Wat als de salderingsregeling verdwijnt? Renderen zonnepanelen dan nog steeds?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 19 тра 2022
  • De salderingsregeling gaat een keer verdwijnen, maar wat betekent dat voor mensen die al zonnepanelen hebben of die ze nog willen gaan leggen?
    Vond je dit een leuke of nuttige video? Like de video en abonneer je op mijn kanaal.
    Donaties zijn ook altijd welkom:
    Tikkie: ketelklets.nl/tikkie
    Bank: NL18 ASNB 8831 3960 05 (R. Westelaken)

КОМЕНТАРІ • 211

  • @KetelKlets
    @KetelKlets  2 роки тому +3

    Als de salderingsregeling eraf gaat:
    - Ga je de kolom 'netstroom' volledig moeten betalen conform het kWh tarief uit je contract
    - Krijg je voor je 'bruto teruglevering' alleen het kale tarief vergoed (conform je contract)
    - Wordt de teruglevering niet meer over een heel jaar uitgesmeerd, maar wordt dit direct verrekend met hoe je stroom van het net afneemt of teruglevert (fysiek op dat moment). Er wordt niet meer vereffend.

    • @rogersmit4372
      @rogersmit4372 2 роки тому +1

      Goedenavond
      Ik kijk graag naar je video's en ik had een vraag over salderen je had ooit een filmpje gemaakt erover met de uitleg over drie fase salderen maar kan die niet meer vinden heb jij nog een link daar voor

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому +9

      @@rogersmit4372 Die heb ik offline gehaald nadat de netbeheerders hebben toegezegd dat consumenten niet worden gestraft voor de faseproblematiek. Alle slimme meters hebben een softwareupdate gehad zodat ze zich nu gedragen als een oude draaischijfmeter. Lever je op fase 1 2kW terug terwijl je op fase 2 2kW afneemt, dan registreert je meter 0.

    • @wimnoe9486
      @wimnoe9486 2 роки тому

      Ketel Klets, Wat gebeurt er met mensen die nog een oude, draiischijf, meter hebben? Krijgen die dan straks helemaal niks meer terug?

    • @martinsonneveld440
      @martinsonneveld440 2 роки тому

      Ik had de vraag geinterpreteerd als: hoe ga je als prosument om met de situatie zonder saldering? Hoe minimaliseer je dan je energiekosten? Met batterijen (zoals in Belgie) en/of Ev's met V2x om te bufferen, al dan niet met dynamische uurtarieven zoals bv ANWB energy? Misschien zelfs terugleveren als de uurprijs hoog is?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому +2

      @@wimnoe9486 Die meters gaan voor 2025 gedwongen worden vervangen voor een slimme meter of een domme digitale, beide met 4 telwerken.

  • @JacquesCouscous
    @JacquesCouscous 2 роки тому +1

    Handige filmpjes, dank voor het delen van deze kennis! 🙏

  • @rayderrich
    @rayderrich Рік тому +2

    Super uitleg, bedankt hoor! Nu nog een betrouwbare leverancier/installateur vinden voor panelen en andere bijbehorende dingen.

  • @robtome2563
    @robtome2563 2 роки тому +1

    Weer goed uitgelegd top

  • @artvanhulst8741
    @artvanhulst8741 2 роки тому +2

    Allereerst hartelijk dank voor alle leerzame video's, heel veel van opgestoken! Daar k niet in een 'zonnige' toekomst voor de salderingsregeling geloof - kijk maar naar België - heb k het accent op eigen verbruik van opgewekte zonne-energie gelegd en ben eind vorig jaar/begin dit jaar gestart met een aantal kleine (100w) zonnepanelen in de tuin (op het dak is ook ruimte maar dat is wellicht ooit nodig voor de opwek van stroom bij plaatsing van een warmtepomp..... De paneeltjes worden gebruikt om overdag zoveel mogelijk het eigen gebruik te dekken en daarnaast om een power station te laden. Dit apparaat met 2 zonnestroomaansluitingen plus een extra batterij geeft totaal een opslag van 4000 w, output max 2300 wh via 4 230w contactdozen. De was met de gewone wasmachine er mee doen is geen probleem. Dit is geen vaste thuisbatterij gekoppeld aan de meterkast maar in feite een uit de kluiten gewassen kampeer-&backup accu. Ik zie het als het begin van toch een beetje offgrid gaan.......

    • @Killkenny62
      @Killkenny62 Рік тому

      Waar is dit te koop? Hier mss ook interressant, wonen in een gehuurde boerderij waar verder niet veel mogelijk is.

  • @paulfontaine7819
    @paulfontaine7819 2 роки тому +10

    Correctie ivm kW en kWh 12:10 "Het zou best kunnen zijn dat een accu met 5 kWh capaciteit maximum 1 kW kan afgeven". Kijk dus naar kWh en kW in de specs. kWh is de capaciteit van de accu: hoeveel energie kan die opslaan. kW is het vermogen van de accu: hoeveel kan die leveren op één ogenblik.

    • @panlomito
      @panlomito Рік тому

      Mijn 16 kWh accu kan een vermogen van minimaal 5 kW leveren (hoger heb ik nog niet nodig gehad). Dat hoge vermogen telkens overdag als de zonnepanelen ook een duit in het zakje doen. Hoogste vermogen dat ik tot nu toe gezien heb is 8 kW van zonnepanelen plus accu.

  • @JasperTielen
    @JasperTielen 2 роки тому +1

    Kijk nu al uit naar de volgende video

  • @comep9702022
    @comep9702022 2 роки тому +7

    Erg interessant weer!
    Ik heb sinds kort ook een dongle van Homewizard, daarmee krijg je prachtig inzicht in je verbruik. Ik kijk met belangstelling uit naar je video daarover.

    • @JasperJanssen
      @JasperJanssen 2 роки тому +1

      Ik heb de homewizard (de P1 kan ik nog niet gebruiken want ik wacht nog op een slimme meter) aangeschaft met een paar van hun stekkers (die onder de huid overigens duidelijk Tuya WiFi stekkers zijn, ik heb nog niet geprobeerd of ik ze ook aan de Tuya app zou kunnen koppelen), en ik moet zeggen: de app is erg gelikt.
      Wat een beetje een nare smaak is aan HomeWizard is dat de homewizard vroeger veel meer kon en dat die gebruikers van hun smart home hub in de kou zijn blijven staan zonder updates, en dat homewizard energy eigenlijk een soort van doorstart is met alleen wat wsch het populairste product was.
      Maar dat terzijde: het is een mooie gelikte app.

    • @fungihank
      @fungihank 2 роки тому +1

      Wij hebben youless icm met enelogic. Echt ideaal. Laatst nagerekend afrekening energie leverancier en mijn enelogic. Ver schil van 1kwh en 1m3 gas maar das afronding.
      Helaas heb ik in oktober per ongeluk een youless gewist in enelogic dus heb niet meer mijn jaarinzicht.

  • @robmul1964
    @robmul1964 2 роки тому

    Goede video! Dank daarvoor.
    Denk er ook aan dat wanneer je jouw elektrische auto gaat laden thuis (als saldering vervalt) dat je de laadstroom begrenst om het piek effect te voorkomen (vergelijkbaar met koken). Dit heeft wel een groot effect op de laadduur uiteraard.
    Nu laad ik met 11kW en dat moet dan worden begrensd tot ca. 5kW waardoor de laadtijd van je auto meer dan verdubbelt.
    Een Tesla Powerwall, bijvoorbeeld, kan 7kW continu leveren, maar met 13,5 kWh capaciteit is hij na 2 uur leeg. Dan moet je er minimaal 3 aanschaffen om je auto s'nachts te kunnen laden zonder intrek van het net.

  • @dennyhoekstra1090
    @dennyhoekstra1090 8 місяців тому

    Ik heb alle ruimten 5 voorzien van airco's. 3 buitenunits. Hierdoor realuseren wij een reductie van 70% gas verbruik. Huis is wel goed geisoleerd. Gas nu enkel om te baden en te douchen. 2 airco's blazen ook vanuit slaapkamer in de badkamers. Erg blij mee en ook luxe om te koelen en warmte te programeren werkt super. Wwl zonnepanelen om stroom op te wekken. Jaren 20 herenhuis nu 60 pmnd aan energie kosten. Bij strenge vorst kan palletkachel nog aan.

  • @johanintveld5791
    @johanintveld5791 2 роки тому +2

    Momenteel ben ik bezig met home assistent. Met een P1 kabel en een sma omvormer die ik direct lokaal kan uitlezen hoop ik meer inzicht te krijgen in alle verhoudingen. Echt alle waardes zelfs per fase zijn uit te lezen. Daarnaast kan ik later eventueel met home assistent bijvoorbeeld een boiler of andere verbruikers gaan studeren wat je al noemde. Maar toch zal er dus tegen 2025 een batterij oplossing moeten komen.

  • @michelroovers4039
    @michelroovers4039 2 роки тому +3

    Ik ga in het hybride werken op kantoor rekening houden met "laad dagen" voor de auto, het idee is om de auto enkel te gaan laden op oveschot uuren. En dus geen aan één gesloten dagen naar kantoor.

  • @chrix2381
    @chrix2381 Рік тому

    Je video is mooi informatief voor het bepalen van het aantal zonnepanelen (zonder gebruik van een accu/elektrische auto).
    Met name de periode van opwekken over de dag is interessant. De laatste grafiek zal vast niet een dag in december zijn… Die grafiek laat goed zien dat pieken funest zijn. Zou je tussen de middag koken valt de piek van het avondeten weg. Die pieken zijn van dermate korte duur dat het sowieso de vraag is of het rendabel is daar het systeem voor op te tuigen. Misschien accepteren dat de pieken van het net worden betrokken? Of toch een investering doen met een grote energieopbrengst wat financieel amper zal worden vergoed? (En dan nog de dynamische contracten in de toekomst?)
    Bij een gemiddeld/continue gebruik is tot 0,35 kWh lijkt het me dat met een klein systeem (4 panelen) daar de meeste maanden (overdag) mee kan worden voorzien.
    Of maak ik ergens een denkfout?

