cok karıstı 3 grubum var ve bu grublar ocak subat gıbı 11 aylık ay sonu enflasyon oranını vermısler a grubunun dıger ıkı grubtan farklı sonuclar verdıgını nasıl ıspatlarım varyans analızı yada kı kare buna uygun mudur
Merhaba, teşekkür ediyorum. Elinizde A'ya ait 11 değer, B'ye ait 11 değer, C'ye ait 11 değer var. Doğru mudur? (Veya 12 şer değer). Eğer böyle değilse A'nın, B'nin ve C'nin birer değeri mi var?
yanı ornegın bır tuık ı ele alalım tuık ten 11 ay (ocak-kasım )ocak ayında 4 dıyelım kasımda 5 bu sekılde 11 tane enflasyon sonucu b anket fırmasının 11 ay sonucu ve c anket fırmasının 11 ay sonucu var bırısı dıgerlerıne gore daha dusuk yada yuksek sonuc verıyor bunun ıspatı ve anlamlı bır farklılık olup olmadıgı test edılmek ıstenıyor
Merhaba. SPSS'te data view ekranında bir sütuna (adı DEĞER olsun) yukarıdan aşağıya doğru önce A grubunun değerlerini yazın. 11 değer yazdıktan sonra B grubunun değerleri ile devam edin. Sonra C grubu ile. Toplam 33 satır giriş yaptınız. Şimdi bu sütunun sağına kurum adında bir sütun açın. Burada ilk 11 satıra A, sonraki 11 satıra B, sonraki 11 satıra C yazın. Değer değişkeni scale, kurum değişkeni nominal olacak. Ardından ANOVA yapın. Sonuca ulaşacaksınız. Sorunuz olursa yeni bir yorum açarak sorarsanız kolayca görebilirim. UA-cam yanıtlama şeklindekileri tam olarak göstermiyor.
hocam başka bir değişkenden etkilenip etkilenmediğine nasıl bakacağız peki. diyelim ki gün sayısını belirten bir değişkeni üçüncü olarak nasıl ekleyebiliriz
Bu sorunuzun cevabını vermem çok kolay değil. Veri setinizin özelliklerini görmemiz gerekiyor. Hangi testi kullanmalıyım şeklinde videolarımız var. Bunlar sarı kapaklı videolar. Bunları izlemeniz size faydalı olacaktır.
Hocam merhaba, benim analizimde cinsiyete göre, "2 cell (50%) have expected count less than 5". Minimum beklenen sayı 3,22. Yani Fisher exact değerini alıcamı anladım. Ama, o satırda exact sig (2 sided) değeri 1; exact sig (1 sided) 0,589. Tezimde tabloda bu iki değerden hangini belirtmem gerekiyor. bunun gibi durum yaşadığım bir kaç parametrem var.. hepsinde de exact sig (2 sided) 1, exact sig (1 sided) 1 den küçük başka bi değer. 0,05 ten büyük olduklarından her halukarda, anlamlı ilişki yok diye anlıyorum. ama tabloma bunlardan hangini yazmam doğru?
Merhaba, eğer araştırma sorularınızı veya hipotezlerinizi iki yönlü kurduysanız yani anlamlı fark vardır, anlamlı olarak etkilemektedir gibi belirlediyseniz 2 sided sonucuna bakacaksınız. Şu artarsa şu da artar veya şu şunu anlamlı olarak arttırmaktadır gibi tek yönlü belirlediyseniz 1 sided okuyacaksınız.
@@TezYardımPlatformu Bağımlı değişken "Enfeksiyon durumunun(var/yok)", cinsiyete göre anlamlı fark olup olmadığını test ediyorum. Bu soruyu tek veya iki yönlü olduğunu nasıl bileceğim? hipotezin tek yönlü olması mesela "kadınlarda enfeksiyonun daha fazla olmasını bekliyorum" demem mi olur? buna kendim mi karar vericem anlamanın bi yolu var mı?
Hayır kendiniz karar vermiyorsunuz. kadınlarda enfeksiyonun daha fazla olmasını bekliyorum derseniz tek yönlü oluyor. İlişkinin/farkın yönünü belirtmiş oluyorsunuz.
@@TezYardımPlatformu Farkın yönünü belirtmek için yapılacak başka bir basamak var mı analizi yaparken? kendiniz karar vermiyorsunuz dediniz ya. nasıl ortaya çıkacak, testte iki değer de çıkıyor çünkü analizde
hocam merhaba spss de ki kare testi yapıyorum ancak bendeki sonuçlarda fishers exact ve continuty değerleri çıkmıyor onların yerine likelihood ratio ve lineer by lineer değerleri çıkıyor sorun ne olabilir
Merhaba, bir de analiz penceresini açtığınızda, sağdaki butonlardan exact'e tıklayarak açıklan pencerede yine exact'i aktif hale getirir misiniz? Yine olmazsa örneklemininz oldukça büyüktür, bu teste gerek yoktur diye düşünüyorum.
@@TezYardımPlatformu hocam benim de böyle oluyor. ama fisher exact de çıkıyor, likehood ratio ve lineer by lineer de çıkıyor. Ben direk fisher exact e bakıyordum. diğer ikisinin de çıkmasının ya da değerlerinin bi önemi var mı?
Hocam elinize sağlık video için. Acaba yaş değişkenine ilişkin veriler eğer 18-30, 31-44 ... gibi toplandıysa bunu da kategorik değişken olarak ele alabilir miyiz
Rica ederim. Tabii ki kategorilere 1 2 3 4 şeklinde sayılar verdiyseniz bunlar artık kategorikleri oluyor. Bunlarla korelasyon yapmak isteseniz örneğin çok doğru sonuçlar çıkmaz. Artık kategorik analizler yapmalısınız.
hocam video için teşekkürler elinize sağlık. Ben kategorik değişkenler arası ilişkiyi incelediğim bir çalışma yürütüyorum. Kategorik değişkenlerde normallik analizi yapılmalı mıdır? (Yapılmalı ise nasıl yapılmalıdır?). Kategorik değişkenler arası ilişkiyi incelediğim için doğrudan ki kare testini kullansam olur mu?
@@TezYardımPlatformu teşekkür ederim hocam :) kolay gelsin. peki kategorik değişkenler arası ilişkiyi incelemek için ki kare testi dışında farklı analizler var mı?
@@TezYardımPlatformu teşekkürler Hocam. Peki hesaplanmıyorsa pearsona mı bakmalıyım ? Çünkü ne Fisher çıkıyor ne de continuty. Minimum beklenen değer 20.6. Contunitye bakmam lazım o da yok tablomda.
