Hiç tanımadığım birisinin bile böyle kendinden bir şeyler bulmasını duymak beni çok mutlu etti. Çok teşekkür ederim dostum. Şimdiden başarılar dilerim ancak unutma Norveç’te eğitim paralı oldu :(
Harika bir video olmuş tebrik ederim 😃😉 norveç sokaklarını ekonomik hayatı ve çıkar telefonunu diyen norveçli dayılar varsa onların da videolarını bekliyoruz 😃
çook yararlı olmuş, tam da yüksek lisans için sadece almanya değil de başka ülkeleri de seçsem mi diye düşünürken karşıma çıktı. devamını beklyioruuz 🤩
Çok teşekkür ederim. Almanya çok güzel bir fırsat elbette ama insanın her zaman bir B planının olması gerektiğini düşünüyorum. Devamı çok yakında sizlerle olacak 🤩
Evet dostum yakın zamanda videoyu güncellesem iyi olacak. Bu sene itibariyle eğitim paralı oldu ve AB dışındaki öğrencilerin ödemesi gereken miktar benim bölüme yıllık 15000 dolar civarında. Açıkça söylemek gerekirse çalışarak yıllık taksit taksit ödenebilir Norveç'te çalışırsan ancak bu parayı Norveç'e vereceğine Hollanda veya Belçika'ya vermek daha akıl karı gibi geliyor bana. İş imkanları vs. daha yüksek çünkü.
Gerçekten güzel bir video olmuş. Almanya ile ilgili olan yüksek lisans başvuru sürecini de anlatabilirsen çok sevinirim. Editleyen Myprogramın da eline sağlık. Yolun açık olsunş.
Öncelikle kanalınız çok güzel, herkesi ayrı ayrı da hiç sıkılmadan bilgilendiriyorsunuz, sizi keşfettiğime çok sevindim daha fazla inceleyeceğim... bugün diplomamı almaya Ankara'ya giderken yolda aklıma yurt dışında yüksek lisans yapmayı araştırmak geldi... kafası karışık yeni bir mezun olarak bu sürece iyice araştırıp ona göre emin adımlarla çalışmak istiyorum. Hacettepe Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği mezunuyum, 3.36 ortalamaya sahibim. Bölümünün akreditasyonu var. Eğitim bilimleri, psikoloji, sosyal hizmetler ya da pedagoji üzerine yüksek lisans yapmaya çalışacağım alanımla ilgili olduğu için. Alan dışında da yüksek lisans programlarına katılma hakkımız oluyor mu? Örneğin yazılım, bilgisayar programları vs. Sanırım bunlar için de detay bir araştırma yapmaya ihtiyacım var. Sizin de dediğiniz gibi çok şey feda etmek gerekiyor süreçte 1-2 yıl bile gidecek olabilir, dil için de çalışmaya başlamam gerek.... heyecanla bekliyorum yeni videolarınızı da, başarılarınız daim olsun. Bilgilendirici video için teşekkür ederim :)
Öncelikle çok teşekkür ederim, bu gibi yorumlar neden UA-cam'a içerik çıkardığımın tam da yanıtı gibi oluyor. Hiç tanımadığım insanların hayatlarına dokunmak ve onlara yardımcı olmanın hissi gerçekten paha biçilemez. Mezuniyetiniz için ayrıca tebrik ederim. Akreditasyon ve ortalamanız gayet iyi duruyor ve oldukça önemliler. Yüksek lisansın temel mantığı lisans döneminde almış olduğunuz genel eğitimin özel bir seviyede uzmanlaşmaya yönelmesi olduğu için normal şartlar altında farklı bölümlerde yüksek lisans yapamazsınız. Bu durumun günümüzde eğitimin aşırı endüstrileşmesinden de mütevellit bir çok alternatif durumu da var. Örneğin MBA gibi işletme master'ı tarzı bölümleri herhangi bir degree sahibi okuyabiliyor. Bunun temel sebebi de tamamen ücretli olması. Lafı dolandırmadan şöyle izah edeyim. Çok zenginseniz neredeyse her bölümü okuyabilirsiniz ancak ücretsiz veya düşük ücretli bir yolda ancak lineer bir doğrultuda ilerleyebiliyorsunuz. Farklı sorularınız olursa da lütfen sorun, cevaplamaktan mutluluk duyarım. Bol başarılar dilerim :)
Merhaba Barış🤗 Paylaştığın içerikler dolu dolu bunun için teşekkürler. Ben de veri bilimi alanında yüksek lisansa başvurmayı düşünüyorum Almanya için. Merak ettiğim şey motivasyon mektubu yazıp yazmadığın yuksek lisansa basvuru surecınde.Eğer yazdıysan benimle paylaşabilmen mümkün müdür acaba ?
Merhabalar, rica ederim beğenmenize sevindim. Benim avrupadaki hiçbir başvurumda motivasyon mektubu istenmedi benden. Türkiye’de İTÜ’de yükseğe başvururken istenmişti ve o zaman yazmıştım. Böyle bir belgem vardı ve benzer motivasyon mektubunu iş yerlerine de yazdım Norveç’te. Sizinle doğrudan paylaşmam biraz imkansız zira içerisinde kişisel bilgilerim (adres, telefon vs.) bulunmaktadır. Ama size sözüm olsun zaten aklımda da vardı. Doğru bir motivasyon mektubu yazmakla ilgili bir video hazırlayayım ve oradaki template’i kullanabilirsiniz belki.
Selam öncelikle videon çok bilgilendirici olmuş eline sağlık. YTÜ istatistik 4. Sınıftayım ben de Norveçte data science üzerine yüksek lisans düşünüyorum. Kafamda bir kaç soru var yardımcı olabilirsen sevinirim. Vize almak zor diyorlar. Başka bi ülke için schengen vizesi alsam bu kabul oluyor mu ve vize almak ne kadar zor ? Okulumun akredite olup olmadığını nasıl öğrenebilirim? 2.5 ortalama kabul için yeterli midir? Cevaplarsan sevinirim. Bol şans yolun açık olsun.
Merhabalar, çok teşekkür ederim. Bölümünüz data science yükseği için çok uygun bir bölüm gerçekten ama ortada birkaç problem var. Avrupa Birliği vatandaşları dışındakilere eğitim paralı oldu ve yıllık yaklaşık 15000 dolar eğitim ücreti var artık. Yani hollanda ve ingiltere seviyesine geldi neredeyse eğitim ücreti. Vize almak normal şartlarda çok zor ama eğitim vizesi alabilirsiniz tüm şartları sağladığınız taktirde. Sorun şu ki artık avrupa dışı neredeyse kimse başvurmuyor paralı olduğu için o yüzden rahat kabul alırsınız. Okulunuzun akredite olmasını diploma supplement belgesiyle (mavi diploma eki diye de geçiyor) kontrol edebilirsiniz. Önemli olan bölümün akredite olması ama YTÜ iyi bir okul bence o konuda bir sıkıntı olmaz. 2.5 ortalamadan ziyade programlama, matematik ve istatistik derslerinden aldığınız harf notları önemli norveç için. Almanya gibi ülkelerde genel gpa'ye bakılıyor ve 2.8 ve üstü genelde iyi kabul ediliyor. Daha fazla sorun olursa çekinme lütfen, bol şans!
hocam veri bilimi yüksek lisansı için akts saydırma konusunda hangı derslere bakılıyor istatistik ve matematik diye biliyorum fakat bilmedıklerım var mı cevap verebılırsen cok tesekkur ederım avrupada her üniversite bakıyor ama ben bu konuda bır bılgıye erısemedım
yorumlara baktıgımda başka bir soruyu cevaplarken bunu cevapladıgınızı gordum teşekkürler fakat bazılarını alıp bazılarını alamadığımız dersler var mesela lineer cebiri coursera dan alsak bu kabul sayılır mı üniversiteler tarafından
Merhabalar, evet daha önce de cevaplamıştım. Genel olarak matematik, programlama ve istatistik derslerine bakıyorlar. Coursera gibi sertifikalar iş hayatında işe yarıyor maalesef akademik dünyada sadece okulda gördüklerini kabul ediyorlar.
Merhaba farklı bir alanda master yapmak istesek çok bir şansımız olur mu ? Ben de İTÜ de okuyorum ve veri bilimci olmak istiyorum fakat alakasız bir bölümde okuyorum.
