Pentru această postare trebuia mai mult documentat....Ex.mierea se găsea din belșug dacii se ocupau cu apicultura era chiar în stare naturală prin păduri . albine sălbatice .... și dacă dăm timpul înapoi înainte de daci in culturile Cucuteni.. Gumelnița..etc.... strămoșii noștri se ocupau cu agricultura, creșterea animalelor.. ciobani care au ajuns până departe în Europa cu oile lor..... foarte multe popoare au învățat de la strămoșii noștri..
Foarte frumos chear ma suprins comentariul tau am 35 de ani si nici nu stiam si aia cu oile tratiția sau nu stiu cum sà-ți ràspund se duce mai departe munti nostri romàneşti ascunde multe legende si multà istorie ne descoperità si chear acolo in munti cum ar fii apuseni carpati omu sunt multi ciobani cu oile lor si acolo nu se va termina in veci vecilor tradiția merge mai departe❤❤❤!
@@cristilungu9107 ...iar pentru "altii" "E GRELE"cu gramatica limbii romane...postari de analfabeti pe toata pagina...si tu ai fost la scoala degeaba...te pricepi la Istorie , cum se pricepe porcu' la portocale....
Foarte interesant clipul și bine documentat, cu mențiunea că Paul de Alep a văzut doar cum trăiau oamenii aparținând mănăstirilor(Biserica a pierdut robii și moșiile odată cu Legea Secularizării introdusă de A I Cuza_ Vodă)...deci, nu era aceeași situație în teritoriul Țărilor Române...abia aștept să vizionăm un documentar și despre Domnul Alexandru cel Bun, care a pus bazele comerțului naval și riveran in Țara Moldovei!!! mulțumesc cu recunoștință 🙏✨💓
Iar te dai în bălți, murdărești marii domnitor și tu o știi că lucrurile nu au fost așa, încearcă să prezinți viața dacilor și a celor după ei cu respect,așa te faci și dumneata respectat.
Mongolii turcii erau cu retetele culinare in buzunare stiim cu totii ce haleste mongolii asa CA lasati balta retetarul CA daca era ceva turcesc isi avea corespondetul in Mongolia LoR 🤣🤣🤣🤣
Pai ,da,ca mincau turcii la porc de le curgeagradime din gura!😂😂 Sti de ce,stramosi nostri ,Apropo de turcii,au ajuns din oierii Sa manince si altceva??
@@lunguolimpiateodora9935 E si normal fiind luati (pentru o perioada) de catre imperiul austro-ungarico, dar asta nu are nici o legatura cu mincarea traditionala a rominilor ,DECI cu a stramosilor nostri Dacii.
ft bine documentat. o mica scapare: merele si mierea nu erau rare nici in antichitate si nici mai tarziu. nu la noi. in fapt, mierea produsa aici era unul din produsele cele mai apreciate si vandute. apicultura a fost, si la daci si in cele trei regate romanesti de mai tarziu, o ocupatie de baza. miedul facut in Moldova, spre exemplu, era net superior celui ucrainean, ori polon. iar, cidrul de la noi, inca de la daci era vestit in toata lumea. nu degeaba unul din firele Drumului Matasii a trecut mereu pe aici....pana in epoca industriala, cand vasele cu aburi au capatat monopol, de facto.
o curiozitate:mierea are un asa-zis termen de valabilitate indefinit.literalmente nu se alterează niciodata.s-au gasit recipiente de 8000-9000 de ani cu miere intactă.sincer,nu stiu daca si comestibila.umiditatea o strică.
Titlul de mai sus nu are aproape nici o legătură cu conținutul. M-am așteptat să ne ofere informații despre gastronomia epocii medievale , dar in schimb am primit o dizertație de politică internă si externă, combinată cu legende vampirești . O prosteală fără cap si coadă ! 👎🤬
In cronici istorice se scrie că soldații lui Mihai Viteazul mâncau un fel de mămăligă ,mai mult un fel de terci din faina de mei ,deci rețeta mămăligii ar putea fi veche de vreo câteva secole sau mai mult .
Dacii consumau vin? Va rog sa- mi spuneți în ce sit arheologic s-au găsit unelte sau vase ( amfore) de păstrat vinul? Dvs vorbiți serios cind afirmați ca dacii aveau podgorii? Aștept sa ma iluminați din vastele dvs cunoștințe.
Îngroşarea sau întărirea vinului prin îngheţare, folosită de Geto-Sciţii amintiţi de Ovidiu Naso, este o tehnică avansată, astăzi din păcate puţin folosită în afara marilor producători. Sabarios, care era zeu al vinului la unii dintre Traci, va fi adoptat de Greci sub numele de Dionisos. Am amintit în mai vechiul material despre vin celebra întâmplare a tăierii viilor din ordinul lui Burebista. Am arătat atunci că nu are logică afirmaţia după care tăierea s-a făcut spre a împiedica beţia, dacă ar fi fost vorba despre o beţie obişnuită. Asta pentru că Dacilor le mai rămâneau cel puţin miedul, cidrul şi berea spre a se îmbăta, dacă îşi doreau asta. A apărut şi fantezia după care viile ar fi adus migratori în Dacia, iar Burebista ar fi tăiat viile de frica acestor migratori. Ideea este complet lipsită de temei, câtă vreme nu există consemnată nicio asemenea „invazie după struguri” sau „după vin” a vreunui popor migrator. Mai mult, tăierea are loc într-o vreme de maximă putere a lui Burebista şi de lipsă a năvălirilor străine. Singura explicaţie logică este aceea a beţiei rituale produsă de răspândirea de către grecofili a cultului lui Dionisos (Bachus la Romani) - prin coloniile greceşti de la ţărmurile Dunării şi Mării Negre. Beţie pe care Burebista şi cei din jurul său, adepţi ai zalmoxianismului - un curent militarist-ascetic - nu o puteau accepta. Dincolo de discuţia pe temă, este esenţială existenţa largă a viilor şi facerii vinului în Dacia lui Burebista. Sciţii şi Dacii beau vinul, de obicei, fără a-l amesteca, asemenea Romanilor şi Grecilor, cu apă. Aceasta şi pentru că vinurile nordice erau mai subţiri decât cele mediteraneene, la facerea cărora se foloseau foarte mult stafidele şi alte fructe. Cercetările făcute asupra modelelor de struguri de pe diferite obiecte - de la ritoane la coloane din piatră - au dovedit că se cultivau atât soiuri pentru vin, cât şi pentru ceea ce astăzi numim „struguri de masă”.
