20 Yıl önce İstanbul'da bir resmi VW Bayisine araç bakmaya gitmiştim. Bayi park alanına o zamanlar ucuz sayılabilecek arabamla gidip park ettim. Kapıda müşterileri karşılayan kişi arabamı görünce benimle neredeyse hiç ilgilenmedi, sorduğum soruları geçiştirdi. Üstelik benden sonra lüks arabasıyla gelen bir müşteriyle çok daha ilgili olarak karşıladı ve ilgilendi. O zaman VW kibrini bizzat gördüm ve VW den soğudum. Neymiş efendim VW kendini Mercedes Audi klasına almaya çalışıyormuşmuş. Servisleri de böyle kibirli gördüm. Yedek Parçaları da astronomik fiyatlarda, yani müşterilerini parça fiyatlarıyla soyuyorlar. Biliyorum çünkü VW araçlarım oldu, bizzat tanık oldum. Ayrıca, VW araçlarını hep olması gereğinden daha pahalı olduğunu gördüm. En basit güncel aksesuarları da ilave parayla sattıklarını gördüm ki birçok başka firma bunları standart baz modellerine koyuyorlar. Araç tasarımı da son 10 yıldır son derece sıkıcı denebilecek bir tanıma uyuyor. (Araçların tek iyi tarafı motor ve kaporta sağlamlığı denebilir, Japonlar kadar motorda iyi olmasalar da.) Ayrıca, VW Beetle gibi dünyada en çok satan bir modelin üretimini durdurmaları da (güncel kasalar yapmadan) ayrı bir körlük. Neymiş az satıyormuş. MİNİ markası nasıl bu kadar farklı modelleri çıkarıyor ve üretimine aynı isimle devam ediyor peki? Kasayı değiştir, 4 kişilik yap, arazi versiyonunu, hibritini, elektriklisini üret yine de Beetle çizgisine devam et. Ama VW kibri ve paragözlüğü buna engel oluyor işte. Sonra, Türkiye de fabrika açacaklardı, mis gibi ucuz işgücü ile üretip dünyaya satacaklardı bazı modelleri. Ama Alman siyasetinin oyuncağı olursan da böyle akılsız karar verirsin ve zarar etmeye başlarsın işte. Sonra, ABD deki dizel skandalını da hiç akıllardan çıkarmayalım, yani düpedüz halkı aldattılar. ARTIK ben VW nin bir iki modeli dışında çoğu modelini o fiyatlara almam. Çin ve Japonlar varken geçmiş olsun VW. Kibrine ve paragözlüğüne yenilirsin işte böyle.
@@zubeyircimen6205elektrikliye gectiler ama hem gec yaptilar bide ellerine yüzlerine bulastirdilar piyasanin en kötü elektrikli araclarini üretiyorlar bide ucuk fiyata
Almanyada yasayan biri olarak deginmis oldugunuz Kibir ve paragözlülük konusunda haklisiniz AMA gercegi söylemek gerekirse bu hastalik bizim Milletimizde de coook fazlasiyla yaygin 😊
@atinelly141 Konumuz VW. Millet kıyaslaması değil. VW'nin neden bu duruma düştüğünün kendi tecrübeme göre bir tespitini yapıyorum. Ülkeleri kıyaslamıyoruz.
22 senedir Otomotiv'de çalışıyorum son 10 senesi yöneticilik. Firmam gereği fransızlar ile avrupanın bir çok yerinde proje yaptım. Avrupalıların çalışma felsefesi işleri düzene koyalım kafasıyla detaylandırıldıkça uçmuş kaçmış durumda. Aşırı verimsiz çalışılıyor. Çalışanlar iş tanımı dışına zerre çıkmıyor. Sürekli boş boş toplantılar yapılıyor, aksiyonlar raporlar hava da uçuşuyor masada 10 kişi var ise sadece biri aksiyonu alan kişi diğerleri yazıp yazıp duruyor. Refahın verdiği bir kibir de var. Devasa şirketlerin tek yaptığı çalışanlarına evrak doldurtmak. Yüzlerce doküman - Prosedür yaratılmış böylelikle düzeni yakalarız diye ama bence tam tersi aşırı detayda kaybolunmuş durumda. Kısaca iş yapış şekli bozulmuş buradan kolay kolay çıkacaklarını sanmıyorum. Zamanında dedelerinin yaptıkları hırsızlıklarla buraya kadar geldi avrupalılar. Afrikayı, G.Amerikayı Asya'yı bir güzel soymuşlardı şimdi o işlerin de sonuna geliyoruz yavaş yavaş. Esas sıkıntı yaratan bu ! Ucuz Rus gazı, Abd savunması ve Çin imalatı bitti bitiyor. Kendi başlarına çalışmak zorunda kalacaklar ve bu girdi maliyetleriyle bu kafayla nasıl olacak göreceğiz. Bence olmayacak. Huzursuz bir döneme girildi !!! İzlemek isteyen için yıllar önce izlediğim bir TED'i paylaşmak isterim. Yves Morieux konuşuyor izleyin ua-cam.com/video/t__NoFstCmQ/v-deo.htmlsi=GYGMlPuFv-nWsByZ
Avrupa da sizin gibi bir şekilde travmatize olup kişisel problemlerini böyle politika veya ekonomik konulara yansıtan arkadaşlara bayılıyorum. 2018 yılında Almanya nın cari işlemler fazlası 300 milyar dolarken hiçbirinizin sesi çıkmıyordu hatta alkış çekiyordunuz, son dönemlerde ki Rus propagandası, seçimler, kovid ve bilimum olay ile oluşan konjonktür ile bakıyorum hepiniz yorumcu ve analist oldunuz bu pessimist yorumlar heryerde, kısacası rüzgar nereden eserse oraya dönüyorsunuz. "Dedelerinin yaptıkları hırsızlıkla buraya geldi avrupalılar" yorumu ancak bugün liseye giden bir gencin yapabileceği çapta, tüm o lojistik ağı, okyanusu geçecek gemiyi ve 1800 ve1900lü yıllardaki bilim alanındaki gelişmeleri de mi parayla satın aldılar, bazı şeyler parayla alınmıyor ortada bir kültür oluştuğunu görmemek için sizin gibi kör veya maceraperest olmak lazım. Yves Morieux a göre fazla takılmayın işi yapın geçin gibi bir kafa ancak senin gibi boş adamların söyleyebileceği bir söz yine, Seni yönetici yapan şirketin,,, yazık kafana hocam sen yöneticiliği falan bırak bence limon falan sat hadi iyi günler.
20 yildir Amerika (Silicon Valley -San Francisco) Yazilim Muhendisiyim. E Musk elinde hazir ornek olmasina ragmen Tesla'yi basarili calisir hale getirmesi 17 yil aldi. Tesla cok iyi bir araba degil ama genede Avrupa arabalardan iyi. Amerikalilar Project Management ta aylarca kalabalik toplantilar yapmazlar. Sorunu anlamaya calisir, calismayan bir nesne varsa onu keser atar. Butun projeyi bile calisanlariyla beraber cope atabilir.
"Zamanında dedelerinin yaptıkları hırsızlıklarla buraya kadar geldi avrupalılar. Afrikayı, G.Amerikayı Asya'yı bir güzel soymuşlardı şimdi o işlerin de sonuna geliyoruz yavaş yavaş. Esas sıkıntı yaratan bu ! Ucuz Rus gazı, Abd savunması ve Çin imalatı bitti bitiyor." Çok doğru bir tespit, bu tespitinize % 100 katılıyorum.
Çok güzel özetlemişsin. Aynı fikirdeyim Avrupa inişe geçti. Çin arabalarına uyguladıkları gümrük vergilerini kaldırsınlar birkaç marka dışında Avrupalı üretici kalmaz piyasada. Çin’le rekabet etme imkanları yok. Avrupalılar bu saatten sonra ancak turizmden ve lüks üretimden para kazanabilir.
"Refahın verdiği bir kibir var " çok güzel bir tespit,20 yıldan fazladır Avrupada yaşıyorum,sadece otomotiv değil, inşaattan yol yapımına,yemek sektöründen,bakım sektörüne her alanda bu yavaşlık, bürokrasi ve herseyin iyisini biz biliriz kibri var.
2010 fluence de bile bluetooth üzerinden telefon ve müzik çalma imkanı varken sahibi olduğum 2010 audi a6'da bluetooth komple yok : ) 2012den sonra zahmet edip getirdiler.
Aynen ben de bir ay kadar önce id5 kiraladım, araç navigasyon arayüzü inanılmaz kötü insan hayret ediyor hiç mi basitlik konusunda kafa yorulmamış diye.
VW’nin bu saatten sonra toparlaması zor mecbur küçülecek ayrıca Stellantis grubu da küçülecek bazı alt markaları belki de kalkacak. Batarya teknolojileri ve hammadde açısından da Çin liderliği aldı, Avrupalı markalar öyle kaliteli arabaları o kadar ucuza üretemez.
