עורלת המילה

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 3 лис 2024

КОМЕНТАРІ • 251

  • @ND-ot2lg
    @ND-ot2lg 5 років тому +18

    תענוג להקשיב לך. המשך כך!

  • @liranhayman7300
    @liranhayman7300 2 роки тому +9

    אחח כמה חסר דוד. מי מתפעל את הערוץ?

  • @rimoch1976
    @rimoch1976 5 років тому +16

    צמחה לי העורלה מחדש מההרצאה הזאת. תודה!

    • @mapats2011
      @mapats2011  5 років тому +9

      ומה עם מה שמתחת לעורלה ? דבר לא התעבה ? אני אוהב את ההומור השנון שלך, ידידי כפיר

    • @rimoch1976
      @rimoch1976 5 років тому +8

      @@mapats2011 זקפה אני מקבל מטקסים של רבנים שעושים פולסא דינורא לכל המתנגד לרעינות שלהם

    • @mapats2011
      @mapats2011  5 років тому +9

      @@rimoch1976 איזה אושר לך. פולסה דינורא למתנגדי הרבנים, יש בטונות. חומר הויאגרה קטן עליהם

  • @motkirya6266
    @motkirya6266 5 років тому +8

    כל הסיפורים הללו, מופרכים ומצוצים מאצבע. זו המסקנה .. אין בהם אף טיפת אמת היסטורית

    • @lior1328
      @lior1328 5 років тому +5

      נכון מאוד !!!!

  • @moshebarda929
    @moshebarda929 4 роки тому +1

    שלום דוד.
    האם יש קשר בין המילים הקוראניות مُذَنَّب ו- مُذْنِب לבין המילה המקראית ערל?
    נבחן את הדבר
    مُذَنَّب مُذْنِب - היא מילה אחת מאותו שורש אותם אותיות שפשוט שינו לה את הניקוד ובכך יצרו מילה נוספת אשר קשורה לראשונה שממנה יצרו את השנייה.
    פירושם של המילים הם:
    مُذْنِب = חוטא
    مُذَنَّب = שיש לו זנב
    לעומת זאת
    המילה ערל היא מילה אחת שלא היה צורך לשנות וליצור מילה נוספת שתיהיה קשורה לה. כי למילה ערל יש לה שתי פירושים הדבוקים לה שהם:
    מפר הברית/חוטא לאלוהיו
    שיש לו בשר ערלה
    ערל : مُذَنَّب/مُذْنِب:
    מפר הברית / חוטא
    שיש לו בשר / שיש לו זנב
    ערלה.
    בשר ערלה זה איבר קדמוני שהיה לאבותינו הקדמונים.

  • @hadarnet7759
    @hadarnet7759 5 років тому +2

    אין בתפקיד לפסול את ספר יהושע , ברגע שזה סותר את דרכך
    "וַיַּעַשׂ לוֹ יְהוֹשֻׁעַ חַרְבוֹת צֻרִים וַיָּמָל אֶת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל אֶל גִּבְעַת הָעֲרָלוֹת."
    למה הוא היה צריך חרבות צרים?

    • @mapats2011
      @mapats2011  5 років тому +4

      אל נתאנאל הדר. ספר יהושע הוא אחד הספרים המאוחרים במקרא, למרות שהוא ממוקם מיד אחר התורה כדי לשוות לו חזות קדומה כביכול. ובין היתר, ספר יהושע נועד להחדיר (בהשפעה מצרית) את מנהג "המילה", כלומר חיתוך מעוגל באבר המין ולכנות במונח "עורלה" את העור המחפה את אבר המין. ועקב תעמולה מונותאיסטית זו, עם ישראל נפל שדוד ברשתו של מנהג מצרי ברברי זה. בקיצור, "גבעת הערלות" לא היה ולא נברא !

  • @motkirya6266
    @motkirya6266 5 років тому +6

    איני יודע כיצד האמנתי בהם בילדותי, אך אינני מאשים את עצמי ואף לא את אבי כי רובנו לא מודעים לדברים העומדים מאחורי הסיפורים האלו..

