Hocam kavśak tasarımlarını mühendisler tasarlıyor ama kavşakların nasıl kullanılması gerektiği konusunu hangi alan bölüm anlatıyor yani dönel kavşaklarda dönel kavşaklara bağlanan yollar bazen tek yönlü bazen bölünmüş yol bazen uc şeritli iki şeritli bazen tek şerit olabiliyor böyle durumlarda sağa dönüş sola dönüş karsıya geciş geçiş sıralaması nasıl olur bu konuya hangi bölüm analatıyor
Lisans seviyesinde İnşaat Mühendisliği bölümlerinde Ulaşım Planlaması ve Trafik Mühendisliği gibi dersler kapsamında ya da lisansüstü seviyelerinde Ulaştırma Mühendisliği programlarındaki derslerde verilir ama tabiki dersin hocasının oluşturduğu müfredata göre değişkenlik gösterebilir. Yani bu dersleri bulduğunda içinde kesinlikle aradığın bilgileri bulabilir misin bilmiyorum. Konu olarak bu gruplara ait.
Hocam merhaba, benim projemde hocamız direkt dwg dostası verdi. İki izohips eğirisi arası 2m fakat ölçek hakkında herhangi bir bilgi yok. 1/2000 alsam olur mu?
Hocam sıfır poligonunu pergelle çizerken pergel açıklığımız büyükse bir izohips eğrileri arasında birer veya ikişer çizgi kalıp diğer izohips eğrisini kesebilir miyiz
Hocam öncelikle emeğinize sağlık çok kaliteli ve kapsamlı videolarınız. Benim projemde 2 nokta arası yol tasarlamamız istenmiş. İzohipsler çok sıkışık ve yamuk. Sıfır poligonu çizerken 2, 3 bazen 4 kere kestiği oluyor. Sizin video sonunda yaptığınız gibi yaptım. Ama bir türlü geçki kollarıyla yatay kurbu çizemiyorum hesaplar tutmuyor. Sürekli tasarım değiştiriyorum sonuç yine hatalı :). Sıfır poligonundan baya uzaklaşıyorum. Acaba bir geçiş noktası mı almam lazım? Buna müsaade var mıdır?
Poligonun şekline göre gerekirse 2 kurp çıkacak şekilde araya bir some noktası daha ekleyebilirsiniz. Hatta daha fazla da ekleyebilirsiniz. Yatay kurp sayısını artırmış olursunuz. Ama yine de tasarlayacağınız minimum kurp yarıçapı büyükse poligondan uzaklaşmak zorunda kalabilirsiniz. Geometrik standartlar yüzünden poligondan uzaklaşmış olmanız bir hata değildir. Kurbu yerleştirirken ölçek değerinizi hesaba katmayı unutmayın :) Hesaplar tutmuyor derken neyi kastettiğinizi anlamadım.
@@drkadirakgol Dağlık arazi benim projem, Geçki ekseni videosunda kontrolleri yaparken A-min hesaplarında ,A değeri sürekli R yarıçapından büyük çıkıyor.
Önce hesapları yapıp minimum A değerine göre bir Lg belirlemelisin, eğer tasarımda aliyman uzunlukların Lg/2 den kısa ise tasarımı aliyman uzunlukları en az bu kadar olacak şekilde güncellemeye çalışman lazım. Tabi bunu yaparken sıfır poligonundan biraz uzaklaşman gerekebilir.
Hocam öncelikle çok teşekkürler, bir sorum olacaktı. Sıfır poligonundaki aynı izohipsi iki kere kesmeme durumu geçki için de geçerli mi? Yoksa geçkide sıfır poligonuna göre alt ve üst alanların yaklaşık eşit olması geçkinin kontrolü için yeterli midir?
Hocam eğimim çok az ama uzaklık çok uzun ise ne yapılmalı 1/2000 ölcekli haritada 16 cm mesafe var ama 2 eş yükselti egrisi var 2 m es yukselti egrileri arasi mesafem
Videonun sonunda sıfır çizgilerini eğriler arasında kalacak şekilde nasıl parçalamanız gerektiğini anlatıyorum. Belki birden fazla bölme işlemi yapman gerekebilir. Onu soruyorsan tabi, yanlış anlamışımdır belki sorunu.
