Bizim kentimizde böyle bir yapı var. Camekanla çevrili mağaza olarak kullanılan zayıf kata perde beton yerine çapraz şekilde oldukça iri çelik profiller yerleştirmişler.
bir lise ogrencisiyim ve merak ettigim ama cok teknik icerdigi icin anlamakta zorlandigim bu konulari sizden dinlemek bakis acimi inanilmaz degistiriyor. desteklerimi elimden geldikce verecegim, tesekkur ederim
Gerçekten Deprem İle Bina İle Yakından Uzaktan Alakası Olmayan İnsanları Dinlemeyi Sevmiyorum Sizin Gibi Değerli Tartışmacı Bulduğum İyi Oldu Teşekkürler.
merhaba yeni mezun inşaat mühendisi olarak eksiklerimi sizin videolarınızla gideriyorum ve çok mutluyum kanalınıza denk geldiğim için. Umarım devamı gelir bizler de faydalanırız. Teşekkürler emeğiniz e sağlık
hocam çok çok faydalı bilgiler kesinlikle devam edin bu ülkeyi inşaat mühendisleri kurtaracak 🙏
Рік тому+3
Hocam çok açıklayıcı ve herkesin anlayabileceği bir dille anlatıyorsunuz. Ben sadece bir öğretmenim sizin son 2 videonuzdan çok fazla şey öğrendim. -3 bodrumla beraber 20 katlı bir sitede oturuyorum. Sorgulamayı ve binalara farklı gözle bakmayı öğreniyorum sayenizde. Videolarınızın devamını bekliyorum. Emeğinize sağlık.
Teşekkür ederim. Öğretmenler için "Deprem Bilim Okulu" projem vardı yaklaşık 10 yıl kadar önce.. Keşke devam ettirebilmiş olsaydık. Belki de şimdiye kadar bunları ve fazlasını çoktan duymuş olacaktınız.
TÜBITAK gelecek günlerde bu projenize destek verirse çok harika bir iş olur. Kutluyorum. Bizim ulkemizin önemli buldugum eksikliklerinden biri de insanların çalıştıkları sahada bilgi sahibi olmalarına karşın işlerini ciddiye almamaları. Tabii ki hem bilgisiz hem de işi ciddiye almayanlar daha beter. Teşekkürler. Zamanınız olunca H ve T binaların neden pek istenmediğini anlatacak mısınız?
Bugün bir gruba davetli inşaat mühendisini beklerken, zemin katlardaki duvarları kaldırıp salonunu genişleten kişilerin yanlış yaptığını söyledim. Bir mühendis arkadaş ; betonarme binada duvarlar taşıyıcı değildir nakaratını sürdürdü. Oysa iki kolon arasında ve kirişe kadar dayanan bir duvara ister istemez agirligin bir kısmını da iletilir, yani duvar öyle planlamada da bir miktar yükü taşır, taşıma işlevi görür. Duvar varsa onun üzerine etkiyen bir bina ağırlık kuvveti vardır diye düşünüyorum. Umarım ilerde yapılacak yönetmeliklerde, binada restorasyona girişen kişilerin proje ile belediyeye başvuru zorunluluğu getirilir Her aklıma esen ustasını bulan zir zir matkapla duvarları kırıyor, betonları parçalıyor. Banyo ve mutfak tadilatları bitmiyor. Çikan torbalar dolusu kırık betonu görünce korkuyorum. Teşekkürler.
elinize Emeğinize sağlık. Yine bir baş yapıt daha olmuş hocam. çevremizdeki hurafe yorumları sizin kanıtlarıyla anlattığınız gerçek ve kanıtlı paylaşımınızla karşılaştırdığında işinizi ne kadar ciddiye aldığınız görülüyor. inşallah sayenizde bu tüm memlekete yayılır.
depremlerde kısa kolon lardan dolayı binaların etkilenme mekanizmasından da bahsederseniz, onu da öğrenmiş olacağız. yani neden kısa kolonlar daha fazla kuvvete maruz kalıyor.?? . diğer konu defermasyonların kalıcı ve geçici olması durumları konusunu açıklarsanız. tşk.
Yeni yapılan binaların alti dükkan ve bir tane bile duvar yok, cam vitrini yüksek kolon, bir de asma kat kısa kolon veya bodrum kata kısa kolon yapıyorlar .
sayin hocam aciklamalariniz cok güzel ve bilgilendirici.Bu aciklamlara göre Türkiye de tahminim %60-70 binalarin cogu yumusak ve zayif kat icermektedir. peki bu tür binalara nasil bir güclendirme yapilabilir? hizli ve ekonomik olarak.
Sayın hocam emeklerinize sağlık videolar çok bilgilendirici. Benim size sorum şu, altında dükkan olan hemen hemen her binada zemin kat yüksekliği diğer katlardan fazla oluyor. Bu durumda bu tipteki tüm binalar için yumuşak kat düzensizliği mi var diyeceğiz? Eğer böyle bir durum varsa hiçbir binanın altında dükkan olmamalı yorumu mu ortaya çıkar?
