Jarenlang in een evangelische gemeente gezeten die de uitverkiezing ontkende/verdraaide en waar Rom 8 en 9 alleen zwaar gefragmenteerd werd behandeld. De overtuiging was (en ik ben daarin opgegroeid)......"redding is 99% het werk van God en 1% jouw beslissing" Maar die beslissing werd dus wel heel erg beslissend!!! (en bepaalde dus de waarde van die andere 99%) Jarenlang hierin meegegaan, tot ik door Gods genade in aanraking kwam met preken van broeders als R.C. Sproul, John Piper, Paul Washer, John mc Arthur.............en ook door rake opmerkingen van bv David Platt. De vragen die bij mij altijd op de achtergrond waren blijven zoemen nav de Arminianistische prediking waar ik onder zat..........werden door deze broeders beantwoord. En owwwwww mijn God zij dank wat was ik blij te mogen beseffen dat mijn beste dag als gelovige geen enkele invloed had op mijn zaligheid en dat mijn slechtste dag als zondaar geen enkele afbreuk deed aan de genade .............maar dat alles 100% alleen door Christus was volbracht aan het kruis en (wellicht nog belangrijker...) Zijn opstanding!!! Opeens mocht ik Romeinen 8 (Golden chain of redemption) begrijpen en wat dat inhield,....dat niets ons kon scheiden van de liefde van God door/in Zijn Zoon. De vrije wil theologie werkte bij mij beklemmend en verlammend want..............had ik Jezus wel goed genoeg aangenomen??? Meende ik het serieus genoeg toen ik Jezus in mijn hart vroeg??.............was die éne procent niet 0,75%??? De Paulinistische / Calvinistische theologie / benadering,.........bevrijdde mij van alle onzekerheid!!! het was Zijn werk voor de 100%. En mijn slechtste dag deed daar niets vanaf,...........en mijn beste dag voegde daar niets aan toe! Hij heeft alles gedaan en ik mag rusten in mijn Heer en Heiland. Bedankt voor het delen van deze belangrijke theologische onderwerpen.
Mooi uitgelegd, van harte mee eens. Romeinen 8:30 is voor mij persoonlijk zo’n belangrijk vers, vooral in het begin van mijn geloofsleven. Ik had zekerheid over mijn roeping en daarmee ook van mijn verkiezing op basis van deze tekst. In tegenstelling tot veel mensen had ik geen vragen omtrent uitverkiezing, maar omtrent de rechtvaardiging. Het was zo moeilijk te geloven dat God écht om niet rechtvaardigt. Wat in mijn geval betekende dat God mij, die het geloof vaarwel had gezegd, genade zou geven boven een trouwe kerkganger. Maar dit vers gaf toch het geloof dat de rechtvaardiging en de verheerlijking ook aan mij geschonken waren. En Romeinen 9 bevestigd deze genade uitvoerig. God geeft genade aan wie Hij wil, hoe Hij wil en wanneer Hij wil. Begrijpen doe ik het nog steeds niet, van harte geloven inmiddels wel. Het maakt me elke keer weer heel klein en God oneindig groot en goed!
Sinds een jaar (ben nu 40) ben ik aan het ontdekken over Gods soevereiniteit in het geven van genade wie Hij wil versus de mens heeft de vrije keuze of hij genade wil aannemen. Met name een preek van Voddie Bauchum (predestination) was zeer verhelderend net als het boek wat ik nu lees van James White (potter’s freedom). Er zijn nu zoveel teksten die ik nu lees in de bijbel die een andere lading krijgen. Dank je voor deze uitleg.
Openbaring 22 : 17 En de Geest en de Bruid zeggen : Kom! En die het hoort, zegge: Kom! En die dorst heeft, kome; en die wil neme het water des levens om niet. Johannes 3 : 16 t/m 18 Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn Eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een iegelijk die in Hem gelooft, niet verderve, maar het eeuwige leven hebbe. Want God heeft Zijn Zoon niet gezonden in de wereld, opdat Hij de wereld veroordelen zou, maar opdat de wereld door Hem zou behouden worden. Die in Hem gelooft, wordt niet veroordeeld, maar die niet gelooft, is al rede veroordeeld, dewijl hij niet heeft gelooft in den Naam des Eniggeboren Zoons van God.
Beste Chris, bedankt voor je uitleg over dit onderwerp. Waardeer ook de tijd die je neemt om alles zoveel mogelijk te beantwoorden i.v.m met je privé situatie. Chris ik ben het helemaal met je eens. God staat aan het begin en is soeverein over alles. Uiteindelijk is het zijn genade en Hij kiest aan wie Hij het wil geven. Farao liet hij bewust verharden of farao en dat nou wilde of niet, zodat Hij zijn macht kon laten zien. Dus daar volg je helemaal,. Maar als we dan 1 tekst erbij pakken. "Opdat een IEDER die in hem gelooft niet verloren gaat en eeuwig leven heeft" dan zijn deze mensen toch uitverkoren omdat God zag dat ze uiteindelijk voor Hem kozen uit vrije wil? Het is een bijzonder onderwerp. Bedankt voor de moeite. God's zegen van harte toegebeden in je bediening broeder!
Heel Schriftuurlijk wat Chris hier naar voren brengt. Maar zijn daarmee alle vragen opgelost? Dat niet want: 1. Ik ben voor mijn redding voor de volle 100% afhankelijk van Gods soevereine Genade. 2. Als die genade mij wordt aangeboden maar ik wijs die genade af, dan ben ik en blijf ik voor de volle 100% verantwoordelijk voor mijn (foute) keuze en zal ik mij daarvoor moeten verantwoorden. 3. Dan lijken 1 en 2 tegenstrijdig maar dat komt alleen omdat wij God niet kunnen begrijpen. Niemand heeft het spanningsveld tussen Gods soevereine keuze en de blijvende menselijke verantwoordelijkheid kunnen oplossen. Net als Job krijgen we geen antwoord en dat komt omdat God zoveel groter is dan wij. Wel kunnen we rusten in het feit dat God een God van Liefde is en dat Hij rechtvaardig zal oordelen. Hij is veel en veel barmhartiger EN rechtvaardiger dan wij mensen ooit kunnen zijn of bedenken.
Dit is vast interessant. Ik heb de video nog niet bekeken (ga ik later zeker nog doen), maar ik zag laatst een filmpje van John MacArthur waar hij hierover iets uitlegde. ('What role does free will play in salvation?'). Dat zette me wel aan het denken.
Dank voor deze video! Duidelijk uitgelegd. Mogen we het zo bekijken dat de mensen die Gods wil doen en God erkennen dus al van te voren bestemd zijn? En wat is het praktisch nut van evangelisatie als de mensen van te voren uitverkozen zijn?
Goede studie, dank je wel! Ik heb lange tijd moeite gehad met dit hoofdstuk en dat ik het niet kon rijmen met mijn Godsbeeld. Ik vindt dat Ds. C. Harinck: "Ik heb diepe strijd gehad met de predestinatie...totdat." ua-cam.com/video/8s-sYK6teIA/v-deo.html het ook heel mooi heeft beschreven. Het is een stukje uit zijn toespraak t.g.v. zijn 60 jarig ambtsjubileum.
Als God dus bepaalt welke harten Hij verhardt en welke mensen Hij barmhartigheid schenkt. Waarom schrijven Paulus en Petrus dan dat God wil dat alle mensen worden gered en dat Hij wil dat niemand verloren gaat? (2 Petrus 3:9) en (1 Timotheüs 2:4). Als Hij namelijk wil dat iedereen wordt gered, waarom verhardt Hij dan iemands hart en ? Ik lees net Romeinen 9 en heb deze video bekeken, maar ik loop dus vast op dit punt. Ik hoop dat iemand duidelijkheid kan geven.
Dag Chris. Bedankt weer voor je video. Het zet mij aan het denken. Hoe kijk je naar Romeinen 1:24 in dit aspect? "Daarom ook heeft God hen in de begeerten van hun hart overgegeven", dat lijkt weer meer te doelen op de zondige insteek van de mens zelf waar God hun aan overlaat.
Mooie en heldere presentatie. Ik onderschrijf het helemaal. Dit is wat ik onderwijs en dit is wat ik verkondig. Toch gaf de HGeest in Rom. 10 het middel aan, waarmee de verlorenen worden geroepen. Prediking, horen van het Woord, aannemen en God aanroepen: de zilveren ketting. Velen kennen alleen deze kant van onze ervaring, maar niet het soevereine werk van Rom. 8 en 9. Wat een bemoediging ligt echter juist in de gedachte dat de uitverkiezing de grondslag van mijn redding is!
Hoi Chris' Hartelijk dank voor de vele interesante onderwijzingen. Echter met deze heb ik wel moeite. Mischien komt het dat ik hypercalvinistisch ben opgegroeid en zag wat dat met mensen doet ( dode orthodoxie altijd onzekerheid= ben ik wel uitverkoren) Maar hoe leg jij de volgende teksten uit : Markus 13:33-37 ; Lukas 10: 13 en er zijn dergelijke teksten. Vriendelijke groeten Teunis
Het woord (uit)verkiezing komt in de bijbel voor, maar dit heeft nooit betrekking op verkiezing tot eeuwig heil of eeuwige verdoemenis! M.i. gaat het bij de predestinatieleer om , niet of je Jezus wilt/kunt aannemen, maar of je uitverkoren bent.
De uitverkorenen zijn uitgekozen om kinderen van God en erfgenamen te zijn met als doel de schepping te redden......Romeinen 8 : 21in de hoop dat ook de schepping zelf zal bevrijd worden van de slavernij van het verderf om te komen tot de vrijheid van de heerlijkheid van de kinderen van God. Hoop is in dit geval niet ons begrip van hoop dat het misschien zo zal zijn. Nee hoop is hier het zeker weten dat het komt maar het is er nog niet. Het reikhalzend uitzien naar....het herstel van alle dingen. Uitverkorenen zijn geroepen tot een hemels burgerschap, niet in de zin dat ze naar de hemel gaan maar dat ze een niet door het aardse gedicteerde taak hebben te vervullen. 8:08 8:08 8:08 8:08
Beste broeder Chris, hoe ga jij dan om met de tekst die Paulus aan Timotheüs schrijft in 1 Timotheüs 2:3-4? Want dat is goed en welgevallig in de ogen van God, onze Zaligmaker, Die wil dat alle mensen zalig worden en tot kennis van de waarheid komen. God kan niet soeverein uitverkiezen en ook willen dat alle mensen zalig worden. Dat is tegenstrijdig. Met een broederlijke groet
Dat zou inderdaad tegenstrijdig zijn. Ik (en andere calvinisten) hebben dan ook een andere interpretatie van 1Tim. 2:3-4. In de volgende video(s) zal ik alle bezwaren, waaronder deze, eens langslopen. Gods zegen!