Hocam merhaba bir şey danışabilir miyim? Netcad de yapıyorum bu işlemi ve benim pergel açıklığım 39.85 ve eğriler arası mesafe 1 metre. Bir çember attığımda önündeki 3 eğriye kadar kesişiyor. İlla tek tek her eğriye mi çember atmam lazım? Mesela 210 metredeki çember 213deki eğim çizgisine kadar kesişiyorsa bir dahakini 213den atarak devam edebilir miyim? Diğer türlü birbirine yakım eğimlere koca koca çember atınca ya yukarı kaymaya başlıyor ya aşağıya yoldan sapıyorum baya.
@@drkadirakgol hocam yol tasarım dersinde vize uygulaması için herkese aynı pafta verildi ama herkesin yol başlangıç ve bitiş koordinatları farklı. Mesela 101 m ye attığım çember 103üde kesiyor diyelim ben 102yi es geçip bir dahaki çemberi 103 ile kesiştiği yere atsam bu sefer de sıfır poligonu çizerken sorun çıkar sanırım. Diğer türlü de çember büyük sürekli dibindekine çember atınca da bambaşka bir yere gidiyor.
@@drkadirakgol şimdi öyle hesaplayınca 3.985 çıktı. Bana verilen föy de cm üzerinden değil metre üzerinden değer çıkarıyor formül. Şimdi ben 3.985'den büyük olmak şartıyla istediğim değerde yapabiliyorum sanırım.
Hocam bana bir pafta verildi çok karmaşık hayali çizgi çizmem gerekiyor sürekli ama normal çemberimle hayali çizgilere çizdiğim çemberler aynı noktaya denk gelmiyor ne yapmam gerekir acaba
Eğer soruyu doğru anladıysam: gelmemesi normal, daha geride kalıyordur muhtemelen. O yüzden ben ara çemberleri belli bir yarıçap değeri alarak çizmiyorum göz kararı çiziyorum zaten videoda. Aksi takdirde çok fazla deneme yanılma yaparak doğru yarıçapı bulman gerekir. Videonun son kısmında yaptığım işlemden bahsediyorsan tabi.
@@drkadirakgol aynen hocam 59.5 yarıçaplı çemberlerle ulaştım bitiş noktasına ama poligon çizgisini çizerken bir yerde 2 hayali çizgi çizmem gerekti yarı çapı 19.83 olan 3 ara çember çiziyorum oraya ama daha geride kalıyor ve ordan devam edince bitiş noktasına ulaşılmıyor bu sefer. Ara çemberlerin çapını kafama göre belirleyebilir miyim eşit olması zorunlu değil mi
1. Yöntem eğer hocanız zorunlu tutuyorsa yarıçapını biraz daha artırıp poligonu en baştan çizmek, bunun için deneme yanılma yapmaya devam edeceksin, eğer hala sorun varsa videonun başında anlattığım gibi vadi ve sırt bölgelerinde aynı eğri üzerinde atlama yapabiliyorsun
2. Yöntem, vadi ve sırt bölgelerinde atlama yapabiliyorsun kuralını göz önüne alarak bu sorunlu yerlerde geçişleri benim videoda anlattığım gibi yapmak, yani zorunluluk zaten bu gibi durumlarda ortadan kalkıyor, ben sadece kolaylaştırmak adına aynı değerleri kullanmadan göz kararı bir tasarım yapıyorum, çünkü zaten istediğin kadar hassas bir poligon çiz asıl dengelemeyi boykesitte yapacaksın, o yüzden sıfır poligonuna çok fazla enerji harcamaya gerek yok diye düşünüyorum
hocam şimdi bizim hoca p1 ve p2 noktalarınızı kendiniz belirleyin ancak pergel açıklıkları zorunlu noktanından geçmek suretliyle her 2 tarafta da eşit olacak dedi ancak siz p1-z1 arasını farklı z1-p2 arasını farklı almışsınız ne yapmalıyız
işinizi baya kolaylaştırmış, bir tane pergel açıklığı belirle, zorunlu olan noktadan sağa (ya da sola) doğru artan yönde belirli sayıda sıfır çizgisi çiz, aynı noktadan diğer tarafa doğru azalan yönde belirli sayıda sıfır çizgisi çiz. Böylece hem noktalarını bulursun, hem de sıfır poligonun hazır olur
@@drkadirakgol 2 birim açıklıklı izohips çizgilerine göre 14 birim iniyorum ve 7 pergel açıklığı ile tamamlamam gerekiyor (örneği sol taraf için) sağ taraf için ise aynı açıklıkta aynı birim açıklığını inince 8 tane yada 9 tane pergel kesiyor ..
