Salep orkidesi çeşitleri çiçeklenmede farklı olduğu gibi yumru vermede de farklıdır yani bazı çeşitler çoklu yumru atarken bazıları da büyük yumru atarlar arılı topbaş piramid gibi salepler serapies e göre daha büyük yumru verirken ikili ve üçlü yumru atma oranı daha düşüktür serapies ikili üçlü dörtlü yumru atabilirken boyutu da daha küçüktür boyut olarak aynı oranı yakalamak mümkün olmayabilir ama uyum adına anlattıklarınız çok yerinde emeğiniz ve bilgiler için teşekkürler ayrıca çok daha büyük yumru veren çeşitler de var ancak ikili yumru vermiyor malesef
Harika anlatım ve bilgi zekatınız için teşekkürler, 2023 baharında geyve taraklı arasında yol kenarında gördüğüm çiçeklerden bazıları salep idi , fakat cinsini bilemiyorum, bu bölgede ve iznik te yetişebilicek tür nedir acaba?
Merhaba, Salep bitkisi 500-700 rakım aralıklarında yetiştiği bilgisi olması ile birlikte bizim köyde daha yüksek orman arazilerinde de yetişiyor. Coğrafi bölgesine ve faunasına özgün cinsleri değişiyor. Hangi cinsi gördüğünüzü bilmiyorum konuyla ilgili detaylı bilgiler Ege Araştırma Enstitüsü Ünal Karık hocamızın dökümanlarına veya videolarına bakabilirsiniz. Sevgiler
Bereketli olsun. Paylaşımlarınız için teşekkürler. Serapias doğal rakımı 0-600 m. Bitki gelişimi görkemli duruyor oysa. Diğer üreticiler gibi "çiçek kesme" uygulamamışsınız.
Teşekkür ederiz. Bulunduğumuz bölge 600m rakımda. Yetiştiriciliğe uygun bir rakım. Farklı denemeler yapıp, sonuç aldıkça paylaşıyoruz. Bu yıl farklı üreticilerden azar azar yumrular da aldık. Bizim koşullarımızaki durumlarını gözlemleyeceğiz.
Çiçek koparma konusu da şöyle ki Salepler doğadan toplana toplanan ya birçok tür birçok bölgede yok olmuş ya da dar alanlara sıkışmış durumda, hatta tamamen yok olan türler de var. Hal böyleyken çiçekleri bırakalım ki tohuma dönsünler. Tohumlar toprağa... Orman köyünde yaşadığımızdan dolayı en azından bu bölgeye salep anlamında ufacık bir katkımız olursa ne mutlu bize. Sadece bu olasılık bile çiçekleri kesmemek için yeterli.
Salep tohumu dibine düşüp çimlenmez. Yel alır sel alır götürür. Doğada da yumruyla çoğalmadığından, milyarlarca tohum ormana saçılacak. Belki bir belki bin tanesi çimlenecek. Ne iyi...
Salep için ideal bir toprak reçetesi vermek yanlış olur. Nedeni ise salep bitkisinin beslenme rejimi diğer bitkilerden farklıdır. Daha çok mikroorganizmalar aracılığıyla beslenirler. Özellikle mikorizal mantarlarla simbiyotik bir ilişki kurarlar. Buradan yola çıkarak, topraktaki organik madde miktarı ne kadar yüksek olursa o kadar iyidir. Bunun için toprağı yalnızca gübrelemek yetmez. En az gübre kadar da Kompost eklemek gerekir. Dekara 4ton gübre(büyükbaş ve küçükbaş gübresi) varsayımıyla en az 4ton da komposta ihtiyaç vardır.
Çok sorum var :) - Sök dik yaptığınız fideyi söktüğünüz yere değilde başka bir alana dikmenizin sebebi nedir?Aynı yere diksek ne olur? - Ayrıca tekrar diktiğiniz fideyi bir sonraki yılki hasat zamanı söküyorsunuz dimi? - Söktüğünüz fide de yavru yumuruyu aldıktan sonra sadece anaç yumru kaldıysa yani başka küçük yavru yumru yok ise dikimi halinde tekrar yetişirmi? - Bahçe toprağına dikim yaparken,salepin kendi doğal toprağı olan meşe toprağı ve hayvan gübresi ile karıştırsam yinede yoğun komposta ihtiyaç olurmu ? Teşekkürederim...
