Σας αξίζουν συγχαρητήρια : - για την έρευνα που κάνετε για το σενάριο - για την απλή και κατανοητή περιγραφή του κάθε θέματος - για την μη ανάμειξη με πολιτικά θέματα
Ο ανθρωπος φαινεται οταν προσπαθεί να μιλησει με ειλικρίνεια βασισμένος σε γνώσεις και όχι σε δοξασίες και δεισιδαιμονίες. θελω να πω οτι ακομα και να αναμίγνυε την πολιτικη, το ίδιο καταπληκτικη θα ήταν η παρουσιαση. οστοσο αυτο ισχυει για εμενα, οχι για τον υπολοιπο κόσμο ή τουλάχιστον όχι για τους περισσότερους.
Έπιασες ένα θέμα που πονάει και το προσεγγισες ουδέτερα και αντικειμενικά και αυτό για μένα είναι το πιο σημαντικό όταν είναι ακόμα νωπές οι μνήμες! Συγχαρητήρια αναμένουμε το επόμενο!
Σας ανακαλυψα προσφατα,εχω δει ολα τα βιντεο σε καταιγιστικη ροη! Καθε φορα εντυπωσιαζομαι και περισσοτερο! Οπως λενε και πολλοι αλλοι στα σχολια,ποσο καλυτερη θα ηταν η αντιληπτικη και κριτικη ικανοτητα του μεσου ορου των Ελληνων,αν ειχαμε καθηγητες στο σχολειο και το πανεπιστημιο, με τι δικη σας αναλυτικη και απλουστευτικη δεινοτητα. Η γνωση ειναι δυναμη οπως αναφερετε και εσεις και λυπαμαι που δεν την ειχα νωριτερα! Τα θερμα μου συγχαρητηρια για τον χρονο και την αγαπη που αναλωνετε για να δυναμωσουμε εμεις λιγο παραπανω! Χαιρετισμους απο το Οσλο!
Εξαιρετική ανάλυση για άλλη μια φορά. Εάν έχω καταλάβει σωστά, την περίοδο εκείνη, κανείς δεν έλεγε την αλήθεια για το 1ο μνημόνιο. Ή μάλλον δεν έλεγε όλη την αλήθεια. Ακούγαμε μόνο ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει εάν δεν υπογράφει το δάνειο, όχι όμως ότι δεν ήταν φτιαγμένο για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Βεβαίως, δεν υπήρχε καμία άλλη πειστική πρόταση, αλλά αν μη τι άλλο δικαιουμασταν να γνωρίζουμε.
Μπορείς να κάνεις και κάποιο βίντεο περι του Κυπριακού κουρεματος? Πιστεύω θα είναι εξίσου ενδιαφέρον και ίσως να απασχολει και άλλους εχτος από εμένα. Πολύ καλό περιεχόμενο γενικα
Vae victis... Για ακόμα μια φορά, εξαιρετικό βίντεο. Θα ήταν χρήσιμο να μας δίνατε μια - έστω αμυδρή - εικόνα του τι θα σήμαινε η άρνηση πληρωμής του χρέους (που συζητείται με μεγάλη θέρμη ακόμα και σήμερα), και κατά πόσο τελικά αυτό θα ήταν μια σωστή (για τη χώρα) κίνηση.
Συγχαρητήρια! Ειναι φοβερό πώς ενα γεγονός που χώρισε τους Ελληνες, το εξηγήσατε τόσο απλά και τόσο αποχρωματισμένα! Μακάρι να σας είχα καθηγητή στην ΑΣΟΕΕ!! (την τελείωσα τέλη 90s)
@@Greekonomics Παλια στην Ελλαδα την δεκαετια του 80 υπηρχε ενα υπεροχο περιοδικο που εξηγουσε παρα πολυ καλα τις παραμετρους του δημοσιου χρεους,ο Οικονομικος Ταχυδρομος.
Δυστυχώς οι περισσότεροι νομίζουν πως :1.για όλα φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι και 2.ότι ο λόγος που δεν ''βγαίνουν'' τα προγράμματα είναι πως ''κάτι δεν κάνουμε καλά''
Συγχαρητήρια...και πάλι εξαιρετικός!!!θα μπορούσατε να κάνετε κ ένα βίντεο/υποθετικό σενάριο για το τι θα είχε συμβεί αν η Ελλάδα δεν διάλεγε τον δρόμο των μνημονίων;;; Όπως και να έχει όταν δεν υπάρχει αξιόλογη παραγωγή σε μια χώρα ενός μνημονίου μύρια έπονται....
Τα προγραμματα δεν ειναι δεσμευτικα. Απλα θελεις τζιμανια και οχι πολιτικους του φραπε. Σε αυτες τις περιπτωσεις πας αντιθετα, μειωνεις φορους, ανοιγεις την αγορα σε μια ημερα και απολυεις το 50% του δημοσιου. Πας την συνταξη αναλογικα με τις εισφορες. Οι συνταξιουχοι της περιοδου 2000-2014 θα παρουν 15 φορες περισσοτερα απο τις εισφορες τους. Τι εγιναν απο ολα αυτα ? Τιποτα, απλα εκαναν το 50% του δημοσιου σταδιακα συνταξιουχους, αυξανοντας φορους για να πληρωσουν μελλοντικες δαπανες.
Υπήρχαν άλλες λύσεις και ποιές? Τώρα τι κάνουμε? Πώς γινόμαστε Σιγκαμπούρη.ή Ελβετια ή ΗΠΑ? Παραβλέπετε το γεγονός ότι τα προβλήματα της οικονομίας ήταν έντονα από το 1980 -1990 και τα αποτελέσματα φάνηκαν τα επομενα χρόνια. Η κριτική των οικονομικών κλπ πολιτικών των κομμάτων πρέπει να γίνεται και με τις πιθανές συνέπειες που ειχαν ή θα έχουν.
Τέλεια ανάλυση με απλά και κατανοητό τρόπο. Χωρίς να υποστηρίζω τον συγκεκριμένο υπουργό Οικονομικών ήταν ίσως ο μόνος που είπε ότι το πρώτο μνημόνιο πέτυχε και ήταν να σωθούν οι Γάλλος Γερμανικές τράπεζες λέω για τον κύριο Βαρουφακη. Δεύτερον μια ακόμη αποτυχία του πρώτου μνημονίου δεν ήταν ο λάθος υπολογισμός του λεγόμενου "multiplier" μεταξύ δημοσίων δαπανών και ΑΕΠ; περιμένουμε το επόμενο
Ευχαριστώ πολύ. Το πρόβλημα με τους πολιτικούς είναι ότι λένε τις αλήθειες όταν τους εξυπηρετούν. Νομίζω πως το πρώτο μνημόνιο δεν είχε κανένα πρόβλημα στο να πετύχει αυτά που είχε σχεδιαστεί να πετύχει.
Εξαιρετικό βίντεο, οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια και δεν αμφισβητούνται.. Αν βγήκε κάτι καλό από όλη αυτή τη φαρσοκωμωδία που ζούμε όλα αυτά τα χρόνια, είναι ότι εμείς οι νεότεροι μαθαίνουμε να στηριζόμαστε στα πόδια μας και στις δυνάμεις μας.. Κατά τα άλλα μόνο αηδία για όλη αυτή την κατάσταση που ζούμε και μόνο μπινελίκια μου έρχονται..
Θα μου επιτρέψεις να σου πω οτι οι αριθμοί απο μόνοι τους δε λενε τίποτα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για να αποκαλύψουν είτε για να αποκρύψουν την αλήθεια. Ευτυχώς στο παρον καναλι συμβαίνει το πρώτο.
@@mikepns Φίλε μου, ανεξάρτητα από τις χώρες που δανείζονται και το πόσες είναι, το ζήτημα είναι να μην δανείζεσαι. Και ως γνωστόν η Ελλάδα, δεν έχει καμία ανάγκη για δανεισμό. Και να σου θυμίσω οτι η Ισλανδία το 2010 διέγραψε το χρέος και οτι η Νορβηγία το 2012 έστειλε μέρος του πλεονάσματός της (αν θυμάμαι καλά) στην Κούβα για να κάνουν εκεί νοσοκομεία και σχολεία. Επίσης η Νορβηγία το 2007 ήταν η πρώτη χώρα που είπε οτι χαρίζω όλα τα χρέη των χωρών που μου χρωστάνε και έχουν σοβαρό πρόβλημα σαν οικονομίες. Και όλα αυτά χώρες που είναι πολύ πιό φτωχές από την Ελλάδα σε φυσικούς πόρους. Επομένως ο δανεισμός δεν είναι απαραίτητος. Σε όλα τα υπόλοιπα συμφωνούμε. Και η λύση σε όλα αυτά, είναι η άμεση και δραστική αύξηση των κοινωνικών παροχών προς τους πολίτες (τουλάχιστον στα επίπεδα Ισλανδίας, Νορβηγίας, Δανίας, κλπ - δηλ. μισθοί 4.000 και 5.000 ευρώ, 6ωρη εργασία, διορισμός όλων των ανέργων, δωρεάν υγεία & παιδεία, κλπ) και η διαγραφή ολόκληρου του χρέους.
Όσο αφορά το πρώτο πράγμα που είπες, εξαρτάται. Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα αλλά το τι σημαίνουν οι αριθμοί πολύ συχνά χρησιμοποιείται για να ξεγελάσει. Ειδικά όσο αφορά την στατιστική, είναι πολύ συχνό και επικίνδυνο φαινόμενο να γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο ώστε τα νούμερα να μπερδεύουν και να οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα.
Κατ' αρχάς πολλά συγχαρητήρια για την πυκνότητα ουσιαστικών πληροφοριών σε 15'. Βλέπω αυτά τα βίντεο με καθυστέρηση και σε μια περίοδο που περιμένουμε να δούμε τι "επιδότηση" θα πάρουμε για ρεύμα και καύσιμα. Επιπλεόν, για άλλη μια φορά, έχουμε ΔΕΘ και παροχές. Οπότε φοβάμαι ότι ακόμα κι αυτή η μικρή νότα ελπίδας στο τέλος του βίντεο (ότι οι Έλληνες κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να ζουν πάντα με δανεικά), δυστυχώς είναι αμφίβολη. Ένα βίντεο για το περιβόητο χρηματιστήριο ενέργειας θα πρότεινα.
Συγχαρητήρια για το βίντεο! Έχω δυο ερωτήσεις: 1. Όταν αναφερόμαστε στο χρέος ώς ποσό, αναφερόμαστε στο κεφάλαιο, τους τόκους, ή και τα δύο μαζί; 2. Όταν είπατε ότι τα επιτόκια ανέβαιναν το 2008 και ο δανεισμός έγινε μη βιώσιμος, υποθέτω αναφέρεστε στον νέο δανεισμό; Τα υπάρχοντα ομόλόγα θα είχαν σταθερό επιτόκιο. 'Ηταν αρκετά μόνο τα αυξημένα επιτόκια των νεοεκδοθέντων ομολόγων να μας πάνε σε χρεοκοπία;
Συγχαρητήρια εξαιρετική ανάλυση μια ερώτηση μόνο οι ξένες τράπεζες ξεφόρτωσαν το χρέος τους ώστε να είναι καλυμμένες σε περίπτωση χρεοκοπίας οι θεσμοί όμως θα ήταν καλυμμένοι ;
Συγχαρητήρια για την προσπάθεια που καταβάλλετε να φτιαξετε αυτα τα βίντεο που ειναι τοσο κατατοπιστικά για μας που δεν γνωρίζουμε από οικονομική θεωρία! Ευχαριστούμε!
Την αντιπαραβολή του χρέους στην αρχή με το τέλος του προγραμματος ,γινεται πεδιο λαικισμου,και δεν πρεπει να παρουσιαζεται και εδώ με αυτόν τον τροπο.Ναι μεν το χρέος στο τέλος του προγραμματος θα ήταν μεγαλυτερο απ το αρχικό, αλλά με τα ελλείμματα να έχουν πλεον εξαλειφθει.Ειναι άλλο να έχουμε 15,5% έλλειμμα με 115% χρέος, και άλλο πρωτογενες πλεονασμα με 120% χρέος...Το χρέος έχει μία δυναμική και όταν τα ελλείμματα είναι υψηλά, η χώρα συνεχίζει να παραγει νέο χρέος μέχρι να ισοσκελιστει η οικονομία και να σημειωθεί πρωτογενες πλεονασμα.Το προβλημα ήταν να τιθασευτει αρχικά η δυναμική του χρέους από τα αβυσσαλέα ελλείμματα, και μετά να ξεκινήσει η μακρύβια αποπληρωμή του χρέους με βιώσιμο τροπο, με στοχευμένες παρεμβασεις να αλλάξει το προφιλ ωρίμανσης του χρεους, κάνοντας το μακροπροθεσμο,και πιο εξυπηρετησιμο... Το προβλημα επίσης ήταν ότι το βιοτικό επιπεδο στηρίζονταν σε δανεικά τα οποια δεν μπορουσαν πλεον να βρεθουν απ τις αγορές χρέους για να συντηρηθεί το επιπλαστο επίπεδο διαβίωσης, με κίνδυνο να σκάσει άμεσα η καταναλωτική φουσκα ως ασυντακτη χρεοκοπια, είτε προσαρμοσμενα με σκληρό προγραμμα και με λιγότερους κραδασμούς μέσω μνημονίων.Το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας να δανείζεται απ εξω για να τα μοιράζει ως παροχες οι οποίες θα γίνονται εισαγόμενα προιοντα, με αποτέλεσμα να μην μένει ευρώ στην χώρα, ήταν λογικό κάποια στιγμή αυτό το μοντέλο ανάπτυξης να χρεοκοπήσει..
