"(!)" Noktalama işareti; Türkçede söylenilen cümlenin ironi, dalga amaçlı, iğneleme yapma veya ciddi manada söylenmediğini göstermek için cümle sonuna koyulan işarettir, normal ünlem işareti ile karıştırılmamalıdır. söyleyeyim dedim g4th35th3rjh35j
Linux a alıştıktan sonra windowun kasmasıyla (biraz eski ise bilgisayınız) ve ya tam kapacağınızda güncelleme var kapatmayın uyarılarıyla harcanan zamanlarınıza açıyorsunuz. Sıradan birinin günlük işleri için gerekli yazılımlar hepsi hazır geliyor En fazla yarım saatte sıfır bir linux kurabiliyorsunuz. Sıradan kullanıcı olarak benim favorim LinuxMint veya Fedora. Benim bilgisayımda mint-desktop yüklü ve çok memnunıum.
Windows un yanına Mint kuracaktım. İşletim sistemini göremedi. Ben de şimdi Windows u silip Mint i kurucam. Flash bellekten biraz kullandım. Çok akıcı. Windows a kıyasla uçuyor. Windows çok kasıyor cidden. Hakkımda hayırlısı.
linux işletim sistemi root sisteme erisilebilirken Androidte erisemiyosun ve uygulamaları jvm icerisinde çalışıyor bı nevi Windowstaki dotnet bı nevi android mobilin maalesef Windowsu yani kardeşim android kullanarak linux kullanıyorum diyemezsin
ama tavsiyem linux kullanabilmen için root atip kullanmak veya rootless olarak (daha kullanışlı olması için rootlu kullanmanı tavsiye ederim) linux deploy kullanarak kullanabilirsin
@@realyusufc Bizimkilerin bilgisayar almasını bekliyemicem yaa az çok linux öğreniyim diyordum android işimi görmez mi? -ya da mobilden vm'e falan bağlansam?
Aslında ubuntu, parrotOS veya BlackArch gibi OS'ları seri haline getirip her videoda birini kurup anlatsan güzel olabilir. Hem içerik çıkmış olur hem de bizim genel kültürümüz artmış olur. En azından yeni başlayan kesim için...
@@Do0fusHerodot Belki cevap yazmak haddime değil ama kullana kullana / boza boza öğrenmelisin. Bir şeyi merak ettiğinde direkt olarak araştırıp ne olduğunu öğrenmen lazım. Kendini birine veya bir kursa bağlamamanı tavsiye ederim.
can abi daha çok video gelse hani 10-15 dklık hani şu an çok izlenmese bile video stoğu olur kanal bi gün dahada yükselirse stokta video olur böyle ufak çerezlik şeyler sana. saygılarımla abi cansın 🙂
Kural 1 Hacker Kendini Göstermez Kural 2 Çok Araştırma Yapar Kural 3 Hiç Bir Zaman Pes Etmez Kural 4 Boş Konuşmaz Kural 6 Kendine Berili Bir Hedef Cizer Kural 6 Başaracağına İnanır Kural 7 Sırrına Sadık Olur Herkese Kolay Kolay Bir Şey Demez Kural 8 Azimli Olur Kural 9 Kendini Gururlandırır Hey Bunu Okuyan Sen Evet Evet Senden Bahsediyorum Yapabilirsin Kendine İnan...
Yapay zekanın özgür yazılım felsefesi ile varabileceği noktayı merak eden her genç bu işin miladı olan Revolution OS a göz atmalı, ve Wikipedia, Linux gibi açık kaynak projelerin OPENAI gibi girişimlerin başlıca bilgi kaynağı olduğunu bi an önce anlamalıdır.
Kullanan ve kullanmaya devam edenler sevdikleri için kullanıyor öğrenmek için değil. Öğrenmek isteyenler genelde sanal makine gibi yöntemlere başvuruyorlar.
Allah beni affetsin debian da yapmak istediğim şeyleri yapamayınca Pardus desteği arayıp sanki pardusda yapmak istiyorum da yapamıyorum gibi yardım istemiştim. Sağol olsunlar hep yardımcı oldular.
Allah seni affetsin iyi güldürdün😆. Foruma üye olaydın zaten destek verirlerdi ki? Yazılım merkezlerinde bile direkt debian deposuna bağlanma seçenekleri var.
@@shampuan5628 o zamanlar linux hakkında hiç bir bilgim yoktu, canlı canlı birisine soru sormam gerekiyordu. Forum sitelerindeki komutları anlamıyordum.
2 yillik Linux kullaniciyim kesinlikle deger yani. Hatta bilgisayar topluyorum donanimlari Linux'a uygun seciyorum. Gayet iyi yani. Niye mi? Güvenli, az populer oldugu icin yapilan virus sayisi az, ext4 dosya sistemi symbolic link gibi seyler sunarak proje gelistirmeyi kolaylastiriyor, internetten exe'ler kurmak yerine paket yoneticisi ile cogu sei kurabiliyorum, kendi magzasi var cogu dagitimin ki ben Ubuntu kullaniyorum su siralar, bilgisayar daha az zorlaniyor isletim sistemini calistirirken ve programlari daha guclu calisturabiliyorum vs.
@@findiklikeklinuxta eskiden lol oynanıyordu ama şimdi bazı anti hile yazılımları yüzünden oynanmıyor, yazılım konusundada visual studio kuramassın o taraftanda engeli var, ama linux yazılım içinde iyi
Makine öğrenmesi ve yapay zeka modellerini Linux üzerinde, bios, mikrokod, kernel, görüntü sunucusu, masaüstü ortamı, sürücülerle ilgili eksiklikleri kısa sürede giderecek, bütün root yetkilerine sahip biçimde, her türlü mikroskobik müdahaleyi gerçekleştirebilecek bir esneklikte eğitseydik acaba nolurdu? Kendi kaynak kodlarına ve bu kaynak kodlarıyla eğitim verilerinin bulunduğu donanıma maksimum performansla hükmeden bir makine ile kim mücadele edebilir ki? Mevcut şirketlerin de en büyük kabusu, böyle bir projeye milyar dolarlar aktaracak rakiplerinin olası varlığı olmalıdır.
Esasında Linux'taki herhangi bir programı taban fark etmeksizin kurabilirsiniz (bu durumu engelleyen bir bağımlılıklar olsa da genel olarak böyle). Sonuçta Linux'taki çoğu uygulamanın kaynak kodları açık, bu sayede derleyebilirsiniz ya da paket hâlinde indirdiğiniz dosyayı bir arşiv dosyasıymışçasına açarsanız içindekileri kendi dağıtımınızda doğru yerlere yerleştirirseniz -istisnaları olmakla beraber- çalıştırabilirsiniz.
