Joost Zwagerman op Hunzestraat 10. Tegenover Joost op 25 woonde Miep Gies, die Anne Frank in de oorlog van boodschappen voorzag en op nummer 4 woonde Jacqueline van Maarsen, Anne's beste vriendin.
Mijn huisgenoot luisterde mee en vond dat Joost aan het zeveren was over de geur van cd's en de boekjes. "Het was een romanticus." antwoorde ik. Daarna mompelde ik verder en zei hardop tegen mezelf: "Zelfmoord plegen is eigenlijk zo zonde..."
Goh, zonde... Ik denk dat Joost zeer goed doorhad in wat voor tijd we nu leven, waar die naartoe ging, en met momenten word je daar gewoon ongelooflijk depressief van. Zoals hij praat over Madonna en Prince, dat heb je nu met Billie Eilish en Harry Styles. Ze zijn absoluut niet vernieuwend, men draagt ze op handen alsof ze pioniers zijn, maar in wat? Ze zijn een product van dezelfde fabriek als die andere, oudere artiesten, en dat zie je des te meer in hun modekeuzes en alle producten die hun naam dragen. In Antwerpen heb je enkele mannen wonen die jurken en hoge hakken dragen sinds de jaren 80, de jeugd vindt dat raar en soms zelfs vies, maar voor Harry Styles in een rok staan ze dan wel te juichen omdat je het plaatje kan consumeren. Er zijn genoeg kunstenaars en filosofen die daar al langer over praten, waaronder Joost. Genot voor genot, leven in een sprookje, het leven als Disneyland, er zijn genoeg manieren waarop je toch merkt dat mensen niet meer met beide voeten in de echte wereld staan? Dan krijg je alle schijt over je heen zoals het nu is: Nederland zal naar alle waarschijnlijkheid tegen het eind van de eeuw voor de helft onder water staan, mogelijks een nieuwe wereldoorlog op til, politiek links failliet omdat het op weinig draagkracht in de maatschappij kan rekenen, politiek rechts dat van hun sprookje dan weer langzaamaan een werkelijkheid aan het maken is, om dan nog maar te zwijgen over de pandemie waar we nog steeds mee aan het leren leven zijn. Het zijn ontzettend beangstigende tijden. Het ergste is dat dit geen nieuwe zaken zijn: men waarschuwt voor klimaatopwarming en pandemieën zoals Corona sinds de jaren 70, het verscherpen van de geopolitiek is al sinds de eeuwwisseling bezig. Iemand die zoveel las en kritiek gaf op zaken zoals Joost zat daar mee in. Als je dan geen beweging in de maatschappij ziet om die problemen te verhelpen, ze worden stilletjesaan werkelijkheid en je bent al depressief en fysiek verzwakt, is het dan niet eerder jezelf genade gunnen dan een zonde? Zou jij vrijwillig de apocalyps doorstaan?
@@DarkAngelEU Madonna was wel controversieel met wat ze deed, in de pop. En Prince schijnt een hele goede muzikant geweest te zijn. Vind het lastig om over hem te oordelen.
@@roy_for_real2674 Hangt ervan af aan wie je het vraagt. Mijn grootouders zouden je gelijk geven, mijn moeder vond Madonna geweldig, nu vindt ze haar een aandachtshoer. Prince is inderdaad een zeer goeie muzikant, maar verkoopt ook veel show. Dat is typerend voor popmuziek en daar doelt hij op: de Amerikaanse Pop heeft The Factory geïnspireerd, maar eens The Factory bestond heeft Warhol de trend grotendeels bepaald en die trend is nog steeds niet verdwenen. We leven nog steeds in Warholiaanse tijden, zou je zo pseudointellectueel kunnen stellen.
Verstoord dag en nachtritme is een trigger voor depressie. Uit dit interview blijkt hij daar bewust voor te hebben gekozen. Beetje dom wel. Antonie Kamerling was idem een nachtbraker.