Video başladığında ben bunu t testinden nasıl ayıracağım diye düşündüğüm anda cevabını vediniz. t testinde "puan" ki-kare'de düzey👍 umarım final sınavımdan iyi bir not alabilirim :)
Merhaba kolay gelsin, Çapraz tablolarda ki karede de p değerinin verilmesi gerekiyor mu? Beklenen eğer limitler içindeyse p değerine bakılmasına gerek var mı? Teşekkürler.
merhaba ki kare ölçümü yaparken kategorik değişkenlerin ilişkili olup olmamasının bir önemi var mı ? Yani aynı kişiye ait farklı zamanlarda ölçülmüş kategorik değişkenleri ki kare ile analiz edebilir miyim ?
hocam merhaba, 5x2 lik bir tablo için Ki kare sonuç tablosunun altında "4 cells (40,0%) have expected count less than 5. The minimum expected count is 2,76." yazısı yazıyor. Minimum beklenen değer 5 den küçük (2,76) ama Fishers exact test satırı bende yok. SPSS 29 kullanıyorum. Ben de Data > Weihgt cases yolu ile ağırlıklandırma yaptım ben aynı tablo altındaki sonucum "0 cells (0,0%) have expected count less than 5. The minimum expected count is 6,11" çıktı. lakin ne "Fishers exact" satırı ne de "continuity" satırı bende çıkmıyor. Ki kare tablosunun altında sadece "pearson chsquare", "lilelihood ratio", Linear-by-linear Ass." satırları çıkıyor. Burada yaptığım ağırlıklandırma işlemi doğru mu? ve sonuç olarak benim ne yapmam gerekir?
@@TezYardımPlatformu Hocam crostastabs menüsünden de çıkmıyor ama ben olayı anladım gibi. ben base paket ücretli spss aldım sanırım o vermiyor fisher değerini. eski sürümden çıkıyor
@@TezYardımPlatformu hocam bir sorum daha olacak. Data > Weihgt cases yolu ile ağırlıklandırma yapıldığında The minimum expected count değeri de anlamlılık değeri de değişiyor. daha olumlu sonuçlar çıkıyor. Bu mantıkla test sonuçlarını yorumlamakta bir problem var mı acaba?
Teşekkürler çok faydalı oldu. Bir şey sormak istiyorum; mesela 5 farklı grup olsaydı ve bu karşılaştırmaları 1 grup ve diğerleri şeklinde yapmak istersek nasıl bir Yol izlemek gerekiyor?
Merhaba hocam benim araştırma problemlerimden biri "Suriyeli mülteci öğrencilerin birinci sınıfa hazırbulunuşluk düzeyleri ailede Türkçe konuşan birey ya da bireylerin varlığına göre farklılaşmakta mıdır?" Ölçekte bu soruya cevap olarak anne, baba ve kardeş seçeneklerini koydum. Katılımcı bir ya da birden fazla seçeneği işaretleyebiliyorlar. Bu araştırma probleminin cevabını bulmak için ki kare testini kullanmam doğru olur mu?
merhabalar. ben çalışmamda obez ve normal kilolu çocukların kan sonuçlarına baktım. kan sonuçlarına göre anemi ile alakalı tanı koyup bunu kategorik veri şeklinde 4 başlık altında topladım. ki kare kullanarak bu tanıların obez ve normal kilolu bireylerde farklılık gösterip göstermediğine bakmak istiyorum. fakat ki kare sonucunda tek bir p değeri var. ben her bir tanı için ayrı ayrı p değeri istiyorum çünkü bir tanı gruplar arasında farklı olabilir. bunun için hangi testi kullanmalıyım? yanlış testi mi kullanıyorum?
Her tanı için ayrı ayrı test yaparsanız test sayısı kadar p değeri olacaktır. Ancak verileri görmeden net bir cevap verilmesi maalesef pek mümkün değil.
hocam her tanıyı var yok şeklinde spss e kategorik veri olarak girip vaka ve kontrol gruplarımla kikare testini kullanarak çaprazladım. doğru mu yaptım bilmiyorum ama bana mantıklı geldi@@TezYardımPlatformu
hocam normal dağılım gösteren ve kendi içinde kategorilere ayrılmayan sabit asitin kalite algısına etkisini ölçmek istediğimde hangi testi kullanmam uygun olur acaba.
Bu soruya cevap verebilmem için sabit asit ve kalite algısı ile ilgili bazı bilgileri bilmem gerekiyor. Aslında öncelikle hangi testi kullanmalıyım başlıklı sarı kapaklı videolarımızı izlerseniz sorumuza çok rahat cevap bulabilirsiniz. Yine sorunuz olursa cevaplarım.
@@TezYardımPlatformu çeşitli fermente ürünlerin fizyokimyasal özellikleri ile kalite algısı verilerini (Değişkenler: Sabit Asit, Değişken Asit, Sitrik Asit, Kalan Şeker, Klorürler, Serbest Kükürt Dioksit, Toplam Kükürt Dioksit, Yoğunluk, pH Düzeyi, Sülfatlar, Alkol, Kalite Algısı, Alkol Düzeyleri [1: En düşük, 2: Orta, 3: En yüksek], Değişken Asit Düzeyleri [1: En düşük, 2: Orta, 3: En yüksek]) içermektedir. Fermente ürünlerin fizyokimyasal özelliklerini kullanarak kalite algısını yordayan bir model geliştirin. Model en az değişken kullanarak kalite algısındaki varyansı en yüksek düzeyde açıklasın. Hocam sorum bu şekilde Kalan şeker, klorürler ve sülfat log'ları alınmasına rağmen normal dağılım göstermedi.
Bir kare testinde her iki tarafta kategorik değişkenler olur. Örneğin cinsiyet ve yaş grubu. Korelasyon analizinde her iki tarafta sürekli değişkenler olur. Örneğin yaş ve kurumda çalışma süresi.
Merhaba, çoklu grup derken 2 den fazla grubu kastediyorsanız ve grupları birbiri ile karşılaştırmak istiyorsanız ikişerli gruplar halinde kikare yapmanız gerekecek.
Hocam merhaba, Tez çalışmamda anketteki bir soruyu çoktan seçmeli yapmam gerekirken 2 ayrı soru şeklinde topladım. Bu iki sorunun puanlaması birbirine göre değişiyor. Eğer iki soruya da birey aynı cevabı verdiyse 1 puan alıyor vermediyse 0 puan oluyor. Şuanda Spsste ikiside ayrı soru olarak görünüyor bu puanlamayı Spsste nasıl yapmalıyım? Soru 1: Boş zamanlarınızda aşağıdakilerden hangisini tercih edersiniz? ( ) Dışarıda bir şeyler yapmayı ( ) Evde oturmayı Soru 2: Eşiniz genellikle aşağıdakilerden hangisini tercih eder? ( ) Dışarıda bir şeyler yapmayı ( ) Evde oturmayı Cevaplarsanız çok sevinirim :) Şimdiden teşekkürler..
Merhaba, anladığım kadarıyla size her katılımcı için tek bir puan gerekiyor. İki soruya aynı cevap verildiyse 1 puan olacak. Bu durumda en pratik biçimde şunu yapabilirsiniz: İki sorunun cevaplarını öncelikle 1-2 olarak kodlayın. İlk seçenek 1, ikinci seçenek 2. Ardından bunları iki sütun olarak yan yana getirin. Yanına bir sütun daha açın. Excelde ekliyormuş gibi sütun başına sağ tıklayın insert deyin. Boş bir sütun açılsın. Sonra sol taraftaki iki sütunda aynı cevaplar varsa yeni açtığınız sütuna 1 yazın. Örneğin solda 1-1 varsa siz de 1 yazın. Ya da 2-2 varsa. Aynı cevap yoksa 0 yazın. Buradan itibaren yeni değişkene ad verin ve devam edin. Kolay gelsin.
