Beyin felci geçirmiş hastalarda el fonksiyonlarının düzeltilmesi için yapılabilecek ameliyatlar

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 12 вер 2024
  • #felç #beyinsağlığı #stroke #stroketreatment
    WEB SİTELERİMİZ:
    Daha Fazla Bilgi İçin Tıklayınız;
    👉 www.elcerrahi....
    👉 www.handsurger...
    👉 ortopedidoktor...
    👉 omuzcerrahi.com/
    İNSTAGRAM : / elcerrahi
    ADRES :Merkez, Çukurçeşme Cd. No:51, 34245 Gaziosmanpaşa/İstanbul
    TELEFON NUMARAMIZ : 0532-172-71-44 0532- 669- 71 -44
    ÜST EKSTREMİTE FELÇLERİ
    · Felç nedir?
    Merkezi sinir sistemi dediğimiz, beyin ve omurilik ile bunların uzantıları olan çevresel sinirler(periferik sinirler) de oluşan bazı problemler, hasar gören bölgenin işlevine göre beş temel duyumuzun, hareketlerimizin ve/veya bazı reflekslerimizin bazılarında fonksiyon kaybına neden olurlar. Bunların genel ismi ‘’felç’’tir. Bu durum, elimizde sadece bazı hareketleri yapamadığımız bir şekilde görülebileceği gibi, tüm üst ekstremiteyi, tek taraflı hem üst, hem alt ekstremiteyi, bazen de dört ekstremitemizi birden ilgilendirecek ölçüde yaygın olabilir.
    · İnme nedir? Buna bağlı oluşan felçler nasıl meydana gelir?
    İnme, beynin kan damarlarında meydana gelen bir kanama, tıkanıklık veya daralma sonucu sinir dokusunun kan dolaşımından mahrum kalması ile olur. Bu duruma genel tabir olarak, serebrovasküler problemler diyoruz. Serebrevasküler hasar görülen kişilerin çoğunda beynin kanlanmasına ilişkin sorun giderilse de bilişsel ve/veya motor bozukluk kalır. Sıklıkla gördüğümüz hemi pleji(vücudun sağ veya sol taraf üst ve alt ekstremitesinin felci) çoğu kez inmenin bir sonucudur. Üst ekstremitede ilk haftalar içinde gevşek felç izlenirken, kas tonusunun artışıyla spastisite dediğimiz aşırı kasılmaların geliştiği durum gelişir.
    · Spastik üst ekstremite nasıl bir duruş gösterir?
    Kişiden kişiye farklılık olabilse de, omuz gövdeye yakın, ön kol dış yüzü karşıya bakacak şekilde, el bileği içe doğru bükülü, baş parmak çoğunlukla avuç içine bükülü, diğer parmaklar ise ya bükülü ya da düz bir şekilde ama diğer hareketleri yapamayacak veya kısıtlı yapabilecek bir duruş gösterirler.
    · Bu durum üst ekstremite işlevlerinde ne gibi problemlere yol açar?
    Duruş bozukluğu ve fonksiyonel yetersizliklerin yarattığı psikolojik problemlerin yanında iki el ile beraber yapılması gereken aktivitelerde kısıtlanma, hijyen sağlamada güçlük, aşırı kasılmaların olduğu bölgelerde ağrı gibi sorunlar görülür. Hele ki etkilenen ekstremite hastanın daha çok kullandığı dominant ekstremitesi ise, zorluklar hastayı bir miktar daha etkileyecektir. .
    Dirsek için; eğer ağırlıklı olarak dirseğin kuvvetli bir şekilde bükülü olduğu bir duruş varsa giysilerin giyilmesi ve birçok başka günlük aktivite zorlaşır. Burada yapılacak kas gevşetme ve/veya uzatma işlemleri hastayı önemli ölçüde rahatlatır.
    El bileği için; sürekli bükük duran el bileği görünüm bozukluğunun yanı sıra kavrama gücünde ciddi bir azalma yaratır. Bu durumu düzeltmek için hastanın özelinde karar vermek uygun olur. Kas gevşetme, uzatma, tendon transferleri yapılabileceği gibi, bazı hastalarda da el bileğini hafif yukarı kaldıracak şekilde hem görünümün, hem de fonksiyonelliğin en uygun şekilde sağlanabileceği ‘’el bileği sabitleme(artrodez)’’ işlemi çok yüz güldürücü sonuçlar sağlar.
    Başparmak için; başparmağın diğer parmaklarla olan aralığı daralmış, baş parmak avuç içinde duruyorsa en azından kaba cisimleri tutabilmek için bunlar giderilmelidir. Sertleşen ve kısalan kaslar rahatlatılarak baş parmak işaret parmağından uzaklaştırılabilir. Ama gecikmiş olgularda deri örtüsü de kaslar rahatlatılsa da yeterli olmaz. Z plasti, K-M plasti veya başka flep yöntemleriyle eksik yumuşak doku örtüsü de giderilmelidir. Baş parmak pozisyonunda kalıcılık sağlayabilmek adına da parmak ucunu büktüren tendon uzatılması, gerekiyorsa uç eklemin artrodez işlemi ile hareketsizleştirilmesi daha etkin kullanımı sağlar.
    Diğer parmaklar için; probleme uygun olarak tendon gevşetme, uzatma veya tendon transferi işlemleri yapılabilir.
    Felçler sonucu oluşan problemler, anlaşılabileceği gibi herkeste farklı şekillerde görülebilir. Dolayısıyla herkese uygun, standart bir tedavi planı olamaz. Burada esas olan, bahsettiğimiz cerrahi işlemleri uygulayabilen doktorun hastayı değerlendirmesi; hastanın yaşı, ihtiyaçları ve ameliyat sonrasında gerekecek rehabilitasyon prosedürlerine göre cerrahi tedavi planının yapılmasıdır.

КОМЕНТАРІ • 1