De oorzaken van de depressies bij beide heren lag waarschijnlijk iets gecompliceerder dan dat een verstoord dag- en nachtritme het kon ‘triggeren’ of dat als ze maar een normaal dag- en nachtritme hadden gehad, dat het dan allemaal wel mee had gevallen. Ik denk dat het bij hen wel meer een symptoom van de depressieve buien was dan dat het verstoorde ritme op zich een oorzaak van het probleem was. Wat niet wegneemt dat het waarschijnlijk beter voor ze was geweest als ze een meer conventioneel leven hadden geleid, al gaat dat dan weer in tegen alles wie ze waren.
@@lordbunbury Would be bohemiens. Sex drugs en rock en roll ( en alcohol) ....zo achterhaald vorige eeuw. Hun nachtbraken heeft beslist niet meegewerkt aan een optimistischer levensvisie.
@@sophiaw.7356 Wat heeft dat te maken met depressie? Of denk je dat zowel Zwagerman als Kamerling slechts hun depressie cultiveerden uit marketing overwegingen? “Would be bohemians” klinkt alsof het een keuze is om het wel of niet te zijn. Er zijn een hoop voorbeelden van mensen die deden alsof omdat dat geassocieerd werd met kunstzinnig zijn, maar ik zie dat niet bij Kamerling en Zwagerman. Ik denk ook dat als iemand in staat is om zelfmoord te plegen dat dan het doen alsof wel erg ver gaat.
@@lordbunbury Je beweerde immers dat het in zou gaan tegen alles wat ze waren? Ik betwijfel of het echt originele geesten waren. Beweren dat iemand pas echt leeft als hij/zij rookt en zuipt en vreemd gaat en nachtenlang doorgaat etc. vind ik slaapverwekkend suf. Ik zie deze twee mensen eerder als meelopers met achterhaalde ideeën. Ik was totaal niet onder de indruk van hun persoonlijkheden. Integendeel eerlijk gezegd. Ik zeg bovendien nergens dat die zelfmoorden would be waren. Ik kan me zo voorstellen dat ze hun opgefokte en gekunstelde manier van leven niet langer vol konden houden. Lijkt me dodelijk vermoeiend. En terzijde: wellicht was Kamerling ook nog seksueel misbruikt. He too.
@@sophiaw.7356 Ik bedoelde dat als je last hebt van depressies, of in het geval van Kamerling een bipolaire stoornis, dat dat je leven behoorlijk overneemt. “Gewoon op tijd naar bed en op tijd weer op” is dan een beetje absurd advies. Vooral als de mensen overleden zijn. Ik zie ze niet als mensen die het leven leden van Herman Brood. Ik beweer ook nergens dat je alleen een kunstenaar bent als je een bepaald soort leven leidt. Ik denk ook niet dat zij het algemene burgerlijke stereotype beeld van de kunstenaar als bohémien, dat jij schetst, cultiveerden. Zo losbandig waren ze niet, toch? Ze hadden wel een creatief beroep, daar moet je toch een bepaald soort type voor zijn. Hiermee bedoel ik niet dat iedereen stereotype bohémien moet zijn, maar je moet toch een ander type mens zijn dan de standaard burger, niet? Ik heb wel sympathie voor hun lijden en in mijn ogen oprechte interesse in goede kunst. Mijn interesse in hun eigen werk is minder groot.
Ik vond Joost altijd zo'n leuke gast in DWDD...maar besefte pas, toen hij in een afl. hiervan, over blauw en de geschiedenis van deze kleur wou praten...hoe vreemd, soms, de wereld moet geleken hebben voor hem. ik herken dat toch het meest aan hem...onzin (relatief toch?) vertellen of zo lijkt het voor velen Nee, niet Schopenhauwer maar veel eerder een Wittgenstein.
@amy grace ik kom ook uit een spookhuis wat mij als kind werd voorgespiegeld als de werkelijkheid. Het heeft r5 jaar geduurd weer ik zag dat de voorgestelde werkelijkheid niet echt was. Ik leef op een ruïne, maar wel echt! Ik geniet elke dag van alles wat er is. Het ga je goed en bedenkt dat je het belangwekkende onderwerp verborgen gewetensloosheid ten berde hebt gebracht.
