Tarladan Sofraya Coğrafi İşaretli Çubuk Turşusu'nun Hikayesi

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 29 вер 2024
  • Ankara'nın Çubuk ilçesinde 25 çeşit turşu üretiliyor. Coğrafi işaretli Çubuk turşusu, Çubukluların önemli bir geçim kaynağı olarak da dikkati çekiyor.
    Kanalımıza Abone Oldunuz mu?
    📌 bit.ly/IHA-Abone
    Ankara’nın Çubuk ilçesinde üretilen salatalıklarla hazırlanan coğrafi işaretli Çubuk turşusu damak çatlatıyor. Bu çerçevede 25 çeşit turşudan biri olan salatalık turşusunu kendi ürünleri ile üreten Çubuk Ev Tipi Turşu Üretim Tesisi, bu lezzetin meraklıları için kapılarını İhlas Haber Ajansı’na (İHA) açtı.
    Tarladan tenekeye
    Çubuk Belediyesi fidanlığında mart ila nisan ayının sonunda ekilen salatalıklar 4 aylık bir süre sonunda hasada hazır hale geliyor. Coğrafi işarete sahip olan Çubuk turşusu için yerinde yetiştirilmesi gereken salatalıklar, organiğe en yakın şekilde üretiliyor.
    Hasadın ardından Çubuk Ev Tipi Turşu Üretim Tesisine getirilen salatalıklar burada önce elek makinesinden geçiriliyor. Salatalıklar bu makinede 0,1 ve 2 olarak adlandırılan boyutlara göre ayrılıyor. Küçükten büyüğe göre kasalara doldurulan salatalıkların sonraki durağı yıkama ve fırçalama makinesi oluyor. Burada kasalardan tekneye boşaltılan salatalıklar fırça ve su ile temizlenerek banda çıkarılıyor. Ardından salatalıkların turşunun suyunu içine çekmesi için gerekli olan iğneleme işlemine geçiliyor. Ardından salatalıklar tekrar boş bir tekneye düşüyor ve tenekeye konarak bir dizi işlemden geçecek kurulum aşamasına geçiliyor.
    Kurulum aşaması
    Bütün bu işlemlerin ardından salatalıkların 1 ay boyunca bekleyecekleri tenekenin kurulum aşaması başlıyor. Burada turşunun en önemli malzemelerinden biri olan sarımsak, defne yaprağı, acı biber ve tadına en önemli katkıyı sağlayan çiçekli dereotu, salatalıklarla beraber tenekeye koyuluyor. Ardından içinde 2 yıl öncesinden alınıp bekletilen üzüm sirkesi ve tuz olan suyu tenekeye aktarılarak bir gün boyunca fermente olması için ağzı açık şekilde bırakılıyor.
    Sunum aşaması
    Ardından tenekelerde bir ay boyunca bekletilen salatalıklar, tuzunun seyreltilmesi için tekneye boşaltılarak yıkanıyor. Damak çatlatan Çubuk Turşusu, farklı boyutlardaki kavanozlara tek tek yerleştirilip ağzı kapatılarak yurt içi ve yurt dışı siparişlere hazır hale geliyor.
    Test aşaması
    Turşular yola çıkmadan önce gıda teknikerleri tarafından, turşuların Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine uygun olup olmadığının kontrol edildiği test aşamasından da geçiyor. Burada önce coğrafi işaret belgesi denetiminden geçen turşular daha sonra tuz tayini, asetik tayini ve pH tayinine tabi tutuluyor. Bunun üzerine tüketim aşamasında herhangi bir sorunun olmadığının anlaşılmasının ardından turşular kamyonlara yüklenerek dağıtıma çıkıyor.
    Yıllardır mevsimlik işçi olarak Şanlıurfa’nın Harran ilçesinden ailesiyle birlikte Ankara’nın Çubuk ilçesine gelen ve tamamen doğal olan salatalıkların hasadını yapan Zekeriya Gümer, buradaki salatalıkların çok verimli olduğunu vurgulayarak, “Çubuk’un turşusunu meşhur yapan şey salatalığın çok verimli ve lezzetli olması. Tarla sahipleri Mart, Nisan ayında tarlayı hazırlıyorlar. Mayıs’ta fide ve tohum ekimleri yapılıyor. 3-4 günde bir çapa yapıyoruz. 40 günde hasat veren bir sebze. Hasat çok hızlı olduğu için Çubuk’un turşuları ve salatalıkları çok meşhur. İlk hasadı yaptıktan sonra 2 günde bir yeniden hasat yapabiliyoruz” ifadelerini kullandı.
    Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Gıda Teknolojisi Bölümü öğrencisi Gülizar Begül Yalçın, staj dönemini burada geçirdiği için çok mutlu olduğunu belirterek, “Çubukluyum 21 yaşındayım Yıldırım Beyazıt Üniversitesi mezunu. Burada staj yapıyorum. Burada ki herkes çok yana yakın. İş olanağı olarak burası bana çok fazla tecrübe kattı. Burada turşu kurmayı ve vişne suyu yapmayı öğrendim. Derste bizzat öğrendiğim makinaları burada uygulamalı olarak tecrübe etme şansım oldu. Turşu yapmayı kağıt üzerinde öğrenmiştik ama buraya geldikten sonra her şeyi uygulamalı olarak öğrenme şansım oldu” dedi.
    #haber #sondakika #gündem
    -----------------------------------------------------------------------
    Bir Çok Merak Edilen Konuda Uzman Görüşlerini Sizlerle Buluşturduğumuz İHA Aktüel Kanalımız 👇
    📌 bit.ly/IHA-Aktuel
    İhlas Haber Ajansı Resmi Web Sitesi
    🌐 www.iha.com.tr
    Sosyal Medya'dan Bizi Takip Edin!
    📍 / iha.com.tr
    📍 / ihacomtr
    📍 / ihacomtr
    📍 t.me/ihacomtr
    📍 / ihacomtr
    Bize Ulaşmak İçin 👇
    🌐 www.iha.com.tr...

КОМЕНТАРІ •