cevap çok basit yıllarca miras yediler hiç bir şey yapmadılar aynı dizayn ve boş kasaları çok pahalıya sattılar nasılsa rakipleri yoktu yada hiç olmayacağını düşündüler müşterileri kandırdılar dikkate almadılar ama artık yolun sonu geldi satamıyorlar eskiden bir klima hatta teyp hatta otomatik cam açma bile opsiyonel extra bedelle satın alınıyordu güvenlik donanımlarını saymıyorum bile şimdi öyle mi çin den her türlü donanımları var üstelik daha ucuz sadece fiyatları değil bunun birde bakım parçaları bir de bunları ekleyin bakalım birde rusyadan ucuz gaz da gelmiyor maliyetler iyice şişti tabi bence oh olmuş daha da beter olsunlar derim
Almanyanın durumunu anlamak için vw'nin ne zaman kurulduğuna bakmak lazım. Ülke açlık içinde başında bir diktatör var. Dünya ekonomisinin %70 kısmı tarım ama senin öyle bir şansın yok. Geleceğin enerji kaynağı fosil yakıtlar bulunmuş ama dünya savaşları sonrasında elin boş. Elinde tek bir şans var. Dünya almancadan geçen otobanlar, köprüler, tüneller yapıp şehirlerin arasındaki mesafeyi azaltacaksın. Ayrıca bu petrolü kullanacak verimli araçlar yapıp dünyaya satacaksın.Peki biz niye bunları yapmadık? Çünkü o sırada biz şimdiki almanyaydık.Hala tarımdan çok güzel para geliyordu.Çünkü makinalar devreye girmediğinden güç dediğin şey insan gücüydü onun da yakıtı bizdeydi.Bu sanayi adımları çok büyük paralar çok uzun zaman istiyordu. Tarım kolay ek yere bir kaç aya hasatı veriyor.Yılda bir kaç kere hasatı göndersen yetiyor.Oysa sanayide sana hergün dünyanın dört bir tarafından mal gelecek işleyip göndereceksin.Sen bırak köy enstütüsünü istersen oraya oxford aç insanlara bu verimli altyapıyı vermezsan insanlar okulu bitirir bakat benim ülkem verimli bir şeykilde bir otomobil uçak üretebiliyor mu yoksa atlar trene bir hitler zamanı açılan fabrikaya gider çalışır. Yıllar sonrada geçmişin yatırımlarının refahından bahseder. Şu an diktatörlüğe yakım bir rejime sahip çoğu uygulamayı çine sokmayan otomobil hamlesi süpriz mi?Bizim onuncu yıl marşımızda refahtan demokrasiden bahsetmez egemenlikten nuri demirağı sıfırdan türkiyenin en zengini yaptığımız demiryollarından bahseder.Sonra da ilk uçaklarımızı yaptı.Sonra inönü dönemi marshall truman yardımları hibe uçaklar verdiler.İnönü zaten bir tarafından anladığı devletçilikle özel sektöre düşman.Halbuki o zamandan kalma şirketlerin hepsi özel şirket. THK bünyesindeki polonyadan kaçmış mühendisler savaş bitince amerikaya kaçmış.Ellerimiz bomboş.Biz yine batının bahçıvanı olmuşuz.Atatürkün bütün çabaları onu bir tarafından anlayanlar tarafından çöpe gitmiş.Atatürk zamanında açılmış bir köy enstütüsü yok.Zaten projenin mimarı da Atatürkün inönüyü kovduktan sonra ülkenin başına geçirdiği önce iş bankasıı kuran sonra ekonomi bakanlığmızı yapan en son da başbakan olan celal bayarın eğitim bakanı yaptığı hasan ali yücel. Ama işte Atatürkün planı orada sanayi üretimi yapmak.Çünkü traktörün gelişiyle köylerde tarımla uğraşacak insana ihtiyaç kalmayacak.Bu yüzden önce onların eline üretebilecekleri yüksek katma değerli ürünler vermek istiyor.Bu dönemde nazım hikmet tepkili Atatürk devrimlerine burjuva devrimi işçiyi köylüyü eziyor diyor.Gerçekten de o sırada şu anki vizyonunuzla baktığınızda öyle. Atatürk son osmanlı padişahlarının kaldığı dolmabahçe "SARAY"ında kalıyor.Savanora dünyanın en pahalı yatı.Nuri demirağ onun zamanında türkiyenin en zengini oluyor.Nazıma 11 kere dava açılıyor hapisten çıkamıyor.Bugün chp'nin en çok oy aldığı dersimde yüksek vergilerden isyan başlatıyorlar.Sabiha gökçen yukardan müdahale ediyor. İsyan Atatürk ölüp kovduğu inönü geri gelene kadar devam ediyor. O köy enstütülerini açıyor ama elinde orda üretecek ürün kalmamış.Biz orda tanesi 100 milyon dolar kaan'ın parçasını üretecekken gidip 4 bin yıllık at arabası tekerleği süt kaynatacak kazan üretmişiz.Tabi dünyadaki tarım ekonomisi %70'den %3'e düşünce cari açık verip durmuşuz. bir de üstüne 7 şiddetinde depreme dayanıklı evlerde oturmanın getirdiği pahalılık da binince o almanyanın ilk baştaki haline biz düşmüşüz.Ama bu sefer de biz yeni başlayan dalgaların peşine düştük. Artık dünyada tanklar değil otonom insansız kara hava deniz araçları kullanılacak.Almanyanı o zaman yaptığı fosil yakıt motorlar çok değerliydi ama bugün artık değer onun içindeki çamaşır motorundan hallice motor değil yazılım. Siz tesla ne güzel düşük zekaya sahip eğitimsiz bir insanın yaptığı otonom sürüşü yaptı diyorsunuz biz bilmem kaç yılda yetişen ses hızında uçan it dalaşı yapan uçağın pilotunu otonom yapıyoruz.Ama işte nasıl almanlar o motoru ilk yaptıklarında o refah gelmedi hala türk topraklarında tarımla uğraşmak daha çok refah veriyordu şimdi de aynısı burda geçerli.Almanya geçmişte yaptığı tanklarla araba motorlarıyla iyi kazanan yaşlı bir mühendis.Ama bir süre sonra bunların hepsi gidecek.Ve iyi para kazandığında bu işlere bulaşmaya hiç niyeti yok.Tam tersi türkiye başkalarının angaryalarını yapmayı bırakıp mühendislik okumak için okula giden bir işçi. Haliyle maaşı olmadığından durumu bir işçiden de babası mühendis bir öğrenciden de bir mühendisten de kötü. Diyorlar ya almanlar türkleri kıskanıyor.Akıllı olanları öyle. Cahiller varlığa kanarlar giderler zaten değeri artmış şeylerin peşinden koşan onlara yatırım yapar.Gider kripto yıllardır çok arttı diye alır.Halbuki akıllı insan gider gelecekte değeri artacak olana yatırım yapar. Belki sen aselsanda mühendislik yapacağına gidip alman mühendise hizmetçilik yapsan daha çok kazanırsın ama işte o mühendis ölecek. Biz hürkuş, hürjet, kaan, kızılelma, anka3, akıncı, aksungur, tb3, tb2, atak2 motorlarıyla beraber yapıp dünyaya satmaya başladığımızda çok şey değişecek. Bugün fransa elektirğinin büyük kısmını afrikadan çaldığı uranyumdan üretiyor.Eskiden güç insan gücüyken köle olarak kullanırlardı şimdi kaynaklarını çalıyorlar.Orada büyük zenginlik var ama insanlar aç. Nijer buna itiraz etti.Üzerlerine teröristlerini saldılar.Biz ihalar sattık kurtuldular.Bunun üzerine nijeryadan gelen elektirklierini kestiler.Biz nijeryaya da atak sattık. Şu an biz ve çin avrupa ülkelerini oradan kovuyor.Bu ucuz hammadde enerji erişimlerini kesiyor.Fransa o ucuz arabaları başkasından çaldığı bedava enerjiyle üretiyordu.Dikkat ettiyseniz ukrayna krizinde sarı yeleklilerin sesi çıkmıyordu.Çünkü onların enerji kaynağı farklı.Bu onların işine geldi.Biz barıştırıdığımızda aralarını bozanlardan biri de avrupaya pahalı kaza satmaya çalışnalar gibi onlardı. Almanlar tam gerizekalı arkadaşlar. Gezi aynı biz kerkük musul petrolünü almaya çalışırken çıkarılan şeyh said isyanı gibi ortadoğu gazının üzerimizden avrupaya geçişini engellemek üzere çıkarıldı. Geziden sonra avrupa türkiye arası açıldı. Bu klasik yaptıkları iş. Rusya ile enerji anlaşması yapacağız gidiyorlar fetöcü polise rus büyükelçiyi öldürtüyorlar. iran ile anlaşma yapacağız geliyor 5 mossad ajanı uğur mumcuyu öldürüp suçu irana atıyor heyet eli boş dönüyor. mısıdan gaz gelecek mısırda darbe yapıyorlar. kıbrısa üsler açıyorlar.küdüse büyükelçilik.Ukraynayı natoya alacağız diyorlar.Dünyayı provakasyonla yönetiyorlar. Sovyetler hiç bir komşu ülkenin natoya girmeme şartıyla dağılmıştı.Rusyanın bu hamleyi yapacağını çok iyi biliyorlardı.Şimdi almanyaya pahalı gazlarını satıyorlar. hem üretimi kendi üzerlerine çektiler hem de avrupayı soyuyorlar. Bu saaten sonra artık ellerinden ucuz uranyum gittiğinde nükleer santralleri almak da kurtarmaz.
@@muratkolay9379 sadece çin çok ucuza üretiyor. Ve sürekli yeniliyor. Piyasaya hakim olurlarsa tekel olurlarsa onlarda ve veya diğerleri gibi kurdukları düzenden maks fayda elde etmeye çalışır. Farkları yok.
@@Kanguristan show roma gittiğinizde sizinle ilgilenmeyenler olduğu sürece böyle unutmayın ilk arabamı 1998 yılında wv den almıştım ama servislerden bu tür duyarsızlıklardan sonra soğudum en 2016 yılında tekrar araba bakmaya gittiğimde böyle duyarsız kaldılar ve sonuç malum
Aslında hiç bir şey olmuyor 1. kar oranı düştüğü için 2. Avrupa'daki vergi oranı ve işci maliyeti yükseldiği 3. Üretim maliyeti 4. En önemlisi çindeki pazarın düşmesi ( çin pazarı neredeyse bütün satışın yarısı) 5. Ham madede çine bağımlılık oranı çok yüksek boyuta çıkması çünkü çin elektrikli araç için Ham maddesinin neredeyse yüzde 90 oranı ile dünya Çine bağımlı düşünün Avrupa nüfusu 450 milyon çindeki araç sayısı 510 milyon çin sadece kendi iç pazarına araç üretimi yapsa en az 20 yıl üretim yapması gerek ve bu pazarın şuan neredeyse yarısını Avrupa araçları ile sağlanıyor ve çin işi çok ileri götürdüki Avrupa pazarı çökmek üzere woswagen bunun için çin pazarını kaybetmemek için çin yerine almayayı seçti .
Üstad 20 dk konuşmaya gerek yok maliyetleri kısamıyorlar en büyük gider kalemi de personel gideri. Güçlü sendikalaşma sebebiyle avrupa, çin ve diğer asya ülkeleriyle baş edemiyor.
Kral seni bu videoyla tanımış oldum harika bir içerik teşekkürler. Yorumları okuyan genç arkadaşlar, unutmayın Nokia ilk dokunmatik ekranlı telefonu piyasaya süren firma olmasına rağmen ilk gerçek klavyeli telefonu üreten firma olmasına rağmen cep telefonlarının arayüz ve uygulama kısımlarında yaşanan değişimi gerçekten anlayamadılar ve sonrasında da dönüşmek için pek bir çaba sarf etmediler. Ve bir efsane çok hızlı bir şekilde yok oldu.
Teknolojide avrupa Çin'in gerisinde kaldi enerji fiyatlari avrupada Çin'e göre üç kat fazla bir cok ürünü avrupa üretmiyor mesela 1980 yillarda almanyada 100 mark olan bir kot pantolon Çin'de ilk ürettiği yillarda 10 mark fiyata satılıyordu Almanya'nın çöküşü 1990 da başlamış oldu
Sanmıyorum markalarında işletim sistemlerinde bile çince kullanmıyorlar.İngilzice artık evrensel bir dil oldu. Dünyadan konuşulan ingilizcenin de ingiltereyle çok bir alakası kalmadı.İngilitereye gidip onların aksanından konuşmasından kimse bir şey anlamıyor.
Başta dediğin gibi UA-cam algoritması videonu bana ilk sıradan önerdi. VW bakış açın çok doğru noktada, sorun bir yıl öncesinde değil çok daha önceden başlıyor. Yöneticil ekibin vizyonsuz oluşu böyle bir firmayı bile 5 yılda batırır. Sevdim seni. Tebrik ederim
2024 başında taigo aldım. Araçtan çok memnunum ancak navigasyon kısmı aldığım günden bu yana çalışmıyor. Güncelleme yapılması için aracı 3 gün servise bırakmam gerekiyormuş randevu almam gerekiyormuş muş muş muş. Hala randevu almadım. Telefonumun navigasyonunu kullanıyorum. Volkswagenden vazgeçer miyim hayır çünkü çift şansımanlı sistemi muhteşem.
Bu yorumu yazmamdan 2 hafta sonra taigomun şanzıman sistemi error verdi. İstanbul trafiğinde 2 saat dur kalk yaparken araca yanık kokusu doldu ve ekranda yazı çıktı arabayı durdurun diye. Frenler tutmamaya başladı. Yol yardımını aradım dsg şansımandan kaynaklı olabilir böyle şeyler dedi. Ben kabul etmiyorum 2024 model volkswagende böyle birşey olamaz olmamalı. Almanyaya kadar yazdım konuyu. Üretim hatalı araçları türkiyeye kakalamasınlar. Artık arabamdan korkuyorum!
@@aysegul6584 Sırf DSG yüzünden zamanında Passattan vazgeçip Civic almıştık. Daha düşük segment olmasına rağmen Japon arabalarının kolay kolay arıza vermemesi çok önemli bir kriter oldu. Yarış yapmıyoruz sonuçta.
Kardeşim seni ilk defa izledim. Benim oğlumda yazılım mühendisi Estonya da çalışıyor. Volkswagenin içinde bulunduğu durumun en önemli sebeplerinden birinin de pahalı enerji olduğundan hiç bahsetmemiştin. İstanbul dan saygılar.
Tesla da Almanya da arabalar üretiyor. VW nin içindeki krizi bence iyi anlatmiş. Çinde hizli düşen kar orani ile Almanyadaki enerji fiyatlarinin alakasi yok.
Hocam haddime değildir tavsiye vermek ama bence teknoloji ve gömülü yazılım üzerine haber yayını yapmak için bence haftada birgün bile olsa yeterli olur. UA-cam verilen teknik bilgileri algoritma yukarıya taşımıyor aransa dahi bulmak zorlaşıyor Ama haber kanallarında yayınlanan teknoloji haberine göre algoritma çok daha aktif çalışıyor.
Maalesef sonuna kadar izlememe rağmen dediğinize katılıyorum. Direk konuyu giriş, gelişme ve sonuç şeklinde anlatmak ( ki bunu ortaokulda öğretiyorlar ) varken, uzatmak cidden çok sıkıcı.
Abi ilk kez izledim çok sevdim verdiğin bilgiler için teşekkür ederim yorumlayışın yaklaşımın çok güzeldi yazılımcı olarak yorumun çok değerli çekebilirsen çok güzel olur twitterdanda takibe alıyorum sevgiler saygılarımla 👋
Ben de Türkiyede gömülü sistem yazılımcılığı yapıyorum. Makina imalatçı arkadaşların gösterdiği basiretsiz davranışların Avrupada da olması üzücü. Sizin değerlendirmenize güvenirim. Çünkü gömülü yazılımcıları aktif imalatın ruhuna tamamen hakim olan ve olmak ZORUNDA olan insanlardır. Bu sebeple görüşleri alınmalıdır.
İlk cümlede yaptığınız tahmini tespit doğru; evet algoritmanın abone dışındaki kişisi olarak düştünüz önüme ve izledim sizi. Ve abone oldum. Kendinizi tanıtmanız isabetliydi...
