E groasa, nu vine nimic din spate. ! Bine punctat Ovi, sunt de aceeasi parere cu tine , si eu incerc sa conving si sa invat baieti tineri tainele acestei meserii dar inzadar, parca te lovesti de un zid, majoritatea se gandesc si calculeaza banii de la sfarsitul zilei inca de la inceputul carierei, total gresit. Dar asta este, mergem inainte si speram. Succes !
Salut, George. Spui ca șina respectiva ridica țeava de încălzire ca șapa să o poată îngloba. Dar nu prea are sens, ca unde nu ai șina respectivă și prinzi țeava cu "gloanțe" șapa nu o prea mai înglobează.
Deci si mie mi se parea foarte dubioasa treaba cu gloantele alea care iti lipesc teava de podea. Ce sens mai are atunci sina? Reclama la sina si cam atat.
Un sistem Bjorn pe care de altfel l-ați mai recomandat părerea mea ați fi pierdut mai puțin spațiu în înălțime la casă veche.Succes in continuare vă urmăresc !
Bună ziua, aș vrea să-mi spuneți dacă încălzirea în pardoseală și pompele de căldură îmi asigură în interiorul casei o temperatură de 24-26 grade ?? Nu temperatura agentului termic din tuburi.
salut! pasul tevii este la fel peste tot sau diferentiat? din cate am vazut nu se mai merge cu acelasi pas peste tot ci cu pas diferentiat si senzor exterior de unde rezulta incalzire uniforma si consum scazut
Partea cu “nu vine nimic din spate” e trista. Probabil ca putini mai au rabdare sa invete pentru a ajunge un instalator bun…. Si banii sigur vor veni dupa
Sapa de ciment F4 sau F5 , 61mm grosime , cauta manualul tehnic de la Rehau , si acolo poti vedea standardul de șapă , DIN 18560 sau CT-C20-F5 conf. standard european EN 13813 , de exemplu Baumit Solido E225 + Fibre Şapă de ciment cu fibre E225 , E225 conf. standardului ÖNORM B 3732
PE-RT pe care il utilizez de 20 de ani...plietilena liniara cu bariera la difuzia de oxigen, stabilizata la 3.5 bar si 95 grd C simultan...greu obtii valorile astea...simultan
@@ovidiutifui2373 Daca se comanda minim 15.000m de teava de la Multitherm , Austria , iti trec austriecii pe teava ce denumire vrei . PE-RT Tip II ii mai bun ca simplu PE-RT .
@@ovidiutifui2373 Ce rigola de dus "walk-in shower" Viega Advantix ai pus la tine acasa si la George ? Viega Advantix Visign ER14 si ER9 ? Ce debit au rigolele de dus ce le-ai pus de la Viega ? DN 50 sau DN 70 ? Ziceai in video de la #Cavaleriahub ca rigola de dus trebuie sa suporte debitul bateriei de dus . Ce debit maxim suporta rigolele pe care le-ai montat de la Viega ?
incalzire in pardoseala pe fir mi se pare mult mai usor, ieftin si fara mentenanta... si ca sa fi zigur pun 15kw de panouri sa iti ajunga sa te incalzesti si iarna sa nu mori de frig(daca e sa fie picata reteaua)...
30°C podeaua doar de boboteaza... Am casa (foarte) bine izolata (38 kWh/m2a), incalzirea in pardoseala la pas de max. 7,5 cm si turul agentului termic a avut sezonul asta un maxim de 26,2°C la un coeficient de curba de caldura de 0.23. #casaveche va fi cu siguranta mult sub cifra mea, asa ca ma astept ca si temperaturile agentului termic sa fie mult mai mici. Uneori mi-e dor de podeaua fierbinte de la instalatiile de acum 15-20 de ani 😀ce sa-i faci, nu le poti avea chiar pe toate!
