Waarom verdampt je spaargeld?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 19 сер 2024

КОМЕНТАРІ • 55

  • @TestTest-eb8jr
    @TestTest-eb8jr 2 роки тому +23

    De vraag is dus fundamenteel onbeantwoord gebleven, inflatie is een symptoom en niet de oorzaak van prijsstijging(en)

  • @NicoSmets
    @NicoSmets 2 роки тому +4

    Die 3 redenen aan het begin van de video lijken mij eerder symptomen, en geen redenen.

  • @TomBroenink
    @TomBroenink 2 роки тому +4

    Wat wel eens wordt vergeten in de inflatiediscussie is dat je schulden ook automatisch minder waard worden. Als je een hypotheek of hoge studieschuld hebt - die in principe altijd een vast rentepercentage hebben - dan gaan je schulden ook omlaag. Het zou dus kunnen dat mensen met een hoge schuld die ze moeten terugbetalen over een periode van 30 jaar er onderaan de streep niet per se op achteruit hoeven te gaan. Paradoxaal genoeg komen mensen met een schuld er dus beter van af dan mensen zonder schulden.

  • @youribuil6312
    @youribuil6312 2 роки тому +20

    Best universiteit van Nederland, volgens mij zijn jullie de nummer één oorzaak voor de inflatie vergeten? Namelijk dat de geldkraan al jarenlang wagenwijd openstaat en nu met corona al helemaal. Hoe staan jullie daartegenover?

    • @rikderks5099
      @rikderks5099 2 роки тому +2

      Dit dus.

    • @Koekwaus16
      @Koekwaus16 2 роки тому +4

      De geldkraan is één van de (belangrijkste) factoren. Wanneer deze harder openstaat dan nodig (zogenaamde monetaire regel van Friedman) zul je dus ook meer inflatie zien dan gewenst. De open geldkraan is dus inderdaad een noodzakelijke voorwaarde voor de inflatie van vandaag, maar niet de enige voorwaarde. De opeenstapeling van factoren zoals beschreven in de video - zoals aanjagende vraag, energieprijzen, stijgende kosten vanwege gebrekkige leverketen, etc. - bepalen de timing van dit effect. De open geldkraan is gebruikt om de economie niet tijdens corona in een recessie te laten komen, en dat betaalt zich vandaag de dag uit in hogere prijzen. Het is een opeenstapeling van al deze dingen.

    • @wowjack8944
      @wowjack8944 2 роки тому +6

      Deze wordt letterlijk vermeld op 3:45.

    • @alexd7466
      @alexd7466 2 роки тому

      @@Koekwaus16 Geld printen om de economie te 'stimuleren' is net als een taart in meer stukjes verdelen om de honger in de wereld te bestijden. Er is geen hogere wiskunde voor nodig om in te zien dat die logica daarvoor geen stand houdt.
      Je haalt bovendien oorzaak en gevolg door elkaar: door de overdaad aan geld (stimulus) raakt de markt verstoort en ontstaan ongezonde bubbels (huizenprijzen en aandelen bijvoorbeeld), wat weer leidt tot mis-allocatie en zinloze investeringen omdat het geld een bestemming moet hebben - wat zorgt voor verslechtering van de economie. Oftewel: de productie verslechtert, en tegelijk is er meer geld beschikbaar; de producent hoeft niet te innoveren want de klant betaalt toch wel. En slechte bedrijven blijven kunstmatig in leven, wat ook niet goed is.
      Bovendien, een andere oorzaak van inflatie is dat lenen gratis is - vooral voor bedrijven en overheid.

