Mulțumesc frumos și nu doresc nimănui experiența de viață pe care o trăim de un an de zile toată familia . Mai bine sănătos și la muncă decit bolnav și pe ușile spitalelor pe aceste timpuri frumoase . Mi-am descărcat sufletul cu aceste comentarii. Mulțumesc!♥️
Asta este reteta pe care o folosesc: 500 gr drojdie proaspătă 1/2 pahar zahăr 4,5 litri apă de ploaie sau izvor (apă clorinată inhibă dezvoltarea bacteriilor)
500 gr drojdie proaspătă 1/2 pahar zahăr 4,5 litri apă de ploaie sau izvor (apă clorinată inhibă dezvoltarea bacteriilor) Într-un vas de 5 litri sau sticlă de plastic de 5 litri (aceasta este cea mai ușor de găsit), punem drojdia și zahărul. Dacă utilizați borcan cu gura mai largă, puneți-l direct în el și mestecați direct în el, apoi puneți apă, dar nu toată, deoarece începe să acționeze și să facă spumă. Punem primii 3 litri, lăsăm să se calmeze și apoi punem restul. Dacă folosim sticla, amestecăm drojdia cu zahărul și un pic de apă într-un recipient, apoi golim în sticlă. Acoperim borcanul cu un tifon și lăsăm vasul câteva zile la dospit. În unele rețete se scrie că se folosește imediat, în altele, că se lasă la fermentat 10 zile. Pe prima soluție am lasat-o 10 zile, pentru că era rece, acum am lăsat-o doar 3 zile, pentru că a fost foarte cald. În solar, am pus o sticla de 5 litri în bazinul de apă cam cu 400 litri de apă … diluția a fost mare, dar sunt mulțumită de cum arată roșiile acolo. În grădină am folosit în jur de 800 ml la 10 litri de apă (în jur de 9 litri de apă).
Zina, este o grădina mică de familie, cu de toate, pe care o îngrijesc cu toata dragostea. Nu vreau producție supra dimensionata, pentru ca nu lucrez cu hibrizi sau cu îngrășăminte chimice. Este doar pasiune. Dacă nu ti-a placut povestea, poate încerci tu sa ne spui una mai bună pe canalul tau, și promit să fiu numai ochi și urechi.
Buna Vasi, Da, am vazut floricica ta coada soricelului ce frumoasa e, dar am observat cat este de minunata toata gradina ta ! Doamne , o iubesc! Imi doresc sa apuc in viata asta sa pasesc la tine in curte!
Poate o veni si vremea ai odata si odata :) :) Acum s-a cam dat peste cap gradina mea, din cauza grindinei, insa o sa o rezolv eu.. Acum o sa vedem ce spatii libere mai sunt si vedem ce pot sa mai repic sau sa mai fac ceva rasaduri. O sa o rezolvam si cu coada soricelului, nicio grija :) Pupici x1000!
Sărut mâna! Din soluția rezultata se folosește partea decantata sau după cele 3 zile se amesteca totul și se combina cu apa de izvor? Mulțumesc anticipat.
Dar cu drojdia mea ce s.o fi întâmplat? de nu a făcut spumă nici după 2 zile...E bună de folosit și așa, sau trebuie să fac alta?Am avut un pachet mai nou cu unul mai vechi dar erau frumoase,în stare foarte bună.
@@vasigioni Mă gândeam să ajut stolonii de căpșuni despre care ți.am spus pe facebook că încep să fie afectați, dar nu sânt sigură ca au nematozi,nu am văzut umflături pe rădăcini, dar mă gândesc că.i ajută să fie mai rezistenți la orice boală or avea,ce zici?e bine?
Anul asta am pus în groapă de plantare, apoi am făcut o singură dată ingrasamant lichid din ea. Nu am mai avut așa multă, pentru ca am trecut pe gaze. În general, merge la 2 săptămâni.
Eu vara trecută am folosit drojdie uscată: 3 plicuri de drojdie uscată ,o mană de zahar ,am dizolvat in 3 litri de apă(din cand in cand amestecand in solutie). Am stropit săptămanal(pe răcoare)de mici pană sau terminat (toamna)castraveti,rosiile,ardei,vinete,fasole etc. Am fost multimită.
Buna seara,am o intrebare" doar pe rosii este indicat sa faci aceasta combinație cu drojdie, sau pe orce leguma? De exemplu de cateva zile am o problema cu ceapa si usturoiul, s-au îngălbenit si su inceput să aplece, nu stiu dc , sotul le-a stropit crezand ca ii de la viermi cv, am smuls un fir de ceapa si la radacina era putrezit. Si am observat ca, intre randuri erau gauri in pamant, o fii de la coropisnite?