    • @mapats2011
      @mapats2011  5 років тому +6

      מסכים עמך צור. כולנו, בדרגה זו או אחרת, קורבנות של נארטיב חולני ושקרי. מכאן הדחיפות והחשיבות לצאת מהכלוב היהדותי אל הדרור העברי

    • @idomoheban3847
      @idomoheban3847 5 років тому +7

      אותך לא ניתן להאשים. כל אחד שנחשף לתעמולה זו בילדותו נלכד בה, לזמן כזה או אחר (מניסיון אישי). אך מי שלכד אותנו בכלוב הזה או סייע בלכידה בלי לבדוק לעומק את שורש המחשבה והמעשה, הוא האשם. מי יינתן (עם נון נעלמת) ונצליח תמיד להגיע לשורש הדבר ומשם, ואך ורק משם, לגבש את דעתנו עליו.

    • @mapats2011
      @mapats2011  5 років тому +4

      @@idomoheban3847 הידד על הניתוח הקולע והמבריק

  • @Jewish_Israeli_Zionist
    @Jewish_Israeli_Zionist 2 роки тому +2

    אני מצטער, זורם איתך על הכל, אבל עד השמוליק של עם ישראל. זה טו מאצ' בשבילי. אני אוהב אותו ככה 😅

  • @mideastruth
    @mideastruth 5 років тому +1

    סרטון יפה ומאיר עניים. כמה דברים:
    1. אם המנהג כולו נוכרי במקור אז כמעט בודאות שהוא הגיע מהשפעות מצריות, אך אם לפי הערכתך הוא אומץ בשלהי המאה ה7 לפנה"ס, כיצד אתה מצדיק את הקשר שלו לאחנתון, שחי כ700 שנה קודם לכן? בנוסף, על סמך מה הקביעה כי הוא הגיע דווקא בסוף המאה ה7 לפנה"ס?
    2. סמל ההקסגרם ("מגן דוד") לא בהכרח הגיע אלינו מהודו כי הוא נפוץ גם במקומות רבים נוספים, אם כי בהחלט רוב הסיכויים כי הוא הגיע כנראה בעקיפין משם דרך השפעות שהגיעו החל מתקופת האימפריה הפרסית. יש לציין שאפילו בסוף תקופת בית שני הוא לא היה סמל עיקרי ביהדות, וחשיבותו עלתה רק יותר מאוחר. המנורה היא סמל יהדותי הרבה יותר מקורי.
    3. מה בנוגע לסרטון המיוחל על השפה העברית והכתב העברי?
    4. תוכל לעשות סרטונים נוספים שעוסקים בהתעמקות דברים נוספים כמו טוטפות, ציצית ועוד? גם סרטון על נושא הכשרות נראה הכרחי ביותר.
    5. דבר הקשור הן לבלשנות והן להיסטוריה העברית: מה דעתך על האתר "מבצר האלה"? ומה דעתך על הכתובת הקדומה שנמצאה שם בשבר החרס?
    בנוסף, למיטב הבנתי, הכתב של העברית הקדומה או פרוטו-עברית (מה שמכונה פרוטו-כנענית או פרוטו-סינאית) הוא משמאל לימין - מדוע העברית העתיקה (הכתב העברי המקורי) הפכה להיות מימין לשמאל?