@@drkadirakgol hesaptan küçük seçmiyorum evet, son bir kez özetleyip fazla da vaktinizi almak istemiyorum belirlen pergel açıklığı ile belirli sayıda attığımız pergel açıklığı sağ ve sol için eşit olmalı ve merkezden başlayıp nereden çıkarsa o kottan çıkmalı (azalan yada artan) tam anladığım bu
hocam iyi çalışmalar, videonun sonunda hatanızdan bahsediyorsunuz ama yine hatalı bilgi veriyorsunuz. çizdiğiniz hayali izohipsi yine iki noktada kesiyorsunuz yani aynı hatayı tekrar ediyorsunuz. (ayrıca göz kararı demek çok kaba hesap olmuyor mu pergel açıklığının yarısıyla çizilen bir çember demek daha uygun değilmidir seçilen eğimi korumak adına). bize okulda öğretilen iki kurtamıyorsa üç, üçte kurtamıyorsa dört hayali izohipsle geçilmesi gerektiği, dördüncüde de aynı sorun devam ederse bunun kabul edilebilir bir hata payı olduğu anlatıldı. yaptığınız işlem kabul edilebilir bir yöntem olabilir ama bunun teoride bir hata olduğunu söylemeniz daha uygun olmaz mı?
Merhabalar, öncelikle teşekkür ediyorum yorumunuz için. Videonun açıklamalar bölümündeki linkte sıfır poligonunun çiziminde "oysa yapılması gereken şey ..." şeklinde bir açıklamam var. Orada daha detaylı anlatmaya çalıştım. Burada yapılması gereken şey tam olarak ne benim videoda gösterdiğim yöntem ne de sizin anlattığınız kadarı. Size mesela dördüncü de kabul edilebilir olduğu söylenmiş. Fakat kime göre ve hangi gerekçeye göre dördüncüde kabul ediliyor. Başka biri de 10'a kadar yapacaksınız öyle kabul ederim diyebilir. Ayrıca sadece çizgiyi kırma işlemi yapmakta yeterli değildir. Normalde sabit eğim değerine göre çizim yapmak istiyorsak yani çizdiğimiz her arada kalan sıfır çizgisi uzunluğunun (kırıklı çizgi toplam uzunluğunun) sabit kalmasını istiyorsak ikinci noktanın yerini de değiştirmemiz gerekiyor. Bu da çok daha fazla deneme yanılma yaparak olması gereken sıfır poligonunu elde edebileceğimiz anlamına geliyor. Fakat deneme yanılma sayısını 1000'e bile çıkarsak tam olması gereken poligonu elde edememe ihtimalimiz var. Tüm bu denemelerden sonra sıfır poligonundan emin olup güzergahın yerini belirleme aşamasında deniliyor ki sıfır poligonuna yakın bir geçki tasarlanır. Fakat bu yakınlık ile ilgili bizi kesin sonuca götürecek bir yol önerilmiyor. Bu durumda aynı sıfır poligonu üzerinde çok farklı tasarımlar ortaya çıkabiliyor. Bu yüzden enerjimizi sıfır poligonundaki hassasiyete aktarmak yerine sonraki aşamalara aktarsak daha verimli olur diye düşünüyorum. Söyledikleriniz yanlış demiyorum, yanlış anlaşılmasın. Videoda daha fazla detaya girip teoride en doğrusu böyledir diye bir açıklama yapıp kafa karıştırmak istemedim. Bu şekilde yapılması bizi en pratik şekilde sonuca götürür ve sonraki aşamalarda tolere edilebilir olduğu için böyle anlattım. Belki sitedeki yazı bu konuda teoriyi daha iyi yansıtacaktır. Sizin vesilenizle buradan belirtmiş olayım. Tekrardan teşekkür ediyorum, iyi çalışmalar.
hocam çok teşekkürler bu video beni 3 ay ileri götürdü
Sıfır poligonunu gayet iyi şekilde anladım hocam. Emeğinize sağlık.
