Cum protejam releul de monitorizare tensiune monofazat, la supratensiunile de defect? - DEZBATERE

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 11 гру 2024

КОМЕНТАРІ • 102

  • @mariusraducosarca5624
    @mariusraducosarca5624 2 роки тому +4

    Foarte bună observația și e explicația, o seară bună !🤘✌️👍

  • @DanielDOBREA
    @DanielDOBREA 2 роки тому +12

    buna observatia! ma uitam acum pe caracteristicile la toate variantele de protectii, pe care le stiu eu, (eti,finder,schneider, digitop) si am gasit ceva interesant la digitop...cica toate releele lor monofazate/trifazate functioneaza la tensiuni intre 50-400V.

  • @liviuprecup4447
    @liviuprecup4447 2 роки тому

    Interesantă observația. Mulțumim, sănătate...

  • @valentinmarasescu276
    @valentinmarasescu276 2 роки тому +1

    Salut! Bun subiect si excelenta prezentare! Cam orice echipament electronic, pentru protectia sa la supratensiune, foloseste varistoare. Varistoarele au rolul de a scurtcircuita bornele de alimentare, atunci cand se depaseste tensiunea de prag, rezultand declansarea MCB-ului sau a fuzibilului. Deci este corecta utilizarea ambelor tipuri de protectie, dar nu de 6A :) Avand in vedere experienta vasta a producatorilor, ar trebui sa fi luat in calcul o plaja mai larga a tensiunii monitorizate, pentru ca nu costa o avere acest lucru. Succes!

  • @eugeniusbocas
    @eugeniusbocas 2 роки тому +5

    Buna ziua, nu am stat sa citesc toate comentariile, de aceea daca s-a mai discutat ce voi propune imi cer scuze.
    Bobina are un crent nominal de functionare in regim normal, sa zicem 100 mA.
    Se poate inseria cu aceasta bobina o siguranta fuzibila (eventual rapida) de 150 mA, care se va arde cand se va ajunge in situatia descrisa in videoclip.
    Cu stima.

  • @simicidoru9525
    @simicidoru9525 2 роки тому +1

    Foarte frumos filmulețul 👍🏼👍🏼

  • @deniss2054
    @deniss2054 2 роки тому +4

    Musai trebuie sa faci un video si despre protecti la supratensiune de origine atmosferica

  • @hardsoft21
    @hardsoft21 2 роки тому +17

    Salut Adrian. Observatia e corecta si nu te inseli cu nimic in prezentarea facuta. Singura problema este ca astfel de cazuri se intampla foarte rar, dar ATENTIE se intampla.
    Personal prefer un releu min-max pt monitorizare tensiune plus putere ( are si functia de limitare de putere ), nu costa o avere si lucreaza in plaja 50-450V. Deci sansa ca sa se arda este destul de mica. A doua varianta este DIGITOP-ul, pe el scrie la fel - max 400V.
    Sa nu uitam ca in timp si echipamentele tip DIGITOP se decalibreaza sau ajung sa se arda. Din acest motiv la o anumita perioada de timp trebuie verificate si calibrate sau schimbate.
    Stiu ca prietenul Stefan e mare fan releu monitrizare faza si contactor dar nu inseamna ca are mereu dreptate. Ca oricere din noi si el este om si se poate insela. Din acest motiv spun RESPECT PENTRU AMANDOI - si tie si lui. Aveti amandoi dreptate ca trebuie sa protejam ce avem in casa si fiecare propune o varianata care are avantajele si dezavantajele ei.
    Va doresc succes si sa auzim doar de bine. Bafta!

    • @V8Pixel
      @V8Pixel 2 роки тому

      Salutare! Ce releu min max mai exact recomandați? Mulțumesc!

  • @stetnicolae2183
    @stetnicolae2183 2 роки тому +1

    F bună lecție 👍

  • @curentarul
    @curentarul 2 роки тому +4

    Ca un update la ce a prezentat Adrian Chelaru urmare a comentariului meu referitor la inutilitatea instalarii protectiei de 6A pe acel releu de monitorizare supra / sub tensiune, indiferent de curba, se va da reset la aceasta metoda si se va trece la o protectie fuzibila de 0,01A. Urmeaza vizite la clienti din partea tutror colegilor care copie metode de a realiza tablouri electrice de pe UA-cam fara a intelege pe deplin principiile de functionare. Este bine ca ne trezim.