Daa, este universală. Poti da si pe ceapă, și pe usturoi, însă, dacă este vorba de dăunători, nu va funcționa. În acesta postare, am adunat mai multe leacuri de grădina. Arunca un ochi pe el, si vezi care te poti lega de ceva. Ar fi bine sa căutați prin pământ, poate dati de vreo larva. Poate fi coropisnita, pot fi larve ale carabusului de Mai, sau a mustei de ceapă.. magazinuldeacasa.com/colectia-mea-de-leacuri-de-gradina/
Buna ziua , foarte útil acest vídeo , intrebarea mea este , pot sa vin cu un macerat de urzici peste ? Ca am vazut ca a-ti spus sa nu venim cu nimic peste ...de aceea intreb , va multumesc pentru video foarte foarte informativ, spor la gradinarit
Roxana, adică să dai peste legumele pe care le-ai udat cu drojdie? Nu le amestecăm, lasa o săptămână sau 10 zile si apoi dai. Ideea este sa vedem daca avem rezultate, dacă se pare ca nu, dăm și cu macerat după o săptămână. Dacă legumele au început să înflorească, ma refer la roșii, ardei, castraveti, treci de la urzică, la tataneasa care are potasiu mai mult. Dacă nu ai, foloseste cenușă de lemne.
Da și noi punem cenușa împrăștiată deasupra locurilor unde avem locuri pentru iarbă (ajută pentru înfrățirea firului de iarbă.Primavara , după ce se pune răsadul de ceapă ,cu o sită deasă se presară cenușă deasupra tot că un îngrășământ .Faci și ceapă dar crește și buruieni. Asta e . Multă muncă dacă vrei să maninci bio. Gunoiul de grajd (bălegar)nu se găsește la magazin să-l cumperi se obține prin muncă și iar muncă.Munca la țară e grea dar și frumoasă dacă o faci cu plăcere nu din obligație. Și la muncă și la minca (a mînca). Știința e știință dar practica ,,(te omoară). Am 31 de ani munciți la stat și la patron dar pe unde trec las loc de,,(Bună ziua'",) Omul sfințește locul. O zi bună și toate cele bune la toată lumea.
Pai stiu și eu treaba asta, bio înseamnă muncă, probabil ca suntem de-o seama, daca sau pe aproape, daca eu am 32 ani de serviciu..însă trebuie să găsim alternative bio si pentru cine nu creste animale, pentru ca, trebuie să fii de acord cu mine, nu toti cei care au o bucată de pământ pentru grădina, sunt obligați să crească și o vacă.. Cenusa, eu o folosesc în toată grădina, de la morcov, la roșie, la pomii fructiferi..este minunată, dar și asta o ai dacă faci focul în sobă, daca nu, cauti alternativa 😊😊😊. Numai bine!
@@vasigioni și la centrala cu lemne se găsește cenușă . Dacă se folosește și cărbune la încălzire și acolo e tot muncă.trebuie cernută cenușa,nu tot ce cumperi e de calitate mai are și pământ care nu arde .Locuiesc Într-o zona de deal la o distanță de aproximativ 80km pină la munte.sunt favorizată din multe puncte de vedere. Apropo:1960
@@MarianaIonescu-qz7ej eu am 51 ani 😊. Stăm la munte noi. Am avut și vaci și capre, și porci și păsări, cunosc toate muncile agricole inclusiv munca la fân..acum nu mai am decat păsări. Gradinaritul bio îl iubesc ne mor, așa ador toate metodele care să mă ajute și să îi ajute și pe alții. Aveti grădina mare? Cultivati de toate? Noi avem una medie și solar, si avem pasiune pe roșii..pe multe multe soiuri de roșii.😍😍
Am văzut crăite printre rosii,eu pun foartr multe craite pe langă castraveti,fasole,varză si nu mai sunt atacate de musculita albă(randuri in jurul lor) .
În primul rând, am grădina împărțită, straturi și straturi, așezate în formă de L..cam greu de pus plasa, însă nu imposibil.. De grindină o apara sigur, dar de mana, cam greu de crezut. Dumneavoastra aveti plasa, si va apara de mana in anii ploiosi?
Bună seara, as dori dacă ești drăguță sa îmi spui și mie ce sunt ăia mulci? Cum și din ce îi prepari sau nu știu, din ce ingrediente naturale sunt făcuți și unde îi pui ? La rădăcină plantelor sau pe tot locul? Mulțumesc anticipat și aștept cu nerăbdare răspunsul tău. La revedere.
Cati, mulciul este un acoperamant de sol. El are 2 roluri, unul să păstreze umiditatea în sol, a doua, să sufoce buruienile și să nu mă crească. Nu stiu daca ai vazut, au apărut folii de plastic sau de alte materiale ..care îndeplinesc acest rol. Eu folosesc numai materiale biodegradabile, gen, maculatură, frunze uscate, bălării fără semințe, toate, compost, etc. Ele amestecate, materialele maro (hartie, carton, frunze uscate..)cu cele verzi (buruieni, iarba tocată.. ), împreună cu apă și oxigen, încep să descompuna și să formeze un strat de compost la suprafață solului, humus!❤. Eu sunt fană rău al acestor metode, iubesc să fac compost și, mai ales, să transform gunoiul menaj, balariile si toate cartonele rămase prin curte, în pământ pentru grădina mea. Nu stiu daca m-am făcut înțeleasă 🤔. Poti sa folosesti peste tot, și pe straturi, și pe alei..
