Ma bucur sa vad atat de multe comentarii frumoase si folositoare! Daca vreti sa discutam impreuna mai multe subiecte va invit pe noul grup de Facebook: Comunitatea MotorBike - facebook.com/groups/2984991781773373 Va fi plin cu informatii utile despre tot ce inseamna motociclism, fie el de strada, fie el de circuit. Orice pasionat de mersul pe 2 roti este bine-venit! Welcome!
Nimic din ce prezinți în acest videoclip nu mi-a fost explicat la școala moto!!! Mă bucur că sunt urmăritor al canalului tău! Ești un plus pentru lumea moto, Radu!
In primul rand felicitari pentru ca incerci sa educi viitorii motociclisti. Sunt cateva detalii care nu sunt foarte bine documentate in filmulet. Pe viitor te pot ajuta cu partea de fizica din spatele motociclismului. Un exemplu: Franatul in viraj nu este pentu a mari suprafata de contact, ci pentru a pune cat mai multa greutate pe roata de fata. Aderenta nu are treaba cu suprafata de contact ci cu presiunea exercitata pe o suprafata. Cu alte cuvinte, forta necesara pentru a impinge un obiect de 100 de kg ce are o suprafata de contact de 100 cm patrati este egala cu forta necesara pentru a impinge un obiect de 100 de kg ce are o suprafata de contact de 1000 cm patrati. Deci e important ca in viraje sa avem greutate pe roata fata pentru o aderenta sporita.
O secventa eficienta pentru franarea de urgenta arata cam asa: frana spate (pentru incarcarea anvelopei fata) urmata imediat de franarea PROGRESIVA ( din ce in ce mai tare) cu fata (un strans continuu, care poate fi rapid insa nu bruscat), in timp ce relaxam frana spate. Pro tip: mergeti in parcari libere si incercati sa franati de la o viteaza normala de mers intr-o distanta din ce in ce mai scurta. GRIJA MARE la suprafata astfaltata si pasi mici la cresterea dificultatii, in special daca nu aveti ABS.
La Hey Moto după 3 lecții mi-au explicat/am practicat: frânatul combinat, revmatch, să nu frânez în viraj. Am mai experimentat frânarea cu blocarea roții spate. Recomand celor care caută școală!
Ai dreptate. Toate aceste lucruri nu sunt explicate la scoala moto, dar pana la urma acea scoala te invata cum sa mergi ca sa iei examenul nu ca sa fi biker, iar examenele atat teoretic cat si practic sunt mult mai grele decat in alte tari. Cel mai safe e sa mergi dupa ce ai terminat scoala la un curs de conducere defensiva daca nu ai un prieten cu experienta cu care sa te plimbi.
Eu abia astept sa pun in practica tot ce m-ai invatat pana acum. Si nu ma refer numai la clipul asta. Din suflet...abia astept. Inca putin. Si iti multumesc! Pentru tot.
Felicitari Radu si multumesc! Ai explicat totul atat de frumos incat m-ai facut sa ma uit si sa ascult videoclipul de 2 ori! Eu sunt incepator, am obtinut categoria A2 recent dar inca nu am achizitionat un motor (nu am experienta pe strada) iar videoclipul acesta m-a facut sa inteleg cateva chestii!
@@MotorBike27 abia astept, macar in urmatorul sezon pana imi iau si motor voi avea o “experienta psihica” si asta ajuta cel mai mult, multumim MotorBike!
Unul dintre cele mai faine teme aborfate in ultimul timp. Chiar mi-a placut maxim clipul asta si pot confirma, avand in vedere ca am facut recent scoala, pot confirma ca nu se invata asa ceva acolo. Pacat ca oamenii tot drame si accidente vor. Super tare! BRAVO!
Foarte interesant și educativ videoclipul de astăzi... Chiar dacă nu ma dau cu motocicleta inca dar îmi doresc din tot sufletul sa dau de carnet când o sa am vârsta necesara, pot sa jur ca o sa ma mai întorc la clipul acesta sa ma uit la tine cum explici niște lucruri utile atunci când mergi pe 2 roti. Ar fii o idee interesanta dacă ai putea sa faci o serie cu tutoriale despre cum sa mergi corect, eficient și în siguranță cu motocicleta :))) [idee de nume pentru serie: Școala de motociclism cu Motorbike :))]. Asfalt uscat in continuare și respect ✌️
Excelent ca ai pus in discutie aceste subiecte. Ar fi doar de spus ca scoala moto mi s-a parut oricum mult mai dura (ceea ce este bine!) decat cea auto.
Mulţumesc! Foarte interesant! Poate detaliezi cândva cele trei modalităţi de abordare a virajelor, pe care abia le-ai amintit; eventual cu vreo schiţă făcută acasă, dacă crezi că ajută. la câtă info de proastă calitate e pe net şi câţi începători îşi dau cu părerea sau te bagă în bălării, cred că ar fi de mare ajutor. Succes în continuare!
In motociclism nu trebuie folosite foarte des "intotdeauna" si "niciodata". Pentru ca motociclismul inseamna o serie de contexte diferite, "intotdeauna" si "niciodata" trebuie contextualizate. De exemplu franarea in curba. Cum sa nu se franeze in curba? Iti iese un obstacol in curba si nu franezi? Ba franezi in curba dar trebuie sa stii cum. Sau folosirea ambreiajului in curba. Cum sa nu-l folosesti? Insa atunci cand faci manevre la viteza mica folosindu-te de "friction zone". Si multe alte exemple asemanatoare. Deci repet, depinde de context atunci cand aplici tehnicile de pilotaj in moto. Apoi, referitor la scolile pentru permis, sunt de acord ca se poate invata mai mult acolo, dar nu orice. Pentru ca depinde in primul rand de abilitatile cursantului si de interesul lui pentru a progresa. Majoritatea vin doar pentru a lua permisul. Cum sa-i predai contravirarea sau rev-matching-ul cand el abia face poligonul in 3:30 min. in ultima lectie? Iar tehnicile avansate de pilotaj se fac dupa ce stapanesti macar bine baza, practicand si nu din teorie. De aceea procesul de invatare se face pe nivele. Nu poti sa spui ca la clasa intai te invata doar sa scrii si sa citesti dar nu ti se preda niciun pic de geometrie, algebra sau/si analiza matematica. Stand de vorba cu multi incepatori motociclisti si recomandandu-le sa faca cursuri de pilotaj, nu am intalnit nici macar unul care sa spuna ca a facut un astfel de curs. In discutii insa toti spun ca este important si vor face negresit cursurile. Ca sa inchei, filmarile tale sunt exceptionale iar unele sfaturi foarte utile.