18:04 5'ten küçük beklenen değer olması durumunda cümlenin devamını okursak karşımıza 5'ten büyük bir minimum beklenen değer çıkamaz. Bu sebeple sonrasında anlattıklarınız komple anlamsız oluyor. Bu bölümün doğrusunu anlatabilir misiniz?
Düzeltmeniz için teşekkürler. Burada şunu anlatmak istiyoruz: 1. Hücrelerin %20'sinden fazlasında 5'ten küçük bir beklenen değer var mı? 2. Eğer varsa oradaki miniumum expected count yazısını okuyacaksınız. Burada 20 yazıyor dikkat edersiniz. Neden çünkü tablodaki min expected count 20. Bu 5'ten büyük bir beklenen değer. Bu durumda videonun devamında anlattıklarımızı yapacaksınız. 5-20 arasında bir değer olduğu için cont correct değeri okunacak.
@@TezYardımPlatformu arkadaşın kafa karışıklığını ben de yaşıyorum aslında . Şöyle bir durum varlığında (0 cells (0,0%) have expected count less than 5, The minimum expected count is 6,92 ) Pearson Chi-Square mi yoksa Continuity Correction mu tercih edilmeli.
@@erzikiranli Haklısınız, anlıyorum. Kurala göre burada Ki-kareyi okuyacaksınız. Şöyle maddeleştireyim: * Hücrelerin %20'den fazlasında 5'ten küçük frekans var mı? Yok: Ki-kare //// Var: The minimum expeted ... yazısını oku. Cümlenin sonundaki değer; Fisher 5-25< ise --> Continuous 25-... ise --> Yine ki-kare Umarım açıklayıcı olmuştur.
Dediniz ki, "buradaki 4 hücrenin %20'sinden fazlası, beklenen değer olarak 5 ten küçük bir değere sahipse veya %20 sinden fazlasında 5 ten büyük bir değer varsa, o zaman biz farklı bir işlem yapmak zorundayız." Bu çelişkili bir cümle. Bunun kazaen söylediniz elbette. Ancak şöyle bir durum var ki, %20 sinden fazlasında 5 ten küçük bir değer varsa, 5 ten büyük minimum expected value olması mümkün değil ki. Bu durumda 5 ile 25 veya 25'ten büyük koşulları geçersizdir. Yalnızca siz değil. Bu konudaki tüm videoları tek tek izledim. Bu konu yanlış anlatılmaktadır. Yani 5 ten küçük, 5 ile 25 arası ve 5 ten büyük olma koşulları, %20 den fazla 5'ten küçük beklenen değere bağlı değildir. Bu durumda 5 ten küçük değer varsa mutlaka Fischer exac değeri kullanılması zorunludur. 5 ten küçük değer yoksa yani %0 ise, 5-25 arası veya 25 ten büyük olma durumuna göre Cont.Correction veya Pearson kullanılır. %20 yi aşıp aşmaması bir farklılık yaratmıyor. Farklılığı yaratan 5 ten küçük değer olup olmadığı. Tekrar ediyorum, bahsedilen yüzde, %20 yi geçiyorsa, zaten minimum expected değer, kesinlikle 5 ten küçüktür. Bu durumda 5-25 ve 25 ten büyü olma şartının hiç bir anlamı yoktur. Yanlış düşünüyorsam, düzeltmenizi rica ederim. Teşekkür ederim.
Öncelikle değerlendirmeleriniz için teşekkür ediyorum. İlk olarak evet orada yanlışlıkla bir kelime ifade ediyorum. Bunun doğrusunu videonun altındaki açıklamalardan bir bölümünde anlatmıştım. Belirttiğiniz kurala gelince, bildiğinizi tahmin ettiğim üzere gerçek değer ile beklenen değer birbirinden farklı değerler. Burada beklenen değere göre işlem yapılıyor. Beklenen değer her zaman 5'ten küçük mü olur bunu daha müsait bir vaktinde kontrol etmeyi düşünüyorum. Ancak yaptığım pek çok çalışmada farklı değerleri bulduğumu hatırlıyorum. Daha müsait bir zamanda bu konuyu inceleyeceğim.
Hocam merhaba okuma düzeyi düşük kadınlarda okuma oranı düşük diyen araştırmacı hangi kaynağı ele alırsa hata oranı düşük olur. Hastane kayıtları mi, yoksa evli kadınlar mı
@@TezYardımPlatformu çok özür dilerim hocam. doğum oranı yüksek kadınlarda eğitim düzeyi düşüktür diyen biri için en verimli kaynak hangisi olur? Hastane kaynaklardan yararlanması yeter mıdır?
Çokça yapılan bir hata. 0,05=%5 // 0,5=%50. (0,5-->0,50 yapar). Olasılık %5 ve altında olmalı ki fark var diyelim. Bu ne olasılığı derseniz --> Fark olmama olasılığı.
Not: Videomuzun görüntü kalitesi, teknik bir aksaklıktan dolayı HD olarak kaydedilememiştir. Üzgün olduğumuzu belirtmek isteriz.
Çok güzel açıklamışsınız.Videonuz inanılmaz yardımcı oldu. Özellikle yanlarda çıkan açıklayıcı metinler ve raporun yorumlanması süper. Çok teşekkür ederim.
Rica ederim. İnanın faydalı olması çok büyük bir mutluluk. Hayat paylaşınca güzel. Yorumunuzdan dolayı teşekkür ediyorum. İyi çalışmalar.
Cahile anlatır gibi (Bana) anlatmanız çok hoşuma gitti tane tane anlaşılır muhteşem kanalsınız teşekkürler
Estağfurullah. Bu arada cahil, eğitim almamış ya da bir konuyu bilmeyen anlamına gelmez. Çok daha farklı anlamı vardır. İyi çalışmalar diliyorum.
hocam çok açık anlatıyosunuz gerçekten ağzınıza sağlık, beğenerek takip ediyorum.
Rica ederim. Çok mutlu oldum.
istatistiği sizden öğreniyorum, derste hiçbir şey anlamıyorum resmen... iyi ki varsınız!
Estağfurullah. Her hocamızın mutlaka farklı katkıları vardır. Çok mutlu oldum, iyi çalışmalar diliyorum.
özet tabloda anlamamıştım ama buradaki tanımınızdan anladım çok şükür.
Süper ...
Harikasınız hocam gerçekten. Emeğinize sağlık
Estağfurullah. Bu arada 3 yıldır abonemiz olduğunuzu fark ettim, ayrıca teşekkür ediyorum.
Hocam bu kadar anlaşılır anlattığınız için sizi tebrik ediyorum ve çok teşekkür ediyorum. Derslerden önce veya sonra hazırlanmak ve tekrar için harika oluyor. Anlamakta zorlandığım analizleri de sizin tek tek neyi neden yaptığımızı anlatışınız sayesinde rahatça kavrayabiliyorum. Çok teşekkür ediyorum ve çalışmalarınızda başarılar ve kolaylıklar diliyorum.