  • @danionescu3818
    @danionescu3818 2 роки тому +3

    Buna seara. Din schema prezentata, se pare ca ai ales ca exemplu, pentru aceasta discutie , varianta efi/finder/.. . relee de protectie care nu asigura o putere mai mare de 6-16 A, relee de monitorizare care necesita si contactor atasat varianta preferata dar nu argumentata si de Stefan. Asa cum a scris si HARD SOFT atat tu cat si Stefan mai si gresiti.
    In cazul meu, de exemplu, dupa ce v-am urmarit pe voi, Pavel si multi altii, cat foarte multe teste facute de rusi cu relee de monitorizare, ( cu ajutorul lui GOOGLE translate) am ales si montat doar sigurante fuzibila FARA LED, releu ZUBR (RBUZ) D2t- 63 A + RCD63A- 30 mA, care deocamdata este decuplat).
    Am montat releul de protectie dupa ce am vazut la o cunostiinta , modul in care "despagubeste" ENELUL in caz de probleme.
    De ce? ( vazut in testele pe youtube ale rusilor - verificate absolut toate caracteristicile - adica teste supratensiune, subtensiune, amperaj, temperatura, timpi de declansare , etc)
    Nu necesita contactor. Rezista la 460V, Are protectie la supratensiune si subtensiune. Are protectie termica reglabila. Rezista putin dar rezista si la 130 A. Decupleaza la supra si sub tensiune in ~ 0.04 sec. Cost inainte de "scumpiri" 250 +20 lei transportul.
    Si acum,referitor la provocarea ta. ( cei de la Digitop au ( aveau ) reprezentanta in Romania si aveau ca si moto "mai bine protejezi decat repari.
    Pentru lipsa nul (~380...450V) sau subtensiune, un releu de monitorizare cu sau fara contactor, ar trebuii sa protejeze sau "crape" el pentru a-ti proteja electronicele din casa.
    Doua link-uri in care se testeaza "ruseste" relee de protectie.
    ua-cam.com/video/pmpK1NBm6Yc/v-deo.html
    ua-cam.com/video/KMewHkjcghs/v-deo.html

    • @florentinbarbieru5868
      @florentinbarbieru5868 2 роки тому

      Poți să-mi spui de unde ai comandat releul...?.. M-ar interesa unul rusesc fata de o chinezărie gen sinotimer... Aproape m-au convins testele din filmuleț.. Mulțumesc...!

    • @danionescu3818
      @danionescu3818 2 роки тому

      @@florentinbarbieru5868 Si am ales modelul nou cel care ocupa 2P(poli) . - 63 A

  • @Gascableaga2023
    @Gascableaga2023 2 роки тому +2

    Minimal operation voltage level at which **** will keep working, V - 100
    Maximal operation voltage level at which *** *will keep working, V 420