În timpul lui Burebista, cred ca știți ca geții care au fost aduși de la sud de Dunăre, erau adepții cultului Cabirilor. La nord de Dunăre, cabirii au reușit sa cultive via pentru a putea avea " carburant" în timpul celor 4 sărbători anuale închinate zeului grecDionisos. Dar de aici si pina la i a spune ca în actuala Moldova unde erau tribul Carpilor și Carpilanilor , se cunoștea via , cred ca e o rea intenție.
@@corneliuluncan928 geții de la sud de Dunăre, au fost aduși de Burebista pentru a forma acea oaste numeroasa care ar fi trebuit sa se lupte pentru supremația europeana cu legiunile lui Caesar. După cum știm lupta nu a mai avut loc , deoarece în același an au fost asasinați și Burebista și Caesar.
@@catalinbudescu2887 De unde aveți informația ? Trebuie să trag concluzia că în nordul Dunări nu era populație ?! După informațiile mele cei cei din sudul Dunării erau numiți traci, cei din nord erau geți (daci) :
100 % DA !!!! LA FEL CA MINCIUNILE SCRISE MAI TARZIU DESPRD PRIMII 6 ÎMPĂRAȚI ROMANI (ex: Tiberiu .....Caligula......Nero ) SI CARE DIN PĂCATE AU RAMAS IN ISTORIE CA FAPTE ADEVĂRATE 🥴🥴🥴🥴 Primii 6 împărați romani fac parte din dinastia Iulio Claudiană.....iar ~Istoria Romei~ se scrie la un moment dat in a doua jumătate a sec 1.....in timpul unor împărați care făceau parte dintr-o ALTĂ DINASTIE (clan , familie mărită) RIVALĂ ☝️☝️
Oameni buni de mult nu m am.distrat asa citindu va comentariile Retete cu hohote dd ris De atita ris iti trece foamea !!! Acum in evul mediu intunecat mincarea se baza f mult pe carnuri(vinat caprine si ovine - celebre erau protapurile cu miei sau berbecuti) Prajiturile erau facute cu nuci si.miere ( la noi) in vest prajiturile erau f diversificate Vinul.era chiar din vremea dacilor Dar cine bea prea mult era pedepsit Cereale erau griul.( piinea si aluaturile de casa) meiul( turtite) si cerealele ptr animale Legume mai putin doar dupa calatoriile lui Columb si a conquistadorilor spanioli in Americi au aparut porumbul.fasolea rosiile Fructe cit cuprinde ( din ele se facea si tarie) De mincat in evul.mediu se munca cu miinile fara tacimuri aparute mult mai tirziu Dacii aveau un obicei csm.scirbos Mincau mult dadeau afara si.mincau in continuare( am citit intr un vechi tratat gastronomic la un anticariat) Lui Mircea cel.Batrin ii placeau dropiile la tava Vlad era f sobru la mincare nu facea excese Lui Stefan in schimb ii placeau friptirile de vinat ( in soecial.pulpa de caprioara udata din belsug cu Cotnari) Dupa venirea fanariotilor ne au impinzit mkncarurile turcesti Tuslamale.sarmalute in foi de varza sau vita vjnete umplute chioftele( chiftele) Sarailii baclavale sugiuc si multe altele In Dobrogea mult mult pilaf cu berbecut De la rusi ne au venit coxonacii de la austro.ungari prajiturile fine cu creme si torturile si celebrele snitele Cine vrea sa stir mai multe Tratatul.gastronomic al lui Pastorel Teodoreanu Va doresc pofta buna!
Sa bei singe este o uricune inaintea Domnului 😂😂😂😂😂😂😂pai atunci cum a fost Stefan sfint????????? Mi-e scirba, a avut femei, a curvit si acum la-u facut sfint. Cind eream copil la scuala am invatat asa lucruri frumoase Istorie mincinoasa. Doamne iarta-ne!!!
Nu știu de când dar sigur înainte de mămăliga din porumb se manca un terci f similar din mei. Deci probabil că nu era f diferit felul în care se manca. Știm ca Filistenii s-au dus în estul marii mediteranean cu porcii după ei deci putem presupune ca și dacii aveau ca principală în meniu carnea de porc.
Băi, frate, îmi șterge cineva automat postarile. Am postat de 5 ori raspuns lui dinur.2584, dar postarile au fost sterse idiferent daca au continut link sau nu. dacă face cineva glume din astea mai bine sa se spînzure.
@@Stelarium e un sit in care se afla o poza cu un act oficial emis la 1860. Pe act e trecut numele de atunci al țării: principatele-unite Moldova si Valahia Trebuia sa ii arăt cuiva aici act oficial cu numele țării. Ăștia sterg orice linc, iar poza nu se poate pune aici. Cum sa fac?
De la daci pana la formarea limbii romane au trecut 1500 de ani, pana atunci se vorbea slava, bulgara, avara, cumana, pecenega, gepida. .etc...adica limbile acelor popoare migratoare care au trecut prin aceste zone
Încerc să ghicesc înainte de a viziona videoclipul: mâncarea preferată a lui Ştefan cel Mare era cartofii prăjiți cu mămăligă şi salată de roşii. Erau moştenire de la dacii liberi, care ajunseseră până în America şi le-au oferit aceste bunătățuri aztecilor, incaşilor şi civilizației Maya. Dar ca să justifice drumețiile costisitoare de peste ocean, spaniolii au spus că ei le-au adus de acolo!
incerci sa pari inteligent si caustic (gratuit, as adauga), dar reusesti doar sa fii usor penibil. ghiceste asta: cine a mai apreciat comentariul in afara de like`ul pe care ti l`ai acordat singur. sa iti dai singur like e similar cu a`ti face singur....dar mai bine nu termin fraza. nu de alta, dar nu vreau sa fiu rau. nu azi, cel putin :)))
Marș la școală, mă, analfabetule! Ești atât de prost și inadecvat încât ar trebui să ți se interzică să te exprimi pe orice rețea, exact ca la restul populației în proporție de 95%. Noroc cu feisbuc, tok tok și you tube, să aveți și voi, imbecilii nebăgati în seamă la ei în familie, în sat, pe scară etc, etc, unde să vă exhibati prostia, răutatea și fudulia retarda. Marș!