Hocam cevap verirseniz sevinirim.Evimiz 3 katlı son katı sonradan yapılmış. Zemin yumusak deniyor. Son katı yiktirsak binaya zarar verir mi .kalan 2 katı perde petonla güçlendirmek istiyoruz
Hocam bir de zemin kattan üst kata çıkarken gerilme yığılması oluşan kısımda, zeminde perde beton ebatlarında yapılıp, üst katta kolona dönüştürülmüş. Resimden de yanlış anlamıyorsam sanki üst katlarda kare kolonlara dönüştürülmüş, belki bodrumda da aynı şekilde devam ediyordur resimden anlaşılmıyor tabi ki. Altta aynı ebatlarda bir kolon yapmamak gibi bir hatayı da projesini çizen inşaat mühendisi yapmamıştır inşallah. Bir de yeni yönetmeliğimizde donatı bindirmelerini kat ortasında yapıyoruz biliyorsunuz. Ülkemizde halen buna uymayan müteahhitler ve bunu denetlemeyen yapı denetimler var maalesef.
Yani aslında bu binada birden çok hata var. Ama benim düşünceme göre yıkılmaya giden süreçte hasar bu şekilde başlıyor. Belki, saniye saniye süreci anlatmam gerekirdi... Bindirmeler şimdi ortada, ama bina yapıldığı zaman alt uçta idi, bazı hataları biz ders alıp, ders versek de bazıları bildiğini okumaya devam ediyor maalesef...
Üstadım öncelikle faydalı yayınlarınız için size teşekkür ederim. Kıymetli vaktinizi almak istemem ancak bir sorum olacak; 2016 yapım yılı ve 4 katlı bir binada ne kadar endişelenmeliyim? Projede 70 cm radye temel ve 3m aralıklar ile 9m derinliğinde fore kazık uygulanmış. Bina zemin otoparklı. Ama uzmanlar yaşadığım bölge zemin yapısı nedeni ile öyle senaryolar çiziyorlar ki, sağlımızdan olmaya ramak kaldı.
Zemin konusu önemli ama olduğundan çok fazla abartılıyor. Kötü zeminde her bina göçmüyor. Şimdilik rahat olun ama takip edin, sizin konumunuzdakiler için de bir şeyler diyeceğim bir video olacak çok uzak olmayan bir vakitte..
Hocam tugla duvarlarin tasima gucune etkisinden ziyade bulundugu katin rijitligini arttirdigi icin o katin yanal deplasmanini azaltiyor bu da tugla duvar olmayan katlarda daha fazla yatay deplasmana sebep oluyor desek daha dogru olur kanaatindeyim. Cunku problemimiz tasima gucu degil rijitlik farkliligindan dolayi yatay deplasman fazlaligi.
Türker bey iki kavram zaten birbirinin ikiz kardeşi gibidir, ve mühendis arkadaşlar arasında birbirinin yerine de kullanılıyor. Yumuşak katı tanımlarken göreli öteleme kullanırız ki rijitlikle ilgilidir, yumuşak kelime olarak da rijitlikle zıt bir kavramdır.
@@drsalihyilmaz Hocam yani demek istediğim ust katlardaki tuğla duvarlar yerine çelik diyagonaller atilsa aynı işi yapar. Taşıma gücü diyince eksenel kuvvete karşı yetersiz kaldigi için yıkıldı gibi anlaşılıyor. Daha iyi anlasilabilmesi açısından önerim:)
Hem rijitlik artırıyor ben de yanal yük dayanımına katkı sağlıyor duvarlar. Yumuşak ve zayıf kat ayrımı videoda anlattığım şekilde. Ama genelde ikisi bir arada bulunuyor zaten. Onun için ayırıp ayırmamak da çok önemli değil
Hocam öncelikle güzel anlatımlı videolarınız için teşekkür ederiz.. Yumuşak ve zayıf kat sorununu çözümlemek için temelden çatıya kadar perde beton yapılması gerekir dediniz, peki yumuşak kat zemin kat oluyorsa sadece o kata perde beton yapılması yeterli olmaz mı, üst katlarda öyle bir sıkıntı görünmüyorsa?
Teşekkürler, bu zayıf kat problemi altı dükkan olan eski binaların çoğunda vardır heralde. Özellikle marketlerde hiç ara duvar yok. Son depremlerde de yıkılan binaların çoğu cadde üzerinde sanki. Güçlendirme yapılması mümkün müdür? Çok ciddi potansiyel bir risk bu binalar.
hocam, sade bir vatandaş olarak videolarınızdan çok şey öğreniyorum, çok teşekkür ederim. ben bir şey duydum; 99 sonrası yapılan, altında bodrum katı olan, maksimum 4-5 katlı ve kayalık zeminde yer alan binalar genelde dayanıklıdır (en azından çökmez) algısı var, doğru mudur? mesela beklenen büyük depremler için uzmanlar konuşurken hep zemini sorunlu bölgeleri riskli görüyor.