Arch'ın geniş paketlere sahip olmasının da nedeni bu aslında aur paket yönecisiyle sürekli dış paketler derlenip aur repolarına ekleniyor hatta chotic-aur repolarıyla kali ve parrot toollarına erişmek bile mümkün hale geldi. Ancak Debian, OpenSuse vs. bu konuda çok zayıf kaldılar sanırım dış paketlere bağımlılık kurmak istemiyorlar.
@@biyiklibey ubuntu ve ubuntu temelli mint kurduktan sonra öteki ve ubuntu temelli olmayan linux dağıtımlarından kurmaya kalktığımda grub komut ekranıyla karşılaşıyorum, o komut ekranında ne yazmak lazım flaş bellekteki mesela pardus'u boot edebilmek için?
Gelecekte öyle bir noktada olacağız ki işlemci mimarileri siparişle tasarlanabilecek, tıpkı sipariş üzerine Çin den gelen devre kartları gibi. Ve kapalı kaynak kodunun yarattığı güvenlik açığı açık donanım felsefesinin devletler ve özel kuruluşlar nezdinde daha fazla rağbet görmesini sağlayacak. Böylece insanlar açık işlemci mimarisi ve donanımla olası sızıntı açığını sıfıra indirgemeye bir adım daha yaklaşmış olacak.
Linuxta debian tabanlı olmayan dağıtımlardada debian paketlerini kurabilmek mümkün. Seni direkt bütün dağıtımların paketlerine erişebilmeni sağlayabilen bir paket var.
Windowsta da ücretsiz olarak sunulan birçok özellik söz konusu, bu işletim sistemine tek kuruş ödeme yapmadan da sahip olabilirsiniz ama parayla alanlara has özelleştirmeleri yapamazsınız. Fakat Windowsun çekirdeğini ve dosya yöneticilerini görüntülemek gibi bir hayali aradan binlerce sene geçse de gerçekleştiremeyeceksiniz. Çünkü bütün bu kodlar lisanslı olduğu, telif hakkı taşıdığı için insanlıktan saklanıyor. Fİrma batar diye.
@@xof5493 tamamını İzlemedim Zaten Bildiğim Konular'dı bıraz atlaya Atlaya Merak ettiğim yerler vardı baktım yani Başkaları Bu gibi İnce Bilgileri Öğrenmesini Sağlamak Takdire Şayan yani
Yazılım, bilişim ve programlama, matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi, mühendislikten, kapitalizmden bağımsız olarak değerlendirilebilecek bir merak, öğrenme arzusuna yanıtlar veren apayrı bir dünya ve ona bir ürün, kolay yoldan para kazanma kapısı olarak bakmayı bırakmamız gerekiyor. Dünyaya da ancak bu şekilde bakarak öğrendiğimiz, yaptığımız şeylerden keyif alabiliriz.
Linuxu çok severim sadece gerçekten uğraşmayı sevenler için bir işletim sistemi ayrıca 1 kez uğraşırsınız bir daha asla uğraşmazsınız her şeyini belirlersiniz. Ben sistemi genel olarak kontrol etmek istediğim için debian ve güzel görünen kde plasma kurdum hata alduğımda oldu ama buna değer.
ubuntu ve ubuntu temelli mint kurduktan sonra öteki ve ubuntu temelli olmayan linux dağıtımlarından kurmaya kalktığımda grub komut ekranıyla karşılaşıyorum, o komut ekranında ne yazmak lazım flaş bellekteki mesela pardus'u boot edebilmek için ?
archa gelene kadar daha bir suru distro var, 8-10 yildir GNU/Linux kullanicisiyim, bugun terminalden Arch kurdum, Disk partition islemini yaptim fakat disklere ext4 olarak format atayim derken gobegim catladi resmen. Disks using by system! diye bir hata veriyordu daha sonra 1-2 saat arastirma yaptim Redditte yorumlarin altinda bir Partprobe /dev/sdX komutu gordum deneyeyim artik lanet olsun ya dedim, komudu calistirdim pcye reboot attim sorun komple cozuldu. Onun disinda o kadar bos ve sacma cozumler vardi ki. Cogu soran kisilerin ihtiyacini karsilamiyor.
@@user-lz1ow9lx1o 8 Ay geçmiş yeni gördüm :D. Disklere ext4 formatı çok kolay bir olay aslında. O hata çok sorun değil çok fazla cözümü var. Ve evet bazen arch linux sorunlarının cözümünü bulamadığımda başka distroların forumlarına bakıyorum çünkü arch linuxun forumunda çook az konu/yazı var yardımcı olmuyor genellikle.
@@user-lz1ow9lx1o Ama ubuntu veya debian kullanmayı sevmiyorum açıkcası. 2 yıldan fazla süre ubuntu kullanıyordum (genelde sunucu olarak) fakat arch linuxa geçtiğimden beri yüzüne bakmadım :D. Sadece sunucu olarak kullanabilirim çok işlevli oluyor.
Distro dediğiniz şey genelde android tel. Daki launcer gibidir. Temelde bir çok alt yapı aynıdır. Farklı olan ise KDe,Gnome vb. Kabuk (skin) dur. İnsanların bu kadar Windows bağlı olmalarının nedeni aldıkları makinada hazır gelmesidir. Tabii güzel gelen görüntüsünde cabası. Ancak linux dağıtımları dan haberi olmadığı için.
3 yıl önce windowsu bıraktım, o zamanlar saçlarım ağarmıştı windowsun mavi ekranlarından yüksek ram ve cpu kullanımından sonra radikal bir kararla linux ubuntu kullanmaya başladım saçlarım tekrar normal rengine döndü. Allaha şükür her işimi görüyor. Kod yazıyourum build sürelerim düştü. Eşekten inip ata binmiş gibi hissettim. Windowsu komple kaldırıp ubuntu kurarken harcadığım 20 dakikalık vakti bana 3 yıldır 2000 dakika zaman kazancıyla geri verdi Allah razı olsun linuxtan. Windowsta yapıp linuxta yapamayacağınız birşey yok. Ben yaşamadım. Unutmayın windowsu yaşlı dedeler de kullanıyor. Linux profesyonellerin işi
Eğer internette dolaşıp, müzik dinlerseniz, maillerinize bakıp, video izlerseniz, android ve web için yazılımlar yapıyorsanız bu dediğiniz doğru. peki en basitinden işlemleri ve çıktıları maliye bakanlığınca kabul edilecek genel muhasebe yazılımı gösterin. Buna benzer binlerce konu başlığı var. Bizde severek windows kullanmıyoruz. Ama kabul edinki windows yazılım ekosistemi linuxa milyon kere tur bindirir... Maalesef her konıda linux çözümü bulunmuyor. Yazılımcılar % bilmem kaç pazar payı olan linux için yazılım geliştirmek istemiyor çünkü pazarınız windowsla kıyaslanamayacak kadar dar. Haydi bir iyilik yapın bana ve büyükbaş süt sığırcılığı işletmeleri için a-z'ye bir yazılım bulun, vallahi linux kullanacağım... Ama öyle dandik tarafından değil... Gerçi dandik de olsa yok...