Buna ziua! Vă rog frumos să-mi spuneți dacă peste două săptămâni le pun macerat de gunoi de pasăre este bine și să dau acum cu soluția de drojdie? Sunt începătoare și am nevoie de sfaturi deoarece într-o parte a grădinii totul creste frumos iar în jumătatea cealaltă toate sunt anemice .La roși,ardei și vinete le-am pus cenușă și macerat de banane . acum vreau sa pun drojdia și peste două săptămâni sa pun macerat de fiii de pasăre . Ce mă sfătuiți?
Cred ca sunt aplecate, doar pentru ca inca se acomodează cu mutatul, mai ales daca Au fost cumpărate, si nu repicare din rasadnita proprie. Unde le aveti, în grădina, sau în solar?
Toata lumea sfatuieste sa folosesti apa de ploaie sau apa de izvor... Nu mai avem fantani in curte? Ca nu facem gradina la bloc, sa folosim apa clorinata!
Sau apa de fantana..fiecare ce are, insa multi au casa la tara, insa sunt gradinari de weekend si solutiile le fac la oras, multi stau la tara, insa nu au fantana in curte, pentru ca au apa la pompa...Acum nu poti sa enumeri toate sursele, ca nu iti vin in cap atunci, insa cei ce vad sau citesc articolele stiu ce au in gospodarie si se pliaza. Situatii sunt multiple...important este sa ne alegem fix metodele pe care le putem practica in gradina noastra.
Ph-ul se regleaza, datorita reactiilor care se desfasoara la nivelul vietii solului, a fermentilor rezultati din descompunerea materialelor biodegradabile pe care le punem pe sol. Cantitatea folosita este decenta, iar rosiile iubesc potasiul obtinut din ea.
Semnifica faptul că filmuletele sunt pe viu, din viața de zi cu zi, nu sunt regizate sau citite de pe hârtie. Dacă simțiți nevoia să fiți sarcastic, va rog sa schimbați canalul, sau, realizați câteva filmulețe proprii și vizionati-le pe acelea. Numai bine!
Mulciul ajută la păstrarea umezelii în sol, la stoparea cresterii buruienilor, iar dacă este un mulci biodegradabil, se descompune și devine și fertilizator pe termen lung ☺
Buna dimineata! Clipul este despre rețeta solutiei de drojdie, si cum se foloseste ea. Imi pare rau daca nu ati inteles, dar daca aveti o intrebare clară, va raspund cu drag.
Măi oameni buni terminați cu prostiile,nu mai învățați și pe alții să facă experiență pe produsele lor. Bălegarul (caca) de la animale este cel mai bun îngrășat natural .Apropo pentru doamna care vrea semințe de coada șoricelului să meargă la țară în zona de deal și își ia singură cu brațul și le pune la uscat.(sunt bune pentru ceai) . Să vă spun ceva cu drojdia folosită în afară de prăjituri: cînd eram copil (am 59) , părinții mei (D-ZEU să-i odihnească,)au cumpărat un porc mare .,nu cu bani că eram Săraci dar muncitori""trebuia să muncim pentru a-l plăti. L-au tăiat cum e tradiția la români. Cînd a pus carnea la prăjit dintr-o pecie(bucată mare)de carne nu a mai rămas mare lucru.S-a dus și a întrebat cu cea fost crescut porcul. Omul a fost sincer și i-a spus mamei mele că a pus drojdie in (lăturile),,(mîncarea) porcilor, să crească mare că i-l avea de vînzare și să crească mare . Așa o să pățiti și voi care o să folosiți drojdie la creșterea plantelor și legumelor. Vor crește mari dar umflate . Și eu sunt grasă (100)dar pietroasă (de la munca la țară) . Voi faceți cum vreți. Spor la lucru că încep muncile agricole.
Doamna Mariana, credeti ca acest caca de animale este panaceu universal, este bun ca fertilizant, iar dacă pui și din acesta prea mult faci multe prostii în gradina. Drojdia este foarte bună, am experimentat-o eu în gradina și, credeti-ma, nu am avut legume umflate atificial, și gradinaresc de 20 ani... Ea ajută solul cu bacterii bune, așa cum ne ajută pe noi zeama de varză cu probioticele din ea, să nu racim și să ne păstrăm sănătoși e timpul iernii. Sunt grădinari care au o grădina mică, nu au animale care să facă balega și vor să gradinareasa bio. Asta ii ajută, la fel si maceratul de urzică și tataneasa și cenușă de lemne. Nu este o prostie, și nu este acelasi lucru cu utilizarea lui la îndopatul porcilor cu intenția de a-i umfla..una-i una, alta este alta. În legătură cu semințe de coada soricelului...daca una dintre noi avem în gradina, adunam semințe și dăm și la cele care nu au sau nu cresc în zona lor. Este o practică obișnuită la grădinarii din grupurile de pe fb. Împart cu drag si fac schimburi unii cu alții. Numai bine va doresc!
@@vasigioni Am văzut pe saiduril rusești . aceasta soluție . O fi bună la cei cu câteva fire de plante . Acolo unde sunt mi de fire nu cred că renteaza . Totuși trebuie ăncercat ..!
