sitemizin seçimi 05/04/2019 yılında yapılmıs ve 2 yıllık süre dolmuş bulunmaktadur. ancak yönetim seçim kararı almakda direnemktedir. bu süreçte ne yapmamız gerekir. malum 1 haziranda yasakların kalkacağı söylendi
Mevcut yönetim kurulunuzun görevi devam etmektedir. İl ve İlçe Kaymakamlığınızın Hıfzıssıhha Kurullarının 1 Haziran 2021 tarihi sonrası kararlarını izlemeniz gerekecektir. Ülke genelinde apartman ve site genel kurulları için kısıtlamalar kalkmamıştır, ancak erteleme kararları biten il ve ilçeler için İl ve İlçe Kaymakamlığınızın Hıfzıssıhha Kurulları kararlar almaktadır Ayrıca denetim faaliyetlerinin kesintisiz yürütülmesi amacıyla yukarıda belirtildiği şekilde kişilerin bir araya gelmesine neden olacak her türlü etkinliğin Valilik/Kaymakamlıklara (ilgili mevzuatında başkaca bir hüküm bulunmadığı takdirde en az üç gün öncesinden) bildirilmesi sağlanarak bu kurum/kuruluşlarca yapılacak etkinliklerde belirlenen kurallara ve kişi ve alan sınırlamalarına riayet edilip edilmediğinin denetim ekiplerince kontrol edilmesi sağlanacaktır. Koronavirüs Sebebi ile Genel Kurul Toplantıların Ertelenmesi Linkindeki 6. Madde ve devamını okumanızı tavsiye ederiz. Bazı ilçe kaymakamlıkları “çok riskli il” statüsünde olduğundan T.C.İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 29.03.2021 tarih , Sayı :E¬89780865¬153¬5673 Konu :Tedbirlerin Gözden Geçirilmesi genelgesine ve yine T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 02.03.2021 tarih ve Sayı :E-89780865-153-3514 Konu :Risk Gruplarına Göre Alınacak Tedbirler genelgesi dahilinde genel kurulların yapılamayacağına ilişkin yanıtlar vermektedir. Diğer taraftan eğer bir erteleme yok ise yapılacaklar konusunda diğer muhtemel sorularınızın yanıtları Pandemi döneminde olağanüstü genel kurul toplantıları ile ilgili olarak detaylar ile Koronavirüs Sebebi ile Genel Kurul Toplantıların Ertelenmesi konusu (Güncellenmektedir. SON GÜNCELLEME - 01.03.2021) www.apsiyon.com/blog/koronavirus-sebebi-ile-genel-kurul-toplantilarin-ertelenmesi linkindedir. Konu hakkında bilgilere ayrıca Koronavirüs Sebebi ile Genel Kurul Toplantılarının Ertelenmesi (Güncel) ua-cam.com/video/-vsghcXVqDM/v-deo.html ve diğer bazı bilgileri içeren Pandemi / Koronavirüs Sebebi ile Apartman ve Site Genel Kurul Toplantılarının Ertelenmesi ua-cam.com/video/gghpBriLroc/v-deo.html youtube sayfasından da ulaşabilirsiniz.
Merhaba. Sıfır binalarda ortada bir yönetici yokken ilk toplantı nasıl organize edilir? Kat maliklerinden birisi çağrı yapabilir mi? Çağrı olmadan bir araya gelip toplantı yapılabilir mi? Teşekkürler.
Bir anagayrimenkulde ilk kez genel kurul yapılacaksa! "Yönetimin Yıl Sonu İşlemleri: Genel Kurul Öncesi Bilinmesi Gereken 14 Madde" konulu www.apsiyon.com/blog/yonetimin-yil-sonu-islemleri-genel-kurul-oncesi-bilinmesi-gereken-14-madde linkindeki yazı ve videomuzdaki İkinci, yedinci, onüçüncü ve ondördüncü madde hariç diğer maddeleri uygulayınız. Bir anagayrimenkuldeki ilk genel kurul için maliklerden herhangi biri çağrıyı yapabilir. Çağrı olmadan yapılan genel kurulun geçerli olması için ise kararda anagayrimenkulde yer alan tüm bağımsız bölüm maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğunun imzası olması gerekir. Diğer taraftan genel kurul öncesi veya sonrası yok ise kırtasiyeden bir karar defteri satın almak, noterden onaylatmak, yönetici seçilen kişi tarafından kararı deftere yapıştırmak ve noterden yeni yöneticinin imza beyannamesini çıkarmak olacaktır. O yapıda ilk defa yönetici seçiliyorsa o taktirde vergi dairesine başvurmanız, potansiyel vergi numarası almanız gerekecektir. Sonra da yok ise banka hesabı açacaksınız. www.apsiyon.com/blog/apartman-yonetimi-icin-gerekli-belgeler yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Nefis bir dikkat !! Teşekkürler. O halde elimizden geldiğince bir metne dökelim :) Tebligat nasıl yapılır? Apartman ve Site Genel Kurul Toplantısı Ne Zaman Yapılır? ua-cam.com/video/h-L04ebKdd4/v-deo.html Kat mülkiyeti Kanunu Md 29 ( toplantı çağrısı) , Md. 37 ( İşletme projesinin tebliği) ve Md 41 ( denetçi raporunun gönderilmesi) her ne kadar farklı ifadeler kullansa dahi "bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektuptan" söz eder. Kat Mülkiyeti Kanunu “bildirim” olarak adlandırsa da “bilgi veya haberin ilgilisine bildiriminin veya ulaştırılmasının yazılı olması" halinin zorunluluğu “tebliğ" kavramını ortaya çıkarmaktadır. Tebliğ sözcüğünün çoğulu ise “tebligat” anlamını taşır. O halde KMK’da yazılı olması gereken bildirimlerin nasıl yapılması gereğine dair detayları 7201 Sayılı Tebligat Kanunu'nda aramamız gerekecektir. Bir hukuki işlemin tebligat olarak nitelendirilmesi için ise yazılı bildirim ve belgelendirmeye ihtiyaç vardır. Tebligat, sadece muhatabın bir hukuki işlemden haberdar edilmesi değil, aynı zamanda bu işlemin kanunda belirtilen koşullara uygun olarak yerine getirildiğinin belgelendirilmesi işlemidir. Tebligat, bilgilendirme yanında belgelendirme özelliği de bulunan bir usul işlemidir. posta idaresinin "ödeme-alma haberi kağıdı” “belgelendirme" ispatını taşıyan evraklar olarak kullanılmaktadır. Kayba uğramadan yerine ulaştırılması posta idaresi tarafından kayda alınarak üstlenilmiş olan mektuba taahhütlü mektup denilmektedir. Ancak yargı kararları ve yargı incelemesi açısından bakıldığında bir tebligatın varlığını ispat etmek tebliği yapanın görevidir. Tebliğin yapılmasının delili ise tebellüğ belgesidir. Dolayısı ile İadeli taahhütlü olarak adlandırılan alıcıya imza karşılığı teslim edilen, teslim edilemediği durumlarda göndericiye geri gönderilen (mektup, paket), iadeli mektubun yargı açısından delil açısından niteliği önemlidir. İlan panosuna asılması ise şart değildir. Tebligat Kanunu Ek:1 dahilinde adresini bildirmemiş kat malikleri için ihtiyaç dahilinde kullanılır. Kat maliklerine yapılacak çağrıların, toplantı kararlarının , işletme projesinin ve denetim raporunun İlan panosuna ihtiyari olarak en az iki imza taşıyan tutanak düzenlenerek asılması ve indirilmesi ise sadece "adreslerini bildirmemiş ve bağımsız bölümleri boş durumda olan kat maliklerine" tebligat niteliği taşıyacaktır.
.... tarihinde ... saatinde... mahalinde kat maliklerinin yeter sayı sağlayamadığı tespit edilmiş olup Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 30. maddesi hükmü uyarınca genel kurulun ikinci oturumu çağrıda belirtilmiş olan .... tarihinde ... saatinde... mahalinde yapılacaktır. ( İlk genel kurula gelenlerin bu metnin altına imza atması yeterlidir. Metin karar defterine yazılacak veya yapıştırılacaktır) Sizi Apsiyon Akademi Yeditepe Üniversitesi Site Yöneticiliği Online Sertifika Programı eğitimine davet etmek isteriz. Böylece anagayrimenkul yönetim işini yaparken kararlarınız sebebi ile kendinizi çok daha güvende hissedeceksiniz. Müteakip ilk eğitimimiz 12 Şubat’ta başlıyor. Ayrıntılı bilgi ve başvuru için www.apsiyon.com/akademi/site-yoneticiligi-online-egitim-programi linkini inceleyebilirsiniz.
Site yönetim kurulu Genel Kurul tarihini hafta içi ve saat 14:00 almış.Hafta içi bu saat hayatın olağan akışında katılımın düşük olacağı aşikar bir zaman.Bu kararı ve bu karar doğrultusunda yapılan genel kurul için ne yapılabilir?
Şüphesiz anagayrimenkulün en yüksek yönetim organı olan ”Apartman ve/veya toplu yapılarda (Siteler) Kat Malikleri Genel Kurulları / Temsilciler Kurulları'na katılım önemlidir. İfade ettiğiniz gibi pandemi döneminde olsak dahi akşam ve/veya hafta sonu tam veya kısmi kapanmanın olmadığı bir dönemde insanlar işlerinde iken yapılan bir genel kurulun kat maliklerine faydası tartışmalıdır. Öncelikle tapu sicilindeki yönetim planına bakınız. Yönetim planlarında olağan genel kurulların yapılacağı haftanın günü belirtilmiş olabiliyor. ( Ekim ayının 3. pazar günü ... gibi...) Aykırılık olup olmadığını kontrol ediniz. Ancak genel kurul olağanüstü olarak toplanıyorsa maalesef toplantı zamanının belirlenmesine yönelik bir itiraz ancak genel kurul sonrasında sulh mahkemesine başvuru yolu ile olabilir. Toplantı zamanına itiraz yerine; a) genel kurul için yapılan çağrı ve gündem usulüne göre yapılmış mı? b) çağrı ve gündem süresinde kat maliklerine elden veya taahhütlü posta ile ulaştırılmış mı? c) olağan toplantılar için yönetim planında olağan toplantılar için belirtilen ay / hafta / gün olarak bir aykırılık var mı? Bu aykırılığa rağmen genel kurul çağrısı olağan olarak mı yapılıyor? Yukarıdaki maddeler dahilinde ( a,b,c) eğer çağrı süresinde elinize geçmemiş veya tebligat usullerine uyulmamış ise genel kurula siz veya vekil eliyle de olsa katılmayıp, sulh hukuk mahkemesinde genel kurulun iptali davasını açabilirsiniz. Yukarıdaki maddelere uyularak bir çağrı yapılmış ise bu taktirde; d) İlk toplantıda kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlası sağlanmış mı? e) İlk toplantıda gerekli çoğunluk sağlanamadı ise ikinci toplantıda gündemde var ise yönetici / denetici seçimi, faydalı yenilik ve ilaveler ( yatırım, demirbaş kararları vs) için kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlası ile ( sadece toplantıya katılanların değil, tüm malik sayısı ile hesaplanacak şekilde) karar alınmış mı? f) Kararlar genel kurula katılmadı iseniz size tebliğ edilmiş mi ? ( taahhütlü posta veya elden imzalı) Yukarıdaki maddeler dahilinde ( d,e,f) yeter sayılara uyulmamış ise genel kurula katıldı iseniz itirazınızı karara yazdırıp, genel kurul tarihinden itibaren bir ay içinde , genel kurula katılmayanlar kendilerine karar tebliğ edildikten sonra bir ay içinde, karar tebliğ edilmedi ise haberi olmayanlar her halükarda 6 ay içinde sulh hukuk mahkemesinde ilgili kararın iptali davasını açabilirsiniz / açabilirler.
Site yöneticilerini daire sahipleri mi? seçer, yoksa daire sahiplerinin belirlediği temsilciler mi? seçer 2. Site yöneticilerinin görev süresi kaç yıldır.
Soruyu bu şekilde sorduğunuza göre toplu yapı niteliğinde bir yerde ikamet etmektesiniz. Bu sorunuzun doğru yanıtı tapu sicilinde kayıtlı olan yönetim planınızdadır. Kimlik bilgileriniz ile tapu dairesine başvurarak yönetim planının bir suretini alabilirsiniz. Genel hükümlere göre ise ( önce yönetim planı dikkate alınacak) toplu yapılarda her bir blok kat malikleri kendi temsilcisini seçer, bu seçilenler temsilciler kurulunu oluşturur, temsilciler kurulu da toplanarak yönetim kurulu / yönetici ve denetim kurulu / denetçiyi seçerler. Yönetim planında aksi hüküm yok ise toplu yapılarda temsilciler kurulu/ blok genel kurulu toplanma süreleri 2 yıldır. Yönetim planı gerek denetçi, gerek yönetici gerek toplanma zamanı, işletme projesi kararı için yılda bir olduğunu ifade ediyorsa yılda bir yönetici ve denetici seçimi gerçekleşecektir. Dolayısı ile sorunuzun yönetim planı incelemeden tek bir yanıt yok maalesef.
Genel Kurullarda Divan Başkanı Gündeme geçmeden önce genel kurulu, kat malikleri kanuna bağlı olarak kural, kaide ve uygulamalar konusunda ,aydınlatma babında bilgi ve açıklamalar yapabilir .mi?
Her ne kadar gündemde yer almasa dahi genel kurulu idare edecek divan başkanının KMKanunu, yönetim planı ve toplantının süreci hakkında bilgiler vererek gündeme geçmesi genel uygulamada bulunmaktadır.
Denetçi Olağan veya olağan üstü genel kurul gündemine bir gündem maddesi eklenmesini Yönetimden istemesi mümkün mü? Bu talebini nasıl (sözlü, mü yazılı mı) ve ne zaman yapması gerekir?
Merhabalar, ihtiyari ve kanun ile belirlenmemiş bir konudur. Ancak tabi ki isteyebilir. Ancak yönetici denetici tarafından eklenmesi istenen bu maddeyi genel kurul gündemine alıp almama konusunda zorlanamaz. İleride delil olması ihtiyacı var ise yazılı olmalı. Olağan genel kurul tarihi yönetim planına göre belli olduğundan çağrının yapılması öncesinde talep iletilmelidir.
Olağan üstü toplantı kararı alındı fakat toplantı kat maliklerine bir gün önce bildirildi ve toplantıya 200 kişiden 5-6 kişi katılabildi 15 gün öncesinden haber verilmeyen bu 1. Toplantı geçerlimidir ? 2. Geçersizse nasıl bir yol izlemeliyiz
Usulüne uygun olarak elden imzalı veya tahhütlü mektup ile çağrısı yapılmayan olağanüstü genel kurul toplantısı hukuka aykırı olup, kararları geçersizdir. Ancak bunun için süresinde genel kurulun iptali davası açılmalıdır. Kendisine toplantı çağrısı ulaşmayan ve genel kurul toplantısına katılmayan malikler toplantının iptaline ilişkin olarak önce arabuluculuğa, uzlaşmazlık halinde sulh hukuk mahkemesinde "genel kurulun iptali" davasını açabilirler. Dava sonucunda genel kurul iptal edşlecektir. Çağrısı yapılmayan genel kurula katılan malikler karara şerh düşmedikleri taktirde çağrının usulsüz olduğu gerekçesi ile dava açamazlar, ancak alınan kararların yeter sayı vs. gerekçelerle alınmadığına ilişkin olarak kararın iptali davası açabilirler. "Site Genel Kurul Kararlarına Karşı Nasıl Dava Açabilirim?" konulu www.apsiyon.com/blog/site-genel-kurul-kararlarina-karsi-nasil-dava-acabilirim linkindeki blog yazımızda detayşar mevcuttur. Ayrıca "Kat Mülkiyetinde Doğru Bildirim" konulu www.apsiyon.com/blog/kat-mulkiyetinde-dogru-bildirim linkindeki ve "Kat Mülkiyetinde Hatalı Bildirim" konulu www.apsiyon.com/blog/kat-mulkiyetinde-hatali-bildirim linkindeki blog yazılarımızdan da faydalanabilirsiniz.
Açıklamalar için teşekkür ederiz. Bir sorum olacaktı. Olagan genel kurul toplantısını tek seferde çoğunluklu cogunluksuz olarak yapabiliyor muyuz.Neden derseniz ilk toplantıya az katılım oluyor sonra ki hafta yapilan toplantida da cok fazla bir katılım olmuyor. Dolayısı ile tek seferde çoğunluklu cogunluksuz olağan genel kurul yapabiliyor muyuz. Teşekkür ederim
Merhaba yönetim planımız olağan genel toplantısı temmuz ayı içinde yapılır diye belirtilmiş olağanüstü içinde 15 gün önceden bildirilmek suretiyle herzaman yapilabilir yazmakta . Olağan genel kurul içinde 15 gün önceden mi davetiye gönderilme zorunluluğu vardır . teşekkürler
Kat Mülkiyeti Kanunu 29. Maddesinde kat malikleri kurulunun toplantı zamanını açıklar . İlk fıkrasında olağan genel kurullardan söz eder. “Kat malikleri kurulu, yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim planında gösterilen zamanlarda, eğer böyle bir zaman gösterilmemişse, her takvim yılının ilk ayı içinde toplanır. Toplu yapılarda ise kurullar, en geç iki yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim plânlarında gösterilen zamanlarda, böyle bir zaman gösterilmemişse, ikinci takvim yılının ilk ayı içinde toplanır.” 29. maddenin ikinci fıkrasında ise olağanüstü toplantılardan bahseder. “Önemli bir sebebin çıkması halinde, yöneticinin veya denetçinin veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine ve toplantı için istenilen tarihten en az onbeş gün önce bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektupla, toplantı sebebi de bildirilmek şartiyle, kat malikleri kurulu her zaman toplanabilir.” Açıkça olağan toplantılar için bildirimin yapılma zamanına ilişkin bir bilgi maddede verilmez. Sebebi yönetim planında sadece ay açısından değil ay/ gün/ saat olarak olağan genel kurulun belirlenebilmesidir. O halde kanun olağan toplantılar için bildirim süresini her gayrimenkulün yönetim planında farklı belirteçler konulabileceğinden belirlememiştir. Örneğin olağan genel kurul zamanını Temmuz ayının 3. Pazarı saat 20:00 de belirtmiş olan yönetim planında olağan genel kurul için çağrı yapılmasına dahi gerek yoktur. Uygulamada ise olağan toplantılarda 7 gün (işletme projesine itiraz ile ilgili 37. madde) , olağanüstü toplantılarda 15 gün önce maliklerin elinde olacak şekilde çağrı yapılmaktadır.
merhabalar. 16 dairelik apartmanda ikamet edenlerin 14 ü kiracı. olağan genel kurul toplantısı yapmak için kiracıların vekalet alması mı gerekiyor? yeter sayıda (9 ) kişinin vekaleti olmazsa yönetici nasıl seçilebilir?
Kiracıların maliklerden ( ev sahiplerinden) vekalet alması gerekiyor. Yönetici seçilmesi için gerekli çoğunluk malik sayısının sayı ve arsa payı çoğunluğudur. Dolayısı ile genel kurula katılım malik veya vekalet olarak çoğunluğun altında kalırsa yönetici seçimi yapılamaz. Daha fazla bilgi için "Apartman Yönetici Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?" konulu videoyu ua-cam.com/video/GrypNYKt9kk/v-deo.html linkinden izleyebilirsiniz.