@amy grace wil je even normaal doen. Hij heeft zelfmoord gepleegd; en wat doet het er toe dat 'ie niet meer leeft. Hij is er niet meer punt. en dat is jammer
Enigszins onzin gebabbel........ Cd werd eind jaren 90 van erg goede geluids kwaliteit... Alhoewel ik 't er mee eens ben dat CD packaging een van de grootste designer blunders is , enigszins goedgemaakt door de karton "digipack" . Maar bespaar me de bewerkelijke vinyl opslag en afspelen gedurende m'n laatste herfst jaren... Ik ervaar de hard drive als een gods geschenk ......met een goede equalizer instelling is het geluid even goed als het "warme" vinyl. En je kan de meest obscure jaren 60/70 rock ,psychedelica en ambient gratis downloaden van sharesites als "Soulseek" , inclusief de hoezen en artwork. Heb 't geluk gehad dat ik (vanwege verhuizing) pas onlangs m'n hele jaren 60 en 70 LP en singles collectie heb weggedaan voor € 2100 , wat ik er een paar jaar geleden nauwelijks voor had gekregen.
'Vaste werkkring is mij gelukkig bespaard gebleven'. Geweldig!
Joost Zwagerman op Hunzestraat 10. Tegenover Joost op 25 woonde Miep Gies, die Anne Frank in de oorlog van boodschappen voorzag en op nummer 4 woonde Jacqueline van Maarsen, Anne's beste vriendin.
mooie tijd, de jaren 90..
"Slecht slapen is niet te onderschatten!"
Klopt...kan grote gevolgen hebben.
Oké, en nu?
@@employaal6096nu is joost dood..
Mijn huisgenoot luisterde mee en vond dat Joost aan het zeveren was over de geur van cd's en de boekjes. "Het was een romanticus." antwoorde ik. Daarna mompelde ik verder en zei hardop tegen mezelf: "Zelfmoord plegen is eigenlijk zo zonde..."
idd, gezever lijkt het
Goh, zonde... Ik denk dat Joost zeer goed doorhad in wat voor tijd we nu leven, waar die naartoe ging, en met momenten word je daar gewoon ongelooflijk depressief van. Zoals hij praat over Madonna en Prince, dat heb je nu met Billie Eilish en Harry Styles. Ze zijn absoluut niet vernieuwend, men draagt ze op handen alsof ze pioniers zijn, maar in wat? Ze zijn een product van dezelfde fabriek als die andere, oudere artiesten, en dat zie je des te meer in hun modekeuzes en alle producten die hun naam dragen. In Antwerpen heb je enkele mannen wonen die jurken en hoge hakken dragen sinds de jaren 80, de jeugd vindt dat raar en soms zelfs vies, maar voor Harry Styles in een rok staan ze dan wel te juichen omdat je het plaatje kan consumeren.
Er zijn genoeg kunstenaars en filosofen die daar al langer over praten, waaronder Joost. Genot voor genot, leven in een sprookje, het leven als Disneyland, er zijn genoeg manieren waarop je toch merkt dat mensen niet meer met beide voeten in de echte wereld staan? Dan krijg je alle schijt over je heen zoals het nu is: Nederland zal naar alle waarschijnlijkheid tegen het eind van de eeuw voor de helft onder water staan, mogelijks een nieuwe wereldoorlog op til, politiek links failliet omdat het op weinig draagkracht in de maatschappij kan rekenen, politiek rechts dat van hun sprookje dan weer langzaamaan een werkelijkheid aan het maken is, om dan nog maar te zwijgen over de pandemie waar we nog steeds mee aan het leren leven zijn. Het zijn ontzettend beangstigende tijden. Het ergste is dat dit geen nieuwe zaken zijn: men waarschuwt voor klimaatopwarming en pandemieën zoals Corona sinds de jaren 70, het verscherpen van de geopolitiek is al sinds de eeuwwisseling bezig. Iemand die zoveel las en kritiek gaf op zaken zoals Joost zat daar mee in. Als je dan geen beweging in de maatschappij ziet om die problemen te verhelpen, ze worden stilletjesaan werkelijkheid en je bent al depressief en fysiek verzwakt, is het dan niet eerder jezelf genade gunnen dan een zonde? Zou jij vrijwillig de apocalyps doorstaan?
