00:06 Yapay Zeka'nın ekonomi ve çalışma hayatını nasıl etkileyeceği 02:03 Türkiye'de verimlilik problemleri 05:54 Yapay zeka ve işgücü ilişkisi 08:12 Eğitim ve doğru yatırımlar yapılması gerekiyor 12:14 Teknolojinin eşitsizlikleri azaltabileceği ve iş gücünü geliştirebileceği 14:01 Yapay Zeka'nın kurumsal yapıyı ve demokrasiyi etkileyebileceği 18:15 Türkiye'nin yapay zeka ile rekabet için 20 senelik bir penceresi var. 20:08 Türkiye'nin geleceğini etkileyecek önemli konular 23:51 Yapay Zeka Devriminin demokrasiye etkisi 25:35 Özel sektör, Türkiye'de teknolojik dönüşümü yönlendirebilir. 29:18 Sivil toplumun Türkiye'deki zayıflıkları ve gerekliliği 31:11 Türkiye'deki sivil toplum zayıflığı
Sayın hocam , başarılarınız için sizi kutluyorum. Ülkemizi ve beni gururlandırdınız. Çok teşekkür ediyorum. Bu zor zamanlarda umut verdiniz. İyiki varsınız. Çalışmalarınızda kolaylıklar,sağlıklı günler diliyorum. Saygılarımla.
Tebrikler, teşekkürler sayın hocam. Türkiye'nin yüz akı, Dünyadaki temsilcimiz, ekonomi alanında Nobel ödüllü yazar ve entelektüel kişi😊 seninle gurur duyuyoruz.😊❤
Bilimselliğin dışındaki "Kuşku", hepimizin hastalığı oldu sanırım. "Siz ve sizin gibiler" dediğim zaman Daron gibi biliminsanlarını , onların çoğalmasını umut etmekten arzulamaktan, varlıklarından gurur duymaktan başka bir düşüncem olabileceğini nasıl yorumlayabilirsiniz. Yanlış yorumunuzu kabullenmenizi diliyor, yanıtınızı bekliyorum. Saygılarımla... (Yalçın ANIL)
Ekonomi Bakanı ne yapsın?İhracat yok ithalat var. Demiryolu yapımı yok .Beton beton ile soyulan Ülke var..Vb. Avrupa'da yaşayanlar görürler .Eskiden Alışveriş Merkezlerindeki Şarablarımız bile yok edildi Afrika Şarabları bile varken vb.
Insanimiz durust degil ve durustlugede prim vermiyor. Aksine cezalandiriyor. Bu degismedikce herseyi kaciririz. Ilerleme degil yerinde sayma bile basari olur.
@@uyubebekim Devlet ile kötü olmayayım ben de bir gün belki kayırılıp zengün olurum hayali bizim milletimizde oldukça kimse dürüst politikacıları seçmeyecektir. Kimse bu ülkenin bu saatten sonra düzeleceğini söylemesin. Düzelmesi için özellikle "babyboomer" dediğimiz kuşağın(benim annem babam dahil) ortadan kalkması, geri kalan 1960'lı ve 1970'li zamanlarda doğanların dürüst bir insan olup gençlerin ve çocukların geleceğini değiştirebileceklerine ikna edilmesi gerekiyor. Ama büyük bir bencillik, tırsaklık ve kaypaklık halk dediğimiz kitlelerin içine işlemiş durumda. Kısacası bizden bir bok olmaz.
Sence bu %52 gerici, dinci, çağdışı seçmen kesimin Daron gibi çağdaş, Aydın kişilere oy vermesi mümkün mü? Siz galiba hayal aleminde yaşıyorsunuz. Ayrıca Kılıçdaroğlu CB seçimlerinde Daron beyden danışmanlık alacağını ilan etmişti. Kılıçdaroğlu Seçimleri kaybetti. Bu cahil kesim, Daron bey için şimdi bile, ona Yahudi, Ermeni, Rum diyerek, ırkçılık yapan, onu aşağılayan seçmen kitlesi ile, bir gıdım ilerleme olmaz, hayal görmeyin. Ayrıca Daron bey kendisine maddi manevi imkanlar sunan Abdye hizmet edecek tabiki, yediği çanağa işiyenlerden olmaz. Türkiye gibi dinci, yobaz, gericilerin fazla olduğu ülkede tüm yetenekler ancak yok olmaya mahkumdur. Demokrasi düşmanlığı Erdoğandan önce de vardı. Layık olduğu gibi ülkenin gidişatı.
hocam öncelikle sizi tebrik ediyorum ve ben de bir üniversite hocası olarak üstüme düşeni yapmaya çalışıyorum ve derslerimde yapay zekanın ne olduğu olacağı ve etkilerini sizlerden öğrendiklerim kadarıyla anlatmaya çalışıyorum.
Kullanmadiginiz, deneyimlemediginiz bir seyi ve etkilerini lutfen anlatmayin. ogrencilerinize fayda saglayacaksaniz hep birlikte alaninizla ilgili is birligi yaparak bir yapay zeka projesi gelistirin ve dersi gecmeyi katki dogrultusunda belirleyerek yasayan bir organizmaya cevirin.
Güçlü bir ekonomi, nitelikli bir eğitim, gelecek öngörüsü yüksek planlama ile ülkemizi geleceğe taşıyabiliriz. Fakat göstergeler her yıl geriye doğru gidiyor. Her yıl ekonomide ve eğitimde yeni bir dip arayışımız ısrarla devam ediyor.
Kilicdaroglu kabininde ekonomi bakanımız olabilirdi, malasef bu şansı kaçırdık. Ekibe değil kişiye odaklı oy kullanımı değerlerimizden faydalanmamizi engelledi. Sayın Acemoğlunu tebrik ediyor ve degerli çalışmalarının ülkemiz için faydalı olmasını umuyorum.
Cok tesekkurler Daron Hocam. Peki Yapay Zeka uzerine yapilacak calismalari en verimli olacak sekilde duzenleme sizce nasil olmali, hangi duzeyden baslamali? yani buna universitelerden mi baslamali(sirf bu hususta bir fakulte mi kurulmali) ya da mesela hemen bu konuda bir Devlet Bakanligi mi kurulmali,.. gibi biraz daha detaya inebilir misiniz?
@@hasancoemert5646 nasil olmasi gerektigini sormustum, iktidardaki ve muhalefetteki politikacilarla bu isin olmayacagi dogru ama o ayri mesele. maalesef siyasetcilerle bu isin olmasi cok cok zor görunuyor.. Yine bir devrimi, yine buyuk bir firsati göz göre göre kaciracaz bu gidisle.. yazacak cok sey var da yazmayayim artik sinirden karnima agrilar giriyor cunku yazdikca ((
Sorular ülke kurum ve kuruluşların yönetim seviyelerin ne kadar dinazor olduğunu, son teknoloji kültürünün ne kadar zayıf olduğunun göstergesi. Kimsenin aklına startup oluşumları desteklemek yatırım yapmak, satın almak gelmiyor mu?
Gayrimenkul alıp zengin olmak varken neden teknolojiye yatırım yapacaksın ki? Burası Türkiye. Konut al kiraya ver. Devlet teknolojik yatırım yerine ucuz kredilerle inşaatı destekliyor.
Yapay zeka ile mücadele etmek imkansızdır. Nasıl ki 8 haneli sayıları birbirine bölerken bile en basit hesap makinası ile dahi rekabet edemiyoruz. Yapay zekaya karşı nasıl mücadeye girip kazanacağıa! Bu imkansız.
Daron hocamız önemli tesbitler de bulunuyor ama yetersiz eğitim ve gelecek planı olmayan yönetenlerin iktidarda kalmak çabası içinde olduğu siyasi ortamda, bu zorlukları aşıp önce düze çıkmak, sonra yükselmeğe çalışmak çok zor görünüyor.!
