Bu yayının 2. bölümü şurada: ua-cam.com/video/Oiyo5IghQv8/v-deo.html Yayında bahsi geçen oyunlar arasında en çok tavsiye edilenler: Rome Total War, Crusader King, Civilization, strateji için Age of Empires ve hepsi için paradox oyunları.
@Mert Can Orhan Total war rome 2 nin savas mekanikleri cok daha kotu rome 1 veya medieval 2 ye gore. Zirhlar ve testudo formasyonlari falan bir ise yaramiyor neredeyse. Ve kuleler sanki buyulu gibi tek atiyor her seferinde
Oyunlara ve oynayanlara asiri on yargili oldugunu farkettim, kucukken birseyi gorup yasayip sonradan piskopat yada sorunlu olma durumu tamamen turkiyenin cocuk yetistirme beceriksizliginden kaynaklidir, Belli basli kaliteli oyunlari oynayan bir cocugun bakis acisi, problem cozme yetisi, reflexleri, dusunme hizi ve sabri buyuk oranda gelisme gosterir. Aman oglum savas oyunu oynamasin katil olur gibi bagnaz olmayalim.
ASSASSIN'S CREED serisi, tarih öğrenmek için efsane bir seridir. Can'ın belirttiği gibi bazı yerlere tıklayıp yazanlar okunursa (iyi İngilizce gerekli) okullarımızda gördüklerimizden kat kat üstün bilgilere erişiriz. Ama hiç bir şey okunmasa bile (tavsiye etmiyorum), o dönemlerin atmosferlerini, teknolojisini, bilimini, insanların yaşam biçimlerini, mimariyi, kültürünü sadece görsellikle dahi anlamak mümkün.
Yabancı dil, genel kültür, tarih, coğrafya, fen... 36 yaşındayım ve 20 yıldan uzun süredir oyun oynuyorum. Bilgisayar oyunlarından çok şey öğrendim. İlk zamanlar (internetin yaygın olmadığı yıllar) bilgisayarımın yanında İngilizce sözlük olurdu. Şimdi İngilizce öğretmeniyim ve belki İngilizce kelime haznemin 3'te 1'ini oyunlara borçluyum. Tabi oynamayı tercih ettiğiniz oyunlar çok önemli. Özellikle kapsamlı strateji oyunları, micromanagement içeren oyunlar, simülasyon oyunları... Şu an aklıma gelenler bunlar. Yeter ki oyun seçmesini bilin.
@@melisacayi01 İlk oynadığım oyunlar arasında "The Sims" vardı. Günlük bazı İngilizce deyimler, kelimeler geçiyor oyunda. Ayrıca "Civilization" serisinin de hastasıyım. Orada da hem tarih hem genel kültür hem de İngilizce öğrenilebilir. Şu an aklıma ilk olarak bu iki oyun geldi. Aklıma gelenleri daha sonra ekleyeyim.
Volkan bey, ben de İngilizce öğretmeniyim, hemen hemen aynı şeyleri yaşamışız 😊 Şimdilerde mesleği bırakıp 3d modelleme üzerine eğilmeyi planlıyorum. Önerilen oyunların tümünü oynadım, diyebilirim ki 32 yıldır oyun oynuyorum Commodore 64'ten beri ☺️ Steam hesabım oldukça kabarık. Öğrencilerime oyun ağılıklı projeler yaptırıyorum, derslerde oyun övüyorum kaptırıp. Çok değerli sanat eserleri bence.
Merhaba Volkan bey, ben de oyun dunyasina giris yapmak istiyorum, ozellikle strateji ve management ile alakali oyunlar bana gore gibi geliyor. Acaba onerebileceginiz birkac oyun var mi?
Merhabalar, Ben 2000'li yılların başında Sims ile simülasyon oyunlarına giriş yaptım. O oyundan bile hala aklımda kalan kelimeler var. Geçtiğimiz 20 yıl içinde tabi oyunlar çeşitlilik ve nitelik olarak oldukça gelişti. Benim severek oynadığım rol yapma oyunları, strateji ve yönetim oyunları, hikâyesi olan oyunlar, simülasyon oyunları yani kelime bilginizi geliştirebileceğiniz oyunlar (şu an aklıma gelen oyunlar) şunlar oldu: Oyunların son çıkan ve benim oynayıp beğendiğim versiyonlarını yazacağım genel olarak. - Civilization 6 - Total War serisi - Red Dead Redemption 2 - Skyrim - Alien: Isolation (Alien hastasıyım) - Dying Light - Project Zomboid - The Witcher 3 - Raft - Frostpunk - Divinity Original Sin 2 - Disco Elysium (henüz oynamadım ama harika bir rpg oyunu olduğunu biliyorum. - Cities Skylines (Ben zamanında Sim City oynamıştım ama artık pek sarmıyor) - Sims 4 - Çerezlik Far Cry 5 (6 oynamadım ama 3 ve 5'in hikâyelerini beğendim) ve GTA 5 - Surviving Mars - The Long Dark - What Remains of Edith Finch (Bunu da henüz oynamadım ama hikâye anlatımı muazzam diyorlar) ve son olarak bonus: Stories Untold Bu son oyunun oynanışı diğerlerinden çok farklı. Sevebilirsiniz de nefret edebilirsiniz de. Yapabilecekleriniz biraz kısıtlı ama özellikle İngilizce geliştirme konusunda yardımcı olabilecek bir oyun. Spoiler vermemek için daha fazla açıklama yapmayacağım. Gameplay videosu izleyip bi şans vermenizi tavsiye derim.
Ben Tarih son sınıf öğrencisiyim, Assassins Creed 2, Assassins Creed Brotherhood ve Assasins Creed Revolotion oyunları sayesinde çalışma alanımı belirledim. Şu an Rönesans İtalyası üzerine bitirme çalışması yapıyorum. İlerleyen dönemde de bu alanda çalışmak istiyorum.
@@Ahmer_Jdj tek sıkıntı revelationsun dönemin İstanbul'u ile hiçbir alakası olmaması ve birde Kapadokya'nın denizin ortasında olması Kapadokya bak NEVŞEHİR KAPADOKYA
Strateji oynamak kaynak yönetmeyi öğrenmektir, A-B arasını hangi alternatifleri kullanarak gidebileceğini görmek demektir. Strateji oynayanlar ise eninde sonunda tarihe ilgi duyarlar; çünkü ibret aldıkları, oynadıkları hikayeler ile yaşam arasında bağ kurmaya başlarlar. Yine de biraz da yalnızlıktır strateji oyunu. Dünya üzerindeki çok az kişi bir mekaniği öğrenmek için günlerini harcar. Çünkü onlar için oyun, “civv ciuuvv vurdum seni”den ibarettir. Selam olsun strateji batağına düşmüş herkese 🖖
:) Strateji oynayanlar üstün varlıklardır diye çıkarımlara gidilmiş yazdıklarımdan.. İnsanların zevkleri yüzünden kafatasçılığa gidilmesin, gerek yok. Strateji severler olarak zoru seviyoruz diyelim sadece. SPQR...
bir öğretmen ve mühendisin oğluyum... 11 yıl Farming Simulator oynadım. daha sonra Bu tutkuyu gerçek hayata taşıdım. 100 hayvanım ve onlara yetecek arazim var. Gerçeği oyundan nisbeten daha zor olsa da 3 yıldır iyi gidiyorum. Oyun bize merak aşılıyor öğrenmeye katkısı bu saatlerce ilgim olmadığı halde tarım hayvancılık programları videoları izledim oynarken arka planda dinledim tutkuya döndü...
Tavla oynayarak stres atabilen insanlar da varmış. Bende tam tersi etki yapıyor. İki kere arka arkaya mars olunca tavla tahtasını rakibimin kafasında kırma isteği gelince bir daha oynamamaya karar verdim. Bazı insanlar rekabete oyunlarda aşırı strese giriyor benim gibi
Yayınlanalı aylar olmuş olsa da bu video ile karşılaşmış ve izleme fırsatı yakalamış olmak benim için bir onurdur. Yıllarını oyunlara harcamış genç bir takipçiniz olarak sizler gibi kendini iyi geliştirmiş, bilgi dağarcığını takipçilerine açmaktan çekinmeyen ve onları birer reklam izleyicisi olarak görmektense bir nebze de olsa bir iki konuda fikir sahibi etmeye çalışan insanların bu denli öğretici videolarına denk gelmenin bende yarattığı etki paha biçilmez. Sungur Bey'in oyunlar ile ilgili beyanları beni derinden etkiledi ve yıllarımı harcadığım oyunların beni tekrara düşürmekten ve aklımı gereksiz yere yormaktan öteye götürmediğini fark ettirdi. Bu sayede, hemen şu anda bu türden oyunlardan kendimi arındırdım ve bundan sonrasında ise oyunlara karşı hazcıdan ziyade faydacı bir bakış açısıyla hareket edeceğim. Böylesine yararlı işlerde bulunduğunuz için sizlere teşekkür ederim ve daha geniş kitlelere ulaşmanızı temenni ederek daima takipte kalacağımı belirtmek isterim.
Antik Yunan tarihî için AC Odyssey biçilmiş kaftandır. Çanakkale'de ki Troya müzesini gezdikten sonra oyunun ne kadar da gerçekçi ve ayrıntılı olduğunu daha iyi anladım.
Harika bir programdı 😊 Tam da sınıf öğretmeni nişanlıma oyun dünyasını anlatmaya çalışırken de karşıma çıkması benim için manidar. Super Mario bile oynamamış bir insana Frostpunk açıklamaya çalışırken kendimi daha rahat anlatabilmeme yardımcı olacak bir dünya argümanım oldu sayenizde 😊 Emeğiniz için tekrar tekrar teşekkür ederim.