Uzmanların hepsi jeolog olduğu için sadece tek pencereden bakabiliyorlar. Zemin kötü olan yerlerde çok hasar oluyor, ama bina kötüyse iyi zeminde de hasar görebilir.
hocam hangi binalarda sarkaç kullanımı uygun olur neye göre belirlenir apartmanın taşıyacağı ağırlıkta önemli ama dediniz ya üst katlar totalde 18 kayarsa bu kayma temele tek parça halinde yansır ve temel kat kolonları zarar görür binanın denge noktasına sarkaç konursa bu sapma üst katlarda azalır temel kolonları yataydaki gerilime güçlü kalır ancak sarkacın ağırlığını taşıması için bu seferde kolonların güçlendirilmesi yeterli olamyabilir ikinci merak ettiğim japonyada 95 depreminde bölgedeki çoğu yapı 4 kat üstü olmadığı halde binlerce yapı yıkılmış binlerce insan ölmüş aradaki fark depremin süresinin fazla olması bu deprem 7.3 şiddetinde karada olduğunda doğrudan merkez üstü yerleşim yeri olduğu için depremin tüm gücünü hissediyor şimdi bu bana depremin yıkıcılığı türkiye gibi merkez üstü yerleşim yerlerinde ve çoğu birikimli arazi yada dere yatakları deniz tortuları olduğu için deprem izolasyonu olsa bile güvenli gelmiyor . tamam japonya bu konuda gerçekten ileride ama depremlerin nerdeyse tamamı denizde gerçekleşiyor .türkiyedeki deprem koşullarında bu binalar ne kadar dayanırdı . yüzeye yakın bir depremde faylar yanal hareket etsede yukarı aşağı yönlü yerin dalgalanıyor gibi sallandığını gördüm . muhtemelen yarılan araziler bu atılımdan dolayı bu hale geldi .kimi yerlerin kireçli boşalmış alanlar olup çöktüğünü de gördüm .
Çok değerli bilgiler..👏👏 Bir bodrum ve üstünde 8 kat olan, 400 m2 oturumlu apartman, 15 senelik bina. Yeni bina sayılır diyoruz, ama bodrum kat perde betonları ve kolonlar acaba binayı taşımak için yeterli mi... Yalnızca bodrum katında kolonları genişletmek fayda sağlar mı? İlave kolonların temele inmesi mi gerekecek.. Yoksa bunu yapmak binanın dengesini bozup zarar mı verir... Perde betonları sağlamlaştırmak kolay bir iş değil herhalde, o esnada binanın boşaltılması gerekecek.
hocam merhaba, gaziantep ve hatayda hasar tespit çalışmalarında bulunan bir mühendis olarak söyluyorum göreli kat ötelemesinden dolayı dd2/dd3 lamda değeri yüksek oldugundan yeni inşa halindeki yapılar hasar almıstı. isterseniz gönderebilirim fotografları
hocam merhaba bizim ev de kentsel dönüşüme girdi. zemin katta dükkat yapıldı fakat apartmanın sadece 4 te 1inde cam kısım var geri kalan normal duvarlar örülü. yani dükkanın cam vitrini fazla değil. çünkü boş katın yarısı sığınak yarısı dükkan. Ayrıca otopark ve dükkana bakınca hem x hem y ekseninde fazlaca kolon var .bazıları perde duvar mı anlayamadım. yöneticiler inşaat yapılırken ve yapıldıktan sonra sürekli denetlendiğini ve örnekler alındığını söyledi içim biraz da olsa rahat olabilir mi?
Yeni tasarımlarda, deprem yönetmeliği bu tür uygulamalar için ceza olarak tasarım kuvvetlerini artırıyor. Bu şekilde olup hasar görmeyen çok fazla bina da var.
Deprem dolayısıyla bu sene ilgilenemedim. Geçen senekiler bu sene için geçerli olmayabilir düşüncesi ile listeden kaldırmıştım, tekrar açtım ama limitleri kontrol ediniz. Ben ancak 15 Mart sonrası konuya tekrar bakabileceğim sanırım. Selamlar
Hocam peki madem bu yumusak kat ve zayif katin kusurlari biliniyorda neden daha hala bu insaatlara izin veriliyor? Bu nasil bir deprem yonetmeligi? Yoksa bu konu hala tartismali da kesin bir ispati yok mu? Sonuc olarak hemen her bina bu ulkede oyle insaa edilmeye dvm ediyor.bile bile de buna kimsenin her ne kadar insan hayati malesef ulkemizde onemsiz olsa da izin verecegini sanmiyorum.ne dersiniz bu konuda? Muhendislik egitimimiz mi eksik veya yanlis?
