salcie, salcam (poate fi invaziv daca nu e dirijat), photinia (rezitenta la boli, evergreen), cires auriu donissen, mar red love, granny smith, trandafiri (cat mai mari si parfumati), feriga comuna, ienupar tarator si semi-tarator (sa fie cel cu cresterea rapida); crengile tocate fac un substrat bun pentru raised beds.
Buna, trifoi alb pitic e cea mai buna varianta pentru o curte vesnic verde. Pentru gard, noi am pus chiparos argintiu si este superb. Verde tot anul, putin pretentios , il lasi la ialtimea pe care o vrei. Imi pare rau ca nu pot sa-ti trimit cateva poze. Iarna si trifoiul si chiparosii sunt o nebunie. Trifoiul il udam doar vara cand e seceta mare sau temperaturi prea ridicate. In rest, el isi pastreaza umiditatea. Nu are nevoie de ingrasamant, scarificat etc. Trebuie doar tuns destul de des.
George, exista masini electrice(ca tot ai curent gratis) care iti transforma tot gunoiul direct in compost. Daca dai un search pe sf goagal, gasesti. Pe acea aleea, merge brici margaritare, dar o idee ar fi sa pui leduri intre trepte. Se va vedea superb aleea noaptea.
Cel mai bun si rapid compost il faci tocând marunt tot ce ai prin curte si pune-le la saci de plastic cun pahar de lapte ... anul urmator .. il poti vinde ca pământ de flori... nu ai nevoie de spatiu .. un simplu euro palet si cu cat ai mai multi este mult mai bine ... succes !!!
recomand un peisagist pentru a se ocupa de gradina, ei pot face cele mai relevante recomandari, tinand seama de ce iti doresti si de cunostintele lor despre plante
🌳 Mesteacanul este un arbore medicinal si se poate planta in zonele in care nu mai doresti gazon , Se pot planta grupati , sunt arbori rezistenti la ger si seceta , decorativ in orice anotimp ; Mesteacanul este un arbore complet, astfel ca se pot folosi aproape tot de la el - frunzele, scoarta, mugurii, seva si inclusiv lemnul acestuia care are proprietati antiseptice in scopuri curative.
Foarte multa lume recomanda trifoiul alb, este rezistent și nu creste repede. Cu gardul nu știu, am și eu 30 de m de realizat și de 2 ani ma tot gândesc, cred ca o sa merg pe Leyland. Ideea sa stau fără intimitate 5 luni parca e prea mult la un gard viu minune. O gradina este mereu o munca în plus, oricum ai face și orice utilaje ai. Ideea este sa tunzi des dar când vine vara sa lași iarba mai mare sa nu se ardă de la soare. Îmi place ca într-un an promovezi o plantă dar pe urma te răzgândești. Este bine sa învățăm din experienta. Mulțumim!
Salut! Am si eu o Juliana de 16m2 deja de ceva vreme si imi place! A trecut si testul de 97km/h vant (picioarle bazei sunt bagate in stalpi de beton). Ca sa maximizezi spatiul cultivat ar trebui sa faci un fel de “M” in interior. Eu am pe marginile din stanga si dreapta doua straturi de 65cm(la interior), iar in spate si in mijloc straturi de 90cm + cararile cam de 50cm. Cele de 90cm sunt ideale pentru ca ajungi cu brio in partea cealalta si e o dimensiune perfecta pentru cultivarea in diferite configuratii de randuri(de exemplu rosii la 40cm, doua randuri). Nu iti recomand straturi “deconectate” de pamant pentru ca pierzi toate avantajele pe care ti le aduc vietatile din pamant. Daca vrei, pot sa iti dau schita digitala a serei cu planul de irigatie si tot ce e nevoie sa maximizezi productia 🙂
Adaugarea unui strat atat de consistent de pamant in jurul copacilor existenti va acoperi zona numita "root flare zone", care trebuie sa fie expusa la aer, altfel este afectata semnificativ sanatatea lor. In ceea ce priveste zoysia, va supravietui in zona noastra (gardening zone 5-6), dar iarna tot uscata va arata. Este o specie de iarba originara din zone mai calduroase ale globului. Dar imi place idee ta de a renunta la gazon, este un "green desert". Foarte buna ideea cu mranita si compostarea resturilor ramase de la tunderea gardului viu. In ceea ce priveste plantele, ti-as recomanda cartea lui Beth Chatto, Drought resistant planting, contine o multime de exemple care cred ca s-ar preta si climei din Bucuresti.
E o idee f buna cu ierburile mari dar Iti recomand și levantica pentru suprafețe fără gazon,te protejează de dăunători și țânțari,arata foarte bine și miroase incredibil. Pentru gard viu sau la fel,zone mari fără gazon,poți folosi și bambus aurea,creste foarte repede,chiar trebuie ținut sub control cu ceva bariere instalate de la plantare. Spor în continuare!
Acum am văzut videoclipul. Cu aceleași probleme ne luptam și noi la casa de vacanta de la Comana de Giurgiu ,de 20 de ani. Îți recomand cu mare căldură sa urmărești canalul Laura Eubanks ,laurolovessucculents, de unde eu am învățat enorm despre plantele și grădinile care au nevoie de zero întreținere. Succes !
Salutare Nu pierzi bulbi de narcisa, până când vei veni cu pământ de umplutura floarea va trece. Frunza verde se cosește și îi poți scoate cu balot de pământ și transplanta oriunde vrei, chiar și unde vrei sa cosesti iarba peste vara"Poiana narciselor monument natural" Eu sunt de părere că o problema ar putea interveni la pomii proaspăt plantați, de regulă nodul altoirii trebuie sa fie deasupra pământului cu altoiul spre nord "vântul bate in principiu de la nord împingând lăstarul altoit spre portaltoi, daca ar fi poziționat invers sar rupe de altoi." Apropo copăcelul cu butoni de floare cred că e un par, din cate am văzut eu prin ecranul telefonului
Smochinul se pretează foarte bine la zona noastră. Se prinde la fel de ușor ca salcia și este foarte rezistent la secetă,dar dacă ii dai apă o dată pe săptămână ,te vei bucura de niște fructe mari și dulci.
