Αρχαίο φρούριο Αιγοσθενών | Πόρτο Γερμενό, Δυτική Αττική

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 9 лют 2025
  • Το φρούριο των Αιγοσθένων είναι στο Πόρτο Γερμενό της Αττικής, 450 μέτρα από τη θάλασσα. Είναι αρχαίο φρούριο που χρησιμοποιήθηκε και κατά τους Βυζαντινούς χρόνους.
    Θεωρείται το καλύτερα διατηρημένο φρούριο της αρχαιότητας.
    Ιστορία
    Την κλασική περίοδο, εποχή που κτίζεται το φρούριο, τα Αιγόσθενα αποτελούσαν κώμη των Μεγάρων. Η ακριβής χρονολόγηση κατασκευής του φρουρίου κυμαίνεται ανάμεσα στον πρώιμο 4ο έως τον πρώιμο 3ο αι. π.Χ. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα φαίνεται πολύ πιθανό να κτίστηκε το 343 π.Χ., με την βοήθεια των Αθηναίων έπειτα από τη συμμαχία τους με τους Μεγαρείς για την αντιμετώπιση του Θηβαϊκού κινδύνου. Στο φρούριο εγκαταστάθηκε για τον σκοπό αυτό, αθηναϊκή φρουρά.
    Η θέση πάντως πρέπει να είχε οχυρωθεί και από παλαιότερα, καθώς η πόλη των Αιγοσθένων γνώρισε μεγάλη ακμή γύρω στο 1500 π.Χ. ως το 700 π.Χ.
    Λόγω της παραμεθόριας θέσης της η πόλη ανήκε κατά καιρούς στους Μεγαρείς και τους Αθηναίους. Υπήρξε μέλος της Αχαϊκής Συμπολιτείας και για σύντομη χρονική περίοδο του Κοινού των Βοιωτών.
    Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία
    Την κορυφή του λόφου στη θέση Αιγόσθενα καταλαμβάνει η ακρόπολη της, έκτασης 190μ x 80μ, που ορίζεται περιμετρικά από περίβολο με πύργους. Η ανατολική πλευρά σώζεται σε εντυπωσιακό ύψος, ενισχύεται από τέσσερις πύργους και έχει μικρή πυλίδα. Οι πύργοι έχουν ισόδομη τοιχοδομία ενώ το τείχος έχει άλλοτε τραπεζιόσχημη, πολυγωνική ή και ακανόνιστη.
    Το πλέον εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του φρουρίου είναι ο πύργος της νοτιοανατολικής γωνίας της ακρόπολης. Είναι τετράγωνος, πλευράς 8,9 μ. και ύψους 20μ περίπου. Μία είσοδος στην βόρεια πλευρά του επέτρεπε την επικοινωνία του με τον περίδρομο του τείχους.
    Στο εσωτερικό του πύργου, δοκοθήκες για τη στήριξη ξύλινων πατωμάτων υποδηλώνουν τρεις ορόφους. Τοξοθυρίδες έχουν ανοιχτεί στις τρεις ευάλωτες πλευρές ενώ στον τελευταίο όροφο, που στεγαζόταν με δίρριχτη στέγη, τρία παράθυρα για καταπέλτες, ενίσχυαν τον αμυντικό χαρακτήρα του πύργου. Συνολικά διατηρούνται 16 από τους πύργους της οχύρωσης.
    Η ακρόπολη συνδεόταν με το λιμάνι με μακρά τείχη από τα οποία μόνο το βόρειο είναι σήμερα ορατό, με τουλάχιστον δύο πύλες, ενισχυμένο από οκτώ πύργους.
    Στα Αιγόσθενα μαρτυρείται λατρεία του ήρωα και μάντη Μελάμποδα, το ιερό του οποίου εκτιμάται ότι βρίσκεται κάτω από την ακρόπολη, στον εντός των μακρών τειχών χώρο.
    Ένδειξη για τη συνέχιση της κατοίκησης κατά τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους αποτελεί η πεντάκλιτη βασιλική του 5ου αι. μ.Χ. με ψηφιδωτό δάπεδο, δίπλα στο νεότερο μικρό εκκλησάκι της Παναγίας, που κτίστηκε με αρχαίο οικοδομικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων και επιγραφών. Στην ύστερη μεταβυζαντινή περίοδο ο χώρος της ακρόπολης φιλοξένησε μοναστήρι, από το οποίο σώζονται τα ερείπια κελιών καθώς και το καθολικό, ο μικρός ναός του Αγ. Γεωργίου.
    Πηγή: Καστρολόγος

КОМЕНТАРІ • 31

  • @vaggelisntaloukas2016
    @vaggelisntaloukas2016 Місяць тому +4

    Ούτε που είχα ακούσει για το φρούριο...
    Σε ευχαριστούμε!