Beste Chris, God is oneindig. God is Liefde. => God is oneindige Liefde. Dit is de zuivere Waarheid. Wat is het toch verdrietig, onbegrijpelijk ook, dat jij en John Piper deze prachtige waarheid, zo helend en hartverwarmend voor de mens, ondergraven door de Calvinistische genadeleer te omarmen en uit te dragen. En dat naar aanleiding van Romeinen 9! Het is helemaal niet nodig om Romeinen 9 zo te lezen als jij doet. Ja het ligt zelfs niet voor de hand. Er is een andere manier. Deze is veel logischer en past ook veel beter in de context van de rest van de Bijbel. Romeinen 8:28 'En wij weten dat voor hen die God liefhebben, alle dingen meewerken ten goede, voor hen namelijk die overeenkomstig Zijn voornemen geroepen zijn. ' Wat is de allereerste schakel in de keten van zegeningen? God liefhebben. Daar begint alles mee. Wij moeten God eerst liefhebben. Daarna komt de uitverkiezing, de roeping, de rechtvaardiging, de verheerlijking. Ja, God kent ons, Hij heeft al een relatie met ons voor wij geboren zijn. Hij staat boven de tijd. Voor Hem is het altijd nu, op elk moment, nu, vroeger en in de toekomst. Romeinen 9 sluit hier naadloos op aan 13 Zoals geschreven staat: Jakob heb Ik liefgehad en Ezau heb Ik gehaat. Vergelijk dit met: Lukas 14:26 Als iemand tot Mij komt en niet haat zijn eigen vader en moeder en vrouw en kinderen en broers en zusters, ja, ook zelfs zijn eigen leven, die kan Mijn discipel niet zijn. Haten heeft dus te maken met prioritering, wie geef je de eerste plaats. Jacob kreeg een plaats boven Ezau. 15 Want Hij zegt tegen Mozes: Ik zal Mij ontfermen over wie Ik Mij ontferm en zal barmhartig zijn voor wie Ik barmhartig ben. 16 Zo hangt het dan niet af van hem die wil, ook niet van hem die hardloopt, maar van God Die Zich ontfermt. Wat staat hier? Het is niet afhankelijk van ons, van onze wil of van onze werken, maar van God of Hij zich over ons ontfermt. Het hangt van God af. Hij maakt een soevereine keuze. Dat wordt hier uitgedrukt. Daar gaat het om. En die soevereine keuze maakt Hij op grond waarvan? Op grond van onze liefde voor Hem. Op grond van onze wil en werken. Hij is daar volledig vrij in, om dat zo te doen, Hij is ten allen tijde soeverein. Wij hebben geen recht, wij verdienen het niet. 17 Want de Schrift zegt tegen de farao: Juist hiertoe heb Ik u verwekt: dat Ik in u Mijn kracht bewijzen zou, en dat Mijn Naam verkondigd zou worden op de hele aarde. 18 Dus Hij ontfermt Zich over wie Hij wil, en Hij verhardt wie Hij wil. Merk op dat hier gesproken wordt over VERHARDING. Denk aan Deuteronomium 30:19-20 19 Ik roep heden de hemel en de aarde tot getuigen tegen u: het leven en de dood heb ik u voorgehouden, de zegen en de vloek! Kies dan het leven, opdat u leeft, u en uw nageslacht, 20 door de HEERE, uw God, lief te hebben, Zijn stem te gehoorzamen en u aan Hem vast te houden - want Hij is uw leven en de verlenging van uw dagen Dan komt het verhaal over de Pottenbakker. 20 Maar, o mens, wie bent u toch dat u God tegenspreekt? Zal ook het maaksel tegen hem die het gemaakt heeft, zeggen: Waarom hebt u mij zó gemaakt? 21 Of heeft de pottenbakker geen macht over het leem, om uit dezelfde klomp klei het ene voorwerp tot een eervol, het andere tot een oneervol voorwerp te maken? 22 En is het niet zo dat God, omdat Hij Zijn toorn wilde bewijzen en Zijn macht bekendmaken, met veel geduld de voorwerpen van Zijn toorn, voor het verderf gereedgemaakt, verdragen heeft? Wat jammer dat je niet laat zien hoe elders in de Bijbel door Jeremia het werk van de Pottenbakker wordt uitgelegd. Paulus kent de uitleg in Jeremia door en door en gebruikt dezelfde beeldspraak in dezelfde betekenis. Jeremia 18:3-10 3 Zo daalde ik af naar het huis van de pottenbakker. En zie, hij was op de draaischijven een werkstuk aan het maken. 4 Mislukte de pot die hij aan het maken was met de klei in de hand van de pottenbakker, dan maakte hij daarvan weer een andere pot, zoals het in de ogen van de pottenbakker goed was om te maken. 5 Toen kwam het woord van de HEERE tot mij: 6 Zou Ik met u niet kunnen doen zoals deze pottenbakker, huis van Israël? spreekt de HEERE. Zie, zoals de klei in de hand van de pottenbakker, zo bent u in Mijn hand, huis van Israël. 7 Het ene ogenblik doe Ik de uitspraak over een volk en over een koninkrijk dat Ik het weg zal rukken, af zal breken en zal doen ondergaan. 8 Bekeert zich dat volk waarover Ik die uitspraak heb gedaan echter van zijn kwaad, dan zal Ik berouw hebben over het kwade dat Ik het dacht aan te doen. 9 Het andere ogenblik doe Ik de uitspraak over een volk en over een koninkrijk dat Ik het zal bouwen en planten. 10 Doet het echter wat kwaad is in Mijn ogen door niet te luisteren naar Mijn stem, dan zal Ik berouw hebben over het goede waarmee Ik zei het goed te doen. Met andere woorden: De Pottenbakker kiest om ons tot een eervol of oneervol voorwerp te maken op grond van onze keuzes, op grond van onze liefde voor Hem of rebellie tegen Hem. Niet afhankelijk daarvan, maar op grond daarvan. De zegen en de vloek….. En Paulus gebruikt precies hetzelfde beeld in zijn brief aan Timotheus. 2 Timotheus 2:20-21 20 Maar in een groot huis zijn niet alleen voorwerpen van goud en van zilver, maar ook van hout en aardewerk. Sommige zijn voor eervol, maar andere voor oneervol gebruik. 21 Als iemand zich dan hiervan reinigt, zal hij een voorwerp zijn voor eervol gebruik, geheiligd en van veel nut voor de Heere, voor elk goed werk gereedgemaakt. Het modelleren van de klei door de Pottenbakker is dus een beeld van hoe God omgaat met ons gedurende ons leven. Hij kan barmhartig zijn, ons zegenen en zo vormen op onze weg naar de Hemel. Of Hij kan ons verharden in onze houding van rebellie op onze weg naar de ondergang. En dit alles OP GROND VAN maar NIET AFHANKELIJK van onze liefde/afkeer tot Hem. God zegene jou en alle Calvinisten met Zijn Waarheid en Zijn perfecte en oneindige Liefde.
Beste Geert Jan, u doet een verwoede poging om de uitleg van Chris, het calvinistische standpunt zo je wilt, weg te zetten als ondergraving van de prachtige waarheid dat God oneindige liefde is. Dit is na het lezen van jouw bijdrage echter niet wat er aan de hand is. God is oneindig en God is liefde. Blijft volledig staan, ook na de uitleg van Chris en vele anderen, zoals John Piper. Wat conflicteert is dat er in jouw uitleg toch een verdienste ligt in de keuze van het liefhebben. Jouw opmerking over OP GROND VAN en NIET AFHANKELIJK is een poging het nog zoveel mogelijk bij God te laten, maar mijns inziens niet geslaagd (lees: niet Bijbels). We zijn het dus niet eens, maar dat hindert niet zolang we Christus oprecht liefhebben en we achter Hem aangaan. Een broedergroet!
Beste Broeder Chris, dank voor het posten van deze video. Ik kan je goed volgen in wat je zegt, tegelijkertijd vind ik het lastig om te begrijpen welke conclusie je haalt uit alleen deze tekst mbt uitverkiezing vs vrije wil. Mij lijkt het verdedigen van een doctrine op basis van deze tekst alleen wat summier. Volgens mij kan je deze teksten over uitverkiezing en de soevereiniteit van God aannemen en tegelijkertijd constateren dat de bijbel spreekt over de wil van God dat een ieder gered wordt en God hart uitgaat naar wat verloren is (bijv. 2 petrus 3:9). Mijn vraag is dan als volgt, hoe verhoudt de uitverkiezing zich met deze eigenschap van God? Wellicht nog wat concreter, zou God mensen niet uitverkiezen indien Hij zou willen dat een ieder tot geloof komt en zo zijn heerlijkheid mag aanschouwen. In die zin mis ik in deze video een beetje de context van verzen die ook de andere kant van het spectrum laten zien in deze overdenking en hoe wij dit tegen elkaar afgewogen mogen zien.
Bedankt weer voor de zeer heldere uitleg van dit ingewikkelde en vaak onbegrepen onderwerp! Het maakt je nederig om te beseffen dat God werkelijk de enige is die mag doen wat Hij wilt. Daarom is de grootste en meest bekende leugen van de satan ook "doe wat je wilt", want dan doen we net alsof we God zijn. Nog wel een vraag over 2 Petrus 3,9. Gaat deze tekst dus alleen over de uitverkorenen en niet over (zoals vaak in context wordt gebruikt) alle mensen? "De Heere vertraagt de belofte niet (zoals sommigen dat als traagheid beschouwen), maar Hij heeft geduld met ons en wil niet dat enigen verloren gaan, maar dat allen tot bekering komen."
Ha Jeroen! Die tekst zal ik binnenkort ook in een video adresseren. Er zijn verschillende teksten die ogenschijnlijk op gespannen voet staan met mijn uitleg van Romeinen 9. Zie ook de andere comments. Waarschijnlijk de eerstvolgende video die ik post.
Geloof niet in de leer van mensen (isme), maar in het gegeven Woord van God. Genade is er voor iedereen. Het gaat om geloofsgehoorzaamheid. Voor hen die denken dat ze niets aan hun behoud kunnen doen er is hoop, eeuwige hoop, voor iedereen. In het Boek Jona, lezen we van Gods goedertierenheid kan iemand boven de profeet Jona gaan staan die hierin ook te kort kwam. Graag wil ik een ieder wijzen, noem je zelf nooit een volgeling van Pietje of Jantje. Dit heeft tot op de dag van vandaag geen verbinding gegeven. Want wie zijn wij dan? Calvinist of Hyper Calvinist of iets wat daar tussen zit? Hem echter, die niet werkt, maar zijn geloof vestigt op Hem, die de goddeloze rechtvaardigt, wordt zijn geloof gerekend tot gerechtigheid.
