Tu stii cat valorezi? Calculam impreuna activul tau net | Educatie financiara

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 6 жов 2024

КОМЕНТАРІ • 46

  • @ralucadudescu
    @ralucadudescu 6 років тому +14

    Wow, intr-un final cineva deschide mintea oamenilor obisnuiti, ce nu au educatie financiara. Foarte util, mai ales pt femei, care au grija familiei permanent!!!! Multumim frumos.

  • @flaviuscalin4353
    @flaviuscalin4353 6 років тому +5

    Platile recurente ( saptamanale sau lunare) sunt un instrument de mare ajutor pentru economii. Eu asta fac in ing home bank de cand sunt salariat. Aproape fara nici un efort iti poti seta cat vrei sa economisesti.

  • @knielingfredi7726
    @knielingfredi7726 3 роки тому +1

    Avem nevoie de educație financiară în România..super...sunetul și imaginea la claritate maximă 👍👍👍

  • @emabadila6168
    @emabadila6168 5 років тому +2

    Luiza, ti-am zis deja ca esti fantastica!
    Avem atat de multa nevoie de astfel de sfaturi, de educatie financiara!
    Te urmaresc cu drag! Multumim frumos!

    • @LuizaDaneliuc
      @LuizaDaneliuc  5 років тому +1

      Sarumana! Sa stii ca le zic din experienta, ce zic acolo fac si eu si a dat rezultate. Adica intai am vazut rezultatele si apoi am facut video-ul. ❤️

  • @novacontservicii4118
    @novacontservicii4118 6 років тому +2

    Draga, Luiza. Superb video! Felicitari. As dori sa fac o remarca, si anume, BA DA! Parintii, bunicii si strabunicii nostri traiau din greu, ba chiar se poate afirma ca traiau la nivel de supravietuire (nu a fost usor pentru ei sa infrunte comunismul, razboiele de dinainte, etc). Problema se pune, insa, diferit de perceptia nostra de azi. Ca sa rezum ceea ce vrea sa spun este ca ei aveau mai multa CREDINTA de cat avem noi azi. Ce legatura are asta cu educatia financiara? Are pentru ca oamenii de atunci traiau simplu, mai aproape de Dumnezeu si nu-si puneau problemele de viitor pe care ni le punem noi astazi (de exemplu "cum sa economisim", etc). Ei luau lucrurile ca atare. Ce este in fapt economisirea? Un mod de a te gandi la viitor. Cu toate acestea, viitorul pe care-l vedeau si il construiau ei atunci este cel pe care-l traim noi in prezent si ne bucuram de roadele munci si supravietuirii lor (pare paradoxal, pt ca azi sunt multe tulburari in societate pe care noi, cei din "lina intai" le producem in cel mai "miraculos" mod, datorita nestiintei si neintelegerii noastre). O scurta incursiune in istoria finantelor romanesti si a rolului si importantei Romaniei pe care l-a avut in Europa si in intreaga lume, ar putea ajuta extraordinar de mult pe oricine in intelegerea educatiei financiare de azi. Exista carti, tratate scrise, altele in executie despre ce au insemnat aceste finantele romanesti in Europa si in lume. Trebuie putin timp si dorinta in "a cerceta toate si a pastra ceea ce este de folos" pentru ca numai astfel, invatam CE, CUM, UNDE si CU CINE.
    In incheiere, amintesc cuvintele unui mare om al culturii si istoriei noastre, Nicolae Iorga care afirma „Un popor care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu-și cunoaște părinții.”
    Succes in tot ceea ce faci! Esti minunata!

  • @chirciusimona4315
    @chirciusimona4315 5 років тому +1

    Am citit prima data despre educatia financiara in cartea Poor Dad Rich Dad, ma bucur sa regasesc acelasi concept si in prezentarea ta personala, vine ca o confirmare. Apreciez video ul facut si pe tine ca persoana!

  • @rodirodi9293
    @rodirodi9293 3 роки тому +1

    Gresiti . Educatia financiara aveau bunicii nostri inca din timpul celui de al 2 lea razboi momdial. Asta stiu de la bunicul meu.
    Daca azi vom fi ocupati de un alt stat aceste v a emite bani si noi v a trebui sa i folosim spre interesul lor si nenorocirea nostra. Pentru independenta am fi nevoiti sa facem stabilizare monetara si am deveni saraci si vulnerabili.
    Sunt de acord cu tot ce ati spus dar mai sunt si alte variabile.
    Tot ce trebuie sa facem este sa avem o rezerva de bani la banca nu multa si sanatate. Cat despre imobile si terenuri ca investitie stiti ca in 1947 comunistii au confiscat totul lasand oamenii cu nimic.

  • @OdinBlueEnergy
    @OdinBlueEnergy 6 років тому +1

    Foarte bine spus !