Felicitari pentru sera 👌 noi credem ca fiecare casa ar trebui sa aiba un mic solar sera pentru consum propiu si daca totusi cultivati ceva am un mic sfat tratati natural de chimicale ne-am saturat toti din comert 🤗 . Noi suntem o familie tanara care de mici am fost invatati de bunici nostri in legumicultura iar de 2 ani ne-am facut curaj si am inceput in pandemie sa postam tratamentele pe care noi le folosim in dorinta de a ajuta cat mai multe persoane sa cultive sanatos si sa consume legume mult mai gustoase si mai sanatoase 👌 Ne-a fost greu la inceput pana ne-am obisnuit cu camera de filmat in sensul ca atunci cand filmezi si stii ca postezi public exista un mic trak dar dorinta de a ajuta a fost mai mare si am depasit rapid acel moment si ne bucuram ca nu am renuntat la postari . Nu ne dorim sa ne facem reclama abuziva la Dumneavoastra pe canal doar aruncati un ochi si pe la noi cand aveti timp o sa fiti surprins cat de usor se poate ajuta plantele in dezvoltarea lor prin metode si tratamente bio pe care le putem face la noi acasa . Iarna mai cumparam si noi produse bio pt ca dureaza foarte mult sa facem macerate dar vara este mult mai usor si avem si mici ajutoare la munca cum ar fii bondari la polenizat si pradatori naturali pe care îi aducem in culturile noastre pentru a lucra cot la cot cu noi . Va dorim mult succes si multa sanatate 🤗🤝👋 aveti un mare like de la noi 👍👌
Salut, in general ierburile decorative cum ar fi ( pennisetum, miscanthus, stipa, carex) sunt specii cu cerinte destul de reduse atat din punct de vedere al apei cat si al mentenantei. Ca variante de plante acoperitoare de sol cu necesitate scazuta de apa ar fi varietatile de sedum. Posibil sa se adapteze si intre pasii de pisica, am intalnit cazuri unde efectiv crestea in piatra de rau spalata. Pe partea de gard viu prunus laurocerasus este o planta tot mai utilizata, daca reuseste sa supravietuiasca peste prima iarna atunci o sa se adapteze destul de bine, in general in al doilea an de la plantare o sa se dezvolte foarte bine, cu multe cresteri noi. Problemele intalnite la aceasta planta au fost in general cu daunatorii si cresteri mai slabe in zonele cu curenti de aer. O alta varianta de gard viu asemanatoare celei mentionate mai sus ar fi Photinia, frunzele putin mai mici dar mai decorativa prin colorit si flori. Variante inlocuitoare de gazon sunt destul de putine, in mare parte toate plantele au nevoie de mentenanta si de apa. Doua variante destul de des cerute de clienti sunt trifoiul pitic si asa numitele pajisti sezoniere( un amestec de seminte de plante florifere care infloresc esalonat pe parcursul anului) acestea necesita tunderi mai rare, pentru ca ele teoretic sunt decorative prin flori si frunze. Sper ca te ajuta si putinele sfaturi mentionate mai sus!
Iti recomand Paulonia in loc de salcie, cresc foarte repede au coroane frumoase cu frunze mari, usor de strans iar de la primul ger cad toate deodata. In primii 2 ani mi-au crescut la 4m.
Dacă am văzut bine pomii sunt cam bătrâni mai bine renunț la iei și plantezi alți ridicand nivelul grădini o săi afecteze în timp și o să se usuce dealtfel treaba cu ridicatu nivelului grădini este super .
2Paturi de legume pe mijloc o carare pe mijloc si marginile la fel libere si pe o parte si pe alta ,si ai acces mai usor la legume pe ambele parti ....Multa sanatate si spor la treaba si roade bogate sa ai ....
Buna ziua , daca vrei e putin de munca dar puteti scoate bulbii de flori de la minutul 12:00 cu o casma si garantez ca se vor prinde si ii puteti pune exact unde doriti dupa ce veniti cu stratul nou de pamant , Pomul de la minutul 13:00 este par
Lavanda iubeste soarele si cred ca-i tare potrivita in curte unde bate soarele tare in timpul zilei. Tot trebuie udata si ea, asta-i clar, dar cam toata vara ramane inflorita, cel putin soiul aclea carte creste prin butasi, ca un boschete mare. Si fetele tale iti vor multumi, limonada cu lavanda este foarte placuta dar si alte preparate care se pot face din ea.
Da, sunt de folos astfel de apariții. O parte dintre noi ne mutam la case si informațiile astea sunt foarte utile. O sa caut înlocuitorul ăla de gazon. Mulțumesc!
Apreciez mult mai mult genul asta de continut video. La pasii de pisica eu as pune piatra alba. Folia cu crampoane la casa Buhnici ai pus-o invers cu toti specialistii aia acolo, la casa Buhnici 2 ai pus-o corect. Mai trebuie o alee la poarta pentru deseuri. Roaba makita ii faina. Trebuie sa imi iau si eu o autofiletanta cu impact, e mica si puternica, imi place designul si culoarea. Pui si tu gazon artificial in fata :)
Daca ridici nivelul gradinii cu atat de mult pamant, ai o problema cu pomii existenti: vei acoperi port-altoi-ul acestora, lucru care va dauna foarte mult pomilor.
Doar cateva umile idei: 1. Pentru resturile de la agrdul viu, dar nu numai, se poate folosi un maruntitor/tocator de resturi vegetale, care apoi merg puse o parte la baza pomilor sub forma rotunda, o parte la compostor, o parte la solar samd. 2. In loc de gazon, merge pus asa zisa "floare de fan". Se pot gasi pe la casele mai vechi pe la zonele de deal-munte, la cei care au sau au avut de curant vaci, in pod sau sura unde tineau fanul, s-a scuturat foarte multa floare de fan. Se pot lua cativa saci de acel "praf", si se arunca pe teren, la fel ca si cum s-a insamanta gazonul. 3. Personal eu as scoate dalele de la alee, chiar daca idea arata bine vizual. As pune piatra sparta marunt marunt, o alee continua. Dalele le-as folosi sa creez niste jardiniere. Ori puse in solar. Ori puse in zona de plante de la gard, la cele care vor ramane sub nivel dupa ce vei aduce umplutura de pamant. In felul acesta vei avea si o zona de scurgere a apei.
Am semanat la tara la bunica, primavara trecuta, o iarba autohtona, cumparata la kg din piata saptamanala, unde vin oamenii din toata tara cu marfa...si am lasat-o la mila Domnului...curtea era din pamant cu piatra si inainte stateau gainile pe acolo...dupa o vara secetoasa am ajuns sa am un adevarat gazon....a trebuit doar sa cosesc periodic iarba, la o inaltime putin mai mare, ca sa nu o smulg din radacina si ca sa se umbreasca, cu motocositoarea :d...acum am "scarficiat-o" cu grebla si are niste radacini foarte puternice...concluzia...poti sa ai o curte frumoasa si cu investitii minime si implicare minima
Compostarea eu o fac intr-o lada de plastic negru inalta expusa la soare ,astfel procesul de compostare se desfasoara mai rapid si nu necesita suprafata mare .