Bedankt Chris! Toch nog een vraag. Kun je hoofdstuk 9:6 van de Romeinen brief ook zo lezen; ‘Zijn niet alle die uit Israël(Jakob) voortgekomen zijn, ook werkelijk Israël.’ In de grondtekst?
In de grondtekst staat: Romans 9:6 (NA28): οὐ γὰρ πάντες οἱ ἐξ Ἰσραὴλ οὗτοι ⸀Ἰσραήλ Ik weet niet goed wat precies het verschil is qua vertaling wat je beoogt?
Hartelijk dank voor je heldere uitleg. Het mag duidelijk zijn wij kunnen God niet na rekenen, En God is ons geen verantwoording verschuldigd. Ook al begrijp ik Hem niet
Ik blijf het lastig vinden. Aan de ene kant geweldig dat God mij heeft uitverkoren. Maar ik heb een zoon die ver van God is, en ik bid vaak voor hem. Zou dat dan nutteloos zijn omdat God al bepaald heeft of hij is uitverkoren of niet? Ik hoorde laatst onderwijs van David Pawson en die zegt dat beide theorieën kloppen zowel de leer van Calvijn als de Arminius. Ik geloof dat mijn zoon alleen door God aangeraakt kan worden om tot geloof te komen, dit kan door evangelisatie of hoe dan ook. Maar waarom zou ik er nog voor bidden als het toch al bepaald is?
Twee kanten van één medaille. Allereerst is het 100 procent de genade van God. Het initiatief is van Hem en uit Hem. Aan de andere kant is het 100 procent onze vrije keuze om op de uitnodiging van God in te gaan. Jezus zegt :" Kom tot mij allen die vermoeid en belast zijn en ik zal u rust geven " Het is paradoxaal....wij moeten komen en als wij dan gekomen zijn, geven wij God 100 procent de eer. Blijf maar lekker bidden, het is een gebed dat God maar al te graag wil verhoren. Er zijn veel bijbelteksten die praten over God's soevereine uitverkiezing, maarbaan de andere kant over onze verantwoordelijkheid om te komen. Het " gevaar" is om alleen eenzijdig naar de teksten te kijken van de " ene" of de andere zijde van de medaille. Nogmaals....ga naar Jezus en geef vervolgens Hem alle eer dat je " uitverkoren " bent. Zijn eer, Zijn werk, Zijn uitverkiezing...ja...maar ook : onze gehoorzaamheid door te " komen" enz. Niet de ene OF de andere leer....de ene EN de andere leer. Paradoxaal, maar waar.
@@zwanettemulder5662 dit zijn gebeden naar God's wil ! Dit " soort " gebeden verhoort God maar al te graag want :" Hij wil NIET dat er iemand verloren gaat, maar dat ALLE mensen tot bekering komen...." 2 Petrus 3:9 om maar één " eenzijdige " tekst te citeren. Het is laat, welterusten. Daar zit het woord " rust " in. Wij kunnen rustig slapen omdat de rust van Christus in ons is.... ( van Zijn kant...voor het evenwicht)
Bedankt Chris, verhelderend! Waar ik wel benieuwd naar ben is een uitleg over Hebr. 6, door 'Arminianen' uit mijn omgeving aangevoerd dat de vrije wil toch doorslaggevend is, en als ik dit gedeelte zo lees kan ik ze daarin best volgen om eerlijk te zijn..
Hoi, ik kan je het boek aanraden van 'Jan Peppink: De kerkleer tegen het licht van de Bijbel' De 'Uitverkiezing' wordt verkeerd geïnterpreteerd -->Romeinen 8:28-30: Wij weten nu, dat [God] alle dingen doet medewerken ten goede voor hen, die God liefhebben, die volgens zijn voornemen geroepenen zijn. 29Want die Hij tevoren gekend heeft, heeft Hij ook tevoren bestemd tot gelijkvormigheid aan het beeld zijns Zoons, opdat Hij de eerstgeborene zou zijn onder vele broederen; 30en die Hij tevoren bestemd heeft, dezen heeft Hij ook geroepen; en die Hij geroepen heeft, dezen heeft Hij ook gerechtvaardigd; en die Hij gerechtvaardigd heeft, dezen heeft Hij ook verheerlijkt. Een lastige tekst! -->Vers 29 '....die Hij tevoren gekend heeft...'. Het klinkt ook alsof het daarmee begint. Soms is het een kwestie van zorgvuldiger lezen. Vers 29 begint namelijk met het woordje 'want'. Daarom kijken we eerst terug naar vers 28. Staat hier dat de mensen die geroepen zijn God liefhebben? Nee! Er wordt gesproken over hen die God liefhebben. Zij zijn de geroepenen. Aha! De Here God heeft zich voorgenomen dat allen die Hem liefhebben geroepenen zijn. Hebbes! De 'Dordtse Leerregels' draait dit om, namelijk 'de geroepenen hebben God lief'. Het lijkt een subtiel verschil, maar het is desastreus anders. Voor de goede orde daarom nogmaals gezegd: 'het zijn niet uitsluitend de geroepenen, die God liefhebben, maar uitsluitend zij die God liefhebben zijn geroepen. Efeze 1:3-6 vers 4 is een sleutel vers Hij heeft ons immers in 'Hem' uitverkoren...hoe? Handelingen 3:19-20-->Komt dan tot berouw en bekering, opdat uw zonden uitgedelgd worden,...etc..
Hoi Jacobus. Ik ben het niet met je eens en denk dat je zelf deze verzen (vooral Rom. 8:28) verkeerd interpreteert. Οἴδαμεν δὲ ὅτι τοῖς ἀγαπῶσιν τὸν θεὸν ⸀πάντα συνεργεῖ ⸆ εἰς ⸇ ἀγαθόν, τοῖς κατὰ πρόθεσιν κλητοῖς οὖσιν Zowel de woordvolgorde, de woordkeuze, als de zinsconstructie wijzen er volgens mij op dat "κατὰ πρόθεσιν κλητοῖς οὖσιν" (zij die geroepen zijn conform/naar Zijn voornemen) zowel logisch als chronologisch vooraf gaat aan "τοῖς ἀγαπῶσιν τὸν θεὸν" (zij die God liefhebben). In de bredere context van Romeinen 8-9 zou jouw interpretatie ook compleet ingaan tegen het bredere punt wat Paulus maakt, zoals ik besproken heb in deze video. Vooral Romein 9:16 maakt dat duidelijk. Ik begrijp niet hoe 'willen' of 'liefhebben' in die zin door jou als conditioneel voor Gods roeping gezien kunnen worden. In de nog bredere context van Romeinen 5:5 staat dat de liefde van God in onze harten is uitgestort door de Heilige Geest die ons gegeven is. In die zin gaat de wedergeboorte/gave van de Heilige Geest vooraf aan ons liefhebben van God. De uitgangssituatie van de hele Romeinen brief is dat niemand God ernstig zoekt of liefheeft. Ook uit de rest van het nieuwe testament blijkt deze volgorde. Liefde is een vrucht van de Heilige Geest (Gal. 5), niet de voorwaarde voor het schenken van de Heilige Geest. Mvg, Chris
@@j.zaalberg3137 Hoi Jacobus. Nee, dit helpt niet bepaald. Allereerst gaat het betoog van dhr. Poot primair over Efeze 1:4 en niet over Romeinen 9 (hij verwijst er even kort naar; vreemd genoeg op een manier die zijn hele zienswijze ontkracht, maar dat lijkt hem niet te verstoren). Dit is dus geen weerlegging van mijn betoog op basis van Romeinen 9. Daarnaast interpreteert dhr. Poot de 'ons' in Efeze 1:4 als de Joden (καθὼς ἐξελέξατο ἡμᾶς ⸂ἐν αὐτῷ⸃ πρὸ καταβολῆς κόσμου). Dat is geen gangbare interpretatie van Efeze 1:4 omdat het niet natuurlijk voortvloeit uit de tekst. Het is geen exegese, maar eisegese. Het is een interpretatie die aan de tekst wordt opgedrongen. Gods zegen, Chris
Hoi Chris, ik mis het aspect van geloof in je uitleg ( behalve aan het eind)terwijl dat wel een kernpunt is in de Romeinen brief. Alles staat of valt met geloof en je kunt erover discussiëren of dat van God gegeven is of niet. Als je de hele brief leest komt Paulus hier steeds weer op terug. Ook mbt Israël, het is niet God's ( willekeurige) keuze wie gered wordt of niet maar wie het evangelie gelooft, zowel Jood als Griek( heiden) . Zij die het evangelie verwierpen werden afgebroken, vanwege hun ongeloof. Een duidelijke reden dus, ongeloof. (Ik snap dat dat niet het onderwerp van je betoog is maar je kunt er niet omheen wil de brief in zijn geheel begrijpen) Ik geloof dat Paulus dat punt van geloof ( en genade)door de hele brief probeert duidelijk te maken aangezien de gemeente in Rome bestond uit Joodse en heidense gelovigen wat spanning opleverde en allerlei discussies mbt het al dan niet houden van de wet van Mozes. Paulus wil ook héél duidelijk maken dat redding niet te maken heeft met de wil van de mens in de zin van werken voor je redding, maar dat God's genade de reden is voor ( van) onze redding, maar die genade is er voor iedereen. ( Romeinen 11:32)., en ontvangen we door geloof. Wat betreft Romeinen 8:28-30, de voorbestemming spreekt over het gelijkvormig worden aan het beeld van de Zoon. Dat was God's doel( plan) lang van tevoren , dat door geloof in Jezus Christus mensen gered zouden worden. Ook voor het volk van God, Israël. In hoofdstuk 9 probeert Paulus het opnieuw duidelijk te maken dat niemand gered wordt door goede werken ( het houden van de wet) , wat blijkt uit God's keuze voor Jacob boven Esau. Het had niets te maken met de" goedheid' van Jacob of de " slechtheid" van Esau op dat moment maar God's keuze door wie Hij wilde dat de Messias geboren zou worden. ( En sowieso kon dat maar één van de twee zijn uiteraard). God heeft Zijn ( perfecte) reden daarvoor (gehad). Of het al dan niet met het latere leven van Jacob en Esau te maken had is niet duidelijk, hoewel we wel geloof en vertrouwen zien in het leven van Jacob. Ik geloof niet dat het hier over redding spreekt. Ik geloof dat een paar moeilijke versen in de bijbel niet geschikt zijn om doctrines op te bouwen( er zijn veel verschillende interpretaties van deze teksten, daaruit blijkt wel dat ze niet zo makkelijk te begrijpen zijn), er zijn veel meer teksten waaruit blijkt dat redding beschikbaar is voor ieder mens die het evangelie gelooft, wij kunnen allemaal God's vrije gift van redding ontvangen, dat is genade! Maar WIJ moeten geloven als reactie op die genade en goedheid van God. Dan ontvangen we redding Groetjes!
