Veerpont Zijpe gezonken in Antwerpen Kattendijdok

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 20 лис 2012
  • Veerpont Zijpe gezonken in Antwerpen Kattendijdok
    De eerste veerverbinding tussen Zijpe en Anna Jacobapolder was niet ouder dan de polder zelf. Er bestonden voordien wel veren tussen St. Philipsland en Duiveland, maar dat waren juridische en feitelijk andere verbindingen. Er wordt verondersteld dat het veerrecht reeds bij de bedijking van de Anna Jacobapolder ontstond. Omdat, bij het recht van de bedijking vanzelf het recht van overzetveer vanuit de polder was betrokken. Er ontstonden dan ook twee veren: dat van Anna Jacobapolder naar de Stoofpolder en dat in omgekeerde richting, verbonden aan de Ambachtsheerlijke rechten van Bruinisse. Het veer heeft niet eerder aantoonbaar dan 1849 gefunctioneerd en leed een kwijnend bestaan, niet in de laatst plaats omdat het geen functie vervulde in een doorgaande verbinding. Eigenlijk kon van een veerdienst zoals de RMT die heeft geopend, voor 1900 niet worden gesproken.
    De pont zonk zaterdag naar de bodem. De oorzaak is nog altijd niet bekend. Volgende week bergt de Antwerpse havendienst het schip. Daarna volgt een grondige inspectie. "Het is de bedoeling om het schip vlot te krijgen en de gaten te dichten, als dat technisch mogelijk is", zegt Stijn Bosmans van de havendienst. De weggelekte olie is inmiddels uit de haven verwijderd.
    Over de oorzaak valt alleen te gissen. "Je vermoedt bijna kwade opzet, maar daar is nog geen enkele aanwijzing voor", zegt Bosmans. Enkele maanden geleden is de romp nog aan een inspectie onderworpen. Volgens Rijkswaterstaat was die toen in prima staat.
    Het is wrang voor de Antwerpse havendienst. Die had juist besloten om de pont te verkopen aan een bedrijf, dat het vaartuig wilde opknappen en inzetten voor waterbouwkundige werken op de Schelde. Ook de onderwatersportbond was in de race om het schip te bemachtigen. Deze club wilde het oude pontje naar Tholen halen en vervolgens tot zinken brengen bij de Bergse Diepsluis.
    Daar zou het dan het dienst doen als duikattractie. Het eerste bedrijf gooide echter roet in het eten door meer geld te bieden.
    Nu De Zijpe is gezonken, is er toch weer een sprankje hoop voor de NOB. De kandidaatkoper wilde het schip opknappen. "Mocht de kandidaatkoper geen interesse meer hebben, omdat het schip in te slechte staat verkeert, dan gaan wij met de duikers om tafel", zegt Bosmans. "In ieder geval willen wij zo snel mogelijk van het schip af. Een schip bergen kost ontzettend veel geld. Dit mag niet nog een keer gebeuren."
    De onderwatersportbond wacht voorlopig af, maar kijkt ondertussen ook uit naar een ander object voor bij de Bergse Diepsluis. "We willen hoe dan ook op die plek een duikattractie realiseren", zegt Desmond van Zanten van de NOB. "Die plek is uitermate geschikt voor een duikobject. Er is daar weinig stroming, waardoor zowel de beginnende als gevorderde duiker er terecht kan. Het zicht onder water is goed. Bovendien is er volop parkeergelegenheid

КОМЕНТАРІ • 5

  • @adrieluijks581
    @adrieluijks581 Рік тому

    De wereld is klein , wat een toeval dat we elkaar ook nog eens tegenkomen op de Zijpe

  • @MrPhonsbakx
    @MrPhonsbakx 7 років тому

    Voor het eerst dat ik begrijp dat het juist de Willemsdorp is geweest die in 1953 het gat in de Inkeldijk heeft geslagen / eerdere commentaren gaven mij te kennen dat het gat al in de dijk zat en dat het schip vervolgens door de stroming naar binnen werd gezogen.

  • @SergeDaenen
    @SergeDaenen 11 років тому

    met gerestaureerde Frederik ;) !

  • @Hermanbrood26
    @Hermanbrood26 6 років тому

    1:33 lol :-)