Imperial treasury Vienna 2024 Greek narration English subtitles Αυτοκρατορικό Θησαυροφυλάκιο Βιέννη

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 29 сер 2024
  • Το αυτοκρατορικό θησαυροφυλάκιο της Βιέννης, βρίσκεται στην ελβετική πτέρυγα του παλατιού Χόφμπουργκ.
    Στις 21 σεμνές αίθουσες του φιλοξενεί βαρύτιμα αυτοκρατορικά αντικείμενα αλλά και εκκλησιαστικά κειμήλια της πολύχρονης ιστορίας της αυτοκρατορίας κυρίως του οίκου των Αψβούργων αλλά και άλλων.
    Ιστορικά η συγκέντρωση των πολύτιμων κειμηλίων της αυτοκρατορίας σε συγκροτημένη συλλογή ξεκίνησε το 1556 από τον πολυπράγμων Τζιάκοπο Στράντα επί του Φερδινάνδου του Α'.
    Η Μαρία Θηρεσία μετέφερε την συλλογή στην σημερινή τους θέση, ενώ πολλά κομμάτια είχαν εκποιηθεί για την χρηματοδότηση διαφόρων πολέμων.
    Το 1938 μεταφέρθηκαν στην Γερμανία και με το πέρας του Β' παγκοσμίου πολέμου επέστρεψαν στην Βιέννη.
    Στην δεύτερη αίθουσα κυριαρχεί η σύνθεση που αποτελείται από τα αυτοκρατορικά ρεγκάλια του Ροδόλφου του Β' με κεντρικό έκθεμα το εντυπωσιακό στέμμα της αυστριακής αυτοκρατορίας.
    Κατασκευάστηκε το 1576 από τον Γιάν Φερμάγιεν στην Πράγα και χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για τις τελετές στέψης.
    Στην τρίτη αίθουσα υπάρχουν επίσημες στολές και αυτοκρατορικά ρεγκάλια όπως ο πορφυρός μανδύας τριών μέτρων του 1830 που κατασκευάστηκε για την ενθρόνιση του Φερδινάνδου του Α'.
    Είναι κατασκευασμένος από κόκκινο βελούδο με χρυσοποίκιλτη ύφανση που αποτυπώνει δικέφαλους αετούς με σπαθί και σφαίρα στα νύχια τους.
    Στην τέταρτη αίθουσα εντυπωσιάζει ο τεσσάρων μέτρων πίνακας του Μάρτιν φον Μέϊτενς, που φιλοτεχνήθηκε το 1764 και
    παρουσιάζει την πομπή της στέψης του αυτοκράτορα Ιωσήφ του Β' στην πλατεία Ρόμερμπεργκ στην Φρανκφούρτη.
    Η πέμπτη αίθουσα είναι αφιερωμένη στον μεγάλο Ναπολέοντα με την αυτοκρατορική κούνια να κυριαρχεί.
    Κατασκευάστηκε το 1811 στο Παρίσι με αφορμή την γέννηση του γιου του Ναπολέοντα από την δεύτερη σύζυγό του Μαρί Λουίζ που το πορτρέτο της κοσμεί επίσης την αίθουσα.
    Στην έκτη αίθουσα υπάρχει ένα σημαντικό τελετουργικό κειμήλιο της δυναστείας των Αψβούργων, το βαρύτιμο σετ που παρήγγειλε η Μαρία Θηρεσία για την βάπτιση της εγγονής της.
    Από τα δεκάδες πολύτιμα αντικείμενα στην έβδομη αίθουσα με τους πολύτιμους λίθους ξεχωρίζει το κόσμημα με το όνομα ο Υάκινθος Λα μπέλα.
    Το κόσμημα που απεικονίζει τον δικέφαλο αετό περιβάλει μια πολύτιμη πέτρα Γρανάτη 416 καρατίων που απέκτησε ο Λεοπόλδος ο Α' το 1687.
    Στην έβδομη αίθουσα υπάρχει ακόμα ένα εντυπωσιακό έκθεμα με ιστορία αιώνων, το δύο κιλών ολόχρυσο στέμμα, αυτό του Στέφαν Μποκσκάϊ.