  • @joszoet4003
    @joszoet4003 2 роки тому

    Goed verhaal ! Ik miste wel een voorbeeldberekening en een conclusie inhoeverre een installatie lonend is.
    Maar al te vaak prediken in dit soort vergelijkingen de boodschappers voor hun eigen parochie..

  • @deslomeslager
    @deslomeslager 9 місяців тому

    Ik hoor je praten over thuisaccu e.d. Je kunt ook nog wel e.e.a. verbeteren door je piek belasting naar overdag te verplaatsen. Zet je afwasmachine overdag aan, maar: ook het koken, de oven e.d. Kun je toevallig overdag koken (en in de avond even opwarmen bijv) dan verplaats je de piek. Hoe? Door je eigen gedrag aan te passen. Tevens kan Home Automation daar heel goed bij helpen. Ik koos voor Home Assistant, en man, wat je daar nu al mee kunt regelen! Nog voordat het salderen afloopt heb ik me er al stevig in verdiept, en er zijn veel mogelijkheden. Overigens, de thuisaccu helt wel heel goed in de nachtelijke uren zoals je aangeeft. Voor het 'klein verbruik'. Maar denk ook eens na over anders inrichten. Meer met laagspanning, dan hoeft je accu (bijna) niets om te vormen (minder verlies).

  • @alexZWL
    @alexZWL 2 роки тому +3

    ik heb vandaag juist voor het scenario van 2031 (zonder saldering) de businesscase voor een thuisaccu weer eens uitgerekend. De businesscase is het interessants voor mij met een accu van 3kWh (met een prijs van 600 euro per kWh voor de accu + 600 euro om de batterijen daadwerkelijk in mijn huisinstallatie op te nemen.). In mijn berekening ga ik er vanuit dat ik elke dag mijn accu leeg trek (heb een BEV). Met mijn huidige panelen 9x260Wp is het overschot aan stroom wat er per dag overblijft dusdanig klein dat ik met 3kWh nog enigszins gebruik maak van de accu. In een 10kWh accu zou ik wel meer dagen mijn volledige overschot kwijt kunnen maar krijg ik ze dus een groot deel van het jaar niet vol. Een 10kWh zou ik dan ook weer niet leeg trekken elke nacht dus dan beginnen we de volgende dag al met een halfvolle accu. In mijn berekening ga ik overigens uit van een lage teruglevertarief (wat gezien de huidige tarieven niet representatief is zelfs te gunstig voor de accu.)
    Al met al veel variabelen waar je rekening mee moet houden. Zolang de accu's per kWh niet goedkoper worden kom ik in mijn businesscase al op een TVT van meer dan 20 jaar.
    ps. het eventueel verplaatsen van al mijn verbruik naar enkel zonnestroom en nachtstroom heb ik niet meegenomen in deze cases.

    • @luckyluke33
      @luckyluke33 Рік тому

      klinkt alsof de oplossing is meer zonnepanelen en de 10kWh accu..............

  • @spawnkill3r302
    @spawnkill3r302 2 роки тому +1

    Goede video,
    Ik weet niet of je er wat aan hebt, maar het gebruik van het apparaatje van Homewizard is echt geweldig.
    Je ziet namelijk direct het verbruik en ook aan het einde van de dag het totale verbruik.
    Goedkoop in aanschaf maar super handig.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому +2

      Ik gebruik die nu al een tijdje, zal er binnenkort eens een video over maken.

    • @JasperJanssen
      @JasperJanssen 2 роки тому

      @@KetelKlets graag! Ik ga hem binnenkort aanschaffen, als ik eenmaal een slimme meter heb. Dus correctie: ik ga hem over een behoorlijk lange tijd aanschaffen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому

      @@JasperJanssen Heeft een slimme meter zo'n lange levertijd?

    • @JasperJanssen
      @JasperJanssen 2 роки тому

      @@KetelKlets nou, ik weet het niet zeker nog, misschien staan ze morgen op de stoep hoor, maar als ik hoor hoe lang het duurt voor ze een verzwaring aanleggen voor EV opladers enzo dan zou ik inschatten dat een half jaar ish niet vreemd zou zijn.

    • @spawnkill3r302
      @spawnkill3r302 2 роки тому +1

      @@KetelKlets 👍👍👍 ga zo door met deze educatieve, lerende video's echt leuk!!!

  • @wiemerhoekstra
    @wiemerhoekstra Рік тому

    @Ketel Klets: had u ook Airco units/(hybride) warmte pomp tijdens de metingen?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому +1

      Nee. Wel een elektrische CV ketel naast de gas ketel.

  • @zerotoninemusic5957
    @zerotoninemusic5957 2 роки тому

    Interessant, ik ben benieuwd hoe die p1 meter grafiek eruit ziet wanneer die (dinrail) kwh meter van Homewizard ertussen zit. Ben aan het overwegen om die te plaatsen.

  • @hvandenberg6089
    @hvandenberg6089 Рік тому +1

    Heeft het nog zin een dubbele meter te hebben nadat het salderen over een paar jaar afgeschaft is?

  • @RDJ-AV
    @RDJ-AV 2 роки тому +1

    Net een Ferroamp Accu pakket besteld. Dat is DC laden op 800V met 12,5 Kw/u en 10kw max terugleveren, hoop ik met 40 panelen toch ook in de winter 80% zelfvoorzienend te zijn. 12x oost 12x west op plat dak, en 16x west op 45graden, om bij het koken/laden bij thuiskomst voldoende te hebben, dat niet m’n accupakket dan al bijna leeg is.
    Autoladen+koken is toch al snel 10kw bij elkaar. Met zonnepanelen kan je in de zomer dan al snel 14kw zelfverbruik aan.
    @ketelklets Misschien eens een video over DC grids maken?
    En weet je dat een accupakket je 250kw/u per jaar kost? Lekstroom is al snel 20 tot 30 watt! Leuk weetje misschien 😀

    • @fungihank
      @fungihank 2 роки тому

      Wij hadden 22 panelen zuid. En in de koude maanden verbruikte onze hybride ketel toch echt mega veel en opbrengst nagenoeg nihil. Nu 28 panelen extra en ik heb er nog 14 op voorraad liggen.
      Wij gaan van een daikin intergaz hybride naar een nibe full electric met betere cop. Dus dan moeten we op 0 uitkomen. Huis is villa bestaand uit twee huishoudens. Verbruik zal geschat 10000 kWh per huis zijn. Moet lukken om neutraal te worden.

  • @Ad__Rem
    @Ad__Rem Рік тому

    Beetje late reactie... maar de thuisaccu wordt straks dus interessant. Ik ben erg benieuwd naar een andere optie nl. thermische opslag op basis van PCM technniek. Misschien een leuk onderwerp om een filmpje aan te wijden, Ketelklets? Ben zeer benieuwd naar jouw visie hierop.

  • @panlomito
    @panlomito Рік тому +1

    Wij hebben net een off-grid systeem aangeschaft voor onze woning op Curaçao. Het stroomverbruik wordt hier vooral bepaald door de airco's. Een hoge dagopbrengst gedurende vrijwel het hele jaar zorgt dat een off-grid systeem hier prima rendeert.
    Neem je een netgekoppeld systeem dan heb je gelijk twee nadelen:
    - bij stroomstoring kun je niet terugvallen op de zonnepanelen want de omvormer schakelt automatisch uit bij uitval netstroom (op CUR zijn black-outs vrij gewoon)
    - netgekoppelde systemen worden belast met solar tax, ofwel een vaste aanslag pet geïnstalleerd vermogen
    Aangezien de dagopbrengst het hele jaar vrij constant is, seizoenen zijn nauwelijks aanwezig, kan de accucapaciteit eenvoudig bepaald worden aan de hand van het nachtelijk stroomverbruik, zoals gezegd voornamelijk voor airco's. De verbruikers worden over een dag als volgt verdeeld: eerst elektrische doorstromers voor warm water (douchen), daarna wasmachine, vaatwasser, dan opladen accu's en vervolgens het koelen van de kamers in de middag zodat de koelingsbehoefte voor de avond/nacht een stuk lager is.
    Na zonsondergang draait alles op de accu's en komt het systeem even te kort vanwege een piekbelasting dan wordt automatisch geschakeld naar netstroom. De piekbelasting van de airco's is echter naar voren geschoven (timer op 16:00 uur) zodat het hoge stroomverbruik voor het terugkoelen van 30 naar 24°C niet de accu's belast.

    • @luckyluke33
      @luckyluke33 Рік тому

      wat is de setup wat betreft zonnepanelen/omvormer/accu's ?

    • @panlomito
      @panlomito Рік тому

      @@luckyluke33 6,7 kWp PV, dagopbrengst 32 kWh, opslag 16 kWh.

  • @paulfontaine7819
    @paulfontaine7819 2 роки тому +2

    13:20 energie opslaan is de vorm van warmte in een boiler is inderdaad super. Water is goedkoper dan een accu.

    • @JasperTielen
      @JasperTielen 2 роки тому

      Maar je kunt maar een beperkte hoeveelheid op hoge temperatuur brengen want vandaag 500 liter heet water om te douchen redtje niet voor de rest van de week zonder opnieuw bijverwarming.

    • @paulfontaine7819
      @paulfontaine7819 2 роки тому +3

      @Jasper Tielen. Om 500 liter water 50 graden op te warmen is 32,3 kWh nodig. Dat is al een heel forse accu. Een Tesla powerwall is 13,5 kWh. 13,5 kWh is wat nodig is om 125 liter water op te warmen van 12 naar 95 graden. Een Tesla powerwall komt dus kwa capaciteit overeen met een boiler van 125 liter. Een boiler kost 400 €, een powerwall € 10000, dat is 25 keer meer. De boiler zal wel sneller zelfontladen dan de accu. De boiler kan geen stroom leveren, alleen warm water, maar wel veel goedkoper dan via een accu.

