Podcast cu IT-isti - EP. 02 | Cat Câștigă un Programator în RO vs EU, Generaliști vs Specialiști

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 5 жов 2023
  • Salut, băieți și fete adevărați din lumea digitală! Suntem aici cu cel de-al doilea episod al "Podcast cu IT-isti" de pe BalkanIT, și vrem să aruncăm o privire la niște cifre interesante și la ce se întâmplă când dai de un generalist într-o lume plină de specialiști.
    În acest episod, dezbatem chestii serioase: Cât Câștigă un Programator în România vs. Europa, și punem pe masă întrebarea veacului: Programatori Generaliști vs. Specialiști. Ai curiozități? Suntem aici să dezbatem și să dăm cu părerea.
    Evident, ne faceți o favoare dacă dați un like și vă abonați pentru a fi la curent cu toate nebuniile IT!
    www.youtube.com/@BalkanIT?sub...
    🚀 *Linkuri Utile*:
    1. Facebook scapa de birouri: bitly.ws/WFCJ
    2. Query de search pentru Sales Navigator: bitly.ws/WFCS
    3. Remote work in viziunea rechinilor imobiliari: bitly.ws/WFE9
    4. Mesaj Outreach Recruiteri: jpst.it/3prxf
    5. Proiecte UpWork Front-End:
    - bitly.ws/WFJh
    - bitly.ws/WFJm
    Nu uitați să ne urmăriți și pe TikTok: / _balkanit
    #Programatori #Programare #Podcast #Remote #IT #PiataIT #BalkanIT
    Dacă aveți întrebări, opiniile voastre sunt mai mult decât binevenite în comentarii. Să vedem ce ne rezervă universul IT în episodul de azi!
    P.S. Aveți casca pregătită pentru cifrele astea? 💰💻
  • Наука та технологія

КОМЕНТАРІ • 32

  • @meonitelexdee3432
    @meonitelexdee3432 9 місяців тому +8

    Ma bucur ca v-ati apucat de acest podcast si sper sa continuați

  • @catalinavram3187
    @catalinavram3187 9 місяців тому +9

    Hmm..la minutul 10:00, cand vorbesti despre: "faptul ca pornesti cu front-end / React, lucrezi 5 ani si dupaia nodejs, etc, dar intre timp se schimba React cu Angular si nu mai conteaza experienta".. Nu e chiar asa. Daca esti Front End developer (adica creezi interfete cu care utilizatorii interactioneaza direct) - atunci esti front end developer pe orice tehnologie.. Lucrurile de baza nu se schimba - de la Visual Basic pana la React, la Android, iOS, si chiar si Oculus/Quest -> toate butoanele functioneaza la fel - cu eventListeners. Toate componentele au un anumit lifecycle care e la fel, sau aproape la fel de la un sistem la altul.
    In alte cuvinte, dureaza probabil 4-5 ani sa devii "expert" in Front End, dar dupa, acea experienta se pune si o duci cu tine. Daca ai lucrat 5 ani in React, nu ar trebuii sa iti ia mai mult de cateva saptamani sa poti sa faci Android development (partea de UI).
    La fel si la back-end. Trebuie sa stii niste chestii de baza: requests, threads, concurrency, etc - in rest, ce limbaj de programare folosesti este irelevant - il inveti repede.

    • @BalkanIT
      @BalkanIT  9 місяців тому +1

      Salut Catalin, Andrei aici.
      Îți mulțumim foarte mult pentru comentariul tău clar și profi. Ne bucurăm că îți place podcastul și sperăm că vei rămâne abonat pentru cât mai multe episoade.
      Sunt perfect de acord cu tine, cred că am formulat greșit afirmația.
      Atunci când m-am referit la "ne furăm căciula singuri", m-am referit din perspectiva unui client. Dacă este nevoie în echipă de un Front-end, atunci vei avea câteva săptămâni la dispoziție pe proiect pentru a înțelege mecanica din spate a aplicației și să înveți tehnologia specifică a acesteia.
      Dar dacă tu, în calitate de client, folosești React și dorești ca funcționalitățile aplicației să fie implementate cât mai rapid, atunci este recomandat să cauți un React dev specializat.
      Desigur, mai sunt situații absurde în care, tu ca dev, ai experiență cu React și clientul dorește să folosească Next. Îi poți spune că nu este o problemă, deoarece sunt aproape identice, dar dacă el strâmbă din nas, atunci nu este în regulă.