    • @UniversiteitvanNL
      @UniversiteitvanNL  2 роки тому +9

      Hi Youri, we hebben je vraag voorgelegd aan de wetenschapper. Hij zegt het volgende:
      “Het klopt inderdaad dat ‘de geldkraan’ een van de belangrijkste redenen is waarom er nu inflatie is. De geldkraan bepaalt de hoeveelheid geld in een economie (zie minuut 2:00 en 3:56 van filmpje). En hoe meer geld in de economie, hoe meer inflatie. We zijn deze oorzaak dus niet vergeten. Te hoge inflatie betekent simpelweg dat de geldkraan te hard open staat. Zoals je zelf aangeeft staat de geldkraan behoorlijk open. Dit is niets nieuws want dit is al jaren zo. Het filmpje legt uit waarom dit nu pas tot inflatie leidt. Want als de geldkraan echt de enige oorzaak zou zijn, dan zouden we die hoge inflatiecijfers al jaren moeten hebben. Dit is natuurlijk niet zo, de inflatie stijgt nu pas vanwege de eerste twee factoren uit het filmpje. Deze bepalen de timing van inflatie, maar zoals je terecht opmerkt: het begint bij de geldkraan.” Hoop dat je vraag hiermee goed beantwoord is. Groetjes, Team UvNL

  • @SADRailsim
    @SADRailsim 2 роки тому +6

    De olifant in de kamer is natuurlijk wat jullie niet (mogen) benoemen.
    Print print print…

  • @jeroensomers4189
    @jeroensomers4189 2 роки тому +6

    Charan! Tof wat je allemaal hebt bereikt in je vak, ga zo door man!

  • @TheDonFB
    @TheDonFB 2 роки тому +15

    Omdat ze geld blijven drukken

    • @bigtoun
      @bigtoun 2 роки тому +1

      Dat wou ik precies ook zeggen

    • @winay2376
      @winay2376 2 роки тому +2

      Dat zeggen ze natuurlijk niet

    • @laser5695111
      @laser5695111 2 роки тому +2

      Ongelooflijk dat dit niet aangehaald wordt.

  • @wellerman8706
    @wellerman8706 2 роки тому +2

    Beste landgenoten, het wordt tijd dat ik deze zinkende schip ga verlaten en ga verhuizen naar een mooi warm land bijvoorbeeld Cuba.
    Inflatie to the moon🚀🚀🚀🚀🚀

  • @RolandV3922
    @RolandV3922 2 роки тому +1

    Op het 'deflatie is een nachtmerrie voor economen' verhaal is ook nog wel iets af te dingen: in de markt voor electronica worden goederen al decennia lang goedkoper of meer functioneel, maar dat weerhoudt de consument er niet van om massaal elektronica te kopen. Dus hoe zit dat dan ?

  • @finnvissah_
    @finnvissah_ 2 роки тому +5

    Wat ik alleen niet snap, logischer wijs worden we als mensheid, steeds beter in het produceren van producten. Dan zou je toch denken dat er geen inflatie is of deflatie?

    • @enoordman
      @enoordman 2 роки тому +3

      Maar we consumeren ook steeds meer en daarbij groeit de middenklasse in groeilanden dus de eerste 10 jaar zal er zeker een tekort aan alles zijn. De ECM heeft de geldpers dit jaar enorm overuren laten draaien en op een economie die feitelijk krimpt meer geld gedrukt dus jou en mijn geld is reeds veel minder waard en de rente is negatief. Wat de spreker dus beweerd dat het in NL allemaal niet zo snel gebeurd... ik moet dat nog maar zien. Een buffer in bv. Goud, Crypto, Horloges, Wijn of andere kostbaarheden is zeker aan te raden. En als je al geld hebt wil niemand dat waar je nog niet zo lang geleden 3% kreeg van een spaarbank gaat je dit volgend jaar -0.5% kosten maar de centrale banken doen het uitstekend in NL/EU :)

    • @UniversiteitvanNL
      @UniversiteitvanNL  2 роки тому +3

      Hi Finn, we hebben je vraag voorgelegd aan de wetenschapper. Hij zegt het volgende:: “Wanneer producten goedkoper worden is er inderdaad sprake van deflatie. Dus wat je zegt klopt helemaal! Ook is dit maar een deel van het grote verhaal. Wanneer wij bijvoorbeeld goedkoper Tv’s kunnen produceren merkt de consument dit in de portemonnee. De prijzen kunnen hierdoor dalen. Over het algemeen is elektronica de afgelopen decennia ook echt goedkoper geworden. Maar er zijn juist ook veel goederen en diensten die duurder worden: zorg, scholing, energie, etc. Het werkt dus twee kanten op. De inflatie die wij opmerken is het totaaleffect.”

