Ben Elektrik Teknik Öğretmeniyim, gerçekten ders gibi anlattın,ayrıca akıcı konuşman içinde seni tebrik ederim,bilgilerimizi sizin gibi genç mühendisler sayesinde yeniliyoruz, uygulama aşamasındada ayrıntılı videolar bekliyoruz.Emeğinize sağlık,teşekkürler.
Ahmet Bey mütevaziliğiniz ve teknik birikime değer vermeniz beni gerçekten duygulandırdı, dilerim ilerinin değerli teknisyenlerini, mühendislerini ve bilim insanlarını yetiştirmeniz için önünüz açık olur
Sizi imrenerek ve gerçekten de saygı duyarak izliyorum verdiğiniz ayrıntılı bilgiler için teşekkür ederim. Ben de kendi başıma bir karavan yapıp karavan tatilcisi olmak istiyorum. Elimden çok iş gelir ancak karavan hakkindaki bilgilerim sıfır. Pencere takma, döşeme, yalıtım konularını ayrıntılı bir şekilde sizden öğrendim. En çok korktugum solar elektrik tesisatı ve su tesisati konusunda ayrıntılı bir video ceker misiniz? Uygulamalı olarak istediğiniz kadar bölüm çekin saniye saniye içimize sindirerek izleyecek çok kişi olacağına eminim.
Çalışma prensibini bilmeyen kullanıcı için işletmesi çok karmaşık gelebilir. Amatör elektrik bilgim ile imkanım olsa bile ilk yaptığınız projeyi uygulardım. Büyük zevkle izledim. Tebrikler.
Harika ve öğretici video olmuş elinize emeğinize sağlık. Tek söylenecek kısım, Panel gücü hesaplarken 900W panel grubundan 1085W gibi bir değer buldunuz, burada panel gücü hesaplaması yapılırken, Panelin Voc(açık devre voltajı) dikkate alınmaz, Vmpp(Maksimum Güç Noktasındaki Voltaj) ve Impp(Maksimum Güç Noktasındaki Akım) dikkate alınarak hesaplanır ve gerçek üretim değerleri de bu şekildedir. Bu değerlerin hepsi etikette üretici tarafından verilir. 1085W hesabı teorik olarak hatalı olsa da pratikte şarj cihazı seçerken faydası olur, maliyet hariç zararı olmaz... Birde panel gruplarında 1. grupta 2 seri 2 bağlantı yapılmış doğru söylemişsiniz ancak 2. grupta 3 seri değil 2 seri 3 paralel bağlantı olacaktı şemada doğru işlenmiş ama (3S3P) yazılırken ve söylenirken farklı söylemişsiniz.
2 роки тому+2
Beyin yakıcı ayağınıza geldi. 5 dakikada yakılır pırıl pırıl teslim edilir. 🤣🤣🤣 Eline emeğine sağlık çok detaylı bir anlatım olmuş.
ustalık eseri . valla hocam anlamauanlar için değil dedin ama öyle bir anlattın ki eli tornavida tutmayan insan bile buna girişir ansiklopedi tadında olmuş gene maşşalah.
Çok aydınlatıcı bir video olmuş paylaşım için teşekkürler. İsa hocama da selamlar olsun. Onun kanalını da izlemenizde fayda var bence. Akıllı karavan sisteminde çok başarılı işler yapmış. Kendisini de ayrıca tebrik ediyorum.
Nasıl bir ARGE var bu işin arkasında kim bilir. Harcadığınız zamanı ve emeği düşünemiyorum. Bize bunca bilgiyi böyle açıklayıcı ve keyifli şekilde sunduğumuz için çok teşekkürler. Diğer videoları merakla bekliyorum
Mert bey kardeşim emeğine sağlık çok kaliteli ve çok faydalı pratik bilgiler verilen bir video olmuş. Bence yeni karavan yapacak arkadaşlara da faydalı olacaktır. 😊🖐👍🤗
Tebrikler Mert hocam, ders niteliğindd yeni bir efsane video daha izledik sayende. İyi bir tasarım ve bu alanda nasıl çalışma yapılmalı çok iyi bir örnek. Güvenlik, konfor ve kullanışlılık bir arada..
Yine muhteşem bir çalışma, ciddi emek harcanmış bir proje tebrik ederim. Megacell Lifepo4 videonuzu izlemiştim. Orada, Megacell akülerde kullanılan BMS sayesinde birbirine paralel bağlanabilen Türkiye'deki tek akü diye lanse etmiştiniz. Burada da paralel bağlamışsınız gerçekten. Takipteyim.
videonuzu hayranlıkla izledim müthiş bir emek gerçekten tebrikler şuan bende karavan yapmaya çalışıyorum. ayrıntılar gerçekten çok önemli size mail attım. instagramdan yazdım ancak hiç bir şekilde geri dönüş alamadım. bu profesyönel tesisatı karavanıma yapmak konusunda çok kararlıyım lütfen dönüş sağlayın mert bey saygılar.
Programa ulaşamadığınız durumlarda Kablo kesit hesaplama S=(L*I)/(56*V*0.03)..... S kablo kesiti, L (+ -) toplam kablo uzunluğu, I Akım, 56 sabit sayı(bakırın direnç katsayısı), V voltaj, 0.03 ise kabul edilen kayıp yüzdesi bu formüle göre değerleri yerine yazarsanız kablo kesitini hesaplamış olursunuz. Kolay gelsin Mert kardeşim başarılar.
Merhabalar karavan için bende 210 amper 2 tane akü var toplamda 420 amper marin 2x1,5 ttr ve 3x2.5 ttr marin kablo kullanıyorum aküdeki 420 amper bu kablolara sıkıntı verirmi birde 220v kullanacağım buzdolabı şofben Ocak Tv kullanacağım c sigorta almak istiyorum kaç amper almalıyım yardımcı olursanız sevinirim
Sistem 12V olduğu sürece kalın kesitler şart oluyor. 24V ve 48V ile daha rahat kablolama ve daha yüksek verim mümkün. Umarım piyasada daha çeşitli ve uygun fiyatlarda ürünler görebiliriz.
Doğru, Karavan içinde kullanılan cihazların çoğunu 24v uyumlu bulamıyorsunuz 2000w üzeri invertör gerektiricek yükler çekilmeyecekse, bu 12v cihazları 24v ile çalıştırmak için harcadığınız emek ve çevrimde yaşadığımız verim kaybına değmiyor. Aracın kendisi 24v olsaydı ve çamaşır makinası büyük klima ev tipi bulaşık makinası vs gibi 2000W ve üstü güç çekecek cihazlar kullansaydım 24v sistem kurardım. Bence midibüs ve otobüs gibi hacim olarak geniş ve yukardaki cihazları kullanabileceğiniz orjinal 24v araçlarda 24v sistem yapılması daha mantıklı.
Videonuz gayet güzel fakat orada akıllı sistemler var yani uygulama yada Bluetooth sistemi ile çalışan sistemler var ondan bir sonraki hafta bahsedeceğinizi düşünüyorum
Otobüs karavan elektrik projesi için 220 v ve 24v için önereceğiniz kablo tipi nedir. Bu konuda çok kararsız kaldım. Bir çok elektrikçi ile görüştüm ve bilgi karmaşası mevcut. 3x2.5 ve 2x1.5 için Ttr kablo mu marine tip kablo mu. Ayrıca silikon kaplı kablo tavsiyesi geldi. Bazıları free halogen kablo tavsiyesinde bulundu. Bu konuda kesin bir tavsiyede bulunabilir misiniz.
Hocam hemen soruma geçiyorum. 170 w 2 adet panelim, 30 amper lexron mppt ve 105 amper gel aküm var. Mppt ile akü arasına şarj regülatörünün amperi kadar yani 30 amper dc sigorta koymam gerektiğini öğrendim. 2 adet 170w paneli seri bağladım panel ile mppt arasına kaç amperlik dc sigorta koymalıyım? 2. sorum ise, 12 v kullanımlarımı Aküden değil de tamamen mppt cıkış ından alsam olur mu? teşekkür ederim.
Mert kardeşim Merhaba, Bakır lamalardan yapmayı planladığın dağıtım baralarının zemin bağlantılarında yalıtkan papuç olarak ne tür bir malzeme düşünüyorsun.Saygılar,
@@KampRehberi Merhaba, görüpte yazmamak ayıp olur diye araya girdim kusura bakmayın. Hazır izolatörler var, farklı ölçülerde üretiliyor. İyi günler dilerim...
@ Teknik Adam bakır baraya ayak olarak kullanılabilecek hazır izolatörler var mı. Ben sadece hazır baralar gördüm ayaklı. Mümkünse Online satışı varsa bir link paylaşabilir misiniz. Teşekkür ederim.
@@KampRehberi Evet satılıyor, hazır baralar genelde eş potansiyel barası (bakır) olur veya 12 Volt devreler içinde baralar var yalnız malzemesi nedir bilmiyorum. Hazır ayaklı pirinç nötr ve topraklama baraları da mevcut, belli bir akıma kadar bunlar da tercih edilebilir. İzolatör de farklı ölçülerde üretiliyor "mesnet izolatör, bara izolatörü veya bara mesnedi" diye aratırsanız bulursunuz diye düşünüyorum. İyi günler dilerim...