Üç video'yu da izledim ve bir oyuncu olarak şu an oynamış olduğum oyunlara tamamen bakış açım değişti. Tarih kokan oyunlara hiç bu bakış açısından bakmamıştım. Öğrenme isteğimi güçlendirdiniz. Çok kaliteli bir sohbet. Teşekkür etmek istedim :D
"Bir dünya ki haklı haksız karışmış" diyor Barış Manço. Aynı şekilde "Bir dünya ki güzel, çirkin karışmış" "iyi, kötü karışmış" ve "kaliteli, kalitesiz" karışmış şekillerinde de devşirebiliriz bu dizeyi.
Eşinizle ve oyun kısmıyla olan videoları izlememiştim pek açıkçası. Pandemi sürecinde ''başka ne izleyim?'' derken bunları izleyim dedim. Eşinizin de sizin gibi olması gerçekten şaşırtmadı. Sohbetiniz bol olsun. Bu videoda henüz 50 bin olamamışsınız ama şimdi 78 bin görüyorum. Nice binlere olsun. Böyle içeriklerle, sizin gibi güzel insanlar hep kazansın (hem manevi hem maddi). Düzenli takipçi olarak güzellikler dilerim :)
Game designer ve oyunlastirma konularini saatlerce araştırmama ve bu konuyu hayatıma dahil etmeme vesile olan bu çifte sevgilerimi saygılarımı sunuyorum var olun yaa
Ceren ablanın bahsettiği kişilerden biri de benim. Can abiyi çok tatmin etmeyecek belki ama ben de ingilizcemi cm/fm serilerine borçluyum. Eğitim hayatımda bir kere bile oturup da ingilizce derslerime çalışmadım. Her zaman da sınıfımın önde gelen isimlerinden oldum. age of/eu/democracy falan derken kelime haznem gittikçe genişledi. Üniversitenin ilk yıllarında da içerik sitelerine teknoloji haberi çevirerek kendime ek gelir sağladım. İstanbula gitmeden AC sayesinde İstanbulu genel coğrafi hatlarıyla önemli binalara bakarak yolumu bulabilecek seviyeye geldim az çok. Can abinin içerikleriyle lise son sınıfta karşılaştım. O zamandan beri takip ediyorum bahane oldu sizinle birlikte de tarihe olan ilgim daha da arttı. İkinize de çok teşekkür ediyorum kafamı açtığınız için.
haşhaş çektiklerine dair tek bir kanıt olmayan haşhaşiler mi,bu adamlarla ilgili sağda solda dolaşan bilgilerin çoğu oryantalist avrupalıların uydurması
Gercekten Can abiden dinlemek İstediğim ufuk açıcı, bakış açısını genişleten bir program olmuş. Dinlerken vay be böyle düşünmemiştim yada işte bende bunu demek istiyordum dedirtti.
Merhaba sizleri çok seviyorum iyi ki sizler gibi yayıncılar var az ama varsınız iyi ki sağolun teşekkür etmek istedim. Ayrıca oyundan hayata dair katkı anlamında sorunuza yanıt olarak; ben satranç oyuncusuyum lisedeykende çeşitli derecelerim oldu zamanla bu oyun çok yönlü düşünme becerime büyük etkiler yaptı özellikle konservatuvarda armoni derslerinde sabit giden armonik yapılara kurallar dahilinde birden çok seçenekli müzikal yapılar oluşturabiliyordum ve hala gelişerek devam ediyor. Güzel oyunlarla birçok şey geliştirilip öğrenilebiliyor güzel sohbetiniz için teşekkürler.
14:25 çok güzel anlatılmış. İnsanlara yaptıramayacağınız ya da öğrendiremeyeceğiniz bir şeyi oyun oynatarak yaptırmak ya da anlatmak mümkün. Oyunların hayatta ne kadar güçlü olduğunun da kanıtı bence. Düzen kurmak için kullanılabileceği gibi yıkıcı güç olarak da kullanılabilir.
18:10 Abla ben 18 yaşındayım ve hayatım boyunca ne bir kursa gittim ne de okulda öğrendim ingilizceyi, oyunlardan öğrendiklerim ile şimdi YDS ye hazırlanıyorum tercümanlık için, bunu düşününce ingilizceyi oyunlardan öğrenmek çoğu insanın söylediği gibi saçma değil.
Selamlar. Benim ilk oynadığım oyun Red Alert 2 idi. Oyun çift kutuplu bir dünya düzeninde ABD - Müttefikler ve SSCB - Komintern üyeleri arasında geçen stratejik savaş oyunuydu. Oynadığım dönemden itibaren ABD, Sovyetler ve dolayısıyla Soğuk Savaş dönemine çok büyük ilgim olmuştu. Yıllar sonra Uluslararası Ilişkiler okudum. Oyunların etkisi kariyer tayinimizde gerçekten çok büyük.
Çok geç denk geldim şu videoya ama Ben şu oyunlar sayesinde ingilizceyi sevdim öğrendim ve üniversite de ingiliz dili ve edebiyatı okumama vesile oldu gerçekten faydalı. eğer doğru oyunları oynayıp merak ederseniz her şeyi inceler araştırırsanız neresi olursa olsun illaki bir kelime veya kültürel bilgi öğreniyorsunuz her anlamda. çok doğru söylemiş can abi ağzınıza sağlık çok faydalı bir video olmuş.
Tarihi hiç sevmez hep düşük not alırdım eu4 den sonra ilgim arttı dünya haritasını büyük ölçüde öğrendim ve devletlerin nasıl o günlere geldikleri hakklinda iyi kötü bir fikrim oldu dersleri daha iyi dinlemeye ve keyif almaya başladım. Hoca anlatırken kafamda canlanıyordu. Notlarim yükseldi tarihi sever oldum.
Ceren Hanim cok hakli ilkokulda sims oynamaya basladim tasarim, mimari, estetik butce vs konularda cok faydali oldu. Simdi issiz ve depresyonda bir grafik tasarimciyim. Sims oynamayin stratejiden devam.
Can Sungur Beyin anlattığı gibi çocukluktan HOBİ olarak başlayıp gelecekte mesleğimi edindiğim tutkularımın temelinde Doğru Oyunu oynamak ve bunu sadece canının istediği için yapmak yatıyor
Ben genellikle oturup hikaye bazlı oyunlar oynarım, dediğiniz gibi gerek İngilizce gerek tarih gerek teknoloji ve biyoloji bile geliştiriyor ben de kendi adıma oyun çevirilerinde yer aldım bana yararı oldu. En önemli kısmı ise bunları hayatıma uyguladım farklı kafa ve bakış açılarından bakmamı sağladı. Hepsini buraya yazamam...
Lara croft dishonored cod deus ex life is strange max payne bioscock age of empires 2 coh asasins creed beyond two souls detroit become human neler neler
Assassins Creed 2 de sadece 3 5 sahnede karşımıza çıkan Niccolò Machiavelli yi öğrenip kitaplarını ve felsefesini merak edip okumuştum. Oradan başka bir felsefeci oradan başka bir felsefeci derken, mühendislik okumama rağmen felsefe okuyan arkadaşlarımla tabiri caizse sidik yarıştırır hale gelmiştim. Oyunlar bize pek çok açıdan pek çok şey katar ya da götürür. Aradaki ikilem hangi açıdan baktığındır. Kılıçlı adamları görüp "geberin laan" edasıyla üstlerine atlamak da seçimdir, hikayenin arka planını okuyup görev hakkında bilgi alıp tam doğru anda doğru darbeyi indirmek de.
Öğrenilebilir, Harita ve Kroniloji birleştirilir, Savaşlar animasyon şeklinde kısa videolarla izletilebilir, Hatta bir doğru alternatif tarih yapabilme avantajı kullanabilir, Asya ve avrupa nufus bilgileri Savaş tarihi, Oyunda Tüm puzle eşklinde tamamlamayı gerektirirse kronojik olarak sürecin nasıl geliştiği anlaşılır olur. Hatta bu sınav hazırlama şekliyle olabilir. Yanlış yola girilip doğru yola giden süreçlere giderse
Belki size hikaye olarak gelecek ama ben para kazanmayı ve ticaret yapmayı Metin2 adlı basit düzeyde oyundan öğrendim. Piyasa nedir ne değerlidir neyin neye göre değerlendirildiğini çok rahat kavrayabiliyorum. Yıllarca oynadım. Şuan ticaret ile uğraşıyorum. Teşekkür ederim Metin2.
Can abi çok haklı bu konuda mesala ben strateji oyunlarını çok severim ve bunu hayatımda uyguluyorum age of empires, total war, civilization, sıra tabanlı oyunlar en çok bunlar bişeyler kazandırıyor.Bu konuda can abiye katılıyorum.
Sadece Europa Universalis 4 isimli oyunu oynayan bir dostum ki 15.yüzyıl bilinen dünyasında geçen bir oyun. Oyunu kazanmak ve başarılı politikalar sergileyebilmek için 15 ve 16.yüzyıl okumaya ve tarihine hakim olmaya başladı. Zaman geçtikçe gelişen spontane olaylara tepki verebilmek için devletleri ve yönetimleri ayrı çalışmaya başladı. Bundan sonra ufkunu açmak ve ülkelerin ikili ilişkilerini anlamak için 12 ve 13.yüzyıllara baktı ve hafızasını ve düşünme yetisini her yeni spontane senaryoyla tazelemeyi başardı. Onun böyle bir iddiası yok ama oyun adamı tarih bilen bir yapmakla kalmayıp iyi bir kumandan da yaptı diyeceğim nerdeyse. Sungur beye katılıyorum.
