[Classic Cab View] Metro Rotterdam, line D, Rotterdam Centraal - De Akkers Parking tracks

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 21 тра 2019
  • Classic Cab View on Rotterdam metro line D from Rotterdam Centraal to De Akkers Parking tracks.
    Rolling stock: 3 x MG2/1
    Join me on this trip from Rotterdam Centraal to De Akkers, where this metro is shunted towards the parking tracks behind the station. Besides the two depots, De Akkers is the third location where our metros are parked during the night.
    Upon arrival at De Akkers we check the metro to ensure nobody stayed behind. We then continue towards the parking tracks. Here, halfway down the parking tracks, we receive cab signal 10 absolute right up to the transmitter just in front of the barrier. When passing this transmitter we get stopped by cab signal 0 absolute. At De Akkers however, we need to move up right up to the barrier. To be able to continue we switch the metro off and on again. Because we passed the transmitter already, the metro doesn’t receive a signal anymore, and cab signal 0 permissive is shown. With this signal we can continue with max 10km/h towards the barrier. As a result, there is now enough space behind my metro for two more 3 MG2/1 metro’s.
    If you would like to learn more about our cab signals, make sure to check out this explanation video:
    • Video
    Enjoy this video, and see you next time!
  • Авто та транспорт

КОМЕНТАРІ • 86

  • @markhoogendoorn7538
    @markhoogendoorn7538 5 років тому +11

    Dag Wouter,
    Op het tracé zie je dat de derde rail om de zoveel meter onderbroken wordt. Logisch lijkt me, maar hoe lang kan een metrostel eigenlijk spanningsloos rijden? Kan dat überhaupt op eigen kracht d.m.v. bijvoorbeeld accu's? In een remise heb je lijkt mij hetzelfde geval, want ik aan dat er geen 3e rail geplaatst is in een remise?

    • @wouterontrack
      @wouterontrack  5 років тому +18

      Hi Mark,
      Leuke vraag! Tijdens de rit kom je verschillende onderbrekingen tegen, van verschillende lengtes. Dat kan praktische redenen hebben (rond wissels bijvoorbeeld), maar kan ook de scheiding tussen twee stroomgroepen zijn. In dat geval is de onderbreking minimaal 24 meter lang. Die afstand zorgt ervoor dat een rijtuig niet tegelijk contact kan maken met twee verschillende stroomgroepen. Er zitten tenslotte stroomafnemers aan zowel de voor-, als achterkant van ieder rijtuig. Als de afstand korter zou zijn, zou een rijtuig deze groepen kunnen verbinden, en kan er kortsluiting optreden.
      In deze lange onderbrekingen zetten we de rij-/remhendel dan ook neutraal zodat we geen stroom vragen van de rail. Als we tractie zouden geven en we rijden onder de spanningsrail vandaan, zou je grote blauwe vonken zien die zowel voor de spanningsrail als de stroomafnemers niet goed zijn.
      De rijtuigen hebben wel accu's maar deze kunnen het rijtuig niet van tractie voorzien. Daarom zitten deze onderbrekingen nooit op punten waar we normaal gesproken stil staan. Mochten we onverhoopt stil komen te staan in een onderbreking, zijn er twee mogelijkheden:
      Met een beetje geluk loopt het spoor niet helemaal vlak en kun je in beweging komen door de remmen te lossen.
      Zo niet, dan zit er niets anders op dan uit de wagen te klimmen en naar de cabine aan het andere uiteinde te gaan. We rijden dan een stukje terug, keren weer terug naar de oorspronkelijke cabine, en rijden weer de juiste kant op.
      Tot slot; in de remises is voor de veiligheid inderdaad ook geen spanningsrail aanwezig. Hier komen de rijtuigen naar binnen gereden terwijl ze onder de spanningsrail vandaan komen. Met die snelheid rollen ze vervolgens spanningsloos naar binnen. Eenmaal binnen kunnen de rijtuigen worden aangesloten op de depotvoeding. Dit is een 400V aansluiting ter hoogte van de stroomafnemers. Als de wagen weer naar buiten moet, dan rijdt hij met deze 400V richting de deur, de depotvoeding wordt al rollend losgekoppeld, en zo rolt het rijtuig weer richting de spanningsrail.
      Nogmaals; leuke vraag! 😁👍🏻

    • @markhoogendoorn7538
      @markhoogendoorn7538 5 років тому +1

      Metrobestuurder Wouter,
      Dank voor de fijne uitleg.
      Toch nog even een laatste vraag over het uit de wagen klimmen in geval van spanningsloos staan...
      Als je nou met 2 gekoppelde wagens op pad bent, dan heeft er altijd 1 van de 2 spanning. Is het dan niet zo dat, ondanks dat je in een cabine zit die toevallig spanningsloos staat, de achterste wagen als het ware een duwende functie heeft en dus de voorste wagen weer onder spanning kan zetten? De signalen voor het geven van tractie blijven immers door de koppeldozen lopen...