Dostum selam. Karavan için hazır uygun elektrik sistemi satan yer tavsiye edebilir misin?. Bir de orta halli gerekli malzemeler nelerdir?İçerde kullanılacak eşyalar (TV, 90 lt buzdolabı 220 olabilir,12v çamaşır makinesi, laptop,ve telefon şarj,LED aydınlatma,mini fırın ve su için hidrafor ve benzeri...)
Voltaj düşümünden kastınız yük binince akünün çökmesiyse birşey değişmez. Örneğin 200Ah akü 50 amper yükte 1v düşüyorsa 400Ah akü 50 amper yükte 0.5v düşer Ayrıca lityum akülerde bu çökme kurşun asit aküler kadar olmaz. Nominal voltajları da kurşun asit aküden 1v kadar daha yüksek olduğu için invertör akü neredeyse %100 deşarj olduğunda düşük voltaj korumasına geçer.
2. videonuza akıllı sistemin kurulumunu ayrıntılı anlatır mısınız. "program sayesinde kapatacağım" dediniz, bu sistem nasıl kuruluyor izolasyon rölesine nasıl bağlantı sağlanıyor vs vs.
Merhaba Mert bey, uzun süredir sizden beklediğim videolardan biri daha geldi. Aracımız 24 volt ise burada hangi malzemeleri ne ile değiştirmemiz gerekiyor, vereceğiniz bilgi için şimdiden teşekkür ederim. Kolay gelsin.
Merhabalar Videoyu izledim emeğinize sağlık merak ettiğim bir konu var güneş enerjisinin ürettiği elektriği aküler olmadan kullanılamazmı gerektiği zaman yani gün ortasında paneller tam kapasite elektrik üretirken şarzım tam dolu aküleri devre dışık bırakarak kullanım sağlanamazmı sevgiler
Merhaba, aküler tam dolu iken zaten içerde kullandığınız elektrik direk solar panellerden karşılanır. Solar panellerin yetersiz kaldığı durumlarda aküler eksiği tamamlar. Elektrik akımının akış mekaniği bu şekildedir.
bir sürü panel yerine 4 adet 400w mono panel kullanmak daha mantıklı olur(yer açısından). sigorta konusunda çabuk atan dc kartuşlu sigorta kullanılmasını tavsiye ederim. yıldırım düşmelerine karşı dc parafudr kullanılması mutlaka şart. panel ve akü birleşimlerini bara ile yapılması kablolama ve emniyet için daha güzel oluyor. kablo kesit hesabı internette mevcut oradan hesaplama yapılabilir.
@@KampRehberi ben gene anlamadım. 8 tane 100w, 2 tane 50 w panelin sığdığı yere 4 adet 450w panel sığmıyormu. valla çok şaşırdım. doğrudur ne diyeyim. ölçüler netde var.
Öncelikle süpersin onu belirteyim. Bi sorum olacak : ecoflow veya bluetti gibi all in one taşınabilir sistemler, sadece yaz aylarında kamp yapacak kişileri kurtarmaz mı? Böyle bi tane test etsen?
Merhaba teşekkür ederim Burak. Bir ithalatçı Ecoflow gönderecekti inceleme videosu yayınlayıp test etmem için ama sonra proje iptal oldu sanırım. Elime geçerse incelemek isterim. Birçok farklı noktada kullanılabileceği için avantajları var tabi bu gibi portable sistemlerin.
Merhaba, size bir şey sormak istiyorum. Elimdeki inverter 24V 3,5Kw bundan dolayı 12 volt aküleri seri bağlamak durumunda kaldım. Alternatörden bu aküleri şarj ederken sorun yaşar mıyım?
Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederiz. Zor bulunacak kaynak niteliğinde. Size bir soru da sormak istiyorum. Mexxsun 1000 Watt tam sinüs inverter'ım var akü şarj özellikli. Ancak Lifepo4 akümü şarj etmeye kalktığımda düzgün şarj edemedi. Muhtemelen jel akülere göre tasarlandığı için şarj voltajı Lifepo4 için düşük kaldı. Bu konuda bir öneriniz var mı? Yoksa ayrıca bir şarj cihazı mı almam gerekecek. Siz de Maxxsun kullanacağınızdan bahsetmişsiniz. Onda durum nasıl olacak sizin şarj sürecinizde?
Yaptığım hesaba göre lifepo4 aküleri %90 oranında şarj ediyor kurşun asit akü şarj cihazları. Mexxsun’ın ğstünde bir voltaj ayar potu var mı bilmiyorum ama meanwell’lerde var oradan yükseltip lifepo4 voltaj seviyesine getirebiliyorsunuz.
@@KampRehberi Şimdi aklıma geldi de acaba dış 220 AC'den şarj ederken MPPT şarj cihazıda aynı anda açık olduğu için şarj etmemiş olabilir mi? MPPT cihaz panellerden şarj etmek için Lifepo4 aküye yüksek voltaj yolladığı için inverter'ün şarj cihazı şarj edememiş olabilir zaten voltajı yüksek diye algılayıp. Ne dersiniz?
Evet olabilir farklı voltajlar geldiğinde yüksek voltajlı olan cihaz önceliklendirilir akıllı şarj cihazlarında. Bu nedenle tüm cihazların şarj gerilimleri eşit ayarda olmalıdır.
Merhaba, kolay gelsin.. Çizimi drawio ile yaptığınızı söylemiştiniz.indirip denedim ama beceremedim... Elektrik kısmını bulamadım sanırım. Çiziminizi yollamaniz ( yarisini sildigimda benimki oluyor..) yada nasıl çizdiğiniz hakkında biraz daha detay verebilir misiniz, çok zorlamayacak, bir de program kullanma dersi mi vereceğim demez iseniz ... SEVGILER
Slm adı gibi kendisi de Mert kardeşim, Ben Kahramanmaraş Dulkadiroğlu Belediyesi Görsel Sanatlar ustasıyım, Park Bahçe dekoratif süslemeler, hayvan figürleri çalışmaları yapıyorum, anlayacağınız her gün akşama kadar karavandayım, 2 sene önce eski karavanımın sadece oturduğum kısmına karbon film ısıtıcı koymuştum, düşük bir elektrik sarfiyatı var, çoğunlukla gittiğim her parktan 220volt elektrik alma şansım oluyor ama hafta sonları kamp'a gidince bu şans olmuyor, şimdi OTOKAR M-2010 center (İstanbul'daki halen dolmuş olarak çalışan midibüs) aldım, yavaş yavaş kendim karavan yapmaya çalışıyorum 😁, bu araç için 1m² yatağın altına ve 1 m² oturma grubunun altına kullanmayı düşünüyorum, kamp'a gidince akü'den inverter yardımıyla çalışma düşüncesindeyim, burada elektrikçi arkadaşa sarfiyatı ölçtürdüm tahminen 1 m² saatte 250watt dedi, bu aracın maddiyat nedeniyle güneş paneli sistemini daha kuramadım, senin de incelemelerde maaşallah çok başarılı olduğunu bildiğim için mümkün se, 2 m² film karbon ısıtıcı 1 saatte kaç amper sarfiyatı olur, aracıma vebasto alamadım, kamp sobası kullanacağım, Toplam olarak araçta kullanılan 1 adet 140 litre büro buzdolabı, 1 adet 22 inç TV, 2 m² karbon ısıtıcı, 1 adet 12 volt hidrofor kullanacağım, Kaç amper akü, Kaç watt inverter, Kaç watt panel kullanmamız gerekiyor? belki yerden ısıtmayı senin aracına da düşünürsün 😁 Başarılarının devamı dileğiyle şimdiden teşekkürler, saygılar! ❤️❤️❤️
Merhabalar Mert Bey, Çok güzel bir proje ve video olmuş; elinize sağlık. Birkaç kritik görünen sorum olacaktı; bazı kıymetli üyeler üstüne bile koyarak sormuşlar. Güzel soruları ve önerileri görmek bile insana güzel hissettiriyor. Bakır baralar için proje artık tamamlandıktan ve bir süre test edildikten sonra vernikleme yapmanızı naçizane öneririm. Bir önceki videoda sormak istediğim bir soruyu da bu vesileyle sorayım. Bu denli güzel bir karavan planı hazırlamışken Daxom kombi ve dizel ısıtıcı neden? Birinin sesi bezdiriyor, diğeri ise ev için yapılmış devşirme bir ürün (Evet, Daxom karavanda kullanmak için onay aldığını söylüyor ama o baca gerçekten -af buyrunuz- ucuz görünüyor. Whale ya da Truma kombi kullanmak istememe sebebiniz sadece bütçe mi yoksa başka sebebi var mı? (Ben 17 metreküplük Ducato için Truma LPG+Elektrikli kombi kullanıyorum ve -10 dereceki kamp yapışımda su depolarım dışarıda olmasına rağmen duş almak için kafi geldi. Sadece duşa girecek olan ikinci kişi bir 1 saat kadar beklemek durumunda kaldı, o kadar. Elektrik desteği harika, ücretsiz elektrik sağlanan kamp alanlarında ücretsiz sıcak su ve ısınmak büyük avantaj) Son olarak naçizane bir tespitim; son dönemde biraz fazla kullanmaya başladığınız "DÜNYADAKİ EN..., GÖRÜLMEMİŞ..., ÖYLE BÖYLE DEĞİL..., EFSANE..." gibi konu başlıkları videonun kalitesinden ödün veriyor. Ben olsam bu tip iddialı başlıklar kullanmazdım. "surge"-i lisan ettiysem sigortalarımı sökün; affola :) Sevgiler, işlerinizde kolaylıklar.