Νομίζω πως όταν ένα πρόγραμμα διαφημίζεται ως «διάσωση» της χώρας μας και ως «λύση στο πρόβλημα του χρέους» από κανάλια, πολιτικούς, ακόμη και από πολλούς πανεπιστημιακούς, λαϊκισμός θα ήταν να ΜΗΝ κριθεί από τα επίσημα στοιχεία ως προς την επίδρασή του στο Χρέος και ως προς το ΠΟΙΟΝ διέσωσε στο τέλος. Λαϊκισμός θα ήταν να αγνοήσουμε τα στοιχεία δημιουργώντας αφηγήματα που ταιριάζουν στα πεπραγμένα κάποιας παράταξης ή στην γραμμή κάποιου ΜΜΕ ή στο όνομα κάποιας ιδεολογίας.
@@Greekonomics αναφορικά με το 1ο Μνημόνιο, μόνο στο εσωτερικό της Ελλάδας παρουσιαζόταν ως αυτό που περιγράφετε στο 06:48, δηλαδή ως πρόγραμμα "μείωσης χρέους". Στον ν. 3845/2010 αναφέρεται όμως ρητά ότι α) η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε χρηματοδοτική υποστήριξη και ότι β) στόχος του μηχανισμού δεν ήταν η παροχή χρηματοδότησης (βλ. σελίδες 10 και 11, www.dianeosis.org/wp-content/uploads/2017/12/Mnimonio-1.pdf ).
@@GreekonomicsΕξαλειφθηκε αβυσσαλεο έλλειμμα της τάξης του 15,5% του ΑΕΠ,δεν γίνεται να μην λέγεται αυτό..Δεν μπορει να μην τονίζεται η αιτία που μας οδήγησε την χώρα στα μνημόνια,ο μακροχρόνιος υπερδανεισμος...Το 2009 με έλλειμμα 15,5% ..το κράτος μπηκε μέσα 30+ δισεκατομμύρια ευρώ!!...Σε πρωτη φάση θα επρεπε να ζουμε με τα λεφτά μας,να μην ξοδευουμε περισσοτερα απ όσα βγαζουμε,να μετατραπει η χώρα απο τζίτζικας μέρμηγκας..Ηταν τέτοια τα ελλείμματα, που η χώρα συνέχισε να παραγει νεα χρέη μέχρι το 2013!!Μεχρι τότε η Ελλάδα δεν έδωσε ένα ευρώ για το χρέος...Και καποιοι ήθελαν κευνσιανες πολιτικες με αυτά τα ελλείμματα,τα οποια φορτωνονταν στις επομενες γενιές..Εκλεισαν οι αγορές χρέους και είτε θα οδηγουμασταν σε ασυντακτη χρεοκοπια με βίαιο ισοσκελισμο της οικονομίας,ή σε προγραμμα με σκληρους όρους για να γίνει η προσαρμογη πιο ομαλά...Το βίντεο, ένα σοβαρό κανάλι δεν πρεπει να μοίραζει ιδεοληπτικη τροφή,οταν παρουσιαζει περιπου ότι βασανιζομασταν για πεντε χρόνια, για το μέγεθος του χρέους ..λες και η οικονομία ήταν ανθηρή.. Είχαμε τα λεγόμενα αβυσσαλεα ελλείμματα, 1) δημοσιονομικό έλλειμμα, 2) έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμων, και έλλειμμα ανταγωνιστικότητας.. Το προβλημα ειναι ότι μία ηπιότερη προσαρμογη , θα απαιτούσε μεγαλυτερο χρόνο, όποτε κάποιος θα έπρεπε να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματα σε αυτόν το διάστημα, επειδή η χώρα δεν είχε ακόμη πρωτογενες πλεονασμα.. Ποιος θα χρηματοδοτήσει τα ελλείμματα με κλειστές αγορές;Σκληρή πραγματικοτητα,χωρίς εναλλακτική επιλογή, περα του μνημονίου.. Δυστυχώς τους όρους δεν τους επιβαλει ο δανειζομενος...Και όταν ένα χρεοκοπημενο κράτος σύρεται σε θέση αδυναμίας αναζητωντας χρήματα, δεν επιβάλει αυτό τους όρους χρηματοδότησης, αλλά οι δανειστές οπως κάνει και η τράπεζα με τον δανειστή... Το μοντέλο που υπήρχε στην Ελλάδα, να μοιραζει το κράτος δανεικά απ το εξωτερικό για να μοιράσει επιδόματα, τα οποια με την σειρά τους τα λεφτά αυτά ξανά έφευγαν στο εξωτερικό αγοράζοντας εισαγόμενα προιοντα, με αποτέλεσμα να μην μένει ευρώ στην χώρα, χρεοκόπησε...
θα ηταν δικαιο αν δεν ηταν τα πλεονασματα,διοτι αυτα οπως παλαιοτερα τα ελλειματα ειναι η βαθια αιτια της υφεσεως.Για εμενα οι ξενοι θα επρεπε να επιμεινουν στην δραστικη μειωση του δημοσιου.
@@panagiotis7946 το δημόσιο και η κακή νοοτροπία του "σίγουρου" που είναι "μπετόν αρμέ" στην κοινωνία εδώ και δεκαετίες, όντως είναι ο πυρήνας του προβλήματος και ένα ισχυρότατο "ταμπού" το οποίο προκαλεί ταχύτατη εξαφάνιση σε όποιον πολιτικό τολμήσει έστω και να διανοηθεί να το αντιμετωπίσει στα σοβαρά. Εφόσον η ΕΕ δεν έχει ομοσπονδιακό χαρακτήρα και άρα δεν υπάρχει νομική δυνατότητα για άμεση παρέμβαση στα εσωτερικά θέματα και τους θεσμούς των κρατών-μελών, τί διαφορετικό θα μπορούσαν ακριβώς να κάνουν οι ξένοι προκειμένου να επιβάλλουν το σπάσιμο αυτού του αποστήματος στην πράξη; Κατά τη γνώμη μου, τίποτα απολύτως. Μόνο σε οικονομικό επίπεδο μπορούσαν να επιβάλλουν πράγματα και από εκεί και πέρα, με τον "κορσέ" δεδομένο, είναι 100% εσωτερική ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων (άρα και των ψηφοφόρων που τις εκλέγουν) να υλοποιήσουν τη δραστική μείωση του δημοσίου.
Χάρηκα που είχα καταλάβει το συμπέρασμα στο οποίο καταλήξατε, χωρίς να έχω ιδέα από οικονομικά. Αυτό που δεν πιστεύω όμως είναι, ότι ακούγοντάς σας οι οικονομικές επιστήμες μου φαίνονται τόσο ενδιαφέρουσες, που εκπλήσσομαι με τον εαυτό μου.!!!👍👍
Σαν κάποιος που στο παρελθόν έχω φτιάξει αρκετά βίντεο, λάτρεψα το intro σας. Απευθείας στο ψητό χωρίς πολλά λόγια, ενώ ταυτόχρονα σε προκαλεί να δεις την συνέχεια για να πάρεις απάντηση στο ερώτημα!
Πολύ αξιόλογη ανάλυση, μερικές σκόρπιες σκέψεις. Δεν μπορεί να διαχωριστεί το οικονομικό αποτέλεσμα των προγραμμάτων (ειδικά όταν κρίνεται σε βάθος 2010-2020) από τις διαθέσεις της κοινής γνώμης και τις πολιτικές εξελίξεις των ετών που μεσολάβησαν στην Ελλάδα, όσο κι αν λέμε ότι δε θέλουμε να κάνουμε πολιτική ανάλυση, όπως επίσης ας μην ξεχνάμε ότι και οι άλλες χώρες της Ευρώπης (και του ΔΝΤ) έχουν κοινή γνώμη και κοινοβούλια. Επίσης, η αναλογία με το γιατρό που σού λέει "πάρε το φάρμακο και στο τέλος θα έχεις πάλι πονοκέφαλο" δεν είναι τελείως ακριβής, αφού όπως ο ίδιος επισημάνατε το ποσοστό χρέους δεν λέει τίποτα από μόνο του αν το χρέος είναι εξυπηρετήσιμο. Άρα αν μέσω του δανεισμού, της αναδιάταξης του χρέους και της δημοσιονομικής προσαρμογής το χρέος του 120% καθίστατο εξυπηρετήσιμο στο τέλος του προγράμματος, και ταυτόχρονα είχε επιτευχθεί η αποφυγή της διασποράς μιας παγκόσμιας κατάρρευσης, δε μπορεί να πει κανείς ότι το πρόγραμμα δε θα ήταν επιτυχημένο.
Καλημέρα σας! Θα ηθελαρ να κάνω μία ερώτηση: Αφού οι πραγματικοί στόχοι του προγράμματος ήταν γνωστοί από την αρχή, ο τότε πρωθυπουργός γιατί δέχτηκε να εφαρμοστεί;
Πολυ καλη δουλειά. Μια ερωτηση εχω μονο: αφου το χρέος μετατοπίστηκε και αυξηθηκε θα επρεπε η αφαίρεση του ποσού που κατείχαν οι εγχώριες τράπεζες, η τράπεζα της Ελλάδος και οι θεσμοι μείον αυτα που κερδισαν οι ξενοι φορεις και οι εγχώριοι επενδυτες μαζι με την αυξηση του χρεους να ισούται με 0. Το 1 δις που μενει τι ειναι ?
Πολύ καλή και απλουστευμένη για το κοινό ανάλυση. Κατά τη γνώμη μου όμως είναι λάθος να απαριθμούμε μνημόνια και να τα ταυτίζουμε με τις δανειακές συμβάσεις. Στην ουσία είναι ένα το μνημόνιο, επικαιροποιήθηκε αρκετές φορές και η ισχύς του είναι στο διηνεκές (εφόσον το ανεχόμαστε). Οι δανειακές συμβάσεις είναι που αριθμούνται σε 1η, 2η και 3η.
Για να έχεις δει το βίντεο σημαίνει οτι ξέρεις Ελληνικά. Οπότε, γιατί γράφεις το σχόλιο στα αγγλικά? Περιμένεις να το διαβάσει κάποιος που δεν ξέρει Ελληνικά? Πραγματικά απορία το έχω, εξηγησε μου την λογική σου!
Καταρχήν συγχαρητήρια για το εξαιρετικό content. Εξαιρετική προσέγγιση του θέματος με μία παρατήρηση από μέρους μου: Στην αρχή πολύ σωστά λες ότι το πρόβλημα δεν ήταν ο όγκος του χρέους αλλά το κατά πόσο είναι βιώσιμο, δηλαδή το κατά πόσο μπορεί να εξυπηρετείται. Αυτό είναι ναι μεν υποκειμενικό αλλά δεν είναι εντελώς αυθαίρετο και βασίζεται σε κάποια στοιχεία, δηλαδή δεν είναι ότι ένας επενδυτής είναι τρελός και χαρακτηρίζει μια οικονομία μη βιώσιμη ενώ είναι, μπορεί η ανάλυση να είναι συντηρητική αλλά δεν είναι αυθαίρετη. Από κει και πέρα η Ελλάδα πριν από το 2009 βρισκόταν ένα βήμα πριν από το κανόνι με την τότε κυβέρνηση να έχει εξαγγείλει κοινωνική πολιτική και ότι λεφτά υπάρχουν. Αυτό σήμαινε ότι για να σωθούμε χρειαζόμασταν χρόνο, ώστε η χώρα να προχωρήσει στην απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή η οποία ήταν πραγματικά ζωτικής σημασίας, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα (φόροι) και να μειωθούν τα έξοδα (δαπάνες). Αυτό θα συνέβαινε μόνο μέσω κάποιας χρηματοδότησης η οποία φυσικά θα φούσκωνε το χρέος, το οποίο ενώ σήμερα είναι μεγαλύτερο από αυτό του 2009, θεωρείται βιώσιμο με την Ελλάδα να έχει επιστρέψει στις αγορές και να είναι πολύ κοντά στην επενδυτική βαθμίδα. Τέλος να θυμίσω ότι οι παθογένειες της ελληνικής οικονομίας ήταν πραγματικά σε εξωπραγματική διάσταση, ενδεικτικά αναφέρω ότι φπα και φόρος εισοδήματος "δεν ξέραμε τι σημαίνουν" μέχρι το 2010 - με την οικονομία ουσιαστικά να λειτουργεί σε άλλο επίπεδο από το κράτος, ενώ οι σπατάλες ήταν ανυπολόγιστης αξίας με ένα σωρό διορισμούς δημοσίων υπαλλήλων επί σειρά ετών. Η είσπραξη των φόρων είναι η βασικότερη πηγή εσόδων για ένα κράτος και το ελληνικό έκανε πολύ κακή δουλειά σε αυτό για πάρα πολλά χρόνια. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε κυρίως είναι ότι τίποτα δεν δημιουργείται ως δια μαγείας (ούτε χρήμα ούτε τίποτα) και ότι όλα από κάπου πληρώνονται - τίποτα δεν είναι τζάμπα. Προσωπική μου άποψη είναι ότι το πρώτο μνημόνιο μπορεί να χαρακτηριστεί πετυχημένο ή μη αλλά σίγουρα μετά από 4-5 μνημόνια σε δέκα χρόνια η κρατική μηχανή λειτουργεί πλέον με πιο ορθόδοξο τρόπο. Και αυτό είναι δυστυχώς το θλιβερό στην όλη ιστορία. Ότι χρειαζόμαστε πάντα εξωτερική εποπτεία για να κάνουμε κάτι σωστά.