Çok teşekkür ediyorum. Ne yalan söyleyeyim motivemi arttırdı. Faydalı olabiliyorsam ne mutlu bana.
Çok güzel anlatıyorsunuz ağzınıza sağlık emeğinize sağlık❤
Rica ederim. Teşekkür ediyorum.
Emeğinize sağlık, çalışmamda bu açıklamalardan çok faydalandım. Teşekkürler...
Rica ederim. Çok mutlu oldum. iyi çalışmalar.
ben çok beğendim emeklerinize sağlık kelimesi kelimesine yazdım ve anladım.
Süper... rica ederim.
Çok teşekkür ederim. Elinize sağlık.
Rica ederim.
Cok acıklayıcı olmus benden sıze bir begeni .. tesekkurler.
Teşekkürler.
hocam emeğinize sağlık açıklayıcı videonuz için teşekkürler
Rica ederim.
elinize sağlık hocam
Çok teşekkür ediyorum. Umarım faydalı olur.
Teşekkürler, emeğinize sağlık 👏
Rica ederim.
teşekkür ederim hocam emeğinize sağlık
Rica ederim.
Teşekkürler, emeğinize sağlık
Rica ederim
Harika bir sunum olmuş...Emeğinize sağlık...
Rica ederim. Çok teşekkürler.
Çok teşekkürler...
Rica ederim. İyi çalışmalar.
Anlatım mükemmel şu da eklenebilir ;mxn tablolar içinde
Teşekkürler.
Sayın hocam öncelikle emeğinize sağlık. Hazırladığınız videolar bizler için çok faydalı ve çok güzel bilgiler içeriyor. Tezde kullandığım 2 ölçek var, biri 4'lü likert diğeri 5'li likert. Biri örgüt sağlığı (4'lü likert) ile ilgili diğeri yönetici davranışlarıyla (5'li likert). Bunları analiz ederken ve boyutların arasındaki ilişkileri sorgularken nasıl bir yol izlemeliyim. İzlememi istediğiniz videonuz var mı?
Rica ederim. Hangi testi kullanmalıyım başlıklı videolarımızı izlemelisiniz.
@@TezYardımPlatformu Sayın hocam çok sağ olun. Ölçeklerin birinin 4'lü ve diğerinin 5'li likert olması aralarındaki ilişkiyi tespit ederken tüm ve alt boyutlar açısından bir sorun olur mu? Sizce böyle bir kullanım sakıncalı mıdır? Ulusal tez veri bankasındaki yüksek lisans ve doktora tezlerinde farklı derecelendirmeye sahip ölçeklerin birlikte kullanımları var, ama ben emin olmak istiyorum. Gerekirse ölçeklerden birini değiştireceğim.
Hiçbir sorun olmaz. Bunun bir önemi yok. Rahat bir şekilde devam edebilirsiniz.
@@TezYardımPlatformu İlginiz için çok teşekkür ederim sayın hocam.
@@TezYardımPlatformu Sayın hocam yukarıda açıkladığım şekildeki ölçeklerin alt boyutları arasındaki ilişkiyi açıklarken hangi analiz türünü kullanmak uygun olur. Örneğin 4'lü likert X ölçeğinin "Örgütsel Liderlik" boyutu ile 5'li likert Y ölçeğinin "Güvensizlik" boyutu arasındaki ilişkiyi açıklamak için hangi analiz türü/türleri uygun olur.
Sayın hocam, güzel anlatımınız için çok teşekkürler. Makalede iki tablonun özetini nasıl bir tek tabloda kombine edip vermeliyiz? Bir de çok değişen bir şey yok ama son örnekte çözünürlük iyi olmadığı için yanlış görmediysem expected count 20 olduğu halde "continuity correction" yerine ki kareyi dikkate aldınız, özel bir sebebi var mı?
Öncelikle ben teşekkür ediyorum yorumunuz için. Tabloları bir şekilde birleştirebiliriz. Bunun için özel bir yol yok. Diğer belirttiğinize gelince bu videoda zannediyorum orada bir hata yaptık daha önce yorumlar içerisinde belirtilmişti.
hocam merhaba öncelikle emeğinize sağlık. Burada kullandığınız veri setini bizimle paylaşabilir misiniz?
Bu maalesef elimizde yok.
hocam, birden çok grup arasında bir ölçümü karşılaştırmaya çalışıyoruz ama gruptaki denek sayıları dengeli değil(örn: 5, 22,43,36 kişim var) ölçümlerim normal dağılıyor, bir tanesi normal dağılmıyor sadece. ölçümlerim bağımlı değil. spsste hangi testi kullanmalıyım acaba? yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Hangi testi kullanmalıyım başlıklı videolarımızı izlemelisiniz. Bir bakın, tüm sorularınıza cevap olacak.
Bu kadar tane tane sade ve anlaşılır bir video….. Harika ellerinize sağlık. 2*2den büyük tablolarda nasıl bir yol izlemeliyiz? (3*4 gibi)
Rica ederim. Faydalı olması en büyük mutluluk. Yorumunuz için teşekkürler. Tablonun daha büyük olması halinde bir değişiklik yapmamız gerekiyor. Aynı işlemleri yapıyoruz.
hocam öncelikle detaylı anlatımınız için teşekkür ederim. benim şöyle bir sorum olacak çalışmamda hasta ve kontrol grubum var ve sonuçları pozitif ve negatif olarak bulduğum bir test yaptım. bu durumda ki-kare testini mi kullanmam gerekiyor yoksa başka bir test mi kullanmalıyım.
Evet, ki-kare kullanmalısınız. Yalnız bu ve bu serideki videoları farklı zamanlarda izlerseniz çok faydalı olacaktır: ua-cam.com/video/8rmvFj0LbSk/v-deo.html
Elinize dilinize sağlık. Continuity Correction özelliği yeni SPSS'de (deneme sürümünü kullanıyorum) Ki-kare yapınca çıkmıyor. Fisher için de ayrıca işaretleme yapmak gerekiyor. Öneriniz var mı?
Maalesef bu konuda bir önerim yok.
Hocam bir sorum olacak gösterdiğiniz gibi crostabs da yapıyorum analiz kısmına geçiyorum Chi-Square da pearson chi-square var onun altında bende fisher's Exact test yok onun yerine likelihood Ratio ve onun altında Linear by linear Association var. ne yapabilirim fisher's getirmek için
Aynı analizi crosstabs yani çapraz tablolar yolu ile yapın. Oradaki seçenekler üzerinden çıkar.
hocam anlatımlarınız için teşekkürler, çok faydalı bir kanal olmuş. 2x2 değilde çoklu gruplarda(3x2,4x2 gibi) ki-kare ile ilgili bir videonuz veya anlatımınızı bulamadım kanalda. öyle bir durumda çıkan tablodan hangi ki-kare testini seçmeliyiz?
