Biz Mesut ve Ahmet Bayrakdar kardeşler yıllardır arıcılıkla uğraşıyoruz. Hem Türkiyede hem Hollanda'da edinmiş olduğumuz arıcılık tecrübelerimizi sizlerle her fırsatta paylaşmaya çalışıyoruz. Kanalımıza abone olur ve bildirim zilini açarsanız paylaşımlarımızdan anında haberdar olabilirsiniz. Bize özelden ulaşmak isteyenler Instagram'dan @apitherapie.holland adresinden ulaşabilirler. Güzel videolarda buluşmak üzere hoşçakalın!
Faydalı video Lara ihticamiz var teşekkür Ler, benim sorum şu erken baharda fulora çok zengin ama benim arılar ogulcu havalar soğuk olmasından dolayı kat atarken üste değilde alta atsak ogulu engelleyip bahar bali almak nekadar mümkün, denemedim ama bu yıl denemek istiyorum sizin fikriniz nedir
Merhaba Rasim bey, Erken ilkbahar derken şimdiden bahsetmiyorsunuz herhalde. Şubat yada maart ayının başını kastediyorsunuz zannedersem. Sizin arılar nerede? Kat verirken bizin Hollanda'da yaptığımız gibi aşağıya aynı anda 10 ham petek vermenizi tavsiye etmem. Türkiyede arılar petekleri kesiyor yada petekler sıcaktan dolayı çitadan ayrılıyor. Aşağıya örülmüş petek çoğunlukta olmak üzere, aralarına bir-iki ham petek verebilirsiniz. Aşırı beslemekte arıların hızlı gelişip oğula çıkmalarına sebep olabiliyor. Kolay gelsin
Burada henüz kış olmadı bahar ne zaman olur bilemem, inşaallah planlarımız arasında var, hatırlattığınız için teşekkür ederiz. Bizden de size selamlar.
bulunduğunuz iklim şartlarına göre değişir. Fakat şuradan anlayabilirsiniz; erkek arılar kovandan atılmaya başladığı zamandan itibaren kış arılarının çıkması yakındır. Teveccühünüz için biz teşekkür ederiz.
Çok güzel anlatti hocam. Araştırmaları anlattı arada fark var dedi ama uygun yöntemj söylemedi. Kovan girişleri güneye mi bakacak? Yoldan nekadar uzak olacak? Rüzgarlı mı güneşli mi, gölge biryere mi koyulacak?
Teveccühünüz için teşekkür ederiz. Belki bizim dikkatimizden kaçmıştır, belki de tekrar seyretmek gerekir. Kovan girişleri mümkün oldukça güney doğuya doğru olmalı, Tali yoldan yani fazla trafiğin olmadığı yoldan en az 200 metre ana yoldan 1 km mesafe olmalı. Fazla rüzgar alan yer değil ama hafif rüzgarlı olan yer nem oranı dengeleme açısından önemli, belki kovanların üzerine gölgelik ve yağmurluk yapılabilir fakat devamlı ağaç ve bina aralarında gölgede kalmamalı. kolay gelsin, bereketli sezonlar.
Önceki videolarımızda da belirttiğimiz gibi biz varroa mücadelesini sezon içerisinde yapıyoruz. Kışın varroa ile mücadelede oksalik asit kullanıyor bazı arıcılarımız ama biz kullanmıyoruz, besleme de yapmıyoruz. Ara sıra gidip kovanların uçuş deliğini ve varroa çekmecesini kontrol edip içerideki faaliyet hakkında fikir sahibi oluyoruz. Başka bir işlem yapmıyoruz. Bizi takibiniz ve teveccühünüz için teşekkür ederiz.