  • @Alex-kv3wm
    @Alex-kv3wm 2 роки тому

    Frumos explicat, mulțumesc 👍

  • @claudiumireanu4405
    @claudiumireanu4405 2 роки тому +1

    Daca gresec, va rog corectati-ma! Eu unul, nu am gasit situatia asta, dar nu inseamna ca nu ar putea exista, insa e un fel de " drob de sare" ! In teorie da, acel releu , ar putea fi supus la 400V, dar doar in conditii de laborator, parerea mea si detaliez, imediat. La blocurile vechi, la firida de palier, ajung cele 3 faze si PEN-ul.In acea firida, eu am gasit de fiecare data, legat acel PEN si la carcasa metalica a firidei(deci un fel de PPL) ba chiar la blocuri din anii 80 am gasit si platbanda in firide si acolo era legat acel PEN. De acolo, repet, dupa ce era legat PEN-ul la carcasa/platbanda, mergea mai departe la fiecare apartament L si N, sau chiar L,N si PE. La blocurile noi, unde exista si contoarele de curent scoase afara, 3xL+PEN, ajunge in firida principala la parter/subsol, acolo este adusa si platbanda de la PPL si este legat PEN cu platbanda(PPL) .Apoi, sunt separate N si PE care, impreuna cu cate o L, merg pe cate 3 conductoare spre contor, intra L+ N in contor si apoi pleaca toate 3 catre fiecare apartament separat. Adica eu nu am vazut pana acuma, repet, nu inseamna ca nu exista, inca o nisa/ firida pe traseu, de la separarea PEN, pana in apartament.Adica care ar fi fost rostul unei asemenea nise, fara ca aceasta sa nu fie legata in vreun fel la PE/structura de fier-beton , impreuna cu N !?!? Concluzia ar fi ca, dupa parerea mea, N se poate intrerupe doar pana unde avem si PPL(BMPN/BMPT), caz in care " iti este asigurat N-ul ", de platbanda PPL, ele fiind legate la comun in BMPT. Iar daca se intrerupe dupa BMPT, se intrerupe doar strict la tine in casa si automat nu mai ai,N, declanseaza releul si asta e ! DAR nu vad de unde sa mai ai o intoarcere de la "alt L " /alt apartament, daca nu ai punct comun cu acela decat in BMPT/firida, unde repet, am gasit N/PEN legat macar la fierul beton si carcasa metalica ?!? Nu zic ca acea legatura la carcasa are valoarea "adevarat" / buna pentru PE dar e ceava tptusi si atunci, nu ar trebui sa ai 400V, pe N catre apartamentul tau ! Opinez ca, un asemenea tip de deranjament ar putea apara f.f.f. rar, spre deloc. Iar pentru situatii "clasice" de supratensiuni sau subtensiuni, ca se poate intampla si asta, releul isi face treaba si nu este necesara interventia omului/"gospodinei" :) , care sa risice siguranta, ca in cazul iMSU.De asta sunt de preferat.Altfel da , in caz de asemenea deranjament intra 400V si in iMSU si in releu.... Numai bine tuturor !

  • @liviupopa7029
    @liviupopa7029 7 місяців тому

    Mr. Adrian, trebuie sa iei in considerare faptul ca la schema prezentata nu ai figurat intrerupatorul pentru becul buclucas. In cazul in care intrerupatorul este inchis becul se va arde inaintea bobinei releului! (banuiesc ca sti de ce) Si da, pentru protectie suplimentara se pot monta varistori, si/sau releu cu protectie la suprasarcina si supratensiune.

  • @ionelciprian
    @ionelciprian 2 роки тому +6

    Buna intrebare pentru a proteja releul de monitorizare tensiune monofazat se poate folosi sigurante fuzibile 1 - 6 amperi numite si (sigurante radio din sticla cu capete metalice sunt sigurante rapide)Multumim de video Adrian

    • @mikemihai1681
      @mikemihai1681 2 роки тому +2

      Trebuie obligatoriu să protejăm și releu.

    • @adip5665
      @adip5665 2 роки тому +3

      La tipul acesta de siguranta m-am gandit si eu. Dar cred ca trebuie masurat curentul absorbit pentru alegerea sigurantei cele mai adecvate. Gresesc?

    • @mikemihai1681
      @mikemihai1681 2 роки тому

      @@adip5665 corect.

    • @gabrielgherman2562
      @gabrielgherman2562 2 роки тому

      @@adip5665
      Curentul absorbit este infim. Mai mult consumă contactorul.

    • @mikemihai1681
      @mikemihai1681 2 роки тому

      @@adip5665 siguranță de 1A.

  • @andreimarinescu4778
    @andreimarinescu4778 2 роки тому +1

    Poți să faci un video in care sa explici de cate ori se poate face separarea pen-ului și unde se face ?

  • @BestGamesJustin
    @BestGamesJustin 2 роки тому

    puteti recomanda printr un link un produs pentru ap2camere? ce ar fi recomandat

  • @razvanraducu742
    @razvanraducu742 8 місяців тому

    La fel ar suplini si unul trifazat pentru cele 3 locatii?