@@Vlad-yi6oo haa haaa, ce șmecher ești! Ai găsit-o repede. Și in Germania, Britania, Anatolia, Helveția ce culturi dominante au venit intre timp? În Malta de ce se mai vorbește malteza? malta a fost o mie de ani sub romani plus alte sute de ani sub cultură dominantă arabă. Hai, găsește șmecherii.
@@alexandruraicu2307 Exista o carte de Teohar Mihadas, se numește "Înaltele acele vremi". Cuvântul se găsește și în dicționarul de arhaisme și regionalisme. Având în vedere contextul, nu am greșit când l-am folosit. Mai apare și ca licență poetica în unele situații.
Țepeș nu a băut sângele nimănui,l-ar bea pe al vostru in ziua de azi,dacă R auzi ce minciuni se spun despre el.Ținea toate posturile,a murit ca un războinic ,avea credința .Mircea/Mihai/Țepeș/Ștefan luptau cu Sfinții lângă ei,cum crezi ca au învins de zeci de ori,armate de 9-10 ori mai dotate mai mari decât ale alor? Asa ca,lasă fascinația deoparte ,spune întâmplări reale.
@@andreeapalici6042 Da, aveti dreptate - nu erau probabil secera, coasa dar in video spune ca taiau cu sulita, nu cu sabia care ar mai fi facut sens. Cum sa tai cu sulita??? Ati incercat vreodata? ... Asa m-am gandit si eu. O zi buna!
Corect! Cei ce au venit după Iliescu ne-au învățat cum să o sugem azi ca să fim progresisti. Poate totuși vine cineva sa aprindă lumina dacă tot e orgie...
acel steag nu are nicio legătură cu câinii , pentru că era un cap de LUP ! Și de ce era așa , cu coadă ca de șarpe , întrebați-l pe Traian , fostul împărat roman , pentru că el a dat porunca să fie astfel reprezentat steagul de luptă al dacilor , pe columna lui !
De acord cu afirmatia, totusi nu pot sa nu remarc slaba abordare a fiecarui subiect, printr'o firava frazeologie si'o constructie simplificata, gata (spun ei) sa fie'nteleasa si de o capra ... dar de gangavii mileniali formatati la pseudo-scoli prin pseudo-cursuri. Totusi, mai provocator ar fi ca toate aceste galimatiasuri de informatie sunt scornite de oenghisti / activisti "nu-prea-romani", nu-prea-de-pe-aici sau, oricum, manevrati cu anume interese - tocmai acestia difuzeaza si interpreteaza istoria mea, iar cel mai starnitor este prezentarea situatiilor politice post-1910 si mai ales 1920-1945 si 1945-1989.
N-a existat nici-o romanizare. Romanii au ocupat doar 15% din teritoriu. Roma a fost înființată de traci, deci vorbitori ai aceleiași limbi cu diferențe minore
Ce spui tu sînt bazaconii, mai învata... Asa e daca UA-cam si alte canale sînt accesibile oricui. Hrana soldatilor romani pe timp de iarna era de exemplu, slanina,pîine, ceapa si vin îndoit cu apa. Si nici vara nu mîncau prea bine. Ce ai spus tu despre romani este valabil doar pentru aristocratie si lumea buna din palatul împaratului.
@@marimarius521 cred că și cu săgeata merge la fel de bine ca și cu sulița la dumnealui . Vloggerul e din cei care se dă iute ca săgeata , tare ca piatra , dar de fapt cred că nu nimerește nici cu gândul măcar ce ar trebui să nimerească !
Da...... adică nu ! Nu toate sulițele erau la fel cum crezi tu ăsta cu nume de arhanghel ☝️. De fapt există două tipuri de sulițe ,cu două tipuri de vârfuri de metal diferite : - pt aruncat în dușman de la distanță cu vârf ascuțit și lung - sulița de luptă pe care soldatul o tine în mână și cu care urmărește să își lovească adversarul ,in special cu partea de metal . Sulița asta are lama mai lată ,iar lama se ascuțea și în părțile laterale ,nu doar la vârf..... Deci : DA , GRÂNELE PUTEAU FI TĂIATE CU SULIȚA ASTA "tip 2"
@@Stelarium ...apoi grâul in antichitate era mult mai înalt decât azi ....1- 1,5 metrii înălțime ☝️☝️..... Mai mult ca sigur că soldații (înaintașii) au deschis drumul prin grâu cu sulițele cu vârf lat (metalul era mai slab decât în Imperiul Roman,de exemplu ; era OBLIGATORIU să fie bătut/turnat în forme bădărane ☝️) ,culcând grâul.. dar și TĂINDU-L cu părțile laterale ale vârfului suliței ☝️☝️☝️☝️☝️🥴
Hai sa te lamuresc, ca mi'e mila de tine. România se scrie si s'a scris mereu cu "â" si nu cu "î". Eu scriu fara diacritice pentru ca am meniul si tastatura in limba engleza.
@@florincroitoru1502 Ei pe ei se numeau rumuni sau rumîni, astea fiind endonimele. Ca exonime folosite de străini cunoaștem: daci, geți in antichitate dar și mai târziu, în evul mediu la unii autori bizantini sau din țări catolice; vlahi, valahi, blachi, volohi, vlasi, blasi, olahi, ulag..., în perioada medievală.
@@dinur.2584 rumîn nu a fost endonim (nume etnic). Rumîn a fost stare socială, deci ce spui tu e total fals. În evul mediu endonim pt români a fost valahi!