Kolay gelsin , kireç hastaliği tedavisi nasil yapilmalidir? Bu hastalik bulasici degildir deniyor ancak gozlemlerim aksini soyluyor. Bu hastalik ayni zamanda ana nin sperm kesesi nede intiklal etmekte. Tedavi de kovan degiştirmek ari yi oğul gibi birakmak ve yeni ana ari vermek başarili olmakta ancak maliyeti ve emeği iyi bir kovandan bolme yapmaktan zahmetli. Bu hastaligin tedavisi daha basit ve maliyetsiz nasil yapilabilir? Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkürler :) 🎉🎉🎉🎉🎉😀🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷
farklı usüller var ama en etkili anayı değiştirmek, diğer usüllerde hastalık yeniliyor. ikinci etkili yöntem; arıyı sıkıştırıp ham petek verip, içindeki tüm kuluçkaları çıkarmak ve besleme yapmak. zamanla normala dönecektir. kolay gelsin, teveccühünüz için teşekkürler.
@@aricibayraktarkardesler_NLs.a. muhterem kardeşim. Geçtiğimiz son 3-4 yıldan bu yana kireç hastalığı çok yoğun görülmeye başladı. Soru soran kardeşimizin dediği gibi bulaşık söz konusu. Ancak, ulaşma arıdan veya havadan değil, hastalıklı çerçevelerin sağlıklı kolonilere verilmesi ile olmaktadır. Ben arıcılık yaninda ana arı ve arıcılık malzemeleri satmaktayım. Karadeniz bölgesinde yaşamaktayım. Eskiden Bölgemizde saf kafkas ve melezi ile arılcılık yapılmaktaydı ve bu ırk bölgeye adaptasyonu sağlanmıştı. Bu bağlamda Gürcistan'dan gelen saf Kafkas arılarda kireç hastalığına meyilli olmaları durumunu gözlemledim. Diğer ırklar ana arının yumurta atacağı yavru gözlerini propolis veya bir şekilde stetilize ediyorlar. Gürcistan analarının arılarının buna önem vermediğini yavru gözlerindeki matlıktan farkettim. Diğer ırklar adeta yavru gözlerini "kalaylıyor". Bu da bize hangi canlı olursa olsun adaptasyonun / yerelleşmenin gerek verimlilik ve gerekse sağlık açısından çok hayati olduğunun altını çizmektedir.
Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim Türkiyede arı ölümlerinin en büyük sebebi gözlemlerime göre 1)aşırı melez arıların kontrolsüz olarak tüm ülkeye satılması. Bu iş daha çok sıcak iklimin hakim olduğu ege ve akdeniz e uyum sağlamış arılar baharda bu bölgelerden toplanıp diğer bölgelere pazarlanıyor. Bununla ilgili bir kısıtlama ve kontrol yok 2) kalitesiz ana arı. sizin ana üretim videolarını izledim. Ana üretiminde ticari kaygılar la kalitenin önemsenmemesi. Bir örnek vereyim. Bir arkadaşım ticari ana üreticisi bir arıcı dan bir ana memesi alıp ölmesinden kullandı. Yani o çıkacak ana arının boyut olarak işçi arıdan çok büyük olmayacağı kesin. 3) kaçak yollarla ülkeye sokulan ana arı arılardan üretilip satılan ana arılar. Sonuçta gelen ana arıların damızlık vasıfıda olup olmadıkları konusunda şüphem var. Karniol İtalyan bucfast bunlar tabiki iyi arılar. Ama her bölgede kullanılması mantıklı değil. Br adam 300 kovanın dan 5500 kg civarı bal almış olduğunu belirtiyor. Yani şişirme bir reklam var ülkemizde. Giderek ısınan iklimde bölgesel ekotiplerin kullanımı önem kazanacaktır. 3) hastalık ve zararlıları ile mücadele konusunda yetersiz bilgi ve uygulama 4) arı ölümlerinde en önemli sebep aç gözlü arıcılar. Kuluçkalıktan bal sağımı ve onun yerine şeker ile beslenmesi. Şeker ile beslemeninde yeteri kadar yapılmaması. Polen eksikliği çekilen dönemde polen ikameli yemler verilmemesi 5)ıslah konusundaki yetersiz lik 6)kovanı kış döneminde fazlaca açmak, beslemek vb Çok sebepten bir kaçı. Saygılar
İlginiz için, ayrıca bilgi ve düşüncelerinizi bizimle paylaştığınız için, konuya duyarlı yaklaştığınız için teşekkür ederiz. Ülkemiz arıcılarının tamamı bilinçli arıcılığa geçerse; ülkemiz bal arısı ve bal üretimi konusunda dünyadaki önemli yerini alacaktır umudundayız. Çalışmalarınızda başarılar dileriz.