Hocam personel bulamamak diye bir şey yok. İş isterken Alman gibi çalışmamızı maaş ve sosyal hakları verirken ise Sahra altı Afrika ile yarışan bir sermaye yapımız var. Neden kalifiye olasın neden burada kalasın ki?
gpt 4o 26/10/2024 12:12:41 1 cümle ile: Darol Hoca, Türkiye'nin yapay zeka devriminin getirdiği ekonomik ve sosyal değişimlere uyum sağlayabilmesi için eğitim, kurumsal yapı ve demokrasi alanlarında acil reformlar yapması gerektiğini vurguluyor. 5 cümle ile: Darol Hoca, Türkiye'nin yapay zeka devrimiyle gelen büyük değişimlere hazırlıklı olmadığını ve bu durumun acilen ele alınması gerektiğini belirtiyor. Ülkenin verimlilik sorunlarının çözülmesi için teknolojiye, eğitime ve kurumsal reformlara yatırım yapılmasının önemine dikkat çekiyor. Yapay zekanın otoriter yönetimlerce kullanımı gibi demokrasiye yönelik tehditlere karşı Türkiye'nin kurumlarını ve hukuk sistemini güçlendirmesi gerektiğini vurguluyor. Türkiye’deki sivil toplumun, şirketlerin ve medyanın, devleti doğru yönde yönlendirme sorumluluğu olduğuna işaret ediyor. Genç nüfusun yaşlanmadan önce bu reformların yapılması gerektiğini, aksi takdirde ülkenin uzun vadeli bir fırsatı kaçırabileceğini dile getiriyor. 10 cümle ile: Darol Hoca, yapay zekanın dünya genelinde ekonomiyi dönüştürdüğünü, ancak Türkiye’nin bu dönüşüme hazır olmadığını vurguluyor. Ülkenin verimlilik sorunları ve teknolojiye adaptasyon eksikliği nedeniyle, ekonomik büyümenin sınırlı kaldığını belirtiyor. Eğitim kalitesinin düşük olduğunu ve bu durumun iş gücünün yapay zeka gibi gelişmiş teknolojilere uyumunu zorlaştırdığını ifade ediyor. Ayrıca, Türkiye’nin kurumsal altyapısının, özellikle hukuk ve demokrasi açısından zayıflamış olmasının yabancı yatırımı da engellediğini dile getiriyor. Yapay zekanın demokratik toplumları zayıflatma riski olduğuna dikkat çekerek, Çin’in otoriter örneğini veriyor ve demokrasiyi korumanın kritik olduğunu söylüyor. Türkiye'de sivil toplumun, şirketlerin ve medyanın, devleti eğitim, hukuk devleti ve teknolojiye yatırım gibi konularda doğru yönde teşvik etmesinin önemine değiniyor. Özel sektörün dijital yatırımlar yapmasının ve daha küçük şirketlere örnek olmasının ülke ekonomisi için kritik olduğunu belirtiyor. Sivil toplumun bağımsızlığı ve gücünün yetersiz olduğuna, bunun da Türkiye’nin daha ileriye gitmesini engellediğine işaret ediyor. Türkiye’nin genç nüfus avantajını kaybetmeden önce eğitimde, kurumlarda ve teknolojik yatırımlarda acil reformlar yapması gerektiğini, aksi halde yapay zeka devriminde geri kalınacağını dile getiriyor.
Hocanın ilk sözü "Türkiye'de bağımsız basın neredeyse hiç kalmadı". Bunu söyledikten sonra Türkiye için yapay zekanın bir geleceği olmadığı kolayca anlaşılabilir.
GPT 4o 26/10/2024 12:12:22 Bu oldukça kapsamlı bir konuşma; özetlemek gerekirse, Darol Hoca, yapay zeka ve teknolojinin Türkiye ve dünya genelindeki etkilerinden bahsediyor. Konuşmasında, Türkiye'nin teknoloji adaptasyonunda geri kaldığını ve bunun nedenlerinin eğitim, kurumsal yapı, verimlilik sorunları olduğunu vurguluyor. Öne çıkan konular şunlardır: 1. **Yapay Zeka ve Verimlilik**: Yapay zekanın özellikle ABD ve diğer gelişmiş ülkelerde ekonomide dönüşüm yarattığını, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde ise bu değişime hazır olunmadığını belirtiyor. Türkiye'nin verimlilik problemlerine dikkat çekerek, eğitimin ve kurumsal reformların önemini vurguluyor. 2. **Kurumsal Problemler ve Eğitim**: Türkiye'nin düşük kaliteli eğitim sistemi ve zayıf kurumsal yapısının teknolojiye adaptasyonu zorlaştırdığını söylüyor. Bu durumun verimliliği engellediğini, ekonomik büyümeyi sınırladığını ifade ediyor. 3. **Demokrasi ve Yapay Zeka**: Yapay zekanın otoriter rejimler için bir araç haline gelebileceğini, Çin örneğinde olduğu gibi bilgiye erişimin sınırlanmasının demokrasi üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirtiyor. Türkiye’nin demokratik ve kurumsal reformları gerçekleştirmemesi halinde yapay zekanın toplumu zayıflatabileceği uyarısında bulunuyor. 4. **Sivil Toplumun Rolü**: Türkiye’de sivil toplumun devleti doğru yönde etkilemesi gerektiğini, özellikle eğitim ve hukuk devleti gibi alanlarda ilerleme sağlanması için baskı yapması gerektiğini ifade ediyor. Aynı zamanda şirketlerin örnek teşkil eden yatırımlarda bulunmalarının, diğer şirketler ve devlet kurumları üzerinde olumlu etkiler yaratabileceğini söylüyor. 5. **Gelecek Öngörüsü ve Uyarılar**: Türkiye’nin önümüzdeki 20 yılda genç nüfus avantajını kaybedebileceğini, bu nedenle teknolojiye adaptasyon ve kurumsal reformlar için acilen adımlar atılması gerektiğini dile getiriyor. Son olarak, Darol Hoca, sivil toplumun, medya ve özel sektörle iş birliği yaparak, demokrasiyi ve hukuk devletini güçlendirmek için daha fazla çaba göstermesi gerektiğini vurguluyor.
Kısa vadede iş gücü olarak insanların aleyhine olsa da uzun vadede bu yapay zekanın ürettiklerini tüketecek insanlar olması gerektiğinden maddi açıdan zayıflayan toplumlar, bu şirketleri besleyemeyeceği için toplu çöküş mü olacak? Ya da reset mi gelecek? Bence yeni iş kollarıyla insan hep olacak ya da işin doğası gereği hep olmalı.. Hocama teşekkürler..
