Multumesc ! Foarte utile informatiile, foarte bine structurate si pe intelesul tuturor. Mult respect si recunostinta pentru munca depusa si pentru toate informatiile pe care le-am primit urmarind video-urile dvs.!
Îți mulțumesc super mult pentru toate videourile Luiza! M-au ajutat foarte mult la inceput de drum și nu numai. Iti doresc mult succes in dezvoltarea propriului business
Si eu astept cu interes maxim sa vad cum se finalizeaza acesta in care sunt acum, deoarece este o inspectie fiscala (nu control documentar) realizata tot online. Revin cu vesti bune sper.
@Luiza Daneliuc referitor la 3:33. Spuneti ca se poate opta o singura data pentru impozit pe venit (inafara de la infiintare). Dupa cum este structurata legea, pare ca si la infiintare, alegaind impozit pe venit iti exerciti acea optiune unica. Oare gresesc? In Codul Fiscal am gasit: Ca firmele pot trece la impozitul pe venit ”dacă nu au mai fost plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor ulterior datei de 1 ianuarie 2023”. Art. ART. 48 alin.2 spune: ”Persoanele juridice române, cu excepţia celor de la art. 47 alin. (2), pot opta să aplice impozitul reglementat de prezentul titlu începând cu anul fiscal următor celui în care îndeplinesc condiţiile de microîntreprindere prevăzute la art. 47 alin. (1) şi dacă nu au mai fost plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor ulterior datei de 1 ianuarie 2023, potrivit prevederilor prezentului titlu.”
M-am dus la anaf sa-mi iau acest RUC minune... la care dna de la ghiseu... vai puiul mamii(ea fiind la o varsta la care imi putea fi bunica) dar de unde sa-ti dau eu RUC ca nu mai am, vino iar saptamana viitoare. Mda, bv anaf s6, am inceput bine!
Daaa, e la ordinea zilei! Sunt multe lucruri cu care contabilii sunt obisnuiti de ani de zile, si le rezolvam cumva sa nu ia clientul amenda sau cel putin, facem tot posibilul. Antreprenorii care interactioneaza prima data cu Anaf au impresia ca e un eveniment izolat, ca inspectorul respectiv e mai “ciudat” sau a avut el “ghinion”. De fapt, asta e realitatea interactiunii cu Anaf, cel putin la nivel de ghiseu. Asta e sistemul.
La PFA nu m-am gandit sa fac deoarece nu sunt multe de facut in primele 30 de zile, focusul fiind pe declaratia unica. Dar poate voi face, chiar daca va iesi un video destul de scurt.
@@LuizaDaneliuc cat de scurt o fi, pentru cineva care nu stie cu ce si cum sa inceapa si ce trebuie sa aiba in vedere dupa ce a infiintat sau pe parcursul unui an . De exemplu acum la SRL am aflat de unele contracte de care nu mi-a zis alt contabil sau sa fi citit in alta parte de ele. Multumesc
Salutare, te rog mult poti sa faci un video cu unde trebuie sa ne inscriem pentru legea cu returnarea ambalajelor, si cum vom face pe casa de marcat cu banii pe care ii vom da la cei ce vin cu ambalaje?
Multumesc ! Sunt foarte utile informatiile. Am o intebare. Pot credita firma proprie nou infiintate pentru a cumpara utilaje, iar apoi treptat sa retrag suma respectiva?
Buna ziua, da, ne ocupam cu servicii de contabilitate si servicii de infiintare SRL/PFA. Va rog sa imi scrieti la office@smartadvisors.ro daca va intereseaza o colaborare. Multumesc!
Buna ziua, * comandarea unei stampile pentru SRL nu mai este necesara? in ce cazuri poate sa fie nevoie de stampila in 2023? * eu ca administrator la un SRL, pot sa am access in SPV al SRL-ului? sa vad care este starea firmei?
Stampila este optionala, o folositi doar daca doriti. Puteti avea acces la SPV-ul firmei daca va inregistrati semnatura electronica la Anaf prin depunerea declaratiei 150.