@@netoiucarmen5297 semintele nu le folosesc la ceva anume, o prietena de a mea dorea seminte pentru a cultiva si ea in gradina, pentru ceai :) Mie imi place cum se fac tufele, si cum dau aspect de gradina rustica.
Comparati efectul pe animale la plante. Relativ la balegar ca ar fi cel mai bun. Dar de ce trebuie sa treaca prin stomacul porcului? De mulcire nu ati auzit?
Da fata draga, am privit gradina 😢 mer fi fost rusine sa arat asa gradina. In fine drojdiea vine de la Moldovenii basarabeni: Reteta,100gr.drojdie la 3 litri apa de ploae se lasa 48de casuri sasi faca actiunea apoi ATENTIE 1 litru de drojdie la 10 litrii apa de ploae si amestecat bine tucmai atunci poti sa uzi. Ai inteles draga mea. Am sa te urmaresc anul acesta sa vad cai sa faci cu earba? Am 68 de ani dar gradina mea rade.Dami adresa ta de vottap si eu tas trimite sa vezi gradina mea din Cehiea. Am sa te urmaesc
Mai fata draga, în primul rând, grădina mea bio este fără sapă, pe straturi înălțate..pentru ca așa am ales eu, în al doilea rând, nu trebuie să mă urmărești dacă nu iti place, pentru ca nu am nevoie de polițai, în al treilea rând, m-am săturat de comentarii răutăcioase. Chiar nu va inteleg, așa va comportări și în familie..doar critici și vorbe rele? Daca nu este ca a ta, înseamnă că trebuie să îmi fie rușine cu ea..mai fata dragă, lasa-ne pe noi cu ale noastre și mandreste-tu cu alea tale unde ai vrea. Stiu rețeta de drojdie, am folosit-o anul trecut și am avut producție până în decembrie în solar la roșii și în gradina la radacinoase și ardei... Dacă vii cu o vorba buna, mai comentează, dacă nu, abtine-te, te rog frumos!
Fa,ti tu in cehia ta gradina cum i,ti place,si Lasa lumea sa traiasca si sa faca ce vrea ,nu e in curteà ta,soacro,apropo"ma fata draga",si nu stiu de unde ai invatat romineste,dar de gramatica esti la pamint
O adevărată gospodina și bine pregătită....te ascult cu drag și cred ca plantele pe care le îngrijești, chiar te iubesc!!!
Eu le iubesc pe ele, ele ma iubesc pe mine 🥰😍
Mulțumesc frumos și nu doresc nimănui experiența de viață pe care o trăim de un an de zile toată familia . Mai bine sănătos și la muncă decit bolnav și pe ușile spitalelor pe aceste timpuri frumoase . Mi-am descărcat sufletul cu aceste comentarii.
Mulțumesc!♥️
Plplp0ll0ll
Dumnezeu sa va ajute. !
Interesant doamnă, va mulțumesc și mai postați lucruri care ne interesează. O zi frumoasa!
Multumesc pentru apreciere! Numai bine!
Super❤ bravo❤
Mulțumesc! 😊
Multumim mult si spor la treburi doamna !👍
Multumim! Doamne ajută la toată lumea!
Simpatică doamna😊
Mulțumesc! 🤷♀️
Multumim pentru toate informatiile!!! o sa incerc si eu.
Doina cu mare drag! Incearca cu încredere! Eu incerc și drojdia sălbatică (maiaua de paine) să o folosesc, dar sunt la faza de experiment 😍😍
Va mulțumesc pentru mesaj este de ajutor sa ne mai spuneți și nouă dacă mai descoperiți ceva.
Cu mare drag!
10 cu felicitari
Multumesc!❤
MULTUMESC!!!
Cu mare placere!
Buna ziua,
va rog daca puteti sa postati si cantitatile folosite.
Multumesc.
Asta este reteta pe care o folosesc:
500 gr drojdie proaspătă
1/2 pahar zahăr
4,5 litri apă de ploaie sau izvor (apă clorinată inhibă dezvoltarea bacteriilor)
Stimata doamna cita drojdie se pune și cita apa se pune e fff interesant mulțumesc
500 gr drojdie proaspătă
1/2 pahar zahăr
4,5 litri apă de ploaie sau izvor (apă clorinată inhibă dezvoltarea bacteriilor)
Într-un vas de 5 litri sau sticlă de plastic de 5 litri (aceasta este cea mai ușor de găsit), punem drojdia și zahărul. Dacă utilizați borcan cu gura mai largă, puneți-l direct în el și mestecați direct în el, apoi puneți apă, dar nu toată, deoarece începe să acționeze și să facă spumă. Punem primii 3 litri, lăsăm să se calmeze și apoi punem restul. Dacă folosim sticla, amestecăm drojdia cu zahărul și un pic de apă într-un recipient, apoi golim în sticlă.