Mulțumesc! Chiar aveam nevoie de asemenea explicații!! Am început școala in vara, am luat sala, dau traseul din pacate la primavara... dar bine punctat: instructorul meu nu ma invata nimic, nu mi explică de ce, cum, in ce fel...cand gresesc si care e responsabilitatea pilotului in manevre... sunt total singura, si din cauza asta am prins si trac, oaresce frica... am mai invatat chestii elementare, de baza, de pe net, care m au ajutat sa avansez la poligon dar tot nu stiu si nu pricep multe lucruri si deocamdată am stagnat, ca altfel poate apucam traseul anul acesta. Sunt frustata!! Am luat o data o cazatura zdravănă pt ca nu stiam de existența franei de urgenta, si am frânat brusc doar fata, pentru a evita lovi un alt elev din poligon care mi a apărut brusc in fata... In fine, apreciez ca ne inveti aceste trucuri/manevre/secrete ale conducerii safe a unei motociclete 🙏 PS: daca ai vreun sfat pt a scapa de trac, as aprecia 🙂
Imi pare rau de experienta avuta, iar cel mai bun sfat pe care ti-l pot da: ENJOY IT! Aminteste-ti de ce ai mers la scoala de soferi, bucura-te de fiecare ora si bucura-te de experienta. It's about the journey, not the destination. Conteaza foarte mult sa fii fericita, deschisa la a invata lucruri noi si tine minte ca dintr-o greseala inveti de 10 ori mai mult decat daca ai face "aproape corect"
O tema foarte interesanta! Felicitari pentru idee! Ma bucur ca iti doresti sa ne inveti lucruri care la scoala de soferi nu ne sunt precizate! O tema foarte interesanta, una pe care nu am vazut-o la nimeni altcineva! Multumim pentru informații! Bravo, bravo, bravo!👏
Salut si multumesc pentru acest videoclip, mi-a aratat acele mici detalii ce conteaza si care se vor perfectiona doar prin experienta. In aceste saptamani fac scoala pentru permisul cat.A si pot sa-ti ofer un update, la Scoala de soferi AMI, s-a facut si cursul teoretic (cu putina practica) despre abordarea virajelor. Cursul era foarte detaliat si desi nu am inteles eu multe din legile fizicii ce se aplica asupra motorului, unghiurilor si virajelor), ma bucur ca am participat la el. Mersi inca odata pentru acest youtube canal si promit sa disec fiecare videoclip, merita :)
Te ador mult de tot. Te urmăresc din 2017 doar ca am schimbat multe conturi si totusi ma faci sa rad in cateva clipuri si învăț multe de la tine chiar la vărsat care o am adica 13. (Motor)Bike esti cel mai tare
Asta ajuta mai ales pentru începători eu anu viitor dau de A1 și abea aștept dar pana atunci am de unde învață mici cesti de la cel mai bun motociclist și apreciez asta tu mai îndrumat spre viata pe doua roti și debea aștept sa dau și sa dam o tura poate respect mult mult ✌️
"Cum faci counter steering?". Păi, îl faci natural, îl faci fără să realizezi asta, nu este ceva ce se învață ci pur și simplu vine de la sine. "Sistem anti hopping", mai corect tehnic spus "slipper clutch", slipper clutch-ul se regăsește standard și pe motociclete mai vechi de 2017, ca de exemplu R1 2009. Este extrem de bine ce faci, aduci explicații extrem de bune mai ales pentru începători și astfel eu am o mai mare pretenție de la tine să d să dezvolți subiectele mai mult și cât mai bine cu putință, am mai mare încredere în tine decât în școlile de moto de la noi când vine vorba de sfaturi pentru începători. 👍😁
Yep, yep! Incerc sa fac asta cat mai bine fara sa intru foarte mult in detalii. Uneori aceste detalii plictisesc si pierd majoritatea publicului, chiar daca pentru unii, iar aici ma includ si pe mine, sunt extrem de interesante.
Obs din material ca e mult mai ampla pilotarea eficienta decât orice școală moto! E precum pe la C E prin școală doar obti permis și dreptul de a conduce. Dar 1an cel puțin e lecție pura zilnica. De aceea trebuie răbdare și mult calm o lunga perioada pe moto. Pana poți spune ca "stăpânești și controlezi motorul" și puterea sa. Lucruri ce la o mașină, sa zicem un începător, se adaptează mult mai ușor și e iertat de multe multe greșeli la volan, de însăși mașina. Putini sunt maturi, atenți și răbdători pe motor, mai ales tineri..... Multumim pentru material, sfaturi și o reala lecție! 👍
Nu am categoria A,am doar un scuter de 50,dar foarte utile sfaturile cu frînarea.dar...sînt total împotriva schimbării treptelor fărâ ambreiaj,indiferent în ce stil.
Dau un exemplu de scoala care chiar se ocupa de de cei ce vor sa invete (asta pentru ca a fost o experianta minunata sa invat cu ei). Eu am luat permisul cu cei de la Paul Moto Timisoara si acolo am invatat multe din cele prezentate de tine aici. Conteaza foarte mult sa vrei sa inveti si sa iti asculti instructorulu si mai presus sa iti pui niste intrebari. Poate nu o zic pentru toata lumea, dar daca vad ce prezinti interes instructorii sunt pregatiti sa iti arate in detaliu toate chichitele motociclismului.