Eu folosesc Smartbill si majoritatea clientilor mei folosesc Smart Bill. Acesta fiind un program platit, daca sunteti chiar la inceput de drum si doriti sa optimizati costurile, atunci puteti opta pentru un program gratuit dar acesta ar trebui sa fie un program romanesc care are implementata si functia E-factura.
Bună! Chiar nu este nici o soluție pentru cei care avem trecut srl cu impozit pe profit ? Să schimbăm la impozitarea pe venit? Ideea este că avem un avantaj pentru oricare antreprenor la un start-up, are încasări foarte mici și nu își permite să plătească salariu și pe parcurs își dezvoltă business-ul și este normal să poată angaja și să treacă la impozitul unic pe venit, atunci când business-ul este dezvoltat. Poate logica mea este stricată, dar cum de nimeni nu face nimic în privința asta? Cum de nu este o altă soluție?!
Pe aceasta firma nu este nici o solutie daca ati trecut in timpul anului 2023 la impozit profit. Pe o alta firma nou infiintata puteti opta pentru sistemul micro cu indeplinirea tuturor conditiilor.
@@LuizaDaneliuc Mulțumesc! A, deci se poate opta pentru schimbarea tipului de impozit în următorul an fiscal? Doar anul actual nu va mai putea fi schimbat?
Multumim de video, extrem de informativ foarte multe lucruri pe care nu le stiam. Am insa o intrebare. Daca doresc sa imi deschid un SRL si vreau sa ma angajez pe mine pe salariul minim cu norma intreaga, dar eu lucrez deja la alta firma (am contract de munca pe norma intreaga de 8h), am voie sa fac acest lucru, este legal ? Multumesc !
@@LuizaDaneliuc Multumesc mult pentru raspuns :D. Mai am o intrebare. Vreau sa cumpar si sa vand niste produse online prin intermediul unui SRL. Din pacate nu pot sa efectuez cumpararea produselor prin persoana juridica ci doar ca persoana fizica. Cum transfer produsele de la persoana fizica la firma legal, pentru a le vinde ? Fac borderou de achizitie ? Contract vanzare-cumparare ? Multumesc mult ! Exista o alternativa ?
Bună seara, in cazul in care se emite o factura catre o companie care nu este in UE. Si in cazul acestea trebuie optinut codul intracomunitar ? Mulțumesc
Nu, in acest caz nu trebuie obtinut codul intrcomunitar de TVA, daca nu mai aveti si alte operatii pentru care ar trebui obtinut. Dar daca depasiti plafonul de TVA de 300.000 lei trebuie sa deveniti platitor de TVA si sa obtineti cod de TVA in Romania (care e diferit de codul intracomunitar de TVA).
Bună seara. Daca tot ati menționat de codul TVA intracomunitar. Nu imi este clar cum intru in posesia acestuia. După trimiterea si aprobarea D700 am inteles ca trebuie ridicat un document de la sediul ANAF de care aparține sediul social al firmei? Vă mulțumesc.
Buna Luiza Am 2 întrebări daca se poate. Vreau sa cumpăr un utilaj din Italia la care firma respectiva mi-o zis un preț + tva. Deocamdată nu am firma in România si nici experientă in domeniul de contabilitate. Obiectivul este sa înființez un atelier de prelucrări mecanice. Cum trebuie sa ma comport? Deschid un SRL neplătitor de tva si achiziționez utilaju fără sa plătesc tva ? MULTUMESC
Bine . Lași jobul , înființezi un srl , tot bine și frumos , faci totul corect și legal , dar dacă banii firmei nu sunt banii tăi, ii poți scoate după 3 luni sau de dorit după un an , muncă enormă faci , dar atunci ce mănânci timp de un an, din ce bani ?
Antreprenoriarul nu este pentru toata lumea, nu este obligatoriu ca toti oamenii “sa isi lase job-ul”. Antreprenoriarul este o treaba grea si anevoioasa si plina de riscuri. Si cum ati spus si dvs. - munca enorma!