  • @ruudpaquay9567
    @ruudpaquay9567 Рік тому

    Hallo, die vuistregel van ongeveer eenderde gebruik eigen opwek geldt natuurlijk als je een flinke overkill aan panelen hebt en ik vraag me af hoe dat eruit ziet als je met name in de winter met een airco of warmtepomp verwarmt. Ik overweeg om nog flink wat panelen erbij te leggen zodat ik de komende 2 jaar geen elektra betaal en nog maar 50 m3 gas, maar wat doet die onbetrouwbare overheid en is het dan wel zo’n goeie investering.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      Uiteindelijk betaalt zo'n set zich terug en daarna is elke kWh die eruit komt gratis. Salderen mag nog tot 01-01-2025 en ik zie de energieprijzen nog niet structureel omlaag gaan tot die tijd.

  • @johannateriele4975
    @johannateriele4975 Рік тому

    Ik wil mijn overcapaciteit kunnen doneren aan wie ik wil. Is dit mogelijk ?

  • @WimSchutten
    @WimSchutten 2 роки тому

    ik zie eigenlijk de eindconclusie niet in euro's .... Wat is zijn de kosten/opbrengsten met saldering en wat zijn de kosten/opbrengsten zonder saldering? Dan kan je berekenen (bij een gelijk blijvend tarief) wat het de PV bezitter kost als de saldering niet meer bestaat.

  • @potje60
    @potje60 Рік тому

    Hallo ketel klets.
    Bedankt voor al je duidelijke informatie.
    Ik heb een vraag, zou er in de toekomst niet iets van een soort cloud kunnen komen waar je energie inweg zet?
    Dit uiteraard tegen betaling, maar wat aanzienlijk goedkoper is dan een accu.

    • @Eikenhorst
      @Eikenhorst 11 місяців тому

      Een soort cloud?? Energie is wel iets fysieks, dus je moet een fysieke manier hebben om het op te slaan. De 'cloud' is ook fysiek trouwens, daarvoor hebben we datacenters het formaat van grote distributiecentras vol met harde schijven om de data op te slaan. Je zou dus enorme baterijen, het formaat van distributiecentra kunnen bouwen, is wel een stuk goedkoper dan dat iedereen zijn eigen accu heeft thuis.

    • @potje60
      @potje60 11 місяців тому

      Dankje voor je bericht

  • @JanvanDelft
    @JanvanDelft 2 роки тому

    Ik had al eens een vraag gesteld over variabele contracten, ikzelf heb al 5 jaar zo,n contract en nu ervaar ik nadelen omdat de variabele energiebedrijven niet salderen , en zeker nu de tarieven zo zijn dat je geld toe krijgt in de piekuren , krijg ik bijna straf omdat ik stroom lever in de piekuren, zal ik nu dan toch moeten overstappen op een ander energie bedrijf ?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому

      Dat is het grote probleem (in mijn ogen) met dynamische contracten: de stroom is goedkoop als ik het niet nodig heb en het gas is duur als ik het juist wel nodig heb.
      Mocht je kunnen terugleveren op de dure uren, dan kun je er wellicht financieel gewin uit halen, maar anders kun je een vast contract overwegen.

  • @bartkramer
    @bartkramer 2 роки тому +1

    Ik zoek al heel lang naar een detail uitwerking van het salderen. In het bijzonder de tijdspanne waarover gesaldeerd wordt. Mag er bv binnen een uur nog wel gesaldeerd worden? Voorbeeld: ik wek gedurende een uur met 1kw panelen 1 kWh aan stroom op. In dit zelfde uur verbruik ik een half uur lang 2kw, dus ook 1kwh. Wordt dit gesaldeerd of lever ik 0,5kwh terug en verbruik ik 0,5kwh?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому

      Tot 01-01-2025 wordt alles gesaldeerd. Stel dat de hele salderingsregeling verdwijnt, dan zal de saldering op uur-basis plaatsvinden indien je een dynamisch contract hebt (met uurprijzen).

    • @bartkramer
      @bartkramer 2 роки тому +1

      @@KetelKlets dank voor het antwoord.

    • @mistersmartypants
      @mistersmartypants 2 роки тому

      Ik zou zeggen dat als de soldering niet meer plaatsvind, er geen tijdsspanne meer is. Iedere watt die wordt teruggeleverd, zoals die staat in het overzicht, kost dan geld. Zie bijvoorbeeld de kook piek in het homewizardoverzicht in het filmpje. Het rendementsverschil in het overzicht wordt dan volgens mij 2717*(huidig stroom tarief-terug lever tarief). Wellicht een gevaarlijke aanname, maar je zou hiervoor je huidige tarieven voor kunnen invullen voor een ballpark schatting. Voor mij zou het zo’n 200 euro per jaar schelen (ik zit wel nog op pre crisis tarieven). Het betekent dus ook dat je voor je leverancier moet gaan kijken naar de teruglevertarieven om de totale som te bekijken voor je evt overschakelt. Ik zie sommige partijen momenteel ‘daltarief’ betalen, anderen zitten nu al op slechts 5 cent wat erg laag lijkt ten opzichte van de huidige prijzen (45-70 cent). In een negatief geval kom je dan met bovenstaande berekening uit op meer dan 1700 euro per jaar. Dan kom je in de buurt van een terugverdientijd van 4-5 jaar van een batterij van 8000 tot 10000 euro.

  • @timommering7645
    @timommering7645 2 роки тому +1

    Homewizard heeft ook de "energy socket".
    Sinds een recente update in de software kan je nu instellen dat als je X hoeveelheid zonnestroom produceert de socket inschakelt waardoor je bijvoorbeeld je boiler kan laten opwarmen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому +3

      Video komt eraan binnenkort 😁

    • @harrympower
      @harrympower 2 роки тому

      Ik doe dit al langer als 15 jaar met plugwise, met een simple scripje. kun je alles naar eigen behoefte en wens laten schakelen. levert ook wat voordelen op bij ons op ivm overvoltage problemen in de straat.
      schakel de boilers aan zodra er teruglevering wordt gemeten,en uit zodra er verbruik wordt gemeten.

    • @oomen06101970
      @oomen06101970 5 місяців тому

      Ik overweeg om een gewone simpele boiler aan te schaffen voor warm water en deze slim te maken middels de Homey door het water te verwarmen op de momenten dat er overcapaciteit is van de zonnepanelen. De cv ketel wordt dan alleen nog maar in de koude maanden gebruikt om de vloerverwarming in de woonkamer te verwarmen. Boven hangen er airco's die ook kunnen verwarmen. Ik ben heel benieuwd naar jou item hierover@@KetelKlets

  • @skinkie
    @skinkie 2 роки тому +2

    @Ketel Klets rond het boiler verhaal ben ik wel benieuwd hoe je dit zou aanpakken. Ik heb vanavond wat onderzoek gedaan rond de smartboilers (vaak 4x zo duur als de domme boiler). Ik vraag me namelijk af of een reguliere contact schakelaar zou kunnen dwingen dat die boiler forceert naar een bepaalde temperatuur (lees: de temperatuur moet nu omhoog), ten opzichte van de "reguliere" opwarming hoger moet liggen. Regulier zou dus lager moeten zijn. Verder wordt aangegeven dat de temperatuur in de boiler afhankelijk is van de hoogte van het water, warm water drijf op koud water. Ik ben benieuwd welke 'domme' boilers jij tegen bent gekomen die al iets als RS-485 of Modbus hebben zodat je er daadwerkelijk wat mee kunt aansturen.

    • @johanintveld5791
      @johanintveld5791 2 роки тому

      Een smart stopcontact schakelaar en home assistent met een P1 uitlees kabel kom je al een heel eind. En dat kost echt niet heel gek veel.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому

      Je kunt dit inderdaad met een wifi doorvoerstekker doen, daar kom ik in een volgende video op terug. Wil je het helemaal spiffy maken, dan zijn er zelfs oplossingen zoals die van SolarEdge, waarbij de omvormer via Zigbee doorgeeft hoeveel zonneoverschot er gebruikt mag worden, waarna het verwarmingselement in de boiler daadwerkelijk dat vermogen aangeboden krijgt.

    • @JasperJanssen
      @JasperJanssen 2 роки тому

      Het is jammer dat mijn indirect gestookte boiler niet al een (bij)verwarmingselement heeft. Oh well, volgende generatie.
      Bij dat solaredge systeem, heeft de omvormer dan een extra PWM uitgang voor dat verwarmingselement, of moet de boiler zelf zichzelf terug regelen?

    • @skinkie
      @skinkie 2 роки тому +1

      @@KetelKlets Ik ben ook naar het antwoord op de vraag van @jasper janssen. Want hard aan-uit doet als eerste de aanname dat de boiler op dat moment gaat verwarmen. Maar ook het terugregelen naar overschot vermogen vereist toch enige intelligentie: welke boilers kunnen dat? Een domme boiler ombouwen kan natuurlijk, maar ik kan me niet voorstellen dat er niets in de onder de 500 euro range is, dat geen fancy programmeer meuk heeft, maar wel de optie om aan te sturen.
      @Johan dat P1 en home assistant snap ik wel, maar hoe kom ik aan iets simpels als temperatuur in de boiler...

    • @Dhrpedro
      @Dhrpedro 2 роки тому +2

      Bij het aansturen van een 'domme' boiler zou je ook een simpel klein circulatiepompje over de boiler kunnen laten lopen, de boiler slaat dan wel aan over de thermostaat als er nog wat vermogen in kan.