Bu şekilde yüksek veya duvarsız kat varsa perde betonarme perdeli sistemle veya en azından daha büyük kesitli kolonlarla inşa edilmesi lazım. Çözüm için yetkin/profesyonel mühendislik olması gerektiği kesin.
sayın hocam saygılar. İstanbul'da bir çok yapı asmolen sistem yapılmakta. Gerek sosyal medyada gerekse diğer mecralarda meslektaşlarınız bu sistemin deprem bölgesi için çok sakıncalı olduğunu ve yapılmaması gerektiğini söylüyor. Hatta twitter da yeni binalardaki hasar sebepleri direkt olarak asmolen sisteme bağlanıyor. Konu ile ilgili görüşünüz nedir acaba ? 2016 yapımı asmolen sistem kullanılmış 5 katlı bir bina için endişe etmeli miyiz ?
Asmolen binalarda Van depreminde de çok hasar gördük, bu depremde de. Çünkü sistem hem ağır, hem donatı detaylarında bazı kusurlar daha fazla ortaya çıkıyor. Ve en önemlisi rijitliği normal kirişli sistemlere göre daha az olduğu için daha fazla yatay hareket yapıyor. Bütün bu handikaplar betonarme perde ile giderilebilir. Bu sebeple 2018 yönetmeliğinde bu binaları perdeli yaptırmak için kısıtlar getirildi.
hocam güçlendirme konusunda yardıma ihtiyacım var. istanbul da bu işi hakkıyla usuluyle yapan mühendisler kimlerdir hangi firmalardır bu konuda yardımcı olabilir misin
İstanbul piyasası hakkında hiç bilgim yok maalesef. Hem, İnşaat sektöründe bu soruya cevap vermek o kadar zor ki; her işte çalıştığı ekipler değişebiliyor insanların!
De ki: “Hiç bilenlerle bilmeyenler (ilim sahibi kimselerle cahiller) bir olur mu? Şüphesiz, ancak temiz akıl sahipleri düşünüp öğüt alır.” Zümer Suresi- 9.Ayet
Bizim kentimizde böyle bir yapı var. Camekanla çevrili mağaza olarak kullanılan zayıf kata perde beton yerine çapraz şekilde oldukça iri çelik profiller yerleştirmişler.
bir lise ogrencisiyim ve merak ettigim ama cok teknik icerdigi icin anlamakta zorlandigim bu konulari sizden dinlemek bakis acimi inanilmaz degistiriyor. desteklerimi elimden geldikce verecegim, tesekkur ederim
Gerçekten Deprem İle Bina İle Yakından Uzaktan Alakası Olmayan İnsanları Dinlemeyi Sevmiyorum Sizin Gibi Değerli Tartışmacı Bulduğum İyi Oldu Teşekkürler.
Ağzınıza sağlık..Çok kaliteli bir video
Çok değerli bilgiler vermişsiniz, teşekkürler hocam
Bir mimar olarak sizi severek öğrenerek takip ediyorum. Umarım daha fazla içerik paylaşırsınız. Bizde sizden öğrenmiş oluruz. Saygılarımla....
merhaba yeni mezun inşaat mühendisi olarak eksiklerimi sizin videolarınızla gideriyorum ve çok mutluyum kanalınıza denk geldiğim için. Umarım devamı gelir bizler de faydalanırız. Teşekkürler emeğiniz e sağlık
verdiğiniz bilgiler çok değerli emekleriniz için teşekkürler.
hocam çok çok faydalı bilgiler kesinlikle devam edin bu ülkeyi inşaat mühendisleri kurtaracak 🙏
Hocam çok açıklayıcı ve herkesin anlayabileceği bir dille anlatıyorsunuz. Ben sadece bir öğretmenim sizin son 2 videonuzdan çok fazla şey öğrendim. -3 bodrumla beraber 20 katlı bir sitede oturuyorum. Sorgulamayı ve binalara farklı gözle bakmayı öğreniyorum sayenizde. Videolarınızın devamını bekliyorum. Emeğinize sağlık.
Teşekkür ederim. Öğretmenler için "Deprem Bilim Okulu" projem vardı yaklaşık 10 yıl kadar önce.. Keşke devam ettirebilmiş olsaydık. Belki de şimdiye kadar bunları ve fazlasını çoktan duymuş olacaktınız.
@@drsalihyilmaz ne kadar güzel olurmuş
TÜBITAK gelecek günlerde bu projenize destek verirse çok harika bir iş olur. Kutluyorum. Bizim ulkemizin önemli buldugum eksikliklerinden biri de insanların çalıştıkları sahada bilgi sahibi olmalarına karşın işlerini ciddiye almamaları. Tabii ki hem bilgisiz hem de işi ciddiye almayanlar daha beter. Teşekkürler. Zamanınız olunca H ve T binaların neden pek istenmediğini anlatacak mısınız?