Mai bine explicat countersteering ul este asa: Impingi maneta in directia in care vrei sa mergi..Vrei sa te duci dreapta,apesi pe maneta din dreapta si vice versa De asemenea,se poate testa acest fenomen si pe bicicleta la o viteza mai mare
Corect cu tine Radu, la faza cu “ școlile “, dar nu mai specifica din România, corect nu suntem prefecți , dar spune mi o țara in Care sunt scoli in care chiar te învață ceva :)))?! Crezi ca in Gemenai Elveția Austria Franța Italia Spania e altcumva si altceva fata de noi?!:)))) Încă stam bine , vb., așa ca nu putem compara dacă ai compara nu cred ca ai mai spune din România , crede ma ca ți argumentez din experiența proprie , in rest mult succes in continuare , te urmăresc încă de la început , îți știu “ evoluția “ și o apreciez și te apreciez , multă bafta îți doresc și in continuare , sall
Ai vorbit despre countersteering. Mi-ar placea sa vorbesti si de counterleaning. Se vede cel mai bine la cross, dar se aplica si la strada, mai ales la viteze mai mici. Am vazut un video in engleza care explica de ce e mai bine sa faci counter leaning daca nu mergi foarte tare.
Video minunat că deobicei. Mult respect pentru tot ceea ce faci. Esti un om minunat. Te apreciez enorm de mult. Asfalt uscat si cati mai multi kilometri în siguranță să ai. Esti cel mai tare. 🏍🏍
Sunt pe final de scoala si nu am auzit niciodata nimic din ceea ce ai spus ..pana si traseul in poligon am ajuns sa il cronometrez eu.. e jalnic ..toti vor doar bani..si multe altele
Treaba cu quick shift ul , schimbatul fara ambreiaj , poate fii valabila si la cutiile in “H” la masini ? Fiind ca am incercat de ff multe ori , intelegeam procesul cu detensionarea pinioanelor , dar tot ce reuseam era sa o scot pe liber , din treapta …
Deci fara video ul asta ramaneam in mijlocu drumului. Zic si eu sa invat sa schimb fara ambreiaj ca cine stie cand raman fara cablu, ca de HONDA. Long story short fast forward azi la ora 5 plec de la scoala si in coloana dau sa trag ambreiaju sa schimb pe liber, cand surpriza ambreiaju meu a zis ca vrea sa fie pe din doua :))). Daca nu ma uitam la video ul asta preventiv ramaneam cu motoru pe margine in loc sa l aduc acasa.
Fă un Brand ceva,un logo misto "MotorBike" sau nush ce vrei tu dar sa aiba de aface cu canalul tau de YT,si vinde ceva,te ajuti pe tine si faniiiiiii sunt multumiti,plus fa reaction la videoclipuri cu motoare(fails/wins etc) fa live streaming🍻
Si asa esti unic in Romania si esti cel mai mare Moto vlogger din Ro,uitete si la alti din afara si inspirste in unele cesti ca din perspecriva mea ti ar prinde foarte bine(nu o zic[scriu] de rau)
Hey Raducule, stiu ca poate cer prea multe sau ca sunt mai prostanac, dar ai putea face un videoclip pe care sa-l postezi pe instagram in care sa arati cum sta piciorul pe schimbatorul de viteze. Gen cam sa stiu cata "presiune"sa pun pe schimbator. Multumesc!
Acum e si dupa instructor Instructorul meu de B m a invatat tot ce trebuie pentru examen dar si ce trebuie sa fac si cum sa ma descurc dupa examem si ii multumesc mult pt asta
Te salut bicker-ee ,am rămas și eu fara ambreiaj ,treaba destul de ok ,dar explica te rog ce faci daca ramai ca mine la 200 de km fara pedala schimbator:((,cum ajungi la cel mai apropiat service (50km),reusita mea a fost prin forțarea pedalei pe laterala și mers nu ai in a 2 a .ideea ta care e in aceasta situație?asfalt uscat aștept next for vlog.
Buna! Nu am inteles foarte bine cum se pot schimba vitezele fara ambreaj. La o anumita turatie se schimba singure sau la o anumita turatie schimb eu din pedala fara sa apas ambreajul? Ms si felicitari!
Salutare, O intrebare importanta dar in acelas timp si o sugestie...De ce nu te faci INSTRUCTOR MOTO ?! Esti foarte bun si ar prinde bine un instructor asa ca tine.
Stimabile la volumul de trafic care se desfasoara la acest moment in romania daca nu iti iei o motocicleta foarte noua cu cele mai noi si complexe sisteme de siguranta activa mai bine nu iti mai cumperi nici o motocicleta si mergi cu masina sau orice altceva
Nu sunt de acord cu doua chestii. Counter steering doar la viteza de peste x km. Si nu atinge frana in curba. Ambele gresite. Counter steering functioneaza la orice viteza si la 5km/h. Ppti atinge frwna in curbe dar progresiv si nu bruscat.
Am si eu o intrebare: frana de motor poate dauna motorului/cutiei? Din cate am inteles, nu, dar daca decelerarea din frana de motor e mai puternica decat va putea vreodata motocicleta sa accelereze, atunci nu inseamna ca e suprasolicitata?
Motorbike am o intrebare daca vrei poti sa imi raspunzi daca nu tot bine :( ca sa schimbi vitezele fara ambreaj trebuie sa dai si din picior sa ridici viteza ??
Da, dar dacă patesti să se rupă firul de ambreaj cand esti departe de casă și nu ai pe nimeni să te ajute? El a explicat că să știi cand sunt cazuri extreme si nu ai ce altceva sa faci.
Dacă apare un pericol iminent! Ai timp sa faci toți cei 3 pași de frânare???! La mașină, sincer dai maxim în frână și de restul în 90% cazuri rezolva electronica mașini! Întreb, curiozitate și ca viitor elev
Ma dau si eu cu parerea... Franezi cat poti de mult si faci swerve(considerand ca se poate). Pe mine m-a salvat de cateva ori. Si da e foarte important si sa nu fixezi privirea pe obiectul pericolului iminent.
