Amerika'da Klinik Psikoloji Master 'ına Nasıl Kabul Aldım ? I Amerika'da Psikolog Olmak

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 30 вер 2024

КОМЕНТАРІ • 29

  • @aleyna7474
    @aleyna7474 17 днів тому

    merhaba turkiyede psikoloji bolumunden mezun olduktan sonra yirtdisinda klinik psikoloji yuksek lisansi yapip turkiyede klinik psikolog olarak calisabilir miyim

  • @caglacgll811
    @caglacgll811 9 місяців тому +1

    Merhaba ben yurtdışında yüksek lisans yapmak istiyorum lisansim Akdeniz üniversitesi psikoloji ama ne yapmam gerekiyor bilmiyorum yardımcı olabilir misiniz

    • @PsikologDrZelihaSubasi
      @PsikologDrZelihaSubasi  8 місяців тому

      Yurt dışı ama hangi ülke? Hangi alan? Avrupa’da daha uygun fiyatlı üniversiteler var, öncelikle Avrupa’yı tavsiye edebilirim. Eğer bütçe sorunu yoksa Amerika olabilir tabi ki. Bir de Amerika’dakiler GRE istiyorlar (ALES benzeri bir sınav) bu Avrupa’da istenen bir şey değil ama her iki kıta için de öncelik dil. Yabancı diliniz olduğunu belgeleyen TOEFL ya da IELTS gibi bir sınava girmelisiniz.

  • @Ahumeyra
    @Ahumeyra 2 місяці тому

    Merhaba. Amerikada tam burslu kabul almak için okuduğumuz okulun ne denli önemi var? Mesela üsküdar üniversitesi ingilizce mi bu noktada daha öne çıkar (medipolden daha alt seviye bi üniversite bilmiyorsanız) medipol türkçe mi? Medipol türkçeyi seçersem öncesinde iyi bi hazırlık eğitimi alıp akademik dili sıcak tutmak adına araştırmalarda aktif rol almaya ve makalelerle içli fışlı olmaya özen göstereceğim. Ne önerirsiniz pek yardımcı olabilen çıkmadı bana bu konuda?
    Gönlümden geçen amerikanın top ünilerinden. Harvard, Yale, Minnesota, columbia gibi gibi okullar bu arada. Umarım tercihler bitmedne görürsünüz 5 günüm kaldı

  • @aysegul9845
    @aysegul9845 9 місяців тому +1

    Merhaba henuz videoyu bitirmedim ama bir sorum olacak bir makale türü yazı okudum. Amerikada psikoloji bölümü üstüne doktora düzeyine gelindiğinde klinik psikolog olunabildigi ve psikolojik danışmanlık bölümü mezunu ise yl yaparak olabiliyor şeklinde bu konu hakkında bilginiz var mı acaba

    • @PsikologDrZelihaSubasi
      @PsikologDrZelihaSubasi  8 місяців тому +1

      Merhaba, evet “klinik psikolog” ünvanı sadece klinik psikoloji doktora programıyla veriliyor Amerika’da ama bu PDR mezunlarının bu programa kabul edilmeyecekleri anlamına gelmiyor. Programlar çok rekabetçi, belki kabul almanın zorluğu buradan geldiği için bu şekilde ifade edilmiştir.

  • @dilek4263
    @dilek4263 Рік тому +1

    Akademik geçmişinizi merak ettim açıkçası kısaca hangi üni ve hangi programları bitirdiğinizi yazabilir misiniz rica etsem😊

    • @PsikologDrZelihaSubasi
      @PsikologDrZelihaSubasi  Рік тому

      Buradan hakkımdaki detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz 😊
      www.zelihasubasi.com/blank-1

  • @lyll9447
    @lyll9447 Рік тому +1

    Zeliha merhaba.bende şu an dil için ameridayım. Lisansım psikoloji ama ortalamam çok düşük mezun oldum.2.56 doktora için imkansız deniliyor.önce Master yapsam acaba doktora için şansım olur mu?gerçi bu ortalama ile master için kabul alır mıyım emin değilim o da var. Çünkü çoğu okul 3 istiyor.

