Pastila de Alaptare - Alaptarea si COVID-19

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 3 кві 2020
  • Alaptarea cu COVID-19: recomandarile din Romania vs recomandarile internationale
    Hai sa vedem unde este discrepanta intre recomandarile internationale privind alaptarea si recomandarile din Romania.
    OMS, CDC, UNICEF, RCOG etc recomanda ca mama suspecta/ confirmata cu COVID-19 sa alapteze. Mai mult, OMS recomanda inclusiv skin-to-skin dupa nastere!
    In Romania, insa, avand in vedere situatia din spitale, protocoalele elaborate de Comisiile de specialitate ale Ministerului Sanatatii impun separarea si izolarea mamei de nou-nascut timp de 14 zile sau pana cand sunt 2 teste consecutive negative pentru amandoi. In plus, interzic alaptarea si chiar oferirea de lapte muls nou-nascutului in aceste 14 zile.
    Dar haideti sa vedem ce se intampla mai tarziu, daca mama contacteaza noul coronavirus ulterior, adica dup ace a ajuns acasa.
    Trebuie ea sau nu separata de bebelus?
    Poate mama alapta sau ii poate oferi laptele muls bebelusului?
    Forurile internationale mai sus citate spun ca e chiar recomandat ca mama sa alapteze, dar lasa ca decizia sa fie a mamei, impreuna cu familia si medicul! Bineinteles, cu o igiena foarte stricta a mamei (maini temeinic spalate si dezinfectate cu alcool, masca pe nas si gura) sau a laptelui muls (pompa sterilizata de fiecare data, suprafete dezinfectate etc).
    Dr. Jack Newman - medic pediatru si recunoscut specialist si sustinator al alaptarii, spune ca sapararea mamei de nou-nascut nu este recomandata, avand in vedere ca pana la debutul bolii mama era contagioasa, deci, cel mai probabil, i-a transmis deja virusul bebelusului si separarea ulterioara nu mai este deloc justificata! Iar laptele matern ii ofera copilului anticorpi, deci o protectie foarte eficienta.
    Haideti sa avem in vedere ca separarea mamei de bebelus le provoaca amandurora un stres, ceea ce inseamna inclusiv reducerea imunitatii (prin cresterea hormonilor de stres), deci o probabilitate mai mare de imbolnavire sau o capacitate mai redusa de a lupta cu virusul.
    Din pacate, cunostintele si cercetarile efectuate pana in prezent sunt foarte reduse, deci nici recomandarile nu sunt clare.
    Prin urmare, cred ca este important ca mama sa se documenteze din surse sigure si corecte si sa ia o decizie informata.
    Insa, un lucru e cert: Alaptarea, in general, si laptele de mama, in special, sunt alegerea cea mai potrivita, atat pentru mama cat si pentru bebe.
    Pentru ca laptele de mama este cea mai buna hrana pentru bebelus, ii ofera cea mai buna protectie posibila, il ajuta sa creasca, sa se dezvolte echilibrat si este… gratis (ceea ce nu e deloc de neglijat in aceste vremuri!).
    Iar alaptarea o apara pe mama de riscul de complicatii de la nivelul sanilor, limitand astfel riscul de a ajunge la medic si, deci, in spital.
    Sunt Sorana Muresan, Consultant in alaptare IBCLC, Fondator ProMAMA si, alaturi de intreaga echipa de consultanti in alaptare de la ProMAMA, va stam la dispozitie cu informatii corecte, sprijin si ajutor la nevoie!
    Va astept la Cursul de Alaptare si Consultanta in Alaptare. Acum in mediul on-line!
    Va imbratisez cu drag!"
    www.promama.ro/sorana-muresan/88

КОМЕНТАРІ •