    • @mapats2011
      @mapats2011  5 років тому +4

      אל מידל איסט. 1. ציינתי כי מדובר בהשפעה של צאצאי תלמידיו של אח'נתון, אשר אבות אבותיהם ברחו לארץ ומצאו מקלט בירושלים. הכנסת "ברית המילה" נתקלה בהתנגדות חריפה מצד העברים והעברים-הישראלים, למרות החוגים המצומצמים שחייבו אותה בהשפעת אותם צאצאי תלמידי אח'נתון. ולכן רפורמה מצרית זו לנתקבלה. עד לשעת הכושר של המשבר של כיבוש וחורבן ממלכת ישראל, ואחר כל כיבוש וחורבן ממלכת יהודה אשר איפשרה לאותם חוגים ןגןרמחם מחייבי "הסרת העורלה", להשליט את המנהג המצרי ולחבר נראטיב המשייך את הסרת העורלה ל"אברהם, אבי האומה" כביכול. אולם המשבר,
      2. הסמל הזה קשור ל"מחזוריות היקום והחיים", לכן ניתן למצוא אותו בכל התרבויות והיבשות. וציינתי זאת כי אמנם הוא הוחדר לארץ מהודו (באמצעות הפרסים), אולם מדובר בסמל שאינו רק הודי. אני מסכים איתך כי המנורה היא סמל יהדותי הרבה יותר מובהק.
      3. הסרטון על הכתב העברי והשפה העברית יבוא.
      4. אכן יש נחיצות לדבר בצורה נרחבת על "תפילין,, "ציצית", "כשרות" (בשר\חלב ועוד), וגם על שמיטה, יובל, וכו'...
      5. ממצאי מבצר האלה חשובים מאד מכל הבחינות גם למען להשתיק את פיהם של המכחישים את קיומה של ממלכה מאוחדת ושל הקיום היהסטורי של דוד. אך בנוגע לשאלתך, למעשה נמצאו שם שתי כתובות : אחת כתובה משמאל לימין, והשניה מימין לשמאל. מכאן שלעברים לא היתה כל בעיה לכתוב בשני הכיוונים, ולפעמים להתחיל בימין ובסוף השורה להמשיך משמאל. שיטה זו נקראת ביוונית "בוסתפרון", כמדומני. וזאת מפני שהכתב העברי הקדום איפשר את הכתיבה הזאת בלא כל בעיה. הכתב היווני לקוח מהכתב העברי, ולכן גם הוא היה נכתב במקור הן מימין לשמאל והן משמאל לימין, או בשיטה המשולבת "בוסתפרון". בסופו של דבר, כיוון אחד נבחר מטעמי נוחיות. כנראה שבעם העברי, הימנים היו הרוב המוחץ, ולכן הכיוון הבלעדי ימין-שמאל אומץ. בשפה העברית אין אפילו מושג לאדם שמאלי, ובמקום זאת יש את הביטוי המשונה "אטר יד ימינו".

    • @mideastruth
      @mideastruth 5 років тому +1

      @@mapats2011
      בנוגע למה שאמרת ב1: אני מבין, אבל מה הראיות לכך? ועל סמך מה זה התחיל בסוף המאה ה7 בידיוק (ולא מאוחר יותר למשל)?
      אגב, מה ההשקפה של השומרונים על כל סוגיית המילה?

    • @mapats2011
      @mapats2011  5 років тому +3

      @@mideastruth כי סוף המאה ה- 7 בערך (לא נקבתי בתאריך מסויים) הוא תחילת הלחץ של ממלכת אשור וממלכת בבל על ישראל ויהודה. ומצרים החלה להרגיש מאויימת ושלחה חילות לתוך ממלכת יהודה וישראל. שתי הממלכות העבריות-ישראליות נמצאו במלקחיים בין שני הגושים האדירים האלה וכתוצאה מכך אף הפכו לעוינות זו לזו. זוהי תקופת משבר קשה ביותר המזמינה עוד לחצים ומטבע הדברים לחשיפה להשפעות מהחוץ. השומרונים ( במובן של "שומרי התורה והר גריזים"), כלומר השילוב של כוהני ירושלים מאוכזבים מירושלים ותושבי ממלכת שומרון הישראלים המקומיים שהושפעו ע"י אותם כוהני ירושלים המאוכזבים) מקיימים את ברית המילה, אולם בלא פריעה ומציצה הנהוגים אצל הרבנים הפרושים, אלא כפי הישראלים הקראים. אולם יש טענה של יוסף בן מתתיהו כי "השומרונים" אימצו את ברית המילה "כדי להציג עצמם כיהודים בפני אנטיוכוס"(אם הזיכרון שלי אינו מהתל בי- אני צריך לחפש את המקור

    • @mideastruth
      @mideastruth 5 років тому +1

      @@mapats2011
      תקן אותי אם אני טועה אך אלה שבאו לאחר אחנתון לא אהבו כל כך את רעיונותיו, ובנוסף לכך עברו 700 שנה, מה הסיכוי שאותה השפעה היא המשך ישיר ממנו?

