Kışa girerken neden ve nasıl kovan birleştiriyoruz?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 5 січ 2025

КОМЕНТАРІ • 44

  • @aricibayraktarkardesler_NL
    @aricibayraktarkardesler_NL  3 роки тому

    Biz Mesut ve Ahmet Bayrakdar kardeşler yıllardır arıcılıkla uğraşıyoruz. Hem Türkiyede hem Hollanda'da edinmiş olduğumuz arıcılık tecrübelerimizi sizlerle her fırsatta paylaşmaya çalışıyoruz. Kanalımıza abone olur ve bildirim zilini açarsanız paylaşımlarımızdan anında haberdar olabilirsiniz.
    Bize özelden ulaşmak isteyen arkadaşlar, bize instagram üzerinden @apitherapie.holland adresinden ulaşabilirsiniz.
    Güzel videolarda buluşmak üzere hoşçakalın!

  • @lutfiozturk9068
    @lutfiozturk9068 3 роки тому +4

    Çok güzel bilgiler paylaşıyorsun teşekkür ediyorum sizlere

  • @mustafazengin9796
    @mustafazengin9796 3 роки тому +1

    Teşekürler

  • @kadirozkan8428
    @kadirozkan8428 3 роки тому +2

    Güzel bir video olmuş.

  • @ahmetserkanoguz386
    @ahmetserkanoguz386 3 роки тому +3

    İlk izleme ilk tik . Sağolun

  • @muraterkoc2930
    @muraterkoc2930 3 роки тому +4

    Merhaba daha önceki videolarda kış modunda kuluçkayı alta almıştınız üsttede boş çıtaları verip beslenme yapcanızı anlatmıştınız aceba yukarı sıcak olsunda ana yumurtayı atsın diyeni yumurtalı çıtaları üste verdiniz teşekkürler selamlar

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  3 роки тому +3

      Analı kovanı üste koymayı tercih ediyoruz. altta olursa farklı kolonilerin arıları birbiriyle kavga yapabiliyorlar, anayı telef edebiliyorlar bu sebeple analı koloni üstte birleştirip bir hafta sonra kontrolu yapılıp, tekrar kış için alta yumurtalı ve kuluçkalı çerçeveleri, üste boş çerçeveleri koyup beslemeye başlanılacaktır. Bizden de size selamlar, biz de teşekkür ederiz.

    • @muraterkoc2930
      @muraterkoc2930 3 роки тому +1

      Teşekkürler

  • @deineBIOimkerei
    @deineBIOimkerei 2 роки тому +1

    Kolay gelsın kışa hazırlık besleme ile bir video yaparsanız süper olur nezaman nekadar neye göre yem vermek gerekli.

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  2 роки тому +1

      Ersin Bey, Bir önce videomuzda bu konuya değinmiştik, linkini gönderdiğim videomuzu seyrederseniz umarım yardımcı olur, eğer ki sorularınız olursa yine de yorumlar bölümünden bize iletebilirsiniz. Kolay gelsin, iyi günler dileriz.
      ua-cam.com/video/3HaDvXlSy_Q/v-deo.html

    • @deineBIOimkerei
      @deineBIOimkerei 2 роки тому +1

      @@aricibayraktarkardesler_NL teşekkür ederim çok güzel olmuş

  • @orhanarabac6260
    @orhanarabac6260 3 роки тому +2

    Selamlar
    Kolay gelsin

  • @alperdem8943
    @alperdem8943 Рік тому +1

    Birde bu iki kovandan ayrı, katli kovanda birlestirebilirmiyiz, tr de kovanların altı çıkmıyor biliyorsunuz. Bu yuzden katlı başka kovanda birlestirmemizin sakıncası var mi?

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  Рік тому

      Birleştirme imkanı olan her türlü kovan olabilir, yada geçici kat verilip birleştirdikten sonra katı alınabilir.

  • @Senbilirsin42
    @Senbilirsin42 3 роки тому +3

    Güzel bir uygulama.
    Acaba deslike yapanlar sebebini de yazarlar mı nereyi beğenmemişler?

  • @recepdemirsiziseviyoruzsay9181
    @recepdemirsiziseviyoruzsay9181 3 роки тому +1

    İki kovanın arası kırk metre birleştirsem eski yerine gidermi

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  3 роки тому +2

      Merhaba Recep bey,
      Bu birleştirmede iki kovan arasındaki mesafe önemli değil. Birleştirme anında dışarıda tarlacı arılar kaldıysa onlar eski kovanın yerine uçarlar. Eğer eski kovanın yanında başka kovan varsa ve tarlacılar eli boş gelmedilerse yandaki kovan tarafından kolay kabul eldilirler. Selamlar.

  • @samicelik7829
    @samicelik7829 3 роки тому +1

    Samimi içten çekimleriniz için tekrar teşekkürler... (küçük bir hatırlatma, infodaki ifade "t" siz, "kaçırmayınız" olsa daha güzel olur :)) )

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  3 роки тому +2

      Biz de size samimi düzeltmeniz için teşekkür ederiz. Siz yazınca farkına vardık, daha dikkatli oluruz.

