Çocuk ve Felsefe

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 24 бер 2020
  • #melikeacar #nihankaya
    / carmelca
    mrs_elenk?...
    -
    / nihanka7
    / nihanka

КОМЕНТАРІ • 17

  • @berkcanturk8306
    @berkcanturk8306 4 роки тому +7

    Yayınlarınız bizim için bir hazine, 21 yaşında MBG okuyan bir üniversite öğrencisiyim fakat psikolojiye de ilgim var ama maalesef 1 yıl öncesine kadar hiçbir şekilde çocuk hakkında okumamıştım, ilk olarak sizin İyi Toplum Yoktur kitabınızla ve kaynakçasıyla okumaya başladım ve sonra bu kanalı keşfettim, çok teşekkürler.

  • @zehrapeksen2699
    @zehrapeksen2699 4 роки тому +7

    Her UA-cam u açtığımda kendimi sizde buluyorum. Yine harika sohbet. Zil de açıldı yeni videolar için sabırsızlanıyorum :)

  • @elifela8195
    @elifela8195 2 роки тому +2

    Okul Öncesi Öğretmeni olarak sizden öğrendiklerim doğrultusunda çocuklara ve velilere ışık tutuyorum. İstersek her şey değişir inanıyorum buna kendimi bildim bileli ve bana düşeni yapmaya çalışıyorum her defasında 💪 çocukların içindeki cevheri çıkarmalıyız özellikle bu yaş aralığında başlıyor her şey bence✨

  • @sevalbinici7459
    @sevalbinici7459 4 роки тому +6

    Merhaba, ben Türkçe öğretmeniyim. Sizin de anlattığınız sebeplerle sahada öyle yalnız hissediyorum ki... Ama sizi dinledikçe motivasyonum artıyor. Bazen içimde şüpheye sebep olan yalnış mıyım acaba sorularını yanıtlamama yardımcı oluyor.
    Ben çocuklara okuma listeleri yapmıyorum bunu çok yanlış buluyorum. Genellikle birbirimize kitap ikram ediyoruz. Ve ikramı kabul etmek zorunda değiliz. Bunu hepimiz biliyoruz. Ne yazık ki bazı çocuklar okumak için benim onlara bir ödev vermemi bekliyorlar. Bu sebeple en baştan kendi okuma ve okumaya mentörlük etme yöntemlerimin ne olduğunu anlatıyorum.
    Çocukların ne okuyacağına çok çok müdahale ediliyor. Hem de okuma zevkine varmamış insanlar tarafından. Bunu çok acıklı buluyorum. Yaş seviyesi uygunluğu vs. Çocuklar tadına bakmak isterse bakabilir ve bitirip bitirimeyeceğine karar verebilir. Bazen bazı çocuklar ilkokuma kitaplarından hoşlanıyorlar. Ortaokulda bunları okumaya devam ediyorlar ya da bir bakıyorum dünya klasiklerinden okumayı tercih eden bir çocukla karşılaşmışım. Asla müdahale etmiyorum. Sizin de söylediğiniz gibi bu polislik yapmak. Eğer aileler çocuklarının okuduğu kitap konusunda rahatsızlarsa bu genellikle ergenlik çağı çocuklarının okuduğu popüler kültür ürünü kitaplar oluyor, beraber okumalarını tavsiye ediyorum. Ama aileler bu fikre sıcak bakmıyor. Siz okuyun diyorlar. Sorumluluğu bana bırakıyorlar...
    Zaten okuma zevki zamanla kendiliğinden oluşuyor.
    Sizin bahsettiğiniz bütün kitapları etkinliklerimde kullanıyorum, çok güzel dinleme - konuşma etkinlikleri çıkıyor ortaya. Çocuklar birbirlerinin klişelerini çok güzel yıkıyorlar ben sadece kolaylaştırıcı olmaya çalışıyorum.
    Bütün bunları size yazmamın sebebi şu : Çocuklara hayatlarındaki bazı yetişkinlerin dikte ettiği şeyleri görmezden gelebileceğini nasıl anlatabiliriz? Sizler anne, baba ya da öğretmenlerin çocuk için nasıl da bir varlık sebebi olarak algılandığını zaten biliyorsunuz. Yetişkilere çocukla ilgili yanlış davrandığını söylemek çok zor. Tepkiler çok çok yıkıcı oluyor. Ama çocuk istismara uğradığının farkında oluyor. Adının istismar olduğunu bilmese de. Böyle bir durumda çocuğa "Bütün Çocuklar İyidir" demenin başka başka yolları var mıdır? Reçete değil ama tavsiye edeceğiniz kaynaklar var mı?

    • @melikeacar8304
      @melikeacar8304 4 роки тому +4

      Bütün Çocuklar İyidir demenin Rousseau'ya kadar yolu var. Felsefik bir tartışma bu. Henüz Türkçe'ye çevrilmedi ama Alison Gopnik'in The Gardener and The Carpenter kitabını öneriyorum. Belki kamuoyu baskısı oluşturulursa Türkçe'ye çevrilir.

