Chiar dacă nu ai copii, subiectul abordat este foarte bun! Telefonul și tableta nu au ce căuta în mâinile copiilor. Fix asta am văzut astăzi la un părinte. Din cauză că fiul lui era foarte gălăgios, a cedat și i-a dat telefonul ca să îl facă să tacă. Am picat în capcana asta cu ecranele când am avut primul copil și am sesizat că avea un nivel foarte mare de agresivitate după ce se deconecta de la televizor. De atunci am hotărât să elimin televizorul din casă și sub nicio formă nu are voie cu telefonul în mână. Sunt momente în care îi pot arată o fotografie sau un videoclip dar foarte rar. Știu că e greu să îi ții liniștiți dar mai târziu cred că vom regreta enorm dacă îi învațăm cu ecranele. Noi nu am crescut cu așa ceva și nu avem un precedent ca să știm exact cum îi va afecta pe acești copii. Și nu în ultimul rând, noi ca părinți trebuie să renunțăm a sta cu nasul în telefon când suntem de față cu ei. Copiii imită absolut tot ce văd și nu trebuie să uităm asta.
Sunt perfect de acord cu ce ai spus. Vorbesc in calitate de tata a trei copilași (6, 5 si 3 ani) . Am avut si noi momente in care am căzut in capcana asta cu telefoanele / tableta. E foarte comod sa-l ții pe copil ocupat si sa-ti mai auzi gândurile. Mai ales daca ieșeam undeva in oraș, in avion, in general in locurile unde trebuiau sa păstreze liniștea. Dar pe termen lung am observat ca deveneau mai isterici, mai nervoși si te înțelegeai mai greu cu ei, chiar si când erau odihniți. In plus ajung pe UA-cam Kids la niște dubioșii făcute de oameni interesați doar de views, fără nici o pregătire pedagogica sau minim de interes la mesajul pe care îl transmit. Atunci clipurile sunt super colorate, dinamice, cu beșini, lovituri, dat din picior, figuri si alte lucruri cu umor ușor si reacție imediata. Le-am scos tehnologia, doar in weekend ii mai lăsăm la televizor 1-2 ore si atât. E mult mai greu pentru noi, necesita mult mai multa răbdare, implicare, timp, dar se vad rezultate. Copii sunt mai liniștiți, mai creativi, desenează, fac lego, construiesc din magneți chestii, inventează jocuri prin casa (the floor is lava), își fac cort, mai deschid o carte de povesti, fac roluri, cânta la pian / microfon, se joaca prin curte, se duc pe la vecini sau aduc alți copii la noi acasă. Pun întrebări foarte logice despre lumea din jurul lor. Sunt uimit cat de mult înțeleg si rețin. E mult mai benefic pentru ei long term. Când ieșim in oraș încercam in primul rând sa-i ținem in siguranța, apoi pe cat posibil sa-i învățam sa vorbească mai încet, sa nu deranjeze pe cei din jur, etc. E si bine ca sunt mulți si se joaca împreună. Cred ca e mai greu pentru părinții care au un singur copil. Doamne ajuta si succes la toata lumea!
Acum o sapt v-am citit comentariul si am hotarat sa nu-i mai las la tv sau pe tableta (nicila ps nu mai au voie) de luni pana vineri si au fost mult mai linistiti si am comunicat mai bine cu ei,culmea e ca azi mi-au cerut tabletele si le-am zis ca mai incolo le-o dau si nu au facut deloc "scandal" cum faceau de obicei.Multumesc!
Felicitări pentru curajul de a aborda subiectul acesta! E greu să-mi asum greșelile pe care le fac în privința copiilor, așa că voi căuta vinovați, că e mai simplu, nu?