Merhabalar, ben de alakasız bir bölümde okuduğum için çoğu üniversitenin başvurusunda sıkıntı yaşamıştım çünkü tercihen bilgisayar mühendisliği mezunu olmamızı istiyorlar ancak yeterince araştırınca bazı okullarda böyle bir kıstas olmadığını ve gerekli akredite dersleri almış olduğum takdirde başvurabileceğimi fark etmiştim. Belki sen de o şekilde ucundan tutabilirsin.
Acaba o bahsettiğin okullardan bazılarının adını verme şansın var mı? Bende araştıracağım fakat gözümden kaçmaması adına. Teşekkürler.@@aydinbarisustun
Merhaba, kanalını severek takip ediyorum. Ben şu anda ytüde ee okuyorum ve senin gibi yüksek yapmak istiyorum ama tedirgin olduğum bir nokta var. Eğer gidersem kız arkadaşımla uzak mesafe yaşayacağız. İlişkin var mı? Bu durum sizi nasıl etkiledi? Cevapların için şimdiden teşekkürler.
Merhabalar, çok teşekkür ederim çok mutlu oldum takip ediyor olduğunu duyduğuma. Çok özel sorular sormuşsun cevaplamak isterim elbette ama dediğim gibi özel konular olduğu için instagram üzerinden yazabilirsin istersen ordan cevaplayabilirim (insta sayfam aydinbarisustun).
Merhabalar ben de veri bilimi alanında ilerlemek istiyorum. Bu alan için istatistik bölümü okumak mantıklı olur mu? Yıldız Teknik Üniversitesi İstatistik bölümü düşünüyorum.
Merhabalar, aramıza dahil olmak istemenden ötürü çok sevindim öncelikle. İstatistik bölümü veri bilimi için nokta atışı ana bölümlerden birisidir. Harika bir tercih olur bence bu alana da ilgin varsa. YTÜ de gerçekten çok iyi bir okul. Umarım başarırsın 😇
öncelikle video için çok teşekkürler. benim sorum şu, ben kıbrısta lefke avrupa universitesinde yazılım muhendisligi okuyorum. universitemin adı ve konumu yapacağım başvuruda dezavantaj sağlar mı? çok teşkkür ederim:))
Merhabalar, üstüne derin bir araştırma yapmadığım için %100 kesin bir cevap veremeyeceğim ancak bir arkadaşımdan bir keresinde KKTC’deki okulların avrupa standartlarına uygun olduğunu, akreditasyonda sorun yaşanmadığını ve hatta bir Avrupa Birliği üyesi ülke olan GKRY (Cyprus) ile neredeyse eş değer sayıldığını duymuştum. Okuluna da sormanı ve netleştirmeni öneririm çünkü dediğim gibi kesin emin değilim.
Merhaba sağlık yönetimi okuyorum ve derslerimizde istatistik,mat 1 dersleri vardı fakat lineer cebir gibi mühendislik gerektiren matematik dersleri yoktu sizce mümkün mü benim veri bilimi yüksek lisansı yapabilmem ayrıca tubitak projem de var …. Eğer bu bölüm kabul olmazsa açıktan yönetim bilişim Sistemleri okuyorum ve dediğiniz dersler uyuşuyor fakat açıktan olmasının bir sorunu var mı ?
Merhabalar, genel olarak lineer cebir gibi dersler de matematik klasmanın altında yer aldığından eğer başvuracağınız okul spesifik olarak lineer cebir diye belirtmediyse onun yerine matematik olarak genel bir biçimde soruyorsa cevap evet saydırabilirsiniz. Ama veri biliminde programlama ile ilgili dersler de almış olmanız bekleniyor ve hatta genelde matematikten bile daha önemli bir kriter. Aynı şekilde benim de tübitak projem vardı. Hevesinizi kırmak istemem ama daha önce hiç başvuru skorumu etkileyen veya projemi merak eden bir okulla karşılaşmadım şahsen :( Açıktan okuduğunuz bölümle de ilgili şunu söyleyebilirim. O tarz bölümlerin akreditasyonuna ekstra dikkat etmeniz gerekiyor. Okulunuz öğrenci işlerine diplomanızın Avrupa'da geçerli olup olmadığını sormayı unutmayın. Alternatif olarak diplomanın mavi diploma olup olmadığını da sorabilirsiniz. Başarılar!
ingilizdili edebiyati mezunuyum yuksek ortalama ile mezun oldum norveçte yüksek lisans yapıp orda yaşayabilir miyim sence ayrıca yüksek lisans yapılıyor mu ingiliz edebiyatı okuyanlar yardımcı olur musun kardeşim
Merhabalar, öncelikle tebrik ederim. Alanınız bana göre çok farklı ama sizin yapabileceğiniz bölümler büyük ihtimal Bergen Üniversitesi'nde mevcut olabilir. Şu linkten kontrol edebilirsiniz: www.uib.no/en/education/50057/international-masters-degree-programmes Ama unutmayın önümüzdeki seneden itibaren Norveç'te tüm devlet okulları ücretli oldu. O yüzden masrafları ciddi derecede arttı. Eğer bunu karşılayabilirseniz, okuyup yaşayabilirsiniz.
Hocam merhabalar video için ilk önce teşekkür ederim.Ben bir şey sormak istiyorum bu gösterilen paranın kilitli mi olması gerekiyor ve her ay hükümet size belli geçinme parası mı veriyor mesela Almanya’da böyle diye biliyorum ve 2 senelik mi bu parayı gösteriyoruz yoksa sadece bir sene mi ? Vizeyi alma dışında soruyorum yani Norveç hükümeti bu parayı kilitli mi istiyor ? Emeğiniz için teşekkürler 🙏
Merhabalar, rica ederim beğenmenize sevindim. Kilitli olmuyor tam tersi o sizin 1 sene kullanacağınız garantisi parası olduğundan banka hesabı açtığınız gibi okul, sizin için sakladığı o parayı banka hesabınıza yolluyor ve rahat rahat harcayabiliyorsunuz. Her ay hükümet bize geçinme parası vermiyor çünkü ben burada öğrenci olduğum için kendimden sorumluyum. O dediğiniz durum yanlış bilmiyorsam sosyal devlet olduğu için çalışmayan “vatandaşları” için geçerli. Vatandaş olmadığım sürece öyle bir para ödemesi yok (kalıcı oturum izni alsam belki ailemle olsam falan olabilir). İlk sene gösteriyorsunuz gelmeden önce vize alabilmek için. Sonraki sene vizeniz 1 yıllık olduğu için yenilemeniz gerekiyor yine gösteriyorsunuz o parayı (enflasyondan ötürü göstereceğiniz para artıyor). Bu para tamamen vizeyle alakalı ve kilitli değil. Umarım cevabım tatmin etmiştir, sağ olun 😇
@@aydinbarisustun hocam çok çok teşekkür ediyorum hatta ne kadar etsem az o kadar çok yardımcı oldu ki şimdi ben buna göre hareket edeceğim.Allah razı olsun insanlara yardımcı olduğunuz için.Hayatta istediğiniz yerlere gelmeniz dileğiyle tekrar çok teşekkürler 🙏🙏🙏
Merhabalar evet yapabilirsiniz. Hala mezun olmadıysanız yüksek lisans için saydırabileceğiniz dersleri almaya çalışın (Python, C, Optimizasyon, Algoritma, Lineer Cebir vb.) sonrasında başvururken bu dersler üzerinden değerlendirilirsiniz. Akreditasyonunuz olduğu sürece sorun olmaz.