Teşekkür ediyorum.
Çok teşekkür ederim Kadir Hocam,ders geçmemde çok büyük payın var.
rica ederim
Hocam bu video beni 100 yıl ileri götürdü slaytları paylaşırsanız uçarım
Teşekkürler, notlarımı elimden geldiğince güncelleyip uygun bir formata getirerek kadirakgol.com/ sitesinde ilgili konu sayfalarında paylaşıyorum.
@@drkadirakgol Süpersiniz hocam çok teşekkürler, İTÜ'den selamlar
Süpersiniz hocam
Teşekkür ederiz
teşekkür ederiz emeğinize sağlık
34:49 da çizgi katmanı kesiyor yolu bölmemiz gerekmiyor mu bu kesişimden kaçmamız gerekiyor diye biliyorum
Evet, videonun sonunda o kısmı da anlatıyorum
Elinize sağlık hocam
Hocam kavśak tasarımlarını mühendisler tasarlıyor ama kavşakların nasıl kullanılması gerektiği konusunu hangi alan bölüm anlatıyor yani dönel kavşaklarda dönel kavşaklara bağlanan yollar bazen tek yönlü bazen bölünmüş yol bazen uc şeritli iki şeritli bazen tek şerit olabiliyor böyle durumlarda sağa dönüş sola dönüş karsıya geciş geçiş sıralaması nasıl olur bu konuya hangi bölüm analatıyor
Lisans seviyesinde İnşaat Mühendisliği bölümlerinde Ulaşım Planlaması ve Trafik Mühendisliği gibi dersler kapsamında ya da lisansüstü seviyelerinde Ulaştırma Mühendisliği programlarındaki derslerde verilir ama tabiki dersin hocasının oluşturduğu müfredata göre değişkenlik gösterebilir. Yani bu dersleri bulduğunda içinde kesinlikle aradığın bilgileri bulabilir misin bilmiyorum. Konu olarak bu gruplara ait.
Hocam çok teşekkürler
Hocam merhaba, benim projemde hocamız direkt dwg dostası verdi. İki izohips eğirisi arası 2m fakat ölçek hakkında herhangi bir bilgi yok. 1/2000 alsam olur mu?
Merhaba, direkt ölçek vermediyse ya da dosya üzerinde çizgi ölçek yoksa hocanıza danışsanız daha iyi olur. Sonra başa dönmek zorunda kalabilirsiniz.
@@drkadirakgol çok teşekkürler hocam, ne sorsak hemen cevap veriyorsunuz. Hiçbir ölçek yok maalasef.
@@drkadirakgol 1/200 - 1/2000 imiş hocam ölçek. Pergel açıklığı için ortalama ölçek mi bulmak gerekiyor hocam?
1/200 başka bir şeydir, siz 1/2000 alın.
@@drkadirakgol teşekkür ederim hocam
Hocam sıfır poligonunu pergelle çizerken pergel açıklığımız büyükse bir izohips eğrileri arasında birer veya ikişer çizgi kalıp diğer izohips eğrisini kesebilir miyiz
Hayır, vidonun sonunda bahsettiğim gibi çizgiyi kırarak ve tek eğri atlayarak yapmalısınız.
@@drkadirakgol Hocam zorunlu geçiş noktaları olmasaydı PB1'i PS1 ile birleştirebilir miydik? Birleştirebilirsek nasıl yapardık
Zorunlu geçit noktası paftayı ikiye bölüyor sadece. Bu durumda tek bir pergel açıklığı ile baştan sona kadar ilerlemen gerekir.
@@drkadirakgol Tamamdır hocam teşekkürler
Hocam öncelikle emeğinize sağlık çok kaliteli ve kapsamlı videolarınız. Benim projemde 2 nokta arası yol tasarlamamız istenmiş. İzohipsler çok sıkışık ve yamuk. Sıfır poligonu çizerken 2, 3 bazen 4 kere kestiği oluyor. Sizin video sonunda yaptığınız gibi yaptım. Ama bir türlü geçki kollarıyla yatay kurbu çizemiyorum hesaplar tutmuyor. Sürekli tasarım değiştiriyorum sonuç yine hatalı :). Sıfır poligonundan baya uzaklaşıyorum. Acaba bir geçiş noktası mı almam lazım? Buna müsaade var mıdır?