    • @wouterontrack
      @wouterontrack  5 років тому +4

      Ik moet mijn antwoord inderdaad even corrigeren ja 😉. Wat je zegt klopt ja. Het uit de cabine klimmen en omlopen naar de cabine aan de andere kant kan je wel weer op weg helpen als het spoor afloopt richting de achterkant van de metro. Dan kun je vanuit die cabine de remmen lossen om weer onder de spanningsrail terecht te komen. Dit is dan natuurlijk ook alleen als de complete trein spanningsloos is komen te staan. 😉👍🏻

    • @bertvanmunster
      @bertvanmunster 5 років тому

      Wel een erg leuke verhaal met echt een interessante uitleg van jou! wist dit eigenlijk niet! (of bijna niet).

    • @wouterontrack
      @wouterontrack  5 років тому +2

      Haha bij deze 😁👍🏻

  • @trainluvr
    @trainluvr 5 років тому +7

    One of the finest examples of elevated rapid transit anywhere. Thank you.

    • @wouterontrack
      @wouterontrack  5 років тому +4

      Yes, It's the best of both worlds. In the city centre of Rotterdam we have all the characteristics of a true metro. Then we exit the tunnel and continue on the elevated tracks, and from Slinge and on, we are more like a regional train service. 😁👍🏻

  • @MsSoundguy
    @MsSoundguy 5 років тому

    Thank you. That was a lot of fun to watch.

    • @wouterontrack
      @wouterontrack  5 років тому +1

      Thanks! Hope you like the rest of the videos too, and make sure you don't miss the premiere of the hyperlapse of line C tomorrow!

  • @bertvanmunster
    @bertvanmunster 5 років тому

    Mooi dat laatste stukje van het station naar de opstelsporen. Blijft erg gezellig vinden om de ritten weer te bekijken!

  • @Traveller2016
    @Traveller2016 5 років тому

    reminds me of my teenage years in the 70's and 80's Slinge - c.s. when I was glued with my nose to the window. fantasying I was driving it. thank you so much

    • @wouterontrack
      @wouterontrack  5 років тому

      I know the feeling, despite being from the mid 80's. In my opinion, the very first types op metros have been the only true metros Rotterdam has ever had. Pity we don't have them anymore!

    • @Traveller2016
      @Traveller2016 5 років тому

      Agree! I remember 4 trains coupled just fitting in the Slinge station.@@wouterontrack

    • @wouterontrack
      @wouterontrack  5 років тому

      Like this? 😜
      ua-cam.com/video/3IBm3ja4St0/v-deo.html

  • @AirborneVisualsNL
    @AirborneVisualsNL 5 років тому

    super leuk om te zien! zit zelf in de stad op school dus reis dagelijks met de metro, wel eens leuk om dan te zien hoe het er elke dag in de cabine aan toe gaat :P

  • @bkleijer
    @bkleijer 5 років тому

    Wouter, in alle gevallen dank voor het delen van deze beelden. Indien mogelijk zou ik ook graag dit soort beelden willen zien van lijn E, wellicht in den toekomst!

    • @wouterontrack
      @wouterontrack  5 років тому +1

      Thnx!
      Voor lijn E kopieer ik voor het gemak even een eerder antwoord 😉
      Dat zou ik heel graag willen, maar helaas heb ik daar geen bevoegdheid. Lijn E valt onder Randstadrail, en daar wordt gebruik gemaakt van een andere spoorbeveiliging, met afwijkende regels en procedures. De opleiding daarvoor wordt voornamelijk gegeven aan bestuurders die gevestigd zijn op de remise Waalhaven. Ik zit zelf op de remise 's-Gravenweg.

  • @BillyFlorian
    @BillyFlorian 5 років тому

    Nice !

