Bună ziua! La pompa de căldură, am înlocuit pompa de recirculare originală ce făcea legătura pe retur cu vasul tampon, ce avea un consum pe treapta 3 de 150w, cu modelul de pompă FLO 32/60. Aceasta, având mai multe funcții: PPI1, PP2; C1,C2; trepte 3,2,1; auto și regim de noapte. Care ar fi setarea ideală, la pompa de rec. pentru circuitul dintre schimbătorul de căldură și puffer-ul de 250 de litri ? (Această recirculare, se poate numi by-pass)?
Bună ziua, Aceasta nu este o pompă de by-pass. Un exemplu de pompă de by-pass întâlnim la cazanele pe lemne: această pompă face legătura între turul si returul cazanului, este comandată de un termostat de contact montat pe retur și rolul acestei pompe este să introducă apă caldă din tur în retur în situația in care returul are mai putin de 60 C, cu scopul de a preveni condensarea, gudronarea, coroziunea si socul termic în cazanul pe lemne. In afară de aceasta, cazanl mai are o pompă de recirculare care trimite agentul termic in instalația de incălzire. Pompa Dvs este o pompă de recirculare pe circuitul primar (între pompa de căldură și puffer) si mai aveți cel puțin o pompă secundară pe circuitul sau circuitele secundar(e), care recirculă agentul termic de la puffer la instalația de încălzire a casei. Revenind la pompa Dvs, vă recomand să o setați pe Auto și vedeți cum se comportă (dacă nu răcește excesiv pompa de căldură etc, dacă instalația nu face zgomot datorită debitului excesiv etc). Această setare ar trebui să fie Ok: dacă nu e, incercați un regim proporțional PP (cel cu parametrii cei mai mici) sau turația fixă (treapta minimă)
Bună ziua, dacă o montați pe turul instalației (adică pe ieșirea din cazan), săgeata trebuie să fie spre calorifere. Dacă o montați pe returul instalației (intrarea în cazan), săgeata trebuie să fie spre cazan. Săgeata de pe pompă trebuie să coincidă cu sensul de curgere a apei în instalația de încălzire.
Stau la bloc, ultim etaj și apă din rețea nu circulă corespunzător și calorifere nu se încălzesc. Daca montez o pompa de circulare a apei, pe una din țevi (retur sau tur) ar fi ok ? Ce îmi recomandați ? ... Am tot făcut aerisiri dar după ultimii caloriferi din ap se răcesc. Nu sunt înfundate caloriferele, țevile ppr, cu un etaj mai jos se încălzesc țevile de pe scară, deci circulația spre mine nu se face
Dacă aveți COLOANE (adică dacă fiecare cameră are coloana ei de tur și retur), nu aveți unde monta pompă. Dacă aveți distribuție ORIZONATALĂ (adică în apartament intră 2 țevi = tur și retur, care apoi se ramifică prin apartament pe orizontală, la fiecare cameră), s-ar putea (nu știu sigur) să meargă cu o pompă de circulație. Probabil ar trebui montată la intrarea in apartament, pe tur dau retur. Încercați cu o pompă de tip 25/6 sau 32/6 sau 32/7 (poate fi și 60 sau 70 la sfârsit, e același lucru). Marca poate fi Grundfos, Wilo etc. Dar nu e nicio garanție că va funcționa.