Hoi Margreeth, Je hebt gelijk dat 'geloof' een belangrijk en terugkerend onderwerp is van de Romeinen brief. Maar dat betekent niet dat mijn uitleg van Romeinen 8:28 tot Romeinen 9:24 niet klopt. Het woord 'geloof' wordt in die specifieke verzen niet eenmaal door Paulus genoemd. Paulus heeft op dat moment in de brief al uitgebreid benadrukt dat God heeft verkozen om de mens te rechtvaardigen door middel van het geloof in het offer van Jezus Christus. Hij staat nu stil bij een diepere vraag: "Als rechtvaardiging plaatsvindt door middel van geloof in Jezus Christus, waarom gelooft het grootste deel van Israël dan niet in het evangelie? Heeft het woord van God gefaald, Paulus?" DAT is de vraag waar Romeinen 9 vervolgens over gaat. En dan komt uitverkiezing aan de orde; wel degelijk in de context van verlossing en geloof in Christus. Je vertroebelt in die zin de wateren van de Schrift, Margreeth, door plots een andere context op te dringen aan de besproken verzen. De vraag die Paulus beantwoordt in hoofdstuk 9 is helemaal niet of de mens gerechtvaardigd word uit werken van de wet of uit geloof. De vraag is: waarom geloven sommigen wel en anderen niet? Waarom verharden sommigen hun hart en verzachten anderen hun hart. En het duidelijke antwoord is: omdat God besloten heeft genadig te zijn die Hij genadig zal zijn, en te verharden wie Hij wil verharden. En dat komt vervolgens tot uiting doordat die eerste groep gelovig wordt (geroepenen bestaande uit zowel Joden als heidenen! zie vers 24) en de andere groep zich verhardt in ongeloof. Dat de verkiezing uit Romeinen 9 zou gaan over door wie de Messias geboren zou worden, is opnieuw het vertroebelen van de wateren. Dat is in het geheel niet het punt van Paulus maakt. Het gaat, nogmaals, over waarom sommigen geloven en anderen niet. De verzen van Romeinen 8 en 9 zijn helemaal niet zo moeilijk. Ze zijn eigenlijk heel eenvoudig te begrijpen. De reden dat mensen met andere interpretaties komen, heeft mijns inziens niets te maken met onduidelijkheid, maar met onwil om te accepteren wat er duidelijk staat. Het stoort ons dat God soeverein is en centraal staat in het verlossingsplan, in plaats van wijzelf. Dat wij moeten geloven staat als een paal boven water. De vraag is: waarom geloven sommigen wel en anderen niet? Jij zal dan wellicht zeggen: "Dat is een persoonlijke keuze". Paulus zegt in vers 16: "Het hangt niet af van de menselijke wil, maar van God die barmhartig is." Gods zegen, Chris
@@christelijkeapologeet9890 Ik ben het met je eens dat God soeverein is, maar geloof niet dat dat betekent dat Hij willekeurig bepaalde mensen uitkiest en anderen afwijst. In het geval van Jacob en Esau kan dat zo lijken maar uiteraard had God goede redenen voor Zijn keuze. Ik geloof niet dat het hier gaat over redding( in de zin van eeuwige bestemming van hemel of hel) maar over het doorgeven( doorgaan) van de beloften die God aan Abraham had gegeven. Dat vind ik echt heel duidelijk vanuit de context van hoofdstuk 9 vanaf het begin. Wat de genade van God betreft, ja daar hebben wij onze redding aan te danken. Omdat God besloot in Zijn wijsheid dat Hij het voor iedereen gelijk wilde maken, ieder mens wordt die genade aangeboden als een gratis gift, niemand kan het verdienen ( Romeinen 9:16), alleen door geloof ontvangen we die genade van redding door Jezus Christus. Maar Hij sluit niemand uit van die genade ( Romeinen 11:32). Het is absoluut niet zo dat ik niet wil accepteren wat de bijbel zegt maar ik geloof absoluut niet dat de bijbel dit leert, maar dat het een kwestie van interpretatie is.
Na het beluisteren van deze uitleg blijf ik met wat vragen zitten. Het volgende wil ik daarom ter overweging meegeven. 1. Opmerkelijk feit is, dat Mattheüs, Markus, Johannes, Jakobus, Petrus en Judas het nooit over predestinatie hebben (d.w.z. het Griekse woord 'proorizo' komt in hun geschriften niet voor). Als dit zo'n fundamenteel leerstuk was, zou je toch verwachten dat het in het Nieuwe Testament vaker aan de orde zou komen. 2. Verder ontbreekt hier de onderbouwing vanuit het Eerste Testament. Alle nieuw-testamentische leer, zowel die van Jezus als die van Paulus en van de andere schrijvers, is gefundeerd op het Eerste Testament. Zij verwijzen daar dan ook steeds naar. En de gelovigen van Berea onderzochten de Schriften (d.w.z. het Eerste Testament) of de dingen die Paulus verkondigde, daarmee overeenstemden. Dan moet de leer van verkiezing, verwerping en predestinatie zoals die in deze video verwoord wordt, daar ook te vinden zijn. 3. De vroege kerk (vóór Augustinus) leerde dit niet, heeft zich er zelfs tegen gekeerd. Dat geeft te denken. 4. Nergens in de Bijbel is één persoon te vinden van wie geschreven staat dat hij of zij persoonlijk uitverkoren is tot het heil. Van geen enkel mens staat geschreven dat hij voorbestemd was om verloren te gaan. Daar lijkt Gods verkiezing dan ook niet over te gaan. Volgens de Schrift verkiest God de gemeente in Christus om hemelse zegeningen te ontvangen en zijn gelovigen voorbestemd (gepredestineerd) om Zijn beeld gelijkvormig te worden. 5. Als het waar zou zijn dat God van eeuwigheid slechts bepaalde personen heeft uitverkozen tot de zaligheid, waarom was Jezus dan zo intens verdrietig over hen die niet in Hem geloven wilden? In Lukas 19.41 komt dat aangrijpend tot uitdrukking. Daar staat hetzelfde woord voor 'huilen' wat op andere plaatsen in het Nieuwe Testament gebruikt wordt wanneer men huilt over een dode bijvoorbeeld. De Heere wordt toch zeker niet verdrietig over Zijn eigen besluiten? 6. Laat het Woord toch spreken zoals het er staat: - God wil dat alle mensen zalig worden, 1Timotheüs 2.4 - Hij wil niet dat iemand verloren gaat, 2Petrus 3.9 - Hij heeft geen lust in de dood van de zondaar, Ezechiël 18.23, 18.32, 33.11 - Hij wil dat alle mensen zich bekeren, Handelingen 17.30 - Hij heeft Zijn Zoon voor ons allen overgegeven, Jesaja 53.6, Romeinen 8.32 - Jezus Christus is een verzoening voor de zonden van de hele wereld, 1Johannes 2.2 - Hij laat verkondigen 'Wendt u naar Mij toe, wordt behouden, alle einden der aarde, want Ik ben God en niemand meer'. Jesaja 45.22 De Heere meent wat Hij zegt en er is geen tegenstrijdigheid in Hem.
@@gregory7406 Daarmee bedoel ik dat de Bijbel geen persoonlijke verkiezing van eeuwigheid tot het heil leert. En ook geen predestinatie om verloren te gaan. God wil echt dat alle mensen zalig worden en dat niemand verloren gaat. Want GOD IS LIEFDE!
Het is onze hoogmoed,wat ook onze val was,om dit te willen ontkennen.Juist in totale loslating van onszelf ligt onze bevrijding!Maar dat is van onze kant onmogelijk....Wil je weten of je uitverkoren bent?Vlucht naar Christus .....
De uitverkorenen zijn uitgekozen om kinderen van God en erfgenamen te zijn met als doel de schepping te redden......Romeinen 8 : 21in de hoop dat ook de schepping zelf zal bevrijd worden van de slavernij van het verderf om te komen tot de vrijheid van de heerlijkheid van de kinderen van God. Hoop is in dit geval niet ons begrip van hoop dat het misschien zo zal zijn. Nee hoop is hier het zeker weten dat het komt maar het is er nog niet. Het reikhalzend uitzien naar....het herstel van alle dingen. Uitverkorenen zijn geroepen tot een hemels burgerschap, niet in de zin dat ze naar de hemel gaan maar dat ze een niet door het aardse gedicteerde taak hebben te vervullen.
Jarenlang in een evangelische gemeente gezeten die de uitverkiezing ontkende/verdraaide en waar Rom 8 en 9 alleen zwaar gefragmenteerd werd behandeld. De overtuiging was (en ik ben daarin opgegroeid)......"redding is 99% het werk van God en 1% jouw beslissing" Maar die beslissing werd dus wel heel erg beslissend!!! (en bepaalde dus de waarde van die andere 99%)
Jarenlang hierin meegegaan, tot ik door Gods genade in aanraking kwam met preken van broeders als R.C. Sproul, John Piper, Paul Washer, John mc Arthur.............en ook door rake opmerkingen van bv David Platt. De vragen die bij mij altijd op de achtergrond waren blijven zoemen nav de Arminianistische prediking waar ik onder zat..........werden door deze broeders beantwoord. En owwwwww mijn God zij dank wat was ik blij te mogen beseffen dat mijn beste dag als gelovige geen enkele invloed had op mijn zaligheid en dat mijn slechtste dag als zondaar geen enkele afbreuk deed aan de genade .............maar dat alles 100% alleen door Christus was volbracht aan het kruis en (wellicht nog belangrijker...) Zijn opstanding!!! Opeens mocht ik Romeinen 8 (Golden chain of redemption) begrijpen en wat dat inhield,....dat niets ons kon scheiden van de liefde van God door/in Zijn Zoon.
De vrije wil theologie werkte bij mij beklemmend en verlammend want..............had ik Jezus wel goed genoeg aangenomen??? Meende ik het serieus genoeg toen ik Jezus in mijn hart vroeg??.............was die éne procent niet 0,75%???
De Paulinistische / Calvinistische theologie / benadering,.........bevrijdde mij van alle onzekerheid!!! het was Zijn werk voor de 100%. En mijn slechtste dag deed daar niets vanaf,...........en mijn beste dag voegde daar niets aan toe! Hij heeft alles gedaan en ik mag rusten in mijn Heer en Heiland.
