(ZC) SINIFI ZEMİN OLMASINA RAĞMEN (ZD) SINIFI ZEMİN ALARAK TASARIM YAPMAK EMNİYETLİ MİDİR?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 19 вер 2024

КОМЕНТАРІ • 9

  • @insaatmuhendisiahmetcelikk141
    @insaatmuhendisiahmetcelikk141  Місяць тому +5

    Videonun amacı, gercek zemin sınıfi neyse onun tespit edilmesi ve tasarımın ona gore yapilmasidır. Olmasi gerekenden farkli zemin sınıfi durumunda(amac ne olursa olsun) spektrum egrisi dahi degişir. Spektrum egrisi rezonans uc noktakarinin TB=SD1/SDS ve TA=0.20 TB oldugu hatirlanirsa SDS ve SD1 degisiminin spektrumu nasıl etkiledigi dolayisiyla yapida olusacak deprem kuvvetini nasıl etkiledigi gorulebilir.

  • @reysicumur
    @reysicumur Місяць тому +1

    HOCAM MÜKEMMEL Bİ VİDEO OLMUŞ ELİNİZE SAĞLIK

  • @sevdamzboluspor77
    @sevdamzboluspor77 Місяць тому +1

    Proje müellifi meslektaşlarımızın büyük bir bölümü genellikle zemin ve temel etüt raporlarının geoteknik rapor bölümünde sonuç ve öneriler sayfasında bulunan değerlendirmelere bakarak tasarım yaptıklarını gözlemliyorum. Birkaç yöntem ile hesaplanan zemin taşıma gücü ve emniyet gerilme hesaplamalarına, yatak katsayısı hesaplamalarına, zemin hakim titreşim periyoduna, yer altı su seviyesine gibi tasarım açısından önem arz eden parametrelere ve sizlerin emekleri ile hazırlanmış olan ve tasarım aşamasında çok önemli olan zemin sınıfının belirlenmesi kriterlerine özenle incelemesi gerekir. Eğer bu konularda değerlendirmelerde ve yorumlama da bir durum tespit ederlerse jeoloji ve jeofizik rapor müelliflerine zemin ve temel etüt raporunun revize edilmesini talep etmeliler. Statik tasarım açısından çok önemli bir konuyu gündeme taşıdığınız için proje ve uygulama denetçisi olarak teşekkürlerimi iletiyorum. Emeğinize sağlık.

  • @ibrahimkazak1730
    @ibrahimkazak1730 Місяць тому

    Hocam Merhaba
    Binamız 2 yıllık
    Uşak ilinde
    4 katlı
    Gaz beton kullanılmış
    Temel radye dedi müteahhit
    Bodrum katı yok
    Birinci , üçüncü ve bizim bulunduğumuz dördüncü katta kolon ve duvar birleşim yerlerinde , kiriş ve duvar birleşim yerlerinde çatlaklar zaten vardı .
    Dördüncü katta iki daire var ikisinde de çıkma konsol olan yerde kısa kenarında içten ve dıştan kolon duvar birleşiminde tavandan tabana dümdüz çatlak var, ayrıca uzun kenarındaki duvarda köşeden aşağıya doğru 45 derecelik çatlak var paralelinde bir çatlak daha var , yere paralel çatlak var , iki kölesinde de kısa kenarla uzun kenar kesişimde yere dik uzanan çatlaklar var. Gün geçtikçe çatlakların sayısı artıyor, genişlikleri henüz artmadı ama uzunlukları artıyor gibi, öyle büyük bir deprem de olmadı , daireye taşınalı sadece bir defa 4 civarı büyüklükte deprem oldu. Fotoğrafları ekliyorum.
    Ne yapmalıyız ?
    Belediye veya çevre şehirciliğe şikayet etsek ne gibi sonuçlar alabiliriz ?
    İnceleme için gelseler eve zarar verirler mi ?

    • @insaatmuhendisiahmetcelikk141
      @insaatmuhendisiahmetcelikk141  Місяць тому

      Fotograf ekleyememissiniz, 0 545 401 95 15 nolu telefona fotograflari gonderebilirsiniz. Ben genel bir bilgi verecegim.
      Cikma olan yerlerin iyi tasarlanmamasi sonucu, konsol dosemede/kiriste az yada cok sehimler olusur bu sehimler neticesi tabanda duvarin zeminle birlestigi yerde ve duvarin kolonla birlestigi yerde dyzeyde catlaklar gorulur. Sehim zamana bagli nispeten arttikca bu catlaklar biraz daha uzar. Belli bir yildan sonra olusmaz. Bu catlaklar can guvenligi anlaminda bina guvenligi anlaminda risk olusturmaz ancak konforu düşürür iceride oturan vatandaslari rahatsiz eder.

  • @RfkDaniel-it7ie
    @RfkDaniel-it7ie 12 днів тому

    Hocam selamlar. Kayma dalgası hızına göre ZD, penetrasyon sayısına ZC ve (Cu)30 belirlenemedi şeklinde sonuçlanan bir zemin etüd raporunda zemin sınıfını ne almalıyız? Elimde bu şekilde bir rapor var. Cu30 neden belirlenememiş olabilir hocam? Yapı denetim olarak ne yapacağımızı şaşırdık. Yol gösterirseniz çok sevinirim. Saygılar.

  • @mnk135ify
    @mnk135ify Місяць тому

    hocam merhaba, videolar ve emekleriniz için öncelikle çok teşekkürler, sürekli ve pratik bir şekilde faydalanıyoruz. benim bu kapsamda sorum olacaktı : piyasada genel olrak hazırlanan zemin etüd raporlarına baktığımızda 15m civarına kadar iniyorlar yani 30m altına indiklerini pek hatırlamıyorum, bu sağlam-kayaç diyebileceğimiz zemin katmanlarının 10m-15mlerde çıkmasından mütevellit midir?

    • @insaatmuhendisiahmetcelikk141
      @insaatmuhendisiahmetcelikk141  Місяць тому +2

      Sondaj kayaya bile tekabul etse en az 3 metre kayada devam etmeli ve kayanin surekliligini test etmelisiniz, kaya devam ediyorsa tabi ki sondaj kesilebilir.

    • @refiksivasligil3863
      @refiksivasligil3863 Місяць тому

      Sevgili Ahmet hocam,geçtiğimiz yıl 40 yılda bir tatil yaptığımız çocuğumuzun mersin tömük teki yazlığında sökülen limon bahçeleri yerine yapılan ve 10,12 metreden su çıkan arazilere bir gecede nasıl beton döküldüğünü bir mühendis,bir yapı denetçi olarak üzülerek gördüm,burada samimiyetle izah ettiğiniz konulara ne yazıkki uyulmuyor. @@insaatmuhendisiahmetcelikk141