Fatih bey merhaba, çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için. Bakırların okside olmaması için bir yöntem bulmam lazım verniklemek işe yarıyor sanırım hiç duymamıştım WD-40 gibi bir çözüm düşünüyordum ben de. Daxomdaki ana amaç ani su ısıtma lüksü. Sıcak suyun sınırlı ve beklemeye muhtaç olmasını istemiyorum. Musluğu açtığım anda sıcak suyun LPG ve su tankım dolu olduğu sürece geleceğini bilmek büyük rahatlık. Bence Truma kombi parasını hakeden bir ürün değil. Truma ani su ısıtıcı şofben çıkarsaydı kimsenin kombisini alacağını sanmıyorum 😃 Başlıklar hakkında haklısınız iddialı ama daha detaylı ve gelişmiş bir proje videosu var mı tüm youtube mecrasında ? 🫣 Tekrar teşekkürler görüş ve önerileriniz için. Selamlar saygılar 🤗
Oğuzhan selamlar. Karavan içinde kullanılan cihazların çoğunu 24v uyumlu bulamıyorsunuz 2000w üzeri invertör gerektiricek yükler çekilmeyecekse, bu 12v cihazları 24v ile çalıştırmak için harcadığınız emek ve çevrimde yaşadığımız verim kaybına değmiyor. Aracın kendisi 24v olsaydı ve çamaşır makinası büyük klima ev tipi bulaşık makinası vs gibi 2000W ve üstü güç çekecek cihazlar kullansaydım 24v sistem kurardım. Bence midibüs ve otobüs gibi hacim olarak geniş ve yukardaki cihazları kullanabileceğiniz orjinal 24v araçlarda 24v sistem yapılması daha mantıklı.
Merhaba Mert Bey, 1) Alternatör üzerinden şarjı sağlayan cihaz üzerinde izole şarj cihazı olduğu yazıyor, acaba 12V girişi ile 12V çıkışı elektriksel olarak birbirinden tamamen yalıtılmış mı? Eğer böyle ise karavana bağladığınız akülerin (-) kutbunu araç şasesine irtibatlandırdığınızda sistem izole olmamış sistem haline dönüşmez mi? Bence bu bağlantılar konusunda üreticiye danışmanız yerinde olur. 2) Karavana ait akülerin (-) kutupları araç şasesi ile irtibatlı olduğunda (+) kutuptan şaseye herhangi bir temas kısa devre oluşması anlamına geliyor. Bu durumda karavan kısmının aküsünün (-) kutbunun aracın şasesine yada aracın aküsünün (-) kutup başına bağlantısını yaptığınız kablonun kesiti bence kritik oluyor. Çünkü bütün kısa devre akımı yolunu oradan tamamlamış olacak. Hâtta şarj cihazının (-) kutupları arasında izolasyon yoksa akım oradan da dolaşabilir. 3) Hangi tip kablo kullanıyorsanız üreticinin internet sayfasından kullanım durumuna göre kaç amper akım taşıyabileceğine bakmanız faydalı olur. Bence karavan gibi yapılar özellikle yaz aylarında dışarıdan ısı almaya müsait (kabloların geçtiği yere bağlı olarak) bu durumda kablo kesitlerini taşıyabileceği maksimum akım değerine fazla yaklaştırmak yerine daha kalın kesitli kablolar seçmek faydalı olabilir, üreticiden destekte isteyebilirsiniz belki başka bir kablo önerirler. İnternetteki hazır hesap makinelerini kullanırken hem gerilim düşümü hemde akım taşıma kapasitesi kontrolü yapıyor mu mutlaka kontrol edin. 4) PV panellerin çıkışına bağlayacağınız sigortanın amperajı kısa devre akımından büyük olursa atmayacağı için sadece elle aç kapa anahtar gibi işlevi kalmaz mı? Paneli aldığınız üretici ne kadarlık sigorta kullanmanız gerektiği konusunda yardımcı olabilir. 5) 12 Volt inverteriniz/şarj cihazınız şebeke akü arası geçişi otomatik olarak yapıyorsa şebeke tarafından herhangi bir şekilde elektrik kesildiğinde durumu fark edemeyebilirsiniz. Bu esnada örneğin fırın gibi kuvvetli akım çeken bir ekipman kullanıyorsanız aküyü bitirene kadar çalışabilir. Ayrıca kullandığınız inverter 220 Voltu direkt mi geçiriyor yoksa on line UPS' ler gibi mi çalışıyor? Böyle bir durum varsa cihazı fazla yormamak adına elektrik sisteminden tamamen bağımsız sadece şebekeden güç aldığınızda çalışan prizler ile fırın, elektrikli su ısıtıcısı, klima gibi büyük yükleri beslemeyi düşünebilirsiniz. 6) 220 V ile çalışan sigortaların nötr kesmeli ve iki kutuplu olanlarının bazılarının önden ilk baktığınızdaki görüntüsü aynıdır. Bazen üzerindeki üretici kodundan, bazende sigorta üzerindeki etiketten çift kutuplu mu yoksa nötr kesmeli mi olduğunu ayırt edebilirsiniz (iki sigorta genişliğinde olanlar için). Sizin çiziminizde gördüğüm ise standart bir kutuplu sigorta genişliğinde ancak girişte 2 çıkışta 2 terminale sahip sigorta kuvvetle muhtemel nötr kesmelidir, çift kutuplu olduğunu sanmıyorum. Çünkü 2 kutup iki ayrı sigorta devresi demek bunu da yapı olarak bir sigorta gövdesi içerisine sıkıştırmak pek mümkün değil. 7) Röle tablanızın komple bir yedeğini yanınızda bulundurmanız herhangi bir arıza durumunda sizin için faydalı olacaktır. O tablanın tetikleme dışındaki kendi beslemesi kesilirse 16 rölenin hiçbiri çalışmamış olur. 8) Hidroforun kendi otomatiği bağımsız mı? Hidrofora bağladığınız röle sadece dışardan elektriğini kesmek için mi yoksa hidroforun basınç otomatiği mikroçipe sinyal verip mikroçip 16 lı röle tablasına, oradaki rölede hidroforun esas rölesine mi kumanda ediyor? İyi günler dilerim...
Merhaba hocam, her zaman olduğu gibi bu değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim, sizden geri bildirimler almak her zaman olduğu gibi çok memnun etti beni, sırayla cevaplayıp açıklamaya çalışayım, 1) Alternatör şarj cihazının tam izole ve izole olmayan versiyonları var, izole versiyonunda negatifler birbirinden ayrı izole olmayanında ise negatif kutuplar birbirine bağlı. Bu perojede izole olmayan ve araş şasesiyle bağlantılı bir sistem planladım ama sistemi tamamen kendi içinde döngü sağlaması için şaseye ve marş aküsünün kutup başına bağlamadan da kullanabilirim. Siz hangisini tavsiye edersiniz. 2) Doğru, not ettim. 3) Hepsi kontrol edildi hesaplamalara gerilim düşümü faktörü eklendi hesaplayıcıdan bahsederken o kısmı da belirtiyorum. 4) Bu zaten sigorta amacıyla değil izolatör amaçlı kullanılan bir şalter olacak. Çünkü akü bağlantısı kesildiğinde PV bağlantısı hala aktifse MPPT cihazı panellerden aldığı voltajı sisteme gönderebiliyor bu da voltaj dalgalanmalarına neden olabiliyor. Akü bağlantısı kesilmeden önce PV izolatörünü kapalı konuma getirip sonra akünün bağlantısını kesmek daha sağlıklı. 5) Aynen çok mantıklı, bir çalışmamda fırın için direk hat kullanmıştım. Ama videoda söylediğim gibi görseldeki ürün yerine otomatik geçiş yapmayan (Manuel şebeke seçimi yapacağım) bir invertör kullanacağım. Klima ve mikrodalga da inventörle beslenecek ama onlar için ayrıca dış elektrik girişinden harici bir hat çekmek mantıklı olacaktır. 6) Görseller hazır görseller olduğu için yanıltıyor, video içinde kullanılacak çift kutuplu sigortanın teknik kılavuzunu gösteriyorum açıklamada da linki mevcut. 7) Not ettim 8) Kendi otomatiği bağımsız. Sadece gelen elektriği kesmek için kullanacağım. Tekrar çok teşekkürler. Sağlıklı günler.