  • @richardkomen7665
    @richardkomen7665 Рік тому

    Wat ik eigenlijk verwacht is een helder beeld over de saldering nu, en als die geheel verdwenen is.
    Ik zie het onderwerp van dit filmpje in het geheel niet beantwoord.
    Ik speur al tijden het internet af om hier nu een een helder beeld in te krijgen en had gehoopt dat dit verhelderend zou zijn.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      Wellicht helpt deze video: ua-cam.com/video/5N13LLILnm0/v-deo.html

  • @theohuisman7778
    @theohuisman7778 2 роки тому +3

    Uit de laatste grafiek zou je ook je gewoontes aan kunnen passen door bv 's-middags te gaan koken als er voldoende geleverd wordt.

    • @wimnoe9486
      @wimnoe9486 2 роки тому

      Dan moet je wel thuis zijn, anders werk je plan niet. Bij vele huishoudens werken beide echtelieden. Misschien toch maar de frietboer, chinees of pizza man.

    • @martijnvds
      @martijnvds 2 роки тому +1

      @@wimnoe9486 Thuiswerken is sinds een paar jaar erg populair.

    • @wimnoe9486
      @wimnoe9486 2 роки тому

      Martijn van Streek, Als je kantoorwerk doet, is thuiswerk een goeie optie. Helaas werk ik op de werkvloer en dan is het volgens mij onmogelijk om mijn machine naar huis te schouwen.

  • @ener5361
    @ener5361 2 роки тому

    In de maanden dat je panelen het minste opbrengst hebben heb je net het meeste stroom nodig ivm verwarming door bv een warmtepomp. In dat geval heb je ook weinig aan een thuis accu. Hoe ga je dat opvangen als je niet meer mag salderen?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому +2

      Met de gasrekening die je niet meer hebt. In de overige 3 seizoenen ben je redelijk tot goed zelfvoorzienend. Off-grid gaan is niet het doel hier (en is ook heel lastig haalbaar op onze plek op de wereldbol), het gaat om indekken tegen geopolitieke invloeden en extreme prijsvolatiliteit.

    • @JasperJanssen
      @JasperJanssen 2 роки тому

      Als je echt off grid zou willen leven dan doe je je verwarming in de wintermaanden met een kerosine brander en heel veel truien ipv een warmtepomp. Wat wel mooi is aan veel solar is dat je airco - die tenslotte steeds belangrijker gaat worden - zo goed als gratis zal zijn.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому

      @@JasperJanssen in de winter draai je de inverter airco om zodat die warmte produceert. Geen brandstof meer nodig.

    • @JasperJanssen
      @JasperJanssen 2 роки тому +1

      @@KetelKlets ja, alleen heb je dan geen (weinig) electriciteit omdat de zon niet schijnt en als je off grid bent heb je dat ook niet om op terug te vallen.

  • @JoopKarelSpank1
    @JoopKarelSpank1 2 роки тому

    ja vind het toch lastig nu al conclusies te trekken wat een goed plan is voor de toekomst. Denk dat het voor mij vooralsnog interessanter is om mn stroomerbruik te verlagen dan voor een accu te gaan

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому +2

      Een thuisaccu heeft financieel gezien geen enkele zin zolang we nog 100% mogen salderen. Tot 01-01-2025 is het stroomnet mijn (gratis) thuisaccu.

    • @JoopKarelSpank1
      @JoopKarelSpank1 2 роки тому

      @@KetelKlets ja ben ik het mee eens maar regeren is vooruit zien ;-) de energiemarkt gaat wellicht over op variabele tarieven per uur en het salderen gaat er dus gefaseert af dus dan is de vraag hoe kan ik het beste mijn lasten laag houden. Is dat door de totale energieconsumptie omlaag te brengen of de momenten zonder zonneopbrengst te overbruggen met een accu. Dat vind ik nu moeilijk te voorspellen

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому

      @@JoopKarelSpank1 Dat kan beide, sterker nog, als je je energieconsumptie omlaag brengt, heb je ook aan een kleinere thuisaccu voldoende (is goedkoper). Als de energieprijs verdubbelt terwijl je je energieverbruik halveert, blijft je rekening hetzelfde. Dus het is maar net wat je wilt: kun je zonder comfortverlies met minder energie af of ben je juist wel bereid om comfort in te leveren enz enz. Het is dus een heel persoonlijke keuze.

  • @gertwarringa8602
    @gertwarringa8602 2 роки тому

    Ik vermoed dat het zin heeft om te wachten met aanschaffen van een thuisaccu tot daadwerkelijk wordt gestart met afbouwen van de saldering (zoals het nu lijkt vanaf 2025 maar meteen het eerste jaar 36%). Mogelijk worden accu's tegen die tijd betaalbaarder en mogelijk komen er dan subsidies beschikbaar. Momenteel is een thuisaccu volgens mij in de meeste gevallen onvoldoende efficiënt en te duur in aanschaf.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому

      Sterker nog, zo lang je 100% mag salderen heeft het financieel gezien geen enkel nut om een thuisaccu te kopen. Plus dat er mogelijk een subsidieregeling komt voor thuisaccu's.

  • @dirckdevriez6661
    @dirckdevriez6661 2 роки тому

    Sinds 2012 dus ik heb oude zooi en heel veel liggen.
    Maar vele apparaten gebruiken nu minder, Vaatwasser, Koelkast + Vriezer en de oude TV is weg!
    Ook de laptop die ik nu heb gebruikt 70% minder als die oude uit 2009 toen ik deze kocht!
    Ik ging van nog iets gebruiker naar leverancier!
    De € bike + zelf gemaakte EV auto is pure noodzaak om Salderen te beperken.
    Door na 11.00 uur vaatwasser te starten gebruik ik eigen stroom en trek de spanning later zodat de panelen niet meer uitgeschakeld worden als er teveel geleverd werd door de buren!
    Als deze rond 13.30 klaar is, zuinige vrekken programma gaat de Wasmachine aan.....
    Rond 16.15 zal ook die klaar zijn en ik bleef leveren!
    Naast mijn € Bike die maar beetje laad.... de EV DHZ auto met 230 volt kabeltje voor extra traag laden overdag.
    Met maar 6 Kw accu de slechtste van Nederderland!
    Bewust zo gedaan, straks is de EV ook niet meer belastingvrij en gaan we ook voor de EV de MRB betalen!
    Met 7 accu packs van 23 Kw.... 3 Packs wisselbaar onder motorkap + ruimte reserve wiel... dus auto is als ooit diesel met ruimte!
    Voor een langere rit kan ik zonder duur op Staat laden nog 4 extra plaatsen met verlies aan bagage!
    Maar overdag 2 laden en in auto of voorraad stroom liggen voor donkere dagen!
    Deze Thuis accu kan leuk salderen indien nodig!
    Deze 23 Kw accu is nog te tillen... met 1x is de auto zuiniger/ minder KG voor stadsverkeer... 3x voor langere ritten... 7x voor ver weg ritje!
    Maar de 3* € Bike van zelfde merk & type accu... 5* accu dus 2 laden tijdens fietsen en gebruik!
    Het ruilen van de € Bike accu is ook een thuis accu...
    Mensen die geen eigen laadpaal hebben of geen snoer mogen uitrollen?
    In de straat laden is vaak erg dure stroom!
    Bij je werkgever die vaak meer verbruik heeft een lader + tussen meter plaatsen en hun lagere grootgebruikers tarief van je Salaris plukken elke maand?
    Hoewel ik vaak thuiswerk is bij werkgever op 103 km afstand daar laden een lagere stroomprijs en door 120 km accu erin is dat te halen + zo voordeliger terug rijden!
    Best leuk, Salaris met Energie verbruik korting krijgen!
    En maar 17 km over?
    Als ik in een file kom is de EV auto juist extra zuinig door lagere snelheid!
    De Benzine of Diesel gebruiken dan wel meer maar een EV is dus File vriendelijker!
    Salderen is nodig in 2025 maar nu al oefenen is slimmer dan later alles moeten uitzoeken, dan ben je te laat.

  • @pim1234
    @pim1234 Рік тому

    Dus als ik oeverdag stroom opwek als ik op mijn werk ben gaat dat het net in en als ik dan 'savonds de tv en de lampen aandoe krijg ik daar dan een rekening voor ? confused ...

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому +1

      Als de salderingsregeling weg is wel ja. Je krijgt dan overdag wat losse centern voor je kWh-en die je teruglevert en 's avonds mag je het voor 5x de prijs weer terugkopen van het net. Daarom worden thuisaccu's zo interessant na 2025.

    • @pim1234
      @pim1234 Рік тому +1

      @@KetelKlets mmm, maar de volgende 10 jaar blijft ernog saldering dus is het toch nog interessant

  • @asphalthedgehog6580
    @asphalthedgehog6580 2 роки тому

    Om twee redenen heb ik slecht 1900Wp gelegd in maart: plaatsgebrek op de aanbouw voor meer, geen zin om ze op dakkapellen te leggen, wat vrouwelijke weerstand tegen panelen in het zicht en weinig vertrouwen in de saldering in de toekomst. Nu hadden we zonnige maanden, en staat de teller op +€3 voor de maand mei, inclusief gas. Heb zelf gelegd en aangesloten, en het lijkt erop dat ik alles in 2 jaar heb terugverdiend. Veel meer panelen lijkt me alleen handig als je een EV hebt die op je oprit staat en niet te veel rijdt, die gebruikt kan worden als domestic accu.
    Inmiddels zijn de huisgenoten al bijna opgevoed voor de toekomst: 10:16 mag de wasmachine òf de vaatwasser aan (geen schaduw), maar niet tegelijk.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому +1

      Een hele belangrijke reden is vervallen: de BTW teruggaaf. Die kun je tot dit jaar maar 1x krijgen, vandaar dat ik alles tegelijk vol heb laten leggen (maximale BTW aftrek). Echter vallen zonnepanelen vanaf volgend jaar onder het BTW 0% tarief, dus bijleggen kan later prima.

  • @kepler1262
    @kepler1262 Рік тому

    Als de salderingsregeling eraf gaat dan moet je bij teruglevering aan het net bij betalen. Bijv midden op dag in de zomer is er meer aanbod dan vraag vraag aan stroom. Omdat het totale stroomnet altijd in evenwicht moet zijn zal de prijs dalen of zelfs negatief, wat al een aantal keren is gebeurd. Daardoor moet je als zonnepanerl eigenaar betalen als je stroom levert aan het net. Jammer maar helaas we zijn weer in de maling genomen.