Bedankt voor het delen van deze belangrijke theologische onderwerpen.
Prachtig verwoord, broeder...
Bekeerd u
Welke gemeente was dat?
Rare uitleg van het gedachtegoed van Arminius. 🤔
Mooi uitgelegd, van harte mee eens. Romeinen 8:30 is voor mij persoonlijk zo’n belangrijk vers, vooral in het begin van mijn geloofsleven. Ik had zekerheid over mijn roeping en daarmee ook van mijn verkiezing op basis van deze tekst. In tegenstelling tot veel mensen had ik geen vragen omtrent uitverkiezing, maar omtrent de rechtvaardiging.
Het was zo moeilijk te geloven dat God écht om niet rechtvaardigt. Wat in mijn geval betekende dat God mij, die het geloof vaarwel had gezegd, genade zou geven boven een trouwe kerkganger. Maar dit vers gaf toch het geloof dat de rechtvaardiging en de verheerlijking ook aan mij geschonken waren.
En Romeinen 9 bevestigd deze genade uitvoerig. God geeft genade aan wie Hij wil, hoe Hij wil en wanneer Hij wil. Begrijpen doe ik het nog steeds niet, van harte geloven inmiddels wel. Het maakt me elke keer weer heel klein en God oneindig groot en goed!
Dank je broeder. Ben hier de laatste jaren erg mee bezig. En het geeft mij alleen maar meer rust.
Heel mooie en Bijbelse uitleg. Ook voor veel christenen is de uitverkiezing een steen des aanstoots.
Sinds een jaar (ben nu 40) ben ik aan het ontdekken over Gods soevereiniteit in het geven van genade wie Hij wil versus de mens heeft de vrije keuze of hij genade wil aannemen. Met name een preek van Voddie Bauchum (predestination) was zeer verhelderend net als het boek wat ik nu lees van James White (potter’s freedom). Er zijn nu zoveel teksten die ik nu lees in de bijbel die een andere lading krijgen. Dank je voor deze uitleg.
Openbaring 22 : 17
En de Geest en de Bruid zeggen : Kom! En die het hoort, zegge: Kom! En die dorst heeft, kome; en die wil neme het water des levens om niet.
Johannes 3 : 16 t/m 18
Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn Eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een iegelijk die in Hem gelooft, niet verderve, maar het eeuwige leven hebbe.
Want God heeft Zijn Zoon niet gezonden in de wereld, opdat Hij de wereld veroordelen zou, maar opdat de wereld door Hem zou behouden worden.
Die in Hem gelooft, wordt niet veroordeeld, maar die niet gelooft, is al rede veroordeeld, dewijl hij niet heeft gelooft in den Naam des Eniggeboren Zoons van God.
dank je was heel duidelijk
Beste Chris, bedankt voor je uitleg over dit onderwerp.
Waardeer ook de tijd die je neemt om alles zoveel mogelijk te beantwoorden i.v.m met je privé situatie.
Chris ik ben het helemaal met je eens. God staat aan het begin en is soeverein over alles. Uiteindelijk is het zijn genade en Hij kiest aan wie Hij het wil geven. Farao liet hij bewust verharden of farao en dat nou wilde of niet, zodat Hij zijn macht kon laten zien. Dus daar volg je helemaal,. Maar als we dan 1 tekst erbij pakken. "Opdat een IEDER die in hem gelooft niet verloren gaat en eeuwig leven heeft" dan zijn deze mensen toch uitverkoren omdat God zag dat ze uiteindelijk voor Hem kozen uit vrije wil? Het is een bijzonder onderwerp. Bedankt voor de moeite. God's zegen van harte toegebeden in je bediening broeder!
Heel Schriftuurlijk wat Chris hier naar voren brengt. Maar zijn daarmee alle vragen opgelost? Dat niet want:
1. Ik ben voor mijn redding voor de volle 100% afhankelijk van Gods soevereine Genade.
2. Als die genade mij wordt aangeboden maar ik wijs die genade af, dan ben ik en blijf ik voor de volle 100% verantwoordelijk voor mijn (foute) keuze en zal ik mij daarvoor moeten verantwoorden.
3. Dan lijken 1 en 2 tegenstrijdig maar dat komt alleen omdat wij God niet kunnen begrijpen. Niemand heeft het spanningsveld tussen Gods soevereine keuze en de blijvende menselijke verantwoordelijkheid kunnen oplossen. Net als Job krijgen we geen antwoord en dat komt omdat God zoveel groter is dan wij. Wel kunnen we rusten in het feit dat God een God van Liefde is en dat Hij rechtvaardig zal oordelen. Hij is veel en veel barmhartiger EN rechtvaardiger dan wij mensen ooit kunnen zijn of bedenken.
Zou wel een keer een nederlandstalig debat willen zien over dit onderwerp.
je uitleg is heel duidelijk, dank je wel!
Amen!prachtig Bijbels!shalom br, Chris
Duidelijke uitleg, waarvoor dank!
Dit is vast interessant. Ik heb de video nog niet bekeken (ga ik later zeker nog doen), maar ik zag laatst een filmpje van John MacArthur waar hij hierover iets uitlegde. ('What role does free will play in salvation?'). Dat zette me wel aan het denken.
Dank voor deze video! Duidelijk uitgelegd. Mogen we het zo bekijken dat de mensen die Gods wil doen en God erkennen dus al van te voren bestemd zijn? En wat is het praktisch nut van evangelisatie als de mensen van te voren uitverkozen zijn?
God brengt door middel van het Evangelie de uitverkorenen bij zich, daarom is het dus bijzonder nuttig om te evangeliseren.
Prachtig!♡Amen
Goede studie, dank je wel! Ik heb lange tijd moeite gehad met dit hoofdstuk en dat ik het niet kon rijmen met mijn Godsbeeld. Ik vindt dat Ds. C. Harinck: "Ik heb diepe strijd gehad met de predestinatie...totdat." ua-cam.com/video/8s-sYK6teIA/v-deo.html het ook heel mooi heeft beschreven. Het is een stukje uit zijn toespraak t.g.v. zijn 60 jarig ambtsjubileum.
Heel mooi, ik heb het filmpje geluisterd van Ds Harinck...ontroerend getuigenis.
Als God dus bepaalt welke harten Hij verhardt en welke mensen Hij barmhartigheid schenkt. Waarom schrijven Paulus en Petrus dan dat God wil dat alle mensen worden gered en dat Hij wil dat niemand verloren gaat? (2 Petrus 3:9) en (1 Timotheüs 2:4). Als Hij namelijk wil dat iedereen wordt gered, waarom verhardt Hij dan iemands hart en ? Ik lees net Romeinen 9 en heb deze video bekeken, maar ik loop dus vast op dit punt. Ik hoop dat iemand duidelijkheid kan geven.
Dag Chris. Bedankt weer voor je video. Het zet mij aan het denken. Hoe kijk je naar Romeinen 1:24 in dit aspect? "Daarom ook heeft God hen in de begeerten van hun hart overgegeven", dat lijkt weer meer te doelen op de zondige insteek van de mens zelf waar God hun aan overlaat.
Het antwoord staat 3 verzen ervoor in vs 21
Mooie en heldere presentatie. Ik onderschrijf het helemaal. Dit is wat ik onderwijs en dit is wat ik verkondig. Toch gaf de HGeest in Rom. 10 het middel aan, waarmee de verlorenen worden geroepen. Prediking, horen van het Woord, aannemen en God aanroepen: de zilveren ketting. Velen kennen alleen deze kant van onze ervaring, maar niet het soevereine werk van Rom. 8 en 9. Wat een bemoediging ligt echter juist in de gedachte dat de uitverkiezing de grondslag van mijn redding is!
Hoi Chris' Hartelijk dank voor de vele interesante onderwijzingen. Echter met deze heb ik wel moeite. Mischien komt het dat ik hypercalvinistisch ben opgegroeid en zag wat dat met mensen doet ( dode orthodoxie altijd onzekerheid= ben ik wel uitverkoren) Maar hoe leg jij de volgende teksten uit : Markus 13:33-37
; Lukas 10: 13 en er zijn dergelijke teksten. Vriendelijke groeten Teunis
Hoi Chris, ik zag eens voorbij komen dat je in een gemeente in Rotterdam zit, welke is dat precies? Het lijkt me mooi om eens langs te komen.
Volgens mij zat Chris in de Evangelische gemeente in Rotterdam Zuid.
Mooi en verhelderend!
Het woord (uit)verkiezing komt in de bijbel voor, maar dit heeft nooit betrekking op verkiezing tot eeuwig heil of eeuwige verdoemenis! M.i. gaat het bij de predestinatieleer om , niet of je Jezus wilt/kunt aannemen, maar of je uitverkoren bent.
De uitverkorenen zijn uitgekozen om kinderen van God en erfgenamen te zijn met als doel de schepping te redden......Romeinen 8 : 21in de hoop dat ook de schepping zelf zal bevrijd worden van de slavernij van het verderf om te komen tot de vrijheid van de heerlijkheid van de kinderen van God. Hoop is in dit geval niet ons begrip van hoop dat het misschien zo zal zijn. Nee hoop is hier het zeker weten dat het komt maar het is er nog niet. Het reikhalzend uitzien naar....het herstel van alle dingen. Uitverkorenen zijn geroepen tot een hemels burgerschap, niet in de zin dat ze naar de hemel gaan maar dat ze een niet door het aardse gedicteerde taak hebben te vervullen. 8:08 8:08 8:08 8:08
Beste broeder Chris, hoe ga jij dan om met de tekst die Paulus aan Timotheüs schrijft in 1 Timotheüs 2:3-4?
Want dat is goed en welgevallig in de ogen van God, onze Zaligmaker, Die wil dat alle mensen zalig worden en tot kennis van de waarheid komen.
God kan niet soeverein uitverkiezen en ook willen dat alle mensen zalig worden. Dat is tegenstrijdig.
Met een broederlijke groet
Dat zou inderdaad tegenstrijdig zijn. Ik (en andere calvinisten) hebben dan ook een andere interpretatie van 1Tim. 2:3-4. In de volgende video(s) zal ik alle bezwaren, waaronder deze, eens langslopen. Gods zegen!
dat heb je heel scherp opgemerkt Peter,
de calvinistische uitleg (allerlei mensen) is dan ook heel zwak...
( zie mijn comment hier en onder Ef. 1)
Calvinisten geloven de bijbel niet, dan wel de 'god' van het calvisme is schizofreen
Beste Chris,
God is oneindig. God is Liefde. => God is oneindige Liefde.
Dit is de zuivere Waarheid.
Wat is het toch verdrietig, onbegrijpelijk ook, dat jij en John Piper deze prachtige waarheid, zo helend en hartverwarmend voor de mens, ondergraven door de Calvinistische genadeleer te omarmen en uit te dragen.