  • @ThunderBassistJay
    @ThunderBassistJay 2 роки тому +1

    De rente is historisch laag. Lenen is dus relatief goedkoop. Dit werkt inflatie in de hand.

  • @udntknw001
    @udntknw001 2 роки тому +1

    Maar bezit je een huis dan gaat die gewoon met 80000 gemiddeld in waarde omhoog volgens statistieken van afgelopen jaar, zoveel verdienen de meeste mensen niet eens netto in een jaar.

  • @hjd5973
    @hjd5973 2 роки тому +3

    Hebben we niet al te maken met hyperinflatie? Als je met een normaal loon geen normaal huis kan kopen? En wat te denken van verscheidene 'verbaasde' krantenkoppen over tweedehands auto's en pokemon kaartjes die extreem in 'waarde stijgen'? Of is gewoon het geld niks meer waard?

    • @UniversiteitvanNL
      @UniversiteitvanNL  2 роки тому +5

      Hi HJ, we hebben je vragen voorgelegd aan de wetenschapper. Hij zegt: “Op dit moment hebben we te maken met zo’n 5-6 procent inflatie op jaarbasis. Weinig economen zullen dit hyperinflatie noemen. Over de exacte definitie van hyperinflatie valt te twisten; de ene zegt een waarneembare dagelijkse stijging van prijzen, de andere wijzen op 50 procent inflatie, en zo zijn er nog meer ideeën over wanneer hyperinflatie nou precies plaatsvindt. De realiteit is dat op dit moment de inflatie in Nederland bij lange na niet in de buurt komt bij deze definities. Dus de inflatie is vandaag hoger dan gebruikelijk, maar niet hyper.
      Inflatie betekent dat het ‘algemeen prijspeil’ toeneemt. Het klopt dat geld dus minder waard wordt: over het algemeen. Hiermee bedoelen we dat een mandje van consumptiegoederen die ons consumptiepatroon moet weergeven (het zogenaamde CPI) duurder wordt. Dit wordt door het CBS gemeten en berekend. Wij geven nou eenmaal relatief weinig van ons inkomen (als gemiddelde Nederlander) uit aan pokémon kaarten en andere goederen waarvoor zeldzaamheid geldt (in economentaal: een perfect inelastische aanbodscurve). Voor tweedehands auto’s komt het doordat er een tekort aan nieuwe auto’s is. Lagere productie vanwege corona betekent meer vraag naar tweedehands auto omdat mensen niet willen wachten op die nieuwe. Meer vraag betekent een hogere prijs. Dit soort zichtbare effecten zijn dus maar een (klein) deel van het consumptiemandje van de gemiddelde Nederlander.
      Tot slot, huizenprijzen worden niet meegenomen in de berekening van inflatie door het CBS. Het idee is dat een huis geen consumptiegoed is maar een investering (in kapitaal) want het is waardevast. Je kunt een huis namelijk ook verkopen (met winst) ondanks dat je er in gewoond hebt. Huur neemt het CBS wel mee. Ondanks deze goede reden is natuurlijk niet iedereen het eens met de keuze om huizenprijzen uit het mandje te laten. Zoals je zelf zegt, zo kan er verborgen inflatie optreden door de keuze van het CBS. Hier komt ook nog een bovenop dat lonen vaak niet zo hard stijgen als andere vergoedingen zoals inkomen uit waardestijging van onroerend goed, huur, aandelen, winst, dividend, etc.. Hierdoor is het door de jaren heen veel moeilijker geworden om met loon uit arbeid een huis te kopen dan wanneer jij je geld op een andere manier verdient. Kort gezegd: de kapitaalbezitter neemt steeds een grotere deel van de taart. Maar let wel op: dit staat los van inflatie.”

  • @a.bakker64
    @a.bakker64 2 роки тому +1

    Pensioenen worden al 15 jaar niet meer geïndexeerd. Kost mij nu al 20.000 euro.

  • @evenserieus1
    @evenserieus1 2 роки тому +1

    Bedankt

  • @Satoshinakamoto2009
    @Satoshinakamoto2009 2 роки тому

    40 procent bijgedrukt van het totale aandob aan fiat valuta in de afgelopen 18 maanden zien jullie niet dat ze hun eigen valuta aan het vernietigen zijn

  • @RTLZ
    @RTLZ 2 роки тому +1

    Kende gij bitcoin ?