Dediklerinize katılıyorum, şirketler çok büyük olduklarında yenilikçi. Mütevazi, ulaşılabilir ve insan doğasınin gerekliliklerine odaklanmayı kacirabiliyorlar. Yazılımı ve elektrikli araçlara odaklanmayı kaçırdı çoğu büyük firma. Hatta Toyota dahi aynı durumda. Ancak VW daha hantal ve çok büyük firma olduğu için dönüşüm öyle kolay değil. Küçülmekten başka çareleri yok. Ve doğuştan elektrikli ve yazılıma hız verirlerse belki kurtulabilirler. Ancak bu bizim umrumuzda değil çünkü tüketici kendi çıkarını gözeten firmalara yönelir sonuçta.
Halkın Otomobili artık ulaşılamaz oldu artı kronik sorunlar ,Türkiyede sanayi esnafı bunlar sayesinde para kazanıyor 2 adet golf aldım hep bir arıza kroniği beni bıktırdı
Sizin gibi değerli mühendislerin çalışmalarını Türkiye'de yapmasını diliyorum. Çalışmalarınızda başarılar dilerim, değerli dikirketiniz için teşekkür ederim.
Coşkun abi tamda başta bahsettiğin durum ile bu video karşıma çıktı ve sana abone oldum. Bu tarz videolar bence çok hoş. Birde abi video da bazı yerlerde bir hızlanma var bunu belirtmek istedim.
Otomobil üreticileri için kalite, sorunsuz ve ekonomik araç, güvenilirlik, araştırma ve geliştirmeye önem vermek, kaliteli/ kolay servis kolaylığı ve aracın fiyatı en önemli faktörler. Bu faktörlere önem veren üreticiler hayatta kalacaktır !!!?
En başta artık avrupanın ucuz enerjiye kavuşması bir hayal.Avrupanın yükselişi petrolün nükleer enerjinin devreye girmesiyle oldu. Eskiden güç insanken insanları köle olarak kullanırlardı. sonra güç makinalar oldu uzaktan o yüksek konsantre yakıtları getirip kullanmaya başladılar. Ama işte artık ellerindne alındı. Yenilenebilir enerji konusunda çok zayıflar.Güç kaybettikçe afrika bizden savunma sanayi ürünleri alıyor fransa gibi ülkelere ben artık sana kendimi sömürtmeyeceğim diyor.nijer nijerya'daki olumlı sonuçlar görüldükçe siparişler artıyor. tb2'lerden gelen parayla akıncı oradan gelen parayla kızılelam anka3 kaan yapıp artık onların da elinde olmayan sistemlerle onları oradan atıyoruz.Haliyle sen ellerinden dünyadan çaldıkları petrolü uranyumu alınca ülkeye dışarıdan para giremediğinden ne öyle yüksek maaş alan insanlar ne verdikleri kaliteli hizmet kalır.Onların marifeti kılıfına uydurup dünyayı sömürmekti.Biri önlemeye çalışınca da bakın ben değil onun yüzünden diyorlar. bugün dünyadaki kahve pazarı 400 milyar dolar.Kahveyi üreten afrika bundna 4 milyar dolar kazanıyor. Konuyla hiç alakasın almanya 10 milyar dolar kazanıyor. Her yerde araya girmişler. Ne biz ucuz hammadeye erişebiliyoruz ne üreten parasını kazanabiliyor.Petrolün 30-40 yıl ömrü daha olsa da bunlar çıkarışması çok maliyetli kuyular.Gün geçtikçe yerin altından gelen enerjiyle bir yere gelenler silinip gidecek. O bol yağışa bağlı üretilen selüloza bağlı üretilen et süt ürünleirini bile saklamak için enerji gerektiğinden çok sıkıntılar çıkacak.Salery kelimesi salt yani tuzdan gelir. Çünkü eti uzun süre saklamak için tuza yatırırlarmış. o yüzden maaşları tuz olarak alırlarmış. Aynı şekilde uzun süre dayansın diye baharatlara sararlarmış.Bu baharat yolunun olayı o.
Vosvos Manisa'daki fabrikayı açacaktı kendisi çok iyi bir fırsat gelmişti bu onu kurtarır mıydı kurtarmaya bilirdi Volkswagen'in Türkiye'den beş kuruş yatırımı yok Türkiye yatırım yapmayan firma olmasa da olur
Videonuz çok samimi ve ilgi çekici olmuş. Bu değerli bilgiler için teşekkürler. Yalnız naçizane fikrim. Direk konuya girmeniz ve çok fazla genel açıklama yapmamanız çünkü gereksiz uzayabiliyor o zaman. Teşekkürler başarınızın devamını dilerim.
Hocam sen yıllarını yazılıma verdin bende mekaniğe, çin araçları parçayı seri üretim basar, alt gruptan üste kadar aynısını takar. Avrupalı üretici bunu yapmaz örneğin vw de polo ile passatın yağ kapağı bile farklıdır. Şimdi hal böyle olunca çin piyasası ile ekonomik rekabet zordur ama kalite avrupalı markalarda bariz yüksektir. Şimdi piyasada oluşan çin balonunu en az 5-7 sene deneyimleyip öyle karar vermek gerek diye düşünüyorum.
Bugünden 4 sene sonra bile belli olur icabında , araç 100bin bandına gelmeden bile kendini ele verebilir. Bir de anladığım görebildiğim kadarıyla ; Türkiye özelinde , Vw servisinde maddi gücün varsa uygun bir zaman periyodunda çözüm üretiyorlar. Lakin Çinli markaların servislerinde paranız olsa bile çözüm üretemiyorlar. Aylarca parça bekleme sıkıntısı duyuyoruz sağdan soldan...
Alman mühendisliği belirli parçaların belirli zamanlarda tamir edilemeyecek şekilde ürün üretmesine bağlı. Farklı modele farklı parça kullanması seni sevdiğinden değil farklı fiyat politikalarından. Troc var bizde motor şanzıman ve süspansiyon sistemi tiguanla aynı. Arabada gram mühendislik yok. Kopyala yapıştır. Araç öyle özensiz yapılmış ki kalas gibi süspansiyon, gaza dokununca pati çeken ön tekerler! Serviste asgari ücretle çalışan elemanı bile kibir abidesi. Havalara bakınca sanki wv sahibi.
@@zamannruhu6352 Evet haklsın, vw çok ara modele girdi neden ortadoğu pazarına hitap için esas modellerinden şaşmamak lazım. Passat Golf Tiguan daki özen malesef ara modellerde pek yok👍🏼
15:11 Bunun bir benzerini KODAK firmai yasadi gecmste. Kibrine yenildi digital fotograf makinalarina yonelmedi. 8-10 yil sonra yoneldiler ama gec kalmis oldular. Fotografcilik konusunda pazarin %95 ine hakim olan firma tam 40 yil sonra iflas bayragini cekmis.
Hocam konudan alakasız STM32 Bootloader dersleri çekmeyi düşünürmüsünüz acaba? Biliyorum bu tarz soruları çok sevmezsiniz, biliyorum internette bolca kaynak var ama hocam sizin anlatımınız ile bir olmuyor insan o eski zamanlardaki gibi teknik videolarınızı özlüyor valla
Emirhan bootloader konusuna kadar geldiysen artık birinin sana anlatmasına gerek kalmamıştır ya da ticari proje yapıyorsundur. O zaman konu artık “danışmanlık” almaya gelmiştir :)
Otomobil lüks olmamali artik bak çin nasil ele gecircek nerdeyse sektörü almanya 50 bin euro ya satsin biz Bulgaristan da 25 bin levaya byd aldik bir sürü kamerasi var ve otomatik
Hocam ilk kez seni izledim. İçeriğin yaptığın çıkarımlar cok beğendim. Umarim belirli araliklarla vrupadaki sosyo ekonomik ve is hayati dunyasini bize aktarirsin. 2019 2023 yillari arasinda ben de almanyada calistim. Is kulturune dair soylediklerinin coguna sahit oldum. O kadar verimsiz surecleri var ki inanamadim. Tamamiyle gecmisten gelen mirasi yediklerini dusunuyorum. Bu halleriyle yeni doneme ayak uydurmalari cok zor.
İnternetten takip ettiğim kadarıyla araç işi resmen cep telefonu işine döndü çin araçlarını takip edince daha yeni modeli yeni piyasaya sürülmüşken peşinden daha gelişmişi çıkıyor yetişilmiyor artık.araçlardan bu saatten sonra kâr etme işi bitti.üst modeli geliyor nerdeyse eski modelden daha ucuza veya kafa kafaya .birde bataryaların ömrü ve pahalı oluşundan dolayı çok fiyat düşecek,örneğin bir aracın batarya ömrü ve garantisi 10 yıl diyelim 5 yıl kullandım satarım diye düşündüğünde alıcıda bataryanın çok az ömrü kaldı masraf açacak diye ölü fiyattan alır veya hiç riske girmez almaz çöp olur.
Yok insanlar bu pilleri cep telefonu pili gibi düşünüyor ama değil.Cep telefonlarında odaklanılan şey haifi küçük bir pille çok enerji üretmek çünkü senin taşıdığın bir cihaz. Zaten pili dayansa bile teknolojisi eskidiiğinden pili çok verimsiz kullanıyorlar.Oysa sen onun ısı kontrolünü güzel bir sistemle yaparsan çok uzun verimli çalışıyor. 10 yıl sonra kapasitesi %80'e düşecek.Ama zaten gelecekte araçların menzilleri çok kısalacak. Çok fazla şarj istasyonu hızlı şarj olacak.Kimse yılda bir kere gerekir diye şehirde bir ay yetecek pilin ağırlığı parasıyla uğraşmayacak. Hatırılayın ilk cep telefonları çıktığında pili kaç gün gider diye konuşuyorduk.Şu an bir gün zor gidiyor ama en son dikkat ettiğimiz şeyi. Çünkü her yerde çok hızlı şarj edebiliyoruz.ilk çıktıklarında bir takardık sabaha kadar şarj olurdu. insan arada bir gerekir diye bir ay yetecek suyu şehirde yürürken yanında taşır mı? yolda durursun uzun yol gidecğein zaman alırsın suyunu geçersin.Bunun yanında bu %80 kalan pil de çöp olmayacak şirketler onu alıp ağırlığın problem olmadığı şarj istasyonlarında güneş panellerinde kullanacak.Sen araca mesela %20 ek pil taksan ağırlık artar ama oralarda problem değil.Yani çöp olmuyor.Bu yüzden biraz fark vereceksin sana yeni teknoloji pil takacaklar.Togg fabrikasıyla beraber hemen yanına yerli pil üretim tesisinin de kurduk.
Bana kalirsa yazılımdan daha çok fiyatlarda sorun var, almanya veya batı otomobılleri aşırı pahalı Çİn veya uzakdoğu arabalarına göre. Öte yandan çoğu ülke şu an araba üretmeye başladı, iç pazarları için çok düşük fiyatlara satıyorlar, parça problemi ve teknisyen problemleri de olmuyor. 40-50 bine Alman arabası niye alayım ki 10-15 bine çok güzel Çin arabası dururken. Telefon işinde de aynı durum değil mi, 400-500 dolara Samsung veya 1000 dolara Iphone alacağıma 200 dolara Xıaomı, Huawei Motorola alırım daha iyi.
Bir bluetooth da müzik çalma özelliğini bile sunmakta geç kalan volkswagen'in batacağı aşikardı ben bile bunu biliyorsam kendileri kibirden dolayı bunu görmezden geldi ve kaçırılmaz sona yaklaştı ülkemde bile artık Volkswagen eskisi gibi satılmıyor
Aynen 2014 polom vardı cep telefondan bağlantılı bluetooth özelliği yok opsiyondu katlanabilir ayna geri dönüş kamerası yağmur far park sensörü bile yoktu şu an bile yıllar önceki teknolojileri yeniymiş gibi sunuyor vw grubu (vag grubu) vw nokia gibi olacak gibi dsg şanzıman yüzünden kara lekeli abd de Avrupa ve Türkiyede
Yaptığınız genel bir bakış açısıyla yorumlamak. Mühendis aynı zamanda sayılarla da konuşur. Söylediklerinizden VW ilgili herhangi bir sonuç çıkarmak mümkün değil. Başlıkta kullandığınız marka ismi sanki videonun ilgi görüp izlenmesi için konulmuş.
Doğru tespitler ve gayet doğasına uygun normal bir süreç. Arkadaş da demiş imparatorluklar gibi diye. Bencede inanılmaz büyüdüler artık hantal oldular ve artık parcalanacaklar. Ama illaki yeni firmalarda dogacaktir.