En dat naar aanleiding van Romeinen 9!
Het is helemaal niet nodig om Romeinen 9 zo te lezen als jij doet. Ja het ligt zelfs niet voor de hand. Er is een andere manier. Deze is veel logischer en past ook veel beter in de context van de rest van de Bijbel.
Romeinen 8:28 'En wij weten dat voor hen die God liefhebben, alle dingen meewerken ten goede, voor hen namelijk die overeenkomstig Zijn voornemen geroepen zijn. '
Wat is de allereerste schakel in de keten van zegeningen? God liefhebben. Daar begint alles mee. Wij moeten God eerst liefhebben. Daarna komt de uitverkiezing, de roeping, de rechtvaardiging, de verheerlijking.
Ja, God kent ons, Hij heeft al een relatie met ons voor wij geboren zijn. Hij staat boven de tijd. Voor Hem is het altijd nu, op elk moment, nu, vroeger en in de toekomst.
Romeinen 9 sluit hier naadloos op aan
13 Zoals geschreven staat: Jakob heb Ik liefgehad en Ezau heb Ik gehaat.
Vergelijk dit met:
Lukas 14:26 Als iemand tot Mij komt en niet haat zijn eigen vader en moeder en vrouw en kinderen en broers en zusters, ja, ook zelfs zijn eigen leven, die kan Mijn discipel niet zijn.
Haten heeft dus te maken met prioritering, wie geef je de eerste plaats. Jacob kreeg een plaats boven Ezau.
15 Want Hij zegt tegen Mozes: Ik zal Mij ontfermen over wie Ik Mij ontferm en zal barmhartig zijn voor wie Ik barmhartig ben.
16 Zo hangt het dan niet af van hem die wil, ook niet van hem die hardloopt, maar van God Die Zich ontfermt.
Wat staat hier? Het is niet afhankelijk van ons, van onze wil of van onze werken, maar van God of Hij zich over ons ontfermt. Het hangt van God af. Hij maakt een soevereine keuze. Dat wordt hier uitgedrukt. Daar gaat het om. En die soevereine keuze maakt Hij op grond waarvan? Op grond van onze liefde voor Hem. Op grond van onze wil en werken. Hij is daar volledig vrij in, om dat zo te doen, Hij is ten allen tijde soeverein. Wij hebben geen recht, wij verdienen het niet.
17 Want de Schrift zegt tegen de farao: Juist hiertoe heb Ik u verwekt: dat Ik in u Mijn kracht bewijzen zou, en dat Mijn Naam verkondigd zou worden op de hele aarde.
18 Dus Hij ontfermt Zich over wie Hij wil, en Hij verhardt wie Hij wil.
Merk op dat hier gesproken wordt over VERHARDING.
Denk aan Deuteronomium 30:19-20
19 Ik roep heden de hemel en de aarde tot getuigen tegen u: het leven en de dood heb ik u voorgehouden, de zegen en de vloek! Kies dan het leven, opdat u leeft, u en uw nageslacht,
20 door de HEERE, uw God, lief te hebben, Zijn stem te gehoorzamen en u aan Hem vast te houden - want Hij is uw leven en de verlenging van uw dagen
Dan komt het verhaal over de Pottenbakker.
20 Maar, o mens, wie bent u toch dat u God tegenspreekt? Zal ook het maaksel tegen hem die het gemaakt heeft, zeggen: Waarom hebt u mij zó gemaakt?
21 Of heeft de pottenbakker geen macht over het leem, om uit dezelfde klomp klei het ene voorwerp tot een eervol, het andere tot een oneervol voorwerp te maken?
22 En is het niet zo dat God, omdat Hij Zijn toorn wilde bewijzen en Zijn macht bekendmaken, met veel geduld de voorwerpen van Zijn toorn, voor het verderf gereedgemaakt, verdragen heeft?
Wat jammer dat je niet laat zien hoe elders in de Bijbel door Jeremia het werk van de Pottenbakker wordt uitgelegd. Paulus kent de uitleg in Jeremia door en door en gebruikt dezelfde beeldspraak in dezelfde betekenis.
Jeremia 18:3-10
3 Zo daalde ik af naar het huis van de pottenbakker. En zie, hij was op de draaischijven een werkstuk aan het maken.
4 Mislukte de pot die hij aan het maken was met de klei in de hand van de pottenbakker, dan maakte hij daarvan weer een andere pot, zoals het in de ogen van de pottenbakker goed was om te maken.
5 Toen kwam het woord van de HEERE tot mij:
6 Zou Ik met u niet kunnen doen zoals deze pottenbakker, huis van Israël? spreekt de HEERE. Zie, zoals de klei in de hand van de pottenbakker, zo bent u in Mijn hand, huis van Israël.
7 Het ene ogenblik doe Ik de uitspraak over een volk en over een koninkrijk dat Ik het weg zal rukken, af zal breken en zal doen ondergaan.
8 Bekeert zich dat volk waarover Ik die uitspraak heb gedaan echter van zijn kwaad, dan zal Ik berouw hebben over het kwade dat Ik het dacht aan te doen.
9 Het andere ogenblik doe Ik de uitspraak over een volk en over een koninkrijk dat Ik het zal bouwen en planten.
10 Doet het echter wat kwaad is in Mijn ogen door niet te luisteren naar Mijn stem, dan zal Ik berouw hebben over het goede waarmee Ik zei het goed te doen.
Met andere woorden: De Pottenbakker kiest om ons tot een eervol of oneervol voorwerp te maken op grond van onze keuzes, op grond van onze liefde voor Hem of rebellie tegen Hem. Niet afhankelijk daarvan, maar op grond daarvan.
De zegen en de vloek…..
En Paulus gebruikt precies hetzelfde beeld in zijn brief aan Timotheus.
2 Timotheus 2:20-21
20 Maar in een groot huis zijn niet alleen voorwerpen van goud en van zilver, maar ook van hout en aardewerk. Sommige zijn voor eervol, maar andere voor oneervol gebruik.
21 Als iemand zich dan hiervan reinigt, zal hij een voorwerp zijn voor eervol gebruik, geheiligd en van veel nut voor de Heere, voor elk goed werk gereedgemaakt.
Het modelleren van de klei door de Pottenbakker is dus een beeld van hoe God omgaat met ons gedurende ons leven. Hij kan barmhartig zijn, ons zegenen en zo vormen op onze weg naar de Hemel. Of Hij kan ons verharden in onze houding van rebellie op onze weg naar de ondergang.
En dit alles OP GROND VAN maar NIET AFHANKELIJK van onze liefde/afkeer tot Hem.
God zegene jou en alle Calvinisten met Zijn Waarheid en Zijn perfecte en oneindige Liefde.
Beste Geert Jan, u doet een verwoede poging om de uitleg van Chris, het calvinistische standpunt zo je wilt, weg te zetten als ondergraving van de prachtige waarheid dat God oneindige liefde is. Dit is na het lezen van jouw bijdrage echter niet wat er aan de hand is. God is oneindig en God is liefde. Blijft volledig staan, ook na de uitleg van Chris en vele anderen, zoals John Piper. Wat conflicteert is dat er in jouw uitleg toch een verdienste ligt in de keuze van het liefhebben. Jouw opmerking over OP GROND VAN en NIET AFHANKELIJK is een poging het nog zoveel mogelijk bij God te laten, maar mijns inziens niet geslaagd (lees: niet Bijbels).
We zijn het dus niet eens, maar dat hindert niet zolang we Christus oprecht liefhebben en we achter Hem aangaan. Een broedergroet!
As er staat God wil dat alle mensen zalig worden betekend dat alle uitverkoren al zijn kinderen tinus
'Alle' betekent gewoon alle.
En uitverkorenen, dat gaat over Israël, NIET over mensen die uitgekozen zouden zijn om behouden te worden.
Beste Broeder Chris, dank voor het posten van deze video. Ik kan je goed volgen in wat je zegt, tegelijkertijd vind ik het lastig om te begrijpen welke conclusie je haalt uit alleen deze tekst mbt uitverkiezing vs vrije wil. Mij lijkt het verdedigen van een doctrine op basis van deze tekst alleen wat summier. Volgens mij kan je deze teksten over uitverkiezing en de soevereiniteit van God aannemen en tegelijkertijd constateren dat de bijbel spreekt over de wil van God dat een ieder gered wordt en God hart uitgaat naar wat verloren is (bijv. 2 petrus 3:9). Mijn vraag is dan als volgt, hoe verhoudt de uitverkiezing zich met deze eigenschap van God? Wellicht nog wat concreter, zou God mensen niet uitverkiezen indien Hij zou willen dat een ieder tot geloof komt en zo zijn heerlijkheid mag aanschouwen. In die zin mis ik in deze video een beetje de context van verzen die ook de andere kant van het spectrum laten zien in deze overdenking en hoe wij dit tegen elkaar afgewogen mogen zien.
Heb je mijn nieuwste video over 2 Petrus 3:9 gezien? Gods zegen, Chris
Ik kijk uit naar je video over kinderdoop vs geloofsdoop. Gods zegen!
Bedankt weer voor de zeer heldere uitleg van dit ingewikkelde en vaak onbegrepen onderwerp! Het maakt je nederig om te beseffen dat God werkelijk de enige is die mag doen wat Hij wilt. Daarom is de grootste en meest bekende leugen van de satan ook "doe wat je wilt", want dan doen we net alsof we God zijn.
Nog wel een vraag over 2 Petrus 3,9. Gaat deze tekst dus alleen over de uitverkorenen en niet over (zoals vaak in context wordt gebruikt) alle mensen?
"De Heere vertraagt de belofte niet (zoals sommigen dat als traagheid beschouwen), maar Hij heeft geduld met ons en wil niet dat enigen verloren gaan, maar dat allen tot bekering komen."
Ha Jeroen! Die tekst zal ik binnenkort ook in een video adresseren. Er zijn verschillende teksten die ogenschijnlijk op gespannen voet staan met mijn uitleg van Romeinen 9. Zie ook de andere comments. Waarschijnlijk de eerstvolgende video die ik post.
Geloof niet in de leer van mensen (isme), maar in het gegeven Woord van God. Genade is er voor iedereen. Het gaat om geloofsgehoorzaamheid. Voor hen die denken dat ze niets aan hun behoud kunnen doen er is hoop, eeuwige hoop, voor iedereen.
In het Boek Jona, lezen we van Gods goedertierenheid kan iemand boven de profeet Jona gaan staan die hierin ook te kort kwam.
Graag wil ik een ieder wijzen, noem je zelf nooit een volgeling van Pietje of Jantje. Dit heeft tot op de dag van vandaag geen verbinding gegeven. Want wie zijn wij dan?