  • @burtiboxyp5770
    @burtiboxyp5770 2 роки тому +1

    heel informatief

  • @alphadream953
    @alphadream953 2 роки тому +1

    te weinig views dit, goede video

  • @Crepitom
    @Crepitom 2 роки тому +3

    “Onze centrale bank onafhankelijk is…”

  • @mohammedabdullah3335
    @mohammedabdullah3335 2 роки тому

    Goud en zilver zijn de beste middelen om te sparen
    Ook als er straks geen internet is heb je de goud en zilver bij de hand
    BTC is show voor eventjes maar goud blijft zijn waarde houden

    • @JesseSGoossens
      @JesseSGoossens 2 роки тому

      Goud en zilver zijn mooi maar wel beetje zwaar. Crypto kan je in een mum van tijd over de andere kant van de wereld sturen.

    • @beleggenvandezitbank8085
      @beleggenvandezitbank8085 Рік тому

      Enige nadeel is dat goud en zilver zelf niks opleveren, beter om bijvoorbeeld in dit geval land te hebben dat bewerkt of verpacht kan worden.

  • @kakrekaut
    @kakrekaut 2 роки тому +1

    Beste Universiteit van Nederland,
    Waarom zou deflatie een nachtmerie zijn voor onze economie? Als er veel geproduceerd wordt, zal dit leiden tot extra concurrentie en dus ook lagere prijzen, wat gunstig is voor de consument. Daartegenover kunnen bedrijven en overheden ervoor kiezen de lonen niet te laten stijgen. Ik ben benieuwd naar jullie reactie. Alvast bedankt.

    • @jaro551
      @jaro551 2 роки тому

      Bij deflatie stellen mensen hun aankopen uit, omdat ze weten dat de prijzen telkens dalen. Dus je wacht bijvoorbeeld nog een hele tijd langer voordat je een auto koopt die nu 10.000 kost, omdat als je wacht de auto misschien maar 9.000 kost. Dit is wat we absoluut willen voorkomen, omdat de economie draait op consumptie. Als de autofrabrikant geen auto's meer kan verkopen gaat die namelijk failliet.
      Vandaar ook de reden dan men een inflatie net onder de 2% wil hebben. Dit stimuleert consumptie (Prijzen worden steeds hoger dus koop je nu best) en het is ook niet zo hoog dat men niks meer zou kunnen betalen.
      Je hebt inderdaad gelijk dat dit voordelig voor de consument zou zijn, zolang er aanbod is allesinds. Als er continu deflatie zou zijn is het natuurlijk niet meer rendabel voor een bedrijf om te verkopen en heb je dus ook niks als consument.
      Ik ben geen specialist, maar slechts een student dus het is altijd best dat je nog extra informatie zoekt om een betere kijk op het onderwerp te krijgen.

    • @justaguy6903
      @justaguy6903 2 роки тому

      Ik heb inderdaad liever goedkopere producten dan duurdere. Het is ook een fabeltje om overheidsbeleid te "rechtvaardigen".

    • @justaguy6903
      @justaguy6903 2 роки тому

      @@jaro551 er is letterlijk niemand die dat doet. Het is een fabeltje van de overheid in eigen belang.

  • @dubiousName
    @dubiousName 2 роки тому

    En ik maar denken dat wetenschappers weten dat het "almaar" is en niet "alsmaar" …

    • @UniversiteitvanNL
      @UniversiteitvanNL  2 роки тому

      Hi Dick, voor zover wij weten, mag het allebei ;) onzetaal.nl/taaladvies/almaar-alsmaar

  • @emdje
    @emdje 2 роки тому +1

    Hmm slecht verhaal zoals hieronder al vaker vernoemd is reden nummer één toch die geldprinter die constant staat te blazen.

  • @basal757
    @basal757 2 роки тому

    Economen zijn the evil 😈

  • @janklaas6885
    @janklaas6885 2 роки тому

    🇺🇳3:56
    🤓 goed om te weten.