@@ezgiumut Ezgi hanım çok teknik bir konu ama basitçe değineceğim ilerde.
Bugün bir gruba davetli inşaat mühendisini beklerken, zemin katlardaki duvarları kaldırıp salonunu genişleten kişilerin yanlış yaptığını söyledim. Bir mühendis arkadaş ; betonarme binada duvarlar taşıyıcı değildir nakaratını sürdürdü. Oysa iki kolon arasında ve kirişe kadar dayanan bir duvara ister istemez agirligin bir kısmını da iletilir, yani duvar öyle planlamada da bir miktar yükü taşır, taşıma işlevi görür. Duvar varsa onun üzerine etkiyen bir bina ağırlık kuvveti vardır diye düşünüyorum. Umarım ilerde yapılacak yönetmeliklerde, binada restorasyona girişen kişilerin proje ile belediyeye başvuru zorunluluğu getirilir
Her aklıma esen ustasını bulan zir zir matkapla duvarları kırıyor, betonları parçalıyor. Banyo ve mutfak tadilatları bitmiyor. Çikan torbalar dolusu kırık betonu görünce korkuyorum. Teşekkürler.
Hocam verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz.
elinize Emeğinize sağlık. Yine bir baş yapıt daha olmuş hocam. çevremizdeki hurafe yorumları sizin kanıtlarıyla anlattığınız gerçek ve kanıtlı paylaşımınızla karşılaştırdığında işinizi ne kadar ciddiye aldığınız görülüyor. inşallah sayenizde bu tüm memlekete yayılır.
Çok faydalı bir içerik oldu elinize sağlık.
lutfen videolara devam edelim sevgili hocam
tşkkürler
depremlerde kısa kolon lardan dolayı binaların etkilenme mekanizmasından da bahsederseniz, onu da öğrenmiş olacağız. yani neden kısa kolonlar daha fazla kuvvete maruz kalıyor.?? . diğer konu defermasyonların kalıcı ve geçici olması durumları konusunu açıklarsanız. tşk.
Yeni yapılan binaların alti dükkan ve bir tane bile duvar yok, cam vitrini yüksek kolon, bir de asma kat kısa kolon veya bodrum kata kısa kolon yapıyorlar .
Uygun yerleştirilmiş betonarme perde varsa sorun olmaz. Değilse Statiker mimara uymuş demektir ki, işini yapamamıştır..
sayin hocam aciklamalariniz cok güzel ve bilgilendirici.Bu aciklamlara göre Türkiye de tahminim %60-70 binalarin cogu yumusak ve zayif kat icermektedir. peki bu tür binalara nasil bir güclendirme yapilabilir? hizli ve ekonomik olarak.
Betonarme perde ilavesi eğer beton dayanımı aşırı düşük değilse en etkili yöntemdir.
Sayın hocam emeklerinize sağlık videolar çok bilgilendirici. Benim size sorum şu, altında dükkan olan hemen hemen her binada zemin kat yüksekliği diğer katlardan fazla oluyor. Bu durumda bu tipteki tüm binalar için yumuşak kat düzensizliği mi var diyeceğiz? Eğer böyle bir durum varsa hiçbir binanın altında dükkan olmamalı yorumu mu ortaya çıkar?
Perde duvar (en ideali) veya daha büyük kolon boyutu seçilerek yumuşak kat engellenebilir. Ama maalesef hiç kimse işyerinde perde duvar istemiyor.
hocam temelden sökülüp yan yatan bina hakkıdaki detaylı yorumlarınızı çok merak ediyorum . saygılar
Hocam çelik konstrüksiyon hakkında video çekicekmisiniz? Bina yapım geleneklerimizi değiştirmemiz gerekiyor mu?
Uzmanlık alanım çelik değil, ama ilgili bir hocamızla birlikte bir şeyler yapabiliriz.
Hocam cevap verirseniz sevinirim.Evimiz 3 katlı son katı sonradan yapılmış. Zemin yumusak deniyor. Son katı yiktirsak binaya zarar verir mi .kalan 2 katı perde petonla güçlendirmek istiyoruz
Neslihan hanım,
Bir inşaat mühendisine müracaat edip proje hazırlatın, güçlendirme mesajla olacak bir iş değil..
@@drsalihyilmaz teşekkürler
Hocam bir de zemin kattan üst kata çıkarken gerilme yığılması oluşan kısımda, zeminde perde beton ebatlarında yapılıp, üst katta kolona dönüştürülmüş. Resimden de yanlış anlamıyorsam sanki üst katlarda kare kolonlara dönüştürülmüş, belki bodrumda da aynı şekilde devam ediyordur resimden anlaşılmıyor tabi ki. Altta aynı ebatlarda bir kolon yapmamak gibi bir hatayı da projesini çizen inşaat mühendisi yapmamıştır inşallah. Bir de yeni yönetmeliğimizde donatı bindirmelerini kat ortasında yapıyoruz biliyorsunuz. Ülkemizde halen buna uymayan müteahhitler ve bunu denetlemeyen yapı denetimler var maalesef.