De parca nemții nu existau pana sa se formeze Germania în 1800. După capul tău poporul kurd nu exista fiindcă nu a fost niciodată pe harta un stat numit Kurdistan.
@@Stelarium da, existau, dar nu se numeau români. Nici măcar rumîni nu se numeau. Rumîni se numeau iobagii din Valahia. Român este un artificiu făcut de istorici și de lingviști, nu de popor! E un fals!!
Pentru această postare trebuia mai mult documentat....Ex.mierea se găsea din belșug dacii se ocupau cu apicultura era chiar în stare naturală prin păduri . albine sălbatice .... și dacă dăm timpul înapoi înainte de daci in culturile Cucuteni.. Gumelnița..etc.... strămoșii noștri se ocupau cu agricultura, creșterea animalelor.. ciobani care au ajuns până departe în Europa cu oile lor..... foarte multe popoare au învățat de la strămoșii noștri..
Mierea se si gasea din abundenta in padurile carpatilor despre ce vorbim nici nu era nevoie sa fie apicultori
Foarte frumos chear ma suprins comentariul tau am 35 de ani si nici nu stiam si aia cu oile tratiția sau nu stiu cum sà-ți ràspund se duce mai departe munti nostri romàneşti ascunde multe legende si multà istorie ne descoperità si chear acolo in munti cum ar fii apuseni carpati omu sunt multi ciobani cu oile lor si acolo nu se va termina in veci vecilor tradiția merge mai departe❤❤❤!
Mămăligă de mei, produsele animale (lactate, carne) miere, fructe și legume, vânat, pește era baza alimentației omului obișnuit.
Asa e Dumitru,da na ,e grele pentru unii cu istoria,le face greu la stomac 😂
@@cristilungu9107 ...iar pentru "altii" "E GRELE"cu gramatica limbii romane...postari de analfabeti pe toata pagina...si tu ai fost la scoala degeaba...te pricepi la Istorie , cum se pricepe porcu' la portocale....
*Felicitări pentru reportaj! Sincer să fiu, este pentru prima dată când aud așa ceva!?.Toată stima!
Foarte interesant clipul și bine documentat, cu mențiunea că Paul de Alep a văzut doar cum trăiau oamenii aparținând mănăstirilor(Biserica a pierdut robii și moșiile odată cu Legea Secularizării introdusă de A I Cuza_ Vodă)...deci, nu era aceeași situație în teritoriul Țărilor Române...abia aștept să vizionăm un documentar și despre Domnul Alexandru cel Bun, care a pus bazele comerțului naval și riveran in Țara Moldovei!!! mulțumesc cu recunoștință 🙏✨💓
Iar te dai în bălți, murdărești marii domnitor și tu o știi că lucrurile nu au fost așa, încearcă să prezinți viața dacilor și a celor după ei cu respect,așa te faci și dumneata respectat.
Asa este, habar nu are de nimic. Titlul este despre mîncare si el vorbeste despre legende 😂
S-ar putea sa fii puțin prost
Vinatul! La protap!😊🐷🐖🐏🐑🐐Iar majoritatea retetelor culinare de azi ,provin de la turci!( iar noi le spunem traditionale😉)
Mongolii turcii erau cu retetele culinare in buzunare stiim cu totii ce haleste mongolii asa CA lasati balta retetarul CA daca era ceva turcesc isi avea corespondetul in Mongolia LoR 🤣🤣🤣🤣
taiatul porticulor si mancarea soricului tot vine de la turci?
@@lunguolimpiateodora9935 si alora le spunem tot traditionale :P
Pai ,da,ca mincau turcii la porc de le curgeagradime din gura!😂😂 Sti de ce,stramosi nostri ,Apropo de turcii,au ajuns din oierii Sa manince si altceva??
@@lunguolimpiateodora9935 E si normal fiind luati (pentru o perioada) de catre imperiul austro-ungarico, dar asta nu are nici o legatura cu mincarea traditionala a rominilor ,DECI cu a stramosilor nostri Dacii.
ft bine documentat.
o mica scapare: merele si mierea nu erau rare nici in antichitate si nici mai tarziu. nu la noi. in fapt, mierea produsa aici era unul din produsele cele mai apreciate si vandute.
apicultura a fost, si la daci si in cele trei regate romanesti de mai tarziu, o ocupatie de baza.
miedul facut in Moldova, spre exemplu, era net superior celui ucrainean, ori polon.
iar, cidrul de la noi, inca de la daci era vestit in toata lumea. nu degeaba unul din firele Drumului Matasii a trecut mereu pe aici....pana in epoca industriala, cand vasele cu aburi au capatat monopol, de facto.
o curiozitate:mierea are un asa-zis termen de valabilitate indefinit.literalmente nu se alterează niciodata.s-au gasit recipiente de 8000-9000 de ani cu miere intactă.sincer,nu stiu daca si comestibila.umiditatea o strică.
Nu prea am răbdare de obicei Dar mi-a plăcut materialul ăsta
Titlul de mai sus nu are aproape nici o legătură cu conținutul.
M-am așteptat să ne ofere informații despre gastronomia epocii medievale , dar in schimb am primit o dizertație de politică internă si externă, combinată cu legende vampirești .
O prosteală fără cap si coadă ! 👎🤬
Este corect spus. abureli, ipoteze neverificate și alte astfel de prostioare.
@@sarmaticusmalus4699 Prostioare neverificate , dar uite câți fraieri se inflamează, se contrazic, cresc acest canal plin de erori.
Mulțumim foarte interesant...👏👏👏🙋♂️
Apreciez acest subiect , insfirsit ceva util ! 🐺👍
daaa, foarte util. Era vorba despre ce mancau romanii in evul mediu si dacii si prezinta ca vlad tepes bea sange..... bun asa
@@dorin.dumitru Hai sa o lasam balta acum vine afara .ca era canibal 🤣😂😀😁😄🤣😂😀😁
Mulțumim mult pentru acest video!!!🤗🤗🤗
Felicitari pentru toate documentarele. Super canal. Bafta!
Interesant video...felicitări...