    • @PsikologDrZelihaSubasi
      @PsikologDrZelihaSubasi  Рік тому +1

      Merhaba, kabul alabileceğin okullar vardır diye tahmin ediyorum. Okulun şartları arasında ortalama kriteri olsa da bence başvurmaktan çekinme. Çünkü bu konuda esnek olabiliyorlar duruma göre. Doğrudan doktora yerine master iyi bir tercih 👍 Bir de hangi psikoloji alanında master yapacağın da önemli. Bölümler arası rekabet var.

    • @lyll9447
      @lyll9447 Рік тому

      @@PsikologDrZelihaSubasi yanıtınız için çok teşekkür ederim. Aslında olan okullar var ama apa onaylı değil çoğu ve online. Online olduğu için zaten akredite değil çoğu.klinik isterdim ama rekabet çok fazla dediğiniz gibi.social worker için master degreelede var ama sanırım endüstriyel pazarlama alanı da iyi gibi geliyor bana

  • @psymertardic
    @psymertardic Рік тому

    Kıymetli bilgiler için teşekkürler.🌻

  • @zeynepkarakus8554
    @zeynepkarakus8554 6 місяців тому

    Merhaba. Ben klinik psikoloji alanında yüksek lisans yaptım. Şimdi Amerika'da klinik psikoloji alanında doktora yapmak istiyorum. Benim merak ettiğim konu süpervizyon noktasında. Biliyorsunuz Türkiye'de klinik psikoloji eğitimi sırasında süpervizyon eğitimi de veriliyor. Bu durum Amerika'da nasıl? Aynı şekilde doktora sırasında süpervizyon eğitimi Amerika'da da var mı yani? Anadilim olmayan bir alanda gider gitmez terapi ve süpervizyon düşüncesi beni biraz korkutuyor da açıkçası.

    • @PsikologDrZelihaSubasi
      @PsikologDrZelihaSubasi  6 місяців тому

      Merhaba, Amerika’daki klinik psikoloji programlarında çok rekabet olduğunu öncelikle belirtmeliyim. Okulun şartlarını iyi öğrenmenizi ve imkan varsa mezunlarla LinkedIn üzerinden irtibata geçmenizi öneririm.
      İkinci olarak ise evet, hem master hem doktora klinik programlarında süpervizyon var ve son derece de yoğun, ciddi yapılan bir süreç. Anadiliniz olmayan bir dilde terapi başlarda zor olsa da gittikçe alışacağınızdan eminim. Umarım dilediğiniz programdan kabul alırsınız ☺️

  • @aa-vc6lx
    @aa-vc6lx 10 місяців тому

    Merhaba bilgilendirici videonuz için teşekkürler. Değişkenlik gösterebilir biliyorum ama merak ediyorum yaşadığınız bölgede klinik psikolog maaşları kaç dolar acaba ABD'de gerçekten değer gören bir meslek mi? Bir de psikologlar orada ilaç yazabiliyormuş doğru mu?

    • @PsikologDrZelihaSubasi
      @PsikologDrZelihaSubasi  9 місяців тому +1

      Rica ederim 🌸
      Amerika’da psikolog maaşları genel olarak (yıllık brüt) 60k-80k civarında değişiyor. Ancak özel kliniğiniz olursa durum farklı, yıllık 300k’ya çıkabiliyor rakam.
      Benim gözlemime göre ABD’de her meslek değer görüyor, psikoterapistlik de öyle 🤷🏻‍♀️
      Psikolog ya da psikoterapistlerin ilaç yazdığını hiç duymadım açıkçası burada. Belirli eğitimleri almış hemşireler için o geçerli, Amerika’da -doktorlar dışında- hemşireler ilaç yazma yetkisine sahip.

  • @serkan9006
    @serkan9006 Рік тому

    Amerikada psikoloji doktorası yapan birinin akademik kadro bulması zor mudur? Ayrıca siz yaşam giderlerinizi nasıl karşılıyorsunuz?

    • @PsikologDrZelihaSubasi
      @PsikologDrZelihaSubasi  Рік тому

      Psikoloji alanı son derece rekabetçi, kolay olduğunu söyleyemeyeceğim ama yeterli çalışmayla neden olmasın?
      Ben Amerika’da yaşıyorum zaten, eşim tam zamanlı çalışıyor, ben de yarı zamanlı.