gpt 4o 26/10/2024 12:14:25 31 dk video süresi için her dakika için timestamp li soru üret Elbette, her dakika için konuşmaya dair sorular oluşturacağım. İşte 31 dakikalık videonun her dakikası için belirli konulara odaklanan örnek sorular: ****0:01** - **1:00**** - Daron Hoca'nın açılış konuşmasında yapay zekanın Türkiye ve dünya ekonomisi üzerindeki etkilerini nasıl tanımlıyor? ****1:01** - **2:00**** - Türkiye’nin yapay zeka alanındaki hazırlıksızlığına dair hangi göstergelerden bahsediliyor? ****2:01** - **3:00**** - Türkiye’deki verimlilik sorunlarının temel ekonomik problemlerle ilişkisi nasıl açıklanıyor? ****3:01** - **4:00**** - 2006'dan itibaren Türkiye'nin ihracat yapısında ne gibi bir duraklama gözlenmiş ve bunun nedeni nedir? ****4:01** - **5:00**** - Türkiye'nin teknolojik ilerlemeyi sağlayamamasında eğitim ve kurumsal yapıların rolü nasıl değerlendiriliyor? ****5:01** - **6:00**** - Daron Hoca, Amerika’daki yapay zeka gelişimi ve otomasyonun işgücüne olan etkileri hakkında ne düşünüyor? ****6:01** - **7:00**** - Yapay zekanın ekonomilere potansiyel katkısı konusunda uzmanların beklentileri nelerdir? ****7:01** - **8:00**** - Gelişmekte olan ülkelerin yapay zekadan nasıl etkileneceği konusunda öngörüleri nelerdir? ****8:01** - **9:00**** - Türkiye’nin yapay zekadan verimlilik kazanabilmesi için hangi yatırımların öncelikli olması gerektiği belirtiliyor? ****9:01** - **10:00**** - Otomasyonun işgücüne olan etkileri göz önüne alındığında, Türkiye’deki işgücünün hangi alanlarda kendini geliştirmesi gerekiyor? ****10:01** - **11:00**** - Şirketlerin yapay zekayı kullanarak Türkiye’de üretkenliği artırmak için hangi yatırımlara öncelik vermesi gerekiyor? ****11:01** - **12:00**** - Yapay zeka ve dijital teknolojiler Türkiye gibi ülkelerde nasıl doğru bir şekilde kullanılabilir? ****12:01** - **13:00**** - Türkiye'de işgücünün dijital teknolojilere adaptasyonunu zorlaştıran faktörler neler? ****13:01** - **14:00**** - Yabancı yatırımcıların bir ülkeye yatırım yapma kararlarında hukuk sisteminin rolü nasıl açıklanıyor? ****14:01** - **15:00**** - Türkiye’nin yapay zeka devriminde güçlü bir konum elde edebilmesi için kurumsal yapılarını nasıl geliştirmesi gerekiyor? ****15:01** - **16:00**** - Çin’in yapay zekayı bilgi kontrolü için kullanmasının toplumsal yapıya olan etkileri nelerdir? ****16:01** - **17:00**** - Çin’in diğer ülkelere ihrac ettiği yapay zeka teknolojileri hangi amaçlara hizmet ediyor? ****17:01** - **18:00**** - Yapay zekanın demokratik toplumlarda demokrasiye zarar verme potansiyeli hakkında hangi örnekler veriliyor? ****18:01** - **19:00**** - Türkiye’de yapay zeka adaptasyonunda yaşanacak olası aksaklıkların toplumsal ve ekonomik sonuçları neler olabilir? ****19:01** - **20:00**** - Türkiye'nin genç nüfus avantajını kaybetmeden yapay zekaya uyum sağlaması için hangi adımları atması öneriliyor? ****20:01** - **21:00**** - Daron Hoca, yapay zeka devriminin Türkiye gibi ülkeler için nasıl bir fırsat ve tehdit oluşturduğunu düşünüyor? ****21:01** - **22:00**** - Gelişmekte olan ülkelerde sivil toplumun yapay zeka devrimine katkısı nasıl olabilir? ****22:01** - **23:00**** - Türkiye’de sivil toplumun yapay zeka ve teknoloji gelişimine etkisini artırmak için neler yapılmalı? ****23:01** - **24:00**** - Orta gelir düzeyindeki ülkelerde teknoloji ve yapay zeka gelişiminin sınırları neye göre belirleniyor? ****24:01** - **25:00**** - ABD’de teknolojik tekelleşme ve yapay zekanın toplum üzerindeki olası etkileri hakkında ne tür endişeler var? ****25:01** - **26:00**** - Türkiye’de teknoloji adaptasyonunun hükümetler tarafından desteklenmemesi durumunda hangi sonuçlarla karşılaşılabilir? ****26:01** - **27:00**** - Orta ölçekli şirketlerin Türkiye’de dijital teknolojilerden yeterince faydalanamamasının sebepleri neler? ****27:01** - **28:00**** - Eğitim seviyesinin dijital teknolojilere uyum sağlamada nasıl bir rolü var? ****28:01** - **29:00**** - Türkiye’de sivil toplumun yapay zeka devrimine katkı sağlayabilmesi için güçlü bir medya desteğinin önemi nedir? ****29:01** - **30:00**** - Türkiye’de özel sektörün yapay zeka devriminde hükümetle iş birliği yaparak hangi alanlarda öncü olması bekleniyor? ****30:01** - **31:00**** - Türkiye’nin gelecekteki dijital dönüşümünün başarılı olması için sivil toplumun devlete yönelik görevleri nelerdir?
Valla bu ulkede milletin iki yakasinin nasil bir araya geldigini düsüne düşune Daron hoca nobeli almistir diye düşunuyorum.. ama o da çozememistir bence.. bu eknomik durumda bizden farkli disiplinlerde daha çok nobel alan cikacaktir
Daron bey Türkiye’de yaşamış olsaydı, çalışmalarına hiç bir devlet desteği alamaz ve Nobeli de kazanamazdı. Türkiye’de bilim insanları ancak köreltilir!
@@yuksely2783 Muhalefet ile ilgili hiç bir fikriniz yok, zikriniz var! Kılıçdaroğlu CB seçimlerinde ilan etmişti “biz kazanırsak Daron Acemoğlu’ndan Ekonomik danışmanlık alacağız” demişti. Vizyonu olmayan böyle bir beyanda bulunmaz. Ve Amerika’da ki Türk bilim insanları ile buluşmuştu. Ya Erdoğan ne yaptı “Nas var Nas” dedi! Aldınız Nas’ı buldunuz belayı! Atatürk nefretiniz ile siz ancak çöllerde yaşamaya layıksınız. Atatürk’den nefret eden, gider İslam ülkelerinde yaşar. İki yüzlüsünüz, sadece iki yüzlü! Atatürk’ün anlamı kendi şahsı değildir, onun gösterdiği ilkelerdir! Atatürk o ilkelerin sembolüdür! Düşmanlığınızda boğulun!
@@stradivarius3272 Demek ki Daron beyin hiç bir kitabını okumamışsınız! O kitapları Nobel ödülü almasının çok haklı olduğunu ispat ediyor. Yerleşik ideoloji derken kime göre, neye göre? Şu an ki İslamcı ekonomi yönetiminin ürettiği, lanet, taş devri ekonomi modelini mi savunuyorsunuz?
@@stradivarius3272Beyninizin süzgecini kullanıp ihtiyaç duyduğunuz bölümleri alırsınız. Kısır çekişmelere değil, sonuç verecek çözümlere ihtiyaç var. Gerçekten ilerlemek için başka bir öneriniz var mı, ondan bahsetseniz.!
@@thelastlogicalmind Acemoğlu’nun kitaplarını okusaydınız, ödülü almakta ne kadar haklı olduğunu ve daha önce başkalarının söylemediği şeyleri söylediğini bilirdiniz. Daron Acemoğlu ; Tarihsel bir perspektifle, Kurumların bağımsızlığının önemini ampirik olarak gösteriyor, bunu Case by Case gösteriyor. Bunu daha önce hiç bir ekonomist yapmadı. Bu sene Nobel ödülü alan diğer 2 kişi de aynı konu üzerine odaklı çalıştılar. Yani sizin bilmediğiniz şeyleri ilk söyleyenler, sadece bu 3 kişidir. Bir yerlerinizden atıp tutmayın! Olayı küçümsemek için hikaye uydurmayın. Biliyorsaydınız ödülü siz alsaydınız, almadınızsa SUSUN !
Video 2023 yılından. 2006 - 2023 yılları arası hala aynı teknolojileri ihraç ediyor olmamız zaten önümüzdeki teknolojilere de nasıl reaksiyon veremeyeceğimizin bir göstergesi. 2006 yılında iPhone yoktu!
Herhangi bir kahvehanede oturulup konuşularak bahsedilebilecek konular ve yaklaşımlar. Bir şey katmadı. Yapay zeka gibi büyük ve kapsamlı bir konudan bu kadar boş bahsedilemezdi gerçekten... Anlatan da soru soranlar da boş yapmışlar gibi geldi bana.
Ne kadar çalışır cabalarsan yinede kimseye yaranamassın BAK İstanbulda sayısız saray camiler binalar var Balyan ailesi tarafından inşa edildiler .1 sokak ismi bile vermediler .Kurtuluşta direkçi paşa diye sokak var .
Bence yapay zekanın tamamen open source olması gerekli. Bu lord of the kings'deki güç yüzüklerine benziyor. AI yöneten dünyayı yönetir. Bu yüzden open source olması şart.