Daca apare un pericol iminent de cele mai multe ori e bine sa aplici direct frana, fara sa mai apesi ambreiajul. Perioada in care faci frana de motor s-ar putea sa iti ia din concentrarea care ar fi acordata franei fata/spate si sa faci alte greseli. Si iti pot da si un exemplu contrect pe care l-am patit pe pielea mea: DN1, drum virajat, 1 banda de sens pe mers. Coloana de masini, dar se circula decent, viteza ~80 km/h, distanta fata de vehiculul din fata 12-14m. Undeva in fata, la 300m iese un tractor pe drum, imediat dupa o curba si toata coloana franeaza. In fata mea aveam o masina ceva mai mare de care nu puteam sa vad mai departe, si vad ca i se aprind stopurile. Ea frana usor, eu am inchis gazul si am inceput sa pun degetul pe frana pentru o eventuala franare violenta, moment in care masina din fata calca frana la maxim si se opreste de tot. Eu trag frana fata, calc frana spate si incerc sa imi dau seama daca pot opri in siguranta iar in urmatoarea secunda trag ambreiajul si dau inferioara, moment in care roata de spate se infraneaza. Motocicleta intra in slide, dau drumul franei spate si sunt nevoit sa eliberez frana fata pentru a nu cadea. Masina din fata se apropie din ce in ce mai repede, iar eu trag stanga, putin peste linia continua si opresc in dreptul porierei spate a masinii. De ce s-a intamplat asta? Frana spate era aplicata la limita blocarii, neavand ABS, dar ajutata de frana de motor. In momentul in care am tras ambreiajul, roata a fost libera, s-a infranat si am fost nevoit sa eliberez si frana fata pentru a nu cadea. Acum, dupa 4 ani de la acest eveniment inca ma gandesc ce as fi putut face mai bine sa nu ajung pe contrasens si consider ca daca m-as fi concentrat doar pe frana fata, as fi oprit fara probleme in timp util. Sper ca ti-am raspuns la intrebare.
Cu îmbrăcăminte incălzită completă, fără umezeală pe suprafața de rulare și fără să depășești 100 km/h, probabil în jur de -5 /-10 grade celsius fără să îți fie frig. Totuși, poate fi dificil să găsești anvelope care să fie eficiente la acea temperatură. În general, mai jos de 4 grade celsius, chiar și cu anvelope cu compus moale, părerea mea este ca nu merită nici efortul, nici costul și nici riscul pe stradă sau drumuri publice.
@@Ovidiu95ful foarte bun comentariu. Totusi, cu putina ambitie si determinare poti scadea si sub pragul de 0 grade. Am mers 5 ierni pana acum pana la -3 grade, atat timp cat nu era polei pe jos. Am scazut pana la -8, dar de acolo deja plimbarea nu mai e deloc placuta si devine aproape un chin.
Motorbike o sa faci vreodată o serie numita Scola de șoferi cu motorbike unde sa prezinți în detaliu de la cum se pleacă de pe loc pana la cum sa schimbam fără ambreiaj și multe altele?
Ma bucur sa vad atat de multe comentarii frumoase si folositoare!
Daca vreti sa discutam impreuna mai multe subiecte va invit pe noul grup de Facebook: Comunitatea MotorBike - facebook.com/groups/2984991781773373
Va fi plin cu informatii utile despre tot ce inseamna motociclism, fie el de strada, fie el de circuit. Orice pasionat de mersul pe 2 roti este bine-venit!
Welcome!
Nimic din ce prezinți în acest videoclip nu mi-a fost explicat la școala moto!!! Mă bucur că sunt urmăritor al canalului tău! Ești un plus pentru lumea moto, Radu!
Multumesc frumos ca ai abordat subiectul franare chiar daca a fost pe scurt. Astept cu nerabdare video-ul mai detaliat!
In primul rand felicitari pentru ca incerci sa educi viitorii motociclisti. Sunt cateva detalii care nu sunt foarte bine documentate in filmulet. Pe viitor te pot ajuta cu partea de fizica din spatele motociclismului. Un exemplu: Franatul in viraj nu este pentu a mari suprafata de contact, ci pentru a pune cat mai multa greutate pe roata de fata. Aderenta nu are treaba cu suprafata de contact ci cu presiunea exercitata pe o suprafata. Cu alte cuvinte, forta necesara pentru a impinge un obiect de 100 de kg ce are o suprafata de contact de 100 cm patrati este egala cu forta necesara pentru a impinge un obiect de 100 de kg ce are o suprafata de contact de 1000 cm patrati. Deci e important ca in viraje sa avem greutate pe roata fata pentru o aderenta sporita.
O secventa eficienta pentru franarea de urgenta arata cam asa: frana spate (pentru incarcarea anvelopei fata) urmata imediat de franarea PROGRESIVA ( din ce in ce mai tare) cu fata (un strans continuu, care poate fi rapid insa nu bruscat), in timp ce relaxam frana spate. Pro tip: mergeti in parcari libere si incercati sa franati de la o viteaza normala de mers intr-o distanta din ce in ce mai scurta. GRIJA MARE la suprafata astfaltata si pasi mici la cresterea dificultatii, in special daca nu aveti ABS.
La Hey Moto după 3 lecții mi-au explicat/am practicat: frânatul combinat, revmatch, să nu frânez în viraj.
Am mai experimentat frânarea cu blocarea roții spate.
Recomand celor care caută școală!
Este esential sa inveti sa franezi in viraj...
Ai dreptate. Toate aceste lucruri nu sunt explicate la scoala moto, dar pana la urma acea scoala te invata cum sa mergi ca sa iei examenul nu ca sa fi biker, iar examenele atat teoretic cat si practic sunt mult mai grele decat in alte tari. Cel mai safe e sa mergi dupa ce ai terminat scoala la un curs de conducere defensiva daca nu ai un prieten cu experienta cu care sa te plimbi.
ADUCI CELE MAI VALOROASE INFORMATII, MULTUMESC!
Si eu iti multumesc pentru comentariile frumoase!
De cand asteptam asta! ❤️❤️❤️❤️❤️
Eu abia astept sa pun in practica tot ce m-ai invatat pana acum. Si nu ma refer numai la clipul asta. Din suflet...abia astept. Inca putin.
