Hasat Sonrası Bor - Çinko - Potasyum ve Bakır Uygulaması

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 6 вер 2024
  • Herkese selamlar.
    Bildiğiniz gibi hasattan sonra yapılacak ilk iş olarak toprak ve yaprak analizi için numune almıştık. Bu adımdan sonraki işlem ise yapraktan ağacımızı serum etkisi oluşacak şekilde beslemek ve mantari hastalıklara karşı korumak olacaktır.
    Peki bu serumda neler var?
    Ağaçlarınızda hasattan sonra yıpranmalar, sürgün uçlarında kurumalar, yapraklarda küçülme ve dökülmeler, nekrozlar gözlemleyebilirsiniz. Hatta yaşlı yapraklarda uçtan yana doğru kurumalar da olmuş olabilişr. Tüm bunların sebebi hasatla birlikte ağaçtaki tüm besin stoklarının azalmasından kaynaklanmaktadır. Verdiğimiz iz element kombileriyle, özellikle çinko bor takviyesiyle sürgün gelişimindeki ve besin trafiğindeki tıkanmaları açabiliriz. Potasyumlu gübreleri de karışıma ekleyerek ağacı kışa ve hastalıklara daya dayanıklı hale getirebilir, ağaç bünyesindeki potasyum eksikliğini bir nebze olsun giderebiliriz.
    Peki bakir ne için?
    Havanın nemli ve ilik seyrettiği sonbahar ve ilk bahar aylarında ağaçlarımızın yapraklarında halka seklinde lekeler görürüz. Bunun sebebi halkalı leke yani mantar hastalığıdır. Şuan için bakırlı preparatlar haricinde azoxystrobin gibi etken maddelerle de mücadele edilse de yaygın olarak tek çözüm yolu bakırlı gruplarıdır. Burada dikkat edilecek husus gübre çözeltisi ibaresi olan bakırlı ilaçların halkalı lekeye bir faydasının olmayacağıdır. Etiketinde halkalı leke ibaresini görmediğiniz bakırlarla halkalı lekeyi yenemezsiniz.
    Bu halkalı leke o kadar mühim bir hastalık mi?
    Beklide en mühimi desek yanlış olmaz. Hele hele de kışı sert geçmeyen bölgelerde kavurucu sıcaklara kadar sürekli ağaçlarda çalışma imkânı bulur. Zeytincilerin başının belasıdır adeta.
    Bu hastalığın zararı, ağaçların yapraklarında üreyerek yaprakları işlevsiz hale getirir ve en sonunda dökülmelere sebep olur. Yaprağı dökülen ağaçlarda gelişim ve verim çok düşer.
    Bu hastalığa yakalanan bahçelerde tamamen arınma için en az iki yıl gerekir. Sistemik ve etkili bakırlarla önce hastalık bitki bünyesinden temizlenir ardından bordo uygulaması ile kaplama yapılarak mantarın yaprağa tutunması engellenir. Bu bahçelerde sert budamalarla hem ağaç havalandırılır hem temiz ve sağlıklı yaprakların çıkması sağlanır.
    Peki bakir gübre ile karışır mi?
    Her bakir karışmaz elbette. Bakırlı grupları özellikle güçlü bakırları tek başına uygulamak gerekir. Gübreleme yapılacaksa önce gübreleme iki üç gün sonra da bakir uygulaması yapılmalıdır.
    Bazı düşük oranlı bakırlarda kullanılan özel teknolojiler sayesinde gübrelerle karışım yapılabilmektedir. Bunu ögrenmek için karışım testleri yapabilir veya yetkili bayiden bilgi alabilirsiniz.
    Hepinize bereketli sezonlar diliyorum.
    Saygılar, sevgiler, selamlar...

КОМЕНТАРІ • 154