Un alt ecosystem iti trebuie de la cele mai mari plante/copaci la cele mai mici sa le faci sa se ajute reciproc prin retinutul de apei sau nutrienti pt pamant sau pt biomasa , etc . Poti Gandi gradina ca pe un alt animal sau ecosistem ori CEVA viu unde totul este legat sa depinda una de alta si prin puterea biodiversitatii sa ai o gradina sanatoasa , ar arata bine si cativa pesti daca tot faci agricultura pt ca "balegarul" lor e foarte bun ca biomasa .
Te-ai gandit la Laurul Englezesc pt gard Viu ? Si eventual Magnolia Grandiflora ... Au frunze Mari rotunde ce capteaza bine praful , se face zid :)) . Are un aer tropical , eu asa m-am simtit langa ceva de genul . Mai ales cand ploua . Daca iti pui nuci ai de treaba. Nucul e protejat parca. vezi pe unde pui unul iar dar daca vrei umbra stejarul e magnific .
Salut, observ că ai in plan a avea o livadă , te sfatuiesc sa ți cont de noul nivel al solului, unde plantezi cais, piersic, (ar fi bine la toți) acum înainte de umplere țeavă polietilenă de 32 sa fie debit pentru aspersie apa cand ai îngheț , tine cont de imbinare, zona de altoire, si procură soiuri valoroase pentru gustul familiei,iar cu tocatura din toaletare poți face o zona de mulcire in jurul lor. Astept videoclipuri in continuare cu aceasta temă😁cu stimă vasy😏.
Salut ! Foarte interesante clipurile tale ,indiferent de natura lor ,legat de gazon sunt deacord necesita multă apă și multa întreținere, salcia este o varianta cu minusul mizeriei pe care o generează și cum spunea Brâncuși-în umbra marilor copaci nu creste iarba,ce o sa poți planta pe sub salcii sa arate bine?
Bulbii florilor perene se pot muta.Augustine,Hosta sunt ok langa gardul viu.Rododendron si magnolii pentru decor. Copacul lui Iuda ar merge. Spor si sa va bucurati de frumusetea gradinii
Salut, ar trebui sa te documentezi despre micologie, știința ciupercilor, vei fi fascinat câte poți face ju ajutorul lor și cât de importante sunt într-un ecosistem.
Gazon Barenbrug mow saver pentru o tundere mai rara, ( 1 data la 2, 3 saptamani). Producatorul mai spune ca resturile de iarba tunsa au un volum cu pana la 50% mai mic, rezultand loc mai putin ocupat de compost. Eu am pus Barenbrug RPR sport care ar fi foarte rezistent si se autorepara si inmulteste. Deja a inceput sa iasa desi are sub 1 sapt de cand a fost pus. Sunt curios de rezultat, si daca rezista in fata catelului. Sper sa se apropie macar de asteptari si specificatii avand in vedere pretul.
Sunt frumoase salciile dar fac multa mizerie tot timpul anului,daca nu te deranjeaza e ok si in legatura cu solul compactat exista o scula numita BROADFORK nu cred ca se gaseste pe la noi dar se poate construi una.Spor la gradinarit !
Daca lasi terenul mai jos de o parte si de alta a aleii, vei avea doua zone de passive water harvesting, cel mai probabil nu va mai fi nevoie sa scoti apa din put ca sa uzi pomii, plus ca nu poti ingropa pomii cu 40 cm...asta daca vrei sa-i pastrezi. Daca te ridici cu nivelul peste cel al strazii, toata apa se va scurge de pe terenul tau pe strada...nu trebuie sa fie totul drept, make it smart
Cam tarziu ptr. salata si ceapa daca vrei sa mananci devreme trebuiau puse din toamna anului trecut ,ceapa si salata mergeau fara ridichi astea se pun primavara ,iar treaba cu plantele fie ele si un gard viu gazon etc.necesita intretinere des ,trebuie un gradinar angajat daca nu ai timp de asa ceva ,costisitor !!
Trifoi pitic in locul gazonului, are nevoie de muuult mai putina apa si se tunde mai rar. Iar cand infloreste e superb. Radacinile se duc in pamant peste un metru.
Salcia creste foarte repede peste cativa ani, o sa te chinui sa o scoti. Anul trecut la o furtuna s-au rupt cateva salcii la vecini, anul astea le-au taiat. Am scos si eu una luna asta, crescuse de la un bat acu doi ani, la peste 4m cu multe crengi mari, nu era salcie daia pletoasa.
Pentru a fi eficient "gunoiul de grajdi" ar trebui sa fie de la bovine si sa aiba vechime de minim 4 ani în caz contrar vor fi numai dezavantaje iar in jurul copacilor pamantul adaugat pentru inaltare cred ca îi va afecta și în final se vor usca !
Salut George ! ,apropo de nitrati să stii că si legumele udate cu apa din acea fantână absorb nitrati am intalnit la ridichi si salata pe care le-am cultivat in solar ,fara nici un fel de fertilizanti , testul a iesit cu mult peste limita admisa
Si o livada de prune ar fi buna . App si salcia e perfecta pt ca nu are daunatori e si foarte buna daca vrei biogaz , are puterea de ardere mai mare decat cea a benzinei .
Îți recomand piatra de granit , sau ceva de genu .... e mai stabila nu se împrăștie atunci când calci , daca pot spune asa , e folosita în tarile nordice . Îți doresc succes și putere de munca la cât ai de umplut 😁😅
Scoate gardu ala viu pana nu se ingroasa si o fi si mai greu de scos, eu am avut 100 ml si ma exasperat si lam scos afara, primavara cand sunt multe ploi creste ca nebunu, tot la doua saptamani sambata o pierdeam doar la tuns gardu plus tuns gazonu am ajuns sclavul casei. Pune braduleti leiland ca este mereu verde si nu este la fel de sensibil ca tuya.
Salut George! Frumos proiectul, dar ai luat in calcul faptul că atunci când te înalți atât de mult cu solul , o să îți inunzi vecinii la o ploaie mai consistentă?! Personal am trecut prin așa ceva dar s-a rezolvat in instanță. Spor îți doresc!