In cronici istorice se scrie că soldații lui Mihai Viteazul mâncau un fel de mămăligă ,mai mult un fel de terci din faina de mei ,deci rețeta mămăligii ar putea fi veche de vreo câteva secole sau mai mult .
Până la apariția porumbului, mămăliga se făcea din mei, rețetă mai veche cu câteva milenii, nu secole !!
De ceapa cu untura pe paine ați auzit?Vânat nu mânca oricine nici azi
Dacii consumau vin? Va rog sa- mi spuneți în ce sit arheologic s-au găsit unelte sau vase ( amfore) de păstrat vinul? Dvs vorbiți serios cind afirmați ca dacii aveau podgorii? Aștept sa ma iluminați din vastele dvs cunoștințe.
Îngroşarea sau întărirea vinului prin îngheţare, folosită de Geto-Sciţii amintiţi de Ovidiu Naso, este o tehnică avansată, astăzi din păcate puţin folosită în afara marilor producători.
Sabarios, care era zeu al vinului la unii dintre Traci, va fi adoptat de Greci sub numele de Dionisos.
Am amintit în mai vechiul material despre vin celebra întâmplare a tăierii viilor din ordinul lui Burebista. Am arătat atunci că nu are logică afirmaţia după care tăierea s-a făcut spre a împiedica beţia, dacă ar fi fost vorba despre o beţie obişnuită. Asta pentru că Dacilor le mai rămâneau cel puţin miedul, cidrul şi berea spre a se îmbăta, dacă îşi doreau asta. A apărut şi fantezia după care viile ar fi adus migratori în Dacia, iar Burebista ar fi tăiat viile de frica acestor migratori. Ideea este complet lipsită de temei, câtă vreme nu există consemnată nicio asemenea „invazie după struguri” sau „după vin” a vreunui popor migrator. Mai mult, tăierea are loc într-o vreme de maximă putere a lui Burebista şi de lipsă a năvălirilor străine. Singura explicaţie logică este aceea a beţiei rituale produsă de răspândirea de către grecofili a cultului lui Dionisos (Bachus la Romani) - prin coloniile greceşti de la ţărmurile Dunării şi Mării Negre. Beţie pe care Burebista şi cei din jurul său, adepţi ai zalmoxianismului - un curent militarist-ascetic - nu o puteau accepta.
Dincolo de discuţia pe temă, este esenţială existenţa largă a viilor şi facerii vinului în Dacia lui Burebista.
Sciţii şi Dacii beau vinul, de obicei, fără a-l amesteca, asemenea Romanilor şi Grecilor, cu apă. Aceasta şi pentru că vinurile nordice erau mai subţiri decât cele mediteraneene, la facerea cărora se foloseau foarte mult stafidele şi alte fructe.
Cercetările făcute asupra modelelor de struguri de pe diferite obiecte - de la ritoane la coloane din piatră - au dovedit că se cultivau atât soiuri pentru vin, cât şi pentru ceea ce astăzi numim „struguri de masă”.
În timpul lui Burebista, cred ca știți ca geții care au fost aduși de la sud de Dunăre, erau adepții cultului Cabirilor. La nord de Dunăre, cabirii au reușit sa cultive via pentru a putea avea " carburant" în timpul celor 4 sărbători anuale închinate zeului grecDionisos. Dar de aici si pina la i a spune ca în actuala Moldova unde erau tribul Carpilor și Carpilanilor , se cunoștea via , cred ca e o rea intenție.
@@catalinbudescu2887 Cine i-a adus pe geți de la sud de Dunăre ?
@@corneliuluncan928 geții de la sud de Dunăre, au fost aduși de Burebista pentru a forma acea oaste numeroasa care ar fi trebuit sa se lupte pentru supremația europeana cu legiunile lui Caesar. După cum știm lupta nu a mai avut loc , deoarece în același an au fost asasinați și Burebista și Caesar.
@@catalinbudescu2887 De unde aveți informația ? Trebuie să trag concluzia că în nordul Dunări nu era populație ?! După informațiile mele cei cei din sudul Dunării erau numiți traci, cei din nord erau geți (daci) :
Legendele urâte despre Vlad Țepeș și Ștefan cel Mare sunt scornite de cei invidiosi !
100 % DA !!!! LA FEL CA MINCIUNILE SCRISE MAI TARZIU DESPRD PRIMII 6 ÎMPĂRAȚI ROMANI (ex: Tiberiu .....Caligula......Nero ) SI CARE DIN PĂCATE AU RAMAS IN ISTORIE CA FAPTE ADEVĂRATE 🥴🥴🥴🥴
Primii 6 împărați romani fac parte din dinastia Iulio Claudiană.....iar ~Istoria Romei~ se scrie la un moment dat in a doua jumătate a sec 1.....in timpul unor împărați care făceau parte dintr-o ALTĂ DINASTIE (clan , familie mărită) RIVALĂ ☝️☝️
Vlad Tepes a avut multi dusmani
Woaw mega fain acest Video
Exact ceea ce mănâncam in zilele de azi pt ca nu ne-am îndepărtat foarte mult de evul mediu no?:))
Prost mai esti..
Oameni buni de mult nu m am.distrat asa citindu va comentariile
Retete cu hohote dd ris
De atita ris iti trece foamea !!!