Hocam ODTÜ inşaat mezunuyum ben de sizin gibi veri bilimine kaydım ve Norveç düşünüyordum. Aslında video bana cuk oturdu. Okulu uzatmış olmak ve 2.44 gibi bir ortalama kabul için çok mu düşük? Bir de veri bilimi alanıyla ilgili Türkiye'de iş ya da staj yapmış olmak kabul açısından pozitif yansıyor mu? Yani istek mektubu yazarken mi bunları belirtebiliriz yoksa belge falan da yükleyebiliyor muyuz? Bir de üniversitelere başvuru ücretsiz mi ? Ben sınırsız sayıda online başvuru yapabilir miyim? Bir de son olarak hocam veri bilimci açığı Norveç'te oransal olarak ne kadardır? İhtiyaç size göre çok mu ? Son dedim ama bu son olsun aslında daha çok sorum var? Okul yurtlarında kalabiliyor muyuz, Çıkma olasılığı çıkmama olasılığına göre nasıldır? :D
Selamlar, tüm sorularını tek tek cevaplayacağım. Başlıyorum, 1-Okulu uzatmış olmana takacaklarını düşünmüyorum ancak diploma supplement belgesini göstermeni bekliyorlar (Uzattığın belli olmuş olacak). 2-GPA sormuyorlar ancak anlattığım üzere istatistik, matematik ve bilgisayar (kodlama) derslerinde aldığın harf notları çok önemli. 2.44 bile olsa ortalaman atıyorum o derslerden BB ve üzeri aldıysan çok ideal. 3-Norveç'e gelmeden önce Türkiye'de veri bilimci olarak çalışıyordum ve yine kimse sormadı iş tecrübemi. İş veya staja bakan bir ülke değil Norveç. 4-İstek mektubu olayı sanırım bu sene gelmiş, ben de geçen gün kontrol ettim. Benim zamanımda istemediği için emin değilim ama ne kadar tecrüben varsa belirtmeni tavsiye ederim. 5-Belge falan portala yükleyebiliyorsun hem de sınırsız :D 6-Üniversitelerin hepsine başvuru ücretsiz (özel okullar da dahil). 7-Veri bilimci açığı Norveç'in nüfusu az olmasına rağmen yine çok fazla. Zaten dünya genelinde inanılmaz bir açık var. Ama bu seviye Amerika veya Almanya ile kıyaslanamaz maalesef. Norveç'te işlere başvurmaya devam ediyorum ve aşırı fazla tecrüben veya Norveççen yoksa biraz işin zor diyebilirim. 8-İhtiyaç bana göre beklediğimden daha az ama bunu nüfusunun az olmasına bağlıyorum. 9-Uluslararası öğrencilerin yurt konusunda açıkta kalması gibi bir durum söz konusu değil zaten vize almak için kalacak yerin olması gerekiyor. Okul bu konuda sana yardımcı oluyor ve yurt sözleşmesini çok erkenden yapıyorsun. Çıkma olasılığı %100 yani. Daha fazla sorun olursa çekinme lütfen, kanalıma hoş geldin tekrardan :)
Ben seneye önlisans mezunu olacağım bir süredir Norveççe öğreniyorum orada lisans programı okumak istiyorum ve programı Norveççe okumayı düşünüyorum bunun için hangi sınavlara girmem gerekiyor nasıl aşamalardan geçileceğine dair bir bilginiz varsa detaylı bir şekilde bilgilendirir misiniz? Şimdiden teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim😊
Merhabalar, Norveççe programlara benim üniversitem dahilinde bildiğim kadarıyla AB ülkeleri dışından alım yapılmıyor ancak önümüzdeki sene için hem kendi okulumun hem de diğer okulların politikasına bakabilirim senin için. Genel olarak diğer ülkelerden gelen başvuru politikalarını NOKUT adlı bir kurum kontrol ediyor. Linkini şöyle bırakabilirim: www.nokut.no/globalassets/nokut/artikkelbibliotek/utenlandsk_utdanning/godkjenningsdokument_tyrkia.pdf
Ayrıca Norveççe konusunda da ülkede belirlenmiş standartları içeren detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsin: www.oslo.kommune.no/english/welcome-to-oslo/learn-norwegian/language-tests-and-skill-levels/#gref Almancadaki Goethe Enstitüsü veya İngilizcede olduğu gibi TOEFL, IELTS tarzı Norveççe denklik için de şu pdf'ten tüm detayları öğrenebilirsin www.nokut.no/globalassets/nokut/artikkelbibliotek/utenlandsk_utdanning/gsulista/2022/language-requirements_14032022.pdf Şimdiden başarılar dilerim!
Başvurmak istediğiniz bölümün kabaca hangi alana ait olduğunu filtrelemeniz gerekiyor. Akabinde gerekirse ingilizce veya norveççe olacak şekilde anahtar kelimeler girebilirsiniz. Part 2’de gösteriyorum adım adım devam videosunda.
İkisi de oldukça değerli bölümler ama bana soracak olursanız şu an yazılım mühendisliği daha çok işinize yarayacaktır çünkü çok yönlü. İstatistik genelde sadece veri bilimi ve analizinde işinize yararken atıyorum ileride hoşunuza gitmezse alan değiştirme fırsatınız olacaktır. Ama üniversitenin ve gideceğiniz şehrin kalitesini de ön planda tutun derim her zaman. Bol başarılar :)
Merhabalar, akreditasyonun olması kabul edilebilir olması için yeterli bence. www.nokut.no/en/foreign-education/GSU-list/ bu linkten kontrol ettiğimde Cyprus(Turkish) olarak baktığımda kabul ediliyor olarak gözüküyor. Ülke olarak sadece Türkiye tanıyor ama eğitim alanında akreditasyon varsa sorun olmaz gibi gözüküyor. Bence bi denenebilir. Ülke olarak sadece Rusya’dan savaştan ötürü vize reddi yaşandığını gördüm.
Merhabalar Norveç’in vize başvurusu diğer tüm ülkelerden farklı işliyor. İstediğiniz vize türüne göre gerekli belgeleri ve miktarları göçmen idaresi ayarlıyor. Okulun hesabına garanti parası olarak 128878 Norveç Kronu gönderip onay mektubu aldım. Ayriyeten 1 yıllık oturum izni ve öğrenci vizesine de 5900 kron ödedim.
Ben Türkiye'den ayrıldığım zaman Temmuz 2021'di. O tarihte daha asgari ücrete zam gelmemişti ve firmaya bağlı olarak 8000-15000 (net ücret) arası değişmekteydi. Ağustos ayında asgari ücrete %30 ara zam geldi. Bu maaşlara da zam geldiğini düşünürsek ortalama yine 10000-18000 arası bir aralığa geçmiştir diye tahmin ediyorum. 2023 itibariyle de yine zam geldiği için şuanda büyük ihtimal makas çok açılmıştır. Güncel tahminim 14000-22000 arası bir dağılım göstermektedir. Bunlar junior seviye maaşları ve elbette firmanın büyüklüğüne göre değişeceğini de unutmayın lütfen. Ben şahsen öneririm. Yurtdışına çıkmadan önce kesinlikle tecrübe kazanılması gerekiyor. Bununla ilgili de bir video yayınlayacağım.
@@aydinbarisustun Mezun olmama daha 4 sene var. Bu süre zarfında geliştireceğimi düşünüyorum. O yüzden beni diğerlerinin önüne geçirir mi diye sormuştum :) İlaveten bir de istedikleri 1 senelik parayı kabul almadan mı göstetmemiz gerekiyor yoksa kabul aldıktan sonra direkt yatırıyor muyuz ?
@@kayramercimek5100 Birkaç hafta içerisinde Norveççe öğrenme yöntemleri ile ilgili bir video çekeceğim, belki göz atmak isteyebilirsin 😇 Kesinlikle Almanca’dan daha kolay bir dil olduğunu söyleyebilirim. Norveççe seviyesi, okula alınmak için (Norveççe bölümlere) bir önkoşul yani seni sıraladıkları bir ölçüt olmaktan ziyade zaten bilmeni bekledikleri bir ölçüt. Para konusunda da herhangi bir Türk bankası hesabındaki (tercihen devlet bankası olsa daha iyi olur) yeterli minimum parayı göstersen başvuru için yeterli oluyor. Okul, özel okul değilse parayı onlara vize almak için gönderiyorsun. Ama parayı gönderme mevzusu kabul mektubu geldiğinde vize başvurusunun şartları dahilinde devreye giriyor. Yani başvurduktan sonra kazanana kadar geçen sürede daha çok para kazanırsan atıyorum onu da gönderebilirsin okula, sadece bir alt limit var o da zaten vize kabul şartı.
Merhabalar, başvuracağınız bölüme bağlı çok büyük ölçüde ama daha önce benim açıköğretimde denklik gördüğüm bölüm olmadı. Yine de %100 emin olmak adına üniversitenize sormanızı tavsiye ederim.