Rica ederim. Aynı ki-kareyi kullanabilirsiniz. Hiç fark etmez. Evet, hiç öyle bir örnek yapmamışız. Notlarım arasına alıyorum.
hocam merhaba, bilgileriniz için teşekkür ederim. benim bir sorum olacaktı anket ölçeğimi 5li likert şeklinde düzenledim. bunları scale olarak işaretledim. mesela kredi kartı kullanarak geliriniz üzerinde harcama yapar mısınız 1 2 3 4 5 şeklinde derecelendirdim. Ki kare analizi yapacağım zaman cinsiyet ile kredi kartı kullanarak harcama yapacağım zaman, kredi kartı kullanımını kategorik değişken yapmamam analizde bir hataya yol açar mı?
sevgi ve saygılar...
Sorunuzu maalesef tam olarak anlayamadım. Son kısım biraz karışmış. Ancak şöyle bir cevap vereyim. 1-5'in ortalamasının cinsiyete göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğini tespit etmek istiyorsanız ilişkisiz t veya mann-whitney kullanmalısınız. Kullanımı evet/hayır yaptıysanız o zaman ki-kare. Şu videoyu ve bu seriyi mutlaka tavsiye diyorum: ua-cam.com/video/8rmvFj0LbSk/v-deo.html
Hocam öncelikle teşekkürler güzel anlatımınız için. Fischerin kesin testi için tablomuz mutlaka 4 gözlü tablo olmak zorunda mı, mesela beklenen değerin 5ten küçük olduğu 6 gözlü tablolarda da fischerin kesin testi yapılabilir mi
Zorunda değil, yapabilirsiniz.
hocam merhaba, bir X kategorisi (gruba ayrılsın) yıllara göre değişiminde anlamlı bir farklılık olup olmadığını da ki kare testi ile yapabilir miyiz? bunun için yıl kategorisine nasıl değer verebiliriz.
Tam olarak anlayamadım maalesef. İsterseniz sarı kapaklı, hangi testi kullanmalıyım videolarımıza da bakabilirsiniz.
Extra bir parametremiz daha olursa, Layers kısmına eklediğimizde istatistiksel analizi nasıl yapabiliriz onla ilgili bir videonuz var mı acaba? Three way cross tab diye geçiyor sanırım bu durum.
Maalesef yok.
Araştırmamızda değişkenimizin biri yaş diğeri ise benlik saygısı düzeyleri (düşük orta yüksek benlik saygısı). Dağılımları normal çıkmadı. Bu durumda kullanmamız gereken test Kruskal testi mi Ki- Kare mi olmalı?
Benlik saygısı yaşa göre farklılık gösteriyor mu? sorusuna cevap aradığınızı düşünüyorum. Bu durumda yaş da ketegorikse ki-kare kullanacaksınız. Yaş kategorik değilse herhangi bir test kullanamazsınız.
hocam ben de çok teşekkür ediyorum. Videolarınızdan oldukça yararlanıyorum. Fakat ki kare analizi yaparken ben de fisher exact testi kısmı görünmüyor. Neden olabilir, ne yapmam gerekir?
Bu sorunu çok kişi yaşıyor. Ki-kareyi yapmadığınız diğer yoldan yapın. Zannediyorum örneklem sayısı yetersiz geliyor.
@@TezYardımPlatformu 200 kisi az midir acaba?
Evren 415 ve daha fazla birime sahipse az olacaktır.
sayın hocam emeğinize sağlık. benim de bir sorum olacak. araştırma kapsamında belli bir eğitime tabi tutulan ve tutulmayan grupların bu eğitimin X üzerine etkisi noktasında karşılaştırılması bu analiz yöntemiyle yapılabilir mi?
Burada elinizde puanlar varsa; ilişkisiz örneklemler t testi yapmanız veya verileriniz normal dağılmıyorsa bunun yerine Mann-Whitney yapmanız daha doğru olur. Puanlar yok başarı/başarısız şeklinde yüzdeler varsa bu testi kullanabilirsiniz.
@@TezYardımPlatformu çok teşekkür ederim bilgilendirmeniz için hocam
Hocam merhabalar. Ben kan grupları ve hasta-kontrol grubu için chi square testi yaptım. The minimum expected count 5'ten küçük ve Fisher'a bakmam gerekiyor fakat fisher testi yapmamış tabloda. Likelihood ratio ve Pearson chi kare var sadece. Bu durumda ne yapmalıyım?
Crosstabs yolundan yaparak, exact seçeneği içinde bu testi isterseniz çıkacaktır.
@@TezYardımPlatformu hocam bende exact seçeneği hiç çıkmıyor neden böyle bilmiyorum
Maalesef bilemiyorum
hocam cok guzel anlasılır ve egıtıcı bır vıdeo olmus tesekkurler ancak bır sorum var hangı testı kullanmalıyım kı kare uygun mudur kafam cok karıstı 3 grubum var ve bu grublar ocak subat gıbı 11 aylık ay sonu enflasyon oranını vermısler a grubunun dıger ıkı grubtan farklı sonuclar verdıgını nasıl ıspatlarım varyans analızı yada kı kare buna uygun mudur
Merhaba, teşekkür ediyorum. Elinizde A'ya ait 11 değer, B'ye ait 11 değer, C'ye ait 11 değer var. Doğru mudur? (Veya 12 şer değer). Eğer böyle değilse A'nın, B'nin ve C'nin birer değeri mi var?
@@TezYardımPlatformu evet a b ve c grublarında 11 er tane yanı 33 tane gozlem var
yanı ornegın bır tuık ı ele alalım tuık ten 11 ay (ocak-kasım )ocak ayında 4 dıyelım kasımda 5 bu sekılde 11 tane enflasyon sonucu b anket fırmasının 11 ay sonucu ve c anket fırmasının 11 ay sonucu var bırısı dıgerlerıne gore daha dusuk yada yuksek sonuc verıyor bunun ıspatı ve anlamlı bır farklılık olup olmadıgı test edılmek ıstenıyor
ocaktan kasıma kadar 11 aylık bır surec yanı karısık anlattıgım ıcın kusura bakmayın cevapladıgınız ıcınde cok tesekkur ederım
Merhaba. SPSS'te data view ekranında bir sütuna (adı DEĞER olsun) yukarıdan aşağıya doğru önce A grubunun değerlerini yazın. 11 değer yazdıktan sonra B grubunun değerleri ile devam edin. Sonra C grubu ile. Toplam 33 satır giriş yaptınız. Şimdi bu sütunun sağına kurum adında bir sütun açın. Burada ilk 11 satıra A, sonraki 11 satıra B, sonraki 11 satıra C yazın. Değer değişkeni scale, kurum değişkeni nominal olacak. Ardından ANOVA yapın. Sonuca ulaşacaksınız. Sorunuz olursa yeni bir yorum açarak sorarsanız kolayca görebilirim. UA-cam yanıtlama şeklindekileri tam olarak göstermiyor.
hocam başka bir değişkenden etkilenip etkilenmediğine nasıl bakacağız peki. diyelim ki gün sayısını belirten bir değişkeni üçüncü olarak nasıl ekleyebiliriz
Bu sorunuzun cevabını vermem çok kolay değil. Veri setinizin özelliklerini görmemiz gerekiyor. Hangi testi kullanmalıyım şeklinde videolarımız var. Bunlar sarı kapaklı videolar. Bunları izlemeniz size faydalı olacaktır.