Salutare, am o pompa instalata pe orizontal si din cate am vazut din videoclipul dumneavoastră este pusa incorect, s ar putea sa fie aceasta cauza unui sunet( ca un fluierat) facut de pompa atunci cand este in functiune? Ca am vorbit cu un instalator si mi a spus ca ar trebui schimbata cu una noua daca face acest sunet, tin sa menționez ca pompa a funcționat asa timp de un an jumatate
Important e ca axul pompei să fie orizontal (paralel cu solul). E posibil ca sunetul acela să fie de la unul din lagărele pompei (dacă axul pompei nu e orizontal, unul din lagăre se va uza)
In general pompa se montează pe RETURUL cazanului, deci cu săgeata spre cazan. Săgeata respectă sensul de curgere a agentului termic (pe retur agentul termic se intoarce din instalație și intră în cazan, pe tur iese din cazan și pleacă în instalație)
Bună ziua! Pompele de recirculare despre care vorbesc in film sunt pentru circuite de încălzire, care sunt citcuite ÎNCHISE. În cazul instalațiilor de alimentare cu apă (acestea sunt circuite DESCHISE) se poate intercala un hidrofor in-line, care poate furniza diferența de presiune de care este nevoie pentru ca apa să ajungă până la et 4 - cred (nu sunt sigur) că este posibil și în cazul Dvs. Contactați o firmă de specialitate care să se ocupe de proiect și execuție, probabil vor trebui făcute modificări ale instalației în subsolul blocului. De exemplu: MC General Construct are specialiști proiectanți și pe partea de instalații sanitare pentru clădiri mari, îi puteti contacta (îi găsiți pe internet).
O întrebare despre alpha2l. Producătorul recomandă instalarea pe verticală cu arborele motor pe orizontală, la producătorul american am găsit un video in care explică că se poate monta pe orizontală dacă după montarea in sistem se efectuează o operațiune de rotire a arborelui motor. Am înțeles corect? La minutul 1:15 se găsește explicația. ua-cam.com/video/BGu_SSM7E6Y/v-deo.html
Iară ce trebuie să înțelegeți (și asta spune și filmul Grundfos): arborele pompei trebuie montat ÎNTOTDEAUNA orizontal, adică paralel cu solul, INDIFERENT dacă țeava este orizontală sau verticală. Puteți roti "capul" pompei ca să vă fie mai ușor / comod să citiți afișajul, dar arborele rămâne tot orizontal.
@@cosminnita2820 Acum înțeleg! Atâta timp cât arborele este paralel cu solul se respectă recomandările producătorilor. Mulțumesc! Totodată am revăzut și explicația din videoclipul dvs, lămuritor 100%! Sănătate!
Salutare am o suprafață de 69 m pătraț şi 166 m cubi. Intenționez să-mi pun centrală termica, Vissmann 24 kw. Pe un traseu de 32 metri liniar 60 metri total circuit. Centrala va fi la 160-170 cm înălțime partea de jos. Am o rugăminte am nevoie și de o pompâ de retur, pentru că am şi o diferență de 30 cm intre camere. Vor fi montate 6 calorifere ferroli. Traseul vine în mai mlte forme si stânga si dreapta. Multumesc anticipat. Multa sănătate.
Bună ziua, nu aveți nevoie de pompă pe retur: în circuitele ÎNCHISE (cum sunt cele de încălzire), pentru alegerea pompei NU contează înăltimea clădirii și nici diferența de înălțime (cotă) între camere sau între camere și centrală. Înălțimea clădirii contează la alegerea pompei (hidrofor etc) la circuitele DESCHISE, cum sunt cele de alimentare cu apă (pentru chiuvete, dușuri etc). Aerisiți bine instalația de încălzire și echilibrați-o hidraulic; căutați pe internet cum se fac cele 2 operații sau (mai bine) chemați un instalator priceput. Ar fi bine și dimensionarea țevilor să v-o facă un instalator bun sau un proiectant.
Urmariti cu atentie explicatiile din film incepand de la minutul 4:05; la 4:25 aveti si poze (schite) cu pozitiile corecte ale pompei atat pe tevi verticale, cat si pe tevi orizontale. Daca afisajul pompei este paralel cu teava, adica cu directia de curgere a fluidului (cazul majoritatii pompelor - vedeti si poza de la 4:25), atunci afisajul trebuie sa fie in lateral, pentru ca axul motorului pompei sa fie orizontal (paralel cu solul)
Daca pompa e montata pe returul instalatiei (adica teava prin care agentul termic se intoarce din instalatie si intra in cazan): da, sensul trebuie sa fie spre centrala/cazan. Daca este montata pe tur: sageata trebuie sa fie spre instalatie. Intoteauna sensul sagetii de pe pompa trebuie sa fie acelasi cu sensul de curgere a agentului termic.