Felicitări, Radu pentru acest videoclip! Și eu am observat, în ultima vreme că, subiectele pe care le postați pe Cavaleria sunt chiar interesante, informative și atractive. Felicitări, Radu și felicitări întregii echipe câ au muncit la videoclipul acesta și baftă în continuare!🎉🎉🎉🎉🎉🎉
Foarte bun punct de vedere, mulțumesc pentru reamintire Radu și nu, nu e doar ceea ce vezi tu e un 'normal' astăzi mai ales că ce e în cărucioare astăzi e generația viitoare și asta vrem, asta ii educam, așa vrem sa fie generația de după noi?? Și după, noi suntem cei care ne mirăm că sunt altcumva decât eram noi....
Da este foarte greu sa fi părinte in ziua de azi, trebuie sa lupți nu numai cu tentația de ați fi ție mai simplu dar și cu societatea în care trăiesc copiii când nu sunt cu tine.Totusi dacă ești dispus să renunți la confortul tău poți să-i ții departe de tabletă atât cât să existe un echilibru benefic pentru.E nevoie de sacrificiu în creșterea copiilor.Binenteles este doar părerea mea de nespecialist dar bunic.
Nu m-as putea imagina ca adult implinit fara fiul meu. Este o provocare si parentingul, fiind mai usor de zis/imaginat, decat de facut. Dar indubitabil merita!
Eu am 41 de ani, am copilarit la "coltul strazii" si la bunici la sat. Nu mai exista asa ceva, din pacate. Acuma, eu cred ca am prins aceasta tranzitie si da, nu ni se pare norml ce se intampla dar, gandindu-ma in urma, nici strabunicilor si bunicilor nostri nu li se parea normal viata de la oras. Pe vremuri (ma refer in anii 90) nu exista "iesitul in oras", mersul la film era ceva "wow", de abia pe atunci cablu TV incepea sa apara, de internet nu mai zic. Lumea se schimba, iar cei ca noi, care am copilarit diferit, avem dubii daca e OK sau nu dar nici alternative nu avem. Si pe vremuri, parintii si bunicii isi lasau copiii "de izbeliste" de multe ori, ca sa aiba timp sa-si faca treburile (iesi afara si "D-zeu cu mila). In casa nu aveai ce sa faci, nu exista "entertainment" intern (doar sa citesti carti, care cmonn, nici acuma tineretul nu e atras de asa ceva, cand ai access la mult mai multe carti ca pe vremuri (librarii mari, cu "de toate"). Asa ca, nu stiu ce sa zic, om trai si om vedea
Multumesc ! Desii am invatat de unde, cat, cum si ce sa iau din online, recunosc ca tot ma mai fura uneori timpul petrecut in online. Suntem apropiati de varsta si sunt perfect deacord cu tine ! 👏🙏❤️
Este o problema mare, mintea lor, percepția, vederea le sunt afectate, devin dependenți de telefon, tabletă și este ceva foarte nociv, dacă de la 5,6 ani sta pe tableta ce stare de sănătate va avea acel copil și ce fel de generație de oameni va fi, părinții nu sunt atenți la copii lor.
Eu unul sunt bucuros cand ajung in unele zone unde nu exista semnal si nu vibreaza telefonul in buzunar la fiecare notificare primita sau cand sunt la lucru si pot utiliza telefonul doar in pauza pentru ca nu am timp de stat pe faceboock , instagrma sau tiktok care din punctul meu de veder este cea mai mare porcarie inventata vreodata de ce as dori sa vad cum se maimutaresc anumite persoane numai de asta nu am timp , si incerc sa petrec cat mai putin timp pe social media , cand mer in concediu las telefonul undeva uitat pe birou si prefer sa petrec timp cu familia sau afara in gradina in natura
Am vazut copii cu telefoanele in mâini inainte sa invete sa meargă ....tare sunt curioa de cum vir fi acectati acei copii eu momentan am reusit sa imi tin departe copilul de telefon
Vorbesti ca sa te aflii in treaba pe subiectul asta ! Imi doresc din tot sufletul sa ai cu prietena sau sotia ta cam 1,5-2 copii si sa te intalnesc asa cam pe la 5 anisori ! Mai vedem dupa! Nici nu stii ce vorbesti, asa gandeam si eu pana sa am si mi-am mancat vorbele! Ce zici tu acolo 3-5 ore de telefon sunt basme, nu exista asa ceva decat poate exceptii! Cand nu ai cu cine lasa copii sa duci gunoiul, plimbi cainele, sa iei o paine si un iaurt!
