Zonnepanelen en de juiste omvormer kiezen, het hoe en wat - Besparingen en Duurzaamheid

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 18 лют 2020
  • Uitleg over zonnepanelen, de verschillende soorten omvormers, de prijs en de belasting (vrijstelling). Tussendoor nog wat handige tips :-).
    In de video ben ik de garantietermijn van de micro-omvormers vergeten te vermelden, die is doorgaans 20 jaar. Ook gebruik ik de termen vermogen (W), stroom (A) en spanning (V) op sommige momenten niet correct, maar verderop klopt mijn verhaal wel.
    Tot slot vermeld ik het merk Tigo per abuis als een micro-omvormer terwijl dit optimizers zijn net als SolarEdge. Tigo hoort dus bij het middelste plaatje en alleen Enphase is een micro-omvormer.
    Vond je dit een leuke of nuttige video? Like de video en abonneer je op mijn kanaal.
    Donaties zijn ook altijd welkom:
    Tikkie: ketelklets.nl/tikkie
    Bank: NL18 ASNB 8831 3960 05 (R. Westelaken)

КОМЕНТАРІ • 147

  • @KetelKlets
    @KetelKlets  4 роки тому +2

    Bereken aan de hand van je postcode en huisnummer welk dakdeel de meeste zonopbrengst heeft: www.zonatlas.nl/start/

    • @ludodegroote3783
      @ludodegroote3783 3 роки тому

      Sorry maar dit is boerenbedrog. Een postcode kan honderden dezelfde huisnummers bevatten van honderden verschillende woningen in honderd verschillende windrichtingen in honderden verschillende omstandigheden.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 роки тому +2

      @@ludodegroote3783 Postcode *en huisnummer*. De afbeelding die je krijgt is daadwerkelijk jouw woning en jouw dakrichting(en). Ik gok dat ze een lidar scan (satelliet) hebben gemaakt zodat ze het hoogteverschil inzichtelijk hebben. En bij flats maakt het niet uit, dan zijn zonnepanelen sowieso een feestje voor de VVE.

  • @erikmooij7333
    @erikmooij7333 2 місяці тому +1

    Top! Hardstikke duidelijk. Bedankt!

  • @fandijunior
    @fandijunior 2 роки тому +1

    fantastisch video! het is zooooo duidelijk nu, bedankt!

  • @xPureL
    @xPureL 3 роки тому +3

    Fantastische video! Heel helder. Heb veel boeken en video's gezien, met name in het Engels, maar dit is wel 1 van de meest zinvolle geweest.
    Ik leer hierover omdat ik als zzp'er zonnepanelen wil gaan plaatsen. Na 9 jaar totale woning renovaties kijk ik uit naar minder divers, meer gefocust en schoner werk. Helaas nog geen bedrijf/andere zzp'ers gevonden waar ik ervaring kan gaan opdoen, tips voor in het Oosten van het land (omg. Enschede) zijn welkom!

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 роки тому

      In Almere worden regelmatig dagcursussen gegeven voor het plaatsten van zonnepanelen, incl voorbeelde van de verschillende systemen. Ik ken mensen die het gevolgd hebben en zij waren positief. Lees verder wel even goed de opmerkingen onder deze video, aangezien er wat schoonheidsfoutjes in zijn geslopen.

  • @EdDie-vz7ey
    @EdDie-vz7ey Рік тому

    @ketel klets, weet je ook iets te vertellen over omvormers en batterijen? ik heb een edgestore van SOLAREDGE en ben op zoek of ik daar een 48v batterij aan kan hangen zonder communicatie.. heel waarschijnlijk wel ...)(hoop ik)

  • @jeevandewee
    @jeevandewee 4 роки тому +2

    Super duidelijke uitleg!

  • @stefandj100
    @stefandj100 4 роки тому +2

    Hele leerzame video! Thanks.

  • @goudsekaas5673
    @goudsekaas5673 4 роки тому +1

    altijd goeie info
    underated channel

  • @pim1234
    @pim1234 Рік тому

    Ik denk erover om zonnepanelen te nemen, ik heb een aardig dak op zuid, zuid-oost. Zal ik nou mijn hele dak vol laten zetten of eerst uitrekenen (?) hoeveel ik er nodig heb ?

  • @arjenhiemstra
    @arjenhiemstra Рік тому

    Ik geniet altijd van je video's, bedankt! erg leuk en leerzaam. 1 dingetje wat mij opvalt bij deze en wat denk ik niet correct is: bij zeg 50% schaduw op 1 paneel gaat vrijwel nooit de hele string met 50% onderuit, dat is een hardnekkige fabel die veel mensen ervan weerhoud om zonnepanelen te nemen, zonde want dat is niet nodig. Door toepassing bypass diodes in het paneel is het effect veel kleiner tot vaak nauwelijks merkbaar. Uiteraard heb je geen inzicht in de performance per paneel of als er 1 paneel stuk is. Verder lijkt de string omvormer eerder het meest toegepaste type omvormer, zeker niet alleen bij boeren bedrijven.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому +1

      Heb ik later aan bod laten komen: ua-cam.com/video/FtnKh_uT1zk/v-deo.html
      Ik zou voor een woonhuis nooit voor een string kiezen: geen inzicht in paneelproblemen en -defecten en geen mogelijkheid om de string DC-zijdig spanningsloos te maken bij onderhoud of incidenten. In mijn omgeving zijn al twee huishoudens van de string overgestapt naar micro's.

  • @marivandeven7909
    @marivandeven7909 3 роки тому

    Bij electronica in de belasting (bijvoorbeeld omvormers voor zonnepanelen maar ook oplaadstations voor elektrische voertuigen) kunnen hogere harmonische componenten een verzadiging van het magnetisch veld van de ringkern van de spoel van ALS veroorzaken. Daardoor kan de ALS soms geen wissel-lekstroom op tijd afschakelen. Hoe zit dat bij akku-laadpalen voor automobielen? Hebben die een type B(30 mA) of type C (300 mA) aardlekautomaat nodig?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 роки тому

      B of C slaat op de karakteristiek van de (kortsluit) automaat, de aardlekschakelaar staat daar los van (30, 100, 300, 500mA). Bij een alamat zitten deze twee functies in één automaat, wat de onduidelijkheid op kan leveren. De documentatie geeft aan welk soort afzekering nodig is. Zo adviseert SolarEdge een 100 of 300mA alamat met een B karakteristiek. Zie ua-cam.com/video/_cAEv8T6Cu4/v-deo.html

  • @rudolfa835
    @rudolfa835 4 роки тому

    Geweldige video, met belangrijke informatie

  • @pim1234
    @pim1234 Рік тому

    gas licht komt met SunPower zonnepanelen en Enphase omvormers, heb jij een mening over deze merken ?