Calvinist of Hyper Calvinist of iets wat daar tussen zit?
Hem echter, die niet werkt, maar zijn geloof vestigt op Hem, die de goddeloze rechtvaardigt, wordt zijn geloof gerekend tot gerechtigheid.
Bedankt Chris!
Toch nog een vraag. Kun je hoofdstuk 9:6 van de Romeinen brief ook zo lezen; ‘Zijn niet alle die uit Israël(Jakob) voortgekomen zijn, ook werkelijk Israël.’
In de grondtekst?
In de grondtekst staat: Romans 9:6 (NA28): οὐ γὰρ πάντες οἱ ἐξ Ἰσραὴλ οὗτοι ⸀Ἰσραήλ
Ik weet niet goed wat precies het verschil is qua vertaling wat je beoogt?
Hartelijk dank voor je heldere uitleg. Het mag duidelijk zijn wij kunnen God niet na rekenen, En God is ons geen verantwoording verschuldigd. Ook al begrijp ik Hem niet
Ik blijf het lastig vinden. Aan de ene kant geweldig dat God mij heeft uitverkoren. Maar ik heb een zoon die ver van God is, en ik bid vaak voor hem. Zou dat dan nutteloos zijn omdat God al bepaald heeft of hij is uitverkoren of niet? Ik hoorde laatst onderwijs van David Pawson en die zegt dat beide theorieën kloppen zowel de leer van Calvijn als de Arminius. Ik geloof dat mijn zoon alleen door God aangeraakt kan worden om tot geloof te komen, dit kan door evangelisatie of hoe dan ook. Maar waarom zou ik er nog voor bidden als het toch al bepaald is?
Twee kanten van één medaille. Allereerst is het 100 procent de genade van God. Het initiatief is van Hem en uit Hem. Aan de andere kant is het 100 procent onze vrije keuze om op de uitnodiging van God in te gaan. Jezus zegt :" Kom tot mij allen die vermoeid en belast zijn en ik zal u rust geven "
Het is paradoxaal....wij moeten komen en als wij dan gekomen zijn, geven wij God 100 procent de eer.
Blijf maar lekker bidden, het is een gebed dat God maar al te graag wil verhoren. Er zijn veel bijbelteksten die praten over God's soevereine uitverkiezing, maarbaan de andere kant over onze verantwoordelijkheid om te komen. Het " gevaar" is om alleen eenzijdig naar de teksten te kijken van de " ene" of de andere zijde van de medaille. Nogmaals....ga naar Jezus en geef vervolgens Hem alle eer dat je " uitverkoren " bent. Zijn eer, Zijn werk, Zijn uitverkiezing...ja...maar ook : onze gehoorzaamheid door te " komen" enz. Niet de ene OF de andere leer....de ene EN de andere leer. Paradoxaal, maar waar.
@@edk484 dank je wel voor je toelichting. Ik blijf bidden🙏
@@zwanettemulder5662 dit zijn gebeden naar God's wil ! Dit " soort " gebeden verhoort God maar al te graag want :" Hij wil NIET dat er iemand verloren gaat, maar dat ALLE mensen tot bekering komen...." 2 Petrus 3:9 om maar één " eenzijdige " tekst te citeren. Het is laat, welterusten. Daar zit het woord " rust " in. Wij kunnen rustig slapen omdat de rust van Christus in ons is.... ( van Zijn kant...voor het evenwicht)
Bedankt Chris, verhelderend!
Waar ik wel benieuwd naar ben is een uitleg over Hebr. 6, door 'Arminianen' uit mijn omgeving aangevoerd dat de vrije wil toch doorslaggevend is, en als ik dit gedeelte zo lees kan ik ze daarin best volgen om eerlijk te zijn..
Zal ik in een toekomstig video behandelen! Gods zegen
Is die video er al?
Amen !!
Hoi, ik kan je het boek aanraden van 'Jan Peppink: De kerkleer tegen het licht van de Bijbel' De 'Uitverkiezing' wordt verkeerd geïnterpreteerd -->Romeinen 8:28-30: Wij weten nu, dat [God] alle dingen doet medewerken ten goede voor hen, die God liefhebben, die volgens zijn voornemen geroepenen zijn. 29Want die Hij tevoren gekend heeft, heeft Hij ook tevoren bestemd tot gelijkvormigheid aan het beeld zijns Zoons, opdat Hij de eerstgeborene zou zijn onder vele broederen; 30en die Hij tevoren bestemd heeft, dezen heeft Hij ook geroepen; en die Hij geroepen heeft, dezen heeft Hij ook gerechtvaardigd; en die Hij gerechtvaardigd heeft, dezen heeft Hij ook verheerlijkt. Een lastige tekst! -->Vers 29 '....die Hij tevoren gekend heeft...'. Het klinkt ook alsof het daarmee begint. Soms is het een kwestie van zorgvuldiger lezen. Vers 29 begint namelijk met het woordje 'want'. Daarom kijken we eerst terug naar vers 28. Staat hier dat de mensen die geroepen zijn God liefhebben? Nee! Er wordt gesproken over hen die God liefhebben. Zij zijn de geroepenen. Aha! De Here God heeft zich voorgenomen dat allen die Hem liefhebben geroepenen zijn. Hebbes! De 'Dordtse Leerregels' draait dit om, namelijk 'de geroepenen hebben God lief'. Het lijkt een subtiel verschil, maar het is desastreus anders. Voor de goede orde daarom nogmaals gezegd: 'het zijn niet uitsluitend de geroepenen, die God liefhebben, maar uitsluitend zij die God liefhebben zijn geroepen. Efeze 1:3-6 vers 4 is een sleutel vers Hij heeft ons immers in 'Hem' uitverkoren...hoe? Handelingen 3:19-20-->Komt dan tot berouw en bekering, opdat uw zonden uitgedelgd worden,...etc..
Hoi Jacobus. Ik ben het niet met je eens en denk dat je zelf deze verzen (vooral Rom. 8:28) verkeerd interpreteert.
Οἴδαμεν δὲ ὅτι τοῖς ἀγαπῶσιν τὸν θεὸν ⸀πάντα συνεργεῖ ⸆ εἰς ⸇ ἀγαθόν, τοῖς κατὰ πρόθεσιν κλητοῖς οὖσιν
Zowel de woordvolgorde, de woordkeuze, als de zinsconstructie wijzen er volgens mij op dat "κατὰ πρόθεσιν κλητοῖς οὖσιν" (zij die geroepen zijn conform/naar Zijn voornemen) zowel logisch als chronologisch vooraf gaat aan "τοῖς ἀγαπῶσιν τὸν θεὸν" (zij die God liefhebben).
In de bredere context van Romeinen 8-9 zou jouw interpretatie ook compleet ingaan tegen het bredere punt wat Paulus maakt, zoals ik besproken heb in deze video. Vooral Romein 9:16 maakt dat duidelijk. Ik begrijp niet hoe 'willen' of 'liefhebben' in die zin door jou als conditioneel voor Gods roeping gezien kunnen worden.
In de nog bredere context van Romeinen 5:5 staat dat de liefde van God in onze harten is uitgestort door de Heilige Geest die ons gegeven is. In die zin gaat de wedergeboorte/gave van de Heilige Geest vooraf aan ons liefhebben van God. De uitgangssituatie van de hele Romeinen brief is dat niemand God ernstig zoekt of liefheeft.
Ook uit de rest van het nieuwe testament blijkt deze volgorde. Liefde is een vrucht van de Heilige Geest (Gal. 5), niet de voorwaarde voor het schenken van de Heilige Geest.
Mvg,
Chris
@@christelijkeapologeet9890 Mischien helpt dit voor de betere uitleg: v.a. 37e minuut van Ds. Henk Poot -->ua-cam.com/video/ktnmFbWSemQ/v-deo.html
@@j.zaalberg3137 Hoi Jacobus. Nee, dit helpt niet bepaald. Allereerst gaat het betoog van dhr. Poot primair over Efeze 1:4 en niet over Romeinen 9 (hij verwijst er even kort naar; vreemd genoeg op een manier die zijn hele zienswijze ontkracht, maar dat lijkt hem niet te verstoren). Dit is dus geen weerlegging van mijn betoog op basis van Romeinen 9. Daarnaast interpreteert dhr. Poot de 'ons' in Efeze 1:4 als de Joden (καθὼς ἐξελέξατο ἡμᾶς ⸂ἐν αὐτῷ⸃ πρὸ καταβολῆς κόσμου). Dat is geen gangbare interpretatie van Efeze 1:4 omdat het niet natuurlijk voortvloeit uit de tekst. Het is geen exegese, maar eisegese. Het is een interpretatie die aan de tekst wordt opgedrongen. Gods zegen, Chris
Jacobus, jouw antwoord is hier verdwenen
waar is het gebleven?
Van mij mag je heel de Romeinen brief wel een keer " onder handen " nemen Chris...vind het nog steeds één van de moeilijkste brieven uit de Bijbel...
Hoi Chris, ik mis het aspect van geloof in je uitleg ( behalve aan het eind)terwijl dat wel een kernpunt is in de Romeinen brief. Alles staat of valt met geloof en je kunt erover discussiëren of dat van God gegeven is of niet. Als je de hele brief leest komt Paulus hier steeds weer op terug. Ook mbt Israël, het is niet God's ( willekeurige) keuze wie gered wordt of niet maar wie het evangelie gelooft, zowel Jood als Griek( heiden) . Zij die het evangelie verwierpen werden afgebroken, vanwege hun ongeloof. Een duidelijke reden dus, ongeloof.
(Ik snap dat dat niet het onderwerp van je betoog is maar je kunt er niet omheen wil de brief in zijn geheel begrijpen)
Ik geloof dat Paulus dat punt van geloof ( en genade)door de hele brief probeert duidelijk te maken aangezien de gemeente in Rome bestond uit Joodse en heidense gelovigen wat spanning opleverde en allerlei discussies mbt het al dan niet houden van de wet van Mozes.
Paulus wil ook héél duidelijk maken dat redding niet te maken heeft met de wil van de mens in de zin van werken voor je redding, maar dat God's genade de reden is voor ( van) onze redding, maar die genade is er voor iedereen. ( Romeinen 11:32)., en ontvangen we door geloof.
Wat betreft Romeinen 8:28-30, de voorbestemming spreekt over het gelijkvormig worden aan het beeld van de Zoon. Dat was God's doel( plan) lang van tevoren , dat door geloof in Jezus Christus mensen gered zouden worden. Ook voor het volk van God, Israël.