    • @mapats2011
      @mapats2011  5 років тому +2

      @@mideastruth לא אמרתי כי אותם המצרים אשר באו אחר אח'נתון אהבו את רעיונותיו המונותיאיסטיות. נהפוך הוא, היו עוינים למונותיאיזם. אולם בנוגע לברית המילה לא היתה כל מחלוקת ביניהם. לכן צאצאי החוג האח'נתוני-המצרי אשר קיבל מקלט בירושלים ניצל הזדמנות החלשות ממלכת יהודה כדי לתגבר את השפעתו בנוגע למילה, אשר בעבר לא צלחה להם (מבלי שוויתרו עליה) ובאותה תקופה היתה להם שעת כושר לחדשה. ואל תשכח כי בעניינים תיאולוגיים, הזמן החולף כמעט לא מהווה מכשול ותפקיד. הרי יש כיום חוג המנסה לחדש את טכס אפר הפרה האדומה, אשר בוצע ביהדות לאחרונה לפני 2000 שנה. כך גם חוגים נוצרים מסויימים מנסים לחדש את זכר הולדתו של ישוע בפסח או בסוכות. ובאשלאם דעא"ש חידש את עונש המוות בשריפה אשר כמעט לא היה נהוג מעל ל-1000 שנה

  • @יהונתןגאון-ס3ס
    @יהונתןגאון-ס3ס 5 років тому +1

    סליחה אבל לא כל כך הבנתי. אתה מביא דוגמאות לכך שברית המילה היא דבר מוחשי אבל אומר שהם לא מוכחים היסטורית ואז אומר שאין בכל התנך אזכור בדרך אגב לברית המילה? הרי גם אם היה אזכור בדרך אגב היית אומר שזה לא מוכח היסטורית.

    • @mapats2011
      @mapats2011  5 років тому +6

      אל יהונתן גאון. אינך מדייק. אמרתי כ"הסרת העורלה באבר המין" היה נפוץ מאד ודבר מוחשי אצל המצרים ובחלקים מיבשת אפריקה. אך אצל העברים הקדומים, "הסרת העורלה באבר המין", לא היה טכס כזה. והם אף התנגדו לו. ברבות הימים, מנהג זה הוכנס בהדרגה אצל הישראלים דרך השפעת כת ירושלמית פרו-מצרית. ועם התפשטות המונותאיזם היהדותי המאוחר טכס "ברית מילה -הסרת העורלה", התקדש. אולם כל ההשפעות האלה (מצרית או ההתנגדות של העברים ושפתם) ניכרות במקרא. ולכן הבלבול והערפל השוררים במקרא המעניק את המושג "עורלה" לעניינים שונים ומשונים, אשר להם אין כל קשר ל"ברית מילה" במובן של הסרת עורלת אבר המין

    • @יהונתןגאון-ס3ס
      @יהונתןגאון-ס3ס 5 років тому +1

      @@mapats2011 מאיפה אתה יודע שלא היה אצל העברים הקדומים ברית מילה

    • @mapats2011
      @mapats2011  5 років тому +4

      @@יהונתןגאון-ס3ס עיין מחדש בסרטון ותבין מדוע יש ספק רב מאד בנדון עד כדי שלילת הדעה כי העברים הקדומים בצעו ברית מלה של הסרת העורלה באבר המין. אין כל ראיה ארכיאולוגית-אפידגרפית על ביצוע טכס זה מחוץ לאסופת המקרא, ואך בבחלקים בלבד, ואשר גם הם כתובים ברובם בצורה מעורפלת ולא ברורה. כל מסד הממצאים וחוסר ממצאים, מביא למסקנה ההגיונית שהעברים הקדומים לא ביצעו "ברית מילה" כטכס הנהוג והמוכר אז והיום

    • @rinapaz2972
      @rinapaz2972 Рік тому

      @@mapats2011 13:49

  • @moshebarda929
    @moshebarda929 4 роки тому

    שלום דוד.
    בקשר למונח "מילה" שציינת שאינה מוזכרת בתנ"ך, לדעתי מקורה הגיעה מהמילה 'מולת' ("חתן דמים למולת").
    אם אנחנו מחליפים את האות ו' באות י' במילה 'מולת'
    כפי שאפשר לשחק עם אותן האתיות ו' ו-י' ולהחליף ביניהן כך לדעתי עשו במילה הזו.
    החליפו את האות ו' באות י' ומה שיצא
    'מילת' ברבים למונח 'מילה' ביחיד.