  • @edeggermont
    @edeggermont 2 роки тому

    Heeft het zin om een tweede meter te laten installeren en de zonnestroom via die meter het net op te sturen?
    Installatie van een tweede meter kost tussen de 250 en 300 Euro. Op die tweede meter sluit je een contract af met de leverancier die de hoogste terugleververgoeding geeft

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому

      Waarom zou je dat contract niet ook op je huisaansluiting willen hebben? Besef dat het nu al mogelijk is om je gas en stroom bij twee verschillende leveranciers af te nemen. Terugleveren via meter 2 terwijl je huis op meter 1 zit is niet handig na 2024, aangezien je dan nooit je eigen opwek direct in het eigen huis kunt gebruiken, wat nadelig is qua energiebelasting en kosten.
      Een losse meter zie je vaak bij mensen met een elektrische lease-auto; de baas betaalt dan het contract/de kosten die met die tweede meter worden gemaakt voor het elektrische vervoer.

    • @edeggermont
      @edeggermont 2 роки тому

      ​@@KetelKlets Delta geeft nu 63 cent per kWh terugleververgoeding, bij mijn huidige leverancier krijg ik maar 5,5 cent maar koop ik nu de stroom in voor 18 cent per kWh. Ik zou mijn zonnepaneleninstallatiekosten er dan snel uit krijgen toch?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому

      @@edeggermont Ja, mits je zonneoverschot hebt. Want in dat geval geldt: hoe duurder de stroom hoe beter. Maar let dus wel op dat je meer opwekt dan je zelf verbruikt, anders betaal je ook dat hogere bedrag voor de kWh die je tekort komt.

    • @edeggermont
      @edeggermont 2 роки тому

      @@KetelKlets Dank voor het snelle antwoord, ik ga nog even rekenen wat in onze situatie het beste werkt

    • @BjornHero
      @BjornHero 2 роки тому

      Een extra allocatiepunt (2e meter) loont zich ook als dit contract nog lang(er) loopt... Terwijl je minder opwekt dan je verbruikt.
      Is een relatief simpele rekensom, probleem is dat je niet weet wat de nieuwe (model)contracten gaan doen in de nabije toekomst.
      Heb je veel overschot en nog een voordelig tarief loont het zich sowieso.
      M'n ouders hebben nu 21.000 kWh overschot die terugpompen a 58 cent bij Eneco en afname via een oud contract dat nog 2J loopt... Het duurde 1 week in april voordat de kosten eruit waren ;) (elektricien, extra punt etc..)
      M'n vader lacht zich kapot, zonnepanelen binnen 1J terugverdient....
      Worden de tarieven weer "normaal" sluit hij het weer om en laat de meter weghalen :)

  • @BVisscher92
    @BVisscher92 2 роки тому +1

    Leuke video weer. Ik kan het toch niet laten om te zeggen dat soms de eenheden en de grootheden wat door elkaar gehaald worden. Vermogen is in Watt of Kilowatt en Energie is in kilowattuur. Het is een veel gemaakte fout maar ga vooral door met het maken van deze video's ;)

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому +2

      Klopt, is puur spreektaal (er komt _stroom_ uit een stopcontact, niet _vermogen_ enz). Ik heb er destijds zelfs een video over gemaakt: ua-cam.com/video/--a_QRwGk3g/v-deo.html

    • @skipbalk8248
      @skipbalk8248 2 роки тому +5

      @@KetelKlets Je hebt het er over dat er "5 kW" in een accu zit, en je er bijv slechts "1 kW per uur" uit kunt halen. Dit valt niet echt onder spreektaal, beide eenheden zijn fout, dit doen veel mensen fout, maar... that's how you separate the men from the boys. :)
      Een accu heeft 5kWh aan energie, en een max vermogen van 1kW, en gaat dus op max vermogen 5 uur mee.
      "kilowatt per uur" is een onmogelijke eenheid, een watt is "joule per seconde", dus dat zou zijn: "1000 joule per seconde per uur", je kunt niet 2x delen door een tijdsfactor. Het is alsof je zegt "mijn auto rijdt 120km/u per seconde", het is een nietszeggende eenheid, behalve als je het over acceleratie hebt (na één seconde rijd je 120km/u, na twee rijd je 240km/u, etc).
      "kilowatt per uur", zou dus een eenheid zijn van "vermogenstoename", daar is geen sprake van, en wordt ook nooit gebruikt in de wereld van energie, dat zou heel verwarrend worden :)
      Tot zover mijn monoloogje, bedankt voor je goeie video's!

  • @thepeetjournal4469
    @thepeetjournal4469 2 роки тому

    Mijn slimme meter heeft een Ethernet aansluiting. Is dat de aansluiting voor de dongel?

    • @edeggermont
      @edeggermont 2 роки тому

      De P1-aansluiting lijkt op een aansluiting voor een vaste telefoon en is kleiner dan een ethernetaansluiting

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому

      Ethernet is RJ45, de P1 poort is een RJ11 aansluiting (telefoonstekkertje) en dat is inderdaad de poort die je moet hebben voor die dongle.

    • @gertsiekmans9246
      @gertsiekmans9246 2 роки тому

      Kijk wel even of je slimme meter wel "nieuw" genoeg is, en/of dat de dongel hierdoor zijn eigen voeding nodig heeft. Installatie is simpel en snel. Gas verbruik is niet live af te lezen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому +1

      @@gertsiekmans9246 Bij SMR 2, 2.2, 4.0 of 4.2 heb je een USB adapter nodig, bij SRM 5.0 krijgt de dongle voeding uit de slimme meter zelf. Dit SMR nummer staat meestal op de voorkant van de meter vermeld.

    • @frank8622
      @frank8622 2 роки тому

      Echt een aanrader de HomeWizard P1 meter. Mooie Grafieken. Bij de stand NU (voor stroom) is de uitlezing zeer direct. Zit minder dan een seconde tussen.

  • @peterverbogt3870
    @peterverbogt3870 2 роки тому

    Ik heb dezelfde fegevens in excel over diverse jaren van ons verbruik in woning met warmtepomp met pv en zonder gas. Is een interessant vergelijk voor woning met gas. Laat maar weten.

    • @Keukenbouwpakket
      @Keukenbouwpakket Рік тому

      goedemorgen Peter , ik zou graag je excel willen ontvangen en zou ook graag willen weten wat jij aan zonnenpanelen en warmte pomp heb. Wij zijn van plan om beide aan te schaffen maar vind het erg interessant om te weten wat wij kunnen verwachten.bvd

    • @peterverbogt3870
      @peterverbogt3870 Рік тому

      @@Keukenbouwpakket Ik denk dat de duurzamehuizenroute (NL) of Ecobouwers opendeur dagen (BE) voor u zeer interessant zijn om een kijkje bij particulieren te nemen over de do en don'ts bij verduurzaming. Onze woning in Steenbergen stellen we ook beperkt open. De excel zal ik opschonen om het begrijpelijker te maken. Grof gezegt werken de pv installatie en waemtepomp omgekeerd evenredig. Als get in het voorjaar warmer wordt gaan de panelen beter hun werk doen en het verbruik van de warmtwpomp neemt in snel tempo af. In de gerfst visa versa. Zolang de saldering in stand is zal de combo pv en warmtepomp werken zodra deze weg is gaan de huidige accus ook geen oplossing zijn. December januari hebben wij een weekverbruik van 120 - 200kW. Daar bestaat nog geen oplossing voor. Waar kan ik de excel naartoe sturen? (mailadres wat criptisch omschrijven tegen een spam overload)

  • @ew897
    @ew897 2 роки тому

    Heb sinds 2 maart 8 zonnepanelen 370 wp op zuid west. Opbrengst maart 394 kWh, jij 779 kWh met 24 panelen, april opbrengst 372 kWh, jouw opbrengst 856 kWh. Verbazingwekkend hoe groot eigenlijk het verschil met jouw opstelling.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому

      Ik heb veel last van schaduwproblematiek, dus het zou idealiter nog hoger kunnen zijn. Oost-west zorgt ervoor dat de panelen vroeger open gaan en 's avonds iets langer blijven leveren. Zuid zorgt voor de piek rond het middaguur.

  • @johnhover7726
    @johnhover7726 6 місяців тому

    Het is niet meer rendabel en een accu loond helemaal niet als de zon niet schijnt heb je geen ene kloot aan een accu bv. je hebt een warmtepomp van bv. 10 kw. Wat is dan het nut van een accu

  • @supertip777
    @supertip777 2 роки тому +1

    Ik zat bij budget energie (pannenkoeken) en die weigeren mijn hoog/laag tarief slimme meter om te zetten naar enkeltarief.
    Dus ik moest steeds bijbetalen voor het laagtarief, wat bij ons start om 21u in de avond.
    Dus deze club verlaten, eerst geïnformeerd bij mijn nieuwe leverancier (mega) of ze hier wel in meewerken dus enkel tarief, en ja dat deden ze.
    Dus ook heel goed om op te letten bij het aangaan van een energie contract.
    Doe er je voordeel mee

    • @chewmonkey89
      @chewmonkey89 2 роки тому

      Omzetten? Logisch dat dit niet kan. Je spreekt zulke dingen af bij het aangaan van het contract.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому +1

      @@chewmonkey89 nee hoor, ik kan het met één vinkje omzetten, zelfs met terugwerkende kracht vanaf begin huidige contractperiode. Piek/dal of normaaltarief is tegenwoordig puur administratief. Zie deze video: ua-cam.com/video/lFLL82_JYcU/v-deo.html

    • @chewmonkey89
      @chewmonkey89 2 роки тому

      @@KetelKlets dat is dan perfecte service

    • @supertip777
      @supertip777 2 роки тому +1

      @@chewmonkey89 je komt achter zulke dingen als je het contract hebt, als je daarvoor zulke ervaringen niet hebt.
      En wijzigen kan bij veel leveranciers zelfs tijdens het contract, maar budget energie is daar onverbiddelijk in.
      Budget energie zegt we houden het simpel, enkele meter enkeltarief, dubbele meter dubbel tarief, en niets anders.
      Waarschijnlijk voor jou gesneden koek, maar voor mij was het een onaangename verrassing.