Kinetoterapeuții și colegi de la facultate au studiat dezvoltarea copilului, și au constatat că degetele lor sunt mai lungi decât ar trebui. Corpul lor s-au adaptat sa poată ține telefonul/tableta destul de grea pentru mama micuță a unui copil.
Daca Romania nu-ti permita sa experimentezi o viata normala da, stai cu ecranul in nas. Eu nu pot sa-mi construiesc o casa, nu pot sa-mi deschid o afacere, pot doar sa respir si sa las sa treaca zilele pana mor. Calculeaza si tu, sa zicem ca pana la 30 de ani stai prin scoli, de la 30 la 60 sunt 30 de ani care pui pe statul de plata. 30x12 luni, 360 de luni de munca x cat? Cat poi sa pui deoparte pe luna daca lucrezi intr-o fabrica? Eu cand am plecat era 1500 de lei, daca ai familie ca asa e si normal sa fie si copii cay pui deoparte? Da, stai cu ecranul in nas ca traim in Romania, daca as fi trait intr-o tara normala cu 2000-3000 de euro pe luna nu mai aveam timp de ecran.
Deci pe Cavaleria in ultima vreme subiectele sunt chiar WOW. Felicitari echipei !
Foarte bine spus!! Tot respectul! Am copiii și știu destul de bine. Mulțumesc!
Chiar dacă nu ai copii, subiectul abordat este foarte bun! Telefonul și tableta nu au ce căuta în mâinile copiilor. Fix asta am văzut astăzi la un părinte. Din cauză că fiul lui era foarte gălăgios, a cedat și i-a dat telefonul ca să îl facă să tacă. Am picat în capcana asta cu ecranele când am avut primul copil și am sesizat că avea un nivel foarte mare de agresivitate după ce se deconecta de la televizor. De atunci am hotărât să elimin televizorul din casă și sub nicio formă nu are voie cu telefonul în mână. Sunt momente în care îi pot arată o fotografie sau un videoclip dar foarte rar. Știu că e greu să îi ții liniștiți dar mai târziu cred că vom regreta enorm dacă îi învațăm cu ecranele. Noi nu am crescut cu așa ceva și nu avem un precedent ca să știm exact cum îi va afecta pe acești copii. Și nu în ultimul rând, noi ca părinți trebuie să renunțăm a sta cu nasul în telefon când suntem de față cu ei. Copiii imită absolut tot ce văd și nu trebuie să uităm asta.
Bravo Radu !
Unul dintre cele mai bune clipuri educative. Excelentă abordarea. 🙏
Sunt perfect de acord cu ce ai spus. Vorbesc in calitate de tata a trei copilași (6, 5 si 3 ani) . Am avut si noi momente in care am căzut in capcana asta cu telefoanele / tableta. E foarte comod sa-l ții pe copil ocupat si sa-ti mai auzi gândurile. Mai ales daca ieșeam undeva in oraș, in avion, in general in locurile unde trebuiau sa păstreze liniștea. Dar pe termen lung am observat ca deveneau mai isterici, mai nervoși si te înțelegeai mai greu cu ei, chiar si când erau odihniți. In plus ajung pe UA-cam Kids la niște dubioșii făcute de oameni interesați doar de views, fără nici o pregătire pedagogica sau minim de interes la mesajul pe care îl transmit. Atunci clipurile sunt super colorate, dinamice, cu beșini, lovituri, dat din picior, figuri si alte lucruri cu umor ușor si reacție imediata.