    • @mapats2011
      @mapats2011  4 роки тому +2

      אל משה ברדה. הסברתי זאת בסרטון.

  • @sjepeto
    @sjepeto 3 роки тому +2

    אדם המכחיש את התורה ואת הבורא, ברור שיכחיש גם את ברית המילה.

    • @ינאיכנען
      @ינאיכנען 3 роки тому +4

      בסדר ואתה מכחיש את האפשרות להשתמש במוח שלך ובהיגיון הישר אז ברור שתצדיק התעללות בתינוקות חסרי ישע.

    • @lostinstrumentalsproject7343
      @lostinstrumentalsproject7343 2 роки тому +1

      אוי אוי אוי מכחיש את התורה ואת ה״בורא״ איזה מפחיד וווווו אני משקשק מיהוה הכל יכול כיביכול

  • @שליוזו-ארץ
    @שליוזו-ארץ 5 років тому

    החיתוך לא היה בבשר ערווה (איבר המין), כי אם בבשר ערלה (זנב).

    • @mapats2011
      @mapats2011  5 років тому +4

      שלום שליו זו-ארץ. אשמח אם תבאר ותרחיב את דבריך

    • @moshebarda929
      @moshebarda929 5 років тому +1

      @@mapats2011 שלום דוד.
      פירוש בקצרה מקווה שאהיה מובן.
      בספר דברים נכתב:
      שהאל יתן לבני ישראל את הברכה ולא את הקללה כאשר ילך בדרכיו.
      "ונתנך יהוה לראש ולא לזנב והיית רק למעלה ולא תיהיה למטה כי תשמע אל מצוות יהוה אלהיך לשמור ולעשות".
      ציטוט זה מדבר על עם (רבים)
      אך בפועל מדבר על שתיי דמויות מתוך המקרא שעליהם נכתב הציטוט
      ואלו הן:
      אברהם שהאל נתן עליו ברכה ועשה אותו לאב המון גויים(לראש) כי שמע בקול אלהים.
      והנחש שהאל קילל אותו והפך אותו לזנב כי לא שמע בקול אלהים.

    • @mapats2011
      @mapats2011  5 років тому +5

      @@moshebarda929 שלום משה. איני עוסק בפרשנות מסטית של התורה. הפסוק שצטטת מדבר על עם בני ישראל כהגדרתו בתורה, וגם על ההגדרה הזו של התורה, אני חולק. כל טוב

  • @נתןיפלח
    @נתןיפלח 3 роки тому

    כתוב בתורה לעשות ברית מילה בספר בראשית אברהם אבינו הוא הראשון איך אתה אומר לא כתוב בתנך מיתפלא עליך

    • @tengizzvitiashvili479
      @tengizzvitiashvili479 3 роки тому +2

      אל תתפלא עליו תתפלא עליך, הוא אומר לא מופיע המילה, '' ברית מילה '', שים לב להסבר.

    • @נתןיפלח
      @נתןיפלח 3 роки тому +1

      תיקרא טוב מה כתוב אתה לשמונה ימים כל זכר למול אותו נו אז הבעיה אני צריך את המרצה הזה תועמלן של המיסיונרים הנוצרים להבין מה לחתוך ? אנחנו עושים את זה 3800 שנה אל תידאג לא תעינו יודעים בדיוק מה לחתוך

    • @tengizzvitiashvili479
      @tengizzvitiashvili479 3 роки тому +5

      אתה מכור לדעותיך ואוהב לשמוע את עצמך, ולצערי זה עושה אותך אטום וסתום לכל דבר אחר, אם אין לך תשובה עניינית אל תענה.