T24'e bağımsız basın diyebilen bir nobel ödüllü. Buradan anlıyoruz ki Sayın Acemoğlu ve nobel komitesinin dünya gerçekleri ile pek bir ilişkisi yok. Nobel masal ödülüne layık görülmüş kendisi. Anlatın ki biz de çocuklara nobel ödüllü masallar anlatabilelim. Allah akıl versin ne diyelim.
3:28 2006'dan beri teknolojik olarak ne ihraç ediyorsa hala aynı şeyleri ihraç açıklamaniza katılmıyorum Baykar, Tusaş, İHAları, Sihaları, kime satıyor, dijital oyun pazarı peak, Yemek sepeti Trendyol Hepsi burada kimlere satıldı
Kısmen haklısınız , neden kısmen olduğunu açıklayayım , toplam gsmh içindeki payı ve gelişmiş ülke savunma sanayilerinin büyüklüğü ile kıyaslandığında ulusal savunma sanayimizin hala çok geride kaldığını görebilirsiniz. Burada sorulması gereken soru en yüksek katma değerli sektörde büyümeye yeterince destekliyor muyuz yoksa hamaset ve biraz da popülizm ile büyük ölçüde halkın teveccüh edeceği işleri mi öne çıkarıyoruz ?
Yapay zekâ için de 20 yıl diyorlardı birden kulağımızda bulduk. Genel yapay zekâ çalışmaları hızla devam ediyor. Uygun zamanı bekliyorlar ve biz yine onu kucağımızda bulacağız.
Bu soruyu şimdi sorarsan 50 yıl. 2 sene sonra sorarsan 30 yıl. 4 sene sonra sorarsan 7 yıl olarak değişir. Çünkü dijital gelişim zaman içinde güdümlü olarak katlanarak hızlanır.
Sana vermeleri lazimdi hata yaptılar kusura bakma.Yazdıklarından ne kadar donanımlı olduğun belli aç videoyu adam neyden bahsediyor dinle.Bilal ve sen almaliydiniz nobeli o ayri tabi😅
Türkiyede maliye bakanı yada merkez bankası başkanı yapmak istedikleri vatandaşlara nobel ödülü veriyorlar ki bizin avrupa özentisi kalabalık çoğunluk hayran kalsın :D
Google schoolar dan makale ve atıf sayısına bakarak anlayabilirsin. Daron Acemoğlu tüm dünyada makaleleri en çok atıf almış ekonomistlerden biridir. Nobelde barış ve edebiyat ödülleri politik nedenlerden verilebilir. Ancak ekonomi, fizik, kimya gibi bilim nobelleri için sağlanması gereken zorunlu somut gerekliler vardır ( makale sayısı, atıf sayısı, h10 index i vs. gibi).
@@aytenaslan7675Ayten kardeşim cevap verdiğiniz kisinin "makale, atıf" vs konularda en ufak bir fikri olduğunu mu sanıyorsunuz? Olsaydı yazmazdı zaten bunu. Cehaleti çok hafife alıyorsunuz😂
Sevgili ''Daron Acemoğlu'' Çok teşekkür ederiz.Başarılarınız için sizi kutluyoruz.Sevgiler,Saygılar...
00:06 Yapay Zeka'nın ekonomi ve çalışma hayatını nasıl etkileyeceği
02:03 Türkiye'de verimlilik problemleri
05:54 Yapay zeka ve işgücü ilişkisi
08:12 Eğitim ve doğru yatırımlar yapılması gerekiyor
12:14 Teknolojinin eşitsizlikleri azaltabileceği ve iş gücünü geliştirebileceği
14:01 Yapay Zeka'nın kurumsal yapıyı ve demokrasiyi etkileyebileceği
18:15 Türkiye'nin yapay zeka ile rekabet için 20 senelik bir penceresi var.
20:08 Türkiye'nin geleceğini etkileyecek önemli konular
23:51 Yapay Zeka Devriminin demokrasiye etkisi
25:35 Özel sektör, Türkiye'de teknolojik dönüşümü yönlendirebilir.
29:18 Sivil toplumun Türkiye'deki zayıflıkları ve gerekliliği
31:11 Türkiye'deki sivil toplum zayıflığı
sen varya adamsın! bir tanesin, youtube'un pelerinsiz kahramanısın ❤😅
Sayın hocam , başarılarınız için sizi kutluyorum. Ülkemizi ve beni gururlandırdınız. Çok teşekkür ediyorum. Bu zor zamanlarda umut verdiniz. İyiki varsınız. Çalışmalarınızda kolaylıklar,sağlıklı günler diliyorum. Saygılarımla.
Tebrikler, teşekkürler sayın hocam. Türkiye'nin yüz akı, Dünyadaki temsilcimiz, ekonomi alanında Nobel ödüllü yazar ve entelektüel kişi😊 seninle gurur duyuyoruz.😊❤
Daron hocam başarılarınızla gurur duyuyoruz ve sizi kutluyoruz. Umudumuz sizin gibi dünya çapında değer kazanmış insanların ülkemizi yönetmesi🙏
Teşekkürler Sayın Acemoğlu. Tek umudumuz siz ve sizin gibilerin çoğalması. Büyük başarınız nedeniyle sizi en içten duygularla kutluyoruz.
Bilimselliğin dışındaki "Kuşku", hepimizin hastalığı oldu sanırım. "Siz ve sizin gibiler" dediğim zaman Daron gibi biliminsanlarını , onların çoğalmasını umut etmekten arzulamaktan, varlıklarından gurur duymaktan başka bir düşüncem olabileceğini nasıl yorumlayabilirsiniz. Yanlış yorumunuzu kabullenmenizi diliyor, yanıtınızı bekliyorum. Saygılarımla... (Yalçın ANIL)
Umudum sizin gibi bir ekonomistin ülkemizde ekonomi bakanı olması ve gelişen ülkeler arasında iyi bir noktaya gelmesi
Ekonomi Bakanı ne yapsın?İhracat yok ithalat var. Demiryolu yapımı yok .Beton beton ile soyulan Ülke var..Vb.
Avrupa'da yaşayanlar görürler .Eskiden Alışveriş Merkezlerindeki Şarablarımız bile yok edildi Afrika Şarabları bile varken vb.
Ekonomi bakanlığı mı kaldı? İhtiyacımız yok öyle şeylere 😊
Afedersin ermeni😞 bir vatandaşımız bakan olur mu, Daron Acemoğlu böyle bir sistemde bakan olmak ister mi
Salaş mekana Michelin yıldızlı şef getirmek gibi 😂
Bu adamın kitaplarını okuyun anti emperyalist değildir ve Atatürk devrimlerine karşıdır.
Ne depreme, ne cografyada baslayan catismalara ve savasa, ne yapay zekaya, hicbir halta hazir degil Turkiye.
Telefonunu çıkart 😂
Insanimiz durust degil ve durustlugede prim vermiyor. Aksine cezalandiriyor. Bu degismedikce herseyi kaciririz. Ilerleme degil yerinde sayma bile basari olur.
Bizde yapay zekayı dolandırıcıkta kullanıyorlar ses taklidi yaparak
@@uyubebekim Devlet ile kötü olmayayım ben de bir gün belki kayırılıp zengün olurum hayali bizim milletimizde oldukça kimse dürüst politikacıları seçmeyecektir. Kimse bu ülkenin bu saatten sonra düzeleceğini söylemesin. Düzelmesi için özellikle "babyboomer" dediğimiz kuşağın(benim annem babam dahil) ortadan kalkması, geri kalan 1960'lı ve 1970'li zamanlarda doğanların dürüst bir insan olup gençlerin ve çocukların geleceğini değiştirebileceklerine ikna edilmesi gerekiyor. Ama büyük bir bencillik, tırsaklık ve kaypaklık halk dediğimiz kitlelerin içine işlemiş durumda. Kısacası bizden bir bok olmaz.