Merhabalar, Norveç’te İngilizce veya Norveççe programlar okuyabilirsiniz sadece (linguistik bölümler istisna). Yabancı öğrencilerde genellikle Norveççe biliyor olma ihtimali aşırı düşük olduğu için İngilizce bölümlere başvuru oluyor. Norveççe bilmenize gerek yok hiçbir şekilde eğer İngilizce bir bölümden kabul aldıysanız.
@@aydinbarisustun bir şey daha sormak istiyorum ben açık lise mezunuyum ve lise diplomam aşırı kötü şuan bilgisayar muhendisligi 3 sınıftayım uni ortalamam yüksek ben seneye yüksek lisans başvurusu yaptığım zaman üniversite harici lise not dökümünü isterler mi
@@heydostm3_2 Benim şimdiye kadar başvurduğum her okul istedi (Norveç ve Almanya). Elbet istemeyen okullar da vardır ama genelde bu okulların paralı olduklarını düşünüyorum çünkü ücretsiz okullar sizin atıyorum lisansta başarılı olduğunuzu görseler bile hep böyle miydiniz diye lise yıllarınıza da bakmak istiyorlar genelde. Yine de enseyi karartmamak lazım.
@@aykutkartal2749 yüksek lisans yapacağınız bölümle alakalı olan ve belli bir notla geçmeniz gereken dersleri gösterdiyseniz istediğiniz diplomayla başvurabilirsiniz. Bunun önünde bir engel yok. Önemli olan açık, örgün veya uzaktan öğrenim olması değil. Önemli olan diplomanızın uluslararası geçerlilikte (akreditede) olmasıdır.
@@aydinbarisustun abi bir de şimdi aklıma geldi iki soru bu garanti para gösterme olayı nasıl oluyor 130000 kron gösterdim diyelim ben bankada sonra çalıştım parayı hemen geri alabiliyomuyum birde üniversiteler paralı olacak diyorlar sencr ne olur ve Norveççe nerden ogrenebilirim biliyorsan
@@orcun1265 başvuru yaparken o parayı herhangi bir türk bankasında göstermen yeterli oluyor. Şayet eğer kazanırsan okulun norveçteki hesabına gönderiyorsun. Norveç’e geldiğinde polisle görüşüp (okul ayarlıyor) çalışma iznini aldıktan sonra işe girebilirsin ve teoride istediğin zaman ana parayı türkiyeye geri gönderebilirsin. Ancak unutmamak lazım ki seneye için tekrar o parayı göstermeni isteyecekler çünkü vizeler 1 yıllık. Üniversitelerin paralı olması meclislerinde konuşuluyor şuan protesto aşamasında kesinleşmedi. Norveççe için ise özel taktikleri içeren bir video çekmeyi düşünüyorum ancak önce ingilizce ile ilgili videolar gelir muhtemelen
Merhabalar başvurunuzu kabul etme durumları tamamen videoda saydığım türden dersleri akredite ettirip ettiremediğinize bağlıdır. Mezun olacağınız üniversitenin avrupa standartlarında ne kadar geçerli bir diploma olduğunu kontrol ettirmeniz ve eğer geçerliyse de saydıracağınız derslerin ECTS karşılıklarına bakmak gerekmektedir.
Merhaba kardesim,sen Oslo universitesinde mi okuyorsun? Eğer öyleyse ben burada bakınca isviçre,norveç ve ab ülkesi vatandaşlığı olmayanlar baş vuramaz diyor sen nasıl yaptın?
Merhabalar, ben aslında Oslo Üniversitesi'nde okumak istemiştim ancak benim başvuracağım sene Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden veri bilimi yüksek lisans bölümüne alımları durdurdular. Doğru bakmışsınız yani başvurulamıyor ve artık tüm bölümler AB dışı öğrencilere paralı oldu maalesef. Ben Norveç Doğa Bilimleri Üniversitesi'nde (NMBU) okuyorum.
giriş çok ilgi çekici olmuş. kurgucunun alnından öpüyorum.
Bilgilendirici bir içerik, Norveç'de günlük yaşamla alakalı videoları da bekliyoruz
Teşekkür ederim. Elbette, öneriniz varsa her zaman beklerim
Harika bir video olmuş emeğinize saglik
Çok bilgilendirici bir video olmuş. Devamını dört gözle bekliyorum 👀
Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim, bekleyişiniz uzun sürmeyecek :)
Kardeşim devamını bekliyoruz, başarılar dilerim
Çok teşekkür ederim abi, eksik olma
Tam lokmayı ağzıma attım afiyet olsun dedin ya çok güldüm, teşekkürler 😄
@@elift8315 afiyet olsun rica ederim 😂
Barış canım benim maşallah sana allahım seni muafak etsin inşallah başarılarına başarı katarsın canım
Çok teşekkür ederim iyi dilekleriniz için :)
sanki kendi düşünelerimi ve yaptıklarımı anlatıyorsun ya harbiden umarım bu senenin sonunda ben de başvuracağım Dostum ağzına sağlık
Hiç tanımadığım birisinin bile böyle kendinden bir şeyler bulmasını duymak beni çok mutlu etti. Çok teşekkür ederim dostum. Şimdiden başarılar dilerim ancak unutma Norveç’te eğitim paralı oldu :(
Teşekkürler Barış, gerçekten faydalı oldu, bilmediğim şeyler öğrendim
Rica ederim, umarım çok daha fazla yardımcı olabilirim
Harika bir video olmuş tebrik ederim 😃😉 norveç sokaklarını ekonomik hayatı ve çıkar telefonunu diyen norveçli dayılar varsa onların da videolarını bekliyoruz 😃
Çok teşekkür ederim. Burada herkes teslaya bindiği ve iphone kullandığı için öyle bir dayı bulmak zor olacak :D
Tebrik ederim kardeşim. Yolun açık olsun 💟
Çok teşekkür ederim abi, cümlemize :)
Oldukça faydalı olmuş, emeğine sağlık.
Coook iyi olmuş, devamını bekliyoruz 🙏
Çok sağ olun, part 2 kısa zamanda sizlerle olacak
@@aydinbarisustun merakla bekliyoruz 🙏
Çok başarılı bir anlatım olmuş.Aklımdaki soruları cevaplandırmış oldun. Devamını dört gözle bekliyorum. 👏🏻
Çok teşekkür ediyorum!
Harika olmuş başarılar dilerim
Çok teşekkür ederim :)
Baya bilgilendirici içerik eyvşş
Emeğin ve bilgiler için teşekkür ederim. Yediğim yemeği boğazıma tıktın, sarcasm yaptığını düşündüm :)
Çok teşekkür ederim, beğenmene sevindim. Afiyet olsun tekrardan :D
Çok güzel ve faydalı bir video olmuş. Emeğine sağlık. Başarılar dilerim…🙏😘
Çok teşekkür ederim babam
Çok faydalı bilgiler çok teşekkür ederiz devamı gelsin❤️❤️❤️❤️❤️🥳🥳🥳🥳🥳
Beğendiğiniz için ben teşekkür ederim, kısa zamanda devamı gelecek :)
eline sağlık! çok güzel konsept ve de sormak istedigim çoğu şeye değinmişsin 😌
Faydalı olmasına çok sevindim, iyi seyirler!
👍 başarılarının devamını dilerim
Çok teşekkür ederim
çook yararlı olmuş, tam da yüksek lisans için sadece almanya değil de başka ülkeleri de seçsem mi diye düşünürken karşıma çıktı. devamını beklyioruuz 🤩
Çok teşekkür ederim. Almanya çok güzel bir fırsat elbette ama insanın her zaman bir B planının olması gerektiğini düşünüyorum. Devamı çok yakında sizlerle olacak 🤩
Harika bir video olmuş, bilgine, zamanına ve emeğine sağlık! Başarılarının devamını diliyorum 👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼
Çok teşekkür ederim, her zaman tam desteğini hissediyorum. İyi ki varsın! Başarılarımız daim olsun :)
Emeğine sağlık
Çok teşekkür ederim desteğiniz için
So proud of you 👏🏻
So appreciated hocam!