Aga konular hakkinda uzaktan yada yakindan hic bir alakam yok. Ama muhtar adayi olsan oyum sana o derece. Allah senden razi olsun. Turk gencligimizi bilgilendirdigin icin kendilerini gelistirmeye yardimci gelecek nesile yol gosterdigin icin sana minnettarim ❤❤❤❤
@@diblin. fena değil yoklukta kullanılır. Windowsu aratıyor. Her oyunu desteklemiyor eğer programlama öğrenmek için kullanmayacaksanız bence linux'un bir anlamı yok
@@diblin. Ben Ubuntu kurmuştum windows kuruluyken açılabiliyor. Bios açılmadan önce sana soruyor hangi işletim sistemi diye Ubuntu web sitesinden nasıl,kurulur bakabilirsin. Fakat kaldırması biraz zor varsa farklı bir diske yada bölüme kurmanı tavsiye ederim
Dediğin doğru da abi yüklemeyin demek doğru olmamış. Ben kendimi Windows yerine linux u kullanmak zorunda bırakmasam belki de bu kadar bilgiyi öğrenemeyecektim.. Bir sitede OS kullanmak yerine kendi makinende kullanılması daha sağlıklı olacağını düşünüyorum. Windowstan sonra Linux kullanan ben linux a hiç alışamayacağımı düşünüyordum, zor geliyordu. Şimdi ise Windows mu Linux mu desen tabiki Linux derim.
Merhaba bende linuxe geçmek istiyorum. Daha önce kullandım hep sanal olarak. Sormak istediğim şey tamamen linuxe geçmek mantıklı mı sıkıntı yaşar mıyım verilerimi silmek zorunda kalır mıyım. Eğer mantıklı ise hangi linux dağıtımı kullanmak mantıklı olur. Daha önce kali ve Ubuntu kullandım.
Şimdi kendim toollar yazıyorum bazı hacking işlemleri için Virtualbox üzerinden yapıyorum. Kali'yi de bu şekilde öğrendim. Linux üzerinde bazı API' lerin konfigürasyonlarının nasıl yapıldığını çözdüğüm zaman Windows' a komple elveda demeyi düşünüyorum.
Yine süper bilgiler, teşekkür ederiz. Eskiden beri meraklıyımdır ancak çabuk sıkılıyorum, çalıştığım yerlerde main pc olarak kullanmışlığım var, netsim netsis vs kullanmak yetiyordu, aylarca kullandım, kaliyi buradan öğrendim, şimdiki iş yerimde wsl ile kurdum, ofis arkadaşımın pc'yi hackladim :D eğlenceliydi.
işe daha tabandan bakarsan aslında mac os da linux tabanlı bir işletim sistemi fakat kapalı kaynak kodlu. inanmayan arkadaşlar birkaç linux komutunu mac terminalinde deneyebilirler.
@@theiaproject3467 Haklısınız, benim hatam. Mac OS BSD tabanlı, Unix değil fakat "Unix-like" tabanlı diyebiliriz, bu yüzden de neredeyse terminal kodları aynı.
Teşekkürler değerli bilgiler için, Linux kurmadan öğrenmenin birçok yolu var, ayrıca Google'dan aratınca güzel dökümanlar ve çalışır kod yapıları da bulabiliyoruz. Çaba sarf etmek gerekiyor sadece :)
Windows dosya sistemiyle baştan aşağı gömülü bir sistem gibi çalışıyor, ufak tefek konfigrasyon dışında hiçbir şeyini değiştiremez, ufak tefek rötüşlerle yetinirsiniz. Linux ise tamamıyla açık olacak bir mantıkla tasarlandığı için istediğiniz her şeye anında, bir tıkla ulaşmanıza, bir tıkla program çalıştırıp kod hammaliyetiyle uğraşmanıza mani olur. Bunu detaylandırayım...
Kernel panic tadına bakmadan güzel olmuyor abi. Ayrıca bide Kali toolsları Debian tabanlı distrolara yüklemek bence çok mantıklı değil önce paketleri indireceksin sonra tek tek kuracaksın vs. ayrıca bağımlıklık ile ilgili sorunlar çıkarsa birazda oraya ayrı bir efor sarfedeceksin. Kali'yi sevmeyenler yada işini kalide göremeyenler için bence çözüm arch olabilir herhangi bir arch dağıtımında mesela garuda'da blackarch paketleri yüklenebiliyor hatta manjaro gibi son kullanıcı distrolarında dahi yüklenebiliyor. Arch her konuda olduğu gibi aslında bu konuda da farkını net belli ediyor. Kali biraz kapalı kutu , adamı wget manyağı eder, debian tabanlı diğer dağıtımlarda kullanırsan.
Kardeş şu kalinin farklı versiyonu dersiniz fonkisyonmi sistem mi dersiniz farklı farklı tabanları var misal Ubuntu debian bunların farkı nedir açıklayabilir misin önerin hangisi olur
Ubuntu, Linux mint falan biraz işin hikaye kısmı sayılır.. Güncel olarak çok Linux denedim, özellikle de hafif olanları inceledim. Size önerim bir tane Linux dağıtımı bulun kendinize ama desteği bol olsun. 4 gb'den az ramli bilgisayarlara mesela Linux mint Ubuntu falan işlemiyor yavaş kalıyor. Size önerim sparky Linux kullanın. Minimal gui 64 bit sürümü 2 gb ramli kasada bile oldukça iyi performans veriyor neredeyse puppy linuxa yakın. Ha daha güçlü bilgisayarın mı var o zaman Sparky'nin mate ya da xfce'sini kur bak keyfine. Özel sürüm mü istedin? Gameover sürümü var (oyun ve oyun platformlarının yüklü geldiği sürüm), multimedia sürümü var (ses video izleme düzenleme ile alakalı programların yüklü geldiği sürüm). Acil durum sürümü var (rescue programlarıyla gelen) 64 bit desteklemeyen işlemcin mi var? Olsun 32 bit desteği de var sparky'nin. Modern görünüş mü istedin? Kde sparky yükle bak keyfine... Bir de Debian deneyebilirsiniz zaten sparky Debian tabanlıdır. Lxde ve openbox masaüstüyle güçsüz donanımları hedefler, Gnome Kde falan da modern görünüştür. Yani demek istediğim bir tane böyle geniş çaplı olsun ona alışın onu kullanın. Sadece bir öneri Not: Eğer hem hafif olsun, hem de oyun falan oynayayım çok sıkıntı çıkarmasın dersen de LXLE favorimdir. Şuan 2 gb ramli, radeon hd2400lü kasamda dont starve together gibi ağır olmayan ve Linux destekli oyunları genelde Windows 7'den daha yüksek fps ile oynayabiliyorum. Debian tabanlılar nedense sıkıntı çıkarıyor oyunlarda.