Poligonun şekline göre gerekirse 2 kurp çıkacak şekilde araya bir some noktası daha ekleyebilirsiniz. Hatta daha fazla da ekleyebilirsiniz. Yatay kurp sayısını artırmış olursunuz. Ama yine de tasarlayacağınız minimum kurp yarıçapı büyükse poligondan uzaklaşmak zorunda kalabilirsiniz. Geometrik standartlar yüzünden poligondan uzaklaşmış olmanız bir hata değildir. Kurbu yerleştirirken ölçek değerinizi hesaba katmayı unutmayın :) Hesaplar tutmuyor derken neyi kastettiğinizi anlamadım.
@@drkadirakgol Dağlık arazi benim projem, Geçki ekseni videosunda kontrolleri yaparken A-min hesaplarında ,A değeri sürekli R yarıçapından büyük çıkıyor.
Önce hesapları yapıp minimum A değerine göre bir Lg belirlemelisin, eğer tasarımda aliyman uzunlukların Lg/2 den kısa ise tasarımı aliyman uzunlukları en az bu kadar olacak şekilde güncellemeye çalışman lazım. Tabi bunu yaparken sıfır poligonundan biraz uzaklaşman gerekebilir.
Hocam öncelikle çok teşekkürler, bir sorum olacaktı. Sıfır poligonundaki aynı izohipsi iki kere kesmeme durumu geçki için de geçerli mi? Yoksa geçkide sıfır poligonuna göre alt ve üst alanların yaklaşık eşit olması geçkinin kontrolü için yeterli midir?
Geçki için geçerli değil, alan dengelemesi daha doğrusu poligona yakın bir geçki tasarımı yeterli
Hocam eğimim çok az ama uzaklık çok uzun ise ne yapılmalı 1/2000 ölcekli haritada 16 cm mesafe var ama 2 eş yükselti egrisi var 2 m es yukselti egrileri arasi mesafem
Videonun sonunda sıfır çizgilerini eğriler arasında kalacak şekilde nasıl parçalamanız gerektiğini anlatıyorum. Belki birden fazla bölme işlemi yapman gerekebilir. Onu soruyorsan tabi, yanlış anlamışımdır belki sorunu.
Hocam merhaba bir şey danışabilir miyim? Netcad de yapıyorum bu işlemi ve benim pergel açıklığım 39.85 ve eğriler arası mesafe 1 metre. Bir çember attığımda önündeki 3 eğriye kadar kesişiyor. İlla tek tek her eğriye mi çember atmam lazım? Mesela 210 metredeki çember 213deki eğim çizgisine kadar kesişiyorsa bir dahakini 213den atarak devam edebilir miyim? Diğer türlü birbirine yakım eğimlere koca koca çember atınca ya yukarı kaymaya başlıyor ya aşağıya yoldan sapıyorum baya.
Sıfır poligonu her seferinde tek eğri geçmeli, pergel açıklığın yanlış hesaplanmış olabilir mi?
@@drkadirakgol hocam yol tasarım dersinde vize uygulaması için herkese aynı pafta verildi ama herkesin yol başlangıç ve bitiş koordinatları farklı. Mesela 101 m ye attığım çember 103üde kesiyor diyelim ben 102yi es geçip bir dahaki çemberi 103 ile kesiştiği yere atsam bu sefer de sıfır poligonu çizerken sorun çıkar sanırım. Diğer türlü de çember büyük sürekli dibindekine çember atınca da bambaşka bir yere gidiyor.
Videoda pergel açıklığı minimum değerinin nasıl hesaplandığı anlatıyorum. 39.85 değerini bu şekilde mi hesapladın
@@drkadirakgol şimdi öyle hesaplayınca 3.985 çıktı. Bana verilen föy de cm üzerinden değil metre üzerinden değer çıkarıyor formül. Şimdi ben 3.985'den büyük olmak şartıyla istediğim değerde yapabiliyorum sanırım.