Randamentul este acelasi in ambele situatii. De obicei, pompa se monteaza pe retur (deci "impinge" agentul termic in centrala/cazan) pentru ca temperatura agentului termic de pe retur este mai mica cu 10-15-20 grd decat pe tur si astfel pompa are un regim de functionare mai putin solicitant, deci astfel o protejam si ii prelungim durata de viata.
Se poate să-mi faceți o evaluare a instalației (din punct de vedere dinamic), bineînțeles contra cost? Am încălzire prin pardoseală și nu sunt 100% convins că funcționează la randamentul scontat. Pot da amănunte dacă sunteți de acord.
Va invit sa vedeti noul meu film cu experimente de fizica (al V-lea): 6 noi experimente de fizica cu magneti, presiune, temperatura ua-cam.com/video/c9Bb5Wmqne4/v-deo.html
Bună ziua!
La pompa de căldură, am înlocuit pompa de recirculare originală ce făcea legătura pe retur cu vasul tampon, ce avea un consum pe treapta 3 de 150w, cu modelul de pompă FLO 32/60. Aceasta, având mai multe funcții: PPI1, PP2; C1,C2; trepte 3,2,1; auto și regim de noapte. Care ar fi setarea ideală, la pompa de rec. pentru circuitul dintre schimbătorul de căldură și puffer-ul de 250 de litri ?
(Această recirculare, se poate numi by-pass)?
Bună ziua,
Aceasta nu este o pompă de by-pass. Un exemplu de pompă de by-pass întâlnim la cazanele pe lemne: această pompă face legătura între turul si returul cazanului, este comandată de un termostat de contact montat pe retur și rolul acestei pompe este să introducă apă caldă din tur în retur în situația in care returul are mai putin de 60 C, cu scopul de a preveni condensarea, gudronarea, coroziunea si socul termic în cazanul pe lemne. In afară de aceasta, cazanl mai are o pompă de recirculare care trimite agentul termic in instalația de incălzire.
Pompa Dvs este o pompă de recirculare pe circuitul primar (între pompa de căldură și puffer) si mai aveți cel puțin o pompă secundară pe circuitul sau circuitele secundar(e), care recirculă agentul termic de la puffer la instalația de încălzire a casei.
Revenind la pompa Dvs, vă recomand să o setați pe Auto și vedeți cum se comportă (dacă nu răcește excesiv pompa de căldură etc, dacă instalația nu face zgomot datorită debitului excesiv etc). Această setare ar trebui să fie Ok: dacă nu e, incercați un regim proporțional PP (cel cu parametrii cei mai mici) sau turația fixă (treapta minimă)
buna seara am o intrebare pompa trebuie montata cu sageata catre cazan sau catre instalatie ,,calorifere..
Bună ziua, dacă o montați pe turul instalației (adică pe ieșirea din cazan), săgeata trebuie să fie spre calorifere. Dacă o montați pe returul instalației (intrarea în cazan), săgeata trebuie să fie spre cazan. Săgeata de pe pompă trebuie să coincidă cu sensul de curgere a apei în instalația de încălzire.
Stau la bloc, ultim etaj și apă din rețea nu circulă corespunzător și calorifere nu se încălzesc. Daca montez o pompa de circulare a apei, pe una din țevi (retur sau tur) ar fi ok ? Ce îmi recomandați ? ... Am tot făcut aerisiri dar după ultimii caloriferi din ap se răcesc.