WhatsApp, Telegram, BiP gibi uygulamalar, e-posta, SMS veya faks ile yapılan bildirimler tek başlarına geçerli bir tebligat usulü değildir. Bu bildirimler, kat maliklerine hatırlatma, ilgi uyandırma, hızlı bir şekilde içeriği anlamaları amacı ile kullanılabilir. Mahkemede geçerli olması için davalı kat maliki veya kiracının "o mesajı ben aldım, okudum, gördüm" demesi gereklidir. Aksi halde geçerli değildir. Daha detaylı bilgiye "Kat Mülkiyetinde Hatalı Bildirim" konulu www.apsiyon.com/blog/kat-mulkiyetinde-hatali-bildirim linkindeki ve "Kat Mülkiyetinde Doğru Bildirim" konulu www.apsiyon.com/blog/kat-mulkiyetinde-dogru-bildirim linkindeki yazılarımızdan erişebilirsiniz.
Merhaba. Toplantı çağrıları imza karşılığı şeklinde yapılması, imza karşılığı kabul etmeyen kat maliklerine posta masrafı karşılaması şartı ile posta ile yapılması gibi bir karar aldık. Kanunuda bu kanuna bir bilgi var mı. Yani posta masraflarını kat malikinden istememiz yasal mı. Teşekkür.
Kat Mülkiyeti Kanununun (KMKnun) 29. maddesindeki toplantı çağrısı, 37. maddesindeki işletme projesi (ve dolayısı ile genel kurul kararları) ,41. maddeki denetim raporu kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektupla bildirilir. KMKnun bildirim ile bu emredici kurallarının detayına "Kat Mülkiyetinde Doğru Bildirim" konulu www.apsiyon.com/blog/kat-mulkiyetinde-dogru-bildirim linkindeki yazımızdan ulaşabilrsiniz. Elden teslim almak istemeyen kat malikine tebligat yapmak içişn taahhütlü posta gönderimi mecburi bir hal alır. Tabi ki bu posta masrafı yüksek olduğundan ilgili kat malikinden KMKnun 22. maddesinin ilk fıkrası gereği masraf ayrıcıca alınabilir.
Merhaba bir sorum daha olacak. Tebligat yapılırken tebligatın içeriğinin ispatı nasıl mümkün olur. Alıcı gönderilen tebligatı içeriğini inkar edebilir mi. Bu sorunu nasıl alabiliriz. Birde WhatsApp tan çağrı ve duyuru yapılmasını yönetim planına eklesek yasaya uygun olur mu. Teşekkür.
@@osmandogan8249 BU yanıtınızı atlamışsız. Tebligat yaptığınız konuyu taahhütlü posta evrakı üzerine yazdığınız sürece sorun yok (Örnek 2025 genel kurul kararı bildirimi) Alıcı içeriğine itiraz edemez. Whatsapp çağrı ve duyuru konusunu yp ye ekleyebilirsiniz ancak eldem imzalı ve taahhütlü posta yerine geçmez. Daha fazla bilgi için "Kat Mülkiyetinde Hatalı Bildirim" www.apsiyon.com/blog/kat-mulkiyetinde-hatali-bildirim
Müteahit yönetimi devretmek istememesi durumunda yapılması gerekenler nelerdir? Aidat hesaplamaları defter onaylattıktan sonra mı hesaplanmalı gibi detaylar için video cekebilir misiniz?
Öncelikle tapu sicilinde kayıtlı olan yönetim planını elde ediniz. Geçici Yönetimin süresi Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre en geç toplu yapının bitimini izleyen bir yıl sonrasına kadar devam edebilir. Ancak toplu yapının bitirilmesi toplu yapıdaki tüm yapıların iskan müsaadelerinin alınması ile resen kat mülkiyetine geçişi gerektirir. Dolayısı ile eğer iskan müsaadesi alınmadı ve tapu sicilinde kat mülkiyetine geçilmedi ise bu süre, her halde toplu yapı kapsamındaki ilk yapı ruhsatının alınmasından itibaren on yıl geçmekle sona erer. Geçici yönetim süresinin bir çok yönetim planında kanunun bu maddesine de aykırı olarak 3, 5, 10,20 yıllık süreler dahilinde belirlendiğini de görüyoruz. Bu durumda sizin özelinizde öncelikle yönetim planınıza bakmanız gerekiyor. Yönetim planındaki süre tamamlanmış ise o taktirde Geçici Yönetim'in temsilciler kurulu üyelerinin seçimi ile ilgili olarak yine tapuda kayıtlı yönetim planındaki esaslara göre olağanüstü olarak blok yapılarının genel kurullarını toplantıya çağırması gerekiyor. Her halükarda yönetim planındaki süre kanuna aykırı ve uzun belirlenmiş ise öncelikle yönetim planının ilgili maddesinin dava edilmesi gerekir. Dava öncelikle genel kurul / temsilciler kurulu yapmayan geçici yönetime ihtar çekilmesi ( geçici yönetim süresinin tamamlandığına ve genel kurulu / temsilciler kurulunu toplaması gerektiğine dair) daha sonra makul bir sulh hukuk mahkemesinde açılır. Eğer yönetim planında kanundaki geçici yönetim süresini aşacak şekilde bir düzenleme var ise bu taktirde yine geçici yönetime ihtar çekilmesi ( yönetim planında geçici yönetim süresinin kanuna aykırı olduğuna ve genel kurulu / temsilciler kurulunu toplaması gerektiğine dair) daha sonra makul bir sulh hukuk mahkemesinde açılır. Aidat hesaplamalarının defter onaylatıldıktan sonra yapılır ancak geçici yönetimin bulunmadığı durumlarda eğer ilk kez yönetim seçilecek ve ilk genel kurul yapılmış ise o esnada henüz defter bulunmamaktadır. Bu genel kurulda yönetici veya yönetim kurulu seçilip aynı genel kurulda bir işletme projesi (bütçe) kabul edilmiş ise genel kurul sonrası alınan karar ile seçilen yönetici/yönetim kurulu notere giderek ilk karar ve işletme defterlerini tasdik ettirecektir. Diğer taraftan geçici yönetim defterleri tasdik ettirebilir, müteakip genel kurullarda ise defterler onaylanmış hali ile bulunmaktadır. Apartman ve Sitelerin Tutmak Zorunda Olduğu Defterler hususunda daha detaylı bilgiyi ua-cam.com/video/mQvJnhDO0dA/v-deo.html linkindeki videodan izleyebilirsiniz.
Bahriye Hanım, yöneticiniz pandemi sebebi ile sokağa çıkma yasakları dışında kalan zamanlarda genel kurul yapmak istiyor. Daha detaylı bilgi için Koronavirüs Sebebi ile Genel Kurul Toplantıların Ertelenmesi www.apsiyon.com/blog/koronavirus-sebebi-ile-genel-kurul-toplantilarin-ertelenmesi linkindeki yazımızı okuyabilir, Koronavirüs Sebebi ile Genel Kurul Toplantılarının Ertelenmesi (Güncel) ua-cam.com/video/-vsghcXVqDM/v-deo.html linkindeki videomuzu izleyebilirsiniz. Koronavirüs Sebebi ile Genel Kurul Toplantıların Ertelenmesi www.apsiyon.com/blog/koronavirus-sebebi-ile-genel-kurul-toplantilarin-ertelenmesi linkinde 6. maddesinde c) bendinde “Hafta sonları ve hafta içi genel veya 20 yaş altı veya 65 yaş ve üzeri kat maliklerinin, sokağa çıkma kısıtlaması saatlerinde genel kurul yapılmaması”: Anagayrimenkulün en yüksek yönetim organı olan ”Apartman ve/veya toplu yapılarda (Siteler) Kat Malikleri Genel Kurulları / Temsilciler Kurulları'na katılım önemlidir. Eğer bu yasağa dahil olacak durumda kat malikleri bir ekseriyette ise ( her halükarda kendilerini vekalet ile temsil ettirebilseler de) genel kurullar bu kısıtlamaların olduğu gün ve saatlerde yapılmamalıdır. ve d) bendinde “Şehirler arası ve milletler arası seyahat kısıtlamasının olduğu dönemlerde genel kurul yapılmaması”: Benzer gerekçeler ile şehirler arası ve milletler arası seyahat kısıtlamasının olduğu , programlı olmayıp bir veya bir kaç gün once ilan edilen sokağa çıkma kısıtlamalarının olduğu ve devam ettiği tarihlerde ve saatlerde önceden ilan edilen genel kurula katılımının mümkün olamayacağı düşünüldüğünde ( her halükarda kendilerini vekalet ile temsil ettirebilseler de) ilan edilen bu genel kurullar ertelenmelidir. " biçiminde görüşümüzü beyan etmiştik.
Hocam, olağan ve/veya olağanüstü gen.kur. toplantılarında alınan ve deftere işlenip imzalanan kararlar, toplantıya katılan ve katılmayan diğer kat maliklerine nasıl bildirilir? Bununla ilgili bir videonuz var mı?
Merhabalar, Genel kurul çağrıları gibi genel kurulda alınan kararlar bağımsız bölümünde oturan kat maliklerine elden imzalı, oturmayanlara taahhütlü posta ile veya bağımsız bölümü kirada veya kullanma hakkı sahibi tarafından kullanıyor ise oturana elden imzalı, adresini bilmediğiniz ve bağımsız bölümü boş olanlara da binanın girişindeki ilan panosunda, ilan panosu yok ise bina girişinde uygun bir yerde ilan etmeniz gerekir. Apartman ve Site Genel Kurul Toplantısı Ne Zaman Yapılır? videomuzun ua-cam.com/video/h-L04ebKdd4/v-deo.html bölümündeki tebligat usullerine dikkat edelim.
@@aestheticman2662 Varlığınız ve ilginiz bizim için değerli. Yeni bir profesyonel yönetici aramıza katılıyor gibi görünüyor. Sektörde bu ilgiye ve dikkate ihtiyacımız var. Nazik sözleriniz ve takibiniz için teşekkürler.
Merhaba, video ve bilgilendirmeler harika . Teşekkürler. Bir sorum var; Yönetici Görev süresi doldu, ve 20 gün geçmesine rağmen halen genel kurul toplantı daveti yapılmadı, kötü niyetli olduğunu ve kaybedeceği bir genel kurul olduğunu düşünürsek genel kurulu yapması için ne yapılmalıdır.
Öncelikle kat maliklerinin 1/3 ünün imzası ile bir genel kurul tarihi belirleyip ( en az 3 hafta sonrası için) yöneticiden genel kurul yapmasını talep etmeniz gerekiyor. Dİrenirse sonraki aşamalar için bu posta yanıt verebilirsiniz.
Merhaba. Yöneticimiz istifa etme kararı aldı. Yerine yönetim kurulunun diğer 2 üyesinden 1’isi getirilecekmiş. Yardımcı olarak da 2. yedek üyenin görevlendirilmesi planlanıyor. Ancak bu şekilde sitemizin yönetilmesini istemiyoruz. Acaba kat maliklerinin 3’te 1’inin imzası ile seçimli genel kurula gidebilir miyiz? İmza toplandığı halde genel kurula gidilmesi zorunlu mu?
Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 29 maddesine göre "önemli bir sebebin çıkması halinde, yöneticinin veya denetçinin veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine ve toplantı için istenilen tarihten en az onbeş gün önce bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektupla, toplantı sebebi de bildirilmek şartiyle, kat malikleri kurulu her zaman toplanabilir." O halde kat mülkiyeti ilişkilerinde genel kurul yapılmaz ise kat maliklerinden biri veya bir kısmının genel kurul yapılmasını talep etme, kat malikleri sayısının 1/3'ü ile olağanüstü genel kurul yapılması ile imza toplama, bunu yöneticiye iletme ve genel kurulun yapılmasını isteme hakları vardır. Yine aynı haklar denetçi açısından da mevcuttur. Şunu kabul etmeliyiz ki buna rağmen genel kurulu olağan veya olağanüstü surette çağırma hakkı yönetici / yönetim kuruluna aittir. Bilindiği üzere Kat Mülkiyeti Kanunu 1965 yılından kalma ve bazı ilave/eksiltme / değişme , daha doğrusu yamalarla günümüze kadar gelmiştir. Yönetici bu taleplere rağmen genel kurulu toplamaz ise denetçi ve kat maliklerinin 1/3 'ünün (üçte biri) olağan üstü genel kurulu toplantıya çağırmasına ilişkin herhangi bir engel bulunmamaktadır. Yine bu girişimler yapıldı , ancak yönetici kat malikleri kurulunu olağanüstü surette toplamadı ise kat maliklerinden herhangi biri hakim müdahalesi için mahkemeye başvurabilir. İşte bu başvuruda toplantı istemenin yazılı olarak belgelendirilmesi , yani imzaların ıslak imza olarak bulunması önem kazanacaktır. Bazı akademisyen ve hukukçulara göre ise kanunda açıkça yer almasa da Ek Madde 4 - (Ek: 13/4/1983 - 2814/15 md.) ifade edilen "birlik" kavramı sebebi ile "kat malikleri birliği" ifadesinin fiilen bulunduğu iddia edilir. Bu görüşte olan hukukçular " sayı ve arsa payı çoğunluğu" ile karar alıp, elden imza dolaştırarak ve sulh hukuk hâkimine ibraz edince, sulh hakiminin de karara bağlaması halinde yöneticinin görevinin sona ereceğini ifade ederler. "İmzaların ıslak imza olarak bulunması" önemli olmakla beraber, "istem dilekçesinin" dolaştırılarak imza alınması mümkündür. Eğer bu durum mümkün olamayacaksa veya şehirlerarası evrakın gidip gelmesi zaman alacaksa , kat maliklerinin bir yazılı evrak ile "istem dilekçesinin" imzalanması için bir başka malike "rıza vermesi" de mümkündür. Bu durumda "diğer kat maliki adına imza atan" malik imza üzerine "rıza veren malikin isim soyadını , bağımsız bölüm numarasını ve adına imza attığını kendi ismi ve daire nosu ile beraber beyan etmelidir. Şehir dışından gelen malikin yazdığı "rıza dilekçesi" de ekine eklenmelidir. Bu işlemin genel kurul vekaleti olarak değerlendirilmemesi genel kurul yapılacaksa vekaletlerin KMK'nın 31. maddesinin "bir kişi, oy sayısının yüzde beşinden fazlasını kullanmak üzere vekil tayin edilemez. Ancak, kırk ve daha az sayıdaki kat mülkiyetine tâbi taşınmazlarda bir kişi, en fazla iki kişiye vekâlet edebilir" hükmüne göre düzenlenmesi doğru olacaktır. Malikin BİLGİSİ VE RIZASI DAHİLİNDE onların yerine imza atmak mümkündür. Ancak bir uyuşmazlık durumunda mahkeme safahatı için yukarıda verilen bilgiler faydalı olacaktır. Sulh mahkemesi haricinde başvurulacak bir hakem, arabulucu, oda vs. gibi kurum ve kuruluş bulunmamaktadır.
Hocam kusura bakmayin bi sorum daha olacak, site toplantisinda,genel kurulda bazi insanlar oy kullanmaya cekiniyor, ön plana çikmak istemiyorlar ,kapali oy kullanilmasini istiyorlar, toplantida bunu talep edebilirmiyiz, oylamami gerekir
Yönetim planlarında kapalı oy kullanımına ilişkin maddeler olabiliyor. Bununla beraber Kat Mülkiyeti Kanununda kapalı oy kullanımını engelleyen bir madde yok. Ancak genel kurullar istişare kurullarıdır. Kat malikleri kurulunca verilen kararlar aleyhine, kurul toplantısına katılan ancak 32 nci madde hükmü gereğince aykırı oy kullanan her kat maliki bu aykırılığın sebebini belirterek imza koyarlar. Toplantıya katılanlar için bu zorunluluk aynı zamanda karara itiraz ve iptal davası açmanın şartıdır. Kapalı oy kullanımı evet/hayır veya kabul/red gibi kararlar için olabilir, ancak her tür kararın alınması için uygun olmayacaktır. Neticede yönetici/denetici seçimi, faydalı yenilik ve ilave gibi kararlarda uygulanması fiilen mümkün olup, toplantı öncesi sandık, sayı ve arsa payı hesabını da içeren oy pusulası gibi hazırlıkların gerekmesi sebebi ile ancak rutin olarak bu yöntemi uygulayan veya genel kurul öncesi öngören yönetimler açısından sağlıklı olabilecektir. Nihayetinde rutin uygulaması yada yönetim planında hüküm bulunmayan anagayrimenkullerde, kapalı oylama yapılabilmesi için toplantı gündemi okunurken kat maliklerinin kapalı oylama talebinin toplantıya katılanların çoğunluğu tarafından oylanarak kabul edilmesi asgari şart olarak değerlendirilmelidir.
Mükemmel açıklamalar için teşekkürler. Ayrıca toplantı çağrı daveti için başka sehirde olan kat maliklerine iadeli taahütlü mektup gönderdim..ancak yurtdışında olan kat malikleri için nasıl bir yol izlenmeli? A
Sayın Kübra hanım, yurtdışındaki kat maliklerine yapılacak tebligatlarda uygulanması gereken adımları www.apsiyon.com/blog/kat-maliklerine-yurt-disi-tebligat linkinden okuyabilirsiniz.
Ozan bey, Site yönetimleri haricinde yapı kooperatiflerindeki süreç nasıldır. Maltepe Altayçeşme mahallesinde bulunan bir kooparatifte ikamet etmekteyim.Kendi mülküm daha doğrusu kooparatifin üyesiyim. Mevcut kooparatif yönetimini değiştirmek, yeni bir yapılanma içerisinde genç ve işi bilen hak sahiplerinden oluşan yöneticiler seçmek istiyoruz. Bu bağlama; imza toplayarak olağanüstü toplantı yapılması talebi ve sonrasındaki süreçler nasıl olmalıdır. Teşekkür ediyorum..
Yapı Kooperatifleri, belli bir gayeyi gerçekleştirmek maksadıyla kurulan bir tür tüzel kişiliktir. Kooperatif ortaklığı kişisel mülkiyete geçilerek kat mülkiyeti kurulmuş ise , kat malikleri kurulu yönetim planı gereğince yönetimi ele alır. Ancak ifadelerinizden anlaşılan henüz kooperatif gayesini tamamlamamış ve bağımsız bölümler kooperatif mülkiyetinde bulunuyor . Ve siz kooperatif yönetimine talipsiniz. Sorularınızın yanıtları kooperatifinizin ana sözleşmesinde bulunuyor. Kooperatif ana sözleşmesini temin etmelisiniz. Söz konusu sözleşmede yer almayan hususlar ile ilgili olarak yardımcı olmaya devam edebiliriz.
Ozan hocam, site 2021 temmuz ayında olağanüstü toplantı ile kuruldu, yönetim planına göre her yıl ekim ayında toplantı yapılır diyor. ekim ayında toplantı yapılmadı, toplantı yapılması için kat maliki olarak ne yapmam gerekir?