  • @adrian-constantinduta551
    @adrian-constantinduta551 8 місяців тому +3

    Foarte faine informatiile prezentate. Keep it going 🔥

  • @alexnutu5100
    @alexnutu5100 9 місяців тому +2

    Super helpful! Asteptam urmatorul episod despre ce urmeaza dupa cariera de developer 💪

  • @TTibus
    @TTibus 9 місяців тому +2

    La fel de interesant ca primul episod, la cat mai multe episoade!

  • @andreistefan5624
    @andreistefan5624 7 місяців тому +1

    "Libertatea nu se face asa" ar fi trebuit sa fie titlul podcastului 😂 Foarte fain podcastul si useful pentru industrie. Keep it up!

  • @r3tardsheep420
    @r3tardsheep420 9 місяців тому +1

    Super interesant baieti , succes in continuare!

  • @eduard289
    @eduard289 8 місяців тому +2

    Super material, sa mai fie . Bafta !
    EDIT: Observ ca este la inceput canalul, tocmai acum.
    Incurajarile de rigoare din partea mea !

  • @catalinavram3187
    @catalinavram3187 9 місяців тому +2

    Foarte tare ideea podcastului!

  • @meonitelexdee3432
    @meonitelexdee3432 9 місяців тому +1

    Mai un pic și termin de văzut și episodul 2 👍

  • @sebastianszekely4906
    @sebastianszekely4906 9 місяців тому +3

    Salutare baieti, as veni cu o intrebare, care credeti ca e motivul pentru care la acest moment nu se gasesc joburi pentru Juniori?

  • @porumbelalexandru8296
    @porumbelalexandru8296 Місяць тому

    Nu ai pus mesajul pe care il folosesti pe linkedin, ai uitat sa mai faci cut-ul pe video :)) Eram interesat sa il vad. In rest super interesant podcastul, felicitari!

  • @Gogonel290
    @Gogonel290 29 днів тому

    Nu va mai merg linkurile din descriere :(

  • @timoteisatmarean7391
    @timoteisatmarean7391 4 місяці тому +1

    Un prieten lua la inceput 5€ probabil era anul 4 sau imediat dupa si compania lua 55 pt el

  • @radu103
    @radu103 9 місяців тому +4

    Capusele pun minim 20-30% in strainatate si cu toate astea in domeniul meu ajung la noi peste 85 euro / h

  • @rodeduivel
    @rodeduivel 9 місяців тому +2

    ce tare eu sunt fluent dutch speaker si am auzit si de 800 ep zi si remote din belgia si acum deja lucrez la minister in olanda
    acum sunt mai optimist

    • @rodeduivel
      @rodeduivel 9 місяців тому +1

      dar taxele sunt 55% pe pfa si vreo 30% pe firma daca scoti banii din firma belgiana dupa 3 ani

  • @alexandrumorarasu3671
    @alexandrumorarasu3671 4 місяці тому

    Eu am inceput sa ma uit la video cu preconceptia ca o sa aud numai porcarii ... spre surprinderea mea informatiile expuse sunt utile.

  • @redguard128
    @redguard128 9 місяців тому +4

    Interesanta emisiune. Dar am o mare nelamurire. Care e logica proiectelor de 3, 6 sau 12 luni?
    Am lucrat cu primul client 12 ani si acum, cu al doilea, lucrez de 8 ani. Proiectele sunt, indulgent, pe la 50%. In OPT ani! In 3 luni de zile abia intelegi domeniul, eventual scrii niste aplicatii-prototip care pe urma trebuie refacute. Mie mi-a luat 2 ani sa inteleg ce API merge si cum (documentatiile la API-uri sunt zero barat) si cum lucreaza partenerii nostri (prost in mare parte). Pentru ca totul e ascuns. Cum poti plati pe cineva cu 40, chiar 80 de euro pe luna care iti scrie niste cod pe care nu-l intelege?
    Am avut si niste colegi care au stat un an, doi. Oameni foarte capabili si inteligenti dar cum nu intelegeau domeniu au facut si mult rau. Avem o aplicatie cu niste abstractizari care ne complica continuarea dezvoltarii incredibil de mult. Oameni de nota 10, repet, dar fara sa inteleaga limitarile companiei, au scos software mediocru.
    Nu inteleg ce poti face in asa un timp scurt pe atat de multi bani. Adica ce inteleg e ca scrii cod cum ti se spune, cu virgula. Ai de facut aici o pagina, ai 5 DIV-uri, ai clasele astea CSS, aici pui un INPUT, aici folosesti array-ul cu numele asta. Nu ai cum sa scrii cod utilizabil fara sa intelegi bine domeniul, compania si oamenii care vor folosi aplicatia. Iar la dat mura-n gura, nu vad cum ai putea fi platit cu mai mult de 20 de euro pe ora.