Trifoi. Verde, pitic, maxim 1-2 taieri pe an, fantastic pentru albine. Rezista la un trafic de plimbare, nu jucat fotbal. Udare minima. Nu as pune salcie, este extrem de usor de rupt de catre vant (tine cont ca s-au intetit in ultima perioada). Poate salcam, daca tot vrei o planta locala. Pentru resturile lemnoase, le poti toca marunt si amestecat cu materia verde si pus in compostor. Un sistem de 3-4 compostoare de 600 de litri iti ajunge pentru a acoperi oricat ai genera intr-un an. Eventual, daca vrei degradarea mai rapida a materiei lemnoase, poti folosi o retorta ca in acest videoclip ua-cam.com/video/2LHHKSSjqnc/v-deo.html
Recomandarea mea legata de gazon este . Sa pui trifoi cel mai mic nu este pretentios dacă în caz ca calci pe el nu se întâmplă nimic el isi revine automat apa nui trebuie decat cand îi da natura doar ca trebuie sal tunzi mai des si restul ce rămâne din tuns poti sal lasi direct pe sol ca hrana sau ai varianta sa îl poti dona la cineva cu animale sunt mai multe modele de trifoi , tot în comentări o să-ți las și o poza cu modelul de care vorbesc . Și cu aceea bulbi poti ss nui strici după ce ai pus pământ pana la nivelul solului de Pavele dai doar asa un pic pământul laoparte din jurul lor doar de aer și de restul se ocupa iei însăși ca imediat ies la suprafață.
Cum pot sa va trimit o idee (o fotografie) cu modul de amenajare a serei in sistem " no dig" solutie optima la care eu am ajuns dupa mai multi ani de experimentari ?
Buna zius ,dar ce are gardul ?asa trebuie sa fie iarna,?credeam ca este mereu verde ----mama ce solar ati facuuuut, este cu sticla inchis sau cu policarbonat ? Cred ca sticla totusi ,asa se vede ,bravo ,cea mai buna afacere---se poate spune pretul serei ?
cauta o masina de faramitat ..shredder in engleza ..care sa ti faca acele crengute din gardul viu bucatele mici mici care pot fi folosite ca si compost sau efectiv imprastiate si in o zona arabila pt agricultura
Firma care ti-a pus gazonul a statificat pamantul? Este un procedeu de stratificare cu diferite niveluri de pamant si ceva start de ceară care nu lasa apa sa se scurga in pamant asa de mult, asa faci economie la apa, eu gazonul ce il intretin este la al doilea an, anul trecut in februarie lam pus tot rulou si pana acum nu a trebuit sa ii fac nici un tratament, nici ingasamant doar apa atat, asa mia spus si cel care la pus ca doar apa ii ok, nu am facut nici scarificare, ok nu a trebuit pentru ca lam tuns cu masina ce aspira iarba, sunt tare mandru de el!
Eu ți-am mai scris referitor la gardul viu, (știu că ești pasionat de tot ceea ce este verde) Iedera este minune pentru gardul viu, este verde tot timpul anului, necesită doar un minim de tăiere, numeroase soiuri. Singurul dezavantaj, ajunge greu la maturitate.
Din pacate, iedera nu rezista in canicula de la campie, plus ca are nevoie de un gardulet de plasa pe care sa se catere. Iedera prefera locurile mai umbroase si umede.
Sincer, as pune mai multe flori colorate care miros precum zambilele, lalelele si altele de genul. Mai putine plante exotice si inalte. Arata foarte bine proiectul✌🏼
pai dc la prima casa zici ca gazonul " masa de biliard" e o greseala atunci dc indrepti curtea ...joaca-te cu nivelurile ,adauga o movila ,o groapa ,nimic egal ...la prima casa groapa de la foisor e ceva ce mai rupe din monotonia gazonului
pai..in sera ocupa spatiul mai bine..fa o carare pe mijloc si si apoi straturi stanga dreapta..ai facut cam ingust stratul.. cat despre gazon..niciodata n a fost o idee buna ..asta daca nu ai un teren de fotbal..exista si iarba normala ce poti planta care nu necesita atata apa ..
Buna ziua ,cred ca gardul dintre cele doua proprietati nu i-si are rostul chiar daca sunt proprietari diferiti , sunt doar parintii vostri ,parerea mea,scuze
Lacramioare , liliac , bulgaras , ghocei , sa nu uiti de astea te rog, la gard viu ar fi o idee si liliacul, pt ca face puieti multi se raspandeste repede dar ai grija la albine , in caz de ai fobie de ele ca le atrage .
salcie, salcam (poate fi invaziv daca nu e dirijat), photinia (rezitenta la boli, evergreen), cires auriu donissen, mar red love, granny smith, trandafiri (cat mai mari si parfumati), feriga comuna, ienupar tarator si semi-tarator (sa fie cel cu cresterea rapida); crengile tocate fac un substrat bun pentru raised beds.
Buna, trifoi alb pitic e cea mai buna varianta pentru o curte vesnic verde. Pentru gard, noi am pus chiparos argintiu si este superb. Verde tot anul, putin pretentios , il lasi la ialtimea pe care o vrei. Imi pare rau ca nu pot sa-ti trimit cateva poze. Iarna si trifoiul si chiparosii sunt o nebunie. Trifoiul il udam doar vara cand e seceta mare sau temperaturi prea ridicate. In rest, el isi pastreaza umiditatea. Nu are nevoie de ingrasamant, scarificat etc. Trebuie doar tuns destul de des.
George, exista masini electrice(ca tot ai curent gratis) care iti transforma tot gunoiul direct in compost. Daca dai un search pe sf goagal, gasesti. Pe acea aleea, merge brici margaritare, dar o idee ar fi sa pui leduri intre trepte. Se va vedea superb aleea noaptea.
Cel mai bun si rapid compost il faci tocând marunt tot ce ai prin curte si pune-le la saci de plastic cun pahar de lapte ... anul urmator .. il poti vinde ca pământ de flori... nu ai nevoie de spatiu .. un simplu euro palet si cu cat ai mai multi este mult mai bine ... succes !!!
recomand un peisagist pentru a se ocupa de gradina, ei pot face cele mai relevante recomandari, tinand seama de ce iti doresti si de cunostintele lor despre plante
🌳 Mesteacanul este un arbore medicinal si se poate planta in zonele in care nu mai doresti gazon , Se pot planta grupati , sunt arbori rezistenti la ger si seceta , decorativ in orice anotimp ; Mesteacanul este un arbore complet, astfel ca se pot folosi aproape tot de la el - frunzele, scoarta, mugurii, seva si inclusiv lemnul acestuia care are proprietati antiseptice in scopuri curative.