  • @aangenaamtebekijkendriesse5201
    @aangenaamtebekijkendriesse5201 2 роки тому

    Vraag je. Op mijn huidige huis liggen zonnepanelen. Hiervan heb ik de BTW terug gevraagd. Nu ga ik verhuizen. Op het nieuwe huis liggen geen zonnepanelen. Kan ik dan weer de BTW terug vragen?

  • @zeugnap
    @zeugnap 3 роки тому

    Ik wil het ketel klets kanaal even bedanken. Mede door de informatie en diversiteit over vooral zonnepanelen ,heb ik mijn kennis en interesse kunnen vergroten. En nu na een periode van werkeloosheid heb ik een baan gevonden in de pv branche. Dus bedankt voor de video's en ga zo door!

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 роки тому

      Succes met het plaatsen van PV installaties!

  • @janpat95
    @janpat95 2 роки тому +2

    Ik geniet van deze heerlijk duidelijke taal. Jij omschrijft tenminste duidelijk wat de oorzaak van brand kan zijn. Niet die eeuwige uitdrukking “kortsluiting” die leken en zelfs de brandweer gebruiken. Nee het is geen kortsluiting maar contactdegradatie door vocht of veroudering, er ontstaat dan warmte - nog slechter contact - inbranden en dan de gevreesde vlamboog (eigenschap van DC met hoge spanning).
    Contactdegradatie is totaal iets anders als kortsluiting. Maar nu een vraag: bij een “halfcontact” en vlamboog ontstaat er enorm veel “noise” in de stroomkring van de string. Hebben stringomvormers hiervoor een ingebouwde detectie zodat ze de stroom kunnen uitschakelen als dit gebeurd?
    Zou eigenlijk toch wel heel logisch zijn en echt niet zo moeilijk om te maken en zou veel branden kunnen voorkomen.
    Nog een vraagje: Hebben moderne zonnepanelen al een (beperkte) ingebouwde schakeling die het effect van schaduw iets beperkt?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому

      Dat weet ik niet, dat zou dan in de specsheet van de omvormer moeten staan. Mijn SolarEdge omvormer heeft _arc-detection_ aan de DC kant erin zitten. Verder gaan bij SolarEdge alle optimizers dicht bij een verstoring; er staat dan nog maar 1V per zonnepaneel op de string (is tevens handig nameten om te controleren of alle panelen wel goed zijn aangesloten, 20 panelen = 20V op een open string).
      Je laatste vraag: ja, er zitten _bypass diodes_ in die ervoor zorgen dat één panneel wat in de schaduw ligt, niet gaat fungeren als een grote weerstand. Al het vermogen zou in dat geval in dat ene paneel weg dissiperen met brandgevaar tot gevolg. Dat voorkomen die bypass diodes.

  • @erwinb3412
    @erwinb3412 Рік тому

    Hallo , goede video . Vraagje : Kan men een string met optimizers ook niet in parallel aanleggen inplaats van in serie ? Zo kan men toch de spanning op het systeem op het dak laag brengen .

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому +1

      Dat kan indien je micro-omvormers gebruikt, bijvoorbeeld van Enphase.

  • @AdvdBroek
    @AdvdBroek 2 роки тому

    Ik heb een string opstelling op mijn garage van 9 panelen (250WP). Bomen van de buren zorgen steeds meer voor schaduw en dus minder opbrengst. Kan ik de opstelling met huidige panelen ombouwen naar micro omvormer installatie en/of is niewe installatie met 400WP panelen aan te bevelen?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому

      400Wp panelen zijn vaak fysiek groter dan je bestaande 250Wp panelen, dus mogelijk heb je ook nieuwe frames nodig. Simpelweg ombouwen van je bestaande panelen naar micro's kost ongeveer € 105,- per paneel (excl. kabels en optionele monitoring).

  • @laan0206
    @laan0206 2 роки тому

    ook nog even een vraag. wat is het beste? mijn hele dak vol leggen met panelen? (kunnen 18 op in oost west montage) of naar mijn verbruik. (2200 kwh) dat zouden er een stuk of 8 zijn? wat is wijsheid.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому

      Helemaal volleggen. Is nu leuk voor de terugleververgoeding en straks voor het gestegen verbruik als je elektrisch gaat rijden en/of een warmtepomp krijgt. Mijn hele dak ligt vol en mijn energierekening (stroom en gas) is ver negatief (ik *krijg* dus geld i.p.v. dat ik moet betalen).

  • @jeroenkrieger
    @jeroenkrieger Рік тому

    Duidelijke video 👍 zoals al je video’s zeer informatief. Echter het stukje “vermogen in ampère” Is mij volstrekt onduidelijk. Vermogen (P) wordt gegeven in Watt, en ampère (I) is de stroom. Wat is dan vermogen in ampère?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      Dat moet een verspreking zijn in dat geval.

  • @ludodegroote3783
    @ludodegroote3783 3 роки тому

    Ik wil enkel de vijverpomp aandrijven op zonne-energie. Dus 1 of 2 panelen met micro omvormer en klaar is Kees ?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 роки тому

      Ja, mits jouw vijverpomp een 230V aansluiting heeft. Zo niet, dan kun je 12V panelen overwegen (of welk voltage je pomp dan ook nodig heeft). Op Bol.com worden complete sets verkocht met een zonnepaneel, micro-omvormer, bevestigingsmateriaal en bekabeling.

  • @tahnyaxz4647
    @tahnyaxz4647 3 роки тому +1

    Je kaart bij de panelen niet aan of de voorkeur naar monokristallijn of polykristallijn uitgaat. Verder leuke video =)

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 роки тому +1

      Poly doet het iets beter bij bewolkt weer en is iets goedkoper, mono heeft een iets hogere piek en is iets duurder. Maakt onder de streep weinig uit.