Ubuntu Telemetry bulundurduğundan yavaştır, gereksizdir. Mint gayet hızlı ve yeterli bir distro. XFCE ile kullanıldığında ve XFCE pencere yöneticisi olduğundan Cinnamon ve KDE gibi arayüzlerden daha hızlıdır. Sparky Linux ile Mint arasında temel bir fark yok, fark görmek isteyen biri Arch ve Void ile başlayabilir, zorlukları vardır tabii.
@@darkcity5653 yalan yok ilk kullanırken tabi değişik geliyor insana ama ben beğendim. Genelde mint önerirler ama "gerçekten" hafif dağıtım arıyorsan sparky öneririm. Boşta ram kullanımı şu an bende 300mb ye çıkmıyor bile 200-300 arası genelde(tabi bu minimal gui yüklersen. Minimal gui
İlk başta önyargı ile videoyu izlemek istemedim Linux yüklemeyin diyen birisi ne kadar bilgilidir diye düşündüm ama videonun sonuna doğru her şey açığa çıktı linux windows’tan daha güvenlidir ve hızlıdır da 😅
Neovim kurarken sistem yakan windows 10, size iso linux imajı kurarken bile pandik atar bootable olmasını engeller bios okumaz. Windows sizin sistemden çıkmamanız için her türlü şeyi yapar.
kasjhdkjashdkjha olm video clickbait degil, videonun tamamini izleyin 😃 seviliosunuz dostlar..
"(!)" Noktalama işareti; Türkçede söylenilen cümlenin ironi, dalga amaçlı, iğneleme yapma veya ciddi manada söylenmediğini göstermek için cümle sonuna koyulan işarettir, normal ünlem işareti ile karıştırılmamalıdır. söyleyeyim dedim g4th35th3rjh35j
.d
@@tatlsaxolotl5700 bos yapma
@@tatlsaxolotl5700 ironi yaptığını zaten belirtmiyor mu yani linux kullanmak gerektiğini söylemiş oluyor 😂
1+ yıldır Ubuntu kullanıcısıyım gayet de memnunum 😂😂😂
Linux a alıştıktan sonra windowun kasmasıyla (biraz eski ise bilgisayınız) ve ya tam kapacağınızda güncelleme var kapatmayın uyarılarıyla harcanan zamanlarınıza açıyorsunuz. Sıradan birinin günlük işleri için gerekli yazılımlar hepsi hazır geliyor En fazla yarım saatte sıfır bir linux kurabiliyorsunuz. Sıradan kullanıcı olarak benim favorim LinuxMint veya Fedora. Benim bilgisayımda mint-desktop yüklü ve çok memnunıum.
Gentoo kullananlar sana selam söylüyor.
Windows un yanına Mint kuracaktım. İşletim sistemini göremedi. Ben de şimdi Windows u silip Mint i kurucam. Flash bellekten biraz kullandım. Çok akıcı. Windows a kıyasla uçuyor. Windows çok kasıyor cidden. Hakkımda hayırlısı.
Gento daha mı iyidir?@@deleteduser8652
@@vedatsozennasıl memnun musun?
plot twist: linux tabanlı android'den bu videoyu izliyorsundur
linux işletim sistemi root sisteme erisilebilirken Androidte erisemiyosun ve uygulamaları jvm icerisinde çalışıyor bı nevi Windowstaki dotnet bı nevi android mobilin maalesef Windowsu yani kardeşim android kullanarak linux kullanıyorum diyemezsin
ama tavsiyem linux kullanabilmen için root atip kullanmak veya rootless olarak (daha kullanışlı olması için rootlu kullanmanı tavsiye ederim) linux deploy kullanarak kullanabilirsin
@M416 PUBG neden kanka rootlu da tüm uygulamaları kullanabiliyorsun banka uygulamaları sıkıntı yaratıyor onu da rootu gizlemek için programlar var
Android linux tabanlı ama çok kapalı. Ve çekirdeğe erişmene izin vermiyor. Yani terminal komutları ile çekirdekle iletişim kuramıyorsun
@@realyusufc Bizimkilerin bilgisayar almasını bekliyemicem yaa az çok linux öğreniyim diyordum android işimi görmez mi?
-ya da mobilden vm'e falan bağlansam?
"Distro buldun toollusunu arıyorsun" muhteşemdi
Aslında ubuntu, parrotOS veya BlackArch gibi OS'ları seri haline getirip her videoda birini kurup anlatsan güzel olabilir. Hem içerik çıkmış olur hem de bizim genel kültürümüz artmış olur. En azından yeni başlayan kesim için...
en üstde diye yazıyorum can abi linux örenmek için bir kurs önerirmisin veya cıkarırmısın
@@Do0fusHerodot Belki cevap yazmak haddime değil ama kullana kullana / boza boza öğrenmelisin. Bir şeyi merak ettiğinde direkt olarak araştırıp ne olduğunu öğrenmen lazım. Kendini birine veya bir kursa bağlamamanı tavsiye ederim.
@@Do0fusHerodot youtubeden izle
Yusuf ipek inceliyor dağıtımları falan
@@husoelrey Ayn
Bence en güzeli çift sistem olarak kurmak. Windows+Linux Mint kullanıyorum. Ne kullanıcağıma göre iksi arasında geçiş yapabiliyorum.
aynen bende öyle kullanıyorum en iyisi bu
linux mint i nerde tutyorsun flashdisc de fln mı?
@@AEURRR Hayır. Diskte ayrı bir sürücü yolu oluşturup kuruyorsun. Grub sayesinde açılışta windows ya da linux seçilebiliyor.
Keşke linuxda nvdia driverlere sıkıntı olmasaydı 2dk durmaz gecerdim
@@mrylmz7754 sistemim kötü bspmw kuramadım
can abi daha çok video gelse hani 10-15 dklık hani şu an çok izlenmese bile video stoğu olur kanal bi gün dahada yükselirse stokta video olur böyle ufak çerezlik şeyler sana. saygılarımla abi cansın 🙂
Kural 1 Hacker Kendini Göstermez
Kural 2 Çok Araştırma Yapar
Kural 3 Hiç Bir Zaman Pes Etmez
Kural 4 Boş Konuşmaz
Kural 6 Kendine Berili Bir Hedef Cizer
Kural 6 Başaracağına İnanır
Kural 7 Sırrına Sadık Olur Herkese Kolay Kolay Bir Şey Demez
Kural 8 Azimli Olur
Kural 9 Kendini Gururlandırır
Hey Bunu Okuyan Sen Evet Evet Senden Bahsediyorum Yapabilirsin Kendine İnan...