Aklımızdaki soruları yanıtlamışsınız ağzınıza sağlık. TOEFL videosunu bekliyoruz 🙋🏻♀️
TOEFL ile ilgili 5 ayrı video çekmeyi düşünüyorum, seveceğinize eminim :)
Abi 2023 ten itibaren norveç okullarına ücret getirmiş doğru mu? Öğremci olarak calışarak ödeyebilir miyiz 7000 8000 euroymus sanırım senelik
Evet dostum yakın zamanda videoyu güncellesem iyi olacak. Bu sene itibariyle eğitim paralı oldu ve AB dışındaki öğrencilerin ödemesi gereken miktar benim bölüme yıllık 15000 dolar civarında. Açıkça söylemek gerekirse çalışarak yıllık taksit taksit ödenebilir Norveç'te çalışırsan ancak bu parayı Norveç'e vereceğine Hollanda veya Belçika'ya vermek daha akıl karı gibi geliyor bana. İş imkanları vs. daha yüksek çünkü.
Gerçekten güzel bir video olmuş. Almanya ile ilgili olan yüksek lisans başvuru sürecini de anlatabilirsen çok sevinirim. Editleyen Myprogramın da eline sağlık. Yolun açık olsunş.
Bende düşünüyorum... tebrikler...
Çok teşekkür ederim size de başarılar dilerim. Umarım videolarımın faydası olur
Harikasın
Öncelikle kanalınız çok güzel, herkesi ayrı ayrı da hiç sıkılmadan bilgilendiriyorsunuz, sizi keşfettiğime çok sevindim daha fazla inceleyeceğim... bugün diplomamı almaya Ankara'ya giderken yolda aklıma yurt dışında yüksek lisans yapmayı araştırmak geldi... kafası karışık yeni bir mezun olarak bu sürece iyice araştırıp ona göre emin adımlarla çalışmak istiyorum. Hacettepe Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği mezunuyum, 3.36 ortalamaya sahibim. Bölümünün akreditasyonu var. Eğitim bilimleri, psikoloji, sosyal hizmetler ya da pedagoji üzerine yüksek lisans yapmaya çalışacağım alanımla ilgili olduğu için. Alan dışında da yüksek lisans programlarına katılma hakkımız oluyor mu? Örneğin yazılım, bilgisayar programları vs. Sanırım bunlar için de detay bir araştırma yapmaya ihtiyacım var. Sizin de dediğiniz gibi çok şey feda etmek gerekiyor süreçte 1-2 yıl bile gidecek olabilir, dil için de çalışmaya başlamam gerek.... heyecanla bekliyorum yeni videolarınızı da, başarılarınız daim olsun. Bilgilendirici video için teşekkür ederim :)
Öncelikle çok teşekkür ederim, bu gibi yorumlar neden UA-cam'a içerik çıkardığımın tam da yanıtı gibi oluyor. Hiç tanımadığım insanların hayatlarına dokunmak ve onlara yardımcı olmanın hissi gerçekten paha biçilemez. Mezuniyetiniz için ayrıca tebrik ederim. Akreditasyon ve ortalamanız gayet iyi duruyor ve oldukça önemliler. Yüksek lisansın temel mantığı lisans döneminde almış olduğunuz genel eğitimin özel bir seviyede uzmanlaşmaya yönelmesi olduğu için normal şartlar altında farklı bölümlerde yüksek lisans yapamazsınız. Bu durumun günümüzde eğitimin aşırı endüstrileşmesinden de mütevellit bir çok alternatif durumu da var. Örneğin MBA gibi işletme master'ı tarzı bölümleri herhangi bir degree sahibi okuyabiliyor. Bunun temel sebebi de tamamen ücretli olması. Lafı dolandırmadan şöyle izah edeyim. Çok zenginseniz neredeyse her bölümü okuyabilirsiniz ancak ücretsiz veya düşük ücretli bir yolda ancak lineer bir doğrultuda ilerleyebiliyorsunuz. Farklı sorularınız olursa da lütfen sorun, cevaplamaktan mutluluk duyarım. Bol başarılar dilerim :)
Merhaba Barış🤗 Paylaştığın içerikler dolu dolu bunun için teşekkürler. Ben de veri bilimi alanında yüksek lisansa başvurmayı düşünüyorum Almanya için. Merak ettiğim şey motivasyon mektubu yazıp yazmadığın yuksek lisansa basvuru surecınde.Eğer yazdıysan benimle paylaşabilmen mümkün müdür acaba ?
Merhabalar, rica ederim beğenmenize sevindim. Benim avrupadaki hiçbir başvurumda motivasyon mektubu istenmedi benden. Türkiye’de İTÜ’de yükseğe başvururken istenmişti ve o zaman yazmıştım. Böyle bir belgem vardı ve benzer motivasyon mektubunu iş yerlerine de yazdım Norveç’te. Sizinle doğrudan paylaşmam biraz imkansız zira içerisinde kişisel bilgilerim (adres, telefon vs.) bulunmaktadır. Ama size sözüm olsun zaten aklımda da vardı. Doğru bir motivasyon mektubu yazmakla ilgili bir video hazırlayayım ve oradaki template’i kullanabilirsiniz belki.
Selam öncelikle videon çok bilgilendirici olmuş eline sağlık. YTÜ istatistik 4. Sınıftayım ben de Norveçte data science üzerine yüksek lisans düşünüyorum. Kafamda bir kaç soru var yardımcı olabilirsen sevinirim.
Vize almak zor diyorlar. Başka bi ülke için schengen vizesi alsam bu kabul oluyor mu ve vize almak ne kadar zor ?
Okulumun akredite olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?
2.5 ortalama kabul için yeterli midir?
Cevaplarsan sevinirim. Bol şans yolun açık olsun.
Merhabalar, çok teşekkür ederim. Bölümünüz data science yükseği için çok uygun bir bölüm gerçekten ama ortada birkaç problem var. Avrupa Birliği vatandaşları dışındakilere eğitim paralı oldu ve yıllık yaklaşık 15000 dolar eğitim ücreti var artık. Yani hollanda ve ingiltere seviyesine geldi neredeyse eğitim ücreti.
Vize almak normal şartlarda çok zor ama eğitim vizesi alabilirsiniz tüm şartları sağladığınız taktirde. Sorun şu ki artık avrupa dışı neredeyse kimse başvurmuyor paralı olduğu için o yüzden rahat kabul alırsınız.
Okulunuzun akredite olmasını diploma supplement belgesiyle (mavi diploma eki diye de geçiyor) kontrol edebilirsiniz. Önemli olan bölümün akredite olması ama YTÜ iyi bir okul bence o konuda bir sıkıntı olmaz.
2.5 ortalamadan ziyade programlama, matematik ve istatistik derslerinden aldığınız harf notları önemli norveç için. Almanya gibi ülkelerde genel gpa'ye bakılıyor ve 2.8 ve üstü genelde iyi kabul ediliyor.
Daha fazla sorun olursa çekinme lütfen, bol şans!
@@aydinbarisustun paralı olması gerçekten çok şansız oldu. Yüzümü İtalya'ya çeviricem artık mecbur. çok teşekkür ederim
Kaşığı ağzıma attığımda yemek yerken izliyordur dedin şoka girdim
Hahahah afiyet olsun, iyi seyirler 😬
Norveçten bir youtubera ihtiyaç vardı. Sayende bu eksik de kapandı... :))
Teşekkür ederim :)
hocam veri bilimi yüksek lisansı için akts saydırma konusunda hangı derslere bakılıyor istatistik ve matematik diye biliyorum fakat bilmedıklerım var mı cevap verebılırsen cok tesekkur ederım avrupada her üniversite bakıyor ama ben bu konuda bır bılgıye erısemedım
yorumlara baktıgımda başka bir soruyu cevaplarken bunu cevapladıgınızı gordum teşekkürler fakat bazılarını alıp bazılarını alamadığımız dersler var mesela lineer cebiri coursera dan alsak bu kabul sayılır mı üniversiteler tarafından
Merhabalar, evet daha önce de cevaplamıştım. Genel olarak matematik, programlama ve istatistik derslerine bakıyorlar. Coursera gibi sertifikalar iş hayatında işe yarıyor maalesef akademik dünyada sadece okulda gördüklerini kabul ediyorlar.
Merhaba farklı bir alanda master yapmak istesek çok bir şansımız olur mu ? Ben de İTÜ de okuyorum ve veri bilimci olmak istiyorum fakat alakasız bir bölümde okuyorum.