Nu sunt înfundate caloriferele, țevile ppr, cu un etaj mai jos se încălzesc țevile de pe scară, deci circulația spre mine nu se face
Dacă aveți COLOANE (adică dacă fiecare cameră are coloana ei de tur și retur), nu aveți unde monta pompă. Dacă aveți distribuție ORIZONATALĂ (adică în apartament intră 2 țevi = tur și retur, care apoi se ramifică prin apartament pe orizontală, la fiecare cameră), s-ar putea (nu știu sigur) să meargă cu o pompă de circulație. Probabil ar trebui montată la intrarea in apartament, pe tur dau retur. Încercați cu o pompă de tip 25/6 sau 32/6 sau 32/7 (poate fi și 60 sau 70 la sfârsit, e același lucru). Marca poate fi Grundfos, Wilo etc. Dar nu e nicio garanție că va funcționa.
Salutare, am o pompa instalata pe orizontal si din cate am vazut din videoclipul dumneavoastră este pusa incorect, s ar putea sa fie aceasta cauza unui sunet( ca un fluierat) facut de pompa atunci cand este in functiune? Ca am vorbit cu un instalator si mi a spus ca ar trebui schimbata cu una noua daca face acest sunet, tin sa menționez ca pompa a funcționat asa timp de un an jumatate
Important e ca axul pompei să fie orizontal (paralel cu solul). E posibil ca sunetul acela să fie de la unul din lagărele pompei (dacă axul pompei nu e orizontal, unul din lagăre se va uza)
cum se monteaza corect pompa cu sageata spre cazan ??? sau cu sageata spre instalatie
In general pompa se montează pe RETURUL cazanului, deci cu săgeata spre cazan. Săgeata respectă sensul de curgere a agentului termic (pe retur agentul termic se intoarce din instalație și intră în cazan, pe tur iese din cazan și pleacă în instalație)
Salut felicitări sunteti un profesor excelent as dori sa pot si vorbi cu dumneavoastra la telefon daca dar putea va multumesc
Buna ziua, multumesc pentru apreciere! Va rog sa-mi trimiteti nr Dvs. de telefon la adresa de email cosmin.nita@ferroli.ro
+Cosmin Nita 0748247988 Dan
Va salut! pot folosi pompa de recirculare la.instalatia de apa a blocului?stau la 4nu am presiune
Bună ziua! Pompele de recirculare despre care vorbesc in film sunt pentru circuite de încălzire, care sunt citcuite ÎNCHISE. În cazul instalațiilor de alimentare cu apă (acestea sunt circuite DESCHISE) se poate intercala un hidrofor in-line, care poate furniza diferența de presiune de care este nevoie pentru ca apa să ajungă până la et 4 - cred (nu sunt sigur) că este posibil și în cazul Dvs. Contactați o firmă de specialitate care să se ocupe de proiect și execuție, probabil vor trebui făcute modificări ale instalației în subsolul blocului. De exemplu: MC General Construct are specialiști proiectanți și pe partea de instalații sanitare pentru clădiri mari, îi puteti contacta (îi găsiți pe internet).
O întrebare despre alpha2l.
Producătorul recomandă instalarea pe verticală cu arborele motor pe orizontală, la producătorul american am găsit un video in care explică că se poate monta pe orizontală dacă după montarea in sistem se efectuează o operațiune de rotire a arborelui motor. Am înțeles corect?
La minutul 1:15 se găsește explicația.
ua-cam.com/video/BGu_SSM7E6Y/v-deo.html
Iară ce trebuie să înțelegeți (și asta spune și filmul Grundfos): arborele pompei trebuie montat ÎNTOTDEAUNA orizontal, adică paralel cu solul, INDIFERENT dacă țeava este orizontală sau verticală. Puteți roti "capul" pompei ca să vă fie mai ușor / comod să citiți afișajul, dar arborele rămâne tot orizontal.
@@cosminnita2820 Acum înțeleg! Atâta timp cât arborele este paralel cu solul se respectă recomandările producătorilor.
Mulțumesc!
Totodată am revăzut și explicația din videoclipul dvs, lămuritor 100%!
Sănătate!
@@sergiuraul1196 👍cu mare plăcere! Toate cele bune!