Foarte multa lume recomanda trifoiul alb, este rezistent și nu creste repede. Cu gardul nu știu, am și eu 30 de m de realizat și de 2 ani ma tot gândesc, cred ca o sa merg pe Leyland. Ideea sa stau fără intimitate 5 luni parca e prea mult la un gard viu minune. O gradina este mereu o munca în plus, oricum ai face și orice utilaje ai. Ideea este sa tunzi des dar când vine vara sa lași iarba mai mare sa nu se ardă de la soare. Îmi place ca într-un an promovezi o plantă dar pe urma te răzgândești. Este bine sa învățăm din experienta. Mulțumim!
Salut! Am si eu o Juliana de 16m2 deja de ceva vreme si imi place! A trecut si testul de 97km/h vant (picioarle bazei sunt bagate in stalpi de beton). Ca sa maximizezi spatiul cultivat ar trebui sa faci un fel de “M” in interior. Eu am pe marginile din stanga si dreapta doua straturi de 65cm(la interior), iar in spate si in mijloc straturi de 90cm + cararile cam de 50cm. Cele de 90cm sunt ideale pentru ca ajungi cu brio in partea cealalta si e o dimensiune perfecta pentru cultivarea in diferite configuratii de randuri(de exemplu rosii la 40cm, doua randuri). Nu iti recomand straturi “deconectate” de pamant pentru ca pierzi toate avantajele pe care ti le aduc vietatile din pamant. Daca vrei, pot sa iti dau schita digitala a serei cu planul de irigatie si tot ce e nevoie sa maximizezi productia 🙂
Adaugarea unui strat atat de consistent de pamant in jurul copacilor existenti va acoperi zona numita "root flare zone", care trebuie sa fie expusa la aer, altfel este afectata semnificativ sanatatea lor. In ceea ce priveste zoysia, va supravietui in zona noastra (gardening zone 5-6), dar iarna tot uscata va arata. Este o specie de iarba originara din zone mai calduroase ale globului. Dar imi place idee ta de a renunta la gazon, este un "green desert". Foarte buna ideea cu mranita si compostarea resturilor ramase de la tunderea gardului viu. In ceea ce priveste plantele, ti-as recomanda cartea lui Beth Chatto, Drought resistant planting, contine o multime de exemple care cred ca s-ar preta si climei din Bucuresti.
E o idee f buna cu ierburile mari dar Iti recomand și levantica pentru suprafețe fără gazon,te protejează de dăunători și țânțari,arata foarte bine și miroase incredibil. Pentru gard viu sau la fel,zone mari fără gazon,poți folosi și bambus aurea,creste foarte repede,chiar trebuie ținut sub control cu ceva bariere instalate de la plantare. Spor în continuare!
Acum am văzut videoclipul. Cu aceleași probleme ne luptam și noi la casa de vacanta de la Comana de Giurgiu ,de 20 de ani. Îți recomand cu mare căldură sa urmărești canalul Laura Eubanks ,laurolovessucculents, de unde eu am învățat enorm despre plantele și grădinile care au nevoie de zero întreținere. Succes !
Salutare
Nu pierzi bulbi de narcisa, până când vei veni cu pământ de umplutura floarea va trece.
Frunza verde se cosește și îi poți scoate cu balot de pământ și transplanta oriunde vrei, chiar și unde vrei sa cosesti iarba peste vara"Poiana narciselor monument natural"
Eu sunt de părere că o problema ar putea interveni la pomii proaspăt plantați, de regulă nodul altoirii trebuie sa fie deasupra pământului cu altoiul spre nord "vântul bate in principiu de la nord împingând lăstarul altoit spre portaltoi, daca ar fi poziționat invers sar rupe de altoi."
Apropo copăcelul cu butoni de floare cred că e un par, din cate am văzut eu prin ecranul telefonului
Smochinul se pretează foarte bine la zona noastră. Se prinde la fel de ușor ca salcia și este foarte rezistent la secetă,dar dacă ii dai apă o dată pe săptămână ,te vei bucura de niște fructe mari și dulci.
Felicitari pentru sera 👌 noi credem ca fiecare casa ar trebui sa aiba un mic solar sera pentru consum propiu si daca totusi cultivati ceva am un mic sfat tratati natural de chimicale ne-am saturat toti din comert 🤗 . Noi suntem o familie tanara care de mici am fost invatati de bunici nostri in legumicultura iar de 2 ani ne-am facut curaj si am inceput in pandemie sa postam tratamentele pe care noi le folosim in dorinta de a ajuta cat mai multe persoane sa cultive sanatos si sa consume legume mult mai gustoase si mai sanatoase 👌 Ne-a fost greu la inceput pana ne-am obisnuit cu camera de filmat in sensul ca atunci cand filmezi si stii ca postezi public exista un mic trak dar dorinta de a ajuta a fost mai mare si am depasit rapid acel moment si ne bucuram ca nu am renuntat la postari . Nu ne dorim sa ne facem reclama abuziva la Dumneavoastra pe canal doar aruncati un ochi si pe la noi cand aveti timp o sa fiti surprins cat de usor se poate ajuta plantele in dezvoltarea lor prin metode si tratamente bio pe care le putem face la noi acasa . Iarna mai cumparam si noi produse bio pt ca dureaza foarte mult sa facem macerate dar vara este mult mai usor si avem si mici ajutoare la munca cum ar fii bondari la polenizat si pradatori naturali pe care îi aducem in culturile noastre pentru a lucra cot la cot cu noi . Va dorim mult succes si multa sanatate 🤗🤝👋 aveti un mare like de la noi 👍👌
Salut, in general ierburile decorative cum ar fi ( pennisetum, miscanthus, stipa, carex) sunt specii cu cerinte destul de reduse atat din punct de vedere al apei cat si al mentenantei. Ca variante de plante acoperitoare de sol cu necesitate scazuta de apa ar fi varietatile de sedum. Posibil sa se adapteze si intre pasii de pisica, am intalnit cazuri unde efectiv crestea in piatra de rau spalata. Pe partea de gard viu prunus laurocerasus este o planta tot mai utilizata, daca reuseste sa supravietuiasca peste prima iarna atunci o sa se adapteze destul de bine, in general in al doilea an de la plantare o sa se dezvolte foarte bine, cu multe cresteri noi. Problemele intalnite la aceasta planta au fost in general cu daunatorii si cresteri mai slabe in zonele cu curenti de aer. O alta varianta de gard viu asemanatoare celei mentionate mai sus ar fi Photinia, frunzele putin mai mici dar mai decorativa prin colorit si flori. Variante inlocuitoare de gazon sunt destul de putine, in mare parte toate plantele au nevoie de mentenanta si de apa. Doua variante destul de des cerute de clienti sunt trifoiul pitic si asa numitele pajisti sezoniere( un amestec de seminte de plante florifere care infloresc esalonat pe parcursul anului) acestea necesita tunderi mai rare, pentru ca ele teoretic sunt decorative prin flori si frunze. Sper ca te ajuta si putinele sfaturi mentionate mai sus!
