Limit ve Süreklilik 2- Limitin Matematiksel Tanımı

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 8 січ 2025

КОМЕНТАРІ • 21

  • @isayevmurad2391
    @isayevmurad2391 Місяць тому +1

    Hocam çok güzel anlatım Teşekürler.

  • @canismajoris6061
    @canismajoris6061 2 роки тому +4

    Demek o yüzden X/t konum bölü zaman varken , t/x diye birşey yani zaman bölü konum olamaz..Zaman kümesinden bir noktayı çıkartıp konum kümesini küçülttüğümde yine bir nokta buluyorum..Mesela planck zamanı kadar büyük bir kümeyi, zaman kümesinden çıkarsam ve planck zamanını ışık hızıyla planck uzunluğunda alıyorsam , daha düşük hızlarda planckzamanı kümesinin eleman sayısı > planck uzunluğu kümesinin eleman sayısı olacak ve limiti var olacak..Ama tam tersi planck uzunluğunu ışıkdan (limit hız) daha az hızda alınca planck zamanı daha büyük çıkar ve yine planck zamanı kümesi eleman sayısı >planck uzunlugunun eleman sayısı olacak..Planck zamanı kümesinin eleman sayısı daha fazla olduğundan sağdan ve soldan küçülttüğümde en sonunda planck uzunluğu boş küme olacağı için t/x yani t(x) fonksiyonu süreksiz olacak hiç degilse evrenimiz için..Tam tersi X(t) fonksiyonu ise sürekli olacak..Her zaman noktası için bir konum noktası varken , her konum noktası için bir zaman noktası olmayabilir..Yani bu yüzden mi zamanın konuma göre türevi ya da değişimi sürekli değil..Işık hızının limit olması yüzünden her zaman noktası için bir konum noktası varken , her konum noktası için bir zaman noktası bulamayabiliyoruz..Demek ki anlık olarak konum değiştiren parcacıklar olabilir..

  • @cauchy221
    @cauchy221 2 роки тому +1

    Hocam yine çok güzel bir video. Ellerinize, emeğinize sağlık.

  • @skota4584
    @skota4584 2 роки тому +16

    Ya hocam hocagm hocagmnnn yaa kendi sesinizi lütfen bahşediniz robotik seslendirme çok yapay,sizin o intronuz da yok muydu "matematik öğrenmek degil bilme işidir,bilinen sey unutulmaz..." onu neden kullanmıyorsunuz. Bütün videonun seyrini değiştiriyor benim gibilerinin. Tüm yargılar,ön olsun arka olsun hiçbiri kalmıyordu.🥲🥲🥲

    • @feonaryus
      @feonaryus 2 роки тому +2

      He valla yauo, hocanın ilk sesinden rahatsız olanlar bu kanalla pek ilgiyi alakası olmayanlar idi. Gereksiz detaylara takılıp eleştiri yapıyorlar yok ses, yok müzik, yok intro, bı kere de konu ilgili bişey sorun veya bişeyin deyin kardeşim. Yok daha iyi olsun diye yazıyoruz felan filan... Nerde onlar ?

    • @skota4584
      @skota4584 2 роки тому +1

      @@feonaryus ya hocanın sesinden rahatsız olanların ben ta ... / neyin rahatsızı oluyorlar anlamak güç doğrusu, eleştiri bir yere kadar, ben daha iyi olsuncu değilim zirveyi zaten hocamız kendisi belirliyor, ne cüret. Dediğin kişilerden bihaberim. Genelde yorumlara bakmam içerikle muhattabım hoşbeşim daha fazladır ama bunu sağlayamayınca buraya geldim. Hocamızın türev videosundan sonra çok şey değişti. Ben her şeyin değişmesi ve değiştirilebileceği idealiyle yanan küçük bir közüm. Bu çığlıklar belki de toyluğun göstergesidir anlarsın ya. Hocam türevde yaktınız gittiniz bir harlayın acık sesinizi düşüncelerinizi duyalım. Kim ne derse desin burada kimseye bir şey dayatmıyorsunuz,çekinmeyin hocam yakın yakın bizi...