Evet, sorun çözüldü sanırım
hocam benim projem aşırı dağlık oldugu için bir türlü 0 poligonu ilerletemiyorum yardımcı olabilirmisniz acaba
hocam çok güzel anlatmışsınız, rica etsem paftayı paylaşma durumunuz var mı ?
Teşekkür ederim, paylaşmıştım zaten bir önceki videonun açıklama bölümünde, ne için istiyorsunuz, ilk isteyen kişi değilsiniz o yüzden soruyorum.
@@drkadirakgol tamamdır çok teşekkür ederim emeğinize sağlık
❤
Hocam bana bir pafta verildi çok karmaşık hayali çizgi çizmem gerekiyor sürekli ama normal çemberimle hayali çizgilere çizdiğim çemberler aynı noktaya denk gelmiyor ne yapmam gerekir acaba
Eğer soruyu doğru anladıysam: gelmemesi normal, daha geride kalıyordur muhtemelen. O yüzden ben ara çemberleri belli bir yarıçap değeri alarak çizmiyorum göz kararı çiziyorum zaten videoda. Aksi takdirde çok fazla deneme yanılma yaparak doğru yarıçapı bulman gerekir. Videonun son kısmında yaptığım işlemden bahsediyorsan tabi.
@@drkadirakgol aynen hocam 59.5 yarıçaplı çemberlerle ulaştım bitiş noktasına ama poligon çizgisini çizerken bir yerde 2 hayali çizgi çizmem gerekti yarı çapı 19.83 olan 3 ara çember çiziyorum oraya ama daha geride kalıyor ve ordan devam edince bitiş noktasına ulaşılmıyor bu sefer. Ara çemberlerin çapını kafama göre belirleyebilir miyim eşit olması zorunlu değil mi
1. Yöntem eğer hocanız zorunlu tutuyorsa yarıçapını biraz daha artırıp poligonu en baştan çizmek, bunun için deneme yanılma yapmaya devam edeceksin, eğer hala sorun varsa videonun başında anlattığım gibi vadi ve sırt bölgelerinde aynı eğri üzerinde atlama yapabiliyorsun
2. Yöntem, vadi ve sırt bölgelerinde atlama yapabiliyorsun kuralını göz önüne alarak bu sorunlu yerlerde geçişleri benim videoda anlattığım gibi yapmak, yani zorunluluk zaten bu gibi durumlarda ortadan kalkıyor, ben sadece kolaylaştırmak adına aynı değerleri kullanmadan göz kararı bir tasarım yapıyorum, çünkü zaten istediğin kadar hassas bir poligon çiz asıl dengelemeyi boykesitte yapacaksın, o yüzden sıfır poligonuna çok fazla enerji harcamaya gerek yok diye düşünüyorum
👍👍👍👍
hocam z1 ile pb3 arası tek çember değil mi ?
Hayır, her izohips arası bir çember olacak.
hocam şimdi bizim hoca p1 ve p2 noktalarınızı kendiniz belirleyin ancak pergel açıklıkları zorunlu noktanından geçmek suretliyle her 2 tarafta da eşit olacak dedi ancak siz p1-z1 arasını farklı z1-p2 arasını farklı almışsınız ne yapmalıyız
işinizi baya kolaylaştırmış, bir tane pergel açıklığı belirle, zorunlu olan noktadan sağa (ya da sola) doğru artan yönde belirli sayıda sıfır çizgisi çiz, aynı noktadan diğer tarafa doğru azalan yönde belirli sayıda sıfır çizgisi çiz. Böylece hem noktalarını bulursun, hem de sıfır poligonun hazır olur
@@drkadirakgol 2 birim açıklıklı izohips çizgilerine göre 14 birim iniyorum ve 7 pergel açıklığı ile tamamlamam gerekiyor (örneği sol taraf için) sağ taraf için ise aynı açıklıkta aynı birim açıklığını inince 8 tane yada 9 tane pergel kesiyor ..