şuan napıyon o kadar merak ettim ki elliot
puhahahaahahahahahaahaha
Yapay zekanın özgür yazılım felsefesi ile varabileceği noktayı merak eden her genç bu işin miladı olan Revolution OS a göz atmalı, ve Wikipedia, Linux gibi açık kaynak projelerin OPENAI gibi girişimlerin başlıca bilgi kaynağı olduğunu bi an önce anlamalıdır.
hocam ilk girişim olacak bu işlere şuan revolution dowland
Kullanan ve kullanmaya devam edenler sevdikleri için kullanıyor öğrenmek için değil. Öğrenmek isteyenler genelde sanal makine gibi yöntemlere başvuruyorlar.
@monegraphos Kimsiniz?
Valla öyle
@Boranity tamam mete.
@@decoziv Boranity’miş shdjjehsh
@Boranity Canımın içi sanaldaki ismimle gerçek ismim aynı değil yani haberin olsun da sorun yaşama sonra
0:30 tabi efenim...
Allah beni affetsin debian da yapmak istediğim şeyleri yapamayınca Pardus desteği arayıp sanki pardusda yapmak istiyorum da yapamıyorum gibi yardım istemiştim. Sağol olsunlar hep yardımcı oldular.
Allah seni affetsin iyi güldürdün😆. Foruma üye olaydın zaten destek verirlerdi ki? Yazılım merkezlerinde bile direkt debian deposuna bağlanma seçenekleri var.
@@shampuan5628 o zamanlar linux hakkında hiç bir bilgim yoktu, canlı canlı birisine soru sormam gerekiyordu. Forum sitelerindeki komutları anlamıyordum.
@@serdargungor4731 Şimdi nasıl ama? Rahat demi? Yakında Pardusa geçicem de uygun makine yok fırsatı bir bulayım cuppaaa.
@@shampuan5628 Pardus veya Ubuntu debianın çocukları zaten. Tavsiye ederim. Kendini özgür hissedeceksin.
@@serdargungor4731 Laptobumda aktif yüklü de ne zamandır kullanmıyorum. Şu işlerimi halledersem haşırt. Update to the freedom.
Adam linux kullanmayalım diye 10 tane bahane kıvırdı ama bir şeyi öğrenmenin en güzel yolu o şeye maruz kalmaktır.
bunun (!) ne anlama geldiğini biliyor musun
5:21 Abi canıni yerim senin sen istede ben takip etmem mi shggsghshkgjsg
az çok hakim olduğum terimler ile son bi kaç gündür içeriklerini keyifle izliyorum emeğine sağlık abim benim
2 yillik Linux kullaniciyim kesinlikle deger yani. Hatta bilgisayar topluyorum donanimlari Linux'a uygun seciyorum. Gayet iyi yani. Niye mi? Güvenli, az populer oldugu icin yapilan virus sayisi az, ext4 dosya sistemi symbolic link gibi seyler sunarak proje gelistirmeyi kolaylastiriyor, internetten exe'ler kurmak yerine paket yoneticisi ile cogu sei kurabiliyorum, kendi magzasi var cogu dagitimin ki ben Ubuntu kullaniyorum su siralar, bilgisayar daha az zorlaniyor isletim sistemini calistirirken ve programlari daha guclu calisturabiliyorum vs.
merhaba bişey sorucam, linux'a lol yüklenir mi? birde kodlamaya yeni giren birinin linux yüklemesi mantıklı mı?
merhaba pc alacagım lunıx yazıyor sızce wındovs olanımı almalıyım yoksa lunıx yazanımı tam bılmıyorum sadece oyun oynayacagım
@@kubracum581windows almalısın
@@findiklikeklinuxta eskiden lol oynanıyordu ama şimdi bazı anti hile yazılımları yüzünden oynanmıyor, yazılım konusundada visual studio kuramassın o taraftanda engeli var, ama linux yazılım içinde iyi
Makine öğrenmesi ve yapay zeka modellerini Linux üzerinde, bios, mikrokod, kernel, görüntü sunucusu, masaüstü ortamı, sürücülerle ilgili eksiklikleri kısa sürede giderecek, bütün root yetkilerine sahip biçimde, her türlü mikroskobik müdahaleyi gerçekleştirebilecek bir esneklikte eğitseydik acaba nolurdu? Kendi kaynak kodlarına ve bu kaynak kodlarıyla eğitim verilerinin bulunduğu donanıma maksimum performansla hükmeden bir makine ile kim mücadele edebilir ki? Mevcut şirketlerin de en büyük kabusu, böyle bir projeye milyar dolarlar aktaracak rakiplerinin olası varlığı olmalıdır.
zate o dediklerini linuxla yapıyo ciddi işlerde.
Esasında Linux'taki herhangi bir programı taban fark etmeksizin kurabilirsiniz (bu durumu engelleyen bir bağımlılıklar olsa da genel olarak böyle). Sonuçta Linux'taki çoğu uygulamanın kaynak kodları açık, bu sayede derleyebilirsiniz ya da paket hâlinde indirdiğiniz dosyayı bir arşiv dosyasıymışçasına açarsanız içindekileri kendi dağıtımınızda doğru yerlere yerleştirirseniz -istisnaları olmakla beraber- çalıştırabilirsiniz.
Zaten öyle. Mesela pisi linux yapımcıları nasıl .pisi paketi yapıyor. Ayrıca github kullanmayı bilirsen bulunmaz nimet.
Arch'ın geniş paketlere sahip olmasının da nedeni bu aslında aur paket yönecisiyle sürekli dış paketler derlenip aur repolarına ekleniyor hatta chotic-aur repolarıyla kali ve parrot toollarına erişmek bile mümkün hale geldi. Ancak Debian, OpenSuse vs. bu konuda çok zayıf kaldılar sanırım dış paketlere bağımlılık kurmak istemiyorlar.
@@biyiklibey ubuntu ve ubuntu temelli mint kurduktan sonra öteki ve ubuntu temelli olmayan linux dağıtımlarından kurmaya kalktığımda grub komut ekranıyla karşılaşıyorum, o komut ekranında ne yazmak lazım flaş bellekteki mesela pardus'u boot edebilmek için?
@@biyiklibey distrobox diye bir şey duydum o ne iş yapıyor?
Önceki video: neden linux kullanmalısınız?
Şimdiki video: linux kullanmayın (!)
Linux Türkiye Topluluğu'ndan Selamlar. Linux Candır. :)))
MX Linuxtan selam yoldaş!
Yine kuralları yıkıp geçiyor abem
Bir şeyler öğrenmek için video izliyorum ancak hiçbir şey bilmediğim için hiçbir şey anlamıyorum
Başaramadık abi 😂
Pov: videoyu nethunter yüklenmiş telefondan izliyorsundur.