Eu lucrez cu Smartbill, care este un program platit. Unul gratuit nu stiu sa va recomand. Poate stie altcineva, daca stiti va rog lasati in comentarii!
Buna ziua, va mulțumesc pentru conținutul de calitate! Am o mica întrebare, daca am cod intracomunitar de TVA, îmi trebuie două conturi bancare? Unul in lei pentru TVA-ul pentru România și unul în euro? Vă apreciez mult❤
Cam ce bani am de dat din momentul in care mi-am deschis firma chiar daca nu am inceput activitatea si nu am vanzari ? Doar cat e plata pt serviciile contabilului ? Cam despre ce bani vorbim pt un contabil pt vanzari online (vanzari pe emag) cam intre ce sume e costul contabilului?
Vreau să-mi deschid o firmă și să am un magazin online. Trebuie neapărat să am punct de lucru? Sau pot doar să am sediu social? Întreb pentru că nu e o opțiune să am punctul de lucru unde locuiesc, nici sediul social. Dacă cu sediul social rezolv la un cabinet de avocatură, cu punctul de lucru cam greu... Aștept răspuns. Mulțumesc anticipat!
Nu sunteti obligat sa aveti punct de lucru fizic deschis pentru comert online. Dar sediul la avocat are multe alte probleme (nelegate de intrebarea dvs).
Multumesc ! Foarte utile informatiile, foarte bine structurate si pe intelesul tuturor. Mult respect si recunostinta pentru munca depusa si pentru toate informatiile pe care le-am primit urmarind video-urile dvs.!
Va multumesc foarte mult! 😊
Mulțumim! Felicitări pentru tot și va rog sa continuați!
Vă respecta pentru tot ceea ce faceți
Multumesc!
Luiza s-a întors! :))
Multumesc!
Mulțumim frumos pentru tot!
Si eu multumesc!😀
Îți mulțumesc super mult pentru toate videourile Luiza! M-au ajutat foarte mult la inceput de drum și nu numai. Iti doresc mult succes in dezvoltarea propriului business
Multumesc foarte mult de urari, asemenea si tie! Mult succes in 2024!
A venit la fix! Multumesc!
Ma bucur!
Multumesc mult!
Si eu va multumesc pentru vizionare!
Sa traiasca Luiza!
Multumesc!
Buna Luiza!
Mulțumim că ai venit cu "daruri" pentru noi!
👍
Ma bucur ca va folosesc! 😀
Mulțumim frumos pentru tot,toate cele bune și multa sănătate!!!
Multumesc si eu si dvs multa sanatate!
Multumim pentru informatii!
Si eu va multumesc!
multumim mult pt informatii!!
Si eu!
Asteptam cu mare interes video cu controalele. Multumim pt timpul si efortul dvs
Si eu astept cu interes maxim sa vad cum se finalizeaza acesta in care sunt acum, deoarece este o inspectie fiscala (nu control documentar) realizata tot online. Revin cu vesti bune sper.
@Luiza Daneliuc referitor la 3:33. Spuneti ca se poate opta o singura data pentru impozit pe venit (inafara de la infiintare). Dupa cum este structurata legea, pare ca si la infiintare, alegaind impozit pe venit iti exerciti acea optiune unica. Oare gresesc?
In Codul Fiscal am gasit: Ca firmele pot trece la impozitul pe venit ”dacă nu au mai fost plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor ulterior datei de 1 ianuarie 2023”.
Art. ART. 48 alin.2 spune: ”Persoanele juridice române, cu excepţia celor de la art. 47 alin. (2), pot opta să aplice impozitul reglementat de prezentul titlu începând cu anul fiscal următor celui în care îndeplinesc condiţiile de microîntreprindere prevăzute la art. 47 alin. (1) şi dacă nu au mai fost plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor ulterior datei de 1 ianuarie 2023, potrivit prevederilor prezentului titlu.”
corect! M-a speriat si pe mine cu prostia asta. E clara lipsa de logica.
