Η αντιμετώπιση του κηρόσκορου δίχως ψύξη και έξοδα

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 26 сер 2024
  • Επικοινωνία: 6942568856 (melissokomiakozanis.com)
    Ο κηρόσκορος είναι μία νυχτόβια πεταλούδα που δραστηριοποιείται πάνω από 12 βαθμούς Κελσίου. Καταστρέφει τις κηρήθρες των μελισσών όταν μετά τον τρύγο του μελιού αυτές μένουν απροστάτευτες από τις μέλισσες κατά την αποθήκευσή τους. Στους μείον 9 βαθμούς μπορούμε να περιορίσουμε σημαντικά την ανάπτυξή του ενώ στους μείον 20 για πέντε ημέρες καταστρέφονται όλα τα στάδιά του, όμως με μεγάλο κόστος. Τα χημικά έχουν απαγορευτεί, το θειάφι είναι επικίνδυνο για εμάς και αφήνει οσμές και κατάλοιπα στα πλαίσια.
    Η προσπάθεια όλων μας ήταν και είναι να προσφέρουμε καθαρότερα προϊόντα στον καταναλωτή, αλλά και να είμαστε ανταγωνιστικοί μειώνοντας το κόστος. Παρακολουθώντας την έρευνα κατέληξα στη μέθοδο αυτή εδώ και αρκετά χρόνια και με βοηθά επιπλέον γιατί έχω τα πλαίσια κοντά στις μέλισσες όταν τα χρειαστώ.
    Τι κάνω: Τα πλαίσια του πρώτου τρύγου ας πούμε τον Ιούνιο τα επιστρέφω όλα στις μέλισσες. Αν όμως ο τρύγος γίνει τον Ιούλιο τα μελίσσια είναι πιο αδύναμα και επιστρέφω μόνον όσα πλαίσια σκεπάζουν οι μέλισσες, γιατί το πυκνό μελίσσι και αναπτύσσεται και δεν κινδυνεύει από ασθένειες, ούτε από τον κηρόσκορο ο οποίος ψάχνει ακατοίκητα πλαίσια τα οποία επιμολύνουν, και τα υπόλοιπα στην αποθήκη. Επομένως αυτά που περισσεύουν επιδιώκω να τα δίνω όλα στα σμήνη, αν όμως πάλι μου περισσεύουν τα τοποθετώ για δύο μέρες 50 μέτρα από τις μέλισσες να καθαρίσουν τα υπολείμματα μελιού ή γύρης και την επόμενη μέρα τα αραιώνω 7 πλαίσια σε κάθε πάτωμα και τα σφραγίζω μέσα στο δίχτυ. Αυτά τα πλαίσια θα είναι τα πιο ευάλωτα για τους επόμενους μήνες γιατί θα μείνουν περισσότερο χρόνο μέσα στο δίχτυ. Αυτό είναι το πρώτο δείγμα που με οδηγεί σε στοιχεία και συμπεράσματα και ένας δειγματοληπτικός έλεγχος σε 20 μέρες για να επέμβω με καψάλισμα αν χρειαστεί.
    Τότε συνήθως είναι και ο επόμενος τρύγος και έχω τις εξής επιλογές: Πρώτον να επιστρέψω στα μελίσσια αυτά τα πλαίσια και να κρατήσω στο δίχτυ αυτά που τρυγήθηκαν πρόσφατα αφού τα καθαρίσουν πρώτα οι μέλισσες. Δεύτερον να τα σκορπίσω στα σμήνη που στο μεταξύ έχουν αναπτυχθεί αφού πρώτα τα τοποθετήσω κάθετα στον ήλιο για 5 λεπτά να τα καθαρίσει αυτός. Ολα εμείς θα τα κάνουμε ας κάνει και αυτός κάτι. Το στάδιο αυτό ήταν το πιο δύσκολο δηλαδή τα πλαίσια του πρώτου τρύγου. Τα πλαίσια που περισσεύουν στον επόμενο τρύγο αφού τα καθαρίσουν οι μέλισσες διατηρούνται μέσα στο δίχτυ, εκεί δεν μπαίνει η πεταλούδα αλλά και αν μπει δεν μπορεί να αναπτυχθεί το πολύ-πολύ να κάνει σε κάποια πλαίσια αράχνιασμα που θα το δω και θα το καψαλίσω με το φλόγιστρο όταν τέλη Οκτωβρίου θα μεταφερθούν όλα στο υπόστεγο του σπιτιού για να προστατευτούν από το χιόνι και θα τα σφραγίσω μόνο με το δίχτυ η σε ένα δροσερό κλειστό γκαράζ . Εκεί δεν χρειάζονται δίχτυ μέχρι τον Μάιο. Ο τελευταίος τρύγος του πεύκου τέλη Οκτώβρη χρειάζεται μόνο γλύψιμο από τις μέλισσες. Με τα πλαίσια αποθηκευμένα και προστατευμένα μέσα στο δίχτυ μετά τον Ιούλιο, τρεις μήνες περίπου, ακύρωσα τον καταψύκτη ο οποίος είχε περισσότερη εργασία και κέρδισα χρόνο. Όμως κάνω δειγματοληπτικό έλεγχο για να μην ξεφύγει η κατάσταση και καψάλισμα. Η τοποθέτηση φύλλων καρυδιάς λεβάντας η ρίγανης πάνω στα πλαίσια βοηθά αποτρεπτικά.
    Το θέμα του κηρόσκορου είναι τεράστιο για να αναλυθεί, πιστεύω ότι όσοι έχετε μία τοποθεσία δροσερή με καλή σκιά 90% τουλάχιστον να την πιάνει ο αέρας από όλες τις πλευρές και με αραιωμένα πλαίσια θα μπορέσετε να προσαρμόσετε την μέθοδο αυτή με τα θετικά της στην περιοχή σας. Αν είστε σε θερμότερες περιοχές νότια Ελλάδα βάλτε τα πατώματα μέσα στο δίχτυ σταυρωτά δημιουργήστε ρεύμα αέρος τριπλάσιο. Όμως τότε θέλει υπόστεγο να μην μπει βροχή. Άνεμος από όλες τις πλευρές και δειγματοληπτικό έλεγχο έως ότου αποκτηθεί εμπειρία της περιοχής, κάντε μία δοκιμή, με τον κηρόσκορο δεν παίζουμε. Καλή επιτυχία.
    Επικοινωνία: 6942568856 (melissokomiakozanis.com)

КОМЕНТАРІ • 3

  • @sillentstone
    @sillentstone 6 років тому +2

    κ. κωστα μπορει να εχει αποτελεσμα αφου το λετε εσεις αλλα εαν εχει μεινει σε ενα πλαισιο αυγο απο κηροσκορο ολα θα τα πεταξεις την εχω παθει και τις εκαψα με θειαφι προλο αυτα μετα απο μερικους μηνες ηταν ολες για πεταμα

    • @kostaspanagiotidis763
      @kostaspanagiotidis763  6 років тому

      Αν το πλαίσιο αυτό το είχες καψαλισει με φλόγιστρο δεν θα είχες επιμολύνει και τα υπόλοιπα .Δεύτερον θα μπορούσες αυτό το πλαίσιο να το κρατήσεις για δείγμα σε ένα σκιερό μέρος κοντά στο σπίτι για να το παρακολουθείς για να γνωρίζεις την κατάσταση των πολλών πλαισίων .Για να έχεις τον έλεγχο έως ότου αποκτήσεις εμπειρία και με λιγότερο κόπο να κάνεις κτήμα σου αυτήν και μέθοδο.