Το 1ο μνημόνιο ήταν η Νέμεσις για την Υβρη της γενιάς των Baby Boomers (γενιά του Πολυτεχνειου), που κυβερνησε επί 50 χρόνια και έφαγε τα πάντα χρεώνοντας τις επόμενες γενιές.
Πολύ ωραία ανάλυση φιλαράκο μου μόνο που οταν μπηκαμε στο μνημόνιο πολύ σωστα ειπες ειχαμε 120 τις εκατό του ΑΕΠ και δεν μας δανείζανε ενω τώρα με 230 τις εκατό του ΑΕΠ μας δανείζουνε τουλαχιστον οξύμωρο αυτό που ήθελαν δεν ήταν μόνο να σώσουν τις γερμανικές και τις γαλλικες τράπεζες αλλα να υφαρπάξουν όλη την δημόσια περιουσία του κρατους τσάμπα οπως και το έκαναν τρένα λιμάνια αεροδρόμια νερά ΔΕΗ όλα στο Υπερταμειο εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας το έκαναν το δημόσιο ταμείο της χωρας το έκαναν με την ΑΑΔΕ και την μεγάλη ιδιοκατοίκηση που είχε ο ελληνας οπως διατυμπάνιζε η Μερκελ το έκαναν τώρα με τον πτωχευτικό και περιμένω να σου πω για το psi μόλις ακούσω την εκπομπή σου που ομολογουμένως είναι παρά πολύ ενδιαφέρουσα συνεχισε..👏👏👏
Παρακμή ,λέγεται . Έλλειψη ζωτικής δύναμης και αποτέλεσμα θάνατος. Οι άνθρωποι ζουν αληθινά , με το καλό,με τους νόμους.Όχι με το μπάχαλο,την παρανομία και τη διαφθορά. Μέσα από την υπερχρέωση της Ελλάδας που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ βασικά και η ΝΔ στο ίδιο μήκος κύματος , δημιουργήθηκε ένας διεφθαρμένος λαός , που έμαθε να σκέπτεται ,να ψηφίζει με την κοιλιά ,σαν λιγούρης και παράσιτο. Η χώρα υπερχρεώθηκε για να τους τα'ί'ζει, ξεπουλήθηκε,λεηλατήθηκε,εξαθλιώθηκε , παραδόθηκε σε ξένους και (Ο.Η.Ε. Ανακοίνωση,2011). Οπότε και τέλος!
@@johnk.6105 Oι λαοί δεν ζουν για πάντα.Παρακμάζουν ,αφομοιώνονται και εξαφανίζονται.Που πήγαν οι Ίνκας,οι Μάγιας,οι Αζτέκοι,οι Χετταίοι,οι Χαλδαίοι,οι Βαβυλώνιοι ,οι Ι νδιάνοι,οι Αιγύπτιοι (καμμία σχέση με τους σημερινούς)κλπ.;? Χωρίς ζωτική δύναμη ,κανένας λαός δεν ζει.Ειδικά,στη θέση που βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα.
Καλησπέρα, ενδιαφέρον βίντεο και σε πολλά πράγματα συμφωνώ ότι έτσι έγιναν (ειδικά η εσωτερική υποτίμηση ήταν κάτι που έβλαψε τη χώρα και η τεράστια λιτότητα) αλλά πρέπει να αναφερθούν τα εξής: 1) Η ενναλακτική ήταν να δανειστούμε με ένα εξωφρενικό επιτόκιο γεγονός που θα δυσχέραινε ακόμα περισσότερο την κατάσταση (ένα default θα είχε πολλαπλάσιες συνέπειες και θα μας έστελνε χρόνια πίσω + δεν θα είχαμε την εγγύηση της ΕΚΤ ) 2) Δημιουργήθηκε ένας μηχανισμός στήριξης (ήταν πρωτοφανές για την εποχή) όπου τα κράτη δάνειζαν κράτη με χαμηλό επιτόκιο. Τα παραδείγματα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας (αν και εκεί το πρόβλημα ήταν διαφορετικό) δείχνει ότι βοήθησε τα κράτη αν προσθέσουμε το γεγονός ότι έγινε κούρεμα έμμεσα με τις περαιτέρω μειώσεις στα επιτόκια, την περίοδο χάριτος και την επιμήκυνση του χρόνου (δεν είναι το ίδιο να χρωστάω 1000 με επιτόκιο 20+ και να πρέπει να τα πληρώσω σε 5 χρόνια με το να χρωστάω 1000 με 1,52 επιτόκιο, 10 χρόνια περίοδο χάριτος και μεγαλύτερο διάστημα αποπληρωμής), την εγγύηση της ΕΚΤ που αγόραζε ελληνικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά (παράνομα από το καταστατικό της) και άλλες ελαφρύνσεις. 3) Οι ξένες τράπεζες όντως ξεφορτώθηκαν 74 δις από τα ελληνικά ομόλογα (garbage) αλλά ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΜΥΘΟΣ ότι είχαν τόσο μεγάλη έκθεση στα ελληνικά ομόλογα ώστε να καταρρεύσουν και αυτό για 2 λόγους: i) Αν η Ελλάδα δεν ήταν στην ΕΕ ή έβγαινε τότε θα μπορούσαν τα κράτη αυτά να δανείσουν άμεσα και ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ τις τράπεζες τους και να τις κεφαλαιοποιήσουν μέσω των μηχανισμών αυτών, να θυμίσω ότι οι καθαρές εξαγωγές της Γερμανίας τότε ήταν 100 δις το μήνα (άμα θυμάμαι καλά) + ότι την τρύπα θα την κάλυπτε σε πολύ μικρό διάστημα λόγω των τεράστιων πλεονασμάτων της. ii) Η πραγματική έκθεση των τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα ήταν η εξής: γερμανικές τράπεζες 12%, γαλλικές 6%, βέλγικες 14%, UK 1%, Ολλανδία 4%, Ιταλία 2%, Πορτογαλία 9%, Ισπανία 1% (www.oecd.org/finance/financial-markets/45820698.pdf). Όχι τόσο μικρή έκθεση αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα κατέρρεε το ευρωπαικό τραπεζικό σύστημα από τα ελληνικά ομόλογα (χωρίς να βάζουμε μέσα και την ΕΚΤ που θα στήριζε). Άρα καταλήγοντας θεωρώ τη βασική αστοχία του 1ου μνημονίου ήταν η λιτότητα και το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είχε μόνο κρίση ρευστότητας αλλά και χρέους (λόγω των δομικών προβλημάτων που έχετε αναφέρει και σε άλλα βιντεάκια). Θα βάλω και πολιτικό σχόλιο: Το γεγονός ότι δεν έγιναν μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς αλλα προτιμούσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις την εύκολη λύση των φόρων από το για παράδειγμα να φτιάξουν το συνταξιοδοτικό ή να κάνουν μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα (τα δικά μας παιδιά και τους ψηφοφόρους μας δεν τους αγγίζουμε ποτέ) ήταν εξίσου σημαντικό!
Καλησπέρα. Τι σημαίνει θα μας έστελνε χρόνια πίσω αφού ακόμη ούτε κατά διάνοια δεν έιμαστε κοντά στο ΑΕΠ του 2009. Θεωρείτε ότι θα με λύση χρεωκοπίας θα ήταν δυνατόν να έχουμε χαμηλότερο ΑΕΠ σήμερα?
@@Oddyssseas και ουτε χρεη και με σημαντικες υποδομες.Αρα λογιστικα για λιγο δεν θα ειχαμε ΑΕΠ ,ο κοσμος αναγκαστικα θα πηγαινε στις δουλειες του, αρα πολυ συντομα θα ειχαμε ΑΕΠ και δανεισμο απο τις αγορες. Να μην αναφερω την δεσμευση των 240 δις των καταθεσεων.
Το 2011 ήμουν 18 χρόνων, το αίμα μου έβραζε για συμμετοχή στα κοινά, για να ενημερωθώ κ να δραστηριοποιηθω στην ταραχώδη εκείνη εποχή. Ένιωθα όμως μια αποστροφή προς την ταύτιση με κάποια πολιτική παράταξη, κάτι με σταματούσε στον τρόπο που με προσέγγιζαν. Κ δυστυχώς αυτές αποτελούσαν τη μοναδική τότε πηγή ενημέρωσης κ συμμετοχής σε αυτά τα θέματα, μαζί με την τηλεόραση που... δεν. Οπότε τα παράτησα, έκατσα στον καναπέ με την παρεα μου κ το φθηνό μας κρασάκι να λεμε αερολογιες για κρίση, ΠΑΣΟΚ ορθόδοξο και χρέη, μα πραγματικα κανείς μας να δεν καταλάβαινε τι παίζει ακριβώς, γιατί δεν βρίσκουμε δουλειά κ γιατί ζουμε σε χρόνια που όλη η παρέα έχει μπάτζετ 10 ευρώ σαββατόβραδο. 4 χρόνια μετά ξεγελασαμε λίγο την αδράνεια μας ρίχνοντας το στο ΣΥΡΙΖΑ, κ όταν δεν έγινε τίποτα τελικά, κάπως αμήχανοι με την εντελώς ευκαιριακη μας επανάσταση κ πάλι μη έχοντας καταλάβει τίποτα ξανακατσαμε στον καναπέ να λέμε αστεία γ τα πουκάμισα του Βαρουφάκη κ το κούρεμα της μερκελ. Ειλικρινά εύχομαι να υπήρχε ένα κανάλι σα το δικό σου τότε. Σήμερα είμαι 28 χρόνων κ ακούγοντας σε νιώθω να ξεδιαλυνω μια ομίχλη που με είχε περικυκλώσει χρόνια! ( Ίσως ακούγεται λίγο μελο κ υπερβολή, μα για μας που μεγάλωσαμε εν μέσω αυτών των γεγονότων χωρίς να έχουμε ιδέα από οικονομία, είναι πραγματικά γεγονός η ανάγκη για καναλια σα το δικό σου)
Το μόνο λυπηρό είναι ότι το κανάλι σου το παρακολουθούμε, όσοι πραγματικά θα θέλαμε ένα καλύτερο αύριο για την Ελλάδα, οπότε θα έρθουν και χειρότερα κατ' εμέ στο μέλλον για τον μέσο ανένταχτο/αχρωμάτιστμο/μη κοματικό Έλληνα..Κατά τ΄άλλα έρχονται εκλογές.Καιρός να δανειστούμε 😜
Θα μπορουσατε να κανετε ενα βιντεο για τη σημερινή οικονομική κατάσταση οπως αυτη διαμορφωνεται μετα "την εξοδο απο την κρίση" ,σχετικα με το σημερινό χρέος,πλεόνασμα,πανδημία,ουκρανια...
Πάρα πολύ ενδιαφέρον βίντεο, πραγματικά μπράβο. Πάντως ακούγοντας όλα αυτά μου δημιουργείται η εξής απορία. Αν, για ένα λεπτό, πάυαμε να είμαστε Έλληνες και γινόμασταν Ολλανδοί, Γάλλοι, Γερμανοί... οποιονδήποτε τέλος πάντων από αυτούς που στα χρόνια των μνημονίων βρίζαμε ως ανάλγητους και τέρατα... δε θα κάναμε το ίδιο; Δε θα θέλαμε ως πολιτικοί να προστατέψουμε τις τράπεζές μας και τους δικούς μας πολίτες από μία μεγάλη ζημιά εξ αιτίας μιας χώρας που είχε (κακο)μάθει να ζει με δανεικά και έδειχνε αντίθετη στο να αλλάξει στο παραμικρό;
Καλησπέρα και συγχαρητήρια!! Τι λόγο είχαμε εμείς να δεχτούμε αυτό το πρόγραμμα απ τη στιγμή που δεν θα μειωνόταν το χρέος;; Και επίσης, αν δε το δεχόμασταν.. τι αποτέλεσμα θα είχε η χρεοκοπία;;
συγγνωμη που επεμβαινω αλλα νομιζω οτι εφοσον χρωστουσαμε θα επερεπε να ξεχρεωσουμε αθτην τηνστιγμη και νομιζω οτι τα αλλα για να γινουμε βιωσιμη τα ακου βερεσε οι δανειστες θελαν τα λεφτα τους τωρα και αυτο εγινε
Συγχαρητήρια!!! 'Εχω δει όλα τα βίντεο και πραγματικά είδα τα πράγματα με μια άλλη ματιά... Μια που βρήκαμε παπά που λέει και η παροιμία σε παρακαλώ να κάνεις κι άλλα βίντεο... Ας πούμε για το ευρώ, τη δραχμή, τα swaps (δεν ξέρω αν το έγραψα σωστά) και άλλα τέτοια ενδιαφέροντα μπας και μάθουμε τίποτα...