Assassin's creed'e ilk başladığımda çok ilgimi çekti konusu, "neymiş bunun olayı?" diye başladım araştırmaya, iki yıldır haşaşiler, suikastçılar olarak tarihe çirkin etiketlemeyle geçen, asıl adı "fedai" lerin tarihini öğrendim. Basit bir örnek. 🙂
Oynadığın oyun öğrenmene sevk edip merak ettirebiliyor. Odun gibi oynamazsan ve oyun kültürün olursa çeşitli oyunlar deneyip müthiş faydaları var. 12 yaşında age of empires oynarken, ispandayadan müslümanların çıkartılması rodrigo diaz el cid gibi bir karakteri öğrenme fırsatım oldu, ya da barbarossayı ve töton şövalyelerini, atilla ve kardeşi blade arasındaki mücadeleyi .... odun gibi oynasaydım muhtemelen aklımda kalmazdı veya etkisi olmazdı ama oyunu o kadar sevmiştim ki, her karakter, her medeniyet birimini açıp araştırdım hatta doğru düzgün ingilizce eğitimi almadığım dönemde bile intermediate seviye kelime bilgim vardı oyunlar sayesinde.... Mmo'lara başlayınca sabah akşam milletle sesli chatte konuşmaktan, Türkçe konuşmadığım günler oluyordu. (ingiltere-abd kaç yıl kaldın diye soruyordu bizim türkler). ya da fransız arkadaşıma napolyonun bütün savaşlarını ve hikayesini anlatınca, nasıl biliyorsun, napolyon uzmanı falan mısın ben franzım ben bilmiyorum diyordu-- (napolyon total war sayesinde) Özetle, Oyunların hem tarih bilgimi hem de ingilizcemi ilerletmem de aşırı faydası oldu. Yeter ki insanın içinde o geek damarı olsun.
Dilde de dediğiniz oyun kuramı var, günlük iletişimimizde bir kelimeyi girdiğimiz ortamlarda farklı varyasyonlarda söylememiz, hatta 'Nasılsın' 'İyiyim' ile oluşan iletişimler bile aslında birer oyun
Ebeveynler, bizim küçükken 6 kişilik bi oyun grubumuz vardı, hepimiz apartmanda yaşadığımız için internet oyunlarını oynayarak sosyalleşiyorduk. O zamanlar tabi ben 10 yaşlarındayım, arkadaşlar abiler ablalar da var 20'li yaşlarda, birbirimize saygılıyız hep. Böyle 3 4 sene güzelce canavar kesmeli, level atlamalı oyunlarla geçti sonrasında hepimizin sınavları yaklaştı, uzaklaştık. Şimdi iki kişimiz bilgisayarda uzmanlaşıp güzel firmalara girdi, iki kişimiz tıp kazandı, birimiz turizme yöneldi ülke ülke geziyor, birimiz de avukat oldu olacak. Dersler, sınavlar düzenlice çalışıldığında başarılır, onun da sorumluluğu çocuklarda olmalıdır fikrimce. Kendimden biliyorum oyun oynadığım yıllarda biri bana kızsa ve ders çalışmaya zorlasa okuldan nefret etmeye **bu kadar* yakındım ama büyürken bu sorumluluk bana aktarıldığı için buna gerek kalmadı ve vakti geldiğinde de her şey yerini buldu zaten. İngilizce , pusula okumak, pratiklik, el göz koordinasyonu gibi gibi bunların yanında çok büyük hayal gücü katkısı oluyor insana. Çevreye bakış açınız değişiyor, canlanıp renkleniyor. Oyunlar candır
Platon Devlette yönetici filozof olmalı der, game designer Can bey, yönetici game designer olsun derse Can bey bir nevi filozof sayılmalıdır. Bu yüzden sıradaki programınızın konusu game designer devlet yönetebilir mi , yönetici olabilir mi olmalıdır? Yine farklı bakış açısı kazandıran güzel bir program. Teşekkürler Sungur ailesi. :)))
Bir komutan olmanın ve bir er olmanın asıl yükümlülüklerini Ortaokul 2 deyken Operation Flashpoint Cold War ile öğrendim . O zamana kadar saçma bir FPS oyunu oynamadığım için mutluyum . O zamandan beri 1950 ve 2005 arası şeklinde gelişen modern harp dediğimiz konsepti seviyorum . RTS ile ilk Commandos ve Faces Of War sayesinde tanıştım . Sonrasında ise bana asıl katkısı olan Wargame Europian Escalation , AirLand Battle ve Red Dragon oldu . Bu oyunlar sayesinde de aslında soğuk savaşın gizli ve ya bariz olan çatışmalarını öğrenmiş oldum . Kısa Özeti : Size katkısı olacak dolu oyunlar oynayın .
Harita bilgisi için HOI 4 ve EU 4 çok işe yarıyor. Afrika içinden bir ülke seçip geliştirdikçe o ülke ve komşu ülkeleri çok rahat aklınıza kazıyabilirsiniz.
E.Tylor ve onun animist teorisine bakarsak; yapıla gelen şeylerin ve o şeylerin de bilişsel etki kazandırılmasıyla ritüelleştirildiğini söyler 11:39'da dediginiz şeye benziyor aslında.
Crusader king 2 ismindeki oyun bence oldukça yararlı olabilir. En azından kendi adıma şöyle diyebilirim ben avrupanın 800-1300 yılları arası nasıl yönetildiğini hangi krallıkların bulunduğunu o krallıkların sınırlarını hatta o dönemin önemli ailelerinin isimlerini yaptıklarını öğrendim ben karling soyunu bilmezken oyun sayesindr araştırmak istedim en basitinden. Yani oyun oynama konusunda kısıtlayıcı olmamalıyız sadece oyun seçme konusunda kısıtlayıcı olup çocuklarımızı doğru yönlendirmeliyiz
Bilgisayarımda oluşturduğum e-kitap kütüphanemde DOS platformunda çalışan yığınla eski oyunun kullanım kılavuzları vardır. Bu oyunlar grafik, ses, oynanış, yapay zeka vesaire konusunda hâliyle şimdiki oyunlara yarışamazlar bile ama kılavuzlarında oyunun geçtiği döneme, oyunun konusuna vesaire kısaca oyunu alakadar eden tüm konulara dair genel kültür düzeyinde, hâttâ bazen ötesinde bilgi birikimi edinme imkanınız oluyo. Örneğin oyunda belirli bir tarihsel süreç içerisinde otomobil imalatı yapan bir fabrikayı yönetiyorsanız otomobillerin ve sektörün o süreç içerisinde geçirdiği evrime dair bilgi sahibi olabilirsiniz. Oyunda amacı tüm dünyada her sektörün tekeli olmak olan bir holding yönetiyorsanız işin marketing kısmına kadar, kılavuzu hazırlayanların keyifli kara mizah anlayışıyla sunulan metinleri okuyabilirsiniz. Gerçek hayattaki bir özel tim teşkilatında bir ekibi kontrol eden biriyseniz o teşkilatın nam salmasını sağlamış gerçek "kahramanlıklarını" okuyabilirsiniz. Vesaire vesaire.
Şansımı deneyeyim eski bir PC bilgisayarda oynadığım bir macera oyunu vardı hatırlayabildiğim içinde klon laboratuvarı tüpleri olduğu hatta bir tane klonu çıkarıyordun sanırım ama oyunun içinde oyun kısımları da vardı macera olmasına rağmen doom tarzında vardı laboratuvardan başka bir yere geçerken bir de sanırım x ball gibi içinde basit oyun da vardı. Bir de bir yerde pilot vardı tek görsel resim altta söyledikleri yazıyor ...kadar bucks’a istediğin yere götürürüm diyordu bir yerden o parayı bulup adama getirip gitmen gereken yer vardı sanırım.
Türkiye de dersler pc oyunları ile anlatılsaydı,öğrenciler okuldan kaçmazdı, öğretmenler öğrencileri susturmak için bağırmazdı. Çoğu öğrenci tarih dersinde uyumazdı.
Bence bir şey öğrenmek isteyen her şeyden bir şey öğrenebilir. Ve bence doğru kullanılsa (keşke doğru kullanılsa) filmler ve kitaplar gibi ürünlerin içinde en etkili en kolay ve en keyifli öğrenme kaynağı oyunlar olabilir. Çünkü interaktif bir şey,yaratılmış bir dünyanın içinde kendin geziyorsun görüyorsun duyuyorsun aklında kalıyor. Ama düşününce ne kadar 's2k' oyun varsa o kadar oranda 's2k' kitap da 's2k' film de var. Boş ürün çok ama öğrenmek isteyen o boş ürünlerin içinden kendine uygununu bulabilir zaten. Son zamanlarda oynayıp beni etkileyen ufkumu genişleten ve üstüne düşünmemi sağlayan oyunlar çok oldu. Frostpunk,Civ5,Deus Ex,Divinity Original Sin 2,The Talos Principle gibi oyunlar beni cidden derinden etkiledi. Ve oynamadan önceki halimden daha gelişmiş hissettim kendimi.
ya abi öğrenmek dediğin genel bir çerçeve oluşturmak ve eksik bilgilerse öğrenirsin.Bir şeyi ciddi öğrenmenin yegane yolu açıp kitap okumaktır,kafanda eksik gedik kalmayana kadar binayı inşa eder bir tarih kitabı,oyundan öğreneceğin 3-5 yüzeysel bilgiyle kıyaslanamaz bile.Ben de senin gibi düşünüyordum oyunlar filmler vs. öğretir diye ama kitap okudukça ne kadar eksik ve hatalı öğrendiğimi farkettim. Heh kitap okumak oyun oynamak kadar konforlu gelmiyor en başta ama yüzeyselliğin vasatlığından kurtarabilecek tek şey doğası gereği o
@@averroes1834 Tabii ki işin ayrıntısına inmek istiyorsan konu hakkında yazılmış çizilmiş şeylere bakman gerekir haklısın. Oyunların yapılış amacı bir şey öğretmek olmadığı için bir fikir çıkartırsın bir iki bilgi de öğrenebilirsin ama o kadarla kalır doğal olarak. Ama iyi tarafı yüzeysel ama çok şey öğrendiğin için ilgi alanını keşfetmene müsait,çok konuda azar azar bilgi edinmek de çok kötü bir şey değil bence. Merak eden fazlasını isteyen açar okur o konuda katılıyorum. Oyunlar bir şey öğretmek için yapılsa çok daha etkili bir öğretim şekli öğrenim yolu da olabilir bence ama. Hem dediğin gibi konforlu hem de interaktif olduğu için.
