Allereerst dankjewel voor deze handige video's! Ik heb wel een vraagje, wat is nou precies het verschil tussen het feodale stelsel en het hofstelsel? Uiteindelijk gaat het bij allebei toch gewoon om een leenheer die een of meerdere leenmannen heeft?
Hoi Hanneke, ben je er klaar voor? Komt ie: De verwarring tussen feodalisme is logisch. Beiden zijn systemen gericht op het 'lenen' van land, maar er zijn verschillen. Die worden het duidelijkst als we ze eerst één voor één uitleggen. Het feodalisme is vooral een politiek systeem. Het woord zelf komt van het Latijnse woord voor lenen: feudum. De basis voor het systeem is heel simpel: een leenheer (koning of machtige nobele), leent in ruil voor trouw, militaire hulp en belastingen een deel van zijn land uit aan een leenman (mindere nobele of een geestelijke instantie zoals een abt of bisschop). Feodale systemen ontstonden voor het eerst in het Frankische/Karolingische rijk. Geld was in die tijd schaars in Europa en een centrale macht was lastig te handhaven in verband met gebrekkige communicatie. Macht werd vooral gewonnen tijdens oorlog en kon heel snel weer worden verloren. Om er dus voor te zorgen dat hij toch de macht hield, installeerde de koning dus ambtenaren op belangrijke posities in het land. Die ambtenaren waren in eerste instantie de krijgsheren, stamhoofden en onderkoningen van na de val van het Romeinse rijk (de nieuwe adelstand), maar later dus ook geestelijken. Vanuit dit politieke systeem ontstond het economisch model wat we nu kennen als Hofstelsel. Omdat een leenman aan zijn heer belasting moest afdragen, moest de leenman zorgen dat zijn land winstgevend was. Op het land van de heer woonden twee soorten mensen: vrije boeren en horigen. Vrije boeren hadden van de heer een stuk land gekregen en mochten dat naar eigen inzicht bewerken. Enige voorwaarde was de afdracht van een deel van de opbrengst. Vrije boeren waren op zich prima, maar liever had een heer horige boeren. Horige boeren waren in de basis hetzelfde als vrije boeren (stuk land en afdracht van opbrengst), maar deden meer werk voor de heer (herendiensten) en moesten ook het land van de heer zelf bewerken. In ruil daarvoor mochten ze in tijden van oorlog binnen de muren van de heer schuilen en waren ze min of meer verzekerd van rechtspraak en een minimale voor van sociale zorg. Vrije boeren zorgden voor het grote deel van de inkomsten, terwijl horige boeren voornamelijk zorgden dat het land van de leenman zelfstandig (autarkisch) kon blijven. Lang verhaal kort: Feodalisme is de adel die onder elkaar bepaalt wie wat krijgt en wie wat moet doen. Het hofstelsel is de ruggengraat van dat systeem; het volk die het mogelijk maakt als het ware. Hopelijk kan je hier iets mee. Succes met je examens!
Super! Dankjewel! Tja, de stof voor het examen is erg veel en ik ben er eerlijk gezegd ook niet zo goed in... dus het wordt nog lastig helaas! Maar ik kijk de filmpjes die jullie van geschiedenis erop zetten, en dat helpt gelukkig wel een beetje :)
Zeer interessante video. De middeleeuwen is mijn favoriete tijdperk als het om geschiedenis gaat. Blijf vooral zo doorgaan.
echt top door gaan man!
echt een super video! hier heb ik wat aan:)
Leuk om te horen! Op ons nieuwe platform www.digistudies.nl/ staan nog meer geschiedenis video's. Misschien heb je er wat aan:)
Dit heeft mijn leven gered! Is er ook een aflevering over de hoge middeleeuwen?
Allereerst dankjewel voor deze handige video's! Ik heb wel een vraagje, wat is nou precies het verschil tussen het feodale stelsel en het hofstelsel? Uiteindelijk gaat het bij allebei toch gewoon om een leenheer die een of meerdere leenmannen heeft?