  • @joyjoy-lf2py
    @joyjoy-lf2py Рік тому

    Hi Ketel klets
    Super bedankt voor je tijd en info
    🙋😊😃🙏
    Ik ben een kluts en heb geen elektriciteit dus ben ik afhankelijk van zonnepanelen
    Ik heb 1 van 1000w gekocht via
    Ali express ,heb een zonnebatterij van 70 ah maar ik helaas niet geleerd voor electricien
    Maar ik wil de wasmachine graag gebruiken en een koelkast
    Maar ik durf niet dingen aan te sluiten ik kan ook niets meten
    Zou je ook via video evt willen adviseren zodat je mee kan kijken ?
    Ik zou je enorm dankbaar zijn!!!!
    Hartelijke groeten Joy

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      Google even op _eilandbedrijf_ dan zul je een heel eind komen.

  • @hans98763
    @hans98763 2 роки тому

    Zoals vele anderen bedank ik jou ook, Ketel. Ik absorbeer alle info als een spons. Voor een bevriende campingeigenaar ben ik bezig alles over zonnepaneel uit te vlooien. Mijn vraag aan jou is, kun je mij advies geven over een geschikte installateur? Ik kan alles wel zelf, maar dat is gevaarlijk zelfvertrouwen....
    Uiteraard heb ik een duimpje geplaatst en ben op jouw kanaal geabonneerd

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому +1

      Het vervelende is dat installateurs vaak regionaal werken, waardoor advies geen zin heeft. Kijk in de buurt naar huizen die zonnepanelen hebben, bel aan en vraag wie hun installateur was (en of ze tevreden zijn over hun diensten). Kijk ook naar andere video's van me over dit onderwerp, bijvoorbeeld ua-cam.com/video/ZsXOIbZtvzw/v-deo.html en ua-cam.com/video/br0jG5RZJWc/v-deo.html en ua-cam.com/video/x-zwp2z09-w/v-deo.html
      En ja, zelfvertrouwen is gevaarlijk in deze en vooral heel *duur* 🙂

  • @koosvandenheuvel8698
    @koosvandenheuvel8698 2 роки тому

    Ik wil zelf 12 zonnepanelen leggen, ik ben elektricien geweest dus weet wel hoe je veilig een installatie maak. Ik denk mijn keus gaat vallen op micro omvormers per paneel. Zitten deze aan de panelen of moet je daar zelf een plaatsje voor vinden. Ik heb te maken met pannendak ooast/west, dus 6 panelen oost en 6 panelen west, die ik dan per 6 panelen een aparte eind groep geef, om ze zo over 2 verschillende fase te verdelen. Kunt u mij adviseren wat ik moet doen?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому

      Ik zou het laten doen of een dagcursus zonnepanelen leggen volgen. Is niet duur en dan weet je zeker dat je het goed doet.

  • @TheTeek
    @TheTeek Рік тому

    Ik heb een goeie ervaring met growatt. Ik heb een kleine 1500watt omvormer met 4x 395wp panelen op de schuur liggen en die doen het met deze omvormer heel erg goed. Echt een leuke betaalbare set om zelf te plaatsen, betaalbaar en direct een leuke opbrengst. Liggen wel alle vier volledig in de zon.

    • @roooii1911
      @roooii1911 Рік тому

      Kun je verder toelichten/delen welke set+omvormer je hebt? Ik ben zelf ook aan het kijken naar zelfbouw voor op een schuurtje.

    • @johanpie7237
      @johanpie7237 Рік тому

      Hooft u voor mij ook wat meer informatie, ik wil namelijk zonnepanelen op mijn blokhut gaan plaatsen

  • @shawndev3901
    @shawndev3901 10 місяців тому

    Ik heb zelf een string omvormer van Growatt en tevens schaduw in de ochtend in de lente en zomer. Het is de vraag hoe erg dat is natuurlijk. Hij wekt even een stuk minder op inderdaad, maar alsnog wekt hij voor die paar uur genoeg op voor mijn huishouden. En de rest van de dag gewoon maximaal. Scheelt een hoop in de kosten.

  • @tdpoppiesnederland322
    @tdpoppiesnederland322 3 роки тому

    leuke video! goede informatie, alleen het is niet het ampere wat een optimizer laat zakken maar de spanning! Wanneer het vermogen zakt door bv schaduw laat de optimizer de spanning zakken zodat de stroom hoog blijft en niet de andere panelen meeneemt naar beneden.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 роки тому

      Klopt, zie de reactie van Erik Baeyens hieronder.

  • @derstijn
    @derstijn 10 місяців тому

    Mijn schoonouders hebben vele jaren geleden een zonnepanelen-installatie laten plaatsen op hun platte dak. Deze heeft grote problemen nadat er regen is gevallen. Dagenlang start de omvormer dan niet op, door een foutmelding "isolatiefout generator". Het gaat om een Powador 10.0 TL3. De panelen zelf lijken in goede staat. Het lijkt een vochtprobleem met slecht aangelegde kabels. Zijn er bedrijven gespecialiseerd in het opnieuw bekabelen van de panelen? Nu missen ze veel opwek en dat is zonde.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  10 місяців тому +1

      In feite kan elke solar installateur dat verzorgen, kwestie van alle panelen van het dak halen, alle bekabeling weghalen, nieuwe kabels leggen en eventueel de omvormer vervangen als deze aan het einde van zijn levensduur zit (te beoordelen).

  • @sjefvanmerrienboer6372
    @sjefvanmerrienboer6372 2 роки тому

    Goede voorlichtingsvideo. Je bent alleen vergeten te melden dat liggende panelen ipv staande panelen meer opleveren omdat bij vervuiling van de anderkant van het paneel, een liggende paneel nog 3/4 van de maximalen opbrengst levert. Staande panelen gaan in zijn geheel minder leveren wanneer het onderste deel vervuild raakt door mos of vuilophoping.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому

      Ik gebruik deze clipjes om te voorkomen dat er vervuiling optreedt bij liggende panelen: ua-cam.com/video/QMrXw1xzT3c/v-deo.html

  • @RikHeijmen
    @RikHeijmen Рік тому +1

    Waarom gebruikt hij / gebruik je een presentatie van de Volksbank?

    • @dutchinfinity5991
      @dutchinfinity5991 Рік тому

      Volgens mij werkt de beste man voor de volksbank als ik het correct heb.