Türkiyede olduğumuzu unutmayalım. Ben servise aracımı bakıma götürdüm çıktım aracıma sabotaj yapılmış aracım bozuldu. Bilirkişi çağırdım sandık motor masrafı çıktı. Servisi mahkemeye verdim ve mahkeme en az 1 sene sürüyor. Bu aşamada aracımı kullanabilmek için sıfır sandık motor parası harcayıp aracımın serviste de en az 1 ay kalması lazım. O nedenle en ucuz arabayı almalıyımki bu durumda 1 yıl daha arabasız kalmayayım ya da aracımı değeri düşük olarak satmak zorunda kalmamalıyım. Artı olarak 1 araba parası ötv vermemek için 5 kişilik %4 ötvli DFSK porter 2 pick up almak en mantıklı seçim bu ülke için. önler mcpherson suv gibi konforlu bb
Ek olarak vw nin çindeki üretim yatırımları var. Oradaki verim ( düşük maliyet ) Almanya daki maliyetlere göre çok düşük. Almanya da fabrika kapatıp parçaların yada arabaların bir kısmının çinden gelmesi firma için daha karlı.
Bu yatırımlar batının bir tuzağı. 99 depremi sonrası türkiye çok ciddi bir ekonomik sıkıntı yaşadı. o sıradan ülkenin başında kendi arabasına binen kendi evinde kalan ecevit sezer vardı.hiç mülteci yoktu.Ama 25 banka battı. 80 dolar asgari ücreti ödeyemedik. Çünkü ekonomimiz 140 milyar dolardı.O sırada ekonomimiz şimdiki gibi 1.1 trilyon dolar olduğunda ancak nüfusumuza göre afrikadaki açlarla almanyadakiler arasında ortalama bir yerde olurduk.Ama işte dünya ortalamasının 7 şiddetinde depreme dayanıklı evde yaşamak gibi bir derdi yok. Bizim o sırada oturduğumuz deniz kumundan evlerin m2 fiyatı 150 dolarmış.Oysa biz örnek gösterdikleri tokyodakiler 15 bin dolar.Dünyanın en mütevazi ama pahalı evlerinde oturuyorlar.Haliye bu evler devreye girdikçe pahalılanıyorsun.Bunu karşılamanın tek yolu da ekonomini büyütmek. İyi de sermaye lazım deneyim lazım.Bu yüzden biz ilk başta batılı şirketlere ülkemizi açtık.Gelin bölgesel lojistik altyapımızı kullanın dedik.Hazır ürünleriyle geldiler. Sermayeleriyle fabrikalar açtılar orada işçilerimiz çalıştı. holdinler açtılar orada üniverste mezunlarımız çalıştı.Mağazalar açtılar orada da lise mezunları.ülkemizden bölgesel ihracat yaptıklarından buralarda çalışan insanlar maaşlarının ciddi kısmını yurt dışından kazanmaya başladı.Haliyle gidip esnafa memura onların üzerinden döviz aktı.Ama tabi batı bunu hayrına yapar mı? Bu işte bir tuzak var. Bir süre sonra fabrikalarda robotlar çalışıyor.Holdinglerde yazılımlar.Mağazaların da internet sitesi oluyor.Sen yine ülkenin enerji lojistik kaynaklarını kullanıyorsun büyük bir ihracat rakamı da gözüküyor ama işte o para senin çalışanlarına gelmediğinden ülke ekonomisine akmıyor. Bu noktada onların tuzağına düştüğün an yandın.ama akıllı davranırsan ordan kazandığın parayı deneyimi kendi şirketlerini kurmaya harcarsan bu sefer onlar elleri boş dönüyor.Zaten bu yüzden yıllardır bahçıvanları olarka kullandıkları bizle veya çinle arabaları bozuldu.Çin elde ettiği deneyimle kendi markalarını kurdu. Biz artık onların arabasının kaportasını üretmiyoruz togg üretiyoruz 100 milyon dolarlık kaan üretiyoruz.Şu an dünya siha pazarının %60 kısmı bizde.Tamam ilk baştaki elektirkli araç pazarı gibi çok küçük bir pazar ama işe baştan giren teslanın şimdi ne kadar kuvvetli olduğu ortada.şu an kimse kızılelma anka3 seviyesinde bir şey yapamıor.Batının elinden sömürülerden gelen ucuz enerji gitti.teknolojik üstünlük gitti. Artık öyle fransa afrikanın nükleer hammadde kaynaklarını çalamıyor.İsyan ettiklerinde üstlerine saldıkları teröristleri ihalar patır patır avlıyor.Bu saaten sonra kimse toplayamaz onları.
Alman ekonomisi Almanya icinde daralacak bu aynı zamanda global olarak bir cok yerde Alman sirketlerine yansıyacak sadece otomotiv degil bir cok üretim alanında kapasitesi hızlı gidiyor çin in ic pazarını kaybetmekde diger en büyük sorun bu sirketlere
Özeti, müşterisini çantada keklik olarak görmesi ve yıllarca hazır müşterisinin olduğunu düşünüp, her araba almaya gittiğimde kibirli davranışları. Tesla aldım ve bunlardan kurtuldum. Ne servislerine para kazandıracağım ne de o kibirli suratlarını göreceğim. Hala iki tane vag aracım var ama muhtemelen bundan sonra vag aracı almayacağım. Son aldığım araç şehir içi kullanım için Ibiza oldu.
Merhabalar konu dışı biraz ama ben Bilkent bilgisayar mühendisliği 3 sınıf öğrencisiyim tam burslu olarak okuyorum. Sizin gibi Avrupa ülkelerinde yaşamak ve çalışmak istiyorum nasıl bir yol izlemeliyim sizce
Beğendiğim bir marka fakat ülkemizde bu marka bayilerinin müşterilere yaklaşımı distribütörlüğünü yapan kurumun fiyatlandırma politikası beni bu markadan epey soğuttu. Ülkemizde bu fiyatları hak etmediğini düşünüyorum vw modellerinin
Almanya otomotiv den uzaklaşmış olmasında doğru bir iş yapıyor Sağlık da yapmış olduğu yatırımları daha başarılı buluyorum Sağlık ve tarım için yapılacak yazılım şirketleri çok itibar görecekler Çünkü asıl sorun Dünya nüfusu kontrol edilemez bir başka algı ve olgu sorunları ile çığ gibi büyümektedir
Çok güzel tespitler. Emekli yazılım geliştirici olarak yaşadığım benzer bir olayı basitçe anlatayım. Coşkun Taşdemir otomobil yazılım paketindeki bir uygulamanın yürümeyeceği belli ama 6 aylık tartışmalardan sonra iptal oldu diyor. Biz Türkiyede hiç bilmediğimiz dil ve sistemde 6 ayda bankacılık paketinin tamamını yazdık. 😄 IBM in yeşil ekranlı aptal bilgisayarlı sisteminden Microsoftun visual dilli grafik sistemine geçtik. Akşamları günde 2 saatten 2 ay visual dil eğitimi ki genelde yorgunluktan uyuklayarak geçirirdik. Sonra başla yazmaya. Aynı anda eski sisteme de destek veriyorsun, 6 ayda iş bitti renkli ekranlar açıldı. Amerikada aynı şeyi yapmışlardı aynı dönem. abd de bir bankada IBM den Microsoftun visual sistemine geçiş tam 2 yıl. Tabi mantıklısı 2 yıl. Biz ekip olarak iş bittikten sonra kafayı yedik psikologlara taşındık. Ancak 6 ayda yazan deliler varken güle oynaya 2 yılda yazanlar kaybediyorlar. Buda insanoğlunun gerçeği. Batının sömürdüğü ülkeler sayesinde obez hale gelen kafa yapısı, Asya nın çalışan insanlarına yenilecek. 2050 ye kadar süre verdim ama çok önce iş bitecek gibi.
Abi görüyorsan yanitlar misin ? Eem 2.sinif ogrencisiyim. Arduino karti aldim, hocama ne yapayim diye danistigim zaman timer ve counter konularini vs. ogrenebilirsin dedi. Senin kitabindan siparis verdim bunlar icerikte var midir ? Cok hakim değilim.
Kitapta yazım hatalari var , bazı cümleler yarım kalmış. Mesela Arduino kartı üzerindeki tanıtimda numaralandirilan parçalar aciklanamamis. Hepsi farkli numara fakat açıklamada hepsi 1 ve adları işlemcinin adı.
20 Yıl önce İstanbul'da bir resmi VW Bayisine araç bakmaya gitmiştim. Bayi park alanına o zamanlar ucuz sayılabilecek arabamla gidip park ettim. Kapıda müşterileri karşılayan kişi arabamı görünce benimle neredeyse hiç ilgilenmedi, sorduğum soruları geçiştirdi. Üstelik benden sonra lüks arabasıyla gelen bir müşteriyle çok daha ilgili olarak karşıladı ve ilgilendi. O zaman VW kibrini bizzat gördüm ve VW den soğudum. Neymiş efendim VW kendini Mercedes Audi klasına almaya çalışıyormuşmuş. Servisleri de böyle kibirli gördüm. Yedek Parçaları da astronomik fiyatlarda, yani müşterilerini parça fiyatlarıyla soyuyorlar. Biliyorum çünkü VW araçlarım oldu, bizzat tanık oldum. Ayrıca, VW araçlarını hep olması gereğinden daha pahalı olduğunu gördüm. En basit güncel aksesuarları da ilave parayla sattıklarını gördüm ki birçok başka firma bunları standart baz modellerine koyuyorlar. Araç tasarımı da son 10 yıldır son derece sıkıcı denebilecek bir tanıma uyuyor. (Araçların tek iyi tarafı motor ve kaporta sağlamlığı denebilir, Japonlar kadar motorda iyi olmasalar da.) Ayrıca, VW Beetle gibi dünyada en çok satan bir modelin üretimini durdurmaları da (güncel kasalar yapmadan) ayrı bir körlük. Neymiş az satıyormuş. MİNİ markası nasıl bu kadar farklı modelleri çıkarıyor ve üretimine aynı isimle devam ediyor peki? Kasayı değiştir, 4 kişilik yap, arazi versiyonunu, hibritini, elektriklisini üret yine de Beetle çizgisine devam et. Ama VW kibri ve paragözlüğü buna engel oluyor işte. Sonra, Türkiye de fabrika açacaklardı, mis gibi ucuz işgücü ile üretip dünyaya satacaklardı bazı modelleri. Ama Alman siyasetinin oyuncağı olursan da böyle akılsız karar verirsin ve zarar etmeye başlarsın işte. Sonra, ABD deki dizel skandalını da hiç akıllardan çıkarmayalım, yani düpedüz halkı aldattılar. ARTIK ben VW nin bir iki modeli dışında çoğu modelini o fiyatlara almam. Çin ve Japonlar varken geçmiş olsun VW. Kibrine ve paragözlüğüne yenilirsin işte böyle.
Motor sağlamlığı diyorsan woswos a hakim değilsin. Sanayiye git bakalım en çok hangi markayı seviyırlar.
@Unibjk1 Demek ki motor da pek iyi değil. Bari elektrikliye geçseler.