Hocam merhaba, benim analizimde cinsiyete göre, "2 cell (50%) have expected count less than 5". Minimum beklenen sayı 3,22. Yani Fisher exact değerini alıcamı anladım. Ama, o satırda exact sig (2 sided) değeri 1; exact sig (1 sided) 0,589. Tezimde tabloda bu iki değerden hangini belirtmem gerekiyor.
bunun gibi durum yaşadığım bir kaç parametrem var.. hepsinde de exact sig (2 sided) 1, exact sig (1 sided) 1 den küçük başka bi değer. 0,05 ten büyük olduklarından her halukarda, anlamlı ilişki yok diye anlıyorum. ama tabloma bunlardan hangini yazmam doğru?
Merhaba, eğer araştırma sorularınızı veya hipotezlerinizi iki yönlü kurduysanız yani anlamlı fark vardır, anlamlı olarak etkilemektedir gibi belirlediyseniz 2 sided sonucuna bakacaksınız. Şu artarsa şu da artar veya şu şunu anlamlı olarak arttırmaktadır gibi tek yönlü belirlediyseniz 1 sided okuyacaksınız.
@@TezYardımPlatformu Bağımlı değişken "Enfeksiyon durumunun(var/yok)", cinsiyete göre anlamlı fark olup olmadığını test ediyorum. Bu soruyu tek veya iki yönlü olduğunu nasıl bileceğim? hipotezin tek yönlü olması mesela "kadınlarda enfeksiyonun daha fazla olmasını bekliyorum" demem mi olur? buna kendim mi karar vericem anlamanın bi yolu var mı?
Hayır kendiniz karar vermiyorsunuz. kadınlarda enfeksiyonun daha fazla olmasını bekliyorum derseniz tek yönlü oluyor. İlişkinin/farkın yönünü belirtmiş oluyorsunuz.
@@TezYardımPlatformu Çok teşekkür ederim, şimdi anladım :)
@@TezYardımPlatformu Farkın yönünü belirtmek için yapılacak başka bir basamak var mı analizi yaparken? kendiniz karar vermiyorsunuz dediniz ya. nasıl ortaya çıkacak, testte iki değer de çıkıyor çünkü analizde
Hocam merhaba 2 tane 5'li likert soru arasında anlamlı bir farklılığın olup olmadığını ki-kare analizi ile ölçebilir miyiz?
Tabloda seçeneklere verilen cevapların oranları olursa evet.
hocam merhaba spss de ki kare testi yapıyorum ancak bendeki sonuçlarda fishers exact ve continuty değerleri çıkmıyor onların yerine likelihood ratio ve lineer by lineer değerleri çıkıyor sorun ne olabilir
Merhaba, bir de analiz penceresini açtığınızda, sağdaki butonlardan exact'e tıklayarak açıklan pencerede yine exact'i aktif hale getirir misiniz? Yine olmazsa örneklemininz oldukça büyüktür, bu teste gerek yoktur diye düşünüyorum.
@@TezYardımPlatformu hocam benim de böyle oluyor. ama fisher exact de çıkıyor, likehood ratio ve lineer by lineer de çıkıyor. Ben direk fisher exact e bakıyordum. diğer ikisinin de çıkmasının ya da değerlerinin bi önemi var mı?
Hocam elinize sağlık video için. Acaba yaş değişkenine ilişkin veriler eğer 18-30, 31-44 ... gibi toplandıysa bunu da kategorik değişken olarak ele alabilir miyiz
Rica ederim. Tabii ki kategorilere 1 2 3 4 şeklinde sayılar verdiyseniz bunlar artık kategorikleri oluyor. Bunlarla korelasyon yapmak isteseniz örneğin çok doğru sonuçlar çıkmaz. Artık kategorik analizler yapmalısınız.
@@TezYardımPlatformu çok teşekkür ederim hocam :)
hocam video için teşekkürler elinize sağlık. Ben kategorik değişkenler arası ilişkiyi incelediğim bir çalışma yürütüyorum. Kategorik değişkenlerde normallik analizi yapılmalı mıdır? (Yapılmalı ise nasıl yapılmalıdır?). Kategorik değişkenler arası ilişkiyi incelediğim için doğrudan ki kare testini kullansam olur mu?
Rica ederim. Hayır normalliğe bakmanıza gerek yok. Tekrarlı ölçüm (ön test-->son test gibi) değilse ki-kare kullanabilirsiniz.
@@TezYardımPlatformu teşekkür ederim hocam :) kolay gelsin. peki kategorik değişkenler arası ilişkiyi incelemek için ki kare testi dışında farklı analizler var mı?
Var tabiki ancak bunları burada anlatmamız maalesef değil. Ayrıca sizin işinizi ki-kare görecektir.
Merhaba bendeki tabloda fisher exact test görünmüyor. Neden olabilir?
Evet, bununla karşılaşabiliyoruz. Testi Crosstabs seçeneğinden yapın. Exact butonundan bu testi isteyin. Çıkma ihtimali yüksek. Çıkmıyorsa hesaplanmıyordur.
@@TezYardımPlatformu teşekkürler Hocam. Peki hesaplanmıyorsa pearsona mı bakmalıyım ? Çünkü ne Fisher çıkıyor ne de continuty. Minimum beklenen değer 20.6. Contunitye bakmam lazım o da yok tablomda.
@@ertugrulevyapar4297 Ki-kare'ye bakın geçin derim.
Video başladığında ben bunu t testinden nasıl ayıracağım diye düşündüğüm anda cevabını vediniz. t testinde "puan" ki-kare'de düzey👍 umarım final sınavımdan iyi bir not alabilirim :)
Süper. Başarılar diliyorum.
hocam ben nerede ki kare nerede mann whitney testi kullanmam gerektiğini çok karıştırıyorum .Bi püf noktası var mı
ua-cam.com/video/8rmvFj0LbSk/v-deo.htmlfeature=shared
Merhaba kolay gelsin, Çapraz tablolarda ki karede de p değerinin verilmesi gerekiyor mu? Beklenen eğer limitler içindeyse p değerine bakılmasına gerek var mı? Teşekkürler.
Anlamlı farklılık tespitine yönelik amaçlarınız varsa mutlaka p değerlerini vermeniz gerekiyor.
teşekkür eder iyi günler dilerim
merhaba ki kare ölçümü yaparken kategorik değişkenlerin ilişkili olup olmamasının bir önemi var mı ? Yani aynı kişiye ait farklı zamanlarda ölçülmüş kategorik değişkenleri ki kare ile analiz edebilir miyim ?
Bir önemi yok. Yapabilirsiniz.
hocam merhaba, 5x2 lik bir tablo için Ki kare sonuç tablosunun altında "4 cells (40,0%) have expected count less than 5. The minimum expected count is 2,76." yazısı yazıyor. Minimum beklenen değer 5 den küçük (2,76) ama Fishers exact test satırı bende yok. SPSS 29 kullanıyorum. Ben de Data > Weihgt cases yolu ile ağırlıklandırma yaptım ben aynı tablo altındaki sonucum "0 cells (0,0%) have expected count less than 5. The minimum expected count is 6,11" çıktı. lakin ne "Fishers exact" satırı ne de "continuity" satırı bende çıkmıyor. Ki kare tablosunun altında sadece "pearson chsquare", "lilelihood ratio", Linear-by-linear Ass." satırları çıkıyor. Burada yaptığım ağırlıklandırma işlemi doğru mu? ve sonuç olarak benim ne yapmam gerekir?