@@govousanrs2911 haklısın fakat hiç oyun oynamadan da tarih sevilir sevmeyecek bir adamsan da istediğin kadar oyna sevmezsin.Strateji oyunlarının hiç tarihini sallamayıp strateji boyutuna hasta olan da çok arkadaşım var mesela.Heh biri çıkar aşırı detaylı bire bir tarihle bağlantılı oyun yapar ordan belki kapılır bir şeyler de o da eğlenceli olmaz işte. Bir de şu var yüzeysel ve eksik bilgi hiç bilmemekten kesinlikle daha kötü bence,çağın hastalıklarından birisi bu,bilgiperestlik.Bunu kavradığımdan beri yeteri derecede kaynak taramadan edindiğim tüm bilgileri askıda tutuyorum,esaslı öğrenmenin kaynağının da kitaptan başka bir şey olamayacağını düşünüyorum,zira intermet en güvenilir siteleriyle bile bir yalan cenneti
Sonlara doğru şu oyunda şunu öğrendim, bak oyunlar nimet kafası olmasa çok iyi olurdu fakat ceren hanım ın asıl değinmek istediği nokta oydu sanırım. Cs bey sohbete çok güzel yerden girip çok güzel konuşuyordu oysaki.
Bu arada timurdan bahsederken timur satrancı diye farklı 6 taşın daha olduğu farklı bir oyun vardır. Daha fazla kare ve mancınık 2. vezir görevinde öncü gibi taşlarda var bu da böyle bir bilgi :)
İngilizce öğrenmek için en güzel şey oyunlar olabilir. ARK Survival Evolved i ingilizce oynadım, sürekli bi araştırma keşfetme üretme olduğu için her yaptığın şeyin ismini öğreniyorsun çok fazla kelime katıyor. Aynı şekilde mmorpg lerde salyaya çok bulaşmadan hikayeleri takip edip yine crafting te çok fazla vakit harcadım çok güzel ve farkında olmadan ingilizcem gelişmişti.
Frp oyuncularının ve frp senaryo yazarları ve modaretörleri aslında bunları daha iyi ve açık sekilde görebilecek kişiler gibi :) 18:00 ben age of empires tan daha çok age of mythology (ve heroes 3) ile stratejik oyunlara giriş yaptım ve o dönemlerde muhtemelen yeni yeni igilizce öğrenimi görmeye başlamıştım ve ben aslında hem tarihe hem mitoloji hemde ingilizceye olan alakamı oyunla keşfettim.bilgisayarımın sistem gereksimleri yetersiz kalması dolayısıyla LoL (Can Sungur'un zarar verici bulduğu oyun katagorisine dahil olan ) oynamaya başladım.Evet gerçekten İnsanların birbirine oyun içi zarar vermesini hemde mental açıdan yoran bir oyun olarak görsemde bu oyunu yaklaşık 10. yılıma girdim.Açıkçası bunu Can sungur'un görüşündeki birisi bana vakit öldürmüşsün gibi görsede aslında bir çok insanla arkadaş olmamı sağladı. hemde gerçek toplumda insanların özünde gerçekten çoğu zaman oyun sadece bir oyun bu diyerek karşısındaki kişiye saygısızca davrandığını Online moba mmorpg fps gibi oyunların çokta küçük oyuncuların oynamaması gerektiğini söylemek isterim ki aslında ben şunu demek isstiyorum. Aslında beyin yakan oyun katagorisinde bile açık görüşlü ve oyun kuramının dışarısından bakabilen birisi olmak gerekir.Ve bunu yaptığınızda insan psikolojisine daha hakim olma kazanımına eriştim.Eminim bir çok oyuncu LoL Mü? o da ne ya?? gibi seyler söyleyebilir.Ancak bu tarz oyunlarda Oyuncu kitlesinin bakış açısına göre oyun seçimi yapmak gerekir. benim LoL'de 10 yılım ve ben her yıl sadece ranking sisteminin ortasında kalıyorum. çünkü O zaman daha fazla oyuncuyu görebiliyorum. buda aslında benim için gerçek hayatta toplumun farklı kesimlerine farklı görüşlerine farklı bakış açılarına daha objektif bakma yetisi kazandırdı.Ve aslında bu tarz şeyler beni hukuka yöneltti ve ben şuan hukuk 3. sınıf öğrencisiyim. Ailelere tavsiyem ise bilgisayar oyunu çoçuğunuzun hayata bakışını genişletecektir.Bende benzer baskılarla karşılaştığım oldu.Ancak bana olgunluk kattığı için mutluyum:)
Bu yayının 2. bölümü şurada: ua-cam.com/video/Oiyo5IghQv8/v-deo.html
Yayında bahsi geçen oyunlar arasında en çok tavsiye edilenler: Rome Total War, Crusader King, Civilization, strateji için Age of Empires ve hepsi için paradox oyunları.
@Mert Can Orhan Total war rome 2 nin savas mekanikleri cok daha kotu rome 1 veya medieval 2 ye gore. Zirhlar ve testudo formasyonlari falan bir ise yaramiyor neredeyse. Ve kuleler sanki buyulu gibi tek atiyor her seferinde
Tarih Obası crusader king oyununu şiddetle öneririm
silah, tank ve zırhlı araç gibi şeyleri yönettiğimiz oyun arıyorsanız company of heroes 2'yi öneririm
Oyunlara ve oynayanlara asiri on yargili oldugunu farkettim, kucukken birseyi gorup yasayip sonradan piskopat yada sorunlu olma durumu tamamen turkiyenin cocuk yetistirme beceriksizliginden kaynaklidir,
Belli basli kaliteli oyunlari oynayan bir cocugun bakis acisi, problem cozme yetisi, reflexleri, dusunme hizi ve sabri buyuk oranda gelisme gosterir.
Aman oglum savas oyunu oynamasin katil olur gibi bagnaz olmayalim.
ASSASSIN'S CREED serisi, tarih öğrenmek için efsane bir seridir. Can'ın belirttiği gibi bazı yerlere tıklayıp yazanlar okunursa (iyi İngilizce gerekli) okullarımızda gördüklerimizden kat kat üstün bilgilere erişiriz. Ama hiç bir şey okunmasa bile (tavsiye etmiyorum), o dönemlerin atmosferlerini, teknolojisini, bilimini, insanların yaşam biçimlerini, mimariyi, kültürünü sadece görsellikle dahi anlamak mümkün.
Aaa çok güzel bir konuk almışsın abla, onca yoldan kalkıp gelmiş Can Bey de helal olsun!
*Kadının kocası o farkındasın de mi* yoksa taşşak mı geçiyorsunuz ?
@@lazmanyacanavar5888 İroni yapıyor.
@@lazmanyacanavar5888 aga etme eyleme ya. :(
Gazi Osman Paşa paşam iyi misiniz 😂
@@lazmanyacanavar5888 plevneden sonra çok bozdun be paşam nerde o eski sen
Osmanlıda neden kardeş katli yapıldığını Crusader Kings 2'de bizzat deneyimledim. Artık bu duruma sıcak bakıyorum :D
Enes Aytepe 😂👌🏼
Neden anlat:)
@@mfkalemci reis kardeşin arkadan iş çevirmesin isyan çıkarmasın diye
ck2 müthiş bir oyun ya içine girdikçe kendini kaybediyorsun o dünyada, iyice role giriyorsun
yok abi ya vassallar fln çok sıkıntı yapıyor.
Yabancı dil, genel kültür, tarih, coğrafya, fen... 36 yaşındayım ve 20 yıldan uzun süredir oyun oynuyorum. Bilgisayar oyunlarından çok şey öğrendim. İlk zamanlar (internetin yaygın olmadığı yıllar) bilgisayarımın yanında İngilizce sözlük olurdu. Şimdi İngilizce öğretmeniyim ve belki İngilizce kelime haznemin 3'te 1'ini oyunlara borçluyum. Tabi oynamayı tercih ettiğiniz oyunlar çok önemli. Özellikle kapsamlı strateji oyunları, micromanagement içeren oyunlar, simülasyon oyunları... Şu an aklıma gelenler bunlar. Yeter ki oyun seçmesini bilin.
@@melisacayi01 İlk oynadığım oyunlar arasında "The Sims" vardı. Günlük bazı İngilizce deyimler, kelimeler geçiyor oyunda. Ayrıca "Civilization" serisinin de hastasıyım. Orada da hem tarih hem genel kültür hem de İngilizce öğrenilebilir. Şu an aklıma ilk olarak bu iki oyun geldi. Aklıma gelenleri daha sonra ekleyeyim.
Volkan bey, ben de İngilizce öğretmeniyim, hemen hemen aynı şeyleri yaşamışız 😊
Şimdilerde mesleği bırakıp 3d modelleme üzerine eğilmeyi planlıyorum.
Önerilen oyunların tümünü oynadım, diyebilirim ki 32 yıldır oyun oynuyorum Commodore 64'ten beri ☺️ Steam hesabım oldukça kabarık. Öğrencilerime oyun ağılıklı projeler yaptırıyorum, derslerde oyun övüyorum kaptırıp. Çok değerli sanat eserleri bence.
Merhaba Volkan bey, ben de oyun dunyasina giris yapmak istiyorum, ozellikle strateji ve management ile alakali oyunlar bana gore gibi geliyor. Acaba onerebileceginiz birkac oyun var mi?