@@zubeyircimen6205elektrikliye gectiler ama hem gec yaptilar bide ellerine yüzlerine bulastirdilar piyasanin en kötü elektrikli araclarini üretiyorlar bide ucuk fiyata
Almanyada yasayan biri olarak deginmis oldugunuz Kibir ve paragözlülük konusunda haklisiniz AMA gercegi söylemek gerekirse bu hastalik bizim Milletimizde de coook fazlasiyla yaygin 😊
@atinelly141 Konumuz VW. Millet kıyaslaması değil. VW'nin neden bu duruma düştüğünün kendi tecrübeme göre bir tespitini yapıyorum. Ülkeleri kıyaslamıyoruz.
ww lasitk basıncı sensörünü opsiyon olarak 15 bine satmaya devam etsin
22 senedir Otomotiv'de çalışıyorum son 10 senesi yöneticilik. Firmam gereği fransızlar ile avrupanın bir çok yerinde proje yaptım. Avrupalıların çalışma felsefesi işleri düzene koyalım kafasıyla detaylandırıldıkça uçmuş kaçmış durumda. Aşırı verimsiz çalışılıyor. Çalışanlar iş tanımı dışına zerre çıkmıyor. Sürekli boş boş toplantılar yapılıyor, aksiyonlar raporlar hava da uçuşuyor masada 10 kişi var ise sadece biri aksiyonu alan kişi diğerleri yazıp yazıp duruyor. Refahın verdiği bir kibir de var. Devasa şirketlerin tek yaptığı çalışanlarına evrak doldurtmak. Yüzlerce doküman - Prosedür yaratılmış böylelikle düzeni yakalarız diye ama bence tam tersi aşırı detayda kaybolunmuş durumda. Kısaca iş yapış şekli bozulmuş buradan kolay kolay çıkacaklarını sanmıyorum. Zamanında dedelerinin yaptıkları hırsızlıklarla buraya kadar geldi avrupalılar. Afrikayı, G.Amerikayı Asya'yı bir güzel soymuşlardı şimdi o işlerin de sonuna geliyoruz yavaş yavaş. Esas sıkıntı yaratan bu ! Ucuz Rus gazı, Abd savunması ve Çin imalatı bitti bitiyor. Kendi başlarına çalışmak zorunda kalacaklar ve bu girdi maliyetleriyle bu kafayla nasıl olacak göreceğiz. Bence olmayacak. Huzursuz bir döneme girildi !!! İzlemek isteyen için yıllar önce izlediğim bir TED'i paylaşmak isterim. Yves Morieux konuşuyor izleyin ua-cam.com/video/t__NoFstCmQ/v-deo.htmlsi=GYGMlPuFv-nWsByZ
Avrupa da sizin gibi bir şekilde travmatize olup kişisel problemlerini böyle politika veya ekonomik konulara yansıtan arkadaşlara bayılıyorum. 2018 yılında Almanya nın cari işlemler fazlası 300 milyar dolarken hiçbirinizin sesi çıkmıyordu hatta alkış çekiyordunuz, son dönemlerde ki Rus propagandası, seçimler, kovid ve bilimum olay ile oluşan konjonktür ile bakıyorum hepiniz yorumcu ve analist oldunuz bu pessimist yorumlar heryerde, kısacası rüzgar nereden eserse oraya dönüyorsunuz. "Dedelerinin yaptıkları hırsızlıkla buraya geldi avrupalılar" yorumu ancak bugün liseye giden bir gencin yapabileceği çapta, tüm o lojistik ağı, okyanusu geçecek gemiyi ve 1800 ve1900lü yıllardaki bilim alanındaki gelişmeleri de mi parayla satın aldılar, bazı şeyler parayla alınmıyor ortada bir kültür oluştuğunu görmemek için sizin gibi kör veya maceraperest olmak lazım. Yves Morieux a göre fazla takılmayın işi yapın geçin gibi bir kafa ancak senin gibi boş adamların söyleyebileceği bir söz yine, Seni yönetici yapan şirketin,,, yazık kafana hocam sen yöneticiliği falan bırak bence limon falan sat hadi iyi günler.
20 yildir Amerika (Silicon Valley -San Francisco) Yazilim Muhendisiyim. E Musk elinde hazir ornek olmasina ragmen Tesla'yi basarili calisir hale getirmesi 17 yil aldi. Tesla cok iyi bir araba degil ama genede Avrupa arabalardan iyi. Amerikalilar Project Management ta aylarca kalabalik toplantilar yapmazlar. Sorunu anlamaya calisir, calismayan bir nesne varsa onu keser atar. Butun projeyi bile calisanlariyla beraber cope atabilir.
"Zamanında dedelerinin yaptıkları hırsızlıklarla buraya kadar geldi avrupalılar. Afrikayı, G.Amerikayı Asya'yı bir güzel soymuşlardı şimdi o işlerin de sonuna geliyoruz yavaş yavaş. Esas sıkıntı yaratan bu ! Ucuz Rus gazı, Abd savunması ve Çin imalatı bitti bitiyor."
Çok doğru bir tespit, bu tespitinize % 100 katılıyorum.
Çok güzel özetlemişsin. Aynı fikirdeyim Avrupa inişe geçti. Çin arabalarına uyguladıkları gümrük vergilerini kaldırsınlar birkaç marka dışında Avrupalı üretici kalmaz piyasada. Çin’le rekabet etme imkanları yok. Avrupalılar bu saatten sonra ancak turizmden ve lüks üretimden para kazanabilir.
"Refahın verdiği bir kibir var " çok güzel bir tespit,20 yıldan fazladır Avrupada yaşıyorum,sadece otomotiv değil, inşaattan yol yapımına,yemek sektöründen,bakım sektörüne her alanda bu yavaşlık, bürokrasi ve herseyin iyisini biz biliriz kibri var.
Şirketler de insanlar gibidir; doğarlar, yaşarlar ve ölürler.
Orjinali devlet olacak. Benzetme ne kadar doğrudur bilinmez.
@@Mikail-bjk Doğru gibi görünüyor. İkisi de yöneticilere ve yönetim şekline bağlı.
2010 fluence de bile bluetooth üzerinden telefon ve müzik çalma imkanı varken sahibi olduğum 2010 audi a6'da bluetooth komple yok : ) 2012den sonra zahmet edip getirdiler.
2017 yılında bluetooth ilave ücretti, almaktan vazgeçip insignia almıştım😂
Nokia battıysa batmayacak şirket yoktur
Nokia batmadı.
Battı @@Talisman-16
@@osmancopur7720 batmadi, hem hala telefon üretiyor, hem network alt yapi hizmeti veriyor. adamlar alcatel i satin aldilar büyümek icin
@@osmancopur7720 Batmadi arastir, ogren....
Batmadi ben nokia da calisiyorum sadece telefon ile ilgi head quarter satildi microsoft a
Aynen ben de bir ay kadar önce id5 kiraladım, araç navigasyon arayüzü inanılmaz kötü insan hayret ediyor hiç mi basitlik konusunda kafa yorulmamış diye.
05:00 direk atlayın... konuya halen giremedi
VW’nin bu saatten sonra toparlaması zor mecbur küçülecek ayrıca Stellantis grubu da küçülecek bazı alt markaları belki de kalkacak. Batarya teknolojileri ve hammadde açısından da Çin liderliği aldı, Avrupalı markalar öyle kaliteli arabaları o kadar ucuza üretemez.
Güzel bir video olmuş, bu tarz içeriklerin devamını bekliyoruz hocam🙋♂️
Güçlü olan değil adaptasyonu iyi olan ayakta kalıyor. Rahmetli charles darwin reisin teorisi her daim işliyor.
cevap çok basit yıllarca miras yediler hiç bir şey yapmadılar aynı dizayn ve boş kasaları çok pahalıya sattılar nasılsa rakipleri yoktu yada hiç olmayacağını düşündüler müşterileri kandırdılar dikkate almadılar ama artık yolun sonu geldi satamıyorlar eskiden bir klima hatta teyp hatta otomatik cam açma bile opsiyonel extra bedelle satın alınıyordu güvenlik donanımlarını saymıyorum bile şimdi öyle mi çin den her türlü donanımları var üstelik daha ucuz sadece fiyatları değil bunun birde bakım parçaları bir de bunları ekleyin bakalım birde rusyadan ucuz gaz da gelmiyor maliyetler iyice şişti tabi bence oh olmuş daha da beter olsunlar derim
Almanyanın durumunu anlamak için vw'nin ne zaman kurulduğuna bakmak lazım. Ülke açlık içinde başında bir diktatör var. Dünya ekonomisinin %70 kısmı tarım ama senin öyle bir şansın yok. Geleceğin enerji kaynağı fosil yakıtlar bulunmuş ama dünya savaşları sonrasında elin boş. Elinde tek bir şans var. Dünya almancadan geçen otobanlar, köprüler, tüneller yapıp şehirlerin arasındaki mesafeyi azaltacaksın. Ayrıca bu petrolü kullanacak verimli araçlar yapıp dünyaya satacaksın.Peki biz niye bunları yapmadık? Çünkü o sırada biz şimdiki almanyaydık.Hala tarımdan çok güzel para geliyordu.Çünkü makinalar devreye girmediğinden güç dediğin şey insan gücüydü onun da yakıtı bizdeydi.Bu sanayi adımları çok büyük paralar çok uzun zaman istiyordu. Tarım kolay ek yere bir kaç aya hasatı veriyor.Yılda bir kaç kere hasatı göndersen yetiyor.Oysa sanayide sana hergün dünyanın dört bir tarafından mal gelecek işleyip göndereceksin.Sen bırak köy enstütüsünü istersen oraya oxford aç insanlara bu verimli altyapıyı vermezsan insanlar okulu bitirir bakat benim ülkem verimli bir şeykilde bir otomobil uçak üretebiliyor mu yoksa atlar trene bir hitler zamanı açılan fabrikaya gider çalışır. Yıllar sonrada geçmişin yatırımlarının refahından bahseder. Şu an diktatörlüğe yakım bir rejime sahip çoğu uygulamayı çine sokmayan otomobil hamlesi süpriz mi?Bizim onuncu yıl marşımızda refahtan demokrasiden bahsetmez egemenlikten nuri demirağı sıfırdan türkiyenin en zengini yaptığımız demiryollarından bahseder.Sonra da ilk uçaklarımızı yaptı.Sonra inönü dönemi marshall truman yardımları hibe uçaklar verdiler.İnönü zaten bir tarafından anladığı devletçilikle özel sektöre düşman.Halbuki o zamandan kalma şirketlerin hepsi özel şirket. THK bünyesindeki polonyadan kaçmış mühendisler savaş bitince amerikaya kaçmış.Ellerimiz bomboş.Biz yine batının bahçıvanı olmuşuz.Atatürkün bütün çabaları onu bir tarafından anlayanlar tarafından çöpe gitmiş.Atatürk zamanında açılmış bir köy enstütüsü yok.Zaten projenin mimarı da Atatürkün inönüyü kovduktan sonra ülkenin başına geçirdiği önce iş bankasıı kuran sonra ekonomi bakanlığmızı yapan en son da başbakan olan celal bayarın eğitim bakanı yaptığı hasan ali yücel. Ama işte Atatürkün planı orada sanayi üretimi yapmak.Çünkü traktörün gelişiyle köylerde tarımla uğraşacak insana ihtiyaç kalmayacak.Bu yüzden önce onların eline üretebilecekleri yüksek katma değerli ürünler vermek istiyor.Bu dönemde nazım hikmet tepkili Atatürk devrimlerine burjuva devrimi işçiyi köylüyü eziyor diyor.Gerçekten de o sırada şu anki vizyonunuzla baktığınızda öyle. Atatürk son osmanlı padişahlarının kaldığı dolmabahçe "SARAY"ında kalıyor.Savanora dünyanın en pahalı yatı.Nuri demirağ onun zamanında türkiyenin en zengini oluyor.Nazıma 11 kere dava açılıyor hapisten çıkamıyor.Bugün chp'nin en çok oy aldığı dersimde yüksek vergilerden isyan başlatıyorlar.Sabiha gökçen yukardan müdahale ediyor. İsyan Atatürk ölüp kovduğu inönü geri gelene kadar devam ediyor. O köy enstütülerini açıyor ama elinde orda üretecek ürün kalmamış.Biz orda tanesi 100 milyon dolar kaan'ın parçasını üretecekken gidip 4 bin yıllık at arabası tekerleği süt kaynatacak kazan üretmişiz.Tabi dünyadaki tarım ekonomisi %70'den %3'e düşünce cari açık verip durmuşuz. bir de üstüne 7 şiddetinde depreme dayanıklı evlerde oturmanın getirdiği pahalılık da binince o almanyanın ilk baştaki haline biz düşmüşüz.Ama bu sefer de biz yeni başlayan dalgaların peşine düştük. Artık dünyada tanklar değil otonom insansız kara hava deniz araçları kullanılacak.Almanyanı o zaman yaptığı fosil yakıt motorlar çok değerliydi ama bugün artık değer onun içindeki çamaşır motorundan hallice motor değil yazılım. Siz tesla ne güzel düşük zekaya sahip eğitimsiz bir insanın yaptığı otonom sürüşü yaptı diyorsunuz biz bilmem kaç yılda yetişen ses hızında uçan it dalaşı yapan uçağın pilotunu otonom yapıyoruz.Ama işte nasıl almanlar o motoru ilk yaptıklarında o refah gelmedi hala türk topraklarında tarımla uğraşmak daha çok refah veriyordu şimdi de aynısı burda geçerli.Almanya geçmişte yaptığı tanklarla araba motorlarıyla iyi kazanan yaşlı bir mühendis.Ama bir süre sonra bunların hepsi gidecek.Ve iyi para kazandığında bu işlere bulaşmaya hiç niyeti yok.Tam tersi türkiye başkalarının angaryalarını yapmayı bırakıp mühendislik okumak için okula giden bir işçi. Haliyle maaşı olmadığından durumu bir işçiden de babası mühendis bir öğrenciden de bir mühendisten de kötü. Diyorlar ya almanlar türkleri kıskanıyor.Akıllı olanları öyle. Cahiller varlığa kanarlar giderler zaten değeri artmış şeylerin peşinden koşan onlara yatırım yapar.Gider kripto yıllardır çok arttı diye alır.Halbuki akıllı insan gider gelecekte değeri artacak olana yatırım yapar. Belki sen aselsanda mühendislik yapacağına gidip alman mühendise hizmetçilik yapsan daha çok kazanırsın ama işte o mühendis ölecek. Biz hürkuş, hürjet, kaan, kızılelma, anka3, akıncı, aksungur, tb3, tb2, atak2 motorlarıyla beraber yapıp dünyaya satmaya başladığımızda çok şey değişecek. Bugün fransa elektirğinin büyük kısmını afrikadan çaldığı uranyumdan üretiyor.Eskiden güç insan gücüyken köle olarak kullanırlardı şimdi kaynaklarını çalıyorlar.Orada büyük zenginlik var ama insanlar aç. Nijer buna itiraz etti.Üzerlerine teröristlerini saldılar.Biz ihalar sattık kurtuldular.Bunun üzerine nijeryadan gelen elektirklierini kestiler.Biz nijeryaya da atak sattık. Şu an biz ve çin avrupa ülkelerini oradan kovuyor.Bu ucuz hammadde enerji erişimlerini kesiyor.Fransa o ucuz arabaları başkasından çaldığı bedava enerjiyle üretiyordu.Dikkat ettiyseniz ukrayna krizinde sarı yeleklilerin sesi çıkmıyordu.Çünkü onların enerji kaynağı farklı.Bu onların işine geldi.Biz barıştırıdığımızda aralarını bozanlardan biri de avrupaya pahalı kaza satmaya çalışnalar gibi onlardı. Almanlar tam gerizekalı arkadaşlar. Gezi aynı biz kerkük musul petrolünü almaya çalışırken çıkarılan şeyh said isyanı gibi ortadoğu gazının üzerimizden avrupaya geçişini engellemek üzere çıkarıldı. Geziden sonra avrupa türkiye arası açıldı. Bu klasik yaptıkları iş. Rusya ile enerji anlaşması yapacağız gidiyorlar fetöcü polise rus büyükelçiyi öldürtüyorlar. iran ile anlaşma yapacağız geliyor 5 mossad ajanı uğur mumcuyu öldürüp suçu irana atıyor heyet eli boş dönüyor. mısıdan gaz gelecek mısırda darbe yapıyorlar. kıbrısa üsler açıyorlar.küdüse büyükelçilik.Ukraynayı natoya alacağız diyorlar.Dünyayı provakasyonla yönetiyorlar. Sovyetler hiç bir komşu ülkenin natoya girmeme şartıyla dağılmıştı.Rusyanın bu hamleyi yapacağını çok iyi biliyorlardı.Şimdi almanyaya pahalı gazlarını satıyorlar. hem üretimi kendi üzerlerine çektiler hem de avrupayı soyuyorlar. Bu saaten sonra artık ellerinden ucuz uranyum gittiğinde nükleer santralleri almak da kurtarmaz.