  • @Thugie0115
    @Thugie0115 2 роки тому +1

    Ik heb een vraag, zomaar uit nieuwsgierigheid.
    Bij het wegvallen van de netspanning (bijv. stroomstoring, hoofdzekering die uitschakelt, o.i.d.), is het zo dat de omvormer zichzelf uitschakelt, toch? Althans niets meer levert.
    Nu vraag ik mij zomaar af, stel je hebt 2 omvormers, elk achter een verschillende groep, maar wel op dezelfde fase (even los van de rede waarom ze op dezelfde fase zitten) - als dan de netspanning wegvalt, blijven ze dan werken, of worden ze dan ook uitgeschakeld? Omdat de 2e omvormer een spanning genereert van 230V kan ik me voorstellen dat omvormer 1 blijft werken (en andersom).
    Weet iemand hier het antwoord op toevallig?
    En hoe gaat dat als je zonnepanelen hebt, en een thuisaccu?
    Ben erg benieuwd naar het antwoord!

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому

      Zoek even op _eilandbedrijf_ dat is een mogelijkheid voor wat je schetst.

    • @Thugie0115
      @Thugie0115 2 роки тому

      @@KetelKlets ga ik doen, dankjewel!

  • @robbery30
    @robbery30 3 роки тому

    Let vooral op de info van 3.30 tot 3.45! Het bespaart u nachten op de sofa! Ook belangrijk, me dunkt!!!
    ;-)

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 роки тому +1

      It's funny cause it's true 😄

  • @a.dekater7534
    @a.dekater7534 Рік тому

    Klopt het wel wat je zegt over BTW terugvragen bij een tweede aankoop? Ik dacht dat als het maar in hetzelfde 'boek'jaar is, je alsnog de BTW kunt terugkrijgen van de belastingdienst. Je kunt altijd al wel het energiecontract en de factuur op de naam van je partner zetten om het zo terug te krijgen. Maar dat heb ik al gedaan en wil nu nog verder uitbreiden.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому +1

      Klopt, hetzelfde kalenderjaar kan ook. En per 01-01-2023 vallen zonnepanelen onder het 0% BTW tarief.

    • @a.dekater7534
      @a.dekater7534 Рік тому

      @@KetelKlets bedankt. Ik schok al 😂 Ik denk wel dat die verkopers volgend jaar dan wel de btw er af halen maar ondertussen de prijs wat opschroeven. Gewoon hogere winstmarges

  • @geertvanschaik7976
    @geertvanschaik7976 3 роки тому

    Bij 11.00 min (ongeveer) wordt gezegd dat de micro-omvormer zorgt voor 230V, die direct je systeem in kan. Maarre... dat is toch gelijkstroom, terwijl de stroom van het net wisselspanning is. Dat levert dan toch problemen op?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 роки тому

      Nee, een micro-omvormer geeft 230V 50Hz uit (bevat een DC-->AC omvormer); kan letterlijk direct invoeden op een stopcontact. Het wattage is afhankelijk van het aantal panelen en het weer.

    • @geertvanschaik7976
      @geertvanschaik7976 3 роки тому

      @@KetelKlets Thx

  • @89Rutger
    @89Rutger Рік тому

    Het string omvormer vs power optimizer verhaal klopt deels niet, het schaduw effect is minimaal blijkt uit test zou je hier nog een keer een video over willen maken?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому +1

      Staat al in de planning 🙂

  • @voornaamachternaam3502
    @voornaamachternaam3502 4 роки тому +3

    string omvormers alleen bij boerenbedrijven ? wat een onzin, optimizer systeem is zeer veel duurder en door de vele en moeilijk bereikbare optimizers zeer veel kans op dure storingen en vervangingen, achter de panelen is het immers bloedheet. Als je nergens of bijna geen schaduw hebt is een stringomvormer gewoon de beste oplossing.
    wanneer je heel veel en steeds meer panelen in de schaduw hebt gedurende de dag dan werkt een solaredge systeem ook niet goed meer wanneer het aantal overblijvende panelen te weinig is geworden, vooral bij de drie fasen types speelt dit eerder.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 роки тому +2

      Elk systeem heeft voor en nadelen. Micro-omvormers zijn duurder, maar bij een defect ben je maar één zonnepaneel kwijt. Bij een string ben je meteen je hele systeem kwijt.
      Het beste systeem is afhankelijk van de situatie waar de panelen komen, er is geen pasklaar antwoord, dat heb ik in deze video willen aangeven, met een paar richtlijnen.

    • @voornaamachternaam3502
      @voornaamachternaam3502 3 роки тому +1

      @@KetelKlets als er een defect is, dan valt dat op en dan zul je hoe dan ook het paneel moeten vervangen, ook voor de veiligheid !

    • @voornaamachternaam3502
      @voornaamachternaam3502 3 роки тому +1

      ik heb zelf ook 2 sets van resp. 18 en 14 panelen sinds 2002 op het dak, nu pas was er 1 stuk !

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 роки тому +3

      @@voornaamachternaam3502 Hoe zie bij een string omvormer welk paneel defect is? Zover ik weet heeft bijvoorbeeld SMA geen monitoring op paneel niveau.

    • @JasperJanssen
      @JasperJanssen 2 роки тому

      @@voornaamachternaam3502 als een paneel in een string kortsluiting maakt is het enige dat er gebeurt dst de string minder spanning oplevert - in mijn geval zou er nog 6/7e van de spanning over zijn. Dat valt absoluut niet op, met langere strings al helemaal niet. De variabiliteit van de zon is zodanig dat je dat niet zomaar ziet in de monitoring.

  • @TheKoekebaroe
    @TheKoekebaroe 4 роки тому

    maar wat nu als je tien panelen aanschaft waarvan er 3 einde van de dag rond 18.00 schaduw krijgen

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 роки тому +1

      Als je micro-omvormers koopt is dat geen probleem. De andere 7 panelen blijven dan gewoon energie leveren, ondanks dat de drie in de schaduw bijna niks meer leveren. Doordat er bij micro-omvormers geen centrale omvormer is, loop je ook geen risico dat het systeem afschakelt omdat het openingsvoltage niet wordt gehaald.