Şeref Bey merhabalar, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 29 maddesine göre "önemli bir sebebin çıkması halinde, yöneticinin veya denetçinin veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine ve toplantı için istenilen tarihten en az onbeş gün önce bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektupla, toplantı sebebi de bildirilmek şartiyle, kat malikleri kurulu her zaman toplanabilir." O halde kat mülkiyeti ilişkilerinde genel kurul yapılmaz ise kat maliklerinden biri veya bir kısmının genel kurul yapılmasını talep etme, kat malikleri sayısının 1/3'ü ile olağanüstü genel kurul yapılması ile imza toplama, bunu yöneticiye iletme ve genel kurulun yapılmasını isteme hakları vardır. Yine aynı haklar denetçi açısından da mevcuttur. Şunu kabul etmeliyiz ki buna rağmen genel kurulu olağan veya olağanüstü surette çağırma hakkı yönetici / yönetim kuruluna aittir. Bilindiği üzere Kat Mülkiyeti Kanunu 1965 yılından kalma ve bazı ilave/eksiltme / değişme , daha doğrusu yamalarla günümüze kadar gelmiştir. Yönetici bu taleplere rağmen genel kurulu toplamaz ise denetçi ve kat maliklerinin 1/3 'ünün (üçte biri) olağan üstü genel kurulu toplantıya çağırmasına ilişkin herhangi bir engel bulunmamaktadır. Yine bu girişimler yapıldı , ancak yönetici kat malikleri kurulunu olağanüstü surette toplamadı ise kat maliklerinden herhangi biri hakim müdahalesi için mahkemeye başvurabilir. İşte bu başvuruda toplantı istemenin yazılı olarak belgelendirilmesi , yani imzaların ıslak imza olarak bulunması önem kazanacaktır. Bazı akademisyen ve hukukçulara göre ise kanunda açıkça yer almasa da Ek Madde 4 - (Ek: 13/4/1983 - 2814/15 md.) ifade edilen "birlik" kavramı sebebi ile "kat malikleri birliği" ifadesinin fiilen bulunduğu iddia edilir. Bu görüşte olan hukukçular " sayı ve arsa payı çoğunluğu" ile karar alıp, elden imza dolaştırarak ve sulh hukuk hâkimine ibraz edince, sulh hakiminin de karara bağlaması halinde yöneticinin görevinin sona ereceğini ifade ederler. "İmzaların ıslak imza olarak bulunması" önemli olmakla beraber, "istem dilekçesinin" dolaştırılarak imza alınması mümkündür. Eğer bu durum mümkün olamayacaksa veya şehirlerarası evrakın gidip gelmesi zaman alacaksa , kat maliklerinin bir yazılı evrak ile "istem dilekçesinin" imzalanması için bir başka malike "rıza vermesi" de mümkündür. Bu durumda "diğer kat maliki adına imza atan" malik imza üzerine "rıza veren malikin isim soyadını , bağımsız bölüm numarasını ve adına imza attığını kendi ismi ve daire nosu ile beraber beyan etmelidir. Şehir dışından gelen malikin yazdığı "rıza dilekçesi" de ekine eklenmelidir. Bu işlemin genel kurul vekaleti olarak değerlendirilmemesi genel kurul yapılacaksa vekaletlerin KMK'nın 31. maddesinin "bir kişi, oy sayısının yüzde beşinden fazlasını kullanmak üzere vekil tayin edilemez. Ancak, kırk ve daha az sayıdaki kat mülkiyetine tâbi taşınmazlarda bir kişi, en fazla iki kişiye vekâlet edebilir" hükmüne göre düzenlenmesi doğru olacaktır. Malikin BİLGİSİ VE RIZASI DAHİLİNDE onların yerine imza atmak mümkündür. Ancak bir uyuşmazlık durumunda mahkeme safahatı için yukarıda verilen bilgiler faydalı olacaktır. Sulh mahkemesi haricinde başvurulacak bir hakem, arabulucu, oda vs. gibi kurum ve kuruluş bulunmamaktadır.
Ayrıca toplantı çağrı daveti için kat maliklerine çağrı dawetinin görüntüsünü watsap üzerinden paylaştım şehir dışında olanlar için.. iadeli taahütte ayrıca göndermek için adreslerini sitedim ancak vermediler. Bu noktada sorumluluk benden kalkar mı?
Sayın Kübra Hanım, sizin durumunuzda Tebligat Kanunu'nun EK1 maddesini uygulayabilirsiniz. “Kat Mülkiyeti Kanunu'nun uygulandığı hallerde, ortak taşınmazda oturmayan her bağımsız bölüm sahibi, apartman yönetimi ve ortak giderler ile ilgili tebligat yönünden geçerli olmak üzere, Türkiye'de bir adresini yöneticiye yazılı olarak bildirmek zorundadır. Apartman yönetimi ve ortak giderler ile ilgili tebligatlar bu adrese yapılır. Bağımsız bölüm sahibinin adres bildirmemesi veya yazılı olarak bildirdiği adrese tebligat yapılamaması hallerinde, bundan sonraki bütün tebligatlar, o kişiye ait bağımsız bölümde fiilen oturana yapılır. Tebligatın bir örneği apartman girişinde bulundurulacak ilan tahtasına asılır. Bağımsız bölümde fiilen oturana bu şekilde yapılacak tebligat, bağımsız bölüm sahibine yapılmış sayılır. Bağımsız bölümde fiilen oturan yoksa ilân tahtasına asılan tebligat örneği bağımsız bölüm sahibine yapılmış sayılır”.
@@Apsiyon son bir sorum daha olacak kusura bakmayın. Adres bildirmeyen ve yurtdışında yada şehir dışında olan kat malikine tebligat için kiracıya göndermemiz gereken tebligatı posta yoluyla değilde elden verip imzalatsam olur mu?
@@kubrab3117 Tabi ki. "Bağımsız bölüm sahibinin adres bildirmemesi veya yazılı olarak bildirdiği adrese tebligat yapılamaması hallerinde, bundan sonraki bütün tebligatlar, o kişiye ait bağımsız bölümde fiilen oturana yapılır. Tebligatın bir örneği apartman girişinde bulundurulacak ilan tahtasına asılır. Bağımsız bölümde fiilen oturana bu şekilde yapılacak tebligat, bağımsız bölüm sahibine yapılmış sayılır." Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 29., 37., 41. maddelerine göre kat maliklerine yapılacak tebligatlar ( genel kurul çağrısı, genel kurul kararları, işletme projesi vs . ) imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektupla bildirilir. Dolayısı ile adres bildirmeyen maliklerin bildirimi kiracıya elden imzalı yapılabilir. Şehir dışında olan ve adres bildirmiş olan kat maliklerine ise yapılacak bildirimler için en az bir kez adreslerine taahhütlü mektupla yapılması gerekir, tebligatın yapılamaması, ulaşmaması, geri dönmesi halinde ise kiracıya elden imzalı yapılabilir. Yurtdışında yaşayan ve adresini bildirmiş olan malikler için ise en az bir kez adreslerine www.apsiyon.com/blog/kat-maliklerine-yurt-disi-tebligat linkinde ifade edilen biçimde yapılması gerekir, tebligatın yapılamaması, ulaşmaması, geri dönmesi halinde ise kiracıya elden imzalı yapılabilir. Özetle bu durumlarda bağımsız bölümde oturan kiracıya taahhütlü posta ile bildirim yapılması gerekmez, elden imzalı tebliğ yapılabilir.
Merhaba Bülent Bey, Apartmanda sekizden az bağımsız bölüm varsa, yönetici atanması mecburi değildir. Kararlar sohbet ile de alınabilir. Ancak eğer yönetici atanmış ise o taktirde yöneticinin atanmasına dair genel kurul çağrısının yazılı olarak taahhütlü posta veya elden imzalı şekilde yapılması ve genel kurulun gerçekleştirilmesi gerekir. Aksi halde yönetici atanmasına itiraz edebilirsiniz. Yöneticinin görevinin iptal edilmesi için ise sulh hukuk mahkemesinde usulüne uygun yapılmayan atamanın ve genel kurulun iptal davası açmalısınız.
Hocam selamlar oncelikle tesekkur ederiz. Hocam bizim sitemiz yonetimini 2 senedir mutahit firma yapmaktadır. Yonetimi kat maliklari olarak almak istiyoruz. Fakat mutahit firmanisının oluşturduğu yönetim planında, Yönetici kısmında site yöneticiliği yeni yerleşim ve oluşum sürecinde kuralların ve yaşam alanının marka değerini kazanması açısından başlangıçta 5 yıl süreliğine Şirketimize veya uygun gördüğü şirket tarafından yapılacaktır Kat malikleri kurulunca takip eden her yıl için yönetici seçimi 1 yıllık süreler için yapılır eski yönetici yeniden seçilmesi mümkündür şeklinde bir madde koymuş fakat 2 senedir Kat malikleri olarak herhangi bir genel kurula katılmamız için herhangi bir tebligat almadık İki senedir de aynı şekilde genel kurul yapılmadı Biz olağanüstü genel kurulu toplayıp yönetim planına rağmen site yönetimini alabilir miyiz. Hocam bu yönetim planını da daha önce arsa sahiplerinin ve ilk oturanlardan vekaletname alarak yapmışlar
Geçici Yönetiminizin ısrarla yapmadığı genel kurulun yapılması için noter ihtarnamesi gönderiniz . Cevap alamaz iseniz maliklerin 1/3 ünden ( blok temsilcisi seçiliyorsa her bir blokta ve ayrı ayrı imzalar toplanacak ) imza toplayarak bir nüshasını geçici yönetim kurulunuza gönderiniz . Yine yanıt alamaz iseniz geçici yönetime dava açınız . Yönetim planınızın 5 yıllık geçici yönetim süresi Kat Mülkiyeti Kanunu’na aykırı olmakla birlikte maalesef mahkemece iptal edilmedikçe geçerlidir . Yukarıda genel kurulun toplanması ile ilgili imzalanan dilekçelerinize bu hususu da ekleyiniz ve genel kurulda/ temsilciler kurulunda yeni yönetici / yönetim kurulu seçimi talep ediniz . Eğer olumlu yaklaşım olmaz ise sulh hukuk mahkemesinde kanuna aykırılık sebebi ile yönetim planının ilgili maddesinin iptalini ve hakimin yönetici ataması davasını açınız . Tüm bildirimleriniz noter kanalı ile olsun. Masraf tutarsa en azından iadeli taahhütlü mektup veya eğer geçici yönetim aldığı evraka teslim aldığına dair imza kaşe atarsa bu şekilde de tebligat yapabilirsiniz . Dava süreciniz 1-2 yıl sürecektir . Yönetim planı maddesi iptal olacaktır .
Teşekkürler bilgilendirme için. Apartman ve Site Genel Kurul toplantılarını kimler yönetmelidir. Dernek ve kooperatifler gibi divan oluşturmak gerekirmi? Gerekir ise yasal dayanağı nedir? Ayrıca dışardan atanan yöneticinin oy hakkı varmıdır? Cevaplarsanız çok memnun olurum.
Divan heyeti seçimi kanuni bir zorunluluk olmadığından dolayısı ile şekil şartı yok. Aslında kat malikleri kurulu kararları (1) den başlayıp sırayla giden sayfa numaraları taşıyan her sayfası noter mühürüyle tasdikli bir deftere yazılarak, toplantıda bulunan bütün kat maliklerince imzalanır; karara aykırı oy verenler bu aykırılığın sebebini belirterek imza koyarlar. Ancak bağımsız bölüm sayısı fazla ise sayfada imzalanacak yer kalmayacaktır . İşte bu sebeple toplantıyı yönetmek için bir divan heyeti oluşturulması mecburiyet halini alır. Divan heyetine ilişkin uygulamalar çoğunlukla tapu sicilinde kayıtlı yönetim planında yazılı olabilir. Onu bir inceleyiniz. Divan seçiliyorsa dolayısı ile bütün kat malikleri adına alınan kararları imzalama yetkisinin de verilmesi oylanmalıdır. İtirazi kayıtların divana iletilmesi ve şerhin tutanağa geçirilmemesi halinde itiraz eden kat malikleri bu durumu özetleyen bir tutanağı kendileri düzenlemek sureti ile genel kurulun yapılma tarihinden en geç bir ay içinde sulh hukuk mahkemesine dava açmalıdırlar.
Merhaba. Ben apartmanımıza yönetici seçildim ama kat maliki annem (birlikte tek dairede oturuyoruz). Karar defterine imza atarken annem mi atacak, yoksa yönetici ben olduğum için ben mi atacağım veya tek daire olmamıza rağmen annem kat maliki sıfatıyla ben de yönetici sıfatıyla mı atacağız? Şayet her ikimiz de atacaksak bu bir çoğunluk sayımı durumunda iki imza mı sayılacak, yoksa sadece kat maliki olarak annemin imzası mı sayılacak? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
Tapuda kayıtlı yönetim planınıza göre "kat maliklerinin dışından" yönetici seçilmesine ilişkin bir yasaklama yok ise Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre kat maliklerinin kendilerinin haricinde bir yönetici seçmesi mümkündür. Siz kat maliki olmadığınızdan "kat maliklerinin dışında" bir yöneticisiniz. Yönetici seçildiğiniz genel kurula annenizin vekaleti ile katıldınız ve genel kurul tamamlandı. Yönetici seçildiğiniz genel kurul karar tutanağına annenizin vekil sıfatı ile kendiniz imza atacaksanız. Bundan böyle de yöneticiliğiniz sona erene kadar toplantılara katıldığınızda yönetici sıfatı ile imza atacaksınız ancak "kat malikleri dışından" yönetici olduğunuzdan oy hakkınız olmayacak. Ancak annenizin vekaletini almak sureti ile genel kurul toplantılarında anneniz adına vekaleten oy kullanabilirsiniz. Kendi adınıza oy kullanamazsınız . Aynı anda iki imza ve iki oy gibi bir durum söz konusu olmayacak. Apartman Yönetici Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir? ua-cam.com/video/GrypNYKt9kk/v-deo.html videomuzu da izleyebilirsiniz.
Merhabalar, Öncelikle kanalınızı yeni buldum ve çok faydalı anlatımlar var, teşekkür ederim. Oturduğum apartmanda yanlışlıkla yönetici oldum diyebiliriz, şimdi de kimse almıyor, hatta toplantılara bile gelinmiyor. Size sorum; istifa etmek için olağanüstü toplantı çağrısı yaparken, toplantı kağıdının dairede oturan kiracıya imzalatarak verilmesi sayılır mı? Yoksa illa mal sahibinin adresini bulup ona postalamak mı gerekiyor? Ayrıca yıllık olağan toplantı çağrısını da elden kiracılara iletmemiz yeterli olur mu?
Sizin durumunuzda Tebligat Kanunu'nun EK1 maddesini uygulayabilirsiniz. “Kat Mülkiyeti Kanunu'nun uygulandığı hallerde, ortak taşınmazda oturmayan her bağımsız bölüm sahibi, apartman yönetimi ve ortak giderler ile ilgili tebligat yönünden geçerli olmak üzere, Türkiye'de bir adresini yöneticiye yazılı olarak bildirmek zorundadır. Apartman yönetimi ve ortak giderler ile ilgili tebligatlar bu adrese yapılır. Bağımsız bölüm sahibinin adres bildirmemesi veya yazılı olarak bildirdiği adrese tebligat yapılamaması hallerinde, bundan sonraki bütün tebligatlar, o kişiye ait bağımsız bölümde fiilen oturana yapılır. Tebligatın bir örneği apartman girişinde bulundurulacak ilan tahtasına asılır. Bağımsız bölümde fiilen oturana bu şekilde yapılacak tebligat, bağımsız bölüm sahibine yapılmış sayılır. Bağımsız bölümde fiilen oturan yoksa ilân tahtasına asılan tebligat örneği bağımsız bölüm sahibine yapılmış sayılır”. İstifa tek taraflı bir eylemdir. Ancak genel kurul toplanıp yeni yönetim kurulunu / yöneticiyi seçmez ise istifa eden yönetici / yönetim kurulu üyelerinin sorumluluğu devam eder. Yöneticinin olağanüstü olarak genel kurulu toplayıp kendi döneminin hesabını vererek istifa etmesi doğru olacaktır. Yöneticilikten İstifa Etmek (Apartman ve Site Yöneticiliğini Bırakmak) videomuzu ua-cam.com/video/jdSqV7sKyc4/v-deo.html linkinden izleyebilir , Apartman, Site Yöneticiliğini Bırakmak (İstifa Etmek) blog yazımızı bit.ly/istifaetmek linkinden okuyabilirsiniz.
Eğer tapu sicilindeki yönetim planında yönetici olmak için kat maliki olma şartı aranmıyorsa dışarıdan bir kimse yönetici olarak seçilebilir. Diğer ifade ettiğiniz konuların bir önemi yoktur.
Ben kiracıyım site yönetici seçilecek haberimiz yok binadan kimse gitmedi muhtar alan kişi yönetici oldu binada 2 katta korolanalı insanlar var ama bina silinmiyo sadece asan sörün sadece yeri siliniyo birde 69 olan aydat 99 oluyo dış kapının otamadik kaplosu kesilmiş kapı açık bune kadardoru binada güvenlimiz yok en fazla nekadar aydat zamı yapabilir lütfen yardım edin
Genel kurul usulüne uygun yapılmadı ise evsahibinize bilgi vermeniz gerekir. Kiracı olarak eğer davet edilmedi iseniz genel kurul kararına itiraz hakkınız yoktur, ancak evsahibiniz itiraz edebilir. Ortak gider ve avans payları ( sizin ifadenize göre aidat) esasen yol, köprü fiyatları gibi enflasyon, döviz vs. etkenlere göre artmaz. Kat Mülkiyetinde yönetici tarafından bir işletme projesi yapılır, yönetici yapmaz ise genel kurulda da bir işletme projesi yapılabilir. Genel kurulda yapılmayan ve katılan kat malikleri tarafından onaylanmayan işletme projesi var ise seçilen yönetici vakit geçirmeksizin bir işletme projesi yapar. Bu işletme projesine 7 gün içinde itiraz edilebilir. Ancak itirazı kiracılar değil, kat malikleri yapar. Bu konuyu da evsahibinize bildirmelisiniz. İşletme projesi o yıl içinde yapılacak masrafların tahmini bütçesidir. Binada çalışan var ise çalışanın asgari ücrete bağlı olan artışı, elektriki su , doğalgaz ortak kullanımı var ise ( ortak tesis ve/veya kapıcı dairesinde kullanılan enerjiler) bu enerjilerin birim maliyetindeki artışları, bakım, onarım, temizlik vs giderlerdeki enflasyon, döviz vs. artışlar İşletme Projesinin büyüklüğünü etkiler. İŞletme Projesindeki rakam ise binanızın yönetim planındaki masrafların paylaşım usulüne, her halükarda yönetim planınızda bulunmuyorsa Kat Mülkiyeti Kanunundaki paylaşım usulüne göre bağımsız bölümlere paylaştırılır. Siz de bu paylaşımdan düşen payı yani ortak gider ve avans payını ( aidat ifadesi) ödersiniz. Dolayısı ile aidatın belirlenmiş bir artış oranı yoktur. Her binanın kendi özel durumuna göre değişir. Diğer yönetimsel eksikleri daima yöneticinize iletebilirsiniz ( temizlik, hijyen vs) . Çözülmediği taktirde bunları da evsahibinize bildirmelisiniz.