  • @relaxtube4234
    @relaxtube4234 6 років тому +2

    Bravo fata mea. Te pup :)

  • @MedaHalmaciu
    @MedaHalmaciu 6 років тому +1

    Super tare. Perfect de acord. Mai ales pe termen scurt. Dar ce faci când se aduna mai multi bani? Ce faci cu inflația, devalorizarea, ce faci cu banii adunați? Cum ii investești. Din câte înțeleg eu bursa e făcută să cadă din când în când, nu e pentru noi ăștia mărunți și cinstiți. Imobiliarele? La fel. Plus că nu e ușor pornind de la nimic sa ajungi sa ai proprietăți. As fi curioasa ce idei de investiții ai. Poate mai recomanzi și niște cărți pe care sa le mai citim. Sunt chestii pe tema asta, dar cu referire la sistemul american care la noi nu se aplica.

    • @LuizaDaneliuc
      @LuizaDaneliuc  6 років тому +2

      Trebuie vorbit cu cineva care se pricepe la investitii, un consilier in investitii, este o total alta arie.

    • @Eugen.
      @Eugen. 6 років тому +5

      O sa recomand eu 3 mici chestii, cu riscul de a parea arogant.
      1. How the economic machine works in 30 minutes - Ray Dalio - ua-cam.com/video/PHe0bXAIuk0/v-deo.html
      2. Cartea MONEY Master the Game - Tony Robbins ( are ex. de protofolii de investitii ) - www.amazon.com/MONEY-Master-Game-Financial-Freedom-ebook/dp/B00MZAIU4G
      3. Cursul Econ 252 - Financial markets - Yale - ua-cam.com/video/WQui_3Hpmmc/v-deo.html
      Da, sunt niste diferente intre sistemul american si ce este la noi, dar daca la noi nu prea se vb. despre lucrurile astea.....

    • @panteamarian
      @panteamarian 6 років тому +2

      Bursa cade din cand in cand. Dar in mare parte isi revine si creste tot timpul. Investitiile se refera pe termen foarte lung cu bani pe care nu o sa-i folosesti gen minim 3-5ani.

  • @StefanIordan
    @StefanIordan 6 років тому +1

    Cred ca ar ajuta daca ai vorbi mai mult despre ce este un fond de rezerva, despre cat de mare consideri tu ca este nevoie sa fie un fond de rezerva. Sunt de acord ca iti trebuie un fond de rezerva dar eu unul nu cred ca doar daca ai activul net negativ iti trebuie unul si nici ca el este suficient incat sa nu iti platesti datoriile dupa ce ai strans acest fond. Cred ca in special persoanele care au venituri mai mici ar beneficia de plata împrumuturilor pe care le au pentru ca de obicei ele sunt credite de nevoi personale care au rate de dobanda foarte mare.

    • @LuizaDaneliuc
      @LuizaDaneliuc  6 років тому +1

      Sigur, e o idee sa detaliez despre un fond de rezerva intr-un video viitor. Bineinteles ca nu doar daca ai activul negativ trebuie sa economisesti, ideea era ca mai ales atunci trebuie sa economisesti si o alta idee era ca e mai bine sa economisesti decat sa platesti datorii nescadente. In nici nu caz nu am spus ca daca ai activul pozitiv trebuie sa te culci pe o ureche.

    • @StefanIordan
      @StefanIordan 6 років тому +1

      Eu cred ca economisirea peste un anume prag este gresita. Daca ai un fond minim pentru urgente e preferabil sa iti platesti datoriile (chiar daca nu sunt scadente) si sa nu platesti dobanda. Sigur, fiecare face ce vrea pana la urma.

    • @verginicafocsa5033
      @verginicafocsa5033 6 років тому

      Bravo,d/a Luiza!

  • @carcaliceasorin3770
    @carcaliceasorin3770 4 роки тому

    Din punctul meu de vedere economii fara a face investitii este egal cu 0. Adica banii se devalorizeaza de la an la an. Prefer sa achit datoriile in loc de economii pt a creste activul net si ca sa nu focusez toti banii in datorii, sa am o rezerva in caz ca se intampla ceva neasteptat, datoriile le achit cu un descoperit de cont. Cel putin asa cred eu ca ii bine. Ce parere ai despre achitarea unui credit folosind un descoperit de cont, Luiza? Presupunem ca suntem seriosi si nu cheltuim aiurea din descoperitul de cont. Platim cu el transe mari din datorii si apoi achitam descoperitul de cont apoi repetam procesul pana scapam de datorie sau reducem drastic dobanda ce trebuia platita.

  • @mihsebastian
    @mihsebastian 4 роки тому +2

    economie de 50% din salariu cred ca totusi e cam mult,daca ai de platit si rate pe linga intretinere,ai si copii la scoala.

    • @LuizaDaneliuc
      @LuizaDaneliuc  4 роки тому +1

      Da, la asemenea procente se ajunge cu niste sacrificii considerabile.