    • @TheKoekebaroe
      @TheKoekebaroe 4 роки тому +1

      @@KetelKlets Zou dat het waard zijn voor de laatste 2 uur zon
      Gaat om een openhaardpijp voor de rest van de dag vol zon op de panelen

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 роки тому +2

      Ik snap de vraag niet. Micro-omvormers zijn bij 10 panelen goedkoper dan een systeem met optimizers. Een string omvormer gaat slecht om met schaduw, die zou ik sowieso niet kiezen. Blijven de micro-omvormers over.

    • @voornaamachternaam3502
      @voornaamachternaam3502 3 роки тому +1

      @@KetelKlets dat is geen probleem want de schaduw is pas om 18:00 uur en je moet sowiezo meer paneelvermogen hebben altijd en bij ieder merk, dan omvormer vermogen.

    • @voornaamachternaam3502
      @voornaamachternaam3502 3 роки тому +1

      @@TheKoekebaroe dat weegt inderdaad niet op tegen de kosten, na 18:00 is op de meeste dagen de zon toch al onder...

  • @pieter-van-loon
    @pieter-van-loon 2 роки тому

    Interessante video. Ik zie dat deze vlog 2 jaar oud is. Zijn de inzichten inmiddels anders?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому

      Ja, zonnepanelen verdien je nu in 2-3 jaar terug en de 100% salderingsregeling is verlengd tot 01-01-2025.

    • @pieter-van-loon
      @pieter-van-loon 2 роки тому

      @@KetelKlets Dank voor de reactie. Ben bezig met uitzoeken welke panelen/omvormer het beste aan te schaffen. Installatie (plat dak) kan ik zelf. Nog tips t.a.v. waar welke producten aan te schaffen?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому

      @@pieter-van-loon Op dit moment is eerder de vraag waar je aan kunt komen aangezien er nogal wat tekorten zijn. Een solar installateur kan dit vast voor je uiteenzetten.

    • @jobvandevoort1651
      @jobvandevoort1651 Рік тому

      Wat ook is veranderd is het schaduw verhaal en dat was 2 jaar geleden ook al anders. Een paneel dat tijdelijk schaduw krijgt kan prima met een string omvormer. Een paneel heeft by-pass diodes die een deel van het paneel of het volledige paneel kunnen omzeilen bij schaduw zodat het de rest niet beïnvloed. Als je dan een string omvormer hebt van bijv. Sma met shadefix dan zal het bijpassende mpp gezocht worden dat rekening houdt met de schaduw situatie. Verlies is dan even groot als bij optimizers of micro’s. Enige voordeel optimizers en micro’s is veiligheid, systeem kan uit, en uitbreidbaarheid. Nadeel is meer techniek op t dak en als er dan iets kapot gaat moet je altijd panelen losmaken.

    • @jobvandevoort1651
      @jobvandevoort1651 Рік тому

      Nog een ander belangrijk punt. Kijk naar de mogelijkheid tot het koppelen met accu’s of het slim aansturen van apparaten. Als de salderingsregeling er af gaat over niet al te lange tijd komen veel mensen bedrogen uit. Gemiddeld gebruik je 30% van de zonnestroom direct. De overige stroom verkoop je. Zonder salderingsregeling gaat het rendement dus naar beneden en is het zaak zoveel mogelijk stroom direct te gebruiken of voor de nacht op te slaan in accu’s

  • @sipvanderleest6649
    @sipvanderleest6649 Рік тому

    Maak eens een video van ventilatoren op radiatoren en het effect op de radiatortemperatuur

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      Zie deze video op 31:27: ua-cam.com/video/7z_I2ltSqCI/v-deo.html

  • @voornaamachternaam3502
    @voornaamachternaam3502 4 роки тому +1

    tiygo is oook van SMA !

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 роки тому +1

      Klopt! Zag achteraf pas dat ik het bij de verkeerde categorie had genoemd, staat ook onder de video vermeld.

  • @japyoo2248
    @japyoo2248 Рік тому

    Kan je zonnepanelen die in serie staan ook omzetten naar paralel? Of hebben die panelen daarvoor niet de juiste aansluitingen etc?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      Dat bepaalt de omvormer, niet het paneel. Alle strings staan in serie en alleen micro-omvormers werken parallel.

    • @japyoo2248
      @japyoo2248 Рік тому

      @@KetelKlets dus door een neiwue omvormer te nemen kan ik wisselen naar paralel met mn huidige panelen?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      @@japyoo2248 Als je parallel wilt gaan dan moet je achter elk paneel een micro-omvormer laten plaatsen en de centrale omvormer die binnen hangt weghalen. Er bestaan geen parellele centrale omvormers die binnen aan de muur hangen.

    • @Buenossss
      @Buenossss 6 днів тому

      @@KetelKletsvolgens mij kun je je zonnepanelen ook wel parallel leggen zonder Micro omvormers of optimisers. Dat weet ik eigenlijk wel zeker, want dat heb ik 😄

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  6 днів тому

      @@Buenossss Welke omvormer heb je?

  • @JazzyWous
    @JazzyWous 4 роки тому +2

    Interessante video's maak je! 2 dingen. 1. Misschien kun je iets vertellen nog over accu's als de Teslawall. Met mirco omvormers is er sprake van wisselstroom als output en accu's worden geladen met gelijkstroom. Er zal dan een omvormer nodig zijn om de accus op te laden. 2. over Chinese rommel.Het zou goed zijn als wij Nederlanders nu eens een keer stoppen te kijken naar de laagste prijs. China levert misschien geen rommel meer, maar de vervaardiging van vele producten is een rommeltje! Mensen worden daar elke dag uitgebuit! Daarnaast lappen ze alle milieu standaards aan hun laars en doen net alsof ze beter in milieu doen. De vraag is denk ik niet zo zeer kwaliteit maar meer: sta jij achter het idee dat de zonnepanelen op jouw dak zijn vervaardigd door kinderen of mensen die worden gedwongen tot arbeid en dagelijks worden uitgebuit? zomaar een bron: www.americanmanufacturing.org/blog/entry/the-true-cost-of-chinese-solar-panels-part-3