Merhaba, 40 daireli bir sitede oturuyorum. Oturduğum dairenin tapusu kayınpederimin üzerine kayıtlı. Site yönetimi geçenlerde toplantı yaptı ve kiracıları çağırmadı. Hal böyle olunca beni de davet etmediler. bunun sebebini sorduğumda kat mülkiyeti olanları çağırıyoruz dedi. Böyle bir şeye hakkı var mıdır? hakkı yoksa hangi kanun ve maddesine göre itiraz edebilirimi? Ayrıca 15 daire toprak sahibinin olduğu için bir kişi onun adına katılmış ve oy kullanmıştır. Bu durum yasal mıdır?. ilginiz ve geri dönüşünüz için şimdiden teşekkür ederim
Sayın Fidan , Aşağıdaki husus hakkında bir başka videomuzu Site Yönetimi Toplantısında Her Bir Kat Maliki Kaç Vekalet Alabilir? ua-cam.com/video/iuCLCfNO230/v-deo.html linkinden izleyebilirsiniz. "Kat malikleri kurulu" çağrısı "bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektupla" yapılır. Dolayısı ile toplantıya katılma hakkı kat maliklerine aittir. Bir bağımsız bölümün birden ziyade maliki varsa, kat malikleri kurulunda bunları içlerinden vekalet verecekleri birisi temsil eder. Kat maliklerinden biri ehliyetsiz ise onu kanuni mümessili temsil eder. Bununla beraber kat maliklerinden biri, oyunu yetkili vekil eliyle kullanabilir. Bununla beraber tabi ki bağımsız bölümlerdeki kiracıları ve oturma (Sükna) hakkı sahipleri ( sizin durumunuz) veya bu bölümlerden herhangi bir suretle devamlı olarak faydalananlar bu kurullara katılabilir, ancak bağımsız bölüm malikinden vekalet almadan oy kullanamaz. Bizim eğitimlerimizde yöneticilere tavsiyemiz ;kat malikleri kurulu çağrılarının bağımsız bölümde oturan bu sayılanlara da yapılması ve çağrının ekinde örnek bir vekalet gönderilmesinin doğru olacağıdır. Ancak bu tavsiye niteliğindedir. Yöneticiler bu çağrıyı kat maliki dışındaki kişilere yapmak zorunda değillerdir. Kırk ve daha az sayıdaki kat mülkiyetine tâbi taşınmazlarda bir kişi, en fazla iki kişiye vekâlet edebilir. Bununla beraber bir kişinin aynı anda malik olduğu bağımsız bölümlerin sayısı ne olursa olsun, sahip olacağı oy sayısı bütün oyların üçte birinden fazla olamaz; oy hesabı yapılırken kesirler gözönüne alınmaz. Szin durumunuzda toprak sahibi 40 / 3 = 13 bağımsız bölümü için oy kullanabilir. Ancak bizzat kurula katılamayacaksa ve yerine vekil gönderecekse göndereceği 1 vekil bağımsız bölümlerinden 2 'sini temsil edebilir. Bu durumda toprak sahibinin 13 bağımsız bölümünün temsili için 13/ 2 = 6,5 (yukarı tamamlanır) 7 kişiyi vekil olarak kurula göndermesi gerekirdi. Görüldüğü üzere olayınızda bir doğru bir de yanlış durum var. Bu duruma ve alınan kararlara siz şahsınız veya eşiniz itiraz edemez. İtirazı ancak kayınpederiniz genel kurula bizzat veya vekili katıldı ise genel kurul tarihinden sonra bir ay içinde, toplantıya katılmadı ise kararı öğrenmesinden başlayarak bir ay içinde ve her halde karar tarihinden başlayarak altı ay içinde anagayrimenkulün bulunduğu yerdeki sulh mahkemesine iptal davası açabilir.
Sayın Duran , tabiki oturanlara da taahhütlü posta gönderebilirsiniz. Ancak masrafı yüksek olabilir. Elden imza ile teslim daha hızlı ve kolay olabilir. Bununla beraber sorun çıkaran, imzalı teslim almak istemeyen veya muhatap olmak istemediğiniz maliklere posta yolunu kullanmanız daha kolay olacaktır.
Yeni alınan yasak kararlarına bakıldığında, ocak 2021 ayında apartman genel kurul toplantısı yapılabilecekmi. Normal şekilde toplantıyı başlardık covit-19 19 yasaklarına göre ceza yazılırmi.
Bu sorunuzun yanıtının cevabı biraz detaylı . Evet şikayet halinde kat malikleri kuruluna polisin gelip ceza yazma olasılığı vardır. Yanıtlar biraz da Anagayrimenkulünüzün ilçesi ve iline göre değişiyor. En güncel yanıtları ; Koronavirüs Sebebi ile Genel Kurul Toplantıların Ertelenmesi konulu güncel yazımızdan, www.apsiyon.com/blog/koronavirus-sebebi-ile-genel-kurul-toplantilarin-ertelenmesi linkinden okuyabilir. Pandemi / Koronavirüs Sebebi ile Apartman ve Site Genel Kurul Toplantılarının Ertelenmesi videomuzu ua-cam.com/video/gghpBriLroc/v-deo.html linkinden izleyebilirsiniz. Videomuzun güncellemesi de yapılacaktır.
Genel kurul kararları kat maliklerine elden imzalı veya taahhütlü posta ile tebliğ edilmelidir. Tebligat Kanunu'na göre eğer bağımsız bölüm boş ise ve kat malikinin iletişim , dolayısı ile tebligat adresi bilinmiyorsa kararların ilan tahtasına asılması gerekmektedir. Diğer bağımsız bölümler için tebligatın asılması ihtiyaridir. Önemli olan elden imzalı veya taahhütlü posta ile tebliğ edilmesidir.
Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 29 maddesine göre "önemli bir sebebin çıkması halinde, yöneticinin veya denetçinin veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine ve toplantı için istenilen tarihten en az onbeş gün önce bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektupla, toplantı sebebi de bildirilmek şartiyle, kat malikleri kurulu her zaman toplanabilir." O halde kat mülkiyeti ilişkilerinde genel kurul yapılmaz ise kat maliklerinden biri veya bir kısmının genel kurul yapılmasını talep etme, kat malikleri sayısının 1/3'ü ile olağanüstü genel kurul yapılması ile imza toplama, bunu yöneticiye iletme ve genel kurulun yapılmasını isteme hakları vardır. Yine aynı haklar denetçi açısından da mevcuttur. Şunu kabul etmeliyiz ki buna rağmen genel kurulu olağan veya olağanüstü surette çağırma hakkı yönetici / yönetim kuruluna aittir. Bilindiği üzere Kat Mülkiyeti Kanunu 1965 yılından kalma ve bazı ilave/eksiltme / değişme , daha doğrusu yamalarla günümüze kadar gelmiştir. Yönetici bu taleplere rağmen genel kurulu toplamaz ise denetçi ve kat maliklerinin 1/3 'ünün (üçte biri) olağan üstü genel kurulu toplantıya çağırmasına ilişkin herhangi bir engel bulunmamaktadır. Yine bu girişimler yapıldı , ancak yönetici kat malikleri kurulunu olağanüstü surette toplamadı ise kat maliklerinden herhangi biri hakim müdahalesi için mahkemeye başvurabilir. İşte bu başvuruda toplantı istemenin yazılı olarak belgelendirilmesi , yani imzaların ıslak imza olarak bulunması önem kazanacaktır. Bazı akademisyen ve hukukçulara göre ise kanunda açıkça yer almasa da Ek Madde 4 - (Ek: 13/4/1983 - 2814/15 md.) ifade edilen "birlik" kavramı sebebi ile "kat malikleri birliği" ifadesinin fiilen bulunduğu iddia edilir. Bu görüşte olan hukukçular " sayı ve arsa payı çoğunluğu" ile karar alıp, elden imza dolaştırarak ve sulh hukuk hâkimine ibraz edince, sulh hakiminin de karara bağlaması halinde yöneticinin görevinin sona ereceğini ifade ederler.
@@Apsiyon Site yönetim kurulu Genel Kurul tarihini hafta içi ve saat 14:00 almış.Hafta içi bu saat hayatın olağan akışında katılımın düşük olacağı aşikar bir zaman.Bu kararı ve bu karar doğrultusunda yapılan genel kurul için ne yapılabilir?
Banu AKCAN , Apartman ve Site Yönetimlerinin Yıl Sonu Yapmaları Gereken Çalışmalar ua-cam.com/video/3ufsOmOEVIs/v-deo.html linkinde nefis anlatmış. Diğer hususlarda Apartman ve Site Yöneticisinin Görevleri (En Önemli 4 Konu) ua-cam.com/video/A2YrRp3I2VU/v-deo.html linkinde Ozan ÖZEN'den dinleyebilirsiniz.
Yönetici genel kurulda kabul edimiş bir işletme projesine veya kendisine Kat Mülkiyeti Kanunu 35. madde ile yetki verilen bir avans ödemesini farklı yöntemlerle (WhatsApp, Telegram, BiP gibi uygulamalar, e-posta, SMS veya faks) talep edebilir. Ancak bu yöntemler ile bildirilen yeni bir tahakkuk veya borca zamanında ödenmediği taktirde gecikme tazminatı uygulanması mümkün değildir. WhatsApp, Telegram, BiP gibi uygulamalar, e-posta, SMS veya faks ile yapılan bildirimler tek başlarına geçerli bir tebligat usulü değildir. Bu bildirimler, kat maliklerine hatırlatma, ilgi uyandırma, hızlı bir şekilde içeriği anlamaları amacı ile kullanılabilir. Mahkemede geçerli olması için davalı kat maliki veya kiracının "o mesajı ben aldım, okudum, gördüm" demesi gereklidir. Aksi halde geçerli değildir. Daha detaylı bilgiye "Kat Mülkiyetinde Hatalı Bildirim" konulu www.apsiyon.com/blog/kat-mulkiyetinde-hatali-bildirim linkindeki ve "Kat Mülkiyetinde Doğru Bildirim" konulu www.apsiyon.com/blog/kat-mulkiyetinde-dogru-bildirim linkindeki yazılarımızdan erişebilirsiniz. Kat Mülkiyeti mevzuatında “anket” veya “plesibit” gibi uygulamalar yoktur. Sosyal medya, mesajlaşma yazılımları ya da online toplantılar ile karar alınamaz. Bu biçimlerde alınan bir karar var ise ortada bir genel kurul kararı da yoktur. Dolayısı ile genel kurulun iptali veya kanuna aykırılığı iddia edilen bir maddenin iptali mahkeme yolu ile istenemeyecektir. Söz konusu karar için gerekli yeter sayının sağlanamaması bir yana karar için genel kurul teşkil edilmemiştir. Bu durumda eğer yetkisiz olarak bir yenileme işlemi yapılmış ise öncelikle arabulucuya başvurarak "eski hale getirme" davası açılmalıdır. Söz konusu işin ödeme talebine itiraz edilebilir, yapılacak icra takibine de itiraz edilerek konu mahkeme yolu ile çözülebilir. Daha fazla bilgi için ... "Zoom ile (Online) Yapılacak Olan Apartman ve Site Genel Kurul Toplantıları Geçerli midir? Kat Mülkiyeti Kanunu'na Uygun Mudur?" konulu www.apsiyon.com/blog/zoom-ile-online-yapilacak-olan-apartman-ve-site-genel-kurul-toplantilari-gecerli-midir linkindeki blog yazımızı okuyabilirsiniz.
Merhaba Ayhan Bey, 2 Haziran 2021 tarihli İZMİR İLİ 2021/35 SAYILI İL HIFZISSIHHA KURULU KARARI'na göre ; 6.1- Dönemsel açıdan zorunluluk taşıyan spor kulüplerinin genel kurulları hariç olmak üzere sivil toplum kuruluşları, sendikalar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatiflerin genel kurul dahil yapacakları geniş katılımlı her türlü etkinliklerin 15 Haziran 2021 tarihine kadar ertelenmesine, Dönemsel açıdan yapılması zorunlu olan spor kulüplerinin genel kurullarının ise; fiziki mesafe ile temizlik/maske/mesafe kurallarına uyulması ve açık alanlarda kişi başı asgari 4 m2, kapalı alanlarda kişi başı asgari 6 m2 alan bırakılması kaydıyla yapılabilmesine, 15 Haziran 2021 Salı gününden itibaren ise sivil toplum kuruluşları, sendikalar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, birlikler ve kooperatiflerce yapılacak genel kurul dahil geniş katılımlı etkinliklere; fiziki mesafe ile maske/mesafe/temizlik kurallarına uyulması ve açık alanlarda kişi başı asgari 4 m2, kapalı alanlarda kişi başı asgari 6 m2 alan bırakılması kaydıyla izin verilmesine, karar verilmiştir. Kaymakamlığınıza bu bilgi ile yeniden müracaat edebilirsiniz. Genel kurulun yapılması ile ilgili daha fazla detay için "Koronavirüs Sebebi ile Genel Kurul Toplantılarının Ertelenmesi (Güncel) " videomuza ua-cam.com/video/-vsghcXVqDM/v-deo.html linkinden ve "Pandemi / Koronavirüs Sebebi ile Genel Kurul Toplantıların Ertelenmesi" blog yazımıza 📄 bit.ly/3m4Ajwy linkinden ulaşabilirsiniz.
Eğer yapmak istediğiniz eylem “bir genel kurul yerine geçecek” şekilde yapılmayan toplantının whatsapp yolu ile yapılmış gibi gösterilerek karar defterinin dolaştırılması ise bu durum Kat Mülkiyeti Kanunu’na aykırıdır. Sizin bu konunuz biraz “Zoom ile (Online) Yapılacak Olan Apartman ve Site Genel Kurul Toplantıları Geçerli midir? Kat Mülkiyeti Kanunu'na Uygun mudur?” başlıklı www.apsiyon.com/blog/zoom-ile-online-yapilacak-olan-apartman-ve-site-genel-kurul-toplantilari-gecerli-midir linkimizdeki yazımızdaki aykırılıklara benziyor. Neticede siz de kararları whatsapp üzerinden almış, toplantıyı da whatsapp yolu ile yapmış görünüyorsunuz. Diğer taraftan gerek kararlarınız içeriğindeki maddelerin hangi çoğunluklarla alınması gerektiğine de bağlı olarak ayrıca alınan kararların tamamı veya bir kısmı da hukuken geçersiz olabilir. 1 Mart 2021 öncesinde de aşağıdaki yazdıklarımız geçerlidir. İl ve İlçe Kaymakamlığınızın Hıfzıssıhha Kurullarının 1 Mart 2021 tarihi sonrası kararlarını izlemeniz gerekecektir. Apartman ve site genel kurulları için kısıtlamalar kalkmamıştır, ancak erteleme kararları biten il ve ilçeler için İl ve İlçe Kaymakamlığınızın Hıfzıssıhha Kurullarının karar alması gerekecektir. Hızlıca karar alacaklarını düşünüyoruz. Diğer taraftan eğer bir erteleme yok ise yapılacaklar konusunda diğer muhtemel sorularınızın yanıtları Pandemi döneminde olağanüstü genel kurul toplantıları ile ilgili olarak detaylar ile Koronavirüs Sebebi ile Genel Kurul Toplantıların Ertelenmesi konusu (Güncellenmektedir. SON GÜNCELLEME - 01.03.2021) www.apsiyon.com/blog/koronavirus-sebebi-ile-genel-kurul-toplantilarin-ertelenmesi linkindedir.
Konu hakkında bilgilere ayrıca Koronavirüs Sebebi ile Genel Kurul Toplantılarının Ertelenmesi (Güncel) ua-cam.com/video/-vsghcXVqDM/v-deo.html ve diğer bazı bilgileri içeren Pandemi / Koronavirüs Sebebi ile Apartman ve Site Genel Kurul Toplantılarının Ertelenmesi ua-cam.com/video/gghpBriLroc/v-deo.html youtube sayfasından da ulaşabilirsiniz
Sorularınızı akademi@apsiyon.com adresine yazmanız halinde, sorularınıza kısa yanıtlar alabilmektesiniz. Telefonla görüşme imkanı ise bulunmamaktadır. UA-cam videolarının altında sorulara yanıtlar bulunmaktadır. Sorunuzu kurum, kişi, adres ve anagayrimenkul ismi belirtmeden buradan da sorabilirsiniz.
@@AhmetDemir-zt5xu ÖRNEK DENETİCİ VEYA KAT MALİKLERİNİN 1/3 ‘ÜNÜN İSTEMLİ OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL ÇAĞRISI DİLEKÇESİ YÖNETİCİLİĞİN Unvanı : Adresi : YÖNETİCİNİN Adı, soyadı : T.C. kimlik no : ( Biliniyorsa) Çağrı Sebebi : Tarih : Sayın ........... / Sitesi / Apartmanı/ Bloğu Yönetim Kurulu’na /Yöneticisine .................................................................. nedenden / nedenlerinden dolayı .../.../.... Tarihindeki Kat Malikleri Kurulu’nda devir n aldığınız yöneticilik görevi ile ilgili olağanüstü genel kurul talebimiz vardır. Kat malikleri kurulunun toplantıya çağırılması yöneticinin yasal görevidir (KMK. md.35/k). Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 29. maddesinin ikinci fıkrasında, olağanüstü toplantıları düzenleyici hükümlere yer verilmiştir. Buna göre, önemli bir nedenin çıkması durumunda, yöneticinin veya denetçinin ya da kat maliklerinin üçte birinin istemi üzerine ve toplantı için istenilen tarihten en az onbeş gün önce tüm kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektupla toplantı nedeni de bildirilmek koşuluyla kat malikleri kurulu her zaman toplanabilir. Olağanüstü genel kurul çağrısı talebimizi bu talebimizde belirtilen konuların da gündemde yer alması şartı ile KMK. md.29 hükümlerine göre en geç otuz gün içinde onbeş günlük yasal tebligat süresinin de dikkate alınması kaydı ile olağan üstü genel kurulun toplanması için girişimlerinizi gerçekleştirmenizi rica ederiz. Bu dilekçemizdeki taleplerimizin gerçekleşmemesi halinde yöneticinin çağrısına gerek duyulmadan denetçinin veya kat maliklerinin üçte birinin imzası ile kat maliklerini olağanüstü toplantıya davet edeceğimizi bildiririz. .../.../....
sitemizin seçimi 05/04/2019 yılında yapılmıs ve 2 yıllık süre dolmuş bulunmaktadur. ancak yönetim seçim kararı almakda direnemktedir. bu süreçte ne yapmamız gerekir. malum 1 haziranda yasakların kalkacağı söylendi
Mevcut yönetim kurulunuzun görevi devam etmektedir.
İl ve İlçe Kaymakamlığınızın Hıfzıssıhha Kurullarının 1 Haziran 2021 tarihi sonrası kararlarını izlemeniz gerekecektir. Ülke genelinde apartman ve site genel kurulları için kısıtlamalar kalkmamıştır, ancak erteleme kararları biten il ve ilçeler için İl ve İlçe Kaymakamlığınızın Hıfzıssıhha Kurulları kararlar almaktadır
Ayrıca denetim faaliyetlerinin kesintisiz yürütülmesi amacıyla yukarıda belirtildiği şekilde kişilerin bir araya gelmesine neden olacak her türlü etkinliğin Valilik/Kaymakamlıklara (ilgili mevzuatında başkaca bir hüküm bulunmadığı takdirde en az üç gün öncesinden) bildirilmesi sağlanarak bu kurum/kuruluşlarca yapılacak etkinliklerde belirlenen kurallara ve kişi ve alan sınırlamalarına riayet edilip edilmediğinin denetim ekiplerince kontrol edilmesi sağlanacaktır. Koronavirüs Sebebi ile Genel Kurul Toplantıların Ertelenmesi Linkindeki 6. Madde ve devamını okumanızı tavsiye ederiz.
Bazı ilçe kaymakamlıkları “çok riskli il” statüsünde olduğundan T.C.İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 29.03.2021 tarih , Sayı :E¬89780865¬153¬5673 Konu :Tedbirlerin Gözden Geçirilmesi genelgesine ve yine T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 02.03.2021 tarih ve Sayı :E-89780865-153-3514 Konu :Risk Gruplarına Göre Alınacak Tedbirler genelgesi dahilinde genel kurulların yapılamayacağına ilişkin yanıtlar vermektedir.
