Starea Sănătății: Cât de sigur e vapatul?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 2 жов 2024
  • În urmă cu doi ani, tot aici la #StareaSănătății, vorbeam despre fenomenul vapatului. Astăzi vă propun să reluăm povestea de unde am lăsat-o și să vedem dacă lucrurile s-au mai clarificat în privința impactului acestor țigări asupra sănătății.
    Referințe:
    ec.europa.eu/h...
    www.hopkinsmed...
    journals.sagep...
    hub.jhu.edu/20...
    ___
    Deveniți membru abonat și veți putea urmări emisiunea integrală înaintea tuturor, plus multe alte materiale în exclusivitate: bit.ly/YTStarea...
    ___
    Bine-ați venit pe canalul oficial Starea Nației, alături de Dragoș Pătraru & friends.
    Într-o lume în care presa are destule momente în care se abate de la statutul de câine de pază al democrației, lucrurile trebuie rezolvate tot din interiorul breslei. Astfel de emisiuni, care să sancționeze deopotrivă derapajele politicienilor și ale presei pot contribui serios la însănătoșirea presei.
    Nu dăm verdicte, dar vom prezenta faptele. Iar la cum arată ele, de multe ori nici nu mai e nevoie de verdicte.
    Urmariti pe canalul oficial emisiunea integrala Starea Natiei zi de zi, podcastul Vocea Natiei, podcastul SDRC sau Si de restul caramele (cu Dragos Patraru si Bogdan Stoica), VAX Populi, Starea Sanatatii, Starea Muncii sau Ceasul bun.
    ......
    www.StareaNatiei.ro
    ~ bit.ly/Starea-F...
    ~ bit.ly/Starea-I...
    ~ bit.ly/Starea-T...
    ~ bit.ly/SN-magazin
    ~ bit.ly/SN-podcast
    ~ bit.ly/SN-newsl...
    ___
    Contact@StareaNatiei.ro
    Subscribe: bit.ly/2Q5sCHR

КОМЕНТАРІ • 36

  • @iulcat
    @iulcat 2 роки тому +14

    Drăguță analiza dar fără fundament și documentare! Am fumat aproape 30 de ani în medie de 20-25 de țigarete/zi și am reușit să mă las doar cu ajutorul vapatului pe care îl practic de vreo 10 ani din care 3 în paralel cu fumatul clasic. Deci...am 7 ani de când am renunțat complet la cele clasice și sunt foarte ok față de perioada anterioară ( a revenit capacitatea pulmonară, nu mai "fluier" când respir, nu mai gâfâi când fac efort, etc ) dar nu voi spune că sunt sănătoase ca aerul de munte dar clar sunt muuuult mai sănătoase decât cele cu tutunul ars sau încălzit. Ca sfat ar fi, dacă aveți șansa să vă lăsați fără electronice e super dacă nu ... e o opțiune bună. P.S. Recomandare doar fumătorilor că în cazul celor ce nu fumează sau nu au fumat , e clar că nu au nevoie de așa ceva deoarece creează dependență!

  • @licatabacila
    @licatabacila Рік тому +6

    În primul rand,industria tutunului nu are treaba cu vapatul,din contra,dorește eliminarea vapatului de pe piața 🤣.
    În al doilea rand,dacă te informai puțin ai fi aflat ca în unele tari precum Anglia,dacă mergi la doctor și ceri ajutor pentru renunțarea la fumat în prima faza încearcă cu ceva pastile și dacă nu are reușită cu acestea recomanda tigara electronica(vapatul).
    După 6 luni de cercetări,cei de la institutul Pasteur din Franța au declarat ca țigările electronice DE NOUA GENERAȚIE sunt cu pana la 95% mai puțin toxice decât țigările normale,țigările ce conțin monoxid de carbon si gudron,care se produce prin ardere.
    Ar mai fi multe de spus dar aleg sa încetez aici,nu știu dacă are rost sa-mi răcesc gura,doar noi romanii suntem cei mai mari cunoscători în absolut toate domeniile, chiar dacă deschidem gura și vorbim fără documentație...

  • @mmare1263
    @mmare1263 2 роки тому +7

    Esti un tip extraordinar! Felicitari pentru emisiune, formudabila 🤗

  • @FootballNostredame
    @FootballNostredame 2 роки тому +8

    Am fumat mai bn de 15 ani...de 4 ani m-am lăsat brusc!mă simt foarte bine..