1-sök-dik yaptıklarımızı, sonraki hasata kadar toprakta bırakıyoruz. Sök-dik yaptığımız alanı önceden hazırlıyor, kompost ve gübresini veriyoruz. Çiçek kırma yapmadığımız için tohumlarının da tutma ihtimalini düşünerek buna uygun bir alan seçiyoruz. Tohumun çimlendiği ilk yıl bu filizi ayırt edip seçebilmek çok zor. En az iki yıl gerekiyor farkedebilmek için. Bunlar dışında herhangi bir nedeni yok. Toprağı destekleyerek hasat ettiğiniz yere de dikebilirsiniz.
2-sök-dik yapılan alanı ister bir sezon ister iki sezon toprakta bırakabilirsiniz. Çiçekler tohuma döndüyse, tohumdan çimlenme ihtimalini düşünerek, daha doğal bir ortam seçip, iki sezon beklemek daha mantıklı olacaktır.
3-Sök-dik yaparken fidede yalnızca ana yumru bile olsa dikim yapılır. Elde edilecek yumrular çok küçük olsa da yeniden yumru verme ihtimali elbet vardır.
4-Orkidelerin yaşam bulduğu doğal ortam türüne göre değişiklik gösterir. Her orkide meşenin beslediği toprağı sevmeyebilir. Biz kompost hazırlarken olabildiğince çeşitli materyaller kullanıyoruz. Kompost kendi içerisinde belirli bir dengede olsa da materyal çeşitliliği kompost içeriğini zenginleştirir. Kompostun toprağa ve bitkiye sağladığı faydalar gözönündeyken ille de gerekli mi size kalmış.
Yumru sezonu bitti sayılır. Yine de deneyimlemek için az bir miktar edinebilirsiniz. Satın alabileceğiniz üreticiler için İnstagram ve Facebook hesabımızdan bize ulaşabilirsiniz.
Yumrular fideye dönmek üzereler. Göreyim tanıyayım isterseniz çok az bir miktar deneyin. Fide satın alırken şunu gözardı etmeyin; en iyi ihtimalle hasat zamanı geldiğinde göreceksiniz ki paranızın her 10lirasından 7si boşa gitmiş olacak. Bu sebeple çok az miktarda deneyin.
Yüksek rakımda yetişen ve soğuğa dayanıklı tek çatal salep cinsi var. O da Akdağmadeni ilçesinde yetişiyor. Bölgesi dışındaki yetiştiriciliğinde verim alındığını henüz duymadık. Diğer salep cinsleri de çoğuk bölgelerde verim alınmıyor. Siz de kendi bölgenizde yetişen cinsleri araştırıp onları denemeniz daha doğru olacaktır. 🌱
Merhabalar! Kireci fazla ve organik maddesi az olan toprağa serapias diktim. Bu yıl ikinci hasat yiliydi ama hiç hasat etmedim. Kendi dogal ve vahşi hayatta tutunabilsinler, tutunabilenler devam etsin ler dedim. Yari yarıya indi eksiğim miktardan. Yumrular da nohut kadar. Ege bölgesinde kaliteli yumru bulabileceğim bir yer tavsiye edebilir misiniz? Kolaylıklar diliyorum!
Bazı üreticilerden hasadı ikinci yıla bırakmanın verimi arttırdığı söylemini duyuyoruz. Bunu henüz deneyimlemedik. Çünkü toprakta bırakarak riske atmış oluruz. Biz yalnızca sök-dik yaptığımız bitkileri toprakta bırakıyoruz.
Toprağınızı kompostla ve gübreyle besleyerek organik maddece zenginleştirmeniz iyi olurdu. Yumruların kilo veriminde toprağın organikmaddece zengin ve dengeli olması çok önemlidir. Bu plan dahilinde en baştan toprağı gübreye ve komposta doyursaydınız olumlu yönde çok farklı sonuçlar ortaya çıkabilirdi. Bize sorarsanız eğer, salepleri gübresiz ve kompostsuz bırakmayın deriz.