    • @skota4584
      @skota4584 2 роки тому

      @@feonaryus ya bak aramızda kalsın türev videosunda ne duygulandım ne duygulandım valla. Gözlerimden yaş gelmedi desem bana yakışmaz. O türev videosu öyle bir koydu anlatamıyorum görüyorsan

    • @blue.1618
      @blue.1618 2 роки тому +2

      Ben de aynı durumdayım.

  • @hakanunek6756
    @hakanunek6756 2 роки тому +8

    Lütfen kendi sesiniz, lütfen doğal ses..

  • @kraladas209
    @kraladas209 2 роки тому +3

    Hocam kapalı aralık değil de açık aralık olmasının sebebi nedir? Mutlak değerde sonuç uzunluk çıkmaz mı? Ama acaba açık aralık olunca ve epsilonu sıfıra çok yakın seçince bir uzunluk(1.boyut) belirtmeyeceği için açık aralık yaparak yanındaki noktaların (0.boyut) kontrol edilmesini mi garanti ediyoruz? Video için çok teşekkürler…

    • @NeandertalAcademyNA
      @NeandertalAcademyNA  2 роки тому +1

      Mutlak değer eşitsizliğinin (küçüktür ) açılımı açık aralıkla aynı şey. Bu konudan videoda bahsedilmişti.Açık aralık olma sebebi ise sürekli küçültülen kapalı aralık sınırlarının içinde kalabilmek. Kapalı aralığın açık aralık içinde kalma durumunda( Küçük eşit veya büyük eşit olma durumunda) aralıktan nasıl çıkıldığından da yine videoda bahsedilmişti.

  • @hilmi5268
    @hilmi5268 2 роки тому +1

    hocam en büyük yanlışımız bi konunun tanımını ve mantığını anlayamamak eğitim sistemi hep ezberci oluğu için ne yazıkı ülkemizin gelişmesi pek mümkün olmuyor eğitim sistemimizi kesinlikle değiştirmemiz gerekiyor

  • @fratseven223
    @fratseven223 2 роки тому +2

    hocam ses siri gibi geliyor birazcık daha dublaj gibi olsa çok daha iyi olur

  • @azrkrimov2474
    @azrkrimov2474 Рік тому

    Hocam neden paylaşmıyorsunuz?

  • @bulentevcibevcxmath4272
    @bulentevcibevcxmath4272 2 роки тому +2

    Sayın hocam çok güzel anlatım.. tebrik ederim..bu anlatımlarla kafamda bazı sorular oluştu..örneğin doğal sayılardan doğal sayılara bir x² fonksiyonu tanımlamış olsak bu fonksiyonun 2 noktasındaki limiti sürekliliği ve türevi hakkında ne söyleyebiliriz.. anladığım kadarıyla limit yok..dolayısıyla sürekli değil..türev de yok dememiz lazim..ancak daha onceki sunumlarda nokta sifirinci boyut ve turevinin sifir olduğunu soylemiştik..grafik bazında bu reel sayılardan reel sayılara gibi eğrisel bir grafik oluşturmayacak neticesinde..her noktayı bağımsız mı düşüneceğız..saygılarımla..

    • @NeandertalAcademyNA
      @NeandertalAcademyNA  2 роки тому +1

      Noktanın ait olduğunu kabul ettiğimiz uzaydaki yeri , türevin sıfır veya olmadığını belirler. Örneğin; Düz bir tek boyutlu uzaydaki bir noktanın türevine sıfır diyebiliriz. Çünkü nokta sadece tek bir doğrultuya ( eksi veya artı ya da sağ veya sol yön gibi) aittir. Ama smooth olmayan bir noktayı; örneğin, tek değişkenli ( örneğin x) karenin köşelerindeki bir noktayı aldığımızda doğrultu iki yönde olduğundan her hangi bir doğrultudaki değişim potansiyelinden bahsedemeyeceğimizden bu noktada türev yoktur deriz. Limit ve süreklilik olsa üstüne bir de smooth eğriler olsalar bile; örneğin, simetrik iki eğri parçasının simetri doğrusu üzerindeki kesişim noktasında ( sürekli bir çizgiyi temsil eden bir imzadaki tepe noktası gibi) türev hem artı hem eksi yönde olamayacağından yoktur. Sonuç nokta tek başına her doğrultuda değişim potansiyeline sahiptir. Yani noktanın türev durumunu onu hangi uzayın elemanı olarak aldığımıza bağlıdır.