@@uyubebekim ne insani ne de rejimi birseye yaramaz bu Türkiye'nin
❤içten ve gönülden tebrik ederim..❤
Sayın Daron Acemoğlu tebrikler.🎉
Teşekkürler,pozitif haberlere ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde Nobel ödülü alarak bizi çok sevindirdiniz .👏👏👏👏👏👍
Daren hocam sizin gibi değerli nitelikli profösör ler yönetime geçmesi şart. Lütfen siyasette yer alın el atın kurtarın geleceğimizi çocuklarımızı ülkemizi .. Saygılar sevgiler tebrikler hocam
Sence bu %52 gerici, dinci, çağdışı seçmen kesimin Daron gibi çağdaş, Aydın kişilere oy vermesi mümkün mü? Siz galiba hayal aleminde yaşıyorsunuz. Ayrıca Kılıçdaroğlu CB seçimlerinde Daron beyden danışmanlık alacağını ilan etmişti. Kılıçdaroğlu Seçimleri kaybetti. Bu cahil kesim, Daron bey için şimdi bile, ona Yahudi, Ermeni, Rum diyerek, ırkçılık yapan, onu aşağılayan seçmen kitlesi ile, bir gıdım ilerleme olmaz, hayal görmeyin. Ayrıca Daron bey kendisine maddi manevi imkanlar sunan Abdye hizmet edecek tabiki, yediği çanağa işiyenlerden olmaz. Türkiye gibi dinci, yobaz, gericilerin fazla olduğu ülkede tüm yetenekler ancak yok olmaya mahkumdur. Demokrasi düşmanlığı Erdoğandan önce de vardı. Layık olduğu gibi ülkenin gidişatı.
SİYASET YAPAN ADAMDAN NEFRET EDİYORUM.
Ulkemizin bu karanlik gunlerinde, basarinizla hepimizi gurulandirdiniz, Daron bey.
hocam öncelikle sizi tebrik ediyorum ve ben de bir üniversite hocası olarak üstüme düşeni yapmaya çalışıyorum ve derslerimde yapay zekanın ne olduğu olacağı ve etkilerini sizlerden öğrendiklerim kadarıyla anlatmaya çalışıyorum.
Kullanmadiginiz, deneyimlemediginiz bir seyi ve etkilerini lutfen anlatmayin. ogrencilerinize fayda saglayacaksaniz hep birlikte alaninizla ilgili is birligi yaparak bir yapay zeka projesi gelistirin ve dersi gecmeyi katki dogrultusunda belirleyerek yasayan bir organizmaya cevirin.
Güçlü bir ekonomi, nitelikli bir eğitim, gelecek öngörüsü yüksek planlama ile ülkemizi geleceğe taşıyabiliriz. Fakat göstergeler her yıl geriye doğru gidiyor. Her yıl ekonomide ve eğitimde yeni bir dip arayışımız ısrarla devam ediyor.
Kilicdaroglu kabininde ekonomi bakanımız olabilirdi, malasef bu şansı kaçırdık. Ekibe değil kişiye odaklı oy kullanımı değerlerimizden faydalanmamizi engelledi. Sayın Acemoğlunu tebrik ediyor ve degerli çalışmalarının ülkemiz için faydalı olmasını umuyorum.
ne güzel anlatıyo. keşke karar alıcıların işine gelen şeyler olsa da şu bilgileri somut hayata taşıyabilsek.
Gürûh var bizde,mebzul..
Iyiki varsınız
Cok yazik malesef gec kaldik.. bu bagnazlikla zor
Umutsuz olma hoca diyor ki, acele edin...
Lütfen acele et kardeşim.
kendisi de bağnaz. çokta önemli değil o yüzden... :dd
Ureticide Nar 8 TL,manavda ,pazarda 50 ile 70 TL once bunu cozelim fikra bu kadar
Tebrikler hocam. Müthiş başarı.
Ne kadar temiz ve güzel konuşuyor. Tane tane anlatabiliyor ve aradaki duraklamalar ile kelimelerini topluyor.
chp zihniyeti demi ? olum niye sizin böyle insana tapma ihtiyacı var lan ?
1 sene önce tusiad başkanına ne güzel şeyler anlatmış, değişen hiç bir şey yok teknoloji adına. gövde gösterisi forever
teşekkürler ve tebrikler daron bey
Adam 2023 de konuşmuş yeniymis gibi yayın yapıyorsunuz demekki Nobel almamış olsa yine yayınlamayacaktiniz. Demekki sizde şerefli!!!! basın gibisiniz
Teşekkürler 😊
Cok tesekkurler Daron Hocam. Peki Yapay Zeka uzerine yapilacak calismalari en verimli olacak sekilde duzenleme sizce nasil olmali, hangi duzeyden baslamali? yani buna universitelerden mi baslamali(sirf bu hususta bir fakulte mi kurulmali) ya da mesela hemen bu konuda bir Devlet Bakanligi mi kurulmali,.. gibi biraz daha detaya inebilir misiniz?
Senin hukuk adalet iler bilim ,ve egtimli ikdidar sec ondan sonra sorunu sor , bu is bu egtimsiz politikacilarlan kesinliklen olmaz
@@hasancoemert5646 nasil olmasi gerektigini sormustum, iktidardaki ve muhalefetteki politikacilarla bu isin olmayacagi dogru ama o ayri mesele. maalesef siyasetcilerle bu isin olmasi cok cok zor görunuyor.. Yine bir devrimi, yine buyuk bir firsati göz göre göre kaciracaz bu gidisle.. yazacak cok sey var da yazmayayim artik sinirden karnima agrilar giriyor cunku yazdikca ((
@@firatergene pardon ,belkim yanlis anladim , bende size katiliyorum , davon hocai bizim politikacilar 300 sene gecse anlamazlar.
Sorular ülke kurum ve kuruluşların yönetim seviyelerin ne kadar dinazor olduğunu, son teknoloji kültürünün ne kadar zayıf olduğunun göstergesi. Kimsenin aklına startup oluşumları desteklemek yatırım yapmak, satın almak gelmiyor mu?
Gayrimenkul alıp zengin olmak varken neden teknolojiye yatırım yapacaksın ki? Burası Türkiye. Konut al kiraya ver. Devlet teknolojik yatırım yerine ucuz kredilerle inşaatı destekliyor.
Yapay zeka ile mücadele etmek imkansızdır. Nasıl ki 8 haneli sayıları birbirine bölerken bile en basit hesap makinası ile dahi rekabet edemiyoruz. Yapay zekaya karşı nasıl mücadeye girip kazanacağıa! Bu imkansız.
Yapay zekayla mücadele etmeyeceksiniz. Onu kendi çıkarlarınız için eğlileştirip kullanacaksınız. Tüm olay bu.
Daron hocamız önemli tesbitler de bulunuyor ama yetersiz eğitim ve gelecek planı olmayan yönetenlerin iktidarda kalmak çabası içinde olduğu siyasi ortamda, bu zorlukları aşıp önce düze çıkmak, sonra yükselmeğe çalışmak çok zor görünüyor.!
Yetmişli yılların liseleri bugünkü üniversitelerin çok çok üstündedir.
Seçim yapan halkın seçme yeterlikleri de önemli, hatta öncelikleri de
Hocam personel bulamamak diye bir şey yok. İş isterken Alman gibi çalışmamızı maaş ve sosyal hakları verirken ise Sahra altı Afrika ile yarışan bir sermaye yapımız var. Neden kalifiye olasın neden burada kalasın ki?
Bro iyi dinle, abd ve ab' de üretim yok diyor...
Abd 25 yıldır büyümüyor, sebebi eşitsizlik.
Böyle değerli insanlarımızı kullanmaya korkan hükümet , liyakatsiz kontrol edebileceği insanları yönetime getiriyor.
insanımız ? ermenin tekini hükümete sokacağımızı düşünmüyorsun demi ?
gpt 4o 26/10/2024 12:12:41
1 cümle ile:
Darol Hoca, Türkiye'nin yapay zeka devriminin getirdiği ekonomik ve sosyal değişimlere uyum sağlayabilmesi için eğitim, kurumsal yapı ve demokrasi alanlarında acil reformlar yapması gerektiğini vurguluyor.