Mantıkla değil kızgınlıkla yazılmış nefret dolu şeyler yazmışsınız.
@@muratkolay9379 sadece çin çok ucuza üretiyor. Ve sürekli yeniliyor. Piyasaya hakim olurlarsa tekel olurlarsa onlarda ve veya diğerleri gibi kurdukları düzenden maks fayda elde etmeye çalışır. Farkları yok.
@@Kanguristan show roma gittiğinizde sizinle ilgilenmeyenler olduğu sürece böyle unutmayın ilk arabamı 1998 yılında wv den almıştım ama servislerden bu tür duyarsızlıklardan sonra soğudum en 2016 yılında tekrar araba bakmaya gittiğimde böyle duyarsız kaldılar ve sonuç malum
@@muratkolay9379 tamam hepimiz cherry alalım yarın :D
Aslında hiç bir şey olmuyor 1. kar oranı düştüğü için 2. Avrupa'daki vergi oranı ve işci maliyeti yükseldiği 3. Üretim maliyeti 4. En önemlisi çindeki pazarın düşmesi ( çin pazarı neredeyse bütün satışın yarısı) 5. Ham madede çine bağımlılık oranı çok yüksek boyuta çıkması çünkü çin elektrikli araç için Ham maddesinin neredeyse yüzde 90 oranı ile dünya Çine bağımlı düşünün Avrupa nüfusu 450 milyon çindeki araç sayısı 510 milyon çin sadece kendi iç pazarına araç üretimi yapsa en az 20 yıl üretim yapması gerek ve bu pazarın şuan neredeyse yarısını Avrupa araçları ile sağlanıyor ve çin işi çok ileri götürdüki Avrupa pazarı çökmek üzere woswagen bunun için çin pazarını kaybetmemek için çin yerine almayayı seçti .
Mühendislerin bu şekilde verimli olanlarına hayranım tebrikler
Üstad 20 dk konuşmaya gerek yok maliyetleri kısamıyorlar en büyük gider kalemi de personel gideri. Güçlü sendikalaşma sebebiyle avrupa, çin ve diğer asya ülkeleriyle baş edemiyor.
Hayır öyle değil Rusya Ukrayna savaşı ile ucuz enerji ve hammade alamıyorlar. Bunların fiyatı 3 kat arttı ve maliyetler aşırı yükseldi.
Kral seni bu videoyla tanımış oldum harika bir içerik teşekkürler.
Yorumları okuyan genç arkadaşlar, unutmayın Nokia ilk dokunmatik ekranlı telefonu piyasaya süren firma olmasına rağmen ilk gerçek klavyeli telefonu üreten firma olmasına rağmen cep telefonlarının arayüz ve uygulama kısımlarında yaşanan değişimi gerçekten anlayamadılar ve sonrasında da dönüşmek için pek bir çaba sarf etmediler. Ve bir efsane çok hızlı bir şekilde yok oldu.
Tespit ve yorumunuz gayet ilginç ve başarılı.Ve de akıcı. Asla sıkıcı değil. Devam ediniz aynı tarzda.
Güzel bir analiz olmuş hocam, teşekkürler. Kolaylıklar dilerim.
Teknolojide avrupa Çin'in gerisinde kaldi enerji fiyatlari avrupada Çin'e göre üç kat fazla bir cok ürünü avrupa üretmiyor mesela 1980 yillarda almanyada 100 mark olan bir kot pantolon Çin'de ilk ürettiği yillarda 10 mark fiyata satılıyordu Almanya'nın çöküşü 1990 da başlamış oldu
80'li yillarda kot kumasi Kayseri'den dünya pazarlarina ulasirdi, bilginize...
Fabrikalar giderek Çin de taşındıkça , ingilizce yabancı dil yerine Çince öğrenmek daha makbul ve geçerli olacaktır...
Muhtemelen 5 yıl sonra dil bilmek diye bir şey kalmayacak. Tamamen anlık sesli çevirilere geçmiş olacağız.
@@Miracle-uc6es dilin %99'u konuşmak için değildir!
Sanmıyorum markalarında işletim sistemlerinde bile çince kullanmıyorlar.İngilzice artık evrensel bir dil oldu. Dünyadan konuşulan ingilizcenin de ingiltereyle çok bir alakası kalmadı.İngilitereye gidip onların aksanından konuşmasından kimse bir şey anlamıyor.
Ne içindir ? @@biran44r
Çinlilerin çoğu İngilizce biliyor zaten. Bilmeyenler de öğrenecek. 😉
Tebrik ediyorum, niçin mütevazı olduğunuzu ifade ettiğiniz için.. insan kalitesi bütün markaların zirvesi,sizi takibe aldım, Elazığ'dan selamlar
Başta dediğin gibi UA-cam algoritması videonu bana ilk sıradan önerdi.
VW bakış açın çok doğru noktada, sorun bir yıl öncesinde değil çok daha önceden başlıyor. Yöneticil ekibin vizyonsuz oluşu böyle bir firmayı bile 5 yılda batırır.
Sevdim seni. Tebrik ederim
2024 başında taigo aldım. Araçtan çok memnunum ancak navigasyon kısmı aldığım günden bu yana çalışmıyor. Güncelleme yapılması için aracı 3 gün servise bırakmam gerekiyormuş randevu almam gerekiyormuş muş muş muş. Hala randevu almadım. Telefonumun navigasyonunu kullanıyorum. Volkswagenden vazgeçer miyim hayır çünkü çift şansımanlı sistemi muhteşem.
Bu yorumu yazmamdan 2 hafta sonra taigomun şanzıman sistemi error verdi. İstanbul trafiğinde 2 saat dur kalk yaparken araca yanık kokusu doldu ve ekranda yazı çıktı arabayı durdurun diye. Frenler tutmamaya başladı. Yol yardımını aradım dsg şansımandan kaynaklı olabilir böyle şeyler dedi. Ben kabul etmiyorum 2024 model volkswagende böyle birşey olamaz olmamalı. Almanyaya kadar yazdım konuyu. Üretim hatalı araçları türkiyeye kakalamasınlar. Artık arabamdan korkuyorum!
@@aysegul6584 Sırf DSG yüzünden zamanında Passattan vazgeçip Civic almıştık. Daha düşük segment olmasına rağmen Japon arabalarının kolay kolay arıza vermemesi çok önemli bir kriter oldu. Yarış yapmıyoruz sonuçta.
Kardeşim seni ilk defa izledim. Benim oğlumda yazılım mühendisi Estonya da çalışıyor.
Volkswagenin içinde bulunduğu durumun en önemli sebeplerinden birinin de pahalı enerji olduğundan hiç bahsetmemiştin.
İstanbul dan saygılar.
Tesla da Almanya da arabalar üretiyor. VW nin içindeki krizi bence iyi anlatmiş. Çinde hizli düşen kar orani ile Almanyadaki enerji fiyatlarinin alakasi yok.
Wolksvagen var olan araçlarına yedek parça satsa 20sene daha ayakta kalır
Hocam, endişeliyiz. Manisa fabrikası olsaydı maliyeti düşebilirdi. Tüh BYD konuyor
Yok birde demezler mi taşımacılığında dhl yapacak. Bırakında onu yapalım bari. Yoook bizim firmalar taşıyacak. No fabrika, no taşımacılık.
BYD de kazığı sapladı millete. BYD bu fiyatlarla araç satamaz Türkiye’de.
Hocam haddime değildir tavsiye vermek ama bence teknoloji ve gömülü yazılım üzerine haber yayını yapmak için bence haftada birgün bile olsa yeterli olur. UA-cam verilen teknik bilgileri algoritma yukarıya taşımıyor aransa dahi bulmak zorlaşıyor Ama haber kanallarında yayınlanan teknoloji haberine göre algoritma çok daha aktif çalışıyor.
Hocam 4.19’da kapattım. 5 dakika giriş yaptınız.
Maalesef sonuna kadar izlememe rağmen dediğinize katılıyorum. Direk konuyu giriş, gelişme ve sonuç şeklinde anlatmak ( ki bunu ortaokulda öğretiyorlar ) varken, uzatmak cidden çok sıkıcı.
Nokia ve Kodak ın batış hikayesine benziyor. İyi çalışmalar...
Kodak en iyi örneklerden biri otomotivden örnek verecek olursak saab scanıa çok iyi bir ornek
Abi ilk kez izledim çok sevdim verdiğin bilgiler için teşekkür ederim yorumlayışın yaklaşımın çok güzeldi yazılımcı olarak yorumun çok değerli çekebilirsen çok güzel olur twitterdanda takibe alıyorum sevgiler saygılarımla 👋
Anında abone oldum. Analitik düşünen mühendise can kurban.
Ben de Türkiyede gömülü sistem yazılımcılığı yapıyorum. Makina imalatçı arkadaşların gösterdiği basiretsiz davranışların Avrupada da olması üzücü. Sizin değerlendirmenize güvenirim. Çünkü gömülü yazılımcıları aktif imalatın ruhuna tamamen hakim olan ve olmak ZORUNDA olan insanlardır. Bu sebeple görüşleri alınmalıdır.
Avrupa hayranlığı bitmeli artık sanki
Hocam güzel video olmuş, böyle güncel teknolojik alanda ki gelişmeleri değerlendirdiğin videolar haftalık olarak güzel olur. Ağızına sağlık
Selamlar coşkun bey, yorumlarınız mükemmel❤ bir teknisyen olarak tebrik ederim, devamını beklerim❤❤ saygilar
Paylasimiz gayet aciklayici ve anlasilir.Böyle paylasimlarinizin devamini beklerim.