  • @florincheche163
    @florincheche163 2 роки тому

    👍👍

  • @ioanmuntean7798
    @ioanmuntean7798 2 роки тому +1

    ✋👍👍👍❤❤❤

  • @MihaiJitariu
    @MihaiJitariu Рік тому +1

    Se poate monta fără contactor? Mulțumesc!

  • @n55m6a7
    @n55m6a7 2 роки тому

    HRN54.... M-am păcălit ca e trifazat... Astea foloseam la tablourile de automatizare... Asa mai învățăm ceva, s-au măcar ne mai aducem aminte... 👍👍⚡⚡

    • @danielmartuniac9928
      @danielmartuniac9928 10 місяців тому

      Pai HRN-54/54N este un releu monitorizare trifazat.

  • @SMG819
    @SMG819 2 роки тому +2

    Ce program folosești pentru simulările acestea pe care le faci ?

  • @valentingrigore5645
    @valentingrigore5645 9 місяців тому

    Vă rog să-mi spuneți de ce atunci când conectez instalația casei pe un invertor de 3.2kw diferențialul nu declanșează la punerea la împământare a unei faze.In schimb de la rețea lucrează fără probleme Deci să înțeleg că folosind tensiunea de 230 de la Invertor mă pot electrocuta fără să mă ajute diferențialul.Ce îmi recomandați.Cu stimă Valentin.

  • @n55m6a7
    @n55m6a7 2 роки тому

    Bună întrebare.... Am un răspuns mai târziu... 👍👍⚡⚡

  • @gavrilassconstantin2952
    @gavrilassconstantin2952 2 роки тому

    Buna seara ,am o intrebare la dumneavoastra ,am avut curentul intrerupt si cand a venit m-i sa ars becul ,am schimbat altul ,sa ars si asta si am incercat cu creion de tensiune si am faza si pe nul ,si asa are si vecinul ,stam la tara ,undeva departe ,nu stiu daca mai vin astia de la deranjamente in seara asta multumesc

  • @skyboymaster
    @skyboymaster 2 роки тому

    Montarea unui spd tip1+2 in amontele releului si in loc de protectia mcb ului de 6a montat un rcbo de 6amperi

  • @slackvictor
    @slackvictor 2 роки тому

    Salut Adrian, am vrut sa raspund in comentariu, dar era aiurea asa ca am raspuns video ua-cam.com/video/svz37oA4tIg/v-deo.html . Ce am uitat sa mai zic in video e cum poate crapa puntea redresoare sau fet-ul din sursa din interiorul releului de monitorizare: ori moare in scurt(caz in care se arde o fuzibila in interior si/sau sare protectia ta din amonte) ori moare deschis caz in care punea/mosfetul a devenit "fuzibila". Dar oricum asta e situatie exceptionala, in cazul expus de tine n-ar trebui sa pateasca nimic.

  • @paulcpa
    @paulcpa 2 роки тому

    Protecții fuzibile rapide gen 1A F N ?

  • @eu224
    @eu224 2 роки тому +1

    Da .,, se protejeaza circulitul de alimentare releu contactor cu o fuzibila de 1A pentru protectia releu + contactor.

  • @SigBogdan
    @SigBogdan 7 місяців тому

    Eu asteptam sa ne spui o solutie 😂

  • @dumitrudolhascu2473
    @dumitrudolhascu2473 2 роки тому

    Bun, pai și atunci care este soluția, cum trebuie procedat corect?

    • @modorangeorge4991
      @modorangeorge4991 3 місяці тому

      Solutia e sa folosesti un releu ce rezista la 400V daca vrei automatizare.