  • @RemoteGrowthHub
    @RemoteGrowthHub Рік тому

    Emeğine sağlık :)

  • @Kobbea
    @Kobbea Рік тому

    Merhaba ben İstanbul Psikolojideyim okulum bitince greencard başvurularına katılıcam eğer çıkarsa gideceğim orada Psikolog olmak için + olarak orada ne okumam gerekiyor acaba?

    • @PsikologDrZelihaSubasi
      @PsikologDrZelihaSubasi  Рік тому

      Burada klinik psikolog olara çalışabilmeniz için önce bir Clinical Counseling master programını bitirmeniz gerekiyor. Okuduğunuz okulun CACREP akreditasyonu olmalı. Ardından sınava girip Yardımcı Profesonel Danışman ünvanını alacaksınız. “Fully licenced” statüsüne geçmeniz için yaşadığınız eyaletin belirlediği saat kadar süpervizyon altında çalımanız gerek (2000 ya da daha fazla saat) Ardından tekrar sınava girip sınavı geçince Fully Licenced Professional Counselor olacaksınız.
      Diğer seçenek de doktoraya devam etmek. 5 yıllık Klinik Psikoloji doktora eğitimi sonrasında bir yıllık (1000 saat kadar) süpervizyon altında çalışacaksınız. Sonrasında Klinik Psikolog ünvanı alabilirsiniz.
      Dilerim açıklayıcı olmuştur, kabaca süreç böyle.

  • @berfincamb
    @berfincamb Рік тому

    merhaba😊 program ücretleriyle ilgili nerden bilgi alabiliriz acaba? ve burs imkanlarıyla ilgili

    • @PsikologDrZelihaSubasi
      @PsikologDrZelihaSubasi  Рік тому

      Merhaba, program ücretleri ünversitelerin sayfalarında var. Her dönem ve her bölüme-üniversiteye göre değişiyor. En doğru bilgidi “admission” sayfalarındaki “tution & fees” başlıklarında bulabilirsiniz 🌸

  • @ahu1941
    @ahu1941 Рік тому

    peki oradaki yaşamınızda masraflarınızı nasıl karşılayabiliyorsunuz?

    • @ahu1941
      @ahu1941 Рік тому

      bir lisans öğrencisi mezun olduktan sonra klinik yüksek lisansını burslu olarak yurtdışında yapması mümkün müdür

    • @PsikologDrZelihaSubasi
      @PsikologDrZelihaSubasi  Рік тому

      Tabi ki, mümkün. Özellikle eğitim dili İngilizce olan bölümlerden Amerika’daki okullarda burslu okumaya gelen pek çok öğrenci var.

    • @PsikologDrZelihaSubasi
      @PsikologDrZelihaSubasi  Рік тому

      Eşim ve ben çalışıyoruz. Harçlar oturum sahiplerine, uluslarası öğrencilere olduğu kadar yüksek değil.

    • @ahu1941
      @ahu1941 Рік тому

      teşekkür ederim yanıtlarınız için fakat burs durumunu şöyle sormak istiyordum. burslu alan okullar elbet var ama barınma, yemek gibi ihtiyaçları karşılayan burs veren bir okul göremedim. türkiyede bazı programlar bunu sağlıyor ama yurtdışında okul bazında böyle burs veren okullara siz denk geldiniz mi diye sormak istiyordum. özellikle psikoloji alanında yüksek lisans şartı da arıyorlar diye görüyorum

    • @PsikologDrZelihaSubasi
      @PsikologDrZelihaSubasi  Рік тому

      @@ahu1941 Hem konaklama hem de yemek bursu veren bir yere ben de rastlamadım açıkçası ama ben de görmemiş olabilirim.. Genelde burslar okul harcı için veriliyor, diğer ihtiyaçlar için öğrenciler çalışıyor ya da kredi çekiyorlar, benim gördüklerim bu şekildeydi. Master’da burs bulmak doktoraya göre biraz daha zor olabiliyor.