Le-am scos tehnologia, doar in weekend ii mai lăsăm la televizor 1-2 ore si atât. E mult mai greu pentru noi, necesita mult mai multa răbdare, implicare, timp, dar se vad rezultate. Copii sunt mai liniștiți, mai creativi, desenează, fac lego, construiesc din magneți chestii, inventează jocuri prin casa (the floor is lava), își fac cort, mai deschid o carte de povesti, fac roluri, cânta la pian / microfon, se joaca prin curte, se duc pe la vecini sau aduc alți copii la noi acasă. Pun întrebări foarte logice despre lumea din jurul lor. Sunt uimit cat de mult înțeleg si rețin. E mult mai benefic pentru ei long term. Când ieșim in oraș încercam in primul rând sa-i ținem in siguranța, apoi pe cat posibil sa-i învățam sa vorbească mai încet, sa nu deranjeze pe cei din jur, etc. E si bine ca sunt mulți si se joaca împreună. Cred ca e mai greu pentru părinții care au un singur copil. Doamne ajuta si succes la toata lumea!
Acum o sapt v-am citit comentariul si am hotarat sa nu-i mai las la tv sau pe tableta (nicila ps nu mai au voie) de luni pana vineri si au fost mult mai linistiti si am comunicat mai
bine cu ei,culmea e ca azi mi-au cerut tabletele si le-am zis ca mai incolo le-o dau si nu au facut deloc "scandal" cum faceau de obicei.Multumesc!
Mulțumesc!
Bravo,respect.
Ei sunt viitorul.
Vorba din bătrâni
Cum îți așterni ,așa dormi.
educația se predă de persoane educate . ai un like 👍
Felicitări pentru curajul de a aborda subiectul acesta!
E greu să-mi asum greșelile pe care le fac în privința copiilor, așa că voi căuta vinovați, că e mai simplu, nu?
M-a deranjat și m-a pus pe gânduri prea tare ca să tac
Felicitări, Radu pentru acest videoclip! Și eu am observat, în ultima vreme că, subiectele pe care le postați pe Cavaleria sunt chiar interesante, informative și atractive. Felicitări, Radu și felicitări întregii echipe câ au muncit la videoclipul acesta și baftă în continuare!🎉🎉🎉🎉🎉🎉
Foarte bun punct de vedere, mulțumesc pentru reamintire Radu și nu, nu e doar ceea ce vezi tu e un 'normal' astăzi mai ales că ce e în cărucioare astăzi e generația viitoare și asta vrem, asta ii educam, așa vrem sa fie generația de după noi?? Și după, noi suntem cei care ne mirăm că sunt altcumva decât eram noi....
Adevarat
Foarte bine!
Așa este👍👍👍
Da este foarte greu sa fi părinte in ziua de azi, trebuie sa lupți nu numai cu tentația de ați fi ție mai simplu dar și cu societatea în care trăiesc copiii când nu sunt cu tine.Totusi dacă ești dispus să renunți la confortul tău poți să-i ții departe de tabletă atât cât să existe un echilibru benefic pentru.E nevoie de sacrificiu în creșterea copiilor.Binenteles este doar părerea mea de nespecialist dar bunic.
Adevărat
Noi acum 50 de ani nici nu visam asa ceva. Bravo❤
Interimar
Eu prefer să fac orice altceva decât să stau pe internet și sunt mai fericit . Maxim 1h pe zi e suficient . :)
Nu m-as putea imagina ca adult implinit fara fiul meu. Este o provocare si parentingul, fiind mai usor de zis/imaginat, decat de facut. Dar indubitabil merita!
Eu am 41 de ani, am copilarit la "coltul strazii" si la bunici la sat. Nu mai exista asa ceva, din pacate.
Acuma, eu cred ca am prins aceasta tranzitie si da, nu ni se pare norml ce se intampla dar, gandindu-ma in urma, nici strabunicilor si bunicilor nostri nu li se parea normal viata de la oras.
Pe vremuri (ma refer in anii 90) nu exista "iesitul in oras", mersul la film era ceva "wow", de abia pe atunci cablu TV incepea sa apara, de internet nu mai zic.
Lumea se schimba, iar cei ca noi, care am copilarit diferit, avem dubii daca e OK sau nu dar nici alternative nu avem. Si pe vremuri, parintii si bunicii isi lasau copiii "de izbeliste" de multe ori, ca sa aiba timp sa-si faca treburile (iesi afara si "D-zeu cu mila). In casa nu aveai ce sa faci, nu exista "entertainment" intern (doar sa citesti carti, care cmonn, nici acuma tineretul nu e atras de asa ceva, cand ai access la mult mai multe carti ca pe vremuri (librarii mari, cu "de toate").