Kıyıya çok yakın alanlarda yetiştiricilik yapılabilir mi bilemiyoruz. Sizi yanıltmak, yanlış bilgilendirmek istemeyiz. Küçük bir alanda, az bir miktar deneme ekimi yapmalısınız. Böylece en doğru yanıtı bitkiden almış olursunuz. Biz yalnızca toz olarak satış yapıyoruz. Instagram hesabımızdan ulaşabilirseniz yumru için yönlendirebiliriz.
Sök-dik yaptığımız fideler yaklaşık 1ay sonra kuruyor. Canlı kaldığı 1aylık süreçte ya varolan minik yumruyu büyütecek ya da yeni bir yumru verecek. Bitkiler kuruduktan sonra hasat edebiliriz. Ya da hiç dokunmadan bir sene bekleyeceğiz.
Biz beklemeyi tercih ediyoruz. Çünkü yeni yumrular çok minik olduğundan hasadı biraz zahmetli oluyor. Ayrıca toprak iyiden iyiye bir dengeye kavuşuyor. Toprakta kalan minik yumrular bu dengeli toprakta daha verimli oluyorlar.
@@evdoksia.ekolojik vermiş olduğunuz bilgiler çok önemli teşekkürler.bende 6 kilo aldım deneme amaçlı ekeceğim burası aşırı sıcak ve nemli karışık aldım hangisi iyi olursa onunla devam etmeyi düşünüyorum
Karadeniz'de genel olarak tıprağın organik madde miktarı Türkiye geneline göre daha yüksek. Bu yönüyle salep açısından iyi. Toprak yapışkansa kil oranı yüksek demektir.. Ve killi olması yağışları göz önüne alarak sorun olabilir. Çünkü killi toprak çok su tutar ve sıkıdır. Kompost, kum ve kireçle(ölçüsüyle) geçirgen hale getirip yumuşatmalısınız. Hayvan gübresi tek başına bu sorunun üstesinden gelemez. Yumruları dikerken, salep diktiğimiz yeni videomuzdaki gibi, salep karıklarına iyi bir kompost ve kum karışımını ekleyerek de dikim yapabilirsiniz. Tüm alana uygulamaktansa bu şekliyle daha uygun olabilir.
Hem yağış yoğunluğunu hem de toprağın su tutuculuğunu göz önüne alırsak mutlaka yüksek ve dar yataklar yaparak, fazla suyun topraktan direne edilmesini sağlamalısız.
Bölgenizde yetiştirici sayısı yüksek. Onlarla da görüşün. Gübrelemişsiniz ama kum da eklemeniz gerekir killi toprağı geçirgen ve yumuşak hale getirmek için.
Merhaba, teşekkür ederiz. Salep yoğun işgücü ile üretilen bir ürün. Sökümü, dikimi, toprak hazırlığı, gübresi, kompostu, malçlaması, gölgelemesi... Günümüzde bunların hepsi işgücüne dayanıyor. Biz her işimizi kendimiz gördüğünüz için bizeim için epeyce zahmetli oluyor. Küçük bir alanda deneyip kendiniz görmeli ve karar vermelisiniz.
Çok teşekkür ederim araştırıyorum öyle izin alınmadan dikimi yapılmiyormus bazi kanallarda kolay bir ürün gibi anlatılıyor galiba çocuk bakmak gibi bir şey teşekkür ediyorum bol kazançlarının olsun
Araştırmaya devam edin ama en güzeli az bir miktar deneyimleyip gözlemlemek. Hem bölgeniz hem toprağınız hem de sizin için uygun mu değil mi görmüş olursunuz.
Ne kadar çok emek var, kolay gelsin size.
Gerçekten çok emek istiyor. Hem maliyetli hem zahmetli.
Sizin gibi üretken ve faydalı insanları görünce mutlu oluyoruz..işlerinizde kolaylıklar dileriz..
Teşekkür ederiz, artsın çoğalsın inşallah 🌱
Çok değerli bilgiler çok güzel anlatım ve gerçekçi.