Si iti multumesc! Pentru tot.
Si eu iti multumesc pentru tot!
Felicitari Radu si multumesc! Ai explicat totul atat de frumos incat m-ai facut sa ma uit si sa ascult videoclipul de 2 ori! Eu sunt incepator, am obtinut categoria A2 recent dar inca nu am achizitionat un motor (nu am experienta pe strada) iar videoclipul acesta m-a facut sa inteleg cateva chestii!
Chiar ma bucur sa citesc astfel de comentarii! Stay close, more to come!
@@MotorBike27 abia astept, macar in urmatorul sezon pana imi iau si motor voi avea o “experienta psihica” si asta ajuta cel mai mult, multumim MotorBike!
Mulțumesc ptr explicații!!!!
Unul dintre cele mai faine teme aborfate in ultimul timp. Chiar mi-a placut maxim clipul asta si pot confirma, avand in vedere ca am facut recent scoala, pot confirma ca nu se invata asa ceva acolo.
Pacat ca oamenii tot drame si accidente vor.
Super tare! BRAVO!
multumesc pentru asemenea informatii !!
Merciiiii❤️❤️❤️chiar aveam nevoie!
Ar fi super un videoclip in care ne dai niste sfaturi despre ce sa facem in caz de ceata, asfalt ud etc...
Foarte interesant și educativ videoclipul de astăzi... Chiar dacă nu ma dau cu motocicleta inca dar îmi doresc din tot sufletul sa dau de carnet când o sa am vârsta necesara, pot sa jur ca o sa ma mai întorc la clipul acesta sa ma uit la tine cum explici niște lucruri utile atunci când mergi pe 2 roti. Ar fii o idee interesanta dacă ai putea sa faci o serie cu tutoriale despre cum sa mergi corect, eficient și în siguranță cu motocicleta :))) [idee de nume pentru serie: Școala de motociclism cu Motorbike :))]. Asfalt uscat in continuare și respect ✌️
Excelent ca ai pus in discutie aceste subiecte. Ar fi doar de spus ca scoala moto mi s-a parut oricum mult mai dura (ceea ce este bine!) decat cea auto.
Ai spus ca ne înveți sa schimbam fără ambreiaj de mult timp, dar te iertam. Pup❤️❤️
Mulţumesc! Foarte interesant! Poate detaliezi cândva cele trei modalităţi de abordare a virajelor, pe care abia le-ai amintit; eventual cu vreo schiţă făcută acasă, dacă crezi că ajută. la câtă info de proastă calitate e pe net şi câţi începători îşi dau cu părerea sau te bagă în bălării, cred că ar fi de mare ajutor. Succes în continuare!
In motociclism nu trebuie folosite foarte des "intotdeauna" si "niciodata". Pentru ca motociclismul inseamna o serie de contexte diferite, "intotdeauna" si "niciodata" trebuie contextualizate. De exemplu franarea in curba. Cum sa nu se franeze in curba? Iti iese un obstacol in curba si nu franezi? Ba franezi in curba dar trebuie sa stii cum. Sau folosirea ambreiajului in curba. Cum sa nu-l folosesti? Insa atunci cand faci manevre la viteza mica folosindu-te de "friction zone". Si multe alte exemple asemanatoare. Deci repet, depinde de context atunci cand aplici tehnicile de pilotaj in moto. Apoi, referitor la scolile pentru permis, sunt de acord ca se poate invata mai mult acolo, dar nu orice. Pentru ca depinde in primul rand de abilitatile cursantului si de interesul lui pentru a progresa. Majoritatea vin doar pentru a lua permisul. Cum sa-i predai contravirarea sau rev-matching-ul cand el abia face poligonul in 3:30 min. in ultima lectie? Iar tehnicile avansate de pilotaj se fac dupa ce stapanesti macar bine baza, practicand si nu din teorie. De aceea procesul de invatare se face pe nivele. Nu poti sa spui ca la clasa intai te invata doar sa scrii si sa citesti dar nu ti se preda niciun pic de geometrie, algebra sau/si analiza matematica. Stand de vorba cu multi incepatori motociclisti si recomandandu-le sa faca cursuri de pilotaj, nu am intalnit nici macar unul care sa spuna ca a facut un astfel de curs. In discutii insa toti spun ca este important si vor face negresit cursurile. Ca sa inchei, filmarile tale sunt exceptionale iar unele sfaturi foarte utile.
Mulțumesc! Chiar aveam nevoie de asemenea explicații!! Am început școala in vara, am luat sala, dau traseul din pacate la primavara... dar bine punctat: instructorul meu nu ma invata nimic, nu mi explică de ce, cum, in ce fel...cand gresesc si care e responsabilitatea pilotului in manevre... sunt total singura, si din cauza asta am prins si trac, oaresce frica... am mai invatat chestii elementare, de baza, de pe net, care m au ajutat sa avansez la poligon dar tot nu stiu si nu pricep multe lucruri si deocamdată am stagnat, ca altfel poate apucam traseul anul acesta. Sunt frustata!! Am luat o data o cazatura zdravănă pt ca nu stiam de existența franei de urgenta, si am frânat brusc doar fata, pentru a evita lovi un alt elev din poligon care mi a apărut brusc in fata...
In fine, apreciez ca ne inveti aceste trucuri/manevre/secrete ale conducerii safe a unei motociclete 🙏
PS: daca ai vreun sfat pt a scapa de trac, as aprecia 🙂
Imi pare rau de experienta avuta, iar cel mai bun sfat pe care ti-l pot da: ENJOY IT! Aminteste-ti de ce ai mers la scoala de soferi, bucura-te de fiecare ora si bucura-te de experienta. It's about the journey, not the destination. Conteaza foarte mult sa fii fericita, deschisa la a invata lucruri noi si tine minte ca dintr-o greseala inveti de 10 ori mai mult decat daca ai face "aproape corect"
O tema foarte interesanta! Felicitari pentru idee! Ma bucur ca iti doresti sa ne inveti lucruri care la scoala de soferi nu ne sunt precizate!