Acum in evul mediu intunecat
mincarea se baza f mult pe carnuri(vinat caprine si ovine - celebre erau protapurile cu miei sau berbecuti)
Prajiturile erau facute cu nuci si.miere ( la noi) in vest prajiturile erau f diversificate
Vinul.era chiar din vremea dacilor
Dar cine bea prea mult era pedepsit
Cereale erau griul.( piinea si aluaturile de casa) meiul( turtite) si cerealele ptr animale
Legume mai putin doar dupa calatoriile lui Columb si a conquistadorilor spanioli in Americi au aparut porumbul.fasolea rosiile
Fructe cit cuprinde ( din ele se facea si tarie)
De mincat in evul.mediu se munca cu miinile fara tacimuri aparute mult mai tirziu
Dacii aveau un obicei csm.scirbos
Mincau mult dadeau afara si.mincau in continuare( am citit intr un vechi tratat gastronomic la un anticariat)
Lui Mircea cel.Batrin ii placeau dropiile la tava
Vlad era f sobru la mincare nu facea excese
Lui Stefan in schimb ii placeau friptirile de vinat ( in soecial.pulpa de caprioara udata din belsug cu Cotnari)
Dupa venirea fanariotilor ne au impinzit mkncarurile turcesti
Tuslamale.sarmalute in foi de varza sau vita vjnete umplute chioftele( chiftele)
Sarailii baclavale sugiuc si multe altele
In Dobrogea mult mult pilaf cu berbecut
De la rusi ne au venit coxonacii de la austro.ungari prajiturile fine cu creme si torturile si celebrele snitele
Cine vrea sa stir mai multe
Tratatul.gastronomic al lui Pastorel Teodoreanu
Va doresc pofta buna!
Mâncarea cel mai des întâlnită a dacilor din cate ne spune si arheologia este mâncarea scăzută de linte cu diverse condimente din flora spontana
Sa bei singe este o uricune inaintea Domnului
😂😂😂😂😂😂😂pai atunci cum a fost Stefan sfint?????????
Mi-e scirba, a avut femei, a curvit si acum la-u facut sfint.
Cind eream copil la scuala am invatat asa lucruri frumoase
Istorie mincinoasa.
Doamne iarta-ne!!!
dar nu ați învățat să scrieți corect , când erați copil la școală ! Iar Ștefan cel Mare și Sfânt a fost sfânt , nu înger !
Doamne, iarta, ce incult esti! L-au* se scrie, agramato.
@@luxrose1194 Da ingerul VRANCIOAIEI .
Care-i lua durerile !☝️
Nu știu de când dar sigur înainte de mămăliga din porumb se manca un terci f similar din mei. Deci probabil că nu era f diferit felul în care se manca. Știm ca Filistenii s-au dus în estul marii mediteranean cu porcii după ei deci putem presupune ca și dacii aveau ca principală în meniu carnea de porc.
Nu va este rusine sa răspândiți minciuni odioase despre çonducatorii noștri fără sa aveți vreo dovada, pe baza unor zvonuri după ureche ?
Poate ai vostri. Ca ai nostri,si ai mei nu au fost !
Toată viața am mâncat ouă. De aceea apar galben în fotografie.😅
Băi, frate, îmi șterge cineva automat postarile. Am postat de 5 ori raspuns lui dinur.2584, dar postarile au fost sterse idiferent daca au continut link sau nu.
dacă face cineva glume din astea mai bine sa se spînzure.
Salut. Se sterg automat daca folosesti cuvinte urate sau pui nume de site uri. Dar mai sunt si erori
@@Stelarium e un sit in care se afla o poza cu un act oficial emis la 1860. Pe act e trecut numele de atunci al țării: principatele-unite Moldova si Valahia
Trebuia sa ii arăt cuiva aici act oficial cu numele țării. Ăștia sterg orice linc, iar poza nu se poate pune aici. Cum sa fac?
Super videoclip 👏
Daci mâncau carne ,fructe și pasca !
Chiar căutăm pentru noul proiect informații în legătură cu bucatele utilizate de către descendenții noștri ms
de la daci până la formarea limbii române oamenii în ce limbă s-au înțeles?
Limba latinească corpo sana mento bona așa ceva sau invers😢
De la daci pana la formarea limbii romane au trecut 1500 de ani, pana atunci se vorbea slava, bulgara, avara, cumana, pecenega, gepida. .etc...adica limbile acelor popoare migratoare care au trecut prin aceste zone
@@tiberiujaczko369deci 1500 de ani au vorbit diferite limbi și apoi și-au dat seama că trebuie să vorbească limba română pentru că se numesc români.
@@petruhosu5147 pentru cei cu creier de euglenă verde, raspunsul este da, n ai ce sa iti bati capu cu ei....
@@tiberiujaczko369acest comentariu dovedește că există specii evoluate.
De unde știi tu când s-a format limba română?
FRUMOS
Il denigrați degeaba pe Țepeș
Nu-l denigreaza nimeni,cu asa o țeapaaaaaaaaaa.....
@@anisoaraporos6754 Credincios ,in ce
Cum tiai dat seama ?
@@gheorgheh6083 Da . A fost credincios ,bun si drept pentru țara lui . Dar tu ce crezi ? A fost credincios sau trădător ???
@@gheorgheh6083 Da , a fost credincios, bun si drept pentru țara lui . Asa cred eu . Tu ce crezi ? A fost credincios sau trădător?
Încerc să ghicesc înainte de a viziona videoclipul: mâncarea preferată a lui Ştefan cel Mare era cartofii prăjiți cu mămăligă şi salată de roşii. Erau moştenire de la dacii liberi, care ajunseseră până în America şi le-au oferit aceste bunătățuri aztecilor, incaşilor şi civilizației Maya. Dar ca să justifice drumețiile costisitoare de peste ocean, spaniolii au spus că ei le-au adus de acolo!
incerci sa pari inteligent si caustic (gratuit, as adauga), dar reusesti doar sa fii usor penibil.
ghiceste asta: cine a mai apreciat comentariul in afara de like`ul pe care ti l`ai acordat singur. sa iti dai singur like e similar cu a`ti face singur....dar mai bine nu termin fraza. nu de alta, dar nu vreau sa fiu rau. nu azi, cel putin :)))
@@UmbraFulgur aproape tot ce ai scris e discutabil. Dar nu-mi place să-mi dau like singur. Laudă-mă gură c-am să-ți dau friptură.
@@UmbraFulgur ai auzit de sarcasm?
@@UmbraFulgur sau de glumă?
Marș la școală, mă, analfabetule! Ești atât de prost și inadecvat încât ar trebui să ți se interzică să te exprimi pe orice rețea, exact ca la restul populației în proporție de 95%. Noroc cu feisbuc, tok tok și you tube, să aveți și voi, imbecilii nebăgati în seamă la ei în familie, în sat, pe scară etc, etc, unde să vă exhibati prostia, răutatea și fudulia retarda. Marș!