Diğer taraftan eğer bir erteleme yok ise yapılacaklar konusunda diğer muhtemel sorularınızın yanıtları
Pandemi döneminde olağanüstü genel kurul toplantıları ile ilgili olarak detaylar ile Koronavirüs Sebebi ile Genel Kurul Toplantıların Ertelenmesi konusu (Güncellenmektedir. SON GÜNCELLEME - 01.03.2021)
www.apsiyon.com/blog/koronavirus-sebebi-ile-genel-kurul-toplantilarin-ertelenmesi linkindedir.
Konu hakkında bilgilere ayrıca Koronavirüs Sebebi ile Genel Kurul Toplantılarının Ertelenmesi (Güncel) ua-cam.com/video/-vsghcXVqDM/v-deo.html ve diğer bazı bilgileri içeren Pandemi / Koronavirüs Sebebi ile Apartman ve Site Genel Kurul Toplantılarının Ertelenmesi ua-cam.com/video/gghpBriLroc/v-deo.html youtube sayfasından da ulaşabilirsiniz.
Merhaba. Sıfır binalarda ortada bir yönetici yokken ilk toplantı nasıl organize edilir? Kat maliklerinden birisi çağrı yapabilir mi? Çağrı olmadan bir araya gelip toplantı yapılabilir mi? Teşekkürler.
Bir anagayrimenkulde ilk kez genel kurul yapılacaksa!
"Yönetimin Yıl Sonu İşlemleri: Genel Kurul Öncesi Bilinmesi Gereken 14 Madde" konulu www.apsiyon.com/blog/yonetimin-yil-sonu-islemleri-genel-kurul-oncesi-bilinmesi-gereken-14-madde linkindeki yazı ve videomuzdaki İkinci, yedinci, onüçüncü ve ondördüncü madde hariç diğer maddeleri uygulayınız.
Bir anagayrimenkuldeki ilk genel kurul için maliklerden herhangi biri çağrıyı yapabilir. Çağrı olmadan yapılan genel kurulun geçerli olması için ise kararda anagayrimenkulde yer alan tüm bağımsız bölüm maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğunun imzası olması gerekir.
Diğer taraftan genel kurul öncesi veya sonrası yok ise kırtasiyeden bir karar defteri satın almak, noterden onaylatmak, yönetici seçilen kişi tarafından kararı deftere yapıştırmak ve noterden yeni yöneticinin imza beyannamesini çıkarmak olacaktır. O yapıda ilk defa yönetici seçiliyorsa o taktirde vergi dairesine başvurmanız, potansiyel vergi numarası almanız gerekecektir. Sonra da yok ise banka hesabı açacaksınız.
www.apsiyon.com/blog/apartman-yonetimi-icin-gerekli-belgeler yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
ustat agzina saglik harika anlatmissin, tesekkur ediyorum.
Sayın Ali AKDAS bey. Ozan ÖZEN bey size selamlarını ve güzel sözleriniz için teşekkürlerini iletiyor .
3:38 cok degerli bilgi
Nefis bir dikkat !! Teşekkürler.
O halde elimizden geldiğince bir metne dökelim :)
Tebligat nasıl yapılır?
Apartman ve Site Genel Kurul Toplantısı Ne Zaman Yapılır?
ua-cam.com/video/h-L04ebKdd4/v-deo.html
Kat mülkiyeti Kanunu Md 29 ( toplantı çağrısı) , Md. 37 ( İşletme projesinin tebliği) ve Md 41 ( denetçi raporunun gönderilmesi) her ne kadar farklı ifadeler kullansa dahi "bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektuptan" söz eder.
Kat Mülkiyeti Kanunu “bildirim” olarak adlandırsa da “bilgi veya haberin ilgilisine bildiriminin veya ulaştırılmasının yazılı olması" halinin zorunluluğu “tebliğ" kavramını ortaya çıkarmaktadır. Tebliğ sözcüğünün çoğulu ise “tebligat” anlamını taşır. O halde KMK’da yazılı olması gereken bildirimlerin nasıl yapılması gereğine dair detayları 7201 Sayılı Tebligat Kanunu'nda aramamız gerekecektir. Bir hukuki işlemin tebligat olarak nitelendirilmesi için ise yazılı bildirim ve belgelendirmeye ihtiyaç vardır.
Tebligat, sadece muhatabın bir hukuki işlemden haberdar edilmesi değil, aynı zamanda bu işlemin kanunda belirtilen koşullara uygun olarak yerine getirildiğinin belgelendirilmesi işlemidir. Tebligat, bilgilendirme yanında belgelendirme özelliği de bulunan bir usul işlemidir. posta idaresinin "ödeme-alma haberi kağıdı” “belgelendirme" ispatını taşıyan evraklar olarak kullanılmaktadır. Kayba uğramadan yerine ulaştırılması posta idaresi tarafından kayda alınarak üstlenilmiş olan mektuba taahhütlü mektup denilmektedir. Ancak yargı kararları ve yargı incelemesi açısından bakıldığında bir tebligatın varlığını ispat etmek tebliği yapanın görevidir. Tebliğin yapılmasının delili ise tebellüğ belgesidir.
Dolayısı ile İadeli taahhütlü olarak adlandırılan alıcıya imza karşılığı teslim edilen, teslim edilemediği durumlarda göndericiye geri gönderilen (mektup, paket), iadeli mektubun yargı açısından delil açısından niteliği önemlidir. İlan panosuna asılması ise şart değildir. Tebligat Kanunu Ek:1 dahilinde adresini bildirmemiş kat malikleri için ihtiyaç dahilinde kullanılır. Kat maliklerine yapılacak çağrıların, toplantı kararlarının , işletme projesinin ve denetim raporunun İlan panosuna ihtiyari olarak en az iki imza taşıyan tutanak düzenlenerek asılması ve indirilmesi ise sadece "adreslerini bildirmemiş ve bağımsız bölümleri boş durumda olan kat maliklerine" tebligat niteliği taşıyacaktır.
@@Apsiyon Apsiyon ekibinin yaptığı her video çalışmasının, uzmanca hazırlanmış KALITELİ BİRER AKADEMİK BELGE niteliğinde olduğunu düşünüyorum.
@@aestheticman2662 Bizi onurlandırıyorsunuz. Teşekkürler.
toplantıda yeterli çoğunluk sağlanamadı bunu karar defterinde belirtmeli miyiz belirteceksek de nasıl belirtmeliyiz.
.... tarihinde ... saatinde... mahalinde kat maliklerinin yeter sayı sağlayamadığı tespit edilmiş olup Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 30. maddesi hükmü uyarınca genel kurulun ikinci oturumu çağrıda belirtilmiş olan .... tarihinde ... saatinde... mahalinde yapılacaktır. ( İlk genel kurula gelenlerin bu metnin altına imza atması yeterlidir. Metin karar defterine yazılacak veya yapıştırılacaktır)
Sizi Apsiyon Akademi Yeditepe Üniversitesi Site Yöneticiliği Online Sertifika Programı eğitimine davet etmek isteriz.
Böylece anagayrimenkul yönetim işini yaparken kararlarınız sebebi ile kendinizi çok daha güvende hissedeceksiniz.
Müteakip ilk eğitimimiz 12 Şubat’ta başlıyor. Ayrıntılı bilgi ve başvuru için www.apsiyon.com/akademi/site-yoneticiligi-online-egitim-programi linkini inceleyebilirsiniz.
Site yönetim kurulu Genel Kurul tarihini hafta içi ve saat 14:00 almış.Hafta içi bu saat hayatın olağan akışında katılımın düşük olacağı aşikar bir zaman.Bu kararı ve bu karar doğrultusunda yapılan genel kurul için ne yapılabilir?
Şüphesiz anagayrimenkulün en yüksek yönetim organı olan ”Apartman ve/veya toplu yapılarda (Siteler) Kat Malikleri Genel Kurulları / Temsilciler Kurulları'na katılım önemlidir.
İfade ettiğiniz gibi pandemi döneminde olsak dahi akşam ve/veya hafta sonu tam veya kısmi kapanmanın olmadığı bir dönemde insanlar işlerinde iken yapılan bir genel kurulun kat maliklerine faydası tartışmalıdır.
Öncelikle tapu sicilindeki yönetim planına bakınız. Yönetim planlarında olağan genel kurulların yapılacağı haftanın günü belirtilmiş olabiliyor. ( Ekim ayının 3. pazar günü ... gibi...)
Aykırılık olup olmadığını kontrol ediniz.
Ancak genel kurul olağanüstü olarak toplanıyorsa maalesef toplantı zamanının belirlenmesine yönelik bir itiraz ancak genel kurul sonrasında sulh mahkemesine başvuru yolu ile olabilir. Toplantı zamanına itiraz yerine;
a) genel kurul için yapılan çağrı ve gündem usulüne göre yapılmış mı?
b) çağrı ve gündem süresinde kat maliklerine elden veya taahhütlü posta ile ulaştırılmış mı?
c) olağan toplantılar için yönetim planında olağan toplantılar için belirtilen ay / hafta / gün olarak bir aykırılık var mı? Bu aykırılığa rağmen genel kurul çağrısı olağan olarak mı yapılıyor?
Yukarıdaki maddeler dahilinde ( a,b,c) eğer çağrı süresinde elinize geçmemiş veya tebligat usullerine uyulmamış ise genel kurula siz veya vekil eliyle de olsa katılmayıp, sulh hukuk mahkemesinde genel kurulun iptali davasını açabilirsiniz.
Yukarıdaki maddelere uyularak bir çağrı yapılmış ise bu taktirde;
d) İlk toplantıda kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlası sağlanmış mı?
e) İlk toplantıda gerekli çoğunluk sağlanamadı ise ikinci toplantıda gündemde var ise yönetici / denetici seçimi, faydalı yenilik ve ilaveler ( yatırım, demirbaş kararları vs) için kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlası ile ( sadece toplantıya katılanların değil, tüm malik sayısı ile hesaplanacak şekilde) karar alınmış mı?
f) Kararlar genel kurula katılmadı iseniz size tebliğ edilmiş mi ? ( taahhütlü posta veya elden imzalı)
Yukarıdaki maddeler dahilinde ( d,e,f) yeter sayılara uyulmamış ise genel kurula katıldı iseniz itirazınızı karara yazdırıp, genel kurul tarihinden itibaren bir ay içinde , genel kurula katılmayanlar kendilerine karar tebliğ edildikten sonra bir ay içinde, karar tebliğ edilmedi ise haberi olmayanlar her halükarda 6 ay içinde sulh hukuk mahkemesinde ilgili kararın iptali davasını açabilirsiniz / açabilirler.
Site yöneticilerini daire sahipleri mi? seçer, yoksa daire sahiplerinin belirlediği temsilciler mi? seçer
2. Site yöneticilerinin görev süresi kaç yıldır.
Soruyu bu şekilde sorduğunuza göre toplu yapı niteliğinde bir yerde ikamet etmektesiniz. Bu sorunuzun doğru yanıtı tapu sicilinde kayıtlı olan yönetim planınızdadır. Kimlik bilgileriniz ile tapu dairesine başvurarak yönetim planının bir suretini alabilirsiniz.
Genel hükümlere göre ise ( önce yönetim planı dikkate alınacak) toplu yapılarda her bir blok kat malikleri kendi temsilcisini seçer, bu seçilenler temsilciler kurulunu oluşturur, temsilciler kurulu da toplanarak yönetim kurulu / yönetici ve denetim kurulu / denetçiyi seçerler.
Yönetim planında aksi hüküm yok ise toplu yapılarda temsilciler kurulu/ blok genel kurulu toplanma süreleri 2 yıldır. Yönetim planı gerek denetçi, gerek yönetici gerek toplanma zamanı, işletme projesi kararı için yılda bir olduğunu ifade ediyorsa yılda bir yönetici ve denetici seçimi gerçekleşecektir.
Dolayısı ile sorunuzun yönetim planı incelemeden tek bir yanıt yok maalesef.
Genel Kurullarda Divan Başkanı Gündeme geçmeden önce genel kurulu, kat malikleri kanuna bağlı olarak kural, kaide ve uygulamalar konusunda ,aydınlatma babında bilgi ve açıklamalar yapabilir .mi?
Her ne kadar gündemde yer almasa dahi genel kurulu idare edecek divan başkanının KMKanunu, yönetim planı ve toplantının süreci hakkında bilgiler vererek gündeme geçmesi genel uygulamada bulunmaktadır.
@@Apsiyon Teşekkür ederim.
Denetçi Olağan veya olağan üstü genel kurul gündemine bir gündem maddesi eklenmesini Yönetimden istemesi mümkün mü? Bu talebini nasıl (sözlü, mü yazılı mı) ve ne zaman yapması gerekir?
Merhabalar, ihtiyari ve kanun ile belirlenmemiş bir konudur. Ancak tabi ki isteyebilir. Ancak yönetici denetici tarafından eklenmesi istenen bu maddeyi genel kurul gündemine alıp almama konusunda zorlanamaz. İleride delil olması ihtiyacı var ise yazılı olmalı. Olağan genel kurul tarihi yönetim planına göre belli olduğundan çağrının yapılması öncesinde talep iletilmelidir.
Olağan üstü toplantı kararı alındı fakat toplantı kat maliklerine bir gün önce bildirildi ve toplantıya 200 kişiden 5-6 kişi katılabildi
15 gün öncesinden haber verilmeyen bu 1. Toplantı geçerlimidir ?
2. Geçersizse nasıl bir yol izlemeliyiz
Usulüne uygun olarak elden imzalı veya tahhütlü mektup ile çağrısı yapılmayan olağanüstü genel kurul toplantısı hukuka aykırı olup, kararları geçersizdir. Ancak bunun için süresinde genel kurulun iptali davası açılmalıdır. Kendisine toplantı çağrısı ulaşmayan ve genel kurul toplantısına katılmayan malikler toplantının iptaline ilişkin olarak önce arabuluculuğa, uzlaşmazlık halinde sulh hukuk mahkemesinde "genel kurulun iptali" davasını açabilirler. Dava sonucunda genel kurul iptal edşlecektir.
Çağrısı yapılmayan genel kurula katılan malikler karara şerh düşmedikleri taktirde çağrının usulsüz olduğu gerekçesi ile dava açamazlar, ancak alınan kararların yeter sayı vs. gerekçelerle alınmadığına ilişkin olarak kararın iptali davası açabilirler.
"Site Genel Kurul Kararlarına Karşı Nasıl Dava Açabilirim?" konulu www.apsiyon.com/blog/site-genel-kurul-kararlarina-karsi-nasil-dava-acabilirim linkindeki blog yazımızda detayşar mevcuttur.
Ayrıca "Kat Mülkiyetinde Doğru Bildirim" konulu www.apsiyon.com/blog/kat-mulkiyetinde-dogru-bildirim linkindeki ve "Kat Mülkiyetinde Hatalı Bildirim" konulu www.apsiyon.com/blog/kat-mulkiyetinde-hatali-bildirim linkindeki blog yazılarımızdan da faydalanabilirsiniz.
Açıklamalar için teşekkür ederiz.
Bir sorum olacaktı. Olagan genel kurul toplantısını tek seferde çoğunluklu cogunluksuz olarak yapabiliyor muyuz.Neden derseniz ilk toplantıya az katılım oluyor sonra ki hafta yapilan toplantida da cok fazla bir katılım olmuyor.
Dolayısı ile tek seferde çoğunluklu cogunluksuz olağan genel kurul yapabiliyor muyuz. Teşekkür ederim
Merhaba yönetim planımız olağan genel toplantısı temmuz ayı içinde yapılır diye belirtilmiş olağanüstü içinde 15 gün önceden bildirilmek suretiyle herzaman yapilabilir yazmakta . Olağan genel kurul içinde 15 gün önceden mi davetiye gönderilme zorunluluğu vardır . teşekkürler
Kat Mülkiyeti Kanunu 29. Maddesinde kat malikleri kurulunun toplantı zamanını açıklar .
İlk fıkrasında olağan genel kurullardan söz eder.
“Kat malikleri kurulu, yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim planında gösterilen zamanlarda, eğer böyle bir zaman gösterilmemişse, her takvim yılının ilk ayı içinde toplanır. Toplu yapılarda ise kurullar, en geç iki yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim plânlarında gösterilen zamanlarda, böyle bir zaman gösterilmemişse, ikinci takvim yılının ilk ayı içinde toplanır.”
29. maddenin ikinci fıkrasında ise olağanüstü toplantılardan bahseder.
“Önemli bir sebebin çıkması halinde, yöneticinin veya denetçinin veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine ve toplantı için istenilen tarihten en az onbeş gün önce bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektupla, toplantı sebebi de bildirilmek şartiyle, kat malikleri kurulu her zaman toplanabilir.”
Açıkça olağan toplantılar için bildirimin yapılma zamanına ilişkin bir bilgi maddede verilmez. Sebebi yönetim planında sadece ay açısından değil ay/ gün/ saat olarak olağan genel kurulun belirlenebilmesidir.
O halde kanun olağan toplantılar için bildirim süresini her gayrimenkulün yönetim planında farklı belirteçler konulabileceğinden belirlememiştir.
Örneğin olağan genel kurul zamanını Temmuz ayının 3. Pazarı saat 20:00 de belirtmiş olan yönetim planında olağan genel kurul için çağrı yapılmasına dahi gerek yoktur.
Uygulamada ise olağan toplantılarda 7 gün (işletme projesine itiraz ile ilgili 37. madde) , olağanüstü toplantılarda 15 gün önce maliklerin elinde olacak şekilde çağrı yapılmaktadır.
merhabalar. 16 dairelik apartmanda ikamet edenlerin 14 ü kiracı. olağan genel kurul toplantısı yapmak için kiracıların vekalet alması mı gerekiyor? yeter sayıda (9 ) kişinin vekaleti olmazsa yönetici nasıl seçilebilir?
Kiracıların maliklerden ( ev sahiplerinden) vekalet alması gerekiyor. Yönetici seçilmesi için gerekli çoğunluk malik sayısının sayı ve arsa payı çoğunluğudur. Dolayısı ile genel kurula katılım malik veya vekalet olarak çoğunluğun altında kalırsa yönetici seçimi yapılamaz.
Daha fazla bilgi için "Apartman Yönetici Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?" konulu videoyu ua-cam.com/video/GrypNYKt9kk/v-deo.html linkinden izleyebilirsiniz.
Vatsapla çağrı oluyormu, sitenin vatsap gurupu var, oradan ÿonetici su tarihte toplantı olacak diyor , bu kanuna uygunmu
WhatsApp, Telegram, BiP gibi uygulamalar, e-posta, SMS veya faks ile yapılan bildirimler tek başlarına geçerli bir tebligat usulü değildir. Bu bildirimler, kat maliklerine hatırlatma, ilgi uyandırma, hızlı bir şekilde içeriği anlamaları amacı ile kullanılabilir.
Mahkemede geçerli olması için davalı kat maliki veya kiracının "o mesajı ben aldım, okudum, gördüm" demesi gereklidir. Aksi halde geçerli değildir.
Daha detaylı bilgiye
"Kat Mülkiyetinde Hatalı Bildirim" konulu www.apsiyon.com/blog/kat-mulkiyetinde-hatali-bildirim linkindeki
ve
"Kat Mülkiyetinde Doğru Bildirim" konulu www.apsiyon.com/blog/kat-mulkiyetinde-dogru-bildirim linkindeki yazılarımızdan erişebilirsiniz.