Testi crosstabs menüsünden yapın, bu defa Fisher çıkacaktır.
@@TezYardımPlatformu hocam oradan yaptım diye hatırlıyorum. Yarın emin olmak için bir daha yaparım
@@TezYardımPlatformu Hocam crostastabs menüsünden de çıkmıyor ama ben olayı anladım gibi. ben base paket ücretli spss aldım sanırım o vermiyor fisher değerini. eski sürümden çıkıyor
@@TezYardımPlatformu hocam bir sorum daha olacak. Data > Weihgt cases yolu ile ağırlıklandırma yapıldığında The minimum expected count değeri de anlamlılık değeri de değişiyor. daha olumlu sonuçlar çıkıyor. Bu mantıkla test sonuçlarını yorumlamakta bir problem var mı acaba?
Olabilir, bu konuda bilgim yok. Ağırlıklandırmanın problem oluşturduğunu düşünmüyorum.
Hocam merhaba ki kare testinin kategorik değişken olduğunda yapıyoruz dediniz bunun için kaynakça var mı acaba ?
Bunun için kaynak göstermenize gerek yok. Bütün istatistik kitapları bunu belirtir zaten. Kolay gelsin.
Teşekkürler çok faydalı oldu. Bir şey sormak istiyorum; mesela 5 farklı grup olsaydı ve bu karşılaştırmaları 1 grup ve diğerleri şeklinde yapmak istersek nasıl bir Yol izlemek gerekiyor?
Maalesef çok anlayamadım galiba. Bir yerde 2 gruplu bir yerde 5 grupluyu kastediyorsanız aynı yol izlenecek. Farklı bir durum yok.
Merhaba hocam benim araştırma problemlerimden biri "Suriyeli mülteci öğrencilerin birinci sınıfa hazırbulunuşluk düzeyleri ailede Türkçe konuşan birey ya da bireylerin varlığına göre farklılaşmakta mıdır?"
Ölçekte bu soruya cevap olarak anne, baba ve kardeş seçeneklerini koydum. Katılımcı bir ya da birden fazla seçeneği işaretleyebiliyorlar. Bu araştırma probleminin cevabını bulmak için ki kare testini kullanmam doğru olur mu?
Evet kullanılabilir.
merhabalar. ben çalışmamda obez ve normal kilolu çocukların kan sonuçlarına baktım. kan sonuçlarına göre anemi ile alakalı tanı koyup bunu kategorik veri şeklinde 4 başlık altında topladım. ki kare kullanarak bu tanıların obez ve normal kilolu bireylerde farklılık gösterip göstermediğine bakmak istiyorum. fakat ki kare sonucunda tek bir p değeri var. ben her bir tanı için ayrı ayrı p değeri istiyorum çünkü bir tanı gruplar arasında farklı olabilir. bunun için hangi testi kullanmalıyım? yanlış testi mi kullanıyorum?
Her tanı için ayrı ayrı test yaparsanız test sayısı kadar p değeri olacaktır. Ancak verileri görmeden net bir cevap verilmesi maalesef pek mümkün değil.
hocam her tanıyı var yok şeklinde spss e kategorik veri olarak girip vaka ve kontrol gruplarımla kikare testini kullanarak çaprazladım. doğru mu yaptım bilmiyorum ama bana mantıklı geldi@@TezYardımPlatformu
hocam normal dağılım gösteren ve kendi içinde kategorilere ayrılmayan sabit asitin kalite algısına etkisini ölçmek istediğimde hangi testi kullanmam uygun olur acaba.
Bu soruya cevap verebilmem için sabit asit ve kalite algısı ile ilgili bazı bilgileri bilmem gerekiyor. Aslında öncelikle hangi testi kullanmalıyım başlıklı sarı kapaklı videolarımızı izlerseniz sorumuza çok rahat cevap bulabilirsiniz. Yine sorunuz olursa cevaplarım.
@@TezYardımPlatformu çeşitli fermente ürünlerin fizyokimyasal özellikleri ile kalite algısı verilerini (Değişkenler: Sabit Asit, Değişken Asit, Sitrik Asit, Kalan Şeker, Klorürler, Serbest Kükürt Dioksit, Toplam Kükürt Dioksit, Yoğunluk, pH Düzeyi, Sülfatlar, Alkol, Kalite Algısı, Alkol Düzeyleri [1: En düşük, 2: Orta, 3: En yüksek], Değişken Asit Düzeyleri [1: En düşük, 2: Orta, 3: En yüksek]) içermektedir.
Fermente ürünlerin fizyokimyasal özelliklerini kullanarak kalite algısını yordayan bir model geliştirin. Model en az değişken kullanarak kalite algısındaki varyansı en yüksek düzeyde açıklasın. Hocam sorum bu şekilde Kalan şeker, klorürler ve sülfat log'ları alınmasına rağmen normal dağılım göstermedi.
Normal dağılımı bozanları atıp regresyon yapmalısınız gibi duruyor.
hocam ki kare ile korelasyon farkı nedir tam oturtamadım örnek verebilir misiniz acaba
Bir kare testinde her iki tarafta kategorik değişkenler olur. Örneğin cinsiyet ve yaş grubu. Korelasyon analizinde her iki tarafta sürekli değişkenler olur. Örneğin yaş ve kurumda çalışma süresi.
@TezYardımPlatformu hocam anladım çok teşekkür ederim umarım size güzel haberlerle gelirimmm
Başarılar diliyorum.
Hocam merhabalar. Çoklu grup için ki karede grup karşılaştırmasının nasıl yapabiliriz. iyi çalışmalar
Merhaba, çoklu grup derken 2 den fazla grubu kastediyorsanız ve grupları birbiri ile karşılaştırmak istiyorsanız ikişerli gruplar halinde kikare yapmanız gerekecek.
@@TezYardımPlatformu teşekkür ederim hocam.
Hocam merhaba bir şey soracağım . Ki kare testinde t değeri bulunur mu ?
Hayır.
Hocam merhaba,
Tez çalışmamda anketteki bir soruyu çoktan seçmeli yapmam gerekirken 2 ayrı soru şeklinde topladım. Bu iki sorunun puanlaması birbirine göre değişiyor. Eğer iki soruya da birey aynı cevabı verdiyse 1 puan alıyor vermediyse 0 puan oluyor. Şuanda Spsste ikiside ayrı soru olarak görünüyor bu puanlamayı Spsste nasıl yapmalıyım?
Soru 1: Boş zamanlarınızda aşağıdakilerden hangisini tercih edersiniz?
( ) Dışarıda bir şeyler yapmayı
( ) Evde oturmayı
Soru 2: Eşiniz genellikle aşağıdakilerden hangisini tercih eder?