Şu ana kadar izlediğim en güzel video 👏🏻👏🏻👏🏻
Mükemmel analiz. Ağzınıza sağlık 🎉
İlk cümlede yaptığınız tahmini tespit doğru; evet algoritmanın abone dışındaki kişisi olarak düştünüz önüme ve izledim sizi. Ve abone oldum. Kendinizi tanıtmanız isabetliydi...
Dediklerinize katılıyorum, şirketler çok büyük olduklarında yenilikçi. Mütevazi, ulaşılabilir ve insan doğasınin gerekliliklerine odaklanmayı kacirabiliyorlar. Yazılımı ve elektrikli araçlara odaklanmayı kaçırdı çoğu büyük firma. Hatta Toyota dahi aynı durumda. Ancak VW daha hantal ve çok büyük firma olduğu için dönüşüm öyle kolay değil. Küçülmekten başka çareleri yok. Ve doğuştan elektrikli ve yazılıma hız verirlerse belki kurtulabilirler. Ancak bu bizim umrumuzda değil çünkü tüketici kendi çıkarını gözeten firmalara yönelir sonuçta.
Video tesadüfen karşıma çıktı. İyi gözlemleme ve güzel tespitler.
Halkın Otomobili artık ulaşılamaz oldu artı kronik sorunlar ,Türkiyede sanayi esnafı bunlar sayesinde para kazanıyor 2 adet golf aldım hep bir arıza kroniği beni bıktırdı
Tok kapı sesine kanıp alanlardan mısın😂
Sizin gibi değerli mühendislerin çalışmalarını Türkiye'de yapmasını diliyorum. Çalışmalarınızda başarılar dilerim, değerli dikirketiniz için teşekkür ederim.
Sizi yeni takip etmeye başladım ve çok memnun kaldım. Nvidia ile ilgili video çok ilgimi çeker doğrusu...
Abi selam valksvagen rivian ortakligini nasil degerlendiriyorsunuz ?
Birde Nio battery swaping hakkinda ne dusunuyorsunuz
Tessekurler
Coşkun abi tamda başta bahsettiğin durum ile bu video karşıma çıktı ve sana abone oldum. Bu tarz videolar bence çok hoş. Birde abi video da bazı yerlerde bir hızlanma var bunu belirtmek istedim.
Otomobil üreticileri için kalite, sorunsuz ve ekonomik araç, güvenilirlik, araştırma ve geliştirmeye önem vermek, kaliteli/ kolay servis kolaylığı ve aracın fiyatı en önemli faktörler. Bu faktörlere önem veren üreticiler hayatta kalacaktır !!!?
En başta artık avrupanın ucuz enerjiye kavuşması bir hayal.Avrupanın yükselişi petrolün nükleer enerjinin devreye girmesiyle oldu. Eskiden güç insanken insanları köle olarak kullanırlardı. sonra güç makinalar oldu uzaktan o yüksek konsantre yakıtları getirip kullanmaya başladılar. Ama işte artık ellerindne alındı. Yenilenebilir enerji konusunda çok zayıflar.Güç kaybettikçe afrika bizden savunma sanayi ürünleri alıyor fransa gibi ülkelere ben artık sana kendimi sömürtmeyeceğim diyor.nijer nijerya'daki olumlı sonuçlar görüldükçe siparişler artıyor. tb2'lerden gelen parayla akıncı oradan gelen parayla kızılelam anka3 kaan yapıp artık onların da elinde olmayan sistemlerle onları oradan atıyoruz.Haliyle sen ellerinden dünyadan çaldıkları petrolü uranyumu alınca ülkeye dışarıdan para giremediğinden ne öyle yüksek maaş alan insanlar ne verdikleri kaliteli hizmet kalır.Onların marifeti kılıfına uydurup dünyayı sömürmekti.Biri önlemeye çalışınca da bakın ben değil onun yüzünden diyorlar. bugün dünyadaki kahve pazarı 400 milyar dolar.Kahveyi üreten afrika bundna 4 milyar dolar kazanıyor. Konuyla hiç alakasın almanya 10 milyar dolar kazanıyor. Her yerde araya girmişler. Ne biz ucuz hammadeye erişebiliyoruz ne üreten parasını kazanabiliyor.Petrolün 30-40 yıl ömrü daha olsa da bunlar çıkarışması çok maliyetli kuyular.Gün geçtikçe yerin altından gelen enerjiyle bir yere gelenler silinip gidecek. O bol yağışa bağlı üretilen selüloza bağlı üretilen et süt ürünleirini bile saklamak için enerji gerektiğinden çok sıkıntılar çıkacak.Salery kelimesi salt yani tuzdan gelir. Çünkü eti uzun süre saklamak için tuza yatırırlarmış. o yüzden maaşları tuz olarak alırlarmış. Aynı şekilde uzun süre dayansın diye baharatlara sararlarmış.Bu baharat yolunun olayı o.
Tamda değindiğiniz noktada (UA-cam algoritma) videonuz önüme düştü.
Bu tarz içeriklerinizi severek izliyorum.👍
Bu paylaşımınızı beğendim devamı gelsin.
Vosvos Manisa'daki fabrikayı açacaktı kendisi çok iyi bir fırsat gelmişti bu onu kurtarır mıydı kurtarmaya bilirdi Volkswagen'in Türkiye'den beş kuruş yatırımı yok Türkiye yatırım yapmayan firma olmasa da olur
Hocam vw 2024 araçlarında yazılım sorunları var Türkiyede almanyada son durum nedir
Araçlar artık mekanik arızadan önce elektronik/yazılım arızaları veriyor gibi genelde.
Videonuz çok samimi ve ilgi çekici olmuş. Bu değerli bilgiler için teşekkürler. Yalnız naçizane fikrim. Direk konuya girmeniz ve çok fazla genel açıklama yapmamanız çünkü gereksiz uzayabiliyor o zaman. Teşekkürler başarınızın devamını dilerim.
Ustacigim cok samimi bir şekilde ortaya koymuşsun sorunu. Başarılar
Çok güzel samimi ve anlasilir .boyle devam et
Hocam sen yıllarını yazılıma verdin bende mekaniğe, çin araçları parçayı seri üretim basar, alt gruptan üste kadar aynısını takar. Avrupalı üretici bunu yapmaz örneğin vw de polo ile passatın yağ kapağı bile farklıdır. Şimdi hal böyle olunca çin piyasası ile ekonomik rekabet zordur ama kalite avrupalı markalarda bariz yüksektir. Şimdi piyasada oluşan çin balonunu en az 5-7 sene deneyimleyip öyle karar vermek gerek diye düşünüyorum.
Bugünden 4 sene sonra bile belli olur icabında , araç 100bin bandına gelmeden bile kendini ele verebilir. Bir de anladığım görebildiğim kadarıyla ; Türkiye özelinde , Vw servisinde maddi gücün varsa uygun bir zaman periyodunda çözüm üretiyorlar. Lakin Çinli markaların servislerinde paranız olsa bile çözüm üretemiyorlar. Aylarca parça bekleme sıkıntısı duyuyoruz sağdan soldan...
Alman mühendisliği belirli parçaların belirli zamanlarda tamir edilemeyecek şekilde ürün üretmesine bağlı. Farklı modele farklı parça kullanması seni sevdiğinden değil farklı fiyat politikalarından. Troc var bizde motor şanzıman ve süspansiyon sistemi tiguanla aynı. Arabada gram mühendislik yok. Kopyala yapıştır. Araç öyle özensiz yapılmış ki kalas gibi süspansiyon, gaza dokununca pati çeken ön tekerler! Serviste asgari ücretle çalışan elemanı bile kibir abidesi. Havalara bakınca sanki wv sahibi.
@@zamannruhu6352 Evet haklsın, vw çok ara modele girdi neden ortadoğu pazarına hitap için esas modellerinden şaşmamak lazım. Passat Golf Tiguan daki özen malesef ara modellerde pek yok👍🏼
15:11 Bunun bir benzerini KODAK firmai yasadi gecmste. Kibrine yenildi digital fotograf makinalarina yonelmedi. 8-10 yil sonra yoneldiler ama gec kalmis oldular. Fotografcilik konusunda pazarin %95 ine hakim olan firma tam 40 yil sonra iflas bayragini cekmis.
Çok güzel bir video olmuş. Ağzınıza sağlık
Hocam konudan alakasız STM32 Bootloader dersleri çekmeyi düşünürmüsünüz acaba? Biliyorum bu tarz soruları çok sevmezsiniz, biliyorum internette bolca kaynak var ama hocam sizin anlatımınız ile bir olmuyor insan o eski zamanlardaki gibi teknik videolarınızı özlüyor valla
Emirhan bootloader konusuna kadar geldiysen artık birinin sana anlatmasına gerek kalmamıştır ya da ticari proje yapıyorsundur. O zaman konu artık “danışmanlık” almaya gelmiştir :)
@@coskuntasdemirUA-cam Aynen hocam çok doğru bir tespit :D Teşekkür ederim
Trendleri anlamak için takip etmeye başladım. Çalışmalarınızda muvaffakiyet dilerim
Emeğine, yüreğine sağlık... Teşekkürler 🙏🏻
Bende şunu anlamıyorum bayiye gittiğiniz de 1 ay veya 2 ay sonra gün veriyorlar. Peki nasıl oluyorda yok satan bir marka batıyor
keşke videonun başında özet geçip sonra sohbet etseydiniz
Avrupa nın elektrikli araba tuzağına düşmesi ve Çin in bu kadar güçlü üretim yapıp Çin pazarında Avrupa nın artık araba satamaması.
twitterdan tanıyordum sizi, dediğiniz gibi videonuz yutub algoritması sayesinde önüme düştü.
geçen yaz servisi arka teker fren vidalarından birini takmayınca yolda giderken tekere sürtmeye başladı.
Otomobil lüks olmamali artik bak çin nasil ele gecircek nerdeyse sektörü almanya 50 bin euro ya satsin biz Bulgaristan da 25 bin levaya byd aldik bir sürü kamerasi var ve otomatik
Hocam ilk kez seni izledim. İçeriğin yaptığın çıkarımlar cok beğendim. Umarim belirli araliklarla vrupadaki sosyo ekonomik ve is hayati dunyasini bize aktarirsin.
2019 2023 yillari arasinda ben de almanyada calistim. Is kulturune dair soylediklerinin coguna sahit oldum. O kadar verimsiz surecleri var ki inanamadim. Tamamiyle gecmisten gelen mirasi yediklerini dusunuyorum. Bu halleriyle yeni doneme ayak uydurmalari cok zor.
İnternetten takip ettiğim kadarıyla araç işi resmen cep telefonu işine döndü çin araçlarını takip edince daha yeni modeli yeni piyasaya sürülmüşken peşinden daha gelişmişi çıkıyor yetişilmiyor artık.araçlardan bu saatten sonra kâr etme işi bitti.üst modeli geliyor nerdeyse eski modelden daha ucuza veya kafa kafaya .birde bataryaların ömrü ve pahalı oluşundan dolayı çok fiyat düşecek,örneğin bir aracın batarya ömrü ve garantisi 10 yıl diyelim 5 yıl kullandım satarım diye düşündüğünde alıcıda bataryanın çok az ömrü kaldı masraf açacak diye ölü fiyattan alır veya hiç riske girmez almaz çöp olur.
Yok insanlar bu pilleri cep telefonu pili gibi düşünüyor ama değil.Cep telefonlarında odaklanılan şey haifi küçük bir pille çok enerji üretmek çünkü senin taşıdığın bir cihaz. Zaten pili dayansa bile teknolojisi eskidiiğinden pili çok verimsiz kullanıyorlar.Oysa sen onun ısı kontrolünü güzel bir sistemle yaparsan çok uzun verimli çalışıyor. 10 yıl sonra kapasitesi %80'e düşecek.Ama zaten gelecekte araçların menzilleri çok kısalacak. Çok fazla şarj istasyonu hızlı şarj olacak.Kimse yılda bir kere gerekir diye şehirde bir ay yetecek pilin ağırlığı parasıyla uğraşmayacak. Hatırılayın ilk cep telefonları çıktığında pili kaç gün gider diye konuşuyorduk.Şu an bir gün zor gidiyor ama en son dikkat ettiğimiz şeyi. Çünkü her yerde çok hızlı şarj edebiliyoruz.ilk çıktıklarında bir takardık sabaha kadar şarj olurdu. insan arada bir gerekir diye bir ay yetecek suyu şehirde yürürken yanında taşır mı? yolda durursun uzun yol gidecğein zaman alırsın suyunu geçersin.Bunun yanında bu %80 kalan pil de çöp olmayacak şirketler onu alıp ağırlığın problem olmadığı şarj istasyonlarında güneş panellerinde kullanacak.Sen araca mesela %20 ek pil taksan ağırlık artar ama oralarda problem değil.Yani çöp olmuyor.Bu yüzden biraz fark vereceksin sana yeni teknoloji pil takacaklar.Togg fabrikasıyla beraber hemen yanına yerli pil üretim tesisinin de kurduk.