    Ένα πολύ ενδιαφέρον έκθεμα της όγδοης αίθουσας είναι το αγκέητ μπωλ.
    Χρονολογείται από την εποχή του μεγάλου Κωνσταντίνου και είναι κατασκευασμένο από ένα μονοκόμματο κομμάτι χρυσομπέζ αχάτη.
    Τα κοκκινωπά νερά που δημιουργεί φυσικά το πέτρωμα σε ένα σημείο του δίσκου, φαίνονται να σχηματίζουν την λέξη Χριστός, κάτι που εδραίωσε την πεποίθηση ότι επρόκειτο για το άγιο δισκοπότηρο.
    Στην πρώτη αίθουσα των εκκλησιαστικών κειμηλίων συναντούμε ένα εντυπωσιακό τεχνούργημα που προσομοιάζει την περίφημη Μαριανή στήλη του Μονάχου.
    Στην δεύτερη εκκλησιαστική αίθουσα βλέπουμε τον πατριαρχικό σταυρό που περιέχει θραύσματα Τιμίου ξύλου, με τα σκαλίσματα να αναφέρονται στον βασιλιά Λουδοβίκο τον Μέγα της Ουγγαρίας.
    Εγκιβωτισμένο σε επίχρυση κορνίζα του 1616 βρίσκεται το σουδάριο της Αγίας Βερενίκης.
    Είναι ένα από τα τρία σουδάρια που αποτυπώθηκε η μορφή του Ιησού που αναγνωρίζει η επίσημη καθολική εκκλησία.
    Στην χρυσή γλύπτη σύνθεση του 1650 δύο άγγελοι κρατούν μια γυάλινη προθήκη που φιλοξενεί ένα από τα καρφιά της σταύρωσης του Ιησού και τις σφραγίδες αυθεντικότητας του Πάπα Ιννοκέντιου του Β'.
    Κατά καιρούς οι εκθέσεις ήταν προσβάσιμες στο κοινό όπως την εποχή της Μαρίας Θηρεσίας με ένα πολύ ακριβό αντίτιμο, και άλλοτε ήταν παντελώς απαγορευμένη η πρόσβαση σε αυτές.
    Ο αυτοκρατορικός μανδύας των τριάμισι μέτρων κατασκευάστηκε στο βασιλικό εργαστήριο του Παλέρμο από εξειδικευμένους άραβες τεχνίτες το 1133.
    Στην ενδέκατη αίθουσα βρίσκονται οι βαρύτιμοι θησαυροί της αγίας ρωμαϊκής αυτοκρατορίας με το μεγαλοπρεπές στέμμα του 962 μ.Χ να κυριαρχεί.
    Οκτώ αρθρωτές καμπύλες πλάκες σχηματίζουν το στέμμα με τις τέσσερις από αυτές διακοσμημένες με σμάλτο να φέρουν αναπαραστάσεις από την παλαιά διαθήκη.
    Ο αυτοκρατορικός χρυσός σταυρός των 80 εκατοστών, χρονολογείται στην εποχή του αυτοκράτορα Κόνραντ του Β' το 1024 και είναι έμφορτος με πολύτιμους λίθους και συμβολισμούς.
    Είναι κούφιος και κάποιες στιγμές φιλοξενούσε στο εσωτερικό του, την λόγχη του Λογγίνου που πιστευόταν ότι έφερνε την νίκη σε διάφορες μάχες
    Ένα από τα πιο συμβολικά αντικείμενα της χριστιανικής ιστορίας βρίσκεται στην αίθουσα , η λόγχη του Λογγίνου.
    Η λόγχη που τρύπησε τα πλευρά του Ιησού με την πάροδο των αιώνων πήρε μυθικές και μυστικιστικές διαστάσεις αφού πιστεύονταν ότι παρείχε στον κάτοχο της θεϊκή προστασία και δύναμη.
    Στην βαρύτιμη επίχρυση περίτεχνη λειψανοθήκη του 1518 φιλοξενείται κομμάτι υφάσματος που πιστεύεται ότι ανήκε στο κάλυμμα του τραπεζιού όπου συνετελέσθη ο μυστικός δείπνος.

КОМЕНТАРІ •