O tema foarte interesanta, una pe care nu am vazut-o la nimeni altcineva! Multumim pentru informații! Bravo, bravo, bravo!👏
Salut si multumesc pentru acest videoclip, mi-a aratat acele mici detalii ce conteaza si care se vor perfectiona doar prin experienta. In aceste saptamani fac scoala pentru permisul cat.A si pot sa-ti ofer un update, la Scoala de soferi AMI, s-a facut si cursul teoretic (cu putina practica) despre abordarea virajelor. Cursul era foarte detaliat si desi nu am inteles eu multe din legile fizicii ce se aplica asupra motorului, unghiurilor si virajelor), ma bucur ca am participat la el.
Mersi inca odata pentru acest youtube canal si promit sa disec fiecare videoclip, merita :)
Te ador mult de tot. Te urmăresc din 2017 doar ca am schimbat multe conturi si totusi ma faci sa rad in cateva clipuri si învăț multe de la tine chiar la vărsat care o am adica 13. (Motor)Bike esti cel mai tare
Respect bro IUBESC cea ce faci
Tipule, ai o voce atat de calmă încât mă liniștește când îți ascult vlogurile 😁😂🤛🏻😂
Salut Radu când ne m-ai postezi clipuri de pe circuit ? Foarte tare clipul ❤🔥
Asta ajuta mai ales pentru începători eu anu viitor dau de A1 și abea aștept dar pana atunci am de unde învață mici cesti de la cel mai bun motociclist și apreciez asta tu mai îndrumat spre viata pe doua roti și debea aștept sa dau și sa dam o tura poate respect mult mult ✌️
Chestii scuze de greșeală
"Cum faci counter steering?". Păi, îl faci natural, îl faci fără să realizezi asta, nu este ceva ce se învață ci pur și simplu vine de la sine.
"Sistem anti hopping", mai corect tehnic spus "slipper clutch", slipper clutch-ul se regăsește standard și pe motociclete mai vechi de 2017, ca de exemplu R1 2009.
Este extrem de bine ce faci, aduci explicații extrem de bune mai ales pentru începători și astfel eu am o mai mare pretenție de la tine să d să dezvolți subiectele mai mult și cât mai bine cu putință, am mai mare încredere în tine decât în școlile de moto de la noi când vine vorba de sfaturi pentru începători. 👍😁
Yep, yep! Incerc sa fac asta cat mai bine fara sa intru foarte mult in detalii. Uneori aceste detalii plictisesc si pierd majoritatea publicului, chiar daca pentru unii, iar aici ma includ si pe mine, sunt extrem de interesante.
@@MotorBike27 Am intrat și pe grupul de Facebook, momentan nu pot să aduc niște idei și explicații pentru că sunt blocat încă vreo 18 zile. 🤣🤣🤣
Obs din material ca e mult mai ampla pilotarea eficienta decât orice școală moto! E precum pe la C E prin școală doar obti permis și dreptul de a conduce.
Dar 1an cel puțin e lecție pura zilnica. De aceea trebuie răbdare și mult calm o lunga perioada pe moto. Pana poți spune ca "stăpânești și controlezi motorul" și puterea sa.
Lucruri ce la o mașină, sa zicem un începător, se adaptează mult mai ușor și e iertat de multe multe greșeli la volan, de însăși mașina.
Putini sunt maturi, atenți și răbdători pe motor, mai ales tineri.....
Multumim pentru material, sfaturi și o reala lecție! 👍
Cu mare drag! Multumesc si eu pentru comentariile frumoase!
Mie mia fost explicat la școală moto și am am fost cu instructorul în spate pe serpentine dar ai greșit la frânare primadata frână spate și după fata
Nu am categoria A,am doar un scuter de 50,dar foarte utile sfaturile cu frînarea.dar...sînt total împotriva schimbării treptelor fărâ ambreiaj,indiferent în ce stil.
Se strica scuterul daca schimbi fara ambreiaj?
Super tare videoul !!
Dau un exemplu de scoala care chiar se ocupa de de cei ce vor sa invete (asta pentru ca a fost o experianta minunata sa invat cu ei). Eu am luat permisul cu cei de la Paul Moto Timisoara si acolo am invatat multe din cele prezentate de tine aici. Conteaza foarte mult sa vrei sa inveti si sa iti asculti instructorulu si mai presus sa iti pui niste intrebari. Poate nu o zic pentru toata lumea, dar daca vad ce prezinti interes instructorii sunt pregatiti sa iti arate in detaliu toate chichitele motociclismului.
Mai bine explicat countersteering ul este asa: Impingi maneta in directia in care vrei sa mergi..Vrei sa te duci dreapta,apesi pe maneta din dreapta si vice versa
De asemenea,se poate testa acest fenomen si pe bicicleta la o viteza mai mare
Corect cu tine Radu, la faza cu “ școlile “, dar nu mai specifica din România, corect nu suntem prefecți , dar spune mi o țara in Care sunt scoli in care chiar te învață ceva :)))?! Crezi ca in Gemenai Elveția Austria Franța Italia Spania e altcumva si altceva fata de noi?!:)))) Încă stam bine , vb., așa ca nu putem compara dacă ai compara nu cred ca ai mai spune din România , crede ma ca ți argumentez din experiența proprie , in rest mult succes in continuare , te urmăresc încă de la început , îți știu “ evoluția “ și o apreciez și te apreciez , multă bafta îți doresc și in continuare , sall
Asteptam un review si cu acest model, sa o stapanesti sanatos drumuri bune fara incidente
Ai vorbit despre countersteering. Mi-ar placea sa vorbesti si de counterleaning. Se vede cel mai bine la cross, dar se aplica si la strada, mai ales la viteze mai mici. Am vazut un video in engleza care explica de ce e mai bine sa faci counter leaning daca nu mergi foarte tare.
Cel mai șmecher
Ti-ai pus crash bar pe motor Frumos
O da si cum schimbi viteza fara ambreaj😯😲😲😲 foarte tare
Video minunat că deobicei. Mult respect pentru tot ceea ce faci. Esti un om minunat. Te apreciez enorm de mult. Asfalt uscat si cati mai multi kilometri în siguranță să ai. Esti cel mai tare. 🏍🏍
Mie mi-au explicat cum sa iau curbele in viteza si in ce zone sa nu franez. Moto Louis, Bucuresti.