5 cümle ile:
Darol Hoca, Türkiye'nin yapay zeka devrimiyle gelen büyük değişimlere hazırlıklı olmadığını ve bu durumun acilen ele alınması gerektiğini belirtiyor. Ülkenin verimlilik sorunlarının çözülmesi için teknolojiye, eğitime ve kurumsal reformlara yatırım yapılmasının önemine dikkat çekiyor. Yapay zekanın otoriter yönetimlerce kullanımı gibi demokrasiye yönelik tehditlere karşı Türkiye'nin kurumlarını ve hukuk sistemini güçlendirmesi gerektiğini vurguluyor. Türkiye’deki sivil toplumun, şirketlerin ve medyanın, devleti doğru yönde yönlendirme sorumluluğu olduğuna işaret ediyor. Genç nüfusun yaşlanmadan önce bu reformların yapılması gerektiğini, aksi takdirde ülkenin uzun vadeli bir fırsatı kaçırabileceğini dile getiriyor.
10 cümle ile:
Darol Hoca, yapay zekanın dünya genelinde ekonomiyi dönüştürdüğünü, ancak Türkiye’nin bu dönüşüme hazır olmadığını vurguluyor. Ülkenin verimlilik sorunları ve teknolojiye adaptasyon eksikliği nedeniyle, ekonomik büyümenin sınırlı kaldığını belirtiyor. Eğitim kalitesinin düşük olduğunu ve bu durumun iş gücünün yapay zeka gibi gelişmiş teknolojilere uyumunu zorlaştırdığını ifade ediyor. Ayrıca, Türkiye’nin kurumsal altyapısının, özellikle hukuk ve demokrasi açısından zayıflamış olmasının yabancı yatırımı da engellediğini dile getiriyor. Yapay zekanın demokratik toplumları zayıflatma riski olduğuna dikkat çekerek, Çin’in otoriter örneğini veriyor ve demokrasiyi korumanın kritik olduğunu söylüyor.
Türkiye'de sivil toplumun, şirketlerin ve medyanın, devleti eğitim, hukuk devleti ve teknolojiye yatırım gibi konularda doğru yönde teşvik etmesinin önemine değiniyor. Özel sektörün dijital yatırımlar yapmasının ve daha küçük şirketlere örnek olmasının ülke ekonomisi için kritik olduğunu belirtiyor. Sivil toplumun bağımsızlığı ve gücünün yetersiz olduğuna, bunun da Türkiye’nin daha ileriye gitmesini engellediğine işaret ediyor. Türkiye’nin genç nüfus avantajını kaybetmeden önce eğitimde, kurumlarda ve teknolojik yatırımlarda acil reformlar yapması gerektiğini, aksi halde yapay zeka devriminde geri kalınacağını dile getiriyor.
Hocanın ilk sözü "Türkiye'de bağımsız basın neredeyse hiç kalmadı". Bunu söyledikten sonra Türkiye için yapay zekanın bir geleceği olmadığı kolayca anlaşılabilir.
Başka hangi ülkede bağımsız basın varmış ki? Örneğin yaşadığı ülke olan ABD'nin yada Avrupa'nın basını bağımsız mı?
Basınla başladı işte doğruyu söylemek
GPT 4o 26/10/2024 12:12:22
Bu oldukça kapsamlı bir konuşma; özetlemek gerekirse, Darol Hoca, yapay zeka ve teknolojinin Türkiye ve dünya genelindeki etkilerinden bahsediyor. Konuşmasında, Türkiye'nin teknoloji adaptasyonunda geri kaldığını ve bunun nedenlerinin eğitim, kurumsal yapı, verimlilik sorunları olduğunu vurguluyor.
Öne çıkan konular şunlardır:
1. **Yapay Zeka ve Verimlilik**: Yapay zekanın özellikle ABD ve diğer gelişmiş ülkelerde ekonomide dönüşüm yarattığını, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde ise bu değişime hazır olunmadığını belirtiyor. Türkiye'nin verimlilik problemlerine dikkat çekerek, eğitimin ve kurumsal reformların önemini vurguluyor.
2. **Kurumsal Problemler ve Eğitim**: Türkiye'nin düşük kaliteli eğitim sistemi ve zayıf kurumsal yapısının teknolojiye adaptasyonu zorlaştırdığını söylüyor. Bu durumun verimliliği engellediğini, ekonomik büyümeyi sınırladığını ifade ediyor.
3. **Demokrasi ve Yapay Zeka**: Yapay zekanın otoriter rejimler için bir araç haline gelebileceğini, Çin örneğinde olduğu gibi bilgiye erişimin sınırlanmasının demokrasi üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirtiyor. Türkiye’nin demokratik ve kurumsal reformları gerçekleştirmemesi halinde yapay zekanın toplumu zayıflatabileceği uyarısında bulunuyor.
4. **Sivil Toplumun Rolü**: Türkiye’de sivil toplumun devleti doğru yönde etkilemesi gerektiğini, özellikle eğitim ve hukuk devleti gibi alanlarda ilerleme sağlanması için baskı yapması gerektiğini ifade ediyor. Aynı zamanda şirketlerin örnek teşkil eden yatırımlarda bulunmalarının, diğer şirketler ve devlet kurumları üzerinde olumlu etkiler yaratabileceğini söylüyor.
5. **Gelecek Öngörüsü ve Uyarılar**: Türkiye’nin önümüzdeki 20 yılda genç nüfus avantajını kaybedebileceğini, bu nedenle teknolojiye adaptasyon ve kurumsal reformlar için acilen adımlar atılması gerektiğini dile getiriyor.
Son olarak, Darol Hoca, sivil toplumun, medya ve özel sektörle iş birliği yaparak, demokrasiyi ve hukuk devletini güçlendirmek için daha fazla çaba göstermesi gerektiğini vurguluyor.
Kısa vadede iş gücü olarak insanların aleyhine olsa da uzun vadede bu yapay zekanın ürettiklerini tüketecek insanlar olması gerektiğinden maddi açıdan zayıflayan toplumlar, bu şirketleri besleyemeyeceği için toplu çöküş mü olacak? Ya da reset mi gelecek? Bence yeni iş kollarıyla insan hep olacak ya da işin doğası gereği hep olmalı.. Hocama teşekkürler..
Biri de çıkıp demiyor ki " Ben ekonomistim ya"
gpt 4o 26/10/2024 12:14:25
31 dk video süresi için her dakika için timestamp li soru üret
Elbette, her dakika için konuşmaya dair sorular oluşturacağım. İşte 31 dakikalık videonun her dakikası için belirli konulara odaklanan örnek sorular:
****0:01** - **1:00****
- Daron Hoca'nın açılış konuşmasında yapay zekanın Türkiye ve dünya ekonomisi üzerindeki etkilerini nasıl tanımlıyor?
****1:01** - **2:00****
- Türkiye’nin yapay zeka alanındaki hazırlıksızlığına dair hangi göstergelerden bahsediliyor?
****2:01** - **3:00****
- Türkiye’deki verimlilik sorunlarının temel ekonomik problemlerle ilişkisi nasıl açıklanıyor?
****3:01** - **4:00****
- 2006'dan itibaren Türkiye'nin ihracat yapısında ne gibi bir duraklama gözlenmiş ve bunun nedeni nedir?
****4:01** - **5:00****
- Türkiye'nin teknolojik ilerlemeyi sağlayamamasında eğitim ve kurumsal yapıların rolü nasıl değerlendiriliyor?
****5:01** - **6:00****
- Daron Hoca, Amerika’daki yapay zeka gelişimi ve otomasyonun işgücüne olan etkileri hakkında ne düşünüyor?
****6:01** - **7:00****
- Yapay zekanın ekonomilere potansiyel katkısı konusunda uzmanların beklentileri nelerdir?
****7:01** - **8:00****
- Gelişmekte olan ülkelerin yapay zekadan nasıl etkileneceği konusunda öngörüleri nelerdir?
****8:01** - **9:00****
- Türkiye’nin yapay zekadan verimlilik kazanabilmesi için hangi yatırımların öncelikli olması gerektiği belirtiliyor?