Merhaba. Toplantı çağrıları imza karşılığı şeklinde yapılması, imza karşılığı kabul etmeyen kat maliklerine posta masrafı karşılaması şartı ile posta ile yapılması gibi bir karar aldık. Kanunuda bu kanuna bir bilgi var mı. Yani posta masraflarını kat malikinden istememiz yasal mı. Teşekkür.
Kat Mülkiyeti Kanununun (KMKnun) 29. maddesindeki toplantı çağrısı, 37. maddesindeki işletme projesi (ve dolayısı ile genel kurul kararları) ,41. maddeki denetim raporu kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektupla bildirilir. KMKnun bildirim ile bu emredici kurallarının detayına "Kat Mülkiyetinde Doğru Bildirim" konulu www.apsiyon.com/blog/kat-mulkiyetinde-dogru-bildirim linkindeki yazımızdan ulaşabilrsiniz.
Elden teslim almak istemeyen kat malikine tebligat yapmak içişn taahhütlü posta gönderimi mecburi bir hal alır. Tabi ki bu posta masrafı yüksek olduğundan ilgili kat malikinden KMKnun 22. maddesinin ilk fıkrası gereği masraf ayrıcıca alınabilir.
Merhaba bir sorum daha olacak. Tebligat yapılırken tebligatın içeriğinin ispatı nasıl mümkün olur. Alıcı gönderilen tebligatı içeriğini inkar edebilir mi. Bu sorunu nasıl alabiliriz. Birde WhatsApp tan çağrı ve duyuru yapılmasını yönetim planına eklesek yasaya uygun olur mu. Teşekkür.
@@osmandogan8249 BU yanıtınızı atlamışsız. Tebligat yaptığınız konuyu taahhütlü posta evrakı üzerine yazdığınız sürece sorun yok (Örnek 2025 genel kurul kararı bildirimi) Alıcı içeriğine itiraz edemez. Whatsapp çağrı ve duyuru konusunu yp ye ekleyebilirsiniz ancak eldem imzalı ve taahhütlü posta yerine geçmez.
Daha fazla bilgi için "Kat Mülkiyetinde Hatalı Bildirim" www.apsiyon.com/blog/kat-mulkiyetinde-hatali-bildirim
Müteahit yönetimi devretmek istememesi durumunda yapılması gerekenler nelerdir? Aidat hesaplamaları defter onaylattıktan sonra mı hesaplanmalı gibi detaylar için video cekebilir misiniz?
Öncelikle tapu sicilinde kayıtlı olan yönetim planını elde ediniz.
Geçici Yönetimin süresi Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre en geç toplu yapının bitimini izleyen bir yıl sonrasına kadar devam edebilir. Ancak toplu yapının bitirilmesi toplu yapıdaki tüm yapıların iskan müsaadelerinin alınması ile resen kat mülkiyetine geçişi gerektirir. Dolayısı ile eğer iskan müsaadesi alınmadı ve tapu sicilinde kat mülkiyetine geçilmedi ise bu süre, her halde toplu yapı kapsamındaki ilk yapı ruhsatının alınmasından itibaren on yıl geçmekle sona erer. Geçici yönetim süresinin bir çok yönetim planında kanunun bu maddesine de aykırı olarak 3, 5, 10,20 yıllık süreler dahilinde belirlendiğini de görüyoruz. Bu durumda sizin özelinizde öncelikle yönetim planınıza bakmanız gerekiyor. Yönetim planındaki süre tamamlanmış ise o taktirde Geçici Yönetim'in temsilciler kurulu üyelerinin seçimi ile ilgili olarak yine tapuda kayıtlı yönetim planındaki esaslara göre olağanüstü olarak blok yapılarının genel kurullarını toplantıya çağırması gerekiyor.
Her halükarda yönetim planındaki süre kanuna aykırı ve uzun belirlenmiş ise öncelikle yönetim planının ilgili maddesinin dava edilmesi gerekir.
Dava öncelikle genel kurul / temsilciler kurulu yapmayan geçici yönetime ihtar çekilmesi ( geçici yönetim süresinin tamamlandığına ve genel kurulu / temsilciler kurulunu toplaması gerektiğine dair) daha sonra makul bir sulh hukuk mahkemesinde açılır.
Eğer yönetim planında kanundaki geçici yönetim süresini aşacak şekilde bir düzenleme var ise bu taktirde yine geçici yönetime ihtar çekilmesi ( yönetim planında geçici yönetim süresinin kanuna aykırı olduğuna ve genel kurulu / temsilciler kurulunu toplaması gerektiğine dair) daha sonra makul bir sulh hukuk mahkemesinde açılır.
Aidat hesaplamalarının defter onaylatıldıktan sonra yapılır ancak geçici yönetimin bulunmadığı durumlarda eğer ilk kez yönetim seçilecek ve ilk genel kurul yapılmış ise o esnada henüz defter bulunmamaktadır. Bu genel kurulda yönetici veya yönetim kurulu seçilip aynı genel kurulda bir işletme projesi (bütçe) kabul edilmiş ise genel kurul sonrası alınan karar ile seçilen yönetici/yönetim kurulu notere giderek ilk karar ve işletme defterlerini tasdik ettirecektir.
Diğer taraftan geçici yönetim defterleri tasdik ettirebilir, müteakip genel kurullarda ise defterler onaylanmış hali ile bulunmaktadır.
Apartman ve Sitelerin Tutmak Zorunda Olduğu Defterler hususunda daha detaylı bilgiyi ua-cam.com/video/mQvJnhDO0dA/v-deo.html linkindeki videodan izleyebilirsiniz.
Yonetim yillik toplantiyi hafta ici yapiyor herkesin mesaide oldugu bir saatte. Bunun bir kanunda bir aciklamasi varmi yaptirimi nedir?
Bahriye Hanım, yöneticiniz pandemi sebebi ile sokağa çıkma yasakları dışında kalan zamanlarda genel kurul yapmak istiyor.
Daha detaylı bilgi için Koronavirüs Sebebi ile Genel Kurul Toplantıların Ertelenmesi www.apsiyon.com/blog/koronavirus-sebebi-ile-genel-kurul-toplantilarin-ertelenmesi linkindeki yazımızı okuyabilir, Koronavirüs Sebebi ile Genel Kurul Toplantılarının Ertelenmesi (Güncel) ua-cam.com/video/-vsghcXVqDM/v-deo.html linkindeki videomuzu izleyebilirsiniz.
Koronavirüs Sebebi ile Genel Kurul Toplantıların Ertelenmesi www.apsiyon.com/blog/koronavirus-sebebi-ile-genel-kurul-toplantilarin-ertelenmesi linkinde 6. maddesinde c) bendinde “Hafta sonları ve hafta içi genel veya 20 yaş altı veya 65 yaş ve üzeri kat maliklerinin, sokağa çıkma kısıtlaması saatlerinde genel kurul yapılmaması”: Anagayrimenkulün en yüksek yönetim organı olan ”Apartman ve/veya toplu yapılarda (Siteler) Kat Malikleri Genel Kurulları / Temsilciler Kurulları'na katılım önemlidir. Eğer bu yasağa dahil olacak durumda kat malikleri bir ekseriyette ise ( her halükarda kendilerini vekalet ile temsil ettirebilseler de) genel kurullar bu kısıtlamaların olduğu gün ve saatlerde yapılmamalıdır. ve d) bendinde “Şehirler arası ve milletler arası seyahat kısıtlamasının olduğu dönemlerde genel kurul yapılmaması”: Benzer gerekçeler ile şehirler arası ve milletler arası seyahat kısıtlamasının olduğu , programlı olmayıp bir veya bir kaç gün once ilan edilen sokağa çıkma kısıtlamalarının olduğu ve devam ettiği tarihlerde ve saatlerde önceden ilan edilen genel kurula katılımının mümkün olamayacağı düşünüldüğünde ( her halükarda kendilerini vekalet ile temsil ettirebilseler de) ilan edilen bu genel kurullar ertelenmelidir. " biçiminde görüşümüzü beyan etmiştik.
Hocam, olağan ve/veya olağanüstü gen.kur. toplantılarında alınan ve deftere işlenip imzalanan kararlar, toplantıya katılan ve katılmayan diğer kat maliklerine nasıl bildirilir?
Bununla ilgili bir videonuz var mı?
Merhabalar,
Genel kurul çağrıları gibi genel kurulda alınan kararlar bağımsız bölümünde oturan kat maliklerine elden imzalı, oturmayanlara taahhütlü posta ile veya bağımsız bölümü kirada veya kullanma hakkı sahibi tarafından kullanıyor ise oturana elden imzalı, adresini bilmediğiniz ve bağımsız bölümü boş olanlara da binanın girişindeki ilan panosunda, ilan panosu yok ise bina girişinde uygun bir yerde ilan etmeniz gerekir.
Apartman ve Site Genel Kurul Toplantısı Ne Zaman Yapılır? videomuzun ua-cam.com/video/h-L04ebKdd4/v-deo.html bölümündeki tebligat usullerine dikkat edelim.
@@aestheticman2662 Varlığınız ve ilginiz bizim için değerli. Yeni bir profesyonel yönetici aramıza katılıyor gibi görünüyor. Sektörde bu ilgiye ve dikkate ihtiyacımız var. Nazik sözleriniz ve takibiniz için teşekkürler.
Merhaba, video ve bilgilendirmeler harika . Teşekkürler. Bir sorum var; Yönetici Görev süresi doldu, ve 20 gün geçmesine rağmen halen genel kurul toplantı daveti yapılmadı, kötü niyetli olduğunu ve kaybedeceği bir genel kurul olduğunu düşünürsek genel kurulu yapması için ne yapılmalıdır.
Öncelikle kat maliklerinin 1/3 ünün imzası ile bir genel kurul tarihi belirleyip ( en az 3 hafta sonrası için) yöneticiden genel kurul yapmasını talep etmeniz gerekiyor. Dİrenirse sonraki aşamalar için bu posta yanıt verebilirsiniz.
Merhaba. Yöneticimiz istifa etme kararı aldı. Yerine yönetim kurulunun diğer 2 üyesinden 1’isi getirilecekmiş. Yardımcı olarak da 2. yedek üyenin görevlendirilmesi planlanıyor. Ancak bu şekilde sitemizin yönetilmesini istemiyoruz. Acaba kat maliklerinin 3’te 1’inin imzası ile seçimli genel kurula gidebilir miyiz? İmza toplandığı halde genel kurula gidilmesi zorunlu mu?
Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 29 maddesine göre "önemli bir sebebin çıkması halinde, yöneticinin veya denetçinin veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine ve toplantı için istenilen tarihten en az onbeş gün önce bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektupla, toplantı sebebi de bildirilmek şartiyle, kat malikleri kurulu her zaman toplanabilir."
O halde kat mülkiyeti ilişkilerinde genel kurul yapılmaz ise kat maliklerinden biri veya bir kısmının genel kurul yapılmasını talep etme, kat malikleri sayısının 1/3'ü ile olağanüstü genel kurul yapılması ile imza toplama, bunu yöneticiye iletme ve genel kurulun yapılmasını isteme hakları vardır. Yine aynı haklar denetçi açısından da mevcuttur. Şunu kabul etmeliyiz ki buna rağmen genel kurulu olağan veya olağanüstü surette çağırma hakkı yönetici / yönetim kuruluna aittir.
Bilindiği üzere Kat Mülkiyeti Kanunu 1965 yılından kalma ve bazı ilave/eksiltme / değişme , daha doğrusu yamalarla günümüze kadar gelmiştir. Yönetici bu taleplere rağmen genel kurulu toplamaz ise denetçi ve kat maliklerinin 1/3 'ünün (üçte biri) olağan üstü genel kurulu toplantıya çağırmasına ilişkin herhangi bir engel bulunmamaktadır. Yine bu girişimler yapıldı , ancak yönetici kat malikleri kurulunu olağanüstü surette toplamadı ise kat maliklerinden herhangi biri hakim müdahalesi için mahkemeye başvurabilir.
İşte bu başvuruda toplantı istemenin yazılı olarak belgelendirilmesi , yani imzaların ıslak imza olarak bulunması önem kazanacaktır.
Bazı akademisyen ve hukukçulara göre ise kanunda açıkça yer almasa da Ek Madde 4 - (Ek: 13/4/1983 - 2814/15 md.) ifade edilen "birlik" kavramı sebebi ile "kat malikleri birliği" ifadesinin fiilen bulunduğu iddia edilir. Bu görüşte olan hukukçular " sayı ve arsa payı çoğunluğu" ile karar alıp, elden imza dolaştırarak ve sulh hukuk hâkimine ibraz edince, sulh hakiminin de karara bağlaması halinde yöneticinin görevinin sona ereceğini ifade ederler.
"İmzaların ıslak imza olarak bulunması" önemli olmakla beraber, "istem dilekçesinin" dolaştırılarak imza alınması mümkündür.
Eğer bu durum mümkün olamayacaksa veya şehirlerarası evrakın gidip gelmesi zaman alacaksa , kat maliklerinin bir yazılı evrak ile "istem dilekçesinin" imzalanması için bir başka malike "rıza vermesi" de mümkündür.
Bu durumda "diğer kat maliki adına imza atan" malik imza üzerine "rıza veren malikin isim soyadını , bağımsız bölüm numarasını ve adına imza attığını kendi ismi ve daire nosu ile beraber beyan etmelidir. Şehir dışından gelen malikin yazdığı "rıza dilekçesi" de ekine eklenmelidir.
Bu işlemin genel kurul vekaleti olarak değerlendirilmemesi genel kurul yapılacaksa vekaletlerin KMK'nın 31. maddesinin "bir kişi, oy sayısının yüzde beşinden fazlasını kullanmak üzere vekil tayin edilemez.
Ancak, kırk ve daha az sayıdaki kat mülkiyetine tâbi taşınmazlarda bir kişi, en fazla iki kişiye vekâlet edebilir" hükmüne göre düzenlenmesi doğru olacaktır. Malikin BİLGİSİ VE RIZASI DAHİLİNDE onların yerine imza atmak mümkündür.
Ancak bir uyuşmazlık durumunda mahkeme safahatı için yukarıda verilen bilgiler faydalı olacaktır.
Sulh mahkemesi haricinde başvurulacak bir hakem, arabulucu, oda vs. gibi kurum ve kuruluş bulunmamaktadır.
Hocam kusura bakmayin bi sorum daha olacak, site toplantisinda,genel kurulda bazi insanlar oy kullanmaya cekiniyor, ön plana çikmak istemiyorlar ,kapali oy kullanilmasini istiyorlar, toplantida bunu talep edebilirmiyiz, oylamami gerekir
Yönetim planlarında kapalı oy kullanımına ilişkin maddeler olabiliyor. Bununla beraber Kat Mülkiyeti Kanununda kapalı oy kullanımını engelleyen bir madde yok. Ancak genel kurullar istişare kurullarıdır. Kat malikleri kurulunca verilen kararlar aleyhine, kurul toplantısına katılan ancak 32 nci madde hükmü gereğince aykırı oy kullanan her kat maliki bu aykırılığın sebebini belirterek imza koyarlar. Toplantıya katılanlar için bu zorunluluk aynı zamanda karara itiraz ve iptal davası açmanın şartıdır.
Kapalı oy kullanımı evet/hayır veya kabul/red gibi kararlar için olabilir, ancak her tür kararın alınması için uygun olmayacaktır. Neticede yönetici/denetici seçimi, faydalı yenilik ve ilave gibi kararlarda uygulanması fiilen mümkün olup, toplantı öncesi sandık, sayı ve arsa payı hesabını da içeren oy pusulası gibi hazırlıkların gerekmesi sebebi ile ancak rutin olarak bu yöntemi uygulayan veya genel kurul öncesi öngören yönetimler açısından sağlıklı olabilecektir.
Nihayetinde rutin uygulaması yada yönetim planında hüküm bulunmayan anagayrimenkullerde, kapalı oylama yapılabilmesi için toplantı gündemi okunurken kat maliklerinin kapalı oylama talebinin toplantıya katılanların çoğunluğu tarafından oylanarak kabul edilmesi asgari şart olarak değerlendirilmelidir.
Mükemmel açıklamalar için teşekkürler. Ayrıca toplantı çağrı daveti için başka sehirde olan kat maliklerine iadeli taahütlü mektup gönderdim..ancak yurtdışında olan kat malikleri için nasıl bir yol izlenmeli? A
Sayın Kübra hanım, yurtdışındaki kat maliklerine yapılacak tebligatlarda uygulanması gereken adımları www.apsiyon.com/blog/kat-maliklerine-yurt-disi-tebligat linkinden okuyabilirsiniz.
Ozan bey, Site yönetimleri haricinde yapı kooperatiflerindeki süreç nasıldır. Maltepe Altayçeşme mahallesinde bulunan bir kooparatifte ikamet etmekteyim.Kendi mülküm daha doğrusu kooparatifin üyesiyim. Mevcut kooparatif yönetimini değiştirmek, yeni bir yapılanma içerisinde genç ve işi bilen hak sahiplerinden oluşan yöneticiler seçmek istiyoruz. Bu bağlama; imza toplayarak olağanüstü toplantı yapılması talebi ve sonrasındaki süreçler nasıl olmalıdır. Teşekkür ediyorum..
Yapı Kooperatifleri, belli bir gayeyi gerçekleştirmek maksadıyla kurulan bir tür tüzel kişiliktir.
Kooperatif ortaklığı kişisel mülkiyete geçilerek kat mülkiyeti kurulmuş ise , kat malikleri kurulu yönetim planı gereğince yönetimi ele alır. Ancak ifadelerinizden anlaşılan henüz kooperatif gayesini tamamlamamış ve bağımsız bölümler kooperatif mülkiyetinde bulunuyor . Ve siz kooperatif yönetimine talipsiniz. Sorularınızın yanıtları kooperatifinizin ana sözleşmesinde bulunuyor. Kooperatif ana sözleşmesini temin etmelisiniz. Söz konusu sözleşmede yer almayan hususlar ile ilgili olarak yardımcı olmaya devam edebiliriz.
Ozan hocam, site 2021 temmuz ayında olağanüstü toplantı ile kuruldu, yönetim planına göre her yıl ekim ayında toplantı yapılır diyor. ekim ayında toplantı yapılmadı, toplantı yapılması için kat maliki olarak ne yapmam gerekir?
Şeref Bey merhabalar,
Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 29 maddesine göre "önemli bir sebebin çıkması halinde, yöneticinin veya denetçinin veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine ve toplantı için istenilen tarihten en az onbeş gün önce bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektupla, toplantı sebebi de bildirilmek şartiyle, kat malikleri kurulu her zaman toplanabilir."
O halde kat mülkiyeti ilişkilerinde genel kurul yapılmaz ise kat maliklerinden biri veya bir kısmının genel kurul yapılmasını talep etme, kat malikleri sayısının 1/3'ü ile olağanüstü genel kurul yapılması ile imza toplama, bunu yöneticiye iletme ve genel kurulun yapılmasını isteme hakları vardır. Yine aynı haklar denetçi açısından da mevcuttur. Şunu kabul etmeliyiz ki buna rağmen genel kurulu olağan veya olağanüstü surette çağırma hakkı yönetici / yönetim kuruluna aittir.