Πολυ ωραια η παρουσίαση σου φιλε μου, δεν αναφέρεις ομως πως έφτασαν οι αγορές να ειναι τρομοκρατημένες όπως ανέφερες.. χωρίς να κανεις πολιτική τη κουβέντα, θα μπορούσες, άποψη μου, να αναφέρεις τους οίκους αξιολόγησης, τις ιδιωτικές εταιρείας υγειας, τους εμπόρους όπλων, εφοπλιστές, που έκαναν πάρτυ με δημόσιο χρημα
Και αφού ο στόχος ήταν να σωθούν οι ξένες τράπεζες, εμείς γιατί το δεχτήκαμε με μηδέν όφελος; Έτσι κι αλλιώς ήμασταν χαμένοι για χαμένοι.Το'χε πει και ο Χάρυ Κλυν πολλά χρόνια πριν με τον δικό του τρόπο: "Γίναμε ευρωπαίοι, εμείς βάλαμε το εύρος και οι άλλοι τα πέη!
Πρώτον, δεν χρεωκοπήσαμε, που σημαίνει συνεχίστηκαν πληρωμές μισθών και συντάξεων. Δεύτερον ο λόγος που το ΠΑΣΟΚ εξαφανίστηκε ως κόμμα και ο εγγονός Παπανδρέου καταγράφηκε ως ο χειρότερος και πιο πανίβλακας πρωθυπουργός της νεότερης Ελλάδος.
Βλέπω το video σου σήμερα 10/5/2022 και το χρέος της χώρας βρίσκεται "αισίως" στο 207% τοποθετώντας την στην τρίτη θέση παγκοσμίως χωρών με το μεγαλύτερο χρέος ως προς το ΑΕΠ. Πίσω από το Σουδάν και την Ιαπωνία (η οποία όμως παράγει και δανείζεται από το εσωτερικό της). Αν όμως ακούσεις ένα δελτίο ειδήσεων η χώρα έχει ανάπτυξη, είναι εκτός μνημονίων και ευημερεί.
Δηλαδή από αυτό το βίντεο αυτό είναι το συμπέρασμα και όχι το ότι μέχρι σήμερα οι 8 στους 10 Έλληνες ακόμα δεν κατάλαβαν τι έγινε με τον αλόγιστο λαϊκισμό και ονειρεύονται μία καινούργια κυβέρνηση να επαναληφθεί η ίδια κατάσταση.
Συγχαρητήρια για τα βιντεακια σου σε αυτό το χάλι που υπάρχει στην Ελλάδα φταίει ο ελληνικός λαός γιατί πολύ απλά κοιτάει τρόπους με δολοπλοκίες και παράνομη οικονομική δραστηριότητα χωρίς να σκεφτει το μέλλον της χώρας μας και γιαυτό το λόγο εμείς οι νέοι φεύγουμε στο εξωτερικό γιατί δεν υπάρχει μέλλον και εξέλιξη στην Ελλάδα
Υπαρχουν ευκαιριες στην Ελλαδα στον Τουρισμο, φαρμακευτικα φυτα, τροφιμα, ναυτιλια, κλπ κλπ αρκει να μην σε φοβιζει η εργασια και η επιχειρηματικοτητα!
Ευχαριστώ για το βιντεο, εξαιρετικό. Μια παρατηρηση μονο λιγο ασχετη. Η λεξη "καμμία" προερχεται απο την συμπτηξη του καν και του μια εξ ου και το καμΜια με δυο μ και οχι ενα. Ευχαριστω κ παλι για τα πολυ ωραια και επιμορφωτικα βιντεακια
«Το θηλ. καμία (μεσν.) < καν μία θα μπορούσε τυπικώς να γραφεί με δύο -μμ- (καμμία, καμμιά) λόγω αφομοιώσεως, αλλά η γραφή αυτή θα ήταν ουσιαστικώς εσφαλμένη, διότι τα διπλά σύμφωνα δεν προφέρονταν στη Μεσν. Ελληνική].». Μπαμπινιώτης
@@leykimayri εγω ειναι αλλης σχολης. Τον Μπαμπινιωτη τον σεβομαι και γνωριζω την αποψη περι του καμμία. Κατα την ιδια αποψη υπαρχουν ηλιθιοι που θελουν να γραφουμε το αλλος/αλλη καθως και το αλλά με ενα "λ". Αγνοωντας βεβαια οτι το διπλο "λ" προφερεται ακομη στα νησια του Νοτιου Αιγαιοι και Κυπρο.
Aυτό που παραλείπετε να αναφέρετε στο 08:17 είναι κατά πόσο τα αρχικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης εφαρμόστηκαν και αν η εφαρμογή τους ή μη είχε ως αποτέλεσμα να επέλθει η εσωτερική υποτίμηση.
Ντροπή να είσαι φοιτητής και να ζητάς ιδιαίτερα μαθήματα! Σαν υποψήφιος Πανελληνίων το καταλαβαίνω, θέλεις να ανταγωνιστείς άλλους, αλλά σαν φοιτητής θέλεις να περάσεις το μάθημα , και μετά δεν χρειάζεται να είσαι ο καλύτερος του τμήματος, άρα ο ανταγωνισμός είναι ανύπαρκτος, ανταγωνίζεσαι μόνο την τεμπελιά σου, Κάτσε πειθαρχημένα να διαβάσεις τα βιβλία που σου δίνουν απο την σχολη, καθώς και ακόμα ένα βιβλίο για κάθε μάθημα (ή και 2 αν προλαβαίνεις, για να αποκτήσεις πιο σφαιρική γνώση) , μην σε παρασύρουν τα ξενύχτια και οι διασκεδάσεις) , και πέρνα το μάθημα. Αν δεν έχεις αρκστό μυαλό για να περάσεις το μάθημα με προσωπική μελέτη, τότε κακώς βρέθηκεσ στην σχολή αυτή, είσαι ανάξιος, και καλύτερα να είχες περάσει στο ΤΕΙ λογιστικής , που θα το κατάφερνες. Με αυτήν την νοοτροπία που έχεις εσύ τώρα , ζούσαν και οι Έλληνες τις δεκαετίες 1980-1990 με περισσότερα χρήματα απο όσα έβγαζαν , και καταστράφηκε η χώρα.
@@thanossok3489 Καλά είναι , μην το παρατραβήξεις! Κι εγώ το Φυσικό Ιωαννίνων έκανα 5μιση χρόνια να το τελειώσω! Αλλά δεν σκέφτηκα στιγμή να απευθυνθώ κάπου για μαθήματα, πήγαινα στην βιβλιοθήκη και διάβαζα και άλλο 1 ή άλλα 2 βιβλία για κάθε μάθημα που είχαμε, εαν δεν μου άρεσε το βιβλίο που διδόταν. Καλή διατροφή να κάνεις, και να κοιμάσαι κάθε μέρα 7μιση ώρες (μην σε παρασύρουν οι γυναίκες σε ξενύχτια) και όλα καλά θα πάνε.
Ζηλεύω το περιεχόμενό σου. Είσαι το καλύτερο financial κανάλι στο ελληνικό UA-cam
Τωρα που εμαθες να βαζεις το μικροφωνο και εχεις και green screen δεν εχω καμια τυχη εγω :)))
@@empeiriwnsyllektis ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟΝ ΠΕΙΣΩ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΟΥΣ FG
@@tsounischris στο δικό σου κανάλι κάνε!
@@tsounischris Ο Κοσμάς έχει υπερβολικά πολύ μικρό κοινό για την ποιότητα που προσφέρει!
Θα συμφωνήσω. Me too 😍
Σας αξίζουν συγχαρητήρια :
- για την έρευνα που κάνετε για το σενάριο
- για την απλή και κατανοητή περιγραφή του κάθε θέματος
- για την μη ανάμειξη με πολιτικά θέματα
Ευχαριστω! Τα πολιτικα τα κανουν πολλοι, οποτε εμεις θα μεινουμε στα οικονομικα :)
Ο ανθρωπος φαινεται οταν προσπαθεί να μιλησει με ειλικρίνεια βασισμένος σε γνώσεις και όχι σε δοξασίες και δεισιδαιμονίες. θελω να πω οτι ακομα και να αναμίγνυε την πολιτικη, το ίδιο καταπληκτικη θα ήταν η παρουσιαση. οστοσο αυτο ισχυει για εμενα, οχι για τον υπολοιπο κόσμο ή τουλάχιστον όχι για τους περισσότερους.
@@Kagelos1973 😮😅😅😅 11:19
Έπιασες ένα θέμα που πονάει και το προσεγγισες ουδέτερα και αντικειμενικά και αυτό για μένα είναι το πιο σημαντικό όταν είναι ακόμα νωπές οι μνήμες! Συγχαρητήρια αναμένουμε το επόμενο!
Ευχαριστώ. Είπα να κάνω ένα κανάλι που εξηγεί την οικονομία όσο πιο αντικειμενικά γίνεται, έτσι για αλλαγή :)
Σας ανακαλυψα προσφατα,εχω δει ολα τα βιντεο σε καταιγιστικη ροη! Καθε φορα εντυπωσιαζομαι και περισσοτερο! Οπως λενε και πολλοι αλλοι στα σχολια,ποσο καλυτερη θα ηταν η αντιληπτικη και κριτικη ικανοτητα του μεσου ορου των Ελληνων,αν ειχαμε καθηγητες στο σχολειο και το πανεπιστημιο, με τι δικη σας αναλυτικη και απλουστευτικη δεινοτητα. Η γνωση ειναι δυναμη οπως αναφερετε και εσεις και λυπαμαι που δεν την ειχα νωριτερα! Τα θερμα μου συγχαρητηρια για τον χρονο και την αγαπη που αναλωνετε για να δυναμωσουμε εμεις λιγο παραπανω! Χαιρετισμους απο το Οσλο!
Σας ευχαριστώ πολυ. Να ξερετε οτι ΠΟΤΕ δεν ειναι αργα να αποκτήσει κανείς γνώση. Κάποια στιγμή θα κάνω ενα βίντεο για βιβλια και αλλες πηγές γνωσης.
Καλησπέρα σας Μακράν η πιο σαφής εμπεριστατωμένη και κατανοητή ανάλυση για το τι ήταν το πρώτο μνημόνιο Σας αξίζουν συγχαρητήρια
Εξαιρετική ανάλυση για άλλη μια φορά. Εάν έχω καταλάβει σωστά, την περίοδο εκείνη, κανείς δεν έλεγε την αλήθεια για το 1ο μνημόνιο. Ή μάλλον δεν έλεγε όλη την αλήθεια. Ακούγαμε μόνο ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει εάν δεν υπογράφει το δάνειο, όχι όμως ότι δεν ήταν φτιαγμένο για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Βεβαίως, δεν υπήρχε καμία άλλη πειστική πρόταση, αλλά αν μη τι άλλο δικαιουμασταν να γνωρίζουμε.
Μπορείς να κάνεις και κάποιο βίντεο περι του Κυπριακού κουρεματος? Πιστεύω θα είναι εξίσου ενδιαφέρον και ίσως να απασχολει και άλλους εχτος από εμένα. Πολύ καλό περιεχόμενο γενικα
Κατατοπιστικός, λίγα λόγια και σταράτα, περιμένω το επόμενο βίντεο για το PSI, να δούμε και την προοπτική του σήμερα και του αύριο.
Ευχαριστω πολυ! Ετοιμαζεται ηδη.
Vae victis... Για ακόμα μια φορά, εξαιρετικό βίντεο. Θα ήταν χρήσιμο να μας δίνατε μια - έστω αμυδρή - εικόνα του τι θα σήμαινε η άρνηση πληρωμής του χρέους (που συζητείται με μεγάλη θέρμη ακόμα και σήμερα), και κατά πόσο τελικά αυτό θα ήταν μια σωστή (για τη χώρα) κίνηση.
Ευχαριστώ πολύ. Το επόμενο βίντεο θα είναι για το PSI και μετά για την διαπραγμάτευση του 2015. Εκεί θα τα πούμε όλα αυτά.
Συγχαρητήρια! Ειναι φοβερό πώς ενα γεγονός που χώρισε τους Ελληνες, το εξηγήσατε τόσο απλά και τόσο αποχρωματισμένα! Μακάρι να σας είχα καθηγητή στην ΑΣΟΕΕ!! (την τελείωσα τέλη 90s)
Εξαιρετικός αγαπητέ!
Κ θίγεις θέματα για τα οποία η εικόνα της κοινής γνώμης εδώ στην Ελλάδα είναι αρκετά θολή.
Ευχαριστω πολυ! Αυτος ειναι ο λογος που γινονται αυτα τα βιντεο.