@@DarkAngelEU Madonna was wel controversieel met wat ze deed, in de pop. En Prince schijnt een hele goede muzikant geweest te zijn. Vind het lastig om over hem te oordelen.
@@roy_for_real2674 Hangt ervan af aan wie je het vraagt. Mijn grootouders zouden je gelijk geven, mijn moeder vond Madonna geweldig, nu vindt ze haar een aandachtshoer. Prince is inderdaad een zeer goeie muzikant, maar verkoopt ook veel show. Dat is typerend voor popmuziek en daar doelt hij op: de Amerikaanse Pop heeft The Factory geïnspireerd, maar eens The Factory bestond heeft Warhol de trend grotendeels bepaald en die trend is nog steeds niet verdwenen. We leven nog steeds in Warholiaanse tijden, zou je zo pseudointellectueel kunnen stellen.
@@DarkAngelEU ach ja, dat ze opeens lesbisch was en roze haarkleur had leek meer op een soort van anti gen z grap, maar verder.
Verstoord dag en nachtritme is een trigger voor depressie. Uit dit interview blijkt hij daar bewust voor te hebben gekozen. Beetje dom wel. Antonie Kamerling was idem een nachtbraker.
De oorzaken van de depressies bij beide heren lag waarschijnlijk iets gecompliceerder dan dat een verstoord dag- en nachtritme het kon ‘triggeren’ of dat als ze maar een normaal dag- en nachtritme hadden gehad, dat het dan allemaal wel mee had gevallen. Ik denk dat het bij hen wel meer een symptoom van de depressieve buien was dan dat het verstoorde ritme op zich een oorzaak van het probleem was. Wat niet wegneemt dat het waarschijnlijk beter voor ze was geweest als ze een meer conventioneel leven hadden geleid, al gaat dat dan weer in tegen alles wie ze waren.
@@lordbunbury Would be bohemiens. Sex drugs en rock en roll ( en alcohol) ....zo achterhaald vorige eeuw.
Hun nachtbraken heeft beslist niet meegewerkt aan een optimistischer levensvisie.
@@sophiaw.7356 Wat heeft dat te maken met depressie? Of denk je dat zowel Zwagerman als Kamerling slechts hun depressie cultiveerden uit marketing overwegingen? “Would be bohemians” klinkt alsof het een keuze is om het wel of niet te zijn. Er zijn een hoop voorbeelden van mensen die deden alsof omdat dat geassocieerd werd met kunstzinnig zijn, maar ik zie dat niet bij Kamerling en Zwagerman. Ik denk ook dat als iemand in staat is om zelfmoord te plegen dat dan het doen alsof wel erg ver gaat.
@@lordbunbury Je beweerde immers dat het in zou gaan tegen alles wat ze waren? Ik betwijfel of het echt originele geesten waren. Beweren dat iemand pas echt leeft als hij/zij rookt en zuipt en vreemd gaat en nachtenlang doorgaat etc. vind ik slaapverwekkend suf. Ik zie deze twee mensen eerder als meelopers met achterhaalde ideeën. Ik was totaal niet onder de indruk van hun persoonlijkheden. Integendeel eerlijk gezegd. Ik zeg bovendien nergens dat die zelfmoorden would be waren. Ik kan me zo voorstellen dat ze hun opgefokte en gekunstelde manier van leven niet langer vol konden houden. Lijkt me dodelijk vermoeiend. En terzijde: wellicht was Kamerling ook nog seksueel misbruikt. He too.