Ce vrei sa spui cu “romanizare”?
Egiptul care a fost 400 de ani in imperiul roman și nu-s au romanizat !
Se romanizase însă nu a putut sa rămână asa deoarece au venit alte culturi dominante între timp.
@@Vlad-yi6oo haa haaa, ce șmecher ești! Ai găsit-o repede. Și in Germania, Britania, Anatolia, Helveția ce culturi dominante au venit intre timp? În Malta de ce se mai vorbește malteza? malta a fost o mie de ani sub romani plus alte sute de ani sub cultură dominantă arabă.
Hai, găsește șmecherii.
@@gheorgheenache7789 sunt mulți factori care pot determina schimbarea culturii pe un teritoriu. Ce nu-ți convine?
Păcat, ca nu s-au păstrat niște rețete culinare din acele vremi...
este fa proasto
Cum nu ??? Tot de atunci se gătește și se inventează noi Rețete , punând mereu câte ceva in plus . In general se fierbea carnea sau se făcea la jar !
Vremuri
@@alexandruraicu2307 Exista o carte de Teohar Mihadas, se numește "Înaltele acele vremi". Cuvântul se găsește și în dicționarul de arhaisme și regionalisme. Având în vedere contextul, nu am greșit când l-am folosit. Mai apare și ca licență poetica în unele situații.
Vanat nu .😅
Țepeș nu a băut sângele nimănui,l-ar bea pe al vostru in ziua de azi,dacă R auzi ce minciuni se spun despre el.Ținea toate posturile,a murit ca un războinic ,avea credința .Mircea/Mihai/Țepeș/Ștefan luptau cu Sfinții lângă ei,cum crezi ca au învins de zeci de ori,armate de 9-10 ori mai dotate mai mari decât ale alor?
Asa ca,lasă fascinația deoparte ,spune întâmplări reale.
"Apa potabila avea o calitate extrem de scazuta" ? Asta-i tampit.
Cum dracu le taiau cu sulitele?
..mancau salam de Sibiu ... si pui la rotisor reincalzit la microunde...
Si popcorn!:))
Stai. Sa nu uitam de parizerul cu soia !😂☝️
Si mai mancau proschuto si hamon seranno....si salam chorizzo
Cum dracu sa tai graul cu sulita? Bine ca nu-l taiau cu scuturile. Am trait sa o aud si pe asta
Pe atunci nu rea seceră sau coasă,erau săbii că era pe timpul războiului
Noi moldovenii avem securi , și taiem și acum grâul cu ele
@@andreeapalici6042 Da, aveti dreptate - nu erau probabil secera, coasa dar in video spune ca taiau cu sulita, nu cu sabia care ar mai fi facut sens. Cum sa tai cu sulita??? Ati incercat vreodata? ... Asa m-am gandit si eu. O zi buna!
Dar a ti uitat ce arme aveau DACII? Erau ca un fel de sabie cu virful indoit (ca o coasa).Probabil ca taiau cu acele arme!!! cine stie?
EU daca incerc cu o sulita sa tai grau.. Nu cred ca pot :))
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Prostii cu carte..sunt cei mai timpiti su periculosi
Asta e din sat cu ala care cara soarele in casa cu oborocul!🤣🤣🤣🤣🤣😂😂😂😂😂😅😅
Citește și el fără să gândească!
@@mariandanrotaru579 Da din povestile lui Ion Creanga ( mi se pare), cu "PROSTIA OMENEASCA".
Orz de griu (?)... Asta n-am mai auzit...
Dar de aurul din Moldova nu zici nimic?
❤️
Ludus Dacicus dovada de la Roma cu ce consumau gladiatorii
Ai bagat si niste insinuari si presupuneri de doi bani despre domnitori si teoria falsa cu romanii stramosii nostri... Ce sa faci si tu...
🙃😀😐👍
Și noi am mincat untura pe piine și usturoi 😂😂😂😂😂😢😢marmelada și mamaliga
M a rupt aia cu "E-urile" 😂😂😂
Cel mai prost si nedocumentat site, mai mult nu comentez,
Noroc ca v-a spus Iliescu ce mâncau strămoșii noștri. 😁😁😁
😅😅😅
Corect! Cei ce au venit după Iliescu ne-au învățat cum să o sugem azi ca să fim progresisti. Poate totuși vine cineva sa aprindă lumina dacă tot e orgie...
Vlad Tepes era vampir
Da au fost dacii însă CÂINII au ajuns corciti cu coada de sarpe ? (Steagul)
acel steag nu are nicio legătură cu câinii , pentru că era un cap de LUP ! Și de ce era așa , cu coadă ca de șarpe , întrebați-l pe Traian , fostul împărat roman , pentru că el a dat porunca să fie astfel reprezentat steagul de luptă al dacilor , pe columna lui !
Cosași + cărăbușii ?....
ce cărăbuși ?
Varza la Daci
Niște bețivi :)))
Corect!🍷🍷🍷👍
Mamaliga cu marmelada,,,,mincau rominii,,,dacii mincau carne,,,rominii beau suc,,,daci beau bere de miere,,,,,ce diferenta,,,,,
Ai vreun clip cu istoria completa a domniei lui Mihai Viteazul ?
Anti-Romania Propaganda
Bine, bine dar nu ai zis ce mancau ca si feluri de mancare!
Prietene, mai documenteazăte!!!
Bravo ! Ai scris corect romaneste !😅😅😅
@@simodragoman2422documentează-te...acum te legi de o cratimă?
Taiau graul cu sulitele si facea comert comercial.,mai lipsea ca luau lana de la gaini
Povesti , totul pentru bani . GFY
🤣🤣🤣 sa'nteleg ca tu muncesti pe nasturi? Caritate, nu? 😁
😂😂😂
De acord cu afirmatia, totusi nu pot sa nu remarc slaba abordare a fiecarui subiect, printr'o firava frazeologie si'o constructie simplificata, gata (spun ei) sa fie'nteleasa si de o capra ... dar de gangavii mileniali formatati la pseudo-scoli prin pseudo-cursuri. Totusi, mai provocator ar fi ca toate aceste galimatiasuri de informatie sunt scornite de oenghisti / activisti "nu-prea-romani", nu-prea-de-pe-aici sau, oricum, manevrati cu anume interese - tocmai acestia difuzeaza si interpreteaza istoria mea, iar cel mai starnitor este prezentarea situatiilor politice post-1910 si mai ales 1920-1945 si 1945-1989.