Pentru sera, mi-ar placea sa descoperi agricultura verticala - un subiect interesant pt acest canal.
Iti recomand Paulonia in loc de salcie, cresc foarte repede au coroane frumoase cu frunze mari, usor de strans iar de la primul ger cad toate deodata. In primii 2 ani mi-au crescut la 4m.
Dacă am văzut bine pomii sunt cam bătrâni mai bine renunț la iei și plantezi alți ridicand nivelul grădini o săi afecteze în timp și o să se usuce dealtfel treaba cu ridicatu nivelului grădini este super .
2Paturi de legume pe mijloc o carare pe mijloc si marginile la fel libere si pe o parte si pe alta ,si ai acces mai usor la legume pe ambele parti ....Multa sanatate si spor la treaba si roade bogate sa ai ....
Buna ziua , daca vrei e putin de munca dar puteti scoate bulbii de flori de la minutul 12:00 cu o casma si garantez ca se vor prinde si ii puteti pune exact unde doriti dupa ce veniti cu stratul nou de pamant , Pomul de la minutul 13:00 este par
Lavanda iubeste soarele si cred ca-i tare potrivita in curte unde bate soarele tare in timpul zilei. Tot trebuie udata si ea, asta-i clar, dar cam toata vara ramane inflorita, cel putin soiul aclea carte creste prin butasi, ca un boschete mare. Si fetele tale iti vor multumi, limonada cu lavanda este foarte placuta dar si alte preparate care se pot face din ea.
Da, sunt de folos astfel de apariții. O parte dintre noi ne mutam la case si informațiile astea sunt foarte utile.
O sa caut înlocuitorul ăla de gazon.
Mulțumesc!
Am gautat si eu nu gasesc de cumparat Dvs a ti gasit?
Apreciez mult mai mult genul asta de continut video. La pasii de pisica eu as pune piatra alba. Folia cu crampoane la casa Buhnici ai pus-o invers cu toti specialistii aia acolo, la casa Buhnici 2 ai pus-o corect. Mai trebuie o alee la poarta pentru deseuri. Roaba makita ii faina. Trebuie sa imi iau si eu o autofiletanta cu impact, e mica si puternica, imi place designul si culoarea. Pui si tu gazon artificial in fata :)
Daca ridici nivelul gradinii cu atat de mult pamant, ai o problema cu pomii existenti: vei acoperi port-altoi-ul acestora, lucru care va dauna foarte mult pomilor.
poate in jurul pomilor sa lase nivelul mai jos..se aduna si apa mai bine
Subscriu
@@83glacius categoric ,protejat cu bordura
Eu am pus iarba universala Nu este pretentioasa nici vara nici iarna! Succes.
Doar cateva umile idei:
1. Pentru resturile de la agrdul viu, dar nu numai, se poate folosi un maruntitor/tocator de resturi vegetale, care apoi merg puse o parte la baza pomilor sub forma rotunda, o parte la compostor, o parte la solar samd.
2. In loc de gazon, merge pus asa zisa "floare de fan". Se pot gasi pe la casele mai vechi pe la zonele de deal-munte, la cei care au sau au avut de curant vaci, in pod sau sura unde tineau fanul, s-a scuturat foarte multa floare de fan. Se pot lua cativa saci de acel "praf", si se arunca pe teren, la fel ca si cum s-a insamanta gazonul.
3. Personal eu as scoate dalele de la alee, chiar daca idea arata bine vizual. As pune piatra sparta marunt marunt, o alee continua. Dalele le-as folosi sa creez niste jardiniere. Ori puse in solar. Ori puse in zona de plante de la gard, la cele care vor ramane sub nivel dupa ce vei aduce umplutura de pamant. In felul acesta vei avea si o zona de scurgere a apei.
Am semanat la tara la bunica, primavara trecuta, o iarba autohtona, cumparata la kg din piata saptamanala, unde vin oamenii din toata tara cu marfa...si am lasat-o la mila Domnului...curtea era din pamant cu piatra si inainte stateau gainile pe acolo...dupa o vara secetoasa am ajuns sa am un adevarat gazon....a trebuit doar sa cosesc periodic iarba, la o inaltime putin mai mare, ca sa nu o smulg din radacina si ca sa se umbreasca, cu motocositoarea :d...acum am "scarficiat-o" cu grebla si are niste radacini foarte puternice...concluzia...poti sa ai o curte frumoasa si cu investitii minime si implicare minima
Scoate florile, chiar și așa înflorite și plantează-le în altă parte, la casa 1
Compostarea eu o fac intr-o lada de plastic negru inalta expusa la soare ,astfel procesul de compostare se desfasoara mai rapid si nu necesita suprafata mare .
Un alt ecosystem iti trebuie de la cele mai mari plante/copaci la cele mai mici sa le faci sa se ajute reciproc prin retinutul de apei sau nutrienti pt pamant sau pt biomasa , etc . Poti Gandi gradina ca pe un alt animal sau ecosistem ori CEVA viu unde totul este legat sa depinda una de alta si prin puterea biodiversitatii sa ai o gradina sanatoasa , ar arata bine si cativa pesti daca tot faci agricultura pt ca "balegarul" lor e foarte bun ca biomasa .
Te-ai gandit la Laurul Englezesc pt gard Viu ? Si eventual Magnolia Grandiflora ... Au frunze Mari rotunde ce capteaza bine praful , se face zid :)) . Are un aer tropical , eu asa m-am simtit langa ceva de genul . Mai ales cand ploua . Daca iti pui nuci ai de treaba. Nucul e protejat parca. vezi pe unde pui unul iar dar daca vrei umbra stejarul e magnific .