  • @bayirliimkerei337
    @bayirliimkerei337 3 роки тому +2

    رtesekkurler

  • @AliAli-bq3yl
    @AliAli-bq3yl 2 роки тому +1

    Öncelikle vermiş olduğunuz bilgiler için tşkler.Benim üç kovanim vardı.Bunlardan birinin ana arısı kayıp ve işçi arılar birkaç yere meme yapmış.Ozelikle bu kovandaki peteklerde günlük yumurta yoktu.Bundan dolayı bu kovanı başka bir kovanla birleştirme kararı aldım.Anasi olan kovana sizin gibi gazete kağıdı koydum ve birçok yerden deldim.Daha sonra üzerine kovanı koyduktan sonra anasız kovanın peteklerini kovanın içine cirptim.uzerini kapattım.Üç gün sonra geldiğimde birçok arının öldüğünü gördüm tabiki birlesenlerde olmuştur.Acaba bunun sebebi nedir.

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  2 роки тому

      Gazete kağıdını çok delmiş olabilirsiniz bu sebeple arıların kokuları birbirini etkilemiş olabilir, yada farklı ırklar birleştirilmiş olabilir, farklı ırklarda bu sorun yaşanabilir, böyle durumlarda gazeteyi delmemek gerek sadece gazete üzerine bal döküp, balın etkisiyle birbirlerine alışmaları daha kolay oluyor, artık olan olmuş, bir dahakine dikkat etmek gerekir. Kolay gelsin.

  • @halilbozyel5306
    @halilbozyel5306 3 роки тому +5

    Her yaptığınız uygulamanın bilimsel açıklamasını yapıyorsunuz. Çok teşekkürler. Demek ki gazete kağıdı deyip geçmemek gerekiyormuş. Ben şunu da öğrenmek istiyorum. Anali kovanin altta yada üstte olmasının bir önemi var mı?

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  3 роки тому +3

      Videolarımızda tüm konulara değinmeye vaktimiz yetmiyor, takipcilerimizden de merak ettikleri konuları sormalarını bekliyoruz. Analı kovanın üstte olması daha uygundur. Sebebi ise eğer analı kovan altta olur da birleştirilen kovan kokuya ve koloniye alışamamışsa üstten alta geçip dışarı çıkarken anayı telef edebilirler, iki koloni arasında kavgada çıkabilir, bunu önlemek için analı kovanı üst kata koyuyoruz. Teşekkürler.

    • @halilbozyel5306
      @halilbozyel5306 3 роки тому +1

      @@aricibayraktarkardesler_NL Çok teşekkürler. Yine mantıklı bir açıklama.

  • @ekremacer7451
    @ekremacer7451 3 роки тому +1

    birleştirdiğiniz koloniler bizimburda en güçlüler bizim floraylamı alakalı bizim uygulamalarımızlamı alakalı nekadar takipetsekte bal sağımından sonra besliyoruz yeni kuluçka oluşturuyoruz ama yinede zayıflıyor kololoni kıştan girip çıkıyor sonuçta çıkamayanlada oluyor ama mesela yaptığınız paylaşımlarda kıştan yeni çıkmış çift katlı koloniler var bende sağımdan sonra katları almadım böyle beledim ama bir aysonra zayıfladı bu mevsimmi floramı bizim uygulamalarımızmı

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  3 роки тому +2

      Merhaba Ekrem bey,
      Bu birleştirdiğimiz kovanları 5-6 çıtayla daha küçük kovanlarda kışlatmayı deneyebilirdik, ama o zaman büyük bir ihtimalle 1 belki de 2 kovanımızı da kışta kaybetme riskimiz vardı. Videoda da dediğimiz gibi 2 zayıf kovan yerine 1 güçlü kovana sahip olmayı tercih ettik.
      Bal sağımından sonra katları alır arıyı daha dar alana sıkıştırırsanız arı sahip olduğu alana ve yeme göre bir nüfus uygulamasına gidiyor ve nüfusunu azaltıyor. Onun için bal zamanında arınız tam iki kata basıyorsa bal sağımından sonra en az 1,5 kat olması lazım, ve hemen yeterli besleme yapmanız lazım. Tabi bunun yanında arı nüfusunun azalmasına sebep olan başka faktörler de var mesela nektar ve polen akımının tamamen bitmesi, varroa, arı kuşu, sarıca arısı ve benzerleri. Her yörenin kendine göre zorlukları var.
      Bize bu açıklamayı yapma fırsatını verdiğiniz için teşekkür ederiz. Abone olursanız bundan sonra paylaşacağımız videoları kaçırtmazsınız.
      Hoşça kalın.