30C nici nu este ok pentru pardoseala... ideal ar fi un maxim 27C la suprafata de contact... Noi avem undeva la maxim 35C pe tur, cu curba 0,7 (desi merge relativ ok si la 0.5), pas calculat prin proiect intre 5 si 20cm pe sistem Rehau, si nu depaseste la contact temperatura de 26..27C... deci proiectantul nostru a calculat corect
Conform standardului de proiectare a incalzirii in pardosea EN 1264 n-ai voie sa ai temperatura mai mare de 29C pe suprafata pardoselii in zona de stationare , 35C perimetral si 33C in bai ( din considerente medicale , fiindca afecteaza circulatia sanguina )
Cam care au fost secretele care costa bani in acest video ? 🤔 Nu s-au furnizat aproape deloc date tehnice. Pasul intre trasee, lungimea maxima permisa pe un circuit, nu am vazut repartitoarele etc
Pasul , lungimea maxima etc se face in functie de sarcina termica calculata , adica trebuie un proiect conform standardului EN 1264 . Mergi la un proiectant si iti calculeaza exact ceea ce ai nevoie .
Ai uitat sa spui ca incalzirea in pardoseala poate usca sifonul , deci atentie ce sifon se monteaza ! Cea mai buna ventilatie a dusului , a camerei in totalitate, dupa dus , mai ales in perioadele cind se face condens absolut peste tot , este ventilatia fortata . Cu ventilatie fortata usuci baia in maxim 2 minute , in totalitate . Toata ! pereti , podea , toate zonele . Asta inseamna igiena .
Foarte trist ca ati ajuns la inaltime de apartament,mai ales dupa ce ati proiectat totul dinainte. Acum chiar ca ati facut cusca din casa.Este si jos tavanul si peretii umpluti cu plasa cam degeaba,parerea mea.
Oameni buni, viteza este mai mare la montajul încălzirii pe placa cu nuturi;) La montajul pe sine/capse montajul este mai lent însă ai avantajul ca sapa îmbracă țeava! Totusi...sinele nu sunt de prisos daca se monteaza cu capse...? P.s. la placa cu nuturi ghidajele se pot "reface" pe alocuri în urma tăierii nuturilor(la distribuitor în centru circuitului etc) FELICITARI PT CEEA CE FACETI, ASTEPT CU NERABDARE FIECARE VIDEO IN CARE APARE #Ovidiupresedinte!
Hmm...consum mai mic daca e mai multa apa in instalatie? Adica e mai ieftin sa incalzesti 300l sau 150l, de exemplu, mie nu imi da ceva bine. O camera cu un perete exterior nu poate avea acelasi necesar de caldura ca o camera cu 3 pereti exteriori... deci nu pot sa fie acelasi pas peste tot, nu ca nu merge, da nu cred ca e mai econom
Cu cat e mai mare suprafata radianta cu atat se poate utiliza agent termic de temperatura mai scazuta , prin urmare consum mai mic . Incalzirea in pardosea ii un schimbator de caldura apa - aer , prin urmare suprafata radianta mare va rezulta in agent termic cu temp mica . Standardul pentru IPAT ii EN 1264 , se face dupa standard , nu din burta .
@@utzdeac NU , Bogdan nu proiecteaza IPAT-ul din burta . N-am zis asta . Doar ca puterea termica radiata o poti creste prin densitate mai mare de tevi , adica pas de montaj mai mic . Tifui zice asta intr-un video , ca e o "sfada" intre instalatori ce pas de montaj sa aleaga fiecare . Daca ai pas de montaj mai mic , poti utiliza temperatura pe tur mai mica . E fizica , nu-i rocket science .
@@olariuandrei9484 Depinde de ce sarcina termica ai . Depinde cati wati trebuie sa radiezi cu acea bucla . De ex : la debit de 60L/h poti utiliza bucle de 130-160m lungime . Daca ai debit de 140L/h , atunci lungimea buclei va fi mai mica . Nu exista raspuns general pentru lungimea unei bucle , fiindca depinde de puterea pe care vrei s-o radiezi . Q = V x 1.16 x dT . Ideea e ca trebuie evitat ca cea mai mare pierdere de presiune de pe bucla cea mai defavorizata sa fie mai mare de 250mbar ( 2.5mCA ) pentru ca vei avea nevoie de pompa mare . Daca chiar nu stii ce lungimi sa aiba buclele , ar fi OK sa nu le faci mai lungi de 100m . Dar inca odata , lungimea buclei e data de pierderea de presiune pe bucla , care depinde de debitul necesar , care depinde de ce caldura trebuie sa radiezi cu acea bucla .