belirlediğin pergel açıklığın, hesaptaki pergel açıklığı uzunluğundan küçük olmamalı yalnız, yoksa eğim değerlerin kurtarmaz
@@drkadirakgol hesaptan küçük seçmiyorum evet, son bir kez özetleyip fazla da vaktinizi almak istemiyorum belirlen pergel açıklığı ile belirli sayıda attığımız pergel açıklığı sağ ve sol için eşit olmalı ve merkezden başlayıp nereden çıkarsa o kottan çıkmalı (azalan yada artan) tam anladığım bu
👍
hocam iyi çalışmalar, videonun sonunda hatanızdan bahsediyorsunuz ama yine hatalı bilgi veriyorsunuz. çizdiğiniz hayali izohipsi yine iki noktada kesiyorsunuz yani aynı hatayı tekrar ediyorsunuz. (ayrıca göz kararı demek çok kaba hesap olmuyor mu pergel açıklığının yarısıyla çizilen bir çember demek daha uygun değilmidir seçilen eğimi korumak adına). bize okulda öğretilen iki kurtamıyorsa üç, üçte kurtamıyorsa dört hayali izohipsle geçilmesi gerektiği, dördüncüde de aynı sorun devam ederse bunun kabul edilebilir bir hata payı olduğu anlatıldı. yaptığınız işlem kabul edilebilir bir yöntem olabilir ama bunun teoride bir hata olduğunu söylemeniz daha uygun olmaz mı?
Merhabalar, öncelikle teşekkür ediyorum yorumunuz için. Videonun açıklamalar bölümündeki linkte sıfır poligonunun çiziminde "oysa yapılması gereken şey ..." şeklinde bir açıklamam var. Orada daha detaylı anlatmaya çalıştım. Burada yapılması gereken şey tam olarak ne benim videoda gösterdiğim yöntem ne de sizin anlattığınız kadarı. Size mesela dördüncü de kabul edilebilir olduğu söylenmiş. Fakat kime göre ve hangi gerekçeye göre dördüncüde kabul ediliyor. Başka biri de 10'a kadar yapacaksınız öyle kabul ederim diyebilir. Ayrıca sadece çizgiyi kırma işlemi yapmakta yeterli değildir. Normalde sabit eğim değerine göre çizim yapmak istiyorsak yani çizdiğimiz her arada kalan sıfır çizgisi uzunluğunun (kırıklı çizgi toplam uzunluğunun) sabit kalmasını istiyorsak ikinci noktanın yerini de değiştirmemiz gerekiyor. Bu da çok daha fazla deneme yanılma yaparak olması gereken sıfır poligonunu elde edebileceğimiz anlamına geliyor. Fakat deneme yanılma sayısını 1000'e bile çıkarsak tam olması gereken poligonu elde edememe ihtimalimiz var. Tüm bu denemelerden sonra sıfır poligonundan emin olup güzergahın yerini belirleme aşamasında deniliyor ki sıfır poligonuna yakın bir geçki tasarlanır. Fakat bu yakınlık ile ilgili bizi kesin sonuca götürecek bir yol önerilmiyor. Bu durumda aynı sıfır poligonu üzerinde çok farklı tasarımlar ortaya çıkabiliyor. Bu yüzden enerjimizi sıfır poligonundaki hassasiyete aktarmak yerine sonraki aşamalara aktarsak daha verimli olur diye düşünüyorum. Söyledikleriniz yanlış demiyorum, yanlış anlaşılmasın. Videoda daha fazla detaya girip teoride en doğrusu böyledir diye bir açıklama yapıp kafa karıştırmak istemedim. Bu şekilde yapılması bizi en pratik şekilde sonuca götürür ve sonraki aşamalarda tolere edilebilir olduğu için böyle anlattım. Belki sitedeki yazı bu konuda teoriyi daha iyi yansıtacaktır. Sizin vesilenizle buradan belirtmiş olayım. Tekrardan teşekkür ediyorum, iyi çalışmalar.
@@drkadirakgol ilginizden dolayı ben teşekkür ederim, iyi çalışmalar.
size ulasıp konusabılecegım bı yer var mı ?
videoların altına yorum olarak gelen sorular çok vakit almayacak sorularsa cevaplıyorum, onun haricinde yoğunluktan dolayı pek yardımcı olamıyorum
@@drkadirakgol tamamdir hocam yol projesi icin proje hazirlatmak istiyorum yapabilirmisiniz ?
Hayır, yapmıyorum
Hocam özel dersler veriyormusunuz ?
Hayır, maalesef o kadar vaktim olmuyor
Hocam bana yardımcı olabilirmisiniz rica etsem mail adresimi atsam