  • @Solusprime83
    @Solusprime83 5 років тому +1

    Leuke video's en een leuk en leerzaam kanaal ben sowieso geabonneerd op je 😎😎😎😎👍🏼👍🏼👍🏼 gaat zo door
    Groetjes van een metro / tram fan

    • @wouterontrack
      @wouterontrack  5 років тому +1

      Tof om te horen en welkom! 😁👍🏻

  • @koentakinte2913
    @koentakinte2913 5 років тому +1

    Hallo Wouter, bedankt voor de heerlijke beelden. Ik ben opgegroeid naast het metrospoor tussen Ambachtsland en De Tochten, in de jaren '80. Heb dus al wat metrojaren achter de rug en heb ook het boek over de oost/west metrobouw gelezen, erg interessant! Wat ik ook een aparte installatie vind is de bolvormige waterkering tussen Leuvehaven en Wilhelminaplein, net voor/na het perron van Leuvehaven. Ook het verborgen metrostation onder Lombardijen is een leuke trivia!
    Grt KoentaKinte

    • @wouterontrack
      @wouterontrack  5 років тому

      Leuk om te horen!
      Klopt inderdaad, en die waterkering zit zelfs aan beide kanten van station Leuvehaven. Ook richting Beurs.
      Het metrostation onder Rotterdam Lombardijen is vorig jaar nog voorbij gekomen in een aflevering van Rotterdam van onderen, van TV Rijnmond. 😁👍🏻

    • @koentakinte2913
      @koentakinte2913 5 років тому

      @@wouterontrack Beide kanten?
      Weer wat geleerd! Ik ga binnenkort even die aflevering bekijken, ben benieuwd!

  • @GerardBurger
    @GerardBurger 2 роки тому

    Sinds dat ik tussen 1997 en 2002 naar (speciaal) middelbare school ging in Prinsenland, bij de halte Prinsenlaan eruit, moest ik (wat nu Lijn D is) vanuit Metro Centrum (Spijkenisse) tot aan beurs en overstappen op Churchillplein (tot ergens 2001 heette het zo, waar nou A/B/C stationeren) v.v.
    Rond mei van het jaar 2002 zou beneluxlijn geopend worden, toen kon ik uitslapen of wat later weggaan. Maar helaas met paar maanden vertraging opgeleverd. Nooit van rechtstreekse verbinding gebruik kunnen maken in mijn examen jaar.
    Soms ging ik dan met buslijn 80 en/of 83 pakken van de busbedrijf ZWN tussen Spijkenisse, Metrostation Centrum - Rotterdam, Marconiplein. Deze lijnen bleven rijden tot dat de Beneluxlijn (wat nou de C-lijn is) geopend werd, daarna werd het toen met onmiddellijke ingang opgeheven.
    Eind 1999/begin 2000 ging het van ZWN over naar Connexxion, tot 8 december 2018. Want 9 december 2018 nam EBS het stokje over van Connexxion.

  • @marconaamloos9699
    @marconaamloos9699 11 місяців тому

    Leuke video, Vraag me altijd af waarom tussen Hoogvliet en Zalmplaat het middelste rail eigenlijk niet gebruikt word,

  • @davidlee5984
    @davidlee5984 5 років тому +1

    I really enjoy these videos! Well put together and the quality is excellent. Thank you. Just one question - why does the platform slope downwards at Wilhelminaplein?

    • @wouterontrack
      @wouterontrack  5 років тому +2

      Thanks for the compliments! Appreciated 😁.
      Wilhelminaplein has been added to the existing line afterwards. Before is was just the tunnel leading up towards station Rijnhaven. This means that when they built this station, they could only use the part that's on an angle. 😁👍🏻

    • @davidlee5984
      @davidlee5984 5 років тому

      @@wouterontrack That makes perfect sense! Thanks for the reply. Enjoy your day :-)

  • @qwaan_ando
    @qwaan_ando Рік тому

    welke metro vond het leukst of fijnst om mee te rijden?

  • @rensbakker7710
    @rensbakker7710 5 років тому

    Wanneer wordt de verbindingslus gebruikt? Kan je die een keer filmen? Erg interessante video's! Je beantwoord in je video's al m'n vragen die in me opkomen als ik met de metro naar school rijd,😁Ben momenteel aan het solliciteren bij RET voor stage elektrotechniek. Keep up the good work!