  • @binaligorer3638
    @binaligorer3638 3 роки тому +2

    Yaptığınız konuşmalarda geçen kitapları ismi ve yazarı ile yorum bölümüne yazarsanız daha faydalı olacağını düşünüyorum . isteyen bu kaynaklardan yararlanabilir

  • @hermesele
    @hermesele 4 роки тому +1

    "Emerging Adulthood" kavramı beliren yetişkinlik olarak çeviriliyor Melike Hocam. Ben bir okul psikolojik danışmanı olarak şöyle bir şey sormak istiyorum çünkü ailelerin bu kavramı ihtiyaç dışı fazlaca kullandığına şahit oluyorum. Belki sizi takip eden insanlar için de faydalı olur. Erken ergenlik nedir? Erken ergenlik durumunun ilkokul çağında olan bir çocuğun yaşama sıklığı konusunda araştırmalar neler söylüyor? Ergenlik dönemi ile çocuğun kendi otonomisini geliştirme çabasının örtüşen yanları nelerdir? Teşekkür ederim.

    • @melikeacar8304
      @melikeacar8304 4 роки тому +3

      Erken ergenlik 10-14 yaşları arasındaki döneme deniyor. Ergenliğin ilk işaretleri 10'lu yaşların başında kendini gösteriyor. Kızlarda oğlanlara göre genellikle daha önce ortaya çıkıyor bu işaretler. Dünya genelinde bir trend kız çocuklarının ilk adet görme yaşının giderek düştüğünü gösteriyor. Dolayısıyla 9 yaşında adet gören kız çocukları bile var. Türkiye'de ortalama 12.7. Çocuklar hem fiziksel olarak büyüdükçe, hem de sosyal-duygusal ve bilişsel olarak geliştikçe daha fazla özerklik istiyor. Umarım yanıtlayabildim sorularınızı. Teşekkürler.

  • @zehrapeksen2699
    @zehrapeksen2699 4 роки тому

    Çocukta kıskançlığı özellikle kardeş kıskançlığını gelişim psikolojisi açısindan ele alabilir misiniz??? Kıskanan çocuğa nasıl yaklaşabiliriz? Mesela 2 yaşındaki oğlum 3 aylık kardeşine vuruyorsa, neler yapabilirim? Yaşı itibariyle normal mi ne zaman geçebilir???

    • @melikeacar8304
      @melikeacar8304 4 роки тому +3

      Eminim çok yoruluyorsunuzdur, gece uykusuzluğu ve 2 çocuk hele de eve hapis olduğumuz şu günlerde çok zor olsa gerek. Ve umarım eşiniz destek oluyor, ebeveynlik yükünü eşit paylaşıyordur. Uzaktan ancak şu önerilerde bulanabilirim. Ne sizi ne de çocuğunuzu tanıyorum çünkü. Büyük olanın çok üstüne gitmeden sana birisi vursa nasıl hissedersin diye bir sorabilirsiniz bakalım. Bir de tabii mutlaka büyük olanla küçük olan olmadan geçirdiğiniz bir özel zamanınız olsun. Mesela küçüğü babaya bırakın bir 20 dakika ve büyükle oyun oynayın. Aynı şeyi baba da yapsın.

  • @marciagarquez5508
    @marciagarquez5508 4 роки тому +1

    Aaa anlattığınız Avukat Esra olayı beni çok şaşırttı

  • @nursahylmaz404
    @nursahylmaz404 4 роки тому +2

    sohbetinizin başlığı yanlış olmuş.

    • @melikeacar8304
      @melikeacar8304 4 роки тому +2

      Sizin öneriniz ne olurdu, Nurşah Hanım?

    • @nursahylmaz404
      @nursahylmaz404 4 роки тому +1

      @@melikeacar8304 Benim ilgimi çeken çocuk ve felsefe başlığı idi ve felsefe ile az ilişkilendi. Çocuk felsefe ya da çocuklarla felsefe yapabilme olanaklarından daha çok konuşmanızı dilerdim...

    • @melikeacar8304
      @melikeacar8304 4 роки тому +4

      @@nursahylmaz404 Merhaba. Şöyle cevap vereyim. 1. Ben çocuklarla felsefe uygulayıcısı değilim ama çocuklarla felsefe yapılacağını, bunun önünde hiçbir engel olmadığını söylüyorum. 2. Bunu bana söyleten de benim çocuk felsefem. Yani bizim tartıştığımız çocuk nedir sorusuna değişik felsefik yaklaşımlar. Ve bu felsefik duruşumuza göre çocuğa karşı ya da çocukla birlikte konumlandırıyoruz kendimizi. Bir felsefik yaklaşım çocuk öcüdür, kötüdür diyor, bir başkası toplumun refahı için sıkı şekilde disipline edilmesi gerektiğini söylüyor. Bunları konuştuk Nihan'la. O mesela bütün çocuklar iyidir derken bir felsefik çerçeveden bakıyor. Umarım anlatabilmişimdir:)

  • @marciagarquez5508
    @marciagarquez5508 4 роки тому

    Anne olmak isteyenlere önerileriniz ne olabilir