Starea Sănătății: Cum ne poate ajuta înotul?
Вставка
- Опубліковано 7 лис 2024
- Această rubrică este sponsorizată de Electrolux. Intră pe www.electrolux.ro și descoperă cele mai faine electrocasnice, dar și campaniile care se desfășoară acum.
___
Deveniți membru abonat și veți putea urmări emisiunea integrală înaintea tuturor, plus multe alte materiale în exclusivitate: bit.ly/YTStarea...
___
Bine-ați venit pe canalul oficial Starea Nației, alături de Dragoș Pătraru & friends.
Într-o lume în care presa are destule momente în care se abate de la statutul de câine de pază al democrației, lucrurile trebuie rezolvate tot din interiorul breslei. Astfel de emisiuni, care să sancționeze deopotrivă derapajele politicienilor și ale presei pot contribui serios la însănătoșirea presei.
Nu dăm verdicte, dar vom prezenta faptele. Iar la cum arată ele, de multe ori nici nu mai e nevoie de verdicte.
Urmariti pe canalul oficial emisiunea integrala Starea Natiei zi de zi, podcastul Vocea Natiei, podcastul SDRC sau Si de restul caramele (cu Dragos Patraru si Bogdan Stoica), VAX Populi, Starea Sanatatii, Starea Muncii sau Ceasul bun.
......
www.StareaNatiei.ro
~ bit.ly/Starea-F...
~ bit.ly/Starea-I...
~ bit.ly/Starea-T...
~ bit.ly/SN-magazin
~ bit.ly/SN-podcast
~ bit.ly/SN-newsl...
___
Contact@StareaNatiei.ro
Subscribe: bit.ly/2Q5sCHR
Consider ca inotul este cel mai bun sport/forma de miscare pe care o poate face un om. Traiti sanatos!
Pot sa confirm ca inotul este foarte benefic organismului.
In urma unui accident rutier am primit diagnosticul care imi spunea ca am prima vertebra a coloanei lombare tasata si medicul mi-a recomandat sa nu ma operez, datorita complexitatii si riscului unei asemenea interventii.
In schimb mi-a recomandat sa ma apuc de inot pentru a intarii muschii laterali de langa coloana (citez medicul: trebuie sa faci din cei doi muschi 2 atele care sa stabilizeze coloana si sa o tina tot timpul dreapta).
Zis si facut, m-am apucat de inot. La sfarsitul primei lungimi de bazin de 25 de m, am crezut ca “imi dau plamanii afara”.
Nu m-am descurajat si am continuat cu lungimi din ce in ce mai mari, apoi am urmarit cateva tutoriale pe youtube si am inceput sa imi perfectionez tehnica de inot si asa am constatat ca efortul depus pentru aceeasi lungime inotata (fata de stilul “scaldat”) a devenit tot mai mic.
Dupa aproximativ 6 luni am putut sa parcurg o distanta de 1 km fara oprire, iar dupa aproximativ 1 an reuseam sa parcurg distante de 2 km fara oprire, sau 1 km parcurs in 20 de minute.
Mi-am stabilit o distanta minima de inotat pe zi de cel putin 2 km, ulterior am crescut distanta la 3 km, iar in faza in care organismul a “capatat” o forma fizica buna (viteza si rezistenta), parcurgeam 2 km fara oprire in 35 de minute. Mentionez ca in aceasta faza faceam inot 7 zile din 7 in care parcurgeam distantele mai sus mentionate.
Dupa ce am ajuns in aceasta forma, am constata ca durerea de spate a disparut complet, mobilitatea corpului a crescut si ea, iar raceli nu am mai facut o perioada lunga.
La o drumetie cu prietenii (am parcurs un traseu de aproximativ 1h), constand in urcarea unui deal. In ultima parte de urcare, eu am inceput sa alerg pana in varf, in masura in care prietenii mei erau epuizati (citez din spusele lor: ce ai patit, esti pe steroizi), si la final nu simteam oboseala aproape deloc.
Din cate am discutat cu mai multe persoane implicate in partea de fitnes, inotul este unul din sportul care iti antreneaza toate grupele musculare.
Am participat la mai multe competitii de inot (bazin / lacuri), si pot sa spun ca timpii obtinuti de mine se incadrau undeva putin sub cei ai unor fosti profesionisti sau actuali antrenori de inot.
Din aceasta experienta, pot sa recomand cu tarie sa apucati de acest sport, chiar daca nu stiti deloc sa inotati.
Va doresc multa sanatate!
Mulțumesc pentru informații! Multă sănătate! 🙂
Excelent! Eu sunt doar la inceput, dar pot sa spun si eu ca vad si simt schimbari destul de mari dupa doar doua luni de invatat inotul, in contextul in care nu stiam sa inot si imi era frica de apa. Iau ore de doua/trei ori pe saptamana unde invat miscarile, respiratie si sa trec peste frica de a ma ineca. Inca inot doar pe latimea bazinului pentru a invata corect miscarile si sa fiu in zona unde ajung cu picioarele pe jos, pentru ca bazinul are max 1,9 m adancime.
Si cu toate astea, chiar daca sunt la stadiul de a invata miscarile, a crescut mobilitatea, durerile de spate in special in zona cervicala s-au diminuat si simt imbunatatiri in respiratie, dupa 6 ani de fumat si dupa 7 luni de cand le-am lasat. Frica de apa s-a mai pierdut pentru ca imi mut atentia pe miscare si ma concentrez sa o fac corect.
Deci se poate, chiar daca esti la varsta adulta si nu stii inota si/sau iti este frica de apa. Trebuie doar rabdare si putin curaj.
salutari din grecia! balaceala sa fie
Numai dacă ne înotăm în fericire,că bazine nu prea avem nici în municipii...
Cat imi place apa si cat de mult mi-ar placea sa inot zilnic, dar dupa cum se stie, poti face asta doar in gârlă, daca nu esti intr-un oras mare😢
Mã asteptam sa-i explici lui Popovici cum stã treaba cu inotul, sunt convins cã are ce invãța de la tine despre natație.
de ce nu vorbeste nimeni de protestele din Olanda ?
Salut ! Când mai faceți CCR ?
România înoată,Dar inapoi,Se pricepe de minune,Doar inapoi,
Înotul în România? (((( Unde? ((((
În multitudinea lanțurilor de bazine olimpice pe care le avem? ((((((
Sau nu avem dar problema e ca nici acolo unde se poate nu prea mai ești lăsat.
Tânjesc după o plajă sălbatică din perioada comunistă fără "salvamar" când mă duceam în larg până nu se mai vedea malul și când ajungeam la mal mă căutau militarii de frontieră pe plaje și nava de patrulare în larg.
Acum dacă treci de geamandura ești călcat de schijeturi, bărci cu motor iar apa și aerul miroase a ulei și motorină "salvamarul" te ține în apă până la genunchi și te simți cum ai face baie într-un lighean cu o singură deosebire cea din lighean sigur va fi mai curată.
FB