    • @Trophonius_exlp
      @Trophonius_exlp  Місяць тому +1

      Να εισαι καλα φιλε μου,χαρηκα που βοηθησα.
      Ευχαριστω και γω με την σειρα μου που το παρακολουθησες!

  • @ifigeniaravani8383
    @ifigeniaravani8383 Місяць тому +1

    Μπράβο σου και σε ευχαριστώ για την ομορφιά πού μου εδειξες

    • @Trophonius_exlp
      @Trophonius_exlp  Місяць тому

      Ευχαριστω πολυ,χαιρομαι που σας αρεσε!

  • @Aeoliansland
    @Aeoliansland Місяць тому +3

    Πολύ όμορφη παρουσίαση ❤❤

    • @Trophonius_exlp
      @Trophonius_exlp  Місяць тому +1

      Ευχαριστω για την στηριξη!

  • @lucaswhite8963
    @lucaswhite8963 Місяць тому +4

    Μπράβο Δημήτρη. πολυ ωραίες λήψεις

    • @Trophonius_exlp
      @Trophonius_exlp  Місяць тому +2

      Χαιρε Λουκα,σε ευχαριστω θερμα για τα καλα σου λογια!

  • @Chpago
    @Chpago Місяць тому +2

    Μπράβο ρε συ Δημήτρη! ωραίος. δώσε ιδέες, για μελλοντικούς προορισμούς

    • @Trophonius_exlp
      @Trophonius_exlp  Місяць тому +2

      Ευχαριστω για την υποστηριξη φιλε μου,θα ανεβουν 2-3 βιντεοσκοπησεις ακομα συντομα αν και μπορεις να δεις και τα παλιοτερα που εχω ανεβασει.

  • @geogeo2299
    @geogeo2299 Місяць тому +3

    Είχα πάει το 2008, πάλι καλά να λέμε που σουλούπωσαν και τον έναν.... θυμάμαι το μέρος ήταν κυριολεκτικά αφημένο στην τύχη του.

    • @Trophonius_exlp
      @Trophonius_exlp  Місяць тому +2

      Ετσι ειναι δυστηχως φιλε μου,οπως και πολλοι αλλοι αρχαιολογικοι χωροι.

  • @lefkiathanasopoulou3621
    @lefkiathanasopoulou3621 Місяць тому +2

    Πολύ καλή παρουσίαση!!!! Την τελευταία φορά ,που πήγα δεν είχε τελειώσει η αποκατάσταση του μικρότερου Πύργου...Επειδή μας έκανε ξενάγηση αρχαιολόγος που ήταν στην αναστύλωση μας είπε ότι ήταν πολύ τυχεροί ,γιατί 1) υπήρχε αποτύπωση του Πύργου από τον προηγούμενο αρχαιολόγο και καθηγητή Πανεπιστημίου (νομίζω λεγόταν κορρές και υπάρχουν τα σκίτσα του στον Πύργο) και 2) το 90% με 95% του υλικού ήταν πεσμένο εκεί μπροστά και χρησιμοποιήθηκε στην αναστύλωση....Υπάρχει και μία φωτό που έδειχνε έναν φουστανελοφόρο (μάλλον υπασπιστη του Χ. Τρικούπη)πάνω στον Πύργο

    • @Trophonius_exlp
      @Trophonius_exlp  Місяць тому +2

      @@lefkiathanasopoulou3621 Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες,θα δω και την βιντεοσκόπηση που αναρτήσατε στο σχόλιο δεν είχα ιδέα ότι υπήρχε τέτοιο αρχείο!