In hoofdstuk 9 probeert Paulus het opnieuw duidelijk te maken dat niemand gered wordt door goede werken ( het houden van de wet) , wat blijkt uit God's keuze voor Jacob boven Esau. Het had niets te maken met de" goedheid' van Jacob of de " slechtheid" van Esau op dat moment maar God's keuze door wie Hij wilde dat de Messias geboren zou worden. ( En sowieso kon dat maar één van de twee zijn uiteraard). God heeft Zijn ( perfecte) reden daarvoor (gehad). Of het al dan niet met het latere leven van Jacob en Esau te maken had is niet duidelijk, hoewel we wel geloof en vertrouwen zien in het leven van Jacob. Ik geloof niet dat het hier over redding spreekt.
Ik geloof dat een paar moeilijke versen in de bijbel niet geschikt zijn om doctrines op te bouwen( er zijn veel verschillende interpretaties van deze teksten, daaruit blijkt wel dat ze niet zo makkelijk te begrijpen zijn), er zijn veel meer teksten waaruit blijkt dat redding beschikbaar is voor ieder mens die het evangelie gelooft, wij kunnen allemaal God's vrije gift van redding ontvangen, dat is genade! Maar WIJ moeten geloven als reactie op die genade en goedheid van God. Dan ontvangen we redding
Groetjes!
Hoi Margreeth,
Je hebt gelijk dat 'geloof' een belangrijk en terugkerend onderwerp is van de Romeinen brief. Maar dat betekent niet dat mijn uitleg van Romeinen 8:28 tot Romeinen 9:24 niet klopt. Het woord 'geloof' wordt in die specifieke verzen niet eenmaal door Paulus genoemd. Paulus heeft op dat moment in de brief al uitgebreid benadrukt dat God heeft verkozen om de mens te rechtvaardigen door middel van het geloof in het offer van Jezus Christus. Hij staat nu stil bij een diepere vraag: "Als rechtvaardiging plaatsvindt door middel van geloof in Jezus Christus, waarom gelooft het grootste deel van Israël dan niet in het evangelie? Heeft het woord van God gefaald, Paulus?" DAT is de vraag waar Romeinen 9 vervolgens over gaat. En dan komt uitverkiezing aan de orde; wel degelijk in de context van verlossing en geloof in Christus.
Je vertroebelt in die zin de wateren van de Schrift, Margreeth, door plots een andere context op te dringen aan de besproken verzen. De vraag die Paulus beantwoordt in hoofdstuk 9 is helemaal niet of de mens gerechtvaardigd word uit werken van de wet of uit geloof. De vraag is: waarom geloven sommigen wel en anderen niet? Waarom verharden sommigen hun hart en verzachten anderen hun hart. En het duidelijke antwoord is: omdat God besloten heeft genadig te zijn die Hij genadig zal zijn, en te verharden wie Hij wil verharden. En dat komt vervolgens tot uiting doordat die eerste groep gelovig wordt (geroepenen bestaande uit zowel Joden als heidenen! zie vers 24) en de andere groep zich verhardt in ongeloof.
Dat de verkiezing uit Romeinen 9 zou gaan over door wie de Messias geboren zou worden, is opnieuw het vertroebelen van de wateren. Dat is in het geheel niet het punt van Paulus maakt. Het gaat, nogmaals, over waarom sommigen geloven en anderen niet.
De verzen van Romeinen 8 en 9 zijn helemaal niet zo moeilijk. Ze zijn eigenlijk heel eenvoudig te begrijpen. De reden dat mensen met andere interpretaties komen, heeft mijns inziens niets te maken met onduidelijkheid, maar met onwil om te accepteren wat er duidelijk staat. Het stoort ons dat God soeverein is en centraal staat in het verlossingsplan, in plaats van wijzelf.
Dat wij moeten geloven staat als een paal boven water. De vraag is: waarom geloven sommigen wel en anderen niet? Jij zal dan wellicht zeggen: "Dat is een persoonlijke keuze". Paulus zegt in vers 16: "Het hangt niet af van de menselijke wil, maar van God die barmhartig is."
Gods zegen,
Chris
@@christelijkeapologeet9890 Ik ben het met je eens dat God soeverein is, maar geloof niet dat dat betekent dat Hij willekeurig bepaalde mensen uitkiest en anderen afwijst. In het geval van Jacob en Esau kan dat zo lijken maar uiteraard had God goede redenen voor Zijn keuze. Ik geloof niet dat het hier gaat over redding( in de zin van eeuwige bestemming van hemel of hel) maar over het doorgeven( doorgaan) van de beloften die God aan Abraham had gegeven. Dat vind ik echt heel duidelijk vanuit de context van hoofdstuk 9 vanaf het begin.
Wat de genade van God betreft, ja daar hebben wij onze redding aan te danken. Omdat God besloot in Zijn wijsheid dat Hij het voor iedereen gelijk wilde maken, ieder mens wordt die genade aangeboden als een gratis gift, niemand kan het verdienen ( Romeinen 9:16), alleen door geloof ontvangen we die genade van redding door Jezus Christus. Maar Hij sluit niemand uit van die genade ( Romeinen 11:32).
Het is absoluut niet zo dat ik niet wil accepteren wat de bijbel zegt maar ik geloof absoluut niet dat de bijbel dit leert, maar dat het een kwestie van interpretatie is.
Na het beluisteren van deze uitleg blijf ik met wat vragen zitten. Het volgende wil ik daarom ter overweging meegeven.
1. Opmerkelijk feit is, dat Mattheüs, Markus, Johannes, Jakobus, Petrus en Judas het nooit over predestinatie hebben (d.w.z. het Griekse woord 'proorizo' komt in hun geschriften niet voor). Als dit zo'n fundamenteel leerstuk was, zou je toch verwachten dat het in het Nieuwe Testament vaker aan de orde zou komen.
2. Verder ontbreekt hier de onderbouwing vanuit het Eerste Testament. Alle nieuw-testamentische leer, zowel die van Jezus als die van Paulus en van de andere schrijvers, is gefundeerd op het Eerste Testament. Zij verwijzen daar dan ook steeds naar. En de gelovigen van Berea onderzochten de Schriften (d.w.z. het Eerste Testament) of de dingen die Paulus verkondigde, daarmee overeenstemden. Dan moet de leer van verkiezing, verwerping en predestinatie zoals die in deze video verwoord wordt, daar ook te vinden zijn.
3. De vroege kerk (vóór Augustinus) leerde dit niet, heeft zich er zelfs tegen gekeerd. Dat geeft te denken.
4. Nergens in de Bijbel is één persoon te vinden van wie geschreven staat dat hij of zij persoonlijk uitverkoren is tot het heil. Van geen enkel mens staat geschreven dat hij voorbestemd was om verloren te gaan. Daar lijkt Gods verkiezing dan ook niet over te gaan. Volgens de Schrift verkiest God de gemeente in Christus om hemelse zegeningen te ontvangen en zijn gelovigen voorbestemd (gepredestineerd) om Zijn beeld gelijkvormig te worden.
5. Als het waar zou zijn dat God van eeuwigheid slechts bepaalde personen heeft uitverkozen tot de zaligheid, waarom was Jezus dan zo intens verdrietig over hen die niet in Hem geloven wilden? In Lukas 19.41 komt dat aangrijpend tot uitdrukking. Daar staat hetzelfde woord voor 'huilen' wat op andere plaatsen in het Nieuwe Testament gebruikt wordt wanneer men huilt over een dode bijvoorbeeld. De Heere wordt toch zeker niet verdrietig over Zijn eigen besluiten?
6. Laat het Woord toch spreken zoals het er staat:
- God wil dat alle mensen zalig worden, 1Timotheüs 2.4
- Hij wil niet dat iemand verloren gaat, 2Petrus 3.9
- Hij heeft geen lust in de dood van de zondaar, Ezechiël 18.23, 18.32, 33.11
- Hij wil dat alle mensen zich bekeren, Handelingen 17.30
- Hij heeft Zijn Zoon voor ons allen overgegeven, Jesaja 53.6, Romeinen 8.32
- Jezus Christus is een verzoening voor de zonden van de hele wereld, 1Johannes 2.2
- Hij laat verkondigen 'Wendt u naar Mij toe, wordt behouden, alle einden der aarde, want Ik ben God en niemand meer'. Jesaja 45.22
De Heere meent wat Hij zegt en er is geen tegenstrijdigheid in Hem.
Geen antwoorden?
@@gregory7406 Nee. Deze uitleg zou ik niet voor mijn rekening willen nemen. Gods Woord spreekt andere taal.
@@HansvanBurensr Wat bedoel je met andere taal?
@@gregory7406 Daarmee bedoel ik dat de Bijbel geen persoonlijke verkiezing van eeuwigheid tot het heil leert. En ook geen predestinatie om verloren te gaan. God wil echt dat alle mensen zalig worden en dat niemand verloren gaat. Want GOD IS LIEFDE!
@@HansvanBurensr maar hoe bekijk je dan romeinen 8 en 9 en efeze 1?
De Bijbel bestaat uit 66 boeken, maar wie heeft nu bepaald dat het juist die boeken zijn die er instaan
ua-cam.com/video/TqNDQL3qBRQ/v-deo.html
Zijn er Calvinistische baptistische gemeenten in Nederland?
Hi Dmytro. Die zijn er zeker. Zie bv refbapurk.nl en refbapheuvelrug.nl . Gods zegen, Chris
@@christelijkeapologeet9890 Bedankt!
Hadden Adam en Eva een vrije wil?
Jazeker..
Het is onze hoogmoed,wat ook onze val was,om dit te willen ontkennen.Juist in totale loslating van onszelf ligt onze bevrijding!Maar dat is van onze kant onmogelijk....Wil je weten of je uitverkoren bent?Vlucht naar Christus .....
De uitverkorenen zijn uitgekozen om kinderen van God en erfgenamen te zijn met als doel de schepping te redden......Romeinen 8 : 21in de hoop dat ook de schepping zelf zal bevrijd worden van de slavernij van het verderf om te komen tot de vrijheid van de heerlijkheid van de kinderen van God. Hoop is in dit geval niet ons begrip van hoop dat het misschien zo zal zijn. Nee hoop is hier het zeker weten dat het komt maar het is er nog niet. Het reikhalzend uitzien naar....het herstel van alle dingen. Uitverkorenen zijn geroepen tot een hemels burgerschap, niet in de zin dat ze naar de hemel gaan maar dat ze een niet door het aardse gedicteerde taak hebben te vervullen.
Stop aub met dat niets zeggende zinnetje god's zegen allemaal de manier waarop u dit zegt heeft totaal geen inhoud ik vind het nul
Jammer dat je dat zo ervaart! Juist elkaar Gods zegen toewensen is iets wat we niet te weinig kunnen doen als christenen, zeker in deze tijd!