M-am dus la anaf sa-mi iau acest RUC minune... la care dna de la ghiseu... vai puiul mamii(ea fiind la o varsta la care imi putea fi bunica) dar de unde sa-ti dau eu RUC ca nu mai am, vino iar saptamana viitoare. Mda, bv anaf s6, am inceput bine!
Daaa, e la ordinea zilei! Sunt multe lucruri cu care contabilii sunt obisnuiti de ani de zile, si le rezolvam cumva sa nu ia clientul amenda sau cel putin, facem tot posibilul. Antreprenorii care interactioneaza prima data cu Anaf au impresia ca e un eveniment izolat, ca inspectorul respectiv e mai “ciudat” sau a avut el “ghinion”. De fapt, asta e realitatea interactiunii cu Anaf, cel putin la nivel de ghiseu. Asta e sistemul.
Buna. Se poate si pt PFA un video? Multumesc
La PFA nu m-am gandit sa fac deoarece nu sunt multe de facut in primele 30 de zile, focusul fiind pe declaratia unica. Dar poate voi face, chiar daca va iesi un video destul de scurt.
@@LuizaDaneliuc cat de scurt o fi, pentru cineva care nu stie cu ce si cum sa inceapa si ce trebuie sa aiba in vedere dupa ce a infiintat sau pe parcursul unui an .
De exemplu acum la SRL am aflat de unele contracte de care nu mi-a zis alt contabil sau sa fi citit in alta parte de ele. Multumesc
Salutare, te rog mult poti sa faci un video cu unde trebuie sa ne inscriem pentru legea cu returnarea ambalajelor, si cum vom face pe casa de marcat cu banii pe care ii vom da la cei ce vin cu ambalaje?
Nu stiu sa va spun, imi pare rau!
Multumesc ! Sunt foarte utile informatiile. Am o intebare. Pot credita firma proprie nou infiintate pentru a cumpara utilaje, iar apoi treptat sa retrag suma respectiva?
Da, prin transfer bancar.
Bună seara sunt la început am deschis Firma în România și lucrez în Belgia și îmi cer Limosa Mulțumesc frumos
Bună, te ocupi cu asta, cu înfiinṭarea de firmă SRL ? Mulṭumesc.
Buna ziua, da, ne ocupam cu servicii de contabilitate si servicii de infiintare SRL/PFA. Va rog sa imi scrieti la office@smartadvisors.ro daca va intereseaza o colaborare. Multumesc!
Buna ziua,
* comandarea unei stampile pentru SRL nu mai este necesara? in ce cazuri poate sa fie nevoie de stampila in 2023?
* eu ca administrator la un SRL, pot sa am access in SPV al SRL-ului? sa vad care este starea firmei?
Stampila este optionala, o folositi doar daca doriti. Puteti avea acces la SPV-ul firmei daca va inregistrati semnatura electronica la Anaf prin depunerea declaratiei 150.
Buna seara, pentru codul intracomunitar de TVA, ce declaratii se depun pentru a raporta prestarea de servicii catre firme din UE?
Declaratia 390, am si un video despre cum se completeaza, mai vechi e adevarat, dar valabil.
2024:)
Da, si in 2024 dar din 1 iulie 2024 se mai schimba putin procedura cu E-factura.
ce program de facturare ne recomandati noua incepatorilor?Ce program de facturare folositi dumneavoastra?
Eu folosesc Smartbill si majoritatea clientilor mei folosesc Smart Bill. Acesta fiind un program platit, daca sunteti chiar la inceput de drum si doriti sa optimizati costurile, atunci puteti opta pentru un program gratuit dar acesta ar trebui sa fie un program romanesc care are implementata si functia E-factura.
Sărut mâinile! Bună ziua! Recomandați de început Oblio? Are integrare cu e-factura! 😄
Nu am lucrat dar am vazut persoane care il recomanda. Eu lucrez si recomand Smartbill.
@@LuizaDaneliuc am înțeles. Sărut mâinile! Mulțumesc frumos pentru timpul acordat.
Bună!