@@Greekonomics Παλια στην Ελλαδα την δεκαετια του 80 υπηρχε ενα υπεροχο περιοδικο που εξηγουσε παρα πολυ καλα τις παραμετρους του δημοσιου χρεους,ο Οικονομικος Ταχυδρομος.
Δυστυχώς οι περισσότεροι νομίζουν πως :1.για όλα φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι και 2.ότι ο λόγος που δεν ''βγαίνουν'' τα προγράμματα είναι πως ''κάτι δεν κάνουμε καλά''
@@panagiotis7946 στη δεκαετία του 80 έπρεπε να καθίσεις να διαβάσεις, σήμερα είμαστε όλοι παντογνώστες μέσα από το ytub και τα Fatsobook
Κάποια στιγμή που εσείς θα επιλέξετε, βίντεο με περιεχόμενο Δημιουργική Λογιστική και Πλασματική Στατιστική θα μας ήταν πολύ χρήσιμο, ευχαριστώ.
Άλλο ένα εξαιρετικό βίντεο
Συγχαρητήρια!!!!
Μου αρέσει που πάντα έχεις και ένα χιουμοριστικό σημείο.
Απίστευτο βίντεο, εξήγησες τόσο κατατοπιστικά και αντικειμενικά ένα θέμα για το οποίο ο μέσος Έλληνας δεν ξέρει τι του γίνεται...
Φρέσκος συνδρομητής χωρίς γνώσεις οικονομικών. Συγχαρητήρια για το ωραίο σου κείμενο και την ευχάριστη και στρωτή αφήγηση! Ακολουθώ
Εκει με το" αστειεύομαι" με κερδισες ακομα περισσότερο 😂👍
Επιτέλους ένα αξιόπιστο κανάλι, ευχαριστούμε για την πόλη καλή δουλειά και υψηλής ποιότητας βίντεο.
Συγχαρητήρια...και πάλι εξαιρετικός!!!θα μπορούσατε να κάνετε κ ένα βίντεο/υποθετικό σενάριο για το τι θα είχε συμβεί αν η Ελλάδα δεν διάλεγε τον δρόμο των μνημονίων;;; Όπως και να έχει όταν δεν υπάρχει αξιόλογη παραγωγή σε μια χώρα ενός μνημονίου μύρια έπονται....
Ευχαριστώ πολύ, φίλε Μηνά! Το επόμενο βίντεο θα είναι για το PSI κι έπειτα θα γίνει βίντεο για την διαπραγμάτευση του 2015. Εκεί θα τα πούμε όλα αυτά.
Τα προγραμματα δεν ειναι δεσμευτικα. Απλα θελεις τζιμανια και οχι πολιτικους του φραπε. Σε αυτες τις περιπτωσεις πας αντιθετα, μειωνεις φορους, ανοιγεις την αγορα σε μια ημερα και απολυεις το 50% του δημοσιου. Πας την συνταξη αναλογικα με τις εισφορες. Οι συνταξιουχοι της περιοδου 2000-2014 θα παρουν 15 φορες περισσοτερα απο τις εισφορες τους. Τι εγιναν απο ολα αυτα ? Τιποτα, απλα εκαναν το 50% του δημοσιου σταδιακα συνταξιουχους, αυξανοντας φορους για να πληρωσουν μελλοντικες δαπανες.
Εξαιρετικός...Όλα σε 15' απλά και αντιληπτά,πράγματα που συζητιόντουσαν για χρόνια χωρίς κανείς να καταλαβαίνει την ουσία
Υπήρχαν άλλες λύσεις και ποιές?
Τώρα τι κάνουμε? Πώς γινόμαστε Σιγκαμπούρη.ή Ελβετια ή ΗΠΑ?
Παραβλέπετε το γεγονός ότι τα προβλήματα της οικονομίας ήταν έντονα από το 1980 -1990 και τα αποτελέσματα φάνηκαν τα επομενα χρόνια.
Η κριτική των οικονομικών κλπ πολιτικών των κομμάτων πρέπει να γίνεται και με τις πιθανές συνέπειες που ειχαν ή θα έχουν.
Περιμένουμε και βίντεο για τα μεταμνημόνια και την κατάσταση της χώρας είτε στις αρχές του 20, είτε τώρα. Τρομέρη δουλεία, πολύ ωραίο περιεχόμενο.
Τέλεια ανάλυση με απλά και κατανοητό τρόπο. Χωρίς να υποστηρίζω τον συγκεκριμένο υπουργό Οικονομικών ήταν ίσως ο μόνος που είπε ότι το πρώτο μνημόνιο πέτυχε και ήταν να σωθούν οι Γάλλος Γερμανικές τράπεζες λέω για τον κύριο Βαρουφακη. Δεύτερον μια ακόμη αποτυχία του πρώτου μνημονίου δεν ήταν ο λάθος υπολογισμός του λεγόμενου "multiplier" μεταξύ δημοσίων δαπανών και ΑΕΠ; περιμένουμε το επόμενο
Ευχαριστώ πολύ. Το πρόβλημα με τους πολιτικούς είναι ότι λένε τις αλήθειες όταν τους εξυπηρετούν. Νομίζω πως το πρώτο μνημόνιο δεν είχε κανένα πρόβλημα στο να πετύχει αυτά που είχε σχεδιαστεί να πετύχει.
το ειχα δει καιρο χωρις να κανω σχολιο....παραληψη μου και το διορθωνω τωρα...ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ....
Εγώ σας ευχαριστώ και για το σχόλιο και που είδατε το βίντεο.
Εξαιρετικό βίντεο, οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια και δεν αμφισβητούνται.. Αν βγήκε κάτι καλό από όλη αυτή τη φαρσοκωμωδία που ζούμε όλα αυτά τα χρόνια, είναι ότι εμείς οι νεότεροι μαθαίνουμε να στηριζόμαστε στα πόδια μας και στις δυνάμεις μας.. Κατά τα άλλα μόνο αηδία για όλη αυτή την κατάσταση που ζούμε και μόνο μπινελίκια μου έρχονται..
Πραγματικα ευστοχο σχολιο. Ευχαριστω!
Θα μου επιτρέψεις να σου πω οτι οι αριθμοί απο μόνοι τους δε λενε τίποτα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για να αποκαλύψουν είτε για να αποκρύψουν την αλήθεια. Ευτυχώς στο παρον καναλι συμβαίνει το πρώτο.
@@mikepns Φίλε μου, ανεξάρτητα από τις χώρες που δανείζονται και το πόσες είναι, το ζήτημα είναι να μην δανείζεσαι. Και ως γνωστόν η Ελλάδα, δεν έχει καμία ανάγκη για δανεισμό. Και να σου θυμίσω οτι η Ισλανδία το 2010 διέγραψε το χρέος και οτι η Νορβηγία το 2012 έστειλε μέρος του πλεονάσματός της (αν θυμάμαι καλά) στην Κούβα για να κάνουν εκεί νοσοκομεία και σχολεία. Επίσης η Νορβηγία το 2007 ήταν η πρώτη χώρα που είπε οτι χαρίζω όλα τα χρέη των χωρών που μου χρωστάνε και έχουν σοβαρό πρόβλημα σαν οικονομίες.
Και όλα αυτά χώρες που είναι πολύ πιό φτωχές από την Ελλάδα σε φυσικούς πόρους. Επομένως ο δανεισμός δεν είναι απαραίτητος.
Σε όλα τα υπόλοιπα συμφωνούμε.
Και η λύση σε όλα αυτά, είναι η άμεση και δραστική αύξηση των κοινωνικών παροχών προς τους πολίτες (τουλάχιστον στα επίπεδα Ισλανδίας, Νορβηγίας, Δανίας, κλπ - δηλ. μισθοί 4.000 και 5.000 ευρώ, 6ωρη εργασία, διορισμός όλων των ανέργων, δωρεάν υγεία & παιδεία, κλπ) και η διαγραφή ολόκληρου του χρέους.
Όσο αφορά το πρώτο πράγμα που είπες, εξαρτάται. Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα αλλά το τι σημαίνουν οι αριθμοί πολύ συχνά χρησιμοποιείται για να ξεγελάσει. Ειδικά όσο αφορά την στατιστική, είναι πολύ συχνό και επικίνδυνο φαινόμενο να γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο ώστε τα νούμερα να μπερδεύουν και να οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα.
Κρίμα που δε βάρεσε ένα ωραίο κανόνι η Ελλάδα ! Πραγματικά αυτό τους άξιζε !!!
5 απλοϊκές κουβέντες για όλο το πρόγραμμα και το που αποσκοπούσε. Well done!
Να είσαι καλά, Χρήστο!
Εξαιρετικό βίντεο. Τυχεροί οι φοιτητές σας.
Κατ' αρχάς πολλά συγχαρητήρια για την πυκνότητα ουσιαστικών πληροφοριών σε 15'. Βλέπω αυτά τα βίντεο με καθυστέρηση και σε μια περίοδο που περιμένουμε να δούμε τι "επιδότηση" θα πάρουμε για ρεύμα και καύσιμα. Επιπλεόν, για άλλη μια φορά, έχουμε ΔΕΘ και παροχές. Οπότε φοβάμαι ότι ακόμα κι αυτή η μικρή νότα ελπίδας στο τέλος του βίντεο (ότι οι Έλληνες κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να ζουν πάντα με δανεικά), δυστυχώς είναι αμφίβολη. Ένα βίντεο για το περιβόητο χρηματιστήριο ενέργειας θα πρότεινα.
Εξαιρετικό! Ευχαριστούμε
Συγχαρητήρια για το βίντεο! Έχω δυο ερωτήσεις:
1. Όταν αναφερόμαστε στο χρέος ώς ποσό, αναφερόμαστε στο κεφάλαιο, τους τόκους, ή και τα δύο μαζί;
2. Όταν είπατε ότι τα επιτόκια ανέβαιναν το 2008 και ο δανεισμός έγινε μη βιώσιμος, υποθέτω αναφέρεστε στον νέο δανεισμό; Τα υπάρχοντα ομόλόγα θα είχαν σταθερό επιτόκιο. 'Ηταν αρκετά μόνο τα αυξημένα επιτόκια των νεοεκδοθέντων ομολόγων να μας πάνε σε χρεοκοπία;
1. Και στα δύο μαζί.
2. Εκείνη την εποχή δεν μπορούσε να βγει ο προϋπολογισμός χωρίς δανεικά.
ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕ ΑΠΛΑ ΚΑΤΑΝΟΗΤΑ ΛΟΓΙΑ
Υπέροχα τα βίντεο σου,περιμένω πως και πως βίντεο για το PSI.
Ευχαριστω! Θα γινει συντομα!
βλέποντας το βίντεο, στενοχωρήθηκα.......
Δυστυχώς...
Πολύ καλή και αναλυτική εξήγηση , περιμένω με αγωνία το επόμενο για το 2ο. stay safe.
Ευχαριστώ πολύ!!
Συγχαρητήρια εξαιρετική ανάλυση μια ερώτηση μόνο οι ξένες τράπεζες ξεφόρτωσαν το χρέος τους ώστε να είναι καλυμμένες σε περίπτωση χρεοκοπίας οι θεσμοί όμως θα ήταν καλυμμένοι ;
Συγχαρητήρια για την προσπάθεια που καταβάλλετε να φτιαξετε αυτα τα βίντεο που ειναι τοσο κατατοπιστικά για μας που δεν γνωρίζουμε από οικονομική θεωρία! Ευχαριστούμε!
Τρομερό βίντεο!!! Μπράβο!
Την αντιπαραβολή του χρέους στην αρχή με το τέλος του προγραμματος ,γινεται πεδιο λαικισμου,και δεν πρεπει να παρουσιαζεται και εδώ με αυτόν τον τροπο.Ναι μεν το χρέος στο τέλος του προγραμματος θα ήταν μεγαλυτερο απ το αρχικό, αλλά με τα ελλείμματα να έχουν πλεον εξαλειφθει.Ειναι άλλο να έχουμε 15,5% έλλειμμα με 115% χρέος, και άλλο πρωτογενες πλεονασμα με 120% χρέος...Το χρέος έχει μία δυναμική και όταν τα ελλείμματα είναι υψηλά, η χώρα συνεχίζει να παραγει νέο χρέος μέχρι να ισοσκελιστει η οικονομία και να σημειωθεί πρωτογενες πλεονασμα.Το προβλημα ήταν να τιθασευτει αρχικά η δυναμική του χρέους από τα αβυσσαλέα ελλείμματα, και μετά να ξεκινήσει η μακρύβια αποπληρωμή του χρέους με βιώσιμο τροπο, με στοχευμένες παρεμβασεις να αλλάξει το προφιλ ωρίμανσης του χρεους, κάνοντας το μακροπροθεσμο,και πιο εξυπηρετησιμο... Το προβλημα επίσης ήταν ότι το βιοτικό επιπεδο στηρίζονταν σε δανεικά τα οποια δεν μπορουσαν πλεον να βρεθουν απ τις αγορές χρέους για να συντηρηθεί το επιπλαστο επίπεδο διαβίωσης, με κίνδυνο να σκάσει άμεσα η καταναλωτική φουσκα ως ασυντακτη χρεοκοπια, είτε προσαρμοσμενα με σκληρό προγραμμα και με λιγότερους κραδασμούς μέσω μνημονίων.Το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας να δανείζεται απ εξω για να τα μοιράζει ως παροχες οι οποίες θα γίνονται εισαγόμενα προιοντα, με αποτέλεσμα να μην μένει ευρώ στην χώρα, ήταν λογικό κάποια στιγμή αυτό το μοντέλο ανάπτυξης να χρεοκοπήσει..