Yani aslında bu binada birden çok hata var. Ama benim düşünceme göre yıkılmaya giden süreçte hasar bu şekilde başlıyor. Belki, saniye saniye süreci anlatmam gerekirdi... Bindirmeler şimdi ortada, ama bina yapıldığı zaman alt uçta idi, bazı hataları biz ders alıp, ders versek de bazıları bildiğini okumaya devam ediyor maalesef...
Üstadım öncelikle faydalı yayınlarınız için size teşekkür ederim. Kıymetli vaktinizi almak istemem ancak bir sorum olacak; 2016 yapım yılı ve 4 katlı bir binada ne kadar endişelenmeliyim? Projede 70 cm radye temel ve 3m aralıklar ile 9m derinliğinde fore kazık uygulanmış. Bina zemin otoparklı. Ama uzmanlar yaşadığım bölge zemin yapısı nedeni ile öyle senaryolar çiziyorlar ki, sağlımızdan olmaya ramak kaldı.
Zemin konusu önemli ama olduğundan çok fazla abartılıyor. Kötü zeminde her bina göçmüyor. Şimdilik rahat olun ama takip edin, sizin konumunuzdakiler için de bir şeyler diyeceğim bir video olacak çok uzak olmayan bir vakitte..
Hocam tugla duvarlarin tasima gucune etkisinden ziyade bulundugu katin rijitligini arttirdigi icin o katin yanal deplasmanini azaltiyor bu da tugla duvar olmayan katlarda daha fazla yatay deplasmana sebep oluyor desek daha dogru olur kanaatindeyim. Cunku problemimiz tasima gucu degil rijitlik farkliligindan dolayi yatay deplasman fazlaligi.
Türker bey iki kavram zaten birbirinin ikiz kardeşi gibidir, ve mühendis arkadaşlar arasında birbirinin yerine de kullanılıyor. Yumuşak katı tanımlarken göreli öteleme kullanırız ki rijitlikle ilgilidir, yumuşak kelime olarak da rijitlikle zıt bir kavramdır.
@@drsalihyilmaz Hocam yani demek istediğim ust katlardaki tuğla duvarlar yerine çelik diyagonaller atilsa aynı işi yapar. Taşıma gücü diyince eksenel kuvvete karşı yetersiz kaldigi için yıkıldı gibi anlaşılıyor. Daha iyi anlasilabilmesi açısından önerim:)
Hem rijitlik artırıyor ben de yanal yük dayanımına katkı sağlıyor duvarlar. Yumuşak ve zayıf kat ayrımı videoda anlattığım şekilde. Ama genelde ikisi bir arada bulunuyor zaten. Onun için ayırıp ayırmamak da çok önemli değil
Hocam öncelikle güzel anlatımlı videolarınız için teşekkür ederiz.. Yumuşak ve zayıf kat sorununu çözümlemek için temelden çatıya kadar perde beton yapılması gerekir dediniz, peki yumuşak kat zemin kat oluyorsa sadece o kata perde beton yapılması yeterli olmaz mı, üst katlarda öyle bir sıkıntı görünmüyorsa?
O zaman ani rijitlik değişimi sebebiyle perdenin yapıldığı katın üstü tehlikeli hale gelir
@@drsalihyilmaz O zaman da maliyet çok yükselmez mi? Belli ölçümlerle üst katın rijitliğine yaklaşık perde destekleri yapılma imkanı yokmudur?
Katlar arası rijitlik düzenlensiziği olur. Perdenin bittiği katın üstündeki kat kritik hale gelir
Teşekkürler, bu zayıf kat problemi altı dükkan olan eski binaların çoğunda vardır heralde. Özellikle marketlerde hiç ara duvar yok. Son depremlerde de yıkılan binaların çoğu cadde üzerinde sanki. Güçlendirme yapılması mümkün müdür? Çok ciddi potansiyel bir risk bu binalar.
Evet, her iki yönde betonarme perdele güçlendirilmeleri gerekir.
Deprem yönetmeliği yumuşak kat ve zayıf kat oluşmasını engellemiyor mu? Tasarım programları bunu dikkate alıyor mu ?
hocam, sade bir vatandaş olarak videolarınızdan çok şey öğreniyorum, çok teşekkür ederim. ben bir şey duydum; 99 sonrası yapılan, altında bodrum katı olan, maksimum 4-5 katlı ve kayalık zeminde yer alan binalar genelde dayanıklıdır (en azından çökmez) algısı var, doğru mudur? mesela beklenen büyük depremler için uzmanlar konuşurken hep zemini sorunlu bölgeleri riskli görüyor.