****9:01** - **10:00****
- Otomasyonun işgücüne olan etkileri göz önüne alındığında, Türkiye’deki işgücünün hangi alanlarda kendini geliştirmesi gerekiyor?
****10:01** - **11:00****
- Şirketlerin yapay zekayı kullanarak Türkiye’de üretkenliği artırmak için hangi yatırımlara öncelik vermesi gerekiyor?
****11:01** - **12:00****
- Yapay zeka ve dijital teknolojiler Türkiye gibi ülkelerde nasıl doğru bir şekilde kullanılabilir?
****12:01** - **13:00****
- Türkiye'de işgücünün dijital teknolojilere adaptasyonunu zorlaştıran faktörler neler?
****13:01** - **14:00****
- Yabancı yatırımcıların bir ülkeye yatırım yapma kararlarında hukuk sisteminin rolü nasıl açıklanıyor?
****14:01** - **15:00****
- Türkiye’nin yapay zeka devriminde güçlü bir konum elde edebilmesi için kurumsal yapılarını nasıl geliştirmesi gerekiyor?
****15:01** - **16:00****
- Çin’in yapay zekayı bilgi kontrolü için kullanmasının toplumsal yapıya olan etkileri nelerdir?
****16:01** - **17:00****
- Çin’in diğer ülkelere ihrac ettiği yapay zeka teknolojileri hangi amaçlara hizmet ediyor?
****17:01** - **18:00****
- Yapay zekanın demokratik toplumlarda demokrasiye zarar verme potansiyeli hakkında hangi örnekler veriliyor?
****18:01** - **19:00****
- Türkiye’de yapay zeka adaptasyonunda yaşanacak olası aksaklıkların toplumsal ve ekonomik sonuçları neler olabilir?
****19:01** - **20:00****
- Türkiye'nin genç nüfus avantajını kaybetmeden yapay zekaya uyum sağlaması için hangi adımları atması öneriliyor?
****20:01** - **21:00****
- Daron Hoca, yapay zeka devriminin Türkiye gibi ülkeler için nasıl bir fırsat ve tehdit oluşturduğunu düşünüyor?
****21:01** - **22:00****
- Gelişmekte olan ülkelerde sivil toplumun yapay zeka devrimine katkısı nasıl olabilir?
****22:01** - **23:00****
- Türkiye’de sivil toplumun yapay zeka ve teknoloji gelişimine etkisini artırmak için neler yapılmalı?
****23:01** - **24:00****
- Orta gelir düzeyindeki ülkelerde teknoloji ve yapay zeka gelişiminin sınırları neye göre belirleniyor?
****24:01** - **25:00****
- ABD’de teknolojik tekelleşme ve yapay zekanın toplum üzerindeki olası etkileri hakkında ne tür endişeler var?
****25:01** - **26:00****
- Türkiye’de teknoloji adaptasyonunun hükümetler tarafından desteklenmemesi durumunda hangi sonuçlarla karşılaşılabilir?
****26:01** - **27:00****
- Orta ölçekli şirketlerin Türkiye’de dijital teknolojilerden yeterince faydalanamamasının sebepleri neler?
****27:01** - **28:00****
- Eğitim seviyesinin dijital teknolojilere uyum sağlamada nasıl bir rolü var?
****28:01** - **29:00****
- Türkiye’de sivil toplumun yapay zeka devrimine katkı sağlayabilmesi için güçlü bir medya desteğinin önemi nedir?
****29:01** - **30:00****
- Türkiye’de özel sektörün yapay zeka devriminde hükümetle iş birliği yaparak hangi alanlarda öncü olması bekleniyor?
****30:01** - **31:00****
- Türkiye’nin gelecekteki dijital dönüşümünün başarılı olması için sivil toplumun devlete yönelik görevleri nelerdir?
İçimizdeki pislikleri temizlemeden bu söylemler boş..
Bizde yapay zeka yok bir zeka var o da REİS 😂
Valla bu ulkede milletin iki yakasinin nasil bir araya geldigini düsüne düşune Daron hoca nobeli almistir diye düşunuyorum.. ama o da çozememistir bence.. bu eknomik durumda bizden farkli disiplinlerde daha çok nobel alan cikacaktir
Daron bey Türkiye’de yaşamış olsaydı, çalışmalarına hiç bir devlet desteği alamaz ve Nobeli de kazanamazdı. Türkiye’de bilim insanları ancak köreltilir!
Başarılar Türkiye den kurtulup kendi başarınızı kurmuşsunuzz 🫶
Asgari ücret artarsa batarız yok oluruz diyenler bile soru sormuşlar 😂😂😂😂😂
Acemoğlu Türkiye'de ekonomi bakanı olurdu
T24 ve oskar verilen, göreve hazırlanan. Mükemmel işbirliği😂
Türk milleti , tarihinde herhangi bir teknolojik gelişmeye hazırlanabilmiş mi de buna hazır olsun?
🙏🙏
Özgür demirtaşın 2013 teki uyarısını anımsıyorum. Bu hükümütle devam edersek sonumuz yine aynı olur.
Muhalefetin de böyle bir vizyonu yok. Onlar da atatürkçülük ve heykel üzerinde ilerliyorlar.
@@yuksely2783 Muhalefet ile ilgili hiç bir fikriniz yok, zikriniz var! Kılıçdaroğlu CB seçimlerinde ilan etmişti “biz kazanırsak Daron Acemoğlu’ndan Ekonomik danışmanlık alacağız” demişti. Vizyonu olmayan böyle bir beyanda bulunmaz. Ve Amerika’da ki Türk bilim insanları ile buluşmuştu. Ya Erdoğan ne yaptı “Nas var Nas” dedi! Aldınız Nas’ı buldunuz belayı! Atatürk nefretiniz ile siz ancak çöllerde yaşamaya layıksınız. Atatürk’den nefret eden, gider İslam ülkelerinde yaşar. İki yüzlüsünüz, sadece iki yüzlü! Atatürk’ün anlamı kendi şahsı değildir, onun gösterdiği ilkelerdir! Atatürk o ilkelerin sembolüdür! Düşmanlığınızda boğulun!
@@stradivarius3272 Demek ki Daron beyin hiç bir kitabını okumamışsınız! O kitapları Nobel ödülü almasının çok haklı olduğunu ispat ediyor. Yerleşik ideoloji derken kime göre, neye göre? Şu an ki İslamcı ekonomi yönetiminin ürettiği, lanet, taş devri ekonomi modelini mi savunuyorsunuz?
@@yuksely2783sayın Yüksel,Atatürkçülükle hiç ilgisi yok son üç başkanın,hepsi partinin yüz karası.😢😢😢
@@stradivarius3272Beyninizin süzgecini kullanıp ihtiyaç duyduğunuz bölümleri alırsınız.
Kısır çekişmelere değil, sonuç verecek çözümlere ihtiyaç var.
Gerçekten ilerlemek için başka bir öneriniz var mı, ondan bahsetseniz.!
"Makineler her şeyi yaptığında biz ne yapacağız?" Bu bir kitap ismi düşündürücü gerçektwn
Gerçek akademisyenler bu görüşte zaten
BEN EKONOMİSTİM
Chatgbt ye daren acemoğlu hangi dalda nobel ödülü aldı dedim. Nobel ödülü almadı dedi.. hala güvenilmez
keşke bilmediğimiz şeyler söyleseydi.
Adamın adını yeni duydunuz atın cinsel organı
banem bilirsin ama emin olamazsın.
O bildiğiniz şeyleri size kim öğretti?😂
@@Derya90530sübhanallah
@@thelastlogicalmind Acemoğlu’nun kitaplarını okusaydınız, ödülü almakta ne kadar haklı olduğunu ve daha önce başkalarının söylemediği şeyleri söylediğini bilirdiniz. Daron Acemoğlu ; Tarihsel bir perspektifle, Kurumların bağımsızlığının önemini ampirik olarak gösteriyor, bunu Case by Case gösteriyor. Bunu daha önce hiç bir ekonomist yapmadı. Bu sene Nobel ödülü alan diğer 2 kişi de aynı konu üzerine odaklı çalıştılar. Yani sizin bilmediğiniz şeyleri ilk söyleyenler, sadece bu 3 kişidir. Bir yerlerinizden atıp tutmayın! Olayı küçümsemek için hikaye uydurmayın. Biliyorsaydınız ödülü siz alsaydınız, almadınızsa SUSUN !