Mai sunt si care pun in baza unui proiect calculat. Eu de exemplu la casa parintilor am pas de 7,5cm la o camera cu 3 pereti exteriori, alta cu 20 cu un perete exterior, pas de 15, chiar si 25 in zonele de hol... cum a reiesit din calculele din proiect
Cu cat e mai mare suprafata radianta cu atat se poate utiliza agent termic de temperatura mai scazuta , prin urmare consum mai mic . Incalzirea in pardosea ii un schimbator de caldura apa - aer , prin urmare suprafata radianta mare va rezulta in agent termic cu temp mica . Standardul pentru IPAT ii EN 1264 , se face dupa standard , nu din burta .
Ce sa vina din spate când v-ați trimis copiii la școală sa învețe carte sa nu lucreze din greu. Ce mama, instalator, zidar, zugrav, mecanic, etc astea nu sunt munci... Tu sa te duci la școală sa înveți... Și uite asa au învățat toți sa nu muncească.... Și acuma pe cine dam vina ca nu vine nimeni din spate???....
Cât de sănătoasă e încălzirea in pardoseala ? Adică nu ridică continuu mizeria pe de jos ? Dar alte chimicale din jurul pardoselii , prin încălzire nu le agita și baga in nas fara să știm ? BN înțeleg că numai ai mizerie sau praf in casă pt că avem Casa Etanșă și aerul e filtrat înainte de intrare, ok cade să.zicem chestia cu praful din casă dar am înțeles că mulți numai pot dormi din cauza pardoselii calde . Pe de altă parte noi la țară avem paturi încălzite și ajută cumva la bună circulație a sângelui deci sa zicem că e sănătate dar până la urmă cate grade eu sănătos să ai în casă ? Pr mea mă ține la rece la 18 grade chestie care am inteles-o de dragul ei dar e sănătos? Sau doar e hiper protectivă asupra bugetului?
La o casa bine etansata turul agentului termic va aveam undeva la 5-7°C peste temperatura setata in termostat in cel mai rau caz. Asadar nici macar 30°C. Nesanatos era pe vremuri cand ardea podeaua ca oamenii aveau aceeasi sursa de caldura pentru instalatii mixte, pardoseala si calorifere.
La temperatura de 35°C pe care o va avea instalatia pentru incalzirea in pardosea praful nu se ridica cum este in cazul caloriferelor unde instalatia are 60°C iar praful este tras pe sub calorifer si imprastiat prin camera pe deasupra din cauza diferentei mari de temperatura plus beneficiezi de o incalzire uniforma in toata camera ceea ce sigur ajuta la o odihna mai buna.
E groasa, nu vine nimic din spate. ! Bine punctat Ovi, sunt de aceeasi parere cu tine , si eu incerc sa conving si sa invat baieti tineri tainele acestei meserii dar inzadar, parca te lovesti de un zid, majoritatea se gandesc si calculeaza banii de la sfarsitul zilei inca de la inceputul carierei, total gresit. Dar asta este, mergem inainte si speram.
Succes !
Imi poate spune Ovidiu Tifui sau altcineva ce teava sau materiale a folosit la acea lucrare??
Salut, George. Spui ca șina respectiva ridica țeava de încălzire ca șapa să o poată îngloba. Dar nu prea are sens, ca unde nu ai șina respectivă și prinzi țeava cu "gloanțe" șapa nu o prea mai înglobează.
Deci si mie mi se parea foarte dubioasa treaba cu gloantele alea care iti lipesc teava de podea. Ce sens mai are atunci sina? Reclama la sina si cam atat.
Inglobare nu inseamna musai si sub teava, aria de acoperire este mai mare fata de placa cu nuturi.
Șina mai mult ajuta la ghidare!
,,E groasa nu vine nimic din spate,, parca ar fi Hagi vorbind despre fotbal in 1998...........
Multumim George, Ovidiu, si restului echipei!
Un sistem Bjorn pe care de altfel l-ați mai recomandat părerea mea ați fi pierdut mai puțin spațiu în înălțime la casă veche.Succes in continuare vă urmăresc !
Exact așa m-am gândit și eu
Bună ziua, aș vrea să-mi spuneți dacă încălzirea în pardoseală și pompele de căldură îmi asigură în interiorul casei o temperatură de 24-26 grade ?? Nu temperatura agentului termic din tuburi.
Salut, se poate turna sapa la temperatura joasa ?