Merhabalar,
Ben 2000'li yılların başında Sims ile simülasyon oyunlarına giriş yaptım. O oyundan bile hala aklımda kalan kelimeler var. Geçtiğimiz 20 yıl içinde tabi oyunlar çeşitlilik ve nitelik olarak oldukça gelişti. Benim severek oynadığım rol yapma oyunları, strateji ve yönetim oyunları, hikâyesi olan oyunlar, simülasyon oyunları yani kelime bilginizi geliştirebileceğiniz oyunlar (şu an aklıma gelen oyunlar) şunlar oldu:
Oyunların son çıkan ve benim oynayıp beğendiğim versiyonlarını yazacağım genel olarak.
- Civilization 6
- Total War serisi
- Red Dead Redemption 2
- Skyrim
- Alien: Isolation (Alien hastasıyım)
- Dying Light
- Project Zomboid
- The Witcher 3
- Raft
- Frostpunk
- Divinity Original Sin 2
- Disco Elysium (henüz oynamadım ama harika bir rpg oyunu olduğunu biliyorum.
- Cities Skylines (Ben zamanında Sim City oynamıştım ama artık pek sarmıyor)
- Sims 4
- Çerezlik Far Cry 5 (6 oynamadım ama 3 ve 5'in hikâyelerini beğendim) ve GTA 5
- Surviving Mars
- The Long Dark
- What Remains of Edith Finch (Bunu da henüz oynamadım ama hikâye anlatımı muazzam diyorlar)
ve son olarak bonus:
Stories Untold
Bu son oyunun oynanışı diğerlerinden çok farklı. Sevebilirsiniz de nefret edebilirsiniz de. Yapabilecekleriniz biraz kısıtlı ama özellikle İngilizce geliştirme konusunda yardımcı olabilecek bir oyun. Spoiler vermemek için daha fazla açıklama yapmayacağım. Gameplay videosu izleyip bi şans vermenizi tavsiye derim.
@@Volkan_Ogut Cok tesekkur ederim, bakacagim hepsine
Male CS zayıflamışsın he bak spor işe yarıyor
elveda şişko
@@ege-o4p5o 7 ay önce
Aa cidden diyince farkettim
MCS FCS
Male CS SDFOJIJ0PAKOFLDŞ
Ben Tarih son sınıf öğrencisiyim, Assassins Creed 2, Assassins Creed Brotherhood ve Assasins Creed Revolotion oyunları sayesinde çalışma alanımı belirledim. Şu an Rönesans İtalyası üzerine bitirme çalışması yapıyorum. İlerleyen dönemde de bu alanda çalışmak istiyorum.
Harika
revelations istanbulda geçmiyo mu? :D
@@Ahmer_Jdj tarihte çoğu şey birbiri ile bağlantılıdır istanbulun geçmişi de italya ile bağlantılı
hangi okul
@@Ahmer_Jdj tek sıkıntı revelationsun dönemin İstanbul'u ile hiçbir alakası olmaması ve birde Kapadokya'nın denizin ortasında olması Kapadokya bak NEVŞEHİR KAPADOKYA
"papa olduğunda ateş topu atabiliyo"
Strateji oynamak kaynak yönetmeyi öğrenmektir, A-B arasını hangi alternatifleri kullanarak gidebileceğini görmek demektir. Strateji oynayanlar ise eninde sonunda tarihe ilgi duyarlar; çünkü ibret aldıkları, oynadıkları hikayeler ile yaşam arasında bağ kurmaya başlarlar. Yine de biraz da yalnızlıktır strateji oyunu. Dünya üzerindeki çok az kişi bir mekaniği öğrenmek için günlerini harcar. Çünkü onlar için oyun, “civv ciuuvv vurdum seni”den ibarettir. Selam olsun strateji batağına düşmüş herkese 🖖
Dogrudur zorlu yolu yalnız zeki insanlar seçer
All ways go to Rome!
Aradan 1 yıl geçmiş. Ve ben bugün karşılaştım bu yorumla. Sana da selam olsun olsun strateji batağına düşmüş dostum :).
valla bir gurup bıyıklı at üstünde ok kullanan adamlarla İstanbul'u dümdüz etmek daha zevkli geliyor
:) Strateji oynayanlar üstün varlıklardır diye çıkarımlara gidilmiş yazdıklarımdan.. İnsanların zevkleri yüzünden kafatasçılığa gidilmesin, gerek yok. Strateji severler olarak zoru seviyoruz diyelim sadece. SPQR...
bir öğretmen ve mühendisin oğluyum... 11 yıl Farming Simulator oynadım. daha sonra Bu tutkuyu gerçek hayata taşıdım. 100 hayvanım ve onlara yetecek arazim var. Gerçeği oyundan nisbeten daha zor olsa da 3 yıldır iyi gidiyorum. Oyun bize merak aşılıyor öğrenmeye katkısı bu saatlerce ilgim olmadığı halde tarım hayvancılık programları videoları izledim oynarken arka planda dinledim tutkuya döndü...
sen hayatında 100 hayvanı bir arada gördün mü acaba
@@semihxen Bu hayata hiç bir şey görmeden başlıyoruz semih.. Zihnine engeli ancak sen koyarsın. Ancak bana yada başkasına engel koyamazsın.
Tavla oynayarak stres atabilen insanlar da varmış. Bende tam tersi etki yapıyor. İki kere arka arkaya mars olunca tavla tahtasını rakibimin kafasında kırma isteği gelince bir daha oynamamaya karar verdim. Bazı insanlar rekabete oyunlarda aşırı strese giriyor benim gibi
İki CS'u birden görmek ve sohbetlerine vakıf olmak beni çok mutlu ediyor. Çok tatlı bir sohbet olmuş ikinize de sevgiler ❤
Yayınlanalı aylar olmuş olsa da bu video ile karşılaşmış ve izleme fırsatı yakalamış olmak benim için bir onurdur. Yıllarını oyunlara harcamış genç bir takipçiniz olarak sizler gibi kendini iyi geliştirmiş, bilgi dağarcığını takipçilerine açmaktan çekinmeyen ve onları birer reklam izleyicisi olarak görmektense bir nebze de olsa bir iki konuda fikir sahibi etmeye çalışan insanların bu denli öğretici videolarına denk gelmenin bende yarattığı etki paha biçilmez. Sungur Bey'in oyunlar ile ilgili beyanları beni derinden etkiledi ve yıllarımı harcadığım oyunların beni tekrara düşürmekten ve aklımı gereksiz yere yormaktan öteye götürmediğini fark ettirdi. Bu sayede, hemen şu anda bu türden oyunlardan kendimi arındırdım ve bundan sonrasında ise oyunlara karşı hazcıdan ziyade faydacı bir bakış açısıyla hareket edeceğim. Böylesine yararlı işlerde bulunduğunuz için sizlere teşekkür ederim ve daha geniş kitlelere ulaşmanızı temenni ederek daima takipte kalacağımı belirtmek isterim.
cs ve cs dediler geldik.Üstüne birde şerbet olarak oyun döktünüz uçtuk hemen
Knk lole se 2 ka dediler ama
@@yigitcan33 bu arada bence de master mainler se2ka
@@yiitz S2K* diye yazılır.
@@ademkayaaslan6512 dalga geçtim zaten
Antik Yunan tarihî için AC Odyssey biçilmiş kaftandır. Çanakkale'de ki Troya müzesini gezdikten sonra oyunun ne kadar da gerçekçi ve ayrıntılı olduğunu daha iyi anladım.
Yusuf Güzel ben sırf Odyssey oynandıktan sonra Peleponez Savaşı ile alakalı Kitaplar okumuştum
Aynı şekilde AC Origins de mısır mitolojisini mükemmel bir şekilde anlatır. Çok hoşuma gidiyor şahsen mısır mitolojisi.
Harika bir programdı 😊 Tam da sınıf öğretmeni nişanlıma oyun dünyasını anlatmaya çalışırken de karşıma çıkması benim için manidar. Super Mario bile oynamamış bir insana Frostpunk açıklamaya çalışırken kendimi daha rahat anlatabilmeme yardımcı olacak bir dünya argümanım oldu sayenizde 😊 Emeğiniz için tekrar tekrar teşekkür ederim.
En sevdiğim yemeği aldım önüme, kaliteli bir sohbet açtım bir saat izledim. O kadar mutluluk verici ki teşekkürler mrs sungur
şşhhh henüz izlemeye başlamadım ama buralar bi ince kalite kokuyor.
Sevdim
Üç video'yu da izledim ve bir oyuncu olarak şu an oynamış olduğum oyunlara tamamen bakış açım değişti. Tarih kokan oyunlara hiç bu bakış açısından bakmamıştım. Öğrenme isteğimi güçlendirdiniz. Çok kaliteli bir sohbet. Teşekkür etmek istedim :D
"Bir dünya ki haklı haksız karışmış" diyor Barış Manço.
Aynı şekilde "Bir dünya ki güzel, çirkin karışmış" "iyi, kötü karışmış" ve "kaliteli, kalitesiz" karışmış şekillerinde de devşirebiliriz bu dizeyi.
Eşinizle ve oyun kısmıyla olan videoları izlememiştim pek açıkçası. Pandemi sürecinde ''başka ne izleyim?'' derken bunları izleyim dedim. Eşinizin de sizin gibi olması gerçekten şaşırtmadı. Sohbetiniz bol olsun. Bu videoda henüz 50 bin olamamışsınız ama şimdi 78 bin görüyorum. Nice binlere olsun. Böyle içeriklerle, sizin gibi güzel insanlar hep kazansın (hem manevi hem maddi). Düzenli takipçi olarak güzellikler dilerim :)
Game designer ve oyunlastirma konularini saatlerce araştırmama ve bu konuyu hayatıma dahil etmeme vesile olan bu çifte sevgilerimi saygılarımı sunuyorum var olun yaa
Ceren ablanın bahsettiği kişilerden biri de benim. Can abiyi çok tatmin etmeyecek belki ama ben de ingilizcemi cm/fm serilerine borçluyum. Eğitim hayatımda bir kere bile oturup da ingilizce derslerime çalışmadım. Her zaman da sınıfımın önde gelen isimlerinden oldum. age of/eu/democracy falan derken kelime haznem gittikçe genişledi. Üniversitenin ilk yıllarında da içerik sitelerine teknoloji haberi çevirerek kendime ek gelir sağladım. İstanbula gitmeden AC sayesinde İstanbulu genel coğrafi hatlarıyla önemli binalara bakarak yolumu bulabilecek seviyeye geldim az çok. Can abinin içerikleriyle lise son sınıfta karşılaştım. O zamandan beri takip ediyorum bahane oldu sizinle birlikte de tarihe olan ilgim daha da arttı. İkinize de çok teşekkür ediyorum kafamı açtığınız için.