Merhabalar, ben de alakasız bir bölümde okuduğum için çoğu üniversitenin başvurusunda sıkıntı yaşamıştım çünkü tercihen bilgisayar mühendisliği mezunu olmamızı istiyorlar ancak yeterince araştırınca bazı okullarda böyle bir kıstas olmadığını ve gerekli akredite dersleri almış olduğum takdirde başvurabileceğimi fark etmiştim. Belki sen de o şekilde ucundan tutabilirsin.
Acaba o bahsettiğin okullardan bazılarının adını verme şansın var mı? Bende araştıracağım fakat gözümden kaçmaması adına. Teşekkürler.@@aydinbarisustun
@@kemaldemir5769 norveçte kendi okulum (nmbu) ve university of oslo. Almanya’da da Potsdam Uni ve HHU
Merhaba, kanalını severek takip ediyorum. Ben şu anda ytüde ee okuyorum ve senin gibi yüksek yapmak istiyorum ama tedirgin olduğum bir nokta var. Eğer gidersem kız arkadaşımla uzak mesafe yaşayacağız. İlişkin var mı? Bu durum sizi nasıl etkiledi? Cevapların için şimdiden teşekkürler.
Merhabalar, çok teşekkür ederim çok mutlu oldum takip ediyor olduğunu duyduğuma. Çok özel sorular sormuşsun cevaplamak isterim elbette ama dediğim gibi özel konular olduğu için instagram üzerinden yazabilirsin istersen ordan cevaplayabilirim (insta sayfam aydinbarisustun).
Merhabalar ben de veri bilimi alanında ilerlemek istiyorum. Bu alan için istatistik bölümü okumak mantıklı olur mu? Yıldız Teknik Üniversitesi İstatistik bölümü düşünüyorum.
Merhabalar, aramıza dahil olmak istemenden ötürü çok sevindim öncelikle. İstatistik bölümü veri bilimi için nokta atışı ana bölümlerden birisidir. Harika bir tercih olur bence bu alana da ilgin varsa. YTÜ de gerçekten çok iyi bir okul. Umarım başarırsın 😇
öncelikle video için çok teşekkürler. benim sorum şu, ben kıbrısta lefke avrupa universitesinde yazılım muhendisligi okuyorum. universitemin adı ve konumu yapacağım başvuruda dezavantaj sağlar mı? çok teşkkür ederim:))
Merhabalar, üstüne derin bir araştırma yapmadığım için %100 kesin bir cevap veremeyeceğim ancak bir arkadaşımdan bir keresinde KKTC’deki okulların avrupa standartlarına uygun olduğunu, akreditasyonda sorun yaşanmadığını ve hatta bir Avrupa Birliği üyesi ülke olan GKRY (Cyprus) ile neredeyse eş değer sayıldığını duymuştum. Okuluna da sormanı ve netleştirmeni öneririm çünkü dediğim gibi kesin emin değilim.
@@aydinbarisustun anladım hocam çok teşekkür ederim, İnşallah çok güzel yerlere geliriz
@@devcihan rica ederim dostum. Aynı dileği ben de temenni ediyorum hepimize 😇
Merhaba sağlık yönetimi okuyorum ve derslerimizde istatistik,mat 1 dersleri vardı fakat lineer cebir gibi mühendislik gerektiren matematik dersleri yoktu sizce mümkün mü benim veri bilimi yüksek lisansı yapabilmem ayrıca tubitak projem de var …. Eğer bu bölüm kabul olmazsa açıktan yönetim bilişim Sistemleri okuyorum ve dediğiniz dersler uyuşuyor fakat açıktan olmasının bir sorunu var mı ?
Merhabalar, genel olarak lineer cebir gibi dersler de matematik klasmanın altında yer aldığından eğer başvuracağınız okul spesifik olarak lineer cebir diye belirtmediyse onun yerine matematik olarak genel bir biçimde soruyorsa cevap evet saydırabilirsiniz. Ama veri biliminde programlama ile ilgili dersler de almış olmanız bekleniyor ve hatta genelde matematikten bile daha önemli bir kriter. Aynı şekilde benim de tübitak projem vardı. Hevesinizi kırmak istemem ama daha önce hiç başvuru skorumu etkileyen veya projemi merak eden bir okulla karşılaşmadım şahsen :( Açıktan okuduğunuz bölümle de ilgili şunu söyleyebilirim. O tarz bölümlerin akreditasyonuna ekstra dikkat etmeniz gerekiyor. Okulunuz öğrenci işlerine diplomanızın Avrupa'da geçerli olup olmadığını sormayı unutmayın. Alternatif olarak diplomanın mavi diploma olup olmadığını da sorabilirsiniz. Başarılar!
ingilizdili edebiyati mezunuyum yuksek ortalama ile mezun oldum norveçte yüksek lisans yapıp orda yaşayabilir miyim sence ayrıca yüksek lisans yapılıyor mu ingiliz edebiyatı okuyanlar yardımcı olur musun kardeşim
Merhabalar, öncelikle tebrik ederim. Alanınız bana göre çok farklı ama sizin yapabileceğiniz bölümler büyük ihtimal Bergen Üniversitesi'nde mevcut olabilir. Şu linkten kontrol edebilirsiniz: www.uib.no/en/education/50057/international-masters-degree-programmes Ama unutmayın önümüzdeki seneden itibaren Norveç'te tüm devlet okulları ücretli oldu. O yüzden masrafları ciddi derecede arttı. Eğer bunu karşılayabilirseniz, okuyup yaşayabilirsiniz.
Hocam merhabalar video için ilk önce teşekkür ederim.Ben bir şey sormak istiyorum bu gösterilen paranın kilitli mi olması gerekiyor ve her ay hükümet size belli geçinme parası mı veriyor mesela Almanya’da böyle diye biliyorum ve 2 senelik mi bu parayı gösteriyoruz yoksa sadece bir sene mi ? Vizeyi alma dışında soruyorum yani Norveç hükümeti bu parayı kilitli mi istiyor ? Emeğiniz için teşekkürler 🙏
Merhabalar, rica ederim beğenmenize sevindim. Kilitli olmuyor tam tersi o sizin 1 sene kullanacağınız garantisi parası olduğundan banka hesabı açtığınız gibi okul, sizin için sakladığı o parayı banka hesabınıza yolluyor ve rahat rahat harcayabiliyorsunuz. Her ay hükümet bize geçinme parası vermiyor çünkü ben burada öğrenci olduğum için kendimden sorumluyum. O dediğiniz durum yanlış bilmiyorsam sosyal devlet olduğu için çalışmayan “vatandaşları” için geçerli. Vatandaş olmadığım sürece öyle bir para ödemesi yok (kalıcı oturum izni alsam belki ailemle olsam falan olabilir). İlk sene gösteriyorsunuz gelmeden önce vize alabilmek için. Sonraki sene vizeniz 1 yıllık olduğu için yenilemeniz gerekiyor yine gösteriyorsunuz o parayı (enflasyondan ötürü göstereceğiniz para artıyor). Bu para tamamen vizeyle alakalı ve kilitli değil. Umarım cevabım tatmin etmiştir, sağ olun 😇
@@aydinbarisustun hocam çok çok teşekkür ediyorum hatta ne kadar etsem az o kadar çok yardımcı oldu ki şimdi ben buna göre hareket edeceğim.Allah razı olsun insanlara yardımcı olduğunuz için.Hayatta istediğiniz yerlere gelmeniz dileğiyle tekrar çok teşekkürler 🙏🙏🙏
@@furkaner7568 ne demek dostum yardımcı olduysam çok mutlu olurum. Aynı temennileri senin için ben de diliyorum :) Bol başarılar
Bolumum makine muhendisligi ama ben de yanlis bir bolum sectigimi fark ettim. Ben computer science alaninda yuksek lisans yapabilir miyim?
Merhabalar evet yapabilirsiniz. Hala mezun olmadıysanız yüksek lisans için saydırabileceğiniz dersleri almaya çalışın (Python, C, Optimizasyon, Algoritma, Lineer Cebir vb.) sonrasında başvururken bu dersler üzerinden değerlendirilirsiniz. Akreditasyonunuz olduğu sürece sorun olmaz.