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 роки тому +3

      De Tesla Powerwall kwam al in een eerdere video aan bod: ua-cam.com/video/fCYVunB_-8k/v-deo.html
      De opmerking die je maakt over wisselstroom en gelijkstroom i.c.m. een thuisaccu klopt, echter zit er in een thuisaccu sowieso een omvormer, aangezien deze vanuit de gelijkstroom accu een wisselstroom teruggeeft aan het net (230V, 50Hz). DC-DC (dus zonder omvormer) zou alleen zin hebben wanneer je huis off-grid is (dus geen aansluiting op het stroomnet heeft) en je in huis alleen apparaten op 12VDC gebruikt.
      Dan de opmerkingen over China: op mijn kanaal benoem ik dat inderdaad nooit aangezien ik vrij concrete en praktische video's wil maken zonder te verzanden in ethiek, moraal en geo-politiek. Maar dat ontslaat mij natuurlijk niet van mijn verantwoordelijkheid. Je beklaagd je over het feit dat Nederlanders altijd voor de goedkoopste oplossing gaan, waarbij de rechten van de werknemers elders in het geding zijn. Je kunt dat argument ook omdraaien: waarom zou ik teveel betalen aan een leverancier die zijn efficiëntie en automatisering niet op orde heeft? Want een lage prijs wordt vaak gekoppeld aan (kinder)arbeid, echter loopt China op dit gebied voorop met robotisering. Arbeid kan nog zo goedkoop zijn, robots zijn nóg goedkoper (ze worden niet moe, hoeven niet te slapen, hebben geen pauzes nodig, kosten geen salaris, klagen niet, staken niet, enz). Als je een Tier-1 solarfabrikant bent (ongeacht waar ter wereld), dan móet je verregaand geautomatiseerd zijn en mag er maar minimaal handmatige arbeid nodig zijn in het productieproces; dit omdat automatisering de kwaliteit van het eindproduct laat stijgen met minder uitval en een langere levensduur voor de klant. Aangezien in Nederland vrijwel alleen met Tier-1 merken wordt gewerkt, is de link met uitbuiting op dat vlak niet kloppend. China is en blijft natuurlijk een dictatuur, dat zonder meer, maar wij zien China doorgaans nog steeds als een derdewereldland, een label wat het op sommige gebieden ondertussen wel is ontstegen. Qua milieu is China inderdaad een ramp, op velerlei fronten, echter staat dat probleem ondertussen bij hen ook op de radar. Besef, die giftige smog hangt in China, niet hier bij ons. Wegkijken voor milieuvervuiling was heel lang de goedkoopste oplossing, echter pikken de Chinezen dat tegenwoordig niet meer; ze weigeren te betalen met hun gezondheid. Ze zijn er nog lang niet, maar de richting gaat in ieder geval de goede kant op. Tot slot, stel je koopt geen Chineese zonnepanelen omdat je tegen de uitbuiting bent. En dan? Helpt dat de mensen in China? Kijk naar Noord-Korea, daar doet Nederland geen (en bijna niemand in de wereld) zaken mee, met als gevolg dat het land in extreme armoede leeft. Zijn dat de ideale omstandigheden voor de inwoners daar om hun kwaliteit van leven te laten stijgen? China heeft in dat opzicht de cash-flow op orde; als zij de keuze maken voor een verbetering, dan kunnen ze die in ieder geval bekostigen.

  • @vinvincent5000
    @vinvincent5000 3 роки тому +2

    Het maakt wel degelijk uit of je het goedkoopste of het duurste zonnepaneel kiest. De degradatie over meerdere jaren is veel hoger bij goedkope zonnepanelen, het Chinese jinko garandeert 80% na 20 jaar, LG 90.1% na 25 jaar. Daarnaast is de kwaliteit slechter en heb je meer kans op micro cracks (en brand). Kwa opbrengst zal het de eerste 5 - 10 jaar weinig uitmaken maar de meeste panelen wil je graag langer op je dak hebben. ua-cam.com/video/NQeMnRbu_pA/v-deo.html hier een voorbeeldje. Zo heb ik al meerdere installaties vervangen in Nederland.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 роки тому

      Ook daarover kun je discussiëren. Op de meeste panelen (zelfs de goedkoopste) zit 10 jaar garantie, dus als er binnen die tijd extreme degradatie optreedt, kun je daar aanspraak op maken. LG panelen zijn soms wel 2x duurder dan de goedkope tier-1 panelen, dus dan is de vraag of die 10% lagere degradatie de extra investering wel waard is (ik vind van niet). Zelf kies ik voor goedkope tier-1 panelen zodat ik a) de PV installatie sneller heb terugverdiend en b) wanneer de panelen buiten de garantie defect raken, ik ze kan vervangen voor panelen die tegen die tijd courant zijn en waarschijnlijk een veel hogere opbrengst hebben. Zo heb ik met dezelfde investering als voor één LG paneel, twee panelen met een dubbel zo lange levensduur en veel hogere opbrengst over de volledige periode. Maar ook hier geldt, anderen kunnen hier een andere keuze in maken.

  • @erikderuiter7475
    @erikderuiter7475 2 роки тому

    Bedankt voor deze video! Alleen: 'chinese rommel' gaat ws minder lang mee dus de vergelijking van alleen de opbrengst vind ik vreemd. Een reus als LG zal toch echt betere hardware hebben als een chinees die snel geld wil verdienen. Mijn keus is dus erg makkelijk wat dat betreft.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому +1

      Veel mensen hebben echt een verouderde kijk op Chinees materiaal. Alle zonnepanelen die in NL worden verkocht, ook de Chineese, zijn van Tier 1 leveranciers, met verregaande automatisering en kwaliteitscontrole. Het staat mensen vrij om het dubbele te betalen voor hun panelen, alleen zullen slimme mensen daar niet in trappen. Stel dat die LG panelen 5 jaar langer meegaan, is dat dan die extra meerprijs wel waard? Tegen die tijd zijn er sowieso veel betere panelen te krijgen tegen veel lagere kosten, dus wat win je dan met 5 jaar extra levensduur? En garantie over meerdere decennia (want daar betaal je voor) is ook een dooddoener, aangezien ze tegen die tijd toch de panelen die jij nodig hebt (bijvoorbeeld bij één defect paneel in een rij) niet meer kunnen leveren, als de fabrikant überhaupt nog bestaat. Het is niet voor niets dat de meeste mensen puur naar de terugverdientijd kijken, aangezien het nog geen uitontwikkelde markt is (denk aan perovskiet panelen bijvoorbeeld). Dus voel je vrij om te dure panelen aan te schaffen, maar ik doe er zelf niet aan mee.