Respect
Când eram în scoala moto nu înțelegeam cum se face counter steering dar când a trebuit sa iau o curba,am făcut counter steering,fără sa stiu
Sunt pe final de scoala si nu am auzit niciodata nimic din ceea ce ai spus ..pana si traseul in poligon am ajuns sa il cronometrez eu.. e jalnic ..toti vor doar bani..si multe altele
Cele mai bune sfaturi
Radu de ce nu îți faci tu o școală moto ?
Ar fi un lucru genial
Treaba cu quick shift ul , schimbatul fara ambreiaj , poate fii valabila si la cutiile in “H” la masini ? Fiind ca am incercat de ff multe ori , intelegeam procesul cu detensionarea pinioanelor , dar tot ce reuseam era sa o scot pe liber , din treapta …
Am dat primul likee
Am circa un an de când am ma dau cu motorul,și încă i-mi este frica sa il inclin pe viraje 😁
Deci fara video ul asta ramaneam in mijlocu drumului. Zic si eu sa invat sa schimb fara ambreiaj ca cine stie cand raman fara cablu, ca de HONDA. Long story short fast forward azi la ora 5 plec de la scoala si in coloana dau sa trag ambreiaju sa schimb pe liber, cand surpriza ambreiaju meu a zis ca vrea sa fie pe din doua :))). Daca nu ma uitam la video ul asta preventiv ramaneam cu motoru pe margine in loc sa l aduc acasa.
Turn left to go right! 🚗
Respect mt bike 🥰🥰❤️❤️🙂🙂😘😘👍👍
Salut mai faci enduro vlog??? Plz!!
Te iubesc
Fă un Brand ceva,un logo misto "MotorBike" sau nush ce vrei tu dar sa aiba de aface cu canalul tau de YT,si vinde ceva,te ajuti pe tine si faniiiiiii sunt multumiti,plus fa reaction la videoclipuri cu motoare(fails/wins etc) fa live streaming🍻
Si asa esti unic in Romania si esti cel mai mare Moto vlogger din Ro,uitete si la alti din afara si inspirste in unele cesti ca din perspecriva mea ti ar prinde foarte bine(nu o zic[scriu] de rau)
Bun exemplu Moji
Hey Raducule, stiu ca poate cer prea multe sau ca sunt mai prostanac, dar ai putea face un videoclip pe care sa-l postezi pe instagram in care sa arati cum sta piciorul pe schimbatorul de viteze. Gen cam sa stiu cata "presiune"sa pun pe schimbator. Multumesc!
ne explici cum sa schimbam vitezele? cum e cand opresti, cum e pe liber
ma uit dupa un an si vad benzina la 5 lei😢
Motovlog cu comenzi de la glovo/uber eats etc cand??chiar sunt curios cum ai fii in siituatii de genu:)))
Conduc o yamaha 125 iar cand trec din treapta 3 in 2 sau din 2 in 1 se aude un zgomot ciudat ca si cum s ar strica ceva, de ce?
Salut îmi poți Răspunde te rog,când schimbi viteza fără ambreiaj trebuie sa ridici in sus de la schimbător sau doar lași presiunea și gata 😂
Salut mai poti cumva sa cumperi hanorac motorbike?
12:13 aceeași metoda se aplica si la mașina
Primuuu
Acum e si dupa instructor
Instructorul meu de B m a invatat tot ce trebuie pentru examen dar si ce trebuie sa fac si cum sa ma descurc dupa examem si ii multumesc mult pt asta
Te salut bicker-ee ,am rămas și eu fara ambreiaj ,treaba destul de ok ,dar explica te rog ce faci daca ramai ca mine la 200 de km fara pedala schimbator:((,cum ajungi la cel mai apropiat service (50km),reusita mea a fost prin forțarea pedalei pe laterala și mers nu ai in a 2 a .ideea ta care e in aceasta situație?asfalt uscat aștept next for vlog.
Blană!
Buna! Nu am inteles foarte bine cum se pot schimba vitezele fara ambreaj. La o anumita turatie se schimba singure sau la o anumita turatie schimb eu din pedala fara sa apas ambreajul?
Ms si felicitari!
Nu se schimba singura viteza
Salutare, O intrebare importanta dar in acelas timp si o sugestie...De ce nu te faci INSTRUCTOR MOTO ?! Esti foarte bun si ar prinde bine un instructor asa ca tine.
Salut! Este o propunere foarte buna, doar ca si asa timpul este foarte limitat. Dar incerc sa ajut prin astfel de videoclipuri cat de mult pot.
@@MotorBike27 Multumim foarte mult 🤜🤛✌
Buna motorbike e bine sa schimbi mereu fara ambreaj
Stimabile la volumul de trafic care se desfasoara la acest moment in romania daca nu iti iei o motocicleta foarte noua cu cele mai noi si complexe sisteme de siguranta activa mai bine nu iti mai cumperi nici o motocicleta si mergi cu masina sau orice altceva
Anclinatul vine de la sine poti sal faci exersand
Nu sunt de acord cu doua chestii. Counter steering doar la viteza de peste x km. Si nu atinge frana in curba. Ambele gresite. Counter steering functioneaza la orice viteza si la 5km/h. Ppti atinge frwna in curbe dar progresiv si nu bruscat.
Merge sa schimb și la o motocicleta 125 fără ambreiaj?
imi place casca ta. asa ai cumparato sau ai montat tu turbinele alea 2?
MotorBike,ai o parere despre baietii de la motoluis (scoala de soferi)
Prima😍
Am si eu o intrebare: frana de motor poate dauna motorului/cutiei? Din cate am inteles, nu, dar daca decelerarea din frana de motor e mai puternica decat va putea vreodata motocicleta sa accelereze, atunci nu inseamna ca e suprasolicitata?
Chestia cu schimbatul, e disponibil și pentru 125?
teoretic la toate motocicletele este la fel, sunt cateva modele/ exceptii unde nu.