  • @globalawsmining5887
    @globalawsmining5887 5 років тому +1

    Activul meu net este 70 %
    Si 50% investesc in active care sa imi aduca bani chair si atunci cand dorm !

    • @777sokal
      @777sokal 4 роки тому

      Care sunt activele tale ?

  • @Eugen.
    @Eugen. 6 років тому +2

    din cand in cand mai zici cuvatul care ma intereseaza pe mine 'investim'. In ce investim?

    • @LuizaDaneliuc
      @LuizaDaneliuc  6 років тому +4

      Nu sunt consilier de investitii, trebuie vorbit cu cineva care se pricepe la acest domeniu. Noi romanii vrem ca gradinarul sa puna si castraveti sa ii si gateasca.

    • @Eugen.
      @Eugen. 6 років тому +1

      Luiza Daneliuc :)) ok ok, gasisem si eu un gradinar mai priceput si eram curios si de parera lui

    • @LuizaDaneliuc
      @LuizaDaneliuc  6 років тому +3

      Din pacate nu ma pricep la investitii, tot ce filmez sunt informatii de care sunt sigura, informatii experimentate pe propria piele care au dat rezultate. Nu ma simt confortabil sa vorbesc despre ceva la care nu ma pricep.
      Asa strict pareristic, eu sunt pro investitii in imobiliare dar nu e o parere avizata. :)

    • @Eugen.
      @Eugen. 6 років тому +2

      ok....acum am citit celalat comentariu care tot asta intreba, sorry......macar ajuta la SEO

    • @LuizaDaneliuc
      @LuizaDaneliuc  6 років тому +2

      Uite aici o parere a cuiva:
      O bucatica de investitie poate fi pilonul trei (fonduri de pensie - chiar straine). Alta posibilitate neriscanta: banca pt locuinte, unde tu pui o suma, statul o suma, asta anual. Interesant este ca nu esti obligat la sf sa cumperi o locuinta.

  • @lilianaciobanu9041
    @lilianaciobanu9041 Рік тому +2

    Buna, parerea mea fara o evolutie profesionala si o educatie financiara si profesionala este greu sa cresti. Poti pune deoparte dar nu evoluezi niciodata. Eu cred ca ar trebui ca persoanele sa investeasca mai mult in educatie, in a se informa, in a citi cat de mult mai ales ca acum exista youtube unde se gaseste absolut orice informatie. Si eu dupa ce am cheltuit multi bani am revenit cu picioarele pe pamant iar acum pun bani deoparte cat pot de mult. Sunt foarte atenta la foarte multe lucruri si sunt multumita asa si investesc in educatia mea profesionala astfel incat sa pot evolua si castiga mai mult. Eu cred ca e nevoie de o deschidere mentala catre cultura, catre invatat, catre evolutie lucru care din pacate multi romani nu o fac. Eu am trait intr-o familie care au plecat de jos de la nimic si muncind serios si evoluand au crescut. Multumim mult pentru videorile tale :).

    • @LuizaDaneliuc
      @LuizaDaneliuc  Рік тому

      Da, sunt de acord cu tine. Cred ca am facut acel video acum vreo 4 ani si de atunci am mai evoluat (simt eu) si da, poti avansa doar daca investesti in tine si profesional dar mai ales personal.

  • @C.H.Adrian
    @C.H.Adrian 4 роки тому +1

    Eu raman cu 25% din salariu,nu stiu cum as putea sa economisesc 50 % ...

    • @LuizaDaneliuc
      @LuizaDaneliuc  4 роки тому +3

      Daca esti convins ca ai taiat toate cheltuielile inutile si nu mai poti economisi mai mult, atunci trebuie sa maresti veniturile, poate un al doilea job, ceva ce poti face in paralel.

    • @C.H.Adrian
      @C.H.Adrian 4 роки тому

      @@LuizaDaneliuc Multumesc pentru raspuns.Am incercat si varianta second job, din pacate nu mai puteam ajunge la facultate, nu mai aveam timp sa învăț si am nevoie sa renunț la job-ul part-time,singura variantă care mi-a venit in minte a fost ,un job mai bine plătit,dar toti cer"experienta" ,inca sper sa gasesc. O zi frumoasa in continuare.

    • @florinabn4669
      @florinabn4669 4 роки тому +1

      @@C.H.Adrian din pacate e un cerc vicios care se va rezolva de la sine prin rabdare. E foarte greu sa faci si facultate in paralel...

  • @mariusdurlea
    @mariusdurlea 5 років тому

    😘

  • @andreeadineci1159
    @andreeadineci1159 5 років тому

    Stiu ca sunteti o persoana ocupata, dsr cursuri 1:1 predati? :)

  • @remusovidiume6974
    @remusovidiume6974 5 років тому

    E un pic plictisitor, nu am rezistat la tot..