  • @vasiatz478
    @vasiatz478 Місяць тому +4

    Μπράβο σου για το video, και το ενδιαφέρον σου, γιατί ακούγεσαι νεαρός.Στην εκκλησία του κάστρου έχει γίνει ο γάμος του γυιού μου.Αλλά και κάποιες νυχτερινές και πρωνές λειτουργίες απο "ψαγμένο" παπά.Όσο για την παραλία,είμαστε τυχεροί όσοι κάναμε τα μπάνια μας στις αμμουδιές του Ομήρου,(δανείζομαι απο τον Ελύτη).Ναι έτσι ήταν αυτές οι παραλίες πριν τις ορδές των αυτοκινήτων, σκηνών, πολυθρόνων κλπ.Εμείς, η θάλασσα και οι ψαράδες με τα καΐκια τους.Σ' ευχαριστώ πολύ για τον περίπατο αυτόν.

    • @Trophonius_exlp
      @Trophonius_exlp  Місяць тому +2

      Πολυ χαρηκα που καταφερατε να δειτε το μερος ξανα και να σας θυμισει αυτες τις χαρουμενες στιγμες!
      Ηταν η πρωτη μου επισκεψη στο φρουριο (αν και πολλες φορες ειχε τυχει να περασω στο παρελθον) και ηταν πραγματικα εντυπωσιακο.

    • @vasiatz478
      @vasiatz478 Місяць тому +3

      Ένα κομμάτι του κάστρου καταλήγει στην αμμουδιά και στη θάλασσα.Εκεί καναμε μπάνιο,βουτιές,σκαρφαλώναμε.Ε ..κάποια στιγμή το ζωγράφισα κιόλας.Σ' ευχαριστώ πολύ που διάβασες αυτά που γράφω.Να είσαι καλά.🙋‍♀️

  • @georgianakopoulou6339
    @georgianakopoulou6339 Місяць тому +2

    Εξαιρετικό βίντεο! Συγχαρητήρια!
    Υπαρχει ένα βιβλίο τού Edward Dodwell πού είχε ζωγραφίσει όλους τούς αρχαίους χώρους τής χώρας μας.Αυτο τό βιβλίο χρησιμοποιεί ό UA-camr δημιουργός τού Stone Riddles πού επισκέπτεται συχνά παρόμοιους χώρους.

    • @Trophonius_exlp
      @Trophonius_exlp  Місяць тому +3

      @@georgianakopoulou6339 Σας ευχαριστώ παρά πολύ για τα καλά σας λόγια,το εκτιμώ! Θα το τσεκάρω το βιβλίο που λέτε αλλά κυρίως βάση του Παυσανία προσπαθώ να κινούμαι.

  • @StaurosPapadakis
    @StaurosPapadakis Місяць тому +4

    Χρηματοδοτήθηκε για 2 πύργους..τελείωσαν τον 1
    Καλό θα ήταν να σχεδιάσουν πως θα ήταν η κάστροπολιτεία στην ακμή της...

  • @Kanenas.2025
    @Kanenas.2025 Місяць тому +1

    Σε ευχαριστούμε για την παρουσίαση, μια μικρή παρατήρηση αν επιτρέπεται, ονομάζεται το φρούριο των Αιγοσθενών, τονίζεται στην λήγουσα

    • @Trophonius_exlp
      @Trophonius_exlp  Місяць тому

      @@Kanenas.2025 Εγώ ευχαριστώ για την στήριξη! Έτσι το βρήκα γραμμένο στο διαδύκτιο,θα το διωρθωσω.

    • @kyprospari9227
      @kyprospari9227 Місяць тому

      Διορθωσω

    • @Trophonius_exlp
      @Trophonius_exlp  Місяць тому

      @ Ευχαριστώ

  • @ΜαριαΓιαννοπουλου-γ8γ

    Efharistoume gia to video

    • @Trophonius_exlp
      @Trophonius_exlp  Місяць тому

      Χαιρομαι που σας αρεσε!
      Ευχαριστω για την υποστηριξη.

  • @neaphilosophia
    @neaphilosophia Місяць тому

    🏛🌅🌍

  • @lefkiathanasopoulou3621
    @lefkiathanasopoulou3621 Місяць тому

    ua-cam.com/video/ckEtayRP_y8/v-deo.html