Acoperim borcanul cu un tifon și lăsăm vasul câteva zile la dospit. În unele rețete se scrie că se folosește imediat, în altele, că se lasă la fermentat 10 zile. Pe prima soluție am lasat-o 10 zile, pentru că era rece, acum am lăsat-o doar 3 zile, pentru că a fost foarte cald.
În solar, am pus o sticla de 5 litri în bazinul de apă cam cu 400 litri de apă … diluția a fost mare, dar sunt mulțumită de cum arată roșiile acolo. În grădină am folosit în jur de 800 ml la 10 litri de apă (în jur de 9 litri de apă).
Da munca multa,cred că e experimental,cam de toate,nu cred că e vorba de producție mare!! Stingace povestea!
Zina, este o grădina mică de familie, cu de toate, pe care o îngrijesc cu toata dragostea. Nu vreau producție supra dimensionata, pentru ca nu lucrez cu hibrizi sau cu îngrășăminte chimice. Este doar pasiune. Dacă nu ti-a placut povestea, poate încerci tu sa ne spui una mai bună pe canalul tau, și promit să fiu numai ochi și urechi.
Imi place mult gradina ta.Super.
Mulțumesc pentru apreciere! Grădină mai sălbatică, pe straturi, fără sapa.🤷♀️
Multumesc!
Cu drag!
Super , educativ ,,, + 1 abonat nou 👍
Mulțumesc, și pentru vizita, și pentru abonare!☺
Buna Vasi,
Da, am vazut floricica ta coada soricelului ce frumoasa e, dar am observat cat este de minunata toata gradina ta ! Doamne , o iubesc! Imi doresc sa apuc in viata asta sa pasesc la tine in curte!
Poate o veni si vremea ai odata si odata :) :) Acum s-a cam dat peste cap gradina mea, din cauza grindinei, insa o sa o rezolv eu.. Acum o sa vedem ce spatii libere mai sunt si vedem ce pot sa mai repic sau sa mai fac ceva rasaduri.
O sa o rezolvam si cu coada soricelului, nicio grija :) Pupici x1000!
Merci beaucoup
Cu plăcere!
Sărut mâna! Din soluția rezultata se folosește partea decantata sau după cele 3 zile se amesteca totul și se combina cu apa de izvor? Mulțumesc anticipat.
Se amesteca bine, pentru ca avem nevoie de o populație bună de drojdii care să ajungă în sol, sau pe plante.
De mana ,sau alte boli cu ce le faceti.?
Păi este rețeta de drojdie în video..sau mai este un video cu soluția mamă de bicarbonat, unde spun și cum se foloseste.
Buna ziua, putem folosi solutia si pentru plantele din casa? Multumesc.
Maria Lupu da, sigur le va face bine 😍😍
Dar cu drojdia mea ce s.o fi întâmplat? de nu a făcut spumă nici după 2 zile...E bună de folosit și așa, sau trebuie să fac alta?Am avut un pachet mai nou cu unul mai vechi dar erau frumoase,în stare foarte bună.
Poate a fost mai răcoare..dar acum la ce folosesti soluția?
@@vasigioni Mă gândeam să ajut stolonii de căpșuni despre care ți.am spus pe facebook că încep să fie afectați, dar nu sânt sigură ca au nematozi,nu am văzut umflături pe rădăcini, dar mă gândesc că.i ajută să fie mai rezistenți la orice boală or avea,ce zici?e bine?
@@valeriabanea3186 e bine. Mai poti incerca si o doza de cenușă. Potasiu ajută la imunitate.
@@vasigioni Oooo,așa e,uitasem de cenușă, mersi mult!
Va rog sa îmi spuneti la ce interval de timp presărați cu cenușă pe sub roșii.
Anul asta am pus în groapă de plantare, apoi am făcut o singură dată ingrasamant lichid din ea. Nu am mai avut așa multă, pentru ca am trecut pe gaze. În general, merge la 2 săptămâni.
Va multumesc mult pentru răspuns. Cam o lingura cu vârf cred ca este de ajuns. Spor!
Da, nu trebuie facut exces. 😍
Buna ziua
As dori sa stiu daca se poate prepară soluția asta din drojdie uscata,eu unde locuiesc nu gasesc drojdie proaspata?
Multumesc!!
Da, însă în loc de 100 gr proaspătă, puneti 10 gr uscată, sau 50 gr dacă faceți rețeta cu 5 litri. ☺☺
Eu vara trecută am folosit drojdie uscată: 3 plicuri de drojdie uscată ,o mană de zahar ,am dizolvat in 3 litri de apă(din cand in cand amestecand in solutie). Am stropit săptămanal(pe răcoare)de mici pană sau terminat (toamna)castraveti,rosiile,ardei,vinete,fasole etc. Am fost multimită.
Buna seara,am o intrebare" doar pe rosii este indicat sa faci aceasta combinație cu drojdie, sau pe orce leguma? De exemplu de cateva zile am o problema cu ceapa si usturoiul, s-au îngălbenit si su inceput să aplece, nu stiu dc , sotul le-a stropit crezand ca ii de la viermi cv, am smuls un fir de ceapa si la radacina era putrezit. Si am observat ca, intre randuri erau gauri in pamant, o fii de la coropisnite?