    • @roblieverdink1108
      @roblieverdink1108 2 роки тому

      Dat klopt niet. Ik zat ook bij Budgetenergie. De meterstand hoog tarief werd eerst gesaldeerd en daarna het lage tarief. Eind van het jaar moest ik 72 kWh aan laag tarief bij betalen, wat ik dus netto heb verbruikt. Maar ik heb dan ook geen domme slimme meter. Doe moet je gewoon weigeren.

  • @ericvanharen8859
    @ericvanharen8859 2 роки тому +1

    De Enphase microomvormers en Enphase Envoy module geven exact alle import en export data weer, ieder kwartier. App werkt goed en telt perfect, dagen, weken, manden en jaren op. Er komt een meetspoel op de inkomende stroom van de panelen en een meetspoel op de inkomende netstroom (meet ingaand en uitgaand). Fraai systeem en alles direct overzichtelijk.

    • @martijnsanders8527
      @martijnsanders8527 2 роки тому

      Bij ons heeft de installateur die spoelen niet geinstalleerd met als reden dat de meting via die spoelen en de slimme meter net niet exact gelijk zijn. Weet niet wat die fout in werkelijkheid zou zijn (of dat het luiheid was), Wij meten nu slimme meter per seconde en de envoy per kwartier (meetfrequentie van de envoy) en die twee verschillende metingen samenvoegen is niet triviaal.

    • @edeggermont
      @edeggermont 2 роки тому

      @@martijnsanders8527 Ik heb ook geen spoelen aan de Envoy gekoppeld gekregen van de installateur en ik gebruik Home Assistant om alle energiestromen overzichtelijk te krijgen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому

      @@edeggermont Het lastige daarvan is dat je daaruit niet kunt afleiden hoeveel vermogen het huis zelf gebruikt; je hebt je zonneopwek nodig én hoeveel er eventueel retour gaat danwel wordt afgenomen van het net, om dat te kunnen bepalen.

    • @edeggermont
      @edeggermont 2 роки тому

      @@KetelKlets Jawel, ik kan alle energiestromen zien op het energie-dashboard van Home Assistant. Hier is een afbeelding van zo’n dashboard: peyanski.com/wp-content/uploads/2021/08/HA-Energy-Dashboard.jpg

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому

      @@edeggermont Het is mij niet duidelijk waar jouw zonneopwek dan vandaan komt. Heb je in het begin je zonneportal moeten linken met Home Assistant?

  • @rinselemstra7312
    @rinselemstra7312 Рік тому

    Salderen is (m.i.) wel de netwerk-infrastructuur gebruiken maar er niet voor betalen, niet erg duurzaam dus. Stroom kunnen leveren tegen een hoog tarief terwijl de afnemer er mogelijk helemaal geen klanten voor heeft (neem een zonnige middag in juli). Met z'n allen het netwerk belasten met terugleveringen en daarmee congestie veroorzaken.
    Salderen was een leuk instrument om zelfopwekking van de grond te krijgen maar heeft nu geen zinnige rol meer. Het wordt steeds kostbaarder en moet worden opgebracht door netwerkgebruikers die geen opwek hebben.
    Micro gezien wellicht een zegen, macro gezien een kostbaar gedrocht.

  • @c.d.g.9949
    @c.d.g.9949 Рік тому

    Het is een regeling van de overheid die energie leveranciers verplicht moeten uitvoeren. In de jaargetijden en op tijdstippen dat de energie uit zonnepanelen op hun top leveren is er juist een afname aan de verbruikerskant waardoor de prijs van een KWh bijna niets is. Het aantal terug geleverde KW/h wordt daarna verrekend met de opgenomen KWh als de opbrengst uit zonnepanelen minder is. Deze opgenomen KW/h zijn duurder dan de geleverde KW/h maar er wordt niet naar prijs gekeken maar het aantal KW/h is maatgevend. De overheid betaald hier geen eurocent aan mee want het is geen subsidie. Dus brengt de energieleverancier het KWH prijsverschil volledig in rekening brengen bij huishoudens zonder zonnepanelen.
    Het zal u wel duidelijk zijn dat ik financieel nadeel heb van de salderingsregeling. Want met het toenemen van het aantal huishoudens met zonnepanelen neemt automatisch het aantal huishoudens zonder zonnepanelen af. Het totaalplaatje wordt dan een duurdere salderingsregeling voor de energieleveranciers die op minder huishoudens verhaald word.
    Ik zet hier zwartwit een uitspraak neer: Terwijl de happy view thuis de Tesla 's avonds thuis bijna gratis kan opladen door de salderingsregeling wordt dit verbruik betaald door huishoudens die het minder breed hebben of gemangeld worden door tegenstrijdige wet en regelgeving.
    Als u op een rij zet wie zonnepanelen heeft en wie niet en ook oog heeft voor de maatschappelijke status dan ziet u dat er een kern van waarheid in zit. Ik ben niet per se tegen een salderingsregeling maar zoals deze nu is kan het niet langer en moet deze eerlijker worden.
    Bv op basis van de KWh prijs. Als voor een euro aan stroom is geleverd dan mag je ook een euro aan stroom opnemen. Dat lijkt mij veel eerlijker zodat de huishoudens die geen zonnepanelen kunnen of mogen plaatsen niet gedupeerd worden. Zoals in mijn geval met een monumentaal pand waar het aangezicht niet veranderd mag worden door een buitenunit of zonnepanelen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      Ik heb geen kinderen maar betaal wel mee aan de toeslagen die daarmee samenhangen. Ik betaal ook mee voor de huidige pensioenen terwijl ik er mogelijk zelf geen profijt van heb, terwijl ik er wel voor werk. Salderen is precies hetzelfde.
      Zolang er nog fossiele opwek is, is er nog niet voldoende groene opwek. Dat is waar het de overheid om te doen is. Heb je dus geen zonnepanelen, dan ben je geen onderdeel van de oplossing en dat merk je op je jaarafrekening. Ik zou persoonlijk gewoon verhuizen naar een woning die wel geschikt is voor een lage of negatieve energierekening.

    • @c.d.g.9949
      @c.d.g.9949 Рік тому

      ​@@KetelKlets Dank voor uw reactie. Het geeft stof tot nadenken. Vroeger heeft de maatschappij voor U kinderbijslag, scholing en studiefinanciering betaald. Dat is een investering in de toekomst die zich terug betaald als iemand gaat werken. Zodat de volgende generatie kinderen ook van een kleine bijdrage in de levenstandaard (kinderbijslag) en van onderwijs en studiefinanciering voorzien kan worden. Het eindresultaat is de pijler onder de maatschappij waardoor deze functioneert, dus iedereen heeft er voordeel bij. Dat u schrijft dat u NU geen persoonlijk profijt heeft aan het meebetalen van de kosten die daarmee gepaard gaat heb ik best wel moeite. Mijn mening is anders.
      U schrijft ook iets over pensioenen maar als u geen kinderen heeft dan helpt u niet mee om de vergrijzing tegen te gaan.
      Tenminste dat is het officiële verhaal van de overheid, werkgevers, pensioenfondsen, banken en verzekeraars waarom de dekkingsgraad zo laag is. Het is zo makkelijk om eigen graaigedrag te negeren en de ouderen die weigeren om zich aan de sterftetafels te houden de schuld te geven. Het onofficiële verhaal is voor zover ik dit kan overzien begonnen in de jaren '80. De gemiddelde dekkingsgraad was toen ruim 400% en dat was volgens de heer R. Lubbers (toen minister van economische zaken) veel te hoog. Hij had er wel een betere bestemming voor... En toen werd met het verarmen van het pensioenfonds begonnen omdat pensioengeld anders dmv een bijzondere belastingheffing in de staatskas terecht zou komen. Dus werknemers van 55 jaar en ouder werden aangezegd om met 110% van het laatst verdiende salaris plus indexatie plus volledige pensioenopbouw naar huis te gaan. Gelijktijdig werd pensioengeld terug gestort naar de werkgevers. Het constructiebedrijf Hollandia Kloos, waar de heer R. Lubbers mede eigenaar van was, kreeg ook zijn deel pensioengeld terug gestort. Dit terug storten gebeurde van 1985 tot 2005 onder de regeringen Lubbers 1, 2 en 3, Kok 1 en 2, en Balkenende 1 en 2 dus tot 2005. Ziet u de belangenverstrengeling van de heer R. Lubbers en inderdaad het terug gegeven pensioengeld is dankbaar geïncasseerd. En de dekkingsgraad werd zoals door de overheid gewenst extreem lager. De manier van graaien is veranderd in een bonuscultuur en verplaatst naar Wall Street. Uw zorgen over het pensioen is terecht maar ik maak mij nog veel meer zorgen om een onbetrouwbare overheid.
      Nu even het oorspronkelijke onderwerp want u schrijft dat ik dan maar moet verhuizen. Als je ergens naar tevredenheid woont dan verhuis je niet zo makkelijk. Het is een unieke woning (die op een schilderij van Claude Monet staat, vandaar de monumentale status) en tuin waar enkele malen per jaar bv bruidsparen hun trouwfoto's maken. En door dit in stand te houden is dat mijn bijdrage aan het behoud van de geschiedenis. U kunt het -uitgezonderd privevertrekken- ook bezoeken, en daar heb ik nooit geld voor gevraagd. Maar voor mensen als u maak ik graag een uitzondering.
      Nogmaals ik heb geen moeite met een eerlijke salderingsregeling op basis van EURO's ipv de huidige uitruil van KW/h.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      @@c.d.g.9949 Het probleem is de woning. Daar kun je vanalles van vinden en trots zijn op de monumentale status, maar daar koop je energetisch niks voor. Er zijn op dit moment genoeg eigenaren van monumentale panden die zich heel goed beseffen dat hun woning ondertussen vrijwel onverkoopbaar is geworden. Niet alleen vanwege de hoge energiekosten, maar vooral ook door schade van optrekkend vocht enz. wanneer de kachel niet aan staat. Mocht dat niet het geval zijn, dan zou ik verkopen zeker overwegen *of* de situatie van hoge energiekosten accepteren. Maar dat is dan een bewuste *keuze* waar de salderingsregeling (of anderen in huizen met het betere energielabel) niet de schuld van moet krijgen.