Biz Mesut ve Ahmet Bayrakdar kardeşler yıllardır arıcılıkla uğraşıyoruz. Hem Türkiyede hem Hollanda'da edinmiş olduğumuz arıcılık tecrübelerimizi sizlerle her fırsatta paylaşmaya çalışıyoruz. Kanalımıza abone olur ve bildirim zilini açarsanız paylaşımlarımızdan anında haberdar olabilirsiniz.
Bize özelden ulaşmak isteyenler Instagram'dan @apitherapie.holland adresinden ulaşabilirler.
Güzel videolarda buluşmak üzere hoşçakalın!
Hocam ayırdığınız zaman vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ediyorum.TÜRKİYEDEN selamlar...
Tetradium Danielli, Bee bee Tree (arı ağacı) tohumu Hollanda da varmı Türkiye de bulamadım. Türkiye de diksek çok faydalı olur
Hollanda da hem tohum halinde, hem de fidan haliyle bulmak mümkündür. 'Bijenboom' yada 'bijenboom zaad' olarak arayabilirsiniz. Kolay gelsin.
Verdiğiniz önemli bilgiler için teşekkürler.
Biz teşekkür ederiz.
Emeklerinize sağlık, keyif ile takip ediyorum, verdiğiniz doğru, bilinçli bilgiler için çok teşekkürler...
Bize yorumlarınızla destek olup teşvik ettiğinizden dolayı biz teşekkür ederiz.
Kardeşler, çalışmalarınızı büyük bir keyifle takip ediyoruz. Sohbetiniz çok doyurucu. Teşekkür ederim.
Eğitim şart!
Yorumlarınızla bize destek, takip ve teşviklerinizden dolayı biz de size teşekkür ederiz.
Teorikle pratiğin bir arada olması harika bu videoyu çok önemsiyor ve takdir ve teşekkür ediyorum
Teveccühünüz için Biz teşekkür ederiz.
Faydalı video Lara ihticamiz var teşekkür Ler, benim sorum şu erken baharda fulora çok zengin ama benim arılar ogulcu havalar soğuk olmasından dolayı kat atarken üste değilde alta atsak ogulu engelleyip bahar bali almak nekadar mümkün, denemedim ama bu yıl denemek istiyorum sizin fikriniz nedir
Merhaba Rasim bey,
Erken ilkbahar derken şimdiden bahsetmiyorsunuz herhalde. Şubat yada maart ayının başını kastediyorsunuz zannedersem. Sizin arılar nerede? Kat verirken bizin Hollanda'da yaptığımız gibi aşağıya aynı anda 10 ham petek vermenizi tavsiye etmem. Türkiyede arılar petekleri kesiyor yada petekler sıcaktan dolayı çitadan ayrılıyor. Aşağıya örülmüş petek çoğunlukta olmak üzere, aralarına bir-iki ham petek verebilirsiniz. Aşırı beslemekte arıların hızlı gelişip oğula çıkmalarına sebep olabiliyor.
Kolay gelsin
Hocam ağzına sağlık.teşekürler.
Teşekkürler.
seviliyorsunuz topraklarım
Sizde seviliyorsunuz Fatih bey, hızlı yorumunuz için teşekürler
Kolay gelsin başarılar
Teşekkür ederiz.
Emeğinize sağlık
Teşekkür ederiz.
Faydalı bilgiler için teşekkürler.
Erken ilkbahar bakımı ile ilgili videonuzu bekliyoruz.
Selamlar....