Daa, este universală. Poti da si pe ceapă, și pe usturoi, însă, dacă este vorba de dăunători, nu va funcționa. În acesta postare, am adunat mai multe leacuri de grădina. Arunca un ochi pe el, si vezi care te poti lega de ceva. Ar fi bine sa căutați prin pământ, poate dati de vreo larva. Poate fi coropisnita, pot fi larve ale carabusului de Mai, sau a mustei de ceapă..
magazinuldeacasa.com/colectia-mea-de-leacuri-de-gradina/
Buna ziua , foarte útil acest vídeo , intrebarea mea este , pot sa vin cu un macerat de urzici peste ? Ca am vazut ca a-ti spus sa nu venim cu nimic peste ...de aceea intreb , va multumesc pentru video foarte foarte informativ, spor la gradinarit
Roxana, adică să dai peste legumele pe care le-ai udat cu drojdie? Nu le amestecăm, lasa o săptămână sau 10 zile si apoi dai. Ideea este sa vedem daca avem rezultate, dacă se pare ca nu, dăm și cu macerat după o săptămână. Dacă legumele au început să înflorească, ma refer la roșii, ardei, castraveti, treci de la urzică, la tataneasa care are potasiu mai mult. Dacă nu ai, foloseste cenușă de lemne.
Este bună și la varză?
Da. Este pentru toată grădina.
Da și noi punem cenușa împrăștiată deasupra locurilor unde avem locuri pentru iarbă (ajută pentru înfrățirea firului de iarbă.Primavara , după ce se pune răsadul de ceapă ,cu o sită deasă se presară cenușă deasupra tot că un îngrășământ .Faci și ceapă dar crește și buruieni. Asta e . Multă muncă dacă vrei să maninci bio.
Gunoiul de grajd (bălegar)nu se găsește la magazin să-l cumperi se obține prin muncă și iar muncă.Munca la țară e grea dar și frumoasă dacă o faci cu plăcere nu din obligație.
Și la muncă și la minca (a mînca).
Știința e știință dar practica ,,(te omoară). Am 31 de ani munciți la stat și la patron dar pe unde trec las loc de,,(Bună ziua'",) Omul sfințește locul. O zi bună și toate cele bune la toată lumea.
Pai stiu și eu treaba asta, bio înseamnă muncă, probabil ca suntem de-o seama, daca sau pe aproape, daca eu am 32 ani de serviciu..însă trebuie să găsim alternative bio si pentru cine nu creste animale, pentru ca, trebuie să fii de acord cu mine, nu toti cei care au o bucată de pământ pentru grădina, sunt obligați să crească și o vacă..
Cenusa, eu o folosesc în toată grădina, de la morcov, la roșie, la pomii fructiferi..este minunată, dar și asta o ai dacă faci focul în sobă, daca nu, cauti alternativa 😊😊😊.
Numai bine!
@@vasigioni și la centrala cu lemne se găsește cenușă . Dacă se folosește și cărbune la încălzire și acolo e tot muncă.trebuie cernută cenușa,nu tot ce cumperi e de calitate mai are și pământ care nu arde .Locuiesc Într-o zona de deal la o distanță de aproximativ 80km pină la munte.sunt favorizată din multe puncte de vedere.
Apropo:1960
@@MarianaIonescu-qz7ej eu am 51 ani 😊. Stăm la munte noi. Am avut și vaci și capre, și porci și păsări, cunosc toate muncile agricole inclusiv munca la fân..acum nu mai am decat păsări. Gradinaritul bio îl iubesc ne mor, așa ador toate metodele care să mă ajute și să îi ajute și pe alții.
Aveti grădina mare? Cultivati de toate? Noi avem una medie și solar, si avem pasiune pe roșii..pe multe multe soiuri de roșii.😍😍
@@MarianaIonescu-qz7ej Cenusa de cărbune de mină este toxică la plante . Ai mare atenție ..!
0
Am văzut crăite printre rosii,eu pun foartr multe craite pe langă castraveti,fasole,varză si nu mai sunt atacate de musculita albă(randuri in jurul lor) .
Daaa, au ele ceva special. Mie imi plac si cum miros, chiar daca au un miros ciudatel :))
Brasvo sunteți o femeie harnică...
Mulțumesc! 🙏
De ce nu puneți plasa de umbrire contra manei și grindinii?
În primul rând, am grădina împărțită, straturi și straturi, așezate în formă de L..cam greu de pus plasa, însă nu imposibil.. De grindină o apara sigur, dar de mana, cam greu de crezut. Dumneavoastra aveti plasa, si va apara de mana in anii ploiosi?
@@vasigioni Sa știți ca am fost mulțumiți de ea, acum am pus dim nou.
@@ozanacostin5404 Bravo! Trebuie sa gandim si noi o strategie de prindere..
Bună seara, as dori dacă ești drăguță sa îmi spui și mie ce sunt ăia mulci?
Cum și din ce îi prepari sau nu știu, din ce ingrediente naturale sunt făcuți și unde îi pui ?