N-a existat nici-o romanizare. Romanii au ocupat doar 15% din teritoriu. Roma a fost înființată de traci, deci vorbitori ai aceleiași limbi cu diferențe minore
Min 0.45...
Ai dat-o in balarii cu vampiri.
Și deștepți mă au fost dacii !!
Da ,au fost foarte destepti.
A doua zi dupa chef !
Aveai vreun dubiu?! Oricum mai deștepți decât progresistii de azi. Măcar nu greșeau gaura. Dovadă ca s-au înmulțit destul cât sa reziste pana azi.
Ma indoiesc ca se ocupau doar cu agricultura , cata vreme Herodot i descrie ca un popor mandru, bogat cu harsamentul la cai din argint si aur .
Din cauza lor îmi place mie carnea
Cam slabă ordinea cronologică,
Ce spui tu sînt bazaconii, mai învata... Asa e daca UA-cam si alte canale sînt accesibile oricui. Hrana soldatilor romani pe timp de iarna era de exemplu, slanina,pîine, ceapa si vin îndoit cu apa. Si nici vara nu mîncau prea bine. Ce ai spus tu despre romani este valabil doar pentru aristocratie si lumea buna din palatul împaratului.
Ce mă????
Au tăiat grâul cu sulița???
Ești normal la cap?
ha ha ha ...îți dai seama ce deștept este el.
@@florincroitoru1502 dacă spunea de un falx, credeam....Dar cu sulița......poate cu săgeata
@@marimarius521 cred că și cu săgeata merge la fel de bine ca și cu sulița la dumnealui . Vloggerul e din cei care se dă iute ca săgeata , tare ca piatra , dar de fapt cred că nu nimerește nici cu gândul măcar ce ar trebui să nimerească !
Era vorba de o suliță John Deere....
Nu au trăit cu sulița grâul că aveau combine și tractoare cumpărate cu dolari și Euro 😆👏😝🙋
Sictir
Nu a fost ROMANIZARE
Pe bune???...dacii mancau morcovi??? Hahahahaa, auzi tu....morcovi....in anii 100???
Granele nu pot fi "taiate cu sulita" :-) In rest, numai de bine.
O mica eroare
Da...... adică nu ! Nu toate sulițele erau la fel cum crezi tu ăsta cu nume de arhanghel ☝️.
De fapt există două tipuri de sulițe ,cu două tipuri de vârfuri de metal diferite :
- pt aruncat în dușman de la distanță cu vârf ascuțit și lung
- sulița de luptă pe care soldatul o tine în mână și cu care urmărește să își lovească adversarul ,in special cu partea de metal . Sulița asta are lama mai lată ,iar lama se ascuțea și în părțile laterale ,nu doar la vârf.....
Deci : DA , GRÂNELE PUTEAU FI TĂIATE CU SULIȚA ASTA "tip 2"
@@Stelarium ...apoi grâul in antichitate era mult mai înalt decât azi ....1- 1,5 metrii înălțime ☝️☝️.....
Mai mult ca sigur că soldații (înaintașii) au deschis drumul prin grâu cu sulițele cu vârf lat (metalul era mai slab decât în Imperiul Roman,de exemplu ; era OBLIGATORIU să fie bătut/turnat în forme bădărane ☝️) ,culcând grâul.. dar și TĂINDU-L cu părțile laterale ale vârfului suliței ☝️☝️☝️☝️☝️🥴
In Evul Mediu nu existau nici romini, nici Rominia. Vorbim despre cele doua notiuni abia dupa anii 1860.
Din pacate, cunasterea limbii romane nu exista la tine....
Hai sa te lamuresc, ca mi'e mila de tine. România se scrie si s'a scris mereu cu "â" si nu cu "î".
Eu scriu fara diacritice pentru ca am meniul si tastatura in limba engleza.
Nu erau numiți romîni că de existat existau dar erau altfel numiți.😁
@@florincroitoru1502 Ei pe ei se numeau rumuni sau rumîni, astea fiind endonimele. Ca exonime folosite de străini cunoaștem: daci, geți in antichitate dar și mai târziu, în evul mediu la unii autori bizantini sau din țări catolice; vlahi, valahi, blachi, volohi, vlasi, blasi, olahi, ulag..., în perioada medievală.
@@dinur.2584 rumîn nu a fost endonim (nume etnic). Rumîn a fost stare socială, deci ce spui tu e total fals. În evul mediu endonim pt români a fost valahi!
Sii dupa se baseau.
E basit creierul tau.
Dacii în evul mediu nu mâncau nimic .
Mamaliga,baaaaa,MAMALIGAAAA
Exista Romania atunci??? Nu cred!!! Vorbiti prostii!!!
Existau romani
De parca nemții nu existau pana sa se formeze Germania în 1800.
După capul tău poporul kurd nu exista fiindcă nu a fost niciodată pe harta un stat numit Kurdistan.
Unde eraţ.....,???????????????????????
@@ВиталийБрума cine sa fie?
@@Stelarium da, existau, dar nu se numeau români. Nici măcar rumîni nu se numeau. Rumîni se numeau iobagii din Valahia. Român este un artificiu făcut de istorici și de lingviști, nu de popor! E un fals!!
Nu avem istorie ca si popor. Toata istoria se rezuma la sute de ani. Asta e fix pl.
Vino cu textul tău! Atât de netalentat ești încât trebuie sa copiezi cu exactitate textul lui Daniel Roxin ?
Daca erai atent vedeai ca am trecut sursa in descriere, mentionandu-l pe Daniel
Ar trebui sa te actualizezi nu a existay nici o romanizare prietene
❤