Google bir süre önce deneysel iki yapay zekanın fişini çekerek projeye son verdi. Sebebi de sizin gibi böyle aralarinda kimsenin tam anlamadiği şifreli mifreli bi dille konuşmalariydi! Bilmem anlatabiliyor muyum! 😛
@@KampRehberi İyi akşamlar öncelikle, karavanım/teknem olmadığından bu cihazlardan hiç kullanmadım o yüzden şunu yada bunu kullanın demem doğru olmaz. Ancak yabancı forumlarda bazen güzel yorumlar oluyor, belki oralardan bilgi edinebilirsiniz.
Muhteşem... Detaylar, Hesaplar Ve Süper Bir İş.... Bu Proje, Sadece Karavan Olarak Görünebilir Ancak... Hayatımızda, İstediğimiz Her Alanda Kullanılacak Ve Para İle Elde Edilemeyecek... Aşırı Bilgi Yüklü Bir Çalışma Olmuş. Eline, Emeğine Sağlık. Eklemeden Geçemeyeceğim :) Bu Projede ( SSR DA/DD/AD ) Röle Kullanılması DC/AC Geçişlerinde İzolasyon Sağlayacağı Gibi... Akıllı Kontrol Sisteminde, Ek Olarak Güç Geçişlerini Anahtarlamada Muhteşem Olurdu. ( Manuel Şalterlerin Haricinde ) Güç Dağıtım Panosuna Uzanmadan, Uygulama Üzerinden... Gerekli Sistemleri Açmak Ve kapatmak Çok Konforlu Olurdu.
Merhaba çok teşekkürler güzel yorumunuz için, 220 tarafını detaylı çizmedim bu projede ama manuel şalterlere ek olarak Shelly wifi röleler kullanılacak 220v tarafında 🤗 Selamlar 🖖
Kablo ve papuç uygulaması yerine bara için şu çözüm de düşünülebilir. Yerli üretici kataloglarında da mevcut fakat stok ve fiyat hep sorun 🤔 Distribution Box One In Several Out Power Wire Electrical Connector Junction Din Rail Terminal Block
Ben bunlardan bara için değil de 12v cihazlara giden negatifleri çoklamak için kullanıyorum. Özellikle switch panellerin yakınlarında baya kullanışlı oluyor 👍
Karavan Elektrik sistemi konusunda kitap gibi işler yaparak örnek olduğunuz ortada sponsorların katkı vermesini gereklilik olarak görüyorum. Sağlıkla ve mutlu kalın...
Seni yürekten kutluyorum.Gelişim budur.Özlemişiz sizi. Bu şebeke şemasını Okunur bir pdf formatta paylaşmanız mümkün müdür? Yada orjinal program dosyasını paylaşma olanağı olabilir mi ? Münkün olabilirse olağanüstü istifade etme olanağı bulmuş oluruz.Saygılarımla,
Öncelikle ellerinize sağlık, çok başarılı bir çalışma olmuş ancak burada ileride yaşayabileceğiniz bir sorun hakkında uyarı niteliğinde tavsiyede bulunmak istiyorum; bakır bara kullanmak düzen ve tertip açısından çok avantajlıdır ancak bakır yapısı gereği nemden ve hava muhalefetinden çok etkilenen bir elementtir, eğer gerekli izolasyon önlemlerinizi almazsanız bakır baralar okside olur ve akımı doğru iletmeyebilir bu sorun elektrikli araçlarda da yaşanmaktadır, bu sorunu yaşayan bir abinin bu sorunu nasıl çözdüğü bir videoya linkten ulaşabilirsiniz video dakika 16:40. ua-cam.com/video/f8z0D_rrex0/v-deo.html (Bahsettiğm bu durum hemen olacak diye bir şey yok ancak eğer yaptığınız karavanı uzun yıllar kullanacaksanız aklınızda soru işareti kalmasın...)
Ben Elektrik Teknik Öğretmeniyim, gerçekten ders gibi anlattın,ayrıca akıcı konuşman içinde seni tebrik ederim,bilgilerimizi sizin gibi genç mühendisler sayesinde yeniliyoruz, uygulama aşamasındada ayrıntılı videolar bekliyoruz.Emeğinize sağlık,teşekkürler.
Çok teşekkür ederim hocam, uygulama kısmında da detaylı video çekeceğim muhakkak. Selam ve saygılar 🙏🏻
Ahmet Bey mütevaziliğiniz ve teknik birikime değer vermeniz beni gerçekten duygulandırdı, dilerim ilerinin değerli teknisyenlerini, mühendislerini ve bilim insanlarını yetiştirmeniz için önünüz açık olur
@@dadyadost3553 İyi dilekleriniz için teşekkür ederim,hep birlikte 💐
Sizi imrenerek ve gerçekten de saygı duyarak izliyorum verdiğiniz ayrıntılı bilgiler için teşekkür ederim. Ben de kendi başıma bir karavan yapıp karavan tatilcisi olmak istiyorum. Elimden çok iş gelir ancak karavan hakkindaki bilgilerim sıfır. Pencere takma, döşeme, yalıtım konularını ayrıntılı bir şekilde sizden öğrendim. En çok korktugum solar elektrik tesisatı ve su tesisati konusunda ayrıntılı bir video ceker misiniz? Uygulamalı olarak istediğiniz kadar bölüm çekin saniye saniye içimize sindirerek izleyecek çok kişi olacağına eminim.
Turkiye'den takip ettigim tek karavan-teknik kanali... Akli basinda isler yapan amatorler bir elin parmaginiz gecmiyor malum.... Keyifle izliyoruz...
Çalışma prensibini bilmeyen kullanıcı için işletmesi çok karmaşık gelebilir. Amatör elektrik bilgim ile imkanım olsa bile ilk yaptığınız projeyi uygulardım. Büyük zevkle izledim. Tebrikler.
Teşekkür ederim 🙏🏻
Bende bir elektrikçi olarak yaptığınız işi çok beğendim, bravo.
Bir teknisyen olmama rağmen çok katkı sağladı. Yürekten teşekkürler, başarılar dilerim..
Harika ve öğretici video olmuş elinize emeğinize sağlık. Tek söylenecek kısım, Panel gücü hesaplarken 900W panel grubundan 1085W gibi bir değer buldunuz, burada panel gücü hesaplaması yapılırken, Panelin Voc(açık devre voltajı) dikkate alınmaz, Vmpp(Maksimum Güç Noktasındaki Voltaj) ve Impp(Maksimum Güç Noktasındaki Akım) dikkate alınarak hesaplanır ve gerçek üretim değerleri de bu şekildedir. Bu değerlerin hepsi etikette üretici tarafından verilir. 1085W hesabı teorik olarak hatalı olsa da pratikte şarj cihazı seçerken faydası olur, maliyet hariç zararı olmaz... Birde panel gruplarında 1. grupta 2 seri 2 bağlantı yapılmış doğru söylemişsiniz ancak 2. grupta 3 seri değil 2 seri 3 paralel bağlantı olacaktı şemada doğru işlenmiş ama (3S3P) yazılırken ve söylenirken farklı söylemişsiniz.
Beyin yakıcı ayağınıza geldi. 5 dakikada yakılır pırıl pırıl teslim edilir. 🤣🤣🤣 Eline emeğine sağlık çok detaylı bir anlatım olmuş.
🤣🤣🤣 videoya “yine beyin yakan bir videoyla karşınızdayım” diye başlıycaktım da vazgeçtim 🫣
ustalık eseri . valla hocam anlamauanlar için değil dedin ama öyle bir anlattın ki eli tornavida tutmayan insan bile buna girişir ansiklopedi tadında olmuş gene maşşalah.
Çok teşekkür ederim Mustafa hocam 🙏🏻🤗
Detaylı yapım videoları daha da güzel olacak gözüküyor. Emeğinize sağlık
Emeğine sağlık teşekkürler. Sorum yoktur. Çünkü sunum harika. 🙋🏽♂️
😃 teşekkürler 🙏🏻
emeğinize sağlık merakla takip edeceğim uygulamaları sonra kendi aracıma tatbik edeceğim
eline diline emeğine sağlık anlatım uslubundan yeni başlayanlarda anlayabilir ders anlatır gibiteşekkürler.
Selamlar, harika bilgiler,bize cesaret veriyorsunuz
Çok aydınlatıcı bir video olmuş paylaşım için teşekkürler. İsa hocama da selamlar olsun. Onun kanalını da izlemenizde fayda var bence. Akıllı karavan sisteminde çok başarılı işler yapmış. Kendisini de ayrıca tebrik ediyorum.
Selamlar isa beyin kanalinin adini soylerseniz sevinirim
@@cihandizman3118 peak Bus caravan kanalının ismi
Kardeşim selamlar ,eline sağlık çok faydalı bir video olmuş .
Çok güzel bir çalışma olmuş teşekürler. Otomasyon sistemleri anlatımınızı merakla bekliyoruz.