  • @ypehille
    @ypehille 2 роки тому

    misschien een domme vraag, maar het blijft toch wel zo dat het stroom verbruik van je woning kan weggestreept worden tegen wat je opwerkt en alleen dat deel wat je over zou kunnen hebben niks meer voor gaat krijgen? ben het geloof ik een beetje kwijt

    • @vinmen666
      @vinmen666 2 роки тому

      Dat is precies hetgeen wat afgebouwd gaat worden.

  • @hjb1230
    @hjb1230 5 місяців тому

    Inmiddels naast de heffingen om terug te kunnen leveren zijn de terugleververgoedingen voor 2024 tussen de 4 en 9 cent en wordt er door netbeheerders een onderzoek opgestart om panelen dynamische terug te regelen om netcongestie te voorkomen.

  • @eudorian111
    @eudorian111 2 роки тому

    Op het moment is het vrij lastig tot onmogelijk om een vast contract te krijgen. De meeste vast contracten zijn over 3 jaar wel afgelopen. Stel even, dat iedereen variabel heeft over 3 jaar als de ellende uit breekt. Er zou dan zomaar eens per kwartier afgerekend kunnen worden. Vandaag was overdag de apx prijs bijv. -10 cent per kWh. Een paar weken terug heb ik -20 cent gezien. Dan moet je dus 20 cent gaan betalen om je zonne energie te mogen verkopen aan het net. En vannacht om 22:00 mag je 27 cent betalen om het weer terug te kopen. Dat is dus 50 cent ongeveer voor je eigen energie betalen. Ik denk dat het een realistisch scenario is. Stel dat dit scenario vandaag de dag al zou zijn, dus 0 saldering met je huidige systeem en de huidige apx prijzen. Wat zou dit voor een effect gaan hebben op de terug verdien tijd van een accuutje van 10k? Iets in die richting zou ik erg interessant vinden om eens over te filosoferen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому

      Die accu wordt een feest in dat geval. Overdag geld toekrijgen om op te laden en 's avonds voor 235% van de inkoopsprijs weer op het net duwen. Leuke extra inkomstenbron. En zelfs al zou dat teruglevertarief niet hetzelfde zijn als afname ex BTW, dan nog krijg je geld toe om de stroom 's avonds niet te hoeven kopen. Dan lach je alsnog iedereen uit.

    • @eudorian111
      @eudorian111 2 роки тому

      @@KetelKlets Ja, dat denk ik dus ook. En weer zou ik door de aansluiting gelimiteerd zijn. Ik zeg 17kW * 12uur = 200kWh accutje in de bijkeuken om een avondje te overbruggen. Even kijken waar ik de vriezer met bevroren kip ga laten...

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому

      @@eudorian111 Besef wel dat het niet schaalt. Als meer mensen dit gaan doen, dan trekt dat als vanzelf de prijs uit de negatieve waardes. Het gaat om het inprijzen van vraag en aanbod.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому

      @@eudorian111 Voor zo'n accu mag je anderhalve ton neerleggen, aangezien ze nu ongeveer € 7000,- per 10 kW kosten incl. controller. Zelfbouw met zulke vermogens is levensgevaarlijk.

  • @Fritsvrolijk
    @Fritsvrolijk Рік тому

    Vrouwtje heeft de broek aan haha

  • @johanwiersma2242
    @johanwiersma2242 2 роки тому +2

    Misschien heb ik het gemist hoor, maar ik weet nu alleen uit welke componenten jouw verbruik bestaat, maar niet wat de invloed van het terugdraaien van de saldering is... je beantwoord je eigen vraag niet in dit filmpje.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому

      Ik zal dat even onder de video vermelden

  • @ivovantulden3921
    @ivovantulden3921 2 роки тому

    Over de accu, ik proef dat je die groot wil inschalen echter lijkt me kleiner beter. Als je groot inschaalt betaal je ook als deze niet vol raakt of niet nodig is, als je die kleiner pakt om alleen je eigen verbruik van 33 naar 70% te halen wordt die financieel het voordeligst. Je voorbeeld van koken, je haalt toch 1kw weg en de rest van de avond haal je ook uit de accu. Groot betaal je voor marge die je goedkoper uit het net kunt halen, klein zorg je dat je eigen verbruik efficiënt stijgt en financieel haalbaar is.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому

      Gaat heel erg afhangen van de subsidieregeling die ze voor thuisaccu's gaan optuigen hoe groot ik ga kiezen. Tot 01-01-2025 is het net mijn gratis thuisaccu.

    • @gertsiekmans9246
      @gertsiekmans9246 2 роки тому

      @@KetelKlets Vraagje, is het handig om bij een WP (hyrbide) installatie om een accu toe te passen, terwijl je weet dat deze in de basis in de winter altijd leeg is, en de accu alleen in de zonmaanden optimaal kan werken? En hoe bepaal je zo de capaciteit?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому

      @@gertsiekmans9246 Als in de toekomst dynamische contracten populair worden, kun je je accu ook op de goedkope uren laden uit het net en op de dure uren weer uit je accu halen. Daar kan financieel best voordeel in zitten. Capaciteit bepaald je door nu al te meten wat je dagelijks verbruikt met import/export metingen.

    • @gertsiekmans9246
      @gertsiekmans9246 2 роки тому

      @@KetelKlets, daar zijn we mee bezig. Maar als je de WP unit voor verwarmen gebruikt, en op de koude dagen een 15m3 gas verbruik, dat wil in electra zeggen een 140 kWh, met een COP van 4 dus 35kWh per dag, alleen voor verwarmen, en dan komt er nog het dagelijks verbruik bij.......hoeveel nut heeft dan een accu? Doe je dit dan voor de tijd dat de WP unit niet draait? Wat is wijsheid, een accu kost ook eea.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому

      @@gertsiekmans9246 Accu sowieso nog niet kopen voor 2025 aangezien je middels salderen tot die tijd gratis gebruik kunt maken van het net. Ik hoop tzt op een mooie subsidieregeling.

  • @ralfvanwijk8675
    @ralfvanwijk8675 2 роки тому +2

    Dus thuisaccu + uurprijs contract en dan op dure uren terugleveren aan het net 🙂

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому +2

      Mits je thuisaccu het juiste type accu's heeft (met veel beschikbare cycli). Anders slijt je thuisaccu te hard.

    • @michelroovers4039
      @michelroovers4039 2 роки тому

      eens, en ook aansluit waarde kan een overweging zijn in de keuze in kwh :-)

    • @JasperJanssen
      @JasperJanssen 2 роки тому

      @@KetelKlets ik hoor ook graag een keer jouw gedachten over batterij systemen voor thuis - is misschien lood wel toch nog voorlopig een betere keuze voor thuis dan lithium? Zal haast wel niet, maar voor t gewicht hoef je het thuis niet te doen. Uiteraard is het voorlopig alleen maar oriënterend want nog 2.5 jaar (plus?) soldering en dus perfecte batterij extragratis, en voor de UPS functie hoeft het vooralsnog in Nederland ook niet, maar het begint toch iets te zijn waar je over na moet denken zodat je tzt een knoop kunt doorhakken voordat de lever tijden naar 9 maanden gaan…
      (Optimizers op m’n panelen is voorlopig ook al geen optie…)

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому +1

      @@JasperJanssen Lood zou ik niet doen. Het gewicht maakt inderdaad weinig uit, maar het is vooral de lage energiedichtheid per volume-eenheid die het doet. Ook moet je dan zelf het battery management gaan regelen omdat de meeste controllers de laadcurve voor Lithium aanhouden. Het zal vast kunnen, maar er is een reden waarom dat niet als kant-en-klaar product wordt verkocht. Als gewicht en omvang niet uitmaken, kijk dan eens naar de GreenRock.

    • @ralfvanwijk8675
      @ralfvanwijk8675 2 роки тому

      @@KetelKlets zeker! Zoutwater accu will do :-)

  • @Ikbeneengeit
    @Ikbeneengeit 2 роки тому

    Technisch gezien is één grote wijkbatterij goedkoper dan dat elk huis zijn eigen moet aanschaffen. Want een wijkbatterij heeft een grotere schaal en hoeft alleen de gemiddelde stroomvraag van de buurt te kunnen leveren, en niet de theoretische piekvermogen. Ik hoop dat de overheid dit gaat stimuleren ipv belasten zoals nu.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому

      Ik zou daar al niet in mee willen, want van wie is die stroom dan in die wijkbatterij? En wie bepaalt aan welke energieleverancier er wordt teruggeleverd? Als het om geld of rendement gaat moet je het niet gezamenlijk willen doen, want zoals mijn opa al zei: "geld is lelijk".

  • @dhoff4850
    @dhoff4850 2 роки тому +9

    Hoor net uitstel tot 2025 salderen blijft. 🎉

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому +6

      Ik zie het: solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i27237/afbouw-salderingsregeling-weer-uitgesteld-eigenaren-zonnepanelen-mogen-tot-2025-volledig-salderen
      Het is overigens *tot* 2025, oftewel *tot en met* 2024. Daarna gaat de saldering wel ineens naar 64% dus tegen die tijd moet je zorgen dat je een thuisaccu hebt.
      Maar wat een feest: zelfs als je nu pas zonnepanelen laat leggen, dan heb je ze alsnog terugverdient voordat de salderingsregeling in gaat.