  • @danionescu3818
    @danionescu3818 2 роки тому +1

    Buna seara. Revin cu precizari dupa ce am vazut ce a postat si Stefan pe aceiasi tema.
    Dupa ce am revazut specificatiile tehnice ale lui ETI HRN-33 :Tensiunea de alimentare (V) : 48-276 V, cat si a lui Finder 70.11.8.230.2022 - Operating range V AC (50/60 Hz) 130…280. produsele celor doua marci nu pot sa ofere protectie la tensiunea de 400...420 V, scrie foarte clar in prospect si asta este .
    Nu are sens sa faceti teste ca le ardeti.
    Din ce am vazut la Stefan se pare ca daca pui o siguranta fuzibila, eventual rapida de 0.10...0.50 A, poate vei salva releul, care totusi nu are pretul unui fuzibil.
    Se pare ca trebuie o alta solutie care rezista si la 420V si are pret decent. Sunt (erau) cel putin 3 firme care fac astfel de relee in Ucraina .

    • @octavianosman1138
      @octavianosman1138 Рік тому

      Salut. Dintre cele 3 firme din Ucraina despre care ai amintit mai sus una probabil este Digitop. Care sunt celelelalte 2?

    • @danionescu3818
      @danionescu3818 Рік тому

      @@octavianosman1138 ZUBR sau RBUZ - acelasi producator dar cu denumire schimbata ptr. a vinde la fratii rusi, NOVATEK ELECTRO si Digitop.

  • @vasilecordos7414
    @vasilecordos7414 2 роки тому +1

    Se aude vocea f incet

  • @Gabriel.Strugariu
    @Gabriel.Strugariu 2 роки тому +2

    Se poate monta un varistor in paralel cu alimentarea releului de monitorizare. In momentul in care apare supratensiunea varistorul va face scurtcircuit și MCB ul care protejează releul va intrerupe alimentarea. Asta teoretic. Practic nu am încercat.

    • @afctin
      @afctin 2 роки тому

      Buna seara,
      La ce fel de varistor v-ati gandit? (Valoare? Tip?). Multumesc Antonio

    • @alarmelectricsistem
      @alarmelectricsistem  2 роки тому +1

      @Gabriel se poate face asta însă deja nu mai discutam de o automatizare.

  • @electricstyle2181
    @electricstyle2181 2 роки тому

    Cum protejam ? 🤔

  • @zxcvbnmzxcv4244
    @zxcvbnmzxcv4244 Рік тому

    1.Dacă releele astea de supratensiune in manualul lor au plaja de operare de 220-270v si se ard la 270v, sunt proaste!
    Pune un link sa citesc manualul releului.
    2. Dacă insiști să folosești așa zisele relee de unică folosință (care se ard la întreruperea nulului după spusele tale)
    Poți alimenta releul de la ieșirea contactorului DAR trebuie să pornești manual contactorul .
    Dacă beneficiarul nu agreează ideea cumperi un releu de supratensiune care are alimentarea intre monofazat si trifazat adică intre 220v si 440v

  • @claudiumireanu4405
    @claudiumireanu4405 2 роки тому

    🤔🤔🤔🤔🤔

  • @BA-xr3jw
    @BA-xr3jw 2 роки тому +1

    releul de supratensiune se alimenteaza de la iesirea din contactor p mea personala ,,,

    • @Sim_Tiby
      @Sim_Tiby 2 роки тому +2

      Unii zici ca nu ganditi inainte sa postati, parerea mea personala...
      Daca alimentezi releul de supratensiune dupa contactor, cand se ia curentul, decupleaza contactorul.
      Apoi cand revine curentul, cum crezi ca va mai cupla releul daca nu se poate alimenta ca, contactorul e deschis?

  • @danionescu3818
    @danionescu3818 2 роки тому

    Deci, dupa parerea mea, nu ar trebuii sa protejam releul de monitorizare ( sau sistemul ). El trebuie sa ne protejeze sau sa se sacrifice pentru noi. Costa aproximativ 200.....700 lei ( cu/fara contactor - doar echipamentul fara montaj ) si ar trebui sa fie indeajuns.
    In cazul in care avem o tensiune mai mare de 270V, cineva sau ceva ar trebuii sa ne protejeze sau sa ne despagubeasca.
    Siguranta cu fuzibil de ce o mai punem si de ce mai exista chiar si in tablourile electrice noi? Cine o protejaza?
    In link-ul de mai jos vedem cum unul dintre vecinii dati ca exemplu de tine isi monteaza un sistem de protectie.
    ua-cam.com/video/_rF8UEDozoE/v-deo.html
    Parca seamana cu tablourile electrice din Romania , nu ?
    Partea trista este ca se aseamana chiar si cu tablourile electrice din blocurile noi de dupa revolutie.
    Seara buna sa aveti.