Νομίζω πως όταν ένα πρόγραμμα διαφημίζεται ως «διάσωση» της χώρας μας και ως «λύση στο πρόβλημα του χρέους» από κανάλια, πολιτικούς, ακόμη και από πολλούς πανεπιστημιακούς, λαϊκισμός θα ήταν να ΜΗΝ κριθεί από τα επίσημα στοιχεία ως προς την επίδρασή του στο Χρέος και ως προς το ΠΟΙΟΝ διέσωσε στο τέλος. Λαϊκισμός θα ήταν να αγνοήσουμε τα στοιχεία δημιουργώντας αφηγήματα που ταιριάζουν στα πεπραγμένα κάποιας παράταξης ή στην γραμμή κάποιου ΜΜΕ ή στο όνομα κάποιας ιδεολογίας.
@@Greekonomics αναφορικά με το 1ο Μνημόνιο, μόνο στο εσωτερικό της Ελλάδας παρουσιαζόταν ως αυτό που περιγράφετε στο 06:48, δηλαδή ως πρόγραμμα "μείωσης χρέους". Στον ν. 3845/2010 αναφέρεται όμως ρητά ότι α) η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε χρηματοδοτική υποστήριξη και ότι β) στόχος του μηχανισμού δεν ήταν η παροχή χρηματοδότησης (βλ. σελίδες 10 και 11, www.dianeosis.org/wp-content/uploads/2017/12/Mnimonio-1.pdf ).
@@GreekonomicsΕξαλειφθηκε αβυσσαλεο έλλειμμα της τάξης του 15,5% του ΑΕΠ,δεν γίνεται να μην λέγεται αυτό..Δεν μπορει να μην τονίζεται η αιτία που μας οδήγησε την χώρα στα μνημόνια,ο μακροχρόνιος υπερδανεισμος...Το 2009 με έλλειμμα 15,5% ..το κράτος μπηκε μέσα 30+ δισεκατομμύρια ευρώ!!...Σε πρωτη φάση θα επρεπε να ζουμε με τα λεφτά μας,να μην ξοδευουμε περισσοτερα απ όσα βγαζουμε,να μετατραπει η χώρα απο τζίτζικας μέρμηγκας..Ηταν τέτοια τα ελλείμματα, που η χώρα συνέχισε να παραγει νεα χρέη μέχρι το 2013!!Μεχρι τότε η Ελλάδα δεν έδωσε ένα ευρώ για το χρέος...Και καποιοι ήθελαν κευνσιανες πολιτικες με αυτά τα ελλείμματα,τα οποια φορτωνονταν στις επομενες γενιές..Εκλεισαν οι αγορές χρέους και είτε θα οδηγουμασταν σε ασυντακτη χρεοκοπια με βίαιο ισοσκελισμο της οικονομίας,ή σε προγραμμα με σκληρους όρους για να γίνει η προσαρμογη πιο ομαλά...Το βίντεο, ένα σοβαρό κανάλι δεν πρεπει να μοίραζει ιδεοληπτικη τροφή,οταν παρουσιαζει περιπου ότι βασανιζομασταν για πεντε χρόνια, για το μέγεθος του χρέους ..λες και η οικονομία ήταν ανθηρή.. Είχαμε τα λεγόμενα αβυσσαλεα ελλείμματα, 1) δημοσιονομικό έλλειμμα, 2) έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμων, και έλλειμμα ανταγωνιστικότητας.. Το προβλημα ειναι ότι μία ηπιότερη προσαρμογη , θα απαιτούσε μεγαλυτερο χρόνο, όποτε κάποιος θα έπρεπε να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματα σε αυτόν το διάστημα, επειδή η χώρα δεν είχε ακόμη πρωτογενες πλεονασμα.. Ποιος θα χρηματοδοτήσει τα ελλείμματα με κλειστές αγορές;Σκληρή πραγματικοτητα,χωρίς εναλλακτική επιλογή, περα του μνημονίου.. Δυστυχώς τους όρους δεν τους επιβαλει ο δανειζομενος...Και όταν ένα χρεοκοπημενο κράτος σύρεται σε θέση αδυναμίας αναζητωντας χρήματα, δεν επιβάλει αυτό τους όρους χρηματοδότησης, αλλά οι δανειστές οπως κάνει και η τράπεζα με τον δανειστή... Το μοντέλο που υπήρχε στην Ελλάδα, να μοιραζει το κράτος δανεικά απ το εξωτερικό για να μοιράσει επιδόματα, τα οποια με την σειρά τους τα λεφτά αυτά ξανά έφευγαν στο εξωτερικό αγοράζοντας εισαγόμενα προιοντα, με αποτέλεσμα να μην μένει ευρώ στην χώρα, χρεοκόπησε...
θα ηταν δικαιο αν δεν ηταν τα πλεονασματα,διοτι αυτα οπως παλαιοτερα τα ελλειματα ειναι η βαθια αιτια της υφεσεως.Για εμενα οι ξενοι θα επρεπε να επιμεινουν στην δραστικη μειωση του δημοσιου.
@@panagiotis7946 το δημόσιο και η κακή νοοτροπία του "σίγουρου" που είναι "μπετόν αρμέ" στην κοινωνία εδώ και δεκαετίες, όντως είναι ο πυρήνας του προβλήματος και ένα ισχυρότατο "ταμπού" το οποίο προκαλεί ταχύτατη εξαφάνιση σε όποιον πολιτικό τολμήσει έστω και να διανοηθεί να το αντιμετωπίσει στα σοβαρά.
Εφόσον η ΕΕ δεν έχει ομοσπονδιακό χαρακτήρα και άρα δεν υπάρχει νομική δυνατότητα για άμεση παρέμβαση στα εσωτερικά θέματα και τους θεσμούς των κρατών-μελών, τί διαφορετικό θα μπορούσαν ακριβώς να κάνουν οι ξένοι προκειμένου να επιβάλλουν το σπάσιμο αυτού του αποστήματος στην πράξη; Κατά τη γνώμη μου, τίποτα απολύτως. Μόνο σε οικονομικό επίπεδο μπορούσαν να επιβάλλουν πράγματα και από εκεί και πέρα, με τον "κορσέ" δεδομένο, είναι 100% εσωτερική ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων (άρα και των ψηφοφόρων που τις εκλέγουν) να υλοποιήσουν τη δραστική μείωση του δημοσίου.
Χάρηκα που είχα καταλάβει το συμπέρασμα στο οποίο καταλήξατε, χωρίς να έχω ιδέα από οικονομικά. Αυτό που δεν πιστεύω όμως είναι, ότι ακούγοντάς σας οι οικονομικές επιστήμες μου φαίνονται τόσο ενδιαφέρουσες, που εκπλήσσομαι με τον εαυτό μου.!!!👍👍
Η εγχειριση στεφθηκε με επιτυχια αλλα ο ασθενης απεβιωσε. Ωραιο βιντεο
Ευχαριστω πολύ!
Σαν κάποιος που στο παρελθόν έχω φτιάξει αρκετά βίντεο, λάτρεψα το intro σας. Απευθείας στο ψητό χωρίς πολλά λόγια, ενώ ταυτόχρονα σε προκαλεί να δεις την συνέχεια για να πάρεις απάντηση στο ερώτημα!
Πολύ αξιόλογη ανάλυση, μερικές σκόρπιες σκέψεις. Δεν μπορεί να διαχωριστεί το οικονομικό αποτέλεσμα των προγραμμάτων (ειδικά όταν κρίνεται σε βάθος 2010-2020) από τις διαθέσεις της κοινής γνώμης και τις πολιτικές εξελίξεις των ετών που μεσολάβησαν στην Ελλάδα, όσο κι αν λέμε ότι δε θέλουμε να κάνουμε πολιτική ανάλυση, όπως επίσης ας μην ξεχνάμε ότι και οι άλλες χώρες της Ευρώπης (και του ΔΝΤ) έχουν κοινή γνώμη και κοινοβούλια. Επίσης, η αναλογία με το γιατρό που σού λέει "πάρε το φάρμακο και στο τέλος θα έχεις πάλι πονοκέφαλο" δεν είναι τελείως ακριβής, αφού όπως ο ίδιος επισημάνατε το ποσοστό χρέους δεν λέει τίποτα από μόνο του αν το χρέος είναι εξυπηρετήσιμο. Άρα αν μέσω του δανεισμού, της αναδιάταξης του χρέους και της δημοσιονομικής προσαρμογής το χρέος του 120% καθίστατο εξυπηρετήσιμο στο τέλος του προγράμματος, και ταυτόχρονα είχε επιτευχθεί η αποφυγή της διασποράς μιας παγκόσμιας κατάρρευσης, δε μπορεί να πει κανείς ότι το πρόγραμμα δε θα ήταν επιτυχημένο.
Καλημέρα σας! Θα ηθελαρ να κάνω μία ερώτηση: Αφού οι πραγματικοί στόχοι του προγράμματος ήταν γνωστοί από την αρχή, ο τότε πρωθυπουργός γιατί δέχτηκε να εφαρμοστεί;
Πολυ καλη δουλειά. Μια ερωτηση εχω μονο: αφου το χρέος μετατοπίστηκε και αυξηθηκε θα επρεπε η αφαίρεση του ποσού που κατείχαν οι εγχώριες τράπεζες, η τράπεζα της Ελλάδος και οι θεσμοι μείον αυτα που κερδισαν οι ξενοι φορεις και οι εγχώριοι επενδυτες μαζι με την αυξηση του χρεους να ισούται με 0. Το 1 δις που μενει τι ειναι ?
Πολλά συγχαρητήρια για την ανάλυση και όλη αυτή την εξαιρετική δουλειά που κάνετε. Περιμένουμε με ανυπομονησία το επόμενο!!
Εγώ ευχαριστώ, φίλε Σωκράτη, που βλεπεις το κανάλι :)
Μια ερωτηση απο καθαρη περιεργεια, αν 1 ημερα πριν ανακοινωθει το πρωτο μνημονιο, ειχαν επιβληθει capital controls η τυχη της χωρας θα ηταν η ιδια?
Επεξηγηματικό και σε απλή κατανοητή γλώσσα για τους μη ειδικούς! Ευχαριστούμε!
Πολύ καλή και απλουστευμένη για το κοινό ανάλυση. Κατά τη γνώμη μου όμως είναι λάθος να απαριθμούμε μνημόνια και να τα ταυτίζουμε με τις δανειακές συμβάσεις. Στην ουσία είναι ένα το μνημόνιο, επικαιροποιήθηκε αρκετές φορές και η ισχύς του είναι στο διηνεκές (εφόσον το ανεχόμαστε). Οι δανειακές συμβάσεις είναι που αριθμούνται σε 1η, 2η και 3η.
Φοβερός!!! Εξαιρετικό κανάλι, φίλε σε βλέπω να πηγαίνεις πολύ ψηλά. Το αξίζεις!
Απο τα καλυτερα και πιο σημαντικα βιντεο που εχω δει στη ζωη μου. Μπραβο σου!
Πολύ καλό βίντεο που τα εξηγεί όλα απλά, συνοπτικά και κατανοητά για τον καθένα
Simple words straight to the point. This is the essence of economic science.
Για να έχεις δει το βίντεο σημαίνει οτι ξέρεις Ελληνικά. Οπότε, γιατί γράφεις το σχόλιο στα αγγλικά? Περιμένεις να το διαβάσει κάποιος που δεν ξέρει Ελληνικά? Πραγματικά απορία το έχω, εξηγησε μου την λογική σου!
Απλά συγχαρητήρια, δεν εχω άλλα λόγια για το ταλέντο σου να εξηγείς περίπλοκα θέματα με τόσο απλούς όρους!!
Καταρχήν συγχαρητήρια για το εξαιρετικό content. Εξαιρετική προσέγγιση του θέματος με μία παρατήρηση από μέρους μου: Στην αρχή πολύ σωστά λες ότι το πρόβλημα δεν ήταν ο όγκος του χρέους αλλά το κατά πόσο είναι βιώσιμο, δηλαδή το κατά πόσο μπορεί να εξυπηρετείται. Αυτό είναι ναι μεν υποκειμενικό αλλά δεν είναι εντελώς αυθαίρετο και βασίζεται σε κάποια στοιχεία, δηλαδή δεν είναι ότι ένας επενδυτής είναι τρελός και χαρακτηρίζει μια οικονομία μη βιώσιμη ενώ είναι, μπορεί η ανάλυση να είναι συντηρητική αλλά δεν είναι αυθαίρετη. Από κει και πέρα η Ελλάδα πριν από το 2009 βρισκόταν ένα βήμα πριν από το κανόνι με την τότε κυβέρνηση να έχει εξαγγείλει κοινωνική πολιτική και ότι λεφτά υπάρχουν. Αυτό σήμαινε ότι για να σωθούμε χρειαζόμασταν χρόνο, ώστε η χώρα να προχωρήσει στην απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή η οποία ήταν πραγματικά ζωτικής σημασίας, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα (φόροι) και να μειωθούν τα έξοδα (δαπάνες). Αυτό θα συνέβαινε μόνο μέσω κάποιας χρηματοδότησης η οποία φυσικά θα φούσκωνε το χρέος, το οποίο ενώ σήμερα είναι μεγαλύτερο από αυτό του 2009, θεωρείται βιώσιμο με την Ελλάδα να έχει επιστρέψει στις αγορές και να είναι πολύ κοντά στην επενδυτική βαθμίδα.