Bilindiği üzere Kat Mülkiyeti Kanunu 1965 yılından kalma ve bazı ilave/eksiltme / değişme , daha doğrusu yamalarla günümüze kadar gelmiştir. Yönetici bu taleplere rağmen genel kurulu toplamaz ise denetçi ve kat maliklerinin 1/3 'ünün (üçte biri) olağan üstü genel kurulu toplantıya çağırmasına ilişkin herhangi bir engel bulunmamaktadır. Yine bu girişimler yapıldı , ancak yönetici kat malikleri kurulunu olağanüstü surette toplamadı ise kat maliklerinden herhangi biri hakim müdahalesi için mahkemeye başvurabilir.
İşte bu başvuruda toplantı istemenin yazılı olarak belgelendirilmesi , yani imzaların ıslak imza olarak bulunması önem kazanacaktır.
Bazı akademisyen ve hukukçulara göre ise kanunda açıkça yer almasa da Ek Madde 4 - (Ek: 13/4/1983 - 2814/15 md.) ifade edilen "birlik" kavramı sebebi ile "kat malikleri birliği" ifadesinin fiilen bulunduğu iddia edilir. Bu görüşte olan hukukçular " sayı ve arsa payı çoğunluğu" ile karar alıp, elden imza dolaştırarak ve sulh hukuk hâkimine ibraz edince, sulh hakiminin de karara bağlaması halinde yöneticinin görevinin sona ereceğini ifade ederler.
"İmzaların ıslak imza olarak bulunması" önemli olmakla beraber, "istem dilekçesinin" dolaştırılarak imza alınması mümkündür.
Eğer bu durum mümkün olamayacaksa veya şehirlerarası evrakın gidip gelmesi zaman alacaksa , kat maliklerinin bir yazılı evrak ile "istem dilekçesinin" imzalanması için bir başka malike "rıza vermesi" de mümkündür.
Bu durumda "diğer kat maliki adına imza atan" malik imza üzerine "rıza veren malikin isim soyadını , bağımsız bölüm numarasını ve adına imza attığını kendi ismi ve daire nosu ile beraber beyan etmelidir. Şehir dışından gelen malikin yazdığı "rıza dilekçesi" de ekine eklenmelidir.
Bu işlemin genel kurul vekaleti olarak değerlendirilmemesi genel kurul yapılacaksa vekaletlerin KMK'nın 31. maddesinin "bir kişi, oy sayısının yüzde beşinden fazlasını kullanmak üzere vekil tayin edilemez.
Ancak, kırk ve daha az sayıdaki kat mülkiyetine tâbi taşınmazlarda bir kişi, en fazla iki kişiye vekâlet edebilir" hükmüne göre düzenlenmesi doğru olacaktır. Malikin BİLGİSİ VE RIZASI DAHİLİNDE onların yerine imza atmak mümkündür.
Ancak bir uyuşmazlık durumunda mahkeme safahatı için yukarıda verilen bilgiler faydalı olacaktır.
Sulh mahkemesi haricinde başvurulacak bir hakem, arabulucu, oda vs. gibi kurum ve kuruluş bulunmamaktadır.
@@Apsiyon Çok teşekkür ederi hocam
@@kacmazseref Bizi izlediğiniz için teşekkür ederiz .
@@kacmazseref Nazik yorumunuz için teşekkür ediyoruz .
Ayrıca toplantı çağrı daveti için kat maliklerine çağrı dawetinin görüntüsünü watsap üzerinden paylaştım şehir dışında olanlar için.. iadeli taahütte ayrıca göndermek için adreslerini sitedim ancak vermediler. Bu noktada sorumluluk benden kalkar mı?
Sayın Kübra Hanım, sizin durumunuzda Tebligat Kanunu'nun EK1 maddesini uygulayabilirsiniz.
“Kat Mülkiyeti Kanunu'nun uygulandığı hallerde, ortak taşınmazda oturmayan her bağımsız bölüm sahibi, apartman yönetimi ve ortak giderler ile ilgili tebligat yönünden geçerli olmak üzere, Türkiye'de bir adresini yöneticiye yazılı olarak bildirmek zorundadır.
Apartman yönetimi ve ortak giderler ile ilgili tebligatlar bu adrese yapılır.
Bağımsız bölüm sahibinin adres bildirmemesi veya yazılı olarak bildirdiği adrese tebligat yapılamaması hallerinde, bundan sonraki bütün tebligatlar, o kişiye ait bağımsız bölümde fiilen oturana yapılır. Tebligatın bir örneği apartman girişinde bulundurulacak ilan tahtasına asılır. Bağımsız bölümde fiilen oturana bu şekilde yapılacak tebligat, bağımsız bölüm sahibine yapılmış sayılır.
Bağımsız bölümde fiilen oturan yoksa ilân tahtasına asılan tebligat örneği bağımsız bölüm sahibine yapılmış sayılır”.
Çok ama çok teşekkür ederim çok detaylı anlatmışsınız günlerdir araştrıodum bulamamıştım🙏🏻
@@Apsiyon son bir sorum daha olacak kusura bakmayın. Adres bildirmeyen ve yurtdışında yada şehir dışında olan kat malikine tebligat için kiracıya göndermemiz gereken tebligatı posta yoluyla değilde elden verip imzalatsam olur mu?
@@kubrab3117 Bizi izlediğiniz için teşekkürler.
@@kubrab3117 Tabi ki.
"Bağımsız bölüm sahibinin adres bildirmemesi veya yazılı olarak bildirdiği adrese tebligat yapılamaması hallerinde, bundan sonraki bütün tebligatlar, o kişiye ait bağımsız bölümde fiilen oturana yapılır. Tebligatın bir örneği apartman girişinde bulundurulacak ilan tahtasına asılır. Bağımsız bölümde fiilen oturana bu şekilde yapılacak tebligat, bağımsız bölüm sahibine yapılmış sayılır."
Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 29., 37., 41. maddelerine göre kat maliklerine yapılacak tebligatlar ( genel kurul çağrısı, genel kurul kararları, işletme projesi vs . ) imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektupla bildirilir.
Dolayısı ile adres bildirmeyen maliklerin bildirimi kiracıya elden imzalı yapılabilir. Şehir dışında olan ve adres bildirmiş olan kat maliklerine ise yapılacak bildirimler için en az bir kez adreslerine taahhütlü mektupla yapılması gerekir, tebligatın yapılamaması, ulaşmaması, geri dönmesi halinde ise kiracıya elden imzalı yapılabilir. Yurtdışında yaşayan ve adresini bildirmiş olan malikler için ise en az bir kez adreslerine www.apsiyon.com/blog/kat-maliklerine-yurt-disi-tebligat linkinde ifade edilen biçimde yapılması gerekir, tebligatın yapılamaması, ulaşmaması, geri dönmesi halinde ise kiracıya elden imzalı yapılabilir.
Özetle bu durumlarda bağımsız bölümde oturan kiracıya taahhütlü posta ile bildirim yapılması gerekmez, elden imzalı tebliğ yapılabilir.
İyi günler
6 dairelik bir aprtman da gizli usulsüz şekilde kendisini yönetici yapan kişinin yöneticiliği nasıl düşürülebilir ?
Merhaba Bülent Bey, Apartmanda sekizden az bağımsız bölüm varsa, yönetici atanması mecburi değildir. Kararlar sohbet ile de alınabilir. Ancak eğer yönetici atanmış ise o taktirde yöneticinin atanmasına dair genel kurul çağrısının yazılı olarak taahhütlü posta veya elden imzalı şekilde yapılması ve genel kurulun gerçekleştirilmesi gerekir. Aksi halde yönetici atanmasına itiraz edebilirsiniz. Yöneticinin görevinin iptal edilmesi için ise sulh hukuk mahkemesinde usulüne uygun yapılmayan atamanın ve genel kurulun iptal davası açmalısınız.
@@Apsiyon çok teşekkür ederim çok saolun
@@alici.k Bizi izlediğiniz için teşekkür ederiz.
Hocam selamlar oncelikle tesekkur ederiz.
Hocam bizim sitemiz yonetimini 2 senedir mutahit firma yapmaktadır. Yonetimi kat maliklari olarak almak istiyoruz. Fakat mutahit firmanisının oluşturduğu yönetim planında,
Yönetici kısmında site yöneticiliği yeni yerleşim ve oluşum sürecinde kuralların ve yaşam alanının marka değerini kazanması açısından başlangıçta 5 yıl süreliğine Şirketimize veya uygun gördüğü şirket tarafından yapılacaktır Kat malikleri kurulunca takip eden her yıl için yönetici seçimi 1 yıllık süreler için yapılır eski yönetici yeniden seçilmesi mümkündür şeklinde bir madde koymuş fakat 2 senedir Kat malikleri olarak herhangi bir genel kurula katılmamız için herhangi bir tebligat almadık İki senedir de aynı şekilde genel kurul yapılmadı Biz olağanüstü genel kurulu toplayıp yönetim planına rağmen site yönetimini alabilir miyiz. Hocam bu yönetim planını da daha önce arsa sahiplerinin ve ilk oturanlardan vekaletname alarak yapmışlar
Geçici Yönetiminizin ısrarla yapmadığı genel kurulun yapılması için noter ihtarnamesi gönderiniz . Cevap alamaz iseniz maliklerin 1/3 ünden ( blok temsilcisi seçiliyorsa her bir blokta ve ayrı ayrı imzalar toplanacak ) imza toplayarak bir nüshasını geçici yönetim kurulunuza gönderiniz . Yine yanıt alamaz iseniz geçici yönetime dava açınız .
Yönetim planınızın 5 yıllık geçici yönetim süresi Kat Mülkiyeti Kanunu’na aykırı olmakla birlikte maalesef mahkemece iptal edilmedikçe geçerlidir . Yukarıda genel kurulun toplanması ile ilgili imzalanan dilekçelerinize bu hususu da ekleyiniz ve genel kurulda/ temsilciler kurulunda yeni yönetici / yönetim kurulu seçimi talep ediniz . Eğer olumlu yaklaşım olmaz ise sulh hukuk mahkemesinde kanuna aykırılık sebebi ile yönetim planının ilgili maddesinin iptalini ve hakimin yönetici ataması davasını açınız .
Tüm bildirimleriniz noter kanalı ile olsun. Masraf tutarsa en azından iadeli taahhütlü mektup veya eğer geçici yönetim aldığı evraka teslim aldığına dair imza kaşe atarsa bu şekilde de tebligat yapabilirsiniz .
Dava süreciniz 1-2 yıl sürecektir . Yönetim planı maddesi iptal olacaktır .
Teşekkürler bilgilendirme için. Apartman ve Site Genel Kurul toplantılarını kimler yönetmelidir. Dernek ve kooperatifler gibi divan oluşturmak gerekirmi? Gerekir ise yasal dayanağı nedir? Ayrıca dışardan atanan yöneticinin oy hakkı varmıdır? Cevaplarsanız çok memnun olurum.
Divan heyeti seçimi kanuni bir zorunluluk olmadığından dolayısı ile şekil şartı yok. Aslında kat malikleri kurulu kararları (1) den başlayıp sırayla giden sayfa numaraları taşıyan her sayfası noter mühürüyle tasdikli bir deftere yazılarak, toplantıda bulunan bütün kat maliklerince imzalanır; karara aykırı oy verenler bu aykırılığın sebebini belirterek imza koyarlar.
Ancak bağımsız bölüm sayısı fazla ise sayfada imzalanacak yer kalmayacaktır . İşte bu sebeple toplantıyı yönetmek için bir divan heyeti oluşturulması mecburiyet halini alır. Divan heyetine ilişkin uygulamalar çoğunlukla tapu sicilinde kayıtlı yönetim planında yazılı olabilir. Onu bir inceleyiniz.
Divan seçiliyorsa dolayısı ile bütün kat malikleri adına alınan kararları imzalama yetkisinin de verilmesi oylanmalıdır. İtirazi kayıtların divana iletilmesi ve şerhin tutanağa geçirilmemesi halinde itiraz eden kat malikleri bu durumu özetleyen bir tutanağı kendileri düzenlemek sureti ile genel kurulun yapılma tarihinden en geç bir ay içinde sulh hukuk mahkemesine dava açmalıdırlar.
Merhaba. Ben apartmanımıza yönetici seçildim ama kat maliki annem (birlikte tek dairede oturuyoruz). Karar defterine imza atarken annem mi atacak, yoksa yönetici ben olduğum için ben mi atacağım veya tek daire olmamıza rağmen annem kat maliki sıfatıyla ben de yönetici sıfatıyla mı atacağız? Şayet her ikimiz de atacaksak bu bir çoğunluk sayımı durumunda iki imza mı sayılacak, yoksa sadece kat maliki olarak annemin imzası mı sayılacak? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
Tapuda kayıtlı yönetim planınıza göre "kat maliklerinin dışından" yönetici seçilmesine ilişkin bir yasaklama yok ise Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre kat maliklerinin kendilerinin haricinde bir yönetici seçmesi mümkündür. Siz kat maliki olmadığınızdan "kat maliklerinin dışında" bir yöneticisiniz. Yönetici seçildiğiniz genel kurula annenizin vekaleti ile katıldınız ve genel kurul tamamlandı. Yönetici seçildiğiniz genel kurul karar tutanağına annenizin vekil sıfatı ile kendiniz imza atacaksanız. Bundan böyle de yöneticiliğiniz sona erene kadar toplantılara katıldığınızda yönetici sıfatı ile imza atacaksınız ancak "kat malikleri dışından" yönetici olduğunuzdan oy hakkınız olmayacak. Ancak annenizin vekaletini almak sureti ile genel kurul toplantılarında anneniz adına vekaleten oy kullanabilirsiniz. Kendi adınıza oy kullanamazsınız . Aynı anda iki imza ve iki oy gibi bir durum söz konusu olmayacak. Apartman Yönetici Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir? ua-cam.com/video/GrypNYKt9kk/v-deo.html videomuzu da izleyebilirsiniz.
Merhabalar, Öncelikle kanalınızı yeni buldum ve çok faydalı anlatımlar var, teşekkür ederim.
Oturduğum apartmanda yanlışlıkla yönetici oldum diyebiliriz, şimdi de kimse almıyor, hatta toplantılara bile gelinmiyor. Size sorum; istifa etmek için olağanüstü toplantı çağrısı yaparken, toplantı kağıdının dairede oturan kiracıya imzalatarak verilmesi sayılır mı? Yoksa illa mal sahibinin adresini bulup ona postalamak mı gerekiyor?
Ayrıca yıllık olağan toplantı çağrısını da elden kiracılara iletmemiz yeterli olur mu?
Sizin durumunuzda Tebligat Kanunu'nun EK1 maddesini uygulayabilirsiniz.
“Kat Mülkiyeti Kanunu'nun uygulandığı hallerde, ortak taşınmazda oturmayan her bağımsız bölüm sahibi, apartman yönetimi ve ortak giderler ile ilgili tebligat yönünden geçerli olmak üzere, Türkiye'de bir adresini yöneticiye yazılı olarak bildirmek zorundadır.
Apartman yönetimi ve ortak giderler ile ilgili tebligatlar bu adrese yapılır.
Bağımsız bölüm sahibinin adres bildirmemesi veya yazılı olarak bildirdiği adrese tebligat yapılamaması hallerinde, bundan sonraki bütün tebligatlar, o kişiye ait bağımsız bölümde fiilen oturana yapılır. Tebligatın bir örneği apartman girişinde bulundurulacak ilan tahtasına asılır. Bağımsız bölümde fiilen oturana bu şekilde yapılacak tebligat, bağımsız bölüm sahibine yapılmış sayılır.
Bağımsız bölümde fiilen oturan yoksa ilân tahtasına asılan tebligat örneği bağımsız bölüm sahibine yapılmış sayılır”.
İstifa tek taraflı bir eylemdir. Ancak genel kurul toplanıp yeni yönetim kurulunu / yöneticiyi seçmez ise istifa eden yönetici / yönetim kurulu üyelerinin sorumluluğu devam eder. Yöneticinin olağanüstü olarak genel kurulu toplayıp kendi döneminin hesabını vererek istifa etmesi doğru olacaktır.
Yöneticilikten İstifa Etmek (Apartman ve Site Yöneticiliğini Bırakmak) videomuzu ua-cam.com/video/jdSqV7sKyc4/v-deo.html linkinden izleyebilir , Apartman, Site Yöneticiliğini Bırakmak (İstifa Etmek) blog yazımızı bit.ly/istifaetmek linkinden okuyabilirsiniz.
Merhabalar.Kiracının adresi resmi olarak oturduğu dairede olmadığı halde,ev sahibinden aldığı vekaletle site yöneticisi olabilirmi.
Eğer tapu sicilindeki yönetim planında yönetici olmak için kat maliki olma şartı aranmıyorsa dışarıdan bir kimse yönetici olarak seçilebilir. Diğer ifade ettiğiniz konuların bir önemi yoktur.
Ben kiracıyım site yönetici seçilecek haberimiz yok binadan kimse gitmedi muhtar alan kişi yönetici oldu binada 2 katta korolanalı insanlar var ama bina silinmiyo sadece asan sörün sadece yeri siliniyo birde 69 olan aydat 99 oluyo dış kapının otamadik kaplosu kesilmiş kapı açık bune kadardoru binada güvenlimiz yok en fazla nekadar aydat zamı yapabilir lütfen yardım edin
Genel kurul usulüne uygun yapılmadı ise evsahibinize bilgi vermeniz gerekir. Kiracı olarak eğer davet edilmedi iseniz genel kurul kararına itiraz hakkınız yoktur, ancak evsahibiniz itiraz edebilir. Ortak gider ve avans payları ( sizin ifadenize göre aidat) esasen yol, köprü fiyatları gibi enflasyon, döviz vs. etkenlere göre artmaz. Kat Mülkiyetinde yönetici tarafından bir işletme projesi yapılır, yönetici yapmaz ise genel kurulda da bir işletme projesi yapılabilir. Genel kurulda yapılmayan ve katılan kat malikleri tarafından onaylanmayan işletme projesi var ise seçilen yönetici vakit geçirmeksizin bir işletme projesi yapar. Bu işletme projesine 7 gün içinde itiraz edilebilir. Ancak itirazı kiracılar değil, kat malikleri yapar. Bu konuyu da evsahibinize bildirmelisiniz. İşletme projesi o yıl içinde yapılacak masrafların tahmini bütçesidir. Binada çalışan var ise çalışanın asgari ücrete bağlı olan artışı, elektriki su , doğalgaz ortak kullanımı var ise ( ortak tesis ve/veya kapıcı dairesinde kullanılan enerjiler) bu enerjilerin birim maliyetindeki artışları, bakım, onarım, temizlik vs giderlerdeki enflasyon, döviz vs. artışlar İşletme Projesinin büyüklüğünü etkiler. İŞletme Projesindeki rakam ise binanızın yönetim planındaki masrafların paylaşım usulüne, her halükarda yönetim planınızda bulunmuyorsa Kat Mülkiyeti Kanunundaki paylaşım usulüne göre bağımsız bölümlere paylaştırılır. Siz de bu paylaşımdan düşen payı yani ortak gider ve avans payını ( aidat ifadesi) ödersiniz. Dolayısı ile aidatın belirlenmiş bir artış oranı yoktur. Her binanın kendi özel durumuna göre değişir. Diğer yönetimsel eksikleri daima yöneticinize iletebilirsiniz ( temizlik, hijyen vs) . Çözülmediği taktirde bunları da evsahibinize bildirmelisiniz.
@@Apsiyon evsahibi ilgilenmiyo
@@hulyakarakus6450 Kötü ev sahibi edinmişsiniz. Onun sorumlulukları bunlar.