Çok teşekkür ederiz. Sevgiler 🌱
Kaç video izledim bu kadar gerçekci anlatım bu videoda gördüm
Teşekkür ederiz 🌱
Salep orkidesi çeşitleri çiçeklenmede farklı olduğu gibi yumru vermede de farklıdır yani bazı çeşitler çoklu yumru atarken bazıları da büyük yumru atarlar arılı topbaş piramid gibi salepler serapies e göre daha büyük yumru verirken ikili ve üçlü yumru atma oranı daha düşüktür serapies ikili üçlü dörtlü yumru atabilirken boyutu da daha küçüktür boyut olarak aynı oranı yakalamak mümkün olmayabilir ama uyum adına anlattıklarınız çok yerinde emeğiniz ve bilgiler için teşekkürler ayrıca çok daha büyük yumru veren çeşitler de var ancak ikili yumru vermiyor malesef
elinize sağlık.
Teşekkür ederiz
Harika anlatım ve bilgi zekatınız için teşekkürler, 2023 baharında geyve taraklı arasında yol kenarında gördüğüm çiçeklerden bazıları salep idi , fakat cinsini bilemiyorum, bu bölgede ve iznik te yetişebilicek tür nedir acaba?
Merhaba, Salep bitkisi 500-700 rakım aralıklarında yetiştiği bilgisi olması ile birlikte bizim köyde daha yüksek orman arazilerinde de yetişiyor. Coğrafi bölgesine ve faunasına özgün cinsleri değişiyor. Hangi cinsi gördüğünüzü bilmiyorum konuyla ilgili detaylı bilgiler Ege Araştırma Enstitüsü Ünal Karık hocamızın dökümanlarına veya videolarına bakabilirsiniz. Sevgiler
Emeklerinize sağlık. Gayet akıcı ve bilgilendirici bir video olmuş.
10 yıl önceki hayalim 😂
Hayalini gerçekleştirmen için biraz alan ayırabiliriz sana :)
Emeklerinize sağlık ❤
Teşekkür ederiz 🌱
Bereketli olsun. Paylaşımlarınız için teşekkürler. Serapias doğal rakımı 0-600 m. Bitki gelişimi görkemli duruyor oysa. Diğer üreticiler gibi "çiçek kesme" uygulamamışsınız.
Teşekkür ederiz.
Bulunduğumuz bölge 600m rakımda. Yetiştiriciliğe uygun bir rakım.
Farklı denemeler yapıp, sonuç aldıkça paylaşıyoruz. Bu yıl farklı üreticilerden azar azar yumrular da aldık. Bizim koşullarımızaki durumlarını gözlemleyeceğiz.
Çiçek koparma konusu da şöyle ki
Salepler doğadan toplana toplanan ya birçok tür birçok bölgede yok olmuş ya da dar alanlara sıkışmış durumda, hatta tamamen yok olan türler de var.
Hal böyleyken çiçekleri bırakalım ki tohuma dönsünler. Tohumlar toprağa...
Orman köyünde yaşadığımızdan dolayı en azından bu bölgeye salep anlamında ufacık bir katkımız olursa ne mutlu bize.
Sadece bu olasılık bile çiçekleri kesmemek için yeterli.
Salep tohumu dibine düşüp çimlenmez. Yel alır sel alır götürür.
Doğada da yumruyla çoğalmadığından, milyarlarca tohum ormana saçılacak. Belki bir belki bin tanesi çimlenecek. Ne iyi...
İdeal toprak içeriğini paylaşabilir misiniz oransal olarak
Salep için ideal bir toprak reçetesi vermek yanlış olur. Nedeni ise salep bitkisinin beslenme rejimi diğer bitkilerden farklıdır. Daha çok mikroorganizmalar aracılığıyla beslenirler. Özellikle mikorizal mantarlarla simbiyotik bir ilişki kurarlar.
Buradan yola çıkarak, topraktaki organik madde miktarı ne kadar yüksek olursa o kadar iyidir.
Bunun için toprağı yalnızca gübrelemek yetmez. En az gübre kadar da Kompost eklemek gerekir.
Dekara 4ton gübre(büyükbaş ve küçükbaş gübresi) varsayımıyla en az 4ton da komposta ihtiyaç vardır.