    • @erikderuiter7475
      @erikderuiter7475 2 роки тому

      ​@@KetelKlets De zonnepanelenmarkt is dus ook een wegwerp markt aan het worden dank zij de chinezen? Zonnepanelen zijn zeer giftige afvalproducten die we dus zo min mogelijk moeten weggooien. Ik kijk dus wel degelijk op de lange termijn en dan betaal ik graag meer voor een goed product dat veel langer een hoge opbrengst heeft. Maar ieder zijn meug hoor. Dus de slimmerikken -zoals u zegt- kopen goedkoop om na de terugverdientijd weer de boel te vervangen en de milieubewuste mensen kopen met visie op lange termijn. Een ieder kan zelf kiezen...

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому

      @@erikderuiter7475 Kapitaalvernietiging heet dat :-D Dat is hetzelfde als op dit moment met droge ogen een gloednieuwe dieselauto kopen; dan heb je wel heel veel vertrouwen in de oud-ijzerprijs over 10 jaar :-D
      Zonnepanelen zijn overigens bijzonder goed te recyclen, niks giftig afvalproduct (wat zou er giftig zijn in een zonnepaneel? Dat is glas, aluminium, koper, plastic en silicium). Zie ua-cam.com/video/PaUlSZ2biI8/v-deo.html
      En natuurlijk gooi je panelen niet zomaar weg na de terugverdientijd; dan pas breekt de *verdien* tijd aan. Je bent alleen wel goed gek als je jouw beperkte dakoppervlak vol laat liggen met (tegen die tijd) inefficiënte zonnepanelen, die per Wp tegen die tijd ook nog maar een fractie kosten. Of rij jij op dit moment ook nog rond in een Opel Manta of Ford Laser _omdat die ook nog prima rijden_ :-D
      God, er wordt echt te weinig gelachen in de duurzame energie wereld :-D

  • @newepidemix8072
    @newepidemix8072 Рік тому

    Verhelderend. Maar mag ik ergens een bedenking maken? Micro-omvormers in een 3 fase systeem. Bedoeling is toch ergens om gebalanceerd te werken? Voorbeeld: PV op L1 en wasmachine op L3. Wasmachine profiteert niet van de PV. Het is maar een bedenking.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      Micro-omvormers kun je ook prima voor 3-fase geschikt maken. Je legt dan drie 1-fase kabels op het dak, elk eerste paneel gaat op L1, elke tweede op L2 en elk derde paneel op L3. Zo balanceer je mooi over de fases heen. Of je brengt bewust disbalans aan als je weet dat bijvoorbeeld L3 meer zware apparaten bevat dan de andere twee fases.

    • @newepidemix8072
      @newepidemix8072 Рік тому

      @@KetelKlets In deze geef ik jou 100% gelijk. Maar je moet dan wel met 3 kabels naar de zekeringkast lopen. Ik weet dat hier in België er nog stroomnetten zijn van 3 x 230 V. Een doe-het-zelver zal dan wel even goed moeten nadenken om aan te sluiten. Voor 3 x 230/400 V + N is het dan iets eenvoudiger. De 3 blauwe aders op N. Eenvoudiger kan het niet.
      Laat staan dat elke PV in Vlaanderen (België) moet gekeurd worden en aangeven aan Fluvius (distributiebeheerder). Daar gaan dan spijtig genoeg de centen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      @@newepidemix8072 Je kunt kiezen voor 3x een 1-fase kabel of 1x een 3-fase kabel. Bij die laatste heb je alleen niet de vrijheid om de genoemde disbalans aan te brengen.

  • @aubo52
    @aubo52 Рік тому

    Boven 100 Volt is pas sprake van hoogspanning past de Micro omvormer zich aan bij een hogere spanning b.v. 145 Volt .

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      Hoogspanning begint pas bij 1kV AC of 1.5kV DC.

  • @geert6734
    @geert6734 Рік тому

    Mooie video, maar je zegt dat stringomvormers vooral bij boerenbedrijven voorkomen. Ik ben het daar toch niet mee eens. Ik denk dat de meeste omvormers die verkocht worden gewone stringomvormers zijn. Zolang je geen schaduw hebt is een stringomvormer geen beperking. Uiteindelijk doe je het vooral voor geldbesparing. Een solaredge systeem is leuk, maar de omvormer is 2x zo duur en dan heb ik het nog niet eens over de optimizers die verplicht zijn.
    Plus, wat je zegt dat wanneer er schaduw op 1 paneel valt, dat de rest ook inzakt, dat is niet geheel waar. Vrijwel elke omvormer heeft een drietal diodes waardoor bij schaduw een deel of het gehele zonnepaneel geby-passed wordt. Dus ja, een klein hoekje schaduw levert 1/3e minder verbruik op voor dat paneel, en wellicht iets weerstand voor de rest van de panelen, maar: weinig.

  • @so_what_else_is_new
    @so_what_else_is_new 2 роки тому +2

    11:30 Spanning 'loopt' niet maar 'staat' over twee punten. 14:50 vermogen in Watt of VA NIET in Ampere. Dit zou je moeten weten als je dit soort voorlichtingsvideo maakt. Verder informatieve video!

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому +1

      Gevolg van spreektaal:
      - Stroom komt *uit* een stopcontact
      - Stroom in Watt
      Enz.
      Probeer dan maar eens begrijpelijk VA, blindvermogen of spanningsval uit te leggen zonder te vervallen in spreektaal.

  • @voornaamachternaam3502
    @voornaamachternaam3502 4 роки тому +1

    seriele systemen bestaat niet in de techniek. ( wel bij pc's ) alleen leken noemen het zo.
    het is : serieschakeling of parallelschakeling (parallel komt zelden nog voor, in serie geschakeld is al tientallen jaren de standaard)

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 роки тому

      Ik ben een leek, dus ik mag het zo noemen 🙂. De micro-omvormers zijn een parallel systeem, dus het komt wel degelijk nog voor vandaag de dag.

    • @tahnyaxz4647
      @tahnyaxz4647 3 роки тому

      Zoals ik het begreep gaat de voorkeur uit naar parallelschakeling

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 роки тому

      @@tahnyaxz4647 Hangt van de situatie af.

    • @voornaamachternaam3502
      @voornaamachternaam3502 3 роки тому +1

      @@KetelKlets gerommel in de marge....