Asa ca, nu stiu ce sa zic, om trai si om vedea
Multumesc !
Desii am invatat de unde, cat, cum si ce sa iau din online, recunosc ca tot ma mai fura uneori timpul petrecut in online.
Suntem apropiati de varsta si sunt perfect deacord cu tine ! 👏🙏❤️
1
In japonia, una dintre cele mai civilizate tari din lume sw fumează in restaurant
Este o problema mare, mintea lor, percepția, vederea le sunt afectate, devin dependenți de telefon, tabletă și este ceva foarte nociv, dacă de la 5,6 ani sta pe tableta ce stare de sănătate va avea acel copil și ce fel de generație de oameni va fi, părinții nu sunt atenți la copii lor.
Eu unul sunt bucuros cand ajung in unele zone unde nu exista semnal si nu vibreaza telefonul in buzunar
la fiecare notificare primita sau cand sunt la lucru si pot utiliza telefonul doar in pauza pentru ca nu am timp de stat pe faceboock , instagrma sau tiktok care din punctul meu de veder este cea mai mare porcarie inventata vreodata de ce as dori sa vad cum se maimutaresc anumite persoane numai de asta nu am timp , si incerc sa petrec cat mai putin timp pe social media , cand mer in concediu las telefonul undeva uitat pe birou si prefer sa petrec timp cu familia sau afara in gradina in natura
Salut!
Vrei sa fii sotia mea?😂😂😂😂
Boring!!!🎊 Thank you!
Am vazut copii cu telefoanele in mâini inainte sa invete sa meargă ....tare sunt curioa de cum vir fi acectati acei copii eu momentan am reusit sa imi tin departe copilul de telefon
Vorbesti ca sa te aflii in treaba pe subiectul asta !
Imi doresc din tot sufletul sa ai cu prietena sau sotia ta cam 1,5-2 copii si sa te intalnesc asa cam pe la 5 anisori !
Mai vedem dupa!
Nici nu stii ce vorbesti, asa gandeam si eu pana sa am si mi-am mancat vorbele!
Ce zici tu acolo 3-5 ore de telefon sunt basme, nu exista asa ceva decat poate exceptii!
Cand nu ai cu cine lasa copii sa duci gunoiul, plimbi cainele, sa iei o paine si un iaurt!
@@xbeabc9516 astea sunt cazuri nu mai mult de 5% din copii
Din păcate este noul "normal"
Kinetoterapeuții și colegi de la facultate au studiat dezvoltarea copilului, și au constatat că degetele lor sunt mai lungi decât ar trebui. Corpul lor s-au adaptat sa poată ține telefonul/tableta destul de grea pentru mama micuță a unui copil.
Noi dam desene doar in weekend, si doar in engleza.
Dintre prietenii nostri, sunt care nu dau deloc, dar conteaza mult si ce "model" de copil ai.
Daca Romania nu-ti permita sa experimentezi o viata normala da, stai cu ecranul in nas. Eu nu pot sa-mi construiesc o casa, nu pot sa-mi deschid o afacere, pot doar sa respir si sa las sa treaca zilele pana mor. Calculeaza si tu, sa zicem ca pana la 30 de ani stai prin scoli, de la 30 la 60 sunt 30 de ani care pui pe statul de plata. 30x12 luni, 360 de luni de munca x cat? Cat poi sa pui deoparte pe luna daca lucrezi intr-o fabrica? Eu cand am plecat era 1500 de lei, daca ai familie ca asa e si normal sa fie si copii cay pui deoparte? Da, stai cu ecranul in nas ca traim in Romania, daca as fi trait intr-o tara normala cu 2000-3000 de euro pe luna nu mai aveam timp de ecran.
Te cred, și te înțeleg, dar poți să le faci pe toate. Puțin câte puțin.