Eğer büyüyünce iyi bir game designer yada yazılımcı olursam bu sizin sayenizde .
Assasin’s creed sayesinde Hasan Sabbah ve Fedailerini öğrenmiştim mesela.
Final sınavında sorumlu olduğumuz makalelerden biriydi. Tek oturuşta okumuştum :D
haşhaş çektiklerine dair tek bir kanıt olmayan haşhaşiler mi,bu adamlarla ilgili sağda solda dolaşan bilgilerin çoğu oryantalist avrupalıların uydurması
@@AveyronTR hangi bölüm ?
Alamut Kalesi mesela
@@averroes1834 avrupalılar ortadoğulardan Alamut gibi bir kitaplar haşhaşileri daha iyi tanıtıyor ama .d
Sabah kahvaltı yerken rastgele denk geldim ve sonra da muhabbet baya hoşuma gitti kapatamadim. Ağzınıza saglik
Gercekten Can abiden dinlemek
İstediğim ufuk açıcı, bakış açısını genişleten bir program olmuş. Dinlerken vay be böyle düşünmemiştim yada işte bende bunu demek istiyordum dedirtti.
Merhaba sizleri çok seviyorum iyi ki sizler gibi yayıncılar var az ama varsınız iyi ki sağolun teşekkür etmek istedim. Ayrıca oyundan hayata dair katkı anlamında sorunuza yanıt olarak; ben satranç oyuncusuyum lisedeykende çeşitli derecelerim oldu zamanla bu oyun çok yönlü düşünme becerime büyük etkiler yaptı özellikle konservatuvarda armoni derslerinde sabit giden armonik yapılara kurallar dahilinde birden çok seçenekli müzikal yapılar oluşturabiliyordum ve hala gelişerek devam ediyor. Güzel oyunlarla birçok şey geliştirilip öğrenilebiliyor güzel sohbetiniz için teşekkürler.
Ya ne tatlısınız, okumam gereken kitabı okuyamıyorum sizin yüzünüzden, ama bi dünya yeni şey de öğrendim, thank youuu
14:25 çok güzel anlatılmış. İnsanlara yaptıramayacağınız ya da öğrendiremeyeceğiniz bir şeyi oyun oynatarak yaptırmak ya da anlatmak mümkün. Oyunların hayatta ne kadar güçlü olduğunun da kanıtı bence. Düzen kurmak için kullanılabileceği gibi yıkıcı güç olarak da kullanılabilir.
Aşırı güzel yayındı. Bir yandan resim çizerken izleyeyim dedim ekrana kenetlenip kaldım, ayrılamadım 💙💙💙
18:10 Abla ben 18 yaşındayım ve hayatım boyunca ne bir kursa gittim ne de okulda öğrendim ingilizceyi, oyunlardan öğrendiklerim ile şimdi YDS ye hazırlanıyorum tercümanlık için, bunu düşününce ingilizceyi oyunlardan öğrenmek çoğu insanın söylediği gibi saçma değil.
Kaç alman gerek hacı. Mütercim-tercümanlık mezunumusun
şu videonun doluluğuna bak sungur çifti sizi çok seviyorum
Şu sohbete 15-16lı yaşlarımda denk gelmek isterdim. Coğrafya gerçekten kader...
Selamlar. Benim ilk oynadığım oyun Red Alert 2 idi. Oyun çift kutuplu bir dünya düzeninde ABD - Müttefikler ve SSCB - Komintern üyeleri arasında geçen stratejik savaş oyunuydu. Oynadığım dönemden itibaren ABD, Sovyetler ve dolayısıyla Soğuk Savaş dönemine çok büyük ilgim olmuştu. Yıllar sonra Uluslararası Ilişkiler okudum. Oyunların etkisi kariyer tayinimizde gerçekten çok büyük.
Çok geç denk geldim şu videoya ama
Ben şu oyunlar sayesinde ingilizceyi sevdim
öğrendim ve üniversite de ingiliz dili ve edebiyatı okumama vesile oldu gerçekten faydalı. eğer doğru oyunları oynayıp merak ederseniz her şeyi inceler araştırırsanız neresi olursa olsun illaki bir kelime veya kültürel bilgi öğreniyorsunuz her anlamda. çok doğru söylemiş can abi ağzınıza sağlık çok faydalı bir video olmuş.
2.dakikada dediği şeye adımı basarım.
Multiplayer oyunlar cidden zihne zehir.
Magazin vs film gibi
3bin saat csgo'm var :(
@@lacrimosa6335 hayatın bitmiş.
Lol zehrinden kurtulmuş biri olarak katılıyorum.
bir üniversite öğrencisi olarak batagı tanımlanmanda ki fikrine bayıldım abi :))
Gerçekten kafa açan bi yayındı gıralın ve gıraliçenin ağzına sağlık
Tarihi hiç sevmez hep düşük not alırdım eu4 den sonra ilgim arttı dünya haritasını büyük ölçüde öğrendim ve devletlerin nasıl o günlere geldikleri hakklinda iyi kötü bir fikrim oldu dersleri daha iyi dinlemeye ve keyif almaya başladım. Hoca anlatırken kafamda canlanıyordu. Notlarim yükseldi tarihi sever oldum.
Ceren Hanim cok hakli ilkokulda sims oynamaya basladim tasarim, mimari, estetik butce vs konularda cok faydali oldu. Simdi issiz ve depresyonda bir grafik tasarimciyim. Sims oynamayin stratejiden devam.
Can Sungur Beyin anlattığı gibi çocukluktan HOBİ olarak başlayıp gelecekte mesleğimi edindiğim tutkularımın temelinde Doğru Oyunu oynamak ve bunu sadece canının istediği için yapmak yatıyor
Ben genellikle oturup hikaye bazlı oyunlar oynarım, dediğiniz gibi gerek İngilizce gerek tarih gerek teknoloji ve biyoloji bile geliştiriyor ben de kendi adıma oyun çevirilerinde yer aldım bana yararı oldu. En önemli kısmı ise bunları hayatıma uyguladım farklı kafa ve bakış açılarından bakmamı sağladı. Hepsini buraya yazamam...
Yeni ilgi duyanlar için hikaye bazlı oyun önerir misiniz
@@maydove9370 Ac serisi Maria 2 Batman Arkham serisi
Lara croft dishonored cod deus ex life is strange max payne bioscock age of empires 2 coh asasins creed beyond two souls detroit become human neler neler
Biyoloji öğreten oyun hangisi
Başka kültür ve düşünceleri öğrendim ve empati yeteneğim çok gelişti bu hayatıma tarifsiz bir pozitiflik kattı
Online oyunlardan uzak durulduğu sürece dediği gibi oyunlar faydalı oluyor tarih kültür atmosfer deneyimleme, dil bilgisi
Assassins Creed 2 de sadece 3 5 sahnede karşımıza çıkan Niccolò Machiavelli yi öğrenip kitaplarını ve felsefesini merak edip okumuştum. Oradan başka bir felsefeci oradan başka bir felsefeci derken, mühendislik okumama rağmen felsefe okuyan arkadaşlarımla tabiri caizse sidik yarıştırır hale gelmiştim. Oyunlar bize pek çok açıdan pek çok şey katar ya da götürür. Aradaki ikilem hangi açıdan baktığındır. Kılıçlı adamları görüp "geberin laan" edasıyla üstlerine atlamak da seçimdir, hikayenin arka planını okuyup görev hakkında bilgi alıp tam doğru anda doğru darbeyi indirmek de.
Keşke bütün ülke şu videoyu izlese
"Vezirler gerçekte çapraz gitmiyor." İmparator Can Sungur.
Öğrenilebilir, Harita ve Kroniloji birleştirilir, Savaşlar animasyon şeklinde kısa videolarla izletilebilir, Hatta bir doğru alternatif tarih yapabilme avantajı kullanabilir, Asya ve avrupa nufus bilgileri Savaş tarihi, Oyunda Tüm puzle eşklinde tamamlamayı gerektirirse kronojik olarak sürecin nasıl geliştiği anlaşılır olur. Hatta bu sınav hazırlama şekliyle olabilir. Yanlış yola girilip doğru yola giden süreçlere giderse
Belki size hikaye olarak gelecek ama ben para kazanmayı ve ticaret yapmayı Metin2 adlı basit düzeyde oyundan öğrendim. Piyasa nedir ne değerlidir neyin neye göre değerlendirildiğini çok rahat kavrayabiliyorum. Yıllarca oynadım. Şuan ticaret ile uğraşıyorum. Teşekkür ederim Metin2.
Bu video gülmeme challange yemin ediyorum Can ı izleyerek gülmemeye çalışmak shdçdjfjsjs
Canlisini izledim ama cok iyi bir yayin oldugu icin bir de buradan izliyorum. 😃
Ne de güzel bir yayın olmuş
2:00 Çok güzel söylemişsin Can abi
Can abi çok haklı bu konuda mesala ben strateji oyunlarını çok severim ve bunu hayatımda uyguluyorum age of empires, total war, civilization, sıra tabanlı oyunlar en çok bunlar bişeyler kazandırıyor.Bu konuda can abiye katılıyorum.