Salut, observ că ai in plan a avea o livadă , te sfatuiesc sa ți cont de noul nivel al solului, unde plantezi cais, piersic, (ar fi bine la toți) acum înainte de umplere țeavă polietilenă de 32 sa fie debit pentru aspersie apa cand ai îngheț , tine cont de imbinare, zona de altoire, si procură soiuri valoroase pentru gustul familiei,iar cu tocatura din toaletare poți face o zona de mulcire in jurul lor. Astept videoclipuri in continuare cu aceasta temă😁cu stimă vasy😏.
Salut ! Foarte interesante clipurile tale ,indiferent de natura lor ,legat de gazon sunt deacord necesita multă apă și multa întreținere, salcia este o varianta cu minusul mizeriei pe care o generează și cum spunea Brâncuși-în umbra marilor copaci nu creste iarba,ce o sa poți planta pe sub salcii sa arate bine?
Bulbii florilor perene se pot muta.Augustine,Hosta sunt ok langa gardul viu.Rododendron si magnolii pentru decor. Copacul lui Iuda ar merge. Spor si sa va bucurati de frumusetea gradinii
Salut, ar trebui sa te documentezi despre micologie, știința ciupercilor, vei fi fascinat câte poți face ju ajutorul lor și cât de importante sunt într-un ecosistem.
Gazon Barenbrug mow saver pentru o tundere mai rara, ( 1 data la 2, 3 saptamani). Producatorul mai spune ca resturile de iarba tunsa au un volum cu pana la 50% mai mic, rezultand loc mai putin ocupat de compost. Eu am pus Barenbrug RPR sport care ar fi foarte rezistent si se autorepara si inmulteste. Deja a inceput sa iasa desi are sub 1 sapt de cand a fost pus. Sunt curios de rezultat, si daca rezista in fata catelului. Sper sa se apropie macar de asteptari si specificatii avand in vedere pretul.
Ce adidași poartă George în clip ?
Mulțumesc
Sunt frumoase salciile dar fac multa mizerie tot timpul anului,daca nu te deranjeaza e ok si in legatura cu solul compactat exista o scula numita BROADFORK nu cred ca se gaseste pe la noi dar se poate construi una.Spor la gradinarit !
Daca lasi terenul mai jos de o parte si de alta a aleii, vei avea doua zone de passive water harvesting, cel mai probabil nu va mai fi nevoie sa scoti apa din put ca sa uzi pomii, plus ca nu poti ingropa pomii cu 40 cm...asta daca vrei sa-i pastrezi. Daca te ridici cu nivelul peste cel al strazii, toata apa se va scurge de pe terenul tau pe strada...nu trebuie sa fie totul drept, make it smart
Cam tarziu ptr. salata si ceapa daca vrei sa mananci devreme trebuiau puse din toamna anului trecut ,ceapa si salata mergeau fara ridichi astea se pun primavara ,iar treaba cu plantele fie ele si un gard viu gazon etc.necesita intretinere des ,trebuie un gradinar angajat daca nu ai timp de asa ceva ,costisitor !!
Trifoi pitic in locul gazonului, are nevoie de muuult mai putina apa si se tunde mai rar. Iar cand infloreste e superb. Radacinile se duc in pamant peste un metru.
Salcia creste foarte repede peste cativa ani, o sa te chinui sa o scoti. Anul trecut la o furtuna s-au rupt cateva salcii la vecini, anul astea le-au taiat. Am scos si eu una luna asta, crescuse de la un bat acu doi ani, la peste 4m cu multe crengi mari, nu era salcie daia pletoasa.
Pentru a fi eficient "gunoiul de grajdi" ar trebui sa fie de la bovine si sa aiba vechime de minim 4 ani în caz contrar vor fi numai dezavantaje iar in jurul copacilor pamantul adaugat pentru inaltare cred ca îi va afecta și în final se vor usca !
3:04 Ma bucura faptul ca petreci timp cu tatal tau si ii duci in continuare pasiunea lui fata de gradinarit ;)
Salut George ! ,apropo de nitrati să stii că si legumele udate cu apa din acea fantână absorb nitrati am intalnit la ridichi si salata pe care le-am cultivat in solar ,fara nici un fel de fertilizanti , testul a iesit cu mult peste limita admisa
Si o livada de prune ar fi buna . App si salcia e perfecta pt ca nu are daunatori e si foarte buna daca vrei biogaz , are puterea de ardere mai mare decat cea a benzinei .
Îți recomand piatra de granit , sau ceva de genu .... e mai stabila nu se împrăștie atunci când calci , daca pot spune asa , e folosita în tarile nordice . Îți doresc succes și putere de munca la cât ai de umplut 😁😅
Imi place si canalul liberi prin adevar,dl.Sorin.Si el are gradina frumoasa cu tot felul de plante
Cum tunzi gardul viu pe partea cu vecinul?ms
Scoate gardu ala viu pana nu se ingroasa si o fi si mai greu de scos, eu am avut 100 ml si ma exasperat si lam scos afara, primavara cand sunt multe ploi creste ca nebunu, tot la doua saptamani sambata o pierdeam doar la tuns gardu plus tuns gazonu am ajuns sclavul casei. Pune braduleti leiland ca este mereu verde si nu este la fel de sensibil ca tuya.
Salut George! Frumos proiectul, dar ai luat in calcul faptul că atunci când te înalți atât de mult cu solul , o să îți inunzi vecinii la o ploaie mai consistentă?! Personal am trecut prin așa ceva dar s-a rezolvat in instanță. Spor îți doresc!
Se poate face în trepte depinde cum e orientarea serei și cum cade lumina soarelui cîștigi spațiu și ușor de utilizat
Trifoi. Verde, pitic, maxim 1-2 taieri pe an, fantastic pentru albine. Rezista la un trafic de plimbare, nu jucat fotbal. Udare minima. Nu as pune salcie, este extrem de usor de rupt de catre vant (tine cont ca s-au intetit in ultima perioada). Poate salcam, daca tot vrei o planta locala. Pentru resturile lemnoase, le poti toca marunt si amestecat cu materia verde si pus in compostor. Un sistem de 3-4 compostoare de 600 de litri iti ajunge pentru a acoperi oricat ai genera intr-un an. Eventual, daca vrei degradarea mai rapida a materiei lemnoase, poti folosi o retorta ca in acest videoclip ua-cam.com/video/2LHHKSSjqnc/v-deo.html
Recomandarea mea legata de gazon este . Sa pui trifoi cel mai mic nu este pretentios dacă în caz ca calci pe el nu se întâmplă nimic el isi revine automat apa nui trebuie decat cand îi da natura doar ca trebuie sal tunzi mai des si restul ce rămâne din tuns poti sal lasi direct pe sol ca hrana sau ai varianta sa îl poti dona la cineva cu animale sunt mai multe modele de trifoi , tot în comentări o să-ți las și o poza cu modelul de care vorbesc .