Linux bir secenek, bir yetenek degildir ya, Linux bir tarzdir. Pencere, tencere degil, smokinli 🐧 dir. Mario degil de Super Tux tir.🐧🐧🐧
Senin videolarını izlerken bi yandan da vikipediyanı açıyorumjdshgjhdgksjdkaj
Tavsiyelerin için teşekkürler abi adamsın
Gelecekte öyle bir noktada olacağız ki işlemci mimarileri siparişle tasarlanabilecek, tıpkı sipariş üzerine Çin den gelen devre kartları gibi. Ve kapalı kaynak kodunun yarattığı güvenlik açığı açık donanım felsefesinin devletler ve özel kuruluşlar nezdinde daha fazla rağbet görmesini sağlayacak. Böylece insanlar açık işlemci mimarisi ve donanımla olası sızıntı açığını sıfıra indirgemeye bir adım daha yaklaşmış olacak.
Yeni başlayacaksanız manjaro güzel rami 2gb olanlar xfce, 4gb ve daha yüksek olanlar kde plasma'dan başlayabilir
Linuxta debian tabanlı olmayan dağıtımlardada debian paketlerini kurabilmek mümkün. Seni direkt bütün dağıtımların paketlerine erişebilmeni sağlayabilen bir paket var.
Ben Hep Findowsçuydum hala öyleyim
Başlık yüzünden gelip sonuna kadar dinlemem
Windowsta da ücretsiz olarak sunulan birçok özellik söz konusu, bu işletim sistemine tek kuruş ödeme yapmadan da sahip olabilirsiniz ama parayla alanlara has özelleştirmeleri yapamazsınız. Fakat Windowsun çekirdeğini ve dosya yöneticilerini görüntülemek gibi bir hayali aradan binlerce sene geçse de gerçekleştiremeyeceksiniz. Çünkü bütün bu kodlar lisanslı olduğu, telif hakkı taşıdığı için insanlıktan saklanıyor. Fİrma batar diye.
Bu videodan daha hızlı kuruluyor 😅
Yeni ve Güzel Bilgiler Edindim Elinize Emeğinize Sağlık
knk video 1 dakika önce ve sen daha
izleyemedin bile...
@@xof5493 tamamını İzlemedim Zaten Bildiğim Konular'dı bıraz atlaya Atlaya Merak ettiğim yerler vardı baktım yani Başkaları Bu gibi İnce Bilgileri Öğrenmesini Sağlamak Takdire Şayan yani
x2 hız ile 5 dakika boyunca beni hiç ilgilendirmeyen bu videoyu neden ben izledim?
5:22 hahaha
Linux candır.
5 gündür kullanıyorum. Kısaca "B O K". Windows'ta 2 tıkla yapacağın en sıradan iş için en az 2-3 saatim gidiyor.
senin canına kurban !!
Başlığı görünce bi triggerlandım ama videoyu izleyince de sakinledim :)
zorin os kurdum. Çok hoşuma gitti. Windows'un yanına kurdum
Yazılım, bilişim ve programlama, matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi, mühendislikten, kapitalizmden bağımsız olarak değerlendirilebilecek bir merak, öğrenme arzusuna yanıtlar veren apayrı bir dünya ve ona bir ürün, kolay yoldan para kazanma kapısı olarak bakmayı bırakmamız gerekiyor. Dünyaya da ancak bu şekilde bakarak öğrendiğimiz, yaptığımız şeylerden keyif alabiliriz.
Linux yükleyin demek istemiş ben öyle anladım :D
Windows developer olarak izledim videoyu inek trene bakar gibi 😂
başlığı okudum küfür etmek için girdim biraz izledim sonra değmeyeceğine karar verdim ve şimdi gidiyorum
Adam olun OĞLİMM
Herkese hayallerini gerçek yapma ve tutkusunu bulma dilerim
Gerçek adamlar anında geldi
en zeki türk yazılımcı
Linuxu çok severim sadece gerçekten uğraşmayı sevenler için bir işletim sistemi ayrıca 1 kez uğraşırsınız bir daha asla uğraşmazsınız her şeyini belirlersiniz. Ben sistemi genel olarak kontrol etmek istediğim için debian ve güzel görünen kde plasma kurdum hata alduğımda oldu ama buna değer.
ubuntu ve ubuntu temelli mint kurduktan sonra öteki ve ubuntu temelli olmayan linux dağıtımlarından kurmaya kalktığımda grub komut ekranıyla karşılaşıyorum, o komut ekranında ne yazmak lazım flaş bellekteki mesela pardus'u boot edebilmek için ?
arch linux kullanmanızı tercih ederim kullanım tarzı kişiye göre değişirde pacman ,aur gibi güzellikleride vardır.
archa gelene kadar daha bir suru distro var, 8-10 yildir GNU/Linux kullanicisiyim, bugun terminalden Arch kurdum, Disk partition islemini yaptim fakat disklere ext4 olarak format atayim derken gobegim catladi resmen. Disks using by system! diye bir hata veriyordu daha sonra 1-2 saat arastirma yaptim Redditte yorumlarin altinda bir Partprobe /dev/sdX komutu gordum deneyeyim artik lanet olsun ya dedim, komudu calistirdim pcye reboot attim sorun komple cozuldu. Onun disinda o kadar bos ve sacma cozumler vardi ki. Cogu soran kisilerin ihtiyacini karsilamiyor.
@@user-lz1ow9lx1o Arch ile uğraşmaya değmez hocam. Debian ve Fedora kendi başına yeterli olur gündelik kullanım için👍
@@user-lz1ow9lx1o 8 Ay geçmiş yeni gördüm :D. Disklere ext4 formatı çok kolay bir olay aslında. O hata çok sorun değil çok fazla cözümü var. Ve evet bazen arch linux sorunlarının cözümünü bulamadığımda başka distroların forumlarına bakıyorum çünkü arch linuxun forumunda çook az konu/yazı var yardımcı olmuyor genellikle.
@@user-lz1ow9lx1o Ama ubuntu veya debian kullanmayı sevmiyorum açıkcası. 2 yıldan fazla süre ubuntu kullanıyordum (genelde sunucu olarak) fakat arch linuxa geçtiğimden beri yüzüne bakmadım :D. Sadece sunucu olarak kullanabilirim çok işlevli oluyor.
4:36 aynı android (zaten o da linux) işte :D sadece sürümü tutsun yeter mantığı
7:42 acaba komutla boot kısmını silsek açılır mı merak ettim :D azıcık aksiyon çıkaram
Distro dediğiniz şey genelde android tel. Daki launcer gibidir. Temelde bir çok alt yapı aynıdır. Farklı olan ise KDe,Gnome vb. Kabuk (skin) dur. İnsanların bu kadar Windows bağlı olmalarının nedeni aldıkları makinada hazır gelmesidir. Tabii güzel gelen görüntüsünde cabası. Ancak linux dağıtımları dan haberi olmadığı için.