çok teşekkür ederim ilgilendiğin için iyi günler dilerim.@@aydinbarisustun
Milano’da neler yedik adli video ne zaman geliyorr?
En yakın ziyaretimde :)
Hocam ODTÜ inşaat mezunuyum ben de sizin gibi veri bilimine kaydım ve Norveç düşünüyordum. Aslında video bana cuk oturdu. Okulu uzatmış olmak ve 2.44 gibi bir ortalama kabul için çok mu düşük? Bir de veri bilimi alanıyla ilgili Türkiye'de iş ya da staj yapmış olmak kabul açısından pozitif yansıyor mu? Yani istek mektubu yazarken mi bunları belirtebiliriz yoksa belge falan da yükleyebiliyor muyuz? Bir de üniversitelere başvuru ücretsiz mi ? Ben sınırsız sayıda online başvuru yapabilir miyim? Bir de son olarak hocam veri bilimci açığı Norveç'te oransal olarak ne kadardır? İhtiyaç size göre çok mu ? Son dedim ama bu son olsun aslında daha çok sorum var? Okul yurtlarında kalabiliyor muyuz, Çıkma olasılığı çıkmama olasılığına göre nasıldır? :D
Selamlar, tüm sorularını tek tek cevaplayacağım. Başlıyorum, 1-Okulu uzatmış olmana takacaklarını düşünmüyorum ancak diploma supplement belgesini göstermeni bekliyorlar (Uzattığın belli olmuş olacak). 2-GPA sormuyorlar ancak anlattığım üzere istatistik, matematik ve bilgisayar (kodlama) derslerinde aldığın harf notları çok önemli. 2.44 bile olsa ortalaman atıyorum o derslerden BB ve üzeri aldıysan çok ideal. 3-Norveç'e gelmeden önce Türkiye'de veri bilimci olarak çalışıyordum ve yine kimse sormadı iş tecrübemi. İş veya staja bakan bir ülke değil Norveç. 4-İstek mektubu olayı sanırım bu sene gelmiş, ben de geçen gün kontrol ettim. Benim zamanımda istemediği için emin değilim ama ne kadar tecrüben varsa belirtmeni tavsiye ederim. 5-Belge falan portala yükleyebiliyorsun hem de sınırsız :D 6-Üniversitelerin hepsine başvuru ücretsiz (özel okullar da dahil). 7-Veri bilimci açığı Norveç'in nüfusu az olmasına rağmen yine çok fazla. Zaten dünya genelinde inanılmaz bir açık var. Ama bu seviye Amerika veya Almanya ile kıyaslanamaz maalesef. Norveç'te işlere başvurmaya devam ediyorum ve aşırı fazla tecrüben veya Norveççen yoksa biraz işin zor diyebilirim. 8-İhtiyaç bana göre beklediğimden daha az ama bunu nüfusunun az olmasına bağlıyorum. 9-Uluslararası öğrencilerin yurt konusunda açıkta kalması gibi bir durum söz konusu değil zaten vize almak için kalacak yerin olması gerekiyor. Okul bu konuda sana yardımcı oluyor ve yurt sözleşmesini çok erkenden yapıyorsun. Çıkma olasılığı %100 yani. Daha fazla sorun olursa çekinme lütfen, kanalıma hoş geldin tekrardan :)
Ben seneye önlisans mezunu olacağım bir süredir Norveççe öğreniyorum orada lisans programı okumak istiyorum ve programı Norveççe okumayı düşünüyorum bunun için hangi sınavlara girmem gerekiyor nasıl aşamalardan geçileceğine dair bir bilginiz varsa detaylı bir şekilde bilgilendirir misiniz? Şimdiden teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim😊
Merhabalar, Norveççe programlara benim üniversitem dahilinde bildiğim kadarıyla AB ülkeleri dışından alım yapılmıyor ancak önümüzdeki sene için hem kendi okulumun hem de diğer okulların politikasına bakabilirim senin için. Genel olarak diğer ülkelerden gelen başvuru politikalarını NOKUT adlı bir kurum kontrol ediyor. Linkini şöyle bırakabilirim: www.nokut.no/globalassets/nokut/artikkelbibliotek/utenlandsk_utdanning/godkjenningsdokument_tyrkia.pdf
Ayrıca Norveççe konusunda da ülkede belirlenmiş standartları içeren detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsin: www.oslo.kommune.no/english/welcome-to-oslo/learn-norwegian/language-tests-and-skill-levels/#gref Almancadaki Goethe Enstitüsü veya İngilizcede olduğu gibi TOEFL, IELTS tarzı Norveççe denklik için de şu pdf'ten tüm detayları öğrenebilirsin www.nokut.no/globalassets/nokut/artikkelbibliotek/utenlandsk_utdanning/gsulista/2022/language-requirements_14032022.pdf Şimdiden başarılar dilerim!
@@aydinbarisustun teşekkür ederim😊
Sınav süreçleri hakkındaki video ne zaman gelecek ☺️
Spoiler olmasın ama 1 ay içerisinde geleceğini öngörüyorum :)
basvurabilmek icin bolumlere tam olarak sitenin neresinden bakmamız gerekiyor
Başvurmak istediğiniz bölümün kabaca hangi alana ait olduğunu filtrelemeniz gerekiyor. Akabinde gerekirse ingilizce veya norveççe olacak şekilde anahtar kelimeler girebilirsiniz. Part 2’de gösteriyorum adım adım devam videosunda.
merhaba, geçici mezuniyet belgesi ile başvuru yapamıyor muyuz?..
Norveç'e yapamıyorsunuz ama Almanya gibi ülkelere yapabilirsiniz.
Selamlar Veri Bilimi alanında ilerlemek istiyorum sizce yazılım müh okuyup yüksek lisans yapmak mı istatistik okuyup yüksek lisans yapmak mı
İkisi de oldukça değerli bölümler ama bana soracak olursanız şu an yazılım mühendisliği daha çok işinize yarayacaktır çünkü çok yönlü. İstatistik genelde sadece veri bilimi ve analizinde işinize yararken atıyorum ileride hoşunuza gitmezse alan değiştirme fırsatınız olacaktır. Ama üniversitenin ve gideceğiniz şehrin kalitesini de ön planda tutun derim her zaman. Bol başarılar :)
Barış tüm samimiyetini yansıttığın harika bi anlatim olmus.Tebrik ederim canım.Seni takdir ediyorum.
Güzel yorumunuz için teşekkür ederim
kıbrıs yazılım müh. okuyorum akreditasyon var bizim okulda ama kıbrıs olduğu için kabul edilmeme ihtimali varmı
Merhabalar, akreditasyonun olması kabul edilebilir olması için yeterli bence. www.nokut.no/en/foreign-education/GSU-list/ bu linkten kontrol ettiğimde Cyprus(Turkish) olarak baktığımda kabul ediliyor olarak gözüküyor. Ülke olarak sadece Türkiye tanıyor ama eğitim alanında akreditasyon varsa sorun olmaz gibi gözüküyor. Bence bi denenebilir. Ülke olarak sadece Rusya’dan savaştan ötürü vize reddi yaşandığını gördüm.
merhabalar vize başvurusunda bulunurken ne kadar miktar bir bakiye gösterdin vl
Merhabalar Norveç’in vize başvurusu diğer tüm ülkelerden farklı işliyor. İstediğiniz vize türüne göre gerekli belgeleri ve miktarları göçmen idaresi ayarlıyor. Okulun hesabına garanti parası olarak 128878 Norveç Kronu gönderip onay mektubu aldım. Ayriyeten 1 yıllık oturum izni ve öğrenci vizesine de 5900 kron ödedim.
Sanırım artık tüm okullar ücretli oldi değil mi?
merhaba türkiyede jınior veri bilimi maaşları hakkında bilginiz var mı acaba önerir misiniz
Ben Türkiye'den ayrıldığım zaman Temmuz 2021'di. O tarihte daha asgari ücrete zam gelmemişti ve firmaya bağlı olarak 8000-15000 (net ücret) arası değişmekteydi. Ağustos ayında asgari ücrete %30 ara zam geldi. Bu maaşlara da zam geldiğini düşünürsek ortalama yine 10000-18000 arası bir aralığa geçmiştir diye tahmin ediyorum. 2023 itibariyle de yine zam geldiği için şuanda büyük ihtimal makas çok açılmıştır. Güncel tahminim 14000-22000 arası bir dağılım göstermektedir. Bunlar junior seviye maaşları ve elbette firmanın büyüklüğüne göre değişeceğini de unutmayın lütfen. Ben şahsen öneririm. Yurtdışına çıkmadan önce kesinlikle tecrübe kazanılması gerekiyor. Bununla ilgili de bir video yayınlayacağım.