    • @mvrck-pb5pk
      @mvrck-pb5pk 2 роки тому +2

      Geweldig nieuws, zo zie je maar hoe vak K zomaar iets uit de hoge hoed kan toveren. Ik ga er wel voor proberen te zorgen dat ik per 1/1/2025 alles gedaan heb wat ik wil doen in huis, want je ziet maar beslissingen genomen in de Hofstad kunnen zeer grillig zijn. Bedankt ook voor je goede video weer Rick!

    • @michelroovers4039
      @michelroovers4039 2 роки тому +3

      Saldering is een prima vorm voor het stimuleren van de aanleg van pv panelen, echter is het voor netbeheerders en energie centrales een groeiend probleem! In de toekomst wordt opslag steeds belangrijker.

  • @birdhouserhenen6700
    @birdhouserhenen6700 Рік тому

    Als ik het goed uitreken is de saldering wel een groot verschil....
    Neem een prijs voor uit het net van EUR 0,31 kWh en een terugleververgoeding van EUR 0,21 kWh.
    Neem de gegevens van juni. Saldering 655 kWh met saldering EUR 203 en zonder saldering EUR 137,5. Het verschil is dan al 65 EUR !
    Bij een prijs voor uit het net van EUR 0,41 kWh is het verschil al EUR 131. Zonder saldering ziet de wereld wel anders uit. Het komt op het verschil tussen netkosten en terugleververgoeding aan.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      Zie dit voorbeeld: ua-cam.com/video/5N13LLILnm0/v-deo.html

  • @Probydoby
    @Probydoby 2 роки тому +1

    Heb toch moeite met de redenering dat je maar je hele dak moet volgooien met zonnepanelen omdat je potentieel elektrisch gaat verwarmen/auto rijden.
    Dat je rekening houdt met de dimensionering van je omvormer kan ik inkomen, maar nu over capaciteit aan zonnepanelen plaatsen a 8 cent per kwh dat je ervoor terugkrijgt je gewoon een erg slechte investering, wat weerhoudt je om te wachten met de zonnepanelen tot je ook daadwerkelijk meer verbruikt? Tegen die tijd is de pv techniek ook weer beter/goedkoper.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому

      1) Je krijgt de BTW op zonnepanelen maar gedurende één kalenderjaar terug. Volgend jaar vallen zonnepanelen onder het 0% BTW tarief, maar dat was nog niet zo toen ik ze liet leggen
      2) 8ct? Maak daar maar 58/63ct per kWh terugleververgoeding van
      3) Volgend jaar zijn telefoons en computers ook beter dan nu, toch koop ik er nu eentje als ik er noodzaak voor heb, want anders zul je nooit tot aankoop over kunnen gaan, want volgend jaar is het toch allemaal beter/goedkoper/sneller/zuiniger enz.

    • @Probydoby
      @Probydoby 2 роки тому

      @@KetelKlets punt 1 was inderdaad een dilemma. Snap de keuze, toch waren er al andere opties (bijvoorbeeld op naam partner energiecontract laten zetten).
      Punt 2. Zoveel ct per kwh zou mooi zijn, heb je een bron/onderbouwing voor die prognose?
      3. Daarom koop je ook pas een telefoon wanneer je die nodig hebt, en niet als je die over een jaar nodig denkt te hebben ;).

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому +1

      @@Probydoby 2) Geen prognose, die tarieven kun je nu krijgen bij Vattenfall, Delta, Eneco enz. op hun modelcontracten. Check Tweakers even, ik hou het niet constant bij, maar die tarieven hoor ik constant terug komen, mensen verdienen er bakken met geld mee nu.

  • @evmuylem
    @evmuylem Рік тому

    Omdat je geen batterij hebt verbruik en aanmaakpieken voor stroom verschillen

  • @aubo52
    @aubo52 Рік тому +1

    Brengt altijd meer op dan geld op de bank en de meeste installatie,s zijn al terug verdient.

  • @bilalbaghdadi8025
    @bilalbaghdadi8025 2 роки тому

    01:20 wie betaald, bepaald...;)

  • @michelroovers4039
    @michelroovers4039 2 роки тому

    Aan je graffiek te zien drink je aardig wat koppen koffie ;-) :P

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому

      Dat kun je pas echt zien met een import/export meter, aangezien dit net zo goed aan het weer had kunnen liggen, dat kun je niet uit deze grafiek afleiden.

    • @michelroovers4039
      @michelroovers4039 2 роки тому

      @@KetelKlets lol

  • @piepapuk3460
    @piepapuk3460 2 роки тому

    Tis dan slimmer om een apparte batterij te hebben voor koken.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому

      Waarom zou je de accucapaciteit achterhouden voor de rest van woning?

  • @hoiwoi1632
    @hoiwoi1632 2 роки тому

    Getallen over de betaalde bedragen is voor veel belangrijker dan + en - van opgewekt stroom , dus voor mij is er nog NIKS duidelijk want het gaat om Geld leg dat eens uit zou ik zeggen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому

      Zie de vastgezette opmerking hierboven.

  • @ZWD2011
    @ZWD2011 2 роки тому

    Toch een beetje gek dat je na 2025 je netto verbruik volledig gaat betalen (inclusief belastingen), terwijl je bij netto teruglevering alleen de kale kilowattuurprijs terugkrijgt. Met teruglevering voorkom je grijze opwek voor vermogen dat door derden verbruikt wordt. Mij lijkt het dat er na het verdwijnen van de salderingsregeling iets anders bedacht moet worden. Het zal best een klus zijn om dat uit te rekenen. De manier waarop nu de energierekeningen zijn opgebouwd maakt het niet eenvoudiger. Hoe verdisconteer je de energiekorting, om maar eens een voorbeeld te noemen. Als iets heel ingewikkeld gemaakt wordt, profiteren de mensen die het bedenken er meestal van.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому

      Teruglevering is in eerste instantie altijd bruto. Ja, je krijgt daar alleen de kale stroomprijs voor terug (bij meer teruglevering dan afname gedurende een jaar, aangezien dat buiten de salderingsregeling valt), maar besef wel dat je alleen energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE) betaalt over je *netto afname* qua stroom. Ik lever nu netto terug aan het net, met als gevolg dat ik *geen* energiebelasting betaal en *geen* ODE. In feite krijg je die dus 'erbij' op je kale teruglevertarief.

    • @ZWD2011
      @ZWD2011 2 роки тому

      Nu is dat zo, klopt helemaal. Er komt waarschijnlijk een regeling waarmee je na 2025 ieder jaar weer 9% minder kunt salderen. Het zal er ook vanaf hangen hoe er straks afgerekend wordt. Per maand, per uur, of zelfs per kwartier... Je energieverbruik loopt immers niet synchroon met de opwek van je panelen. Je gaat in jouw voorbeeld dus steeds meer betalen voor de 799 kWh in de winter, plus nog iets meer voor het verbruik in avonduren. De schatkist moet ook weer bijgevuld worden; zie je bijdrage over slechte tijden. Punt is dat het niet eerlijk voelt. Je voorkomt immers ook grijze opwek als je netto produceert. Blijven salderen stimuleert aanschaf van zonnepanelen. Bij afschaffing op termijn wordt het een aardig gecompliceerde rekensom om uit te rekenen wat de terugverdientijd wordt.

  • @tuneskramer69
    @tuneskramer69 2 роки тому

    Bij ons is net congestie, dus salderen gaat mij nooit lukken want in 2024 is het op zijn vroegst op gelost

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому

      Deze tips hebben geen oplossing geboden? ua-cam.com/video/rkUNjPwViG8/v-deo.html

    • @patrickfavier4310
      @patrickfavier4310 2 роки тому

      Als je wilt dat jou installatie pas als allerlaatste uitschakelt... kijk naar je kabel tussen omvormer en meterkast, zo kort mogelijk, min mogelijk verbindingen, en maximaal haalbare diameter. (Geen 2,5mm2, maar 4 of 6mm2 bijv.) 3fase thuis (3x25) gelijk een omvormer die daarbij past, geen 1 fase. Hiermee zal je bij hoge netspanning (eigenschap van congestie)jou omvormer zeker niet als eerste gaan, en heb je dus meer opbrengst.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому +1

      @@fritslevie4461 Het is nog steeds winst, want we krijgen 2x 9% daling cadeau, want de rest van de oude/nieuwe tabel blijft gelijk lopen met wat ze in gedachten hadden.

  • @aquafan1491
    @aquafan1491 10 місяців тому

    Terugleveren kun jij niet. Dan moet je het eerst krijgen en dan terugleveren.
    Jij levert niets terug en je leverancier levert nooit iets terug. Terugleveren bestaat niet.
    Het is leveren en het is nieuwe stroom.
    Wat jij levert aan het net gaat naar de eerste de beste afnemer van stroom en dat zijn meestal je buren in de straat.
    Je buren in de straat betalen de prijs van hun leverancier bv. 40 cent per kWh
    Als je zo 1000 kWh levert aan je buren in de straat, wordt dat betaald door je buren.
    Je buren betalen salderen en daarvoor krijgen ze stroom tegen dezelfde prijs als al hun stroom.
    Natuurlijk MOET je dat wegstrepen, want anders ga je dubbel betalen voor dezelfde stroom.
    Dat hoor en zie ik niet in je filmpjes.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  10 місяців тому

      Daar is alleen sprake van als je een export-only aansluiting hebt, zoals zonneparken.

    • @aquafan1491
      @aquafan1491 10 місяців тому

      Waar is alleen sprake van? Ook een zonnepark krijgt geen stroom terug. Terugleveren is onzin en kan helemaal niet.
      Als je stroom krijgt, gebruik je het en dat lever je niet terug. Kletspraat. @@KetelKlets