( ) Dışarıda bir şeyler yapmayı
( ) Evde oturmayı
Cevaplarsanız çok sevinirim :)
Şimdiden teşekkürler..
Merhaba, anladığım kadarıyla size her katılımcı için tek bir puan gerekiyor. İki soruya aynı cevap verildiyse 1 puan olacak. Bu durumda en pratik biçimde şunu yapabilirsiniz: İki sorunun cevaplarını öncelikle 1-2 olarak kodlayın. İlk seçenek 1, ikinci seçenek 2. Ardından bunları iki sütun olarak yan yana getirin. Yanına bir sütun daha açın. Excelde ekliyormuş gibi sütun başına sağ tıklayın insert deyin. Boş bir sütun açılsın. Sonra sol taraftaki iki sütunda aynı cevaplar varsa yeni açtığınız sütuna 1 yazın. Örneğin solda 1-1 varsa siz de 1 yazın. Ya da 2-2 varsa. Aynı cevap yoksa 0 yazın. Buradan itibaren yeni değişkene ad verin ve devam edin. Kolay gelsin.
@@TezYardımPlatformu Anladım teşekkürler. İyi çalışmalar :)
18:04 5'ten küçük beklenen değer olması durumunda cümlenin devamını okursak karşımıza 5'ten büyük bir minimum beklenen değer çıkamaz. Bu sebeple sonrasında anlattıklarınız komple anlamsız oluyor. Bu bölümün doğrusunu anlatabilir misiniz?
Düzeltmeniz için teşekkürler. Burada şunu anlatmak istiyoruz:
1. Hücrelerin %20'sinden fazlasında 5'ten küçük bir beklenen değer var mı?
2. Eğer varsa oradaki miniumum expected count yazısını okuyacaksınız. Burada 20 yazıyor dikkat edersiniz. Neden çünkü tablodaki min expected count 20. Bu 5'ten büyük bir beklenen değer. Bu durumda videonun devamında anlattıklarımızı yapacaksınız. 5-20 arasında bir değer olduğu için cont correct değeri okunacak.
@@TezYardımPlatformu arkadaşın kafa karışıklığını ben de yaşıyorum aslında . Şöyle bir durum varlığında (0 cells (0,0%) have expected count less than 5, The minimum expected count is 6,92 ) Pearson Chi-Square mi yoksa Continuity Correction mu tercih edilmeli.
@@erzikiranli Haklısınız, anlıyorum. Kurala göre burada Ki-kareyi okuyacaksınız. Şöyle maddeleştireyim:
* Hücrelerin %20'den fazlasında 5'ten küçük frekans var mı?
Yok: Ki-kare //// Var: The minimum expeted ... yazısını oku. Cümlenin sonundaki değer;
Fisher
5-25< ise --> Continuous
25-... ise --> Yine ki-kare
Umarım açıklayıcı olmuştur.
ANLAMLI farklılığın kimin lehine aleyhine olduğuna nasıl karar veriyoruz
N veya yüzdesi fazla olan lehinedir.
🌹🌺🌼
Teşekkürler
Dediniz ki, "buradaki 4 hücrenin %20'sinden fazlası, beklenen değer olarak 5 ten küçük bir değere sahipse veya %20 sinden fazlasında 5 ten büyük bir değer varsa, o zaman biz farklı bir işlem yapmak zorundayız." Bu çelişkili bir cümle. Bunun kazaen söylediniz elbette. Ancak şöyle bir durum var ki, %20 sinden fazlasında 5 ten küçük bir değer varsa, 5 ten büyük minimum expected value olması mümkün değil ki. Bu durumda 5 ile 25 veya 25'ten büyük koşulları geçersizdir. Yalnızca siz değil. Bu konudaki tüm videoları tek tek izledim. Bu konu yanlış anlatılmaktadır. Yani 5 ten küçük, 5 ile 25 arası ve 5 ten büyük olma koşulları, %20 den fazla 5'ten küçük beklenen değere bağlı değildir. Bu durumda 5 ten küçük değer varsa mutlaka Fischer exac değeri kullanılması zorunludur. 5 ten küçük değer yoksa yani %0 ise, 5-25 arası veya 25 ten büyük olma durumuna göre Cont.Correction veya Pearson kullanılır. %20 yi aşıp aşmaması bir farklılık yaratmıyor. Farklılığı yaratan 5 ten küçük değer olup olmadığı. Tekrar ediyorum, bahsedilen yüzde, %20 yi geçiyorsa, zaten minimum expected değer, kesinlikle 5 ten küçüktür. Bu durumda 5-25 ve 25 ten büyü olma şartının hiç bir anlamı yoktur. Yanlış düşünüyorsam, düzeltmenizi rica ederim. Teşekkür ederim.
Öncelikle değerlendirmeleriniz için teşekkür ediyorum. İlk olarak evet orada yanlışlıkla bir kelime ifade ediyorum. Bunun doğrusunu videonun altındaki açıklamalardan bir bölümünde anlatmıştım. Belirttiğiniz kurala gelince, bildiğinizi tahmin ettiğim üzere gerçek değer ile beklenen değer birbirinden farklı değerler. Burada beklenen değere göre işlem yapılıyor. Beklenen değer her zaman 5'ten küçük mü olur bunu daha müsait bir vaktinde kontrol etmeyi düşünüyorum. Ancak yaptığım pek çok çalışmada farklı değerleri bulduğumu hatırlıyorum. Daha müsait bir zamanda bu konuyu inceleyeceğim.
Hocam merhaba okuma düzeyi düşük kadınlarda okuma oranı düşük diyen araştırmacı hangi kaynağı ele alırsa hata oranı düşük olur. Hastane kayıtları mi, yoksa evli kadınlar mı
Sorunuzda bir yanlışlık mı var? "okuma düzeyi düşük kadınlarda okuma oranı düşük diyen"?
@@TezYardımPlatformu çok özür dilerim hocam. doğum oranı yüksek kadınlarda eğitim düzeyi düşüktür diyen biri için en verimli kaynak hangisi olur? Hastane kaynaklardan yararlanması yeter mıdır?
Estağfurullah. Hastane kayıtları daha iyi bir kaynak olacaktır.
Hocam merhaba gruplardan biri 0 ise analiz yapabilir miyiz? Teşekkürler
Katılımcı sayısı mı 0, frekans mı? Anlayamadım.
@@TezYardımPlatformu 4 gözden biri 0 olursa (yani bir yer %100 diğeri %0 oluyorsa )umarım ifade edebilmisimdir :(
Tabi ki yapabilirsiniz.
@@TezYardımPlatformu çok teşekkür ediyorum Hocam Fisher seçerek yapıyorum o halde 🙏🏻
0,05 değil de 0,5’in altında olduğunda anlamlı farklılık vardır demiyor muyduk
Çokça yapılan bir hata. 0,05=%5 // 0,5=%50. (0,5-->0,50 yapar). Olasılık %5 ve altında olmalı ki fark var diyelim. Bu ne olasılığı derseniz --> Fark olmama olasılığı.
Burada, burada, burada....
Ne anlamalıyız?