Salutare. Ce înălțime finala disponibila va rămâne după finisaje în încăperi?
salut! pasul tevii este la fel peste tot sau diferentiat? din cate am vazut nu se mai merge cu acelasi pas peste tot ci cu pas diferentiat si senzor exterior de unde rezulta incalzire uniforma si consum scazut
Ne puteti da un pret pentru o casa noua de 80 m patrati? Multumesc
Ce grosime are țeavă? Și la temperatura rezistenta? O fisa tehnica?
Multumim frumos pentru sfaturile bune!
Felicitari, foarte fain!
Superb!
Foarte frumos lucrat
Partea cu “nu vine nimic din spate” e trista. Probabil ca putini mai au rabdare sa invete pentru a ajunge un instalator bun…. Si banii sigur vor veni dupa
Este si incalzire in tavane?
Doar răcire. Căldura coboară foarte greu și am avea podele reci.
@@CaseBune da, corect. Dar incalzire in pereti este sustenabila? Probleme cu traseele de curent? Mai complicat? Mai scump?
Ce fel de șapă puneți și de ce grosime? Va fi un sistem de incalzire de joasă inerție termică sau unul cu inerție ridicată?
Sapa de ciment F4 sau F5 , 61mm grosime , cauta manualul tehnic de la Rehau , si acolo poti vedea standardul de șapă , DIN 18560 sau CT-C20-F5 conf. standard european EN 13813 , de exemplu Baumit Solido E225 + Fibre Şapă de ciment cu fibre E225 , E225 conf. standardului ÖNORM B 3732
Foarte operativi. Viteza, calitate si simt de raspundere
De unde putem procura sinele autoadezive? La o cautare rapida nu am gasit nimic.
Cauta pe net ZS1617T si ZS1617TK mounting rail winkler-technik punct de , din germania
Dece teava pentru incalzire in pardoseala PE -RT ?
Pentru ca asta are tifui pe stoc , si nu Pe-Xa , desi Pe-Xa e mai bun decat Pe-RT
PE-RT pe care il utilizez de 20 de ani...plietilena liniara cu bariera la difuzia de oxigen, stabilizata la 3.5 bar si 95 grd C simultan...greu obtii valorile astea...simultan
@@ovidiutifui2373 Daca se comanda minim 15.000m de teava de la Multitherm , Austria , iti trec austriecii pe teava ce denumire vrei . PE-RT Tip II ii mai bun ca simplu PE-RT .
@@ovidiutifui2373 De unde achizitionezi folia aluminizata si tackerele alea rosii din videoclipurile tale ? Desigur , daca nu-i secret profesional !
@@ovidiutifui2373 Ce rigola de dus "walk-in shower" Viega Advantix ai pus la tine acasa si la George ? Viega Advantix Visign ER14 si ER9 ? Ce debit au rigolele de dus ce le-ai pus de la Viega ? DN 50 sau DN 70 ? Ziceai in video de la #Cavaleriahub ca rigola de dus trebuie sa suporte debitul bateriei de dus . Ce debit maxim suporta rigolele pe care le-ai montat de la Viega ?
incalzire in pardoseala pe fir mi se pare mult mai usor, ieftin si fara mentenanta...
si ca sa fi zigur pun 15kw de panouri sa iti ajunga sa te incalzesti si iarna sa nu mori de frig(daca e sa fie picata reteaua)...
Are pompa de caldura geotermala cuplata cu energie din panouri solare. Combinatia perfecta pentru costuri minime in timp.
Aveți un plan de montare a încălzire în pardosea, Mi se pare prea aproape tevile.
Pentru plan trebuie sa va adresati la un proiectant care respecta standardul EN 1264 , si incepe cu calculul de sarcina termica SR 1907 sau EN 12831 .
Daca tot ai panouri fotovoltaice nu inteleg de ce nu faci incalzirea electrica in pardoseala?
Pt ca omul are pompa de caldura sol apa care consuma mult mai putin decat o centrala electrica.
30°C podeaua doar de boboteaza...
Am casa (foarte) bine izolata (38 kWh/m2a), incalzirea in pardoseala la pas de max. 7,5 cm si turul agentului termic a avut sezonul asta un maxim de 26,2°C la un coeficient de curba de caldura de 0.23. #casaveche va fi cu siguranta mult sub cifra mea, asa ca ma astept ca si temperaturile agentului termic sa fie mult mai mici.