  • @danconde8238
    @danconde8238 2 роки тому +8

    Scopul tigarilor electronice nu este acela de a acapa de dependenta. Scopul este a iti asigura " drogul " , nicotina, fara efectele secundare ale tigarii traditionale , adica intoxicarea cu peste 800 de substante daunatoare . Cel mai sanatos e sa nu fumezi , dar daca tot ai dependenta asta , dependenta monetizata de toate statele , macar iti oferi sansa ca fumator ( dependent de nicotina ) sa respiri si poate sa traiesti ceva mai mult. Studii pro si contra vor fi tot timpul si sunt binevenite cercetarile in orice domeniu .

  • @Paul-Z
    @Paul-Z 2 роки тому +7

    Eu nu fumez sincer nu știu ce este așa bun , am încercat la 15 ani da nu m-a prins si cu alcoolul e la fel abia dacă am băut in toată viața mea 20 de litri de băuturi alcoolice si am 24 de ani , la mine dependenta a fost la sucuri timp de 2 ani am băut zilnic minim 2 litri până am considerat că mă cam îngrașă si mă simțeam si destul de rău probabil sucul era cum e alcoolul si fumatul pentru uni ca înlocuitor, fiecare cu dependența lui :)).

  • @adit552
    @adit552 2 роки тому +5

    Sunt persoane care au ales vapatul pe motiv că ies mai ieftin decât cu țigările. ..

    • @revengeru
      @revengeru 2 роки тому

      doar daca vapeaza rahaturi

  • @alexcristian671
    @alexcristian671 2 роки тому +4

    un video despre iqos ar fi interesant

  • @hayabusaTravels
    @hayabusaTravels 2 роки тому +4

    Pai stai... plasturii impotriva fumatului nu contin nicotina?
    Cred ca ar trebui sa va documentati mai temeinic in ceea ce priveste "tigara electronica". Poti controla procentul de nicotina, chiar poti vapa lichide fara nicotina.
    Eu m-am lasat de fumat tigari clasice imediat ce am ales o tigara electronica pe baza de lichid DIY, adica baza, aroma si nivel de nicotina controlat de mine.
    "Studiile" au aratat si faptul ca odata cu aparitia tigarilor electronice s-a diminuat simtitor fumatul clasic?
    Oare ce inseamna asta pentru industria tutunului?

  • @aarn5947
    @aarn5947 2 роки тому +6

    Fumam în medie 12 țigări (Snagov) pe zi. Într-o bună zi la vârsta de 40 de ani
    am zis gata, de mâine nu mai fumez. Soția și copiii au râs când m-au auzit.
    Cu voința care mă caracterizează, m-am lăsat de fumat chiar din ziua respectivă.
    Cei care se chinuie și se plâng că nu se pot lăsa de fumat, nu au voință.
    Sunt unii care folosesc fel de fel de metode, se lasă de fumat o săptămână
    sau două, sau o lună, după care se apucă din nou de fumat, sub pretextul că s-a
    certat cu nevasta sau că echipa lui preferată de fotbal a pierdut. Vrăjeală ieftină.
    Sindura metodă de a te lăsa de fumat 100%, e VOINȚA.

    • @laviniasnow4494
      @laviniasnow4494 2 роки тому

      Părinții mei la fel s-au lăsat după 15 ani de fumat țigară aprinsă de la precedenta. Prietenii lor au făcut mișto de ei pentru că nu le venea să creadă că vor face asta. Deci da, VOINȚA E CHEIA PRINCIPALĂ.

  • @danaionita3760
    @danaionita3760 2 роки тому +11

    Mi-ar placea sa vorbiți si despre țigările cu tutun încălzit, mi se pare ca sunt la fel de nocive ca cele electronice, atât pentru cei care le folosesc, dar si pentru cei care sunt in preajma, ma refer la spatiile închise. Cred ca ar fi necesar sa fie schimbata legea fumatului in spatiile închise, si sa fie interzise țigările electronice si cele cu tutun încălzit.

    • @gicaio8564
      @gicaio8564 2 роки тому +3

      Sa le interzicem doar asa, ca vrem noi? Daca nu provoaca fumat pasiv, de ce sa le interzicem?

    • @danaionita3760
      @danaionita3760 2 роки тому +1

      S-ar putea sa provoace fumatul pasiv, ținând cont ca ar conține de patru ori mai mult tutun decât cele normale. Există un risc pentru persoanele care stau intr-un spatiu închis cu cei care le folosesc, sa se apuce de fumat.