    • @bulentevcibevcxmath4272
      @bulentevcibevcxmath4272 2 роки тому +2

      @@NeandertalAcademyNA sayın hocam çok teşekkür ederim...mükemmel açıklama...kafamda ki bir soruya daha çözüm bulmak istiyorum şayet sakıncası yoksa..Örneğin bahsi geçen y=x kare parabolünün tanım kümesini f:[2,5] ten reel sayılara tanımamış olsak 2 ve 5 noktasında türev olur mu..netice de o noktanın devamı en küçük yapıtaşındaki artma ile gerçekleşiyor..kaynaklar da bu konu da çok tutarsız..şimdiden teşekkür ediyor saygı ile selamlıyorum.emeğinize yüreğine sağlık..

    • @NeandertalAcademyNA
      @NeandertalAcademyNA  2 роки тому +2

      Fonksiyonu bir kapalı aralıkta kesince o noktanın devamı diye bir şey söz konusu olmaz. O artık başka fonksiyondur.
      Uç noktalarda sadece soldan veya sadece sağdan limitlerden söz edebiliriz ama bildiğimiz anlamda tanımlanabilecek bir limit ve süreklilikten bahsedemeyiz. Bu tıpkı tek taraflı limitte olduğu gibi tek taraflı bir türev kavramını hissetsek bile, uç noktalarda bildiğimiz anlamda türevin olmadığı anlamına gelir. Bu videoda sağdan ve soldan yaklaşarak limit adayı küme noktasını tanımladık.İleride sürekliliğin tanımından da göreceksiniz ki uç noktalara her iki yönden de yaklaşamayız.Buralarda bir limit ve süreklilikten söz etmek mümkün değil.Çünkü kapalı bir aralığın dışındaki, yani uç noktaların dışındaki uzay artık başka bir uzaydır . Kutunun içinde yaşayan biri kutunun dışını göremez. Onun evreni kutunun içidir. İçeriden kutu cidarına yaklaşabilir, fakat kutuya dışarıdan yaklaşmayı ancak hayal edebilir ama o da gerçekçi olmaz.Çünkü kutu cidarı hakkında hiç bir fikri yoktur. Kutu kalınlığı sonsuz ince de olabilir ,sonsuz kalın da olabilir.Tabi bu söylediklerimiz sadece reel uzay için geçerli. reel uzayı kapsayan Kompleks uzayda yaşayan birileri ise reel uzaydaki bir fonksiyonun uç noktalarına her türlü yaklaşabilir. Bu sebeple, elektromanyetikte , kuantum mekaniği gibi mikro evrenlerde Kompleks uzayı kullanırız.

    • @bulentevcibevcxmath4272
      @bulentevcibevcxmath4272 2 роки тому +1

      @@NeandertalAcademyNA çok teşekkür ederim ilgi ve alakanıza...söylemek istediğim x=2 den sora fonksiyon eğrisel olarak 5 e kadar devam edecek..2 den 5 e kadar eğri üzerinde mikro gözle bakarsak noktalar devam niteliğinde olacak..işte tam 2 den başlayan eğri anlık değişimlerle 5 e yolculuğunu sürekli biçimde tamamlayacak biçimindeydi..ancak orayı ifade edememişim...bana vaktinizi ayirdığınız için size çok teşekkür ediyorum...saygilarımla..

  • @burakdinc8231
    @burakdinc8231 2 роки тому +1

    Beyninize sağlık