👏👏👏
Hocam mevcut iktidarın umrunda bile değil bu söyledikleriniz
Video 2023 yılından. 2006 - 2023 yılları arası hala aynı teknolojileri ihraç ediyor olmamız zaten önümüzdeki teknolojilere de nasıl reaksiyon veremeyeceğimizin bir göstergesi. 2006 yılında iPhone yoktu!
Herhangi bir kahvehanede oturulup konuşularak bahsedilebilecek konular ve yaklaşımlar. Bir şey katmadı. Yapay zeka gibi büyük ve kapsamlı bir konudan bu kadar boş bahsedilemezdi gerçekten... Anlatan da soru soranlar da boş yapmışlar gibi geldi bana.
Bas git hocaymis.. uzaktan kumandali maşa
❤👏
Ne kadar çalışır cabalarsan yinede kimseye yaranamassın BAK İstanbulda sayısız saray camiler binalar var Balyan ailesi tarafından inşa edildiler .1 sokak ismi bile vermediler .Kurtuluşta direkçi paşa diye sokak var .
Yapay zekaya Turkiye deki verileri girin bakalim işin icerisinden nasil cikacak Turkiye de..😁
Devsirmelerin tavsiyelerine ihtiyacimiz yok
Bu konuşma tam bir yıl evvel yapılmış neden bugün yapılmış gibi lanse ediliyor anlamış değilim.
👋
Tusaş ta olanlara bakarsak.Bilim insanları nasıl korunuyor.Ortada..Eğitim kaliteli olsada..eğitimli insanı korumak???
Ne bağımsız basıni zincir şakırtıları nerden geliyor o halde..?
Türkiye nin savunma teknolojilerini gözardı edemeyiz di mi sayın hocam ? AI çok kullanılıyor.
❤️
Senin bağlı olduğun kulübeler özgür basın tabi sana..
mankafa
proje şimdiden ötmeye başlamış
Bence yapay zekanın tamamen open source olması gerekli. Bu lord of the kings'deki güç yüzüklerine benziyor. AI yöneten dünyayı yönetir. Bu yüzden open source olması şart.
dayi sen hayal gormeye devam et. Amerikanlar milyarlarca dolar kar edecegi bir isletmeyi niye open source yapsin?
T24'e bağımsız basın diyebilen bir nobel ödüllü. Buradan anlıyoruz ki Sayın Acemoğlu ve nobel komitesinin dünya gerçekleri ile pek bir ilişkisi yok. Nobel masal ödülüne layık görülmüş kendisi. Anlatın ki biz de çocuklara nobel ödüllü masallar anlatabilelim. Allah akıl versin ne diyelim.
👍 aynen, Nobel komitesi de en az TC rejimi kadar güvenilir 😂
X1,5 ike akıyor👍🏼
Hocam bizim işimiz sizin anlattığınızdan daha kötü. Bizde eğitimi verecek öğretmenin eğitilmesi gerekiyor önce. Biz de ne o para ne o zaman var.
Daron Acenoğlu.
31:27
Nobel ödülü alan Ermeni “Türkiye’nin Değeri”
Nobel öldülü almayan Ermeni “Türkiye’nin Düşmanı”
😂😂
Betona yatırım yapıyoruz
Acun'u öven Dilan Polat'ı göklere çıkaranlar Daron Acemoğlu'nu neden kötülüyor acaba ?
Kara money 😢
Zeka derken? 😄😄😄
2023 yayınını mı tekrar veriyonuz ag?
jaksksjljs
3:28 2006'dan beri teknolojik olarak ne ihraç ediyorsa hala aynı şeyleri ihraç açıklamaniza katılmıyorum
Baykar, Tusaş, İHAları, Sihaları, kime satıyor, dijital oyun pazarı peak, Yemek sepeti Trendyol Hepsi burada kimlere satıldı
Kısmen haklısınız , neden kısmen olduğunu açıklayayım , toplam gsmh içindeki payı ve gelişmiş ülke savunma sanayilerinin büyüklüğü ile kıyaslandığında ulusal savunma sanayimizin hala çok geride kaldığını görebilirsiniz. Burada sorulması gereken soru en yüksek katma değerli sektörde büyümeye yeterince destekliyor muyuz yoksa hamaset ve biraz da popülizm ile büyük ölçüde halkın teveccüh edeceği işleri mi öne çıkarıyoruz ?
@@somutfaydalarpesinde3289 Bu nazik ve aydınlatıcı izahınız için teşekkür ederim.
bütün yazdıklarınızın toplamı yıllık ihracatın %1 inin altında hala.
Dayı sen a hberi izlemeye devam kafanı yorma böyle şeylerle.Nas varken hem sana bana ne oluyot
Wer canlıyııı
kral chatgptnin cevaplarinin yuklenmesi icin pause atiyo habire. kitabi da chatgptye yazdirdiysa helal olsun
Bazı işerin rekabet edemeyeceğini ben de söylerim. Önemli olan o işleri söylemesi değil mi zaten :D
Ilk soruyu soran kisinin sorusu "Yalan Dunya" dizisindeki Bunyamin'in sorusunu hatirlatti!😁
Hahahha
Yapay Genel Zeka ile ilgili öngörüsü aşırı kötümser.. Ne demek 50 yıl..
Genel yapay zeka için 50 yıl iyimser bir tahmin.
Yapay zekâ için de 20 yıl diyorlardı birden kulağımızda bulduk. Genel yapay zekâ çalışmaları hızla devam ediyor. Uygun zamanı bekliyorlar ve biz yine onu kucağımızda bulacağız.
Bu soruyu şimdi sorarsan 50 yıl. 2 sene sonra sorarsan 30 yıl. 4 sene sonra sorarsan 7 yıl olarak değişir. Çünkü dijital gelişim zaman içinde güdümlü olarak katlanarak hızlanır.
Yaşadığınız ülkede medya özgürlüğü sağlıklı bir yerde mi Sn Acemoğlu
....,demiş Zionitoğlu Yahudi!
peki ABD nin yaptigi kotu islerden niye bahsetmiyor? savas destegi. ayrica Filistin probleminden de bahsedilmemis.
Bu adam neden cilalanıyor ve önümüze atıldı. Nobeli nasıl aldı, çine laf ederekmi?
Sana vermeleri lazimdi hata yaptılar kusura bakma.Yazdıklarından ne kadar donanımlı olduğun belli aç videoyu adam neyden bahsediyor dinle.Bilal ve sen almaliydiniz nobeli o ayri tabi😅
Türkiyede maliye bakanı yada merkez bankası başkanı yapmak istedikleri vatandaşlara nobel ödülü veriyorlar ki bizin avrupa özentisi kalabalık çoğunluk hayran kalsın :D
Google schoolar dan makale ve atıf sayısına bakarak anlayabilirsin. Daron Acemoğlu tüm dünyada makaleleri en çok atıf almış ekonomistlerden biridir.
Nobelde barış ve edebiyat ödülleri politik nedenlerden verilebilir. Ancak ekonomi, fizik, kimya gibi bilim nobelleri için sağlanması gereken zorunlu somut gerekliler vardır ( makale sayısı, atıf sayısı, h10 index i vs. gibi).
@@aytenaslan7675Ayten kardeşim cevap verdiğiniz kisinin "makale, atıf" vs konularda en ufak bir fikri olduğunu mu sanıyorsunuz? Olsaydı yazmazdı zaten bunu. Cehaleti çok hafife alıyorsunuz😂
Mâlûmun ilanı laflar.
Bir tek ahirete o da varligi belirsiz. Yani bana gore! Yine de onda da cok dalavere var. Iki namaz arasi cocuk gomuyorlar :)
nobel aldı ama türkiyede ciddi bir heyecan uyandırmadı neden acaba
..