Sadece Europa Universalis 4 isimli oyunu oynayan bir dostum ki 15.yüzyıl bilinen dünyasında geçen bir oyun. Oyunu kazanmak ve başarılı politikalar sergileyebilmek için 15 ve 16.yüzyıl okumaya ve tarihine hakim olmaya başladı. Zaman geçtikçe gelişen spontane olaylara tepki verebilmek için devletleri ve yönetimleri ayrı çalışmaya başladı. Bundan sonra ufkunu açmak ve ülkelerin ikili ilişkilerini anlamak için 12 ve 13.yüzyıllara baktı ve hafızasını ve düşünme yetisini her yeni spontane senaryoyla tazelemeyi başardı. Onun böyle bir iddiası yok ama oyun adamı
tarih bilen bir yapmakla kalmayıp iyi bir kumandan da yaptı diyeceğim nerdeyse. Sungur beye katılıyorum.
Yararlı bir video olmuş Mrs.Sungur hanım :) bunun gibi ve diğer videolar gibi yararlı içeriklerinizin devamını dilerim
Kendi kanalinda izleyip sevememiştim can beyi burda ablamın yanında pamuk gibi olmuş çok da güzel olmuş.
Çok faydalı bir videoydu.Teşekkürler
Assassin's creed'e ilk başladığımda çok ilgimi çekti konusu, "neymiş bunun olayı?" diye başladım araştırmaya, iki yıldır haşaşiler, suikastçılar olarak tarihe çirkin etiketlemeyle geçen, asıl adı "fedai" lerin tarihini öğrendim. Basit bir örnek. 🙂
ordan HAŞHAŞİLER ordan da FETÖ derken günümüze kadar geldin mi
Oynadığın oyun öğrenmene sevk edip merak ettirebiliyor. Odun gibi oynamazsan ve oyun kültürün olursa çeşitli oyunlar deneyip müthiş faydaları var.
12 yaşında age of empires oynarken, ispandayadan müslümanların çıkartılması rodrigo diaz el cid gibi bir karakteri öğrenme fırsatım oldu, ya da barbarossayı ve töton şövalyelerini, atilla ve kardeşi blade arasındaki mücadeleyi .... odun gibi oynasaydım muhtemelen aklımda kalmazdı veya etkisi olmazdı ama oyunu o kadar sevmiştim ki, her karakter, her medeniyet birimini açıp araştırdım hatta doğru düzgün ingilizce eğitimi almadığım dönemde bile intermediate seviye kelime bilgim vardı oyunlar sayesinde....
Mmo'lara başlayınca sabah akşam milletle sesli chatte konuşmaktan, Türkçe konuşmadığım günler oluyordu. (ingiltere-abd kaç yıl kaldın diye soruyordu bizim türkler).
ya da fransız arkadaşıma napolyonun bütün savaşlarını ve hikayesini anlatınca, nasıl biliyorsun, napolyon uzmanı falan mısın ben franzım ben bilmiyorum diyordu-- (napolyon total war sayesinde)
Özetle, Oyunların hem tarih bilgimi hem de ingilizcemi ilerletmem de aşırı faydası oldu. Yeter ki insanın içinde o geek damarı olsun.
Çok geç olmasına rağmen; Arkada ki Saltuknâme'yi görmek beni mutlu etti sevgili Ceren hanım. :)
Dilde de dediğiniz oyun kuramı var, günlük iletişimimizde bir kelimeyi girdiğimiz ortamlarda farklı varyasyonlarda söylememiz, hatta 'Nasılsın' 'İyiyim' ile oluşan iletişimler bile aslında birer oyun
Can abinin kanaldan geliyorum selamlar. Hem o tekrarlı dediği oyunları (cs lol vb) hem de hikayeli oyunları bolca oynuyorum.
Ebeveynler, bizim küçükken 6 kişilik bi oyun grubumuz vardı, hepimiz apartmanda yaşadığımız için internet oyunlarını oynayarak sosyalleşiyorduk. O zamanlar tabi ben 10 yaşlarındayım, arkadaşlar abiler ablalar da var 20'li yaşlarda, birbirimize saygılıyız hep. Böyle 3 4 sene güzelce canavar kesmeli, level atlamalı oyunlarla geçti sonrasında hepimizin sınavları yaklaştı, uzaklaştık. Şimdi iki kişimiz bilgisayarda uzmanlaşıp güzel firmalara girdi, iki kişimiz tıp kazandı, birimiz turizme yöneldi ülke ülke geziyor, birimiz de avukat oldu olacak. Dersler, sınavlar düzenlice çalışıldığında başarılır, onun da sorumluluğu çocuklarda olmalıdır fikrimce. Kendimden biliyorum oyun oynadığım yıllarda biri bana kızsa ve ders çalışmaya zorlasa okuldan nefret etmeye **bu kadar* yakındım ama büyürken bu sorumluluk bana aktarıldığı için buna gerek kalmadı ve vakti geldiğinde de her şey yerini buldu zaten.
İngilizce , pusula okumak, pratiklik, el göz koordinasyonu gibi gibi bunların yanında çok büyük hayal gücü katkısı oluyor insana. Çevreye bakış açınız değişiyor, canlanıp renkleniyor.
Oyunlar candır
Oyunla öğrenme fikri mükemmel lan.
Hatta uzak doğuda starcraft analitik düşünceyi geliştirmek maksatlı ders olarak veriliyor diye birşey duymuştum.
Can sunguru yıllardır takip ederim ilk defa böle sakin konuştuğunu gördüm nfkfkfkd
Platon Devlette yönetici filozof olmalı der, game designer Can bey, yönetici game designer olsun derse Can bey bir nevi filozof sayılmalıdır. Bu yüzden sıradaki programınızın konusu game designer devlet yönetebilir mi , yönetici olabilir mi olmalıdır? Yine farklı bakış açısı kazandıran güzel bir program. Teşekkürler Sungur ailesi. :)))
çok iyi yayın olmuş ağzınıza sağlık
Bir komutan olmanın ve bir er olmanın asıl yükümlülüklerini Ortaokul 2 deyken Operation Flashpoint Cold War ile öğrendim . O zamana kadar saçma bir FPS oyunu oynamadığım için mutluyum . O zamandan beri 1950 ve 2005 arası şeklinde gelişen modern harp dediğimiz konsepti seviyorum . RTS ile ilk Commandos ve Faces Of War sayesinde tanıştım . Sonrasında ise bana asıl katkısı olan Wargame Europian Escalation , AirLand Battle ve Red Dragon oldu . Bu oyunlar sayesinde de aslında soğuk savaşın gizli ve ya bariz olan çatışmalarını öğrenmiş oldum .
Kısa Özeti : Size katkısı olacak dolu oyunlar oynayın .
cs hanim bu yaptiginiz yayinlarin sesini spotify da podcast olarak yayinlayabilir misiniz
Başlığı ikincisi gibi değiştirirseniz daha anlaşılır olur bence. Çok güzel bir konuşma olmuş teşekkürler.
Evet öğrenilir, yarım yamalak olsa da öğrenilir ama daha sonra gaza gelip doğrusunu araştırıp öğrenmeye seni teşvik eder. En azından bana böyle oldu
Harita bilgisi için HOI 4 ve EU 4 çok işe yarıyor. Afrika içinden bir ülke seçip geliştirdikçe o ülke ve komşu ülkeleri çok rahat aklınıza kazıyabilirsiniz.
Bir de harita bilgisi demişken mobil de olan Aoc 2 yi deneye bilirsiniz
@@emirespawn Teşekkürler deneyeceğim.
@@emirespawn sağol
@@beatboxlover4723 rica ederim efendim her zaman
ck3>hoi4
Niyeyse can abiyi dinlerken ciddi olamadım ya
(bu arada çok güzel bir çiftsiniz Allah bir yastıkta kocatsın inşallah)
E.Tylor ve onun animist teorisine bakarsak; yapıla gelen şeylerin ve o şeylerin de bilişsel etki kazandırılmasıyla ritüelleştirildiğini söyler 11:39'da dediginiz şeye benziyor aslında.
''Bugün oyun sektöründe oyun oynayan insanların çoğu s2k oyunlara kaptırmış durumdayız''
-Cs
cok guzel bir konu ve roportaj.
Bunu canlı izlemiştim galiba izlediğim en kaliteli şey falandı
Nefis bir videoydu.
Cok keyifli ✌
Çok güzel işlemişsiniz anlatmak istediğiniz konuyu.
Çok keyifli bir konuşma olmuş
Yaaa çok tatlısınız 😂😂😻
tüylerim diken diken izledim can sungur sen nası bi adamsın la
aaa konuşabilen insan...hem de ne konuştuğunu bilen insanlar...vay beeeeeee
Crusader king 2 ismindeki oyun bence oldukça yararlı olabilir. En azından kendi adıma şöyle diyebilirim ben avrupanın 800-1300 yılları arası nasıl yönetildiğini hangi krallıkların bulunduğunu o krallıkların sınırlarını hatta o dönemin önemli ailelerinin isimlerini yaptıklarını öğrendim ben karling soyunu bilmezken oyun sayesindr araştırmak istedim en basitinden. Yani oyun oynama konusunda kısıtlayıcı olmamalıyız sadece oyun seçme konusunda kısıtlayıcı olup çocuklarımızı doğru yönlendirmeliyiz
Dizilerden öğrenmektense, oyunlardan öğrenmek daha bi mantıklı geldi :)
Bilgisayarımda oluşturduğum e-kitap kütüphanemde DOS platformunda çalışan yığınla eski oyunun kullanım kılavuzları vardır. Bu oyunlar grafik, ses, oynanış, yapay zeka vesaire konusunda hâliyle şimdiki oyunlara yarışamazlar bile ama kılavuzlarında oyunun geçtiği döneme, oyunun konusuna vesaire kısaca oyunu alakadar eden tüm konulara dair genel kültür düzeyinde, hâttâ bazen ötesinde bilgi birikimi edinme imkanınız oluyo. Örneğin oyunda belirli bir tarihsel süreç içerisinde otomobil imalatı yapan bir fabrikayı yönetiyorsanız otomobillerin ve sektörün o süreç içerisinde geçirdiği evrime dair bilgi sahibi olabilirsiniz. Oyunda amacı tüm dünyada her sektörün tekeli olmak olan bir holding yönetiyorsanız işin marketing kısmına kadar, kılavuzu hazırlayanların keyifli kara mizah anlayışıyla sunulan metinleri okuyabilirsiniz. Gerçek hayattaki bir özel tim teşkilatında bir ekibi kontrol eden biriyseniz o teşkilatın nam salmasını sağlamış gerçek "kahramanlıklarını" okuyabilirsiniz. Vesaire vesaire.