    • @redguard128
      @redguard128 9 місяців тому +4

      Apoi nu inteleg chestia asta cu Javascript. Am avut interviuri cu zeci de oameni si cei care au inceput cu Javascript sunt de la mediocri in jos. Nu stiu structuri de date, nu stiu de pointeri, nu stiu de gestiunea memoriei, nu am intalnit un om care sa stie cum se face un algoritm de comprimare a datelor, sau cum sunt codificate fisierele FLAC in mare. Sau sa fi auzit de un algoritm de sortare in O(n). Ba chiar cineva s-a suparat ca l-am luat cu intrebari despre algoritmica ca postul era pentru Front-end.
      Stati domnilor o clipa.. Anul asta facem Front-end, anul urmator poate avem nevoie sa scriem o baza de date in C++. Sau Go sau Rust. Avem nevoie de programatori, de oameni carora le merge mintea, nu de oameni care doar folosesc o unealta. Asa pot foarte bine sa scriu task-ul in prompt-ul ChatGPT-ului si imi scoate el functiile si template-urile HTML singur, asa prost cum este el. La tarife de genul asta (40 - 100 de euro) avem nevoie de oameni care gandesc la nivelul macro.
      Sau altfel spus, cat sa ceara un arhitect care si coordoneaza echipe, care face si cod review, la o adica si scrie efectiv cod, care vorbeste cu partenerii, care explica clientilor cum functioneaza aplicatia, care mai si gaseste viitori partneri pentru clienti, daca un programator React poate cere 80 de euro pe ora? Doua sute, trei sute de euro pe ora?

  • @raducuvlad2187
    @raducuvlad2187 6 місяців тому +1

    Ar fi de ajutor sa aveti niste timestamps

    • @BalkanIT
      @BalkanIT  6 місяців тому

      Am adaugat timestamps incepand cu episodul 5 😁

  • @DeadDystroyer
    @DeadDystroyer Місяць тому

    Cred ca ar fi util si sa se sustina un contract de munca colectiv la firmele de outsourcing. Pe ideea de ne trebuie 70% din rate ul cu care suntem vanduti. Zic asta pentru ca oricum esti vandut pe sabloane, nu pe munca pe care o faci cu adevarat. Eu cred ca marginea de 30% acopera bine partea de sales, stat pe bench si restul riscurilor, ramanand un profit frumusel.

    • @DeadDystroyer
      @DeadDystroyer Місяць тому

      Zic asta pentru ca cel putin la mine, primesti in jur de 10-30% din rate ul cu care esti vandut

    • @dorinbaba2182
      @dorinbaba2182 17 днів тому

      @@DeadDystroyer Asa si in cazul meu, doar ca acum outsourcing-ul o duce foarte rau din caste stiu, mai ales in zonele nostre (Moldova / Romania), respectiv daca rate-ul de 70% va fi impus vreodata, aceste companii efectiv vor da faliment. Sa mentii un bench e foarte costisitor

  • @gabrieliosipescu712
    @gabrieliosipescu712 8 місяців тому +1

    Cresterea nu poate fi decat exponentiala.

  • @LORDMIRCEA2007
    @LORDMIRCEA2007 9 місяців тому +1

    Vezi asta cu o tara ca afara nu stiu cum e la faza cu firmele de consultanta
    Ei iau 6-700€ pe zi pe un tester sau ii dau acelui tester 3000 brut si vreo 2000 net si o masina de firma si benzina si asigurare
    Deci ei raman cu 10.000 lunar sau 8000

  • @relaxingearthwhitenoise944
    @relaxingearthwhitenoise944 8 місяців тому +1

    voi sunteti nebuni, pai tu vrei sa faci bara bara cu mine ? tu angajat ? eu pot sa fac si 100X unde este problema?