Uzmanların hepsi jeolog olduğu için sadece tek pencereden bakabiliyorlar. Zemin kötü olan yerlerde çok hasar oluyor, ama bina kötüyse iyi zeminde de hasar görebilir.
hocam hangi binalarda sarkaç kullanımı uygun olur neye göre belirlenir apartmanın taşıyacağı ağırlıkta önemli ama dediniz ya üst katlar totalde 18 kayarsa bu kayma temele tek parça halinde yansır ve temel kat kolonları zarar görür binanın denge noktasına sarkaç konursa bu sapma üst katlarda azalır temel kolonları yataydaki gerilime güçlü kalır ancak sarkacın ağırlığını taşıması için bu seferde kolonların güçlendirilmesi yeterli olamyabilir ikinci merak ettiğim japonyada 95 depreminde bölgedeki çoğu yapı 4 kat üstü olmadığı halde binlerce yapı yıkılmış binlerce insan ölmüş aradaki fark depremin süresinin fazla olması bu deprem 7.3 şiddetinde karada olduğunda doğrudan merkez üstü yerleşim yeri olduğu için depremin tüm gücünü hissediyor şimdi bu bana depremin yıkıcılığı türkiye gibi merkez üstü yerleşim yerlerinde ve çoğu birikimli arazi yada dere yatakları deniz tortuları olduğu için deprem izolasyonu olsa bile güvenli gelmiyor . tamam japonya bu konuda gerçekten ileride ama depremlerin nerdeyse tamamı denizde gerçekleşiyor .türkiyedeki deprem koşullarında bu binalar ne kadar dayanırdı . yüzeye yakın bir depremde faylar yanal hareket etsede yukarı aşağı yönlü yerin dalgalanıyor gibi sallandığını gördüm . muhtemelen yarılan araziler bu atılımdan dolayı bu hale geldi .kimi yerlerin kireçli boşalmış alanlar olup çöktüğünü de gördüm .
Bizim depremlerimiz Japonya'ya göre daha sığ, karasal ve dolayısıyla daha yıkıcı. Ama biz de bir o kadar vurdumduymazız..
Çok değerli bilgiler..👏👏
Bir bodrum ve üstünde 8 kat olan,
400 m2 oturumlu apartman, 15 senelik bina. Yeni bina sayılır diyoruz, ama bodrum kat perde betonları ve kolonlar acaba binayı taşımak için yeterli mi... Yalnızca bodrum katında kolonları genişletmek fayda sağlar mı? İlave kolonların temele inmesi mi gerekecek.. Yoksa bunu yapmak binanın dengesini bozup zarar mı verir... Perde betonları sağlamlaştırmak kolay bir iş değil herhalde,
o esnada binanın boşaltılması gerekecek.
Güçlendirme nasıl olmalı konulu bir çalışma da planlarım arasında, bir mesajla cevap vermek kolay değil.
hocam merhaba, gaziantep ve hatayda hasar tespit çalışmalarında bulunan bir mühendis olarak söyluyorum göreli kat ötelemesinden dolayı dd2/dd3 lamda değeri yüksek oldugundan yeni inşa halindeki yapılar hasar almıstı. isterseniz gönderebilirim fotografları
Sevinirim Erhan bey eposta adresim kanal sayfasında var. Buraya yazmaya UA-cam kızıyor. ;)
hocam merhaba bizim ev de kentsel dönüşüme girdi. zemin katta dükkat yapıldı fakat apartmanın sadece 4 te 1inde cam kısım var geri kalan normal duvarlar örülü. yani dükkanın cam vitrini fazla değil. çünkü boş katın yarısı sığınak yarısı dükkan.
Ayrıca otopark ve dükkana bakınca hem x hem y ekseninde fazlaca kolon var .bazıları perde duvar mı anlayamadım. yöneticiler inşaat yapılırken ve yapıldıktan sonra sürekli denetlendiğini ve örnekler alındığını söyledi içim biraz da olsa rahat olabilir mi?
Yeni tasarımlarda, deprem yönetmeliği bu tür uygulamalar için ceza olarak tasarım kuvvetlerini artırıyor. Bu şekilde olup hasar görmeyen çok fazla bina da var.
Zemin arti 3 katli binalara izolatör uygunlugu varmidir yoksa daha yuksek katli bİnalar icinmidir
Her binada izolatör kullanılabilir, ama apartman vs. için sorduysanız etrafında bırakmanız gereken boş alanlar vs. dolayısıyla çok uygun olmayabilir.
Hocam merhaba farkli bir sorum olacaktı. Kanalda kira için hazır beyan videonuz vardı sanki fakat bulamadim.Tekrar yukleme şansınız var mıdır?