Chiar nu este nici o soluție pentru cei care avem trecut srl cu impozit pe profit ? Să schimbăm la impozitarea pe venit? Ideea este că avem un avantaj pentru oricare antreprenor la un start-up, are încasări foarte mici și nu își permite să plătească salariu și pe parcurs își dezvoltă business-ul și este normal să poată angaja și să treacă la impozitul unic pe venit, atunci când business-ul este dezvoltat.
Poate logica mea este stricată, dar cum de nimeni nu face nimic în privința asta?
Cum de nu este o altă soluție?!
Pe aceasta firma nu este nici o solutie daca ati trecut in timpul anului 2023 la impozit profit. Pe o alta firma nou infiintata puteti opta pentru sistemul micro cu indeplinirea tuturor conditiilor.
@@LuizaDaneliuc Mulțumesc! A, deci se poate opta pentru schimbarea tipului de impozit în următorul an fiscal? Doar anul actual nu va mai putea fi schimbat?
Ce pret ajunge deschiderea unui srl(transport marfa?
Pentru orice detalii legate de tarife va rog sa ne scrieti la office@smartadvisors.ro
Multumim frumos de content! Excelent!
As avea o intrebare. E obigatoriu contractul de prestari servicii cand lucrezi cu firme de afara?
Si eu multumesc! Da, contractul de prestari servicii trebuie intocmit indiferent de unde este clientul.
Multumim de video, extrem de informativ foarte multe lucruri pe care nu le stiam. Am insa o intrebare. Daca doresc sa imi deschid un SRL si vreau sa ma angajez pe mine pe salariul minim cu norma intreaga, dar eu lucrez deja la alta firma (am contract de munca pe norma intreaga de 8h), am voie sa fac acest lucru, este legal ? Multumesc !
Da, puteti fi angajat cu 8 ore la mai multe firme. Nu puteti la aceeasi firma.
@@LuizaDaneliuc Multumesc mult pentru raspuns :D. Mai am o intrebare. Vreau sa cumpar si sa vand niste produse online prin intermediul unui SRL. Din pacate nu pot sa efectuez cumpararea produselor prin persoana juridica ci doar ca persoana fizica. Cum transfer produsele de la persoana fizica la firma legal, pentru a le vinde ? Fac borderou de achizitie ? Contract vanzare-cumparare ? Multumesc mult ! Exista o alternativa ?
Bună seara, in cazul in care se emite o factura catre o companie care nu este in UE.
Si in cazul acestea trebuie optinut codul intracomunitar ?
Mulțumesc
Nu, in acest caz nu trebuie obtinut codul intrcomunitar de TVA, daca nu mai aveti si alte operatii pentru care ar trebui obtinut. Dar daca depasiti plafonul de TVA de 300.000 lei trebuie sa deveniti platitor de TVA si sa obtineti cod de TVA in Romania (care e diferit de codul intracomunitar de TVA).
Buna ziua.Daca in cele 30 zile (in cazul unui PFA) nu am facut declaratia (pfa-ul fiind la inceput),ce risc?Multumesc😮
O amenda dar depuneti-o acum din propria initiativa si o sa fie OK.
Bună seara. Daca tot ati menționat de codul TVA intracomunitar. Nu imi este clar cum intru in posesia acestuia. După trimiterea si aprobarea D700 am inteles ca trebuie ridicat un document de la sediul ANAF de care aparține sediul social al firmei? Vă mulțumesc.
Da, dupa ce depuneti 700 veti primi un mesaj in SPV cand este gata CIF-ul pentru ridicare de la ghiseu.
Buna Luiza
Am 2 întrebări daca se poate. Vreau sa cumpăr un utilaj din Italia la care firma respectiva mi-o zis un preț + tva. Deocamdată nu am firma in România si nici experientă in domeniul de contabilitate. Obiectivul este sa înființez un atelier de prelucrări mecanice. Cum trebuie sa ma comport? Deschid un SRL neplătitor de tva si achiziționez utilaju fără sa plătesc tva ? MULTUMESC
Daca vrei sa cumperi fara tva (cu taxare inversa) ai nevoie de o firma platitoare de tva in Romania. Altfel vei plati si tva catre Italia.