Uneori mi-e dor de podeaua fierbinte de la instalatiile de acum 15-20 de ani 😀ce sa-i faci, nu le poti avea chiar pe toate!
30C nici nu este ok pentru pardoseala... ideal ar fi un maxim 27C la suprafata de contact... Noi avem undeva la maxim 35C pe tur, cu curba 0,7 (desi merge relativ ok si la 0.5), pas calculat prin proiect intre 5 si 20cm pe sistem Rehau, si nu depaseste la contact temperatura de 26..27C... deci proiectantul nostru a calculat corect
Conform standardului de proiectare a incalzirii in pardosea EN 1264 n-ai voie sa ai temperatura mai mare de 29C pe suprafata pardoselii in zona de stationare , 35C perimetral si 33C in bai ( din considerente medicale , fiindca afecteaza circulatia sanguina )
Cam care au fost secretele care costa bani in acest video ? 🤔 Nu s-au furnizat aproape deloc date tehnice. Pasul intre trasee, lungimea maxima permisa pe un circuit, nu am vazut repartitoarele etc
Pasul , lungimea maxima etc se face in functie de sarcina termica calculata , adica trebuie un proiect conform standardului EN 1264 . Mergi la un proiectant si iti calculeaza exact ceea ce ai nevoie .
Folia reflectivă nu crește puerea dl. Țifui! Doar diminuează pierderea. Doar zic... 😀
Bine te-am regăsit și noi :)) ce avem fain pt azi ?
Ai uitat sa spui ca incalzirea in pardoseala poate usca sifonul , deci atentie ce sifon se monteaza ! Cea mai buna ventilatie a dusului , a camerei in totalitate, dupa dus , mai ales in perioadele cind se face condens absolut peste tot , este ventilatia fortata . Cu ventilatie fortata usuci baia in maxim 2 minute , in totalitate . Toata ! pereti , podea , toate zonele . Asta inseamna igiena .
Foarte trist ca ati ajuns la inaltime de apartament,mai ales dupa ce ati proiectat totul dinainte. Acum chiar ca ati facut cusca din casa.Este si jos tavanul si peretii umpluti cu plasa cam degeaba,parerea mea.
Jos pălăria de altfel pentru echipa Țifui.
Oameni buni, viteza este mai mare la montajul încălzirii pe placa cu nuturi;)
La montajul pe sine/capse montajul este mai lent însă ai avantajul ca sapa îmbracă țeava! Totusi...sinele nu sunt de prisos daca se monteaza cu capse...?
P.s. la placa cu nuturi ghidajele se pot "reface" pe alocuri în urma tăierii nuturilor(la distribuitor în centru circuitului etc)
FELICITARI PT CEEA CE FACETI, ASTEPT CU NERABDARE FIECARE VIDEO IN CARE APARE #Ovidiupresedinte!
Dar se spune ca pierzi cativa W/mp, pt ca teava e "izolata" de acele nuturi
"mai multă țeavă, mai puțină căldură". Deci nu casa în sine consumă (anvelopa, aerisiri, etc) ci prea puțină țeavă.
Hmm...consum mai mic daca e mai multa apa in instalatie? Adica e mai ieftin sa incalzesti 300l sau 150l, de exemplu, mie nu imi da ceva bine. O camera cu un perete exterior nu poate avea acelasi necesar de caldura ca o camera cu 3 pereti exteriori... deci nu pot sa fie acelasi pas peste tot, nu ca nu merge, da nu cred ca e mai econom
Cu cat e mai mare suprafata radianta cu atat se poate utiliza agent termic de temperatura mai scazuta , prin urmare consum mai mic . Incalzirea in pardosea ii un schimbator de caldura apa - aer , prin urmare suprafata radianta mare va rezulta in agent termic cu temp mica . Standardul pentru IPAT ii EN 1264 , se face dupa standard , nu din burta .
@@luk5827 deci tu zici ca Bogdan face proiectele din burta?
@@luk5827 traseele de ce lungime trebuie sa fie maxim?