Hoi Hanneke, ben je er klaar voor? Komt ie:
De verwarring tussen feodalisme is logisch. Beiden zijn systemen gericht op het 'lenen' van land, maar er zijn verschillen. Die worden het duidelijkst als we ze eerst één voor één uitleggen.
Het feodalisme is vooral een politiek systeem. Het woord zelf komt van het Latijnse woord voor lenen: feudum.
De basis voor het systeem is heel simpel: een leenheer (koning of machtige nobele), leent in ruil voor trouw, militaire hulp en belastingen een deel van zijn land uit aan een leenman (mindere nobele of een geestelijke instantie zoals een abt of bisschop).
Feodale systemen ontstonden voor het eerst in het Frankische/Karolingische rijk. Geld was in die tijd schaars in Europa en een centrale macht was lastig te handhaven in verband met gebrekkige communicatie. Macht werd vooral gewonnen tijdens oorlog en kon heel snel weer worden verloren. Om er dus voor te zorgen dat hij toch de macht hield, installeerde de koning dus ambtenaren op belangrijke posities in het land. Die ambtenaren waren in eerste instantie de krijgsheren, stamhoofden en onderkoningen van na de val van het Romeinse rijk (de nieuwe adelstand), maar later dus ook geestelijken.
Vanuit dit politieke systeem ontstond het economisch model wat we nu kennen als Hofstelsel. Omdat een leenman aan zijn heer belasting moest afdragen, moest de leenman zorgen dat zijn land winstgevend was.
Op het land van de heer woonden twee soorten mensen: vrije boeren en horigen. Vrije boeren hadden van de heer een stuk land gekregen en mochten dat naar eigen inzicht bewerken. Enige voorwaarde was de afdracht van een deel van de opbrengst. Vrije boeren waren op zich prima, maar liever had een heer horige boeren.
Horige boeren waren in de basis hetzelfde als vrije boeren (stuk land en afdracht van opbrengst), maar deden meer werk voor de heer (herendiensten) en moesten ook het land van de heer zelf bewerken. In ruil daarvoor mochten ze in tijden van oorlog binnen de muren van de heer schuilen en waren ze min of meer verzekerd van rechtspraak en een minimale voor van sociale zorg.
Vrije boeren zorgden voor het grote deel van de inkomsten, terwijl horige boeren voornamelijk zorgden dat het land van de leenman zelfstandig (autarkisch) kon blijven.
Lang verhaal kort: Feodalisme is de adel die onder elkaar bepaalt wie wat krijgt en wie wat moet doen. Het hofstelsel is de ruggengraat van dat systeem; het volk die het mogelijk maakt als het ware.
Hopelijk kan je hier iets mee. Succes met je examens!
Super! Dankjewel! Tja, de stof voor het examen is erg veel en ik ben er eerlijk gezegd ook niet zo goed in... dus het wordt nog lastig helaas! Maar ik kijk de filmpjes die jullie van geschiedenis erop zetten, en dat helpt gelukkig wel een beetje :)
toffe video man!
Bedankt voor de uitleg maar nog iets te ingewikkeld voor het studeren
als mijn leerkracht geschiedenis zo knap was zou ik mss wel eens opletten
zeker
Ook al zit ik nog in de 2de...wil je ook een video maken over de renaissance
Zijn we mee bezig, die komt in oktober online! Hopelijk is dat niet te laat voor jou....
www.digistudies.nl/video/vwo/geschiedenis/a-de-tien-tijdvakken/5-ontdekkers-en-hervormers/9-de-renaissance-kenmerk-181920
hoe gaat het?
+RutgerPowerDesign goed en met jou
*goed ;-)
wat een mooie video echt f*cking nice
cool.
Ik ben in orde?
wel jammer dat het niet werkt
Hi Jor! Wat werkt er niet?
scheer je snor
echt een B.O.
JOUW BEDOEL IK
Kijk eerst maar naar jezelf in de spiegel voordat je over een ander oordeelt. Er is niks mis met een snor.
lol,
beter beeldmateriaal en minder uitleg want dit is zo saai om te kunnen gebruiken als referentie voor leerlingen
Wat is gebeurd tussen 500 - 1500...U vermeldt lleen de Islam en dat was het..