    • @wouterontrack
      @wouterontrack  5 років тому +1

      Ik kopieer voor het gemak even een eerder antwoord hoor haha:
      Hier heeft nooit een lijn gereden aangezien het een enkel spoor is. De boog is destijds aangelegd om de twee lijnen aan elkaar te verbinden en materieel uit te kunnen wisselen tussen de twee remises. De Calandlijn (nu lijn A, B en C) en Erasmuslijn (nu lijn D en E) waren destijds tenslotte bij Tussenwater nog niet aan elkaar verbonden. Momenteel is het zo dat de remise Waalhaven gebruikt wordt voor grote reparaties en onderhoud, en de werkplaats op de Kleiweg is daar nu weer bijgekomen. Remise 's-Gravenweg wordt voornamelijk gebruikt voor het kleine onderhoud. Om die rede moeten wagens dus soms van de Calandlijn richting de Erasmuslijn kunnen rijden, en daarvoor wordt de verbindingsboog gebruikt. Alleen bij werkzaamheden waarbij een van de remises onbereikbaar is, wordt er in de dienstregeling ook gebruik gemaakt van de verbindingsboog.
      We komen er in de dienstregeling dus eigenlijk nooit.
      Succes met de sollicitatie! 😁👍🏻

  • @Gfasa
    @Gfasa 5 років тому

    Hode dit is mijn metro g

  • @ArnodeBruin
    @ArnodeBruin 5 років тому

    Mooi cabinevideo Wouter en heb jij weleens verbindingsboog tussen Blaak en Leuvehaven gereden?

    • @wouterontrack
      @wouterontrack  5 років тому +1

      Thnx!
      Ja ik heb er wel eens gereden, maar alleen tijdens mijn opleiding. Verder komen we er eigenlijk nooit. 😁👍🏻

    • @wouterontrack
      @wouterontrack  5 років тому

      Ik doe m'n best 😉👍🏻

  • @Mwestside010
    @Mwestside010 5 років тому +1

    Mooie video wouter! Ik vroeg me eens af, Wat gaat er eigenlijk door je heen als de slagbomen enzo dicht gaan en er gaat iemand snel onder? Dat lijkt me wel heel eng!!!

    • @wouterontrack
      @wouterontrack  5 років тому +1

      Thnx!
      Wat er dan door me heen gaat: of die mensen levensmoe zijn...
      Dat went gelukkig nooit!

    • @Mwestside010
      @Mwestside010 5 років тому +1

      @@wouterontrack ja dat begrijp ik, Het is natuurlijk heel naar om meetemaken. Thx for de reactie!

  • @J_B1987
    @J_B1987 5 років тому

    Hey wouter, mooie video's 😀 wat ik wou vragen... Wat is die zoemer steeds die afgaat bij de stations?

    • @wouterontrack
      @wouterontrack  5 років тому +1

      Ik reed bij deze rit erg makkelijk op tijd waardoor ik soms wat te vroeg op de stations aankwam. Dan krijgen we een vertrekverbod om te voorkomen dat we te vroeg vertrekken. Omdat dit sein een stoptonend sein is zit daar ook een geluidssignaal van 7 seconden aan vast.
      Voor de uitleg over alle cabineseinen kun je mijn video met uitleg bekijken:
      ua-cam.com/video/zxZVTGRCL0Q/v-deo.html 😁👍🏻

    • @ryanair669
      @ryanair669 Рік тому

      @@wouterontrack als je het niet indrukt en hij rijdt nog steeds dan zet ie hem op stil toch

  • @ceylanoostra6875
    @ceylanoostra6875 5 років тому

    Intressante video meneer wouter. Heb een ja aparte vraag. U hoeft niet te antoorden omdat het gevoelig kan liggen. Maar goed. Stel er vind een aanrijding plaats met een auto,persoon,dier. Bij een trein is het zo dat de conducteur moet gaan kijken en de machinist moet blijven zitten. Maar hoes is dat dan bij de metro. ? Nogmaals reageren is niet verplicht omdat het nogal gevoelig kan liggen. Maar top video wel. Miss alleen de camara achter jou. Maar opzich is dit ook wel oke👍🏻👍🏻

    • @wouterontrack
      @wouterontrack  5 років тому +2

      Haha de camera achter mij komt ook zeker weer terug hoor! Geen probleem.
      Voor wat betreft je vraag: dat ligt helemaal aan de situatie, en de ernst daarvan. Het kan zijn dat wij degenen zijn die dan moeten handelen, maar het kan ook zijn dat we wachten op de Officier van dienst. Tenslotte zijn wij als bestuurder als enige personeel op de metro, en ook verantwoordelijk voor de veiligheid van de reizigers. Je kunt je dus per situatie afvragen of het heel handig is om een trein vol reizigers midden op het spoor te laten staan om te gaan kijken.

  • @James-gk2pq
    @James-gk2pq 5 років тому

    Hallo Wouter, waarom wordt er een vertrekverbod gegeven?