La rădăcină plantelor sau pe tot locul? Mulțumesc anticipat și aștept cu nerăbdare răspunsul tău. La revedere.
Cati, mulciul este un acoperamant de sol. El are 2 roluri, unul să păstreze umiditatea în sol, a doua, să sufoce buruienile și să nu mă crească. Nu stiu daca ai vazut, au apărut folii de plastic sau de alte materiale ..care îndeplinesc acest rol. Eu folosesc numai materiale biodegradabile, gen, maculatură, frunze uscate, bălării fără semințe, toate, compost, etc. Ele amestecate, materialele maro (hartie, carton, frunze uscate..)cu cele verzi (buruieni, iarba tocată.. ), împreună cu apă și oxigen, încep să descompuna și să formeze un strat de compost la suprafață solului, humus!❤. Eu sunt fană rău al acestor metode, iubesc să fac compost și, mai ales, să transform gunoiul menaj, balariile si toate cartonele rămase prin curte, în pământ pentru grădina mea. Nu stiu daca m-am făcut înțeleasă 🤔. Poti sa folosesti peste tot, și pe straturi, și pe alei..
@@vasigioni ești o scumpa, multumesc am priceput detaliile tale despre mulci fii binecuvântată tu și casa ta . O zi cu multe multe binecuvântări 😙
@@catijipcu780 Doamne ajută! ❤❤
Buna ziua! Vă rog frumos să-mi spuneți dacă peste două săptămâni le pun macerat de gunoi de pasăre este bine și să dau acum cu soluția de drojdie? Sunt începătoare și am nevoie de sfaturi deoarece într-o parte a grădinii totul creste frumos iar în jumătatea cealaltă toate sunt anemice .La roși,ardei și vinete le-am pus cenușă și macerat de banane . acum vreau sa pun drojdia și peste două săptămâni sa pun macerat de fiii de pasăre . Ce mă sfătuiți?
Da, este bine dacă păstrați o distanță între fertilizari. Sa nu le buimacim de cap. ☺
@@vasigioni vă mulțumesc foarte mult.Sa aveți o seara frumoasa.
@@ioanageamanu5214Doamne ajută!
Am plantat rasadurile dar sunt cam aplecate?ceva soluții?
Cred ca sunt aplecate, doar pentru ca inca se acomodează cu mutatul, mai ales daca Au fost cumpărate, si nu repicare din rasadnita proprie. Unde le aveti, în grădina, sau în solar?
👏
Toata lumea sfatuieste sa folosesti apa de ploaie sau apa de izvor... Nu mai avem fantani in curte? Ca nu facem gradina la bloc, sa folosim apa clorinata!
Sau apa de fantana..fiecare ce are, insa multi au casa la tara, insa sunt gradinari de weekend si solutiile le fac la oras, multi stau la tara, insa nu au fantana in curte, pentru ca au apa la pompa...Acum nu poti sa enumeri toate sursele, ca nu iti vin in cap atunci, insa cei ce vad sau citesc articolele stiu ce au in gospodarie si se pliaza. Situatii sunt multiple...important este sa ne alegem fix metodele pe care le putem practica in gradina noastra.
Oameni buni, cenusa alcalinizeaza solul, insa planta de rosii prefera ph-ul usor acid .
Ph-ul se regleaza, datorita reactiilor care se desfasoara la nivelul vietii solului, a fermentilor rezultati din descompunerea materialelor biodegradabile pe care le punem pe sol. Cantitatea folosita este decenta, iar rosiile iubesc potasiul obtinut din ea.
Ce semnifica expresiile; ca asa , ca de, ca na?
Semnifica faptul că filmuletele sunt pe viu, din viața de zi cu zi, nu sunt regizate sau citite de pe hârtie. Dacă simțiți nevoia să fiți sarcastic, va rog sa schimbați canalul, sau, realizați câteva filmulețe proprii și vizionati-le pe acelea. Numai bine!
Omule, esti normal?
Ne lipsesc multe!
Multumim, doamna! Sunteti perfecta! Va citesc cu drag
@@riamabrades4523 multumesc pentru susținere!
Momentan nu mai lucrez nici la serviciu nici la agricultură pentru că am soțul bolnav Ct operat și stăm numai la bloc pentru recuperare.
Doamne ajută! Multă sănătate îi doresc!
Dar mulcii la ce ajuta?
Mulciul ajută la păstrarea umezelii în sol, la stoparea cresterii buruienilor, iar dacă este un mulci biodegradabil, se descompune și devine și fertilizator pe termen lung ☺
Buna Dimineata nu am vazut nimic clar ne-ti aratat numai frunzele plantelor
Buna dimineata! Clipul este despre rețeta solutiei de drojdie, si cum se foloseste ea. Imi pare rau daca nu ati inteles, dar daca aveti o intrebare clară, va raspund cu drag.
Bună ziua , Interesant; mă abonez la dvs.
Ion Coca Ma bucur foarte mult si multumeac pentru abonare!
Nb
Măi oameni buni terminați cu prostiile,nu mai învățați și pe alții să facă experiență pe produsele lor.