Ulan yine hacker olamadık bu sefer de kız yok
3 yıl önce windowsu bıraktım, o zamanlar saçlarım ağarmıştı windowsun mavi ekranlarından yüksek ram ve cpu kullanımından sonra radikal bir kararla linux ubuntu kullanmaya başladım saçlarım tekrar normal rengine döndü. Allaha şükür her işimi görüyor. Kod yazıyourum build sürelerim düştü. Eşekten inip ata binmiş gibi hissettim. Windowsu komple kaldırıp ubuntu kurarken harcadığım 20 dakikalık vakti bana 3 yıldır 2000 dakika zaman kazancıyla geri verdi Allah razı olsun linuxtan. Windowsta yapıp linuxta yapamayacağınız birşey yok. Ben yaşamadım. Unutmayın windowsu yaşlı dedeler de kullanıyor. Linux profesyonellerin işi
Eğer internette dolaşıp, müzik dinlerseniz, maillerinize bakıp, video izlerseniz, android ve web için yazılımlar yapıyorsanız bu dediğiniz doğru. peki en basitinden işlemleri ve çıktıları maliye bakanlığınca kabul edilecek genel muhasebe yazılımı gösterin. Buna benzer binlerce konu başlığı var. Bizde severek windows kullanmıyoruz. Ama kabul edinki windows yazılım ekosistemi linuxa milyon kere tur bindirir... Maalesef her konıda linux çözümü bulunmuyor. Yazılımcılar % bilmem kaç pazar payı olan linux için yazılım geliştirmek istemiyor çünkü pazarınız windowsla kıyaslanamayacak kadar dar. Haydi bir iyilik yapın bana ve büyükbaş süt sığırcılığı işletmeleri için a-z'ye bir yazılım bulun, vallahi linux kullanacağım... Ama öyle dandik tarafından değil... Gerçi dandik de olsa yok...
video süresini tam 10:00 dakikaya denk getiren can değer edit kırallığı
Kral'a Kıral dedin tilt ettin, sil knk.
@@ImperatorisAurei sevmez mi yoksa?
@@ImperatorisAureiiyi dedin kiral
@@huh175iyi dedin kïrâĺ
6:44 kenarda kalsın ara sıra izlerim
Linux dediğinizde aklıma Lexus gelmesi normal mi-
Lexus dediğinde Linux gelmesi ?
@@washifyjr Bilmiyorum artık..
Aga konular hakkinda uzaktan yada yakindan hic bir alakam yok. Ama muhtar adayi olsan oyum sana o derece. Allah senden razi olsun. Turk gencligimizi bilgilendirdigin icin kendilerini gelistirmeye yardimci gelecek nesile yol gosterdigin icin sana minnettarim ❤❤❤❤
Can: Windows bu işlerde başarısız. Windows:neyi başaramadık abi
lan neden daha bir hafta önce yükledim , niye yüklemiyeyim olummmmmm
Linux yükledikten sonra bu videoyu izledim
Memnunmusun sence windowstan daha mı iyi
@@diblin. fena değil yoklukta kullanılır. Windowsu aratıyor. Her oyunu desteklemiyor eğer programlama öğrenmek için kullanmayacaksanız bence linux'un bir anlamı yok
@@sinan1677 saol peki linuxun hangi sürümünü kullanıyorsunuz yeni öğrendiğim protondb ile linuxta oyun oynanıyormuş ama nasıl yüklenir bilmiyorum
@@diblin. Ben Ubuntu kurmuştum windows kuruluyken açılabiliyor. Bios açılmadan önce sana soruyor hangi işletim sistemi diye Ubuntu web sitesinden nasıl,kurulur bakabilirsin. Fakat kaldırması biraz zor varsa farklı bir diske yada bölüme kurmanı tavsiye ederim
@@EnesMalikInan-fo2lg bilgisayarım olsa Windows 10 yüklerdim
Bu video yüklendikten 1 ay sonra Katacoda ve DistroTest kapatılmış :D
tornacı abim video atmış yey
Bu video bana ne ogretti:
Bilgisayar bilgim eve gelen misafir cocugun bilgisayardan anladigi kadarmis. Net...
Abi sen ne anlatiyon 😂
Benim gibi bu konularda bilgisi olmayanlar mal gibi izliyor ama yinede videonu izliyorum sana aşık oldum
Pusuda bekliyor gibi olduk
faydalı.
Jet hızında buradayız abi :)
Dediğin doğru da abi yüklemeyin demek doğru olmamış. Ben kendimi Windows yerine linux u kullanmak zorunda bırakmasam belki de bu kadar bilgiyi öğrenemeyecektim.. Bir sitede OS kullanmak yerine kendi makinende kullanılması daha sağlıklı olacağını düşünüyorum. Windowstan sonra Linux kullanan ben linux a hiç alışamayacağımı düşünüyordum, zor geliyordu. Şimdi ise Windows mu Linux mu desen tabiki Linux derim.
Ogrendinmi
Merhaba bende linuxe geçmek istiyorum. Daha önce kullandım hep sanal olarak. Sormak istediğim şey tamamen linuxe geçmek mantıklı mı sıkıntı yaşar mıyım verilerimi silmek zorunda kalır mıyım. Eğer mantıklı ise hangi linux dağıtımı kullanmak mantıklı olur. Daha önce kali ve Ubuntu kullandım.
@@ibrahimhatesssıkıntı yaşarsın bunu bilerek gel🎉
Demek linux yüklemeyelim he? Şşt beyler, arkadaşı alalım
Nasılsınız arkadaşlarrr
Emeğine sağlık, seviliyorsun.
Windows bırakıp 7 sene Ubuntu kullanmıştım yiğenlerim oyun oynamak isteyince vindowsa geri döndük yaktın beni volerant 😁
Bilgisayarda hem Linux hem Windows kur onu yapmak için programlar vardır illaki veya sil oyunları tamamen
@@eminkazmac6059 iki işletim sistemi kurmayı biliyorum espirütüel yaklaştım sadece
@enes windows 7 ölü diğer windowslar zaten kusura bakmada b*k gibi 10 seneye linux piyasayı alır gibi zaten
Şimdi kendim toollar yazıyorum bazı hacking işlemleri için Virtualbox üzerinden yapıyorum. Kali'yi de bu şekilde öğrendim. Linux üzerinde bazı API' lerin konfigürasyonlarının nasıl yapıldığını çözdüğüm zaman Windows' a komple elveda demeyi düşünüyorum.
Yine süper bilgiler, teşekkür ederiz. Eskiden beri meraklıyımdır ancak çabuk sıkılıyorum, çalıştığım yerlerde main pc olarak kullanmışlığım var, netsim netsis vs kullanmak yetiyordu, aylarca kullandım, kaliyi buradan öğrendim, şimdiki iş yerimde wsl ile kurdum, ofis arkadaşımın pc'yi hackladim :D eğlenceliydi.
abi video iyi güzel de editler ayrı bir güzel djfghdfgkdjfg
niye 1 yıl sonra ana sayfama düştü hiçbir fikrim yok ama
işe daha tabandan bakarsan aslında mac os da linux tabanlı bir işletim sistemi fakat kapalı kaynak kodlu.
inanmayan arkadaşlar birkaç linux komutunu mac terminalinde deneyebilirler.