    • @vad3voci
      @vad3voci 2 роки тому +3

      @@gicaio8564 Pai pentru ca se numește ceva de genul "bun simt" și 7 ani de acasă sau cum vrei să-i zici. Chiar nu m-i se pare normal sa fumezi/vapezi undeva unde nu este spațiu ventilat sau aer liber și mai ales sa te apuci sa dai nori din țigarea electronica in fata oamenilor iar țigările pe baza de tutun având in vedere ca sunt fabricate de cei ce dețin marile companii de țigări e cam de la sine înțeles ca sunt mai dăunătoare decât cele pe baza de lichid dar și cele pe lichid cu vitamina c/vitamina e/thc si alte prostii sunt mult mai dăunătoare decat țigarea clasica. Lichidul de țigară electronica clasic pe baza de glicerina vegetala/propilen glicol neaditivat cu nicotina sau arome nu este dăunător atât timp cat se respecta anumite reguli de ex: sa schimbi rezistenta la timp, sa nu vapezi fără lichid sau prea putin lichid, sa nu depășești valorile de funcționare pentru dispozitivul pe care îl folosești...
      De cam 12 ani folosesc țigări electronice cu nicotina/arome/baze de lichid din surse cat se poate de sigure și legale și nu am avut absolut nici o problema și nu am cautat niciodată sa renunț la nicotina ci am vrut o alternativa mai buna decât țigările pentru ca după nici 10 ani de fumat țigări normale începusem sa resimt niște efecte asemănătoare persoanelor fumătoare in vârstă înaintată. Orice alternativa la fumatul clasic este mai ok, singura datorie a celui care vrea sa încerce este să se documenteze foarte bine înainte iar dacă nu ești fumător mai bine nu.

  • @andreinilas7528
    @andreinilas7528 Рік тому +1

    Cel puțin din punct de vedere al cancerului, vapatul prezintă un risc mult mai mic decât fumatul clasic!

  • @darisjke2706
    @darisjke2706 3 місяці тому

    Pov : arata-mi ca esti fumat fara sa mi arati )))
    P.s omu’ e pe langa

  • @gexpe2003
    @gexpe2003 2 роки тому +3

    E sigur ca aduce profituri colosale vânzătorului

  • @dumaneduard
    @dumaneduard 2 роки тому +4

    V-am zis ca s-a prostit si asta
    A luat-o razna de la atatea cafele

  • @diverse5982
    @diverse5982 Рік тому

    Studiile sunt platite de industria tutunului

  • @vasilerogojan4520
    @vasilerogojan4520 2 роки тому +1

    În alte cuvinte, sunt practic la fel de dăunătoare ca "ţigările clasice", acum cei care ştiu asta şi le fumează clar se mint singuri.

  • @ionutfanache1408
    @ionutfanache1408 10 місяців тому

    Haaaaha 😅

  • @claudiudrila8304
    @claudiudrila8304 2 роки тому

    Cafeaua e sanatoasa ? :))))

  • @ceraseladiaconu1491
    @ceraseladiaconu1491 2 роки тому

    Despre tutunul incalzit mai multe informatii se poate?Acum este mult mai popular si acesta.

  • @andreibos3584
    @andreibos3584 2 роки тому +2

    consider ca vapat-ul reprezimta un risc urias pentru adolescenți. chiar daca statisticile zic undeva in jur de 40% dintre adolescenti au fumat in ultima luna. acestia sunt cei care recunosc. cifra adevărată (daca adaugi si vapatul) se invarte undeva in jur de 70-80%, oricat de SF ar parea. problema e ca nu se discuta pe baza asta deloc in scoli. Discutiile acasa de multe ori pot sa nu fie la fel de constructive ca cele din scoli, intrucat adolescentii o primesc de multe ori cu atitudinea de: da, ma, da. mai lasa ma. plus ca dac ar veni de la parinti, ar veni mai mult ca o regula (numai buna pentru incalcat) decat ca o informare detaliata asupra efectului tutunului, alcoolului, vapeului.

  • @aurelrus8563
    @aurelrus8563 2 роки тому +1

    Si la Melbourne am vazut copii in jur de 12 /13 ani cu spurcaciuni

  • @gabilupascu8830
    @gabilupascu8830 2 роки тому

    Ba, o intrebare, mai esti cu emisiunea pe canalul de youtube prima? Ca am ratat la editii... Nu mi mai apar editiile noi, de aia zic.

    • @laviniasnow4494
      @laviniasnow4494 2 роки тому

      Nu, emisiunea nu mai este difuzată acolo. Trebuie să devii plătitor al canalului „Starea Nației” ca să ai acces la emisiunea integrală.

  • @marycadu7793
    @marycadu7793 2 роки тому +1

    NU SUNT FUMATOARE