Merhaba, 40 daireli bir sitede oturuyorum. Oturduğum dairenin tapusu kayınpederimin üzerine kayıtlı. Site yönetimi geçenlerde toplantı yaptı ve kiracıları çağırmadı. Hal böyle olunca beni de davet etmediler. bunun sebebini sorduğumda kat mülkiyeti olanları çağırıyoruz dedi. Böyle bir şeye hakkı var mıdır? hakkı yoksa hangi kanun ve maddesine göre itiraz edebilirimi?
Ayrıca 15 daire toprak sahibinin olduğu için bir kişi onun adına katılmış ve oy kullanmıştır. Bu durum yasal mıdır?.
ilginiz ve geri dönüşünüz için şimdiden teşekkür ederim
Sayın Fidan ,
Aşağıdaki husus hakkında bir başka videomuzu Site Yönetimi Toplantısında Her Bir Kat Maliki Kaç Vekalet Alabilir? ua-cam.com/video/iuCLCfNO230/v-deo.html linkinden izleyebilirsiniz.
"Kat malikleri kurulu" çağrısı "bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektupla" yapılır. Dolayısı ile toplantıya katılma hakkı kat maliklerine aittir. Bir bağımsız bölümün birden ziyade maliki varsa, kat malikleri kurulunda bunları içlerinden vekalet verecekleri birisi temsil eder. Kat maliklerinden biri ehliyetsiz ise onu kanuni mümessili temsil eder. Bununla beraber kat maliklerinden biri, oyunu yetkili vekil eliyle kullanabilir.
Bununla beraber tabi ki bağımsız bölümlerdeki kiracıları ve oturma (Sükna) hakkı sahipleri ( sizin durumunuz) veya bu bölümlerden herhangi bir suretle devamlı olarak faydalananlar bu kurullara katılabilir, ancak bağımsız bölüm malikinden vekalet almadan oy kullanamaz.
Bizim eğitimlerimizde yöneticilere tavsiyemiz ;kat malikleri kurulu çağrılarının bağımsız bölümde oturan bu sayılanlara da yapılması ve çağrının ekinde örnek bir vekalet gönderilmesinin doğru olacağıdır. Ancak bu tavsiye niteliğindedir. Yöneticiler bu çağrıyı kat maliki dışındaki kişilere yapmak zorunda değillerdir.
Kırk ve daha az sayıdaki kat mülkiyetine tâbi taşınmazlarda bir kişi, en fazla iki kişiye vekâlet edebilir. Bununla beraber bir kişinin aynı anda malik olduğu bağımsız bölümlerin sayısı ne olursa olsun, sahip olacağı oy sayısı bütün oyların üçte birinden fazla olamaz; oy hesabı yapılırken kesirler gözönüne alınmaz.
Szin durumunuzda toprak sahibi 40 / 3 = 13 bağımsız bölümü için oy kullanabilir. Ancak bizzat kurula katılamayacaksa ve yerine vekil gönderecekse göndereceği 1 vekil bağımsız bölümlerinden 2 'sini temsil edebilir. Bu durumda toprak sahibinin 13 bağımsız bölümünün temsili için 13/ 2 = 6,5 (yukarı tamamlanır) 7 kişiyi vekil olarak kurula göndermesi gerekirdi.
Görüldüğü üzere olayınızda bir doğru bir de yanlış durum var.
Bu duruma ve alınan kararlara siz şahsınız veya eşiniz itiraz edemez. İtirazı ancak kayınpederiniz genel kurula bizzat veya vekili katıldı ise genel kurul tarihinden sonra bir ay içinde, toplantıya katılmadı ise kararı öğrenmesinden başlayarak bir ay içinde ve her halde karar tarihinden başlayarak altı ay içinde anagayrimenkulün bulunduğu yerdeki sulh mahkemesine iptal davası açabilir.
Merhaba, bina içinde oturanlara iadeli taahhütlü posta gönderebilir miyiz?Video çok bilgilendirici teşekkürler
Sayın Duran , tabiki oturanlara da taahhütlü posta gönderebilirsiniz. Ancak masrafı yüksek olabilir. Elden imza ile teslim daha hızlı ve kolay olabilir. Bununla beraber sorun çıkaran, imzalı teslim almak istemeyen veya muhatap olmak istemediğiniz maliklere posta yolunu kullanmanız daha kolay olacaktır.
@@Apsiyon cevabınız için çok teşekkür ederim
@@mehmetduran5979 Bizi izlediğiniz ve yorumunuz için tekrar teşekkür ederiz.
Yeni alınan yasak kararlarına bakıldığında, ocak 2021 ayında apartman genel kurul toplantısı yapılabilecekmi. Normal şekilde toplantıyı başlardık covit-19 19 yasaklarına göre ceza yazılırmi.
Bu sorunuzun yanıtının cevabı biraz detaylı . Evet şikayet halinde kat malikleri kuruluna polisin gelip ceza yazma olasılığı vardır. Yanıtlar biraz da Anagayrimenkulünüzün ilçesi ve iline göre değişiyor. En güncel yanıtları ; Koronavirüs Sebebi ile Genel Kurul Toplantıların Ertelenmesi konulu güncel yazımızdan, www.apsiyon.com/blog/koronavirus-sebebi-ile-genel-kurul-toplantilarin-ertelenmesi linkinden okuyabilir. Pandemi / Koronavirüs Sebebi ile Apartman ve Site Genel Kurul Toplantılarının Ertelenmesi videomuzu ua-cam.com/video/gghpBriLroc/v-deo.html linkinden izleyebilirsiniz. Videomuzun güncellemesi de yapılacaktır.
Genel kurul kararları ilan tahtasına asılması zorunlu mu?
Genel kurul kararları kat maliklerine elden imzalı veya taahhütlü posta ile tebliğ edilmelidir. Tebligat Kanunu'na göre eğer bağımsız bölüm boş ise ve kat malikinin iletişim , dolayısı ile tebligat adresi bilinmiyorsa kararların ilan tahtasına asılması gerekmektedir. Diğer bağımsız bölümler için tebligatın asılması ihtiyaridir. Önemli olan elden imzalı veya taahhütlü posta ile tebliğ edilmesidir.
Yönetici toplantı yapmıyorsa ne yapilabilir
Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 29 maddesine göre "önemli bir sebebin çıkması halinde, yöneticinin veya denetçinin veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine ve toplantı için istenilen tarihten en az onbeş gün önce bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektupla, toplantı sebebi de bildirilmek şartiyle, kat malikleri kurulu her zaman toplanabilir."
O halde kat mülkiyeti ilişkilerinde genel kurul yapılmaz ise kat maliklerinden biri veya bir kısmının genel kurul yapılmasını talep etme, kat malikleri sayısının 1/3'ü ile olağanüstü genel kurul yapılması ile imza toplama, bunu yöneticiye iletme ve genel kurulun yapılmasını isteme hakları vardır. Yine aynı haklar denetçi açısından da mevcuttur. Şunu kabul etmeliyiz ki buna rağmen genel kurulu olağan veya olağanüstü surette çağırma hakkı yönetici / yönetim kuruluna aittir.
Bilindiği üzere Kat Mülkiyeti Kanunu 1965 yılından kalma ve bazı ilave/eksiltme / değişme , daha doğrusu yamalarla günümüze kadar gelmiştir.
Yönetici bu taleplere rağmen genel kurulu toplamaz ise denetçi ve kat maliklerinin 1/3 'ünün (üçte biri) olağan üstü genel kurulu toplantıya çağırmasına ilişkin herhangi bir engel bulunmamaktadır. Yine bu girişimler yapıldı , ancak yönetici kat malikleri kurulunu olağanüstü surette toplamadı ise kat maliklerinden herhangi biri hakim müdahalesi için mahkemeye başvurabilir. İşte bu başvuruda toplantı istemenin yazılı olarak belgelendirilmesi , yani imzaların ıslak imza olarak bulunması önem kazanacaktır.
Bazı akademisyen ve hukukçulara göre ise kanunda açıkça yer almasa da Ek Madde 4 - (Ek: 13/4/1983 - 2814/15 md.) ifade edilen "birlik" kavramı sebebi ile "kat malikleri birliği" ifadesinin fiilen bulunduğu iddia edilir. Bu görüşte olan hukukçular " sayı ve arsa payı çoğunluğu" ile karar alıp, elden imza dolaştırarak ve sulh hukuk hâkimine ibraz edince, sulh hakiminin de karara bağlaması halinde yöneticinin görevinin sona ereceğini ifade ederler.
@@Apsiyon Site yönetim kurulu Genel Kurul tarihini hafta içi ve saat 14:00 almış.Hafta içi bu saat hayatın olağan akışında katılımın düşük olacağı aşikar bir zaman.Bu kararı ve bu karar doğrultusunda yapılan genel kurul için ne yapılabilir?
Yıl sonunda nasıl bir hesap yapılır nasıl evraklar hazırlanır
Banu AKCAN , Apartman ve Site Yönetimlerinin Yıl Sonu Yapmaları Gereken Çalışmalar ua-cam.com/video/3ufsOmOEVIs/v-deo.html linkinde nefis anlatmış. Diğer hususlarda Apartman ve Site Yöneticisinin Görevleri (En Önemli 4 Konu) ua-cam.com/video/A2YrRp3I2VU/v-deo.html linkinde Ozan ÖZEN'den dinleyebilirsiniz.
Yönetici watsap grupdan avans istiyor.Bu dogrumu
Yönetici genel kurulda kabul edimiş bir işletme projesine veya kendisine Kat Mülkiyeti Kanunu 35. madde ile yetki verilen bir avans ödemesini farklı yöntemlerle (WhatsApp, Telegram, BiP gibi uygulamalar, e-posta, SMS veya faks) talep edebilir. Ancak bu yöntemler ile bildirilen yeni bir tahakkuk veya borca zamanında ödenmediği taktirde gecikme tazminatı uygulanması mümkün değildir.
WhatsApp, Telegram, BiP gibi uygulamalar, e-posta, SMS veya faks ile yapılan bildirimler tek başlarına geçerli bir tebligat usulü değildir. Bu bildirimler, kat maliklerine hatırlatma, ilgi uyandırma, hızlı bir şekilde içeriği anlamaları amacı ile kullanılabilir.
Mahkemede geçerli olması için davalı kat maliki veya kiracının "o mesajı ben aldım, okudum, gördüm" demesi gereklidir. Aksi halde geçerli değildir.
Daha detaylı bilgiye
"Kat Mülkiyetinde Hatalı Bildirim" konulu www.apsiyon.com/blog/kat-mulkiyetinde-hatali-bildirim linkindeki
ve
"Kat Mülkiyetinde Doğru Bildirim" konulu www.apsiyon.com/blog/kat-mulkiyetinde-dogru-bildirim linkindeki yazılarımızdan erişebilirsiniz.
Kat Mülkiyeti mevzuatında “anket” veya “plesibit” gibi uygulamalar yoktur. Sosyal medya, mesajlaşma yazılımları ya da online toplantılar ile karar alınamaz. Bu biçimlerde alınan bir karar var ise ortada bir genel kurul kararı da yoktur. Dolayısı ile genel kurulun iptali veya kanuna aykırılığı iddia edilen bir maddenin iptali mahkeme yolu ile istenemeyecektir. Söz konusu karar için gerekli yeter sayının sağlanamaması bir yana karar için genel kurul teşkil edilmemiştir. Bu durumda eğer yetkisiz olarak bir yenileme işlemi yapılmış ise öncelikle arabulucuya başvurarak "eski hale getirme" davası açılmalıdır. Söz konusu işin ödeme talebine itiraz edilebilir, yapılacak icra takibine de itiraz edilerek konu mahkeme yolu ile çözülebilir.
Daha fazla bilgi için ... "Zoom ile (Online) Yapılacak Olan Apartman ve Site Genel Kurul Toplantıları Geçerli midir? Kat Mülkiyeti Kanunu'na Uygun Mudur?" konulu www.apsiyon.com/blog/zoom-ile-online-yapilacak-olan-apartman-ve-site-genel-kurul-toplantilari-gecerli-midir linkindeki blog yazımızı okuyabilirsiniz.
Açık havada toplantı izni istedik , polisten izin çıkmadi.Her türlü toplantı yassk dediler .Yer Kuşadası.
Merhaba Ayhan Bey,
2 Haziran 2021 tarihli İZMİR İLİ 2021/35 SAYILI İL HIFZISSIHHA KURULU KARARI'na göre ;
6.1- Dönemsel açıdan zorunluluk taşıyan spor kulüplerinin genel kurulları hariç olmak üzere sivil toplum kuruluşları, sendikalar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatiflerin genel kurul dahil yapacakları geniş katılımlı her türlü etkinliklerin 15 Haziran 2021 tarihine kadar ertelenmesine,
Dönemsel açıdan yapılması zorunlu olan spor kulüplerinin genel kurullarının ise; fiziki mesafe ile temizlik/maske/mesafe kurallarına uyulması ve açık alanlarda kişi başı asgari 4 m2, kapalı alanlarda kişi başı asgari 6 m2 alan bırakılması kaydıyla yapılabilmesine,
15 Haziran 2021 Salı gününden itibaren ise sivil toplum kuruluşları, sendikalar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, birlikler ve kooperatiflerce yapılacak genel kurul dahil geniş katılımlı etkinliklere; fiziki mesafe ile maske/mesafe/temizlik kurallarına uyulması ve açık alanlarda kişi başı asgari 4 m2, kapalı alanlarda kişi başı asgari 6 m2 alan bırakılması kaydıyla izin verilmesine,
karar verilmiştir.
Kaymakamlığınıza bu bilgi ile yeniden müracaat edebilirsiniz.
Genel kurulun yapılması ile ilgili daha fazla detay için "Koronavirüs Sebebi ile Genel Kurul Toplantılarının Ertelenmesi (Güncel) " videomuza ua-cam.com/video/-vsghcXVqDM/v-deo.html linkinden ve "Pandemi / Koronavirüs Sebebi ile Genel Kurul Toplantıların Ertelenmesi" blog yazımıza 📄 bit.ly/3m4Ajwy linkinden ulaşabilirsiniz.
Whatsapp yoluyla toplantı yapılır mı?
Eğer yapmak istediğiniz eylem “bir genel kurul yerine geçecek” şekilde yapılmayan toplantının whatsapp yolu ile yapılmış gibi gösterilerek karar defterinin dolaştırılması ise bu durum Kat Mülkiyeti Kanunu’na aykırıdır.
Sizin bu konunuz biraz “Zoom ile (Online) Yapılacak Olan Apartman ve Site Genel Kurul Toplantıları Geçerli midir? Kat Mülkiyeti Kanunu'na Uygun mudur?” başlıklı www.apsiyon.com/blog/zoom-ile-online-yapilacak-olan-apartman-ve-site-genel-kurul-toplantilari-gecerli-midir linkimizdeki yazımızdaki aykırılıklara benziyor. Neticede siz de kararları whatsapp üzerinden almış, toplantıyı da whatsapp yolu ile yapmış görünüyorsunuz.
Diğer taraftan gerek kararlarınız içeriğindeki maddelerin hangi çoğunluklarla alınması gerektiğine de bağlı olarak ayrıca alınan kararların tamamı veya bir kısmı da hukuken geçersiz olabilir.
1 Mart 2021 öncesinde de aşağıdaki yazdıklarımız geçerlidir.
İl ve İlçe Kaymakamlığınızın Hıfzıssıhha Kurullarının 1 Mart 2021 tarihi sonrası kararlarını izlemeniz gerekecektir. Apartman ve site genel kurulları için kısıtlamalar kalkmamıştır, ancak erteleme kararları biten il ve ilçeler için İl ve İlçe Kaymakamlığınızın Hıfzıssıhha Kurullarının karar alması gerekecektir. Hızlıca karar alacaklarını düşünüyoruz.
Diğer taraftan eğer bir erteleme yok ise yapılacaklar konusunda diğer muhtemel sorularınızın yanıtları
Pandemi döneminde olağanüstü genel kurul toplantıları ile ilgili olarak detaylar ile Koronavirüs Sebebi ile Genel Kurul Toplantıların Ertelenmesi konusu (Güncellenmektedir. SON GÜNCELLEME - 01.03.2021)
www.apsiyon.com/blog/koronavirus-sebebi-ile-genel-kurul-toplantilarin-ertelenmesi linkindedir.
Konu hakkında bilgilere ayrıca Koronavirüs Sebebi ile Genel Kurul Toplantılarının Ertelenmesi (Güncel) ua-cam.com/video/-vsghcXVqDM/v-deo.html ve diğer bazı bilgileri içeren Pandemi / Koronavirüs Sebebi ile Apartman ve Site Genel Kurul Toplantılarının Ertelenmesi ua-cam.com/video/gghpBriLroc/v-deo.html youtube sayfasından da ulaşabilirsiniz
Şu yönetim planı denilen ve aşılamaz dağlar bir olmasa.
Haklısınız. Çoğunlukla tüm malikler için faydalıdır. Ancak yazar eksik hatalı yazarsa, kötü niyetli olursa ciddi bir sorun.
Numaranızı yazabilirmisiniz
Sorularınızı akademi@apsiyon.com adresine yazmanız halinde, sorularınıza kısa yanıtlar alabilmektesiniz. Telefonla görüşme imkanı ise bulunmamaktadır.
UA-cam videolarının altında sorulara yanıtlar bulunmaktadır. Sorunuzu kurum, kişi, adres ve anagayrimenkul ismi belirtmeden buradan da sorabilirsiniz.
@@Apsiyon 1/3 çoğunlukla apartman yönetcisinden Olağanüstü genel kurul yapmasını talep.edeceğizde,O talebe formuna ne yazacagız
@@AhmetDemir-zt5xu ÖRNEK
DENETİCİ VEYA KAT MALİKLERİNİN 1/3 ‘ÜNÜN İSTEMLİ
OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL ÇAĞRISI DİLEKÇESİ
YÖNETİCİLİĞİN
Unvanı :
Adresi :
YÖNETİCİNİN
Adı, soyadı :
T.C. kimlik no : ( Biliniyorsa)
Çağrı Sebebi :
Tarih :
Sayın ........... / Sitesi / Apartmanı/ Bloğu Yönetim Kurulu’na /Yöneticisine
.................................................................. nedenden / nedenlerinden dolayı .../.../.... Tarihindeki Kat Malikleri Kurulu’nda devir
n aldığınız yöneticilik görevi ile ilgili olağanüstü genel kurul talebimiz vardır. Kat malikleri kurulunun toplantıya çağırılması yöneticinin yasal görevidir (KMK. md.35/k).
Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 29. maddesinin ikinci fıkrasında, olağanüstü toplantıları düzenleyici hükümlere yer verilmiştir. Buna göre,
önemli bir nedenin çıkması durumunda, yöneticinin veya denetçinin ya da kat maliklerinin üçte birinin istemi üzerine ve toplantı için istenilen tarihten en az onbeş gün önce tüm kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektupla toplantı nedeni de bildirilmek koşuluyla kat malikleri kurulu her zaman toplanabilir.
Olağanüstü genel kurul çağrısı talebimizi bu talebimizde belirtilen konuların da gündemde yer alması şartı ile KMK. md.29 hükümlerine göre en geç otuz gün içinde onbeş günlük yasal tebligat süresinin de dikkate alınması kaydı ile olağan üstü genel kurulun toplanması için girişimlerinizi gerçekleştirmenizi rica ederiz.
Bu dilekçemizdeki taleplerimizin gerçekleşmemesi halinde yöneticinin çağrısına gerek duyulmadan denetçinin veya kat maliklerinin
üçte birinin imzası ile kat maliklerini olağanüstü toplantıya davet edeceğimizi bildiririz.
.../.../....