Buna seara,
In cazul in care factura este emisa catre o persoana fizica care locuieste in UE trebuie sa obtin codul intracomunitar de TVA ?
Cum se pot inregistra contractele de inchiriere online?
Declaratia C168 se depune prin SPV ca si declaratia unica.
Bine . Lași jobul , înființezi un srl , tot bine și frumos , faci totul corect și legal , dar dacă banii firmei nu sunt banii tăi, ii poți scoate după 3 luni sau de dorit după un an , muncă enormă faci , dar atunci ce mănânci timp de un an, din ce bani ?
Antreprenoriarul nu este pentru toata lumea, nu este obligatoriu ca toti oamenii “sa isi lase job-ul”. Antreprenoriarul este o treaba grea si anevoioasa si plina de riscuri. Si cum ati spus si dvs. - munca enorma!
Bună ziua! Va rog mult dacă îmi puteți spune ,eu am un credit neplătit la Banka pot deschide o firmă un SRL? Va mulțumesc
Buna ziua, da puteti deschide o firma sau un PFA chiar daca aveti datorii la banca.
Va mulțumesc!
Ce se întâmplă dacă angajatul-patron este harnic și lucrează mai mult decât 40 de oră pe săptămână ? Mulțumesc anticipat.
Pentru salariatii care lucreaza ore suplimentare aveti obligatia sa acordati sporurile mentionate in Codul Muncii.
@@LuizaDaneliuc Multumesc frumos.
Ne puteti recomanda un program e-factura, va rog?
Eu lucrez cu Smartbill, care este un program platit. Unul gratuit nu stiu sa va recomand. Poate stie altcineva, daca stiti va rog lasati in comentarii!
Salut!
Ce stiti despre Viva Wallet?
Daca stiti...
Nici nu stiu ce nu stiu!
@@LuizaDaneliuc 🤣
@@LuizaDaneliuc Este o aplicatie, cu card, plus o alta aplicatie POS de pe telefon!
Poti incasa direct de pe telefon, fara POS atasat.
@@ChefAdrianFerdy nu stiam ca exista, dar poate fi folosita ca mijloc pus la dispozitie pentru plata cu cardul, din ce inteleg ca face.
Buna ziua, va mulțumesc pentru conținutul de calitate! Am o mica întrebare, daca am cod intracomunitar de TVA, îmi trebuie două conturi bancare? Unul in lei pentru TVA-ul pentru România și unul în euro? Vă apreciez mult❤
Tva-ul intracomunitar se plateste cate Anaf tot in lei. Deci va trebuie doar un cont in lei.
@@LuizaDaneliuc 🙏 Va multumesc!
🙏
Bună ziua, plata autorizației de mediu este deductibila? Sau este o taxa nedeductibila?
Daca sunteti platitor de impozit pe profit/PFA este deductibila da cheltuiala.
Cam ce bani am de dat din momentul in care mi-am deschis firma chiar daca nu am inceput activitatea si nu am vanzari ? Doar cat e plata pt serviciile contabilului ? Cam despre ce bani vorbim pt un contabil pt vanzari online (vanzari pe emag) cam intre ce sume e costul contabilului?
Fiecare contabil are tarifele sale, poate fi chiar oricat de putin sau oricat de mult.
Vreau să-mi deschid o firmă și să am un magazin online. Trebuie neapărat să am punct de lucru? Sau pot doar să am sediu social? Întreb pentru că nu e o opțiune să am punctul de lucru unde locuiesc, nici sediul social. Dacă cu sediul social rezolv la un cabinet de avocatură, cu punctul de lucru cam greu...
Aștept răspuns. Mulțumesc anticipat!
Nu sunteti obligat sa aveti punct de lucru fizic deschis pentru comert online. Dar sediul la avocat are multe alte probleme (nelegate de intrebarea dvs).
@@LuizaDaneliuc ca de exemplu? Ce probleme?
Va recomand sa stabiliti o sendinta de consultanta cu colegul meu, unde puteti dezbate toate intrebarile dvs. pe larg.