Nasıl bir ARGE var bu işin arkasında kim bilir. Harcadığınız zamanı ve emeği düşünemiyorum. Bize bunca bilgiyi böyle açıklayıcı ve keyifli şekilde sunduğumuz için çok teşekkürler. Diğer videoları merakla bekliyorum
Çok teşekkürler ☺️
Mert bey kardeşim emeğine sağlık çok kaliteli ve çok faydalı pratik bilgiler verilen bir video olmuş. Bence yeni karavan yapacak arkadaşlara da faydalı olacaktır. 😊🖐👍🤗
Çok teşekkür ederim Önder abi selamlar 🙏🏻
Mert kardeşim henüz video nu seyretmedim ama projeni tescil ettirseydin diye aklıma geldi bilemedim başarılar ankaradan selamlar 👍
İsteyen uygulasın Celal hocam problem yok ☺️
Emeğinize sağlık çok güzel bir anlatım olmuş. Umarım ilerde bizde yapıyor oluruz.
Emeğine sağlık Süperdi 👏 Teşekkürler
Altin degerinde bilgiler için teşekkurler selamlar, daha sık video yapmanız dileğiyle.
Emekleriniz için teşekkür ederim. Jel akü ve tam sinüs inverter konusunda hangi markaları önerirsiniz?
Mert seni tebrik ederim meslegin olmadığı halde elektrik olayına tavan yaptın
Tebrikler Mert hocam, ders niteliğindd yeni bir efsane video daha izledik sayende. İyi bir tasarım ve bu alanda nasıl çalışma yapılmalı çok iyi bir örnek. Güvenlik, konfor ve kullanışlılık bir arada..
Çok teşekkür ederim İsa hocam eksik olma. Asıl alengirli tarafı sana adresledim ama hakkını helal et artık 🤣
Yine muhteşem bir çalışma, ciddi emek harcanmış bir proje tebrik ederim. Megacell Lifepo4 videonuzu izlemiştim. Orada, Megacell akülerde kullanılan BMS sayesinde birbirine paralel bağlanabilen Türkiye'deki tek akü diye lanse etmiştiniz. Burada da paralel bağlamışsınız gerçekten. Takipteyim.
Yine mükemmel bir çalışma, harika sunum, ruhuna, ellerine, emeklerine sağlık. Devamını merakla bekliyoruz kardeşim. Tebrikler 👏👏👏
🙏🏻🙏🏻✌️
Hocam yaptığınız projenin büyüklüğünü görünce evin tesisatını söküp atasım geldi
Tebrikleri, çok faydalandım.
Tek kelimeyle profesörrrr :)
bu isi iyi biliyorsun
videonuzu hayranlıkla izledim müthiş bir emek gerçekten tebrikler şuan bende karavan yapmaya çalışıyorum. ayrıntılar gerçekten çok önemli size mail attım. instagramdan yazdım ancak hiç bir şekilde geri dönüş alamadım. bu profesyönel tesisatı karavanıma yapmak konusunda çok kararlıyım lütfen dönüş sağlayın mert bey saygılar.
Apple home uyumlu röle kullanarak hem siri ile çalışan sistem yapılabilir hem de çoğu kişinin kolayca yapıcağı sistem gibi olabilir diye düşünüyorum
Yine güzel işler oluyor.🎉 Ellerine sağlık. Bilgiler için teşekkürler 🤗
Uygulanmış bir karavanı da görmek nasip olur inşaallah
Lamba söküp takmışlığım var izledim anlamadım 😅
Programa ulaşamadığınız durumlarda Kablo kesit hesaplama S=(L*I)/(56*V*0.03)..... S kablo kesiti, L (+ -) toplam kablo uzunluğu, I Akım, 56 sabit sayı(bakırın direnç katsayısı), V voltaj, 0.03 ise kabul edilen kayıp yüzdesi bu formüle göre değerleri yerine yazarsanız kablo kesitini hesaplamış olursunuz. Kolay gelsin Mert kardeşim başarılar.
Merhabalar karavan için bende 210 amper 2 tane akü var toplamda 420 amper marin 2x1,5 ttr ve 3x2.5 ttr marin kablo kullanıyorum aküdeki 420 amper bu kablolara sıkıntı verirmi birde 220v kullanacağım buzdolabı şofben Ocak Tv kullanacağım c sigorta almak istiyorum kaç amper almalıyım yardımcı olursanız sevinirim
Elinize emeğinize sağlık. Pazar sabahımız bilgilendi sayenizde :)
Sistem 12V olduğu sürece kalın kesitler şart oluyor. 24V ve 48V ile daha rahat kablolama ve daha yüksek verim mümkün. Umarım piyasada daha çeşitli ve uygun fiyatlarda ürünler görebiliriz.
Doğru, Karavan içinde kullanılan cihazların çoğunu 24v uyumlu bulamıyorsunuz 2000w üzeri invertör gerektiricek yükler çekilmeyecekse, bu 12v cihazları 24v ile çalıştırmak için harcadığınız emek ve çevrimde yaşadığımız verim kaybına değmiyor. Aracın kendisi 24v olsaydı ve çamaşır makinası büyük klima ev tipi bulaşık makinası vs gibi 2000W ve üstü güç çekecek cihazlar kullansaydım 24v sistem kurardım. Bence midibüs ve otobüs gibi hacim olarak geniş ve yukardaki cihazları kullanabileceğiniz orjinal 24v araçlarda 24v sistem yapılması daha mantıklı.
Videonuz gayet güzel fakat orada akıllı sistemler var yani uygulama yada Bluetooth sistemi ile çalışan sistemler var ondan bir sonraki hafta bahsedeceğinizi düşünüyorum
Videoda söylüyorum atladınız herhalde o bölümü ☺️
Otobüs karavan elektrik projesi için 220 v ve 24v için önereceğiniz kablo tipi nedir. Bu konuda çok kararsız kaldım. Bir çok elektrikçi ile görüştüm ve bilgi karmaşası mevcut. 3x2.5 ve 2x1.5 için Ttr kablo mu marine tip kablo mu. Ayrıca silikon kaplı kablo tavsiyesi geldi. Bazıları free halogen kablo tavsiyesinde bulundu. Bu konuda kesin bir tavsiyede bulunabilir misiniz.
Hocam hemen soruma geçiyorum. 170 w 2 adet panelim, 30 amper lexron mppt ve 105 amper gel aküm var. Mppt ile akü arasına şarj regülatörünün amperi kadar yani 30 amper dc sigorta koymam gerektiğini öğrendim. 2 adet 170w paneli seri bağladım panel ile mppt arasına kaç amperlik dc sigorta koymalıyım? 2. sorum ise, 12 v kullanımlarımı Aküden değil de tamamen mppt cıkış ından alsam olur mu? teşekkür ederim.
Merhabalar. Videolarınız gerçekten çok faydalı oluyor. Elinize sağlık. Bu şemaya pdf olarak ulaşma imkanımız olabilir mi acaba ?
Kardeşim döktürmüşşün gene
Emeklerine sağlik
Mert kardeşim Merhaba, Bakır lamalardan yapmayı planladığın dağıtım baralarının zemin bağlantılarında yalıtkan papuç olarak ne tür bir malzeme düşünüyorsun.Saygılar,
Merhaba, POM (delrin) kullanacağım.
@@KampRehberi Merhaba, görüpte yazmamak ayıp olur diye araya girdim kusura bakmayın. Hazır izolatörler var, farklı ölçülerde üretiliyor. İyi günler dilerim...
@ Teknik Adam bakır baraya ayak olarak kullanılabilecek hazır izolatörler var mı. Ben sadece hazır baralar gördüm ayaklı. Mümkünse Online satışı varsa bir link paylaşabilir misiniz. Teşekkür ederim.
@@KampRehberi Evet satılıyor, hazır baralar genelde eş potansiyel barası (bakır) olur veya 12 Volt devreler içinde baralar var yalnız malzemesi nedir bilmiyorum. Hazır ayaklı pirinç nötr ve topraklama baraları da mevcut, belli bir akıma kadar bunlar da tercih edilebilir. İzolatör de farklı ölçülerde üretiliyor "mesnet izolatör, bara izolatörü veya bara mesnedi" diye aratırsanız bulursunuz diye düşünüyorum. İyi günler dilerim...
Acaba bu projeye pdf olarak ulasabilir miyiz ?
Merhaba kolay gelsin karavanımda aydınlatma su hidroforum buzdolabı hepsi 220 v. İnvertersiz panel akü ve bu cihalar kullanılabilirmi
İnşallah benim karavanın sisteminide sen yaparsın.inşallah
Merhaba. Sanırım hazır pano satıyordunuz bir ara. Hala yapıyor musunuz? Elinizde var mı?
Dostum selam. Karavan için hazır uygun elektrik sistemi satan yer tavsiye edebilir misin?. Bir de orta halli gerekli malzemeler nelerdir?İçerde kullanılacak eşyalar (TV, 90 lt buzdolabı 220 olabilir,12v çamaşır makinesi, laptop,ve telefon şarj,LED aydınlatma,mini fırın ve su için hidrafor ve benzeri...)
Çok teşekkürler. İlgiyle izledim. Eklemek istediğim akülerin pozitif çıkışlarına birer şalter koyup, puslu havalarda tek aküyü şarj edip, inverterin voltaj düşümünden devre dışı kalması önlenebilirmi acaba. Yani 400 amp aküyü şarj edememekten, 200 amp aküyü şarj edebilmek..