  • @colbanovidiu-alexandru6126
    @colbanovidiu-alexandru6126 2 роки тому

    Poate exagerez prin aducerea din automatizări industriale în rezidențiale următoarea idee: - Un contactor cu bobină(fie e de 12/24), cost cca 80ron, necesită unitatea respectiva de transformare, cost cca 200ron, pentru partea contactorului la NC și sus N. Sau poate fi chiar de 230 bobina nemaifiind nevoie de unitate. Care, bobina, nu o să funcționeze, trăgând contactul în interior pentru continuitatea L1(L2L3, fie și N) a circuitului principal(230) către restul, releu de protecție la supratensiune...mcb, dacă apare acest defect - întreruperea N. Astfel când se remediază respectiva problemă la vecini, dacă lipsește tratarea neutrului la fiecare firidă, respectiva bobina se armează automat ca releul de supratensiune să fie și el perfect funcțional. Ca restul instalației să-și urmeze cursul firesc de funcționare.

    • @colbanovidiu-alexandru6126
      @colbanovidiu-alexandru6126 2 роки тому

      Butonul de comanda, sau două - normal închis și normal deschis, poate fi pus pe carcasa tabloului.

    • @Gascableaga2023
      @Gascableaga2023 2 роки тому +3

      Pentru acest caz de "intrerupere a neutrului" se foloseste RCCB tetrapolar ia intrarea in firida care va deconecta la intreruperea neutrului (doar ca trebuie sa afle asta si reprezentantii operatorului de ditributie concesionar)

  • @romboy1898
    @romboy1898 2 роки тому

    Am putea folosi un releu trifazic care suporta peste 300v si folosim doar o faza ????

    • @adip5665
      @adip5665 2 роки тому

      Nu. Trifazatul monitorizeaza toate fazele. Daca n-are o faza sau doua, ce crezi ca se intampla?

    • @mailme4729
      @mailme4729 6 місяців тому

      Nork trifazic stie si pe o faza

    • @mailme4729
      @mailme4729 5 місяців тому

      Noark are releu trifazic care stie si cu o faza .

  • @ion.23
    @ion.23 2 роки тому

    il protejam cu siguranță fuzibila 80-100mlA si "scapa" releul cu "viață"
    ce zici domnu Adrian e bine?

    • @alarmelectricsistem
      @alarmelectricsistem  2 роки тому +1

      Pai atunci nu mai este AUTOMATIZARE!
      Automatizarea presupune ca omul sa nu intervină după defect. Acele echimpamente sa lucreze singure fără sa fie afectate in nici un fel de aceea supratensiune.

    • @ion.23
      @ion.23 2 роки тому

      @@alarmelectricsistem pai da inteleg ce spui și e pertinent
      Da nu cred ca există 100% în orice domeniu automatizare, ca de-aia sunt aceste protecții sa nu luam noi foc pana la urma sa se sacrifice în cazuri extreme..pt ca incest caz la variații mai mici de tensiune nu se strica releul și revine ..deci e automatizare
      ...nu?

    • @razvanbalmus7988
      @razvanbalmus7988 Рік тому

      Pai și atunci, @Adrian Chelaru, care este soluția?

  • @markf1441
    @markf1441 2 роки тому

    Ar fi o solutie ca furnizorul sa "traga" trifazicul la fiecare apartament si acolo relee,RCBO..... la fiecare tablou. Astfel cand se intrerupe nulul(de la furnizor) se vor decupla toate cele 3 apartamente ne mai existand intoarceri de la vecini .
    Pana atunci releu monofazat si cate un modul liber pe sina , de o parte si de alta releului si chiar a contactorului .Oricum e obligatoriu si spatiu liber in tablou !