Çok özür diliyorum. Temmuz 2022 olarak düzeltiyorum.
@@aydinbarisustun cevap için çok teşekkür ederim
@@aydinbarisustun son olarak istatistik bölümü hakkında ne düşünüyorsunuz bir bilginiz var mı acaba
Edit by myprogram
Muhteşem bir edit hayran kaldım 🙏
BENİM PROGRAMIM DA BURADAYMIŞ
Merhabalar. Norveç'te Norveççe bölümlere başvurmanın herhangi bir avantajı olur mu
Merhabalar, Norveç’te Norveççe bölümlere başvurmanız için Norveççe yeterlilik sertifikasını göstermiş olmanız veya Norveç vatandaşı olmanız gerekiyor. Şayet Norveççe bilmiyorsanız çok üzgünüm ki değerlendirmeye bile almıyorlar :/
@@aydinbarisustun Mezun olmama daha 4 sene var. Bu süre zarfında geliştireceğimi düşünüyorum. O yüzden beni diğerlerinin önüne geçirir mi diye sormuştum :) İlaveten bir de istedikleri 1 senelik parayı kabul almadan mı göstetmemiz gerekiyor yoksa kabul aldıktan sonra direkt yatırıyor muyuz ?
@@kayramercimek5100 Birkaç hafta içerisinde Norveççe öğrenme yöntemleri ile ilgili bir video çekeceğim, belki göz atmak isteyebilirsin 😇 Kesinlikle Almanca’dan daha kolay bir dil olduğunu söyleyebilirim. Norveççe seviyesi, okula alınmak için (Norveççe bölümlere) bir önkoşul yani seni sıraladıkları bir ölçüt olmaktan ziyade zaten bilmeni bekledikleri bir ölçüt. Para konusunda da herhangi bir Türk bankası hesabındaki (tercihen devlet bankası olsa daha iyi olur) yeterli minimum parayı göstersen başvuru için yeterli oluyor. Okul, özel okul değilse parayı onlara vize almak için gönderiyorsun. Ama parayı gönderme mevzusu kabul mektubu geldiğinde vize başvurusunun şartları dahilinde devreye giriyor. Yani başvurduktan sonra kazanana kadar geçen sürede daha çok para kazanırsan atıyorum onu da gönderebilirsin okula, sadece bir alt limit var o da zaten vize kabul şartı.
@@aydinbarisustun anladım çok teşekkür ederim ilginiz için :))
Açıköğretim lisans mezunlarini kabul ediyorlar mı
Merhabalar, başvuracağınız bölüme bağlı çok büyük ölçüde ama daha önce benim açıköğretimde denklik gördüğüm bölüm olmadı. Yine de %100 emin olmak adına üniversitenize sormanızı tavsiye ederim.
Norveçe yüksek lisans için ingilizce şart dimi sadece norveç dilini bilmemiz gerekmiyor
Merhabalar, Norveç’te İngilizce veya Norveççe programlar okuyabilirsiniz sadece (linguistik bölümler istisna). Yabancı öğrencilerde genellikle Norveççe biliyor olma ihtimali aşırı düşük olduğu için İngilizce bölümlere başvuru oluyor. Norveççe bilmenize gerek yok hiçbir şekilde eğer İngilizce bir bölümden kabul aldıysanız.
@@aydinbarisustun bir şey daha sormak istiyorum ben açık lise mezunuyum ve lise diplomam aşırı kötü şuan bilgisayar muhendisligi 3 sınıftayım uni ortalamam yüksek ben seneye yüksek lisans başvurusu yaptığım zaman üniversite harici lise not dökümünü isterler mi
@@heydostm3_2 Benim şimdiye kadar başvurduğum her okul istedi (Norveç ve Almanya). Elbet istemeyen okullar da vardır ama genelde bu okulların paralı olduklarını düşünüyorum çünkü ücretsiz okullar sizin atıyorum lisansta başarılı olduğunuzu görseler bile hep böyle miydiniz diye lise yıllarınıza da bakmak istiyorlar genelde. Yine de enseyi karartmamak lazım.
Açıköğretim lisansı yaparsam kabul ederler mi
Açıköğretimden sonra giden hiç duymadım açıkçası ama akreditasyonuna bakmak lazım. Eğitim almak istediğin üniversiteye sormanı öneririm
@@aydinbarisustun lisan diplomasi olarak bir fark yok.Bunu anlayabilirler mi
Dediğiniz gibi okula yazacam
@@aykutkartal2749 yüksek lisans yapacağınız bölümle alakalı olan ve belli bir notla geçmeniz gereken dersleri gösterdiyseniz istediğiniz diplomayla başvurabilirsiniz. Bunun önünde bir engel yok. Önemli olan açık, örgün veya uzaktan öğrenim olması değil. Önemli olan diplomanızın uluslararası geçerlilikte (akreditede) olmasıdır.
Selam abi bende lisans istiyorum norveçte lisans ile ilgili bilgin var mı
Norveç’te lisans okuyan arkadaşım dahi var. Zaman içerisinde onu da anlatmayı düşünüyorum 😇
@@aydinbarisustun abi çok çok sağol dört gözle bekleyeceğim sonunda düzgün bir video bulucam çok şükür 🙂🙂
@@aydinbarisustun abi bir de şimdi aklıma geldi iki soru bu garanti para gösterme olayı nasıl oluyor 130000 kron gösterdim diyelim ben bankada sonra çalıştım parayı hemen geri alabiliyomuyum birde üniversiteler paralı olacak diyorlar sencr ne olur ve Norveççe nerden ogrenebilirim biliyorsan
@@orcun1265 başvuru yaparken o parayı herhangi bir türk bankasında göstermen yeterli oluyor. Şayet eğer kazanırsan okulun norveçteki hesabına gönderiyorsun. Norveç’e geldiğinde polisle görüşüp (okul ayarlıyor) çalışma iznini aldıktan sonra işe girebilirsin ve teoride istediğin zaman ana parayı türkiyeye geri gönderebilirsin. Ancak unutmamak lazım ki seneye için tekrar o parayı göstermeni isteyecekler çünkü vizeler 1 yıllık. Üniversitelerin paralı olması meclislerinde konuşuluyor şuan protesto aşamasında kesinleşmedi. Norveççe için ise özel taktikleri içeren bir video çekmeyi düşünüyorum ancak önce ingilizce ile ilgili videolar gelir muhtemelen
@@aydinbarisustun abi başka bir bölüm secebiliyoruz deme yüksek lisansta
Ben seneye fizik mezunu olmuş olacağım. Benim başvurumu da kabul ederler mi?
veri bilimi alanında
Merhabalar başvurunuzu kabul etme durumları tamamen videoda saydığım türden dersleri akredite ettirip ettiremediğinize bağlıdır. Mezun olacağınız üniversitenin avrupa standartlarında ne kadar geçerli bir diploma olduğunu kontrol ettirmeniz ve eğer geçerliyse de saydıracağınız derslerin ECTS karşılıklarına bakmak gerekmektedir.
Merhaba kardesim,sen Oslo universitesinde mi okuyorsun? Eğer öyleyse ben burada bakınca isviçre,norveç ve ab ülkesi vatandaşlığı olmayanlar baş vuramaz diyor sen nasıl yaptın?
Merhabalar, ben aslında Oslo Üniversitesi'nde okumak istemiştim ancak benim başvuracağım sene Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden veri bilimi yüksek lisans bölümüne alımları durdurdular. Doğru bakmışsınız yani başvurulamıyor ve artık tüm bölümler AB dışı öğrencilere paralı oldu maalesef. Ben Norveç Doğa Bilimleri Üniversitesi'nde (NMBU) okuyorum.
işetme mezunu veri analisti olabilir m
Merhabalar, evet olabilir elbette. Yüksek lisans konusunda ders denkliği hakkında bir şey diyemem ama profesyonel meslek olarak pekala yapabilir.
Upvoted
❤