Voltaj düşümünden kastınız yük binince akünün çökmesiyse birşey değişmez.
Örneğin
200Ah akü 50 amper yükte 1v düşüyorsa 400Ah akü 50 amper yükte 0.5v düşer
Ayrıca lityum akülerde bu çökme kurşun asit aküler kadar olmaz. Nominal voltajları da kurşun asit aküden 1v kadar daha yüksek olduğu için invertör akü neredeyse %100 deşarj olduğunda düşük voltaj korumasına geçer.
Bizim için hazır lokma oldu. Teşekkür ederim.
Neden iki adet 100ah akü alıyor herkes direkt 200ah alanı görmüyorum avantajı nedir ?
2. videonuza akıllı sistemin kurulumunu ayrıntılı anlatır mısınız. "program sayesinde kapatacağım" dediniz, bu sistem nasıl kuruluyor izolasyon rölesine nasıl bağlantı sağlanıyor vs vs.
Selamlar, draw io içinde bu Victron Sheps'i nasıl ekledin? Hazır bir paketi falan var mı? Biraz bakındım bir şey bulamadım ben.
Selamlar 40 küsür amper için 6mm kesit az değil mi.
Nerede bu dediğiniz 40 küsür amper için 6mm ?
şebekeden şarj sağlanırken, güneş panellerini devre dışı bırakmak için normalde kapalı röle yeterli mi, yoksa otomatik bir sistem mi var
Şebekeden şarj ederken güneş panellerini devre dışı bırakmanıza gerek yok
Merhaba Mert bey, uzun süredir sizden beklediğim videolardan biri daha geldi. Aracımız 24 volt ise burada hangi malzemeleri ne ile değiştirmemiz gerekiyor, vereceğiniz bilgi için şimdiden teşekkür ederim. Kolay gelsin.
Merhaba, tüm kablo, sigorta ve rölenin değişmesi lazım orion multiplus akü bağlantıları vs. Baştan proje çizilmeli
Merhaba,
Elektrik şemasını hangi proqramla çiziyorsunuz?
Diagrams.net / drawio
Teşekkürler.
Merhabalar
Videoyu izledim emeğinize sağlık merak ettiğim bir konu var güneş enerjisinin ürettiği elektriği aküler olmadan kullanılamazmı gerektiği zaman yani gün ortasında paneller tam kapasite elektrik üretirken şarzım tam dolu aküleri devre dışık bırakarak kullanım sağlanamazmı sevgiler
Merhaba, aküler tam dolu iken zaten içerde kullandığınız elektrik direk solar panellerden karşılanır. Solar panellerin yetersiz kaldığı durumlarda aküler eksiği tamamlar. Elektrik akımının akış mekaniği bu şekildedir.
emegine saglık kardeşim sistemde roleler vardı kullanacagınız otomasyon sisteminden de bahsederseniz sevinirim hangi ara yüzde çalışacak sistemler vs.
merhaba karavanda 7 kg lık 2,1kw çamaşır makinası çalıştırmak için ne yapmam gerekir kolay gelsin
Rezistansı sökerek çalıştırabilirsiniz
bir sürü panel yerine 4 adet 400w mono panel kullanmak daha mantıklı olur(yer açısından). sigorta konusunda çabuk atan dc kartuşlu sigorta kullanılmasını tavsiye ederim. yıldırım düşmelerine karşı dc parafudr kullanılması mutlaka şart. panel ve akü birleşimlerini bara ile yapılması kablolama ve emniyet için daha güzel oluyor. kablo kesit hesabı internette mevcut oradan hesaplama yapılabilir.
4 adet 400w paneli tavana nasıl sığdıracağız 😃
@@KampRehberi 8 tane 100w, 2 tane 50w sığıyorda 4 adet 400w mı sığmıyor 😜🤪😜
@@hakanpoyraz7557 136cm x 400cm alana 4 tane 400w paneli dışarı taşırmadan sığdırsana 😂
@@KampRehberi ben gene anlamadım. 8 tane 100w, 2 tane 50 w panelin sığdığı yere 4 adet 450w panel sığmıyormu. valla çok şaşırdım. doğrudur ne diyeyim. ölçüler netde var.
Malesef sığmanın yakınından geçmiyor hocam. Selamlar
Öncelikle süpersin onu belirteyim. Bi sorum olacak : ecoflow veya bluetti gibi all in one taşınabilir sistemler, sadece yaz aylarında kamp yapacak kişileri kurtarmaz mı? Böyle bi tane test etsen?
Merhaba teşekkür ederim Burak. Bir ithalatçı Ecoflow gönderecekti inceleme videosu yayınlayıp test etmem için ama sonra proje iptal oldu sanırım. Elime geçerse incelemek isterim. Birçok farklı noktada kullanılabileceği için avantajları var tabi bu gibi portable sistemlerin.
çzim dosyasını bulma imkanımız varmı acaba
Merhaba, size bir şey sormak istiyorum. Elimdeki inverter 24V 3,5Kw bundan dolayı 12 volt aküleri seri bağlamak durumunda kaldım. Alternatörden bu aküleri şarj ederken sorun yaşar mıyım?
24v akü bankanızı 12v üreten alternatörünüzle şarj edebilmek için 12v-24v dc-dc şarj cihazına ihtiyacınız var
Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederiz. Zor bulunacak kaynak niteliğinde. Size bir soru da sormak istiyorum. Mexxsun 1000 Watt tam sinüs inverter'ım var akü şarj özellikli. Ancak Lifepo4 akümü şarj etmeye kalktığımda düzgün şarj edemedi. Muhtemelen jel akülere göre tasarlandığı için şarj voltajı Lifepo4 için düşük kaldı. Bu konuda bir öneriniz var mı? Yoksa ayrıca bir şarj cihazı mı almam gerekecek. Siz de Maxxsun kullanacağınızdan bahsetmişsiniz. Onda durum nasıl olacak sizin şarj sürecinizde?
Yaptığım hesaba göre lifepo4 aküleri %90 oranında şarj ediyor kurşun asit akü şarj cihazları. Mexxsun’ın ğstünde bir voltaj ayar potu var mı bilmiyorum ama meanwell’lerde var oradan yükseltip lifepo4 voltaj seviyesine getirebiliyorsunuz.
@@KampRehberi Şimdi aklıma geldi de acaba dış 220 AC'den şarj ederken MPPT şarj cihazıda aynı anda açık olduğu için şarj etmemiş olabilir mi? MPPT cihaz panellerden şarj etmek için Lifepo4 aküye yüksek voltaj yolladığı için inverter'ün şarj cihazı şarj edememiş olabilir zaten voltajı yüksek diye algılayıp. Ne dersiniz?
Evet olabilir farklı voltajlar geldiğinde yüksek voltajlı olan cihaz önceliklendirilir akıllı şarj cihazlarında. Bu nedenle tüm cihazların şarj gerilimleri eşit ayarda olmalıdır.
Merhaba, kolay gelsin..
Çizimi drawio ile yaptığınızı söylemiştiniz.indirip denedim ama beceremedim... Elektrik kısmını bulamadım sanırım.
Çiziminizi yollamaniz ( yarisini sildigimda benimki oluyor..) yada nasıl çizdiğiniz hakkında biraz daha detay verebilir misiniz, çok zorlamayacak, bir de program kullanma dersi mi vereceğim demez iseniz ... SEVGILER
Slm adı gibi kendisi de Mert kardeşim,
Ben Kahramanmaraş Dulkadiroğlu Belediyesi Görsel Sanatlar ustasıyım, Park Bahçe dekoratif süslemeler, hayvan figürleri çalışmaları yapıyorum, anlayacağınız her gün akşama kadar karavandayım,
2 sene önce eski karavanımın sadece oturduğum kısmına karbon film ısıtıcı koymuştum, düşük bir elektrik sarfiyatı var,
çoğunlukla gittiğim her parktan 220volt elektrik alma şansım oluyor ama hafta sonları kamp'a gidince bu şans olmuyor, şimdi OTOKAR M-2010 center (İstanbul'daki halen dolmuş olarak çalışan midibüs) aldım, yavaş yavaş kendim karavan yapmaya çalışıyorum 😁,
bu araç için 1m² yatağın altına ve 1 m² oturma grubunun altına kullanmayı düşünüyorum,
kamp'a gidince akü'den inverter yardımıyla çalışma düşüncesindeyim,
burada elektrikçi arkadaşa sarfiyatı ölçtürdüm tahminen 1 m² saatte 250watt dedi,
bu aracın maddiyat nedeniyle güneş paneli sistemini daha kuramadım, senin de incelemelerde maaşallah çok başarılı olduğunu bildiğim için mümkün se, 2 m² film karbon ısıtıcı 1 saatte kaç amper sarfiyatı olur,
aracıma vebasto alamadım, kamp sobası kullanacağım,
Toplam olarak araçta kullanılan
1 adet 140 litre büro buzdolabı,
1 adet 22 inç TV,
2 m² karbon ısıtıcı,
1 adet 12 volt hidrofor kullanacağım,
Kaç amper akü,
Kaç watt inverter,
Kaç watt panel kullanmamız gerekiyor?
belki yerden ısıtmayı senin aracına da düşünürsün 😁
Başarılarının devamı dileğiyle şimdiden teşekkürler, saygılar! ❤️❤️❤️
marş aküsü ile yaşam aküsü arasına alternatör şarj cihazı koymak gerekiyo mu yoksa lütyum akü sadece role ile şarj olur mu
Gerekiyor
Elinize sağlık.Diagramin paylaşmanız mümkün mü acaba , telefon ekranında pek okunmuyor.