  • @belasalamon4767
    @belasalamon4767 2 роки тому

    Daca releul asta ia foc peste 270v, atunci il aruncam si luam altul care merge pana in 400v, am vazut ca sunt,au si contactorul inclus si la pret bun. nu spun care sa nu fac reclama.

    • @cmcm6676
      @cmcm6676 2 роки тому +1

      Fa reclama ca sunt curios care e.

  • @gheorghepopescu4573
    @gheorghepopescu4573 2 роки тому

    Aceste relee sunt împotriva supratensiunilor de comutație,cum bine ai definit....in schimb ele nu protejează contra supratensiunile atmosferice ceea ce le face vulnerabile la apariția acestora,deobicei după furtuni cu trăsnete multe se defectează

    • @georgei9799
      @georgei9799 2 роки тому

      Spd-ul il arunci dupa prima supratensiune

  • @sandeltomei4842
    @sandeltomei4842 8 місяців тому

    Suntem totuși unii mai rotunzi că alții 😂 , cârnați, jumări....

  • @teodorgavris7078
    @teodorgavris7078 2 роки тому +1

    1. Nu sunt electrician
    2. Un spd tip 3 ar fi util pentru protejarea releului, și cred ca ar funcționa în sistem tnc-s dacă nulul e tratat corect și dacă întreruperea se face înainte de separarea PEN (sau chiar în sistemele tt și tns). În opinia mea, cât timp impamantarea exista spd ar trebui sa salveze releul.
    3. Aștept și opiniile specialiștilor.

    • @belasalamon4767
      @belasalamon4767 2 роки тому

      Da, salveaza releul insa conditia era ca alimentarea
      sa-si revina dupa restabilirea nulului intrerupt

    • @SMG819
      @SMG819 2 роки тому +1

      Pai dacă pui SPD atunci la ce mai folosești și releu de supratensiune ? Au practic acelasi rol sa nu fie supratensiune . SPD-ul Descarcă supratensiunea și releul opreste tensiune când depășește valoarea maxima

    • @TudorSo
      @TudorSo 2 роки тому

      @@SMG819 spd-ul se consuma, ii consumabil.
      la releu mai ai si alte avantaje (setare min, intarziere la anclansare...)

  • @gabrielgherman2562
    @gabrielgherman2562 2 роки тому +1

    Nu aveți cum. E sarcina blocului de alimentare din respectivul „releu” să se protejeze prin plaja de tensiune la care funcționează. Asta depinde de producător, cât de serios este.

    • @ion.23
      @ion.23 2 роки тому

      ba da ai cum ! sa.l protejezi si releul

    • @gabrielgherman2562
      @gabrielgherman2562 2 роки тому

      @@ion.23
      Afirmație fără argumente.

    • @ion.23
      @ion.23 2 роки тому

      @@gabrielgherman2562 poți proteja releul cu o siguranță fuzibila . Dar în cazul "decesului" acesteia releul scăpa cu "viața " dar nu mai "lucrează " pana nu schimbi fuzibila!
      Ai înțeles ceva?
      Și nu mai comenta ca îs afirmații aiurea fără susținere ok

    • @gabrielgherman2562
      @gabrielgherman2562 2 роки тому

      @@ion.23
      🤣🤣🤣
      Știu exact ce spun.
      Ai văzut filmul lui Ștefan ? În cazul respectiv a lucrat protecția din releu, adică acel PTC. Fără el siguranța nu s-ar fi ars. Plus că acel PTC „nu a scăpat cu viață”, „a căzut la datorie.”
      Electroniștii au o vorbă : „orice fuzibilă este protejată de un tranzistor.” 😆
      Și nu am spus „aiurea”, am spus „ne argumentat”.

    • @ion.23
      @ion.23 2 роки тому

      @@gabrielgherman2562 vezi ca n.am vizionat aceleași "filme"....mai vizionează din nou...nu e cum spui...n.a căzut niciun ptc....ia mai vizionează...cred ca amesteci filmele...(în cap) sau oricum nu e acela