Τέλος να θυμίσω ότι οι παθογένειες της ελληνικής οικονομίας ήταν πραγματικά σε εξωπραγματική διάσταση, ενδεικτικά αναφέρω ότι φπα και φόρος εισοδήματος "δεν ξέραμε τι σημαίνουν" μέχρι το 2010 - με την οικονομία ουσιαστικά να λειτουργεί σε άλλο επίπεδο από το κράτος, ενώ οι σπατάλες ήταν ανυπολόγιστης αξίας με ένα σωρό διορισμούς δημοσίων υπαλλήλων επί σειρά ετών. Η είσπραξη των φόρων είναι η βασικότερη πηγή εσόδων για ένα κράτος και το ελληνικό έκανε πολύ κακή δουλειά σε αυτό για πάρα πολλά χρόνια. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε κυρίως είναι ότι τίποτα δεν δημιουργείται ως δια μαγείας (ούτε χρήμα ούτε τίποτα) και ότι όλα από κάπου πληρώνονται - τίποτα δεν είναι τζάμπα.
Προσωπική μου άποψη είναι ότι το πρώτο μνημόνιο μπορεί να χαρακτηριστεί πετυχημένο ή μη αλλά σίγουρα μετά από 4-5 μνημόνια σε δέκα χρόνια η κρατική μηχανή λειτουργεί πλέον με πιο ορθόδοξο τρόπο. Και αυτό είναι δυστυχώς το θλιβερό στην όλη ιστορία. Ότι χρειαζόμαστε πάντα εξωτερική εποπτεία για να κάνουμε κάτι σωστά.
Απιστευτο Βιντεο μπραβο
Ευχαριστώ πολύ!
αυτο που λετε για ελλειμματα εννοειται ελλειμματα στο ισοζυγιο πληρωμων????
Ευχαριστούμε!
Μπράβο απλα βατά και κατανοητά
Εξαιρετικός όπως πάντα
Ευχαριστώ φίλε, Γιάννη!
Το 1ο μνημόνιο ήταν η Νέμεσις για την Υβρη της γενιάς των Baby Boomers (γενιά του Πολυτεχνειου), που κυβερνησε επί 50 χρόνια και έφαγε τα πάντα χρεώνοντας τις επόμενες γενιές.
Πολύ ωραία ανάλυση φιλαράκο μου μόνο που οταν μπηκαμε στο μνημόνιο πολύ σωστα ειπες ειχαμε 120 τις εκατό του ΑΕΠ και δεν μας δανείζανε ενω τώρα με 230 τις εκατό του ΑΕΠ μας δανείζουνε τουλαχιστον οξύμωρο αυτό που ήθελαν δεν ήταν μόνο να σώσουν τις γερμανικές και τις γαλλικες τράπεζες αλλα να υφαρπάξουν όλη την δημόσια περιουσία του κρατους τσάμπα οπως και το έκαναν τρένα λιμάνια αεροδρόμια νερά ΔΕΗ όλα στο Υπερταμειο εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας το έκαναν το δημόσιο ταμείο της χωρας το έκαναν με την ΑΑΔΕ και την μεγάλη ιδιοκατοίκηση που είχε ο ελληνας οπως διατυμπάνιζε η Μερκελ το έκαναν τώρα με τον πτωχευτικό και περιμένω να σου πω για το psi μόλις ακούσω την εκπομπή σου που ομολογουμένως είναι παρά πολύ ενδιαφέρουσα συνεχισε..👏👏👏
Παρακμή ,λέγεται .
Έλλειψη ζωτικής δύναμης και αποτέλεσμα θάνατος.
Οι άνθρωποι ζουν αληθινά , με το καλό,με τους νόμους.Όχι με το μπάχαλο,την παρανομία και τη διαφθορά.
Μέσα από την υπερχρέωση της Ελλάδας που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ βασικά και η ΝΔ στο ίδιο μήκος κύματος ,
δημιουργήθηκε ένας διεφθαρμένος λαός , που έμαθε να σκέπτεται ,να ψηφίζει με την κοιλιά ,σαν λιγούρης και παράσιτο.
Η χώρα υπερχρεώθηκε για να τους τα'ί'ζει, ξεπουλήθηκε,λεηλατήθηκε,εξαθλιώθηκε ,
παραδόθηκε σε ξένους
και (Ο.Η.Ε. Ανακοίνωση,2011).
Οπότε και τέλος!
Κάθε λαός είναι άξιος της μοίρας του!
@@johnk.6105 Oι λαοί δεν ζουν για πάντα.Παρακμάζουν ,αφομοιώνονται και εξαφανίζονται.Που πήγαν οι Ίνκας,οι Μάγιας,οι Αζτέκοι,οι Χετταίοι,οι Χαλδαίοι,οι Βαβυλώνιοι ,οι Ι νδιάνοι,οι Αιγύπτιοι (καμμία σχέση με τους σημερινούς)κλπ.;?
Χωρίς ζωτική δύναμη ,κανένας λαός δεν ζει.Ειδικά,στη θέση που βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα.
@@BadWolf.... το ίδιο πράγμα λέμε. Η μοίρα μπορεί να είναι το τέλος!
Φανταστικός πραγματικά!!
Ευχαριστώ πολύ, Απόστολε!
Καλησπέρα, ενδιαφέρον βίντεο και σε πολλά πράγματα συμφωνώ ότι έτσι έγιναν (ειδικά η εσωτερική υποτίμηση ήταν κάτι που έβλαψε τη χώρα και η τεράστια λιτότητα) αλλά πρέπει να αναφερθούν τα εξής:
1) Η ενναλακτική ήταν να δανειστούμε με ένα εξωφρενικό επιτόκιο γεγονός που θα δυσχέραινε ακόμα περισσότερο την κατάσταση (ένα default θα είχε πολλαπλάσιες συνέπειες και θα μας έστελνε χρόνια πίσω + δεν θα είχαμε την εγγύηση της ΕΚΤ )
2) Δημιουργήθηκε ένας μηχανισμός στήριξης (ήταν πρωτοφανές για την εποχή) όπου τα κράτη δάνειζαν κράτη με χαμηλό επιτόκιο. Τα παραδείγματα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας (αν και εκεί το πρόβλημα ήταν διαφορετικό) δείχνει ότι βοήθησε τα κράτη αν προσθέσουμε το γεγονός ότι έγινε κούρεμα έμμεσα με τις περαιτέρω μειώσεις στα επιτόκια, την περίοδο χάριτος και την επιμήκυνση του χρόνου (δεν είναι το ίδιο να χρωστάω 1000 με επιτόκιο 20+ και να πρέπει να τα πληρώσω σε 5 χρόνια με το να χρωστάω 1000 με 1,52 επιτόκιο, 10 χρόνια περίοδο χάριτος και μεγαλύτερο διάστημα αποπληρωμής), την εγγύηση της ΕΚΤ που αγόραζε ελληνικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά (παράνομα από το καταστατικό της) και άλλες ελαφρύνσεις.
3) Οι ξένες τράπεζες όντως ξεφορτώθηκαν 74 δις από τα ελληνικά ομόλογα (garbage) αλλά ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΜΥΘΟΣ ότι είχαν τόσο μεγάλη έκθεση στα ελληνικά ομόλογα ώστε να καταρρεύσουν και αυτό για 2 λόγους:
i) Αν η Ελλάδα δεν ήταν στην ΕΕ ή έβγαινε τότε θα μπορούσαν τα κράτη αυτά να δανείσουν άμεσα και ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ τις τράπεζες τους και να τις κεφαλαιοποιήσουν μέσω των μηχανισμών αυτών, να θυμίσω ότι οι καθαρές εξαγωγές της Γερμανίας τότε ήταν 100 δις το μήνα (άμα θυμάμαι καλά) + ότι την τρύπα θα την κάλυπτε σε πολύ μικρό διάστημα λόγω των τεράστιων πλεονασμάτων της.
ii) Η πραγματική έκθεση των τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα ήταν η εξής: γερμανικές τράπεζες 12%, γαλλικές 6%, βέλγικες 14%, UK 1%, Ολλανδία 4%, Ιταλία 2%, Πορτογαλία 9%, Ισπανία 1% (www.oecd.org/finance/financial-markets/45820698.pdf). Όχι τόσο μικρή έκθεση αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα κατέρρεε το ευρωπαικό τραπεζικό σύστημα από τα ελληνικά ομόλογα (χωρίς να βάζουμε μέσα και την ΕΚΤ που θα στήριζε).
Άρα καταλήγοντας θεωρώ τη βασική αστοχία του 1ου μνημονίου ήταν η λιτότητα και το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είχε μόνο κρίση ρευστότητας αλλά και χρέους (λόγω των δομικών προβλημάτων που έχετε αναφέρει και σε άλλα βιντεάκια). Θα βάλω και πολιτικό σχόλιο: Το γεγονός ότι δεν έγιναν μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς αλλα προτιμούσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις την εύκολη λύση των φόρων από το για παράδειγμα να φτιάξουν το συνταξιοδοτικό ή να κάνουν μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα (τα δικά μας παιδιά και τους ψηφοφόρους μας δεν τους αγγίζουμε ποτέ) ήταν εξίσου σημαντικό!
exactly that
Καλησπέρα. Τι σημαίνει θα μας έστελνε χρόνια πίσω αφού ακόμη ούτε κατά διάνοια δεν έιμαστε κοντά στο ΑΕΠ του 2009. Θεωρείτε ότι θα με λύση χρεωκοπίας θα ήταν δυνατόν να έχουμε χαμηλότερο ΑΕΠ σήμερα?
@@konstantinospanoutsakos6679 με λύση χρεωκοπίας, δεν θα είχαμε καν ΑΕΠ
Ο καθηγητής ΔΕΝ μας λέι ποια ήταν η εναλακτική λύση, που προτιμούσε αυτός..
Με λίγα λόγια
@@Oddyssseas και ουτε χρεη και με σημαντικες υποδομες.Αρα λογιστικα για λιγο δεν θα ειχαμε ΑΕΠ ,ο κοσμος αναγκαστικα θα πηγαινε στις δουλειες του, αρα πολυ συντομα θα ειχαμε ΑΕΠ και δανεισμο απο τις αγορες.
Να μην αναφερω την δεσμευση των 240 δις των καταθεσεων.
πολυ καλη εξηγηση
Το 2011 ήμουν 18 χρόνων, το αίμα μου έβραζε για συμμετοχή στα κοινά, για να ενημερωθώ κ να δραστηριοποιηθω στην ταραχώδη εκείνη εποχή. Ένιωθα όμως μια αποστροφή προς την ταύτιση με κάποια πολιτική παράταξη, κάτι με σταματούσε στον τρόπο που με προσέγγιζαν. Κ δυστυχώς αυτές αποτελούσαν τη μοναδική τότε πηγή ενημέρωσης κ συμμετοχής σε αυτά τα θέματα, μαζί με την τηλεόραση που... δεν. Οπότε τα παράτησα, έκατσα στον καναπέ με την παρεα μου κ το φθηνό μας κρασάκι να λεμε αερολογιες για κρίση, ΠΑΣΟΚ ορθόδοξο και χρέη, μα πραγματικα κανείς μας να δεν καταλάβαινε τι παίζει ακριβώς, γιατί δεν βρίσκουμε δουλειά κ γιατί ζουμε σε χρόνια που όλη η παρέα έχει μπάτζετ 10 ευρώ σαββατόβραδο. 4 χρόνια μετά ξεγελασαμε λίγο την αδράνεια μας ρίχνοντας το στο ΣΥΡΙΖΑ, κ όταν δεν έγινε τίποτα τελικά, κάπως αμήχανοι με την εντελώς ευκαιριακη μας επανάσταση κ πάλι μη έχοντας καταλάβει τίποτα ξανακατσαμε στον καναπέ να λέμε αστεία γ τα πουκάμισα του Βαρουφάκη κ το κούρεμα της μερκελ. Ειλικρινά εύχομαι να υπήρχε ένα κανάλι σα το δικό σου τότε. Σήμερα είμαι 28 χρόνων κ ακούγοντας σε νιώθω να ξεδιαλυνω μια ομίχλη που με είχε περικυκλώσει χρόνια!