    • @ekremacer7451
      @ekremacer7451 3 роки тому +1

      @@aricibayraktarkardesler_NLmerhabalar iki haftadır ancak bakabildim evet bizim burda özellikle iki yıldır iklim değişik flora çok zayıf herhalde çok inişli çıkışlı oldu ama dediğinz gibi yeterli beslemeyide eksik yapmiş olabilirim evet , bu yıl özellikle bal sağımdan sonra bal yapması için erzurma getirdiğim koloniler varroa mücadelesi yaptğımız halde koloni kaybı çok oldu birçok arkadaşımızında balda olmadı ama bal için yaylaya gidenler öldü hep mayıs ve haziran ayında oluşturduğumuz koloniler henuz iyi farkları bal donemi olmsına ramen bal yapmıyacakları için varroa mücadelesi bu kolonilerde devam ettiğimiz için şuan iyi olduklarını düşünüyoum bu koloniler şuan enfazla üç dört çerçeveler hayırlısı diyelim ,paylaşımlarınızdan istifade ediyoruz sağolun kolay gelsin kalın sağlıcakla

  • @yunussen19
    @yunussen19 3 роки тому +1

    Dikkatimi çekti kovanlarınızda arılarınız 4-5 çıtaya basmasına rağmen boş çıtalar var. Türkiye’de izlediğim çoğu videoda sıkıştırma yapılıyor. Ayrıca ölmüş kapalı yavrular gördük videoda sıkıştırma yapılmaması ile alakalı mıdır ?

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  3 роки тому +2

      Her hangi bir uygulamayı eleştirmek amaçlı değil ama birlikte bir düşünelim: kovanlardaki arıları sıkıştırdı, kuluçkalı çerçeveleri kovanda bıraktık, boşları aldık, belki başta ve sonda bal stoku bıraktık; Arı nereye yeni yumurta atacak? Arı kış için nereye stok yapacak? Oysaki bir koloni için yaklaşık 15 kg kış stoğuna ihtiyaç var.
      Bu sebeple biz kovan sıkıştırırken bunu göz önünde bulundurarak boş çerçeveleri almayıp, kış stokunu depolaması için kovanda bırakıyoruz. Bal stoku yada kış stoku yaparken arı en arka yada en kenar yada en üstü seçer, bu sebeple boş çerçevelerin olduğu katı yukarı alıp kuluçkalı olanları aşağıda bırakıyoruz. Ayrıca arı kışın soğuktan kaçmak için yukarı çıkar ve yukarıdaki stoku ısıtır, kendine besin ve enerji olarak kullanır. umarım açıklayıcı olmuştur. Dikkatli bir takipcimiz olduğunuz için de teşekkür ederiz.

  • @ahmetserkanoguz386
    @ahmetserkanoguz386 3 роки тому +4

    Abi bir hafta bekletmek çok değil mi üst kısımdaki arılar su içmek için dışarıya çıkamayak.

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  3 роки тому +2

      Arılar bir gün içinde gazete kağıdını delip aşağı ineceklerdir, Yaklaşık bir hafta sonra kovanın açılması kontrol içindir. 5 gün süreyle kapalı kalma diye bir şey yoktur. Kovanın bir haftadan önce açılmamasın sebebi ana arı feromonunun bütün arılar tarafından tanınmasıdır. Açıklamaya vesile olduğunuz için teşekkür ederiz.

  • @BeypinarliArici
    @BeypinarliArici 3 роки тому +3

    Kuvvetli olanı üste koyduk böyle olması daha iyimidir

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  3 роки тому +1

      Esas prensip; Analı koloninin üstte olmasıdır. Ananın telef olma ve koloninin kavga riskini ortadan kaldırır. İlgi ve teveccühünüz için teşekkürler.

  • @erdaltalhabasaran
    @erdaltalhabasaran 3 роки тому +1

    2. Kovanda dışarıya kapalı yavrulu boş bir çerçeve aldınız ondan sonra çektiğiniz çerçevedede yine arı kaplamayan sizinde söylediğiniz gibi ölü olabilecek yavrular var demekki arı bir zamanlar bu yavruları kaplayacak güçteydi. Büyük ihtimal arı o kapalı yavrulardan başka tarafa çekildi ise ve nufus azalttıysa varroa hasarı var. Birleştirme konususuna gelince iki zayıftan bir güçlü olmaz zaten varroa hasarı varsa yine nufus kaybedecektir. Yanlız şunuda söylemeliyimki 5 çerçeve arı Türkiye şarlarında bu mevsim için orta üstü kolonilerdir. Benim yörem Şile Ağva için söylüyorum 3 çerçeveyle şubat sonuna sıkı bir arı eğer sağlıklı varroa hasarı yok stoklari iyi anada iyi olarak çıkarsa kestaneye rahat yetişiyor. Kolay gelsin

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  3 роки тому

      Görüşlerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederiz. Yeni sezonu sizin gibi biz de merakla bekliyoruz, koloni bahara çıkacak mı yoksa çıkmayacak mı? Varroa etkisi mi yoksa başka sebep mi? Takipte kalın. Size de kolay gelsin, saygılarımızı sunarız.

  • @nidapediz7578
    @nidapediz7578 3 роки тому +4

    Gazeteye minik delikler açmıyor musunuz

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  3 роки тому +2

      Güzel bir konuya değinmişsiniz. Hava sıcaklığının yüksek olduğu zamanda birleştirme gerekiyorsa o zaman yukarı kat için hava sirkülasyonunun olması için minik delikler delinmesi uygun olur. Açıklamaya vesile olduğunuz için teşekkür ederiz.