@@sophiaw.7356 Ik bedoelde dat als je last hebt van depressies, of in het geval van Kamerling een bipolaire stoornis, dat dat je leven behoorlijk overneemt. “Gewoon op tijd naar bed en op tijd weer op” is dan een beetje absurd advies. Vooral als de mensen overleden zijn.
Ik zie ze niet als mensen die het leven leden van Herman Brood. Ik beweer ook nergens dat je alleen een kunstenaar bent als je een bepaald soort leven leidt. Ik denk ook niet dat zij het algemene burgerlijke stereotype beeld van de kunstenaar als bohémien, dat jij schetst, cultiveerden. Zo losbandig waren ze niet, toch? Ze hadden wel een creatief beroep, daar moet je toch een bepaald soort type voor zijn. Hiermee bedoel ik niet dat iedereen stereotype bohémien moet zijn, maar je moet toch een ander type mens zijn dan de standaard burger, niet?
Ik heb wel sympathie voor hun lijden en in mijn ogen oprechte interesse in goede kunst. Mijn interesse in hun eigen werk is minder groot.
Na het lezen van het boek van Arielle Veerman toch een heel ander beeld bij het kijken naar Zwagerman. Pijnlijk en herkenbaar boek voor mij.
Is de aflevering met Theo van Gogh nog beschikbaar?
Ik vond Joost altijd zo'n leuke gast in DWDD...maar besefte pas, toen hij in een afl. hiervan, over blauw en de geschiedenis van deze kleur wou praten...hoe vreemd, soms, de wereld moet geleken hebben voor hem. ik herken dat toch het meest aan hem...onzin (relatief toch?) vertellen of zo lijkt het voor velen
Nee, niet Schopenhauwer maar veel eerder een Wittgenstein.
Hij stond bekend om zijn nachtelijke emails vol tirades.
ik ben pas na mijn 50ste 'schrijfster' geworden, gewoon, omdat ik iets te vertellen had en de rest kwam vanzelf ...
wie ben jij?
Kijk eens aan!, Schopenhauer :)
En Kierkegaard op het nachtkastje!
En Hegel in de prullenbak.
Doodzonde dat hij niet meer leeft.
Voor alles bang geweest,
En ook voor jou,
Omdat jij niet meer bang was voor mij.
Vrije bewerking van Voor alles.
@amy grace ik geloof in je commentaar.
@amy grace ik kom ook uit een spookhuis wat mij als kind werd voorgespiegeld als de werkelijkheid.
Het heeft r5 jaar geduurd weer ik zag dat de voorgestelde werkelijkheid niet echt was.
Ik leef op een ruïne, maar wel echt!
Ik geniet elke dag van alles wat er is.
Het ga je goed en bedenkt dat je het belangwekkende onderwerp verborgen gewetensloosheid ten berde hebt gebracht.
@amy grace wil je even normaal doen. Hij heeft zelfmoord gepleegd; en wat doet het er toe dat 'ie niet meer leeft. Hij is er niet meer punt. en dat is jammer
@@rubendekker Stel paranoïde psychopaten hier aan het mekkeren. ;) Die taalfouten ook.
Enigszins onzin gebabbel........ Cd werd eind jaren 90 van erg goede geluids kwaliteit... Alhoewel ik 't er mee eens ben dat CD packaging een van de grootste designer blunders is , enigszins goedgemaakt door de karton "digipack" . Maar bespaar me de bewerkelijke vinyl opslag en afspelen gedurende m'n laatste herfst jaren... Ik ervaar de hard drive als een gods geschenk ......met een goede equalizer instelling is het geluid even goed als het "warme" vinyl. En je kan de meest obscure jaren 60/70 rock ,psychedelica en ambient gratis downloaden van sharesites als "Soulseek" , inclusief de hoezen en artwork. Heb 't geluk gehad dat ik (vanwege verhuizing) pas onlangs m'n hele jaren 60 en 70 LP en singles collectie heb weggedaan voor € 2100 , wat ik er een paar jaar geleden nauwelijks voor had gekregen.
Bandcamp !!
true
En nu is hij dood
Bij wijze van spreken
7e