Το ημιτελές Φράγμα Συκιάς επί του Αχελώου

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 13 жов 2024
  • Το φράγμα Συκιάς μαζί με τους 2 υδροηλεκτρικούς σταθμούς Συκιάς και Πευκοφύτου (που δεν έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται μέχρι σήμερα από την ΔΕΗ), αποτελούν το σύνολο του Υδροηλεκτρικού Έργου (ΥΗΕ) Συκιάς.
    Το φράγμα κατασκευάζεται επί του ποταμού Αχελώου, στο σημείο συμβολής του με τον παραπόταμο - ρέμα Κουμπουργιανίτη, στα όρια των νομών Καρδίτσας και Άρτας. Ξεκίνησε το 1996 με εργολαβία που ανατέθηκε στη μειοδότρια κοινοπραξία «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ - ΑΤΕΜΚΕ - ΑΤΤΙΚΑΤ - ΑΒΑΞ» για ποσό 18.912.421.415 δρχ. και υπογράφηκε την 19.8.1996. Η εργολαβία διαλύθηκε τον Απρίλιο του 2001. Με νέα εργολαβία οι εργασίες στο φράγμα Συκιάς άρχισαν ξανά στις αρχές του 2006 και συνεχίστηκαν μέχρι τα τέλη του 2009, οπότε και σταμάτησαν - με απόφαση του ΣτΕ - μετά από σχετικές προσφυγές φορέων της Αιτωλοακαρνανίας και οικολογικών οργανώσεων.
    Η ολοκλήρωση των ημιτελών εγκαταλειμμένων έργων στον Άνω Αχελώο, δηλαδή το φράγμα Συκιάς και η συνδετήρια με αυτό σήραγγα μεταφοράς νερού προς την Θεσσαλία (στην Δρακότρυπα Μουζακίου), δύο έργα που ανήκουν στο Υπουργείο Υποδομών, στα οποία επενδύθηκαν πάνω από 500 εκατ. ευρώ και ήδη βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο κατάρρευσης.
    Η συγκέντρωση σημαντικού όγκου υδάτων στον Ταμιευτήρα Συκιάς σε συνδυασμό με την σήραγγα μεταφοράς (προς Μουζάκι) είναι θεμελιώδους σημασίας για την Θεσσαλία, παρέχοντας την δυνατότητα αξιοποίησης των υδάτων για πολλαπλούς σκοπούς. Ειδικότερα :
    Ο Ταμιευτήρας Συκιάς προσφέρει αντικειμενικά ένα υδατικό απόθεμα ασφαλείας για αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων (λειψυδρία, ξηρασία, φαινόμενα που θα εμφανίζονται όλο και συχνότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής), κάτι που ανταποκρίνεται και στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής οδηγίας.
    Αυτονόητη επιλογή αποτελεί η υδροηλεκτρική αξιοποίηση των υδάτων του Ταμιευτήρα Συκιάς. Ειδικά στο έργο αυτό υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για «διπλή» παραγωγή ενέργειας, αφενός προς τον ρου του Αχελώου αφετέρου προς την λεκάνη Πηνειού (περιοχή Μουζακίου, σύστημα άντλησης - ταμίευσης), κάτι που εξασφαλίζει την «αποθήκευση» ηλεκτρικής ενέργειας με απόλυτα οικολογικό τρόπο.
    Στο φράγμα Συκιάς έχουν γίνει εργασίες ύψους 252 εκατ. ευρώ και φυσικό αντικείμενο περίπου 60%, ενώ απαιτούνται για την ολοκλήρωση του φράγματος άλλα 150 εκατ. ευρώ (στοιχεία ΥΠΕΧΩΔΕ - ΔΕΗ).
    Το φράγμα είναι χωμάτινο από αμμοχάλικα της κοίτης και αργιλικό πυρήνα, του οποίου ο άξονας είναι ελαφρά καμπύλος έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά :
    Ονομαστική στέψη 555 μ.
    Ύψος φράγματος (από κοίτη) 150 μ.
    Μήκος στέψης 397 μ.
    Μέγιστο ύψος από θεμελίωση 175 μ.
    Πλάτος στέψης 12 μ.
    Ολικός όγκος φράγματος 12,4 εκατ. κ.μ.
    Έκταση ταμιευτήρα 12,8 τετρ. χλμ.
    Ωφέλιμος όγκος ταμιευτήρα 502 εκατ. κ.μ.

КОМЕНТАРІ • 7

  • @sofoklispatrikas
    @sofoklispatrikas 2 роки тому +1

    Τρομερο έργω το εχω επισκευτη,ιπια και καφε με τα παιδια της ΔΕΗ

  • @katrinpapap2351
    @katrinpapap2351 Місяць тому +1

    Η Θεσσαλία δίψα και οι οικολόγοι χτενιζονται

    • @johnzach2057
      @johnzach2057 9 днів тому

      Αν κλεινανε τους δρομους με τρακτερ ωστε να γινουν τα εξεις εργα
      1) Εργα υδροηλεκτρικά
      2) Εργα συγκρατησης υδάτων/ αντιπλυμμηρικά
      3) Εργα εκτροπής νερού προς τον Θεσσαλικό κάμπο
      Πιστεύω ότι τώρα θα τα κατάφερναν γιατί δεν γίνεται να επιζήσει η Θεσσαλια χωρις αντιπλυμμηρικά

  • @vaggelis639
    @vaggelis639 Місяць тому +1

    Κατάντια