Burada henüz kış olmadı bahar ne zaman olur bilemem, inşaallah planlarımız arasında var, hatırlattığınız için teşekkür ederiz. Bizden de size selamlar.
İstanbuldan selamlar bilgilerden dolayı tesekkurlerimi iletmek isyerim .
Mustafa bey, Bizden de İstanbula selamlar, İlginiz ve yorumunuz için teşekürler.
Belcika dan selamlar.
Bizden de size ve şahsınızda belçikadaki gurbetçilerimize selamlar.
Apiterapi videoları bekliyoruz hocam
Harun Bey, Apiterapi ile ilgili videolarımıza yakın dönemde yer vermeyi planlıyoruz. Takipte kalın, hatırlatmanız için teşekkür ederiz.
Hocam yaz arısı veya kış arısı hangi aylara denk gelir.teşekürler
bulunduğunuz iklim şartlarına göre değişir. Fakat şuradan anlayabilirsiniz; erkek arılar kovandan atılmaya başladığı zamandan itibaren kış arılarının çıkması yakındır. Teveccühünüz için biz teşekkür ederiz.
Çok güzel anlatti hocam.
Araştırmaları anlattı arada fark var dedi ama uygun yöntemj söylemedi.
Kovan girişleri güneye mi bakacak? Yoldan nekadar uzak olacak?
Rüzgarlı mı güneşli mi, gölge biryere mi koyulacak?
Teveccühünüz için teşekkür ederiz.
Belki bizim dikkatimizden kaçmıştır, belki de tekrar seyretmek gerekir.
Kovan girişleri mümkün oldukça güney doğuya doğru olmalı, Tali yoldan yani fazla trafiğin olmadığı yoldan en az 200 metre ana yoldan 1 km mesafe olmalı. Fazla rüzgar alan yer değil ama hafif rüzgarlı olan yer nem oranı dengeleme açısından önemli, belki kovanların üzerine gölgelik ve yağmurluk yapılabilir fakat devamlı ağaç ve bina aralarında gölgede kalmamalı.
kolay gelsin, bereketli sezonlar.
ağzınıza sağlık
Teşekkürler
Açıklayıcı bilgiler için çok teşekkürler. Kış boyunca arilarinizda hiçbir işlem( besleme, varroa mücadelesi vs) yapmıyor musunuz?
Önceki videolarımızda da belirttiğimiz gibi biz varroa mücadelesini sezon içerisinde yapıyoruz. Kışın varroa ile mücadelede oksalik asit kullanıyor bazı arıcılarımız ama biz kullanmıyoruz, besleme de yapmıyoruz. Ara sıra gidip kovanların uçuş deliğini ve varroa çekmecesini kontrol edip içerideki faaliyet hakkında fikir sahibi oluyoruz. Başka bir işlem yapmıyoruz. Bizi takibiniz ve teveccühünüz için teşekkür ederiz.
@@aricibayraktarkardesler_NL ben teşekkür ederim.
Kolay gelsin , kireç hastaliği tedavisi nasil yapilmalidir? Bu hastalik bulasici degildir deniyor ancak gozlemlerim aksini soyluyor. Bu hastalik ayni zamanda ana nin sperm kesesi nede intiklal etmekte. Tedavi de kovan degiştirmek ari yi oğul gibi birakmak ve yeni ana ari vermek başarili olmakta ancak maliyeti ve emeği iyi bir kovandan bolme yapmaktan zahmetli. Bu hastaligin tedavisi daha basit ve maliyetsiz nasil yapilabilir? Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkürler :) 🎉🎉🎉🎉🎉😀🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷
farklı usüller var ama en etkili anayı değiştirmek, diğer usüllerde hastalık yeniliyor. ikinci etkili yöntem; arıyı sıkıştırıp ham petek verip, içindeki tüm kuluçkaları çıkarmak ve besleme yapmak. zamanla normala dönecektir. kolay gelsin, teveccühünüz için teşekkürler.