Merhaba diagram’ı henüz paylaşmak istemiyorum hocam
@@KampRehberi Anladim ,yinede teşekkür ederim hocam.
Merhabalar Mert Bey,
Çok güzel bir proje ve video olmuş; elinize sağlık.
Birkaç kritik görünen sorum olacaktı; bazı kıymetli üyeler üstüne bile koyarak sormuşlar.
Güzel soruları ve önerileri görmek bile insana güzel hissettiriyor.
Bakır baralar için proje artık tamamlandıktan ve bir süre test edildikten sonra vernikleme yapmanızı naçizane öneririm.
Bir önceki videoda sormak istediğim bir soruyu da bu vesileyle sorayım. Bu denli güzel bir karavan planı hazırlamışken Daxom kombi ve dizel ısıtıcı neden?
Birinin sesi bezdiriyor, diğeri ise ev için yapılmış devşirme bir ürün (Evet, Daxom karavanda kullanmak için onay aldığını söylüyor ama o baca gerçekten -af buyrunuz- ucuz görünüyor. Whale ya da Truma kombi kullanmak istememe sebebiniz sadece bütçe mi yoksa başka sebebi var mı?
(Ben 17 metreküplük Ducato için Truma LPG+Elektrikli kombi kullanıyorum ve -10 dereceki kamp yapışımda su depolarım dışarıda olmasına rağmen duş almak için kafi geldi. Sadece duşa girecek olan ikinci kişi bir 1 saat kadar beklemek durumunda kaldı, o kadar. Elektrik desteği harika, ücretsiz elektrik sağlanan kamp alanlarında ücretsiz sıcak su ve ısınmak büyük avantaj)
Son olarak naçizane bir tespitim; son dönemde biraz fazla kullanmaya başladığınız "DÜNYADAKİ EN..., GÖRÜLMEMİŞ..., ÖYLE BÖYLE DEĞİL..., EFSANE..." gibi konu başlıkları videonun kalitesinden ödün veriyor. Ben olsam bu tip iddialı başlıklar kullanmazdım. "surge"-i lisan ettiysem sigortalarımı sökün; affola :)
Sevgiler, işlerinizde kolaylıklar.
Fatih bey merhaba, çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için.
Bakırların okside olmaması için bir yöntem bulmam lazım verniklemek işe yarıyor sanırım hiç duymamıştım WD-40 gibi bir çözüm düşünüyordum ben de.
Daxomdaki ana amaç ani su ısıtma lüksü. Sıcak suyun sınırlı ve beklemeye muhtaç olmasını istemiyorum. Musluğu açtığım anda sıcak suyun LPG ve su tankım dolu olduğu sürece geleceğini bilmek büyük rahatlık. Bence Truma kombi parasını hakeden bir ürün değil. Truma ani su ısıtıcı şofben çıkarsaydı kimsenin kombisini alacağını sanmıyorum 😃
Başlıklar hakkında haklısınız iddialı ama daha detaylı ve gelişmiş bir proje videosu var mı tüm youtube mecrasında ? 🫣
Tekrar teşekkürler görüş ve önerileriniz için. Selamlar saygılar 🤗
Kolay gelsin 😃
Neden 24 yada 48 volt yaparak kablo kesitlerini düşürmeye gitmediniz 200 ampere 70 lik kablo gerekiyor 12 voltta
Oğuzhan selamlar. Karavan içinde kullanılan cihazların çoğunu 24v uyumlu bulamıyorsunuz 2000w üzeri invertör gerektiricek yükler çekilmeyecekse, bu 12v cihazları 24v ile çalıştırmak için harcadığınız emek ve çevrimde yaşadığımız verim kaybına değmiyor. Aracın kendisi 24v olsaydı ve çamaşır makinası büyük klima ev tipi bulaşık makinası vs gibi 2000W ve üstü güç çekecek cihazlar kullansaydım 24v sistem kurardım. Bence midibüs ve otobüs gibi hacim olarak geniş ve yukardaki cihazları kullanabileceğiniz orjinal 24v araçlarda 24v sistem yapılması daha mantıklı.
👍
Merhaba Mert Bey,
1) Alternatör üzerinden şarjı sağlayan cihaz üzerinde izole şarj cihazı olduğu yazıyor, acaba 12V girişi ile 12V çıkışı elektriksel olarak birbirinden tamamen yalıtılmış mı? Eğer böyle ise karavana bağladığınız akülerin (-) kutbunu araç şasesine irtibatlandırdığınızda sistem izole olmamış sistem haline dönüşmez mi? Bence bu bağlantılar konusunda üreticiye danışmanız yerinde olur.
2) Karavana ait akülerin (-) kutupları araç şasesi ile irtibatlı olduğunda (+) kutuptan şaseye herhangi bir temas kısa devre oluşması anlamına geliyor. Bu durumda karavan kısmının aküsünün (-) kutbunun aracın şasesine yada aracın aküsünün (-) kutup başına bağlantısını yaptığınız kablonun kesiti bence kritik oluyor. Çünkü bütün kısa devre akımı yolunu oradan tamamlamış olacak. Hâtta şarj cihazının (-) kutupları arasında izolasyon yoksa akım oradan da dolaşabilir.
3) Hangi tip kablo kullanıyorsanız üreticinin internet sayfasından kullanım durumuna göre kaç amper akım taşıyabileceğine bakmanız faydalı olur. Bence karavan gibi yapılar özellikle yaz aylarında dışarıdan ısı almaya müsait (kabloların geçtiği yere bağlı olarak) bu durumda kablo kesitlerini taşıyabileceği maksimum akım değerine fazla yaklaştırmak yerine daha kalın kesitli kablolar seçmek faydalı olabilir, üreticiden destekte isteyebilirsiniz belki başka bir kablo önerirler. İnternetteki hazır hesap makinelerini kullanırken hem gerilim düşümü hemde akım taşıma kapasitesi kontrolü yapıyor mu mutlaka kontrol edin.
4) PV panellerin çıkışına bağlayacağınız sigortanın amperajı kısa devre akımından büyük olursa atmayacağı için sadece elle aç kapa anahtar gibi işlevi kalmaz mı? Paneli aldığınız üretici ne kadarlık sigorta kullanmanız gerektiği konusunda yardımcı olabilir.
5) 12 Volt inverteriniz/şarj cihazınız şebeke akü arası geçişi otomatik olarak yapıyorsa şebeke tarafından herhangi bir şekilde elektrik kesildiğinde durumu fark edemeyebilirsiniz. Bu esnada örneğin fırın gibi kuvvetli akım çeken bir ekipman kullanıyorsanız aküyü bitirene kadar çalışabilir. Ayrıca kullandığınız inverter 220 Voltu direkt mi geçiriyor yoksa on line UPS' ler gibi mi çalışıyor? Böyle bir durum varsa cihazı fazla yormamak adına elektrik sisteminden tamamen bağımsız sadece şebekeden güç aldığınızda çalışan prizler ile fırın, elektrikli su ısıtıcısı, klima gibi büyük yükleri beslemeyi düşünebilirsiniz.
6) 220 V ile çalışan sigortaların nötr kesmeli ve iki kutuplu olanlarının bazılarının önden ilk baktığınızdaki görüntüsü aynıdır. Bazen üzerindeki üretici kodundan, bazende sigorta üzerindeki etiketten çift kutuplu mu yoksa nötr kesmeli mi olduğunu ayırt edebilirsiniz (iki sigorta genişliğinde olanlar için).
Sizin çiziminizde gördüğüm ise standart bir kutuplu sigorta genişliğinde ancak girişte 2 çıkışta 2 terminale sahip sigorta kuvvetle muhtemel nötr kesmelidir, çift kutuplu olduğunu sanmıyorum. Çünkü 2 kutup iki ayrı sigorta devresi demek bunu da yapı olarak bir sigorta gövdesi içerisine sıkıştırmak pek mümkün değil.
7) Röle tablanızın komple bir yedeğini yanınızda bulundurmanız herhangi bir arıza durumunda sizin için faydalı olacaktır. O tablanın tetikleme dışındaki kendi beslemesi kesilirse 16 rölenin hiçbiri çalışmamış olur.
8) Hidroforun kendi otomatiği bağımsız mı? Hidrofora bağladığınız röle sadece dışardan elektriğini kesmek için mi yoksa hidroforun basınç otomatiği mikroçipe sinyal verip mikroçip 16 lı röle tablasına, oradaki rölede hidroforun esas rölesine mi kumanda ediyor?
İyi günler dilerim...