Şansımı deneyeyim eski bir PC bilgisayarda oynadığım bir macera oyunu vardı hatırlayabildiğim içinde klon laboratuvarı tüpleri olduğu hatta bir tane klonu çıkarıyordun sanırım ama oyunun içinde oyun kısımları da vardı macera olmasına rağmen doom tarzında vardı laboratuvardan başka bir yere geçerken bir de sanırım x ball gibi içinde basit oyun da vardı. Bir de bir yerde pilot vardı tek görsel resim altta söyledikleri yazıyor ...kadar bucks’a istediğin yere götürürüm diyordu bir yerden o parayı bulup adama getirip gitmen gereken yer vardı sanırım.
CS'nin ''Fahişelere para verip tekme atmalı oyun'' dediği oyun hangisi merak ettim.:) Benim aklıma o dönemden Duke Nukem 3D geldi.
yakuza
@@taeyeonchanie Cs'nin orta 2 zamanlarında yakuza diye bir oyun yoktu.
bana gta gibi geldi kızla işi pişirdikten sonra arabadan çıkıp, kızı dövüp öldürüyordun ya da arabayla eziyorsun
Postal olabilir
Duke Nukem evet
Can sungur abiyi adamdır çünkü benim düşünme şeklimi değiştirdi
Türkiye de dersler pc oyunları ile anlatılsaydı,öğrenciler okuldan kaçmazdı, öğretmenler öğrencileri susturmak için bağırmazdı. Çoğu öğrenci tarih dersinde uyumazdı.
Bence bir şey öğrenmek isteyen her şeyden bir şey öğrenebilir. Ve bence doğru kullanılsa (keşke doğru kullanılsa) filmler ve kitaplar gibi ürünlerin içinde en etkili en kolay ve en keyifli öğrenme kaynağı oyunlar olabilir. Çünkü interaktif bir şey,yaratılmış bir dünyanın içinde kendin geziyorsun görüyorsun duyuyorsun aklında kalıyor. Ama düşününce ne kadar 's2k' oyun varsa o kadar oranda 's2k' kitap da 's2k' film de var. Boş ürün çok ama öğrenmek isteyen o boş ürünlerin içinden kendine uygununu bulabilir zaten.
Son zamanlarda oynayıp beni etkileyen ufkumu genişleten ve üstüne düşünmemi sağlayan oyunlar çok oldu.
Frostpunk,Civ5,Deus Ex,Divinity Original Sin 2,The Talos Principle gibi oyunlar beni cidden derinden etkiledi. Ve oynamadan önceki halimden daha gelişmiş hissettim kendimi.
ya abi öğrenmek dediğin genel bir çerçeve oluşturmak ve eksik bilgilerse öğrenirsin.Bir şeyi ciddi öğrenmenin yegane yolu açıp kitap okumaktır,kafanda eksik gedik kalmayana kadar binayı inşa eder bir tarih kitabı,oyundan öğreneceğin 3-5 yüzeysel bilgiyle kıyaslanamaz bile.Ben de senin gibi düşünüyordum oyunlar filmler vs. öğretir diye ama kitap okudukça ne kadar eksik ve hatalı öğrendiğimi farkettim. Heh kitap okumak oyun oynamak kadar konforlu gelmiyor en başta ama yüzeyselliğin vasatlığından kurtarabilecek tek şey doğası gereği o
@@averroes1834 Tabii ki işin ayrıntısına inmek istiyorsan konu hakkında yazılmış çizilmiş şeylere bakman gerekir haklısın. Oyunların yapılış amacı bir şey öğretmek olmadığı için bir fikir çıkartırsın bir iki bilgi de öğrenebilirsin ama o kadarla kalır doğal olarak. Ama iyi tarafı yüzeysel ama çok şey öğrendiğin için ilgi alanını keşfetmene müsait,çok konuda azar azar bilgi edinmek de çok kötü bir şey değil bence. Merak eden fazlasını isteyen açar okur o konuda katılıyorum. Oyunlar bir şey öğretmek için yapılsa çok daha etkili bir öğretim şekli öğrenim yolu da olabilir bence ama. Hem dediğin gibi konforlu hem de interaktif olduğu için.
@@govousanrs2911 haklısın fakat hiç oyun oynamadan da tarih sevilir sevmeyecek bir adamsan da istediğin kadar oyna sevmezsin.Strateji oyunlarının hiç tarihini sallamayıp strateji boyutuna hasta olan da çok arkadaşım var mesela.Heh biri çıkar aşırı detaylı bire bir tarihle bağlantılı oyun yapar ordan belki kapılır bir şeyler de o da eğlenceli olmaz işte.
Bir de şu var yüzeysel ve eksik bilgi hiç bilmemekten kesinlikle daha kötü bence,çağın hastalıklarından birisi bu,bilgiperestlik.Bunu kavradığımdan beri yeteri derecede kaynak taramadan edindiğim tüm bilgileri askıda tutuyorum,esaslı öğrenmenin kaynağının da kitaptan başka bir şey olamayacağını düşünüyorum,zira intermet en güvenilir siteleriyle bile bir yalan cenneti
Sonlara doğru şu oyunda şunu öğrendim, bak oyunlar nimet kafası olmasa çok iyi olurdu fakat ceren hanım ın asıl değinmek istediği nokta oydu sanırım. Cs bey sohbete çok güzel yerden girip çok güzel konuşuyordu oysaki.
Vay anam vay babam arkadaki üst rafta kabalcı'dan çıkmış kitaplar var. Saygılar ceren hanım........
can can can sun sun sun can can sungur çok yaşa
Bu arada timurdan bahsederken timur satrancı diye farklı 6 taşın daha olduğu farklı bir oyun vardır. Daha fazla kare ve mancınık 2. vezir görevinde öncü gibi taşlarda var bu da böyle bir bilgi :)
Kampanyalı yani sefer-görev tabanlı oyunlar tarih öğretiminde oldukça iyi kullanılabilir. Stronghold, Rise Of Nations, Civilization, Total war
İngilizce öğrenmek için en güzel şey oyunlar olabilir. ARK Survival Evolved i ingilizce oynadım, sürekli bi araştırma keşfetme üretme olduğu için her yaptığın şeyin ismini öğreniyorsun çok fazla kelime katıyor. Aynı şekilde mmorpg lerde salyaya çok bulaşmadan hikayeleri takip edip yine crafting te çok fazla vakit harcadım çok güzel ve farkında olmadan ingilizcem gelişmişti.
@Sleeping With The Enemy 2 yıl önce yazmışım jdjsjsj zaten cs ark serisi çekti izleyebilirsin onları sararsa indir
Empire Total War ile 1700 lü yılların askeri teknolojisini, ülke sınırlarını, ülke bayraklarını çok iyi bildiğimi düşünüyorum.
Frp oyuncularının ve frp senaryo yazarları ve modaretörleri aslında bunları daha iyi ve açık sekilde görebilecek kişiler gibi :)
18:00 ben age of empires tan daha çok age of mythology (ve heroes 3) ile stratejik oyunlara giriş yaptım ve o dönemlerde muhtemelen yeni yeni igilizce öğrenimi görmeye başlamıştım ve ben aslında hem tarihe hem mitoloji hemde ingilizceye olan alakamı oyunla keşfettim.bilgisayarımın sistem gereksimleri yetersiz kalması dolayısıyla LoL (Can Sungur'un zarar verici bulduğu oyun katagorisine dahil olan ) oynamaya başladım.Evet gerçekten İnsanların birbirine oyun içi zarar vermesini hemde mental açıdan yoran bir oyun olarak görsemde bu oyunu yaklaşık 10. yılıma girdim.Açıkçası bunu Can sungur'un görüşündeki birisi bana vakit öldürmüşsün gibi görsede aslında bir çok insanla arkadaş olmamı sağladı. hemde gerçek toplumda insanların özünde gerçekten çoğu zaman oyun sadece bir oyun bu diyerek karşısındaki kişiye saygısızca davrandığını Online moba mmorpg fps gibi oyunların çokta küçük oyuncuların oynamaması gerektiğini söylemek isterim ki aslında ben şunu demek isstiyorum. Aslında beyin yakan oyun katagorisinde bile açık görüşlü ve oyun kuramının dışarısından bakabilen birisi olmak gerekir.Ve bunu yaptığınızda insan psikolojisine daha hakim olma kazanımına eriştim.Eminim bir çok oyuncu LoL Mü? o da ne ya?? gibi seyler söyleyebilir.Ancak bu tarz oyunlarda Oyuncu kitlesinin bakış açısına göre oyun seçimi yapmak gerekir. benim LoL'de 10 yılım ve ben her yıl sadece ranking sisteminin ortasında kalıyorum. çünkü O zaman daha fazla oyuncuyu görebiliyorum. buda aslında benim için gerçek hayatta toplumun farklı kesimlerine farklı görüşlerine farklı bakış açılarına daha objektif bakma yetisi kazandırdı.Ve aslında bu tarz şeyler beni hukuka yöneltti ve ben şuan hukuk 3. sınıf öğrencisiyim. Ailelere tavsiyem ise bilgisayar oyunu çoçuğunuzun hayata bakışını genişletecektir.Bende benzer baskılarla karşılaştığım oldu.Ancak bana olgunluk kattığı için mutluyum:)