MotorBike cum ti sa parut in enisala?
o propunere de ce nu faci o serie cum sa mergi pe motocicleta corect sau chiar scoala online:)
Motorbike am o intrebare daca vrei poti sa imi raspunzi daca nu tot bine :( ca sa schimbi vitezele fara ambreaj trebuie sa dai si din picior sa ridici viteza ??
Pai crezi ca sare cutia in viteza in care vrei tu?.. normal ca dai din picior.
La câtă reclamă ti-ai facut, daca iti deschizi o școală moto o sa rupi. MotorBikeSchool 🏍️
Daca are ambreiaj, cred ca cel mai bine e sa-l folosesti ca nu degeaba l-a pus producatorul acolo.
Da, dar dacă patesti să se rupă firul de ambreaj cand esti departe de casă și nu ai pe nimeni să te ajute? El a explicat că să știi cand sunt cazuri extreme si nu ai ce altceva sa faci.
salut motociclisti, sunt incepator si am si eu o intrebare, cei care stati la bloc, cum va curatati lantul? unde? in fata blocului? cu ce?
O rețetă veche:seu de oaie topit amestecat cu grafit răzuit în timp ce seul este cald.bagi lanțul în acea compoziție
Fa multe dual vloguri te roggggg🙏🙏🙏🙏🙏😩🥺🥺
Motor bike recomandami și mie un motor de 125cc
Cum se turează motorul😢😢
Dacă apare un pericol iminent! Ai timp sa faci toți cei 3 pași de frânare???!
La mașină, sincer dai maxim în frână și de restul în 90% cazuri rezolva electronica mașini!
Întreb, curiozitate și ca viitor elev
Nu prea, cel mai bine e sa o apleci cat de mult posibil si sa nu iti fixezi privirea pe "pericolul iminent"
Ma dau si eu cu parerea... Franezi cat poti de mult si faci swerve(considerand ca se poate). Pe mine m-a salvat de cateva ori. Si da e foarte important si sa nu fixezi privirea pe obiectul pericolului iminent.
Daca apare un pericol iminent de cele mai multe ori e bine sa aplici direct frana, fara sa mai apesi ambreiajul. Perioada in care faci frana de motor s-ar putea sa iti ia din concentrarea care ar fi acordata franei fata/spate si sa faci alte greseli.
Si iti pot da si un exemplu contrect pe care l-am patit pe pielea mea: DN1, drum virajat, 1 banda de sens pe mers. Coloana de masini, dar se circula decent, viteza ~80 km/h, distanta fata de vehiculul din fata 12-14m. Undeva in fata, la 300m iese un tractor pe drum, imediat dupa o curba si toata coloana franeaza. In fata mea aveam o masina ceva mai mare de care nu puteam sa vad mai departe, si vad ca i se aprind stopurile. Ea frana usor, eu am inchis gazul si am inceput sa pun degetul pe frana pentru o eventuala franare violenta, moment in care masina din fata calca frana la maxim si se opreste de tot.
Eu trag frana fata, calc frana spate si incerc sa imi dau seama daca pot opri in siguranta iar in urmatoarea secunda trag ambreiajul si dau inferioara, moment in care roata de spate se infraneaza. Motocicleta intra in slide, dau drumul franei spate si sunt nevoit sa eliberez frana fata pentru a nu cadea. Masina din fata se apropie din ce in ce mai repede, iar eu trag stanga, putin peste linia continua si opresc in dreptul porierei spate a masinii.
De ce s-a intamplat asta? Frana spate era aplicata la limita blocarii, neavand ABS, dar ajutata de frana de motor. In momentul in care am tras ambreiajul, roata a fost libera, s-a infranat si am fost nevoit sa eliberez si frana fata pentru a nu cadea.
Acum, dupa 4 ani de la acest eveniment inca ma gandesc ce as fi putut face mai bine sa nu ajung pe contrasens si consider ca daca m-as fi concentrat doar pe frana fata, as fi oprit fara probleme in timp util.
Sper ca ti-am raspuns la intrebare.
care e temperatura minima la care poti merge? (daca asfaltul este uscat)
Cu îmbrăcăminte incălzită completă, fără umezeală pe suprafața de rulare și fără să depășești 100 km/h, probabil în jur de -5 /-10 grade celsius fără să îți fie frig. Totuși, poate fi dificil să găsești anvelope care să fie eficiente la acea temperatură. În general, mai jos de 4 grade celsius, chiar și cu anvelope cu compus moale, părerea mea este ca nu merită nici efortul, nici costul și nici riscul pe stradă sau drumuri publice.
@@Ovidiu95ful Multumesc pentru acest raspuns complet, apreciez.
@@Ovidiu95ful foarte bun comentariu. Totusi, cu putina ambitie si determinare poti scadea si sub pragul de 0 grade. Am mers 5 ierni pana acum pana la -3 grade, atat timp cat nu era polei pe jos. Am scazut pana la -8, dar de acolo deja plimbarea nu mai e deloc placuta si devine aproape un chin.
Motorbike o sa faci vreodată o serie numita Scola de șoferi cu motorbike unde sa prezinți în detaliu de la cum se pleacă de pe loc pana la cum sa schimbam fără ambreiaj și multe altele?
Saluuut
motocicleta cam dicteaza unpic unghiul de inclinare, cei care stiu sa mearga pe bicicleta fara maini si iau si curbe vor intelege cel mai bine🤠
Ar fi bine sati deschizi o scoala moto
Sau sa predai cursuri de condus defensiv
De la ce vârstă pot da de motor?
De la vârsta de 16 ani dar nu iti recomand! Așteaptă sa treci de 20 - 23 ani sa fii conștient de ceea ce faci! Bafta!
@@Cross-atv mersi
@@cipriangabrielgavril9929 de la 16 ani poți da pentru A1 maxim 125 cm2
❤️❤️🔥
Daca vrei sa viregi dreapta tragi un pic stanga daca vrei sa viregi stanga tragi un pic dreapta de ghidon
Motorul meu in 2t când fac frana de motor :🤬🤯