Emeğine sağlık kardeşim 👏👏👏👏
Golf 8 in sorunlu bilgi eğlence sistem yazılımını sizler yazdınız yani. 😅
Bana kalirsa yazılımdan daha çok fiyatlarda sorun var, almanya veya batı otomobılleri aşırı pahalı Çİn veya uzakdoğu arabalarına göre. Öte yandan çoğu ülke şu an araba üretmeye başladı, iç pazarları için çok düşük fiyatlara satıyorlar, parça problemi ve teknisyen problemleri de olmuyor. 40-50 bine Alman arabası niye alayım ki 10-15 bine çok güzel Çin arabası dururken. Telefon işinde de aynı durum değil mi, 400-500 dolara Samsung veya 1000 dolara Iphone alacağıma 200 dolara Xıaomı, Huawei Motorola alırım daha iyi.
Bir bluetooth da müzik çalma özelliğini bile sunmakta geç kalan volkswagen'in batacağı aşikardı ben bile bunu biliyorsam kendileri kibirden dolayı bunu görmezden geldi ve kaçırılmaz sona yaklaştı ülkemde bile artık Volkswagen eskisi gibi satılmıyor
Aynen 2014 polom vardı cep telefondan bağlantılı bluetooth özelliği yok opsiyondu katlanabilir ayna geri dönüş kamerası yağmur far park sensörü bile yoktu şu an bile yıllar önceki teknolojileri yeniymiş gibi sunuyor vw grubu (vag grubu) vw nokia gibi olacak gibi dsg şanzıman yüzünden kara lekeli abd de Avrupa ve Türkiyede
Film gibi ya canlı canlı izliyoruz şu hayatı geçişi görenler göremeyenler..
Toog ile ilgili ne dersin üstad
......aslında, bir aksesuar gibi olan yazılımın, artık işin ana merkezine oturuyor olması. bütün olay bu cümlede gizli.
Emeğine teşekkürler güzel yorumladın.
Yaptığınız genel bir bakış açısıyla yorumlamak. Mühendis aynı zamanda sayılarla da konuşur. Söylediklerinizden VW ilgili herhangi bir sonuç çıkarmak mümkün değil. Başlıkta kullandığınız marka ismi sanki videonun ilgi görüp izlenmesi için konulmuş.
Seni Yeniden görmek güzel abi
Doğru tespitler ve gayet doğasına uygun normal bir süreç. Arkadaş da demiş imparatorluklar gibi diye. Bencede inanılmaz büyüdüler artık hantal oldular ve artık parcalanacaklar. Ama illaki yeni firmalarda dogacaktir.
Türkiyede olduğumuzu unutmayalım. Ben servise aracımı bakıma götürdüm çıktım aracıma sabotaj yapılmış aracım bozuldu. Bilirkişi çağırdım sandık motor masrafı çıktı. Servisi mahkemeye verdim ve mahkeme en az 1 sene sürüyor. Bu aşamada aracımı kullanabilmek için sıfır sandık motor parası harcayıp aracımın serviste de en az 1 ay kalması lazım. O nedenle en ucuz arabayı almalıyımki bu durumda 1 yıl daha arabasız kalmayayım ya da aracımı değeri düşük olarak satmak zorunda kalmamalıyım. Artı olarak 1 araba parası ötv vermemek için 5 kişilik %4 ötvli DFSK porter 2 pick up almak en mantıklı seçim bu ülke için. önler mcpherson suv gibi konforlu bb
Güzel video olmuş, teşekkürler
Ek olarak vw nin çindeki üretim yatırımları var. Oradaki verim ( düşük maliyet ) Almanya daki maliyetlere göre çok düşük. Almanya da fabrika kapatıp parçaların yada arabaların bir kısmının çinden gelmesi firma için daha karlı.
Bu yatırımlar batının bir tuzağı. 99 depremi sonrası türkiye çok ciddi bir ekonomik sıkıntı yaşadı. o sıradan ülkenin başında kendi arabasına binen kendi evinde kalan ecevit sezer vardı.hiç mülteci yoktu.Ama 25 banka battı. 80 dolar asgari ücreti ödeyemedik. Çünkü ekonomimiz 140 milyar dolardı.O sırada ekonomimiz şimdiki gibi 1.1 trilyon dolar olduğunda ancak nüfusumuza göre afrikadaki açlarla almanyadakiler arasında ortalama bir yerde olurduk.Ama işte dünya ortalamasının 7 şiddetinde depreme dayanıklı evde yaşamak gibi bir derdi yok. Bizim o sırada oturduğumuz deniz kumundan evlerin m2 fiyatı 150 dolarmış.Oysa biz örnek gösterdikleri tokyodakiler 15 bin dolar.Dünyanın en mütevazi ama pahalı evlerinde oturuyorlar.Haliye bu evler devreye girdikçe pahalılanıyorsun.Bunu karşılamanın tek yolu da ekonomini büyütmek. İyi de sermaye lazım deneyim lazım.Bu yüzden biz ilk başta batılı şirketlere ülkemizi açtık.Gelin bölgesel lojistik altyapımızı kullanın dedik.Hazır ürünleriyle geldiler. Sermayeleriyle fabrikalar açtılar orada işçilerimiz çalıştı. holdinler açtılar orada üniverste mezunlarımız çalıştı.Mağazalar açtılar orada da lise mezunları.ülkemizden bölgesel ihracat yaptıklarından buralarda çalışan insanlar maaşlarının ciddi kısmını yurt dışından kazanmaya başladı.Haliyle gidip esnafa memura onların üzerinden döviz aktı.Ama tabi batı bunu hayrına yapar mı? Bu işte bir tuzak var. Bir süre sonra fabrikalarda robotlar çalışıyor.Holdinglerde yazılımlar.Mağazaların da internet sitesi oluyor.Sen yine ülkenin enerji lojistik kaynaklarını kullanıyorsun büyük bir ihracat rakamı da gözüküyor ama işte o para senin çalışanlarına gelmediğinden ülke ekonomisine akmıyor. Bu noktada onların tuzağına düştüğün an yandın.ama akıllı davranırsan ordan kazandığın parayı deneyimi kendi şirketlerini kurmaya harcarsan bu sefer onlar elleri boş dönüyor.Zaten bu yüzden yıllardır bahçıvanları olarka kullandıkları bizle veya çinle arabaları bozuldu.Çin elde ettiği deneyimle kendi markalarını kurdu. Biz artık onların arabasının kaportasını üretmiyoruz togg üretiyoruz 100 milyon dolarlık kaan üretiyoruz.Şu an dünya siha pazarının %60 kısmı bizde.Tamam ilk baştaki elektirkli araç pazarı gibi çok küçük bir pazar ama işe baştan giren teslanın şimdi ne kadar kuvvetli olduğu ortada.şu an kimse kızılelma anka3 seviyesinde bir şey yapamıor.Batının elinden sömürülerden gelen ucuz enerji gitti.teknolojik üstünlük gitti. Artık öyle fransa afrikanın nükleer hammadde kaynaklarını çalamıyor.İsyan ettiklerinde üstlerine saldıkları teröristleri ihalar patır patır avlıyor.Bu saaten sonra kimse toplayamaz onları.
Güzel ve lezzetli anlatım.
Bilgi icin tesekkürler. Viyanadan selamlar
Alman ekonomisi Almanya icinde daralacak bu aynı zamanda global olarak bir cok yerde Alman sirketlerine yansıyacak sadece otomotiv degil bir cok üretim alanında kapasitesi hızlı gidiyor çin in ic pazarını kaybetmekde diger en büyük sorun bu sirketlere
Özeti, müşterisini çantada keklik olarak görmesi ve yıllarca hazır müşterisinin olduğunu düşünüp, her araba almaya gittiğimde kibirli davranışları. Tesla aldım ve bunlardan kurtuldum. Ne servislerine para kazandıracağım ne de o kibirli suratlarını göreceğim. Hala iki tane vag aracım var ama muhtemelen bundan sonra vag aracı almayacağım. Son aldığım araç şehir içi kullanım için Ibiza oldu.
Sanayide genelde Alman ve Fransız Arabaları dolu …
Kafan ağrımasını istemiyorum diyorsan Japon Arabası kulanmanızı tavsiye ederim
Emeğine sağlık güzel bir anlatim beğendim
Merhabalar konu dışı biraz ama ben Bilkent bilgisayar mühendisliği 3 sınıf öğrencisiyim tam burslu olarak okuyorum. Sizin gibi Avrupa ülkelerinde yaşamak ve çalışmak istiyorum nasıl bir yol izlemeliyim sizce
Bursunu al,diplomanı al. Arkana bakmadan koş , küresel soygunculara eleman ol. Ne vefa ne minnet ne de teşekkür!
Beğendiğim bir marka fakat ülkemizde bu marka bayilerinin müşterilere yaklaşımı distribütörlüğünü yapan kurumun fiyatlandırma politikası beni bu markadan epey soğuttu. Ülkemizde bu fiyatları hak etmediğini düşünüyorum vw modellerinin
Avrupaya her cıkışımda elektrikli arac kullaniminda kendi vatandaslarinda da kullanim aliskanligi henuz olusmamis.sizde farkindasinizdir sanirim.
Almanya otomotiv den uzaklaşmış olmasında doğru bir iş yapıyor
Sağlık da yapmış olduğu yatırımları daha başarılı buluyorum
Sağlık ve tarım için yapılacak yazılım şirketleri çok itibar görecekler
Çünkü asıl sorun
Dünya nüfusu kontrol edilemez bir başka algı ve olgu sorunları ile çığ gibi büyümektedir
Bir meselenin onlarca alt nedeni olabilir ama ana neden bellidir burada ana neden çin tüm dünyanın imalat sektörünü etkiliyor
Çok güzel tespitler. Emekli yazılım geliştirici olarak yaşadığım benzer bir olayı basitçe anlatayım. Coşkun Taşdemir otomobil yazılım paketindeki bir uygulamanın yürümeyeceği belli ama 6 aylık tartışmalardan sonra iptal oldu diyor. Biz Türkiyede hiç bilmediğimiz dil ve sistemde 6 ayda bankacılık paketinin tamamını yazdık. 😄 IBM in yeşil ekranlı aptal bilgisayarlı sisteminden Microsoftun visual dilli grafik sistemine geçtik. Akşamları günde 2 saatten 2 ay visual dil eğitimi ki genelde yorgunluktan uyuklayarak geçirirdik. Sonra başla yazmaya. Aynı anda eski sisteme de destek veriyorsun, 6 ayda iş bitti renkli ekranlar açıldı. Amerikada aynı şeyi yapmışlardı aynı dönem. abd de bir bankada IBM den Microsoftun visual sistemine geçiş tam 2 yıl. Tabi mantıklısı 2 yıl. Biz ekip olarak iş bittikten sonra kafayı yedik psikologlara taşındık. Ancak 6 ayda yazan deliler varken güle oynaya 2 yılda yazanlar kaybediyorlar. Buda insanoğlunun gerçeği. Batının sömürdüğü ülkeler sayesinde obez hale gelen kafa yapısı, Asya nın çalışan insanlarına yenilecek. 2050 ye kadar süre verdim ama çok önce iş bitecek gibi.
Türkiye den selamlar Coşkun bey
Ellerine sağlık 😊
Emeğine sağlık.
Araba lar mekanik ti elektronik aletlere dönusmeye başladı v 12 motor konulacak bir çok iri gövdeli arabaya elektrik motoru koyuyor lar😢
Abi görüyorsan yanitlar misin ? Eem 2.sinif ogrencisiyim. Arduino karti aldim, hocama ne yapayim diye danistigim zaman timer ve counter konularini vs. ogrenebilirsin dedi. Senin kitabindan siparis verdim bunlar icerikte var midir ? Cok hakim değilim.
Kitapta yazım hatalari var , bazı cümleler yarım kalmış. Mesela Arduino kartı üzerindeki tanıtimda numaralandirilan parçalar aciklanamamis. Hepsi farkli numara fakat açıklamada hepsi 1 ve adları işlemcinin adı.
Ama kitabı beğendim.
15:11 bunun bir benzerini bizzat NOKIA firmasi yasadi. Android'i kucumsedi, apple gibi rekabet edemedi.