( Ίσως ακούγεται λίγο μελο κ υπερβολή, μα για μας που μεγάλωσαμε εν μέσω αυτών των γεγονότων χωρίς να έχουμε ιδέα από οικονομία, είναι πραγματικά γεγονός η ανάγκη για καναλια σα το δικό σου)
Το μόνο λυπηρό είναι ότι το κανάλι σου το παρακολουθούμε, όσοι πραγματικά θα θέλαμε ένα καλύτερο αύριο για την Ελλάδα, οπότε θα έρθουν και χειρότερα κατ' εμέ στο μέλλον για τον μέσο ανένταχτο/αχρωμάτιστμο/μη κοματικό Έλληνα..Κατά τ΄άλλα έρχονται εκλογές.Καιρός να δανειστούμε 😜
Θα μπορουσατε να κανετε ενα βιντεο για τη σημερινή οικονομική κατάσταση οπως αυτη διαμορφωνεται μετα "την εξοδο απο την κρίση" ,σχετικα με το σημερινό χρέος,πλεόνασμα,πανδημία,ουκρανια...
τα μπράβο είναι λίγο σε όλο αυτό που κάνεις, συνέχισε να δίνεις νόημα και γνώση στον ελεύθερο χρόνο μας
Φοβερό βίντεο , εξαιρετική δουλεια! Συγχαρητήρια !
Σας ευχαριστώ πολύ!
ευχαριστουμε Κοσμα! ^_^
Τρομερός 🙏
Ευχαριστώ πολύ!
Πάρα πολύ ενδιαφέρον βίντεο, πραγματικά μπράβο.
Πάντως ακούγοντας όλα αυτά μου δημιουργείται η εξής απορία. Αν, για ένα λεπτό, πάυαμε να είμαστε Έλληνες και γινόμασταν Ολλανδοί, Γάλλοι, Γερμανοί... οποιονδήποτε τέλος πάντων από αυτούς που στα χρόνια των μνημονίων βρίζαμε ως ανάλγητους και τέρατα... δε θα κάναμε το ίδιο;
Δε θα θέλαμε ως πολιτικοί να προστατέψουμε τις τράπεζές μας και τους δικούς μας πολίτες από μία μεγάλη ζημιά εξ αιτίας μιας χώρας που είχε (κακο)μάθει να ζει με δανεικά και έδειχνε αντίθετη στο να αλλάξει στο παραμικρό;
Μόνο συγχαρητήρια!
Αυτό το βίντεο είναι κυριολεκτικά η ύλη μου για την εξεταστική
Καλησπέρα και συγχαρητήρια!! Τι λόγο είχαμε εμείς να δεχτούμε αυτό το πρόγραμμα απ τη στιγμή που δεν θα μειωνόταν το χρέος;; Και επίσης, αν δε το δεχόμασταν.. τι αποτέλεσμα θα είχε η χρεοκοπία;;
συγγνωμη που επεμβαινω αλλα νομιζω οτι εφοσον χρωστουσαμε θα επερεπε να ξεχρεωσουμε αθτην τηνστιγμη και νομιζω οτι τα αλλα για να γινουμε βιωσιμη τα ακου βερεσε οι δανειστες θελαν τα λεφτα τους τωρα και αυτο εγινε
φοβερός
Μπράβο σου! Παρά παρά πολύ καλός!
Συγχαρητήρια!!! 'Εχω δει όλα τα βίντεο και πραγματικά είδα τα πράγματα με μια άλλη ματιά... Μια που βρήκαμε παπά που λέει και η παροιμία σε παρακαλώ να κάνεις κι άλλα βίντεο... Ας πούμε για το ευρώ, τη δραχμή, τα swaps (δεν ξέρω αν το έγραψα σωστά) και άλλα τέτοια ενδιαφέροντα μπας και μάθουμε τίποτα...
Πολυ ωραια η παρουσίαση σου φιλε μου, δεν αναφέρεις ομως πως έφτασαν οι αγορές να ειναι τρομοκρατημένες όπως ανέφερες.. χωρίς να κανεις πολιτική τη κουβέντα, θα μπορούσες, άποψη μου, να αναφέρεις τους οίκους αξιολόγησης, τις ιδιωτικές εταιρείας υγειας, τους εμπόρους όπλων, εφοπλιστές, που έκαναν πάρτυ με δημόσιο χρημα
Θα μπορούσε κάποια στιγμή να γίνει ένα βίντεο με μια παρουσίαση της οικονομικής πορείας της Σωβιετικής ένωσης;
Εδώ είναι που πρέπει να ρωτήσουμε: γιατί συγκεκριμένοι πολιτικοί επέλεξαν να υπερασπιστούν με τόσο φανατισμό τα δυο πρώτα μνημόνια;
Και αφού ο στόχος ήταν να σωθούν οι ξένες τράπεζες, εμείς γιατί το δεχτήκαμε με μηδέν όφελος; Έτσι κι αλλιώς ήμασταν χαμένοι για χαμένοι.Το'χε πει και ο Χάρυ Κλυν πολλά χρόνια πριν με τον δικό του τρόπο: "Γίναμε ευρωπαίοι, εμείς βάλαμε το εύρος και οι άλλοι τα πέη!
Πρώτον, δεν χρεωκοπήσαμε, που σημαίνει συνεχίστηκαν πληρωμές μισθών και συντάξεων. Δεύτερον ο λόγος που το ΠΑΣΟΚ εξαφανίστηκε ως κόμμα και ο εγγονός Παπανδρέου καταγράφηκε ως ο χειρότερος και πιο πανίβλακας πρωθυπουργός της νεότερης Ελλάδος.
Φοβερός !
εξαιρετικός. μόνο αυτό.
Τα μνημόνια επιβάλλουν την εσωτερική υποτίμηση (μειώσεις των μισθών και των τιμών), γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε νομισματική υποτίμηση.
Εξαιρετικοτατο βιντεο.
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!
@@Greekonomics Την αλήθεια έγραψα. Είναι τόσο εξαιρετικό βίντεο που πραγματικά δεν εύρισκα τα κατάλληλα λόγια για να εκφράσω τον θαυμασμό μου.
Βλέπω το video σου σήμερα 10/5/2022 και το χρέος της χώρας βρίσκεται "αισίως" στο 207% τοποθετώντας την στην τρίτη θέση παγκοσμίως χωρών με το μεγαλύτερο χρέος ως προς το ΑΕΠ. Πίσω από το Σουδάν και την Ιαπωνία (η οποία όμως παράγει και δανείζεται από το εσωτερικό της). Αν όμως ακούσεις ένα δελτίο ειδήσεων η χώρα έχει ανάπτυξη, είναι εκτός μνημονίων και ευημερεί.
Μπράβο για την ανάλυση σας, εξαιρετικό βίντεο !!!
Δυνατή ανάλυση!
Σαν να λέμε ότι μέσω των προγραμμάτων αποκτήθηκε (χώρος) για μεγαλύτερο χρέος???
Εύγε!
Ευχαριστούμε
Μπράβο, δεν πρέπει να ξεχάσει κανείς ποιος είναι υπεύθυνος για την καταστροφή... Ακόμα τους ψηφίζουν οι περισσότεροι...
Δηλαδή από αυτό το βίντεο αυτό είναι το συμπέρασμα και όχι το ότι μέχρι σήμερα οι 8 στους 10 Έλληνες ακόμα δεν κατάλαβαν τι έγινε με τον αλόγιστο λαϊκισμό και ονειρεύονται μία καινούργια κυβέρνηση να επαναληφθεί η ίδια κατάσταση.
@@georgelaser για το ίδιο πράγμα μιλάμε. Έχεις δικιο
Συγχαρητήρια για τα βιντεακια σου σε αυτό το χάλι που υπάρχει στην Ελλάδα φταίει ο ελληνικός λαός γιατί πολύ απλά κοιτάει τρόπους με δολοπλοκίες και παράνομη οικονομική δραστηριότητα χωρίς να σκεφτει το μέλλον της χώρας μας και γιαυτό το λόγο εμείς οι νέοι φεύγουμε στο εξωτερικό γιατί δεν υπάρχει μέλλον και εξέλιξη στην Ελλάδα
Υπαρχουν ευκαιριες στην Ελλαδα στον Τουρισμο, φαρμακευτικα φυτα, τροφιμα, ναυτιλια, κλπ κλπ αρκει να μην σε φοβιζει η εργασια και η επιχειρηματικοτητα!
Πραγματικά άψογος! Απλός, λιτός, κατανοητός! Ελληνικό κανάλι επιπέδου Patrick Boyle!
Ευχαριστώ Παναγιώτη, Ο Boyle είναι καλύτερος αλλά εγώ έχω περισσότερα μαλλιά :))
Ευχαριστώ για το βιντεο, εξαιρετικό. Μια παρατηρηση μονο λιγο ασχετη. Η λεξη "καμμία" προερχεται απο την συμπτηξη του καν και του μια εξ ου και το καμΜια με δυο μ και οχι ενα. Ευχαριστω κ παλι για τα πολυ ωραια και επιμορφωτικα βιντεακια
«Το θηλ. καμία (μεσν.) < καν μία θα μπορούσε τυπικώς
να γραφεί με δύο -μμ- (καμμία, καμμιά) λόγω αφομοιώσεως, αλλά η γραφή αυτή θα ήταν ουσιαστικώς εσφαλμένη, διότι τα διπλά σύμφωνα δεν προφέρονταν στη Μεσν. Ελληνική].».
Μπαμπινιώτης
@@leykimayri εγω ειναι αλλης σχολης. Τον Μπαμπινιωτη τον σεβομαι και γνωριζω την αποψη περι του καμμία. Κατα την ιδια αποψη υπαρχουν ηλιθιοι που θελουν να γραφουμε το αλλος/αλλη καθως και το αλλά με ενα "λ". Αγνοωντας βεβαια οτι το διπλο "λ" προφερεται ακομη στα νησια του Νοτιου Αιγαιοι και Κυπρο.
Εξαιρετικός! Ο Καλύτερος!
Να είσαι καλά, Θεόδωρε!
Θέλω βιντεάκι από τον κ. Πρόεδρο για Greekonomics στο tictoc!!
@@Greekonomics DONE...
@@proedros ❤️❤️❤️ θα περιμενω!!
Aυτό που παραλείπετε να αναφέρετε στο 08:17 είναι κατά πόσο τα αρχικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης εφαρμόστηκαν και αν η εφαρμογή τους ή μη είχε ως αποτέλεσμα να επέλθει η εσωτερική υποτίμηση.
Επίσης γιατί λες ότι πέτυχε το πρώτο μνημόνιο ενώ το ίδιο το ΔΝΤ έχει παραδεχθεί ότι έκανε λάθη που οδήγησαν σε μεγαλύτερη ύφεση ;
Απιστευτο περιεχομενο σε ανακαλυψα σημερα
Κανεις ιδιαιτερα μαθηματα σε φοιτητες οικονομικου ?
Ντροπή να είσαι φοιτητής και να ζητάς ιδιαίτερα μαθήματα! Σαν υποψήφιος Πανελληνίων το καταλαβαίνω, θέλεις να ανταγωνιστείς άλλους, αλλά σαν φοιτητής θέλεις να περάσεις το μάθημα , και μετά δεν χρειάζεται να είσαι ο καλύτερος του τμήματος, άρα ο ανταγωνισμός είναι ανύπαρκτος, ανταγωνίζεσαι μόνο την τεμπελιά σου, Κάτσε πειθαρχημένα να διαβάσεις τα βιβλία που σου δίνουν απο την σχολη, καθώς και ακόμα ένα βιβλίο για κάθε μάθημα (ή και 2 αν προλαβαίνεις, για να αποκτήσεις πιο σφαιρική γνώση) , μην σε παρασύρουν τα ξενύχτια και οι διασκεδάσεις) , και πέρνα το μάθημα. Αν δεν έχεις αρκστό μυαλό για να περάσεις το μάθημα με προσωπική μελέτη, τότε κακώς βρέθηκεσ στην σχολή αυτή, είσαι ανάξιος, και καλύτερα να είχες περάσει στο ΤΕΙ λογιστικής , που θα το κατάφερνες. Με αυτήν την νοοτροπία που έχεις εσύ τώρα , ζούσαν και οι Έλληνες τις δεκαετίες 1980-1990 με περισσότερα χρήματα απο όσα έβγαζαν , και καταστράφηκε η χώρα.
@@georgiosdoumas2446 αισθάνθηκα personal attacked αλλά έχεις απόλυτο δίκιο (είμαι 5ο έτος οικονομικό)
@@thanossok3489 Καλά είναι , μην το παρατραβήξεις! Κι εγώ το Φυσικό Ιωαννίνων έκανα 5μιση χρόνια να το τελειώσω! Αλλά δεν σκέφτηκα στιγμή να απευθυνθώ κάπου για μαθήματα, πήγαινα στην βιβλιοθήκη και διάβαζα και άλλο 1 ή άλλα 2 βιβλία για κάθε μάθημα που είχαμε, εαν δεν μου άρεσε το βιβλίο που διδόταν. Καλή διατροφή να κάνεις, και να κοιμάσαι κάθε μέρα 7μιση ώρες (μην σε παρασύρουν οι γυναίκες σε ξενύχτια) και όλα καλά θα πάνε.
Θα ημασταν καλυτερα αν εκβιαζαμε την ευρωζωνη αντι να μπουμε στο 1ο μνημονιο;