Merhaba hocam, her zaman olduğu gibi bu değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim, sizden geri bildirimler almak her zaman olduğu gibi çok memnun etti beni, sırayla cevaplayıp açıklamaya çalışayım,
1) Alternatör şarj cihazının tam izole ve izole olmayan versiyonları var, izole versiyonunda negatifler birbirinden ayrı izole olmayanında ise negatif kutuplar birbirine bağlı. Bu perojede izole olmayan ve araş şasesiyle bağlantılı bir sistem planladım ama sistemi tamamen kendi içinde döngü sağlaması için şaseye ve marş aküsünün kutup başına bağlamadan da kullanabilirim. Siz hangisini tavsiye edersiniz.
2) Doğru, not ettim.
3) Hepsi kontrol edildi hesaplamalara gerilim düşümü faktörü eklendi hesaplayıcıdan bahsederken o kısmı da belirtiyorum.
4) Bu zaten sigorta amacıyla değil izolatör amaçlı kullanılan bir şalter olacak. Çünkü akü bağlantısı kesildiğinde PV bağlantısı hala aktifse MPPT cihazı panellerden aldığı voltajı sisteme gönderebiliyor bu da voltaj dalgalanmalarına neden olabiliyor. Akü bağlantısı kesilmeden önce PV izolatörünü kapalı konuma getirip sonra akünün bağlantısını kesmek daha sağlıklı.
5) Aynen çok mantıklı, bir çalışmamda fırın için direk hat kullanmıştım. Ama videoda söylediğim gibi görseldeki ürün yerine otomatik geçiş yapmayan (Manuel şebeke seçimi yapacağım) bir invertör kullanacağım. Klima ve mikrodalga da inventörle beslenecek ama onlar için ayrıca dış elektrik girişinden harici bir hat çekmek mantıklı olacaktır.
6) Görseller hazır görseller olduğu için yanıltıyor, video içinde kullanılacak çift kutuplu sigortanın teknik kılavuzunu gösteriyorum açıklamada da linki mevcut.
7) Not ettim
8) Kendi otomatiği bağımsız. Sadece gelen elektriği kesmek için kullanacağım.
Tekrar çok teşekkürler.
Sağlıklı günler.
Google bir süre önce deneysel iki yapay zekanın fişini çekerek projeye son verdi. Sebebi de sizin gibi böyle aralarinda kimsenin tam anlamadiği şifreli mifreli bi dille konuşmalariydi! Bilmem anlatabiliyor muyum! 😛
@@philipdriss6999 Ahahahahah yılın yorumu 😂😂🤣😅🤪
@@KampRehberi İyi akşamlar öncelikle, karavanım/teknem olmadığından bu cihazlardan hiç kullanmadım o yüzden şunu yada bunu kullanın demem doğru olmaz. Ancak yabancı forumlarda bazen güzel yorumlar oluyor, belki oralardan bilgi edinebilirsiniz.
@@philipdriss6999 Merhaba, anlaşılır olmayan bir kısım varsa düzeltmek isterim. İyi akşamlar dilerim...
Mert Bey merhaba
Uzun zamandır yoksunuz. Umarım iyisinizdir.
Abi bara alıp işlemeye uğraşma hazır eş potansiyel bakır baralar var fındık izalatörlü
Siz jaravan elektriği döşermisiniz benim bir aracım var 8m89 cm 24volt bir sistem
Malesef iş almıyorum Şener bey
Peki kurulum için şehir dışına gidiyormusunuz
Herhangi bir kurulum yapmıyorum
@@KampRehberi teşekkür ederim.sadece teorik bilgilerinizden istifade edebileceğim öyleyse.
Muhteşem... Detaylar, Hesaplar Ve Süper Bir İş....
Bu Proje, Sadece Karavan Olarak Görünebilir Ancak... Hayatımızda, İstediğimiz Her Alanda Kullanılacak Ve Para İle Elde Edilemeyecek... Aşırı Bilgi Yüklü Bir Çalışma Olmuş.
Eline, Emeğine Sağlık.
Eklemeden Geçemeyeceğim :) Bu Projede ( SSR DA/DD/AD ) Röle Kullanılması DC/AC Geçişlerinde İzolasyon Sağlayacağı Gibi...
Akıllı Kontrol Sisteminde, Ek Olarak Güç Geçişlerini Anahtarlamada Muhteşem Olurdu. ( Manuel Şalterlerin Haricinde ) Güç Dağıtım Panosuna Uzanmadan, Uygulama Üzerinden... Gerekli Sistemleri Açmak Ve kapatmak Çok Konforlu Olurdu.
Arkası Yarın Kuşağı Çok Etkileyici Olmuş Bu arada 😂 Yada Ben Çok Heyecan Yaptım.
Merhaba çok teşekkürler güzel yorumunuz için, 220 tarafını detaylı çizmedim bu projede ama manuel şalterlere ek olarak Shelly wifi röleler kullanılacak 220v tarafında 🤗 Selamlar 🖖
Kablo ve papuç uygulaması yerine bara için şu çözüm de düşünülebilir. Yerli üretici kataloglarında da mevcut fakat stok ve fiyat hep sorun 🤔
Distribution Box One In Several Out Power Wire Electrical Connector Junction Din Rail Terminal Block
Ben bunlardan bara için değil de 12v cihazlara giden negatifleri çoklamak için kullanıyorum. Özellikle switch panellerin yakınlarında baya kullanışlı oluyor 👍
Karavan Elektrik sistemi konusunda kitap gibi işler yaparak örnek olduğunuz ortada sponsorların katkı vermesini gereklilik olarak görüyorum. Sağlıkla ve mutlu kalın...
Teşekkürler Fikret hocam inşallah diyelim. Selamlar 🤗
Seni yürekten kutluyorum.Gelişim budur.Özlemişiz sizi.
Bu şebeke şemasını Okunur bir pdf formatta paylaşmanız mümkün müdür? Yada orjinal program dosyasını paylaşma olanağı olabilir mi ? Münkün olabilirse olağanüstü istifade etme olanağı bulmuş oluruz.Saygılarımla,
👌👌👌👌
ABICIM NIYE BU KADAR UGRASIYORSUN - HAZIR AKILLI SISTEMLER VAR - AL KOY GITSIN
NE KADAR KARISIK TESISAT - O KADAR COK PROBLEM
Hocam size ulaşmak istiyorum. Nasıl ulaşırız?
Konu nedir sorularımız olacaksa buradan soralım ☺️
@@KampRehberi hocam sizin gibi uzman birinden tekne elektrik projesine ihtiyacım var.
Kemal bey malesef asıl işim bu olmadığı için vaktim olmuyor bu gibi hizmetleri verecek kusura bakmayın.
İsa beyin hesaplarını yazabilir misiniz hocam?
peakbuscaravan youtube ve instagramda
Karavan projesi alıyor musunuz?
Malesef almıyorum
Başkan hep anlatıyon araç aldık yardım etmiyon yaaa...İnşallah bir tatilde karşılaşırız. Sende benden masaj istersin🤪🙈😉
😃 🤘
anlamadım ama olsun👋👋
Valla bir solukta dinlemişiz. Karavan yapacağımızdan değilde. Maksat birşeyler öğrenmek olsun.
Bu projenin bitmiş hali görmek isterim sanırım bitmez , bitti ise çok eksilmiş olması gerek, atomu parçalamaya çalışsaydın ya bunla uğraşana kadar.
Onu parçaladılar sanırım önceden, yakında bitmiş halini göreceksiniz kanalda, tüm malzemeler hazır birleştirmesi kaldı 🖐🏻
👏👍🙋♂️
Süper bilgiler fakat siz anlatırken bir yandan da parça parça ürün fiyatlarına bakıyorum , inaılmaz sırf elektriğe harcanacak para bile bir servet 🙄🥶
Malesef hocam asıl büyük para elektrik tesisatına gidiyor karavanda ☹️
Öncelikle ellerinize sağlık, çok başarılı bir çalışma olmuş ancak burada ileride yaşayabileceğiniz bir sorun hakkında uyarı niteliğinde tavsiyede bulunmak istiyorum; bakır bara kullanmak düzen ve tertip açısından çok avantajlıdır ancak bakır yapısı gereği nemden ve hava muhalefetinden çok etkilenen bir elementtir, eğer gerekli izolasyon önlemlerinizi almazsanız bakır baralar okside olur ve akımı doğru iletmeyebilir bu sorun elektrikli araçlarda da yaşanmaktadır, bu sorunu yaşayan bir abinin bu sorunu nasıl çözdüğü bir videoya linkten ulaşabilirsiniz video dakika 16:40. ua-cam.com/video/f8z0D_rrex0/v-deo.html
(Bahsettiğm bu durum hemen olacak diye bir şey yok ancak eğer yaptığınız karavanı uzun yıllar kullanacaksanız aklınızda soru işareti kalmasın...)
Çok teşekkür ederim uyarınız için. 🙏🏻
buna bi bak yeni cikdi ecoflow powerkit tak fisi bitir isi
Biliyorum, bir firma incelemem için gönderecekti sonra vazgeçtiler sanırım 😊
💯💯💯👍👍👍🙏🙏🚀🚀🚀💥💥💥
🤩🤩
TT