    • @wouterontrack
      @wouterontrack  5 років тому +2

      De vertrekverboden in deze video worden automatisch gegeven als we te vroeg zijn. Op die manier wordt voorkomen dat we te vroeg van een station vertrekken

  • @cownenl252
    @cownenl252 5 років тому +4

    Kan je een keer metrolijn E rijden naar den haag centraal

    • @wouterontrack
      @wouterontrack  5 років тому +3

      Dat zou ik heel graag willen, maar helaas heb ik daar geen bevoegdheid. Lijn E valt onder Randstadrail, en daar wordt gebruik gemaakt van een andere spoorbeveiliging, met afwijkende regels en procedures. De opleiding daarvoor wordt voornamelijk gegeven aan bestuurders die gevestigd zijn op de remise Waalhaven. Ik zit zelf op de remise 's-Gravenweg.

    • @cownenl252
      @cownenl252 5 років тому

      Oké, jammer

    • @busdrivernick375
      @busdrivernick375 5 років тому

      @@cownenl252 hallo. Over 3 jaar zal je heel misschien Metrolijn E zien. Wat wouter allemaal doet ga ik ook doen. Dus nog even geduld!

  • @busdrivernick375
    @busdrivernick375 5 років тому

    Mooi gedaan weer
    Is het jou ook al opgevallen dat er al een stuk of 15 a 20 Pinfos 5600en in dienst zijn?? Stond vandaag op zalmplaat te filmen. Had er 4 gefilmt. Kwamen ze mooi de bocht door was ik net te laat met inzoomen. ☹😂😂😝

    • @wouterontrack
      @wouterontrack  5 років тому

      Haha ja, ik heb intussen al op een aantal gereden. Ideaal 😁👍🏻

    • @busdrivernick375
      @busdrivernick375 5 років тому

      @@wouterontrack zag je 2 weken terug op maandag met 5616 5602. Kan dat kloppen net na de ochtend spits (suc6 met staken dinsdag)

    • @wouterontrack
      @wouterontrack  5 років тому

      Dat zou zomaar kunnen haha. Ik onthoud al die wagennummers niet hoor 😅👍🏻

  • @SnS-SpartaN
    @SnS-SpartaN 5 років тому +1

    *_Cabinerit, lijn E?_*

    • @wouterontrack
      @wouterontrack  5 років тому

      Helaas! Ik zou daar graag een filmpje van maken, maar ik heb geen bevoegdheid om op lijn E te rijden. De Hoekse lijn zit er wel aan te komen 😁👍🏻

  • @busdrivernick375
    @busdrivernick375 5 років тому

    Was dit een avondritje???

  • @GerardBurger
    @GerardBurger 2 роки тому

    Ik vraag mij nou eigenlijk af of de parkeersporen gebruikt worden, sinds die ene "ongeluk"??

    • @wouterontrack
      @wouterontrack  2 роки тому +2

      De twee middelste sporen worden inderdaad gewoon weer gebruikt. De twee buitenste sporen zijn tot nader order niet in gebruik.

    • @ryanair669
      @ryanair669 2 роки тому

      @@wouterontrack mogen de mg2/1 op de A lijn rijden want ik heb ze nog nooit gezien op de A of B lijn

    • @wouterontrack
      @wouterontrack  2 роки тому

      De mg2/1 heeft geen pantograaf, dus kan alleen op lijn C en D komen.

    • @ryanair669
      @ryanair669 2 роки тому

      @@wouterontrack bedankt voor je uitleg 😉

    • @ryanair669
      @ryanair669 2 роки тому

      @@wouterontrack hebben de
      mg2/1 sg2/1 ook airco's

  • @tom-sn4gd
    @tom-sn4gd 5 років тому

    18:24 very long track between two station.😮

    • @wouterontrack
      @wouterontrack  5 років тому +1

      Yes it's currently our longest bit between two stations. As soon as the Hoekse lijn opens, the longest track between two stations will be between Steendijkpolder and Hoek van Holland Haven. 😁👍🏻

    • @tom-sn4gd
      @tom-sn4gd 5 років тому

      Oh I see a map of the new line! Very much longer!

  • @erikmeidoorn1745
    @erikmeidoorn1745 5 років тому +1

    Eindpunt De Akkers Walvisstaart

    • @wouterontrack
      @wouterontrack  5 років тому +1

      Klopt helemaal! En wist je dat de bek van de walvis helemaal in Den Haag staat? Dat is het nieuwe station Den Haag Centraal van lijn E. 😁👍🏻

    • @ryanair669
      @ryanair669 Рік тому

      @@wouterontrack wouter wist je dat het spoor in de winter krimpt en in de zomer breder wordt

  • @agathelema6158
    @agathelema6158 Рік тому

    Emmanuel musongo