Yumrunun büyümesi için çiçeğini kesmek gerekmiyor mu?
Deneyimli yetiştiriciler çiçek kesimi yapıldığında yumruların daha iri olduğunu söylüyorlar.
Ama böyle bir gereklilik yok.
Merhaba cok guzel anlamışsınız teşekkürler fakat bir sorum olucak kısın ne yapıyorsunuz acaba
Teşekkür ederiz. Kışın üretim olarak mı soruyorsunuz? Salep olarak mı?
Çok sorum var :)
- Sök dik yaptığınız fideyi söktüğünüz yere değilde başka bir alana dikmenizin sebebi nedir?Aynı yere diksek ne olur?
- Ayrıca tekrar diktiğiniz fideyi bir sonraki yılki hasat zamanı söküyorsunuz dimi?
- Söktüğünüz fide de yavru yumuruyu aldıktan sonra sadece anaç yumru kaldıysa yani başka küçük yavru yumru yok ise dikimi halinde tekrar yetişirmi?
- Bahçe toprağına dikim yaparken,salepin kendi doğal toprağı olan meşe toprağı ve hayvan gübresi ile karıştırsam yinede yoğun komposta ihtiyaç olurmu ?
Teşekkürederim...
1-sök-dik yaptıklarımızı, sonraki hasata kadar toprakta bırakıyoruz. Sök-dik yaptığımız alanı önceden hazırlıyor, kompost ve gübresini veriyoruz. Çiçek kırma yapmadığımız için tohumlarının da tutma ihtimalini düşünerek buna uygun bir alan seçiyoruz.
Tohumun çimlendiği ilk yıl bu filizi ayırt edip seçebilmek çok zor. En az iki yıl gerekiyor farkedebilmek için.
Bunlar dışında herhangi bir nedeni yok.
Toprağı destekleyerek hasat ettiğiniz yere de dikebilirsiniz.
2-sök-dik yapılan alanı ister bir sezon ister iki sezon toprakta bırakabilirsiniz.
Çiçekler tohuma döndüyse, tohumdan çimlenme ihtimalini düşünerek, daha doğal bir ortam seçip, iki sezon beklemek daha mantıklı olacaktır.
3-Sök-dik yaparken fidede yalnızca ana yumru bile olsa dikim yapılır. Elde edilecek yumrular çok küçük olsa da yeniden yumru verme ihtimali elbet vardır.
4-Orkidelerin yaşam bulduğu doğal ortam türüne göre değişiklik gösterir.
Her orkide meşenin beslediği toprağı sevmeyebilir.
Biz kompost hazırlarken olabildiğince çeşitli materyaller kullanıyoruz.
Kompost kendi içerisinde belirli bir dengede olsa da materyal çeşitliliği kompost içeriğini zenginleştirir.
Kompostun toprağa ve bitkiye sağladığı faydalar gözönündeyken ille de gerekli mi size kalmış.
@@evdoksia.ekolojik Sorularıma sabırla cevap veriyorsunuz ve sizden çok şey öğreniyorum.Teşekkürederim, Allah razı olsun
Merhabalar bende Akdeniz bölgesindeyim ve bu sezon dikmeyi bende düşünüyorum Rica etsem bilgi alabilirmiyim
Yumru sezonu bitti sayılır. Yine de deneyimlemek için az bir miktar edinebilirsiniz. Satın alabileceğiniz üreticiler için İnstagram ve Facebook hesabımızdan bize ulaşabilirsiniz.
Yumrular fideye dönmek üzereler. Göreyim tanıyayım isterseniz çok az bir miktar deneyin. Fide satın alırken şunu gözardı etmeyin; en iyi ihtimalle hasat zamanı geldiğinde göreceksiniz ki paranızın her 10lirasından 7si boşa gitmiş olacak.
Bu sebeple çok az miktarda deneyin.
Çok güzel olmuş videon
🤗🙏💚
Yardıma ihtiyacınız varsa gelelim.
Bitirdik sayılır. Seneye yardım ihtiyacımız olacak. Düşünmeniz yeterli teşekkür ederiz 🙏
Merhaba,Ispartaliyim Gönen köyünde denemek istiyorum nerden alabilirim,cok tesekkür ederim.