Deprem dolayısıyla bu sene ilgilenemedim. Geçen senekiler bu sene için geçerli olmayabilir düşüncesi ile listeden kaldırmıştım, tekrar açtım ama limitleri kontrol ediniz. Ben ancak 15 Mart sonrası konuya tekrar bakabileceğim sanırım. Selamlar
@@drsalihyilmaz cok teşekkürler🙏
Binamızın depreme karşı ne durumda olduğunu öğrenmek için işinde ehil olan insanlara nasıl ulaşabiliriz?
İnşaat Mühendisleri Odaları ile irtibat kurabilirsiniz
Hocam peki madem bu yumusak kat ve zayif katin kusurlari biliniyorda neden daha hala bu insaatlara izin veriliyor? Bu nasil bir deprem yonetmeligi? Yoksa bu konu hala tartismali da kesin bir ispati yok mu? Sonuc olarak hemen her bina bu ulkede oyle insaa edilmeye dvm ediyor.bile bile de buna kimsenin her ne kadar insan hayati malesef ulkemizde onemsiz olsa da izin verecegini sanmiyorum.ne dersiniz bu konuda? Muhendislik egitimimiz mi eksik veya yanlis?
Bu şekilde yüksek veya duvarsız kat varsa perde betonarme perdeli sistemle veya en azından daha büyük kesitli kolonlarla inşa edilmesi lazım. Çözüm için yetkin/profesyonel mühendislik olması gerektiği kesin.
Hocam selamlar.
Size bir şey danışmak istiyorum, evler piramit şeklinde inşa edilmiş olsaydı depreme daha dayanıklı olur muydu sizce?
Şeklen üzenli binalar her zaman daha dayanıklı olurlar
Binayı yerinde yeniden yapmak istediğimizde yan binaya şu an 2m var yenisinde 5m bırakma zorunluluğu var mi
İmar planına bakmanız gerek
@@drsalihyilmaz eski de yoktu yeniye mi
@@neslihan5209 güncel hali belediyeden alınabilir
sayın hocam saygılar.
İstanbul'da bir çok yapı asmolen sistem yapılmakta. Gerek sosyal medyada gerekse diğer mecralarda meslektaşlarınız bu sistemin deprem bölgesi için çok sakıncalı olduğunu ve yapılmaması gerektiğini söylüyor. Hatta twitter da yeni binalardaki hasar sebepleri direkt olarak asmolen sisteme bağlanıyor. Konu ile ilgili görüşünüz nedir acaba ? 2016 yapımı asmolen sistem kullanılmış 5 katlı bir bina için endişe etmeli miyiz ?
Asmolen konusuna 2 video sonra değineceğim.
Asmolen binalarda Van depreminde de çok hasar gördük, bu depremde de. Çünkü sistem hem ağır, hem donatı detaylarında bazı kusurlar daha fazla ortaya çıkıyor. Ve en önemlisi rijitliği normal kirişli sistemlere göre daha az olduğu için daha fazla yatay hareket yapıyor. Bütün bu handikaplar betonarme perde ile giderilebilir. Bu sebeple 2018 yönetmeliğinde bu binaları perdeli yaptırmak için kısıtlar getirildi.
hocam güçlendirme konusunda yardıma ihtiyacım var. istanbul da bu işi hakkıyla usuluyle yapan mühendisler kimlerdir hangi firmalardır bu konuda yardımcı olabilir misin
İstanbul piyasası hakkında hiç bilgim yok maalesef. Hem, İnşaat sektöründe bu soruya cevap vermek o kadar zor ki; her işte çalıştığı ekipler değişebiliyor insanların!
Hocam asmolenmi kirisli sistemmi daha saglamdir?
asla. ondan da bahsedeceğim.
hocam yks ve mühendisliklerle ilgili olan videonuzu neden sildiniz
Açık
altında dükkan yada çıkma olmayan bina yok gibi hocam.
Maalesef, ama güçlendirilebilirler
Hocam 15 sene önce taşındığımız binanın altının eskiden kuyu olduğu söyleniyor. Bu durum bir sorun olabilir mi?
Sahada uzman bir inşaat mühendisine danışmanız yararlı olur. Zemin+yapı birlikte değerlendirilmeli
@@drsalihyilmaz teşekkür ederim cevabınız için 👋
Yığma bina nedir?
Kolonu olmayan sadece tuğla duvarla inşa edilen bina
@@drsalihyilmaz o zaman binayı kim taşıyor? Melekler mi ?
@@gunesbulut8190 Duvarlar
❤
Ya zayıf ya yumuşak kat var her binada o zaman . Turkiyedeki binaların durumu bu.
Çoğunlukla maalesef
@@drsalihyilmaz 😭
@@gunesbulut8190 Ama Allah'tan hepsi göçmüyor. Tek başına göçüremeyebilir binayı..
👍😀
👋👋👋
De ki: “Hiç bilenlerle bilmeyenler (ilim sahibi kimselerle cahiller) bir olur mu? Şüphesiz, ancak temiz akıl sahipleri düşünüp öğüt alır.”
Zümer Suresi- 9.Ayet
Vb