@@aricibayraktarkardesler_NLs.a. muhterem kardeşim. Geçtiğimiz son 3-4 yıldan bu yana kireç hastalığı çok yoğun görülmeye başladı. Soru soran kardeşimizin dediği gibi bulaşık söz konusu. Ancak, ulaşma arıdan veya havadan değil, hastalıklı çerçevelerin sağlıklı kolonilere verilmesi ile olmaktadır. Ben arıcılık yaninda ana arı ve arıcılık malzemeleri satmaktayım.
Karadeniz bölgesinde yaşamaktayım. Eskiden Bölgemizde saf kafkas ve melezi ile arılcılık yapılmaktaydı ve bu ırk bölgeye adaptasyonu sağlanmıştı. Bu bağlamda Gürcistan'dan gelen saf Kafkas arılarda kireç hastalığına meyilli olmaları durumunu gözlemledim. Diğer ırklar ana arının yumurta atacağı yavru gözlerini propolis veya bir şekilde stetilize ediyorlar. Gürcistan analarının arılarının buna önem vermediğini yavru gözlerindeki matlıktan farkettim. Diğer ırklar adeta yavru gözlerini "kalaylıyor". Bu da bize hangi canlı olursa olsun adaptasyonun / yerelleşmenin gerek verimlilik ve gerekse sağlık açısından çok hayati olduğunun altını çizmektedir.
Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim
Türkiyede arı ölümlerinin en büyük sebebi gözlemlerime göre
1)aşırı melez arıların kontrolsüz olarak tüm ülkeye satılması. Bu iş daha çok sıcak iklimin hakim olduğu ege ve akdeniz e uyum sağlamış arılar baharda bu bölgelerden toplanıp diğer bölgelere pazarlanıyor. Bununla ilgili bir kısıtlama ve kontrol yok
2) kalitesiz ana arı. sizin ana üretim videolarını izledim. Ana üretiminde ticari kaygılar la kalitenin önemsenmemesi. Bir örnek vereyim. Bir arkadaşım ticari ana üreticisi bir arıcı dan bir ana memesi alıp ölmesinden kullandı. Yani o çıkacak ana arının boyut olarak işçi arıdan çok büyük olmayacağı kesin.
3) kaçak yollarla ülkeye sokulan ana arı arılardan üretilip satılan ana arılar. Sonuçta gelen ana arıların damızlık vasıfıda olup olmadıkları konusunda şüphem var. Karniol İtalyan bucfast bunlar tabiki iyi arılar. Ama her bölgede kullanılması mantıklı değil. Br adam 300 kovanın dan 5500 kg civarı bal almış olduğunu belirtiyor. Yani şişirme bir reklam var ülkemizde. Giderek ısınan iklimde bölgesel ekotiplerin kullanımı önem kazanacaktır.
3) hastalık ve zararlıları ile mücadele konusunda yetersiz bilgi ve uygulama
4) arı ölümlerinde en önemli sebep aç gözlü arıcılar. Kuluçkalıktan bal sağımı ve onun yerine şeker ile beslenmesi. Şeker ile beslemeninde yeteri kadar yapılmaması. Polen eksikliği çekilen dönemde polen ikameli yemler verilmemesi
5)ıslah konusundaki yetersiz lik
6)kovanı kış döneminde fazlaca açmak, beslemek vb
Çok sebepten bir kaçı.
Saygılar
İlginiz için, ayrıca bilgi ve düşüncelerinizi bizimle paylaştığınız için, konuya duyarlı yaklaştığınız için teşekkür ederiz. Ülkemiz arıcılarının tamamı bilinçli arıcılığa geçerse; ülkemiz bal arısı ve bal üretimi konusunda dünyadaki önemli yerini alacaktır umudundayız. Çalışmalarınızda başarılar dileriz.
tamam knuşuyorda abi sanki konuşturduğun kadarda çalıştırıyorsun :))))
Haciiiii millet acliktan oluyor
Siz de o konu hakkında bir analiz ve değerlendirme yapın istifade edelim. Saygılarımızı sunarız.