@@utzdeac NU , Bogdan nu proiecteaza IPAT-ul din burta . N-am zis asta . Doar ca puterea termica radiata o poti creste prin densitate mai mare de tevi , adica pas de montaj mai mic . Tifui zice asta intr-un video , ca e o "sfada" intre instalatori ce pas de montaj sa aleaga fiecare . Daca ai pas de montaj mai mic , poti utiliza temperatura pe tur mai mica . E fizica , nu-i rocket science .
@@olariuandrei9484 Depinde de ce sarcina termica ai . Depinde cati wati trebuie sa radiezi cu acea bucla . De ex : la debit de 60L/h poti utiliza bucle de 130-160m lungime . Daca ai debit de 140L/h , atunci lungimea buclei va fi mai mica . Nu exista raspuns general pentru lungimea unei bucle , fiindca depinde de puterea pe care vrei s-o radiezi . Q = V x 1.16 x dT . Ideea e ca trebuie evitat ca cea mai mare pierdere de presiune de pe bucla cea mai defavorizata sa fie mai mare de 250mbar ( 2.5mCA ) pentru ca vei avea nevoie de pompa mare . Daca chiar nu stii ce lungimi sa aiba buclele , ar fi OK sa nu le faci mai lungi de 100m . Dar inca odata , lungimea buclei e data de pierderea de presiune pe bucla , care depinde de debitul necesar , care depinde de ce caldura trebuie sa radiezi cu acea bucla .
Nu înțeleg de ce in Rominia se pune teava asa aprope de exemplu in afara se pune la 15,20 cm distanță între ele și e cald pe jos peste tot uniform 😅
Mai sunt si care pun in baza unui proiect calculat. Eu de exemplu la casa parintilor am pas de 7,5cm la o camera cu 3 pereti exteriori, alta cu 20 cu un perete exterior, pas de 15, chiar si 25 in zonele de hol... cum a reiesit din calculele din proiect
Cu cat e mai mare suprafata radianta cu atat se poate utiliza agent termic de temperatura mai scazuta , prin urmare consum mai mic . Incalzirea in pardosea ii un schimbator de caldura apa - aer , prin urmare suprafata radianta mare va rezulta in agent termic cu temp mica . Standardul pentru IPAT ii EN 1264 , se face dupa standard , nu din burta .
Ce sa vina din spate când v-ați trimis copiii la școală sa învețe carte sa nu lucreze din greu. Ce mama, instalator, zidar, zugrav, mecanic, etc astea nu sunt munci... Tu sa te duci la școală sa înveți... Și uite asa au învățat toți sa nu muncească.... Și acuma pe cine dam vina ca nu vine nimeni din spate???....
Pe guvern , ca au scos scolile profesionale din programa scolara , si toti vor sa se face sefi . Nimeni nu mai vrea sa fie muncitor .
Cât de sănătoasă e încălzirea in pardoseala ? Adică nu ridică continuu mizeria pe de jos ? Dar alte chimicale din jurul pardoselii , prin încălzire nu le agita și baga in nas fara să știm ? BN înțeleg că numai ai mizerie sau praf in casă pt că avem Casa Etanșă și aerul e filtrat înainte de intrare, ok cade să.zicem chestia cu praful din casă dar am înțeles că mulți numai pot dormi din cauza pardoselii calde . Pe de altă parte noi la țară avem paturi încălzite și ajută cumva la bună circulație a sângelui deci sa zicem că e sănătate dar până la urmă cate grade eu sănătos să ai în casă ? Pr mea mă ține la rece la 18 grade chestie care am inteles-o de dragul ei dar e sănătos? Sau doar e hiper protectivă asupra bugetului?
Mai face curat si noi in casa din cand in cand si e ok :)
La o casa bine etansata turul agentului termic va aveam undeva la 5-7°C peste temperatura setata in termostat in cel mai rau caz. Asadar nici macar 30°C.
Nesanatos era pe vremuri cand ardea podeaua ca oamenii aveau aceeasi sursa de caldura pentru instalatii mixte, pardoseala si calorifere.
La temperatura de 35°C pe care o va avea instalatia pentru incalzirea in pardosea praful nu se ridica cum este in cazul caloriferelor unde instalatia are 60°C iar praful este tras pe sub calorifer si imprastiat prin camera pe deasupra din cauza diferentei mari de temperatura plus beneficiezi de o incalzire uniforma in toata camera ceea ce sigur ajuta la o odihna mai buna.