Bălegarul (caca) de la animale este cel mai bun îngrășat natural .Apropo pentru doamna care vrea semințe de coada șoricelului să meargă la țară în zona de deal și își ia singură cu brațul și le pune la uscat.(sunt bune pentru ceai) . Să vă spun ceva cu drojdia folosită în afară de prăjituri: cînd eram copil (am 59) , părinții mei (D-ZEU să-i odihnească,)au cumpărat un porc mare .,nu cu bani că eram Săraci dar muncitori""trebuia să muncim pentru a-l plăti. L-au tăiat cum e tradiția la români. Cînd a pus carnea la prăjit dintr-o pecie(bucată mare)de carne nu a mai rămas mare lucru.S-a dus și a întrebat cu cea fost crescut porcul. Omul a fost sincer și i-a spus mamei mele că a pus drojdie in (lăturile),,(mîncarea) porcilor, să crească mare că i-l avea de vînzare și să crească mare .
Așa o să pățiti și voi care o să folosiți drojdie la creșterea plantelor și legumelor. Vor crește mari dar umflate . Și eu sunt grasă (100)dar pietroasă (de la munca la țară) . Voi faceți cum vreți. Spor la lucru că încep muncile agricole.
Doamna Mariana, credeti ca acest caca de animale este panaceu universal, este bun ca fertilizant, iar dacă pui și din acesta prea mult faci multe prostii în gradina. Drojdia este foarte bună, am experimentat-o eu în gradina și, credeti-ma, nu am avut legume umflate atificial, și gradinaresc de 20 ani... Ea ajută solul cu bacterii bune, așa cum ne ajută pe noi zeama de varză cu probioticele din ea, să nu racim și să ne păstrăm sănătoși e timpul iernii.
Sunt grădinari care au o grădina mică, nu au animale care să facă balega și vor să gradinareasa bio. Asta ii ajută, la fel si maceratul de urzică și tataneasa și cenușă de lemne.
Nu este o prostie, și nu este acelasi lucru cu utilizarea lui la îndopatul porcilor cu intenția de a-i umfla..una-i una, alta este alta.
În legătură cu semințe de coada soricelului...daca una dintre noi avem în gradina, adunam semințe și dăm și la cele care nu au sau nu cresc în zona lor. Este o practică obișnuită la grădinarii din grupurile de pe fb. Împart cu drag si fac schimburi unii cu alții.
Numai bine va doresc!
@@vasigioni Am văzut pe saiduril rusești . aceasta soluție . O fi bună la cei cu câteva fire de plante . Acolo unde sunt mi de fire nu cred că renteaza . Totuși trebuie ăncercat ..!
@@vasigioni la ce ajuta semintele de coada sioricelului?
Multumesc!
@@netoiucarmen5297 semintele nu le folosesc la ceva anume, o prietena de a mea dorea seminte pentru a cultiva si ea in gradina, pentru ceai :) Mie imi place cum se fac tufele, si cum dau aspect de gradina rustica.
Comparati efectul pe animale la plante. Relativ la balegar ca ar fi cel mai bun. Dar de ce trebuie sa treaca prin stomacul porcului? De mulcire nu ati auzit?
J
?
Da fata draga, am privit gradina 😢 mer fi fost rusine sa arat asa gradina. In fine drojdiea vine de la Moldovenii basarabeni: Reteta,100gr.drojdie la 3 litri apa de ploae se lasa 48de casuri sasi faca actiunea apoi ATENTIE 1 litru de drojdie la 10 litrii apa de ploae si amestecat bine tucmai atunci poti sa uzi. Ai inteles draga mea. Am sa te urmaresc anul acesta sa vad cai sa faci cu earba? Am 68 de ani dar gradina mea rade.Dami adresa ta de vottap si eu tas trimite sa vezi gradina mea din Cehiea. Am sa te urmaesc
Mai fata draga, în primul rând, grădina mea bio este fără sapă, pe straturi înălțate..pentru ca așa am ales eu, în al doilea rând, nu trebuie să mă urmărești dacă nu iti place, pentru ca nu am nevoie de polițai, în al treilea rând, m-am săturat de comentarii răutăcioase. Chiar nu va inteleg, așa va comportări și în familie..doar critici și vorbe rele? Daca nu este ca a ta, înseamnă că trebuie să îmi fie rușine cu ea..mai fata dragă, lasa-ne pe noi cu ale noastre și mandreste-tu cu alea tale unde ai vrea. Stiu rețeta de drojdie, am folosit-o anul trecut și am avut producție până în decembrie în solar la roșii și în gradina la radacinoase și ardei...
Dacă vii cu o vorba buna, mai comentează, dacă nu, abtine-te, te rog frumos!
Are o gradina minunata doamna ! Felicitari ei
@@iulianstanciu9603 Multumesc pentru apreciere!
Degraba ai 68 de ani.
Fa,ti tu in cehia ta gradina cum i,ti place,si Lasa lumea sa traiasca si sa faca ce vrea ,nu e in curteà ta,soacro,apropo"ma fata draga",si nu stiu de unde ai invatat romineste,dar de gramatica esti la pamint