Salutare am o suprafață de 69 m pătraț şi 166 m cubi. Intenționez să-mi pun centrală termica, Vissmann 24 kw. Pe un traseu de 32 metri liniar 60 metri total circuit. Centrala va fi la 160-170 cm înălțime partea de jos. Am o rugăminte am nevoie și de o pompâ de retur, pentru că am şi o diferență de 30 cm intre camere. Vor fi montate 6 calorifere ferroli. Traseul vine în mai mlte forme si stânga si dreapta.
Multumesc anticipat. Multa sănătate.
Bună ziua, nu aveți nevoie de pompă pe retur: în circuitele ÎNCHISE (cum sunt cele de încălzire), pentru alegerea pompei NU contează înăltimea clădirii și nici diferența de înălțime (cotă) între camere sau între camere și centrală. Înălțimea clădirii contează la alegerea pompei (hidrofor etc) la circuitele DESCHISE, cum sunt cele de alimentare cu apă (pentru chiuvete, dușuri etc).
Aerisiți bine instalația de încălzire și echilibrați-o hidraulic; căutați pe internet cum se fac cele 2 operații sau (mai bine) chemați un instalator priceput. Ar fi bine și dimensionarea țevilor să v-o facă un instalator bun sau un proiectant.
@@cosminnita2820 Bună ziua. Va multumesc pentru amabilitate , un instalator mi-a făcut necesarul. Deci e ok. Multă sănătate.
Pompa se monteaza cu afisajul in sus sau in lateral?
Urmariti cu atentie explicatiile din film incepand de la minutul 4:05; la 4:25 aveti si poze (schite) cu pozitiile corecte ale pompei atat pe tevi verticale, cat si pe tevi orizontale.
Daca afisajul pompei este paralel cu teava, adica cu directia de curgere a fluidului (cazul majoritatii pompelor - vedeti si poza de la 4:25), atunci afisajul trebuie sa fie in lateral, pentru ca axul motorului pompei sa fie orizontal (paralel cu solul)
Vreau să montez un puffer de 800litri la centrală pe lemne o schiță se poate
blogdeinstalatii.ro/amp/puffer/
Si varianta scrisa a filmului:
blogdeinstalatii.ro/pompele-de-circulatie/
Multumesc!
ce înseamnă mai exact fenomenul de cavitație?!....cu respect!
Va invit sa citii acest material despre cavitatia pompelor www.scritub.com/tehnica-mecanica/PROBLEMA-CAVITATIEI74151234.php
Pompa de recirculare trebuie montata cu sageata spre centrala sau invers ?
Daca pompa e montata pe returul instalatiei (adica teava prin care agentul termic se intoarce din instalatie si intra in cazan): da, sensul trebuie sa fie spre centrala/cazan. Daca este montata pe tur: sageata trebuie sa fie spre instalatie. Intoteauna sensul sagetii de pe pompa trebuie sa fie acelasi cu sensul de curgere a agentului termic.
@@cosminnita2820 Ok, multumesc.
Bună.
să înțelegem că pompa se poate monta și pe tur și pe retur și are aceleași randament?
Mersi
Randamentul este acelasi in ambele situatii. De obicei, pompa se monteaza pe retur (deci "impinge" agentul termic in centrala/cazan) pentru ca temperatura agentului termic de pe retur este mai mica cu 10-15-20 grd decat pe tur si astfel pompa are un regim de functionare mai putin solicitant, deci astfel o protejam si ii prelungim durata de viata.
Se poate să-mi faceți o evaluare a instalației (din punct de vedere dinamic), bineînțeles contra cost? Am încălzire prin pardoseală și nu sunt 100% convins că funcționează la randamentul scontat. Pot da amănunte dacă sunteți de acord.
Va rog sa contactati un partener de service Ferroli, lista acestora este disponibila pe site-ul www.ferroli.ro, sectiunea Service.
Va invit sa vedeti noul meu film cu experimente de fizica (al V-lea): 6 noi experimente de fizica cu magneti, presiune, temperatura ua-cam.com/video/c9Bb5Wmqne4/v-deo.html