    • @hansscholte5472
      @hansscholte5472 3 роки тому +1

      @voornaam achternaam, zet je naam eens bij je commentaar, met je betweterige opmerkingen

  • @JasperJanssen
    @JasperJanssen 2 роки тому

    Re: Goodwe: heb eigenlijk best goede ervaringen met mijn 3000SS, ook al is het Chinese meuk. De monitoring is net iets minder gelikt dan je misschien zou willen hebben, maar adequaat voor wat het is. Het ding klikt met relais als ie aan en uit gaat maar dat heb ik nooit gehoord in daadwerkelijk gebruik, alleen als ik hem zelf aan en uit zet. Ventilator heeft ie niet, dus die hoor je ook niet, zelfs niet als je ernaast staat. Ding heeft een heeeele grote aluminium heatsink als achterplaat.
    Wanneer hij het loodje legt zou ik best een systeem met Micro inverters en/of optimizers willen hebben maar gezien de supply chain situatie van vandaag moet ik maar hopen dat ie het nog een paar jaar vol houdt…

  • @erikbaeyens2043
    @erikbaeyens2043 4 роки тому +4

    Bij de string met optimizers blijft de stroom gelijk en de spanning varieert per paneel, het betreft nog steeds een serieschakeling...
    In parallel schakeling zoals bij de micro-omvormers blijft idd de spanning gelijk en de stroom varieert.
    Bij zonnepanelen in de schaduw gaan de optimizers dus minder spanning leveren, stroom blijft hetzelfde .
    Vermogen per optimizer = stroom x spanning, dus minder zonlicht = minder spanning = minder vermogen

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 роки тому +3

      Klopt helemaal Erik, ik ben in deze video sowieso slordig omgegaan met de termen spanning, stroom en vermogen.

    • @erikbaeyens2043
      @erikbaeyens2043 4 роки тому +1

      @@KetelKlets Voor de rest goede video hoor!

  • @Fritsvrolijk
    @Fritsvrolijk Рік тому

    2 jaar verder 420 watt en 155 euro per paneel Jinko

  • @SuperPatrick71
    @SuperPatrick71 3 роки тому +2

    Dit slaat werkelijk nergens op

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 роки тому

      Aanvullingen?

    • @SuperPatrick71
      @SuperPatrick71 3 роки тому +1

      @@KetelKlets Het verhaal dat je hele string uitvalt met 1 paneel in de schaduw is onjuist. Dit is een mythe en deze uitleg is makkelijk te verspreiden is. want makkelijke uitleg. Bekijk dit maar eens -> ua-cam.com/video/1o3OD6V_Ahg/v-deo.html Het is in de praktijk ingewikkelder. Schaduw moet je op de juiste manier rekening mee houden. De garantie op een normale stringomvormer 1 fase is in NL bijna altijd 10 jaar. Je korte toelichting op Solaredge is onjuist. Solaredge werkt met een vaste busspanning (1 fase 385 V_dc) De stroom in de kring is constant en per optimizer wordt er meer of minder Voltage geleverd. (dmv een buck-boost converter). Probleem hier zit soms in de maximale uitgangsspanning van de optimizer. Bij een P370 bv is dat 60 V_dc.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 роки тому

      @@SuperPatrick71 Onjuist is een groot woord, het hangt ook af van de cell of module opbouw van het paneel hoe dat schaduw daarop reageert. Verder kon ik niet goed zien of hij de onbelaste spanning mat, want dat maakt natuurlijk ook veel uit voor het uiteindelijke output vermogen (kun je valse metingen mee krijgen). Strings kún je heel goed toepassen, maar ik zie ook vaak stringomvormers geplaatst worden op plekken waar het serieus tot een lagere opbrengst leidt (want goedkoopste manier om een label A voor de woning te scoren).
      Ik heb voor de string omvormers gekeken naar SMA die 5 jaar garantie levert, Growatt e.d. geven inderdaad 10 jaar (nog altijd de laagste garantie van de genoemde systemen, SolarEdge = 12 jaar en Enphase = 25 jaar).
      Zo ver ik weet is bij SolarEdge het voltage zwevend en schakelt de omvormer pas open bij een minimaal voltage (afhankelijk van de gekozen omvormer). Als het voltage van de optimizer een bottleneck vormt moet je gewoon een groter variant kiezen (404, 500 e.d.).

    • @SuperPatrick71
      @SuperPatrick71 3 роки тому

      @@KetelKlets Normale panelen in de handel hebben bypass dioden en dus zal bij een sterk afwijkende stroom het paneel gepasseerd worden. De spanningsopbouw over dat paneel mis je dan. De P/I grafiek kan worden aangetast, maar dat kun je counteren met het activeren van een MPPT-scan (te vinden in bijvoorbeeld een Goodwe, Fronius, Fimer of SMA). Volgens Solaredge werken ze met een fixed voltage -> www.solaredge.com/sites/default/files/se_application_fixed_string_voltage.pdf . Het is belangrijk goed te weten hoe dat allemaal in elkaar zit voor andere mensen te informeren. "Zover ik weet" is niet goed genoeg. Het effect van een enkel paneel of 2 in de schaduw bij een string met voldoende restspanning staat zo in mijn logging. Als voorbeeld pak ik die van Solarray omdat het complete verhaal klopt. Nadeel van lange garanties bijvoorbeeld 20 jaar van Enecsys... o ja als ze failliet gaan heb je er geen bal aan. Enecsys ging failliet en ook dat werd met name gekocht vanwege de lange garantie.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 роки тому +2

      @@SuperPatrick71 Ben ik pertinent mee oneens. Juist doordat iedereen 'die van de hoed en de rand weet' oeverloos blijft praten over details in de marge, blijven consumenten op hun handen zitten. Een rijbewijs is voldoende kennis om een auto te besturen, ik hoef niet tot in detail uit te kunnen leggen hoe de motor van binnen werkt om een auto te kunnen rijden. Deze denkfout wordt maar al te vaak gemaakt.
      Wat betreft de garantie, absoluut mee eens, daar heb je bij faillissement niks meer aan. Voor wat betreft het laten leggen van de panelen, kijk daarom altijd goed naar het lidmaatschap van een waarborgfonds zodat je bij faillissement van de installateur altijd nog ergens terecht kunt met je claim.