Yanlış bilgi verme MacOS linux tabanlı değil
@@theiaproject3467 Haklısınız, benim hatam. Mac OS BSD tabanlı, Unix değil fakat "Unix-like" tabanlı diyebiliriz, bu yüzden de neredeyse terminal kodları aynı.
@@screamyb200 bsd? MacOS darwin tabanlı hatta darwin açık kaynak kodlu
güzel video olmuş eline sağlık can abi
Dual boot Windows 10 + Endevaour OS kullanıyorum. Mutluyum.
Teşekkürler değerli bilgiler için, Linux kurmadan öğrenmenin birçok yolu var, ayrıca Google'dan aratınca güzel dökümanlar ve çalışır kod yapıları da bulabiliyoruz. Çaba sarf etmek gerekiyor sadece :)
Ogrendinmi
Mac icin deyin tam olsun....kısır işletim sistemi...
CAN'lara, DEĞER, katan paylaşımlar.
UA-cam'in pisliği
10 dakikadır chata bakıyorum eodjsodjeodjoe
Windows dosya sistemiyle baştan aşağı gömülü bir sistem gibi çalışıyor, ufak tefek konfigrasyon dışında hiçbir şeyini değiştiremez, ufak tefek rötüşlerle yetinirsiniz. Linux ise tamamıyla açık olacak bir mantıkla tasarlandığı için istediğiniz her şeye anında, bir tıkla ulaşmanıza, bir tıkla program çalıştırıp kod hammaliyetiyle uğraşmanıza mani olur. Bunu detaylandırayım...
Abi 2 yıldır yüklü yeni mi bu oldu şimdi ne yapzcaz
1.5 te çok eğlenceli oluyor lan video
Abi ilk defa şapkasız halini gördüm
Kernel panic tadına bakmadan güzel olmuyor abi. Ayrıca bide Kali toolsları Debian tabanlı distrolara yüklemek bence çok mantıklı değil önce paketleri indireceksin sonra tek tek kuracaksın vs. ayrıca bağımlıklık ile ilgili sorunlar çıkarsa birazda oraya ayrı bir efor sarfedeceksin. Kali'yi sevmeyenler yada işini kalide göremeyenler için bence çözüm arch olabilir herhangi bir arch dağıtımında mesela garuda'da blackarch paketleri yüklenebiliyor hatta manjaro gibi son kullanıcı distrolarında dahi yüklenebiliyor. Arch her konuda olduğu gibi aslında bu konuda da farkını net belli ediyor. Kali biraz kapalı kutu , adamı wget manyağı eder, debian tabanlı diğer dağıtımlarda kullanırsan.
Kardeş şu kalinin farklı versiyonu dersiniz fonkisyonmi sistem mi dersiniz farklı farklı tabanları var misal Ubuntu debian bunların farkı nedir açıklayabilir misin önerin hangisi olur
Lunizz yüklemeyin dediniz sandım şaşırdım dedim noluyor
tabi efendim
ama ne kadar güvenli...
DevOps
hakkında video hazırlayabilir misiniz
Ubuntu, Linux mint falan biraz işin hikaye kısmı sayılır.. Güncel olarak çok Linux denedim, özellikle de hafif olanları inceledim. Size önerim bir tane Linux dağıtımı bulun kendinize ama desteği bol olsun. 4 gb'den az ramli bilgisayarlara mesela Linux mint Ubuntu falan işlemiyor yavaş kalıyor.
Size önerim sparky Linux kullanın. Minimal gui 64 bit sürümü 2 gb ramli kasada bile oldukça iyi performans veriyor neredeyse puppy linuxa yakın. Ha daha güçlü bilgisayarın mı var o zaman Sparky'nin mate ya da xfce'sini kur bak keyfine. Özel sürüm mü istedin? Gameover sürümü var (oyun ve oyun platformlarının yüklü geldiği sürüm), multimedia sürümü var (ses video izleme düzenleme ile alakalı programların yüklü geldiği sürüm). Acil durum sürümü var (rescue programlarıyla gelen) 64 bit desteklemeyen işlemcin mi var? Olsun 32 bit desteği de var sparky'nin. Modern görünüş mü istedin? Kde sparky yükle bak keyfine... Bir de Debian deneyebilirsiniz zaten sparky Debian tabanlıdır. Lxde ve openbox masaüstüyle güçsüz donanımları hedefler, Gnome Kde falan da modern görünüştür. Yani demek istediğim bir tane böyle geniş çaplı olsun ona alışın onu kullanın. Sadece bir öneri
Not: Eğer hem hafif olsun, hem de oyun falan oynayayım çok sıkıntı çıkarmasın dersen de LXLE favorimdir. Şuan 2 gb ramli, radeon hd2400lü kasamda dont starve together gibi ağır olmayan ve Linux destekli oyunları genelde Windows 7'den daha yüksek fps ile oynayabiliyorum. Debian tabanlılar nedense sıkıntı çıkarıyor oyunlarda.
Sparky linux yeni başlıcaklar için uygunmudur hocam ?
@@darkcity5653 Başla Mint ile.
Mint XFCE 500 küsür MB Ram kullanıyor ama sen bilirsin.
Ubuntu Telemetry bulundurduğundan yavaştır, gereksizdir. Mint gayet hızlı ve yeterli bir distro. XFCE ile kullanıldığında ve XFCE pencere yöneticisi olduğundan Cinnamon ve KDE gibi arayüzlerden daha hızlıdır. Sparky Linux ile Mint arasında temel bir fark yok, fark görmek isteyen biri Arch ve Void ile başlayabilir, zorlukları vardır tabii.
@@darkcity5653 yalan yok ilk kullanırken tabi değişik geliyor insana ama ben beğendim. Genelde mint önerirler ama "gerçekten" hafif dağıtım arıyorsan sparky öneririm. Boşta ram kullanımı şu an bende 300mb ye çıkmıyor bile 200-300 arası genelde(tabi bu minimal gui yüklersen. Minimal gui
İlk başta önyargı ile videoyu izlemek istemedim Linux yüklemeyin diyen birisi ne kadar bilgilidir diye düşündüm ama videonun sonuna doğru her şey açığa çıktı linux windows’tan daha güvenlidir ve hızlıdır da 😅
abi site ölmüş şu videonun yenisi gelebilir mi
Başlığı yakıştıramadım.
Neovim kurarken sistem yakan windows 10, size iso linux imajı kurarken bile pandik atar bootable olmasını engeller bios okumaz. Windows sizin sistemden çıkmamanız için her türlü şeyi yapar.
Abi yinede aircrack ng Windowsda kullanabilir miyim