Instagram ya da Facebook hesabımızdan bize ulaşabilirsiniz.
Ankara için acaba hangisi uygundur soğuk ve sert iklim
Yüksek rakımda yetişen ve soğuğa dayanıklı tek çatal salep cinsi var. O da Akdağmadeni ilçesinde yetişiyor. Bölgesi dışındaki yetiştiriciliğinde verim alındığını henüz duymadık. Diğer salep cinsleri de çoğuk bölgelerde verim alınmıyor. Siz de kendi bölgenizde yetişen cinsleri araştırıp onları denemeniz daha doğru olacaktır. 🌱
Arılılar, anatolica, serapias, biramit olarak duydum türleri doğru mudur
Elimizdeki türler yoğun olarak evet bunlar. Az miktarda Sancta, barlia, morio gibi bir kaç tür daha var.
Merhabalar! Kireci fazla ve organik maddesi az olan toprağa serapias diktim. Bu yıl ikinci hasat yiliydi ama hiç hasat etmedim. Kendi dogal ve vahşi hayatta tutunabilsinler, tutunabilenler devam etsin ler dedim. Yari yarıya indi eksiğim miktardan. Yumrular da nohut kadar. Ege bölgesinde kaliteli yumru bulabileceğim bir yer tavsiye edebilir misiniz? Kolaylıklar diliyorum!
Instagram ya da Facebook hesabımızdan "Evdoksia" adıyla bize ulaşıp oradan yazabilirsiniz.
Bazı üreticilerden hasadı ikinci yıla bırakmanın verimi arttırdığı söylemini duyuyoruz. Bunu henüz deneyimlemedik. Çünkü toprakta bırakarak riske atmış oluruz.
Biz yalnızca sök-dik yaptığımız bitkileri toprakta bırakıyoruz.
Toprağınızı kompostla ve gübreyle besleyerek organik maddece zenginleştirmeniz iyi olurdu.
Yumruların kilo veriminde toprağın organikmaddece zengin ve dengeli olması çok önemlidir.
Bu plan dahilinde en baştan toprağı gübreye ve komposta doyursaydınız olumlu yönde çok farklı sonuçlar ortaya çıkabilirdi.
Bize sorarsanız eğer, salepleri gübresiz ve kompostsuz bırakmayın deriz.
Çok çok kaliteli ve iri yumrular bile besinsiz topraklarda sönüp giderler. Bunu gözardı etmeyin.
Bereketli olsun çiçek rengini çok beğendim benimleiletisime geçer mısınız çiçek olarakrenk lerinizden yedi soğan almak istiyorum teşekkürler.
Teşekkür ederiz. Biz şimdilik yumru satışı yapmıyoruz bunları tohumluk ayırdık. Bölgeniz neresi oraya yakın üreticileri yönlendirebiliriz.
Hatay Dörtyol'dan selamlar denize 500 mt mesafede yetişirmi?veya buraya uygun tohumu nasıl edinirim?
Kıyıya çok yakın alanlarda yetiştiricilik yapılabilir mi bilemiyoruz. Sizi yanıltmak, yanlış bilgilendirmek istemeyiz.
Küçük bir alanda, az bir miktar deneme ekimi yapmalısınız.
Böylece en doğru yanıtı bitkiden almış olursunuz.
Biz yalnızca toz olarak satış yapıyoruz.
Instagram hesabımızdan ulaşabilirseniz yumru için yönlendirebiliriz.
Büyük yumruyu kopardınız anaç ve küçük yumru kaldı fideyi tekrardan ekiyorsunuz .bir dahaki hasatı ne zaman yapacaksınız
Sök-dik yaptığımız fideler yaklaşık 1ay sonra kuruyor.
Canlı kaldığı 1aylık süreçte ya varolan minik yumruyu büyütecek ya da yeni bir yumru verecek. Bitkiler kuruduktan sonra hasat edebiliriz. Ya da hiç dokunmadan bir sene bekleyeceğiz.
Biz beklemeyi tercih ediyoruz. Çünkü yeni yumrular çok minik olduğundan hasadı biraz zahmetli oluyor.