Și cu aceea bulbi poti ss nui strici după ce ai pus pământ pana la nivelul solului de Pavele dai doar asa un pic pământul laoparte din jurul lor doar de aer și de restul se ocupa iei însăși ca imediat ies la suprafață.
Trandafir domnul George Buhnici❤
40cm de pământ peste tulpina pomilor le asigura putrezirea lenta , chiar și 10 cm este o problema pentru pomi .
Cum pot sa va trimit o idee (o fotografie) cu modul de amenajare a serei in sistem " no dig" solutie optima la care eu am ajuns dupa mai multi ani de experimentari ?
Buna zius ,dar ce are gardul ?asa trebuie sa fie iarna,?credeam ca este mereu verde ----mama ce solar ati facuuuut, este cu sticla inchis sau cu policarbonat ? Cred ca sticla totusi ,asa se vede ,bravo ,cea mai buna afacere---se poate spune pretul serei ?
cauta o masina de faramitat ..shredder in engleza ..care sa ti faca acele crengute din gardul viu bucatele mici mici care pot fi folosite ca si compost sau efectiv imprastiate si in o zona arabila pt agricultura
Gradini Bune cu tata Buhnici cum ar suna asta?
Se poate arbuști fructiferi afin zmeura zmochin
Ce tare e viata ce o cresti cu dilemele si invataturile din multe multe alte greseli neinvatate :)) .
Nu pune margatitar la pasii de pisica ..cel mai bine piatra sparta..se fixeaza perfect.
Firma care ti-a pus gazonul a statificat pamantul? Este un procedeu de stratificare cu diferite niveluri de pamant si ceva start de ceară care nu lasa apa sa se scurga in pamant asa de mult, asa faci economie la apa, eu gazonul ce il intretin este la al doilea an, anul trecut in februarie lam pus tot rulou si pana acum nu a trebuit sa ii fac nici un tratament, nici ingasamant doar apa atat, asa mia spus si cel care la pus ca doar apa ii ok, nu am facut nici scarificare, ok nu a trebuit pentru ca lam tuns cu masina ce aspira iarba, sunt tare mandru de el!
Faina ideea aia cu geotextilul. Legat de copacelul din clip, ii un par :))
in jurul pomilor sa lasi o idee mai jos nivelul solului..asa se aduna si apa mai bine..
Compostarea o faci în timp real, în timp ce gradinaresti, mulcind cu tocatura aceea.
Eu nu as sacrifica bulbii. I-as scoate și i-as replanta dupa ridicarea la cota 0.
Eu ți-am mai scris referitor la gardul viu, (știu că ești pasionat de tot ceea ce este verde) Iedera este minune pentru gardul viu, este verde tot timpul anului, necesită doar un minim de tăiere, numeroase soiuri. Singurul dezavantaj, ajunge greu la maturitate.
Din pacate, iedera nu rezista in canicula de la campie, plus ca are nevoie de un gardulet de plasa pe care sa se catere. Iedera prefera locurile mai umbroase si umede.
Sincer, as pune mai multe flori colorate care miros precum zambilele, lalelele si altele de genul. Mai putine plante exotice si inalte. Arata foarte bine proiectul✌🏼
Bulbii pot fi scosi dupa ce trec florile si se pot replanta unde credeti
Eu zic sa plantezi si ceva pomi exotici. Kaki smochin. Paw paw. Curmal chinezesc!
Bine, dar de unde cumparam iarba zoysia ca vad ca la noi in tara nu exista?
Printre copacii aia eu as face niște "raised beds" în care cultivi legume.
Da, aici mergea ceva vertical, chiar și hidroponic, o parte.
Poti suprapune etaje de plantat in etaje😊
Pe alee merg puse două sine pe care sa circule un trenuleț..
gazon artificial facut din plastic reciclat?
Permacultură (automat fara monoculturi) succes
Te salut😊
Din păcate nu pot lăsa poze aici.
Îți voi trimite pe instagram
Toppp🎉🎉🎉
Cica salcia "fura" apa ..deci va trebui sa pui si mai multa apa la plantele din jur
Pune o scandura peste strat George
In loc de Zoysia recomand Bermuda (hibrid).
După ani de zile in care i-ai învățat să pună gazon și gard viu e bn că realizezi😅
O prezentare a casei vecinului mi se pare bestiala ' pe gustul meu 😮
Asta arata case pasive cu design de Germania si tu tot la case ca la tara te uiti. El iti arata Mercedes si tu te uiti la Loganul de langa. 🙆🏻♂️
Pirloaga nu inseamna uscat ci necultivat, abandonat, neglijat(din punct de vedere agricol)!
Gazon artificial ( de fotbal )intre dale ( pasi de pisica 👍🤗
40 cm de pamant peste tulpina pomilor? Nu este ok pt ei !
la 13.00, seamana cu parul meu columnar :)
Am salcie, face puf și spre toamna cad feunze, muuulte frunze..
pai dc la prima casa zici ca gazonul " masa de biliard" e o greseala atunci dc indrepti curtea ...joaca-te cu nivelurile ,adauga o movila ,o groapa ,nimic egal ...la prima casa groapa de la foisor e ceva ce mai rupe din monotonia gazonului
pai..in sera ocupa spatiul mai bine..fa o carare pe mijloc si si apoi straturi stanga dreapta..ai facut cam ingust stratul.. cat despre gazon..niciodata n a fost o idee buna ..asta daca nu ai un teren de fotbal..exista si iarba normala ce poti planta care nu necesita atata apa ..
Buna ziua ,cred ca gardul dintre cele doua proprietati nu i-si are rostul chiar daca sunt proprietari diferiti , sunt doar parintii vostri ,parerea mea,scuze
A boy with his toys 🤪
Sau George Buhnici este piatră în toate culorile de pe pământului
bujor , ceapa ornamentala , gladiole
Salutare
Salutare 🕯sa va bincuvinteze cuvintul dumnului nostru isus
@@Ro-land-drsunt umpic cam ateu din cauza oamenilor din bisericile ortodoxe romane.👍
Lacramioare , liliac , bulgaras , ghocei , sa nu uiti de astea te rog, la gard viu ar fi o idee si liliacul, pt ca face puieti multi se raspandeste repede dar ai grija la albine , in caz de ai fobie de ele ca le atrage .