Ayrıca toprak iyiden iyiye bir dengeye kavuşuyor. Toprakta kalan minik yumrular bu dengeli toprakta daha verimli oluyorlar.
@@evdoksia.ekolojik vermiş olduğunuz bilgiler çok önemli teşekkürler.bende 6 kilo aldım deneme amaçlı ekeceğim burası aşırı sıcak ve nemli karışık aldım hangisi iyi olursa onunla devam etmeyi düşünüyorum
Bereketli olsun. Kolaylık dileriz.@@Ramazanalma1
Bahsettiğiniz kül özel mi bildiğimiz sıradan odun külü mü ?
Özel bir kül değil. Sıradan odun külü.
#kül sıradan ama işlevi ve etkisi özel.@@evdoksia.ekolojik
Merhaba ben silivride yasiyorum salep burda yetisirmi
Bilemiyorum denemeniz lazım. Sahil bölgesi ama sıcaklıkları değilken. Kesin yorum yapamayız. Yumru alıp bahçenizde deneyebilirsiniz 🌱
Ben samsunda Ekim yapacam toprak biraz yapışkan üzerine hayvan gubresi koydum biray sonra ekmek istiyorum sizce öyle bir toprakta olurmu
Karadeniz'de genel olarak tıprağın organik madde miktarı Türkiye geneline göre daha yüksek. Bu yönüyle salep açısından iyi.
Toprak yapışkansa kil oranı yüksek demektir.. Ve killi olması yağışları göz önüne alarak sorun olabilir. Çünkü killi toprak çok su tutar ve sıkıdır. Kompost, kum ve kireçle(ölçüsüyle) geçirgen hale getirip yumuşatmalısınız. Hayvan gübresi tek başına bu sorunun üstesinden gelemez.
Yumruları dikerken, salep diktiğimiz yeni videomuzdaki gibi, salep karıklarına iyi bir kompost ve kum karışımını ekleyerek de dikim yapabilirsiniz.
Tüm alana uygulamaktansa bu şekliyle daha uygun olabilir.
Hem yağış yoğunluğunu hem de toprağın su tutuculuğunu göz önüne alırsak mutlaka yüksek ve dar yataklar yaparak, fazla suyun topraktan direne edilmesini sağlamalısız.
Bölgenizde yetiştirici sayısı yüksek. Onlarla da görüşün. Gübrelemişsiniz ama kum da eklemeniz gerekir killi toprağı geçirgen ve yumuşak hale getirmek için.
Kompostu da es geçmeyin.
Bölgeniz kompost yapımı için de ideal. Hem malzeme hem iklim yönüyle.
Kolay gelsin, bereketli olsun.
Aklıma takıldı, neden bir aysonra ekeceksiniz?
Yumrularınız filizlenmedi mi?
Salebin ekimine devletten izin gerekiyormu
Satış yapacaksanız evet gerekiyor
@@kazcobani3700 tsk ederim RABBİM e emanet ol kardeş
Slm kolay gelsin salep üretimi sizce zormu ve üretimi yapilabilrmi
Merhaba, teşekkür ederiz.
Salep yoğun işgücü ile üretilen bir ürün. Sökümü, dikimi, toprak hazırlığı, gübresi, kompostu, malçlaması, gölgelemesi... Günümüzde bunların hepsi işgücüne dayanıyor. Biz her işimizi kendimiz gördüğünüz için bizeim için epeyce zahmetli oluyor. Küçük bir alanda deneyip kendiniz görmeli ve karar vermelisiniz.
Ayrıca UA-cam kanalımızda saleple ilgili bir çok konuya değiniyoruz.
Çok teşekkür ederim araştırıyorum öyle izin alınmadan dikimi yapılmiyormus bazi kanallarda kolay bir ürün gibi anlatılıyor galiba çocuk bakmak gibi bir şey teşekkür ediyorum bol kazançlarının olsun
Evet, çocuk gibiler ama hiç büyümeyen...
Araştırmaya devam edin ama en güzeli az bir miktar deneyimleyip gözlemlemek.
Hem bölgeniz hem toprağınız hem de sizin için uygun mu değil mi görmüş olursunuz.